MU.TE.GA. Mucoteam U.Z. Leuven MU.TE.GA. Griepvaccin. MUTEGA online. Groei van het mucocentrum

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MU.TE.GA. Mucoteam U.Z. Leuven MU.TE.GA. Griepvaccin. MUTEGA online. Groei van het mucocentrum"

Transcriptie

1 MU.TE.GA November 2011 Mucoteam U.Z. Leuven In dit nummer MU.TE.GA Bedankt Mucoclear 6% Studies 2-3 Vaccins Griepvaccin Verhoogd kindergeld E-flow Kinesisten Wachten 4 Het griepseizoen is er! Voor alle patiënten met mucoviscidose vanaf de leeftijd van 6 maanden is het warm aanbevolen om zich te laten vaccineren. Dit kan! De mogelijkheid bestaat om dit op de mucoraadpleging te laten doen ( wij hebben een beperkte voorraad vaccins in ons bezit ) ofwel bij huis of kinderarts. Indien je een voorschrift wenst geef ons dan een seintje en we sturen je eentje op. Speculaas Telefoonnummers en adressen 5 MUTEGA online Mucoteam Leuven Tel nr. secretariaat: ( m a-vrij tussen 9-11en uur ) Voorschriften en attesten bij voorkeur aanvragen via mucocentrum@uzleuven.be Om bomen te sparen en omdat we bij willen blijven in deze tijd van internet en zal deze Mutega voor de laatste maal op papier verschijnen. De volgende editie willen we per versturen. Indien u dit liever niet heeft, of indien u geen toegang heeft tot , laat ons dit dan weten, dan ontvangt u de nieuwsbrief verder per post. Bij deze MUTEGA vindt u een formulier waarop u uw adres ( sen ) kunt invullen. We zullen de MUTEGA-online dan naar dit adres versturen. Het is natuurlijk belangrijk dat u bij wijziging van uw adres ons hiervan op de hoogte stelt. Groei van het mucocentrum We doen ons best, maar... met de groei van ons mucocentrum ( bijna 300 patiënten ) kan het zijn dat u individuele teamleden iets minder vaak ziet dan u gewoon bent, zowel tijdens consultatie als tijdens opname. Het is belangrijk dat u weet dat u ook zelf contact kunt opnemen met ieder teamlid als u iets wilt bespreken. U kunt ons contacteren via of via het mucosecretariaat.

2 Page 2 Bedankt! Via deze weg willen we iedereen bedanken die ons over de laatste jaren een gift hebben gegeven in de vorm van geld of materialen om ons mucocentrum te steunen en een warm hart toe te dragen. We gebruiken deze giften zo veel mogelijk voor de patiënten die worden opgenomen. Bijvoorbeeld hebben wij recentelijk een abonnement op tijdschriften en een snoepkast met inhoudvoor E651 aangekocht! Sinds een jaar zijn op alle eenheden Wii s spelen aanwezig, ook aangekochte uit giften. Voor de raadpleging pediatrie hebben we een grote hoeveelheid prikcadeaus ontvangen, waarvoor zeer veel dank,! Namens ons, maar bovenal namens de kinderen! Mucoclear 6% (hypertoon zout) Vanaf 1/11/2011 kan er een medische goedkeuring bekomen worden voor Mucoclear 6 % ( commercieel product voor hypertoon zout ). Het betreft een goedkeuring in B-categorie. Deze goedkeuring betekent dat bij aankoop van een doos met 60 flacons ( elke flacon is 1 aerosolbeurt ) de patiënt 7, 30 ( categorie I ) of 11 ( categorie II ) moet opleggen. Dit attest geldt enkel voor de Mucoclear 6% en niet voor de magistraal bereide flesjes hypertoon zout. Voor Mucoclear 3 % is een aanvraag tot terugbetaling ingediend en is het wachten op de goedkeuring. Binnenkort zullen we aan alle patiënten die hypertoon zout gebruiken een aanvraag tot goedkeuring toezenden ( een attest ). Dit papier breng je naar de mutualiteit om een goedkeuring te krijgen. De keuze is uiteraard vrij voor elke patiënt om te kiezen voor het commerciële product Mucoclear of een magistrale bereiding hypertoon zout. Studies Klinische studies bij patiënten met Pseudomonas aeruginosa Bij de meeste patiënten met mucoviscidose worden bacteriën geïsoleerd uit de lagere luchtwegen. Vaak leiden infectie met deze kiemen tot klachten van hoesten en productie van fluimen. Meestal gaat de aanwezigheid van bacteriën gepaard met een ontstekingsreactie die traag de luchtwegen en de longen blijvend beschadigt. Pseudomonas aeruginosa is één van deze bacteriën die gekweekt worden. Chronische infectie met Pseudomonas aeruginosa kan bij patiënten met mucoviscidose leiden tot meer klachten van hoesten en slijmproductie waardoor er vaker nood is aan antibiotica. Wanneer men groepen mucopatiënten vergelijkt mét en zonder Pseudomonas aeruginosa, zijn patiënten mèt chronische Pseudomonas aeruginosa infectie gemiddeld vaker ziek en gaat de longfunctie ook wat sneller achteruit. Het is dus belangrijk om een infectie met Pseudomonas aeruginosa te behandelen en de kiem proberen uit te roeien. Meestal wordt een behandeling ingesteld met Ciproxine langs de mond gedurende 3 maanden samen met antibiotica in aerosol ( Colistineb ) gedurende drie maanden.

3 Page 3 MU.TE.GA Momenteel worden drie nieuwe medicaties tegen Pseudomonas aeruginosa onderzocht, deze medicijnen zitten nog in testfase. De klinische studies naar deze medicijnen gaan eind 2011, begin 2012 van start in ons ziekenhuis. Het gaat om de PA-IgY studie, de ALPINE studie en de Arikace studie. PsAer-IgY studie Anti-Pseudomonas IgY zijn antistoffen die gezuiverd worden uit het eigeel van kippen die gevaccineerd werden met Pseudomonas aeruginosa. Vanaf de start van de studie zullen de patiënten elke avond, na het tandenpoetsen, 2 minuten moeten gorgelen met een de oplossing die deze antistoffen bevat. Het doel van deze studie is om na te gaan of het gebruik van de anti- Pseudomonas IgY antistoffen de tijd tot een volgende Pseudomonas aeruginosa infectie kan verlengen. Patiënten die in aanmerking komen voor deze studie hebben al één tot meerdere Pseudomonas aeruginosa positieve stalen gehad in de laatste 3 jaar, maar zijn niet chronisch geïnfecteerd. ALPINE studie Deze studie test de veiligheid en werkzaamheid van Aztreonam Lysine ( AZLI ) voor bestrijding/eradicatie van nieuwe Pseudomonas aeruginosa infectie. 75 mg AZLI wordt 3 x per dag toegediend met het eflow -vernevelsysteem gedurende 28 dagen. Wanneer de behandeling met AZLI is voltooid, zullen de patiënten worden opgevolgd met frequente luchtwegkweken/ sputumstalen gedurende 6 maanden. Patiënten die in aanmerking komen voor deze studie hebben de leeftijd van 3 maanden tot 18 jaar en zijn voor een eerste maal geïnfecteerd met Pseudomonas, of het vorige positieve staal was minstens 2 jaar geleden. Momenteel is er ook een aanvraag ingediend voor terugbetaling in België van Aztreonam Lysine ( AZLI ) bij patiënten die reeds langdurig met Pseudomonas gekoloniseerd zijn ( onder de naam CAYSTON ). ARIKACE studie Deze studie test de veiligheid en werkzaamheid van Amikacine voor behandeling van chronische Pseudomonas aeruginosa infectie bij patiënten die ouder zijn dan 6 jaar. 560 mg Amikacine wordt 1 x per dag toegediend met het eflow vernevelsysteem gedurende 6 maand en het effect van Amikacine wordt vergeleken met het effect van TOBI 2 x daags. Indien u of uw kind in aanmerking komt voor deze studies zal u vrijblijvend worden gecontacteerd. Goedkeuring verkoop VX-770 aangevraagd De voorbije maanden is al veel geschreven over de resultaten van het medicijn VX-770. Dit is het eerste medicijn dat echt de oorzaak van muco aanpakt. Het is alleen werkzaam bij patiënten met de mutatie G551D, een mutatie die in België zeldzaam is. Desalniettemin is dit zeer goed nieuws, want hiermee is de weg geopend voor meer onderzoek naar medicijnen die werken voor andere mutaties die muco veroorzaken. Eind oktober is er een aanvraag ingediend om VX-770 te mogen verkopen in Europa ( onder de naam KALYDECO ). Vóór april 2012 zal bekend moeten zijn of KALYDECO op de Europese markt verkocht mag worden!

4 Page 4 Verhoogd kindergeld Wanneer u de formulieren voor een herziening van de bijkomende kinderbijslag krijgt thuis gestuurd, bezorgt u deze formulieren best zo snel mogelijk aan het mucoteam. Deze formulieren worden 8 maanden vóór het einde van de vorige beslissing verstuurd. Er zijn slechts 6 weken om het dossier ingevuld aan de Federale Overheidsdienst ( FOD ) Sociale Zekerheid terug te sturen. Deel A ( psychosociale en familiale gegevens ) vult u best zo goed mogelijk zelf in. Indien u hierbij advies of hulp wenst, kunt u hiervoor contact opnemen met onze sociaal werkster, Anneke Vertommen ( anneke.vertommen@uzleuven.be ). Deel B ( medisch-sociaal formulier ) laat u blanco en wordt hier door de arts ingevuld. De specialistische verslagen worden aan het dossier toegevoegd. Indien alles is ingevuld nemen wij een kopie van de aanvraag voor het dossier in het ziekenhuis en sturen wij alles naar de FOD Sociale Zekerheid. We geven de voorkeur om het volledige dossier samen te versturen aangezien de ervaring ons leert dat er anders al eens iets kwijtraakt. Gelieve ons ook te verwittigen indien u een aantal weken later een uitnodiging voor een controleonderzoek krijgt. Wij sturen dan de meest recente verslagen ( van ná de aanvraag ) nog door aan de betrokken controle-arts. e-flow De laatste tijd horen we regelmatig klachten van ouders en patiënten over hun e-flow. De meeste patiënten gebruiken hun e-flow inmiddels 4 of 5 jaar. De e-flow bestaat immers al 6 jaar en de mindere kantjes komen naar boven. Wanneer je problemen hebt kan je best je toestel meebrengen naar de consultatie om door ons te laten nakijken. Zonder het toestel te zien kunnen we niet veel doen. Soms is een kleine aanpassing genoeg om het toestel weer goed te laten werken. Kinesisten Ons team kinesitherapeuten is uitgebreid, we zijn nu met drie: Myriam Vreys, Fientje Langens en Jaana Meiesaar. Myriam wordt op dit moment tijdelijk vervangen door Elke Huenaert en Veerle Dirix ( gedurende de maanden november, december en januari ).Bart Vrijsen heeft een andere wending gegeven aan zijn loopbaan als kinesist. Hij werkt nu op het slaaplabo van het UZLeuven. Fientje Langens werkt op E651 met onze volwassen patiënten. Jaana Meiesaar zal de patiënten behandelen tijdens hospitalisatie en de raadpleging van de volwassenen opvolgen. Wachten in de wachtzaal Wij willen onze pediatrische patiënten en hun ouders vriendelijk maar dringend vragen om tijdens de raadpleging pediatrie tussen de bezoeken aan arts, verpleging, diëtiste etc door.. te wachten in de wachtzaal. Wij doen ons uiterste best om iedereen zo snel en efficiënt mogelijk te zien. Doordat sommige mensen zich bij de deur van de arts plaatsen is het overzicht weg en gebeurt het dat mensen die geduldig in de wachtzaal zitten ( o mdat wij dit immers zo vragen ) overgeslagen worden. Dit mag niet gebeuren! Wij hopen dat u begrip heeft voor deze vraag, als iedereen rustig op zijn of haar beurt wacht zal de wachttijd voor iedereen gelijk zijn. Veel dank voor uw medewerking.

5 Page 5 Vanaf 6 december zal Natacha Meignen ( secretaresse pediatrie ) ook op de raadpleging kindergeneeskunde aanwezig zijn. Zij zal zorgen voor de administratieve kant van de raadpleging ( zoals school e n reisattesten, conventiepapieren... ).Bij Natacha kunnen nieuwe afspraken gemaakt worden en papieren afgeven. De plaats waar Natacha zal zitten zal worden aangegeven met een naamplaat zoals bij de andere teamleden. Bij December hoort speculaas! Ingrediënten : 250 gram zelfrijzende bloem 125 gram echte boter 250 gram bruine suiker ( o f 125 gram kristalsuiker gram bruine suiker ) 1 ei een flink snuifje kaneel Bereidingswijze : Oven voorverwarmen op 175C. Roer of mix alle speculoos ingrediënten goed door mekaar tot een samenhangend koekjes- Rol het koekjesdeeg tot ongeveer 5 tot 6 cm dik. Laat uw speculaasdeeg 1 nacht in de koelkast rusten. Snijdt het deeg in fijne schijfjes of rol het deeg uit en steek figuurtjes uit. Leg de koekjes op een beboterd bakblik. Speculaas bakken gedurende 10 tot 25 minuten: naargelang hoe hard u de speculaas koekjes wilt. Smakelijk Eten deeg. Mucoteam Leuven Tel nr. secretariaat : Bereikbaar ma-vrij 9-11 uur en uur Fax : Voorschriften en attesten bij voorkeur aanvragen via mucocentrum@uzleuven.be

6

Het mucoviscidoseteam

Het mucoviscidoseteam Het mucoviscidoseteam informatie voor patiënten Het mucoviscidoseteam (mucoteam) van UZ Leuven bestaat uit een groep mensen die gespecialiseerd zijn in de behandeling en begeleiding van patiënten met mucoviscidose

Nadere informatie

MU.TE.GA MU.TE.GA. Lentekriebels. Opname in het ziekenhuis. Vervanging. Mei Op reis 2 Raadpleging en secretariaat.

MU.TE.GA MU.TE.GA. Lentekriebels. Opname in het ziekenhuis. Vervanging. Mei Op reis 2 Raadpleging en secretariaat. MU.TE.GA Mei 2012 Mucoteam U.Z. Leuven In dit nummer MU.TE.GA Op reis 2 Raadpleging en secretariaat Medicatievoorschriften Inhalatiecorticosteroïden 3 Aerosoltoestellen Klinische studies Zout 5 Lentekriebels

Nadere informatie

MU.TE.GA MU.TE.GA. Nieuw aerosol apparaat. Nieuwe gezichten in het mucoteam. Griepvaccin. UZLeuven. Oktober Col du calibier 2 Pizza of E651

MU.TE.GA MU.TE.GA. Nieuw aerosol apparaat. Nieuwe gezichten in het mucoteam. Griepvaccin. UZLeuven. Oktober Col du calibier 2 Pizza of E651 MU.TE.GA Oktober 2012 UZLeuven In dit nummer MU.TE.GA Col du calibier 2 Pizza of E651 Cayston 3 Nieuwe zuurstofregeling Symposium 4 Griepvaccin Het griepseizoen is er! Voor alle patiënten met mucoviscidose

Nadere informatie

UNIVERSITAIRE ZIEKENHUIZEN LEUVEN. Volwassen worden met mucoviscidose: De stap van kindergeneeskunde naar volwassenen geneeskunde

UNIVERSITAIRE ZIEKENHUIZEN LEUVEN. Volwassen worden met mucoviscidose: De stap van kindergeneeskunde naar volwassenen geneeskunde UNIVERSITAIRE ZIEKENHUIZEN LEUVEN Volwassen worden met mucoviscidose: De stap van kindergeneeskunde naar volwassenen geneeskunde Volwassen worden met Mucoviscidose De behandeling van mucoviscidose is de

Nadere informatie

MU.TE.GA MUCOTEAM. De zomereditie van onze nieuwsbrief is klaar! Wijziging raadpleging volwassenen

MU.TE.GA MUCOTEAM. De zomereditie van onze nieuwsbrief is klaar! Wijziging raadpleging volwassenen MU.TE.GA AUGUSTUS 2017 MUCOTEAM UZ LEUVEN IN DIT NUMMER Beste allemaal, De zomereditie van onze nieuwsbrief is klaar! Toegang tot uw dossier Orkambi 2 Veel leesplezier! Lopende studies 3 Creon 40.000 4

Nadere informatie

I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n

I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n U N I V E R S I T A I R E Z I E K E N H U I Z E N L E U V E N I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Eenheid 651 Infectie - Mucoviscidose - Allergie Eenheid 651 Tel. 016 34 65 10 De eenheid is bereikbaar

Nadere informatie

feesten, kerstdagen en eindejaarsfeesten toewensen. even enkele regels om in acht te houden:

feesten, kerstdagen en eindejaarsfeesten toewensen. even enkele regels om in acht te houden: MU.TE.GA NOVEMBER 2016 MUCOTEAM - UZ LEUVEN Beste allemaal, Het einde van het jaar is weer in zicht en we willen u alvast heel fijne sinterklaas- feesten, kerstdagen en eindejaarsfeesten toewensen. IN

Nadere informatie

MU.TE.GA MUCOTEAM. Beste allemaal, We staan in deze nieuwsbrief stil bij de meest. mogelijkheden. Aanvraag voorschriften. Via het mucosecretariaat:

MU.TE.GA MUCOTEAM. Beste allemaal, We staan in deze nieuwsbrief stil bij de meest. mogelijkheden. Aanvraag voorschriften. Via het mucosecretariaat: MU.TE.GA MEI 2015 MUCOTEAM UZ LEUVEN IN DIT NUMMER Beste allemaal, We staan in deze nieuwsbrief stil bij de meest Hygiëne Creon 40.000 Beleid van opname en onderzoeken 2 3 efficiënte manier om voorschriften

Nadere informatie

Nieuwe diëtiste en kinesist! PULMOREVA WEKEN PULDERBOS. nog tot 31 maart Daarna kan ook nog,

Nieuwe diëtiste en kinesist!   PULMOREVA WEKEN PULDERBOS. nog tot 31 maart Daarna kan ook nog, MU.TE.GA MAART 2017 MUCOTEAM - UZ LEUVEN Beste allemaal, IN DIT NUMMER Patiëntenpopulatie 2 Goed om weten! Symposium 21/2/2017 3 Mutega via e-mail Klinische studies 4 Lopende studies 5-6 De lente staat

Nadere informatie

Mu.Te.Ga. Mucoteam UZ Leuven December 2009

Mu.Te.Ga. Mucoteam UZ Leuven December 2009 Beste patiënten en ouders, Uit goede gewoonte willen we u ook dit jaar weer informeren over de evolutie in het onderzoek naar opvolging en behandeling van mucoviscidose. We zijn blij dat veel patiënten

Nadere informatie

MU.TE.GA MUCOTEAM. De zomer is gekomen als de langste dag begint. en in de straat. Veel leesplezier! Raadpleging volwassenen

MU.TE.GA MUCOTEAM. De zomer is gekomen als de langste dag begint. en in de straat. Veel leesplezier! Raadpleging volwassenen MU.TE.GA JULI 2018 MUCOTEAM IN DIT NUMMER De zomer is gekomen als de langste dag begint. Met alle mooie groene bomen en de warme zomerwind. Verhuis Kindergeneeskunde Veranderingen in 2018 Zorgwonen European

Nadere informatie

MU.TE.GA. Nieuwe collega s. kinesistenteam. Prik-cadeautjes. prik-cadeautjes ontvangen.

MU.TE.GA. Nieuwe collega s. kinesistenteam. Prik-cadeautjes. prik-cadeautjes ontvangen. MU.TE.GA NOVEMBER 2015 MUCOTEAM UZ LEUVEN IN DIT NUMMER Mondmaskers en hygiene MyCyfAPP 2 De dagen zijn aan het korten, de winter staat voor de deur: een mooie tijd met Sinterklaas, Kerstmis en de eindejaarsfeesten.

Nadere informatie

MU.TE.GA. Welkom Dr. Natalie Lorent! MUCOTEAM IN DIT NUMMER STUDIES 4-7 APPELSTRUDEL 8

MU.TE.GA. Welkom Dr. Natalie Lorent! MUCOTEAM IN DIT NUMMER STUDIES 4-7 APPELSTRUDEL 8 MU.TE.GA DECEMBER 2014 MUCOTEAM UZ LEUVEN IN DIT NUMMER WIST U DAT? TOEDIENING EN BEWARING MEDICATIE 2 Het einde van het jaar nadert, 2015 is in zicht. In deze nieuwsbrief staan nog een aantal belangrijke

Nadere informatie

MU.TE.GA. Welkom Ruth! s MUCOTEAM IN DIT NUMMER. Verhuis dienst Kindergeneeskunde. Emeritaatsviering Prof. De Boeck

MU.TE.GA. Welkom Ruth!  s MUCOTEAM IN DIT NUMMER. Verhuis dienst Kindergeneeskunde. Emeritaatsviering Prof. De Boeck MU.TE.GA We hebben weer enkele interessante onderwerpen voor jullie klaar in onze nieuwsbrief. Veel leesplezier! DECEMBER 2018 MUCOTEAM IN DIT NUMMER Welkom Ruth! Verhuis dienst Kindergeneeskunde 2 Emeritaatsviering

Nadere informatie

Mu.Te.Ga. Mucoteam UZ Leuven Februari 2010

Mu.Te.Ga. Mucoteam UZ Leuven Februari 2010 Beste patiënten en ouders, Zoals in december al aangekondigd volgt hier het tweede deel van de nieuwsbrief die u verder informeert over onderzoeken, studies en projecten die lopen binnen het mucoviscidose

Nadere informatie

Infectiepreventie in het ziekenhuis: 9 praktische tips voor patiënten met CF

Infectiepreventie in het ziekenhuis: 9 praktische tips voor patiënten met CF Infectiepreventie in het ziekenhuis: 9 praktische tips voor patiënten met CF informatie voor patiënten Regelmatige controles in het mucoviscidose referentiecentrum zijn onontbeerlijk. Een ziekenhuis is

Nadere informatie

MU.TE.GA IN DIT NUMMER KINESITHERAPIE VACCINET RETINOLPALMITAAT NUTRINIDRINK SONDEVOEDING FERTILITEIT EN CONTRACEPTIE MIDLINE KLINISCHE STUDIES 5-7

MU.TE.GA IN DIT NUMMER KINESITHERAPIE VACCINET RETINOLPALMITAAT NUTRINIDRINK SONDEVOEDING FERTILITEIT EN CONTRACEPTIE MIDLINE KLINISCHE STUDIES 5-7 MU.TE.GA JULI 2014 MUCOTEAM UZ LEUVEN IN DIT NUMMER KINESITHERAPIE VACCINET RETINOLPALMITAAT NUTRINIDRINK SONDEVOEDING 2 3 De zomer staat weer voor de deur en we hopen dat iedereen hier ten volle van zal

Nadere informatie

MU.TE.GA MUCOTEAM. Beste allemaal, Veel leesplezier! Nieuwe diëtiste. Sponsoring en donaties. Gesponsorde longfunctie toestellen

MU.TE.GA MUCOTEAM. Beste allemaal, Veel leesplezier! Nieuwe diëtiste. Sponsoring en donaties. Gesponsorde longfunctie toestellen MU.TE.GA Maart 2016 MUCOTEAM UZ LEUVEN IN DIT NUMMER Creon 5.000 Geen Heparine meer Terugbetaling Kalydeco Resultaten Mannitol studie 2 3 Beste allemaal, We hebben weer een nieuwsbrief voor jullie klaar

Nadere informatie

Vraag dit verlof online aan. focus op. loopbaanonderbreking in het kader van palliatief verlof

Vraag dit verlof online aan. focus op. loopbaanonderbreking in het kader van palliatief verlof Vraag dit verlof online aan focus op loopbaanonderbreking in het kader van palliatief verlof Dankzij een loopbaanonderbreking in het kader van palliatief verlof kunt u meer tijd doorbrengen aan de zijde

Nadere informatie

Bof Brief ouders (t.e.m. 4 de leerjaar)

Bof Brief ouders (t.e.m. 4 de leerjaar) 246 DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB Bof Brief ouders (t.e.m. 4 de leerjaar) KORTE VERSIE VOOR MEER INFORMATIE ZIE ANDERE ZIJDE Beste ouder(s), Een medeleerling van uw dochter of zoon heeft dikoor (bof).

Nadere informatie

Vraag dit verlof online aan. focus op. loopbaanonderbreking in het kader van palliatief verlof

Vraag dit verlof online aan. focus op. loopbaanonderbreking in het kader van palliatief verlof Vraag dit verlof online aan focus op loopbaanonderbreking in het kader van palliatief verlof Dankzij een loopbaanonderbreking in het kader van palliatief verlof kunt u meer tijd doorbrengen aan de zijde

Nadere informatie

Metabole ziekten i n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n

Metabole ziekten i n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Metabole ziekten informatie voor patiënten 2 Metabole ziekten M e ta b o l e zi e k t e n 3 4 Inleiding Een metabole ziekte is een aangeboren, erfelijke afwijking van het metabolisme. De stofwisseling

Nadere informatie

MU.TE.GA. Raadpleging volwassenen IN DIT NUMMER. Vitamine ADEK 2. Zwangerschap na TX 3. Studies 4-5. MyCyFAPP 6-7. Kerststronk 8.

MU.TE.GA. Raadpleging volwassenen IN DIT NUMMER. Vitamine ADEK 2. Zwangerschap na TX 3. Studies 4-5. MyCyFAPP 6-7. Kerststronk 8. MU.TE.GA DECEMBER 2017 MUCOTEAM - UZ LEUVEN Dat het nieuwe jaar rijk mag zijn aan mooie dagen, veel liefde, voorspoed en geluk mag dragen. IN DIT NUMMER Vitamine ADEK 2 Zwangerschap na TX 3 Studies 4-5

Nadere informatie

COPD Pneumologie. Patiënteninformatie

COPD Pneumologie. Patiënteninformatie COPD Pneumologie Patiënteninformatie Inhoudstafel 1. Inleiding... 3 1.1. Definitie... 3 1.2. Klachten bij COPD... 3 1.3. Onderzoeken... 4 1.4. Behandeling... 4 2. Contact... 6 3. Notities... 7 Deze publicatie

Nadere informatie

Oncologisch Centrum Sociale dienst. Wegwijs in de voorzieningen voor kankerpatiënten en hun naasten

Oncologisch Centrum Sociale dienst. Wegwijs in de voorzieningen voor kankerpatiënten en hun naasten Oncologisch Centrum Sociale dienst Wegwijs in de voorzieningen voor kankerpatiënten en hun naasten Inhoud 1. De Vlaamse Zorgverzekering (VZ)...5 2. De hospitalisatieverzekering...6 3. Tussenkomst in reisonkosten

Nadere informatie

Pannenkoeken Sekerpare Tiramisu

Pannenkoeken Sekerpare Tiramisu DESSERTEN VAN HET ZESDE LEERJAAR schooljaar 2011-2012 Cupcakes chocolade Hippe cupcakes met vanille Oliebollen Pannenkoeken Sekerpare Tiramisu CUPCAKES CHOCOLADE Ingrediënten: 50g pure chocolade 125g zachte

Nadere informatie

Vraag dit verlof online aan. focus op. loopbaanonderbreking in het kader van het verlof voor medische bijstand

Vraag dit verlof online aan. focus op. loopbaanonderbreking in het kader van het verlof voor medische bijstand Vraag dit verlof online aan focus op loopbaanonderbreking in het kader van het verlof voor medische bijstand Dankzij een loopbaanonderbreking in het kader van medische bijstand kunt u meer tijd doorbrengen

Nadere informatie

Evolution of a manual to an electronic antibiotic prescription

Evolution of a manual to an electronic antibiotic prescription Evolution of a manual to an electronic antibiotic prescription Ingrid Monsieur Inkendaal revalidatieziekenhuis 18/11/2016 Situering Revalidatieziekenhuis met 178 bedden Verwijzingen van veel ziekenhuizen

Nadere informatie

MU.TE.GA. Raadpleging volwassenen verhuist! IN DIT NUMMER. Opvragen resultaten Attesten en medicatie. Emeritaat Prof. De Boeck Screening colonkanker

MU.TE.GA. Raadpleging volwassenen verhuist! IN DIT NUMMER. Opvragen resultaten Attesten en medicatie. Emeritaat Prof. De Boeck Screening colonkanker MU.TE.GA MAART 2018 IN DIT NUMMER Opvragen resultaten Attesten en medicatie Emeritaat Prof. De Boeck Screening colonkanker 2 3 Obracin als IV behandeling Belang van de huisarts Studies 5-7 Alternatieven

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Multiresistente kiemen

Patiënteninformatie. Multiresistente kiemen Patiënteninformatie Multiresistente kiemen Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Informatie over multiresistentie kiemen... 3 Wat zijn multiresistente kiemen?... 3 Hoe kunt u een multiresistente kiem krijgen?...

Nadere informatie

De RVA dicht bij u. De RVA beschikt over 30 kantoren verspreid over heel België.

De RVA dicht bij u. De RVA beschikt over 30 kantoren verspreid over heel België. Er zijn ook andere vormen van loopbaanonderbreking: medische bijstand, ouderschapsverlof en gewone loopbaan onderbreking. De infobladen en brochures over deze vormen van loopbaanonderbreking kunt u bij

Nadere informatie

Mucoviscidose en diabetes. informatie voor patiënten

Mucoviscidose en diabetes. informatie voor patiënten Mucoviscidose en diabetes informatie voor patiënten Mucoviscidose en diabetes 2 Mucoviscidose en diabetes 3 Inleiding 5 Diabetes en mucoviscidose-gerelateerde diabetes 6 Mogelijke klachten bij mucoviscidose

Nadere informatie

Kerst Kerstkoekjeskrans

Kerst Kerstkoekjeskrans Kerst Kerstkoekjeskrans Jippie! Het is bijna kerst! De winkels liggen heerlijk vol met allemaal kerstige dingen, waaronder allemaal leuke kookbladen die zich deze maand richten op kerst. Een van deze bladen

Nadere informatie

Carbapenemase producerende enterobacteriaceae (CPE)

Carbapenemase producerende enterobacteriaceae (CPE) Carbapenemase producerende enterobacteriaceae (CPE) informatie voor patiënten WAT IS CPE? CPE staat voor carbapenemase (C) producerende (P) enterobacteriaceae (E). Enterobacteriaceae zijn een grote familie

Nadere informatie

MU.TE.GA. Mucoteam U.Z. Leuven. vragen en zij zullen ons contacteren. duur van de periode dat u of uw kind in het ziekenhuis verblijft:

MU.TE.GA. Mucoteam U.Z. Leuven. vragen en zij zullen ons contacteren. duur van de periode dat u of uw kind in het ziekenhuis verblijft: MU.TE.GA Juli 2007 Mucoteam U.Z. Leuven In dit nummer Studies 2 Handhygiëne 3 Verhuis Wij zijn van locatie veranderd, dus schrik niet als je andere personen in onze oude bureau vindt. Het is helaas owv

Nadere informatie

Vraag dit verlof online aan. focus op. loopbaanonderbreking in het kader van het verlof voor medische bijstand

Vraag dit verlof online aan. focus op. loopbaanonderbreking in het kader van het verlof voor medische bijstand Vraag dit verlof online aan focus op loopbaanonderbreking in het kader van het verlof voor medische bijstand Dankzij een loopbaanonderbreking in het kader van medische bijstand kunt u meer tijd doorbrengen

Nadere informatie

Diabetesconventie voor kinderen en adolescenten

Diabetesconventie voor kinderen en adolescenten Diabetesconventie voor kinderen en adolescenten informatie voor patiënten INLEIDING 3 VOORSTELLING VAN HET DIABETESTEAM 5 Artsen Verpleegkundigen Diëtisten Psychologe Sociaal werkster Secretariaatsmedewerkster

Nadere informatie

Thuiszorg informatie punt. Tegemoetkomingen aan hulpbehoevenden. ouder dan 65 jaar

Thuiszorg informatie punt. Tegemoetkomingen aan hulpbehoevenden. ouder dan 65 jaar 2 Thuiszorg informatie punt Tegemoetkomingen aan hulpbehoevenden ouder dan 65 jaar Inhoudstafel 1. Tegemoetkoming mindervaliden van de FOD Sociale Zekerheid pag 1 De tegemoetkoming hulp aan bejaarden pag

Nadere informatie

Financiële informatie voor buitenlandse patiënten

Financiële informatie voor buitenlandse patiënten Financiële informatie voor buitenlandse patiënten informatie voor patiënten 2 Vandaag bent u in het ziekenhuis voor een consultatie of een functiemeting. In het geval u hierna moet worden opgenomen, geven

Nadere informatie

Drakenbrood. Ingrediënten. 500 g bloem of tarwemeel 1 zakje gist 3 dl lauw water 20 g boter 10 g zout rozijnen. Werkwijze

Drakenbrood. Ingrediënten. 500 g bloem of tarwemeel 1 zakje gist 3 dl lauw water 20 g boter 10 g zout rozijnen. Werkwijze Drakenbrood 500 g bloem of tarwemeel 1 zakje gist 3 dl lauw water 20 g boter 10 g zout rozijnen Doe de bloem in een kom. Maak een kuiltje en voeg de gist met het water en boter toe. Strooi het zout langs

Nadere informatie

Antibiotica via infuus thuis OPAT

Antibiotica via infuus thuis OPAT Antibiotica via infuus thuis OPAT Beste patiënt Met deze brochure willen we u meer uitleg geven over de behandeling met antibiotica bij u thuis (het OPAT-programma). We hopen u hier een eerste antwoord

Nadere informatie

Centrum klinische farmacologie: deelnemen aan een klinische studie

Centrum klinische farmacologie: deelnemen aan een klinische studie Centrum klinische farmacologie: deelnemen aan een klinische studie informatie voor gezonde proefpersonen en patïenten INLEIDING 3 KLINISCHE STUDIES: EEN INLEIDING 4 De ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel

Nadere informatie

Verpleegafdeling traumatologie, neurochirurgie en plastische chirurgie

Verpleegafdeling traumatologie, neurochirurgie en plastische chirurgie Verpleegafdeling traumatologie, neurochirurgie en plastische chirurgie Verpleegafdeling traumatologie, neurochirurgie en plastische chirurgie Beste patiënt Wij heten u welkom op onze verpleegafdeling voor

Nadere informatie

Vraag dit verlof online aan. focus op. loopbaanonderbreking in het kader van het verlof voor medische bijstand

Vraag dit verlof online aan. focus op. loopbaanonderbreking in het kader van het verlof voor medische bijstand Vraag dit verlof online aan focus op loopbaanonderbreking in het kader van het verlof voor medische bijstand Dankzij een loopbaanonderbreking in het kader van medische bijstand kunt u meer tijd doorbrengen

Nadere informatie

Vraag dit verlof online aan. FOCUS op. loopbaanonderbreking in het kader van palliatief verlof

Vraag dit verlof online aan. FOCUS op. loopbaanonderbreking in het kader van palliatief verlof Vraag dit verlof online aan FOCUS op loopbaanonderbreking in het kader van palliatief verlof Dankzij een loopbaanonderbreking in het kader van palliatief verlof kunt u meer tijd doorbrengen aan de zijde

Nadere informatie

Gelieve de ingevulde vragenlijst terug te mailen naar hannes.agache@energylab.be en lieven.dupont@uzleuven.be

Gelieve de ingevulde vragenlijst terug te mailen naar hannes.agache@energylab.be en lieven.dupont@uzleuven.be Geachte Mevrouw, Mijnheer Om geselecteerd te kunnen worden voor deelname aan Climbing for Life, willen wij u graag vragen ons wat verdere informatie te geven over uzelf en over uw gezondheidstoestand,

Nadere informatie

Een veilig gevoel op school met een chronische longziekte

Een veilig gevoel op school met een chronische longziekte Een veilig gevoel op school met een chronische longziekte Kinderpneumologie Dr. Marleen Moens 53 6 Een veilig gevoel op school met een chronische longziekte: mucoviscidose. 6.1. Inleiding 6.1.1. Definitie

Nadere informatie

Welkom op de dienst spoedgevallen

Welkom op de dienst spoedgevallen Welkom op de dienst spoedgevallen Beste patiënt U komt naar de dienst spoedgevallen voor een dringende behandeling of opname. Een team van erkende urgentieartsen en gespecialiseerde verpleegkundigen staan

Nadere informatie

loopbaanonderbreking in een openbare dienst

loopbaanonderbreking in een openbare dienst Vraag dit verlof online aan focus op loopbaanonderbreking in een openbare dienst Dankzij een gewone loopbaanonderbreking in de openbare diensten, kunt u meer tijd vrijmaken voor uzelf of voor uw naasten.

Nadere informatie

Wat is een RS-infectie

Wat is een RS-infectie Het RS-virus Wat is een RS-infectie Het RS (Respiratoir Syncytieel)-virus is de meest voorkomende verwekker van luchtweginfecties bij zuigelingen en peuters. Dit virus kan het hele jaar door infecties

Nadere informatie

Hepatitis B vaccinatie

Hepatitis B vaccinatie Hepatitis B vaccinatie De lever speelt een centrale rol bij de stofwisseling van eiwitten, vetten en suikers en de zuivering van het bloed. Soms raakt de lever ontstoken. In zo n geval is er sprake van

Nadere informatie

Kokos - Havermout koekjes

Kokos - Havermout koekjes Kokos - Havermout koekjes Benodigdheden(16 personen) 40 g suiker 60 milliliter kokosolie / 70 gram boter 50 g havermout 50 g bloem 50 g geraspte kokos 1/2 theelepel kaneel Snuf zout 1. Verwarm de oven

Nadere informatie

Recepturen zijn opgesteld door: Ragnhild Visser-Vijfvinkel Eigenaresse VoedingVeilig

Recepturen zijn opgesteld door: Ragnhild Visser-Vijfvinkel Eigenaresse VoedingVeilig Recepturen zijn opgesteld door: Ragnhild Visser-Vijfvinkel Eigenaresse VoedingVeilig www.voedingveilig.nl Zandkoekjes met kaneel 500 gram bloem 250 gram roomboter (op kamertemperatuur) 200 gram suiker

Nadere informatie

Hepatitis B vaccinatie

Hepatitis B vaccinatie Hepatitis B vaccinatie De lever speelt een centrale rol bij de stofwisseling van eiwitten, vetten en suikers en de zuivering van het bloed. Soms raakt de lever ontstoken. In zo n geval is er sprake van

Nadere informatie

Sociale voorzieningen voor kankerpatiënten en hun omgeving

Sociale voorzieningen voor kankerpatiënten en hun omgeving sociale dienst informatiebrochure Sociale voorzieningen voor kankerpatiënten en hun omgeving Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Financiële tussenkomst 4 3. Sociale tussenkomsten en tegemoetkomingen 8 4. Werk

Nadere informatie

Thuiszorg informatie punt. Tegemoetkomingen aan hulpbehoevenden ouder dan 65 jaar

Thuiszorg informatie punt. Tegemoetkomingen aan hulpbehoevenden ouder dan 65 jaar 2 Thuiszorg informatie punt Tegemoetkomingen aan hulpbehoevenden ouder dan 65 jaar Inhoud 1 Tegemoetkoming mindervaliden van de FOD Sociale Zekerheid... 5 1.1 De tegemoetkoming hulp aan bejaarden (THAB)...

Nadere informatie

En de kosten? Terugbetaling van behandelingskosten & financiële tegemoetkomingen bij mucoviscidose

En de kosten? Terugbetaling van behandelingskosten & financiële tegemoetkomingen bij mucoviscidose En de kosten? Terugbetaling van behandelingskosten & financiële tegemoetkomingen bij mucoviscidose Uitgave 2013 Aan de behandeling van mucoviscidose zijn heel wat kosten verbonden. Deze brochure wil een

Nadere informatie

BRONCHIËCTASIE POLIKLINIEK. In deze folder leest u meer over bronchiëctasieën en de bronchiëctasie polikliniek van het UCCZ Dekkerswald.

BRONCHIËCTASIE POLIKLINIEK. In deze folder leest u meer over bronchiëctasieën en de bronchiëctasie polikliniek van het UCCZ Dekkerswald. BRONCHIËCTASIE POLIKLINIEK In deze folder leest u meer over bronchiëctasieën en de bronchiëctasie polikliniek van het UCCZ Dekkerswald. Het ziektebeeld Wat zijn bronchiëctasieën? Bronchiëctasieën zijn

Nadere informatie

Deelnemen aan een klinische studie in Az Damiaan. Informatie voor de patiënt SAP 12496

Deelnemen aan een klinische studie in Az Damiaan. Informatie voor de patiënt SAP 12496 Deelnemen aan een klinische studie in Az Damiaan Informatie voor de patiënt SAP 12496 Bron: clinical trial center UZ Leuven 2010 2 Inhoud Inleiding 4 Wat is een klinische studie? 5 Waarom deelnemen aan

Nadere informatie

MU.TE.GA. Afscheid mucoverpleegkundige. Wist je dat? Het is weer tijd voor een nieuwe nieuwsbrief vol leuke weetjes en informatie! Veel leesplezier!

MU.TE.GA. Afscheid mucoverpleegkundige. Wist je dat? Het is weer tijd voor een nieuwe nieuwsbrief vol leuke weetjes en informatie! Veel leesplezier! MU.TE.GA MEI 2019 Het is weer tijd voor een nieuwe nieuwsbrief vol leuke weetjes en informatie! Veel leesplezier! IN DIT NUMMER Afspraken isolatiebeleid 2 Het groeipakket en impact op de zorgtoeslag 3

Nadere informatie

En de kosten? Terugbetaling van behandelingskosten & financiële tegemoetkomingen bij mucoviscidose

En de kosten? Terugbetaling van behandelingskosten & financiële tegemoetkomingen bij mucoviscidose En de kosten? Terugbetaling van behandelingskosten & financiële tegemoetkomingen bij mucoviscidose Uitgave oktober 2014 Aan de behandeling van mucoviscidose zijn heel wat kosten verbonden. Deze brochure

Nadere informatie

Privacybeleid van de Federale Bemiddelingscommissie

Privacybeleid van de Federale Bemiddelingscommissie Privacybeleid van de Federale Bemiddelingscommissie In het kader van haar wettelijke opdrachten verzamelt de Federale Bemiddelingscommissie een aantal persoonlijke gegevens. Het onderhavige privacybeleid

Nadere informatie

Vogelgriep-vaccinatie van hobbypluimvee.

Vogelgriep-vaccinatie van hobbypluimvee. Vogelgriep-vaccinatie van hobbypluimvee. Het vogelgriepvirus en vaccinatie Het zal u niet ontgaan zijn: het H5N1-vogelgriepvirus heeft zich vanuit Zuidoost-Azië verspreid richting Europa. Sinds eind februari

Nadere informatie

Tuberculose. Hygiëne en infectiepreventie. Beter voor elkaar

Tuberculose. Hygiëne en infectiepreventie. Beter voor elkaar Tuberculose Hygiëne en infectiepreventie Beter voor elkaar 2 Tuberculose Deze folder informeert u over tuberculose en de maatregelen die nodig zijn om verspreiding van bacteriën te voorkomen. 3 Tuberculose

Nadere informatie

Klinische studies in UZBrusselmucojette. Tweede informatiedag

Klinische studies in UZBrusselmucojette. Tweede informatiedag Klinische studies in UZBrusselmucojette Tweede informatiedag Prof Dr A. Malfroot, Dr I. De Schutter, Dr E. De Wachter 23 januari 2010, aud. Kiekens, UZ Brussel Overzicht Inleiding (herhaling 2009) Basisdefect

Nadere informatie

Beste patiënten en ouders,

Beste patiënten en ouders, Beste patiënten en ouders, Samen met u dromen wij al jaren over een genezing van CF of mucoviscidose. Vandaag lijkt de toekomst hoopvoller dan ooit en mogen we voorzichtig zeggen dat de droom over een

Nadere informatie

En de kosten? Terugbetaling van behandelingskosten & financiële tegemoetkomingen bij mucoviscidose

En de kosten? Terugbetaling van behandelingskosten & financiële tegemoetkomingen bij mucoviscidose En de kosten? Terugbetaling van behandelingskosten & financiële tegemoetkomingen bij mucoviscidose Uitgave juli 2014 Aan de behandeling van mucoviscidose zijn heel wat kosten verbonden. Deze brochure wil

Nadere informatie

Toolbox-meeting Het gevaar van naalden (van junks) in de liftput

Toolbox-meeting Het gevaar van naalden (van junks) in de liftput Toolbox-meeting Het gevaar van naalden (van junks) in de liftput Inleiding Monteurs van vooral de service en reparatie&renovatie lopen een kans geïnfecteerd te raken met een virus, tengevolge van het (per

Nadere informatie

lezen veilig leren Kinderboekenweektip Voorbereiding Les 1 - kookboeken en recepten Benodigde materialen Werkwijze

lezen veilig leren Kinderboekenweektip Voorbereiding Les 1 - kookboeken en recepten Benodigde materialen Werkwijze veilig leren lezen Kinderboekenweektip 2009 Auteur: Josée Warnaar Het thema van de kinderboekenweek is Aan tafel! - Eten en snoepen in kinderboeken. In deze tip bakt u met de kinderen letterkoekjes. Het

Nadere informatie

tegemoetkomingen Netwerk Palliatieve Zorg Limburg tegemoetkomingen Als genezen niet meer kan

tegemoetkomingen Netwerk Palliatieve Zorg Limburg tegemoetkomingen Als genezen niet meer kan tegemoetkomingen Netwerk Palliatieve Zorg Limburg tegemoetkomingen Als genezen niet meer kan De palliatieve patiënt verblijft: 1 thuis in een woon- en zorgcentrum of thuisvervangend 2 milieu op de palliatieve

Nadere informatie

RS-virus. Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0059

RS-virus. Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0059 RS-virus Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0059 Inleiding Uw kind is mogelijk besmet met het RS-virus. In deze folder leest u wat voor ziekte dit is en welke behandeling uw

Nadere informatie

Gelieve de ingevulde vragenlijst terug te mailen naar en

Gelieve de ingevulde vragenlijst terug te mailen naar en Geachte Mevrouw, Mijnheer Om geselecteerd te kunnen worden voor deelname aan het Climbing for Life event 2019, willen wij u graag vragen ons wat verdere informatie te geven over uzelf en over uw gezondheidstoestand,

Nadere informatie

Dit document bevat 5 delen:

Dit document bevat 5 delen: Faculteit Geneeskunde en Farmacie Vakgroep Huisartsgeneeskunde en Chronische Zorg Department of Family Medicine and Chronic Care Gebouw K, 2 e verdieping Laarbeeklaan 103 B-1090 Brussel Tel: Fax: Mail:

Nadere informatie

Colonoscopie. Alex Feldheimstraat 56 1930 Zaventem info@mirha.be Tel: 02/720 26 16. Geachte mevrouw, mijnheer,

Colonoscopie. Alex Feldheimstraat 56 1930 Zaventem info@mirha.be Tel: 02/720 26 16. Geachte mevrouw, mijnheer, Gynaecologie - Verloskunde - Senologie - Urogynaecologie Gastroenterologie - Plastische en esthetische heelkunde Kinesitherapie - Diëthetiek Alex Feldheimstraat 56 1930 Zaventem info@mirha.be Tel: 02/720

Nadere informatie

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module RVG Version Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module RVG Version Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Version 2016-04 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER loratadine Apotex hooikoortstabletten 10 mg, tabletten Loratadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module RVG Version 2017_12 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module RVG Version 2017_12 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Version 2017_12 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Loratadine Apotex hooikoortstabletten 10 mg, tabletten Loratadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

MRSA. informatie voor patiënten

MRSA. informatie voor patiënten MRSA informatie voor patiënten Wat is MRSA en wat zijn de gevolgen voor u, uw familie, artsen, verpleegkundigen, kinesisten en andere patiënten? Deze folder informeert u over het begrip MRSA en is een

Nadere informatie

Pannenkoeken (4 personen) Ingrediënten: 500 gram Leemansmolen tarwebloem 1 liter melk 4 à 5 eieren een beetje zout boter om te bakken

Pannenkoeken (4 personen) Ingrediënten: 500 gram Leemansmolen tarwebloem 1 liter melk 4 à 5 eieren een beetje zout boter om te bakken Recepten Pannenkoeken (4 personen) 500 gram Leemansmolen tarwebloem 1 liter melk 4 à 5 eieren Mix de bloem, het zout, de eieren en de helft van de melk in een kom tot een glad beslag. Meng de resterende

Nadere informatie

Directie-generaal Personen met een handicap. Tegemoetkomingen en andere maatregelen

Directie-generaal Personen met een handicap. Tegemoetkomingen en andere maatregelen Directie-generaal Personen met een handicap Tegemoetkomingen en andere maatregelen 1 Heb je een handicap? Heeft je kind een handicap? Dan kan je bij ons (de Directiegeneraal Personen met een handicap)

Nadere informatie

E 642 endocrinologie - diabetes tel

E 642 endocrinologie - diabetes tel E 642 endocrinologie - diabetes tel. 016 34 64 20 informatie voor patiënten WELKOM OP ONZE AFDELING Om uw verblijf zo vlot en aangenaam mogelijk te laten verlopen, geven wij u graag deze brochure. Het

Nadere informatie

BIJSLUITER : Informatie voor de gebruik(st)er. LYSOMUCIL 4% siroop

BIJSLUITER : Informatie voor de gebruik(st)er. LYSOMUCIL 4% siroop BIJSLUITER : Informatie voor de gebruik(st)er LYSOMUCIL 4% siroop (Acetylcysteïne) Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel kan zonder voorschrift

Nadere informatie

Kokosrotsjes met chocolade dip

Kokosrotsjes met chocolade dip voor ongeveer 15 rotsjes 4 eiwitten 250 g fijne kristalsuiker 350 g vruchtvlees van een kokosnoot of kant en klare kokosnoot rasp 200 g pure, melk of witte chocolade naar keus Kokosrotsjes met chocolade

Nadere informatie

Procedure mededeling afwijkend screeningsresultaat voor mucoviscidose en doorverwijzing

Procedure mededeling afwijkend screeningsresultaat voor mucoviscidose en doorverwijzing Procedure mededeling afwijkend screeningsresultaat voor mucoviscidose en doorverwijzing Niet-afwijkende (normale) screeningsresultaten worden in het bevolkingsonderzoek niet meegedeeld aan de betrokken

Nadere informatie

BRMO contactonderzoek

BRMO contactonderzoek BRMO contactonderzoek Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Op de afdeling waar u verblijft of opgenomen bent geweest, is bij een patiënt een Bijzonder Resistent

Nadere informatie

INFORMATIEBLAD PATIENTEN WIJKGEZONDHEIDSCENTRUM DE ZILVEREN KNOOP VZW WELKOM IN ONS WIJKGEZONDHEIDSCENTRUM

INFORMATIEBLAD PATIENTEN WIJKGEZONDHEIDSCENTRUM DE ZILVEREN KNOOP VZW WELKOM IN ONS WIJKGEZONDHEIDSCENTRUM INFORMATIEBLAD PATIENTEN WIJKGEZONDHEIDSCENTRUM DE ZILVEREN KNOOP VZW WELKOM IN ONS WIJKGEZONDHEIDSCENTRUM In deze folder vind je informatie over de werking van het wijkgezondheidscentrum Aarzel niet om

Nadere informatie

Dossier. dossier. F F Tussen de wetenschappelijke sessies

Dossier. dossier. F F Tussen de wetenschappelijke sessies Dossier WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK & MUCOVISCIDOSE: EEN UPDATE Naar goede gewoonte brengen we in ons septembernummer een overzicht van de belangrijkste nieuwigheden op het vlak van wetenschappelijk onderzoek.

Nadere informatie

Waar staan wij voor. Wie zijn wij

Waar staan wij voor. Wie zijn wij Medische dienst Waar staan wij voor Revalidatie: Het medisch team waakt over de therapeutische revalidatie en de algemene gezondheidstoestand van uw kind. Informatie: Wij geven medisch en therapeutisch

Nadere informatie

Het. -avontuur. Meli Honingbroodbeer Karamellen met meli honing Vloan met Meli honingkoek Meli Honingkoekjes Meli Choco milkshake

Het. -avontuur. Meli Honingbroodbeer Karamellen met meli honing Vloan met Meli honingkoek Meli Honingkoekjes Meli Choco milkshake Het -avontuur We doen de gerechten van 10 jaar geleden nog eens over, wed We doen de gerechten van 5 jaar geleden nog eens over, wedden dat ze even lekker smaken als toen? Meli Honingbroodbeer Karamellen

Nadere informatie

Onthaalbrochure. Verpleegeenheid 4. campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan Wilrijk tel

Onthaalbrochure. Verpleegeenheid 4. campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan Wilrijk tel 1263/826/6 - GZA - februari 2016 Onthaalbrochure Verpleegeenheid 4 campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk tel. + 32 3 443 30 11 www.gzaziekenhuizen.be Mijnheer, Mevrouw De artsen en de verpleegkundigen

Nadere informatie

Logus Proefmenu December 2014

Logus Proefmenu December 2014 Logus Proefmenu December 2014 Blini s met gerookte zalm, rucola en bieslookroom - Vispakketjes met peterselie-citroenvulling & Aardappelsterren met broccoli - Appelplaatkoek met cranberry s en vanillesaus

Nadere informatie

PARKEERKAART VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP

PARKEERKAART VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP PARKEERKAART VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP Opgemaakt 06-02-2012, gebaseerd op een document van FOD Sociale Zekerheid Inhoudsopgave 1. Wat?...3 2. Waarvoor dient ze?...3 3. Heb ik recht op de parkeerkaart?...4

Nadere informatie

RESPIRATOIR SYNCYTIEEL VIRUS BIJ KINDEREN

RESPIRATOIR SYNCYTIEEL VIRUS BIJ KINDEREN RESPIRATOIR SYNCYTIEEL VIRUS BIJ KINDEREN 17241 Wat is het RS virus? Respiratoir Syncytieel Virus, kortweg RS virus genoemd, is een virus dat infecties veroorzaakt aan de luchtwegen (neus, oren, keel,

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE OPERATIE VAN DE SINUSSEN

PATIËNTEN INFORMATIE OPERATIE VAN DE SINUSSEN PATIËNTEN INFORMATIE OPERATIE VAN DE SINUSSEN 2 Mevrouw, mijnheer Binnenkort word je opgenomen in het dagziekenhuis van het AZ Lokeren. Wij vragen je om deze folder aandachtig te lezen. Indien je nog vragen

Nadere informatie

Wat u moet weten. over de dienst longziekten. Dienst longziekten secretariaat: tel verpleegafdeling: tel.

Wat u moet weten. over de dienst longziekten. Dienst longziekten secretariaat: tel verpleegafdeling: tel. 0000/475/0 - GZA - oktober 2014 Wat u moet weten over de dienst longziekten Dienst longziekten secretariaat: tel. + 32 3 443 35 57 verpleegafdeling: tel. + 32 3 443 35 06 campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan

Nadere informatie

Informatiebrochure Aanmeten CPAP

Informatiebrochure Aanmeten CPAP Informatiebrochure Aanmeten CPAP ziekenhuis maas en kempen Slapen met nasale CPAP? Uw arts stelde u deze behandeling voor, maar ongetwijfeld zit u met een heleboel vragen. In deze folder gaan wij in op

Nadere informatie

Overheerlijke Smul Recepten om suikervrij te bakken!

Overheerlijke Smul Recepten om suikervrij te bakken! Overheerlijke Smul Recepten om suikervrij te bakken! Met o.a. chocoladetruffels, frambozenmuffins & vanillecake! Inhoudsopgave 1. Walnootmuffins met honing... 2 2. Suikervrije chocoladetruffels met rozijnen...

Nadere informatie

Tegen kanker. Broccoli- of spruitjestaartje. Tarte Tatin met kiwi. -

Tegen kanker. Broccoli- of spruitjestaartje. Tarte Tatin met kiwi.  - Tegen kanker Broccoli- of spruitjestaartje Tarte Tatin met kiwi Greet Lybaert Diëtiste - Kinderkooklessen Polenstraat 169a 9940 Sleidinge tel. 09 357 60 86 fax 09 357 78 35 www.mamagreet.be - greet.lybaert@lgreetlybaert.be

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Jaaronderzoeken diabetes

PATIËNTEN INFORMATIE. Jaaronderzoeken diabetes PATIËNTEN INFORMATIE Jaaronderzoeken diabetes Mevrouw, mijnheer In deze folder willen we je informeren hoe we de jaaronderzoeken organiseren en wat het doel hiervan is. Diabetes mellitus, of suikerziekte,

Nadere informatie

Bijlage A : Formulier voor een eerste aanvraag

Bijlage A : Formulier voor een eerste aanvraag Bijlage A : Formulier voor een eerste aanvraag Formulier voor eerste aanvraag tot terugbetaling van de specialiteit RoACTEMRA (tocilizumab) voor de behandeling van actieve systemische juveniele idiopathische

Nadere informatie

Vraag dit verlof online aan. FOCUS op. loopbaanonderbreking in een openbare dienst

Vraag dit verlof online aan. FOCUS op. loopbaanonderbreking in een openbare dienst 0 Vraag dit verlof online aan FOCUS op loopbaanonderbreking in een openbare dienst Dankzij een gewone loopbaanonderbreking in de openbare diensten, kunt u meer tijd vrijmaken voor uzelf of voor uw naasten.

Nadere informatie