Leidraad bij Richtlijn Logopedie bij Taalontwikkelingsstoornissen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leidraad bij Richtlijn Logopedie bij Taalontwikkelingsstoornissen"

Transcriptie

1 Aan uit richtlijn TOS Signalering 1 zwak De logopedist kan de SNEL gebruik voor de signalering van e mogelijke TOS bij kinder vanaf twee jaar. Om e taalachterstand adviseert signaler adviseert de logopedist ouders /of andere professionals de SNEL in te vull, om zo zelf de taalontwikkeling van hun kind te evaluer. De logopedist kan ondersteuning bied bij de interpretatie van de SNEL. Zie evt. ook - Handreiking TOS bij meertaligheid (Siméa, 2016). Signalering, Signalering 2 Sterk De logopedist dit bij meertalige kinder met e zwakke taalvaardigheid in het Nederlands, de signalering ook uit te voer op de moedertaal. De logopedist heeft tijds de anamnese dacht voor alle tal die het kind gebod krijgt houdt reking met verdeling van taalbod taalvaardighed in verschillde tal. De SNEL kan, via de ouders, uitgevraagd word op de moedertaal. Geadviseerd wordt om voorzichtig te zijn met de interpretatie van de SNEL, met name bij items over zinslgte. Het doel is om e eerste indruk te krijg over de taalvaardigheid van het kind in de moedertaal. Evtueel kunn ook andere hulpmiddel word ingezet, te wet: - Onderdel uit e anamnese meertaligheid, evtuee l gebruik makd van e tolk - Lexiconlijst, beschikbaar in Turks, Tarifit-Berbers, Marokks-Arabisch - Mijlpal bevrag op de moedertaal - Vraglijst taalontwikkeling, beschikbaar in Des, Engels, Estisch, Frans, Duits, Grieks, Italis, Portugees, Russisch Turks op de website De lijst zijn niet gormeerd. - Handreiking TOS bij meertaligheid (Siméa, 2016). Anamnese onderzoek 6 matig sterk De logopedist kiest voor de diagnosestelling testinstru-mt met e voldode COTAN-beoordeling. De gekoz instrumt brg in ieder geval de taalaspect in kaart waarmee het kind problem lijkt te hebb. Neem in ieder geval test af die door COTAN als voldode beoordeeld zijn vul zonodig met andere instrumt. Voor actueel overzicht test zie Anamnese

2 Aan uit richtlijn TOS Onderzoek Onderzoek 8 Sterk De logopedist dit minimaal e test(onderdeel) voor het taalbegrip e test(onderdeel) voor de taalproductie af te nem. Do. Gebruik testinstrumt die voldode COTAN beoordeeld zijn. 3A Sterk De logopedist mag de diagnose TOS stell als anamnese onderzoek (naar de in- exclusiecriteria) zijn afgerond het kind minimaal 3 jaar is. Bij kinder jonger dan drie jaar stelt de logopedist de diagnose vermoedelijke TOS. Bij de diagnosestelling dit de logopedist ouders te adviser om andere zak, bijvoorbeeld gehoorverlies, lage niet-verbale intelligtie, afwijking de spraakorgan, duidelijk wijsbare neurologische afwijking, contact-stoornis extreme deprivatie of andere ongunstige taalbodsituatie, uit te lat sluit. Indi wselijk kan de logopedist ouders toeleid, via huisarts/jeugdarts, naar andere zorgverlers. Indi het kind 6 jaar of ouder is legt de logopedist tijds de anamnese meer nadruk op de voorgeschiedis, omdat de prognose anders is dan bij jongere kinder. Maximaal e half jaar na start behandeling vindt er e evaluatie van het plaats (volgs NVLF richtlijn dossiervorming 2016). Er dit voldode verbetering te zijn, anders verwijst de logopedist het kind, via huisarts De logopedist dit vast te stell of wordt vold het inclusiecriterium voor of jeugdarts, naar e multidiscipliniar team. TOS. Dit doet zij door te ton dat de taalvaardigheid van het kind achterblijft Samvatting handel bij kindervan 3 jaar ouder: het kind hierdoor beperkt wordt in activiteit in het dagelijks lev er e 1. De logopedist kan na het stell van de diagnose (vermoedelijke) TOS de behandeling start onder vermelding van ICIDH code verwachting is dat er ge spont herstel zal optred. De exclusiecriteria (andere 2. Kind staat nog op de wachtlijst voor nader onderzoek; er is nog ge definitieve diagnose TOS. De logopedist spreekt van vermoedelijke TOS gaat oorzak voor de wezige taalproblem) dit zij te lat uitsluit. behandel onder vermelding van ICIDH code Er is onderzoek ged door andere disciplines. De logopedist heeft het vermoed dat er sprake kan zijn van TOS. Diagnostiek heeft TOS nog niet uitgeslot. De logopedist spreekt dan van vermoedelijke TOS gaat behandel onder vermelding van ICIDH code Deze kinder vall dus gewoon onder de richtlijn, totdat multidisciplinaire diagnostiek e TOS uitsluit. 4. Er is e andere diagnose gesteld. Kind valt buit de scope van de richtlijn. 3B zwak De diagnose TOS kan word gesteld bij kinder vanaf 3 jaar. Tot de leeftijd van 3 jaar, of wanneer er andere red zijn om terughoudd te zijn met de diagnose, sprek we van vermoedelijke TOS. Bij vermoedelijke TOS start de logopedist de behandeling declareert deze onder code Red om terughoudd te zijn invoeg: Gehoorverlies, Lage niet-verbale intelligtie Afwijking de spraakorgan Duidelijk wijsbare neurologische afwijking Contactstoornis Extreme deprivatie of andere ongunstige taalbodsituatie.

3 Aan uit richtlijn TOS De logopedist kiest ervoor om minimaal één test voor het taalbegrip e test voor de taalproductie af te nem. Het is voldode om te klasser tuss de twee subtypes stoornis in taalproductie e relatief goed taalbegrip stoornis in zowel taalproductie als taalbegrip. Aandachtspunt: kijk bij evaluatiemomt of er verschuiving zijn er iets anders op de voorgrond komt te st. Bij diagnose TOS blijft ICIDH code 3100 actief. 4 zwak De logopedist kan kinder met TOS klasser in twee subtyp: kinder met e taalproductiestoornis e relatief goed begrip kinder met zowel e taalproductie- als e taalbegripsstoornis. Extra toelichting: Op basis van de ICIDH-codering kan de logopedist veel specifieker classificer dan nodig is. We wet namelijk dat de taalproblem van kinder met TOS door de tijd he verander. Zo kan e kind dat op bij het eerste meetmomt zowel productie- als begripsproblem lat zi bij e tweede meetmomt alle nog productieproblem. Ongeacht waar in het spectrum het kind zich bevindt, wordt gesprok van TOS. Specifieker classificer dan ICIDH code 3100 is dus niet nodig scheelt tijd. De logopedist hoeft dan niet na ieder meetmomt te kijk of de diagnosecode nog klopt. Voor het inricht van de behandeling kijk de logopedist uiteraard welk probleem op dat momt in de tijd het meest op de voorgrond treedt / het kind het meest beperkt. Als dat het taalbegripsprobleem is, dan word daar de doel voor op gesteld. De diagnose TOS blijft gelijk. 5 Sterk De logopedist dit, om e indicatie van de ernst te gev, taaltestscores te Om e accurate inschatting van de ernst van de stoornis te mak, combineert de logopedist de taaltestscores met e invtarisatie van de beperking combiner met e beoordeling van het dagelijks taalgebruik de communicatieve die het kind ervaart op het gebied van activiteit participatie (ICF), de hulpvraag zoals geformuleerd door ouders omgeving het klinisch oordeel. redzaamheid. De logopedist beschrijft deze belemmering in het dossier. De logopedist hoeft hiervoor niet standaard e spontane taalanalyse uit te voer. 9 matig sterk De logopedist kiest voor multidisciplinaire diagnostiek bij kinder jonger dan 4 jaar met e vermoed van TOS. De logopedist mag de diagnose TOS stell als anamnese onderzoek zijn afgerond het kind minimaal 3 jaar is. Bij kinder jonger dan drie jaar stelt de logopedist de diagnose vermoedelijke TOS. De logopedist kan na het stell van de diagnose (vermoedelijke) TOS de behandeling start onder vermelding van ICIDH code De logopedist adviseert ouders wel om andere zak, bijvoorbeeld gehoorverlies, lage niet-verbale intelligtie, afwijking de spraakorgan, duidelijk wijsbare neurologische afwijking, contactstoornis extreme deprivatie of andere ongunstige taalbodsituatie, uit te lat sluit. Indi wselijk kan de logopedist ouders toeleid, via huisarts/jeugdarts, naar andere zorgverlers.

4 Aan uit richtlijn TOS 10 matig sterk De logopedist kiest voor multidisciplinaire diagnostiek bij kinder vanaf 4 jaar, wanneer er sprake is van ernstige taalachterstand /of er vermoeds zijn van meervoudige problematiek. Als er sprake is van e ernstige taalachterstand /of er vermoeds zijn van meervoudige (taal)problematiek adviseert de logopedist multidiscipliniare diagnostiek. De logopedist verwijst ouders via huisarts of jeugdarts, naar e multidiscipliniar team. 7 Sterk De logopedist dit bij meertalige kinder e meertaligheidsanamnese af te nem op basis van de meertaligheidsanamnese te beoordel welke tal onderzocht moet word, welke testinstrumt evtueel normgegevs gebruikt kunn word De logopedist dit vulld op de reguliere anamnese e anamnese meertaligheid af te nem. Als er meertaligheidsonderzoek nodig is de logopedist kan dit niet zelf, dan adviseert zij ouders meertaligheidsonderzoek te lat do in e gespecialiseerde setting, bijvoorbeeld op e Audiologisch Ctrum. 11 Sterk Wanneer de diagnosticus behandeld logopedist niet dezelfde persoon zijn Overdracht dit in ieder geval schriftelijk plaats te vind. Indi het kind reeds voor vang van de diagnostiek is of wordt behandeld, overdracht van di er afsprak gemaakt te word over de overdracht van gegevs om de zorg reeds verzamelde diagnostische gegevs door behandeld logopedist. Zie ook logopedische standaard erste lijn: standaard 37 standaard 51. rondom het kind optimaal in te richt.

5 Aan uit richtlijn TOS behandel. 12 Sterk De logopedist dit kinder met TOS te behandel om de taalvaardigheid communicatie te bevorder. Het is gericht op alle elemt van het ICF. Het bevat SMART doel op activiteit- participatiiveau. behandel. 13 zwak De logopedist kan de keuze voor e therapiemethode -badering daarmee gepaard gde behandeldoel bepal op basis van de De logopedist kan de keuze voor e therapiemethode -vorm daarmee handelingsgerichte diagnostiek, de hulpvraag van ouder kind ( evt. leerkracht) de eig klinische expertise. De logopedist maakt e keuze voor gepaard gde behandeldoel bepal op basis van de handelingsgerichte e therapiemethode -badering daarmee gepaard gde behandeldoel legt vast in het dossier waarom deze keuze is gemaakt (conform diagnostiek, de hulpvraag van ouder kind ( evt. leerkracht) de eig klinische paragraaf NVLF richtlijn dossiervorming). Voorbeeld: taaltherapie bij kinder met taalproblem. Per sessie legt de logopedist in de journaalregels expertise. vast wat hij heeft ged resultat etc.. Behandelplan behandel behandel. 14 zwak De logopedist kan naast therapie gericht op de taal communicatieve vaardighed, tevs dacht bested het ler omg met de gevolg van TOS. Psycho-educatie is onderdeel van de logopedische behandeling.

6 Aan uit richtlijn TOS behandel. 15 zwak De logopedist kan bij e meertalig kind met TOS alle tal van het kind betrekk bij haar directe- of indirecte behandeldoel. De logopedist combineert directe met indirecte therapie via ouders/omgeving kind legt h uit hoe ze de thuistaal kunn stimuler hoe ze kunn omg met communicatieproblem in de thuisomgeving. Evaluatie 16 Sterk De logopedist dit de duur van de behandeling te bepal op basis van de aard Bij ieder evaluatiemomt adviseert de logopedist ouders kind* op basis van testresultat klinisch reder over de voortzetting van de ernst van de TOS op basis van de ws mogelijkhed van de ouders het behandeling. Vervolgs wordt in gezamlijkheid met kind ouder(s) bepaald of voorzetting van de behandeling wselijk /of zinvol is met welke kind evtueel de omgeving (kinderopvang/school). intsiteit. *vanaf 12 jaar meebesliss, vanaf 16 jaar zelf besliss. Kind kan alle meebesliss als hij informatie van logopedist krijgt, net als ouders. Evaluatie 17 Sterk De logopedist dit de logopedische behandeling in overleg met kind ouders te stopp als er ge hulpvraag meer is of wanneer er ge indicatie voor logopedische Do. behandeling meer is. Evaluatie

7 Aan uit richtlijn TOS afronding Evaluatie 18 Sterk De logopedist in de eerstelijn dit e advies te vrag het multidisciplinaire E kind dat in de 1ste lijn behandeld wordt, kan al multidisciplinair gezi zijn. Indi e half jaar na behandeling in de 1ste lijn ge of onvoldode taalteam over het behandeltraject wanneer het kind onvoldode baat blijkt te hebb voortgang plaatsvindt, wint de logopedist advies in bij het multidisciplinair team. Indi in het voortraject ge multidisciplinair team in beeld is geweest, van behandeling. verwijst de logopedist het kind via de verwijzer door naar e multidisciplinair team. Evaluatie 19 zwak De logopedist kan adviser ouders om nader onderzoek te lat verricht als tijds de behandeling vrag ontst over de sociaal-emotionele, cognitieve, lichamelijke /of motorische ontwikkeling. Op basis van e 'niet pluis' gevoel /of hulpvraag van ouders /of observatie door de logopedist tijds de behandeling gaat de logopedist in gesprek met de ouders ( kind*) boemt zij welke beïnvloedde factor zij waarneemt tijds de behandeling adviseert zij ouders ( kind) over mogelijke vervolgstapp. *vanaf 12 jaar meebesliss, vanaf 16 jaar zelf besliss. Kind kan alle meebesliss als hij informatie van logopedist krijgt, net als ouders.

LEIDRAAD PER WERKVELD

LEIDRAAD PER WERKVELD Nummer aanbeveling sterkte aan beveling Signalering 1 zwak Richtlijn TOS Aanbeveling uit richtlijn TOS Preventieve logopedist (tot 4 jaar) Preventieve logopedist in primair onderwijs Logopedist in eerstelijns

Nadere informatie

WORKSHOP Webinar RICHTLIJN TOS RICHTLIJN TOS. 5 juni 2018

WORKSHOP Webinar RICHTLIJN TOS RICHTLIJN TOS. 5 juni 2018 WORKSHOP Webinar RICHTLIJN TOS RICHTLIJN TOS 5 juni 2018 Even voorstellen Specialisaties Preverbale logopedie Klinische linguïstiek Sensorische informatieverwerking afbeelding Aandachtsgebieden Downsyndroom

Nadere informatie

Samenvatting NVLF richtlijn Logopedie bij taalontwikkelingsstoornissen (2017) 1. Inleiding

Samenvatting NVLF richtlijn Logopedie bij taalontwikkelingsstoornissen (2017) 1. Inleiding Samenvatting NVLF richtlijn Logopedie bij taalontwikkelingsstoornissen (2017) 1. Inleiding In de richtlijn taalontwikkelingsstoornissen (TOS) wordt ingegaan op een mogelijke TOS, een vermoedelijke TOS

Nadere informatie

WORKSHOP. 03 februari 2018 Landelijke bij- en nascholingsdag KKB-ers

WORKSHOP. 03 februari 2018 Landelijke bij- en nascholingsdag KKB-ers WORKSHOP RICHTLIJN RICHTLIJN TOS TOS 03 februari 2018 Landelijke bij- en nascholingsdag KKB-ers EVEN Specialisaties Preverbale logopedie Klinische linguïstiek Sensorische informatieverwerking VOORSTELLEN

Nadere informatie

AUDIOLOGISCH CENTRUM HOLLAND NOORD ALKMAAR. Het AC als centrum voor Spraaktaaldiagnostiek

AUDIOLOGISCH CENTRUM HOLLAND NOORD ALKMAAR. Het AC als centrum voor Spraaktaaldiagnostiek AUDIOLOGISCH CENTRUM HOLLAND NOORD ALKMAAR Het AC als centrum voor Spraaktaaldiagnostiek Het spraaktaalteam van het ACHN Multidisciplinair team bestaat uit: Gedragswetenschappers (orthopedagogen/psychologen)

Nadere informatie

RICHTLIJN DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING VAN AFASIE

RICHTLIJN DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING VAN AFASIE RICHTLIJN DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING VAN AFASIE Samenvatting versie voor mensen met afasie en naasten Afasie is een taalstoornis, geen intelligentiestoornis Juli 2017 1 van 23 Inhoud Inleiding... 3 H1:

Nadere informatie

Audiologisch centrum, spraaktaalteam

Audiologisch centrum, spraaktaalteam TOS en Meertaligheid Onderwijsdag 25 mei 2016 Maaike Diender, klinisch linguïst Els de Jong, teamleider spraaktaalteam/logo-akoepedist Audiologisch centrum, spraaktaalteam Gehooronderzoek Logopedisch onderzoek

Nadere informatie

Aantekeningen naar aanleiding van de workshop van Ellen Gerrits tijdens het congres TOS in Utrecht op 18 mei 2017

Aantekeningen naar aanleiding van de workshop van Ellen Gerrits tijdens het congres TOS in Utrecht op 18 mei 2017 Aantekeningen naar aanleiding van de workshop van Ellen Gerrits tijdens het congres TOS in Utrecht op 18 mei 2017 Kinderen met TOS zijn slimme kinderen die moeite hebben met praten en vertellen, en met

Nadere informatie

Spraak & Taal Ambulatorium

Spraak & Taal Ambulatorium Spraak & Taal Ambulatorium Communicatieontwikkeling van het kind weer snel op het goede spoor Hans Kaffener, Gz-psycholoog h.kaffener@kentalis.nl Wendy Boelhouwer, klinisch linguïst w.boelhouwer@kentalis.nl

Nadere informatie

Schema Afasie. 1 De logopedist neemt bij het vermoeden van een afasie de ScreeLing af, bij voorkeur binnen een week na de beroerte.

Schema Afasie. 1 De logopedist neemt bij het vermoeden van een afasie de ScreeLing af, bij voorkeur binnen een week na de beroerte. Schema Afasie Stap Methodisch handelen nr. Uitgangsvraag nr. Aanbeveling Verwijzing en aanmelding 3 Welke invloed hebben duur en intensiteit van afasietherapie op het herstel van de afasie? 11 De logopedist

Nadere informatie

Signalering spraak- en taalproblemen. Signalering spraak- en taalproblemen

Signalering spraak- en taalproblemen. Signalering spraak- en taalproblemen Signalering spraak- en taalproblemen 1 Inleiding Communiceren en anderen begrijpen is een belangrijk fundament in je leven. Het stelt je in staat grip te krijgen op de wereld om je heen, contacten aan

Nadere informatie

Uitgangsvragen en aanbevelingen

Uitgangsvragen en aanbevelingen Uitgangsvragen en aanbevelingen behorende bij de richtlijn Diagnostiek en Behandeling van afasie bij volwassenen. De aanbevelingen dienen te worden gelezen in relatie tot de tekst in de desbetreffende

Nadere informatie

SCHEMA AFASIE. Stap Methodisch handelen nr. Uitgangsvraag nr. Aanbeveling

SCHEMA AFASIE. Stap Methodisch handelen nr. Uitgangsvraag nr. Aanbeveling SCHEMA AFASIE Stap Methodisch handelen nr. Uitgangsvraag nr. Aanbeveling Verwijzing en aanmelding 3 Welke invloed hebben duur en intensiteit van afasietherapie op het herstel van de afasie? 4 Wat is voor

Nadere informatie

Vroegsignalering taalontwikkelingsstoornissen Symposium Het jonge kind

Vroegsignalering taalontwikkelingsstoornissen Symposium Het jonge kind Vroegsignalering taalontwikkelingsstoornissen Symposium Het jonge kind 15 december 2016 Drs. F. Sobieraj klinisch linguïst / logopedist Kentalis Een landelijke organisatie gespecialiseerd in diagnostiek,

Nadere informatie

Regeling indicatiecriteria en aanmeldingsformulier leerlinggebonden financiering

Regeling indicatiecriteria en aanmeldingsformulier leerlinggebonden financiering Regeling indicatiecriteria aanmeldingsformulier leerlinggebond financiering van 15 Juli 2005 De criteria schematisch weergegev. Schema s criteria per juli 2005 (versie 15 juli) 1 DOV Indicatiecriteria

Nadere informatie

Ik heb vragen rond 'expressieve taalstoornis' of 'taalstoornis' alleen en begon nu wat te twijfelen of dat synoniemen zijn voor dysfasie of niet.

Ik heb vragen rond 'expressieve taalstoornis' of 'taalstoornis' alleen en begon nu wat te twijfelen of dat synoniemen zijn voor dysfasie of niet. Vraag In de aanloop naar volgend schooljaar krijgen we heel wat vragen rond de type 7 taal-spraak groep. Onder andere over welke 'termen' ok of niet ok zijn ifv opmaak gemotiveerd verslag / verslag. Ik

Nadere informatie

Kinderen met gehoor-, spraak- en/of taalproblemen

Kinderen met gehoor-, spraak- en/of taalproblemen Kinderen met gehoor-, spraak- en/of taalproblemen Afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde Informatie voor verwijzers Kinderen met gehoor-, spraak- en/of taalproblemen Kinderen met problemen of vragen op

Nadere informatie

DIFFERENTIAALDIAGNOSTIEK TOS BIJ HET JONGE KIND

DIFFERENTIAALDIAGNOSTIEK TOS BIJ HET JONGE KIND DIFFERENTIAALDIAGNOSTIEK TOS BIJ HET JONGE KIND WAP Verschillend Taalvaardig, januari 2018 Els de Jong, klinisch linguïst/logo-akoepedist 1 INHOUD Uniforme Vroegsignalering Taalproblemen door JGZ Verwijzen

Nadere informatie

Developmental Coordination Disorder (DCD) Informatie voor ouders/verzorgers

Developmental Coordination Disorder (DCD) Informatie voor ouders/verzorgers Developmental Coordination Disorder (DCD) Informatie voor ouders/verzorgers Wat is DCD? DCD is de Engelse afkorting van Developmental Coordination Disorder; vrij vertaald in het Nederlands een motorische

Nadere informatie

De TestWijzer. Een overzicht van diagnostisch instrumentarium voor spraak-taalonderzoek bij kinderen in de leeftijd 0;6-15;11 jaar

De TestWijzer. Een overzicht van diagnostisch instrumentarium voor spraak-taalonderzoek bij kinderen in de leeftijd 0;6-15;11 jaar De TestWijzer Een overzicht van diagnostisch instrumentarium voor spraak-taalonderzoek bij kinderen in de leeftijd 0;6-15;11 jaar Drs. R. Crielaard en drs. E.Hofsteede-Botden In dit artikel wordt de achtergrond

Nadere informatie

Wat is een specifieke taalontwikkelingsstoornis? dr Ellen Gerrits, logopedist Congres TaalStaal 9 november 2012 Koninklijke Auris Groep

Wat is een specifieke taalontwikkelingsstoornis? dr Ellen Gerrits, logopedist Congres TaalStaal 9 november 2012 Koninklijke Auris Groep Wat is een specifieke taalontwikkelingsstoornis? dr, logopedist Congres 9 november 2012 Koninklijke Auris Groep Over welke kinderen praten we vandaag? Engels: Specific Language Impairment: Is SLI wel zo

Nadere informatie

Standaardteksten op een rij

Standaardteksten op een rij Standaardteksten op een rij Anamnese/ ICF op een rij Ervaren functioneringsproblemen: Stoornis in functies: Beperkingen in activiteiten: Participatieproblemen: Beloop van de ervaren functioneringsproblemen:

Nadere informatie

Passende diagnostiek bij dove en slechthorende kinderen? Simea Congres Passend onderwijs: kiezen voor kansen

Passende diagnostiek bij dove en slechthorende kinderen? Simea Congres Passend onderwijs: kiezen voor kansen Passende diagnostiek bij dove en slechthorende kinderen? Simea Congres Passend onderwijs: kiezen voor kansen Fabienne Piso en Mariëtte Veldman Diagnostisch Centrum Kentalis Sint-Michielsgestel 10-04-2014

Nadere informatie

De Cognitief-Linguïstische Quickscan Lindenhof

De Cognitief-Linguïstische Quickscan Lindenhof De Cognitief-Linguïstische Quickscan Lindenhof De Cognitief-Linguïstische Quickscan van Lindenhof Interdisciplinaire diagnostiek en advies bij denk- en taalproblematiek voor mensen met niet-aangeboren

Nadere informatie

Formats voor verslagen

Formats voor verslagen Bijlage 4 Formats voor verslagen Onderzoeksverslag Verslag van het logopedisch onderzoek van..., door..., d.d.... Personalia Inleiding Aanmelding, verwijzing, klacht en vraagverheldering Intakegesprek

Nadere informatie

Checklist: Lees- en spellingproblemen en meertaligheid

Checklist: Lees- en spellingproblemen en meertaligheid 170185/1536 April 2017 Checklist: Lees- en spellingproblemen en meertaligheid In te vullen door: school (leerkracht/ib er) in overleg met ouders, eventueel met iemand die als tolk kan fungeren. Als er

Nadere informatie

Diagnostiek en behandeling

Diagnostiek en behandeling Diagnostiek en behandeling Hans Kaffener Diagnostiek en behandeling Kennismaking met de Doelgroep TOS in theorie en in beleving Wat biedt Kentalis diagnostiek en behandeling Hoe kom je bij Kentalis? verwijsmogelijkheden

Nadere informatie

Kwaliteitscriteria Kwaliteitscriteria Verleden, heden en toekomst. Verleden, heden en toekomst. Verleden, heden en toekomst

Kwaliteitscriteria Kwaliteitscriteria Verleden, heden en toekomst. Verleden, heden en toekomst. Verleden, heden en toekomst Kwaliteitscriteria 2015-2020 Verled, hed toekomst Herziing Nieuwe kwaliteitscriteria Individuele Professionele Ontwikkeling Vrag Rol netwerk Verled, hed toekomst Verled - Wet BIG treed in werking (1997)

Nadere informatie

Diagnostiek en evaluatie in de praktijk

Diagnostiek en evaluatie in de praktijk Testinstrumentarium Taalontwikkelingsstoornissen (T-TOS): Diagnostiek en evaluatie in de praktijk Linda Horsels, Jos Keuning & Femke Scheltinga Eerder in dit nummer las u meer over de achtergrond, de inhoud

Nadere informatie

Voorlichting Kwaliteitstoets Logopedie. Henriëtte Delsing, MSc., logopedist Leadauditor/Materiedeskundige Kiwa

Voorlichting Kwaliteitstoets Logopedie. Henriëtte Delsing, MSc., logopedist Leadauditor/Materiedeskundige Kiwa Voorlichting Kwaliteitstoets Logopedie Henriëtte Delsing, MSc., logopedist Leadauditor/Materiedeskundige Kiwa Henriëtte Delsing, MSc., logopedist Even voorstellen... Opening Criteria kwaliteitstoets 2017

Nadere informatie

Samenvattingskaart NVLF Richtlijn Logopedische Dossiervorming

Samenvattingskaart NVLF Richtlijn Logopedische Dossiervorming Samenvattingskaart NVLF Richtlijn Logopedische Dossiervorming Stap 1: Aanmelding algemeen ( zijn dus zowel van belang bij aanmelding en screening bij DTL als bij aanmelding na verwijzing (huis) arts Datum

Nadere informatie

Samenvattingskaart NVLF Richtlijn Logopedische Dossiervorming

Samenvattingskaart NVLF Richtlijn Logopedische Dossiervorming Samenvattingskaart NVLF Richtlijn Logopedische Dossiervorming Stap 1: Aanmelding algemeen ( zijn dus zowel van belang bij aanmelding en screening bij DTL als bij aanmelding na verwijzing (huis) arts Datum

Nadere informatie

Participatieproblemen bij kinderen met TOS/AVP

Participatieproblemen bij kinderen met TOS/AVP Audiologie & Communicatie Participatieproblemen bij kinderen met TOS/AVP Nicolle Tissen, orthopedagoog en Marijke Zoons, spraak-taalpatholoog 11 april 2019 Audiologie & Communicatie Als audiologisch centrum

Nadere informatie

Producten. Onderwijs. Zorg. Audiologisch Centrum - Multidisciplinaire diagnostiek. - Basis- en voortgezet onderwijs Cluster 2 - Ambulante begeleiding

Producten. Onderwijs. Zorg. Audiologisch Centrum - Multidisciplinaire diagnostiek. - Basis- en voortgezet onderwijs Cluster 2 - Ambulante begeleiding Doelgroep Kinderen en volwassen van alle leeftijden waarbij een vermoeden van of sprake is van problemen op het gebied van: - Gehoor - Spraak en taal - Communicatie Producten Onderwijs - Basis- en voortgezet

Nadere informatie

Indicatiecriteria auditief en/of communicatief beperkte leerlingen

Indicatiecriteria auditief en/of communicatief beperkte leerlingen Indicatiecriteria auditief / communicatief beperkte leerling Geldig vanaf 1 augustus 2014 De Stichting Siméa behartigt de belang van instelling die onderwijs dist verl aan leerling die do slechthord zijn

Nadere informatie

Checklist: Lees- en spellingproblemen en meertaligheid

Checklist: Lees- en spellingproblemen en meertaligheid Checklist: Lees- en spellingproblemen en meertaligheid In te vullen door: school (leerkracht/ib er) in overleg met ouders, eventueel met iemand die als tolk kan fungeren. Als er bij kinderen voor wie Nederlands

Nadere informatie

Het kan wél! Mirjam Blumenthal Elif Borucu-Çalinalti Richard Burne Jet Isarin. Siméa, 11 april Samen sterk in communicatie

Het kan wél! Mirjam Blumenthal Elif Borucu-Çalinalti Richard Burne Jet Isarin. Siméa, 11 april Samen sterk in communicatie Het kan wél! Mirjam Blumenthal Elif Borucu-Çalinalti Richard Burne Jet Isarin Siméa, 11 april 2019 Samen sterk in communicatie Wie en wat? Wie zijn wij en wat zijn jullie? 2 Het project: TOS & MEER(taligheid)

Nadere informatie

DE MEDEKLINKER Als horen of communiceren niet vanzelfsprekend is

DE MEDEKLINKER Als horen of communiceren niet vanzelfsprekend is DE MEDEKLINKER Als horen of communiceren niet vanzelfsprekend is Boukje van Gelderen, logopedist Roos Bruin, GZ-psycholoog/behandelcoördinator 12-04-2011 Drie Zorgproducten Vroegbehandeling Naschoolse

Nadere informatie

Gehoorverlies bij kinderen

Gehoorverlies bij kinderen Libra Audiologie Gehoorverlies bij kinderen Onlangs heeft u de mededeling gekregen dat uw kind slechthorend is. Er komt dan ineens veel op u af, er zijn zoveel vragen te stellen en beslissingen te nemen.

Nadere informatie

De Klinisch Linguïst. Specialist in. Taalontwikkelingsstoornissen Verworven taalstoornissen

De Klinisch Linguïst. Specialist in. Taalontwikkelingsstoornissen Verworven taalstoornissen De Klinisch Linguïst Specialist in Taalontwikkelingsstoornissen Verworven taalstoornissen Copyright Vereniging voor Klinische Linguïstiek (VKL) April 2000 Secretariaat: Vereniging voor Klinische Linguïstiek

Nadere informatie

1) Als een cliënt jarig is gedurende de behandeling, gaat hij dan over naar een ander cliëntprofiel?

1) Als een cliënt jarig is gedurende de behandeling, gaat hij dan over naar een ander cliëntprofiel? Aan: Instellingen voor cliënten met auditieve en/of communicatieve beperkingen Van: Rob Bloem, Nicole Houdijk Datum: Update 19 december 2017 Betreft: Vragen en antwoorden registratie zorgprogramma s auditief

Nadere informatie

Uitwerking van de Stappen Voor- en vroegschoolse educatie in Salland

Uitwerking van de Stappen Voor- en vroegschoolse educatie in Salland Uitwerking van de Stappen Voor- en vroegschoolse educatie in Salland 1. Signaleren 1.1 VVE beoordeling tijdens contactmoment op het consultatiebureau Jeugdgezondheidszorg (JGZ) (Uitvoerend: JGZ) 1.2 VVE

Nadere informatie

Handreiking Toeleiding naar onderwijsarrangementen 27-5-2013

Handreiking Toeleiding naar onderwijsarrangementen 27-5-2013 Handreiking Toeleiding naar onderwijsarrangementen 27-5-2013 Uitgangspunten: De toewijzing van het arrangement gebeurt op basis van de onderwijsbehoefte van de leerling. De onderwijsbehoefte van een cluster

Nadere informatie

Onderscheid door Kwaliteit

Onderscheid door Kwaliteit Onderscheid door Kwaliteit 2010 Algemeen Binnen de intensieve overeenkomst fysiotherapie 2010 verwachten wij van u 1, en de fysiotherapeuten vallend onder uw overeenkomst, een succesvol afgeronde toets

Nadere informatie

De Cognitief- Linguïstische Quickscan (verwijzers) Lindenhof

De Cognitief- Linguïstische Quickscan (verwijzers) Lindenhof De Cognitief- Linguïstische Quickscan (verwijzers) Lindenhof De Cognitief-Linguïstische Quickscan van Lindenhof Interdisciplinaire diagnostiek en advies bij denk- en taalproblematiek voor mensen met niet-aangeboren

Nadere informatie

BDS-protocol bij. JGZ-richtlijn Taalontwikkeling

BDS-protocol bij. JGZ-richtlijn Taalontwikkeling BDS-protocol bij JGZ-richtlijn Taalontwikkeling Versie BDS: 3.2.5 Versie protocol: 1.0 Status: Definitief Dit BDS-protocol geeft aan hoe handelingsaanbevelingen ten behoeve van de zorg voor het kind conform

Nadere informatie

Van Nul tot Taal. Doelgericht stimuleren van taal en communicatie

Van Nul tot Taal. Doelgericht stimuleren van taal en communicatie Van Nul tot Taal Doelgericht stimuleren van taal en communicatie Even voorstellen Nanja de Rooij - Orthopedagoog-Generalist, NVO geregistreerd - Werkzaam bij Auris vanaf 2001 - Leerkracht Speciaal Onderwijs

Nadere informatie

Stoornis of breder? De stoornis beschrijven De 5 aspecten in een handzaam schema! Casuïstiek Conclusie

Stoornis of breder? De stoornis beschrijven De 5 aspecten in een handzaam schema! Casuïstiek Conclusie Overzicht diagnostisch instrumentarium spraak-taalonderzoek Edith Hofsteede-Botden Rianneke Crielaard Kentalis Sint-Michielsgestel Team Spraak-Taal Overzicht diagnostisch instrumentarium spraak-taalonderzoek

Nadere informatie

Wie zijn wij? Werkwijze

Wie zijn wij? Werkwijze Het SpraakTaalteam De ontwikkeling van taal en spraak verloopt niet bij alle kinderen vanzelfsprekend. Sommige kinderen zijn later met hun eerste woordjes, andere kinderen praten al snel maar zijn voor

Nadere informatie

Protocol Project Uniforme signalering spraaktaalproblemen. kinderen INHOUD

Protocol Project Uniforme signalering spraaktaalproblemen. kinderen INHOUD Protocol Project Uniforme signalering spraaktaalproblemen bij jonge kinderen Versie geïntegreerd model van Wiechen 2/jarigen 1 november 2011 INHOUD 1. Inleiding 2. Taal A. De normale taalontwikkeling en

Nadere informatie

3. Een psychodiagnostisch onderzoek gericht op de onderwijsbelemmeringen als gevolg van de

3. Een psychodiagnostisch onderzoek gericht op de onderwijsbelemmeringen als gevolg van de Richtlijnen voor de dossiervorming van aanvragen voor extra ondersteuning en plaatsing in speciaal (basis)onderwijs van leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften Zeer moeilijk leren Syndroom van Down

Nadere informatie

NVLF Congres, Margreet Luinge & Margot Visser-Bochane

NVLF Congres, Margreet Luinge & Margot Visser-Bochane Logopedische aanpak auditieve verwerkingsproblemen NVLF Congres, 18-11-2011 Margreet Luinge & Margot Visser-Bochane Inhoud Introductie Logopedische aanpak AVP Hoe beschrijft de professional AVP? Start

Nadere informatie

Multidisciplinaire diagnostiek op. Renate van den Ende, Teamleider AC R dam

Multidisciplinaire diagnostiek op. Renate van den Ende, Teamleider AC R dam Multidisciplinaire diagnostiek op het Audiologisch Centrum (AC) Renate van den Ende, Teamleider AC R dam Wat is een Audiologisch Centrum (AC)? Organisatie gespecialiseerd in bij kinderen en volwassenen

Nadere informatie

Consensus over definitie communicatieve redzaamheid Ingrid Singer, Inge Klatte, Ingrid Cnossen en Ellen Gerrits. Siméa congres 6 april 2017

Consensus over definitie communicatieve redzaamheid Ingrid Singer, Inge Klatte, Ingrid Cnossen en Ellen Gerrits. Siméa congres 6 april 2017 Consensus over definitie communicatieve redzaamheid Ingrid Singer, Inge Klatte, Ingrid Cnossen en Ellen Gerrits Siméa congres 6 april 2017 Inhoud Deel I: Consensus over communicatieve redzaamheid Deel

Nadere informatie

Uitdagingen bij de diagnostiek van spraaktaalstoornissen bij meertalige kinderen

Uitdagingen bij de diagnostiek van spraaktaalstoornissen bij meertalige kinderen Uitdagingen bij de diagnostiek van spraaktaalstoornissen bij meertalige kinderen door Manuela Julien, logopedist & klinisch linguïst 19 maart 2009 Overzicht Taalachterstand, taalstoornis, nog beperkte

Nadere informatie

gebaren bij jonge kinderen met TOS

gebaren bij jonge kinderen met TOS Het gebruik van gebaren bij jonge kinderen met TOS Karin Wiefferink, Maaike Diender, Marthe Wijs, Bernadette Vermeij Vaak wordt in interactie met jonge kinderen met TOS de gesproken taal ondersteund met

Nadere informatie

Uw kind en dyslexie. Brochure voor ouders

Uw kind en dyslexie. Brochure voor ouders Uw kind en dyslexie Brochure voor ouders Dyslexie, wat is dat eigenlijk? Dyslexie is een aangeboren handicap die iedereen kan treffen. Onafhankelijk van intelligentie. Dyslexie is een hardnekkig probleem

Nadere informatie

Meertaligheid in voorschoolse periode Marga van Mil-Leijtens, OnderwijsAdvies 30 september 2011

Meertaligheid in voorschoolse periode Marga van Mil-Leijtens, OnderwijsAdvies 30 september 2011 Meertaligheid in voorschoolse periode Marga van Mil-Leijtens, OnderwijsAdvies 30 september 2011 Marga van Mil, 4 maart 2008 Programma Waar kom je meertaligheid tegen in voorschoolse periode? Voorbeelden

Nadere informatie

De waarde van bekkenfysiotherapeutische zorg: z[u]i[n]nige zorg

De waarde van bekkenfysiotherapeutische zorg: z[u]i[n]nige zorg De waarde van bekkenfysiotherapeutische zorg: z[u]i[n]nige zorg Eindhoven, Ketelhuis 24 november 2017 Dr. Pytha Albers-Heitner Bekkenzorg en Bekkenfysiotherapie? plas problemen seksuele problemen poep

Nadere informatie

Begin bij de basis: een spraaktaalspecialist aan het woord. Astrid Roest GGD/JGZ Zaanstreek-Waterland

Begin bij de basis: een spraaktaalspecialist aan het woord. Astrid Roest GGD/JGZ Zaanstreek-Waterland Begin bij de basis: een spraaktaalspecialist aan het woord Astrid Roest GGD/JGZ Zaanstreek-Waterland Workshop in opdracht van NVLF Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie www.nvlf.nl Inhoud

Nadere informatie

Laat kinderen met TOS niet in de kou staan: het belang van vroege signalering van taalontwikkelingsstoornissen

Laat kinderen met TOS niet in de kou staan: het belang van vroege signalering van taalontwikkelingsstoornissen Laat kinderen met TOS niet in de kou staan: het belang van vroege signalering van taalontwikkelingsstoornissen Dr. Annette Scheper, klinisch linguïst, senior onderzoeker Symposium Signaleren van Taalontwikkelingsstoornissen

Nadere informatie

Communicatie en revalidatie. Esther van Elk, neuroverpleegkundige & Noortje Houdèl van der Reijden, logopedist klinische neurorevalidatie

Communicatie en revalidatie. Esther van Elk, neuroverpleegkundige & Noortje Houdèl van der Reijden, logopedist klinische neurorevalidatie Communicatie en revalidatie Esther van Elk, neuroverpleegkundige & Noortje Houdèl van der Reijden, logopedist klinische neurorevalidatie Sint Maartenskliniek afdeling Neuro-revalidatie 2 afdelingen met

Nadere informatie

2

2 2 Inhoud 3 o o o 4 o o 5 6 7 1 8 a. 9 b. 10 11 12 a. b. 13 14 15 Soort informatie IQgegevens (IQ < 70) Eventueel: naam van document waarin de gevraagde informatie te vinden is Ontwikkelingsperspectief

Nadere informatie

Dysfatische Ontwikkeling S-TOS

Dysfatische Ontwikkeling S-TOS Dysfatische Ontwikkeling S-TOS (Differentiële) Diagnostiek Innerlijke taal Determinanten Tan-Söderbergh Behandelprincipes Behandeling innerlijke taal Definitie D.O. Het begrip van de taal, of ten minste

Nadere informatie

Ouders. Deeltijdbehandeling. Deeltijdbehandeling. voor kinderen van 6-12 jaar. Informatie voor ouders. GGz Centraal Fornhese Deeltijd Arend en Buizerd

Ouders. Deeltijdbehandeling. Deeltijdbehandeling. voor kinderen van 6-12 jaar. Informatie voor ouders. GGz Centraal Fornhese Deeltijd Arend en Buizerd Ouders Deeltijdbehandeling Deeltijdbehandeling voor kinderen van 6-12 jaar Informatie voor ouders GGz Centraal Fornhese Deeltijd Arend en Buizerd Deeltijdbehandeling... VOOR WIE? Deeltijdbehandeling is

Nadere informatie

Developmental Coordination Disorder (DCD) Informatie en behandeling

Developmental Coordination Disorder (DCD) Informatie en behandeling Developmental Coordination Disorder (DCD) Informatie en behandeling Developmental Coordination Disorder Schrijven, met bestek eten, een bal vangen, een logisch verhaal vertellen of huiswerkopdrachten uitvoeren.

Nadere informatie

Gehoor-en Spraak Centrum (GSC) Sophia Kinderziekenhuis

Gehoor-en Spraak Centrum (GSC) Sophia Kinderziekenhuis Gehoor-en Spraak Centrum (GSC) Sophia Kinderziekenhuis U en uw kind hebben een afspraak op het Gehoor- en Spraak Centrum (GSC) van de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde van het Erasmus MC - Sophia.

Nadere informatie

2012-2015. Richtlijn Kinderoefentherapie binnen een onderwijssetting

2012-2015. Richtlijn Kinderoefentherapie binnen een onderwijssetting 2012-2015 Richtlijn Kinderoefentherapie binnen een onderwijssetting Platform Kinderoefentherapie Nederland 2012-2015 Colofon Richtlijn Kinderoefentherapie binnen een onderwijssetting Een uitgave van VvOCM

Nadere informatie

Libra Audiologie. De Koala s. Behandelgroep

Libra Audiologie. De Koala s. Behandelgroep Libra Audiologie De Koala s Behandelgroep Deze folder is bedoeld voor ouders/verzorgers van kinderen die geïnteresseerd zijn in de behandelgroep de Koala s. Deze groep is een onderdeel van de Zintuigelijk

Nadere informatie

Patient Reported Outcome Measures bij het evalueren van taaltherapie

Patient Reported Outcome Measures bij het evalueren van taaltherapie Patient Reported Outcome Measures bij het evalueren van taaltherapie Drs. Ingrid Singer Hogeschool Utrecht Lectoraat Logopedie, Participatie door Communicatie 10 maart 2017 Inhoud 1. PROMs en ontwikkelingen

Nadere informatie

Overzicht producten. Jeugdwet. Algemeen: Postbus AG Eindhoven. LZ-037 Jeugdzorg

Overzicht producten. Jeugdwet. Algemeen: Postbus AG Eindhoven. LZ-037 Jeugdzorg Overzicht producten Jeugdwet LZ-037 Jeugdzorg 09-2018 Postbus 270 5600 AG Eindhoven Algemeen: 088 551 5000 www.lunetzorg.nl info@lunetzorg.nl 1 Ambulante zorg thuis of op school Specialistische ambulante

Nadere informatie

Onderwijsondersteuning, zorg- en cursusaanbod van Auris bij communicatieve problemen

Onderwijsondersteuning, zorg- en cursusaanbod van Auris bij communicatieve problemen IB netwerkbijeenkomst SWV Aan den IJssel, De Tuyter, Krimpen aan de IJssel 8 maart 2016 Onderwijsondersteuning, zorg- en cursusaanbod van Auris bij communicatieve problemen Louise Biesmeijer & Margriet

Nadere informatie

Ambulante zorg thuis, op school of locatie

Ambulante zorg thuis, op school of locatie LZ-037 Jeugdwet. Versie: 05-2019 Ambulante zorg thuis, op school of locatie Specialistische ambulante begeleiding Zelfstandig leven Jeugd - individueel. Ambulante begeleiding van het kind/ de jongere.

Nadere informatie

DOSSIERVORMING gaat niet om vakjes goed invullen. De RICHTLIJN CAROLINE NOUWELS. VERSLAG Netwerkdag 'Taal in samenhang'

DOSSIERVORMING gaat niet om vakjes goed invullen. De RICHTLIJN CAROLINE NOUWELS. VERSLAG Netwerkdag 'Taal in samenhang' Jaargang 89 # 1 februari 2017 CAROLINE NOUWELS De RICHTLIJN DOSSIERVORMING gaat niet om vakjes goed invullen KENNIS Autonoom communiceren of niet? INTERVIEW Maak kennis met het NVLF-bestuur VERSLAG Netwerkdag

Nadere informatie

Therapeutische peutergroepen. Algemene informatie

Therapeutische peutergroepen. Algemene informatie Therapeutische peutergroepen Algemene informatie Therapeutische peutergroep Behandeling op een therapeutische peutergroep (TPG) bestaat uit een intensief revalidatieprogramma voor kinderen van ongeveer

Nadere informatie

Deze beleidsregel is van toepassing op Zintuiglijk gehandicaptenzorg als omschreven bij of krachtens de Zorgverzekeringswet (Zvw).

Deze beleidsregel is van toepassing op Zintuiglijk gehandicaptenzorg als omschreven bij of krachtens de Zorgverzekeringswet (Zvw). BELEIDSREGEL Prestaties en tarieven Zintuiglijk gehandicaptenzorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, onderdeel b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Handreiking door de vier Commissies van Onderzoek(CvO) van Instellingen voor dove of slechthorende leerlingen of leerlingen met een TOS 1

Handreiking door de vier Commissies van Onderzoek(CvO) van Instellingen voor dove of slechthorende leerlingen of leerlingen met een TOS 1 HANDREIKING TOS bij Meertaligheid: Doelgroep bepaling Handreiking door de vier Commissies van Onderzoek(CvO) van Instellingen voor dove of slechthorende leerlingen of leerlingen met een TOS 1 Een onderwijsarrangement

Nadere informatie

Voorlichting Kwaliteitstoets Logopedie. Henriëtte Delsing, MSc., logopedist Leadauditor/Materiedeskundige Kiwa

Voorlichting Kwaliteitstoets Logopedie. Henriëtte Delsing, MSc., logopedist Leadauditor/Materiedeskundige Kiwa Voorlichting Kwaliteitstoets Logopedie Henriëtte Delsing, MSc., logopedist Leadauditor/Materiedeskundige Kiwa Henriëtte Delsing, MSc., logopedist Even voorstellen... Opening Criteria kwaliteitstoets 2016

Nadere informatie

UNIFORME VROEGSIGNALERING TAALPROBLEMEN DOOR DE JGZ

UNIFORME VROEGSIGNALERING TAALPROBLEMEN DOOR DE JGZ UNIFORME VROEGSIGNALERING TAALPROBLEMEN DOOR DE JGZ NVA 30 september 2016 Noëlle Uilenburg NSDSK Amsterdam; Senior onderzoeker, Manager O&O - VOG FEITEN OP EEN RIJ o ong 5 % van alle peuters en kleuters

Nadere informatie

I N D I C A T I E S T E L L I N G C L U S T E R 2

I N D I C A T I E S T E L L I N G C L U S T E R 2 I N D I C A T I E S T E L L I N G C L U S T E R 2 INLEIDING DEELDOCUMENT LOGOPEDIE Het deeldocument Logopedie is tot stand gekomen in landelijk overleg van de spraak-, taaldeskundigen van de CvI s voor

Nadere informatie

Uw leerling en dyslexie

Uw leerling en dyslexie Uw leerling en dyslexie Wat is dyslexie? Dyslexie is een aangeboren beperking bij lezen en spellen die iedereen kan treffen, onafhankelijk van intelligentie. Het is een hardnekkig probleem dat de talentontwikkeling

Nadere informatie

Einddoel: hoe maak je deze meetbaar bij kinderen in het speciaal onderwijs (die testen wij 1x per

Einddoel: hoe maak je deze meetbaar bij kinderen in het speciaal onderwijs (die testen wij 1x per Einddoel: hoe maak je deze meetbaar bij kinderen in het speciaal onderwijs (die testen wij 1x per Antwoord: Eigenlijk maak je het einddoel op dezelfde manier meetbaar als bij kinderen uit de vrije vestiging.

Nadere informatie

Dossieropbouw tbv het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring VSO cluster 3

Dossieropbouw tbv het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring VSO cluster 3 Dossieropbouw tbv het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring VSO cluster 3 Schooljaar 2016/2017 Voor toelating tot het VSO cluster 3 is er een TLV nodig. Bij elke TLV-aanvraag voor het VSO cluster

Nadere informatie

Passend Onderwijs, Wat past? Stoornis vs Onderwijsbehoefte

Passend Onderwijs, Wat past? Stoornis vs Onderwijsbehoefte Passend Onderwijs, Wat past? Stoornis vs Onderwijsbehoefte De koppeling tussen onderzoek, behandeling, onderwijsbehoefte en arrangement. Marianne van Duivenvoorde en Maartje Stephan Samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

PEUTERS MET TOS. Vroeg, 23 mei 2019, Utrecht. Marthe Wijs - van Lonkhuijzen

PEUTERS MET TOS. Vroeg, 23 mei 2019, Utrecht. Marthe Wijs - van Lonkhuijzen PEUTERS MET TOS Vroeg, 23 mei 2019, Utrecht Marthe Wijs - van Lonkhuijzen 1 KENNISMAKEN 2 INTRODUCTIE - TEKENING Pen en papier, teken wat ik beschrijf Wat ervaart de tekenaar? Hoe probeerde de spreker

Nadere informatie

Ziekte van Parkinson en Parkinsonisme. Informatie en behandeling

Ziekte van Parkinson en Parkinsonisme. Informatie en behandeling Ziekte van Parkinson en Parkinsonisme Informatie en behandeling Ziekte van Parkinson en Parkinsonisme De ziekte van Parkinson is een chronische progressieve neurologische aandoening. Bij deze ziekte gaat

Nadere informatie

Centrum Autisme Haaglanden. Uitleg en overzicht zorgaanbod voor cliënten

Centrum Autisme Haaglanden. Uitleg en overzicht zorgaanbod voor cliënten Centrum Autisme Haaglanden Uitleg en overzicht zorgaanbod voor cliënten Voor wie Centrum Autisme Haaglanden doet diagnostisch onderzoek naar autisme en biedt behandeling en ondersteuning als de diagnose

Nadere informatie

1) Als een cliënt jarig is gedurende de behandeling, gaat hij dan over naar een ander cliëntprofiel?

1) Als een cliënt jarig is gedurende de behandeling, gaat hij dan over naar een ander cliëntprofiel? Aan: Instellingen voor cliënten met auditieve en/of communicatieve beperkingen Van: Rob Bloem, Nicole Houdijk Datum: 8 december 2016 Betreft: Vragen en antwoorden, zoals besproken op de SIAC-bijeenkomst

Nadere informatie

Zij hebben forse problemen bij het uiten van taal. Uit onderzoek is gebleken dat deze kinderen taal wel voldoende begrijpen.

Zij hebben forse problemen bij het uiten van taal. Uit onderzoek is gebleken dat deze kinderen taal wel voldoende begrijpen. 1 2 Deze informatie is bedoeld voor ouders van kinderen die gaan deelnemen aan de ambulante vroegbehandeling van t Kwetternest. U leest in deze folder wie voor ambulante behandeling in aanmerking komen

Nadere informatie

PEUTERS MET VERSTAANBAARHEIDSPROBLEMEN: WELKE BEHANDELING WERKT?

PEUTERS MET VERSTAANBAARHEIDSPROBLEMEN: WELKE BEHANDELING WERKT? PEUTERS MET VERSTAANBAARHEIDSPROBLEMEN: WELKE BEHANDELING WERKT? Simea, april 2019 Presentatie bevat voorlopige resultaten 1 EVEN VOORSTELLEN Marieke van Schuppen Teamleider/gedragswetenschapper Bernadette

Nadere informatie

Toelichting algemene en anamnese lijst PPA

Toelichting algemene en anamnese lijst PPA Toelichting algemene en anamnese lijst PPA Bij verdenking van PPA kan de logopedist de volgende documenten (algemene vragenlijst en anamneselijst) gebruiken als leidraad voor systematisch onderzoek. Gestart

Nadere informatie

Uitkomsten NVLF Schrap- en Verbetersessies maart/april 2018

Uitkomsten NVLF Schrap- en Verbetersessies maart/april 2018 Uitkomsten NVLF Schrap- en Verbetersessies maart/april 2018 In dit overzicht zijn de top 3-en van alle schrap- en verbetersessies samengevoegd. De voorstellen zijn door leden van de NVLF aangedragen en

Nadere informatie

Logopedie bij dementie. Elly Cox, MA Beleidsmedewerker NVLF/ logopedist

Logopedie bij dementie. Elly Cox, MA Beleidsmedewerker NVLF/ logopedist Logopedie bij dementie Elly Cox, MA Beleidsmedewerker NVLF/ logopedist e.cox@nvlf.nl Vandaag Beleid NVLF logopedie en dementie Handreiking communicatie bij dementie Kennismaken Wie ben je? Waarom zit je

Nadere informatie

TRAINING EN TOETSING BINNEN DE OPLEIDING. Professioneel Handelen

TRAINING EN TOETSING BINNEN DE OPLEIDING. Professioneel Handelen TRAINING EN TOETSING BINNEN DE OPLEIDING 1 LEERRESULTATEN EN COMPETENTIES Doelstellingen competenties Structuur en éénduidigheid Uniformiteit in formulering 2 LEERRESULTATEN EN COMPETENTIES Generieke competenties

Nadere informatie

Uw leerling en dyslexie

Uw leerling en dyslexie Uw leerling en dyslexie Brochure voor scholen Dyslexie, wat is dat eigenlijk? Dyslexie is een aangeboren handicap die iedereen kan treffen. Onafhankelijk van intelligentie. Dyslexie is een hardnekkig probleem

Nadere informatie

SANDWICHSCHOLING COPD Goede COPD zorg: resultaat van goede samenwerking 28 juni Scharnierconsult. Uitgangspunt

SANDWICHSCHOLING COPD Goede COPD zorg: resultaat van goede samenwerking 28 juni Scharnierconsult. Uitgangspunt SANDWICHSCHOLING COPD Goede COPD zorg: resultaat van goede samenwerking 28 juni 2012 Scharnierconsult, ziektelast en persoonlijk behandelplan Marion Teunissen en Rudy Bakker Werkgroep COPD Synchroon Scharnierconsult

Nadere informatie

Waarom eigenlijk modules? Hermen Vermaat

Waarom eigenlijk modules? Hermen Vermaat Waarom eigenlijk modules? Hermen Vermaat De opdracht voor het totale project: ontwikkel behandelmodulen waarmee revalidatiebehandelingen kunnen worden gedefinieerd die zowel medisch herkenbaar zijn en

Nadere informatie

Onderzoek & Advies bij afasie

Onderzoek & Advies bij afasie Onderzoek & Advies bij afasie informatie voor verwijzers Onderzoek & Advies bij communicatieproblemen Als gevolg van hersenletsel kan het voorkomen dat uw patiënt niet meer goed kan communiceren. Uw patiënt

Nadere informatie

d. Anamnese en onderzoek na verwijzing 81,06 Tijdens de anamnese en onderzoek na verwijzing voert de zorgverlener bij een nieuwe

d. Anamnese en onderzoek na verwijzing 81,06 Tijdens de anamnese en onderzoek na verwijzing voert de zorgverlener bij een nieuwe TARIEVENLIJST LOGOPEDIE Bijlage bij beschikking TB/CU-7134-01 van 15 juli 2015 DE MAXIMUMTARIEVEN DIE DOOR ZORGAANBIEDERS DIE PARAMEDISCHE ZORG LEVEREN ZOALS LOGOPEDISTEN DIE BIEDEN IN REKENING KUNNEN

Nadere informatie