Dinsdag 22 september van 16:30-19:00 uur (week 39): besloten technische briefing

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dinsdag 22 september van 16:30-19:00 uur (week 39): besloten technische briefing"

Transcriptie

1 Belastingplan Inleiding Op Prinsjesdag zijn de Miljoenennota, de Rijksbegroting en het Belastingplan 2016 aangeboden aan de Tweede Kamer. De boodschap luidt: Het gaat weer beter met Nederland. Voor 2015 en 2016 wordt voor het eerst sinds jaren weer een redelijke economische groei verwacht. Goed nieuws. Duidelijk is echter ook dat die groei voor een zeer groot deel wordt veroorzaakt door externe factoren: de lage koers van de euro, de lage olieprijs en de extreem lage rente. Factoren waarop de regering geen enkele invloed heeft. Maar die op dit moment wel zorgen voor een stevige wind in de rug. Wind kan natuurlijk altijd weer gaan liggen. Of omslaan in tegenwind. De tegenvallende groeicijfers van de Chinese economie en de vluchtelingenproblematiek, fenomenen met in potentie een flinke invloed op onze economie, zijn niet meegerekend in de voorliggende begroting. De Miljoenennota ademt zoals gezegd een mild positieve sfeer. Lastenverlichting, groeiende werkgelegenheid en stijgende koopkracht zijn daarbij de sleutelwoorden van de regering. Criticasters wijzen vooral op het gebrek aan visie in de Miljoenennota. Het gaat een beetje beter en dus worden er wat cadeautjes uitgedeeld. That s it. Dat gebrek aan visie valt ook in het Belastingplan op. Wie had gehoopt op fundamentele wijzigingen als een vermogenswinstbelasting, een uniform btw tarief of een afschaffing van de overdrachtsbelasting komt bedrogen uit. In dit artikel geven wij u een overzicht in vogelvlucht van de maatregelen die de regering voorstelt. Let wel: deze wetsvoorstellen moeten nog door de Tweede en Eerste Kamer worden goedgekeurd (zie kader met behandelschema) Er zal dus ongetwijfeld nog het een en ander veranderen. Behandelschema Belastingplan 2016 in de Tweede Kamer: Dinsdag 15 september, Prinsjesdag (week 38): indiening Dinsdag 22 september van 16:30-19:00 uur (week 39): besloten technische briefing Woensdag 7 oktober 12:00 uur (week 41): inbrengdatum voor het verslag Vrijdag 16 oktober (week 42): nota naar aanleiding van verslag (Herfstreces van 16 oktober t/m 26 oktober 2015) Maandag 26 oktober van 11:00-19:00 uur (laatste dag herfstreces) (week 44): eerste wetgevingsoverleg, eerste termijn commissie

2 Donderdag 29 oktober (week 44): schriftelijke antwoorden n.a.v. het eerste wetgevingsoverleg Maandag 2 november van 11:00-23:00 uur (week 45): tweede wetgevingsoverleg, eerste termijn regering en volledige tweede termijn Dinsdag 10 en woensdag 11 november (week 46): plenaire behandeling Donderdag 12 november (week 46): stemmingen 2. Wetsvoorstel Belastingplan 2016 Het belastingpakket 2016 is omvangrijk en bestaat uit verschillende wetsvoorstellen. Allereerst het Belastingplan En daarnaast de wetsvoorstellen Overige fiscale maatregelen, Wet tegemoetkoming loondomein, Wet implementatie Moederdochterrichtlijn 2015, en de Wet vrijstelling uitkeringen Artikel 2 Fonds. De eerste twee wetsvoorstellen zijn inhoudelijk van aard. De overige drie wetsvoorstellen betreffen allemaal een bepaalde specifieke problematiek. In het Belastingplan 2016 zijn maatregelen opgenomen die per 1 januari 2016 ingaan en die positief moeten bijdragen aan de werkgelegenheid. Hiertoe worden de lasten op arbeid met 5 miljard verlaagd. Ook zijn maatregelingen opgenomen die leiden tot een vereenvoudiging van de van de uitvoering voor de belastingdienst. Tenslotte is in het wetsvoorstel de langverwachte herziening van box 3 opgenomen. Het wetsvoorstel kent een vijftal maatregelen op het gebied van inkomensbeleid. 1. Verlaging tweede en derde schijf en verlenging derde schijf Met ingang van 1 januari wordt het tarief in de tweede en derde schijf van de loon- en inkomstenbelasting 40,15% (2015: 42%). De schijven zullen worden geïndexeerd en de derde schijf wordt vervolgens verlengd met Hierdoor begint de vierde schijf in 2016 bij een belastbaar inkomen uit werk en woning van (2015: ). Het tarief in de eerste schijf zal enigszins wijzigen en bedraagt per 1 januari ,55% voor niet AOW-gerechtigden. En voor AOW-gerechtigden 18,55%. 2. Steilere en volledige afbouw algemene heffingskorting Het afbouwpercentage komt in 2016 neer op 4,796%. Het startpunt van de afbouw wordt structureel gekoppeld aan het eindpunt van de eerste schijf in de inkomstenbelasting (2016: ). Het eindpunt van die afbouw wordt structureel gekoppeld aan het eindpunt van de derde schijf (2016: ).

3 De korting wordt volledig afgebouwd. In 2015 was er nog ondergrens van Verhoging arbeidskorting In 2016 wordt het maximumbedrag van de heffingskorting (na indexering) met 638 extra verhoogd (maximum ). Het startpunt van de afbouw is substantieel verlaagd en begint in 2016 bij een arbeidsinkomen van De korting wordt met een percentage van 4% afgebouwd tot nihil (eindpunt: arbeidsinkomen van ). 4. Verhoging inkomensafhankelijke combinatiekorting Het opbouwpercentage wordt verhoogd tot 6,159%. Het maximumbedrag aan korting stijgt ten opzichte van 2015 met 606 (na indexering) tot Ouderenkorting Om de koopkracht van gepensioneerden te repareren wordt de ouderenkorting eenmalig met 222 verhoogd. Daarnaast staan in het belastingplan nog een aantal maatregelen met een andere doelstelling. De belangrijkste daarvan behandelen we hieronder. Herziening box 3 met ingang van 2017 De vermogensrendementsheffing staat al enige jaren onder druk. Burgers hebben het idee belasting te betalen over opbrengst die er nooit is geweest. De regering probeert aan deze kritiek tegemoet te komen door het huidige forfaitaire systeem te verfijnen. En aldus het door de belastingplichtige werkelijk behaalde rendement beter te benaderen. In het wetsvoorstel is er sprake van een drietal schijven ; van 0 tot , van tot , en vanaf Voor elk van deze vermogensklassen zal een ander forfaitair rendement gelden (1 e schijf 2,91%, 2 e schijf 4,69% en 3 e schijf 5,5%). De gedachte achter dit systeem is dat naar mate het vermogen hoger wordt, de belastingplichtige kiest voor een andere mix van beleggingen. En dat die andere mix gepaard gaat met een hoger rendement. In andere woorden, hoe hoger het vermogen hoe hoger het rendement. De forfaitaire rendementen zullen jaarlijks opnieuw worden vastgesteld op basis van daadwerkelijk in de markt gerealiseerde rendementen. Het heffingsvrij vermogen wordt en het tarief blijft 30%.

4 Gevolgen wijzigingen box 3 Kleine spaarder met op de bank Belasting box 3 Belasting box 3 Miljonair met onroerend goed Pakket bestrijden emigratielek aanmerkelijk belanghouders In het huidige systeem van de conserverende aanslag betalen veel aanmerkelijke belanghouders na hun emigratie uiteindelijk geen belasting over de in Nederland opgebouwde aanmerkelijk belang claim. Om deze fiscale claim te behouden en fiscaal gedreven emigratie tegen te gaan, stelt het kabinet een regeling voor waarbij (1) winstuitdelingen na emigratie in alle gevallen leiden tot belastingheffing of tot een - naar rato - intrekking van het uitstel van betaling en (2) de conserverende belastingaanslag niet meer louter als gevolg van tijdsverloop na tien jaar wordt kwijtgescholden. De uitsteltermijn van tien jaar wordt vervangen door een uitstel voor, in beginsel, onbepaalde tijd. Om anticipatiegedrag te voorkomen, hebben de voorgenomen maatregelen terugwerkende kracht tot en met 15 september 2015, uur. Integratie S&O afdrachtvermindering en RDA per 2016 Met ingang van 1 januari 2016 zal de RDA met de S & O afdrachtvermindering worden samengevoegd. De RDA als aparte regeling in de winstbelasting komt hierdoor te vervallen. De S & O afdrachtvermindering zal dan bestaan uit een grondslag van alle S & O-kosten ( loonkosten, overige kosten en uitgaven). Verder blijft de opzet van de huidige regeling in grote lijnen gelijk. Gevolg hiervan is wel dat ondernemers zonder personeel (en dus zonder loonkosten) buiten de boot dreigen te vallen.

5 Verruiming schenkingsvrijstelling eigen woning De eenmalig verhoogde vrijstelling in de schenkbelasting voor schenkingen van ouders aan kinderen tussen 18 en 40 jaar voor schenkingen die verband houden met de eigen woning wordt met ingang van 1 januari 2017 structureel verhoogd van tot Daarnaast vervalt de beperking dat de schenking moet zijn gedaan door een ouder aan een kind. Hierdoor kan er ook buiten de gezinssituatie van de vrijstelling gebruik worden gemaakt. De tijdelijke verruiming van is hiermee tot wet geworden. 3. Overige fiscale maatregelen (OFM 2016) Deze 25 maatregelen bestaan uit noodzakelijk geacht onderhoud van bestaande bepalingen en aanpassingen van meer technische aard. We bespreken de meest in het oog springende. 1. Informatieplicht eigenwoningschuld wordt vereenvoudigd Wie een eigen woninglening heeft bij de eigen BV of een familielid moet de fiscus daarover zelf informatie verschaffen. Wie dat vergeet of expres niet doet verspeelt het recht op renteaftrek. Vanaf 2016 wordt dit traject geïntegreerd in het aangifteproces. Het claimen van renteaftrek wordt dan automatisch voldaan aan de informatieplicht. 2. Sanctie bij aflossingsachterstand eigen woning wordt verzacht Renteaftrek op de eigenwoning lening is afhankelijk van aflossing. Dat moet uiterlijk in 30 jaar en tenminste annuïtair. Lost u niet af dan verschuift dit deel van de lening naar box 3. Tot op heden was die verschuiving en dus het verlies aan renteaftrek - definitief. Deze sanctie wordt verzacht. Als naderhand weer wel aan de aflossingseis wordt voldaan, mag de box 3 schuld weer terug naar box 1. Deze versoepeling geldt met terugwerkende kracht tot 1 januari 2013.

6 3. Benutten dubbele vrijstelling kapitaalverzekering voor fiscale partners eenvoudiger Als partners beiden de vrijstelling voor een kapitaalverzekering willen genieten, moeten beide partners ook medegerechtigd zijn op de polis. Dit gaat in de praktijk nogal eens mis. Vanaf 2016 kunnen partners bij het indienen van de aangifte inkomstenbelasting een verzoek gezamenlijk genieten kapitaalverzekering doen. Ook zonder een feitelijke aanpassing van de begunstiging op de polis kunnen partners zo de dubbele vrijstelling genieten. 4. Minimumwaarderingsregel bij afkoop lijfrenten vervalt Wie zijn lijfrente afkoopt in strijd met de voorwaarden krijgt fiscaal straf. De afkoopsom wordt bijgeteld als negatieve uitgave voor inkomensvoorzieningen. Als afkoop plaatsvindt in de opbouwfase vindt heffing plaats over minimaal het bedrag aan afgetrokken premies (minimumwaarderingsregel). Dat is erg zuur als de afkoopwaarde door beleggingsverlies is gedaald tot onder de inleg. Deze regel wordt dan ook geschrapt. Ook voor afkopen die voor 1 januari 2016 hebben plaatsgevonden en waarvoor de termijn voor ambtshalve vermindering nog niet is verstreken. 5. Definitie in de BTW voor geneesmiddelen wordt gewijzigd Slechts geneesmiddelen waarvoor een handelsvergunning op grond van de Geneesmiddelenwet is verkregen vallen onder het 6% tarief. Niet langer de rechter maar registratie bepaalt dus of iets een geneesmiddel is of niet. Dat lijkt inderdaad een vereenvoudiging. Uw spierbalsem wordt door deze bepaling in elk geval 15% duurder. 6. Invoering van prejudiciële vragen in fiscale zaken Het stellen van prejudiciële vragen kennen we al in het civiele recht en in fiscalibus in Europees verband. Vanaf 2016 krijgen bestuursrechters in belastingzaken de mogelijkheid prejudiciële vragen te stellen aan de Hoge Raad. Het moet daarbij gaan om een rechtsvraag die beantwoord moet worden om in een zaak te kunnen beslissen. De rechter die de vraag heeft gesteld, beslist vervolgens op het beroep met inachtneming van de uitspraak van de Hoge Raad. Het voordeel van deze nieuwe route ten opzichte van een cassatieprocedure is de snelheid en flexibiliteit.

7 7. Step-up grensoverschrijdende juridische fusie en juridische splitsing In de Wet op de dividendbelasting 1965 wordt een step-up geregeld voor een grensoverschrijdende juridische fusie en juridische splitsing zoals nu al het geval is bij een grensoverschrijdende aandelenruil. Kort gezegd houdt dit in dat het gestorte kapitaal op de toegekende aandelen wordt gesteld op de waarde in het economische verkeer van het vermogen dat als gevolg van de fusie of splitsing overgaat. Deze bepaling voorkomt dat Nederland een dividendbelastingclaim krijgt op een bestaande buitenlandse winstreserve. 8. Aanscherping gebruikelijkheidscriterium in de werkkostenregeling (WKR) Onder de WKR mag de werkgever vergoedingen en verstrekkingen aanwijzen als eindheffingsbestanddelen. Voor werknemers is de hoogste tariefschijf is dat voordeliger dan een reguliere verloning. Deze vergoedingen mogen dan alleen niet hoger zijn dan gebruikelijk is. Dit criterium wordt aangescherpt. Niet de hoogte van de vergoeding moet gebruikelijk zijn, maar het aanwijzen van een vergoeding. Zo vindt de wetgever het aanwijzen van vergoedingen die betrekking hebben op bepaalde kosten die een werknemer moet maken eerder gebruikelijk dan bijvoorbeeld het aanwijzen van een bonus of het vakantiegeld als eindheffingsbestanddeel. 9. Aanscherping aansprakelijkheid verkoper van BV met fiscale reserves De verkoper van een BV met een herinvesteringsreserve of andere fiscale reserve op de balans kan vaker aansprakelijk worden gesteld. Dergelijke BV s, waarop een belastingclaim rust, worden nogal eens leeggehaald, waarna de fiscus het nakijken heeft. Gebeurt dit leeghalen binnen 6 maanden na de verkoop dan is de verkoper aansprakelijk voor de vennootschapsbelastingschuld. Een andere aanscherping is dat deze aansprakelijkheid niet alleen meer geldt voor natuurlijke personen maar ook voor rechtspersonen.

8 4. Wet tegemoetkoming loondomein Dit wetsvoorstel richt zich op mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. De voorgestelde regelgeving heeft ten doel de kansen op een baan en de werkzekerheid van deze groepen te vergroten. Het wetsvoorstel vormt de bestaande regelingen van premiekortingen voor oudere uitkeringsgerechtigden en mensen met een arbeidsbeperking om tot loonkostenvoordelen (LKV s): een tegemoetkoming aan werkgevers voor het in dienst nemen van deze werknemer. Het bestaande systeem van premiekortingen is in de ogen van het Kabinet te complex, moeilijk controleerbaar en bevat verzilveringsproblematiek. Bij, met name, de kleinere werkgevers is de premiekorting vaak hoger dan de verschuldigde premie. Het LKV oudere werknemer, arbeidsgehandicapte werknemer en herplaatsen arbeidsgehandicapte werknemer bedragen op jaarbasis maximaal Het LKV voor de doelgroep banenafspraak bedraagt op jaarbasis. Daarnaast bevat het wetsvoorstel de introductie van een nieuwe regeling het lage inkomens-voordeel : een loonkostenvoordeel voor werkgevers die werknemers met een relatief laag loon in dienst nemen. Op basis van deze regeling krijgen werkgevers een tegemoetkoming voor werknemers die 100% tot maximaal 120% van het wettelijk minimumloon (WML) verdienen. Bij een loon van 100% tot 110% van het WML bedraagt het LIV maximaal per jaar per werknemer en bij een loon van 110% tot 120% van het WML bedraagt het LIV maximaal per jaar per werknemer. De tegemoetkomingen worden niet langer verrekend met de verschuldigde premies voor de werknemersverzekeringen, maar worden in het jaar volgend op het kalenderjaar waar de tegemoetkoming betrekking op heeft, door de belastingdienst uitbetaald.

9 5. Wet implementatie Moeder-dochterric dochterrichtlijn htlijn (MDR) 2015 Belastingontwijking door multinationals staat al een tijd hoog op de Europese agenda. Dit wetsvoorstel past in dat plaatje en wil voorkomen dat in internationaal verband sprake is van een heffingsvacuüm door ongewenst gebruik van de MDR. Op grond van de MDR dienen de lidstaten van de EU de winst die een dochteronderneming uitkeert aan haar moeder vrij te stellen van (het inhouden van) bronbelasting. Ook dienen de lidstaten op grond van de MDR heffing van dubbele belasting te voorkomen op het niveau van de moedermaatschappij. 1. Hybride leningen De eerste wijziging voorkomt dat een geldverstrekking in een grensoverschrijdende verhouding gunstiger wordt behandeld dan in binnenlands verband. Een dergelijke behandeling kan het gevolg zijn van kwalificatieverschillen tussen verschillende landen. Zo kan het ene land de vergoeding op de hybride lening als aftrekbare rente kwalificeren, terwijl het andere land de ontvangen vergoeding duidt als vrijgestelde deelnemingswinst. In de MDR is daarom verplicht gesteld dat het land waar de ontvangende vennootschap is gevestigd, de ontvangen bate belast voorzover die betaling in het andere land aftrekbaar is. De deelnemingsvrijstelling of deelnemingsverrekening is daarop niet meer van toepassing. 2. Antimisbruikbepaling De tweede wijziging van de MDR is een algemene antimisbruikbepaling die ziet op de (bron)belasting op uitgekeerde winsten. Vanaf 2016 zal in alle gevallen worden getoetst of een internationale vennootschapsstructuur is opgezet met als hoofddoel het ontgaan van belastingheffing in strijd met doel en strekking van de MDR. Bovendien moet worden getoetst of de structuur is opgezet met zakelijke redenen die de economische realiteit weerspiegelen. Is dat niet zo, dan wordt de constructie als kunstmatig bestempeld. 6. Wet vrijstelling Artikel-2 fonds Dit voorstel voorziet in een vrijstelling van de compensatieregeling voor bepaalde Joodse oorlogsslachtoffers.

10 7. Overige vereenvoudigingen in onderzoek In de begeleidende brief bij het Belastingplan schrijft de Staatssecretaris een aantal specifieke maatregelingen in onderzoek te hebben. Deze maatregelen richten zich op een vereenvoudiging in de uitvoering. Zo zal bijvoorbeeld worden gekeken naar de monumentenaftrek, de giftenaftrek en de aftrek scholingsuitgaven in de inkomstenbelasting en naar een integratie van de Opslag Duurzame Energie (ODE) met de energiebelasting, Ook wordt het onderzoek naar de toekomst van het pensioen in eigen beheer genoemd. Twee vereenvoudigingen willen wij hier graag voor het voetlicht brengen. Allereerst de kleine ondernemersregeling in de omzetbelasting. Onderzocht wordt het vervangen van de huidige verminderingsregeling voor natuurlijke personen door een omzet gerelateerde vrijstellingsregeling, die ook geldt voor rechtspersonen. Hierdoor ontstaat bijvoorbeeld ook voor kleine BV s de mogelijkheid om buiten de heffing van BTW te blijven. En tenslotte de teruggaafregeling omzetbelasting bij oninbare debiteuren. De staatssecretaris onderzoekt de voordelen van invoering van een rechtsvermoeden van oninbaarheid als binnen één jaar na het uitreiken van de factuur nog niet is betaald, welk vermoeden weer vervalt als later alsnog wordt betaald. Noot: het bovenstaande geeft de ons bekende stand van zaken weer per 21 september 2015

1 Belastingplannen 2016

1 Belastingplannen 2016 1 Belastingplannen 2016 1.1 Inkomstenbelasting 1.1.1 Belastingverlaging in de tweede en derde belastingschijf Het tarief in de tweede en derde belastingschijf in de inkomstenbelasting/ premie volksverzekeringen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Fiscaal Juridisch Adviesbureau Informatiebulletin over de eigen woning en inkomensvoorzieningen

Nieuwsbrief Fiscaal Juridisch Adviesbureau Informatiebulletin over de eigen woning en inkomensvoorzieningen Nieuwsbrief Fiscaal Juridisch Adviesbureau Informatiebulletin over de eigen woning en inkomensvoorzieningen Nummer 145a Prinsjesdag 2015 Inhoud Prinsjesdag 2015 Inleiding 1 Belastingplan 2016 Aanpassing

Nadere informatie

FISCALE SIGNALEN [1/7] Special Prinsjesdag: belastingpakket 2016. Ondernemen

FISCALE SIGNALEN [1/7] Special Prinsjesdag: belastingpakket 2016. Ondernemen FISCALE SIGNALEN [1/7] Jaargang 2015, nummer 1 Special Prinsjesdag: belastingpakket 2016 Op Prinsjesdag is naast de Miljoenennota ook het belastingpakket 2016 gepresenteerd. Dit pakket bestaat uit de volgende

Nadere informatie

ACTUALITEITEN. In deze nieuwsbrief

ACTUALITEITEN. In deze nieuwsbrief ACTUALITEITEN oktober 2015 In deze nieuwsbrief Belastingplan 2016 - Tarieven IB en LB - Heffingskortingen - Herziening box 3 Emigratie aanmerkelijkbelanghouder - Handel in BV s met reserves Eigen woning

Nadere informatie

Alle begin is moeilijk

Alle begin is moeilijk Alle begin is moeilijk oktober 2015 linkerpagina binnenwerk vrij beschikbare ruimte INLEIDING Bijgevoegd ontvangt u onze nieuwsbrief van dit kwartaal, met informatie over ontwikkelingen op accountancy/fiscaal

Nadere informatie

Prinsjesdag 2015 - fiscale actualiteiten

Prinsjesdag 2015 - fiscale actualiteiten 21 september 2015 Prinsjesdag 2015 - fiscale actualiteiten Op Prinsjesdag 2015 is het Belastingplan 2016 gepresenteerd. Dit plan bevat helaas niet de eerder door velen gehoopte radicale aanpassing van

Nadere informatie

Toetsing kwaliteit kantoor Belastingplan 2016 Tarieven IB en LB Heffingskortingen Herziening box 3 Handel in BV s met reserves Eigen woning

Toetsing kwaliteit kantoor Belastingplan 2016 Tarieven IB en LB Heffingskortingen Herziening box 3 Handel in BV s met reserves Eigen woning accountants adviseurs oktober 2015 Toetsing kwaliteit kantoor Belastingplan 2016 Tarieven IB en LB Heffingskortingen Herziening box 3 Handel in BV s met reserves Eigen woning Kapitaalverzekeringen Lijfrente

Nadere informatie

Prinsjesdagontbijt. 16 september 2015

Prinsjesdagontbijt. 16 september 2015 Prinsjesdagontbijt 16 september 2015 Programma Welkom door mr. Jacco Bosland Toelichting Miljoenennota Peter Kranendonk MSc LLM Presentatie Fountainheads Gelegenheid tot het stellen van vragen Afsluiting

Nadere informatie

Nieuwsbrief Prinsjesdag 2015 NIEUWSBRIEF. over de gevolgen van Prinsjesdag 2015 voor uw personeelsbeleid

Nieuwsbrief Prinsjesdag 2015 NIEUWSBRIEF. over de gevolgen van Prinsjesdag 2015 voor uw personeelsbeleid NIEUWSBRIEF over de gevolgen van Prinsjesdag 2015 voor uw personeelsbeleid Via deze speciale Prinsjesdag-nieuwsbrief brengen wij u volledig op de hoogte van Prinsjesdag 2015 die relevant zijn voor werkgevers.

Nadere informatie

Tabel 1. Tarieven inkomstenbelasting 2016, belasting en belastingschijven ib en loonheffing, niet AOW-gerechtigd in 2016, niet 65+:

Tabel 1. Tarieven inkomstenbelasting 2016, belasting en belastingschijven ib en loonheffing, niet AOW-gerechtigd in 2016, niet 65+: Overzicht maatregelen loon- en inkomstenbelasting 2016 1. Fiscaal partnerbegrip Onder het voor de fiscaliteit en toeslagen geldende partnerbegrip kan een kind jonger dan 27 jaar niet als fiscale partner

Nadere informatie

Pakket Belastingplan 2016

Pakket Belastingplan 2016 Prinsjesdag 2015 1 Pakket Belastingplan 2016 Belastingplan 2016 Overige fiscale maatregelen 2016 Wet implementatie wijzigingen Moeder-dochterrichtlijn 2015 Auto Regeerakkoord/Prinsjesdag 2014 Vanaf 2016:

Nadere informatie

Belastingplan 2016; De highlights voor de dga en vermogend particulier

Belastingplan 2016; De highlights voor de dga en vermogend particulier 15 september 2015 Belastingplan 2016; De highlights voor de dga en vermogend particulier Op 15 september 2015 is het Belastingplan 2016 aangeboden aan de Tweede Kamer. De voor dga en particuliere vermogensbezitter

Nadere informatie

Prinsjesdag 2015 Wat betekenen de kabinetsplannen voor u?

Prinsjesdag 2015 Wat betekenen de kabinetsplannen voor u? Prinsjesdag 2015 Wat betekenen de kabinetsplannen voor u? Prinsjesdag 2015 Wat betekenen de kabinetsplannen voor u? Dé grote belastingherziening is er niet gekomen zei minister Dijsselbloem in de Tweede

Nadere informatie

PRINSJESDAGSPECIAL - BELASTINGPLAN 2016 [1/6]

PRINSJESDAGSPECIAL - BELASTINGPLAN 2016 [1/6] PRINSJESDAGSPECIAL - BELASTINGPLAN 2016 [1/6] In deze Prinsjesdagspecial staat een selectie van een aantal van de de belangrijkste voorstellen uit het Belastingplan 2016 en aanvullende wetsvoorstellen

Nadere informatie

Fiscale actualiteiten We moeten nuchter blijven!!

Fiscale actualiteiten We moeten nuchter blijven!! Fiscale actualiteiten We moeten nuchter blijven!! 16 november 2015 Pagina: 1 Pagina: 2 Pagina: 3 Pagina: 4 200 jaar Staten Generaal Pagina: 5 Miljoenennota Toelichting op: Begroting 2016 Per onderwerp/departement

Nadere informatie

De voorgestelde maatregelen zullen per 1 januari 2016 in werking treden, tenzij anders vermeld.

De voorgestelde maatregelen zullen per 1 januari 2016 in werking treden, tenzij anders vermeld. Zantboer & Partners B.V. Westersingel 106 Postbus 23516 3001 KM Rotterdam T 010-4400700 info@zantboer.nl www.zantboer.nl memo Datum : 16 september 2015 Aan : Relaties Zantboer & Partners Van : Christan

Nadere informatie

(Verwachte) fiscale wijzigingen Belastingplan 2018 en Regeerakkoord

(Verwachte) fiscale wijzigingen Belastingplan 2018 en Regeerakkoord UW ONDERNEMING, ONZE ERVARING (Verwachte) fiscale wijzigingen Belastingplan 2018 en Regeerakkoord mr. B. (Bas) Opmeer Programma 2 Politieke werkelijkheid Tarieven en vrijstellingen Box 3 Schenkbelasting

Nadere informatie

Belastingplan 2016 in teken van lagere lasten op arbeid

Belastingplan 2016 in teken van lagere lasten op arbeid PAG 2 HOGER HEFFINGSVRIJ VERMOGEN IN BOX 3 PAG 3 WIJZIGING AANMERKELIJK BELANG EN EMIGRATIE PAG 4 AANPASSING AUTOBELASTINGEN PAG 5 VERLAGING TWEEDE EN DERDE SCHIJF EN VERLENGING DERDE SCHIJF PAG 6 SNELLERE

Nadere informatie

1. Alle belastingplichtigen

1. Alle belastingplichtigen 1. Alle belastingplichtigen Aanpassing box 3-heffing en lastenverlichting Inkomstenbelastingtarieven middeninkomens omlaag De inkomstenbelastingtarieven in de tweede en derde schijf gaan omlaag. In de

Nadere informatie

Prinsjesdag. Special 2015. Algemeen. Prinsjesdag 2015. 1 Tarieven belastingschijven en maatregelen heffingskortingen

Prinsjesdag. Special 2015. Algemeen. Prinsjesdag 2015. 1 Tarieven belastingschijven en maatregelen heffingskortingen Prinsjesdag Special 2015 Algemeen 1 Tarieven belastingschijven en maatregelen heffingskortingen Het kabinet wil de lasten voor werkenden verlagen en zo de werkgelegenheid en economische groei bevorderen.

Nadere informatie

helder van A tot Z MAGAZINE Heldere kijk op actualiteiten

helder van A tot Z MAGAZINE Heldere kijk op actualiteiten helder van A tot Z MAGAZINE Heldere kijk op actualiteiten 04 15 INLEIDING Voor u ligt de nieuwste editie van AccountantZ Magazine. Met dit magazine informeren wij onze relaties graag over actualiteiten

Nadere informatie

Prinsjesdag 2015: wijzigingen voor de loonheffingen, S&O-afdrachtvermindering en box 3-heffing buitenlandse belastingplichtigen

Prinsjesdag 2015: wijzigingen voor de loonheffingen, S&O-afdrachtvermindering en box 3-heffing buitenlandse belastingplichtigen Prinsjesdag 2015: wijzigingen voor de loonheffingen, S&O-afdrachtvermindering en box 3-heffing buitenlandse belastingplichtigen Op Prinsjesdag, 15 september 2015, heeft het kabinet het Belastingplan 2016

Nadere informatie

Prinsjesdag Belastingplan 2016

Prinsjesdag Belastingplan 2016 Prinsjesdag Belastingplan 2016 Op Prinsjesdag heeft het kabinet de belastingplannen voor 2016 gepresenteerd. In deze tax alert staan de belangrijkste voorstellen voor u op een rij. De special is verdeeld

Nadere informatie

Lastenverlichting maar geen herziening

Lastenverlichting maar geen herziening Lastenverlichting maar geen herziening 16-09-2015 Door Hans van den Berg, Jasper Commandeur, Kees van Oostwaard, Martijn Ras en Nancy Struve, werkzaam bij Fiscale Zaken VIVAT Verzekeringen Ook in 2015

Nadere informatie

Prinsjesdag 2018: belastingplan 2019

Prinsjesdag 2018: belastingplan 2019 Prinsjesdag 2018: belastingplan 2019 Veranderingen zijn dus nog mogelijk. De regering heeft op Prinsjesdag 18 september 2018 haar plannen voor 2019 bekendgemaakt. Hieronder een kort overzicht van een aantal

Nadere informatie

Inhoud. Eén beschikking voor S&O en RDA

Inhoud. Eén beschikking voor S&O en RDA Inhoud Wijzigingen voor de ondernemer Eén beschikking voor S&O en RDA Wijziging vrijwaring aansprakelijkheid bij verkoop aandelen Btw-vrijstelling samenwerkingsverbanden Passend Onderwijs en scholen Wijziging

Nadere informatie

PRINSJESDAGSPECIAL BELASTINGPLAN 2016

PRINSJESDAGSPECIAL BELASTINGPLAN 2016 - Master file: generieke informatie over de groep, van toepassing op alle groepsentiteiten; - Local file: gedetailleerde informatie over transacties met verbonden partijen voor de lokale entiteit; en -

Nadere informatie

Zet hier een achtergrondafbeelding neer

Zet hier een achtergrondafbeelding neer Zet hier een achtergrondafbeelding neer De laag hieronder is een masker, verplaats de afbeelding dus met rechtermuisknop > schikken > naar achtergrond naar de achtergrond. IB 2016 Mr. drs. Onno Clous RB

Nadere informatie

Wijzigingen op privégebied

Wijzigingen op privégebied Wijzigingen op privégebied Wijzigingen op privégebied Deze whitepaper bevat een samenvatting van de belangrijkste voorgestelde wijzigingen op privégebied. De informatie in dit onderdeel heeft betrekking

Nadere informatie

PRINSJESDAGSPECIAL - BELASTINGPLAN 2016 [1/8]

PRINSJESDAGSPECIAL - BELASTINGPLAN 2016 [1/8] PRINSJESDAGSPECIAL - BELASTINGPLAN 2016 [1/8] In deze Prinsjesdagspecial staan de belangrijkste voorstellen uit het Belastingplan 2016 en aanvullende wetsvoorstellen voor u op rij. De special is verdeeld

Nadere informatie

Belastingplan en overige fiscale maatregelen 2017

Belastingplan en overige fiscale maatregelen 2017 Belastingplan en overige fiscale maatregelen 2017 Zoals elk jaar is op Prinsjesdag het Belastingplan 2017 ingediend bij de Tweede Kamer. Dit jaar zijn het zes wetsvoorstellen, namelijk het Belastingplan

Nadere informatie

PRINSJESDAGSPECIAL BELASTINGPLAN 2016

PRINSJESDAGSPECIAL BELASTINGPLAN 2016 PRINSJESDAGSPECIAL BELASTINGPLAN 2016 In deze Prinsjesdagspecial staan de belangrijkste voorstellen uit het Belastingplan 2016 en aanvullende wetsvoorstellen voor u op een rij. De belangrijkste wijzigingen,

Nadere informatie

Prinsjesdagontbijt U bent van harte welkom

Prinsjesdagontbijt U bent van harte welkom Prinsjesdagontbijt 2016 U bent van harte welkom 1 Update voor 2016 en 2017 Prinsjesdagontbijt 2016 Belastingplan 2017 cs Veel verschillende wetsvoorstellen Belastingplan 2017 Overige fiscale maatregelen

Nadere informatie

Prinsjesdag 2014 - fiscale actualiteiten

Prinsjesdag 2014 - fiscale actualiteiten 18 september 2014 Prinsjesdag 2014 - fiscale actualiteiten Op Prinsjesdag 2014 is het Belastingplan 2015 gepresenteerd. Het Belastingplan 2015 bevat voor specifiek de vastgoedsector weinig belangrijke

Nadere informatie

Prinsjesdag Belastingplan september 2018 Bram Faber

Prinsjesdag Belastingplan september 2018 Bram Faber Prinsjesdag 2018 Belastingplan 2019 19 september 2018 Bram Faber Belastingplan Inhoud Korte terugblik Inhoud Belastingplan 2019 Terugblik Terugblik Terugblik Terugblik Dividendbelasting (gedeeltelijk)

Nadere informatie

2015 2016 was 2016 wordt 2017 was 2017 wordt

2015 2016 was 2016 wordt 2017 was 2017 wordt Belastingplan 2016 18 september 2015 Tarieven en heffingskortingen Aanpassing tarief loon- en inkomstenbelasting Het tarief in de eerste schijf van de inkomstenbelasting gaat omhoog van 36,5% naar 36,55%.

Nadere informatie

Prinsjesdag 2017: wijzigingen voor de loonheffingen en de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen

Prinsjesdag 2017: wijzigingen voor de loonheffingen en de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen Prinsjesdag 2017: wijzigingen voor de loonheffingen en de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen Op Prinsjesdag, 19 september 2017, heeft het demissionaire kabinet

Nadere informatie

Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2016

Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2016 Belastingdienst 16 2016 Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2016 Deze aanvullende toelichting hoort bij de M-aangifte 2016. In het Overzicht inkomsten en aftrekposten

Nadere informatie

Belastingcijfers 2015

Belastingcijfers 2015 Belastingcijfers 2015 Box 1 - inkomen uit werk en woning Schijventarief voor personen jonger dan de AOW-gerechtigde leeftijd: Belastbaar inkomen doch niet belastingtarief tarief premie volksverzekeringen

Nadere informatie

,15% 27,65% 40,80% ,80% 40,80% % 52% ,15% 9,75% 22,90% 6.

,15% 27,65% 40,80% ,80% 40,80% % 52% ,15% 9,75% 22,90% 6. Inleiding Onderstaand treft een overzicht van de belangrijkste tarieven of drempels voor het jaar 2017 en, daar waar nodig 2016. Het overzicht biedt overigens geen volledige weergave van alle voorgestelde

Nadere informatie

Borrel BIJ. Welkom! - 28 september 2015 - Elke 4 de maandag van de maand zakelijk netwerken!

Borrel BIJ. Welkom! - 28 september 2015 - Elke 4 de maandag van de maand zakelijk netwerken! Welkom! - 28 september 2015 - Elke 4 de maandag van de maand zakelijk netwerken! Maandag 28 september 2015 MKB Rotterdam BIJ... - More buzz 4 your bizz! 1 Terugblik op Prinsjesdag 2015 (en de weg naar

Nadere informatie

Belastingplan 2015. Zoals aangeboden aan de 2 e Kamer op 16 september 2014. Krijn Doornekamp

Belastingplan 2015. Zoals aangeboden aan de 2 e Kamer op 16 september 2014. Krijn Doornekamp Belastingplan 2015 Zoals aangeboden aan de 2 e Kamer op 16 september 2014 Krijn Doornekamp Wat komt aan de orde Inkomstenbelasting tarieven 2015 Wijzigingen in heffingskortingen Woningmarkt DGA/Zelfstandigen

Nadere informatie

FISCALE CIJFERS 2014 SCFB adviseert het Fintool.nl abonnement

FISCALE CIJFERS 2014 SCFB adviseert het Fintool.nl abonnement Postbus 224 2700 AE Zoetermeer Tel. 085 111 88 88 Fax 085 111 88 80 E-mail info@scfb.nl Internet www.scfb.nl Bank ABN AMRO IBAN NL05ABNA0597042454 BIC ANBANL2A KvK Den Haag 27198895 FISCALE CIJFERS 2014

Nadere informatie

De regeling is al goedgekeurd voor 2013. Voor 2014 maakt deze deel uit van het Belastingplan, wat nog moet worden goedgekeurd.

De regeling is al goedgekeurd voor 2013. Voor 2014 maakt deze deel uit van het Belastingplan, wat nog moet worden goedgekeurd. Particulier Toeslagen op tijd aanvragen Zorg ervoor dat de toeslagen op tijd worden aangevraagd. Als de deadline gepasseerd is heeft u geen recht meer op uitbetaling. Als u bij ons op de uitstellijst staat

Nadere informatie

Prinsjesdag 2015. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de wijzigingen.

Prinsjesdag 2015. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de wijzigingen. Prinsjesdag 2015 Prinsjesdag 2015 Beter dan verwacht, maar nog niet goed genoeg dat is de kern van de Miljoenennota die op Prinsjesdag 2015 aan de Tweede Kamer is aangeboden. Hoe pakt het kabinet het aan?

Nadere informatie

WETSVOORSTEL BELASTINGPLAN 2004 GEPRESENTEERD

WETSVOORSTEL BELASTINGPLAN 2004 GEPRESENTEERD WETSVOORSTEL BELASTINGPLAN 2004 GEPRESENTEERD De staatssecretaris van Financiën heeft op Prinsjesdag (16 september 2003) het Belastingplan 2004 bij de Tweede Kamer ingediend. Dit wetsvoorstel maakt onderdeel

Nadere informatie

Prinsjesdag 2015 Hartelijk welkom!

Prinsjesdag 2015 Hartelijk welkom! Prinsjesdag 2015 Hartelijk welkom! Learning & Development 27 medewerkers die dagelijks bezig zijn met de inhoud van uw vak. 3 Learning & Development Programma Lastenverlichting op arbeid Herziening box

Nadere informatie

De hoogtepunten in het. Belastingplan 2016. 7 oktober 2015. Frank Kerkhof Directielid en fiscalist bij Alfa Accountants en Adviseurs Bennekom

De hoogtepunten in het. Belastingplan 2016. 7 oktober 2015. Frank Kerkhof Directielid en fiscalist bij Alfa Accountants en Adviseurs Bennekom De hoogtepunten in het Belastingplan 2016 7 oktober 2015 Frank Kerkhof Directielid en fiscalist bij Alfa Accountants en Adviseurs Bennekom Wat is het Belastingplan 2016 niet? Het is niet de ingrijpende

Nadere informatie

Herstel economie. Drie pijlers: overheidsfinanciën op orde eerlijk delen hervormen om economie te laten groeien

Herstel economie. Drie pijlers: overheidsfinanciën op orde eerlijk delen hervormen om economie te laten groeien Miljoenennota 2017 Herstel economie Drie pijlers: overheidsfinanciën op orde eerlijk delen hervormen om economie te laten groeien Ontwikkelingen (1) Overheidsfinanciën in balans Schuld daalt voor het eerst

Nadere informatie

Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2016

Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2016 Belastingdienst 16 2016 Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2016 Deze aanvullende toelichting hoort bij de M-aangifte 2016. In het Overzicht inkomsten en aftrekposten

Nadere informatie

Prinsjesdagontbijt U bent van harte welkom

Prinsjesdagontbijt U bent van harte welkom Prinsjesdagontbijt 2016 U bent van harte welkom Introductie Prinsjesdagontbijt 2016 Miljoenennota en Belastingplan 2017 Hoofdpunten Miljoenennota 2017 Beleidspunten 2017 Maatschappelijke prioriteiten

Nadere informatie

Prinsjesdagspecial 2018

Prinsjesdagspecial 2018 Prinsjesdagspecial 2018 19 september 2018 Welke voorstellen bevat het pakket Belastingplan 2019? De Prinsjesdagspecial 2018, opgesteld in opdracht van de NBA, biedt een handzaam overzicht van de aangekondigde

Nadere informatie

34304 Tegemoetkomingen in de loonkosten van specifieke groepen (Wet tegemoetkomingen loondomein)

34304 Tegemoetkomingen in de loonkosten van specifieke groepen (Wet tegemoetkomingen loondomein) 34194 Wijziging van de Participatiewet, de Ziektewet, de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen en de Wet financiering sociale verzekeringen in verband met harmonisatie van instrumenten ter bevordering

Nadere informatie

Als u premies betaalt voor kapitaalverzekeringen

Als u premies betaalt voor kapitaalverzekeringen 2005 Als u premies betaalt voor kapitaalverzekeringen Als u een kapitaalverzekering heeft, bijvoorbeeld bij uw spaar-, leven- of beleggingshypotheek, kan dit gevolgen hebben voor uw belasting. Of en hoeveel

Nadere informatie

Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) Deel 1: Het lage-inkomensvoordeel (LIV)

Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) Deel 1: Het lage-inkomensvoordeel (LIV) Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) Deel 1: Het lage-inkomensvoordeel (LIV) Het lage-inkomensvoordeel (LIV) In recente whitepapers zoomden we in op de Wet aanpak schijnconstructies, het einde van de

Nadere informatie

RB Prinsjesdagspecial 2015

RB Prinsjesdagspecial 2015 PRINSJESDAG: FISCALE MAATREGELEN 2016 NAAR TWEEDE KAMER Op Prinsjesdag, dinsdag 15 september 2015, werden de Miljoenennota, de Rijksbegroting en het Belastingpakket voor 2016 aangeboden aan de Tweede Kamer.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 194 Wijziging van de Participatiewet, de Ziektewet, de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen en de Wet financiering sociale verzekeringen

Nadere informatie

Memorandum RECENTE BELASTINGONTWIKKELINGEN MET BETREKKING TOT DE FISCALE EENHEID

Memorandum RECENTE BELASTINGONTWIKKELINGEN MET BETREKKING TOT DE FISCALE EENHEID Memorandum REENTE ELASTINGONTWIKKELINGEN MET ETREKKING TOT DE FISALE EENHEID Op 6 juni 2018 heeft de Staatssecretaris van Financiën het wetsvoorstel Wet spoedreparatie fiscale eenheid gepubliceerd. In

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Behandelschema Belastingplan 2016 (Tweede Kamer) Afschaffen uitzonderingsregel bij bijzondere beloningen

Inhoudsopgave. Behandelschema Belastingplan 2016 (Tweede Kamer) Afschaffen uitzonderingsregel bij bijzondere beloningen JAARGANG 1 NUMMER 4 SEPTEMBER 2015 PrinsjesdagSpecial / Belastingplan 2016 Sinds 1814 wordt het werkjaar van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer officieel geopend op Prinsjesdag. Vroeger viel Prinsjesdag

Nadere informatie

7.7. Samenvatting door een scholier 2041 woorden 26 juni keer beoordeeld

7.7. Samenvatting door een scholier 2041 woorden 26 juni keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 2041 woorden 26 juni 2012 7.7 6 keer beoordeeld Vak Economie Hoofdstuk 1 Brutoloon Het brutoloon is het loon dat de werknemer ontvangt van zijn werkgever. Van dit loon worden

Nadere informatie

2015 2016 was 2016 wordt 2017 was 2017 wordt

2015 2016 was 2016 wordt 2017 was 2017 wordt Belastingplan 2016 18 september 2015 Tarieven en heffingskortingen Aanpassing tarief loon- en inkomstenbelasting Het tarief in de eerste schijf van de inkomstenbelasting gaat omhoog van 36,5% naar 36,55%.

Nadere informatie

Belastingpakket 2019: huishoudens krijgen meer te besteden

Belastingpakket 2019: huishoudens krijgen meer te besteden Belastingpakket 2019: huishoudens krijgen meer te besteden Het belastingstelsel verandert. We vergroenen, de belasting op consumptie gaat omhoog en belangrijk: het kabinet maakt werk lonender. De belastingtarieven

Nadere informatie

Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2015

Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2015 Belastingdienst 15 2015 Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2015 IB 331-1B51PL Deze aanvullende toelichting hoort bij de M aangifte 2015. In het Overzicht inkomsten

Nadere informatie

Prinsjesdagontbijt 17 september 2014

Prinsjesdagontbijt 17 september 2014 Prinsjesdagontbijt 17 september 2014 Programma Welkom door mr. Sjaak Lagerwerf (directielid Lansigt) Toelichting Miljoenennota Peter Kranendonk MSc LLM Visie van Senne Janssen (ING) Gelegenheid tot het

Nadere informatie

De ondernemer en de dga. Tweede Kamer neemt Fiscale verzamelwet 2015 aan

De ondernemer en de dga. Tweede Kamer neemt Fiscale verzamelwet 2015 aan De ondernemer en de dga Tweede Kamer neemt Fiscale verzamelwet 2015 aan Op 22 september 2015 heeft de Tweede Kamer ingestemd met het wetsvoorstel Fiscale verzamelwet 2015. Dit wetsvoorstel bevat voornamelijk

Nadere informatie

Miljoenennota-ontbijt Almere 17 September 2014. Mr. A. (André) Verduijn RB Countus accountants + adviseurs

Miljoenennota-ontbijt Almere 17 September 2014. Mr. A. (André) Verduijn RB Countus accountants + adviseurs Miljoenennota-ontbijt Almere 17 September 2014 Mr. A. (André) Verduijn RB Countus accountants + adviseurs Belastingplan 2015 Inkomensbeleid Tarief 1e schijf inkomstenbelasting minder verhoging: van 36,25%

Nadere informatie

belastingplan 2016 Schimmel & Plante Accountants en Belastingadviseurs Namens deze

belastingplan 2016 Schimmel & Plante Accountants en Belastingadviseurs Namens deze belastingplan 2016 belastingplan 2016 Aan alle relaties van Schimmel & Plante Accountants en Belastingadviseurs Geachte relatie, Het belastingplan 2016 staat nu eens een keer in het teken van belastingverlaging.

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Overzicht oordeel amendementen pakket Belastingplan 2019 en het wetsvoorstel Wet implementatie van de eerste EU-richtlijn antibelastingontwijking

Overzicht oordeel amendementen pakket Belastingplan 2019 en het wetsvoorstel Wet implementatie van de eerste EU-richtlijn antibelastingontwijking BIJLAGE 1 Overzicht oordeel amendementen pakket Belastingplan 2019 en het wetsvoorstel Wet implementatie van de eerste EU-richtlijn antibelastingontwijking Nummer Korte omschrijving amendement Indiener(s)

Nadere informatie

Belastingplan 2012. Vs. 05-01-2012 1

Belastingplan 2012. Vs. 05-01-2012 1 Belastingplan 2012 - Wettelijk minimumloon per maand o 15 jr. 434,00 o 16 jr. 499,10 o 17 jr. 571,40 o 18 jr. 658,20 o 19 jr. 759,45 o 20 jr. 889,65 o 21 jr. 1.048,80 o 22 jr. 1.229,60 o 23 jr. e.o. 1.446,60

Nadere informatie

Inkomstenbelasting eindejaarstips 2015

Inkomstenbelasting eindejaarstips 2015 Inkomstenbelasting eindejaarstips 2015 Beslis nog in 2015 voor een andere auto met lager bijtellingspercentage In 2017 volgen waarschijnlijk de echt grote hervormingen ten aanzien van de bijtelling van

Nadere informatie

Fiscale wetsvoorstellen. Voor 2014 en volgende jaren

Fiscale wetsvoorstellen. Voor 2014 en volgende jaren Fiscale wetsvoorstellen Voor 2014 en volgende jaren Wetsvoorstellen In deze presentatie Belastingplan 2014 Overige fiscale maatregelen 2014 Wet wijziging percentages belasting- en invorderingsrente Wet

Nadere informatie

Belastingcijfers 2016

Belastingcijfers 2016 Belastingcijfers 2016 Box 1 - inkomen uit werk en woning Schijventarief voor personen jonger dan de AOW-gerechtigde leeftijd: totaal tarief heffing over totaal - 19.922 8,40% 28,15% 36,55% 7.281 19.922

Nadere informatie

Overzicht Fiscale Cijfers 2013 en 2014 (per januari 2014)

Overzicht Fiscale Cijfers 2013 en 2014 (per januari 2014) Overzicht Fiscale Cijfers 2013 en 2014 (per januari 2014) Box 1: Belastbaar inkomen uit werk en woning (2013) Box 1: belastbaar inkomen uit werk en woning : Inkomen uit werk en woning bestaat uit inkomsten

Nadere informatie

Als u 65 jaar of ouder bent

Als u 65 jaar of ouder bent 2007 Als u 65 jaar of t Als u 65 jaar wordt, heeft dit gevolgen voor uw belasting en premie volksverzekeringen. Deze gevolgen hebben bijvoorbeeld betrekking op uw belastingtarief, uw heffingskortingen,

Nadere informatie

Wijzigingen minimumloon en sociale uitkeringen 2016

Wijzigingen minimumloon en sociale uitkeringen 2016 Wijzigingen minimumloon en sociale uitkeringen 2016 Wijzigingen minimumloon en sociale uitkeringen 2016 Werk en inkomen Wettelijk minimumloon en uitkeringsbedragen De bruto bedragen van het wettelijk minimumloon

Nadere informatie

Het kabinet was verder voornemens om de tariefopstap van te verhogen naar Dit voornemen is echter niet doorgevoerd.

Het kabinet was verder voornemens om de tariefopstap van te verhogen naar Dit voornemen is echter niet doorgevoerd. Eindejaarstips 2018 Algemeen: Ondernemers en rechtspersonen 1. Verhoging BTW- tarief Per 1 januari 2019 gaat het lage BTW- tarief van 6% omhoog naar 9%. Deze verhoging heeft betrekking op onder meer de

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2011

Nieuwsbrief september 2011 Nieuwsbrief september 2011 In dit nummer: Vast bedrag voor zelfstandigenaftrek vanaf 2012 Wetsvoorstel personenvennootschappen wordt ingetrokken Onroerende zaken en privégebruik na 2011 Afschaffing levensloopregeling

Nadere informatie

Prinsjesdag 2015. KroeseWevers Nieuwsbrief

Prinsjesdag 2015. KroeseWevers Nieuwsbrief KroeseWevers Nieuwsbrief Prinsjesdag 2015 16 september 2015 Vooraf... 3 Inkomstenbelasting... 4 Tarief... 4 Heffingskortingen... 4 Wijziging fiscaal partnerbegrip bij opvanghuizen... 5 Uitzondering partnerbegrip

Nadere informatie

Nieuwsbrief Miljoenennota 2015 (deel 1)

Nieuwsbrief Miljoenennota 2015 (deel 1) Nieuwsbrief Miljoenennota 2015 (deel 1) Prinsjesdag 2014 (deel 1) In deze nieuwsbrief staan de belangrijkste gevolgen van Prinsjesdag 2014 beschreven. Let wel, deze aangekondigde maatregelen moeten nog

Nadere informatie

BELASTINGPLAN 2010 SCHENK- EN ERFBELASTING 2010 - LOONHEFFING/ SOCIALE VERZEKERINGSWETTEN

BELASTINGPLAN 2010 SCHENK- EN ERFBELASTING 2010 - LOONHEFFING/ SOCIALE VERZEKERINGSWETTEN BELASTINGPLAN 2010 - LOONHEFFING/ SOCIALE VERZEKERINGSWETTEN door Henk Bosman AA - INKOMSTENBELASTING/ VENNOOTSCHAPSBELASTING door Bennie Wijnne AA SCHENK- EN ERFBELASTING 2010 door Kees Westeneng AA/Fb

Nadere informatie

Prinsjesdag 2016 Belastingplan 2017

Prinsjesdag 2016 Belastingplan 2017 Prinsjesdag 2016 Belastingplan 2017 Bram Faber 21 september 2016 Inhoud: Ontwikkelingen in 2016? Wat zijn de voorstellen uit het Belastingplan? De ontwikkelingen 3 De ontwikkelingen 4 De ontwikkelingen

Nadere informatie

OKTOBER 2016 TAK NIEUWSBRIEF

OKTOBER 2016 TAK NIEUWSBRIEF OKTOBER 2016 TAK NIEUWSBRIEF Algemeen Verzekeringscontrole Het was een ramp in Zuid-Oost Brabant na de storm die hier gewoed heeft. Er waren mensen niet goed of helemaal niet verzekerd voor deze schade.

Nadere informatie

Belastingplan Bram Faber 20 september 2017

Belastingplan Bram Faber 20 september 2017 Prinsjesdagontbijt 2017 Belastingplan 2018 Bram Faber 20 september 2017 Inhoud: Ontwikkelingen in 2017? Wat zijn de voorstellen uit het Belastingplan? Inhoud: Ontwikkelingen in 2017? Wat zijn de voorstellen

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met HORLINGS Accountants en Belastingadviseurs B.V.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met HORLINGS Accountants en Belastingadviseurs B.V. Prinsjesdag 2015 September 2015 Onze vestigingen: Amsterdam Heemstede Jozef Israëlskade 46 Bronsteeweg 10 NL-1072 SB AMSTERDAM NL-2101 AC HEEMSTEDE T +31 (0)20 570 02 00 T +31 (0)23 516 06 20 F +31 (0)20

Nadere informatie

Als u premies betaalt voor kapitaalverzekeringen

Als u premies betaalt voor kapitaalverzekeringen 2004 Als u premies betaalt voor kapitaalverzekeringen Als u een kapitaalverzekering heeft, bijvoorbeeld bij uw spaar-, leven- of beleggingshypotheek, kan dit gevolgen hebben voor uw belasting. Of en hoeveel

Nadere informatie

No.W /III 's-gravenhage, 7 september 2015

No.W /III 's-gravenhage, 7 september 2015 ... No.W06.15.0279/III 's-gravenhage, 7 september 2015 Bij Kabinetsmissive van 31 augustus 2015, no.2015001437, heeft Uwe Majesteit, op voordracht van de Minister van Financiën, bij de Afdeling advisering

Nadere informatie

Fiscaal Actueel

Fiscaal Actueel Fiscaal Actueel 4-2017 Belangrijke wijziging huwelijksvermogensrecht per 1 januari 2018 Tot 1 januari 2018 worden huwelijken nog standaard gesloten in algehele gemeenschap van goederen. Daarna is de standaard

Nadere informatie

Wijzigingen minimumloon en sociale uitkeringen 2016

Wijzigingen minimumloon en sociale uitkeringen 2016 Wijzigingen minimumloon en sociale uitkeringen 2016 Wijzigingen minimumloon en sociale uitkeringen 2016 Werk en inkomen Wettelijk minimumloon en uitkeringsbedragen De bruto bedragen van het wettelijk minimumloon

Nadere informatie

Cliëntenseminar. 27 november 2012 Kunsthal Rotterdam. Bas Dieleman Bas Pijnaker Jules de Beer

Cliëntenseminar. 27 november 2012 Kunsthal Rotterdam. Bas Dieleman Bas Pijnaker Jules de Beer Cliëntenseminar 27 november 2012 Kunsthal Rotterdam Bas Dieleman Bas Pijnaker Jules de Beer Agenda Overzicht Belastingplannen Uw relatie met de fiscus nu en in de toekomst Uw eigen woning Uw pensioen in

Nadere informatie

Belastingplan 2015 [gepresenteerd op 16 september 2014]

Belastingplan 2015 [gepresenteerd op 16 september 2014] Indien niet anders is vermeld, is de beoogde ingangsdatum van de wijzigingen 1 januari 2015. WONEN EN LEVEN 1. Heffingskortingen: a. De maximale algemene heffingskorting wordt aangepast. Deze wordt minimaal

Nadere informatie

Ontbijtsessie Belastingplan 2016 en Fiscale tips 2015

Ontbijtsessie Belastingplan 2016 en Fiscale tips 2015 Ontbijtsessie Belastingplan 2016 en Fiscale tips 2015 door: Bert Bogie 12 november 2015 Onderwerpen belastingplan: Tariefsverlaging IB, wijzigingen heffingskortingen Eigen woning, hypotheekrenteaftrek

Nadere informatie

Checklist - Grensoverschrijdende arbeid

Checklist - Grensoverschrijdende arbeid Checklist - Grensoverschrijdende arbeid Grensoverschrijdende arbeid neemt steeds meer toe en heeft allerlei gevolgen voor de werknemer, zijn de gezinsleden en zijn werkgever(s). Bij het bepalen van de

Nadere informatie

Prinsjesdag 2016: wijzigingen voor de loonheffingen, S&O-afdrachtvermindering en box 3-heffing buitenlandse belastingplichtigen

Prinsjesdag 2016: wijzigingen voor de loonheffingen, S&O-afdrachtvermindering en box 3-heffing buitenlandse belastingplichtigen Prinsjesdag 2016: wijzigingen voor de loonheffingen, S&O-afdrachtvermindering en box 3-heffing buitenlandse belastingplichtigen Op Prinsjesdag, 20 september 2016, heeft het kabinet het pakket voor het

Nadere informatie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2018, 7 e jaargang, 13 e editie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2018, 7 e jaargang, 13 e editie Nieuwsbrief 2018, 7 e jaargang, 13 e editie Inhoud 1. Verhoging lage BTW-tarief van 6% naar 9% 2. Veranderingen vennootschapsbelasting en dividendbelasting box 2 3. Overige wijzigingen 4. Eindejaarstips

Nadere informatie

PRINSJESDAG 2014 Beknopt overzicht aangekondigde maatregelen Prinsjesdag 2014

PRINSJESDAG 2014 Beknopt overzicht aangekondigde maatregelen Prinsjesdag 2014 PRINSJESDAG 2014 Beknopt overzicht aangekondigde maatregelen Prinsjesdag 2014 Inhoud 1 Veranderingen belastingtarieven en kortingen inkomstenbelasting... 3 a Belastingtarief eerste schijf verhoogd... 3

Nadere informatie

FISCALE SIGNALEN [1/6] Special Prinsjesdag: belastingpakket 2014. Ondernemen

FISCALE SIGNALEN [1/6] Special Prinsjesdag: belastingpakket 2014. Ondernemen FISCALE SIGNALEN [1/6] Jaargang 2013, nummer 1 Special Prinsjesdag: belastingpakket 2014 Op Prinsjesdag is naast de Miljoenennota ook het belastingpakket 2014 gepresenteerd. Het belastingpakket bestaat

Nadere informatie

Belastingcijfers 2017

Belastingcijfers 2017 Belastingcijfers 2017 Box 1 - inkomen uit werk en woning Schijventarief voor personen jonger dan de AOW-gerechtigde leeftijd: totaal tarief heffing over totaal - 19.982 8,90% 27,65% 36,55% 7.303 19.982

Nadere informatie

Ook dit jaar verstrekken wij u graag de eindejaarstips voor 2014, praktische tips voor u als ondernemer en/of particulier.

Ook dit jaar verstrekken wij u graag de eindejaarstips voor 2014, praktische tips voor u als ondernemer en/of particulier. Ook dit jaar verstrekken wij u graag de eindejaarstips voor 2014, praktische tips voor u als ondernemer en/of particulier. Inhoudsopgave: Wet Werk en Zekerheid Wijzigingen pensioen en lijfrente Werkkostenregeling

Nadere informatie