MU.TE.GA. Welkom Ruth! s MUCOTEAM IN DIT NUMMER. Verhuis dienst Kindergeneeskunde. Emeritaatsviering Prof. De Boeck

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MU.TE.GA. Welkom Ruth! s MUCOTEAM IN DIT NUMMER. Verhuis dienst Kindergeneeskunde. Emeritaatsviering Prof. De Boeck"

Transcriptie

1 MU.TE.GA We hebben weer enkele interessante onderwerpen voor jullie klaar in onze nieuwsbrief. Veel leesplezier! DECEMBER 2018 MUCOTEAM IN DIT NUMMER Welkom Ruth! Verhuis dienst Kindergeneeskunde 2 Emeritaatsviering Prof. De Boeck 3 Deelnemen aan een klinische studie 4 Studies LCI metingen 7 Recept 8 Hallo allemaal, Ik ben Ruth Thewissen. Zoals jullie waarschijnlijk al weten is jullie vertrouwde sociaal werker Anneke Vertommen sinds eind oktober andere horizonten gaan verkennen. Ik ben de nieuwe aanspreekpersoon voor pediatrie patiënten binnen het mucoteam. Ik werk nu 2 jaar binnen UZ Leuven als sociaal werker en heb tot nu toe vervangingen gedaan van collega s binnen de dienst Kindergeneeskunde. Ik ben blij dat ik in het warme mucoteam terecht ben gekomen. Ik ben 25 jaar en woon samen met mijn vriend in Leuven. In mijn vrije tijd houd ik van: de kerstboom versieren, yoga, met vrienden afspreken en gaan eten, de serie: Grey s Anatomy, Ik kijk er naar uit jullie te leren kennen. s MUCOTEAM LEUVEN Tel nr. secretariaat: (ma-vrij tussen 9-11en uur) mucocentrum@uzleuven.be Het mailadres mucoverpleegkundige@uzleuven.be is niet meer in werking sinds begin oktober omwille van praktische redenen. U kan al uw vragen mailen naar mucocentrum@uzleuven.be Deze mailbox wordt dagelijks behandeld door het secretariaat en uw mail zal worden doorgestuurd naar de betrokken persoon. Bij dringende vragen kan u ook steeds telefonisch contact opnemen. Buiten de vaste uren hebben we een antwoordapparaat dat we dagelijks beluisteren zodat we u kunnen verder helpen.

2 Page 2 Verhuis dienst Kindergeneeskunde In oktober verhuisde zowel de consultatie en hospitalisatieafdelingen van Kindergeneeskunde naar een gloednieuw gebouw. Dit zorgde voor enkele wijzigingen op de raadpleging pediatrie. We zetten ze graag nog even op een rij voor u. Parkeren doet u zoals vroeger. De inschrijvingen bevinden zich nog steeds in de centrale ontvangsthal. Vanuit de inkomsthal volgt u vanaf nu de rode pijl. De raadpleging bevindt zich aan de rode poort, verdieping 1. Bij inschrijving ontvangt u een barcode. Op de raadpleging scant u deze barcode in om aan te geven dat u er bent. Jullie kunnen dan plaatsnemen in de wachtzaal die u toegewezen wordt, op die manier weten wij dat u er bent. Via de elektronische borden zal worden aangegeven dat u aan de beurt bent en naar welke cabine u mag gaan. In deze cabine wordt u onthaald door een lid van het mucoteam. Hierna volgt u de aanwijzingen die u nog worden gegeven. Voor uw voorschriftenblad, schoolattesten, nieuwe afspraak, etc. kan u steeds terecht op het secretariaat. Hiervoor zal u niet via de borden worden geroepen, maar kan u steeds zo binnen wandelen. Het is na enkele raadplegingen voor ons allemaal, zorgverleners en patiënten, nog steeds wat zoeken. We vragen u om geduld en begrip te hebben hiervoor. Er wordt hard gewerkt en gebrainstormd om de nieuwe werking vlotter te laten verlopen. Prof. De Boeck In oktober namen we ook afscheid van Prof. De Boeck als hoofd van ons Mucoviscidosereferentiecentrum. Prof. Dupont neemt voortaan deze taak op zich. Hierbij enkele foto s van tijdens de emeritaatsviering en een persoonlijk woordje van Prof. De Boeck.

3 Page 3 MU.TE.GA Beste ouders, beste patiënten, kinderen én volwassenen, Lieve allemaal, Met spijt in het hart moest ik op 1 oktober 2018 afscheid nemen van het dagelijks werk op Gasthuisberg. Op 22 september kreeg ik een heel feestelijk afscheid. Ik was erg ontroerd met het prachtige boek vol wensen en leuke foto s van zoveel patiënten en soms ook van hun kinderen. Zoveel leuke herinneringen. Van dat mooie boek zal ik nog lang nagenieten. Heel hartelijk dank. Het is een eer en een groot genoegen geweest om samen met jullie gedurende tientallen jaren te vechten tegen mucoviscidose. Ondertussen hebben we in ons ziekenhuis een heel bekwaam mucoteam van dokters en medewerkers uitgebouwd. Ik zal jullie dus gelukkig meer missen dan jullie mij zullen missen. In de voorbije jaren is er al een grote weg afgelegd in de juiste richting. Het zoeken naar en testen van betere behandelingen gaat continu door. Al merken jullie er zelf misschien nog onvoldoende van in jullie dagelijkse leven geloof me vrij, grote, doorbraken zijn niet ver af. Ik vecht verder achter de schermen en wees gerust we willen ervoor zorgen dat er uiteindelijk voor IEDEREEN met muco een betere behandeling komt. Het ga jullie goed! Heel genegen Kris De Boeck

4 Page 4 Deelname aan een klinische studie Als u wilt deelnemen aan een studie kunnen er heel wat vragen naar boven komen. Hieronder een overzicht van de meest relevante vragen. Hoe weet ik welke studies er lopen of gaan komen? In onze mutega staat steeds een stuk over studies. Hierin worden lopende studies, toekomstige studies en resultaten van afgelopen studies beschreven. Buiten onze nieuwsbrief kan de arts jullie ook rechtstreeks aanspreken over een studie tijdens de consultatie. Of ontvangen jullie een van onze studiecoördinatoren. Andere bronnen van informatie kunnen zijn: mucovereniging, pers, Wat als ik niet wil meedoen? Elke studie is volledig vrijblijvend. Je hoeft geen verantwoording af te leggen als je niet wenst deel te nemen. Je behandeling en opvolging blijven net hetzelfde. Aarzel dan ook niet om neen te antwoorden. Wat als ik wil meedoen? Er zijn verschillende voorwaarden verbonden bij deelname aan een klinische studie, de zogenaamde in- en exclusie criteria. Deze zijn bijvoorbeeld: leeftijd, longfunctie, genotype, behandeling met bepaalde medicatie, Meestal moet de deelnemer ook een aantal weken een stabiele gezondheidstoestand en een onveranderde behandeling hebben. Afhankelijk van het soort studie kunnen deze voorwaarden strenger of juist milder zijn. Studies met mildere voorwaarden zijn vb. LCI studie, microbioom studie, organoïden. Voor deze studies worden veel patiënten geïncludeerd. Studies met strengere voorwaarden zijn vb. Kalydeco bij G551D patiënten. Vaak komen hier slechts enkele patiënten voor in aanmerking. Deze worden rechtstreeks door de studiecoördinatoren gecontacteerd. Dan zijn er ook nog studies met bredere in- en exclusiecriteria, maar met slechts enkele plaatsen. In deze omstandigheden gaan we als volgt te werk: We doorzoeken steeds onze volledige patiëntenpopulatie om te kijken wie in aanmerking komt (dus rekening houdend met in- en exclusiecriteria). Van deze lijst worden de meest geschikte kandidaten geselecteerd (bv. rekening houdend met de huidige gezondheids -toestand). Indien er meerdere potentiële deelnemers zijn die aan alle voorwaarden voldoen, wordt willekeurig een volgorde gemaakt (door de computer) en worden de kandidaten één voor één aangesproken. Deelname aan een studie kunnen we nooit verzekeren. Bv. als je afspraak gepland is, maar je wordt in tussentijd ziek, kan deze niet doorgaan. Wanneer je effectief in een studie zit, en het medicijn krijgt, mag je wel verdergaan ook als je ziek wordt. De sponsor (het farmaceutische bedrijf) is diegene die beslist over het aantal beschikbare plaatsen. Wij, als deelnemende site, kunnen deze alleen zo goed mogelijk opvullen.

5 Page 5 Studies Vertex-VX /103/105 (NextGen) Dit najaar zijn we van start gegaan met de Vertex Next-gen studies. Een nieuwe generatie corrector wordt hierbij getest in monotherapie en in triple combinatie met een vroege corrector (Tezacaftor) en een potentiator (Ivacaftor). Er wordt vol verwachting uitgekeken naar de eerste resultaten, want uit de eerdere fase 2 studies is immers gebleken dat de combinatie van drie medicijnen een groot effect heeft, met een verbetering van longfunctie met ± 10% bij patiënten die één of twee F508del mutaties dragen (een effect dat vergelijkbaar is met het effect van Kalydeco bij patiënten met een gating mutatie zoals G551D). De VX studie, bij patiënten die heterozygoot zijn voor de F508del mutatie, loopt gedurende 24 weken. Voor F508del-homozygoot patiënten duurt de studie 4 weken. De patiënten van beide studies kunnen na deze placebogecontroleerde blinde studie overgaan in een langere open label studie (VX ). Hierbij krijgen de patiënten sowieso het echte medicijn. De inclusie voor deze studies is afgelopen. We hebben, omwille van zeer laag aantal beschikbare plaatsen, slechts vijf patiënten kunnen includeren. VX / VX Dit is een dubbel blind studie waarbij gedurende 8 weken kinderen tussen 6 en 11 jaar placebo of Ivacaftor + Tezacaftor krijgen. Eén deel van de studie is voor patiënten die homozygoot zijn voor de F508del mutatie en het andere deel voor patiënten met 1 mutatie F508del en een andere mutatie met residuele functie. Eén van de opvolg parameters is de Lung Clearance Index-test. Deze studie is reeds afgerond in ons centrum gezien het over een beperkte groep ging en we slechts 2 plaatsen kregen in de studie. Na deze studie was er de mogelijkheid om over te stappen naar een open label studie VX die ongeveer 2 jaar duurt. Enkel patiënten die in de voorafgaande studie deelnamen kregen de gelegenheid om hier aan deel te nemen.

6 Page 6 Deze patiënten krijgen 2 maal daags Ivacaftor/ Tezacaftor in pilvorm. Daarnaast komen ze regelmatig op studiecontrole waarbij steeds de Lung Clearance index meting de voornaamste parameter is. Verder zijn longfunctie, zweettest en gewicht belangrijke opvolg parameters en uiteraard het aantal opstoten van longinfectie tijdens de studie. We wensen hierbij alvast de deelnemende patiënten te bedanken, alsook alle anderen die zich opgaven voor deelname. Galapagos-Falcon Deze zomer zijn we gestart met een nieuwe triple therapie studie van Galapagos. Studiepatiënten kregen de eerste 14 dagen van de behandelingsfase een combinatie van een corrector en potentiator. De volgende 14 dagen kwam hier nog een 2 de corrector boven op. De eerste resultaten van de studie tonen aan dat de duo en triple combinatie van de studiemedicijnen tijdens de behandelingsfase goed getolereerd werden. Behandeling met de duo combinatie resulteerde in een verlaging van het zweetchloride gehalte met 25mmol/l en een toename van de longfunctie met 3%. De toevoeging van een 2 de corrector (triple therapie voor 14 dagen) toonde geen bijkomende verbetering van de CFTR activiteit aan. Momenteel bevinden deze studiepatiënten zich in de follow-up fase van het onderzoek. HIT-CF organoid studie In België is Kalydeco al enkele jaren terugbetaald voor specifieke mutaties. Deze behandeling versterkt de werking van het CFTR eiwit, met een grote winst aan o.a. longfunctie en levenskwaliteit voor de behandelde patiënten. Gelijkaardige behandelingen ( CFTR modulatoren ) met zulk een groot effect zijn helaas slechts beschikbaar voor enkele patiënten met bepaalde mutaties in het mucogen. Er wordt hard verder gezocht naar medicijnen die de werking van het CFTR eiwit verbeteren, ook bij patiënten met andere (zeldzame) mutaties. Binnen het HIT-CF 2.0 project werken patiënten, dokters, farmaceutische bedrijven en onderzoekers samen dankzij de EU-financiering om een gepersonaliseerde behandeling op punt te stellen voor mucoviscidose. Patiënten, 18 jaar of ouder, met een zeldzame mutatie van het mucogen kunnen deelnemen. In een eerste deel van de studie zal door middel van een rectumbiopt kleine fragmenten darmslijmvlies afgenomen worden (organoïden). Dit is pijnloos, duurt minuten, vereist geen anesthesie en houdt weinig tot geen risico in. Met de afgenomen darmcellen worden minidarmpjes gekweekt. Voor patiënten waarbij reeds organoïden afgenomen werden in het kader van de Belgische Organoïden-studie moet geen nieuw biopt genomen worden. Het effect van verschillende medicijnen die de functie van het muco-eiwit kunnen verbeteren wordt getest op de mini-darmpjes. Patiënten bij wie blijkt dat één of meerdere medicijnen een positief effect hebben op de mini-darmpjes kunnen later meedoen aan het tweede deel van de studie. Hier zal worden nagekeken of de medicijnen ook een gunstig effect hebben wanneer de patiënt deze inneemt. Dit project is dus een uitstekende en unieke manier om te bekijken hoe patiënten met zeldzame mutaties best kunnen geholpen worden met CFTR modulatoren. Indien u voor deze studie in aanmerking komt nemen we contact met u op. Voor meer informatie kunnen jullie terecht op de volgende website:

7 Page 7 Proteostasis Begin 2019 zullen we starten met een triple therapie studie van Proteostasis. Deze studie zal een corrector en een potentiator combineren met een amplifier. Een amplifier zorgt ervoor dat het CFTR eiwit toeneemt en zorgt voor eiwit stabilisatie. De eerste week worden de studiepatiënten behandeld met de potentiator, de twee weken die hierop volgen krijgen ze de triple therapie. Het is een kortdurende fase 1 studie. Het doel van deze studie is het testen van de veiligheid van deze producten, het nagaan van de opname en afbraak van de producten in het bloed en testen van het effect op de CFTR functie. Voor deze studie zoeken we patiënten DF508 homozygoot van minstens 18 jaar. Momenteel rekruteren we voor deze studie. Patiënten die in aanmerking komen worden door ons gecontacteerd. De bubbeltest De bubbeltest is een variant van de zweettest. Deze test is nuttig om de diagnose van mucoviscidose te stellen in geval van twijfel, maar zal vooral toegepast worden om de werking van nieuwe medicaties voor mucoviscidose te onderzoeken. Deze nieuwe test moet worden vergeleken met de klassieke zweettest om betrouwbaarheid te testen. Deelnemers moeten minimum 18 jaar zijn. Thérésina Leal, een onderzoeker van het Universitair ziekenhuis van Woluwe, komt op enkele woensdagen de test hier uitvoeren. Zo hebben onze volwassen patiënten de mogelijkheid om aan deze studie deel te nemen tijdens een raadpleging. De test dient slechts éénmalig uitgevoerd te worden en neemt ongeveer een uur in beslag. Patiënten die hier graag aan willen meewerken kunnen dit laten weten via CFclinicaltrials@uzleuven.be. LCI metingen tijdens raadpleging pediatrie Lung Clearance Index of LCI is een veelbelovende techniek waardoor we een beter zicht krijgen op de kleine (perifere) luchtwegen, waar de aantasting van mucoviscidose begint. Na inademen van 100% zuurstof wordt gemeten hoe snel een stikstof gas in en uit de long kan worden uitgeademd. Hoe minder longaantasting, hoe efficiënter de lucht zich verdeelt in de longen en hoe minder lucht in- en uitgeademd moet worden om het gas in te wassen of uit te wassen. De meting detecteert ook vroege longaantasting, is pijnloos en vraagt slechts een geringe medewerking van de patiënt. Dit maakt de LCI een beloftevolle techniek om in de toekomst jonge tot zeer jonge kinderen regelmatig op te volgen én nieuwe mucoviscidose behandelingen efficiënter te evalueren en sneller bij de patiënten te krijgen. Tot nu toe hebben al velen van jullie meegedaan aan de LCI studie. Nu willen we deze test in de kliniek invoeren voor al onze patiënten tussen 6 en 18 jaar. Dit houdt in dat zij minimum één keer per jaar en maximum twee keer per jaar deze test zullen uitvoeren tijdens een geplande raadpleging. Wanneer er een CT-scan gepland is wordt er ook steeds een LCI uitgevoerd. Daarnaast willen we de test doen wanneer een patiënt opgenomen wordt vanwege een longinfectie en aan het einde van de opname.

8 Page 8 Gingerbread koekjes Ingrediënten koekjes 350g bloem 125g boter (op kamertemperatuur) 175g lichte basterdsuiker 1 theelepel sodiumbicarbonaat (baking soda) 4 eetlepels siroop 1 ei 3 theelepels gingerbread kruiden/speculaaskruiden (TIP: je kan zelf een kruidenmengsel maken: 1 opgehoopte theelepel gemberpoeder, 1 opgehoopte theelepel kaneel en 1 afgestreken theelepel nootmuskaat) Ingrediënten glazuur 225g bloemsuiker 1 eiwit 1 theelepel citroen Eetbare kleurstof Bereiding koekjes Meng bloem, sodiumbicarbonaat en de kruidenmengeling in een kom. Voeg de boter toe en meng tot het mengsel op broodkruim lijkt. Roer de suiker hierdoor. Klop het ei los en meng met de siroop. Voeg het eimengsel toe aan het droge deeg. Meng goed tot je een stevig deeg hebt. Rol de deegbal in plasticfolie en laat 15 minuten in de koelkast opstijven. Verwarm de oven op 180 C. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ongeveer 0,5 cm dik en maak figuurtjes met een uitsteekvorm. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg dat de koekjes elkaar niet raken op de bakplaat. Bak de gingerbreadkoekjes ongeveer 15 minuten in de oven (180 C). Versier de koekjes met glazuur als ze afgekoeld zijn Bereiding glazuur Meng het eiwit met het citroensap en 1 eetlepel bloemsuiker in een kom. Meng met een vork. Voeg er nu de rest van het bloemsuiker beetje bij beetje bij terwijl je blijft mengen. Doe er een druppeltje eetbare kleurstof bij en roer goed. Laat het glazuur even in de koelkast opstijven met een plastic folie erover.

9 Page 9 De kerstboom is versierd Oud en Nieuw wordt gevierd! Veel geluk en liefde voor komend jaar Wensen wij jullie met elkaar! Namens het ganse mucoteam! MUCOTEAM Tel. nr. secretariaat: Stel al uw vragen via: mucocentrum@uzleuven.be Bereikbaar van ma-vrij 9-11 uur en uur Fax:

MU.TE.GA MUCOTEAM. De zomer is gekomen als de langste dag begint. en in de straat. Veel leesplezier! Raadpleging volwassenen

MU.TE.GA MUCOTEAM. De zomer is gekomen als de langste dag begint. en in de straat. Veel leesplezier! Raadpleging volwassenen MU.TE.GA JULI 2018 MUCOTEAM IN DIT NUMMER De zomer is gekomen als de langste dag begint. Met alle mooie groene bomen en de warme zomerwind. Verhuis Kindergeneeskunde Veranderingen in 2018 Zorgwonen European

Nadere informatie

MU.TE.GA MUCOTEAM. De zomereditie van onze nieuwsbrief is klaar! Wijziging raadpleging volwassenen

MU.TE.GA MUCOTEAM. De zomereditie van onze nieuwsbrief is klaar! Wijziging raadpleging volwassenen MU.TE.GA AUGUSTUS 2017 MUCOTEAM UZ LEUVEN IN DIT NUMMER Beste allemaal, De zomereditie van onze nieuwsbrief is klaar! Toegang tot uw dossier Orkambi 2 Veel leesplezier! Lopende studies 3 Creon 40.000 4

Nadere informatie

Mu.Te.Ga. Mucoteam UZ Leuven Februari 2010

Mu.Te.Ga. Mucoteam UZ Leuven Februari 2010 Beste patiënten en ouders, Zoals in december al aangekondigd volgt hier het tweede deel van de nieuwsbrief die u verder informeert over onderzoeken, studies en projecten die lopen binnen het mucoviscidose

Nadere informatie

Nieuwe diëtiste en kinesist! PULMOREVA WEKEN PULDERBOS. nog tot 31 maart Daarna kan ook nog,

Nieuwe diëtiste en kinesist!   PULMOREVA WEKEN PULDERBOS. nog tot 31 maart Daarna kan ook nog, MU.TE.GA MAART 2017 MUCOTEAM - UZ LEUVEN Beste allemaal, IN DIT NUMMER Patiëntenpopulatie 2 Goed om weten! Symposium 21/2/2017 3 Mutega via e-mail Klinische studies 4 Lopende studies 5-6 De lente staat

Nadere informatie

MU.TE.GA. Raadpleging volwassenen verhuist! IN DIT NUMMER. Opvragen resultaten Attesten en medicatie. Emeritaat Prof. De Boeck Screening colonkanker

MU.TE.GA. Raadpleging volwassenen verhuist! IN DIT NUMMER. Opvragen resultaten Attesten en medicatie. Emeritaat Prof. De Boeck Screening colonkanker MU.TE.GA MAART 2018 IN DIT NUMMER Opvragen resultaten Attesten en medicatie Emeritaat Prof. De Boeck Screening colonkanker 2 3 Obracin als IV behandeling Belang van de huisarts Studies 5-7 Alternatieven

Nadere informatie

MU.TE.GA MUCOTEAM. Beste allemaal, Veel leesplezier! Nieuwe diëtiste. Sponsoring en donaties. Gesponsorde longfunctie toestellen

MU.TE.GA MUCOTEAM. Beste allemaal, Veel leesplezier! Nieuwe diëtiste. Sponsoring en donaties. Gesponsorde longfunctie toestellen MU.TE.GA Maart 2016 MUCOTEAM UZ LEUVEN IN DIT NUMMER Creon 5.000 Geen Heparine meer Terugbetaling Kalydeco Resultaten Mannitol studie 2 3 Beste allemaal, We hebben weer een nieuwsbrief voor jullie klaar

Nadere informatie

feesten, kerstdagen en eindejaarsfeesten toewensen. even enkele regels om in acht te houden:

feesten, kerstdagen en eindejaarsfeesten toewensen. even enkele regels om in acht te houden: MU.TE.GA NOVEMBER 2016 MUCOTEAM - UZ LEUVEN Beste allemaal, Het einde van het jaar is weer in zicht en we willen u alvast heel fijne sinterklaas- feesten, kerstdagen en eindejaarsfeesten toewensen. IN

Nadere informatie

Regioavond Zuid West Nederland 24 mei Onderzoek naar nieuwe medicijnen: correctie van de oorzaak Vincent Gulmans Coördinator onderzoek

Regioavond Zuid West Nederland 24 mei Onderzoek naar nieuwe medicijnen: correctie van de oorzaak Vincent Gulmans Coördinator onderzoek Regioavond Zuid West Nederland 24 mei 2016 Onderzoek naar nieuwe medicijnen: correctie van de oorzaak Vincent Gulmans Coördinator onderzoek NCFS Onderzoek Missie: (Internationaal) onderzoek CF stimuleren

Nadere informatie

MU.TE.GA. Raadpleging volwassenen IN DIT NUMMER. Vitamine ADEK 2. Zwangerschap na TX 3. Studies 4-5. MyCyFAPP 6-7. Kerststronk 8.

MU.TE.GA. Raadpleging volwassenen IN DIT NUMMER. Vitamine ADEK 2. Zwangerschap na TX 3. Studies 4-5. MyCyFAPP 6-7. Kerststronk 8. MU.TE.GA DECEMBER 2017 MUCOTEAM - UZ LEUVEN Dat het nieuwe jaar rijk mag zijn aan mooie dagen, veel liefde, voorspoed en geluk mag dragen. IN DIT NUMMER Vitamine ADEK 2 Zwangerschap na TX 3 Studies 4-5

Nadere informatie

Drakenbrood. Ingrediënten. 500 g bloem of tarwemeel 1 zakje gist 3 dl lauw water 20 g boter 10 g zout rozijnen. Werkwijze

Drakenbrood. Ingrediënten. 500 g bloem of tarwemeel 1 zakje gist 3 dl lauw water 20 g boter 10 g zout rozijnen. Werkwijze Drakenbrood 500 g bloem of tarwemeel 1 zakje gist 3 dl lauw water 20 g boter 10 g zout rozijnen Doe de bloem in een kom. Maak een kuiltje en voeg de gist met het water en boter toe. Strooi het zout langs

Nadere informatie

MU.TE.GA. Mucoteam U.Z. Leuven MU.TE.GA. Griepvaccin. MUTEGA online. Groei van het mucocentrum

MU.TE.GA. Mucoteam U.Z. Leuven MU.TE.GA. Griepvaccin. MUTEGA online. Groei van het mucocentrum MU.TE.GA November 2011 Mucoteam U.Z. Leuven In dit nummer MU.TE.GA Bedankt Mucoclear 6% Studies 2-3 Vaccins Griepvaccin Verhoogd kindergeld E-flow Kinesisten Wachten 4 Het griepseizoen is er! Voor alle

Nadere informatie

Citroentaart. Ingrediënten: 250 g zanddeeg sap van 3 citroenen 3 eieren 25 g maïzena 180 g suiker 220 g boter fijn geraspte schil van 1 citroen

Citroentaart. Ingrediënten: 250 g zanddeeg sap van 3 citroenen 3 eieren 25 g maïzena 180 g suiker 220 g boter fijn geraspte schil van 1 citroen 250 g zanddeeg sap van 3 citroenen 3 eieren 25 g maïzena 180 g suiker 220 g boter fijn geraspte schil van 1 citroen Citroentaart Verwarm de oven voor op 200 C. Rol het deeg uit en leg in de beboterde of

Nadere informatie

MU.TE.GA IN DIT NUMMER KINESITHERAPIE VACCINET RETINOLPALMITAAT NUTRINIDRINK SONDEVOEDING FERTILITEIT EN CONTRACEPTIE MIDLINE KLINISCHE STUDIES 5-7

MU.TE.GA IN DIT NUMMER KINESITHERAPIE VACCINET RETINOLPALMITAAT NUTRINIDRINK SONDEVOEDING FERTILITEIT EN CONTRACEPTIE MIDLINE KLINISCHE STUDIES 5-7 MU.TE.GA JULI 2014 MUCOTEAM UZ LEUVEN IN DIT NUMMER KINESITHERAPIE VACCINET RETINOLPALMITAAT NUTRINIDRINK SONDEVOEDING 2 3 De zomer staat weer voor de deur en we hopen dat iedereen hier ten volle van zal

Nadere informatie

Het mucoviscidoseteam

Het mucoviscidoseteam Het mucoviscidoseteam informatie voor patiënten Het mucoviscidoseteam (mucoteam) van UZ Leuven bestaat uit een groep mensen die gespecialiseerd zijn in de behandeling en begeleiding van patiënten met mucoviscidose

Nadere informatie

Kokos - Havermout koekjes

Kokos - Havermout koekjes Kokos - Havermout koekjes Benodigdheden(16 personen) 40 g suiker 60 milliliter kokosolie / 70 gram boter 50 g havermout 50 g bloem 50 g geraspte kokos 1/2 theelepel kaneel Snuf zout 1. Verwarm de oven

Nadere informatie

Logus Proefmenu December 2014

Logus Proefmenu December 2014 Logus Proefmenu December 2014 Blini s met gerookte zalm, rucola en bieslookroom - Vispakketjes met peterselie-citroenvulling & Aardappelsterren met broccoli - Appelplaatkoek met cranberry s en vanillesaus

Nadere informatie

Witte chocolade met frambozencake

Witte chocolade met frambozencake Koulourakia Aanstaande zondag is het Pasen en dan moet er natuurlijk iets lekkers gebakken worden. Ik maak elk jaar Paaskoekjes. Die maak ik altijd van hetzelfde deeg als de kerstkransjes alleen maak ik

Nadere informatie

MU.TE.GA. Welkom Dr. Natalie Lorent! MUCOTEAM IN DIT NUMMER STUDIES 4-7 APPELSTRUDEL 8

MU.TE.GA. Welkom Dr. Natalie Lorent! MUCOTEAM IN DIT NUMMER STUDIES 4-7 APPELSTRUDEL 8 MU.TE.GA DECEMBER 2014 MUCOTEAM UZ LEUVEN IN DIT NUMMER WIST U DAT? TOEDIENING EN BEWARING MEDICATIE 2 Het einde van het jaar nadert, 2015 is in zicht. In deze nieuwsbrief staan nog een aantal belangrijke

Nadere informatie

Onze ervaringen met CFTR modulatoren ( de nieuwe CF medicatie ) Dr J Altenburg longarts AUMC locatie AMC

Onze ervaringen met CFTR modulatoren ( de nieuwe CF medicatie ) Dr J Altenburg longarts AUMC locatie AMC Onze ervaringen met CFTR modulatoren ( de nieuwe CF medicatie ) Dr J Altenburg longarts AUMC locatie AMC Longarts volwassenen CF + infectieziekten Transitiepoli Inhoud Introductie CF en het CFTR gen CFTR

Nadere informatie

UNIVERSITAIRE ZIEKENHUIZEN LEUVEN. Volwassen worden met mucoviscidose: De stap van kindergeneeskunde naar volwassenen geneeskunde

UNIVERSITAIRE ZIEKENHUIZEN LEUVEN. Volwassen worden met mucoviscidose: De stap van kindergeneeskunde naar volwassenen geneeskunde UNIVERSITAIRE ZIEKENHUIZEN LEUVEN Volwassen worden met mucoviscidose: De stap van kindergeneeskunde naar volwassenen geneeskunde Volwassen worden met Mucoviscidose De behandeling van mucoviscidose is de

Nadere informatie

Mu.Te.Ga. Mucoteam UZ Leuven December 2009

Mu.Te.Ga. Mucoteam UZ Leuven December 2009 Beste patiënten en ouders, Uit goede gewoonte willen we u ook dit jaar weer informeren over de evolutie in het onderzoek naar opvolging en behandeling van mucoviscidose. We zijn blij dat veel patiënten

Nadere informatie

Pannenkoeken (4 personen) Ingrediënten: 500 gram Leemansmolen tarwebloem 1 liter melk 4 à 5 eieren een beetje zout boter om te bakken

Pannenkoeken (4 personen) Ingrediënten: 500 gram Leemansmolen tarwebloem 1 liter melk 4 à 5 eieren een beetje zout boter om te bakken Recepten Pannenkoeken (4 personen) 500 gram Leemansmolen tarwebloem 1 liter melk 4 à 5 eieren Mix de bloem, het zout, de eieren en de helft van de melk in een kom tot een glad beslag. Meng de resterende

Nadere informatie

Peperkoekhuisje. 250 ml gepasteuriseerd eiwit Poedersuiker. 200g pure chocolade

Peperkoekhuisje. 250 ml gepasteuriseerd eiwit Poedersuiker. 200g pure chocolade Peperkoekhuisje Ingrediënten 400 gram honing 235 gram rietsuiker 235 gram boter 10 gram potas (U kunt ook 5 gram zuiveringszout gebruiken) 2 eetlepels water 1 kg bloem 2 theelepels gemalen kaneel 1 theelepel

Nadere informatie

High tea recepten voor Pasen

High tea recepten voor Pasen High tea recepten voor Pasen Vegan Pasen Voor veel mensen draait Pasen om ei. Helaas komt er een hoop leed en onrecht kijken bij de ei-inustrie. Daarom is Pasen bij ons altijd ei-vrij. Omdat we van lekker

Nadere informatie

Creatieve Workshop rond feestdagen

Creatieve Workshop rond feestdagen Creatieve Workshop rond feestdagen Creatieve Workshop rond feestdagen... 1 Eiwitarme marsepein verwerken tot leuke figuurtjes... 2 Recept marsepein... 2 Kleuren van marsepein... 3 Recept suikerlijm...

Nadere informatie

kinderkrant december 2014

kinderkrant december 2014 kinderkrant december 2014 Inhoud: Voorwoord Pag. 2 Groep 1/2b Pag. 11 & 12 Interview met juf Hanne Pag. 3 Groep 1/2c Pag. 13 & 14 Goed gedaan Pag. 4 Groep 3 Pag. 15 & 16 Kerstboom knutsel Pag. 5 Groep

Nadere informatie

Mary Berry s. bakbijbel

Mary Berry s. bakbijbel Mary Berry s bakbijbel Mary Berry s bakbijbel met meer dan 250 klassieke recepten Inhoudsopgave CONVERSIETABELLEN 6 INLEIDING EN TECHNIEKEN 8 Klassiek gebak 36 Vruchten- en notencakes 60 Kruidig gebak

Nadere informatie

MU.TE.GA. Nieuwe collega s. kinesistenteam. Prik-cadeautjes. prik-cadeautjes ontvangen.

MU.TE.GA. Nieuwe collega s. kinesistenteam. Prik-cadeautjes. prik-cadeautjes ontvangen. MU.TE.GA NOVEMBER 2015 MUCOTEAM UZ LEUVEN IN DIT NUMMER Mondmaskers en hygiene MyCyfAPP 2 De dagen zijn aan het korten, de winter staat voor de deur: een mooie tijd met Sinterklaas, Kerstmis en de eindejaarsfeesten.

Nadere informatie

NIEUWE MUTATIE SPECIFIEKE MEDICIJNEN VOOR CF De stand van zaken

NIEUWE MUTATIE SPECIFIEKE MEDICIJNEN VOOR CF De stand van zaken NIEUWE MUTATIE SPECIFIEKE MEDICIJNEN VOOR CF De stand van zaken De bestaande medicatie voor CF behandelt alleen de symptomen De nieuwe medicatie probeert de oorzaak van CF, een defect chloride kanaaltje

Nadere informatie

Bolo de laranja com casca (cake van hele sinaasappel)

Bolo de laranja com casca (cake van hele sinaasappel) Bolo de laranja com casca (cake van hele sinaasappel) In deze cake gaat dus ook de schil. De geur van een verse bolo de laranja is weergaloos. Het recept is ook nog eens erg eenvoudig, en alles bij elkaar

Nadere informatie

JIJ BENT JIJ. Met alle schoonheidsidealen. WELKOM Killerbody Agenda 2018

JIJ BENT JIJ. Met alle schoonheidsidealen. WELKOM Killerbody Agenda 2018 WELKOM Killerbody Agenda 2018 JIJ BENT JIJ Met alle schoonheidsidealen om ons heen lijkt het wel of er steeds meer mensen ontevreden over zichzelf zijn. Ook jij vindt misschien wel dat je te dik, te klein,

Nadere informatie

Kokosrotsjes met chocolade dip

Kokosrotsjes met chocolade dip voor ongeveer 15 rotsjes 4 eiwitten 250 g fijne kristalsuiker 350 g vruchtvlees van een kokosnoot of kant en klare kokosnoot rasp 200 g pure, melk of witte chocolade naar keus Kokosrotsjes met chocolade

Nadere informatie

WAAR IS DE KONING?? Voor en door mensen met een verstandelijke beperking

WAAR IS DE KONING?? Voor en door mensen met een verstandelijke beperking Speciale Kerstnieuwsbrief met alles wat u wilt weten over ons kerstfeest! Komt u ook op zondag 22 december? U bent van harte welkom samen gaan we op zoek naar de Koning! WAAR IS DE KONING?? Voor en door

Nadere informatie

Meewerken aan medische vooruitgang. Klinische proeven

Meewerken aan medische vooruitgang. Klinische proeven Meewerken aan medische vooruitgang Klinische proeven De medische wereld heeft de voorbije vijftig jaar een enorme vooruitgang gekend. En met de technologische ontwikkelingen van vandaag zal de medische

Nadere informatie

Dit is het Receptenboek van Luc van Kessel.

Dit is het Receptenboek van Luc van Kessel. Dit is het Receptenboek van Luc van Kessel. Er staan recepten in die ik lekker vind, kijk maar eens! Deze recepten kunnen jullie zelf bakken/maken. Als je deze recepten wil maken duurt het minimaal 10

Nadere informatie

Recept van de maand mei Medaillekoekjes (12 stuks)

Recept van de maand mei Medaillekoekjes (12 stuks) Horst, 02-05-2015 Beste ouders en gastouders, Stopt u in 2015 met werken of wordt u werkloos? Dan hebt u nog 6 maanden recht op kinderopvangtoeslag. Dit was voorheen 3 maanden. Gaat u binnen deze 6 maanden

Nadere informatie

Bakrecepten. voor de feestdagen

Bakrecepten. voor de feestdagen Bakrecepten voor de feestdagen Speculaas 100 g boekweitmeel* 100 g rijstmeel** 100 g harde boter 125 g lichtbruine basterdsuiker 1 ei (50 g) 1 theelepel glutenvrije bakpoeder 1 eetlepel glutenvrije speculaaskruiden

Nadere informatie

Zachte Chocoladetaart

Zachte Chocoladetaart 200 g pure chocolade, bij voorkeur speciale patisserie chocolade 200 g boter op kamertemperatuur 200 g suiker 4 eieren Zachte Chocoladetaart Verwarm de oven voor op 175 C. Breek de chocola in stukken en

Nadere informatie

MU.TE.GA MUCOTEAM. Beste allemaal, We staan in deze nieuwsbrief stil bij de meest. mogelijkheden. Aanvraag voorschriften. Via het mucosecretariaat:

MU.TE.GA MUCOTEAM. Beste allemaal, We staan in deze nieuwsbrief stil bij de meest. mogelijkheden. Aanvraag voorschriften. Via het mucosecretariaat: MU.TE.GA MEI 2015 MUCOTEAM UZ LEUVEN IN DIT NUMMER Beste allemaal, We staan in deze nieuwsbrief stil bij de meest Hygiëne Creon 40.000 Beleid van opname en onderzoeken 2 3 efficiënte manier om voorschriften

Nadere informatie

lezen veilig leren Kinderboekenweektip Voorbereiding Les 1 - kookboeken en recepten Benodigde materialen Werkwijze

lezen veilig leren Kinderboekenweektip Voorbereiding Les 1 - kookboeken en recepten Benodigde materialen Werkwijze veilig leren lezen Kinderboekenweektip 2009 Auteur: Josée Warnaar Het thema van de kinderboekenweek is Aan tafel! - Eten en snoepen in kinderboeken. In deze tip bakt u met de kinderen letterkoekjes. Het

Nadere informatie

Kookclub 20 oktober 2011;Patisserie avond olv Miche en Tine De Wilde-Verbist.

Kookclub 20 oktober 2011;Patisserie avond olv Miche en Tine De Wilde-Verbist. Kookclub 20 oktober 2011;Patisserie avond olv Miche en Tine De Wilde-Verbist. Financiers voor 35 financiertjes: 180 g boter 200 g niet-geraffineerde rietsuiker 150 g amandelpoeder van eerste kwaliteit

Nadere informatie

Deelnemen aan een klinische studie in Az Damiaan. Informatie voor de patiënt SAP 12496

Deelnemen aan een klinische studie in Az Damiaan. Informatie voor de patiënt SAP 12496 Deelnemen aan een klinische studie in Az Damiaan Informatie voor de patiënt SAP 12496 Bron: clinical trial center UZ Leuven 2010 2 Inhoud Inleiding 4 Wat is een klinische studie? 5 Waarom deelnemen aan

Nadere informatie

Leuk dat u aanwezig was bij een kookworkshop in Culinair Centrum. Wij hopen dat u veel geleerd heeft en genoten!

Leuk dat u aanwezig was bij een kookworkshop in Culinair Centrum. Wij hopen dat u veel geleerd heeft en genoten! Beste gast van Culinair Centrum, Leuk dat u aanwezig was bij een kookworkshop in Culinair Centrum. Wij hopen dat u veel geleerd heeft en genoten! Hierbij ontvangt u de recepten om ze thuis nog eens te

Nadere informatie

LOGUS Proefmenu mei 2012

LOGUS Proefmenu mei 2012 LOGUS Proefmenu mei 2012 Tuinbonensoepje met ansjovis croutons Klassieke asperges met ei, gerookte zalm en krieltjes Victoriacake met aardbeien Vanille koekjes Tuinbonensoepje met ansjovis croutons Voorgerecht:

Nadere informatie

Hester Sotera GezondLeven-challenge kookboek. 2014, Hester Sotera Uitgegeven in eigen beheer. Alle rechten voorbehouden

Hester Sotera GezondLeven-challenge kookboek. 2014, Hester Sotera Uitgegeven in eigen beheer. Alle rechten voorbehouden Hester Sotera GezondLeven-challenge kookboek 2014, Hester Sotera Uitgegeven in eigen beheer Alle rechten voorbehouden Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en / of openbaar gemaakt door middel

Nadere informatie

Turbo karamels Turbo karamels voor paarden Ingrediënten: Bereiding:

Turbo karamels Turbo karamels voor paarden Ingrediënten: Bereiding: Turbo karamels Turbo karamels voor paarden 250 g suiker 50g MediBronchiaal 10-15 druppels TurboBronchiaal als nodig Fit BARF fruit Karameliseer de suiker in een steelpan. Ondertussen, de cdvet TurboBronchiaal

Nadere informatie

Overheerlijke Smul Recepten om suikervrij te bakken!

Overheerlijke Smul Recepten om suikervrij te bakken! Overheerlijke Smul Recepten om suikervrij te bakken! Met o.a. chocoladetruffels, frambozenmuffins & vanillecake! Inhoudsopgave 1. Walnootmuffins met honing... 2 2. Suikervrije chocoladetruffels met rozijnen...

Nadere informatie

DE IJSMACHINE. Onze recepten!

DE IJSMACHINE. Onze recepten! DE IJSMACHINE Onze recepten! De basis Voor 1,5L Roomijs 250 ml melk 250 ml room 50 tot 80 gr suiker IJs 500 ml melk 3 eigelen 50 tot 80 gr suiker Sorbet 500 ml water 250 gr poedersuiker 500 ml vruchtenpulp

Nadere informatie

Red Bull de taart met vleugels

Red Bull de taart met vleugels Op het werk hebben we een collega welke verslaafd is aan Red Bull. Het is zelfs zo erg dat hij ons erop attendeerde dat er verschillende smaken Red Bull zijn. Je zou denken een normaal blikje Red Bull

Nadere informatie

Lekker bakken met minder zout.

Lekker bakken met minder zout. Lekker bakken met minder zout. 10 recepten Wie van z n nieren houdt, eet minder zout. Wie van zijn nieren houdt, eet minder zout! Minder zout eten is belangrijk. Zo n 85% van de Nederlanders eet meer zout

Nadere informatie

Authentieke recepten

Authentieke recepten Authentieke recepten Grilde ananas mei Bearenburch sjerp (Gegrilde ananas met Beerenburgstroop) Ananas in parten 3 eetlepels Friesche Vlag keukenstroop 1 1/2 dl jus d orange 2 borrelglaasjes Berenburg

Nadere informatie

Workshop Suikervrij bakken

Workshop Suikervrij bakken Workshop Suikervrij bakken Receptenboekje van:. www.kalasa.nl Suikervrij bakken. Te veel suiker eten is niet gezond, daarom willen steeds meer mensen suikervrij eten. Maar iedereen houdt wel van snoepen

Nadere informatie

Recepturen zijn opgesteld door: Ragnhild Visser-Vijfvinkel Eigenaresse VoedingVeilig

Recepturen zijn opgesteld door: Ragnhild Visser-Vijfvinkel Eigenaresse VoedingVeilig Recepturen zijn opgesteld door: Ragnhild Visser-Vijfvinkel Eigenaresse VoedingVeilig www.voedingveilig.nl Zandkoekjes met kaneel 500 gram bloem 250 gram roomboter (op kamertemperatuur) 200 gram suiker

Nadere informatie

TRIO VAN LEKKERNIJEN!

TRIO VAN LEKKERNIJEN! TRIO VAN LEKKERNIJEN! Gezoet met! Chocolademousse 100 g chocolade fondant tagatose 100 g chocolade melk tagatose 2 eieren 15cl sojaroom (Provamel) 15 g Passievruchtencrème 4 passievruchten 2 eieren 150g

Nadere informatie

Recepten met Oranjebloesemwater

Recepten met Oranjebloesemwater Recepten met Oranjebloesemwater Aardbeien- Sinaasappelschuimtaart 50 gram pistachenoten 4 eieren 150 gram zachte boter + boter om in te vetten 250 gram witte basterdsuiker 2 theelepels oranjebloesemwater

Nadere informatie

Paleo Brood. met 10 heerlijke Glutenvrije & Graanvrije BrooDrecepten

Paleo Brood. met 10 heerlijke Glutenvrije & Graanvrije BrooDrecepten Paleo Brood met 10 heerlijke Glutenvrije & Graanvrije BrooDrecepten 1 Inhoudsopgave Paleo Brood Appel Vinegar Brood 4 Rozemarijn Brood 7 Zoete Aardappel Brood 8 Paleo Knoflook Brood 11 Kaneel Banaan Brood

Nadere informatie

Scarlet Bakes. Scarlet Bakes is opgericht door 2 eigenwijze Engelse moeders die kant en klare Cookiemixen (dramatisch ) wilden verbeteren.

Scarlet Bakes. Scarlet Bakes is opgericht door 2 eigenwijze Engelse moeders die kant en klare Cookiemixen (dramatisch ) wilden verbeteren. Scarlet Bakes In de keukens van Scarlet Bakes is de lucht altijd gevuld met de geur van vers gebakken Homemade Cookies. Scarlets passie voor heerlijke, eigengemaakte Cookies is de basis voor een assortiment

Nadere informatie

Bakken, decoreren & presenteren. Aardbeien ijs. www.funcakes.nl

Bakken, decoreren & presenteren. Aardbeien ijs. www.funcakes.nl Aardbeien ijs 2 dl slagroom 4 dl volle melk 20g magere melkpoeder 40g glucose stroop 120g suiker 4 eidooiers 2g FunCakes gelatine poeder FunCakes mini hartjes 3 eetlepels FunCakes smaakstof aardbeien IJsmachine

Nadere informatie

MU.TE.GA MU.TE.GA. Lentekriebels. Opname in het ziekenhuis. Vervanging. Mei Op reis 2 Raadpleging en secretariaat.

MU.TE.GA MU.TE.GA. Lentekriebels. Opname in het ziekenhuis. Vervanging. Mei Op reis 2 Raadpleging en secretariaat. MU.TE.GA Mei 2012 Mucoteam U.Z. Leuven In dit nummer MU.TE.GA Op reis 2 Raadpleging en secretariaat Medicatievoorschriften Inhalatiecorticosteroïden 3 Aerosoltoestellen Klinische studies Zout 5 Lentekriebels

Nadere informatie

Gaat jouw liefde door de maag?

Gaat jouw liefde door de maag? Gaat jouw liefde door de maag? Valentijnsdag; commerciële onzin, of een mooi moment om extra lief voor elkaar te zijn? Jij mag het zeggen, maar wij geven je in ieder geval recepten voor een heerlijke brunch,

Nadere informatie

RECEPTEN zonder gluten

RECEPTEN zonder gluten 70 REVOLUTIONAIRE RECEPTEN zonder gluten JAN-WILLEM VAN DER BOOM 6 7 INHOUD INTRODUCTIE 08 VOORBEREIDING 12 ONTBIJT 16 DEN EELDER 34 ZOETE VERLEIDING 38 KENWOOD 64 LUNCH 72 RESTAURANT PURE PASSIE 90 TUSSENDOORTJES

Nadere informatie

LOGUS Mini Proef-menu Juli 2011

LOGUS Mini Proef-menu Juli 2011 LOGUS Mini Proefmenu Juli 2011 Tomatensoep met perzik en mascarpone Visfilet met tomaat en kappertjes Witte chocolade muffins Yoghurtijs met aardbei en een koeklepeltje Tomatensoep met perzik en mascarpone

Nadere informatie

Boursin-hapje met zalm

Boursin-hapje met zalm Boursin-hapje met zalm Ingrediënten (10 stuks): 2 plakjes gerookte zalm Verse Dille ¼ doosjes Boursin (kruidenkaas) plasticfolie : 1. Beleg de plakjes gerookte zalm heel dik met Boursin en verse dille.

Nadere informatie

Bosbessen Pruimentaart

Bosbessen Pruimentaart Bosbessen Pruimentaart Deeg: 150 gr bloem 1 ½ tl bakpoeder 1 tl zout 50 gr boter 50 gr bruine suiker 75 gr boter Vulling: 200 gr suiker 1 ei 1 tl vanille-extract of 1 zakje vanillesuiker 175 ml melk 4

Nadere informatie

Scarlet Bakes GOOD FOOD GIFTS

Scarlet Bakes GOOD FOOD GIFTS Scarlet Bakes Scarlet Bakes is opgericht in 2008 door Jo Silsbury en Victoria Townsend, twee moeders met een passie voor bakken. Het idee kwam al snel om mooie gelaagde cookie mixen in glazen potten te

Nadere informatie

Klop de boter samen met de suiker wit en luchtig. Dit duurt ongeveer 5

Klop de boter samen met de suiker wit en luchtig. Dit duurt ongeveer 5 Oreo Tulband Laatst zag ik een foto voorbij komen van een Oreo cake en die zag zo lekker uit dat ik gelijk besloot om er ook één te maken. Door de witte chocolade die er op zit smaakt hij naar de Oreo

Nadere informatie

ICT in de keuken? Vak: Techniek Leraar: J. Gielen Naam:... 1

ICT in de keuken? Vak: Techniek Leraar: J. Gielen Naam:... 1 ICT in de keuken? Vak: Techniek Leraar: J. Gielen Naam:... 1 1. Wat is het probleem? In de lessen Techniek worden heel wat opdrachten gegeven. Soms weten we er niet aan te beginnen en zoeken we inspiratie

Nadere informatie

Het klasnieuws: week 30 Ditjes en datjes

Het klasnieuws: week 30 Ditjes en datjes Het klasnieuws: week 30 Ditjes en datjes 15, 16 en 17 juni: Mierekamp Week 30 Twee weken geleden hadden we een deadline, moederdag. We werkten op volle kracht aan onze cadeau. De portretten zijn gemaakt

Nadere informatie

Centrum klinische farmacologie: deelnemen aan een klinische studie

Centrum klinische farmacologie: deelnemen aan een klinische studie Centrum klinische farmacologie: deelnemen aan een klinische studie informatie voor gezonde proefpersonen en patïenten INLEIDING 3 KLINISCHE STUDIES: EEN INLEIDING 4 De ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel

Nadere informatie

Dak een pan en giet er een wolkje liefde in. Roer en doe er een snuifje succes bij. Kneed vrede en snijd het. Leg het nu in de pan en meng.

Dak een pan en giet er een wolkje liefde in. Roer en doe er een snuifje succes bij. Kneed vrede en snijd het. Leg het nu in de pan en meng. Dak een pan en giet er een wolkje liefde in. Roer en doe er een snuifje succes bij. Kneed vrede en snijd het. Leg het nu in de pan en meng. Shake er familie in en voeg er een kg geluk in van plezier. Pers

Nadere informatie

Menu Aspergemenu. Asperge-tomaatsalade met gerookte kip. Thaise aspergesoep met zalm. Asperges traditioneel. Kaastaart met noten

Menu Aspergemenu. Asperge-tomaatsalade met gerookte kip. Thaise aspergesoep met zalm. Asperges traditioneel. Kaastaart met noten Menu 72. - Aspergemenu Asperge-tomaatsalade met gerookte kip Thaise aspergesoep met zalm Asperges traditioneel Kaastaart met noten Ingrediënten (4 pers) 8 stuks geschilde asperges 400 gr gerookte kipfilet

Nadere informatie

Pannenkoeken Sekerpare Tiramisu

Pannenkoeken Sekerpare Tiramisu DESSERTEN VAN HET ZESDE LEERJAAR schooljaar 2011-2012 Cupcakes chocolade Hippe cupcakes met vanille Oliebollen Pannenkoeken Sekerpare Tiramisu CUPCAKES CHOCOLADE Ingrediënten: 50g pure chocolade 125g zachte

Nadere informatie

Verras je gezin, partner of vrienden eens met een ander kerstontbijtje!

Verras je gezin, partner of vrienden eens met een ander kerstontbijtje! Verras je gezin, partner of vrienden eens met een ander kerstontbijtje! ONTBIJTGRANOLA 10-12 porties 10 minuten bereidingstijd 15-20 minuten oventijd 2 eetlepels kokosolie 4 eetlepels honing 150 gram gekookte

Nadere informatie

Mijn schildpadmap. Bijlage 2. Bijlage 2. Mijn schildpadmap

Mijn schildpadmap. Bijlage 2. Bijlage 2. Mijn schildpadmap Bijlage 2 Mijn schildpadmap Bijlage 2. Mijn schildpadmap Hallo!!! Mijn naam is... Ik ben... jaar. De kleur van mijn ogen is... De kleur van mijn haar is... Ik heb... zussen en die heten... Ik heb... broers

Nadere informatie

Basisrecepten. Vanille-ijs. Chocolade-ijs. Mokka ijs. Praliné-ijs

Basisrecepten. Vanille-ijs. Chocolade-ijs. Mokka ijs. Praliné-ijs Vanille-ijs Basisrecepten 1 liter melk 800 gr room 11 eidooiers 500 gr suiker 7,5 gr stabilisator 1 vanillestok 1 snuifje zout Klop de eidooiers met 1/3 van de suiker tot ruban. Meng intussen de stabilisator

Nadere informatie

6 gratis Pompoen recepten.

6 gratis Pompoen recepten. s i t a Gr 6 gratis Pompoen recepten www.pompoensoep.info P O M P O E N P U R E E M A K E N POMPOEN PUREE Pompoenpuree kun je in Amerikaa kant en klaar in blikjes kopen, in Nederland is het ook wel te

Nadere informatie

Wandelsnacktips. Omdat wandelen niet alleen leuk, maar ook lekker is. Marjoleine van der Waal. gewichtsconsulente. Marjoleine van der Waal

Wandelsnacktips. Omdat wandelen niet alleen leuk, maar ook lekker is. Marjoleine van der Waal. gewichtsconsulente. Marjoleine van der Waal Wandelsnacktips Omdat wandelen niet alleen leuk, maar ook lekker is Marjoleine van der Waal gewichtsconsulente Marjoleine van der Waal Speciaal voor nieuwe wandeltiplezers Houd je net als ik van wandelen

Nadere informatie

ELKEZONDAG HEERLIJKTAART

ELKEZONDAG HEERLIJKTAART CAROLINE LEBAR ELKEZONDAG HEERLIJKTAART Van Halewyck INHOUD APPELKARAMELWALNOOT 4 ABRIKOOSBRAAM 6 ANANASAARDBEI 8 RODE&WITTEKERSEN 10 PERZIKVIJGBRAAM 12 APPELKARAMELSESAM 14 FRAMBOOSAALBESSPECULAAS 16

Nadere informatie

JESSE VAN DER VELDE SINT RECEPTEN 14 HEERLIJKE, GEZONDE RECEPTEN

JESSE VAN DER VELDE SINT RECEPTEN 14 HEERLIJKE, GEZONDE RECEPTEN JESSE VAN DER VELDE SINT RECEPTEN 14 HEERLIJKE, GEZONDE RECEPTEN Inleiding Sintrecepten Bedankt voor de aankoop van dit e-book, waarin je 10 overheerlijke Sintrecepten vindt - plus 4 bonusrecepten! Dit

Nadere informatie

Spaghetti. Ingredienten (voor 15 personen) 900 gram bloem 9 eieren 90 ml olijfolie Een snufje zout

Spaghetti. Ingredienten (voor 15 personen) 900 gram bloem 9 eieren 90 ml olijfolie Een snufje zout Mexicaanse wraps Ingredienten (Voor 15 personen): 15 kleine wraps 1 grote ui 500 gram gehakt 3 paprika s (van verschillende kleuren) 2 potten wrap sauce (mild) 1 * Blikje mais van 300 gram 2 potjes soure

Nadere informatie

Kerst Kerstkoekjeskrans

Kerst Kerstkoekjeskrans Kerst Kerstkoekjeskrans Jippie! Het is bijna kerst! De winkels liggen heerlijk vol met allemaal kerstige dingen, waaronder allemaal leuke kookbladen die zich deze maand richten op kerst. Een van deze bladen

Nadere informatie

1. Het feest van de koning. Slingers maken. Nodig gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar

1. Het feest van de koning. Slingers maken. Nodig gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar 1. Het feest van de koning Slingers maken gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar Op onderstaande site staan verschillende mogelijkheden om een feestelijke

Nadere informatie

Haver Speltmeel Mix Recepten

Haver Speltmeel Mix Recepten Haver Speltmeel Mix Recepten DON'T FORGET De basis voor deze recepten is Haver Speltmeel. Dit is een mix van havermeel (25%) en volkoren Kollenbergerspeltmeel (75%). Door de gluten in het volkoren speltmeel

Nadere informatie

Entrees Nagerechten 127

Entrees Nagerechten 127 Notities notes 126 Entrees Nagerechten 127 Vruchtensalade VOEDINGSWAARDE PER PORTIE 116 kcal Proteïnen: 1 g (2% ADH) Vetstoffen: 0,5 g (1% ADH) Koolhydraten: 27 g (9% ADH) Bereidingstijd: 20 minuten Kooktijd

Nadere informatie

Hartige tussendoortjes TOMATENBROOD TORTILLA CHIPS

Hartige tussendoortjes TOMATENBROOD TORTILLA CHIPS Hartige tussendoortjes TOMATENBROOD Neem 4 sneden bruin brood, het liefst een rustiek soort brood en zelf dik gesneden. Rooster de sneden brood in broodrooster of oven. Snij 2 teentjes knoflook doormidden

Nadere informatie

Logus Proefmenu Maart 2015

Logus Proefmenu Maart 2015 Logus Proefmenu Maart 2015 Groene Smoothie (kiwi, appel spinazie en avocado) Bosbes Yogi (yoghurt, sinaasappelsap, banaan en bosbes) Courgettesoep met gember en bieslook - Spicy zalm met clementine salsa

Nadere informatie

A'MUZE. ingrediënten: bodem: 1 grote plak bladerdeeg; Soezendeeg: 100 gr boter zout 150 gr bloem 4 eieren; 125 ml melk 125 ml water

A'MUZE. ingrediënten: bodem: 1 grote plak bladerdeeg; Soezendeeg: 100 gr boter zout 150 gr bloem 4 eieren; 125 ml melk 125 ml water St Honoré a la creme chiboust Deze taart zou een eerbetoon zijn aan Saint Honoré (Honoratus), bisschop van Amiens (ca. 600) en beschermheilige van de bakkers. ingrediënten: bodem: 1 grote plak bladerdeeg;

Nadere informatie

MU.TE.GA MU.TE.GA. Nieuw aerosol apparaat. Nieuwe gezichten in het mucoteam. Griepvaccin. UZLeuven. Oktober Col du calibier 2 Pizza of E651

MU.TE.GA MU.TE.GA. Nieuw aerosol apparaat. Nieuwe gezichten in het mucoteam. Griepvaccin. UZLeuven. Oktober Col du calibier 2 Pizza of E651 MU.TE.GA Oktober 2012 UZLeuven In dit nummer MU.TE.GA Col du calibier 2 Pizza of E651 Cayston 3 Nieuwe zuurstofregeling Symposium 4 Griepvaccin Het griepseizoen is er! Voor alle patiënten met mucoviscidose

Nadere informatie

De basis van de pizza: Het deeg

De basis van de pizza: Het deeg De basis van de pizza: Het deeg Wat is het geheim achter die smaak waar Napolitaanse pizza s over heel de wereld om worden geroemd? Natuurlijk, hun traditionele houtovens maar wat dacht u van het deeg?

Nadere informatie

Infectiepreventie in het ziekenhuis: 9 praktische tips voor patiënten met CF

Infectiepreventie in het ziekenhuis: 9 praktische tips voor patiënten met CF Infectiepreventie in het ziekenhuis: 9 praktische tips voor patiënten met CF informatie voor patiënten Regelmatige controles in het mucoviscidose referentiecentrum zijn onontbeerlijk. Een ziekenhuis is

Nadere informatie

De basis. 250 ml melk 250 ml room 50 tot 80 gr suiker* Roomijs. 500 ml melk 3 eigelen 50 tot 80 gr suiker* Ijs

De basis. 250 ml melk 250 ml room 50 tot 80 gr suiker* Roomijs. 500 ml melk 3 eigelen 50 tot 80 gr suiker* Ijs Recepten IJSMACHINE INLEIDING Ijs bereiden met behulp van de ijsmachine van FriFri De basis Plaats de kom gedurende 10 tot 12 uur in de koelkast voordat u met de bereiding begint. F9004/F9006 F9005 Plaats

Nadere informatie

Een puntprevalentiestudie van de zorgzwaarte en de prevalentie van wonden urineweginfecties in de Vlaamse thuiszorg

Een puntprevalentiestudie van de zorgzwaarte en de prevalentie van wonden urineweginfecties in de Vlaamse thuiszorg Een puntprevalentiestudie van de zorgzwaarte en de prevalentie van wonden urineweginfecties in de Vlaamse thuiszorg Beste verpleegkundige, alvast bedankt voor je medewerking aan deze studie! Wat volgt,

Nadere informatie

inhoud Inleiding 6 Adviezen & historie 10

inhoud Inleiding 6 Adviezen & historie 10 inhoud Inleiding 6 Adviezen & historie 10 16 88 lente & zomer herfst & winter Goudsbloem 28 Basilicum 36 Citroenverbena 46 Munt 54 Kaapse knoflook 64 Bergamot 70 Dille 76 Dropplant 82 Peterselie 98 Koriander

Nadere informatie

EEN APPELTJE VOOR DE DORST

EEN APPELTJE VOOR DE DORST EEN APPELTJE VOOR DE DORST Deze les gaat over appels en kippen. Je hebt heel veel verschillende appels. Appels in allerlei kleuren: groen, geel, knalrood. En in heel veel smaken: zoet, een beetje zurig,

Nadere informatie

BSO programma Meivakantie

BSO programma Meivakantie BSO programma Meivakantie Maandag 24 april Pompoenhangers maken. Garen en karton. Eieren zakloop tour. Waar: gymzaal of buiten. Hoe: er staan 2 mandjes tegenover elkaar op een afstand van ongeveer 7 meter.

Nadere informatie

DE GOEIEN INDRUK. Maandelijks tijdschrift Scouts & Gidsen Linden Sint-Kwinten

DE GOEIEN INDRUK. Maandelijks tijdschrift Scouts & Gidsen Linden Sint-Kwinten DE GOEIEN INDRUK Maandelijks tijdschrift Scouts & Gidsen Linden Sint-Kwinten Kijk in januari altijd goed het maandboekje na, want deze zullen afwijken van de normale zondag vergadering door examens! Elke

Nadere informatie

Met welke geneesmiddelen is het onderzoek uitgevoerd?

Met welke geneesmiddelen is het onderzoek uitgevoerd? Dit is een samenvatting van een klinisch onderzoek bij patiënten met idiopathische pulmonale fibrose, een zeldzaam type longaandoening. De samenvatting is geschreven voor de doorsneelezer en is opgesteld

Nadere informatie

mitchel van duuren VAN O.A. DE WEBSITES PALEO.NL EN PALEODIEET.NL 3 Paleo brood recepten toch je boterham zonder de nadelen van graan

mitchel van duuren VAN O.A. DE WEBSITES PALEO.NL EN PALEODIEET.NL 3 Paleo brood recepten toch je boterham zonder de nadelen van graan mitchel van duuren VAN O.A. DE WEBSITES PALEO.NL EN PALEODIEET.NL 3 Paleo brood recepten toch je boterham zonder de nadelen van graan De meest gestelde vraag die ik krijg als mensen overwegen om Paleo

Nadere informatie

Koffie, thee met Wortel-appeltaart met lemoncurd. Goed gevulde bonensoep met bruin brood, boeren roomboter en/of pesto

Koffie, thee met Wortel-appeltaart met lemoncurd. Goed gevulde bonensoep met bruin brood, boeren roomboter en/of pesto Jeanine Schreuders en Norbert van Doorn hebben in hun Eetlokaal, boerderij BuitenLand, ons laten proeven wat je zoal kunt doen met voedsel wat er niet meer zo mooi uit ziet, danwel over de THT datum is,..

Nadere informatie

Kerstkookboek Het Park

Kerstkookboek Het Park Kerstkookboek Het Park Samen met Rudolph van Veen maken wij ons eigen Kerstkookboek. Hierin worden de allerlekkerste en leukste kerstrecepten van West Friesland verzameld. Staat jouw kerstrecept er al

Nadere informatie