MU.TE.GA IN DIT NUMMER KINESITHERAPIE VACCINET RETINOLPALMITAAT NUTRINIDRINK SONDEVOEDING FERTILITEIT EN CONTRACEPTIE MIDLINE KLINISCHE STUDIES 5-7

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MU.TE.GA IN DIT NUMMER KINESITHERAPIE VACCINET RETINOLPALMITAAT NUTRINIDRINK SONDEVOEDING FERTILITEIT EN CONTRACEPTIE MIDLINE KLINISCHE STUDIES 5-7"

Transcriptie

1 MU.TE.GA JULI 2014 MUCOTEAM UZ LEUVEN IN DIT NUMMER KINESITHERAPIE VACCINET RETINOLPALMITAAT NUTRINIDRINK SONDEVOEDING 2 3 De zomer staat weer voor de deur en we hopen dat iedereen hier ten volle van zal kunnen genieten! We geven je graag nog een aantal tips: Indien het zeer warm weer is denk er dan aan om extra zout in te nemen en extra te drinken. Extra zout innemen kan eenvoudig door extra zout op het warm eten te strooien, meer charcuterie te eten of extra chips, nootjes of borrelhapje te eten. Je hoeft hiervoor geen capsules zout te halen bij de apotheek. Denk wel aan extra Creon bij extra snacks! FERTILITEIT EN CONTRACEPTIE MIDLINE 4 Opgelet met bepaalde antibiotica en de zon. Vooral Tavanic en Cipro (floxacine) kunnen verbrandingsletsels geven als je in de zon komt. Goed insmeren met zonnecrème (hoge beschermingsfactor) is de boodschap en zo veel mogelijk uit de zon blijven. KLINISCHE STUDIES 5-7 ECORN 8 Denk tijdig aan je reisattesten! Gelieve je aanvraag voor een reisattest minstens 2 weken voor je reis door te geven aan het secretariaat, zodat zij het tijdig kunnen opsturen. Als je met het vliegtuig op reis gaat en je medicatie en aerosoltoestel in je handbagage draagt dan kan de douane een attest van je behandelende arts vragen. Vraag dit dus tijdig aan ons secretariaat en zorg dat je de vereiste attesten bij hebt. OP REIS Vraag ook steeds aan je behandelende arts om een voorschrift voor noodantibiotica. Je kan deze antibiotica dan afhalen in je apotheek en meenemen op reis. Indien jij of je kind tijdens de reis luchtwegklachten krijgt kun je op tijd starten met antibiotica. MUCOTEAM LEUVEN Tel nr. secretariaat: (ma-vrij tussen 9-11en uur) Voorschriften en attesten bij voorkeur aanvragen via mucocentrum@uzleuven.be Ons secretariaat kan een uitgebreid medisch attest opmaken in het Engels. Dit kan dan voorgelegd worden bij een arts in het buitenland indien nodig. Ons secretariaat kan ook zoeken naar het adres van een mucocentrum in de buurt van je vakantieadres. Veilig op reis met de juiste papieren: vraag ernaar bij ons secretariaat!

2 Page 2 Kinesitherapie en vakantie Als de zon in de lucht zit komt vaak de vraag wij gaan met vakantie en zouden graag een kinesist vinden die de behandeling kan geven op onze vakantieplek. Een hele begrijpelijke vraag, maar niet altijd zo evident. Vanuit het centrum kunnen we samen bekijken hoe de kinesitherapie tijdens de vakantie kan worden voortgezet. De meeste volwassenen kunnen hun therapie tijdens hun vakantie zelf uitvoeren. Voor kinderen kan dit meestal prima met hulp van en onder supervisie van papa en/of mama, eventueel met extra tips en oefening vanuit het centrum. Het is niet mogelijk om in elk vakantiegebied een kinesist te voorzien die de behandeling overneemt van de thuiskinesist. In de eerste plaats omdat de wettelijke regeling in het buitenland meestal anders is dan in België en dat er veel minder met thuistherapeuten gewerkt wordt. Anderzijds omdat kinesitherapie in het buitenland veelal niet terugbetaald is. Heel vaak zijn er ook geen gespecialiseerde therapeuten op de gevraagde plaatsen. Neem je aerosol en kinespullen mee op vakantie en hou zo veel mogelijk de kinegewoonten van thuis aan. Dit zal niet altijd perfect lukken, maar probeer ook tijdens de vakantie zo veel mogelijk de routine te behouden. Vaccinnet Normaal gezien worden de vaccinaties bij een kind met mucoviscidose opgevolgd door Kind en Gezin, zoals bij alle kinderen. Zij zorgen ervoor dat vaccinaties op de juiste tijdstippen worden gegeven en dat een kind alle vaccins krijgt. Dit gebeurt binnen het programma van Kind en Gezin ter opvolging van groei, gewicht en algemene ontwikkeling bij alle kinderen. Toch kan het zijn dat wegens omstandigheden een kind een geplande vaccinatie niet kan/mag krijgen, bijvoorbeeld vanwege ziekte. De artsen van het mucocentrum hebben toegang tot vaccinnet (een computersite met alle gegevens van vaccinaties, ingegeven door Kind en Gezin en kinderartsen). Indien nodig kan voor uw kind worden nagekeken of de vaccins in orde zijn. Het kan ook gebeuren dat ouders om extra informatie wordt gevraagd, bijvoorbeeld als de informatie over de vaccinaties van een kind niet wordt teruggevonden via vaccinnet. Het is niet de bedoeling van het mucocentrum om de vaccinatietaak van Kind en Gezin over te nemen, maar wel om samen met hen de vaccinaties op te volgen, zodat uw kind (in samenspraak met u), alle vaccinaties heeft gekregen.

3 Page 3 MU.TE.GA Retinolpalmitaat Onlangs heeft u een informatiebrief ontvangen in verband met het starten van retinolpalmitaat (= vitamine A in vloeibare vorm) in combinatie met het standaard vitaminepreparaat DEK. Hier nog even een korte samenvatting: Retinolacetaat (= vitamine A in poedervorm) wordt niet langer terugbetaald en is sinds kort ook niet meer verkrijgbaar. Hierdoor is de combinatie van vitamine A samen met vitamine D, E en K niet meer mogelijk. Het alternatief is de vloeibare versie van vitamine A, namelijk retinolpalmitaat. De druppels dienen dagelijks genomen te worden, samen met de capsule vitamine DEK (en natuurlijk Creon omdat deze vitaminen vet-oplosbaar zijn en Creon dus nodig is om de vitaminen op te nemen!). Op deze manier zijn alle vitaminen volledig terugbetaald en zijn er voor de patiënt/ouder geen kosten aan de vitamine verbonden. Indien uw apotheker vragen heeft over de bereiding en/of terugbetaling van de vitaminen kan uw apotheek contact opnemen met het mucocentrum voor meer informatie. Indien u meer uitleg wenst kan u Ine Claes, onze diëtiste contacteren via: ine.claes@uzleuven.be Nutrinidrink smoothie Er is een nieuwe bijvoeding op de markt, namelijk Nutrinidrink smoothie (Nutricia). Initieel is dit voor kinderen ontwikkeld, maar ook volwassen patiënten vinden deze smoothie erg lekker en ze is zeker geschikt om extra energie binnen te krijgen voor iedereen. Deze bijvoeding is op basis van fruit en bevat 300 kcal per flesje. Er zijn twee verschillende smaken verkrijgbaar: zomerfruit en rode vruchten. Zoals alle bijvoedingen is ook deze variant verkrijgbaar via de mucovereniging of via de apotheek. Denk ook hier eraan om je Creon erbij te nemen. Indien u meer uitleg wenst kan u Ine Claes, onze diëtiste, contacteren. Sondevoeding: nieuwe leidingen! Patiënten die sondevoeding krijgen via een gastrostomie button, gebruiken een verlengleiding (extension set) tussen de button en de voedingsleiding. Deze verlengleiding was tot nog toe van hetzelfde merk als de button (Kimberly-Clark). Om verschillende redenen heeft het ziekenhuis er voor gekozen om over te schakelen naar de verlengleidingen van Nutricia, een paarskleurige versie. De werkwijze is identiek en de leidingen van Nutricia zijn een beetje goedkoper. Het nadeel van de leidingen is dat er enkel paarse spuitjes op passen. De aankoop van deze paarse spuitjes en/of de verlengleidingen via de thuisapotheek kan kostelijk zijn. Wij raden u aan om de leidingen en spuitjes aan te kopen via de ziekenhuisapotheek waar het goedkoper is. Geef vooraf de bestelling door aan Ine Claes, zodat zij een voorschrift maakt voor de ziekenhuisapotheek waarmee u de leidingen en spuitjes kan afhalen.

4 Page 4 Fertiliteit & Contraceptie bij mucopatiënten Uit de literatuur weten we dat fertiliteitsproblemen voorkomen bij mensen met muco. Voor mannen betekent dit dat de kans om vruchtbaar te zijn erg klein is (slecht 2% is vruchtbaar) omdat de zaadleiders meestal ontbreken. Hierdoor kunnen de spermatozoïden (zaadjes) niet bij het sperma geraken. Een sperma onderzoek geeft daar uitsluitsel over. Voor vrouwen is de situatie anders, want bijna 2/3 van de vrouwen met muco kunnen spontaan zwanger worden. Wanneer een vrouw met muco verminderd vruchtbaar is, kunnen daar verschillende redenen voor zijn zoals slechtere algemene toestand, laag gewicht en/of dalende longfunctie. Indien een vrouw niet zwanger wil worden is het belangrijk om bij seksueel contact een voorbehoedsmiddel te gebruiken. Indien een patiënte wel zwanger wil worden is het van belang deze zwangerschap medisch goed voor te bereiden omdat een voorbereide zwangerschap de meeste kans op succes heeft, zowel voor de baby als voor de moeder. Zoals overigens geldt voor alle seksueel actieve mensen is het aangeraden een condoom te gebruiken om seksueel overdraagbare ziekten te voorkomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Kris Colpaert kristine.colpaert@uzleuven.be Intraveneuze antibiotica toediening via Midline (momenteel enkel bij volwassenen) Voor de toediening van antibiotica via de aders werd tot voor kort gebruik gemaakt van 3 toegangswegen: de korte katheter die in een oppervlakkige ader geprikt wordt, de lange katheter die via een ader in de bovenarm opgeschoven wordt tot in een grote ader in de borstkas (PICC) en de poortkatheter die inwendig geplaatst is en via de huid wordt aangeprikt. De keuze voor een katheter wordt bepaald door hoe vaak iemand nood heeft aan intraveneuze antibiotica en hoe moeilijk een patiënt te prikken is. Een PICC wordt via een ader in de bovenarm opgeschoven naar een grotere ader in de borstkas. Het opschuiven van de katheter kan schade veroorzaken aan de binnenwand van de ader, vooral wanneer een PICC katheter vaak geplaatst moet worden. Hierdoor kan er vernauwing in de ader ontstaan. De Midline katheter is maximaal 20 cm lang en biedt dezelfde voordelen als de PICC namelijk een goede werking en comfort. Omdat de katheter minder lang is, is er minder kans dat er een beschadiging optreedt van de binnenwand van de ader. Bovendien kan de Midline op de kamer van de patiënt geplaatst worden. Tot nu zijn er slechts 3 verpleegkundigen van de dienst katheterzorg die een Midline kunnen plaatsen. Dit betekent dat de plaatsing van een Midline vooraf gepland moet worden wat bij dringende opname niet mogelijk is.

5 Page 5 Klinische studies Organoïden-studie Kortelings gaan we van start met de organoiden-studie. In deze studie willen we zo veel mogelijk patiënten van ons centrum includeren. We zullen dan ook aan zoveel mogelijk patiënten (of aan de ouders van minderjarige patiënten) vragen of ze willen deelnemen. Wat houdt dit nu in? Bij de organoiden-studie is het de bedoeling om een klein stukje darmweefsel op kweek te zetten om op deze manier mini-darmpjes aan te maken. Dit gebeurt dus met de stamcellen uit het stukje darmweefsel op te kweken tot nieuwe kleine darmpjes. Deze darmpjes zullen dan in een laboratorium gebruikt worden om nieuwe medicijnen (o.a. potentiators en correctors/ zie vorige nieuwsbrieven) op uit te testen. Voordeel van deze methode is dat men voor elke mutatie (meer dan 1900 verschillende mutaties) apart deze testen kan doen en dit zonder dat de patiënt zelf hiervan hinder ondervindt. Anderzijds is er ook de mogelijkheid om nog nieuw te ontdekken medicatie in een later stadium te testen, want die mini-darmpjes kunnen lange tijd bewaard blijven. Waarom willen we nu zoveel mogelijk patiënten laten deelnemen? Iedere patiënt met muco heeft zijn eigen CF-mutaties, deze zijn vaak zeldzaam en daarom uniek. Bovendien weten we dat ook patiënten met dezelfde mutaties toch nog elk een ander verloop van hun ziekte hebben. Het kan daarom ook zijn dat bepaalde nieuwe testmedicijnen een verschillend effect hebben bij verschillende personen. Wat houdt het in voor de patiënt? Na het overlopen van de informatie met de artsen, het kunnen stellen van vragen door de patiënt of ouders en het tekenen van de toestemmingsformulieren, wordt met een klein apparaat (ter grootte van een rietje) ter hoogte van het rectum (uiteinde van dikke darm, beginnend vanaf de aars) drie kleine stukjes darmslijmvlies weggenomen. Dit is volledig pijnloos en dus is er helemaal geen verdoving voor nodig. Dit duurt slechts enkele minuten. Nadien is er geen nazorg nodig en hoeft de patiënt niets meer te doen. De staaltjes vertrekken direct naar het labo waar men aan het kweken begint. In 80% van de gevallen lukt de kweek van de eerste keer. In geval van falen kan een nieuwe afname gepland worden. Gelukte kweken kunnen langdurig worden gebruikt voor testen en her-testen van nieuwe studiemedicatie. We zullen dit onderzoek zoveel mogelijk plannen tijdens de routine-consultaties of tijdens ander bezoek aan het ziekenhuis. Een extra verplaatsing is dus niet nodig. Mocht je hier al vragen over hebben stel deze dan gerust tijdens je volgend bezoek aan je behandelende arts.

6 Page 6 Vertex/ ivacaftorstudie bij gating-mutations: VX en VX Kalydeco (ivacaftor genaamd als studiemedicijn) is het eerste medicijn waarvoor een positief effect is bewezen op de basisfout die muco veroorzaakt. Het verbetert het chloortransport in het chloorkanaal van de cellen, men noemt dit een potentiator. Voorgaande studies met dit medicijn gebeurden bij muco-patiënten met de G551D-mutatie (zéér zeldzame mutatie in België maar meer voorkomend in Ierland en U.K.), toch is deze G551D mutatie wereldwijd gezien de meest voorkomende klasse 3 mutatie (zie vorige infobladen). Deze studies bewezen niet alleen een daling van het chloorgehalte in het zweet, maar ook een goede verbetering van de longfunctie (éénsecondewaarde plus 10%), een afname van het aantal opstoten van longinfectie, een goede gewichtstoename en een verbetering op gebied van het algemeen welbevinden. Ondertussen is het medicijn Kalydeco al in meerdere landen op de markt voor gebruik bij patiënten met de G551D mutatie; echter nog niet in België. In de zomer van 2012 konden 40 mucopatiënten uit Amerika, Frankrijk en België die één van de 9 andere klasse 3 mutaties hebben deelnemen aan de studie met Kalydeco. Deze mutaties zijn zeldzaam (alle 9 mutaties samen wereldwijd ongeveer 1% van de patiënten). Deze studie kreeg de naam VX In ons centrum (het enige centrum dat mocht deelnemen in België) werden 10 patiënten gescreend en konden uiteindelijk 9 patiënten de studie aanvatten. De studie omvatte voor elke patiënt 3 onderdelen: - 1 periode van 8 weken Placebo - 1 periode van 8 weken IVACAFTOR 150 mg 2x per dag Uiteraard wist niemand met welke periode hij startte of eindigde. - Na deze dubbel blind fase kreeg iedereen gedurende 16 weken het medicijn in een dosis van 150 mg 2x per dag. Elke patiënt die deze studie vervolledigde mocht na deze 16 weken overstappen op een vervolgstudie namelijk VX en zal dan gedurende ongeveer 2 jaar het effectieve medicijn IVACAFTOR krijgen. Momenteel loopt deze studie nog. In tussentijd werden er analyses gemaakt van het eerste deel van de studie en een interim-analyse van de tweede deel van de studie tem week 24. De globale resultaten zijn heel positief: dat wil zeggen een gelijkaardige verbetering zoals in de G551D studie (niet alleen lager chloorgehalte in het zweet maar ook een duidelijk betere longfunctie, beter gewicht, beter welbevinden). Het medicijn werd ook goed verdragen. Een aanvraag voor goedkeuring van dit medicijn door de overheid is in onderhandeling, met nadien een aanvraag voor terugbetaling in België.

7 Page 7 De combinatie-studie lumacaftor/ivacaftor (VX ) Ondertussen is er ook nieuws over de combinatie-studie lumacaftor/ivacaftor(vx ). Deze studie werd uitgevoerd bij patiënten die homozygoot zijn voor de F508del mutatie, dat wil zeggen ongeveer 50% van alle patiënten met muco. In deze studie werd het effect van combinatie therapie uitgetest: de corrector lumacaftor (die ervoor zorgt dat er toch wat CFTR eiwit naar de celmembraan gaat) plus de potentiator ivacaftor of 2x een placebo werden gedurende 24 weken door patiënten ingenomen. Alweer wisten noch de patiënt, noch de onderzoeker wie de placebo of de actieve behandeling kreeg. Daarnaast werden 2 verschillende medicatiedosissen uitgetest (we noemen dit een dubbel blinde fase ). Na de dubbel blinde fase krijgen alle patiënten de mogelijkheid om actief medicijn te nemen (dit noemen we de open label extensie ). Wereldwijd deden ongeveer 1000 patiënten mee aan dit onderzoek. De eerste resultaten tonen dat er een matige verbetering van de longfunctie was: ongeveer 3% stijging van de voorspelde éénsecondewaarde. Er was ook een duidelijke daling van het aantal opstoten van longinfecties, die moesten worden behandeld met antibiotica (ongeveer 30% minder). Er was enige verbetering in het gewicht van de patiënten en er was een lichte stijging in de kwaliteit van leven score. Bovendien werd het combimedicijn algemeen goed verdragen. Deze resultaten zijn positief en daarom zal Vertex een goedkeuring aanvragen in de USA en Europa. Hierover verwachten we antwoord tegen het einde van het jaar Deze resultaten zijn minder spectaculair dan de resultaten met ivacaftor bij patiënten met een klasse 3 mutatie (de gating-mutatie) die we hebben uitgelegd op pagina 6. Dit is echter in lijn met de verwachtingen: we weten dat nog betere correctors nodig zijn; vermoedelijk een combinatie van correctors met verschillende werkingsmechanismen plus een potentiator om een nog grotere verbetering te zien bij patiënten met F508del. Maar tot we nog meer weten zijn deze huidige medicijnen natuurlijk erg welkom. Patiënten

8 Page 8 ECORN CF Tot slot willen we de website ECORN-CF nog eens onder uw aandacht brengen. Op deze site kunt u vragen stellen in verband met mucoviscidose (CF). Alles kan gevraagd worden, er kan echter geen persoonlijk medisch advies gegeven worden. Hiervoor verwijst de site meteen naar de behandelende arts. Nadat je een vraag hebt gesteld moet je enkele dagen wachten op een antwoord. Dit is omdat de gestelde vraag wordt doorgestuurd naar verschillende mucodeskundigen in heel Europa, die samen tot een correct antwoord willen komen. Je kan op deze site ook de antwoorden vinden van reeds gestelde vragen. Deze zijn zéér interessant en het kan nuttig zijn om in deze lijst te kijken als je een vraag hebt. Op de site vind je ook verwijzingen naar wetenschappelijke artikels en andere praktische informatie. Kortom het is zeker interessant om op deze website eens rond te neuzen. We geven je nog even het website adres mee: Hier een voorbeeld van een vraag ter illustratie: Vraag Beste, vanaf welke temperatuur spreken jullie over subtropische zwembaden. Wat is het maximum? Antwoord Er bestaat niet echt een temperatuur waarbij men spreekt over subtropisch zwembad. Hoe warmer en vochtiger hoe meer de kans voor groei van Pseudomonas aeruginosa en andere kiemen, bijvoorbeeld schimmels toeneemt. Met bezoek aan subtropische zwembaden bedoelen we plekken waar men gedurende meerdere uren verblijft en meer doet dan kortstondig (30 min -1 uur) recreatief zwemmen, zoals in een gewoon recreatief zwembad

9 Page 9 Kleur dit ijsje in de lekkerste kleuren! Stel uw vragen via : htpp:// MUCOTEAM UZ LEUVEN Tel nr. secretariaat: Bereikbaar ma-vrij 9-11 uur en uur Fax: Voorschriften en attesten bij voorkeur aanvragen via mucocentrum@uzleuven.be Voor medische vragen, aerosol e.d. via: mucoverpleegkundige@uzleuven.be

MU.TE.GA MUCOTEAM. De zomereditie van onze nieuwsbrief is klaar! Wijziging raadpleging volwassenen

MU.TE.GA MUCOTEAM. De zomereditie van onze nieuwsbrief is klaar! Wijziging raadpleging volwassenen MU.TE.GA AUGUSTUS 2017 MUCOTEAM UZ LEUVEN IN DIT NUMMER Beste allemaal, De zomereditie van onze nieuwsbrief is klaar! Toegang tot uw dossier Orkambi 2 Veel leesplezier! Lopende studies 3 Creon 40.000 4

Nadere informatie

MU.TE.GA MUCOTEAM. Beste allemaal, Veel leesplezier! Nieuwe diëtiste. Sponsoring en donaties. Gesponsorde longfunctie toestellen

MU.TE.GA MUCOTEAM. Beste allemaal, Veel leesplezier! Nieuwe diëtiste. Sponsoring en donaties. Gesponsorde longfunctie toestellen MU.TE.GA Maart 2016 MUCOTEAM UZ LEUVEN IN DIT NUMMER Creon 5.000 Geen Heparine meer Terugbetaling Kalydeco Resultaten Mannitol studie 2 3 Beste allemaal, We hebben weer een nieuwsbrief voor jullie klaar

Nadere informatie

MU.TE.GA MUCOTEAM. Beste allemaal, We staan in deze nieuwsbrief stil bij de meest. mogelijkheden. Aanvraag voorschriften. Via het mucosecretariaat:

MU.TE.GA MUCOTEAM. Beste allemaal, We staan in deze nieuwsbrief stil bij de meest. mogelijkheden. Aanvraag voorschriften. Via het mucosecretariaat: MU.TE.GA MEI 2015 MUCOTEAM UZ LEUVEN IN DIT NUMMER Beste allemaal, We staan in deze nieuwsbrief stil bij de meest Hygiëne Creon 40.000 Beleid van opname en onderzoeken 2 3 efficiënte manier om voorschriften

Nadere informatie

feesten, kerstdagen en eindejaarsfeesten toewensen. even enkele regels om in acht te houden:

feesten, kerstdagen en eindejaarsfeesten toewensen. even enkele regels om in acht te houden: MU.TE.GA NOVEMBER 2016 MUCOTEAM - UZ LEUVEN Beste allemaal, Het einde van het jaar is weer in zicht en we willen u alvast heel fijne sinterklaas- feesten, kerstdagen en eindejaarsfeesten toewensen. IN

Nadere informatie

Nieuwe diëtiste en kinesist! PULMOREVA WEKEN PULDERBOS. nog tot 31 maart Daarna kan ook nog,

Nieuwe diëtiste en kinesist!   PULMOREVA WEKEN PULDERBOS. nog tot 31 maart Daarna kan ook nog, MU.TE.GA MAART 2017 MUCOTEAM - UZ LEUVEN Beste allemaal, IN DIT NUMMER Patiëntenpopulatie 2 Goed om weten! Symposium 21/2/2017 3 Mutega via e-mail Klinische studies 4 Lopende studies 5-6 De lente staat

Nadere informatie

MU.TE.GA. Welkom Dr. Natalie Lorent! MUCOTEAM IN DIT NUMMER STUDIES 4-7 APPELSTRUDEL 8

MU.TE.GA. Welkom Dr. Natalie Lorent! MUCOTEAM IN DIT NUMMER STUDIES 4-7 APPELSTRUDEL 8 MU.TE.GA DECEMBER 2014 MUCOTEAM UZ LEUVEN IN DIT NUMMER WIST U DAT? TOEDIENING EN BEWARING MEDICATIE 2 Het einde van het jaar nadert, 2015 is in zicht. In deze nieuwsbrief staan nog een aantal belangrijke

Nadere informatie

MU.TE.GA MU.TE.GA. Lentekriebels. Opname in het ziekenhuis. Vervanging. Mei Op reis 2 Raadpleging en secretariaat.

MU.TE.GA MU.TE.GA. Lentekriebels. Opname in het ziekenhuis. Vervanging. Mei Op reis 2 Raadpleging en secretariaat. MU.TE.GA Mei 2012 Mucoteam U.Z. Leuven In dit nummer MU.TE.GA Op reis 2 Raadpleging en secretariaat Medicatievoorschriften Inhalatiecorticosteroïden 3 Aerosoltoestellen Klinische studies Zout 5 Lentekriebels

Nadere informatie

Mu.Te.Ga. Mucoteam UZ Leuven December 2009

Mu.Te.Ga. Mucoteam UZ Leuven December 2009 Beste patiënten en ouders, Uit goede gewoonte willen we u ook dit jaar weer informeren over de evolutie in het onderzoek naar opvolging en behandeling van mucoviscidose. We zijn blij dat veel patiënten

Nadere informatie

Het mucoviscidoseteam

Het mucoviscidoseteam Het mucoviscidoseteam informatie voor patiënten Het mucoviscidoseteam (mucoteam) van UZ Leuven bestaat uit een groep mensen die gespecialiseerd zijn in de behandeling en begeleiding van patiënten met mucoviscidose

Nadere informatie

MU.TE.GA. Welkom Ruth! s MUCOTEAM IN DIT NUMMER. Verhuis dienst Kindergeneeskunde. Emeritaatsviering Prof. De Boeck

MU.TE.GA. Welkom Ruth!  s MUCOTEAM IN DIT NUMMER. Verhuis dienst Kindergeneeskunde. Emeritaatsviering Prof. De Boeck MU.TE.GA We hebben weer enkele interessante onderwerpen voor jullie klaar in onze nieuwsbrief. Veel leesplezier! DECEMBER 2018 MUCOTEAM IN DIT NUMMER Welkom Ruth! Verhuis dienst Kindergeneeskunde 2 Emeritaatsviering

Nadere informatie

Regioavond Zuid West Nederland 24 mei Onderzoek naar nieuwe medicijnen: correctie van de oorzaak Vincent Gulmans Coördinator onderzoek

Regioavond Zuid West Nederland 24 mei Onderzoek naar nieuwe medicijnen: correctie van de oorzaak Vincent Gulmans Coördinator onderzoek Regioavond Zuid West Nederland 24 mei 2016 Onderzoek naar nieuwe medicijnen: correctie van de oorzaak Vincent Gulmans Coördinator onderzoek NCFS Onderzoek Missie: (Internationaal) onderzoek CF stimuleren

Nadere informatie

MU.TE.GA. Nieuwe collega s. kinesistenteam. Prik-cadeautjes. prik-cadeautjes ontvangen.

MU.TE.GA. Nieuwe collega s. kinesistenteam. Prik-cadeautjes. prik-cadeautjes ontvangen. MU.TE.GA NOVEMBER 2015 MUCOTEAM UZ LEUVEN IN DIT NUMMER Mondmaskers en hygiene MyCyfAPP 2 De dagen zijn aan het korten, de winter staat voor de deur: een mooie tijd met Sinterklaas, Kerstmis en de eindejaarsfeesten.

Nadere informatie

MU.TE.GA MUCOTEAM. De zomer is gekomen als de langste dag begint. en in de straat. Veel leesplezier! Raadpleging volwassenen

MU.TE.GA MUCOTEAM. De zomer is gekomen als de langste dag begint. en in de straat. Veel leesplezier! Raadpleging volwassenen MU.TE.GA JULI 2018 MUCOTEAM IN DIT NUMMER De zomer is gekomen als de langste dag begint. Met alle mooie groene bomen en de warme zomerwind. Verhuis Kindergeneeskunde Veranderingen in 2018 Zorgwonen European

Nadere informatie

MU.TE.GA. Mucoteam U.Z. Leuven MU.TE.GA. Griepvaccin. MUTEGA online. Groei van het mucocentrum

MU.TE.GA. Mucoteam U.Z. Leuven MU.TE.GA. Griepvaccin. MUTEGA online. Groei van het mucocentrum MU.TE.GA November 2011 Mucoteam U.Z. Leuven In dit nummer MU.TE.GA Bedankt Mucoclear 6% Studies 2-3 Vaccins Griepvaccin Verhoogd kindergeld E-flow Kinesisten Wachten 4 Het griepseizoen is er! Voor alle

Nadere informatie

UNIVERSITAIRE ZIEKENHUIZEN LEUVEN. Volwassen worden met mucoviscidose: De stap van kindergeneeskunde naar volwassenen geneeskunde

UNIVERSITAIRE ZIEKENHUIZEN LEUVEN. Volwassen worden met mucoviscidose: De stap van kindergeneeskunde naar volwassenen geneeskunde UNIVERSITAIRE ZIEKENHUIZEN LEUVEN Volwassen worden met mucoviscidose: De stap van kindergeneeskunde naar volwassenen geneeskunde Volwassen worden met Mucoviscidose De behandeling van mucoviscidose is de

Nadere informatie

Antibiotica via infuus thuis OPAT

Antibiotica via infuus thuis OPAT Antibiotica via infuus thuis OPAT Beste patiënt Met deze brochure willen we u meer uitleg geven over de behandeling met antibiotica bij u thuis (het OPAT-programma). We hopen u hier een eerste antwoord

Nadere informatie

MU.TE.GA. Raadpleging volwassenen IN DIT NUMMER. Vitamine ADEK 2. Zwangerschap na TX 3. Studies 4-5. MyCyFAPP 6-7. Kerststronk 8.

MU.TE.GA. Raadpleging volwassenen IN DIT NUMMER. Vitamine ADEK 2. Zwangerschap na TX 3. Studies 4-5. MyCyFAPP 6-7. Kerststronk 8. MU.TE.GA DECEMBER 2017 MUCOTEAM - UZ LEUVEN Dat het nieuwe jaar rijk mag zijn aan mooie dagen, veel liefde, voorspoed en geluk mag dragen. IN DIT NUMMER Vitamine ADEK 2 Zwangerschap na TX 3 Studies 4-5

Nadere informatie

Onze ervaringen met CFTR modulatoren ( de nieuwe CF medicatie ) Dr J Altenburg longarts AUMC locatie AMC

Onze ervaringen met CFTR modulatoren ( de nieuwe CF medicatie ) Dr J Altenburg longarts AUMC locatie AMC Onze ervaringen met CFTR modulatoren ( de nieuwe CF medicatie ) Dr J Altenburg longarts AUMC locatie AMC Longarts volwassenen CF + infectieziekten Transitiepoli Inhoud Introductie CF en het CFTR gen CFTR

Nadere informatie

MU.TE.GA. Raadpleging volwassenen verhuist! IN DIT NUMMER. Opvragen resultaten Attesten en medicatie. Emeritaat Prof. De Boeck Screening colonkanker

MU.TE.GA. Raadpleging volwassenen verhuist! IN DIT NUMMER. Opvragen resultaten Attesten en medicatie. Emeritaat Prof. De Boeck Screening colonkanker MU.TE.GA MAART 2018 IN DIT NUMMER Opvragen resultaten Attesten en medicatie Emeritaat Prof. De Boeck Screening colonkanker 2 3 Obracin als IV behandeling Belang van de huisarts Studies 5-7 Alternatieven

Nadere informatie

CRIZOTINIB (XALKORI )

CRIZOTINIB (XALKORI ) CRIZOTINIB (XALKORI ) KANKERCENTRUM Onco_thor_019 INHOUDSOPGAVE 01 Wat doet dit geneesmiddel? 3 02 Inname 3 03 Pletten / breken 3 04 Combinatie met andere geneesmiddelen 4 05 Bijzondere voorzorgsmaatregelen

Nadere informatie

MU.TE.GA. Mucoteam U.Z. Leuven. vragen en zij zullen ons contacteren. duur van de periode dat u of uw kind in het ziekenhuis verblijft:

MU.TE.GA. Mucoteam U.Z. Leuven. vragen en zij zullen ons contacteren. duur van de periode dat u of uw kind in het ziekenhuis verblijft: MU.TE.GA Juli 2007 Mucoteam U.Z. Leuven In dit nummer Studies 2 Handhygiëne 3 Verhuis Wij zijn van locatie veranderd, dus schrik niet als je andere personen in onze oude bureau vindt. Het is helaas owv

Nadere informatie

NIEUWE MUTATIE SPECIFIEKE MEDICIJNEN VOOR CF De stand van zaken

NIEUWE MUTATIE SPECIFIEKE MEDICIJNEN VOOR CF De stand van zaken NIEUWE MUTATIE SPECIFIEKE MEDICIJNEN VOOR CF De stand van zaken De bestaande medicatie voor CF behandelt alleen de symptomen De nieuwe medicatie probeert de oorzaak van CF, een defect chloride kanaaltje

Nadere informatie

MU.TE.GA. Afscheid mucoverpleegkundige. Wist je dat? Het is weer tijd voor een nieuwe nieuwsbrief vol leuke weetjes en informatie! Veel leesplezier!

MU.TE.GA. Afscheid mucoverpleegkundige. Wist je dat? Het is weer tijd voor een nieuwe nieuwsbrief vol leuke weetjes en informatie! Veel leesplezier! MU.TE.GA MEI 2019 Het is weer tijd voor een nieuwe nieuwsbrief vol leuke weetjes en informatie! Veel leesplezier! IN DIT NUMMER Afspraken isolatiebeleid 2 Het groeipakket en impact op de zorgtoeslag 3

Nadere informatie

CERITINIB (ZYKADIA ) KANKERCENTRUM. Onco_thor_022

CERITINIB (ZYKADIA ) KANKERCENTRUM. Onco_thor_022 CERITINIB (ZYKADIA ) KANKERCENTRUM Onco_thor_022 WAT VINDT U TERUG IN DEZE BROCHURE / INHOUD(SOPGAVE) 01 Wat doet dit geneesmiddel? 3 02 Inname 3 03 Pletten / breken 3 04 Combinatie met andere geneesmiddelen

Nadere informatie

Mu.Te.Ga. Mucoteam UZ Leuven Februari 2010

Mu.Te.Ga. Mucoteam UZ Leuven Februari 2010 Beste patiënten en ouders, Zoals in december al aangekondigd volgt hier het tweede deel van de nieuwsbrief die u verder informeert over onderzoeken, studies en projecten die lopen binnen het mucoviscidose

Nadere informatie

Wat u moet weten over een colonoscopie onder anesthesie

Wat u moet weten over een colonoscopie onder anesthesie 1263/829/5 - GZA - mei 2017 Wat u moet weten over een colonoscopie onder anesthesie patiënteninformatie campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk tel. + 32 3 443 30 11 campus Sint-Vincentius

Nadere informatie

Temozolomide (Temodal ) Informatie voor patiënten

Temozolomide (Temodal ) Informatie voor patiënten Temozolomide (Temodal ) Informatie voor patiënten Inhoud Voorwoord... 3 1. Omschrijving... 4 2. Wijze van toediening... 4 2.1 Temozolomide (Temodal ) samen met bestraling en nadien alleen temozolomide...

Nadere informatie

Seks & zwangerschap bij diabetes

Seks & zwangerschap bij diabetes Seks & zwangerschap bij diabetes Contraceptie seks en diabetes Tip Als je eraan denkt seks te hebben, vraag eerst even raad aan je huisarts, aan een centrum voor algemeen welzijnswerk, aan mensen op school,

Nadere informatie

Behandeling voor trombose en anti-stolling

Behandeling voor trombose en anti-stolling Behandeling voor trombose en anti-stolling 2 Waarom behandeling met een anti-stollingsmiddel? Als bloed in een bloedvat stolt, wordt dit bloedvat afgesloten. Het bloed kan het achterliggende orgaan dan

Nadere informatie

ERLOTINIB (TARCEVA ) KANKERCENTRUM. Ono_thor_017

ERLOTINIB (TARCEVA ) KANKERCENTRUM. Ono_thor_017 ERLOTINIB (TARCEVA ) KANKERCENTRUM Ono_thor_017 INHOUDSOPGAVE 01 Wat doet dit geneesmiddel? 3 02 Inname 3 03 Pletten / breken 3 04 Combinatie met andere geneesmiddelen 4 05 Bijzondere voorzorgsmaatregelen

Nadere informatie

Diabetesconventie voor kinderen en adolescenten

Diabetesconventie voor kinderen en adolescenten Diabetesconventie voor kinderen en adolescenten informatie voor patiënten INLEIDING 3 VOORSTELLING VAN HET DIABETESTEAM 5 Artsen Verpleegkundigen Diëtisten Psychologe Sociaal werkster Secretariaatsmedewerkster

Nadere informatie

isotretinoïne 10 mg en 20 mg zachte capsules Zwangerschapspreventie programma

isotretinoïne 10 mg en 20 mg zachte capsules Zwangerschapspreventie programma isotretinoïne 10 mg en 20 mg zachte capsules Zwangerschapspreventie programma Richtlijnen voor de patiënt bij het gebruik van isotretinoïne Deze materialen beschrijven aanbevelingen om belangrijke risico

Nadere informatie

Infectiepreventie in het ziekenhuis: 9 praktische tips voor patiënten met CF

Infectiepreventie in het ziekenhuis: 9 praktische tips voor patiënten met CF Infectiepreventie in het ziekenhuis: 9 praktische tips voor patiënten met CF informatie voor patiënten Regelmatige controles in het mucoviscidose referentiecentrum zijn onontbeerlijk. Een ziekenhuis is

Nadere informatie

I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n

I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n U N I V E R S I T A I R E Z I E K E N H U I Z E N L E U V E N I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Eenheid 651 Infectie - Mucoviscidose - Allergie Eenheid 651 Tel. 016 34 65 10 De eenheid is bereikbaar

Nadere informatie

isotretinoïne 10 mg en 20 mg zachte capsules Preventie van zwangerschap & blootstelling van de foetus

isotretinoïne 10 mg en 20 mg zachte capsules Preventie van zwangerschap & blootstelling van de foetus isotretinoïne 10 mg en 20 mg zachte capsules Preventie van zwangerschap & blootstelling van de foetus Richtlijnen voor de patiënt bij het gebruik van isotretinoïne Waarvoor dient deze brochure? Deze brochure

Nadere informatie

Deelnemen aan een klinische studie in Az Damiaan. Informatie voor de patiënt SAP 12496

Deelnemen aan een klinische studie in Az Damiaan. Informatie voor de patiënt SAP 12496 Deelnemen aan een klinische studie in Az Damiaan Informatie voor de patiënt SAP 12496 Bron: clinical trial center UZ Leuven 2010 2 Inhoud Inleiding 4 Wat is een klinische studie? 5 Waarom deelnemen aan

Nadere informatie

Videocapsule onderzoek

Videocapsule onderzoek Videocapsule onderzoek Wat? De dunne darmvideocapsule is een onderzoek waarbij de binnenkant van het dunne darmkanaal bekeken kan worden. Het onderzoek gebeurt met behulp van een kleine camera die in een

Nadere informatie

PICC-lijn. Perifeer Ingebrachte Centraal veneuze Catheter

PICC-lijn. Perifeer Ingebrachte Centraal veneuze Catheter PICC-lijn Perifeer Ingebrachte Centraal veneuze Catheter Alleen het aangevinkte is voor u van toepassing Datum/tijd opname: / /.. ;..:.. uur Datum/tijd stoppen Sintrom/Marcoumar:.../... /.. ;.:. uur Melden

Nadere informatie

Linkercoloscopie en/of rectosigmoïdoscopie Gastro-enterologie. Patiënteninformatie

Linkercoloscopie en/of rectosigmoïdoscopie Gastro-enterologie. Patiënteninformatie Linkercoloscopie en/of rectosigmoïdoscopie Gastro-enterologie Patiënteninformatie Dienst gastro-enterologie Gebouw S 1 ste verdieping Behandelende artsen: Dr. Neirynck Dr. Goegebuer Dr. Van Hauwaert Dr.

Nadere informatie

10 GEBODEN VOOR UW VEILIGE ZORG

10 GEBODEN VOOR UW VEILIGE ZORG 10 GEBODEN VOOR UW VEILIGE ZORG INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN INHOUD 1. Introductie...4 2. Geef alle informatie over uw gezondheidstoestand...5 3. Laat u identificeren...6 4. Geef informatie over

Nadere informatie

1. Aan welke voorwaarden moet u voldoen?

1. Aan welke voorwaarden moet u voldoen? 05 Juli 2019, Beste vrijwilliger, In juli 2019 start op onze afdeling een onderzoeksstudie ter evaluatie van een experimenteel geneesmiddel voor de behandeling van postoperatieve pijn. Een experimenteel

Nadere informatie

apotheek ziekenhuis mutualiteit SIS-kaart dringende medische hulp handicap dokter van wacht medisch centrum gezinsplanning Gezondheid

apotheek ziekenhuis mutualiteit SIS-kaart dringende medische hulp handicap dokter van wacht medisch centrum gezinsplanning Gezondheid SIS-kaart dringende medische hulp handicap gezinsplanning mutualiteit medisch centrum apotheek ziekenhuis dokter van wacht Gezondheid Ik leef in België. Heb ik recht op gezondheidszorg? In België heeft

Nadere informatie

Een veilig gevoel op school met een chronische longziekte

Een veilig gevoel op school met een chronische longziekte Een veilig gevoel op school met een chronische longziekte Kinderpneumologie Dr. Marleen Moens 53 6 Een veilig gevoel op school met een chronische longziekte: mucoviscidose. 6.1. Inleiding 6.1.1. Definitie

Nadere informatie

1. Aan welke voorwaarden moet u voldoen?

1. Aan welke voorwaarden moet u voldoen? 05 Aug 2019, Beste vrijwilliger, In juli 2019 startte op onze afdeling een onderzoeksstudie ter evaluatie van een experimenteel geneesmiddel voor de behandeling van postoperatieve pijn. Een experimenteel

Nadere informatie

1. Aan welke voorwaarden moet u voldoen?

1. Aan welke voorwaarden moet u voldoen? 26 Juli 2019, Beste vrijwilliger, In juli 2019 startte op onze afdeling een onderzoeksstudie ter evaluatie van een experimenteel geneesmiddel voor de behandeling van postoperatieve pijn. Een experimenteel

Nadere informatie

Reizen INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN

Reizen INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN Reizen INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN INLEIDING Veel patiënten met IBD zijn bang om op reis te gaan, met name om ter plaatse geconfronteerd te worden met een opstoot van hun ziekte of met een mogelijke

Nadere informatie

Brickeroperatie. Totale wegname van de blaas en het aanleggen van een urinestoma. Jessa Ziekenhuis vzw.

Brickeroperatie. Totale wegname van de blaas en het aanleggen van een urinestoma. Jessa Ziekenhuis vzw. Brickeroperatie Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Dienst kwaliteit E-mail: info@jessazh.be Tel: 011 33 55 11 Totale wegname van de blaas en het aanleggen

Nadere informatie

Behandeling hematologie: ABVD

Behandeling hematologie: ABVD Behandeling hematologie: ABVD Beste patiënt In deze brochure vindt u informatie over uw behandeling met ABVD, de reden van de behandeling, het verloop van de therapie, de mogelijke nevenwerkingen en de

Nadere informatie

Dossier. dossier. F F Tussen de wetenschappelijke sessies

Dossier. dossier. F F Tussen de wetenschappelijke sessies Dossier WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK & MUCOVISCIDOSE: EEN UPDATE Naar goede gewoonte brengen we in ons septembernummer een overzicht van de belangrijkste nieuwigheden op het vlak van wetenschappelijk onderzoek.

Nadere informatie

Nuttige telefoonnummers afsprakenbureau 052 25 25 05 opnameplanning 052 25 25 74 secretariaat endoscopie 052 25 26 82 of 052 25 26 83

Nuttige telefoonnummers afsprakenbureau 052 25 25 05 opnameplanning 052 25 25 74 secretariaat endoscopie 052 25 26 82 of 052 25 26 83 Geachte heer, mevrouw Via deze folder geven wij u graag informatie over het darmonderzoek dat u binnenkort zal ondergaan. Heeft u echter nog vragen, stel ze gerust aan uw arts of aan een verpleegkundige.

Nadere informatie

Informatiebrochure patiënten. Naar huis met TPN. Totale Parenterale Voeding

Informatiebrochure patiënten. Naar huis met TPN. Totale Parenterale Voeding Informatiebrochure patiënten Naar huis met TPN Totale Parenterale Voeding 3 1. Wat is totale parenterale voeding (TPN)?...4 2. De toegangswegen...5 2.1 Centraal veneuze katheter... 5 2.2 Poortkatheter

Nadere informatie

isotretinoïne 10 mg en 20 mg zachte capsules Zwangerschapspreventie programma

isotretinoïne 10 mg en 20 mg zachte capsules Zwangerschapspreventie programma isotretinoïne 10 mg en 20 mg zachte capsules Zwangerschapspreventie programma Richtlijnen voor apothekers bij het afleveren van isotretinoïne De risico minimalisatie materialen voor isotretinoïne zijn

Nadere informatie

Darmonderzoek (Coloscopie) MOVIPREP

Darmonderzoek (Coloscopie) MOVIPREP Darmonderzoek (Coloscopie) MOVIPREP Uw afspraak: Datum: Uur: 0 Geachte heer, mevrouw Via deze folder geven wij u graag informatie over het darmonderzoek dat u binnenkort zal ondergaan. Heeft u echter nog

Nadere informatie

Welkom. Geachte mevrouw Geachte heer

Welkom. Geachte mevrouw Geachte heer Welkom Geachte mevrouw Geachte heer De behandeling van uw ziekte maakt het veelvuldig aanprikken van de bloedbaan noodzakelijk. Daarom is het nuttig om een poortkatheter te laten plaatsen. In deze brochure

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Enterol 250 mg harde capsules Enterol 250 mg poeder voor orale suspensie Saccharomyces boulardii Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke

Nadere informatie

Coloscopie onder matige sedatie

Coloscopie onder matige sedatie Coloscopie onder matige sedatie 26.003N-20170704 Dr. C. Feys Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper www.yperman.net U kreeg zonet bij uw huisarts / specialist een afspraak voor een coloscopie

Nadere informatie

Nucleaire Geneeskunde

Nucleaire Geneeskunde Nucleaire Geneeskunde Patiënten die door hun arts naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde worden verwezen, stellen ons regelmatig vragen over de onderzoeken die wij verrichten. Hieronder volgt een aantal

Nadere informatie

Pijnbehandeling: intraveneuze medicatietoediening

Pijnbehandeling: intraveneuze medicatietoediening Pijnbehandeling: intraveneuze medicatietoediening Beste patiënt Ons pijncentrum is een door de overheid erkend multidisciplinair centrum voor de behandeling van chronische pijn. In overleg met uw arts,

Nadere informatie

Met welke geneesmiddelen is het onderzoek uitgevoerd?

Met welke geneesmiddelen is het onderzoek uitgevoerd? Dit is een samenvatting van een klinisch onderzoek bij patiënten met idiopathische pulmonale fibrose, een zeldzaam type longaandoening. De samenvatting is geschreven voor de doorsneelezer en is opgesteld

Nadere informatie

Colonoscopie. bij gehospitaliseerde patiënten INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN

Colonoscopie. bij gehospitaliseerde patiënten INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN Colonoscopie bij gehospitaliseerde patiënten INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN INLEIDING Weldra dient u een colonoscopie of een dikke darm onderzoek te ondergaan. Hiermee geven wij u informatie over het

Nadere informatie

ENZALUTAMIDE (XTANDI )

ENZALUTAMIDE (XTANDI ) ENZALUTAMIDE (XTANDI ) KANKERCENTRUM Onco_uro_050 WAT VINDT U TERUG IN DEZE BROCHURE / INHOUD(SOPGAVE) 01 Wat doet dit geneesmiddel? 3 02 Inname 3 03 Pletten of breken 3 04 Combinatie met andere geneesmiddelen

Nadere informatie

Plaatsen van een poortkatheter

Plaatsen van een poortkatheter Plaatsen van een poortkatheter s Herenbaan 172 2840 Rumst tel: 03 880 90 11 (algemeen) tel: 03 880 91 90 (afspraken) informatiebrochure e-mail: info@hfr.be www.azheiligefamilie.be 2 beste patiënt, De behandeling

Nadere informatie

Darmonderzoek (Coloscopie) PICOPREP

Darmonderzoek (Coloscopie) PICOPREP Darmonderzoek (Coloscopie) PICOPREP Uw afspraak: Datum: Uur: 0 Geachte heer, mevrouw Via deze folder geven wij u graag informatie over het darmonderzoek dat u binnenkort zal ondergaan. Heeft u echter nog

Nadere informatie

Risedroninezuur. Actonel Combinatietabletten: Actokit, RiseCaD

Risedroninezuur. Actonel Combinatietabletten: Actokit, RiseCaD Risedroninezuur Actonel Combinatietabletten: Actokit, RiseCaD Inhoud Hoe werkt risedroninezuur? 3 Voor welke aandoeningen wordt risedroninezuur gebruikt? 3 Hoe moet ik het gebruiken? 3 Hoe moet ik het

Nadere informatie

Sondevoeding (RTO/AMO/NKO)

Sondevoeding (RTO/AMO/NKO) Sondevoeding (RTO/AMO/NKO) i n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Sondevoeding (RTO/AMO/NKO) 2 Sondevoeding ( RTO/ AMO/ NKO) 3 Inleiding 5 Wat is sondevoeding? 6 Het belang van sondevoeding 6 Het

Nadere informatie

Wat u moet weten over een ERCP-onderzoek

Wat u moet weten over een ERCP-onderzoek 1263/834/7 - GZA - mei 2017 Wat u moet weten over een ERCP-onderzoek patiënteninformatie campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk tel. + 32 3 443 30 11 campus Sint-Vincentius Sint-Vincentiusstraat

Nadere informatie

Aandachtspunten bij chemotherapie

Aandachtspunten bij chemotherapie Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Aandachtspunten bij chemotherapie Dienst kwaliteit E-mail: info@jessazh.be Tel: 011 33 55 11 Jessa Ziekenhuis vzw Maatschappelijke

Nadere informatie

Wanneer wordt het gebruikt en hoe werkt het? 3. Hoe wordt het gebruikt? 3. Mogelijke bijwerkingen 4. Zwangerschap en vruchtbaarheid 4

Wanneer wordt het gebruikt en hoe werkt het? 3. Hoe wordt het gebruikt? 3. Mogelijke bijwerkingen 4. Zwangerschap en vruchtbaarheid 4 Abatacept Orencia Inhoud Wanneer wordt het gebruikt en hoe werkt het? 3 Hoe wordt het gebruikt? 3 Mogelijke bijwerkingen 4 Zwangerschap en vruchtbaarheid 4 Andere geneesmiddelen 4 Autorijden 5 Vaccinaties

Nadere informatie

Minder pijn als wij er zijn! Pijn bij kinderen na ontslag uit het ziekenhuis

Minder pijn als wij er zijn! Pijn bij kinderen na ontslag uit het ziekenhuis Minder pijn als wij er zijn! Pijn bij kinderen na ontslag uit het ziekenhuis I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Pijn bij kinderen na ontslag uit het ziekenhuis 2 Pijn bij kinderen na ontslag

Nadere informatie

Behandeling van Hepatitis C

Behandeling van Hepatitis C Behandeling van Hepatitis C MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis www.mdlcentrum.nl Inleiding Uw behandelend arts heeft bij u Hepatitis C geconstateerd. De MDL-verpleegkundige gaat u begeleiden bij het behandelen

Nadere informatie

Hieronder vindt u een kort overzicht van de nieuwe producten en/of de promoties die we momenteel aanbieden in de apotheek.

Hieronder vindt u een kort overzicht van de nieuwe producten en/of de promoties die we momenteel aanbieden in de apotheek. Beste klant, Hieronder vindt u een kort overzicht van de nieuwe producten en/of de promoties die we momenteel aanbieden in de apotheek. Voor vragen kan u ons gerust contacteren op het telefoonnummer 052/30.94.14

Nadere informatie

Hickmankatheter: informatie voor de thuiszorg

Hickmankatheter: informatie voor de thuiszorg Hickmankatheter: informatie voor de thuiszorg Beste patiënt, Voor uw behandeling werd beslist om een Hickmankatheter te plaatsen. Deze folder biedt u een eerste antwoord op uw vragen. Ook wensen we uw

Nadere informatie

Wat u moet weten over een gastroscopie

Wat u moet weten over een gastroscopie 1263/837/6 GZA - juni 2016 Wat u moet weten over een gastroscopie maag- en darmziekten secretariaat: tel. 03 443 36 57 verpleegafdeling: tel. 03 443 35 13 campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610

Nadere informatie

Welkom. Geachte mevrouw Geachte heer

Welkom. Geachte mevrouw Geachte heer Welkom Geachte mevrouw Geachte heer De behandeling van uw ziekte maakt het veelvuldig aanprikken van de bloedbaan noodzakelijk. Daarom is het nuttig om een poortkatheter te laten plaatsen. In deze brochure

Nadere informatie

INFORMATIE voor de patiënt PERITONEALE DIALYSE. Peritoneale dialyse Tel:

INFORMATIE voor de patiënt PERITONEALE DIALYSE. Peritoneale dialyse Tel: INFORMATIE voor de patiënt PERITONEALE DIALYSE Peritoneale dialyse Tel: 02 476 31 88 peritoneale.dialyse@uzbrussel.be Hoe werkt peritoneale dialyse (PD)? Dialysebehandelingen halen afvalstoffen en overtollig

Nadere informatie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Kanker en seksualiteit

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Kanker en seksualiteit I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Kanker en seksualiteit IIInhoudsopgave Inleiding 4 Mogelijke veranderingen op seksueel gebied door kanker 6 Invloed van chemotherapie op seksualiteit

Nadere informatie

Behandeling met Entyvio (vedolizumab)

Behandeling met Entyvio (vedolizumab) Praat met uw arts als u graag meer informatie wilt over de behandeling met. Behandeling met (vedolizumab) Meer informatie Deze brochure is een aanvulling op de bijsluiter. We hopen dat de meeste vragen

Nadere informatie

Nucleaire Geneeskunde. Imeldaziekenhuis

Nucleaire Geneeskunde. Imeldaziekenhuis Nucleaire Geneeskunde Imeldaziekenhuis et ingt u m imelda omr zorg Inhoud Voorwoord 3 Scintigrafische onderzoeken 4 Botdensitometrie (BMC, BMD, DEXA) 5 Therapie 5 Concrete vragen en tips 6 2 Mocht u na

Nadere informatie

Stenen in de urinewegen

Stenen in de urinewegen Stenen in de urinewegen De behandeling U bent patiënt bij de afdeling urologie van VU medisch centrum (VUmc). VUmc is een universitair medisch centrum waar medisch specialisten worden opgeleid. Zij doen

Nadere informatie

Indien u werkt, adviseren wij u niet te werken op de dag van de ingreep en de dagen erna rustig aan te doen.

Indien u werkt, adviseren wij u niet te werken op de dag van de ingreep en de dagen erna rustig aan te doen. Sterilisatie Inleiding Er zijn verschillende mogelijkheden om ongewenste zwangerschap te voorkomen, bijvoorbeeld de anticonceptiepil, het condoom, het spiraaltje of een sterilisatie. In overleg met uw

Nadere informatie

Wordt u behandeld voor astma en ervaart u nog veel beperkingen in uw dagelijks leven?

Wordt u behandeld voor astma en ervaart u nog veel beperkingen in uw dagelijks leven? Wordt u behandeld voor astma en ervaart u nog veel beperkingen in uw dagelijks leven? BLIJF ER NIET MEE RONDLOPEN, WIJ KUNNEN WELLICHT IETS VOOR U BETEKENEN! INFORMATIE VOOR PATIËNTEN www.nadavos.nl Zijn

Nadere informatie

isotretinoïne 10 mg en 20 mg zachte capsules Preventie van zwangerschap & blootstelling van de foetus

isotretinoïne 10 mg en 20 mg zachte capsules Preventie van zwangerschap & blootstelling van de foetus isotretinoïne 10 mg en 20 mg zachte capsules Preventie van zwangerschap & blootstelling van de foetus Richtlijnen voor apothekers bij het afleveren van Isotretinoïne Inleiding Isotretinoïne bevat de actieve

Nadere informatie

Behandeling met inflectra bij sarcoïdose

Behandeling met inflectra bij sarcoïdose Behandeling met inflectra bij sarcoïdose In overleg met uw arts gaat u het medicijn inflectra gebruiken vanwege sarcoïdose. In deze folder leest u meer over deze behandeling. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Vedoluzimab. Bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa

Vedoluzimab. Bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Vedoluzimab Bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa 2 Uw maag-, darm- en leverarts (MDL-arts) heeft u vedoluzimab (merknaam Entyvio ) voorgeschreven voor de behandeling van de ziekte van Crohn of colitis

Nadere informatie

Lu-DOTATATE therapie: patiënteninformatie voor opname en ontslag

Lu-DOTATATE therapie: patiënteninformatie voor opname en ontslag Lu-DOTATATE therapie: patiënteninformatie voor opname en ontslag informatie voor patiënten INLEIDING 3 OPNAME 4 Maatregelen THERAPIE 6 ONTSLAG 8 Leefregels VRAGEN 10 2 U onderging een reeks voorbereidende

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Een behandeling met Entyvio

Patiënteninformatie. Een behandeling met Entyvio Patiënteninformatie Een behandeling met Entyvio Naam: Gewicht: kg Leeftijd:..jaar VOORONDERZOEKEN....... EERSTE INFUUS OP. 2 Waar moet u zijn? De behandeling gaat door in AZ Turnhout Campus Sint-Jozef

Nadere informatie

V anaf september komt er een

V anaf september komt er een 4 D E J A A R G A N G N 3 J U N I, J U L I, A U G U S T U S 2 0 1 0 COLOFON : De nieuwsbrief is een driemaandelijks tijdschrift uitgegeven door Wijkgezondheidscentrum t Spoor Guldensporenstraat 84 2140

Nadere informatie

Schildklierbehandeling met Jodium-131. Dienst nucleaire geneeskunde R00

Schildklierbehandeling met Jodium-131. Dienst nucleaire geneeskunde R00 Schildklierbehandeling met Jodium-131 Dienst nucleaire geneeskunde imelda omringt u met 97600256R00 zorg Inleiding U komt naar het Imelda ziekenhuis voor een behandeling met radioactief jodium, omdat uw

Nadere informatie

Sterilisatie bij de man: vasectomie

Sterilisatie bij de man: vasectomie Sterilisatie bij de man: vasectomie informatie voor patiënten WAT IS EEN VASECTOMIE? In overleg met uw arts hebt u besloten een vasectomie of sterilistatie te ondergaan. Er zijn verschillende mogelijkheden

Nadere informatie

Tese: testiculaire sperma-extractie. informatie voor patiënten

Tese: testiculaire sperma-extractie. informatie voor patiënten Tese: testiculaire sperma-extractie informatie voor patiënten Tese: testiculaire sperma-extractie 2 Tese: testiculaire sperma-extractie 3 INLEIDING 5 Wat houdt een teelbalbiopsie in 6 Ingreep Verdoving

Nadere informatie

COPD Pneumologie. Patiënteninformatie

COPD Pneumologie. Patiënteninformatie COPD Pneumologie Patiënteninformatie Inhoudstafel 1. Inleiding... 3 1.1. Definitie... 3 1.2. Klachten bij COPD... 3 1.3. Onderzoeken... 4 1.4. Behandeling... 4 2. Contact... 6 3. Notities... 7 Deze publicatie

Nadere informatie

Welkom op de dienst spoedgevallen

Welkom op de dienst spoedgevallen Welkom op de dienst spoedgevallen Beste patiënt U komt naar de dienst spoedgevallen voor een dringende behandeling of opname. Een team van erkende urgentieartsen en gespecialiseerde verpleegkundigen staan

Nadere informatie

IMMUNOTHERAPIE BIJ KINDEREN

IMMUNOTHERAPIE BIJ KINDEREN IMMUNOTHERAPIE BIJ KINDEREN 277 Inleiding Op dit moment gebruikt uw kind medicijnen om klachten van zijn of haar allergie te voorkomen. De arts heeft met u en uw kind besproken dat immunotherapie een optie

Nadere informatie

Azathioprine (Imuran) bij de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en auto-immuun hepatitis

Azathioprine (Imuran) bij de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en auto-immuun hepatitis Azathioprine (Imuran) bij de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en auto-immuun hepatitis Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van Azathioprine (Imuran). In deze folder krijgt u informatie

Nadere informatie

Inwendige geneeskunde

Inwendige geneeskunde PATIËNTEN INFORMATIE Inwendige geneeskunde onthaalbrochure 2 Beste patiënt en familie, Van harte welkom op de afdeling inwendige geneeskunde (4 de verdieping) van het AZ Lokeren. Met deze brochure stellen

Nadere informatie

Ademtest. Patiënteninformatie. h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 www.hhzhlier.

Ademtest. Patiënteninformatie. h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 www.hhzhlier. HHZH_INF_126.01 (0715) h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 www.hhzhlier.be Patiënteninformatie Ademtest Voorwoord U heeft met uw behandelend arts afgesproken

Nadere informatie

Uw therapie: Abiraterone (Zytiga ) informatie voor patiënten

Uw therapie: Abiraterone (Zytiga ) informatie voor patiënten Uw therapie: Abiraterone (Zytiga ) informatie voor patiënten Inleiding In dit boekje vindt u specifieke informatie over uw therapie Abiraterone, het verloop van de therapie, bijzondere richtlijnen bij

Nadere informatie

Coloscopie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Coloscopie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Coloscopie T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

NVOG Voorlichtingsbrochure GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP

NVOG Voorlichtingsbrochure GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP NVOG Voorlichtingsbrochure GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP 1. Inleiding 2. Wat zijn groep B streptokokken (GBS)? 3. Hoe vaak komen GBS voor bij zwangeren? 4.

Nadere informatie

Coloscopie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Coloscopie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Coloscopie T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie