Prinsjesdag Onderstaande tabel geeft een overzicht van de wijzigingen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Prinsjesdag 2015. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de wijzigingen."

Transcriptie

1 Prinsjesdag 2015 Prinsjesdag 2015 Beter dan verwacht, maar nog niet goed genoeg dat is de kern van de Miljoenennota die op Prinsjesdag 2015 aan de Tweede Kamer is aangeboden. Hoe pakt het kabinet het aan? Wat betekenen de plannen van Prinsjesdag 2015 voor ondernemers in Nederland en voor u in het bijzonder? De maatregelen van Prinsjesdag 2015 Wij hebben voor u een selectie gemaakt van de meest opvallende maatregelen. Met name de verhoging van de grens voor het toptarief van 52% in de inkomstenbelasting, de hervorming van de vermogensrendementsheffing in box 3 en het structureel invoeren van de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning van springen er in onze ogen uit. Heffingskortingen en tarieven inkomstenbelasting De algemene heffingskorting bedraagt in Voor AOW-gerechtigden bedraagt deze korting De stapsgewijze afbouw van de algemene heffingskorting vindt sneller plaats, van 2,32% in 2015 naar 4,796% in 2016 naar mate het inkomen hoger is. De minimale algemene heffingskorting wordt in 2016 afgeschaft met als gevolg dat inkomens boven de geen recht meer hebben op de algemene heffingskorting. De arbeidskorting wordt verhoogd van naar in combinatie met een vroeger startpunt van de afbouw. Ook voorziet het belastingplan in een verhoging van de inkomensafhankelijke combinatiekorting van naar en een verhoging van de ouderenkorting met 145. Het tarief in de tweede en derde schijf van de loon- en inkomstenbelasting wordt verlaagd van 42% naar 40,15%. Voor AOW-gerechtigden wordt de tweede schijf verlaagd van 24,1% naar 22,25% en de derde schijf van 42% naar 40,15%. De hoogste belastingschijf van 52% in de loon- en inkomstenbelasting start met ingang van 2016 pas vanaf ten opzichte van in Onderstaande tabel geeft een overzicht van de wijzigingen.

2 Tabel: Overzicht heffingskortingen, schijven en tarieven 2015 en 2016 Heffingskortingen Stand 2015 Stand 2016 Maximum algemene heffingskorting onder AOW-leeftijd Maximum algemene heffingskorting boven AOW-leeftijd Afbouwpercentage algemene heffingskorting 2,32% 4,796% Minimale algemene heffingskorting onder AOW-leeftijd Minimale algemene heffingskorting boven AOW-leeftijd Maximum arbeidskorting Afbouwpercentage arbeidskorting 4% 4% Minimale arbeidskorting Opbouwpercentage arbeidskorting 19,679% 27,698% Maximum werkbonus Maximum inkomensafhankelijke combinatiekorting Jonggehandicaptenkorting Ouderenkorting / / 70 Alleenstaande ouderenkorting Schijven en grenzen Stand 2015 Stand 2016 Einde eerste schijf Einde tweede schijf geboren voor 1 januari Einde tweede schijf geboren na 1 januari Einde derde schijf Tarief 9 Stand 2016 Stand 2016 Tarief eerste schijf onder AOW-leeftijd 36,5% 36,55% Tarief eerste schijf boven AOW-leeftijd 18,6% 18,65% Tarief tweede schijf onder AOW-leeftijd 42% 40,15% Tarief tweede schijf boven AOW-leeftijd 24,10% 22,25% Tarief derde schijf 42% 40,15% Tarief vierde schijf 52% 52% 1 2 De ouderenkorting kent twee hoogtes. De hogere ouderenkorting geldt voor belastingplichtigen met een verzamelinkomen van niet meer dan (in 2015) en boven dit verzamelinkomen geldt het lagere bedrag aan ouderenkorting. Inclusief aandeel premie voor de volksverzekeringen. Eigenwoningschuld: Informatieplicht hypotheek bij BV en/of derden (niet bank) Om te kunnen nagaan of hypotheken voldoen aan de nieuwe fiscale regels vanaf 2013, dienen eigenwoningschulden en hypotheken die worden afgesloten bij een andere partij dan een Nederlandse bank, te worden gemeld aan de Belastingdienst.

3 In de praktijk blijkt het proces van aanleveren voor belastingplichtigen en de Belastingdienst bewerkelijk. Bovendien bestaat het risico dat renteaftrek blijvend verloren gaat. Daarom is voorgesteld om met ingang van belastingjaar 2016 de meldingsplicht te verplaatsen naar het moment dat de aangifte inkomstenbelasting wordt ingevuld. Eigenwoningschuld: verzachten sanctie bij aflossingsachterstand Voor eigenwoningschulden, aangegaan vanaf 2013, geldt een aflosverplichting; u moet de lening aflossen in maximaal 360 maanden, minimaal met een annuïtair aflossingsschema. Als in een jaar onvoldoende is afgelost, moet deze achterstand het volgende jaar worden ingehaald. Indien de afspraken niet worden nagekomen dan is de sanctiemaatregel dat de lening permanent verhuist naar box 3 en de renteaftrek vervalt. Is de achterstand ontstaan door verzachtende omstandigheden (bijv. verlies van inkomen) dan is het voorstel om de blijvende sanctie teniet te doen bij hervatting van het aflosschema. Deze verzachting gaat in met terugwerkende kracht tot 1 januari Beperking renteaftrek Het tarief voor de renteaftrek wordt jaarlijks afgebouwd met 0,5%. Voor 2016 betekent dit een maximale aftrek van 50,5%. Kinderalimentatie in box 3 De verplichtingen uit hoofde van kinderalimentatie zijn per 1 januari 2017 niet langer aftrekbaar als schuld in box 3. In 2015 en 2016 kan, doordat de kinderalimentatieverplichting niet langer een persoonsgebonden aftrekpost is, de contante waarde van deze alimentatieverplichting als schuld in box 3 opgenomen worden. Vermogensrendementsheffing (box 3) In de vermogensrendementsheffing worden de inkomsten uit sparen en beleggen (spaargeld, aandelen, onroerende zaken, e.d.) op forfaitaire wijze belast. Vanaf 2017 wordt de heffing gewijzigd. Vooralsnog zijn de plannen als volgt: Na toepassing van de vrijstelling van (te verdubbelen indien er een partner is), is de heffing als volgt: Vermogen per persoon forfaitair rendement effectieve heffing Tot ,90% 0,87% Van tot ,70% 1,41% Vanaf ,50% 1,65% Het belastingtarief op dit rendement blijft 30%.

4 De rendementspercentages worden gebaseerd op een mix van de spaarrente en de rendementsontwikkeling in vastgoed en effecten. Gezien de huidige rentestanden is een rendement van 2,9% voor de kleine spaarder hoog. Voor de grotere vermogens pakt de voorgestelde systematiek nadeliger uit ten opzichte van de huidige. Het zoeken naar alternatieven wordt daarmee interessanter. Zo zijn de BV, het fonds voor gemene rekening, afgezonderde particuliere vermogens en mogelijk de zogenaamde Vrijgestelde Beleggingsinstelling, alternatieven die tot een lagere belastingheffing kunnen leiden. Wanneer u zich afvraagt of u het netto rendement op uw vermogen kunt verbeteren, dan kunnen wij u hierbij van dienst zijn. De berekening, inclusief een bespreking van de resultaten, voeren wij graag voor u uit. Auto van de zaak Het fiscale beleid voor auto s was de afgelopen jaren gericht op het verminderen van de CO2 uitstoot. Dat beleid was succesvol. Te succesvol. Er zijn de afgelopen jaren veel hybride en elektrische auto s verkocht. De fiscale voordelen voor zuinige auto s worden beperkt. Vanaf 2016 vinden er al beperkende maatregelen plaats. Deze zijn vorig jaar al opgenomen in het Belastingplan. Vanaf 2017 vindt er een verdere verscherping plaats. Uiteindelijk zullen alleen volledig elektrische auto s nog een lage bijtelling krijgen van 4%. Jaar % bijtelling 0 gram/km % bijtelling 1-50 gram/km % bijtelling gram/km % bijtelling > 106 gram/km % 15% 21% 25% % 17% 22% 22% % 19% 22% 22% % 22% 22% 22% % 22% 22% 22% De overheid verandert jaarlijks de regels rondom de auto van de zaak. Het bijtellingspercentage voor auto s blijft 60 maanden na ingebruikname gelden. Dit geeft u voor een langere periode zekerheid. Voor u kan het interessant zijn om een eigen bijdrage te betalen voor gebruik van de auto van de zaak. Heeft u de auto nog op naam van de BV staan? Misschien is het beter om de auto privé over te nemen. Dit kan een belastingvoordeel opleveren. Vraag uw accon avm adviseur om een berekening. Indien u niet meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, is er geen bijtelling. Erg belangrijk is wel dat u beschikt over een sluitende kilometeradministratie. Deze moet ook nog voldoen aan de eisen. Past u ten onrechte geen bijtelling toe, dan kan de Belastingdienst forse boetes opleggen.

5 Fiscale innovatieregelingen In 2016 zal de Research en Development Aftrek (RDA) worden afgeschaft en worden opgenomen in de S&O-regeling. Dit wordt bereikt door naast loonkosten ook andere uitgaven op te nemen in de S&O-grondslag. Dit betreft onder meer gebouwen en apparatuur zodat de werking bij investeringen snel kan oplopen. De percentages van de S&O worden aangepast: tot (was ) geldt 32% (was 35%) en daarboven 16% (was 14%). Daarnaast is het plafond (was 14 miljoen) afgeschaft; hiervan profiteren vooral zeer grote ondernemingen. De definitie van S&O-werkzaamheden wordt aangescherpt waardoor onderzoeken naar de haalbaarheid en wijzigingen van productieprocessen en modellering van software vervallen. Bij de ontwikkeling van software kan alleen voor het schrijven van een broncode de faciliteit nog worden toegepast. Het technisch ontwerp, de architectuur en instructies in natuurlijke taal, vallen hier niet onder. De VAR komt te vervallen Voorheen was sprake van een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Die gaf aan dat er geen arbeidsrelatie in de vorm van werknemersschap tussen werkgever en ZZP er bestond. Per 1 januari 2016 wordt deze regeling naar verwachting volledig afgeschaft en wil men gaan werken met modelovereenkomsten. De Eerste Kamer moet nog haar goedkeuring geven voor de wetswijziging. accon avm heeft een modelovereenkomst opgesteld en aan de Belastingdienst ter beoordeling en goedkeuring voorgelegd. Het gebruiken van een goedgekeurde modelovereenkomst geeft zekerheid voor zowel opdrachtgever als opdrachtnemer. Vraag ernaar bij uw adviseur. Kraamverlof Het krijgen van een kind is een grote verandering voor zowel de thuissituatie als voor de partner. Vaders krijgen vanaf 2017 meer de ruimte om aanwezig te zijn bij hun pasgeboren kind. Het aantal verlofdagen wordt vanaf dat jaar uitgebreid van twee dagen naar vijf dagen. Werkloosheidswet (WW) De maximale duur van de WW wordt per januari 2016 stapsgewijs teruggebracht. Dit gaat om één maand per kwartaal. De WW duurt minimaal 3 maanden en vanaf 2019 is de WW-uitkering gemaximeerd tot 24 maanden. Daarnaast wordt per 1 januari 2016 de opbouw van de WW-rechten aangepast. Dit is afhankelijk van het aantal gewerkte jaren. In de eerste 10 jaar van de loopbaan bouwt een werknemer 1 maand WW op. Vanaf 10 jaar arbeidsverleden bouwt de werknemer per 2016 een halve maand WW op per gewerkt jaar. Indien het recht op WW is ontstaan door faillissement, wordt de uitkering gemaximeerd tot 150% van het maximum dagloon.

6 Een andere wijziging is de rekenmethode van de werkloosheidsuitkering. Om voor de WW in aanmerking te komen moet een werknemer de afgelopen 36 weken minimaal 26 weken hebben gewerkt. Voor het bepalen van het dagloon werd tot 1 juli 2015 het totaal verdiende loon in het jaar voorafgaand aan de WW gedeeld door het aantal gewerkte dagen. Voor een volledig gewerkt jaar komt dat op 261 dagen. Er is bepaald dat het totaal verdiende loon van de werknemer nu altijd wordt gedeeld door 261 dagen. Dit betekent een flinke verlaging van de WW-uitkering. Tegemoetkoming loonkosten Ook in 2016 zijn er weer de nodige loonkostenvoordelen te verkrijgen bij aanname van een werknemer. Er zijn hiervoor een aantal doelgroepen benoemd: oudere werknemer arbeidsgehandicapte werknemer doelgroep banenafspraak herplaatsing arbeidsgehandicapte werknemer De voordelen variëren van tot per jaar, afhankelijk van de doelgroep. De uiteindelijke hoogte van de tegemoetkoming is voortaan naar rato van het aantal verloonde uren per werknemer per jaar. Het voordeel van het in dienst nemen van een werknemer uit een van deze doelgroepen is dat de loonkosten voor de werkgever lager zijn. Het kan daarom voor de werkgever rendabel zijn om mensen in dienst te nemen met een productiviteit die lager ligt dan het wettelijk minimumloon. Gebruikelijkheidscriterium Werkkostenregeling (WKR) aangescherpt Om te voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van de werkkostenregeling wordt het gebruikelijkheidscriterium aangescherpt. Excessieve bonussen mogen niet meer ten onrechte in de vrije ruimte worden ondergebracht. Voortaan dienen vergoedingen en verstrekkingen niet veel af te wijken van hetgeen gebruikelijk is in een vergelijkbare situatie of omstandigheid. Conserverende aanslag aanmerkelijk belanghouder vervalt niet meer Indien de houder van een aanmerkelijk belang (aandelenpakket groter dan 5%) emigreert uit Nederland wordt aan hem of haar een conserverende aanslag opgelegd voor zover er een waardevermeerdering van de aandelen heeft plaatsgevonden. Onder bepaalde voorwaarden werd uitstel van betaling voor de conserverende aanslag verleend waarna vervolgens na 10 jaar de conserverende aanslag werd kwijtgescholden. Met terugwerkende kracht tot vandaag is besloten om de kwijtschelding van de conserverende aanslag te laten vervallen voor een ieder die vanaf nu nog wil emigreren en daarom een conserverende aanslag krijgt opgelegd over de waardevermeerdering van zijn of haar aandelenpakket. Dit betekent dat u in beginsel altijd een keer Inkomstenbelasting verschuldigd bent over de waardevermeerdering van het aanmerkelijk belang ten tijde van emigratie. Op basis van het onderlinge belastingverdrag tussen Nederland

7 en het land van uw bestemming kunnen er mogelijkheden bestaan waardoor de conserverende aanslag alsnog niet wordt geïnd. De buitenlandse belastingplicht voor verplaatste vennootschappen verdween 10 jaar nadat de feitelijke leiding van de onderneming naar een ander land werd verplaatst. Vanaf nu zal deze belastingplicht onbeperkt in de tijd blijven bestaan zolang de volgens de conserverende aanslag verschuldigde belasting nog niet is voldaan. Dit geldt overigens alleen voor vennootschappen waarvan de leiding vanaf 15 september 2015, 15:15 uur, is verplaatst. Tot slot geldt voor conserverende aanslagen ter zake van emigraties die vanaf 15 september 2015, 15:15 uur, hebben plaatsgevonden dat de aanslag wordt geïnd indien tenminste 25% van de ten tijde van de emigratie bestaande winstreserves worden uitgekeerd. Speelt een van de voorgaande 3 situaties, neem dan contact op met uw accon avm accountmanager. Implementatie EU-Richtlijnen De EU Richtlijn 2014/86 wordt in de Nederlandse wetgeving geïmplementeerd. De wetswijziging voorkomt dat in de ene lidstaat lasten aftrekbaar zijn bij de betalende vennootschap, terwijl de corresponderende baten bij de ontvangende vennootschap onbelast blijven op grond van de reeds bestaande EU Moeder-dochterrichtlijn. Tevens wordt de EU Richtlijn 2015/121 in de Nederlandse wetgeving verwerkt. Beoogd wordt kunstmatige constructies te bestrijden waarin de heffing van dividendbelasting in eerste instantie wordt vermeden, terwijl het hoofddoel is om de essentie van de Moeder-dochterrichtlijn te ondermijnen. Mocht van een dergelijke constructie sprake zijn, dan wordt de buitenlandse vennootschap aangemerkt als buitenlands belastingplichtige en betrokken in de Nederlandse belastingheffing. Implementatie verrekenprijsdocumentatie In de Nederlandse wetgeving worden intercompany transacties bij een internationaal concern reeds op hun zakelijkheid getoetst. In de wetgeving worden nu nieuwe verplichtingen opgenomen waarbij dergelijke concerns zowel een landenrapport, een groepsdossier als een lokaal dossier moeten opstellen. Het landenrapport is tot 2020 overigens alleen verplicht voor concerns met een omzet boven de 750 miljoen. Voor het groepsdossier en lokaal dossier gelden geen omzetgrenzen. Deze dossiers dienen in ieder vestigingsland van het concern beschikbaar te zijn. In het groepsdossier wordt een overzicht opgenomen van het verrekenprijsbeleid van de hele groep en in het lokale dossier worden de intercompany transacties van de lokale vestiging opgenomen. Door de standaardisatie hebben bedrijven niet meer met verschillende documentatieverplichtingen te maken.

8 Step-up voor toegekende aandelen bij een grensoverschrijdende juridische fusie en splitsing Indien buitenlandse vennootschappen door een fusie opgaan in een Nederlandse vennootschap of bij een splitsing vermogen van een buitenlandse vennootschap overgaat naar een Nederlandse vennootschap, ontstaat in Nederland een dividendbelastingclaim op voorheen buitenlandse winstreserves. Door in de wet een bepaling op te nemen dat het gestorte kapitaal op de bij de fusie of splitsing toegekende aandelen wordt gesteld op de waarde in het economisch verkeer van het vermogen dat overgaat, wordt voorkomen dat deze (dubbele) belastingclaim ontstaat. Vanuit Nederlands perspectief kan het dus raadzaam bij uitkeringen of terugbetalingen eerst de step-up te benutten. Overigens geldt de tegemoetkoming niet voor zover het overgedragen vermogen bestaat uit aandelen in een Nederlandse vennootschap. Wijziging belastingplicht overheidsondernemingen Per 1 januari 2016 worden overheidsondernemingen (bijvoorbeeld ondernemingen van gemeenten, provincies en waterschappen) in principe belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting. Doel hiervan is het creëren van een gelijk speelveld voor private en publieke ondernemingen. Het uitgangspunt gaat worden dat overheidsondernemingen in principe vennootschapsbelasting moeten afdragen. Dit in tegenstelling tot de huidige situatie, waarin overheidsondernemingen in principe niet belastingplichtig zijn. Met de aanpassingen wordt mede tegemoetgekomen aan bezwaren van de Europese Commissie tegen de huidige vrijstelling voor de vennootschapsbelasting voor overheidsondernemingen. Verruiming schenkingsvrijstelling eigen woning De verruimde schenkingsvrijstelling eigen woning wordt structureel verhoogd van (2016) naar en geldt vanaf Voorwaarde is dat dit bedrag wordt aangewend voor aankoop of verbetering van de eigen woning of aflossing van de eigenwoningschuld. In tegenstelling tot de vorige regeling kan alleen geschonken worden aan personen tussen jaar. Dit kan ook buiten de gezinssituatie worden toegepast. Wilt u al in 2016 belastingvrij schenken? Onze adviseurs vermogens- en inkomensplanning kijken graag naar uw mogelijkheden. Natuurschoonwet Naar aanleiding van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie heeft de Staatssecretaris in een besluit goedgekeurd dat ook buiten Nederland gelegen landgoederen onder voorwaarden onder de Natuurschoonwet kunnen worden gerangschikt. Voorwaarde hierbij is wel dat er sprake moet zijn van een onroerende zaak die een element vormt van het Nederlands cultureel erfgoed. Genoemd besluit geldt (vooruitlopend op een wetswijziging) met terugwerkende kracht tot en met 18 december 2014.

9 Kinderopvangtoeslag De kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten voor ouders met kinderen die naar de kinderopvang gaan. Met ingang van 1 januari 2016 gaat voor alle (werkende) ouders de kinderopvangtoeslag omhoog. Zo wordt de kinderopvang voor bijvoorbeeld een gezin waarbij één partner voltijd werkt en de andere partner drie dagen per week, ruim 100 per maand goedkoper. Onze adviseurs kunnen desgewenst een berekening voor u maken van de gevolgen voor uw situatie. Overdrachtsbelasting Bij het gebruik maken door de huurder van een in een huurovereenkomst opgenomen koopoptie en bij een sale-en-leaseback-constructie is door de verkrijger overdrachtsbelasting verschuldigd over de waarde van de onroerende zaak. Deze heffing kan worden voorkomen door gebruik te maken van de zogenaamde erfpachtlease. De onroerende zaak wordt verkocht en geleverd onder het voorbehoud van een tijdelijk recht van erfpacht. De grondslag voor de overdrachtsbelasting bestaat dan uit de waarde van de onroerende zaak verminderd met de gekapitaliseerde waarde van de verschuldigde canon, zodat de grondslag voor de overdrachtsbelasting aldus wordt uitgehold. Na afloop van het door de verkoper voorbehouden recht van erfpacht heeft de eigenaar de volle eigendom verkregen, zonder dat op dat moment een aanvullende heffing van overdrachtsbelasting kan plaatsvinden. Deze fiscaal goedkope wijze van vervreemding van onroerende zaken zal vanaf 1 januari 2016 niet meer mogelijk zijn. Er is geen tegenbewijsregeling gecreëerd, zodat ook situaties waarin geen sprake is van misbruik, door deze maatregel worden getroffen. Omzetbelasting De invoer en levering van geneesmiddelen kwalificeert voor het lage btw-tarief van 6%. Vanaf 1 januari 2016 zal het begrip geneesmiddel worden aangescherpt (lees: ingeperkt) in die zin dat voortaan alleen die geneesmiddelen nog maar zullen kwalificeren voor het verlaagde tarief, waarvoor een handelsvergunning is afgegeven of die krachtens de Geneesmiddelenwet expliciet zijn vrijgesteld van het hebben van een handelsvergunning. Deze maatregel creëert gewenste duidelijkheid. Vereenvoudiging procesrecht Ter voorkoming van toenemende verzwaring van de uitvoeringslast zijn de volgende twee maatregelen aangekondigd: vereenvoudiging van de vanaf 1 april 2003 bestaande massaal bezwaarprocedure en de introductie van het stellen van prejudiciële vragen door rechtbanken en gerechtshoven aan de Hoge Raad. Een van de aangekondigde vereenvoudigingen is dat bezwaarschriften voor zover deze andere geschilpunten bevatten dan het geschilpunt dat aangewezen is als massaal bezwaar, kunnen worden gesplitst: het ene deel kan voortaan meeliften met de massaal bezwaarprocedure, terwijl

10 het andere deel onafhankelijk van het verloop van de massaal bezwaarprocedure eerder kan worden afgedaan. Deze vereenvoudiging is nog niet van toepassing op de bij beleidsbesluit van 26 juni 2015 als massaal bezwaar aangewezen bezwaren tegen de vermogensrendementsheffing. Het voordeel van het kunnen voorleggen van rechtsvragen door de lagere rechter aan de Hoge Raad heeft als voordeel dat gerechtelijke procedures aanmerkelijk bekort kunnen worden, zodat er voor belastingplichtigen eerder duidelijkheid ontstaat. Onze visie Het belastingplan 2016 bevat naar onze mening onvoldoende visie en daadkracht. Een heikel thema als de Box 3-heffing wordt op discutabele wijze opgelost en kan tot verdere problemen in de rechtspraak en ontwijkingsgedrag leiden. De pijnpunten met het pensioen in eigen beheer worden niet opgelost terwijl dit voor veel ondernemers van groot belang is. Ook wordt de aanpassing naar een Europees houdbare innovatiebox uitgesteld. Na jaren van lastenverzwaring treedt er nu een beperkte lastenverlichting op. Meer informatie Zo hebben wij een globaal beeld geschetst van de voorgenomen maatregelen uit het Belastingplan Zowel de Tweede als de Eerste Kamer zal hier nog over debatteren en uiteindelijk in besluiten. We kunnen ons voorstellen dat deze plannen vragen bij u oproepen. De belastingadviseurs van accon avm adviseren u graag in deze vaak wat ingewikkelde materie. Via onze website en de E-nieuwsbrief houden wij u graag op de hoogte. We benadrukken dat we uit de grote hoeveelheid informatie een keuze hebben moeten maken. Het verhaal is dus een selectie. Op onze Prinsjesdagbijeenkomsten in de verschillende regio s vertellen we u graag meer over deze plannen. Interesse? Kijk in ons dossier Prinsjesdag op de website. Voor vragen en/of opmerkingen kunt u vanzelfsprekend contact opnemen met uw accon avm adviseur. E: info@acconavm.nl T: accon avm heeft bij de samenstelling van deze informatie naar uiterste betrouwbaarheid en zorgvuldigheid gestreefd, maar kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele onjuistheden en de gevolgen hiervan. 15 september 2015

1 Belastingplannen 2016

1 Belastingplannen 2016 1 Belastingplannen 2016 1.1 Inkomstenbelasting 1.1.1 Belastingverlaging in de tweede en derde belastingschijf Het tarief in de tweede en derde belastingschijf in de inkomstenbelasting/ premie volksverzekeringen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Fiscaal Juridisch Adviesbureau Informatiebulletin over de eigen woning en inkomensvoorzieningen

Nieuwsbrief Fiscaal Juridisch Adviesbureau Informatiebulletin over de eigen woning en inkomensvoorzieningen Nieuwsbrief Fiscaal Juridisch Adviesbureau Informatiebulletin over de eigen woning en inkomensvoorzieningen Nummer 145a Prinsjesdag 2015 Inhoud Prinsjesdag 2015 Inleiding 1 Belastingplan 2016 Aanpassing

Nadere informatie

Belastingplan 2016 in teken van lagere lasten op arbeid

Belastingplan 2016 in teken van lagere lasten op arbeid PAG 2 HOGER HEFFINGSVRIJ VERMOGEN IN BOX 3 PAG 3 WIJZIGING AANMERKELIJK BELANG EN EMIGRATIE PAG 4 AANPASSING AUTOBELASTINGEN PAG 5 VERLAGING TWEEDE EN DERDE SCHIJF EN VERLENGING DERDE SCHIJF PAG 6 SNELLERE

Nadere informatie

De voorgestelde maatregelen zullen per 1 januari 2016 in werking treden, tenzij anders vermeld.

De voorgestelde maatregelen zullen per 1 januari 2016 in werking treden, tenzij anders vermeld. Zantboer & Partners B.V. Westersingel 106 Postbus 23516 3001 KM Rotterdam T 010-4400700 info@zantboer.nl www.zantboer.nl memo Datum : 16 september 2015 Aan : Relaties Zantboer & Partners Van : Christan

Nadere informatie

,15% 27,65% 40,80% ,80% 40,80% % 52% ,15% 9,75% 22,90% 6.

,15% 27,65% 40,80% ,80% 40,80% % 52% ,15% 9,75% 22,90% 6. Inleiding Onderstaand treft een overzicht van de belangrijkste tarieven of drempels voor het jaar 2017 en, daar waar nodig 2016. Het overzicht biedt overigens geen volledige weergave van alle voorgestelde

Nadere informatie

Prinsjesdag 2015 Wat betekenen de kabinetsplannen voor u?

Prinsjesdag 2015 Wat betekenen de kabinetsplannen voor u? Prinsjesdag 2015 Wat betekenen de kabinetsplannen voor u? Prinsjesdag 2015 Wat betekenen de kabinetsplannen voor u? Dé grote belastingherziening is er niet gekomen zei minister Dijsselbloem in de Tweede

Nadere informatie

Belastingplan 2016; De highlights voor de dga en vermogend particulier

Belastingplan 2016; De highlights voor de dga en vermogend particulier 15 september 2015 Belastingplan 2016; De highlights voor de dga en vermogend particulier Op 15 september 2015 is het Belastingplan 2016 aangeboden aan de Tweede Kamer. De voor dga en particuliere vermogensbezitter

Nadere informatie

Prinsjesdag 2015 - fiscale actualiteiten

Prinsjesdag 2015 - fiscale actualiteiten 21 september 2015 Prinsjesdag 2015 - fiscale actualiteiten Op Prinsjesdag 2015 is het Belastingplan 2016 gepresenteerd. Dit plan bevat helaas niet de eerder door velen gehoopte radicale aanpassing van

Nadere informatie

WEA Deltaland Accountants & Adviseurs

WEA Deltaland Accountants & Adviseurs WEA Deltaland Accountants & Adviseurs Welkom in de wondere wereld van fiscalisten Algemeen / Particulier Ondernemer DGA Eigen woning Los een klein (rest) hypotheek af Haal het maximale uit uw hypotheek

Nadere informatie

FISCALE SIGNALEN [1/7] Special Prinsjesdag: belastingpakket 2016. Ondernemen

FISCALE SIGNALEN [1/7] Special Prinsjesdag: belastingpakket 2016. Ondernemen FISCALE SIGNALEN [1/7] Jaargang 2015, nummer 1 Special Prinsjesdag: belastingpakket 2016 Op Prinsjesdag is naast de Miljoenennota ook het belastingpakket 2016 gepresenteerd. Dit pakket bestaat uit de volgende

Nadere informatie

Prinsjesdagontbijt. 16 september 2015

Prinsjesdagontbijt. 16 september 2015 Prinsjesdagontbijt 16 september 2015 Programma Welkom door mr. Jacco Bosland Toelichting Miljoenennota Peter Kranendonk MSc LLM Presentatie Fountainheads Gelegenheid tot het stellen van vragen Afsluiting

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2015

NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2015 NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2015 Prinsjesdag 2015: belastingen gaan eindelijk omlaag! Het belastingplan 2016 staat in het "teken" van belastingverlaging. Deze verlaging komt vooral werknemers en werkgevers ten

Nadere informatie

Wijzigingen minimumloon en sociale uitkeringen 2016

Wijzigingen minimumloon en sociale uitkeringen 2016 Wijzigingen minimumloon en sociale uitkeringen 2016 Wijzigingen minimumloon en sociale uitkeringen 2016 Werk en inkomen Wettelijk minimumloon en uitkeringsbedragen De bruto bedragen van het wettelijk minimumloon

Nadere informatie

Wijzigingen op privégebied

Wijzigingen op privégebied Wijzigingen op privégebied Wijzigingen op privégebied Deze whitepaper bevat een samenvatting van de belangrijkste voorgestelde wijzigingen op privégebied. De informatie in dit onderdeel heeft betrekking

Nadere informatie

Fiscale actualiteiten We moeten nuchter blijven!!

Fiscale actualiteiten We moeten nuchter blijven!! Fiscale actualiteiten We moeten nuchter blijven!! 16 november 2015 Pagina: 1 Pagina: 2 Pagina: 3 Pagina: 4 200 jaar Staten Generaal Pagina: 5 Miljoenennota Toelichting op: Begroting 2016 Per onderwerp/departement

Nadere informatie

Pakket Belastingplan 2016

Pakket Belastingplan 2016 Prinsjesdag 2015 1 Pakket Belastingplan 2016 Belastingplan 2016 Overige fiscale maatregelen 2016 Wet implementatie wijzigingen Moeder-dochterrichtlijn 2015 Auto Regeerakkoord/Prinsjesdag 2014 Vanaf 2016:

Nadere informatie

1. Alle belastingplichtigen

1. Alle belastingplichtigen 1. Alle belastingplichtigen Aanpassing box 3-heffing en lastenverlichting Inkomstenbelastingtarieven middeninkomens omlaag De inkomstenbelastingtarieven in de tweede en derde schijf gaan omlaag. In de

Nadere informatie

Benut mogelijkheid van extra uitstel van betaling

Benut mogelijkheid van extra uitstel van betaling PAG 2 LET OP BIJ BTW- TARIEF VERBOUWINGEN PAG 3 TIPS BIJ HET AAN VRAGEN VAN EEN VERKLARING ARBEIDSRELATIE (VAR) PAG 4 2015: ARBEIDS- KORTING OMHOOG VOOR LAGERE INKOMENS EN OMLAAG VOOR HOGERE INKOMENS PAG

Nadere informatie

Nieuwsbrief Prinsjesdag 2015 NIEUWSBRIEF. over de gevolgen van Prinsjesdag 2015 voor uw personeelsbeleid

Nieuwsbrief Prinsjesdag 2015 NIEUWSBRIEF. over de gevolgen van Prinsjesdag 2015 voor uw personeelsbeleid NIEUWSBRIEF over de gevolgen van Prinsjesdag 2015 voor uw personeelsbeleid Via deze speciale Prinsjesdag-nieuwsbrief brengen wij u volledig op de hoogte van Prinsjesdag 2015 die relevant zijn voor werkgevers.

Nadere informatie

Als u 65 jaar of ouder bent

Als u 65 jaar of ouder bent 2007 Als u 65 jaar of t Als u 65 jaar wordt, heeft dit gevolgen voor uw belasting en premie volksverzekeringen. Deze gevolgen hebben bijvoorbeeld betrekking op uw belastingtarief, uw heffingskortingen,

Nadere informatie

Prinsjesdag 2018: belastingplan 2019

Prinsjesdag 2018: belastingplan 2019 Prinsjesdag 2018: belastingplan 2019 Veranderingen zijn dus nog mogelijk. De regering heeft op Prinsjesdag 18 september 2018 haar plannen voor 2019 bekendgemaakt. Hieronder een kort overzicht van een aantal

Nadere informatie

Het kabinet was verder voornemens om de tariefopstap van te verhogen naar Dit voornemen is echter niet doorgevoerd.

Het kabinet was verder voornemens om de tariefopstap van te verhogen naar Dit voornemen is echter niet doorgevoerd. Eindejaarstips 2018 Algemeen: Ondernemers en rechtspersonen 1. Verhoging BTW- tarief Per 1 januari 2019 gaat het lage BTW- tarief van 6% omhoog naar 9%. Deze verhoging heeft betrekking op onder meer de

Nadere informatie

Wijzigingen per 1 januari Wijzigingen per 1 januari 2017

Wijzigingen per 1 januari Wijzigingen per 1 januari 2017 Wijzigingen per 1 januari 2017 Wijzigingen per 1 januari 2017 Op 1 januari 2017 zijn enkele wetten aangepast, die van invloed zijn op het geven van een passend financieel advies. In dit bericht geven we,

Nadere informatie

Tabel 1. Tarieven inkomstenbelasting 2016, belasting en belastingschijven ib en loonheffing, niet AOW-gerechtigd in 2016, niet 65+:

Tabel 1. Tarieven inkomstenbelasting 2016, belasting en belastingschijven ib en loonheffing, niet AOW-gerechtigd in 2016, niet 65+: Overzicht maatregelen loon- en inkomstenbelasting 2016 1. Fiscaal partnerbegrip Onder het voor de fiscaliteit en toeslagen geldende partnerbegrip kan een kind jonger dan 27 jaar niet als fiscale partner

Nadere informatie

PRINSJESDAGSPECIAL BELASTINGPLAN 2016

PRINSJESDAGSPECIAL BELASTINGPLAN 2016 - Master file: generieke informatie over de groep, van toepassing op alle groepsentiteiten; - Local file: gedetailleerde informatie over transacties met verbonden partijen voor de lokale entiteit; en -

Nadere informatie

Belastingtarieven box 1 jonger dan AOWleeftijd. Belastingtarieven box 1 voor personen die de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt.

Belastingtarieven box 1 jonger dan AOWleeftijd. Belastingtarieven box 1 voor personen die de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt. Belastingtarieven Inkomstenbelasting Belastingtarieven box 1 jonger dan AOWleeftijd Belastingtarieven box 1 voor personen die de nog niet hebben bereikt. Belastbaar inkomen Schijf Vanaf T/m Tarief Totale

Nadere informatie

Prinsjesdag 2015: wijzigingen voor de loonheffingen, S&O-afdrachtvermindering en box 3-heffing buitenlandse belastingplichtigen

Prinsjesdag 2015: wijzigingen voor de loonheffingen, S&O-afdrachtvermindering en box 3-heffing buitenlandse belastingplichtigen Prinsjesdag 2015: wijzigingen voor de loonheffingen, S&O-afdrachtvermindering en box 3-heffing buitenlandse belastingplichtigen Op Prinsjesdag, 15 september 2015, heeft het kabinet het Belastingplan 2016

Nadere informatie

(Verwachte) fiscale wijzigingen Belastingplan 2018 en Regeerakkoord

(Verwachte) fiscale wijzigingen Belastingplan 2018 en Regeerakkoord UW ONDERNEMING, ONZE ERVARING (Verwachte) fiscale wijzigingen Belastingplan 2018 en Regeerakkoord mr. B. (Bas) Opmeer Programma 2 Politieke werkelijkheid Tarieven en vrijstellingen Box 3 Schenkbelasting

Nadere informatie

Prinsjesdag 2014 - fiscale actualiteiten

Prinsjesdag 2014 - fiscale actualiteiten 18 september 2014 Prinsjesdag 2014 - fiscale actualiteiten Op Prinsjesdag 2014 is het Belastingplan 2015 gepresenteerd. Het Belastingplan 2015 bevat voor specifiek de vastgoedsector weinig belangrijke

Nadere informatie

Wat staat ons op fiscaal gebied te wachten in 2014?

Wat staat ons op fiscaal gebied te wachten in 2014? Wat staat ons op fiscaal gebied te wachten in 2014? Eerste schijf inkomstenbelasting omlaag In het belastingplan 2014 staat dat het tarief van de eerste schijf in de loon- en inkomstenbelasting stapsgewijs

Nadere informatie

Zet hier een achtergrondafbeelding neer

Zet hier een achtergrondafbeelding neer Zet hier een achtergrondafbeelding neer De laag hieronder is een masker, verplaats de afbeelding dus met rechtermuisknop > schikken > naar achtergrond naar de achtergrond. IB 2016 Mr. drs. Onno Clous RB

Nadere informatie

Wijzigingen minimumloon en sociale uitkeringen 2016

Wijzigingen minimumloon en sociale uitkeringen 2016 Wijzigingen minimumloon en sociale uitkeringen 2016 Wijzigingen minimumloon en sociale uitkeringen 2016 Werk en inkomen Wettelijk minimumloon en uitkeringsbedragen De bruto bedragen van het wettelijk minimumloon

Nadere informatie

1. Wet Inkomstenbelasting 2001

1. Wet Inkomstenbelasting 2001 Fiscale en sociale cijfers 2016 1. Wet Inkomstenbelasting 2001 Tarief box 1 Belastbaar inkomen meer maar niet meer belastingtarief tarief premie volksverzekeringen totaal tarief * voor een belastingplichtige

Nadere informatie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2015, 4 e jaargang, 10 e editie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2015, 4 e jaargang, 10 e editie Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2015, 4 e jaargang, 10 e editie Inhoud 1. Digitalisering van de overheid en de belastingdienst 2. Herziening box 3 per 01-01-2017 3. Belastingplan 2016:

Nadere informatie

Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2016

Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2016 Belastingdienst 16 2016 Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2016 Deze aanvullende toelichting hoort bij de M-aangifte 2016. In het Overzicht inkomsten en aftrekposten

Nadere informatie

PRINSJESDAG 2014 Beknopt overzicht aangekondigde maatregelen Prinsjesdag 2014

PRINSJESDAG 2014 Beknopt overzicht aangekondigde maatregelen Prinsjesdag 2014 PRINSJESDAG 2014 Beknopt overzicht aangekondigde maatregelen Prinsjesdag 2014 Inhoud 1 Veranderingen belastingtarieven en kortingen inkomstenbelasting... 3 a Belastingtarief eerste schijf verhoogd... 3

Nadere informatie

Prinsjesdag 2016 Wat betekenen de kabinetsplannen voor u?

Prinsjesdag 2016 Wat betekenen de kabinetsplannen voor u? Prinsjesdag 2016 Wat betekenen de kabinetsplannen voor u? Prinsjesdag 2016 Wat betekenen de kabinetsplannen voor u? Afgelopen dinsdag is de laatste miljoenennota van dit kabinet gepresenteerd. Daarin is

Nadere informatie

De hoogtepunten in het. Belastingplan 2016. 7 oktober 2015. Frank Kerkhof Directielid en fiscalist bij Alfa Accountants en Adviseurs Bennekom

De hoogtepunten in het. Belastingplan 2016. 7 oktober 2015. Frank Kerkhof Directielid en fiscalist bij Alfa Accountants en Adviseurs Bennekom De hoogtepunten in het Belastingplan 2016 7 oktober 2015 Frank Kerkhof Directielid en fiscalist bij Alfa Accountants en Adviseurs Bennekom Wat is het Belastingplan 2016 niet? Het is niet de ingrijpende

Nadere informatie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2018, 7 e jaargang, 13 e editie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2018, 7 e jaargang, 13 e editie Nieuwsbrief 2018, 7 e jaargang, 13 e editie Inhoud 1. Verhoging lage BTW-tarief van 6% naar 9% 2. Veranderingen vennootschapsbelasting en dividendbelasting box 2 3. Overige wijzigingen 4. Eindejaarstips

Nadere informatie

EINDEJAARSTIPS 2015 1/5

EINDEJAARSTIPS 2015 1/5 EINDEJAARSTIPS 2015 Particulieren...2 Vermogenstoets voor zorgtoeslag en kindgebonden budget... 2 Verlaag uw box 3 grondslag... 2 Hypotheekrente vooruit betalen... 2 Let op lagere hypotheekrente in hoogste

Nadere informatie

BELASTINGPLAN 2010 SCHENK- EN ERFBELASTING 2010 - LOONHEFFING/ SOCIALE VERZEKERINGSWETTEN

BELASTINGPLAN 2010 SCHENK- EN ERFBELASTING 2010 - LOONHEFFING/ SOCIALE VERZEKERINGSWETTEN BELASTINGPLAN 2010 - LOONHEFFING/ SOCIALE VERZEKERINGSWETTEN door Henk Bosman AA - INKOMSTENBELASTING/ VENNOOTSCHAPSBELASTING door Bennie Wijnne AA SCHENK- EN ERFBELASTING 2010 door Kees Westeneng AA/Fb

Nadere informatie

Belastingplan 2012. Vs. 05-01-2012 1

Belastingplan 2012. Vs. 05-01-2012 1 Belastingplan 2012 - Wettelijk minimumloon per maand o 15 jr. 434,00 o 16 jr. 499,10 o 17 jr. 571,40 o 18 jr. 658,20 o 19 jr. 759,45 o 20 jr. 889,65 o 21 jr. 1.048,80 o 22 jr. 1.229,60 o 23 jr. e.o. 1.446,60

Nadere informatie

FISCALE CIJFERS 2014 SCFB adviseert het Fintool.nl abonnement

FISCALE CIJFERS 2014 SCFB adviseert het Fintool.nl abonnement Postbus 224 2700 AE Zoetermeer Tel. 085 111 88 88 Fax 085 111 88 80 E-mail info@scfb.nl Internet www.scfb.nl Bank ABN AMRO IBAN NL05ABNA0597042454 BIC ANBANL2A KvK Den Haag 27198895 FISCALE CIJFERS 2014

Nadere informatie

ACTUALITEITEN. In deze nieuwsbrief

ACTUALITEITEN. In deze nieuwsbrief ACTUALITEITEN oktober 2015 In deze nieuwsbrief Belastingplan 2016 - Tarieven IB en LB - Heffingskortingen - Herziening box 3 Emigratie aanmerkelijkbelanghouder - Handel in BV s met reserves Eigen woning

Nadere informatie

Prinsjesdag 2016: wijzigingen voor de loonheffingen, S&O-afdrachtvermindering en box 3-heffing buitenlandse belastingplichtigen

Prinsjesdag 2016: wijzigingen voor de loonheffingen, S&O-afdrachtvermindering en box 3-heffing buitenlandse belastingplichtigen Prinsjesdag 2016: wijzigingen voor de loonheffingen, S&O-afdrachtvermindering en box 3-heffing buitenlandse belastingplichtigen Op Prinsjesdag, 20 september 2016, heeft het kabinet het pakket voor het

Nadere informatie

Dinsdag 22 september van 16:30-19:00 uur (week 39): besloten technische briefing

Dinsdag 22 september van 16:30-19:00 uur (week 39): besloten technische briefing Belastingplan 2016 1. Inleiding Op Prinsjesdag zijn de Miljoenennota, de Rijksbegroting en het Belastingplan 2016 aangeboden aan de Tweede Kamer. De boodschap luidt: Het gaat weer beter met Nederland.

Nadere informatie

Prinsjesdag 2015 Hartelijk welkom!

Prinsjesdag 2015 Hartelijk welkom! Prinsjesdag 2015 Hartelijk welkom! Learning & Development 27 medewerkers die dagelijks bezig zijn met de inhoud van uw vak. 3 Learning & Development Programma Lastenverlichting op arbeid Herziening box

Nadere informatie

Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2015

Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2015 Belastingdienst 15 2015 Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2015 IB 331-1B51PL Deze aanvullende toelichting hoort bij de M aangifte 2015. In het Overzicht inkomsten

Nadere informatie

Nieuwsbrief van 27 september 2018

Nieuwsbrief van 27 september 2018 Nieuwsbrief van 27 september 2018 Behandelde onderwerpen in deze nieuwsbrief: Nieuwe Arbowet BTW ander EU-land terugvragen Belastingplan 2019 Nieuwe Arbowet Met ingang van 1 juli 2018 is de nieuwe Arbowet

Nadere informatie

Alle begin is moeilijk

Alle begin is moeilijk Alle begin is moeilijk oktober 2015 linkerpagina binnenwerk vrij beschikbare ruimte INLEIDING Bijgevoegd ontvangt u onze nieuwsbrief van dit kwartaal, met informatie over ontwikkelingen op accountancy/fiscaal

Nadere informatie

Nieuwsbrief kwartaal 4 Prinsjesdag Bron: Dukers & Baelemans Pagina 1. U als particulier: Algemene heffingskorting en de arbeidskorting

Nieuwsbrief kwartaal 4 Prinsjesdag Bron: Dukers & Baelemans Pagina 1. U als particulier: Algemene heffingskorting en de arbeidskorting U als particulier: Algemene heffingskorting en de arbeidskorting In het belastingplan 2014 was reeds aangekondigd dat het afbouwpercentage in de algemene heffingskorting geleidelijk wordt verhoogd en de

Nadere informatie

Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2016

Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2016 Belastingdienst 16 2016 Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2016 Deze aanvullende toelichting hoort bij de M-aangifte 2016. In het Overzicht inkomsten en aftrekposten

Nadere informatie

1. Wet Inkomstenbelasting 2001

1. Wet Inkomstenbelasting 2001 Fiscale en sociale cijfers 2015 1. Wet Inkomstenbelasting 2001 Tarief box 1 Belastbaar inkomen meer maar niet meer belastingtarief tarief premie volksverzekeringen totaal tarief * voor een belastingplichtige

Nadere informatie

Wijzigingen in de loonheffingskorting 2019 voor niet-inwoners van Nederland

Wijzigingen in de loonheffingskorting 2019 voor niet-inwoners van Nederland Vakblad Grensoverschrijdend Werken nr. 20, februari 2019 www.grensoverschrijdendwerken.nl Wijzigingen in de loonheffingskorting 2019 voor niet-inwoners van Nederland Auteur: Nicole M.S.H. Janssen, werkzaam

Nadere informatie

PE+ Actualiteiten 2015 Wft Basis

PE+ Actualiteiten 2015 Wft Basis PE+ Actualiteiten 2015 Wft Basis Onderdeel van Wft PE+ modules zijn actualiteiten. Dat zijn de meest recente ontwikkeling in het betreffende vakgebied. De minister heeft deze actualiteiten op 6 oktober

Nadere informatie

Belastingplan 2015. Zoals aangeboden aan de 2 e Kamer op 16 september 2014. Krijn Doornekamp

Belastingplan 2015. Zoals aangeboden aan de 2 e Kamer op 16 september 2014. Krijn Doornekamp Belastingplan 2015 Zoals aangeboden aan de 2 e Kamer op 16 september 2014 Krijn Doornekamp Wat komt aan de orde Inkomstenbelasting tarieven 2015 Wijzigingen in heffingskortingen Woningmarkt DGA/Zelfstandigen

Nadere informatie

IPA-ACON GROEP nieuwsbrief 4-2015

IPA-ACON GROEP nieuwsbrief 4-2015 INHOUD 2 3 4 5 Prinsjesdag 2015: belastingen gaan eindelijk omlaag Bestaande auto ook in 2017 onder 25%-bijtelling Nieuwe verplichtingen voor werkgevers Kabinet scherpt werkkostenregeling aan 6 & 7 KORT

Nadere informatie

Fiscale eindejaarstips

Fiscale eindejaarstips Fiscale eindejaarstips 1. Energiezuinig- en milieubewust investeren? Beter nu dan later Investeringen in bedrijfsmiddelen met een waarde van minder dan 2.500 komen vanaf 1 januari 2014 niet meer in aanmerking

Nadere informatie

Prinsjesdag Belastingplan 2016

Prinsjesdag Belastingplan 2016 Prinsjesdag Belastingplan 2016 Op Prinsjesdag heeft het kabinet de belastingplannen voor 2016 gepresenteerd. In deze tax alert staan de belangrijkste voorstellen voor u op een rij. De special is verdeeld

Nadere informatie

PRINSJESDAGSPECIAL - BELASTINGPLAN 2016 [1/8]

PRINSJESDAGSPECIAL - BELASTINGPLAN 2016 [1/8] PRINSJESDAGSPECIAL - BELASTINGPLAN 2016 [1/8] In deze Prinsjesdagspecial staan de belangrijkste voorstellen uit het Belastingplan 2016 en aanvullende wetsvoorstellen voor u op rij. De special is verdeeld

Nadere informatie

PAG 5 MAXIMALE HYPOTHEEK OMLAAG PAG 6 HYPOTHEEK- RENTEAFTREK IN 2018 OMLAAG PAG 6 WOZ-WAARDE IN 2018 OMHOOG

PAG 5 MAXIMALE HYPOTHEEK OMLAAG PAG 6 HYPOTHEEK- RENTEAFTREK IN 2018 OMLAAG PAG 6 WOZ-WAARDE IN 2018 OMHOOG PAG 2 LOONKOSTEN- VOORDELEN (LKV) PAG 3 HOOGTE VERGOEDING LOONKOSTEN PAG 3 MRB VOLLEDIG ELEKTRISCHE AUTO IN 2018 PAG 4 MRB PLUG-IN HYBRIDE AUTO IN 2018 PAG 4 MRB DIESEL VANAF 2019 OMHOOG PAG 5 AANSCHAF-

Nadere informatie

Prinsjesdagontbijt U bent van harte welkom

Prinsjesdagontbijt U bent van harte welkom Prinsjesdagontbijt 2016 U bent van harte welkom 1 Update voor 2016 en 2017 Prinsjesdagontbijt 2016 Belastingplan 2017 cs Veel verschillende wetsvoorstellen Belastingplan 2017 Overige fiscale maatregelen

Nadere informatie

PRINSJESDAGSPECIAL - BELASTINGPLAN 2016 [1/6]

PRINSJESDAGSPECIAL - BELASTINGPLAN 2016 [1/6] PRINSJESDAGSPECIAL - BELASTINGPLAN 2016 [1/6] In deze Prinsjesdagspecial staat een selectie van een aantal van de de belangrijkste voorstellen uit het Belastingplan 2016 en aanvullende wetsvoorstellen

Nadere informatie

Eindejaarstips Let op! De eenmalige verhoging van ten behoeve van de eigen woning geldt ook voor andere personen dan de eigen kinderen.

Eindejaarstips Let op! De eenmalige verhoging van ten behoeve van de eigen woning geldt ook voor andere personen dan de eigen kinderen. Eindejaarstips 2017 In deze tips hebben wij zo veel mogelijk rekening gehouden met de plannen van het kabinet voor volgend jaar. Een aantal van deze plannen is echter nog niet definitief, omdat ze nog

Nadere informatie

7.7. Samenvatting door een scholier 2041 woorden 26 juni keer beoordeeld

7.7. Samenvatting door een scholier 2041 woorden 26 juni keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 2041 woorden 26 juni 2012 7.7 6 keer beoordeeld Vak Economie Hoofdstuk 1 Brutoloon Het brutoloon is het loon dat de werknemer ontvangt van zijn werkgever. Van dit loon worden

Nadere informatie

Let op! Het is pas per 1 januari 2017 mogelijk om gebruik te maken van deze uitgebreide schenkingsvrijstelling.

Let op! Het is pas per 1 januari 2017 mogelijk om gebruik te maken van deze uitgebreide schenkingsvrijstelling. NIEUWSBRIEF 07 2015 1. Prinsjesdag 2015: belastingen gaan eindelijk omlaag Het belastingplan 2016 staat in het teken van belastingverlaging. Deze verlaging komt vooral werknemers en werkgevers ten goede.

Nadere informatie

Prinsjesdag. Special 2015. Algemeen. Prinsjesdag 2015. 1 Tarieven belastingschijven en maatregelen heffingskortingen

Prinsjesdag. Special 2015. Algemeen. Prinsjesdag 2015. 1 Tarieven belastingschijven en maatregelen heffingskortingen Prinsjesdag Special 2015 Algemeen 1 Tarieven belastingschijven en maatregelen heffingskortingen Het kabinet wil de lasten voor werkenden verlagen en zo de werkgelegenheid en economische groei bevorderen.

Nadere informatie

Wat verandert er in 2014?

Wat verandert er in 2014? Wat verandert er in 2014? In 2014 veranderen een aantal belastingregels en zijn er veranderingen voor toeslagen. Zo kunt u nog maar 1 rekeningnummer gebruiken voor de meeste belastingteruggaven en toeslagen.

Nadere informatie

Uit de Miljoenennota en het Belastingplan 2015 hebben wij de belangrijkste onderwerpen op het gebied van loonheffingen voor u op een rijtje gezet.

Uit de Miljoenennota en het Belastingplan 2015 hebben wij de belangrijkste onderwerpen op het gebied van loonheffingen voor u op een rijtje gezet. Miljoenennota 2015 Uit de Miljoenennota en het Belastingplan 2015 hebben wij de belangrijkste onderwerpen op het gebied van loonheffingen voor u op een rijtje gezet. Let op: de aangekondigde maatregelen

Nadere informatie

Overzicht Fiscale Cijfers 2013 en 2014 (per januari 2014)

Overzicht Fiscale Cijfers 2013 en 2014 (per januari 2014) Overzicht Fiscale Cijfers 2013 en 2014 (per januari 2014) Box 1: Belastbaar inkomen uit werk en woning (2013) Box 1: belastbaar inkomen uit werk en woning : Inkomen uit werk en woning bestaat uit inkomsten

Nadere informatie

Fiscale eindejaarstips. Sjoerd van den Heuvel

Fiscale eindejaarstips. Sjoerd van den Heuvel Fiscale eindejaarstips Sjoerd van den Heuvel EIA en MIA Minimuminvesteringsbedrag volgend jaar omhoog naar 2.500 per investering. In 2013 jaardrempelbedrag 2.300, drempelbedrag per investering 450 EIA

Nadere informatie

Belastingplan en overige fiscale maatregelen 2017

Belastingplan en overige fiscale maatregelen 2017 Belastingplan en overige fiscale maatregelen 2017 Zoals elk jaar is op Prinsjesdag het Belastingplan 2017 ingediend bij de Tweede Kamer. Dit jaar zijn het zes wetsvoorstellen, namelijk het Belastingplan

Nadere informatie

Eindejaarstips top 10

Eindejaarstips top 10 Eindejaarstips top 10 Met de fiscale eindejaarstips 2016 van accon avm weet u precies wat u dit jaar nog kunt doen om fiscaal slim te ondernemen en waarmee u beter in 2017 kunt starten. Alle tips kunt

Nadere informatie

Vervallen tijdelijke verlenging doorleveringstermijn overdrachtsbelasting.

Vervallen tijdelijke verlenging doorleveringstermijn overdrachtsbelasting. 11 november 2014 Eindejaarstips 2014 Deze nieuwsbrief staat in het teken van fiscale eindejaarstips. Hieronder treft u eerst een aantal actiepunten aan. Vervolgens zijn deze actiepunten verderop in deze

Nadere informatie

Bijlage WFTNIVO examens 2012. Bijlage WFTNIVO examens 2012. Inhoud. Belastingtarief box 2 en 3

Bijlage WFTNIVO examens 2012. Bijlage WFTNIVO examens 2012. Inhoud. Belastingtarief box 2 en 3 Inhoud - Schijventarief box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning) p.1 - Belastingtarief box 2 en 3 p.2 - Heffingskortingen p.2 - Bijtelling p.3 - Percentages eigenwoningforfait p.3 - Vrijstellingen

Nadere informatie

Prinsjesdag 2017: wijzigingen voor de loonheffingen en de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen

Prinsjesdag 2017: wijzigingen voor de loonheffingen en de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen Prinsjesdag 2017: wijzigingen voor de loonheffingen en de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen Op Prinsjesdag, 19 september 2017, heeft het demissionaire kabinet

Nadere informatie

Miljoenennota-ontbijt Almere 17 September 2014. Mr. A. (André) Verduijn RB Countus accountants + adviseurs

Miljoenennota-ontbijt Almere 17 September 2014. Mr. A. (André) Verduijn RB Countus accountants + adviseurs Miljoenennota-ontbijt Almere 17 September 2014 Mr. A. (André) Verduijn RB Countus accountants + adviseurs Belastingplan 2015 Inkomensbeleid Tarief 1e schijf inkomstenbelasting minder verhoging: van 36,25%

Nadere informatie

Borrel BIJ. Welkom! - 28 september 2015 - Elke 4 de maandag van de maand zakelijk netwerken!

Borrel BIJ. Welkom! - 28 september 2015 - Elke 4 de maandag van de maand zakelijk netwerken! Welkom! - 28 september 2015 - Elke 4 de maandag van de maand zakelijk netwerken! Maandag 28 september 2015 MKB Rotterdam BIJ... - More buzz 4 your bizz! 1 Terugblik op Prinsjesdag 2015 (en de weg naar

Nadere informatie

De regeling is al goedgekeurd voor 2013. Voor 2014 maakt deze deel uit van het Belastingplan, wat nog moet worden goedgekeurd.

De regeling is al goedgekeurd voor 2013. Voor 2014 maakt deze deel uit van het Belastingplan, wat nog moet worden goedgekeurd. Particulier Toeslagen op tijd aanvragen Zorg ervoor dat de toeslagen op tijd worden aangevraagd. Als de deadline gepasseerd is heeft u geen recht meer op uitbetaling. Als u bij ons op de uitstellijst staat

Nadere informatie

De tarieven voor werknemers geboren op of na 1 januari 1946 zullen op 1 januari 2019 als volgt zijn: Belastingtarief Premies

De tarieven voor werknemers geboren op of na 1 januari 1946 zullen op 1 januari 2019 als volgt zijn: Belastingtarief Premies Prinsjesdag 2018: wijzigingen voor de loonheffingen Op Prinsjesdag, 18 september 2018, heeft het kabinet het pakket voor het Belastingplan 2019 ingediend bij de Tweede Kamer. In dit memorandum gaan wij

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2011

Nieuwsbrief september 2011 Nieuwsbrief september 2011 In dit nummer: Vast bedrag voor zelfstandigenaftrek vanaf 2012 Wetsvoorstel personenvennootschappen wordt ingetrokken Onroerende zaken en privégebruik na 2011 Afschaffing levensloopregeling

Nadere informatie

Lastenverlichting maar geen herziening

Lastenverlichting maar geen herziening Lastenverlichting maar geen herziening 16-09-2015 Door Hans van den Berg, Jasper Commandeur, Kees van Oostwaard, Martijn Ras en Nancy Struve, werkzaam bij Fiscale Zaken VIVAT Verzekeringen Ook in 2015

Nadere informatie

Prinsjesdag: fiscale maatregelen 2017

Prinsjesdag: fiscale maatregelen 2017 Prinsjesdag: fiscale maatregelen 2017 Maatregelen tegen box 2-beleggen in VBI s De belastingdruk op box 2-vermogen kan worden beperkt door vermogen waarop een abclaim rust onder te brengen in een vrijgestelde

Nadere informatie

Ook dit jaar verstrekken wij u graag de eindejaarstips voor 2014, praktische tips voor u als ondernemer en/of particulier.

Ook dit jaar verstrekken wij u graag de eindejaarstips voor 2014, praktische tips voor u als ondernemer en/of particulier. Ook dit jaar verstrekken wij u graag de eindejaarstips voor 2014, praktische tips voor u als ondernemer en/of particulier. Inhoudsopgave: Wet Werk en Zekerheid Wijzigingen pensioen en lijfrente Werkkostenregeling

Nadere informatie

Ontbijtsessie Belastingplan 2016 en Fiscale tips 2015

Ontbijtsessie Belastingplan 2016 en Fiscale tips 2015 Ontbijtsessie Belastingplan 2016 en Fiscale tips 2015 door: Bert Bogie 12 november 2015 Onderwerpen belastingplan: Tariefsverlaging IB, wijzigingen heffingskortingen Eigen woning, hypotheekrenteaftrek

Nadere informatie

Prinsjesdagontbijt 17 september 2014

Prinsjesdagontbijt 17 september 2014 Prinsjesdagontbijt 17 september 2014 Programma Welkom door mr. Sjaak Lagerwerf (directielid Lansigt) Toelichting Miljoenennota Peter Kranendonk MSc LLM Visie van Senne Janssen (ING) Gelegenheid tot het

Nadere informatie

Prinsjesdag 2014 De fiscale maatregelen van Prinsjesdag 2014 Heffingskortingen en tarieven inkomstenbelasting Kindgebonden budget

Prinsjesdag 2014 De fiscale maatregelen van Prinsjesdag 2014 Heffingskortingen en tarieven inkomstenbelasting Kindgebonden budget Prinsjesdag 2014 Uit de schaduw van de crisis dat is de titel van de Miljoenennota die op Prinsjesdag 2014 bekend gemaakt is. Hoe pakt het kabinet het aan? Wat betekenen de plannen van Prinsjesdag 2014

Nadere informatie

1. Arbeidskorting nog verder omhoog in 2015 Het kabinet heeft in totaal 500 miljoen uitgetrokken om de arbeidskorting verder te kunnen verhogen.

1. Arbeidskorting nog verder omhoog in 2015 Het kabinet heeft in totaal 500 miljoen uitgetrokken om de arbeidskorting verder te kunnen verhogen. Kubus Prinsjesdag Special 2014 Via deze speciale Prinsjesdag nieuwsbrief houdt Kubus u op de hoogte van Prinsjesdag 2014. Hierna treft u de hoofdlijnen van de Miljoenennota 2015 en het Belastingplan 2015.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Fiscaal Juridisch Adviesbureau Informatiebulletin over de eigen woning en inkomensvoorzieningen

Nieuwsbrief Fiscaal Juridisch Adviesbureau Informatiebulletin over de eigen woning en inkomensvoorzieningen Nieuwsbrief Fiscaal Juridisch Adviesbureau Informatiebulletin over de eigen woning en inkomensvoorzieningen Nummer 169 Regeerakkoord Rutte III Inhoud Tarieven en schijven Box 1 1 Box 2 2 Box 3 2 Heffingskortingen

Nadere informatie

Wijzigingen per 1 januari Wijzigingen per 1 januari 2017

Wijzigingen per 1 januari Wijzigingen per 1 januari 2017 Wijzigingen per 1 januari 2017 Wijzigingen per 1 januari 2017 Op 1 januari 2017 zijn enkele wetten aangepast, die van invloed zijn op het geven van een passend financieel advies. In dit bericht geven we,

Nadere informatie

Nederland belastingparadijs voor uw 2 e en 1 e woning

Nederland belastingparadijs voor uw 2 e en 1 e woning Nederland belastingparadijs voor uw 2 e en 1 e woning Second Home juni 2015 - Antwerpen Maurice De Clercq - Niek Op den Kamp - Harjit Singh ESJ Accountants & Belastingadviseurs Agenda 1. Een tweede woning

Nadere informatie

Administratiekantoor Koch & Zn. - Fiscale tips Aftrek lijfrentepremie in 2014: betaal ook in 2014! Als u in uw aangifte inkomstenbelasting 2014 premies voor lijfrente als aftrekpost op wilt nemen, moet

Nadere informatie

WETSVOORSTEL BELASTINGPLAN 2004 GEPRESENTEERD

WETSVOORSTEL BELASTINGPLAN 2004 GEPRESENTEERD WETSVOORSTEL BELASTINGPLAN 2004 GEPRESENTEERD De staatssecretaris van Financiën heeft op Prinsjesdag (16 september 2003) het Belastingplan 2004 bij de Tweede Kamer ingediend. Dit wetsvoorstel maakt onderdeel

Nadere informatie

Fiscale eindejaarstips

Fiscale eindejaarstips Fiscale eindejaarstips Accountantskantoor Utrecht B.V. www.acckantoorutrecht.nl Jan Speld en Jan Verwoert Eindejaarstips 2012 Doteren aan Fiscale Oudedagsreserve tot maximaal 9.382 (vorig jaar 11.882)

Nadere informatie

1. Wet financiering sociale verzekeringen (Wfsv)

1. Wet financiering sociale verzekeringen (Wfsv) 1. Wet financiering sociale verzekeringen (Wfsv) 1.1 Algemeen 1 ¾ Wfsv regelt financiering sociale verzekeringen. ¾ Onder werking van Wfsv vallen ¾ volksverzekeringen AOW/Anw/Wlz ¾ werknemersverzekeringen

Nadere informatie

De werkkostenregeling internationaal belicht.

De werkkostenregeling internationaal belicht. De werkkostenregeling internationaal belicht. Over de werkkostenregeling (hierna: WKR) is al veel geschreven en gesproken. De internationale aspecten van de werkkostenregeling zijn echter onderbelicht

Nadere informatie

17-4-2014. Onderwerpen: Wet op de inkomstenbelasting 2001

17-4-2014. Onderwerpen: Wet op de inkomstenbelasting 2001 Onderwerpen: Korte uitleg heffingssysteem inkomstenbelasting Korte uitleg heffingssysteem vennootschapsbelasting Vrijstellingen en heffingskortingen Aflossen eigenwoningschuld Familielening eigen woning

Nadere informatie