Ik eet het beter. Werkblad beschrijving interventie. Gebruik de handleiding bij dit werkblad. Voor meer informatie.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ik eet het beter. Werkblad beschrijving interventie. Gebruik de handleiding bij dit werkblad. Voor meer informatie. www.nji.nl/jeugdinterventies"

Transcriptie

1 Ik eet het beter Werkblad beschrijving interventie Gebruik de handleiding bij dit werkblad Voor meer informatie

2 Colofon Ontwikkelaar / licentiehouder van de interventie Naam Albert Heijn Adres Provinciale weg 11 Postcode 1506 MA Plaats Zaandam Telefoon Website van interventie Contactpersoon Vul hier de contactpersoon voor de interventie in, wanneer deze afwijkt van de ontwikkelaar of licentiehouder. Naam Marjolein Nefkens? Adres Provinciale weg 11 Postcode 1506 MA Plaats Zaandam Marjolein.nefkens@ahold.com Telefoon Website van interventie Referentie Naam auteur Titel interventie Databank Plaats, instituut Datum Simone van Dorresteijn Ik eet het beter Klik hier als u tekst wilt invoeren. Klik hier als u tekst wilt invoeren. Klik hier als u tekst wilt invoeren. Het Werkblad moet een samenvatting van de beschikbare schriftelijke informatie zijn en geeft informatie over de interventie die van belang is voor de beoordeling van de kwaliteit, effectiviteit en randvoorwaarden van de interventie. Daarnaast is de informatie bedoeld voor bezoekers van de databank(en) van de samenwerkende organisaties. Het Werkblad is een invulformulier, geordend naar onderwerp (doelgroep, doel enzovoort). De onderwerpen volgen de criteria voor beoordeling. Kijk in de handleiding die bij dit werkblad hoort ter ondersteuning bij het invullen van dit werkblad. Dit is een gezamenlijk werkblad van de volgende organisaties:

3 Inhoud Samenvatting... 4 Uitgebreide beschrijving Probleemomschrijving Beschrijving interventie Onderbouwing Uitvoering Onderzoek naar praktijkervaringen Onderzoek naar de effectiviteit Aangehaalde literatuur... 21

4 Samenvatting Eén A-4tje, maximaal woorden De interventie Leerlingen van groep 5-8 van de basisschool worden op een leuke manier actief aangezet tot een gezonder voedingspatroon door middel van Ik eet het beter programma s. Doelgroep De doelgroep van de interventie zijn kinderen in de groepen 5, 6, 7 en 8 van de basisschool (leeftijd 8 12 jaar). Doel Kennisoverdracht en een lange termijn eetgedragsverandering bij schoolgaande kinderen (groep 5-8) verwezenlijken om zo de kans op overgewicht bij kinderen te verminderen. Aanpak In het najaar leren leerlingen van groep 5-8 hoe leuk en lekker een gezonde pauzehap is, daarnaast leren ze wat gezonde pauzehappen zijn en wat het belang is van een gezonde pauzehap. In het voorjaar leren leerlingen van groep 6 met Over de Tong! alles over smaak, leerlingen van groep 7 met Testlab alles over voedingsstoffen en leerlingen van groep 8 met KlasseLunch hoe leuk en lekker een gezonde lunch is en waaruit deze hoort te bestaan. Daarnaast is er gedurende het hele schooljaar wekelijks de Vraag van de Week te spelen, bestaande uit een (doe) opdracht over gezond eten of bewegen. Materiaal Werving vindt plaats door middel van verschillende mailings naar basisscholen. Voor de uitvoering van de interventie zijn er per programma een docentenhandleiding, een leerlingenboekje, een klassenposter, extra online lesmateriaal en een gratis boodschappenpakket beschikbaar. Een evaluatie vindt plaats na elk programma en bestaat uit het interviewen- en invullen van online door leerlingen, ouders van leerlingen en leerkrachten. Kosten Scholen betalen de verzendkosten van de materialen. Daarnaast nemen de programma s een schoolweek lang ongeveer 10 minuten in beslag. Uitkomsten praktijkonderzoek De lesprogramma s worden door leerlingen, ouders en leerkrachten over het algemeen positief beoordeeld.

5 Uitgebreide beschrijving 1. Probleemomschrijving Probleem max 300 woorden (2/3 A4) * Voor welk probleem, thema of risico is de interventie ontwikkeld? Omschrijf aard, ernst en spreiding van het probleem. Overgewicht onder kinderen is een probleem in Nederland. In 2010 had 13,3%- en in ,2% van de kinderen tussen 4 en 12 jaar overgewicht (Centraal Bureau voor de Statistiek, 2014). Het stimuleren van dagelijkse fruit- en groenteconsumptie bij basisschoolleerlingen is belangrijk, omdat voedingsgewoonten die tijdens de jeugd worden ontwikkeld in een zekere mate behouden blijven als leerlingen adolescent en later volwassene worden (Birch,1990; Lien, Lytle en Klepp, 2001; Mikkilä et al., 2004), daarnaast zijn voedingsgewoonten gedurende de jeugd mogelijk makkelijker te veranderen (Birch, 1990; Bourdeaudhuij et al., 2008). Een gezond voedingspatroon bestaat uit genoeg variatie, niet té veel eten, minder verzadigde vetten en voldoende groente en fruit. In Nederland voldoet 1.8% van de bevolking aan de richtlijnen van gevarieerd en gezond eten (Gezondheidsraad). Kinderen zijn hierop geen uitzondering. 1% van de kinderen tussen 7 en 18 jaar eet de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente en 5% eet de dagelijks aanbevolen hoeveelheid fruit (Van Rossum et al., 2011). Spreiding Hoe vaak komt het probleem voor en bij wie? In 2010 had 13,3%- en in ,2% van de kinderen tussen 4 en 12 jaar overgewicht (Centraal Bureau voor de Statistiek, 2014). 1% van de kinderen tussen 7 en 18 jaar eet de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente en 5% eet de dagelijks aanbevolen hoeveelheid fruit (Van Rossum et al., 2011). Gevolgen max 150 woorden (1/3 A4) * Wat zijn de mogelijke gevolgen (immaterieel en materieel) als er nu niet wordt ingegrepen (zowel voor de doelgroep als in maatschappelijke zin)?

6 De gevolgen van overgewicht voor de volksgezondheid zijn groot 1 : Mensen met overgewicht en obesitas leven minder lang in goede gezondheid. Overgewicht verhoogt de kans op diabetes, hart- en vaatziekten, sommige vormen van kanker en aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Kinderen en jongeren met overgewicht vertonen een toename van de glucoseintolerantie en ontwikkelen in toenemende diabetes. Diabetes is op jonge leeftijd een ernstige ziekte. Er kunnen op relatief jonge leeftijd complicaties voorkomen. Bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en oog-, nier- en zenuwaandoeningen. Dik zijn kan leiden tot stigmatisering. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat werknemers met overgewicht minder kansen hebben op de arbeidsmarkt. Kinderen met overgewicht worden gemakkelijker gepest en hebben minder vriendjes dan kinderen zonder overgewicht. Ze kampen ook vaker met depressieve gevoelens. Jonge kinderen wennen snel aan een ongezonde leefstijl. Ze zullen later niet makkelijk overstappen naar een gezondere manier van leven 1

7 2. Beschrijving interventie 2.1 Doelgroep Uiteindelijke doelgroep max 100 woorden (1/4 A4) * Wat is de uiteindelijke doelgroep van de interventie? De doelgroep van de interventie zijn kinderen in de groepen 5, 6, 7 en 8 van de basisschool (leeftijd 8 12 jaar). Er wordt hierbij geen onderscheidt gemaakt tussen kinderen met of zonder overgewicht. Intermediaire doelgroep max 100 woorden (1/4 A4) Zijn er intermediaire doelgroepen? Zo ja, welke? De intermediaire doelgroep van de interventie zijn leerkrachten van groep 5-8. Zij moeten enthousiast over de interventie zijn, omdat zij uiteindelijk bepalen of de interventie in de klas uitgevoerd zal worden. Selectie van doelgroepen max 50 woorden Hoe wordt de doelgroep en - indien van toepassing - de (intermediaire) doelgroep(en) geselecteerd? Zijn er in- en exclusiecriteria? Zo ja, welke? De selectie van de doelgroep vindt plaats door gebruik te maken van basisscholen. Kinderen in de groepen 5, 6, 7 en 8 van de basisschool hebben een leeftijd van 8-12 jaar. De basisscholen worden benaderd door een derde partij: Zorn Uitgeverij door middel van papieren en digitale mailings en door telemarketing. De scholen kunnen hierop zelf besluiten om wel of niet deel te nemen aan het programma en met welke groepen zij dit doen. 2.2 Doel Hoofddoel max 100 woorden (1/4 A4) * Wat is het hoofddoel van de interventie Een lange termijn eetgedragsverandering bij schoolgaande kinderen (groep 5-8) verwezenlijken om zo de kans op overgewicht bij kinderen te verminderen.

8 Ik eet het beter is een educatief platform van Albert Heijn. Binnen dit platform ontwikkelt Albert Heijn verschillende initiatieven die kinderen van groep 5-8 op een leuke, actieve manier aanzetten tot een gezonder voedingspatroon en een gezonde leefstijl. Het programma sluit aan bij drie lesdoelen van het SLO: -De leerlingen leren zorg te dragen voor de lichamelijke en psychische gezondheid van henzelf en anderen. -De leerlingen leren zichzelf redzaam te gedragen in sociaal opzicht, als verkeersdeelnemer en als consument. -De leerlingen leren informatie te achterhalen in informatieve en instructieve teksten, waaronder schema s, tabellen en digitale bronnen. Subdoelen max 200 woorden (1/2 A4) * Wat zijn de subdoelen van de interventie? Indien van toepassing: koppel de subdoelen aan de betreffende (intermediaire) doelgroepen. Het ik eet het beter programma heeft om het doel te kunnen bereiken het volgende subdoel: Ik eet het beter wil de kennis, de houding en het gedrag van kinderen met betrekking tot gezonde voeding verbeteren. Om de bovenstaande subdoelen te bereiken bieden we het Ik eet het beter programma meerdere achtereenvolgende schooljaren aan met twee momenten in het schooljaar en een doorlopend onderdeel: de Vraag van de Week. Per (school)jaar bieden we verschillende programma s aan om het doel te bereiken. LEERDOELEN PER PROGRAMMA Najaarsprogramma (NJP) Groep 5, 6, 7 en 8: Week van de Pauzehap (WvdP) Kinderen leren hoe leuk en lekker een gezonde pauzehap is Kinderen leren wat gezonde pauzehappen zijn Kinderen leren Voorjaarsprogramma (VJP) Groep 6: Over de Tong (OdT) Kinderen leren verschillende smaken onderscheiden Kinderen ervaren voedingsmiddelen door te ruiken, te voelen en te proeven Kinderen weten meer over hun smaak, reuk en Voorjaarsprogramma (VJP) Groep 7: Testlab (TL) Kinderen kunnen aangeven welke functies de (belangrijkste) afzonderlijke voedingsstoffen hebben voor het lichaam Kinderen kunnen uitzoeken hoeveel calorieën en Voorjaarsprogramma (VJP) Groep 8: KlasseLunch (KL) Kinderen kunnen vaststellen of zij er een goed eetpatroon op na houden Kinderen kunnen aangeven welke valkuilen ze tegen kunnen komen die van invloed zijn op een gezond

9 wat het belang is van een gezonde pauzehap gevoelszintuigen en hoe dit samenhangt met het ervaren van eten Kinderen leren dat gezond eten en drinken belangrijk is voor hun eigen lichaam om te groeien en voor hun concentratie Kinderen leren waarom de verschillende voedingsstoffen belangrijk zijn Kinderen krijgen meer inzicht in welke voedingsstoffen er in welke voedingsmiddelen zitten Kinderen kunnen vertellen welke soorten voeding tot de Schijf van Vijf behoren Kinderen leren van het bestaan van voedselproductieke tens Kinderen leren dat lekker eten ook gezond kan zijn voedingsstoffen er in voedingsmiddelen zitten Kinderen weten welke soorten voeding tot de Schijf van Vijf behoren Kinderen zijn zich bewust van het belang van gevarieerd eten Kinderen kunnen uitleggen wat energiebalans is en nagaan of zij zelf in energiebalans zijn Kinderen weten dat eten gezond en tegelijk lekker kan zijn. eetpatroon Kinderen zijn zich bewust van hun eigen verantwoordelijkhei d voor keuzes met betrekking tot een gezonde leefstijl Kinderen weten hoe zij in hun eigen consumptiepatroon rekening kunnen houden met dierenwelzijn en het milieu Kinderen zijn in staat zelfstandig boodschappen te doen Kinderen kunnen gezonde keuzes maken wat betreft hun eigen voedingspatroon Kinderen herkennen de sociale en commerciële invloeden op hun eigen voedingspatroon Kinderen kunnen gezonde producten herkennen (etiketten lezen, prijzen vergelijken) en een bewuste keuze maken Kinderen kunnen uitzoeken of hun eigen eetgedrag in balans is met hun beweeggedrag Kinderen zijn in staat uit te leggen hoe een evenwichtige energiebalans te behouden of te verkrijgen is Kinderen weten van het bestaan van

10 andere eetculturen en hun voedingspatronen Kinderen kunnen afspraken maken over een gezondere leefstijl en gedrag Kinderen weten dat eten gezond en tegelijk ook lekker kan zijn Kinderen kunnen bepalen of zij een gezond gewicht hebben 2.3 Aanpak Opzet van de interventie max 200 woorden (1/2 A4) * Hoe is de opzet van de interventie? Denk aan volgorde, frequentie, intensiteit en duur - indien van toepassing. Een schema kunt u als bijlage toevoegen. Er zijn per schooljaar twee momenten waarop Ik eet het beter plaatsvindt: in het najaar met de Week van de Pauzehap voor groep 5-8; en in het voorjaar met Over de Tong!, Testlab en KlasseLunch voor respectievelijk groep 6, 7 en 8.. Het materiaal sluit bij elkaar aan. Daarnaast bouwt het lesmateriaal voort op de kennis die kinderen in de loop der jaren op school hebben opgedaan. Verder is er een doorlopend onderdeel, de online Vraag van de Week. Dit is een korte, uitdagende (doe)opdracht over gezond eten of bewegen, welke elke schoolweek in de klas beantwoord kan worden. De lesprogramma s van Ik eet het beter bestaan uit een theoretisch gedeelte, een praktisch gedeelte en een online uitbreidend gedeelte. Het theoretisch en praktisch gedeelte behoren tot de vaste onderdelen van het programma. Online zijn extra lessuggesties te vinden. Ook zijn er voor groep 8 als extraatje digitale keuzekaarten. Als introductie bij het voorjaarsprogramma zijn er introductiefilmpjes. Locatie en uitvoerders Waar wordt de interventie uitgevoerd en door wie?

11 Alle IEHB programma s worden in klassen uitgevoerd op basisscholen in Nederland. De interventie wordt uitgevoerd door de leerkrachten aan de hand van lesmaterialen, ontwikkeld door Albert Heijn in samenwerking met educatieve uitgeverij Zorn en het Voedingscentrum. Inhoud van de interventie max 700 woorden (2 A4) * Welke concrete activiteiten worden uitgevoerd? Indien van toepassing per onderdeel samenvatten. Bij interventies op maat: geef aan wat op basis van welke criteria wanneer wordt uitgevoerd. Concrete beschrijving voor het najaarsprogramma: Week van de Pauzehap. - Zelf ervaren dat gezond eten ook leuk en lekker kan zijn. - Lesmateriaal: leerlingenboekje, een boodschappenpakket, een lerarenhandleiding en online lesmodules. Het lespakket bestaat uit een leerlingenboekje, een boodschappenpakket, een lerarenhandleiding en online lesmodules. Kinderen leren wat het belang van een gezonde pauzehap en wat een gezonde pauzehap is door middel van lesmaterialen en het proeven en bekijken van producten. Op maandag bespreken de kinderen in de klas wat voor pauzehap ze hebben meegenomen en leren ze wat een gezonde pauzehap is. Op dinsdag t/m donderdag krijgen alle leerlingen gratis een gezonde pauzehap. Op vrijdag nemen leerlingen zelf in overleg met hun ouders een gezonde pauzehap mee. Hierover wordt dan in de klas gediscussieerd. Concrete beschrijving voor het groep 6 lespakket: Over de Tong! - Door leuke proefjes, zelf ondervinden hoe smaakt werkt. - Lesmateriaal: - Boodschappenpakket - Lesboekjes - Poster Schijf van Vijf - Extra online lesmateriaal (inclusief introductiefilmpje) Het lespakket voor groep 6 gaat over smaak, de experimenten die de kinderen doen zijn dan ook gericht op smaken. Naast de opdrachten uit de testboekjes is het mogelijk om een aantal online uitbreidende opdrachten te doen om nog meer over een onderwerp te weten te komen. Concrete beschrijving voor het groep 7 lespakket: Testlab - Door zelf te experimenten, leren leerlingen over de belangrijkste voedingsstoffen. - Lesmateriaal: - Boodschappenpakket - Lesboekjes - Poster Schijf van Vijf - Extra online lesmateriaal (inclusief introductiefilmpje) Het lespakket voor groep 7 gaat over voedingstoffen. De scholen halen de boodschappenpakketten op bij een Albert Heijn filiaal. Dat vormt het startpunt van de lessen. De theorie in de lesboekjes en introductiefilmpje wordt praktisch toegepast door de kinderen actief zelf aan de slag te laten gaan met proefjes met de producten uit het

12 boodschappenpakket. Door middel van testjes komen de kinderen er spelenderwijs achter wat de belangrijkste voedingsstoffen zijn. Ook leren ze wat het belang is van deze voedingsstoffen voor hun lichaam. Dit komt dan weer terug in de behandeling van de Schijf van Vijf. Concrete beschrijving voor het groep 8 lespakket: KlasseLunch - Zelf ervaren dat gezond eten ook leuk en lekker kan zijn. - Lesmateriaal: leerlingenboekje, een lerarenhandleiding, poster van de Schijf van Vijf, blaco wedstrijd poster en extra online lesmateriaal (inclusief introductiefilmpje). - Een informatiebrief over de KlasseLunch voor de ouders. - Boodschappenpakket voor een KlasseLunch als beloning. Kinderen gaan met behulp van het leerlingenboekje aan de slag om een poster-advertentie voor de lekkerste en gezondste lunch te maken. Hierbij worden ze zich bewust van wat ze eten en de keuzes die ze maken, ze leren de juiste producten te kiezen voor een gezonde lunch. Voordat de leerlingen de poster maken leren ze met behulp van keuzekaarten gezonde, verantwoorde en weloverwogen keuzes te maken. De scholen halen de boodschappenpakketten op bij een Albert Heijn filiaal. Hierin zitten producten voor een gezonde lunch. Kinderen ervaren ze dat gezond lunchen ook lekker en gezellig is. Voor meer informatie over de concrete activiteiten kunt u terecht op Ontwikkelgeschiedenis Betrokkenheid doelgroep Was de doelgroep betrokken bij de ontwikkeling van de interventie, en op welke manier? Tijdens elk Ik eet het beter-moment wordt een school bezocht door Zorn en Albert Heijn om een gevoel te krijgen hoe de lesprogramma s in de praktijk uitpakken. Om de interventie te verbeteren worden programma s regelmatig geëvalueerd. De doelgroep en subdoelgroep (leerkrachten) worden dan betrokken door middel van interviews en online vragenlijsten. Er worden dan bijvoorbeeld 25 willekeurige scholen door uitgeverij Zorn benaderd met de vraag om feedback. Dit wordt gedaan door middel van een vragenlijst en kan telefonisch of via plaatsvinden. Aan de hand van deze feedback wordt er jaarlijks gekeken wat er veranderd kan/moet worden. Buitenlandse interventie Is de interventie buiten Nederland ontwikkeld en wat is aangepast met het oog op de uitvoering in Nederland? De interventie is niet in het buitenland ontwikkeld.

13 3. Onderbouwing Oorzaken max 200 woorden (1/2 A4) Welke factoren veroorzaken het probleem? Klik hier als u tekst wilt invoeren. NB. Dit vak hoeft niet ingevuld te worden voor het niveau Goed beschreven Aan te pakken factoren max 200 woorden (1/2 A4) Welke factoren pakt de interventie aan en welke, in paragraaf 2.1 en 2.2. benoemde, (sub)doelen horen daarbij? Klik hier als u tekst wilt invoeren. NB. Dit vak hoeft niet ingevuld te worden voor het niveau Goed beschreven Verantwoording max 550 woorden (1 1/2 A4) Verantwoord hoe met deze aanpak ook daadwerkelijk de (sub)doelen bij deze doelgroep(en) bereikt worden. Klik hier als u tekst wilt invoeren. NB. Dit vak hoeft niet ingevuld te worden voor het niveau Goed beschreven Werkzame elementen max 200 woorden (1/2 A4) Wat zijn de werkzame elementen die de doelen van de interventie realiseren? Geef een puntsgewijze opsomming van de kernelementen die bij een lokale aanpassing niet mogen ontbreken. Klik hier als u tekst wilt invoeren. NB. Dit vak hoeft niet ingevuld te worden voor het niveau Goed beschreven

14 4. Uitvoering Materialen max 150 woorden (1/3 A4) * Welke materialen zijn beschikbaar voor de uitvoering, werving en evaluatie van de interventie? Voor de werving zijn de volgende materialen beschikbaar: - Scholen die niet eerder met Ik eet het beter hebben meegedaan worden één keer voor de zomervakantie met een papieren mailing over het gehele jaarprogramma geïnformeerd. Ze kunnen zich dan al opgeven voor de lesprogramma s in het nieuwe schooljaar. Na de vakantie worden ze nog een keer benaderd met een papieren mailing die ze informeert over het najaarsprogramma. Ze worden gestimuleerd zich in te schrijven voor het najaarsprogramma en worden erop gewezen dat ze zich tegelijk kunnen opgeven voor het voorjaarsprogramma. - Scholen die al eerder mee hebben gedaan met Ik eet het beter worden één keer benaderd waarin informatie staat over het volledige jaarprogramma. Vervolgens worden ze nog een keer benaderd via een digitale mailing om ze aan te sporen tot inschrijving voor het najaarsprogramma en later het voorjaarsprogramma. - Via telemarketing worden de 100 grootste scholen die nooit eerder meededen aan Ik eet het beter benaderd. - Via de website van Ik eet het beter kunnen scholen zich inschrijven. Voor de uitvoering van de interventie zijn de volgende materialen beschikbaar: - De basis van het educatieve programma wordt gevormd door de lesprogramma s. Iedere docent krijgt een docentenhandleiding waarin uitleg wordt gegeven over hoe het programma uitgevoerd moet worden. Iedere leerling krijgt een lesboekje. - Bij het voorjaarsprogramma krijgt iedere klas naast de lesboekjes een poster van Ik eet het beter met daarop een foto van veel producten, ingedeeld in de Schijf van Vijf. Voor KlasseLunch is er als extra poster een blanco poster. De klas wordt gevraagd van deze blanco poster een poster te maken over gezonde voeding. Deze kan vervolgens ingeleverd worden bij de supermarkt, waarna de supermarktmanager deze doorstuurt naar Albert Heijn en Zorn. Op deze manier gaan de leerlingen creatief aan de slag en leren ze actief op een leuke manier iets over gezonde voeding. - Op de website van Ik eet het beter kunnen klassen iedere schoolweek de vraag van de week beantwoorden. Daarnaast kunnen leerlingen, leerkrachten en ouders hier filmpjes terugkijken, recepten opzoeken en algemene informatie vinden over het programma. Voor ouders is er daarnaast ook de speciale Ik eet het beter-website voor thuis.

15 - Het gratis boodschappenpakket vormt ook een belangrijk deel van de uitvoering van de interventie. Tijdens de Week van de Pauzehap zit deze vol met gezonde tussendoortjes. Voor de progamma s Over de Tong! en Testlab worden spullen meegegeven waarmee de kinderen smaakproefjes en experimenten kunnen uitvoeren. Voor KlasseLunch worden sappen, broden, gezond broodbeleg en fruit meegegeven. Voor de evaluatie van de interventie zijn de volgende materialen beschikbaar: - Evaluatie platform Ik Eet Het Beter (Qrius) - Waardering en invulling van de Pauzehap 2012 (OneTwentyone) - Rapportage Quickscan Platform Ik eet het beter 2012 (OneTwentyone) - Evaluatie van de Week van de Pauzehap 2013 (Qrius) Zie bijlagen voor volledige onderzoeken Locatie en organisatie max 150 woorden (1/3 A4) * Waar wordt de interventie uitgevoerd en welk(e) soort(en) organisatie(s) kan /kunnen de interventie uitvoeren? Alle basisscholen in Nederland kunnen de interventie in de klas uitvoeren. Opleiding en competenties van uitvoerders max 150 woorden (1/3 A4) * Wie voert de interventie uit? Welke opleiding /training en specifieke competenties van de uitvoerders zijn vereist? Er is geen opleiding/training nodig om de interventie te kunnen uitvoeren. Algemene kennis over gezonde en ongezonde voeding kan van pas komen, maar is niet vereist. Kwaliteitsbewaking max 150 woorden (1/3 A4) * Hoe wordt de kwaliteit van de interventie bewaakt? De kwaliteit van de interventie wordt gewaarborgd door de samenwerking met het Voedingscentrum. Het Voedingscentrum controleert ondermeer of de inhoud van de boodschappenpakketten en de interventie voldoen aan de gezonde richtlijnen. De inhoud van de interventie wordt deels ontwikkeld door een uitgeverij (Zorn) die gespecialiseerd is in het ontwikkelen van educatieve lesprogramma s aan de hand van SLO leerdoelen. Door de samenwerking met beide partijen wordt de kwaliteit van de interventie bewaakt.

16 Randvoorwaarden max 150 woorden (1/3 A4) * Wat zijn de organisatorische en contextuele randvoorwaarden voor een goede uitvoering van de interventie? Voor een goede uitvoering van de interventie is het van belang dat de instructies in de docentenhandleidingen worden gevolgd. Implementatie en/of overdraagbaarheid max 150 woorden (1/3 A4) * Is er een systeem voor implementatie en/of de overdraagbaarheid? Geef een samenvatting. Zorn (derde partij) beheert de ontwikkeling, het drukwerk en uitsturen van lesprogramma s en beheer van de website en digibord activiteiten van het Ik eet het beter programma. Daarnaast beheren zij het contact met de scholen en de inschrijvingen. Wanneer de inschrijving gesloten is, maken ze een overzicht van ingeschreven scholen gekoppeld aan de Albert Heijn winkel die de scholen geselecteerd hebben. Albert Heijn zorgt dat alle pakketten klaarliggen voor het juiste aantal groepen en leerlingen op de juiste dagen. De pakketten worden vervolgens in de ochtend opgehaald door een betrokkene van de school. Kosten max 200 woorden (1/2 A4) * Wat zijn de kosten van de interventie? De scholen betalen enkel de verzendkosten van de gedrukte materialen. De prijs is dus afhankelijk van hoeveel materialen zij nodig hebben en hoe zwaar deze zijn. Meestal is dit tussen 13,60 en 15,70. Het hoogste bedrag is 47,50. Dit is echter uitzonderlijk. Met het najaarsprogramma zijn docenten een hele week 10 minuten per dag bezig met Ik eet het beter. Het voorjaarsprogramma kost de scholen een dagdeel per deelnemende klas. Dit kan ook verdeeld worden over verschillende dagen. De vraag van de week kost 5 minuten per week.

17 5. Onderzoek naar praktijkervaringen Onderzoek praktijkervaringen max 1100 woorden (3 A4) * Is er een evaluatie geweest van de praktijkervaringen met de interventie bij de uitvoerders en de doelgroepen en wat zijn daarvan de meest relevante uitkomsten? Beschrijf het bereik, de succes- en verbeterpunten en geef indien van toepassing aan of er na de evaluatie punten in de interventie zijn aangepast. Beschrijf hoe de evaluatie is opgezet en neem hier de respons en de respondenten in mee. - Hoeveelheid bereikt - Tevredenheid - Proces evaluatie methode - Succes/faal factoren Evaluatie platform Ik Eet Het Beter (Qrius) Het onderzoek is uitgevoerd door Qrius. Qrius is een marktonderzoeksbureau dat gespecialiseerd is in kinderen (van 0-12 jaar), jongeren (van jaar) en jonge volwassenen (van jaar). In 2011 heeft Qrius een evaluatie gedaan van het platform Ik Eet Het Beter onder leerlingen, ouders en leerkrachten uit groep De aanpak van dit onderzoek was als volgt: Kwalitatief onderzoek gedaan onder de doelgroep. - Kinderen: duogesprekken van min. met kinderen van dezelfde leeftijd en sekse. - Ouders: individueel gesprek van min. met ouders. - Leerkrachten: groepsgesprek van 2 uur met leerkrachten uit één groep. Er is gesproken met 24 kinderen uit groep en met 12 ouders. 10 Lessen die zijn geleerd uit het onderzoek zijn: 1. Trek het platform schoolbreed: elk jaar een groep erbij. (Dit punt is nog niet gerealiseerd) 2. Kies voor 2 IEHB momenten in het jaar: via PZHP, ontbijten of koken in de klas. 3. Werk aan de platform-gedachte: samensmeden losse onderdelen onder IEHB paraplu. 4. Houd het IEHB-lespakket handzaam en compact: inpasbaar in onderwijspraktijk.

18 5. Handhaaf en finetune opzet pakket groep 6-7: enkele wijzigingen doorvoeren. 6. Wijzig opzet pakket groep 8: dichterbij gezonde voeding. 7. Vergroot zelfbewustzijn: werk aan intrinsieke motivaties, eigen controle gezonde voeding. 8. Bied visueel handvat: schijf van 5 centraal om goede keuzes te maken. 9. Betrek ouders bij IEHB: thuisopdrachten die op school worden voor- en nabesproken. 10. Betrek de omgeving bij IEHB: supermarktbezoek, peerpressure e.d. Waardering en invulling van de Pauzehap 2012 (OneTwentyone) Paulien Kreutzer, OneTwentyone, Maart OneTwentyone is gespecialiseerd in kwalitatief onderzoek onder kinderen en jongeren van 6 tot 30 jaar. De hoofdvraag in dit onderzoek: Hoe willen kinderen en leerkrachten het onderwerp gezonde leefstijl op school behandelen en hoe wordt de PZHP 2011 door deze doelgroepen beoordeeld? OneTwentyone sprak voor dit onderzoek in totaal met 81 respondenten leerlingen uit groep 5 (9 meiden en 7 jongens) - 18 leerlingen uit groep 6 (10 meiden en 8 jongens) - 16 leerlingen uit groep 7 (8 meiden en 8 jongens) - 16 leerlingen uit groep 8 (8 meiden en 8 jongens) - 15 leerkrachten uit de groepen 5 t/m 8 (12 vrouwen en 3 mannen) Daarnaast is er apart onderzoek gedaan naar de waardering en invulling van de Week van de Pauzehap. Lessen geleerd uit dit onderzoek: 1. Leerkrachten en leerlingen hoeven niet meer overtuigd te worden dat gezonde voeding belangrijk en interessant is. Er is meer behoefte aan verdieping van kennis, houding en gedrag van kinderen met betrekking tot een gezonde leefstijl. 2. Kinderen uit groep 5/6 hebben vooral behoefte aan duidelijke en eenduidige informatie die aansluit bij hun leergierigheid. Wat is gezond en wat is ongezond. Kinderen uit groep 7/8 hebben een grotere actieradius, zien meer van de wereld en hun leeftijdsgenoten en hebben behoefte aan verdieping en nuance. 3. Voeg het onderwerp bewegen toe. Rapportage Quickscan Platform Ik eet het beter 2012 (OneTwentyone)

19 De quickscan bestaat uit een kwantitatief en kwalitatief onderzoek naar het online platform van Ik eet het beter en de Week van de Pauzehap. Het kwantitatieve deel bestond uit een online vragenlijst, ingevuld door 1349 leerkrachten die gebruik gemaakt hebben van het online platform Ik eet het beter. 12 leerkrachten die deelnamen aan het kwantitatieve onderzoek zijn later benaderd voor het telefonische, kwalitatieve vervolg. Lessen geleerd uit dit onderzoek: 1. De combinatie van online en offline materialen wordt goed beoordeeld. 2. Het online platform is duidelijk en gebruiksvriendelijk 3. Het online platform ook voor thuis aanbieden. 4. Ook offline materiaal van de Week van de Pauzehap maken, zodat kinderen het materiaal ook mee naar huis kunnen nemen. (Dit punt is gerealiseerd) Evaluatie van de Week van de Pauzehap 2013 (Qrius) De evaluatie is bestaat uit drie onderzoeken bestaande uit vragenlijsten: Een landelijk representatieve 0-meting onder 645 leerlingen uit de groepen 5 t/m 8 van de basisschool en hun ouders; een 1-meting onder 762 leraren die aan de Week van de Pauzehap hebben meegedaan; en een 1-meting onder 433 leerlingen uit de groepen 5 t/m 8 die aan de Week van de Pauzehap hebben meegedaan en hun ouders. In totaal zijn over de Week van de Pauzehap 2918 personen ondervraagd: leerlingen, ouders en leerkrachten. Lessen geleerd uit dit onderzoek: 1. Het programma Week van de Pauzehap is van toegevoegde waarde voor leerlingen, ouders en leerkrachten. 2. Kinderen uit groep 8 zijn gemiddeld minder enthousiast over het lesprogramma dan andere groepen. 3. Probeer kinderen die meestal geen gezonde pauzehappen meenemen effectief te bereiken door de drempel voor hen te verlagen.

20 6. Onderzoek naar de effectiviteit Onderzoek in Nederland max 200 woorden per studie (1/2 A4) Is er onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de interventie in Nederland en wat zijn daarvan de uitkomsten? Klik hier als u tekst wilt invoeren. NB. Dit vak hoeft niet ingevuld te worden voor het niveau Goed beschreven en Goed onderbouwd. Onderzoek naar vergelijkbare interventies max 200 woorden per studie (1/2 A4) Is er onderzoek gedaan naar de effectiviteit van deze of een vergelijkbare interventie (in Nederland en in het buitenland) en wat zijn daarvan de uitkomsten? Klik hier als u tekst wilt invoeren. NB. Dit vak hoeft niet ingevuld te worden voor het niveau Goed beschreven en Goed onderbouwd.

21 7. Aangehaalde literatuur Maak een alfabetische lijst van alle in deze beschrijving aangehaalde literatuur, en gebruik hiervoor de APA-normen (met kleine letters). Birch LL (1990). Development of food acceptance patterns. Developmental Psychology, 26, Bourdeaudhuij S de, Velde S te, Brug J, Due P, Wind M, Sandvik C, Maes L, Wolf A, Perez Rodrigos C, Yngve A, Thorsdottir I, Rasmussen M, Elmadfa I, Franchini B, Klepp KI (2008) Personal, social and environmental predictors of daily fruit and vegetable intake in 11-year-old children in nine European countries. European Journal of Clinical Nutrition, 62, Centraal Bureau voor de Statistiek (2014, 3 juli) Leefstijl, preventief onderzoek; persoonskenmerken. Geraadpleegd op 17 februari Statweb/ publication/?dm=slnl&pa=81177ned&d1=39-43&d2=0-6%2c26% 2c30%2c33-38&D3=0&D4=0%2cl&HDR=T&STB= G1%2cG2%2cG3&P= T&V W=T Lien N, Lytle LA, Klepp KI (2001). Stability in consumption of fruit, vegetables, and sugary foods in a cohort from age Preventive Medicine, 33, Mikkilä V, Räsänen L, Raitakari OT, Pietinen P, Viikari J (2004). Longitudinal changes in diet from childhood into adulthood with respect to risk of cardiovascular diseases: the Cardiovascular Risk in Young Finns Study. European Journal of Clinical Nutrition, 58, Rossum CTM van, Fransen HP, Verkaik-Kloosterman J, Buurma-Rethans EJM, Ocke MC. Dutch National Food Consumption Survey : Diet of children and adults aged 7 to 69 years. RIVM-rapport nr Bilthoven,2011.

Titel interventie. Werkblad beschrijving interventie. Gebruik de HANDLEIDING bij dit werkblad. Voor meer informatie en contact

Titel interventie. Werkblad beschrijving interventie. Gebruik de HANDLEIDING bij dit werkblad. Voor meer informatie en contact Werkblad beschrijving interventie Gebruik de HANDLEIDING bij dit werkblad Voor meer informatie en contact www.nji.nl/jeugdinterventies centrumgezondleven@rivm.nl www.ncj.nl/onderwerpen/233/erkenningscommissie-interventies

Nadere informatie

Titel interventie. Werkblad beschrijving interventie. Gebruik de HANDLEIDING bij dit werkblad

Titel interventie. Werkblad beschrijving interventie. Gebruik de HANDLEIDING bij dit werkblad Titel interventie Werkblad beschrijving interventie Gebruik de HANDLEIDING bij dit werkblad Colofon Ontwikkelaar / licentiehouder van de interventie Organisatie Contactpersoon Adres Postcode Plaats E-mail

Nadere informatie

Titel interventie. Werkblad beschrijving interventie. Gebruik de HANDLEIDING bij dit werkblad. Werkblad, versie mei 2015

Titel interventie. Werkblad beschrijving interventie. Gebruik de HANDLEIDING bij dit werkblad. Werkblad, versie mei 2015 Titel interventie Werkblad beschrijving interventie Gebruik de HANDLEIDING bij dit werkblad Werkblad, versie mei 2015 Dit is een gezamenlijk werkblad van de volgende kennisinstituten: Colofon Ontwikkelaar

Nadere informatie

Titel interventie. Werkblad beschrijving interventie. Gebruik de HANDLEIDING bij dit werkblad. Werkblad, versie mei 2015

Titel interventie. Werkblad beschrijving interventie. Gebruik de HANDLEIDING bij dit werkblad. Werkblad, versie mei 2015 Titel interventie Werkblad beschrijving interventie Gebruik de HANDLEIDING bij dit werkblad Werkblad, versie mei 2015 Dit is een gezamenlijk werkblad van de volgende kennisinstituten: Colofon Ontwikkelaar

Nadere informatie

Ik eet het beter. Werkblad beschrijving interventie. Gebruik de HANDLEIDING bij dit werkblad. Werkblad erkenningscommissie, versie mei 2015

Ik eet het beter. Werkblad beschrijving interventie. Gebruik de HANDLEIDING bij dit werkblad. Werkblad erkenningscommissie, versie mei 2015 Ik eet het beter Werkblad beschrijving interventie Gebruik de HANDLEIDING bij dit werkblad Werkblad erkenningscommissie, versie mei 2015 Dit is een gezamenlijk werkblad van de volgende kennisinstituten:

Nadere informatie

KlasseLunch. Kerndoelen basisonderwijs. Educatief platform Ik eet het beter. Doelstellingen. foto kok berry happend in groente

KlasseLunch. Kerndoelen basisonderwijs. Educatief platform Ik eet het beter. Doelstellingen. foto kok berry happend in groente KlasseLunch Met KlasseLunch krijgen uw leerlingen plezier in het maken van bewuste keuzes voor de middagmaaltijd. Dat kan gaan om gezond of wat minder gezond, maar ook om duurzaamheid, om gewoontes en

Nadere informatie

en enthousiasmeert uw leerlingen en laat hen inzien hoe leuk het is om de verantwoordelijkheid te krijgen voor eigen keuzes.

en enthousiasmeert uw leerlingen en laat hen inzien hoe leuk het is om de verantwoordelijkheid te krijgen voor eigen keuzes. KlasseLunch Met KlasseLunch krijgen uw leerlingen plezier in het maken van bewuste keuzes voor de middagmaaltijd. Dat kan gaan om gezond of wat minder gezond, maar ook om duurzaamheid, om gewoontes en

Nadere informatie

Over de Tong. Doelstellingen. foto kok berry happend in groente

Over de Tong. Doelstellingen. foto kok berry happend in groente Over de Tong Met Over de Tong ontdekken uw leerlingen van alles over de vijf smaken zoet, zuur, bitter, zout en umami. Met elkaar doen ze smaaktesten en proeven de producten die bij het lesprogramma horen.

Nadere informatie

Schoolfruit in de les Handleiding bij de lessen van EU-Schoolfruit en SchoolGruiten

Schoolfruit in de les Handleiding bij de lessen van EU-Schoolfruit en SchoolGruiten Schoolfruit in de les Handleiding bij de lessen van EU-Schoolfruit en SchoolGruiten Lessen over fruit en groente: geef leerlingen iets extra s mee! Uw school doet mee met het EU-Schoolfruitprogramma. Na

Nadere informatie

Schoolfruit in de les Handleiding bij de lessen van EU-Schoolfruit en SchoolGruiten

Schoolfruit in de les Handleiding bij de lessen van EU-Schoolfruit en SchoolGruiten Schoolfruit in de les Handleiding bij de lessen van EU-Schoolfruit en SchoolGruiten Lessen over fruit en groente: geef leerlingen iets extra s mee! Uw school doet mee met het EU-Schoolfruitprogramma. Na

Nadere informatie

Over de Tong. Kerndoelen basisonderwijs. Educatief platform Ik eet het beter. Doelstellingen. foto kok berry happend in groente

Over de Tong. Kerndoelen basisonderwijs. Educatief platform Ik eet het beter. Doelstellingen. foto kok berry happend in groente Over de Tong Met Over de Tong ontdekken uw leerlingen van alles over de vijf smaken zoet, zuur, bitter, zout en umami. Met elkaar doen ze smaaktesten en proeven de producten die bij het lesprogramma horen.

Nadere informatie

Testlab. De Schijf van Vijf op de poster komt bij de verschillende opdrachten

Testlab. De Schijf van Vijf op de poster komt bij de verschillende opdrachten Testlab Met Testlab ontdekken uw leerlingen wat voedingsstoffen en vezels doen voor hun lijf. Ze voeren met elkaar allerlei proeven uit waarmee ze vitamines, koolhydraten, vetten en water aantonen. Al

Nadere informatie

Lespakket over verantwoorde voeding voor mens, dier en milieu. Inleidend katern Groep 7 & 8

Lespakket over verantwoorde voeding voor mens, dier en milieu. Inleidend katern Groep 7 & 8 Lespakket over verantwoorde voeding voor mens, dier en milieu. Inleidend katern Groep 7 & 8 Voorwoord We willen het wel van de daken schreeuwen: alles wat we weten over verantwoorde en biologische voeding.

Nadere informatie

Testlab. Kerndoelen basisonderwijs. Educatief platform Ik eet het beter. De Schijf van Vijf op de poster komt bij de verschillende opdrachten

Testlab. Kerndoelen basisonderwijs. Educatief platform Ik eet het beter. De Schijf van Vijf op de poster komt bij de verschillende opdrachten Testlab Met Testlab ontdekken uw leerlingen wat voedingsstoffen en vezels doen voor hun lijf. Ze voeren met elkaar allerlei proeven uit waarmee ze vitamines, koolhydraten, vetten en water aantonen. Al

Nadere informatie

Info Nr. 3. Dinsdag 25 september Beste ouder(s) / verzorger(s),

Info Nr. 3. Dinsdag 25 september Beste ouder(s) / verzorger(s), Info Nr. 3 Dinsdag 25 september 2018 Beste ouder(s) / verzorger(s), Mail via ParnasSys Via het leerlingadministratiesysteem stuurt de school mail naar ouders. Soms hebben ouders twee mailadressen waar

Nadere informatie

CheckTeen 2011: Eet- en beweeggedrag van leerlingen in het voortgezet onderwijs in Zwolle

CheckTeen 2011: Eet- en beweeggedrag van leerlingen in het voortgezet onderwijs in Zwolle Onderzoekscentrum Preventie Overgewicht CheckTeen 2011: Eet- en beweeggedrag van leerlingen in het voortgezet onderwijs in ZWOLLE Een onderzoek naar het eet- en beweeggedrag van leerlingen van de 2 e klas

Nadere informatie

Workshop Smaaklessen

Workshop Smaaklessen Workshop Smaaklessen Inhoud workshop Wat is Smaaklessen? Nieuw: Smaakmissies! Proefjescircuit Voorproefje Waarom voedseleducatie Gezond, duurzaam eten moet je net als taal en rekenen leren Weten waar je

Nadere informatie

Voedingsbeleid ASKA. Inhoudsopgave: 1 Inleiding blz 2. 2 Doel blz 2. 3 Uitgangspunten: Wat vinden we belangrijk? blz 3

Voedingsbeleid ASKA. Inhoudsopgave: 1 Inleiding blz 2. 2 Doel blz 2. 3 Uitgangspunten: Wat vinden we belangrijk? blz 3 Voedingsbeleid ASKA Inhoudsopgave: 1 Inleiding blz 2 2 Doel blz 2 3 Uitgangspunten: Wat vinden we belangrijk? blz 3 4 Pedagogische basisdoelen en onze uitgangspunten blz 5 A018 Voedingsbeleid 030812 1/5

Nadere informatie

Draagt lesmateriaal bij aan het vergroten van financiële vaardigheden van basisschoolleerlingen?

Draagt lesmateriaal bij aan het vergroten van financiële vaardigheden van basisschoolleerlingen? Draagt lesmateriaal bij aan het vergroten van financiële vaardigheden van basisschoolleerlingen? Effectiviteitsonderzoek naar lesmateriaal Wijzer in geldzaken voor groep 7 www.wijzeringeldzaken.nl Inleiding:

Nadere informatie

Gezond Gewicht activiteiten voor het voortgezet onderwijs

Gezond Gewicht activiteiten voor het voortgezet onderwijs Gezond Gewicht activiteiten voor het voortgezet onderwijs Politiek, onderwijs en ouders zijn het er allemaal over eens; het voedingsaanbod moet gezonder. Dit valt of staat met een schoolgezondheidsbeleid.

Nadere informatie

Smaaklessen. Smaak en eten in het basisonderwijs. Hante Meester Marlies Regelink. 17 oktober 2007

Smaaklessen. Smaak en eten in het basisonderwijs. Hante Meester Marlies Regelink. 17 oktober 2007 Smaaklessen Smaak en eten in het basisonderwijs Hante Meester Marlies Regelink 17 oktober 2007 Inhoud presentatie Deel 1: Waarom Smaaklessen? Wat is Smaaklessen? Hoe werkt Smaaklessen? Wie zijn betrokken?

Nadere informatie

duurzaam eten November 2010 Kim Paulussen Marcel Temminghoff

duurzaam eten November 2010 Kim Paulussen Marcel Temminghoff Voeding in 2020 Gezond en duurzaam eten November 2010 Kim Paulussen Marcel Temminghoff 1 Inleiding 2 Resultaten 3 Samenvatting 1 Inleiding Achtergrond en opzet onderzoek Aanleiding: het Voedingscentrum

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Voeding

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Voeding Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Voeding School: Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

GezondGroeien app. Werkblad beschrijving interventie. Gebruik de HANDLEIDING bij dit werkblad. Werkblad, versie mei 2015

GezondGroeien app. Werkblad beschrijving interventie. Gebruik de HANDLEIDING bij dit werkblad. Werkblad, versie mei 2015 GezondGroeien app Werkblad beschrijving interventie Gebruik de HANDLEIDING bij dit werkblad Werkblad, versie mei 2015 Dit is een gezamenlijk werkblad van de volgende kennisinstituten: Colofon Ontwikkelaar

Nadere informatie

Sport2U Organisatie: Stade Advies Contactpersoon: Contactpersoon 2: Erkenningen: Sport- en beweegaanbod

Sport2U Organisatie: Stade Advies Contactpersoon: Contactpersoon 2: Erkenningen: Sport- en beweegaanbod Sport2U Organisatie: Stade Advies Contactpersoon: Contactpersoon 2: Erkenningen: Sport- en beweegaanbod Achtergrond Samenvatting Sport2U is een virtuele sportinfrastructuur voor jongeren (12-18 jaar) (en

Nadere informatie

Beleidsplan Gezonde School Voeding

Beleidsplan Gezonde School Voeding Beleidsplan Gezonde School Voeding eten en drinken: in de pauze traktaties - lunch bij de TSO C.B.S De Loopplank Hoofdweg 170 9697 NS Blijham 0597-562876 cbs-deloopplank@picto.nl www.cbs-loopplank.picto.nl

Nadere informatie

Artis. Schooltuinen. Openbare basisschool Bijlmerdrie. We zijn trots op jullie!!

Artis. Schooltuinen. Openbare basisschool Bijlmerdrie. We zijn trots op jullie!! Openbare basisschool Bijlmerdrie 3 Bijtjes 18 april 2016 Belangrijke data Dag Datum Activiteit Di 19-04 Grp 6 en 7 Entreecito Grp 5 zwemmen Wo 20-04 Grp 6 en 7 Entreecito Artis Het bezoek aan artis met

Nadere informatie

Weet wat je eet. Werkblad beschrijving interventie voor Goed beschreven. Gebruik de HANDLEIDING bij dit werkblad

Weet wat je eet. Werkblad beschrijving interventie voor Goed beschreven. Gebruik de HANDLEIDING bij dit werkblad Weet wat je eet Werkblad beschrijving interventie voor Goed beschreven Gebruik de HANDLEIDING bij dit werkblad Werkblad erkenningscommissie, versie mei 2015 Dit is een gezamenlijk werkblad van de volgende

Nadere informatie

Evaluatieverslag project Groningse gruiten

Evaluatieverslag project Groningse gruiten Evaluatieverslag project Groningse gruiten Samenvatting Evaluatieverslag project Groningse gruiten Dit is de samenvatting van het Evaluatieverslag Project Groningse Gruiten. Het volledige Evaluatieverslag

Nadere informatie

VOORW OORD VOORWOORD. Omwille van de leesbaarheid staat in dit boekje steeds hij, maar je kunt hiervoor natuurlijk ook zij lezen.

VOORW OORD VOORWOORD. Omwille van de leesbaarheid staat in dit boekje steeds hij, maar je kunt hiervoor natuurlijk ook zij lezen. VOORW OORD VOORWOORD Over dit boekje Alles over gezond eten en bewegen met kinderen van 4 tot 18 jaar? Bij de titel van dit boekje vraag je je misschien af wat een kleuter te maken heeft met iemand die

Nadere informatie

5,7. Samenvatting door S woorden 25 januari keer beoordeeld. [Naam] klas: [Datum] Vakdocent: Mentor: Inleiding

5,7. Samenvatting door S woorden 25 januari keer beoordeeld. [Naam] klas: [Datum] Vakdocent: Mentor: Inleiding Samenvatting door S. 1663 woorden 25 januari 2016 5,7 3 keer beoordeeld Vak Biologie [Naam] klas: [Datum] Vakdocent: Mentor: Inleiding In dit verslag ga ik het hebben over wat gezond leven is en hoe je

Nadere informatie

Fruitconsumptie van 4-12-jarigen Resultaten van VCP

Fruitconsumptie van 4-12-jarigen Resultaten van VCP gram/dag A. van Leeuwenhoeklaan 9 3721 MA Bilthoven Postbus 1 3720 BA Bilthoven www.rivm.nl KvK Utrecht 30276683 T 030 274 91 11 F 030 274 29 71 info@rivm.nl Belangrijkste bevindingen Fruitconsumptie van

Nadere informatie

THEMA VOEDING Kern Subkern 0-4 groep 1-2 groep 3-6 groep 7-8 Onderbouw vo Bovenbouw vmbo Bovenbouw havo-vwo

THEMA VOEDING Kern Subkern 0-4 groep 1-2 groep 3-6 groep 7-8 Onderbouw vo Bovenbouw vmbo Bovenbouw havo-vwo Kern Subkern 0-4 groep 1-2 groep 3-6 groep 7-8 Onderbouw vo gezondheid groei De begrippen eten, drinken, snoep, honger, trek, dorst (correct) Uitleggen dat er eten om gezond van te groeien of om te snoepen

Nadere informatie

Aanleiding CheckTeen. Zwolle gezonde stad ( ) JOGG: Jongeren op Gezond Gewicht (2010) ChecKid: kinderen basisonderwijs 2006 en 2009 (en 2012)

Aanleiding CheckTeen. Zwolle gezonde stad ( ) JOGG: Jongeren op Gezond Gewicht (2010) ChecKid: kinderen basisonderwijs 2006 en 2009 (en 2012) Aanleiding CheckTeen Zwolle gezonde stad (2010 2013) JOGG: Jongeren op Gezond Gewicht (2010) ChecKid: kinderen basisonderwijs 2006 en 2009 (en 2012) CheckTeen: kinderen voortgezet onderwijs (2010/2011)

Nadere informatie

Dienstverlenende werkzaamheden Les 3

Dienstverlenende werkzaamheden Les 3 Dienstverlenende werkzaamheden Les 3 Wat moet je nu wel eten en wat niet? Waarom wel en waarom niet? Hoe kun je er achter komen wat gezonde keuzes zijn? Eten is voor ons het zelfde als brandstof voor

Nadere informatie

Gezondheidsbeleid. Ingaand per: 31 oktober 2016

Gezondheidsbeleid. Ingaand per: 31 oktober 2016 Gezondheidsbeleid Ingaand per: 31 oktober 2016 Introductie Dit gezondheidsbeleid is in samenwerking met kinderen, ouders en leerkrachten van basisschool Breedeweg opgesteld. Op onze school dragen we samen

Nadere informatie

Alle kinderen voedselvaardig!

Alle kinderen voedselvaardig! Alle kinderen voedselvaardig! Voedseleducatie Platform Alle kinderen voedselvaardig! Alle kinderen voedselvaardig, dat is de ambitie van het Voedseleducatie Platform. Het Voedseleducatie Platform is een

Nadere informatie

Resultaten Panelonderzoek HET VINKJE. Consumentenbond Resultaten Panelonderzoek het Vinkje

Resultaten Panelonderzoek HET VINKJE. Consumentenbond Resultaten Panelonderzoek het Vinkje Resultaten Panelonderzoek HET VINKJE 2015 Maart 2016 1 Wat weten consumenten over het Vinkje? Het Vinkje heeft twee vormen: een met een groene cirkel (Gezondere keuze) en een met een blauwe cirkel (Bewuste

Nadere informatie

Gemiddelde consumptie van groente

Gemiddelde consumptie van groente gram/dag A. van Leeuwenhoeklaan 9 3721 MA Bilthoven Postbus 1 3720 BA Bilthoven www.rivm.nl KvK Utrecht 30276683 T 030 274 91 11 F 030 274 29 71 info@rivm.nl Belangrijkste bevindingen Groenteconsumptie

Nadere informatie

Gezond en duurzaam voedsel. Een folder ter inspiratie voor mbo-docenten

Gezond en duurzaam voedsel. Een folder ter inspiratie voor mbo-docenten Gezond en duurzaam voedsel Een folder ter inspiratie voor mbo-docenten Aan de slag met gezond en duurzaam voedsel in het mbo Werken aan gezondheid op school loont. Het draagt bij aan betere schoolprestaties,

Nadere informatie

Lekker Fit! Organisatie: Nederlandse Hartstichting Contactpersoon: mevrouw Naomi Rosekrans-Navon Contactpersoon 2: Erkenningen: Goed onderbouwd

Lekker Fit! Organisatie: Nederlandse Hartstichting Contactpersoon: mevrouw Naomi Rosekrans-Navon Contactpersoon 2: Erkenningen: Goed onderbouwd Lekker Fit! Organisatie: Nederlandse Hartstichting Contactpersoon: mevrouw Naomi Rosekrans-Navon Contactpersoon 2: Erkenningen: Goed onderbouwd Sport- en beweegaanbod Achtergrond Samenvatting Gezond eten

Nadere informatie

Een gezonde snack. School: Bedrijf: Titel project:

Een gezonde snack. School: Bedrijf: Titel project: School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht Opdrachtgever Sportprojectmanager Alida Pasveer en sportconsulent Britt Tjalma, werkzaam voor JOGG Meppel Situatie Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) is de

Nadere informatie

Gezond en duurzaam eten Een inspiratiefolder voor mbo-docenten

Gezond en duurzaam eten Een inspiratiefolder voor mbo-docenten Gezond en duurzaam eten Een inspiratiefolder voor mbo-docenten Aan de slag met gezond en duurzaam eten in het MBO De school is dé plek om jongeren bewust te maken van gezond en duurzaam eten. Gezonde

Nadere informatie

Steeds meer mensen zijn bewust flexitariër

Steeds meer mensen zijn bewust flexitariër bezoekadres Marnixkade 109 1015 ZL Amsterdam postadres Postbus 15262 1001 MG Amsterdam E moti@motivaction.nl T +31 (0)20 589 83 83 F +31 (0)20 589 83 00 W www.motivaction.nl Steeds meer mensen zijn bewust

Nadere informatie

Bijlage Lekker Fit! Kinderdagverblijf

Bijlage Lekker Fit! Kinderdagverblijf Bijlage Lekker Fit! Kinderdagverblijf Deze bijlage hoort bij de beschrijving van de interventie Lekker Fit! Kinderdagverblijf, zoals die is opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies. Meer informatie:

Nadere informatie

Openingstijden Stadswinkels 2008

Openingstijden Stadswinkels 2008 Openingstijden Stadswinkels 2008 Openingstijden Stadswinkels 2008 René van Duin & Maaike Dujardin Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) december 2008 In opdracht van Publiekszaken afdeling Beleid

Nadere informatie

Gezond en duurzaam voedsel. Een folder ter inspiratie voor docenten in het voortgezet onderwijs

Gezond en duurzaam voedsel. Een folder ter inspiratie voor docenten in het voortgezet onderwijs Gezond en duurzaam voedsel Een folder ter inspiratie voor docenten in het voortgezet onderwijs Aan de slag met gezond en duurzaam voedsel in het voortgezet onderwijs Werken aan gezondheid op jouw school

Nadere informatie

Stel je gezond weekmenu samen

Stel je gezond weekmenu samen Stel je gezond weekmenu samen Leer je maaltijden op een gezonde manier plannen Lotte De Clercq Auteur: Lotte De Clercq Coverontwerp: Lotte De Clercq ISBN: 978-94-6342-735-7 Uitgeverij mijnbestseller.nl

Nadere informatie

Samenvatting van de belangrijkste onderzoeksresultaten. Juni 2015

Samenvatting van de belangrijkste onderzoeksresultaten. Juni 2015 2015 Samenvatting van de belangrijkste onderzoeksresultaten Juni 2015 Alle doelstellingen behaald Kinderen en ouders: Doelstelling: 40% van de ouders van kinderen tussen de 8 en 12 jaar is bereikt met

Nadere informatie

Samenvatting Losser. 2 van 5 Twentse Gezondheids Verkenning Losser. Versie 1, oktober 2013

Samenvatting Losser. 2 van 5 Twentse Gezondheids Verkenning Losser. Versie 1, oktober 2013 Samenvatting Losser Versie 1, oktober 2013 Lage SES, bevolkingskrimp en vergrijzing punt van aandacht in Losser In de gemeente Losser wonen 22.552 mensen; 11.324 mannen en 11.228 vrouwen. Als we de verschillende

Nadere informatie

Voedingscentrum voor het Basisonderwijs

Voedingscentrum voor het Basisonderwijs Voedingscentrum voor het Basisonderwijs Het Voedingscentrum: voor onderwijs over gezonde en duurzame voeding! Als docent speel je een cruciale rol bij het enthousiasmeren van leerlingen en ouders als het

Nadere informatie

Een voorbeeld van een schoolprogramma gericht op preventie van overgewicht in Nederland: het DOiT programma

Een voorbeeld van een schoolprogramma gericht op preventie van overgewicht in Nederland: het DOiT programma 7 Samenvatting 8 Dit proefschrift beschrijft de voorbereiding op de landelijke implementatie van het Dutch Obesity Intervention in Teenagers (DOiT) programma. Daarnaast wordt de evaluatie beschreven die

Nadere informatie

Informatieboekje. GRIP- Studie GRoente Inname Peuters

Informatieboekje. GRIP- Studie GRoente Inname Peuters Informatieboekje GRIP- Studie GRoente Inname Peuters Contactgegevens Onderzoeksteam Prof. Dr. Ir. Kees de Graaf (hoofdonderzoeker Humane Voeding) Dr. Gerry Jager (Universitair Docent) Ir. Victoire de Wild

Nadere informatie

Erkenningscommissie Interventies Beoordelingsformulier. Eindoordeel van de erkenningscommissie over de interventie

Erkenningscommissie Interventies Beoordelingsformulier. Eindoordeel van de erkenningscommissie over de interventie Interventie: Families First Deelcommissie: 1 Erkenningscommissie Interventies Beoordelingsformulier Datum vergadering: 11 april 2014 Eindoordeel van de erkenningscommissie over de interventie De commissie

Nadere informatie

Voeding. Kinderen die lekker in hun vel zitten, leren en werken beter. Gezonde School, 2018 GGD GRONINGEN NOVEMBER 2018

Voeding. Kinderen die lekker in hun vel zitten, leren en werken beter. Gezonde School, 2018 GGD GRONINGEN NOVEMBER 2018 Voeding G E ZO N D H E I DSA A N B O D I N H E T BA S ISO N D E R W I JS Kinderen die lekker in hun vel zitten, leren en werken beter. GGD GRONINGEN NOVEMBER 2018 Vignet Gezonde School Criteria voor themacertificaat

Nadere informatie

Goede voeding voor je kind. Uitleg over basisvoeding en een dagmenu

Goede voeding voor je kind. Uitleg over basisvoeding en een dagmenu Goede voeding voor je kind Uitleg over basisvoeding en een dagmenu Goede voeding Wat is goede voeding voor kinderen? Door alle beschikbare informatie is het soms lastig te weten wat goed is. Wat heeft

Nadere informatie

Bijlage Menukaart Kinderen sportief op gewicht (KSG) 2014 B-Fit 2-4 Doelgroep 0-4 jarigen

Bijlage Menukaart Kinderen sportief op gewicht (KSG) 2014 B-Fit 2-4 Doelgroep 0-4 jarigen A) Kosten en uren Geef hieronder inzicht in de kosten en uren die nodig zijn om met de interventie aan de slag te gaan. De interventie staat beschreven zoals deze er op dit moment uit ziet. Bij interventies

Nadere informatie

De actieve voedingsdriehoek. Bekijk aandachtig de menu s van Jana en Stef. Wie heeft volgens jou het lekkerste menu? Waarom?

De actieve voedingsdriehoek. Bekijk aandachtig de menu s van Jana en Stef. Wie heeft volgens jou het lekkerste menu? Waarom? Het werkblad sluit aan bij de infofiches waarin je ook meer informatie vindt bij de verschillende opdrachten. Gebruik de infofiches en het werkblad naast elkaar. Opdracht 1 (aansluitend bij infofiche 1)

Nadere informatie

Resultaten vragenlijst ouders basisschool (4-12 jarigen) Nulmeting (T0) voorjaar 2017

Resultaten vragenlijst ouders basisschool (4-12 jarigen) Nulmeting (T0) voorjaar 2017 Resultaten vragenlijst ouders basisschool (4-12 jarigen) Nulmeting (T0) voorjaar 2017 Inleiding In mei 2016 is in Nieuw-Lekkerland het project 'Gezond Nieuw-Lekkerland' (GNL) gestart: met subsidie van

Nadere informatie

Werkblad beschrijving interventie Voor goed beschreven

Werkblad beschrijving interventie Voor goed beschreven Werkblad beschrijving interventie Voor goed beschreven Gebruik maximaal 10 pagina s Zie ook: www.loketgezondleven.nl/kwaliteit-van-interventies/beoordeling Contact Centrum Gezond Leven: Sandra van Dijk

Nadere informatie

Introduceren thema Voeding en Bewegen. Wat doe je als leerkracht? Omschrijving van de opdracht: Thema: Voeding en bewegen

Introduceren thema Voeding en Bewegen. Wat doe je als leerkracht? Omschrijving van de opdracht: Thema: Voeding en bewegen Natuur & Techniek Mijn lijf: Voeding en bewegen Omschrijving van de opdracht: Introductie Thema: Voeding en bewegen In dit thema staan de volgende hogere orde denkvragen centraal rondom voeding en bewegen:

Nadere informatie

Portfolio lesmateriaal Basisonderwijs Zwerfafval

Portfolio lesmateriaal Basisonderwijs Zwerfafval Portfolio lesmateriaal Basisonderwijs Zwerfafval Deze portfolio is in 2014 samengesteld door de werkgroep Zwerfafval van het Netwerk NME Diensten. In deze werkgroep zitten 24 NME centra die landelijk samenwerken

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sport & Bewegen

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sport & Bewegen Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sport & Bewegen School: Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan

Nadere informatie

Obs Het Palet Javastraat 5 2405 CS Alphen aan den Rijn 0172 472380 www.obs-palet.nl info@obs-palet.nl

Obs Het Palet Javastraat 5 2405 CS Alphen aan den Rijn 0172 472380 www.obs-palet.nl info@obs-palet.nl Datum: 24 maart 2016 Obs Het Het Team van Het went U prettige Paasdagen!!!!!!!!! Schoolreis 2015-2016 Op donderdag 12 mei gaan wij weer op schoolreis! We gaan met groep 1 tot en met 7 op schoolreis naar

Nadere informatie

Lespakket over verantwoorde voeding voor mens, dier en milieu. Lerarenhandleiding Groep 7 & 8

Lespakket over verantwoorde voeding voor mens, dier en milieu. Lerarenhandleiding Groep 7 & 8 Lespakket over verantwoorde voeding voor mens, dier en milieu. Lerarenhandleiding Groep 7 & 8 kunnen de definitie van voeding benoemen. weten wat de vier hoofdbestanddelen van voeding zijn en wat de functie

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding. Legenda. Les 1 Gezonde voeding Les 2 Schijf van Vijf Les 3 Kcal en Bewegen. Onderdeel van FetFit 2

Inhoudsopgave. Inleiding. Legenda. Les 1 Gezonde voeding Les 2 Schijf van Vijf Les 3 Kcal en Bewegen. Onderdeel van FetFit 2 FetFit Beweeglessen Inhoudsopgave Inleiding Legenda Les 1 Gezonde voeding Les 2 Schijf van Vijf Les 3 Kcal en Bewegen Onderdeel van FetFit 2 Inleiding In deze map vindt u beweeglessen, die onderdeel zijn

Nadere informatie

Algemene inleiding. Maak het onbespreekbare bespreekbaar met Jouw Stad in de Klas

Algemene inleiding. Maak het onbespreekbare bespreekbaar met Jouw Stad in de Klas Thema Overgewicht 1 Algemene inleiding Maak het onbespreekbare bespreekbaar met Jouw Stad in de Klas Het lespakket 'Overgewicht' bestaat uit 4 lessen en iedere les duurt ongeveer een uur. Het doel is om

Nadere informatie

Belangrijkste bevindingen

Belangrijkste bevindingen gram/dag tijdens ontbijt A. van Leeuwenhoeklaan 9 3721 MA Bilthoven Postbus 1 3720 BA Bilthoven www.rivm.nl KvK Utrecht 30276683 T 030 274 91 11 F 030 274 29 71 info@rivm.nl Belangrijkste bevindingen Ontbijtgewoonten

Nadere informatie

Digitaal proceslogboek handleiding docenten

Digitaal proceslogboek handleiding docenten Digitaal proceslogboek handleiding docenten Welkom bij het digitaal proceslogboek. Het proceslogboek is een onderdeel van de leerlijn informatievaardigheden zoals die sinds het schooljaar 2008/2009 op

Nadere informatie

Beleidsplan Gezonde school. Thema voeding. De Atlas

Beleidsplan Gezonde school. Thema voeding. De Atlas Beleidsplan Gezonde school Thema voeding De Atlas 2018-2019 Document kenmerken: Naam document: Gezonde school Versie: 1.0 Datum opstelling: 26-02-2018 1 Voorwoord Voor u ligt het beleidsplan Gezonde School

Nadere informatie

Colofon. Uitgeverij: Edu Actief b.v Auteur: Joke Christiaans. Inhoudelijke redactie: Bapke Westhoek

Colofon. Uitgeverij: Edu Actief b.v Auteur: Joke Christiaans. Inhoudelijke redactie: Bapke Westhoek Cursus Dieetleer Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Joke Christiaans Inhoudelijke redactie: Bapke Westhoek Titel: Dieetleer ISBN: 978 90 3723 432

Nadere informatie

Overgewicht Inhoud Inleiding Oorzaken van overgewicht

Overgewicht Inhoud Inleiding Oorzaken van overgewicht Overgewicht Brochure over oorzaken, gevolgen en behandeling van overgewicht. Met eet- en beweegdagboekje. Inhoud Inleiding Oorzaken van overgewicht Gevolgen van overgewicht Meten en wegen BMI (Body Mass

Nadere informatie

Evaluatie van het Smaaklessen groentemenu onderzoek. 12 maart 2015

Evaluatie van het Smaaklessen groentemenu onderzoek. 12 maart 2015 Evaluatie van het Smaaklessen groentemenu onderzoek 12 maart 2015 Opbouw presentatie Waarom onderzoek Voorgaand onderzoek naar Smaaklessen Resultaten van het Smaaklessen groentemenu onderzoek Waarom effectonderzoek?

Nadere informatie

Onderzoeksresultaten Supermarkt en cafetaria s favoriet bij afhalen warme maaltijd. Juni 2007

Onderzoeksresultaten Supermarkt en cafetaria s favoriet bij afhalen warme maaltijd. Juni 2007 Onderzoeksresultaten Supermarkt en cafetaria s favoriet bij afhalen warme maaltijd Juni 2007 Introductie en achtergrond In opdracht van Farm Frites hebben Pleon en Motivaction International een onderzoek

Nadere informatie

DOELGROEP ONDERZOEK MOBIDICK

DOELGROEP ONDERZOEK MOBIDICK DOELGROEP ONDERZOEK MOBIDICK Tadek de Ruijter Niek Schadenberg Guillermo Peroti CMD2d Inhoudsopgave Inleiding 2 Vragenlijst 3 Albert Heijn Allerhande 4 Albert Heijn doelgroep 5 Interview 1 6 Interview

Nadere informatie

Dagelijks ontbijten en elke dag groente en fruit eten zijn gedragingen die bijdragen aan een gezonde leefstijl.

Dagelijks ontbijten en elke dag groente en fruit eten zijn gedragingen die bijdragen aan een gezonde leefstijl. De Vlieger 3 CHECKID ChecKid is een grootschalig leefstijlonderzoek onder basisschoolleerlingen in Zwolle. Het brengt (on)gezond gedrag, leefstijl en de leefomgeving van kinderen in Zwolle in kaart. ChecKid

Nadere informatie

2. Schijf van Vijf samengevat

2. Schijf van Vijf samengevat 2. Schijf van Vijf samengevat 2.1 De essentie van de Schijf van Vijf De Schijf van Vijf is het beeldmerk dat laat zien wat gezond eten inhoudt. Het beeldmerk wordt onderbouwd met de Richtlijnen Schijf

Nadere informatie

Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool

Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool De vakantieschool is een bijzonder moment, waarbij de sfeer op school anders is dan anders. Er is extra aandacht voor de leerlingen en de

Nadere informatie

Geef kanker. minder kans. eet volop. groente en. fruit

Geef kanker. minder kans. eet volop. groente en. fruit Geef kanker minder kans eet volop groente en fruit Iedereen heeft zo zijn eetgewoonten. De één eet wat meer dan de ander. De één lust graag dit, de ander dat. Vaste eetgewoonten zijn er steeds minder.

Nadere informatie

Broodmaaltijd. 0-3 dagen per week. 4-5 dagen per week. 6-7 dagen per week. kinderen Groep 7 schooljaar 2003-2004 jongeren GO Jeugd 2004

Broodmaaltijd. 0-3 dagen per week. 4-5 dagen per week. 6-7 dagen per week. kinderen Groep 7 schooljaar 2003-2004 jongeren GO Jeugd 2004 3. Voeding Een gezonde voeding is een van de uitgangspunten voor het goed functioneren van het lichaam. In dit gezondheidsprofiel wordt op een aantal aspecten van voeding ingegaan. Hoewel dit geen totaalbeeld

Nadere informatie

Nieuwsbrief van basisschool De Kwikstaart Uithoorn

Nieuwsbrief van basisschool De Kwikstaart Uithoorn De Kwikflits Nieuwsbrief van basisschool De Kwikstaart Uithoorn 20e jaargang, nummer 27 18 maart 2015 Website: www.dekwikstaart.nl E-mail school: info@dekwikstaart.nl Kopij: marion@dekwikstaart.nl Agenda

Nadere informatie

Evaluatie JOGG Roosendaal Basisschool de Vlindertuin. Resultaten evaluatie JOGG December 2017

Evaluatie JOGG Roosendaal Basisschool de Vlindertuin. Resultaten evaluatie JOGG December 2017 Evaluatie JOGG Roosendaal Basisschool de Vlindertuin Resultaten evaluatie JOGG December 2017 Inleiding Achtergrond In het kader van de JOGG aanpak in de gemeente Roosendaal heeft op basisschool de Vlindertuin

Nadere informatie

SAMENVATTING Dijkstra, Coosje.indd :45

SAMENVATTING Dijkstra, Coosje.indd :45 SAMENVATTING Samenvatting INTRODUCTIE Grote sociaal economische gezondheidsverschillen zijn een groeiend probleem in bijna alle Westerse landen. In Nederland leven mensen met een lagere opleiding gemiddeld

Nadere informatie

Voorwoord. JONG Nieuwsbrief Opvoedpraktijk Jong - November 2015. 1. Voorwoord 2. Nieuwsberichten 3. Thema 4. Aan het Woord 5. Agenda.

Voorwoord. JONG Nieuwsbrief Opvoedpraktijk Jong - November 2015. 1. Voorwoord 2. Nieuwsberichten 3. Thema 4. Aan het Woord 5. Agenda. JONG Nieuwsbrief Opvoedpraktijk Jong - November 2015 1. Voorwoord 2. Nieuwsberichten 3. Thema 4. Aan het Woord 5. Agenda Voorwoord Beste Lezers, We naderen al weer de laatste maand van het jaar, de maand

Nadere informatie

Lifestyle Project 2 e leerjaar

Lifestyle Project 2 e leerjaar Lifestyle Project 2 e leerjaar Inleiding: In het kader van de lifestyle gaan we ons de komende 30 weken richten op de basisscholieren. De afgelopen twintig jaar is het aantal kinderen met overgewicht verdubbeld.

Nadere informatie

Figuur 1: Mogelijke veranderingen dagelijks eetpatroon

Figuur 1: Mogelijke veranderingen dagelijks eetpatroon CONSUMENTENPLATFORM Ons voedsel over 10 OPINIEONDERZOEK In september 2003 heeft het onderzoeksbureau Survey@ te Zoetermeer onder 600 Nederlanders een representatieve steekproef gehouden. De vragen in het

Nadere informatie

O.B.S. Het Palet Gezondheidsbeleid 2016/2017

O.B.S. Het Palet Gezondheidsbeleid 2016/2017 O.B.S. Het Palet Gezondheidsbeleid 2016/2017 1 Introductie Wij als school zien graag dat alle kinderen gezond zijn, daar proberen wij op onze manier een bijdrage aan te leveren. Dat doen we onder andere

Nadere informatie

Resultaten vragenlijst leerlingen

Resultaten vragenlijst leerlingen Resultaten vragenlijst leerlingen Drie scholen, tweede meting (T1) voorjaar 2018 Inleiding In mei 2016 is in Nieuw-Lekkerland het project 'Gezond Nieuw-Lekkerland' gestart. Met subsidie van Fonds Nuts

Nadere informatie

Aanmelden vooreen cursus Ik meld me aan voor een (wijk)activiteit, bijvoorbeeld een cursus, feest of bijeenkomst.

Aanmelden vooreen cursus Ik meld me aan voor een (wijk)activiteit, bijvoorbeeld een cursus, feest of bijeenkomst. DOCENTENHANDLEIDING Les 13 Gezondheidsbevordering gezond afvallen Taal en inburgering Deze les behandelt onderdelen van taalverwerving en woordenschat rondom het thema gezondheid - afvallen. De les heeft

Nadere informatie

Dienstverlenende werkzaamheden Les 7

Dienstverlenende werkzaamheden Les 7 Dienstverlenende werkzaamheden Les 7 voedingsadvies Julie hebben in les 1 al een voedingsdagboek moeten invullen en in les drie heb je als het goed is geleerd hoe de schijf van vijf werkt. Met deze kennis

Nadere informatie

VOEDINGSLESSEN BASISSCHOOL DE REGENBOOG LEKKER GEZOND ETEN

VOEDINGSLESSEN BASISSCHOOL DE REGENBOOG LEKKER GEZOND ETEN VOEDINGSLESSEN BASISSCHOOL DE REGENBOOG LEKKER GEZOND ETEN VOEDINGSLESSEN BASISSCHOOL DE REGENBOOG Brede ontwikkeling is een van de uitgangspunten van het onderwijs op basisschool de Regenboog. Voorlichting

Nadere informatie

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 4, 5 en 6

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 4, 5 en 6 Verwonderen Groep 4, 5 en 6 Leerdoel De kinderen: - verwonderen zich over voedsel. - gebruiken hun zintuigen (ogen, neus, mond) om voedsel bewust te bekijken, te proeven en te ruiken. - ontdekken wat de

Nadere informatie

Bijlage WIJS (Wat Is Jouw Stijl)

Bijlage WIJS (Wat Is Jouw Stijl) Bijlage WIJS (Wat Is Jouw Stijl) Deze bijlage hoort bij de beschrijving van de interventie WIJS (Wat Is Jouw Stijl), zoals die is opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies. Meer informatie:

Nadere informatie

Bijlage 7 Consumentenonderzoek

Bijlage 7 Consumentenonderzoek Bijlage 7 Consumentenonderzoek Inhoudsopgave Inleiding 50 Methode 50 Resultaten 50 Conclusie 52 Discussie 52 Bijlagen 53 Enquêtevragen 53 Uitkomsten van de enquête 55 10 Inleiding B- yo 2 go! is een nieuw,

Nadere informatie

PLASSEN EN POEPEN. Vocht, Eten, Toiletgedrag, MOEILIJK!!

PLASSEN EN POEPEN. Vocht, Eten, Toiletgedrag, MOEILIJK!! Werkwijze lesprogramma Stap 1 Benader een basisschool in de buurt. Maak hierbij eventueel gebruik van de briefopzet in de bijlage van dit document. Gespreksonderwerp is: Is er behoefte aan informatie en

Nadere informatie

Een gezonde lunch. Een gezonde lunch. Ontbijt en energie

Een gezonde lunch. Een gezonde lunch. Ontbijt en energie Een gezonde lunch Een gezonde lunch Ga met folders van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding een gezonde lunch voor jezelf maken. Zoek daarvoor eerst uit wat er precies in een gezonde lunch moet zitten.

Nadere informatie

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES Inhoud In de introductieles gaat u met de leerlingen aan de slag met het thema duurzaam en eerlijk eten. Samen met de leerlingen bekijkt u drie filmpjes die uitleggen

Nadere informatie

Onderzoek: (on)gezond eten

Onderzoek: (on)gezond eten Onderzoek: (on)gezond eten Mei 2018 Over dit onderzoek 3Vraagt is onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel en stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. De uitslagen

Nadere informatie

Duurzaamheidk. Denken en doen over groente Duurzaamheidkompas meting #12 Mei 2014

Duurzaamheidk. Denken en doen over groente Duurzaamheidkompas meting #12 Mei 2014 Duurzaamheidk mpas Denken en doen over groente Duurzaamheidkompas meting #12 Mei 2014 Inleiding Het Duurzaamheidkompas Antwoord op duurzaamheidvragen In deze tijd van milieu-, klimaat-, voedsel- en economische

Nadere informatie