MU.TE.GA. Welkom Dr. Natalie Lorent! MUCOTEAM IN DIT NUMMER STUDIES 4-7 APPELSTRUDEL 8

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MU.TE.GA. Welkom Dr. Natalie Lorent! MUCOTEAM IN DIT NUMMER STUDIES 4-7 APPELSTRUDEL 8"

Transcriptie

1 MU.TE.GA DECEMBER 2014 MUCOTEAM UZ LEUVEN IN DIT NUMMER WIST U DAT? TOEDIENING EN BEWARING MEDICATIE 2 Het einde van het jaar nadert, 2015 is in zicht. In deze nieuwsbrief staan nog een aantal belangrijke mededelingen over kleine of grote veranderingen in het mucoviscidose centrum en nieuws over studies. Welkom Dr. Natalie Lorent! Sinds kort is Dr. Natalie Lorent begonnen als arts op de dienst Pneumologie met als aandachtsgebied mucoviscidose. Gezien de groei van onze patiënten populatie zijn we erg blij met deze nieuwe dokter. In deze nieuwsbrief wil Dr. Lorent zich graag voorstellen: STUDIES 4-7 APPELSTRUDEL 8 PRETTIGE 9 FEESTDAGEN MUCOTEAM LEUVEN Tel nr. secretariaat: (ma-vrij tussen 9-11en uur) Voorschriften en attesten bij voorkeur aanvragen via mucocentrum@uzleuven.be Sommigen van jullie hebben me al ontmoet, anderen nog niet. Laat me mijzelf even kort voorstellen. Na het beëindigen van mijn geneeskunde opleiding aan de KUL in 1997, specialiseerde ik in de Inwendige Geneeskunde/Pneumologie in Londen en Leuven. Na een aanvullend jaar klinisch onderzoek in de Respiratoire Oncologie vertrok ik naar het buitenland. Gedurende 4 jaar heb ik als pneumologe gewerkt in opleidingscentra in Botswana en Rwanda, waar ik zowel klinisch werk deed, in stond voor de opleiding van jonge artsen en operationeel onderzoek verrichtte. In tussentijd behaalde ik mijn diploma in de Tropische Geneeskunde en bereidde ik mijn doctoraatsonderzoek voor aan het Tropisch Instituut in Antwerpen. Van werkte ik in Cambodia waar ik naast opleiding van lokale artsen ook een groot project leidde in het kader van actief opsporen - met nieuwe diagnostische testen - van (multiresistente) tuberculose in de arme buurten van de hoofdstad met als doel sneller een effectieve behandeling in te stellen. In de zomer van 2014 keerde ik terug naar België om mijn doctoraat af te werken en een nieuwe baan als pneumologe aan de UZ Leuven op te nemen. Ik zal me vooral toeleggen op mucoviscidose en andere ziekten met bronchiëctasieën. Ik heb in de tropen heel wat ervaring opgedaan met chronische, moeilijk behandelbare longinfecties, zij het dan meestal eerder omwille van diagnostische en therapeutische beperkingen. Ik heb geleerd hoe op een constructieve manier met frustraties en ontgoochelingen om te gaan, en de successen (hoe klein ook) te koesteren. Het is voor mij een uitdaging om de complexiteit van een ziekte als mucoviscidose, zowel de medische als niet-medische aspecten, beter te begrijpen en binnen een excellent multidisciplinair team mee te helpen om de levens van mucopatiënten mooier te maken. Ik kijk alvast uit naar een aangename samenwerking! Dr. Lorent

2 Page 2 Wist u dat... Wachten in de wachtzaal voor het verloop van een rustige raadpleging heel belangrijk is? De verpleging zal ervoor zorgen dat iedereen op de juiste tijd en volgorde bij de dokter kan komen. Het is eerlijker en overzichtelijker voor iedereen! Het niet toegestaan is om te filmen of foto s te nemen op de raadpleging? Indien u dit toch wilt doen moet u hiervoor expliciet toestemming vragen aan onze dienst communicatie. Er spijtig genoeg ook in het ziekenhuis diefstallen gebeuren? Laat geen kostbare spullen onbewaakt achter tijdens je consultatie of op je ziekenhuiskamer. U heel veel informatie over muco kunt vinden op onze website? Het belangrijk is dat u contact opneemt met uw mucoviscidose arts als er bij opname/verblijf in een ander ziekenhuis / revalidatiecentrum een wijziging in de mucobehandeling gebeurt? U mag de arts vragen contact op te nemen met uw mucoviscidose arts als er een wijziging in uw behandeling wordt voorgesteld. Dat het aantal kinderen met muco en toch goed behoud van longfunctie elk jaar toeneemt! Wij geen afwezigheidsattesten kunnen schrijven als u niet op raadpleging of voor een opname in het ziekenhuis bent geweest? Gelieve dit dan ook niet aan ons secretariaat te vragen! Het jaarlijkse Europese mucoviscidose congres dit jaar in Brussel plaatsvindt! Wijziging in de toediening van medicatie en bewaring van medicatie tijdens opname in het ziekenhuis. Om tijdens opname in het ziekenhuis de toediening van medicatie veilig te laten verlopen wordt er sinds 2013 in het UZ Leuven een bedside-scanningssysteem gebruikt. Door het gebruik van dit systeem zien de arts en de verpleegkundige van een afdeling of de voorgeschreven medicatie bij de juiste persoon en aan de juiste dosis toegediend is. Bij bedside-scanning wordt de barcode van het identificatiebandje van de patiënt én de barcode of QR-code van de medicatie gescand. Deze scanning doet de verpleegkundige net vóór toediening van de medicatie. De barcodes worden via het computersysteem gecheckt met het medisch voorschrift. Als de juiste medicatie, het juiste tijdstip en de juiste patiënt geregistreerd zijn kleurt de controlelamp groen en mag de medicatie worden toegediend. Bedside-scanning verkleint de kans op medicatiefouten. Daarom is het ook belangrijk dat het identificatiebandje door de patiënt ten allen tijde wordt gedragen.

3 Page 3 MU.TE.GA Wat betekent dit systeem voor u en/of uw kind? Bedside-scanning wordt op alle hospitalisatieafdelingen van het UZ Leuven gebruikt. Om dit systeem vlot te kunnen gebruiken zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd in de manier waarop medicatie wordt gegeven bij opname van u of uw kind in het ziekenhuis. Bij opname brengt u de medicatie mee voor één dag. De medicatie voor de andere dagen van de opname zal door de ziekenhuisapotheek worden geleverd aan de afdeling (met een BAR-code erop). Er zijn een aantal uitzonderingen waarvoor we uw aandacht vragen: Medicatie met een specifieke goedkeuring van de adviserend geneesheer kan niet via bedside-scanning geregistreerd worden. Bij opname dient u dan ook een aantal medicamenten (als deze aan u of uw kind zijn voorgeschreven) mee te brengen naar het ziekenhuis: Cayston, Colobreathe, Tobi of Tobi podhaler, evenals de inhalatie medicatie, bijvoorbeeld Seretide, Symbicort, Pulmicort, Ventolin puff. Deze medicatie bewaart u dan op uw kamer of op de kamer van uw kind en moet worden genomen zoals afgesproken met de arts. Op de pediatrische afdeling: De verpleegkundige die uw kind tijdens de opname verzorgt zal dagelijks de inname van de medicatie met u en uw kind overlopen. Een aantal medicaties die frequent gedurende de dag worden ingenomen, zullen op de kamer mogen worden bewaard als u rooming-in doet bij uw kind. De medicatie die onder deze voorwaarde op de kamer wordt bewaard zijn: Creon, vitamines, aerosol met hypertoon zout, Pulmozyme, Ventolin puff en Ventolin druppels voor in de aerosol, Novolizer Budesonide en Symbicort. Indien u geen rooming-in doet bij uw kind (en uw kind dus regelmatig alleen op de kamer is) wordt enkel Creon op de kamer bewaard. De arts en verpleegkundige zal met u en uw kind overlopen of de dosis die uw kind neemt overeenstemt met wat in het medisch dossier vermeld staat. Alle medicatie wordt gescand, behalve Creon. Indien u of uw kind hier nog vragen over heeft kunt u contact opnemen met het mucoteam of de hoofdverpleegkundige van de eenheid. Op de volwassenen afdeling: De verpleegkundige, die u tijdens de opname verzorgt, zal dagelijks de inname van uw medicatie met u overlopen. Creon wordt frequent gedurende de dag ingenomen en scanning is niet telkens nodig. Daarom kunt u ook de Creon op uw kamer bewaren en nemen zoals voorgeschreven. De arts en verpleegkundige zal met u overlopen of de dosis die u neemt overeenstemt met wat in uw medisch dossier vermeld staat. Het nemen van Creon tijdens de opname wordt dus niet gescand. Medicatie wordt in de verpleegwacht of in een medicatiedoos op uw kamer opgeslagen. Bij ontslag mag u de ze medicatiedoos meenemen om bij een volgende opname mee terug te brengen naar de afdeling.

4 Page 4 Een korte opfrissing: De vijf klassen van mutaties van mucoviscidose Afhankelijk van wat er precies fout loopt met het eiwit (het chloorkanaal) worden de afwijkingen in vijf klassen onderverdeeld. Deze onderverdeling in klassen is belangrijk, omdat het wetenschappelijk onderzoek zich de laatste jaren toespitst op een specifieke behandeling van elke klasse in de zoektocht naar een betere behandeling of misschien zelfs genezing van de ziekte. In klasse 1 wordt geen volledige eiwitketen gevormd. Er is geen chloorkanaal. Klasse 2 maakt een volledige eiwitketen, maar met een fout. Het controlesysteem in ons lichaam herkent de fout en breekt het eiwit af. Het eiwit wordt verwijderd. Er is geen chloorkanaal in de celmembraan. In klasse 3 vormt zich een volledig eiwit maar het wordt niet geactiveerd, met andere woorden het chloorkanaal werkt niet maar is wel aanwezig in de celmembraan. Deze drie klassen van mutaties of afwijkingen worden teruggevonden bij het klassieke ziektebeeld van mucoviscidose met ernstige long- en verteringsproblemen. Bij klasse 4 is er een chloorkanaal aanwezig in de celmembraan maar het kanaal werkt onvoldoende. Bij klasse 5 is er te weinig aanmaak van eiwit. Er is een werkend chloorkanaal aanwezig in de celmembraan maar veel te weinig.

5 Page 5 De combinatie-studie lumacaftor/ivacaftor (VX ) (klasse 2 en 3) Deze studie werd uitgevoerd bij patiënten die homozygoot zijn voor de F508del mutatie, wat meteen de grootste groep patiënten uitmaakt (ongeveer 50% van alle patiënten met muco). In ons centrum hebben 16 patiënten deelgenomen aan deze studie. Hierbij kregen ze gedurende 24 weken de combinatie lumacaftor/ivacaftor toegediend. De patiënten werden blind in één van onderstaande groepen ingedeeld: 1) 600mg lumacaftor 1x/dag + 250mg ivacaftor 2x/dag 2) 400mg lumacaftor 2x/dag + 250mg ivacaftor 2x/dag 3) lumacaftor placebo 2x/dag + ivacaftor placebo 2x/dag Noch de patiënt, noch de onderzoeker wisten in welke groep hij/zij werd onderverdeeld. Na deze dubbel blinde fase kregen de deelnemers de mogelijkheid om over te stappen in een vervolgstudie (de open label extensie fase ). Hierbij krijgen alle patiënten gedurende 96 weken het actieve medicijn. Deze vervolgstudie is nog steeds lopende. De afgelopen fase 3 combinatie-studie toonde een matige verbetering van de longfunctie (ongeveer 3% stijging van de voorspelde éénsecondewaarde) en een duidelijke afname van het aantal opstoten van longinfectie (ongeveer 30% minder). Er was enige verbetering in het gewicht van de patiënten en er was een lichte stijging in de kwaliteit van leven score. Het combimedicijn lumacaftor/ivacaftor werd over het algemeen goed verdragen. Op basis van deze resultaten heeft Vertex een aanvraag ingediend voor de goedkeuring van dit combimedicijn in de USA en Europa. VX studie( Ivacaftor-studie voor gating mutations) (klasse 2 en 3) In deze studie krijgen alle deelnemers van de voorgaande studie (dubbelblind cross-over VX ) Ivacaftor (merknaam Kalydeco ) gedurende 2 jaar. Ondertussen loopt deze studie al 1,5 jaar voor de meeste deelnemers. De resultaten blijven gunstig tot op heden, het merendeel van onze deelnemende patiënten is momenteel week 72 voorbij in de studie. Er is nog steeds een blijvend positief effect op de longfunctie, het gewicht en het aantal longinfecties. Er worden geen problemen gemeld wat betreft veiligheid. Er zal ook een kleine sub-studie aan deze studie toegevoegd worden waarin het effect van hypertoon zout getest wordt gedurende 8 weken. Doel is om na te gaan of hypertoon zout in combinatie met Ivacaftor nog betere resultaten geeft. Deze testen mogen enkel doorgaan bij reeds deelnemende patiënten aan de VX studie. Bovendien zal enkel in ons centrum een 2 de bijkomende sub-studie opgestart worden waarbij bijkomende onderzoeken zullen gebeuren bij de deelnemende patiënten met de G970R-mutatie. Het doel is om voldoende bewijs te leveren van het effect van Ivacaftor bij deze gating-mutation G970R. Deze mutatie is namelijk de enige die niet door het FDA is goedgekeurd.

6 Page 6 PTC124 (Ataluren) studie (klasse 1) Sinds kort zijn er twee nieuwe fase 3 studies met PTC124 (Ataluren) van start gegaan. Net als ivacaftor (Kalydeco ) en lumacaftor is dit een medicijn dat het basisdefect bij mucoviscidose aanpakt. De werking van het CFTR-eiwit zou dan hersteld kunnen worden. Deze medicatie is gericht op patiënten met een stopcodonmutatie (klasse 1 mutatie), dat wil zeggen ongeveer 10% van alle patiënten met muco. Dit zijn mutaties die eindigen op X, bv G542X, W1287X, E60X.. PTC124-GD-023 studie (klasse 1) Dit is een vervolg op de vorige fase 3 studie, welke ongeveer 3 jaar geleden was gestart. Enkel patiënten die deze voorgaande studie hebben afgemaakt kunnen deelnemen aan deze vervolgstudie. Tijdens deze open label extensie fase krijgen alle patiënten gedurende 48 weken het echte medicijn. De belangrijkste uitkomstparameter van deze studie is het bepalen van de veiligheid bij langdurig gebruik. Ook de werkzaamheid van het medicijn zal worden bepaald aan de hand van het verloop van de éénsecondewaarde, het aantal opstoten van longinfectie en veranderingen in lichaamsgewicht. PTC124-GD-021 studie (klasse 1) Aan deze nieuwe fase 3 studie zullen wereldwijd ongeveer 208 patiënten deelnemen, in centra in Amerika, Australië, Europa en Israël. Het onderzoek zal ongeveer een jaar duren. Alle patiënten die aan het onderzoek deelnemen zullen 3 maal per dag de studie medicatie innemen. Deze wordt ingenomen in de vorm van een poeder dat opgelost moet worden in melk of water. De patiënten worden blind in één van volgende twee groepen ingedeeld: 1) Ataluren: 10 mg/kg s morgens, 10 mg/kg s middags en 20 mg/kg s avonds 2) Placebo s morgens, s middags, s avonds De patiënt en de onderzoeker weten beiden niet in welke groep de patiënt terecht komt ( dubbel blind ). Na deze dubbel blinde fase krijgen de deelnemers de kans om over te stappen naar de open label extensie fase welke nog eens 48 weken duurt en waarbij alle patiënten het echte medicijn krijgen (zie hierboven PTC124-GD-023 studie). Alle patiënten die in aanmerking komen voor deze twee studies werden gecontacteerd! Mannitol studie (alle klassen) Mannitol (Bronchitol ) is een droogpoeder dat geïnhaleerd kan worden. Wanneer het mannitol poeder wordt ingeademd wordt er water aangetrokken naar de slijmlaag. De slijmen worden hierdoor meer vloeibaar en zo wordt het voor de patiënt makkelijker om ze op te hoesten. Er is voor dit medicijn al een goedkeuring van de EMA vanaf 18 jaar. Eind 2013 is in ons centrum een studie van start gegaan bij kinderen van 6 tot 17 jaar.

7 Page 7 Deze studie duurt 26 weken waarin de patiënt twee behandelingsfasen van telkens acht weken doorloopt. In één behandelingsfase krijgt de patiënt het actieve product, in de andere fase een placebo. Recent is ook de mogelijkheid gekomen om deze studiemedicatie verder te gebruiken in compassionate use. Dit wil zeggen dat patiënten, die deze studie hebben voltooid, het mannitol poeder verder kunnen gebruiken tot Bronchitol in België in de handel verkrijgbaar is en terugbetaald wordt (of minstens tot er een vergunning voor gebruik van dit medicijn bij kinderen is in Europa). Inclusie voor deze studie kan nog tot december IMPACCT (Ig Y) studie (alle klassen) De IMPACCT studie, beter bekend als de IgY studie, is gericht tegen de Pseudomonas aeruginosa bacterie. Er wordt bestudeerd of het gorgelen met afweerstoffen tegen Pseudomonas (IgY) geïsoleerd uit kippeneieren, het risico op infectie met de pseudomonasbacterie vermindert. Meer specifiek wordt het risico op herinfectie bestudeert bij patiënten na een succesvolle behandeling na een nieuwe pseudomonas infectie. Inclusie voor deze studie kan nog toch maart Organoïden studie: achtergrond en informatie (alle klassen) In augustus is de organoïden studie van start gegaan. Bij deze studie worden rectumbiopten (=biopten van de endeldarm of het achterste deel van de dikke darm) genomen, om darmcellen in kweek te zetten en hierop nieuwe behandelingen te testen. Het uiteindelijk doel is om voor elke patiënt een behandeling te vinden die even efficiënt is als ivacaftor bij de enkele patiënten met een klasse 3 mutatie. Bij een rectumbiopt wordt met een instrument, vergelijkbaar met een dikke thermometer, ingebracht via de aars (precies zoals bij het meten van koorts bij jonge kinderen). Dan wordt een stukje slijmvlies van enkele vierkante millimeters aangezogen en weggenomen. Dit is niet pijnlijk, gezien in de darmslijmvliezen geen pijnzenuwen zijn. Het is voor dokters net zo normaal om een rectumbiopt te nemen als ieder ander staal. Er wordt door de verpleegkundige en arts, die het biopt uitvoeren, extra gelet op privacy, zodat zelfs de meest verlegen patiënten zich op hun gemak kunnen voelen en zeker niet beschaamd hoeven zijn. Er werden al meer dan 30 biopsies afgenomen bij kinderen en volwassenen met mucoviscidose in ons centrum. Dit gebeurde tijdens een gewone raadpleging of tijdens een ziekenhuisopname. De celkweken in het labo zijn bijna allemaal gelukt. Bij zo goed als alle patiënten verliep de procedure vlot en pijnloos en de gehele procedure duurde maximaal 10 tot 15 minuten. De biopsie werd als minder lastig ervaren dan een gewone bloedafname. Het bleek ook niet zo gênant als verwacht. Als u nog niet werd gecontacteerd voor een biopsie, zal u hierover nog aangesproken worden. Het is van belang om stalen van zoveel mogelijk patiënten te verzamelen, zeker en vooral van patiënten met eerder zeldzame mutaties. Dit laatste is belangrijk omdat we voor elke soort mutatie meerdere behandelingen moeten kunnen testen. We zullen ook biopsies gaan nemen bij familieleden van patiënten die homozygoot zijn voor de F508del mutatie. Dit is nodig om het effect van behandelingen bij gezonde controles te meten, als vergelijkingspunt. Wie nog twijfelt om deel te nemen kan voor meer informatie en details terecht bij Linda Boulanger, Dr. Vermeulen of Prof. Proesmans (die de biopsies afnemen). Dit kan natuurlijk via het mucosecretariaat.

8 Page 8 Recept: Appelstrudel Ingrediënten: - 1 vel kant en klaar bladerdeeg - 2 appels (vb. Jonagold) - 75 gr boter gr. bruine basterdsuiker (of andere suiker naar eigen keuze en smaak) gr. rozijnen gr walnoten - 1 theelepel kaneel - 50 gr koekkruim (geplette petit-beurre koekjes) - 1 ei Bereiding: - Verwarm de oven voor op 190 C - Snij de appels in kleine blokjes en bak ze gedurende enkele minuten in de gesmolten vetstof en laat even afkoelen. - Plet de walnoten en rooster ze in een pan -Meng de appelen samen met de suiker, rozijnen, walnoten en kaneel - Leg het bladerdeeg open op een keukenhanddoek - Verdeel het koekkruim over de hele lengte van de lap als bodem - Verdeel de appelvulling gelijkmatig over het koekkruim - Smeer het deeg rondom de vulling in met het losgeklopte eigeel - Rol gelijkmatig op - Smeer in met eigeel voor een mooie bruine kleur - Bak gedurende 30 à 40 minuten op 190 C. Tip! Serveer warm met een bolletje vanille ijs. Smakelijk!

9 Page 9 NAMENS HET GANSE MUCOTEAM! Stel uw vragen via : htpp:// Voorschriften en attesten bij voorkeur aanvragen via: MUCOTEAM UZ LEUVEN Tel. nr. secretariaat: Bereikbaar van ma-vrij 9-11 uur en uur Fax: mucocentrum@uzleuven.be Voor medische vragen, aerosol e.d. via: mucoverpleegkundige@uzleuven.be

MU.TE.GA MUCOTEAM. Beste allemaal, Veel leesplezier! Nieuwe diëtiste. Sponsoring en donaties. Gesponsorde longfunctie toestellen

MU.TE.GA MUCOTEAM. Beste allemaal, Veel leesplezier! Nieuwe diëtiste. Sponsoring en donaties. Gesponsorde longfunctie toestellen MU.TE.GA Maart 2016 MUCOTEAM UZ LEUVEN IN DIT NUMMER Creon 5.000 Geen Heparine meer Terugbetaling Kalydeco Resultaten Mannitol studie 2 3 Beste allemaal, We hebben weer een nieuwsbrief voor jullie klaar

Nadere informatie

MU.TE.GA MUCOTEAM. Beste allemaal, We staan in deze nieuwsbrief stil bij de meest. mogelijkheden. Aanvraag voorschriften. Via het mucosecretariaat:

MU.TE.GA MUCOTEAM. Beste allemaal, We staan in deze nieuwsbrief stil bij de meest. mogelijkheden. Aanvraag voorschriften. Via het mucosecretariaat: MU.TE.GA MEI 2015 MUCOTEAM UZ LEUVEN IN DIT NUMMER Beste allemaal, We staan in deze nieuwsbrief stil bij de meest Hygiëne Creon 40.000 Beleid van opname en onderzoeken 2 3 efficiënte manier om voorschriften

Nadere informatie

Mu.Te.Ga. Mucoteam UZ Leuven December 2009

Mu.Te.Ga. Mucoteam UZ Leuven December 2009 Beste patiënten en ouders, Uit goede gewoonte willen we u ook dit jaar weer informeren over de evolutie in het onderzoek naar opvolging en behandeling van mucoviscidose. We zijn blij dat veel patiënten

Nadere informatie

MU.TE.GA. Mucoteam U.Z. Leuven MU.TE.GA. Griepvaccin. MUTEGA online. Groei van het mucocentrum

MU.TE.GA. Mucoteam U.Z. Leuven MU.TE.GA. Griepvaccin. MUTEGA online. Groei van het mucocentrum MU.TE.GA November 2011 Mucoteam U.Z. Leuven In dit nummer MU.TE.GA Bedankt Mucoclear 6% Studies 2-3 Vaccins Griepvaccin Verhoogd kindergeld E-flow Kinesisten Wachten 4 Het griepseizoen is er! Voor alle

Nadere informatie

MU.TE.GA MU.TE.GA. Lentekriebels. Opname in het ziekenhuis. Vervanging. Mei Op reis 2 Raadpleging en secretariaat.

MU.TE.GA MU.TE.GA. Lentekriebels. Opname in het ziekenhuis. Vervanging. Mei Op reis 2 Raadpleging en secretariaat. MU.TE.GA Mei 2012 Mucoteam U.Z. Leuven In dit nummer MU.TE.GA Op reis 2 Raadpleging en secretariaat Medicatievoorschriften Inhalatiecorticosteroïden 3 Aerosoltoestellen Klinische studies Zout 5 Lentekriebels

Nadere informatie

MU.TE.GA MUCOTEAM. De zomereditie van onze nieuwsbrief is klaar! Wijziging raadpleging volwassenen

MU.TE.GA MUCOTEAM. De zomereditie van onze nieuwsbrief is klaar! Wijziging raadpleging volwassenen MU.TE.GA AUGUSTUS 2017 MUCOTEAM UZ LEUVEN IN DIT NUMMER Beste allemaal, De zomereditie van onze nieuwsbrief is klaar! Toegang tot uw dossier Orkambi 2 Veel leesplezier! Lopende studies 3 Creon 40.000 4

Nadere informatie

Nieuwe diëtiste en kinesist! PULMOREVA WEKEN PULDERBOS. nog tot 31 maart Daarna kan ook nog,

Nieuwe diëtiste en kinesist!   PULMOREVA WEKEN PULDERBOS. nog tot 31 maart Daarna kan ook nog, MU.TE.GA MAART 2017 MUCOTEAM - UZ LEUVEN Beste allemaal, IN DIT NUMMER Patiëntenpopulatie 2 Goed om weten! Symposium 21/2/2017 3 Mutega via e-mail Klinische studies 4 Lopende studies 5-6 De lente staat

Nadere informatie

MU.TE.GA IN DIT NUMMER KINESITHERAPIE VACCINET RETINOLPALMITAAT NUTRINIDRINK SONDEVOEDING FERTILITEIT EN CONTRACEPTIE MIDLINE KLINISCHE STUDIES 5-7

MU.TE.GA IN DIT NUMMER KINESITHERAPIE VACCINET RETINOLPALMITAAT NUTRINIDRINK SONDEVOEDING FERTILITEIT EN CONTRACEPTIE MIDLINE KLINISCHE STUDIES 5-7 MU.TE.GA JULI 2014 MUCOTEAM UZ LEUVEN IN DIT NUMMER KINESITHERAPIE VACCINET RETINOLPALMITAAT NUTRINIDRINK SONDEVOEDING 2 3 De zomer staat weer voor de deur en we hopen dat iedereen hier ten volle van zal

Nadere informatie

MU.TE.GA. Nieuwe collega s. kinesistenteam. Prik-cadeautjes. prik-cadeautjes ontvangen.

MU.TE.GA. Nieuwe collega s. kinesistenteam. Prik-cadeautjes. prik-cadeautjes ontvangen. MU.TE.GA NOVEMBER 2015 MUCOTEAM UZ LEUVEN IN DIT NUMMER Mondmaskers en hygiene MyCyfAPP 2 De dagen zijn aan het korten, de winter staat voor de deur: een mooie tijd met Sinterklaas, Kerstmis en de eindejaarsfeesten.

Nadere informatie

MU.TE.GA MUCOTEAM. De zomer is gekomen als de langste dag begint. en in de straat. Veel leesplezier! Raadpleging volwassenen

MU.TE.GA MUCOTEAM. De zomer is gekomen als de langste dag begint. en in de straat. Veel leesplezier! Raadpleging volwassenen MU.TE.GA JULI 2018 MUCOTEAM IN DIT NUMMER De zomer is gekomen als de langste dag begint. Met alle mooie groene bomen en de warme zomerwind. Verhuis Kindergeneeskunde Veranderingen in 2018 Zorgwonen European

Nadere informatie

feesten, kerstdagen en eindejaarsfeesten toewensen. even enkele regels om in acht te houden:

feesten, kerstdagen en eindejaarsfeesten toewensen. even enkele regels om in acht te houden: MU.TE.GA NOVEMBER 2016 MUCOTEAM - UZ LEUVEN Beste allemaal, Het einde van het jaar is weer in zicht en we willen u alvast heel fijne sinterklaas- feesten, kerstdagen en eindejaarsfeesten toewensen. IN

Nadere informatie

MU.TE.GA MU.TE.GA. Nieuw aerosol apparaat. Nieuwe gezichten in het mucoteam. Griepvaccin. UZLeuven. Oktober Col du calibier 2 Pizza of E651

MU.TE.GA MU.TE.GA. Nieuw aerosol apparaat. Nieuwe gezichten in het mucoteam. Griepvaccin. UZLeuven. Oktober Col du calibier 2 Pizza of E651 MU.TE.GA Oktober 2012 UZLeuven In dit nummer MU.TE.GA Col du calibier 2 Pizza of E651 Cayston 3 Nieuwe zuurstofregeling Symposium 4 Griepvaccin Het griepseizoen is er! Voor alle patiënten met mucoviscidose

Nadere informatie

Regioavond Zuid West Nederland 24 mei Onderzoek naar nieuwe medicijnen: correctie van de oorzaak Vincent Gulmans Coördinator onderzoek

Regioavond Zuid West Nederland 24 mei Onderzoek naar nieuwe medicijnen: correctie van de oorzaak Vincent Gulmans Coördinator onderzoek Regioavond Zuid West Nederland 24 mei 2016 Onderzoek naar nieuwe medicijnen: correctie van de oorzaak Vincent Gulmans Coördinator onderzoek NCFS Onderzoek Missie: (Internationaal) onderzoek CF stimuleren

Nadere informatie

Het mucoviscidoseteam

Het mucoviscidoseteam Het mucoviscidoseteam informatie voor patiënten Het mucoviscidoseteam (mucoteam) van UZ Leuven bestaat uit een groep mensen die gespecialiseerd zijn in de behandeling en begeleiding van patiënten met mucoviscidose

Nadere informatie

UNIVERSITAIRE ZIEKENHUIZEN LEUVEN. Volwassen worden met mucoviscidose: De stap van kindergeneeskunde naar volwassenen geneeskunde

UNIVERSITAIRE ZIEKENHUIZEN LEUVEN. Volwassen worden met mucoviscidose: De stap van kindergeneeskunde naar volwassenen geneeskunde UNIVERSITAIRE ZIEKENHUIZEN LEUVEN Volwassen worden met mucoviscidose: De stap van kindergeneeskunde naar volwassenen geneeskunde Volwassen worden met Mucoviscidose De behandeling van mucoviscidose is de

Nadere informatie

MU.TE.GA. Raadpleging volwassenen verhuist! IN DIT NUMMER. Opvragen resultaten Attesten en medicatie. Emeritaat Prof. De Boeck Screening colonkanker

MU.TE.GA. Raadpleging volwassenen verhuist! IN DIT NUMMER. Opvragen resultaten Attesten en medicatie. Emeritaat Prof. De Boeck Screening colonkanker MU.TE.GA MAART 2018 IN DIT NUMMER Opvragen resultaten Attesten en medicatie Emeritaat Prof. De Boeck Screening colonkanker 2 3 Obracin als IV behandeling Belang van de huisarts Studies 5-7 Alternatieven

Nadere informatie

MU.TE.GA. Raadpleging volwassenen IN DIT NUMMER. Vitamine ADEK 2. Zwangerschap na TX 3. Studies 4-5. MyCyFAPP 6-7. Kerststronk 8.

MU.TE.GA. Raadpleging volwassenen IN DIT NUMMER. Vitamine ADEK 2. Zwangerschap na TX 3. Studies 4-5. MyCyFAPP 6-7. Kerststronk 8. MU.TE.GA DECEMBER 2017 MUCOTEAM - UZ LEUVEN Dat het nieuwe jaar rijk mag zijn aan mooie dagen, veel liefde, voorspoed en geluk mag dragen. IN DIT NUMMER Vitamine ADEK 2 Zwangerschap na TX 3 Studies 4-5

Nadere informatie

Klinische studies in UZBrusselmucojette. Tweede informatiedag

Klinische studies in UZBrusselmucojette. Tweede informatiedag Klinische studies in UZBrusselmucojette Tweede informatiedag Prof Dr A. Malfroot, Dr I. De Schutter, Dr E. De Wachter 23 januari 2010, aud. Kiekens, UZ Brussel Overzicht Inleiding (herhaling 2009) Basisdefect

Nadere informatie

Onze ervaringen met CFTR modulatoren ( de nieuwe CF medicatie ) Dr J Altenburg longarts AUMC locatie AMC

Onze ervaringen met CFTR modulatoren ( de nieuwe CF medicatie ) Dr J Altenburg longarts AUMC locatie AMC Onze ervaringen met CFTR modulatoren ( de nieuwe CF medicatie ) Dr J Altenburg longarts AUMC locatie AMC Longarts volwassenen CF + infectieziekten Transitiepoli Inhoud Introductie CF en het CFTR gen CFTR

Nadere informatie

NIEUWE MUTATIE SPECIFIEKE MEDICIJNEN VOOR CF De stand van zaken

NIEUWE MUTATIE SPECIFIEKE MEDICIJNEN VOOR CF De stand van zaken NIEUWE MUTATIE SPECIFIEKE MEDICIJNEN VOOR CF De stand van zaken De bestaande medicatie voor CF behandelt alleen de symptomen De nieuwe medicatie probeert de oorzaak van CF, een defect chloride kanaaltje

Nadere informatie

Mu.Te.Ga. Mucoteam UZ Leuven Februari 2010

Mu.Te.Ga. Mucoteam UZ Leuven Februari 2010 Beste patiënten en ouders, Zoals in december al aangekondigd volgt hier het tweede deel van de nieuwsbrief die u verder informeert over onderzoeken, studies en projecten die lopen binnen het mucoviscidose

Nadere informatie

Beste patiënten en ouders,

Beste patiënten en ouders, Beste patiënten en ouders, Samen met u dromen wij al jaren over een genezing van CF of mucoviscidose. Vandaag lijkt de toekomst hoopvoller dan ooit en mogen we voorzichtig zeggen dat de droom over een

Nadere informatie

I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n

I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n U N I V E R S I T A I R E Z I E K E N H U I Z E N L E U V E N I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Eenheid 651 Infectie - Mucoviscidose - Allergie Eenheid 651 Tel. 016 34 65 10 De eenheid is bereikbaar

Nadere informatie

Dossier. dossier. F F Tussen de wetenschappelijke sessies

Dossier. dossier. F F Tussen de wetenschappelijke sessies Dossier WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK & MUCOVISCIDOSE: EEN UPDATE Naar goede gewoonte brengen we in ons septembernummer een overzicht van de belangrijkste nieuwigheden op het vlak van wetenschappelijk onderzoek.

Nadere informatie

Kokos - Havermout koekjes

Kokos - Havermout koekjes Kokos - Havermout koekjes Benodigdheden(16 personen) 40 g suiker 60 milliliter kokosolie / 70 gram boter 50 g havermout 50 g bloem 50 g geraspte kokos 1/2 theelepel kaneel Snuf zout 1. Verwarm de oven

Nadere informatie

Deelnemen aan een klinische studie in Az Damiaan. Informatie voor de patiënt SAP 12496

Deelnemen aan een klinische studie in Az Damiaan. Informatie voor de patiënt SAP 12496 Deelnemen aan een klinische studie in Az Damiaan Informatie voor de patiënt SAP 12496 Bron: clinical trial center UZ Leuven 2010 2 Inhoud Inleiding 4 Wat is een klinische studie? 5 Waarom deelnemen aan

Nadere informatie

MU.TE.GA. Mucoteam U.Z. Leuven. vragen en zij zullen ons contacteren. duur van de periode dat u of uw kind in het ziekenhuis verblijft:

MU.TE.GA. Mucoteam U.Z. Leuven. vragen en zij zullen ons contacteren. duur van de periode dat u of uw kind in het ziekenhuis verblijft: MU.TE.GA Juli 2007 Mucoteam U.Z. Leuven In dit nummer Studies 2 Handhygiëne 3 Verhuis Wij zijn van locatie veranderd, dus schrik niet als je andere personen in onze oude bureau vindt. Het is helaas owv

Nadere informatie

Dagelijkse dosis visolie verbetert de prestaties van leerlingen bij nationale examens

Dagelijkse dosis visolie verbetert de prestaties van leerlingen bij nationale examens Onderzoek naar niewe medicijnen duurt jaren en doorloopt een aantal verschillende stadia. Tenslotte worden de medicijnen op mensen getest in klinische trials. Bij stap 1 wordt de veiligheid getest op gezonde

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE COLOSCOPIE. Onderzoek van de binnenzijde van de darm

PATIËNTEN INFORMATIE COLOSCOPIE. Onderzoek van de binnenzijde van de darm PATIËNTEN INFORMATIE COLOSCOPIE Onderzoek van de binnenzijde van de darm Mevrouw, mijnheer Binnenkort word je verwacht voor een coloscopie of sigmoïdoscopie op de afdeling endoscopie. Een coloscopie of

Nadere informatie

Informatie voor de wettelijke vertegenwoordiger voor deelname aan het onderzoek

Informatie voor de wettelijke vertegenwoordiger voor deelname aan het onderzoek PAIS2: Het effect van hoge dosis paracetamol op de uitkomst na een beroerte bij mensen met een lichaamstemperatuur van 36.5 graden of hoger Geachte heer/ mevrouw, Uw partner/familielid is in ons ziekenhuis

Nadere informatie

MU.TE.GA. Afscheid mucoverpleegkundige. Wist je dat? Het is weer tijd voor een nieuwe nieuwsbrief vol leuke weetjes en informatie! Veel leesplezier!

MU.TE.GA. Afscheid mucoverpleegkundige. Wist je dat? Het is weer tijd voor een nieuwe nieuwsbrief vol leuke weetjes en informatie! Veel leesplezier! MU.TE.GA MEI 2019 Het is weer tijd voor een nieuwe nieuwsbrief vol leuke weetjes en informatie! Veel leesplezier! IN DIT NUMMER Afspraken isolatiebeleid 2 Het groeipakket en impact op de zorgtoeslag 3

Nadere informatie

Functie-afdeling. Rectosigmoïdoscopie. Afspraak op. ...dag. ...uur

Functie-afdeling. Rectosigmoïdoscopie. Afspraak op. ...dag. ...uur Functie-afdeling Rectosigmoïdoscopie Afspraak op...dag.......uur Inleiding U bent doorverwezen naar de functie-afdeling van het Lievensberg ziekenhuis. Op deze afdeling wordt onderzoek verricht naar het

Nadere informatie

Bijlage A : Formulier voor een eerste aanvraag

Bijlage A : Formulier voor een eerste aanvraag Bijlage A : Formulier voor een eerste aanvraag Formulier voor eerste aanvraag tot terugbetaling van de specialiteit RoACTEMRA (tocilizumab) voor de behandeling van actieve systemische juveniele idiopathische

Nadere informatie

informatiebrochure EBUS Ziekenhuis Maas en Kempen

informatiebrochure EBUS Ziekenhuis Maas en Kempen informatiebrochure EBUS Ziekenhuis Maas en Kempen 2 Dr. E. Cox Dr. K. Darquennes Dr. A. Sadowska Dienst Inwendige Ziekten ZMK Longziekten Raadpleging op afspraak: Afsprakenbureau: tel. 089/509.240 Secretariaat

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE SEDATIE. en richtlijnen na dagopname

PATIËNTEN INFORMATIE SEDATIE. en richtlijnen na dagopname PATIËNTEN INFORMATIE SEDATIE en richtlijnen na dagopname Mevrouw, mijnheer Binnenkort word je verwacht op de dienst daghospitalisatie voor een maagen/of darmonderzoek. Er is afgesproken dat je een lichte

Nadere informatie

Hartige tussendoortjes TOMATENBROOD TORTILLA CHIPS

Hartige tussendoortjes TOMATENBROOD TORTILLA CHIPS Hartige tussendoortjes TOMATENBROOD Neem 4 sneden bruin brood, het liefst een rustiek soort brood en zelf dik gesneden. Rooster de sneden brood in broodrooster of oven. Snij 2 teentjes knoflook doormidden

Nadere informatie

Pannenkoeken (4 personen) Ingrediënten: 500 gram Leemansmolen tarwebloem 1 liter melk 4 à 5 eieren een beetje zout boter om te bakken

Pannenkoeken (4 personen) Ingrediënten: 500 gram Leemansmolen tarwebloem 1 liter melk 4 à 5 eieren een beetje zout boter om te bakken Recepten Pannenkoeken (4 personen) 500 gram Leemansmolen tarwebloem 1 liter melk 4 à 5 eieren Mix de bloem, het zout, de eieren en de helft van de melk in een kom tot een glad beslag. Meng de resterende

Nadere informatie

OPNAME IN EEN COPD ZORGPAD FRANCISCUS VLIETLAND

OPNAME IN EEN COPD ZORGPAD FRANCISCUS VLIETLAND OPNAME IN EEN COPD ZORGPAD FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Welkom in het Vlietland ziekenhuis en op afdeling longgeneeskunde. U bent opgenomen op de afdeling longgeneeskunde omdat uw klachten van de COPD

Nadere informatie

Nierfunctiescintigrafie met DMSA. Nucleaire Geneeskunde

Nierfunctiescintigrafie met DMSA. Nucleaire Geneeskunde Nierfunctiescintigrafie met DMSA Nucleaire Geneeskunde Inhoud Nierfunctiescintigrafie met DMSA 3 Veiligheid en straling 4 Voorbereiding 4 Verloop van het onderzoek 5 Deel 1 5 Wachttijd 5 Deel 2 5 Na het

Nadere informatie

Bronchoscopie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Bronchoscopie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Bronchoscopie T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

Informatieblad voor deelnemers gedurende opvolging. De CENTER-TBI studie

Informatieblad voor deelnemers gedurende opvolging. De CENTER-TBI studie Informatieblad voor deelnemers gedurende opvolging De CENTER-TBI studie Tijdens de acute fase na uw ongeval, heeft u deelgenomen aan een multicenter onderzoek, gefinancierd door de Europese unie (The Collaborative

Nadere informatie

Centrum klinische farmacologie: deelnemen aan een klinische studie

Centrum klinische farmacologie: deelnemen aan een klinische studie Centrum klinische farmacologie: deelnemen aan een klinische studie informatie voor gezonde proefpersonen en patïenten INLEIDING 3 KLINISCHE STUDIES: EEN INLEIDING 4 De ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel

Nadere informatie

Medischwetenschappelijk. onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon

Medischwetenschappelijk. onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon Medischwetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon Inhoud Inleiding 5 Medisch-wetenschappelijk onderzoek 6 Wat is medisch-wetenschappelijk onderzoek? Wat zijn proefpersonen? Wie

Nadere informatie

BIJSLUITER : Informatie voor de gebruik(st)er. NACTOP 200 mg granulaat voor drank

BIJSLUITER : Informatie voor de gebruik(st)er. NACTOP 200 mg granulaat voor drank BIJSLUITER : Informatie voor de gebruik(st)er NACTOP 200 mg granulaat voor drank (Acetylcysteïne) Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel

Nadere informatie

Informatiebrief OncoLifeS Hematologische oncologie

Informatiebrief OncoLifeS Hematologische oncologie Informatiebrief OncoLifeS Hematologische oncologie Inleiding Bij u is (mogelijk) recent of in het verleden de diagnose kanker gesteld en u wordt in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) begeleid

Nadere informatie

Coloscopie onder matige sedatie

Coloscopie onder matige sedatie Coloscopie onder matige sedatie 26.003N-20170704 Dr. C. Feys Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper www.yperman.net U kreeg zonet bij uw huisarts / specialist een afspraak voor een coloscopie

Nadere informatie

Dit is het Receptenboek van Luc van Kessel.

Dit is het Receptenboek van Luc van Kessel. Dit is het Receptenboek van Luc van Kessel. Er staan recepten in die ik lekker vind, kijk maar eens! Deze recepten kunnen jullie zelf bakken/maken. Als je deze recepten wil maken duurt het minimaal 10

Nadere informatie

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module RVG Version 2017_12 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module RVG Version 2017_12 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Version 2017_12 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Loratadine Apotex hooikoortstabletten 10 mg, tabletten Loratadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module RVG Version Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module RVG Version Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Version 2016-04 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER loratadine Apotex hooikoortstabletten 10 mg, tabletten Loratadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

Bijlage A : Formulier voor een eerste aanvraag

Bijlage A : Formulier voor een eerste aanvraag Bijlage A : Formulier voor een eerste aanvraag Formulier voor eerste aanvraag tot terugbetaling van de specialiteit RoACTEMRA ( 5250000 van hoofdstuk IV van het K.B. van 21 december 2001). I Identificatie

Nadere informatie

Met welke geneesmiddelen is het onderzoek uitgevoerd?

Met welke geneesmiddelen is het onderzoek uitgevoerd? Dit is een samenvatting van een klinisch onderzoek bij patiënten met idiopathische pulmonale fibrose, een zeldzaam type longaandoening. De samenvatting is geschreven voor de doorsneelezer en is opgesteld

Nadere informatie

BIJSLUITER : Informatie voor de gebruiker. ACETYLCYSTEINE APOTEX 600 mg granulaat voor drank

BIJSLUITER : Informatie voor de gebruiker. ACETYLCYSTEINE APOTEX 600 mg granulaat voor drank BIJSLUITER : Informatie voor de gebruiker ACETYLCYSTEINE APOTEX 600 mg granulaat voor drank (Acetylcysteïne) Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE COLOSCOPIE. Onderzoek van de binnenzijde van de darm

PATIËNTEN INFORMATIE COLOSCOPIE. Onderzoek van de binnenzijde van de darm PATIËNTEN INFORMATIE COLOSCOPIE Onderzoek van de binnenzijde van de darm Mevrouw, mijnheer Binnenkort word je verwacht voor een coloscopie of sigmoïdoscopie op de afdeling endoscopie. Een coloscopie of

Nadere informatie

Paleo Brood. met 10 heerlijke Glutenvrije & Graanvrije BrooDrecepten

Paleo Brood. met 10 heerlijke Glutenvrije & Graanvrije BrooDrecepten Paleo Brood met 10 heerlijke Glutenvrije & Graanvrije BrooDrecepten 1 Inhoudsopgave Paleo Brood Appel Vinegar Brood 4 Rozemarijn Brood 7 Zoete Aardappel Brood 8 Paleo Knoflook Brood 11 Kaneel Banaan Brood

Nadere informatie

Citroentaart. Ingrediënten: 250 g zanddeeg sap van 3 citroenen 3 eieren 25 g maïzena 180 g suiker 220 g boter fijn geraspte schil van 1 citroen

Citroentaart. Ingrediënten: 250 g zanddeeg sap van 3 citroenen 3 eieren 25 g maïzena 180 g suiker 220 g boter fijn geraspte schil van 1 citroen 250 g zanddeeg sap van 3 citroenen 3 eieren 25 g maïzena 180 g suiker 220 g boter fijn geraspte schil van 1 citroen Citroentaart Verwarm de oven voor op 200 C. Rol het deeg uit en leg in de beboterde of

Nadere informatie

Het gebruik en de bewaring van lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek. Universitaire Biobank Limburg

Het gebruik en de bewaring van lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek. Universitaire Biobank Limburg Secretariaat Operationele Groep Stadsomvaart 11, 3500 Hasselt Tel. 011 33 82 56 Fax. 011 33 82 08 E-mail: biobank@jessazh.be www.ubilim.be Het gebruik en de bewaring van lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk

Nadere informatie

VELCADE DEXAMETHASONE

VELCADE DEXAMETHASONE VELCADE DEXAMETHASONE KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_hemato_039 INHOUDSTAFEL 01 Welke chemotherapie (=cytostatica) krijgt u? 3 02 Voorbereiding en verloop van de behandeling 3 03 Overzicht van de behandeling

Nadere informatie

Nucleaire Geneeskunde. Imeldaziekenhuis

Nucleaire Geneeskunde. Imeldaziekenhuis Nucleaire Geneeskunde Imeldaziekenhuis et ingt u m imelda omr zorg Inhoud Voorwoord 3 Scintigrafische onderzoeken 4 Botdensitometrie (BMC, BMD, DEXA) 5 Therapie 5 Concrete vragen en tips 6 2 Mocht u na

Nadere informatie

Medisch-wetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon

Medisch-wetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon Uitgave Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postadres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag Telefoon (070) 340 79 11 Informatie Voor informatie en vragen

Nadere informatie

BIJSLUITER : Informatie voor de gebruik(st)er. ACETYLCYSTEINE APOTEX 600 mg bruistabletten

BIJSLUITER : Informatie voor de gebruik(st)er. ACETYLCYSTEINE APOTEX 600 mg bruistabletten BIJSLUITER : Informatie voor de gebruik(st)er ACETYLCYSTEINE APOTEX 600 mg bruistabletten (Acetylcysteïne) Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel

Nadere informatie

Orale Glucose Tolerantie Test (OGTT) Informatie voor ouders/verzorgers over de OGTT-test (een suikerziekte test of voorstadium daarvan)

Orale Glucose Tolerantie Test (OGTT) Informatie voor ouders/verzorgers over de OGTT-test (een suikerziekte test of voorstadium daarvan) Orale Glucose Tolerantie Test (OGTT) Informatie voor ouders/verzorgers over de OGTT-test (een suikerziekte test of voorstadium daarvan) 2 De kinderarts heeft u voorgesteld om bij uw kind een OGTT-test

Nadere informatie

Recept 1: Smoothie met verse aardbeien en frambozen

Recept 1: Smoothie met verse aardbeien en frambozen Recept 1: Smoothie met verse aardbeien en frambozen Dit recept is genoeg voor 2 personen. - 10 grote aardbeien, schoongemaakt - 20 frambozen - 1 banaan - 6 eetlepels (Griekse) yoghurt - 2 handen vol kleingemaakte

Nadere informatie

Orale Glucose Tolerantie Test (OGTT) Informatie voor ouders/verzorgers over de OGTT-test (een suikerziekte test of voorstadium daarvan)

Orale Glucose Tolerantie Test (OGTT) Informatie voor ouders/verzorgers over de OGTT-test (een suikerziekte test of voorstadium daarvan) Orale Glucose Tolerantie Test (OGTT) Informatie voor ouders/verzorgers over de OGTT-test (een suikerziekte test of voorstadium daarvan) De kinderarts heeft u voorgesteld om bij uw kind een OGTT-test te

Nadere informatie

Informatie voor patiënten en toestemmingsformulier behorende bij het onderzoek:

Informatie voor patiënten en toestemmingsformulier behorende bij het onderzoek: Informatie voor patiënten en toestemmingsformulier behorende bij het onderzoek: Titel: Karakterisering van buffycoat afgeleide granulocyten (witte bloedcellen) om klinische parameters te identificeren

Nadere informatie

Deelnemen aan een klinische studie. informatie voor patiënten

Deelnemen aan een klinische studie. informatie voor patiënten Deelnemen aan een klinische studie informatie voor patiënten INLEIDING 3 KLINISCHE STUDIES: INLEIDENDE INFO 5 Wat is een klinische studie? Klinische studies in UZ Leuven Waarom deelnemen aan een klinische

Nadere informatie

Opname en ontslag bij COPD

Opname en ontslag bij COPD Opname en ontslag bij COPD Inleiding U bent opgenomen op de afdeling Longziekten met COPD-gerelateerde klachten. In deze brochure krijgt u informatie over de aandoening maar ook over de behandeling tijdens

Nadere informatie

Acetylcysteïne Sandoz 600 mg bruistabletten N-acetylcysteine

Acetylcysteïne Sandoz 600 mg bruistabletten N-acetylcysteine BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Acetylcysteïne Sandoz 600 mg bruistabletten N-acetylcysteine Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel

Nadere informatie

6 gratis Pompoen recepten.

6 gratis Pompoen recepten. s i t a Gr 6 gratis Pompoen recepten www.pompoensoep.info P O M P O E N P U R E E M A K E N POMPOEN PUREE Pompoenpuree kun je in Amerikaa kant en klaar in blikjes kopen, in Nederland is het ook wel te

Nadere informatie

HÉT WAFELIJZER. Onze recepten!

HÉT WAFELIJZER. Onze recepten! HÉT WAFELIJZER Onze recepten! HET Frifri wafelijzer is onmisbaar in uw keuken! DANKZIJ ZIJN 8 PASSENDE PLATEN, PAST HIJ ZICH AAN AAN UW SMAKEN EN WENSEN : Brusselse en Luikse wafels Traditionele wafels

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE SEDATIE. en richtlijnen na dagopname

PATIËNTEN INFORMATIE SEDATIE. en richtlijnen na dagopname PATIËNTEN INFORMATIE SEDATIE en richtlijnen na dagopname Mevrouw, mijnheer Binnenkort word je verwacht op de dienst daghospitalisatie voor een maagof darmonderzoek. Er is afgesproken dat je een lichte

Nadere informatie

TARTE TATIN HET KLASSIEKE FRANSE DESSERT, GEVARIEERD MET PEER. Jurrijan.com, recepten download

TARTE TATIN HET KLASSIEKE FRANSE DESSERT, GEVARIEERD MET PEER. Jurrijan.com, recepten download 1 Dit dessert kan mislukken, want je bakt de taart ondersteboven, maar het is zo heerlijk en geeft veel voldoening wanneer het lukt. De vulling is origineel met appel, maar peren, pruimen of zelfs ananas

Nadere informatie

informatiebrochure BRONCHOSCOPIE ziekenhuis maas en kempen

informatiebrochure BRONCHOSCOPIE ziekenhuis maas en kempen informatiebrochure BRONCHOSCOPIE ziekenhuis maas en kempen Dienst Inwendige Ziekten ZMK Longziekten Dr. E. Cox Dr. K. Darquennes Dr. P. Even Dr. A. Sadowska Raadpleging op afspraak: Afsprakenbureau: tel.

Nadere informatie

502c. Colonoscopie met zeer intensieve voorbereiding (met eventueel poliepectomie)

502c. Colonoscopie met zeer intensieve voorbereiding (met eventueel poliepectomie) Colonoscopie met zeer intensieve voorbereiding (met eventueel poliepectomie) Een goede voorbereiding is belangrijk voor het slagen van een colonoscopie. In deze brochure wordt kort ingegaan op de volgende

Nadere informatie

Welkom op de dienst Inwendige geneeskunde. Patiënteninformatie

Welkom op de dienst Inwendige geneeskunde. Patiënteninformatie Welkom op de dienst Inwendige geneeskunde Patiënteninformatie Heilig Hart Ziekenhuis Leuven Brochure verpleegeenheid Inwendige geneeskunde 2 Inhoudstafel 1. Welkom op de afdeling inwendige geneeskunde

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Acetylcysteine-ratiopharm 600 mg poeder voor drank acetylcysteïne

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Acetylcysteine-ratiopharm 600 mg poeder voor drank acetylcysteïne BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Acetylcysteine-ratiopharm 600 mg poeder voor drank acetylcysteïne Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit

Nadere informatie

Voedselprovocatie. Havenziekenhuis. april 2012

Voedselprovocatie. Havenziekenhuis. april 2012 Voedselprovocatie april 2012 Een allergie is een reactie van het afweersysteem van het lichaam gericht tegen niet schadelijke stoffen als stuifmeel, huidschilfers of voedingsmiddelen met allergische klachten

Nadere informatie

Biopsie met echo/ct-scan

Biopsie met echo/ct-scan Biopsie met echo/ct-scan Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort heeft u een afspraak voor een biopsie. Bij een biopsie wordt met een naald een zeer klein

Nadere informatie

Een veilig gevoel op school met een chronische longziekte

Een veilig gevoel op school met een chronische longziekte Een veilig gevoel op school met een chronische longziekte Kinderpneumologie Dr. Marleen Moens 53 6 Een veilig gevoel op school met een chronische longziekte: mucoviscidose. 6.1. Inleiding 6.1.1. Definitie

Nadere informatie

Verkorte titel: de effecten van budesonide op de bijwerkingen van cabazitaxel bij patiënten met prostaatkanker

Verkorte titel: de effecten van budesonide op de bijwerkingen van cabazitaxel bij patiënten met prostaatkanker PATIËNTENINFORMATIE EN TOESTEMMINGSVERKLARING SUBSTUDIE BEHOREND BIJ HET ONDERZOEK: Fase II onderzoek bij patiënten met prostaatkanker naar de effecten van budesonide op cabazitaxel (Jevatana ): een gerandomiseerd,

Nadere informatie

Weggooien? Niet doen! Er kan nog zoveel lekkers met oud brood!

Weggooien? Niet doen! Er kan nog zoveel lekkers met oud brood! Weggooien? Niet doen! Er kan nog zoveel lekkers met oud brood! Mmm lekker oud brood! Brood weggooien is zonde. Het is jammer voor je portemonnee en nog slechter voor het milieu. Al het werk van de natuur,

Nadere informatie

ACTH-test. Informatie voor ouders/verzorgers over een bijniertest

ACTH-test. Informatie voor ouders/verzorgers over een bijniertest ACTH-test Informatie voor ouders/verzorgers over een bijniertest 2 De kinderarts heeft u voorgesteld om bij uw kind een ACTH-test te doen. Met deze test onderzoekt de arts of de bijnieren voldoende bijnierschorshormoon

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Lysomucil 200 mg granulaat voor drank Acetylcysteïne

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Lysomucil 200 mg granulaat voor drank Acetylcysteïne Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Lysomucil 200 mg granulaat voor drank Acetylcysteïne Lees goed de hele bijsluiter voordat u Lysomucil 200 mg granulaat voor drank gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

In deze folder leest u wanneer u zonder problemen voor uzelf kunt zorgen en wanneer u beter naar een huisarts kunt gaan.

In deze folder leest u wanneer u zonder problemen voor uzelf kunt zorgen en wanneer u beter naar een huisarts kunt gaan. Diarree In het dagelijks leven noemen we het liever buikgriep of voedselvergiftiging. Voor het woord diarree schamen we ons een beetje. Toch heeft iedereen er wel eens last van. Op vakantie of gewoon thuis.

Nadere informatie

Inwendige geneeskunde

Inwendige geneeskunde PATIËNTEN INFORMATIE Inwendige geneeskunde onthaalbrochure 2 Beste patiënt en familie, Van harte welkom op de afdeling inwendige geneeskunde (4 de verdieping) van het AZ Lokeren. Met deze brochure stellen

Nadere informatie

UW BEHANDELING MET MELFALAN PREDNISOLONE VELCADE

UW BEHANDELING MET MELFALAN PREDNISOLONE VELCADE UW BEHANDELING MET MELFALAN PREDNISOLONE VELCADE KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_hemato_059 INHOUDSTAFEL 01 Welke chemotherapie (= behandeling met cytostatica) krijgt u? 3 02 Voorbereiding en verloop van de

Nadere informatie

Pleurapunctie Dienst pneumologie. Patiënteninformatie

Pleurapunctie Dienst pneumologie. Patiënteninformatie Pleurapunctie Dienst pneumologie Patiënteninformatie Inhoudstafel 1. Algemene informatie over de pleurapunctie... 3 2. Procedure... 3 2.1. Voor het onderzoek... 3 2.2. Tijdens het onderzoek... 4 2.3. Na

Nadere informatie

BIJSLUITER: Informatie voor de gebruik(st)er. LYSOMUCIL 600 mg bruistabletten

BIJSLUITER: Informatie voor de gebruik(st)er. LYSOMUCIL 600 mg bruistabletten BIJSLUITER: Informatie voor de gebruik(st)er LYSOMUCIL 600 mg bruistabletten (Acetylcysteïne) Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel kan

Nadere informatie

Verwijderen van de keelamandelen Tonsillectomie

Verwijderen van de keelamandelen Tonsillectomie Verwijderen van de keelamandelen Tonsillectomie Binnenkort wordt u opgenomen in verband met het verwijderen van de keelamandelen (tonsillectomie). Deze folder geeft informatie over de operatie zelf, de

Nadere informatie

Drakenbrood. Ingrediënten. 500 g bloem of tarwemeel 1 zakje gist 3 dl lauw water 20 g boter 10 g zout rozijnen. Werkwijze

Drakenbrood. Ingrediënten. 500 g bloem of tarwemeel 1 zakje gist 3 dl lauw water 20 g boter 10 g zout rozijnen. Werkwijze Drakenbrood 500 g bloem of tarwemeel 1 zakje gist 3 dl lauw water 20 g boter 10 g zout rozijnen Doe de bloem in een kom. Maak een kuiltje en voeg de gist met het water en boter toe. Strooi het zout langs

Nadere informatie

Inhoud van deze bijsluiter

Inhoud van deze bijsluiter 1/5 Lees de hele bijsluiter aandachtig door. Deze bevat belangrijke informatie over uw behandeling/ziekte. Wanneer u verdere vragen heeft of twijfelt, wendt u zich dan tot uw arts of apotheker voor meer

Nadere informatie

Maagevacuatiescintigrafie. Nucleaire Geneeskunde

Maagevacuatiescintigrafie. Nucleaire Geneeskunde Maagevacuatiescintigrafie Nucleaire Geneeskunde Inhoud Maagevacuatiesiescintigrafie 3 Vast en vloeibaar 3 Voorbereiding 4 Medicatie 4 Verloop van het onderzoek 5 Maaglediging van vast voedsel 5 Maaglediging

Nadere informatie

Mucoviscidose en diabetes. informatie voor patiënten

Mucoviscidose en diabetes. informatie voor patiënten Mucoviscidose en diabetes informatie voor patiënten Mucoviscidose en diabetes 2 Mucoviscidose en diabetes 3 Inleiding 5 Diabetes en mucoviscidose-gerelateerde diabetes 6 Mogelijke klachten bij mucoviscidose

Nadere informatie

Minder pijn als wij er zijn! Pijn bij kinderen na ontslag uit het ziekenhuis

Minder pijn als wij er zijn! Pijn bij kinderen na ontslag uit het ziekenhuis Minder pijn als wij er zijn! Pijn bij kinderen na ontslag uit het ziekenhuis I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Pijn bij kinderen na ontslag uit het ziekenhuis 2 Pijn bij kinderen na ontslag

Nadere informatie

DEELNAME AAN EEN KLINISCHE STUDIE

DEELNAME AAN EEN KLINISCHE STUDIE DEELNAME AAN EEN KLINISCHE STUDIE MB2948 Brochure: Klinische studies l Ziekenhuis Oost-Limburg 1 WELKOM U kreeg deze brochure omdat u meer wilt weten over klinische studies. We informeren u daarom over

Nadere informatie

Leucocytenscintigrafie. Nucleaire Geneeskunde

Leucocytenscintigrafie. Nucleaire Geneeskunde Leucocytenscintigrafie Nucleaire Geneeskunde Inhoud Leucocytenscintigrafie 3 Veiligheid en straling 4 Voorbereiding 4 Verloop van het onderzoek 5 Deel 1 5 Wachttijd 5 Deel 2 5 Deel 3 5 Na het onderzoek

Nadere informatie

Behandeling met infliximab

Behandeling met infliximab REUMATOLOGIE/INTERNE GENEESKUNDE Behandeling met infliximab bij reumatoïde artritis BEHANDELING Behandeling met infliximab bij reumatoïde artritis Uw arts heeft voorgesteld uw reumatoïde artritis (RA)

Nadere informatie

***** INFORMATIE VOOR PATIENTEN *****

***** INFORMATIE VOOR PATIENTEN ***** ***** INFORMATIE VOOR PATIENTEN ***** Informatie voor patiënten die deelnemen aan de studie: ARA290 en het effect op de regeneratie van epidermale zenuwvezels bij patiënten met sarcoïdose en pijn ten gevolge

Nadere informatie

Boursin-hapje met zalm

Boursin-hapje met zalm Boursin-hapje met zalm Ingrediënten (10 stuks): 2 plakjes gerookte zalm Verse Dille ¼ doosjes Boursin (kruidenkaas) plasticfolie : 1. Beleg de plakjes gerookte zalm heel dik met Boursin en verse dille.

Nadere informatie

Carbapenemase producerende enterobacteriaceae (CPE)

Carbapenemase producerende enterobacteriaceae (CPE) Carbapenemase producerende enterobacteriaceae (CPE) informatie voor patiënten WAT IS CPE? CPE staat voor carbapenemase (C) producerende (P) enterobacteriaceae (E). Enterobacteriaceae zijn een grote familie

Nadere informatie

Endoscopische Mucosale Resectie (EMR) slokdarm

Endoscopische Mucosale Resectie (EMR) slokdarm Endoscopische Mucosale Resectie (EMR) slokdarm Maatschap Gastro-Enterologie IJsselland Ziekenhuis Datum opname: Datum onderzoek: Wat is een EMR? Op advies van uw behandelend arts zult u een Endoscopische

Nadere informatie