Welzijn komt eerst, de zorg komt daarna.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Welzijn komt eerst, de zorg komt daarna."

Transcriptie

1 Welzijn komt eerst, de zorg komt daarna. Kijk eens, zegt Linda de Haan, terwijl ze op het terras enkele ouderen aanwijst, die ieder voor zich, met een medewerker, de zon hebben opgezocht. Medewerker en bewoner drinken samen koffie. Dat is nou belangrijk, zegt ze. Even aandacht hebben voor mensen, niet primair zorgtaken uitvoeren en de aandacht aan de formele dagbestedingsactiviteiten overlaten. Alweer 11 jaar geleden maakten Linda en Bram de Haan een reis naar Guatemala. Een maand lang deden ze er vrijwilligerswerk. Ze maakten kennis met een eenvoudig leven zoals we dat hier niet meer kennen. De mentaliteit aldaar om ondanks een gebrek aan materiële zaken van iedere dag iets moois te maken, zou voor hen een levensveranderende gebeurtenis zijn. Terug in Nederland pakten zij hun commerciële banen weer op, maar dat paste niet meer; het idee om vanuit hun aangeboorde idealisme iets te betekenen voor zorgbehoevende ouderen, had postgevat. Voordat het twee jaar geleden zover was, zochten ze in de tussentijd allebei een baan in de zorg voor het opdoen van de broodnodige ervaring. Commerciële achtergrond De Oude Pastorie, die ook werkelijk in vroegere tijden een pastorie vormde, kwam in augustus 2010 als optie voorbij. Hun commerciële achtergrond kwam van pas bij de onderhandelingen met de banken. Het was

2 midden in de crisis; vanzelf ging het allemaal niet. Groot voordeel van dit historische pand in Huizen is dat wonen en werken samen kunnen gaan. Het gezin De Haan, met vier kinderen, woont in een vleugel van het pand. Iedere dag zien en spreken ze de bewoners persoonlijk. Dat lijkt een detail, maar is het niet. Hoe mensen thuis hebben geleefd, moet zoveel mogelijk de basis zijn voor hoe zij bij De Oude Pastorie samenleven. Het thuisaspect wordt in alles benadrukt. Informeel hebben ze er al met de Inspectie voor de Gezondheidszorg over gesproken. Een gesprek dat zich waarschijnlijk nog wel vaker zal herhalen. Want waarover Linda de Haan geen vinkje op een lijstje kan zetten, gaat zij graag het gesprek aan. De Haan: Wordt de bewoner hier gelukkig van, is voor ons de vraag waarom het draait. Als het antwoord nee is, dan moeten we het niet doen. Welzijn De Oude Pastorie heeft drie huiskamers. De maaltijden gebruiken de bewoners en medewerkers in een vaste setting. Voor de activiteiten overdag geldt dat niet. De mensen die al wat verder zijn in hun dementie, hebben weliswaar een aparte plek in de huiskamer op de eerste verdieping, waar zij wat meer rust kunnen genieten, maar bij de andere activiteiten, op andere plekken in het huis, sluiten de mensen aan die op dat moment zin hebben in die activiteit. Geen opgelegd programma dus en het bieden van een thuis. Regels om de regels zijn er niet, wat voorop moet staan, zijn de behoeften van bewoners. Niet eerst de boel aan kant, voordat er eventueel ruimte is voor de welzijnscomponent in het leven van de mensen die bij De Oude Pastorie wonen. Niet voor niets heten verzorgenden en verpleegkundigen medewerker Welzijn en Zorg. De Haan geeft die opdracht expliciet mee: het welzijn van mensen is niet iets voor erbij, voor als er tijd overschiet als de was gedaan is. Welzijn moet op de allereerste plek staan. Ga nou eens koffie drinken met die bewoner, zeg ik dan. Kijk wie er behoefte heeft om even met jou in de zon te zitten. Wakker Van taken- of afvinklijstjes wil Linda de Haan niets weten. Ik wil dat mensen s morgens gaan kijken of er al een bewoner wakker is, niet omdat het op een lijstje staat, maar omdat diegene wellicht graag uit bed wil. Of behoefte heeft aan een praatje. Het was en is een enorm leerproces, zegt De Haan. Mensen zijn hun handvatten kwijt als er geen vaste taken op hen liggen te wachten. Veel is mogelijk wat haar betreft. Als je kunt uitleggen waarom je iets doet, doe het dan. Medewerkers die de mensen voor 10 uur s avonds in bed willen hebben, zodat ze eerder naar huis kunnen, dat zit er dus niet in. Een spelletje doen of een drankje drinken: de bewoner die daarin zin heeft, moet op aandacht kunnen rekenen.

3 De medewerkers die bij De Oude Pastorie zijn komen werken, komen bijna zonder uitzondering van een andere zorgorganisatie. Mensen die graag werken volgens een vast schema en een vaste takenlijst, zijn minder geschikt bij De Oude Pastorie. Van sommige medewerkers hebben zij afscheid moeten nemen. Bram de Haan: We hadden een medewerker die tegen bezoek zei dat ze geen koffie meer konden krijgen omdat de koffieronde net geweest was. Stel je voor dat je visite krijgt en je zegt hun dat jij om die reden geen koffie meer serveert. Ondenkbaar, en zo moet het hier ook zijn. Oud gedrag Overigens willen mensen maar wat graag bij De Oude Pastorie werken. Er is nog geen vacature vervuld door een advertentie of ander extern wervingsmiddel. Alle medewerkers hebben het van horen zeggen en melden zich zelf aan. De wil om het anders te doen is dan ook volop aanwezig, dat is niet het probleem. Mensen willen graag op deze manier met mensen omgaan, maar ze vervallen soms toch in oud gedrag. Met opleidingsniveau heeft dat niet te maken. Zowel hoger als lager opgeleide mensen kunnen in dat oude gedrag vervallen of het juist heel goed eigen maken. Natuurlijk is zorg belangrijk, zegt De Haan, mensen moeten fris en gewassen zijn. Maar de dag begint voor hen pas als ze iets aangereikt krijgen waarvan ze blij worden. Werkervaring is niet het eerste waarop zij selecteren, mensgericht zijn is dat wel. Daarnaast moeten medewerkers minimaal 24 uur per week willen werken, om zo een vertrouwensband met de bewoners te kunnen opbouwen. Oase van rust Een van de bewijzen dat hun methode werkt, is de afbouw van medicijnen. Niet zelden komt een bewoner binnen die rustig gehouden werd met medicatie. Door overdag voldoende prikkels te bieden en mensen bezig te houden, is de onrust tijdens de bekende uren rond het avondeten een stuk minder. Linda de Haan vertelt over de mevrouw van 90 die in het verleden veel medicijnen kreeg toegediend. Eenmaal bij De Oude Pastorie zijn ze het gaan afbouwen. Nu herkennen haar kinderen hun moeder weer. Toen De Oude Pastorie startte met ongeveer 13 bewoners, was het s nachts flink doorwerken voor de nachtzorg omdat mensen onrustig waren. Nu zijn het 25 bewoners en is het een oase van rust in de nacht. Aandacht voor het welzijn overdag en de inmiddels rustige nachten zijn communicerende vaten, zegt Linda de Haan. Je moet ervoor zorgen dat mensen overdag voldoende prikkels krijgen en dat er volop aandacht is voor het welzijn van de bewoners. Linda en Bram de Haan hebben er bewust voor gekozen om telkens een medewerker dagbesteding en een zorgprofessional te samen op de teams te zetten. Van 8 uur s morgens tot 10 uur s avonds zijn beide soorten professionals aanwezig. Zeven dagen per week, dus ook in het weekend.

4 Platte organisatie essentieel Helpt de kleinschaligheid een handje mee om dit goed te doen? Kleinschaligheid kun je ook in een grote organisatie hebben, vinden zij. De grootte van de organisatie doet er niet veel toe. De leiding van een organisatie moet durven loslaten, dat is wel essentieel. Het geïnstitutionaliseerde denken loslaten, waarin regels noodzakelijk zijn voor het bieden van zorg, naar verantwoordelijkheid durven afgeven zodat medewerkers vanuit hun hart en hoofd gaan doen wat goed is voor bewoners. Een platte organisatie is daarvoor essentieel. Korte lijnen dus, zo min mogelijk beleidsmedewerkers of andere stafleden. En samen met het team van zorgprofessionals aan goede zorg werken. Bram de Haan vertelt over een bijeenkomst met andere zorgorganisaties waar een beleidsmedewerker vertelde dat ze had bedacht dat iedere bewoner in de organisatie op een persoonlijk gesprek van tien minuten per week moest kunnen rekenen. Medewerkers werd dat niet alleen opgelegd om te gaan doen, ze zouden het ook gaan meten, zegt hij. Hij was op zijn zachtst gezegd hogelijk verbaasd. De Oude Pastorie is populair. Met 25 bewoners is het een volle bak, maar hadden ze de ruimte, dan konden ze nog eens 25 mensen een plek aanbieden. Zoveel staan er op de wachtlijst. Over de financiering kunnen ze zich wel eens opwinden. Ze moeten in onderaannemerschap werken; het zorgkantoor wil vooralsnog niet met kleine zorgorganisaties om de tafel. Het wachten is op persoonsvolgende bekostiging. Het principe dat het geld moet zijn waar cliënten zijn, is wat hen betreft een belangrijke voorwaarde om de kwaliteit in de zorg te verhogen. Thuis De rol van de familie tenslotte, hoe betrekken zij die bij De Oude Pastorie? Het is vaak een lastige stap, een vader of moeder hiernaartoe brengen, zegt Linda de Haan. Ze doen alles om het hier voor familie ook weer een nieuw thuis te laten zijn. Er is geen verplichte participatie maar in de praktijk sluit familie aan voor bijvoorbeeld de lunch of helpen ze met Kerst mee versieren. Linda de Haan: We krijgen vaak te horen dat familieleden zich hier enorm thuis voelen. Dan weten we dat we het goed doen. Interview door Ellen Kleverlaan Meer weten De Oude Pastorie werkt aan een verbeterplan binnen Waardigheid en trots, ruimte voor verpleeghuizen. Bekijk het verbeterplan en de aanpak. tags: De Oude Pastorie (11), Welzijn (160)

5 thema: Cliënt centraal (232)

Andere Handen Community maakt delen van kennis en ervaringen leuk

Andere Handen Community maakt delen van kennis en ervaringen leuk Andere Handen Community maakt delen van kennis en ervaringen leuk Leren van anderen en anderen van jou laten leren, dat is in het kort het doel van Andere Handen Community. Volgens deelnemers aan Andere

Nadere informatie

Vrijwilligers maken het verschil voor de bewoners van Vilente.

Vrijwilligers maken het verschil voor de bewoners van Vilente. Vrijwilligers maken het verschil voor de bewoners van Vilente. Wil jij ook iets extra s betekenen voor een ander? Kijk op www.vilente.nl/vrijwilligers voor de vacatures! Als vrijwilliger geef je kleur

Nadere informatie

TRIADISCHE ZORG: WAT BETEKENT DIT IN DE PRAKTIJK? SUSAN WOELDERS, ANNETTE HENDRIKX AFDELING METAMEDICA, VUMC

TRIADISCHE ZORG: WAT BETEKENT DIT IN DE PRAKTIJK? SUSAN WOELDERS, ANNETTE HENDRIKX AFDELING METAMEDICA, VUMC Morele dilemma s in de afstemming van zorg tussen cliënten met NAH, mantelzorgers en zorgprofessionals TRIADISCHE ZORG: WAT BETEKENT DIT IN DE PRAKTIJK? SUSAN WOELDERS, ANNETTE HENDRIKX AFDELING METAMEDICA,

Nadere informatie

Angela is. gelukkig. hier. Wij dus ook. Hannie, moeder. groeien geluk

Angela is. gelukkig. hier. Wij dus ook. Hannie, moeder. groeien geluk Angela is hier gelukkig. Wij dus ook. Hannie, moeder groeien geluk van 1 GROEIEN VAN GELUK Vakantiefoto s kijken met Rob, met Alex een boekje lezen op de bank, samen met Jeroen naar de sportschool. Al

Nadere informatie

Zou het zo simpel zijn? Zonnehuizen investeren in zorggemeenschap.

Zou het zo simpel zijn? Zonnehuizen investeren in zorggemeenschap. Zou het zo simpel zijn? Zonnehuizen investeren in zorggemeenschap. Zorggemeenschap. Wat bedoelen we daar eigenlijk mee? Wanneer we het hebben over een gemeenschap als samenleving, dan weet iedereen precies

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Persoonsgerichte Zorg, Regeldruk & Regelruimte

Persoonsgerichte Zorg, Regeldruk & Regelruimte Persoonsgerichte Zorg, Regeldruk & Regelruimte Van regelreflex naar spiegelreflex Hester van de Bovenkamp, Annemiek Stoopendaal, Marianne van Bochove, Huib Hoogendijk, Roland Bal Wat komt er bij u op als

Nadere informatie

Kaartspel: Roze in de (ouderen)zorg

Kaartspel: Roze in de (ouderen)zorg Naam Kaartspel: Roze in de (ouderen)zorg Inleiding Niet alleen LHB-ers zelf vinden het lastig om over hun seksualiteit of seksuele identiteit te praten. Dat geldt ook voor veel studenten en ervaren professionals

Nadere informatie

Samenvatting van het Kwaliteitsrapport 2017: Elkaar verder brengen

Samenvatting van het Kwaliteitsrapport 2017: Elkaar verder brengen Samenvatting van het Kwaliteitsrapport 2017: Elkaar verder brengen Inleiding Sherpa schrijft elk jaar een kwaliteitsrapport. In dit rapport staat: Wat doet Sherpa al goed in de ondersteuning aan cliënten

Nadere informatie

Toespraak. Toespraak staatssecretaris Van Rijn bij EUconferentie. Dames en heren,

Toespraak. Toespraak staatssecretaris Van Rijn bij EUconferentie. Dames en heren, Toespraak Toespraak staatssecretaris Van Rijn bij EUconferentie over dementie 9 mei 2016 Dames en heren, Kijk om u heen. U ziet portretten van mensen met dementie. Ze zijn gemaakt door de kunstenaar Herman

Nadere informatie

Archipel Lindehof. Uw wensen, onze zorg en ervaring. lindehof. het gevoel van samen

Archipel Lindehof. Uw wensen, onze zorg en ervaring. lindehof. het gevoel van samen Archipel Lindehof Uw wensen, onze zorg en ervaring het gevoel van samen lindehof Archipel Lindehof Het leven houdt niet op zodra je ouder bent en in meer of mindere mate afhankelijk wordt van anderen.

Nadere informatie

Zo maakt MEE meedoen mogelijk

Zo maakt MEE meedoen mogelijk werk mediation uw mening ervaringsdeskundigheid Klik op de onderwerpen voor filmpjes en verhalen uit het dagelijks leven van mensen met een beperking. onafhankelijke cliëntondersteuning Zo maakt MEE meedoen

Nadere informatie

Inspiratiereizen Dementie. Frankfurt: Eigen kijk op dementie

Inspiratiereizen Dementie. Frankfurt: Eigen kijk op dementie Inspiratiereizen Dementie Frankfurt: Eigen kijk op dementie Introductie De zorg voor mensen met dementie staat in Nederland volop in de belangstelling. En dat is volkomen terecht. Door de dubbele vergrijzing

Nadere informatie

Aanvraagsjabloon Meerzorg PGB 2017 December 2016

Aanvraagsjabloon Meerzorg PGB 2017 December 2016 Aanvraagsjabloon Meerzorg PGB 2017 December 2016 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Algemene gegevens... 5 Wat vind ik belangrijk en wil ik bereiken in mijn leven?..6 Wat kan ik doen om mijn persoonlijk plan

Nadere informatie

Kom kijken, dan kun je ervaren wat we doen!

Kom kijken, dan kun je ervaren wat we doen! Kom kijken, dan kun je ervaren wat we doen! Goede zorg zichtbaar maken Reisgids met tips voor een werkbezoek in de ouderenzorg voor zorginkopers Deze reisgids ondersteunt de dialoog tussen zorginkoper

Nadere informatie

Kiezen voor een verpleeg- of verzorgingshuis

Kiezen voor een verpleeg- of verzorgingshuis Kiezen voor een verpleeg- of verzorgingshuis Goede zorg zichtbaar maken Kiezen voor een verpleeg- of verzorgingshuis: Waar let u op als u gaat kijken? In deze folder geven wij u tips en adviezen om dit

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Senioren ontmoeten elkaar. Verslag van 2 oktober 2010

Senioren ontmoeten elkaar. Verslag van 2 oktober 2010 Senioren ontmoeten elkaar Verslag van 2 oktober 2010 Meer overeenkomsten dan verschillen Dit is, in het kort, de conclusie van de lunchbijeenkomst Senioren ontmoeten elkaar 1 op 2 oktober 2010. De lunchbijeenkomst

Nadere informatie

Bijlage 3: Interview cliënt

Bijlage 3: Interview cliënt Bijlage 3: Interview cliënt Zowel cliënt als een vader Hoeveel kinderen heb je? 3 kinderen. 1 zoontje en 2 dochters En hoeveel jaar zijn ze? Mijn dochters zijn 11 en 8 jaar. En mijn zoontje is 5 jaar.

Nadere informatie

Voordracht voor de raadsvergadering van <datum raadsvergadering>

Voordracht voor de raadsvergadering van <datum raadsvergadering> Voordracht voor de raadsvergadering van 2015 Publicatiedatum * Agendapunt * Datum indiening Tekst wordt gepubliceerd in Tekst wordt gepubliceerd in Onderwerp Initiatiefvoorstel

Nadere informatie

Onrust in de nacht Samenvatting Dementie Wat is onrustig gedrag in de nacht? Levensloop Jul ie contact verandert Persoonlijkheid

Onrust in de nacht Samenvatting Dementie Wat is onrustig gedrag in de nacht? Levensloop Jul ie contact verandert Persoonlijkheid Onrust in de nacht Samenvatting Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Onrust in de nacht samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken. Wat is onrustig gedrag in de nacht? Dementie kan

Nadere informatie

Ave Maria, kamperen, kunst, film. Voor ieder wat wils bij Nieuwe Hoeven

Ave Maria, kamperen, kunst, film. Voor ieder wat wils bij Nieuwe Hoeven Ave Maria, kamperen, kunst, film. Voor ieder wat wils bij Nieuwe Hoeven Bron waardigheid en trots 28 dec 2018 https://www.waardigheidentrots.nl Dementie is een syndroom waarbij de hersenen informatie niet

Nadere informatie

Het leven van Max en z,n mama *week 11*

Het leven van Max en z,n mama *week 11* Het leven van Max en z,n mama *week 11* Op naar de drie maanden toe, want Max is nu 11 weken oud. Daarna nog een maand van aftellen, dan zitten de vier maanden erop die Daan heeft geleefd. Hopelijk wordt

Nadere informatie

Ethiek bij dementie. Wat is ethiek? Ethiek bij dementie. Wat is ethiek? Wat is ethiek? Bespreekbaar maken ethische vraagstukken.

Ethiek bij dementie. Wat is ethiek? Ethiek bij dementie. Wat is ethiek? Wat is ethiek? Bespreekbaar maken ethische vraagstukken. Bespreekbaar maken ethische vraagstukken Ethiek bij dementie Doel - Bewustworden van ethische dilemma s - Handvat om met dilemma s om te gaan Opzet - - : 4 stappen 1 2 Ethiek bij dementie Associëren: Waar

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

Onderzoek Van regels naar relaties

Onderzoek Van regels naar relaties Onderzoek Sinds maart 2017 doet Annemarie de Brabander bij Topaz (locatie Munnekeweij) onderzoek naar de beweging. Hoe kunnen de inzichten uit haar onderzoek vertaald worden naar Waarde-vol Onderwijs?

Nadere informatie

Mantelzorgproject Sint-Annaland, maart 2017

Mantelzorgproject Sint-Annaland, maart 2017 Mantelzorgproject Sint-Annaland, maart 2017 2 Inhoud Voorwoord... 4 Familieparticipatie... 5 Mantelzorg Algemeen... 6 Samen doen spaarpunten... 7 Mantelzorger aan het woord (1):... 10 Mantelzorger aan

Nadere informatie

Thuis en vertrouwd in Westerpoort

Thuis en vertrouwd in Westerpoort Thuis en vertrouwd in Westerpoort WESTERPOORT IEDEREEN KOMT OP ZIJN GEMAK ONTBIJTEN IN DE HUIS KAMER. HEEL ONTSPANNEN. Een thuisgevoel. Dat willen we u graag geven als u bij ons woont. Westerpoort is ingericht

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Rouw en verlies Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 8-12 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Rouw en verlies Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 8-12 jaar DOELSTELLINGEN De deelnemers worden zich bewust van hun eigen omgang met rouw en verlies en de rol die hun geloof of levensoriëntatie hierbij heeft. De deelnemers weten dat ieder op een eigen manier rouwt

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2016 nummer 2 Datum: juli 2016

Nieuwsbrief 2016 nummer 2 Datum: juli 2016 Nieuwsbrief 2016 nummer 2 Datum: juli 2016 Het is weer zomer?! In de thuiszorg altijd een drukke periode. We gaan ons uiterste best doen om de zorg voor u zo goed mogelijk te laten verzorgen. In deze brief

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Slimme oplossingen in de zorg. Heel gewoon.

Slimme oplossingen in de zorg. Heel gewoon. Slimme oplossingen in de zorg. Heel gewoon. zorgvannu.nl Zorg van Nu. Heel gewoon. Als je wilt weten waar je bent of hoe je ergens moet komen, dan vertelt je telefoon je dat. Dankzij GPS. Zo kun je ook

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Mantelzorg. langdurige zorg voor uw naaste

Mantelzorg. langdurige zorg voor uw naaste langdurige zorg voor uw naaste 1 ers leveren een belangrijke bijdrage aan de zorg. En hun rol wordt steeds belangrijker; ook bij Valkenhof. Maar wat is mantelzorg precies en hoe geven we hier invulling

Nadere informatie

Hoe raar is dat? alles

Hoe raar is dat? alles Hoe raar is dat? Zorgorganisaties zijn er om mensen beter te maken, beter te laten functioneren en zich beter te laten voelen. Natuurlijk zijn allereerst de zorg en begeleiding daar op gericht, maar zou

Nadere informatie

Een varende stad. Celien maakt overal foto s van. Binnen en buiten. Ze is zo druk aan het fotograferen, dat ze haar verdriet vergeet.

Een varende stad. Celien maakt overal foto s van. Binnen en buiten. Ze is zo druk aan het fotograferen, dat ze haar verdriet vergeet. Naar Engeland Celien staart naar de horizon, die nauwelijks te zien is. De lucht en de zee hebben dezelfde grauwe kleur. Ze trekt haar jas dichter om zich heen. De boot is net vertrokken en vaart nog niet

Nadere informatie

Veranderende rollen in de afstemming van zorg tussen cliënten met NAH, mantelzorgers en zorgprofessionals

Veranderende rollen in de afstemming van zorg tussen cliënten met NAH, mantelzorgers en zorgprofessionals Veranderende rollen in de afstemming van zorg tussen cliënten met NAH, mantelzorgers en zorgprofessionals Karen Schipper, Susan Woelders en Annette Hendrikx Aanleiding Context: veranderingen in het zorgstelsel

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Communicatie met medische zorgverleners

Communicatie met medische zorgverleners NPV afdeling NPVafdeling Doorn, Driebergen en Wijk bij Duurstede woensdag 11 mei 2016 Communicatie met medische zorgverleners 1 Dineke van Kooten wie? - Geboren op 13 juli 1963 te Huizen (NH) - De zesde

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2017 Leven zoals je wilt

Nieuwsbrief december 2017 Leven zoals je wilt Nieuwsbrief december 2017 Leven zoals je wilt Radicale vernieuwing in de verpleegzorg: Leven bij Juliana 4 Zonnehuisgroep Amstelland, Amstelveen Op Juliana-4 wonen cliënten met dementie. Het is de 4 e

Nadere informatie

Mienskip in Van Harenshuus

Mienskip in Van Harenshuus Mienskip in Van Harenshuus VAN HARENSHUUS HET OPHALEN VAN HERINNERINGEN ZORGT ERVOOR DAT MENSEN ZICH NUTTIG EN ERKEND VOELEN. DAT IS BELANGRIJK ALS JE DOOR DEMENTIE NIETS MEER VAN HET HIER EN NU HERKENT.

Nadere informatie

Friesma State: persoonlijk en huiselijk

Friesma State: persoonlijk en huiselijk Friesma State: persoonlijk en huiselijk FRIESMA STATE HET IS GEZELLIG ROND DE BILJART TAFEL. EN IN HET RESTAURANT DRINKEN WE STRAKS EEN LEKKER KOPJE KOFFIE. Woonzorgcentrum Friesma State is een fijne plek

Nadere informatie

Het droogbed boek Werkboek bij de droogbedtraining in het ziekenhuis.

Het droogbed boek Werkboek bij de droogbedtraining in het ziekenhuis. Het droogbed boek Werkboek bij de droogbedtraining in het ziekenhuis. Dit werkboek is bedoeld als ondersteuning bij het trainingsprogramma. De droogbedtraining is speciaal ontwikkeld voor kinderen en jongeren

Nadere informatie

Ons kent ons in De Spiker

Ons kent ons in De Spiker Ons kent ons in De Spiker DE SPIKER EEN KEER PER WEEK HELP IK DEZE CLIËNT MEE MET ZIJN GROTE HOBBY: BOUWEN MET LEGO. DAT GAAT HEEL GOED ZO SAMEN. In De Spiker is altijd wat te doen. Het is een plek van

Nadere informatie

Kwaliteitsrapportage over de periode juli 2015 tot en met juni 2016 V40_ indd :01

Kwaliteitsrapportage over de periode juli 2015 tot en met juni 2016 V40_ indd :01 Kwaliteitsrapportage over de periode juli 2015 tot en met juni 2016 2 Inhoud... Inhoudsopgave... 3 Inleiding... 4 Wat is kwaliteit van zorg... 5 De kwaliteitsrapportage 1. Zorgvuldig proces rond cliënten...

Nadere informatie

Delier in de laatste levensfase. Informatie voor naasten van patiënten met een delier in de laatste levensfase

Delier in de laatste levensfase. Informatie voor naasten van patiënten met een delier in de laatste levensfase Delier in de laatste levensfase Informatie voor naasten van patiënten met een delier in de laatste levensfase Inhoudsopgave Wat is een delier?... 3 Wat zijn kenmerken van een delier?... 3 Invloed op u

Nadere informatie

Kom kijken, dan kun je ervaren wat we doen!

Kom kijken, dan kun je ervaren wat we doen! Kom kijken, dan kun je ervaren wat we doen! Goede zorg zichtbaar maken Reisgids met tips voor een werkbezoek in de ouderenzorg voor zorgaanbieders Deze brochure bevat algemene informatie Deze reisgids

Nadere informatie

IN GESPREK OVER TECHNOLOGIE

IN GESPREK OVER TECHNOLOGIE IN GESPREK OVER TECHNOLOGIE IN GESPREK OVER TECHNOLOGIE Dit werkblad is geschikt voor 1 of meerdere personen en leert je hoe je technologie bespreekt met cliënten, collega s en verwanten. Beelden over

Nadere informatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie Hallo! Je houdt van je partner. Jullie zijn al geruime tijd samen en hebben misschien samen kinderen. Jullie leiden een druk bestaan en tijd

Nadere informatie

MANTELZORG Presentatie voor Netwerk Informeel Overleg Oudewater Ellen Joormann, trainer Mezzo 15 november 2016

MANTELZORG Presentatie voor Netwerk Informeel Overleg Oudewater Ellen Joormann, trainer Mezzo 15 november 2016 MANTELZORG Presentatie voor Netwerk Informeel Overleg Oudewater Ellen Joormann, trainer Mezzo 15 november 2016 Mezzo Landelijke vereniging voor iedereen die voor een naaste zorgt Mezzo: Wij vinden het

Nadere informatie

Het avontuur van Judas en Deborah. Deel 1 De geheime wereld van Kistairelers

Het avontuur van Judas en Deborah. Deel 1 De geheime wereld van Kistairelers Het avontuur van Judas en Deborah Deel 1 De geheime wereld van Kistairelers 1 2 Inhoud Inleiding 4 Hun eerste ontmoeting 6 De bevolking: Kistairelers 7 Hoe ze ermee omgaan 10 De landkaart van de Kistairelers

Nadere informatie

IK WEET NIET WAT IK ECHT WIL 2. Wat maakt mij de juiste persoon om je hier iets over te vertellen? 3 JOUW IDEALE WERKOMSTANDIGHEDEN 3

IK WEET NIET WAT IK ECHT WIL 2. Wat maakt mij de juiste persoon om je hier iets over te vertellen? 3 JOUW IDEALE WERKOMSTANDIGHEDEN 3 Inhoudsopgave IK WEET NIET WAT IK ECHT WIL 2 Wat maakt mij de juiste persoon om je hier iets over te vertellen? 3 JOUW IDEALE WERKOMSTANDIGHEDEN 3 Opdracht 1: Wat is écht belangrijk voor jou? 4 Opdracht

Nadere informatie

Wie of wat bepaalt de kwaliteit van het leven van bewoners in kleinschalig wonen?

Wie of wat bepaalt de kwaliteit van het leven van bewoners in kleinschalig wonen? 1 Wie of wat bepaalt de kwaliteit van het leven van bewoners in kleinschalig wonen? 2 Waar of niet waar? Mijn werkdag is geslaagd als de bewoners een plezierige dag hebben gehad. 3 Wat is de juiste volgorde?

Nadere informatie

Gewoon meedoen! www.estinea.nl

Gewoon meedoen! www.estinea.nl Gewoon meedoen! Hoe wil jij meedoen? Dat vragen we aan iedereen die bij Estinea komt voor ondersteuning bij wonen, werken of leren. Meedoen in de samenleving - op je eigen niveau en je eigen manier - levert

Nadere informatie

Beter voorkomen dan genezen.

Beter voorkomen dan genezen. Hoe raar is dat? Zorgorganisaties zijn er om mensen beter te maken, beter te laten functioneren en zich beter te laten voelen. Natuurlijk zijn allereerst de zorg en begeleiding daar op gericht, maar zou

Nadere informatie

Tertzio www.pleyade.nl

Tertzio www.pleyade.nl Tertzio www.pleyade.nl Welkom op Tertzio Warm, persoonlijk en sfeervol. Dat is waar de verpleegunit van Pleyade op Tertzio voor staat. Wij bieden zorg aan mensen met een lichamelijke aandoening in een

Nadere informatie

Jezus maakt mensen gelukkig

Jezus maakt mensen gelukkig Eerste Communieproject 33 Jezus maakt mensen gelukkig Jezus doet wonderen In les 5 hebben we geleerd dat God onze Vader is. Wij zijn allemaal zijn kinderen. Alle mensen zijn broertjes en zusjes van elkaar!

Nadere informatie

Ga eens even bij jezelf na waarom je dit programma bent gaan volgen: wil je weg van iets of wil je ergens naartoe?

Ga eens even bij jezelf na waarom je dit programma bent gaan volgen: wil je weg van iets of wil je ergens naartoe? Je bent waarschijnlijk begonnen met Het VoedingsKompas vanuit het verlangen om iets te veranderen in je leven. Misschien wil je alleen maar méér energie, misschien wil je af van enkele lichamelijke klachten

Nadere informatie

Bijzondere zorg met hart voor de Turkse cultuur

Bijzondere zorg met hart voor de Turkse cultuur Bijzondere zorg met hart voor de Turkse cultuur Elkaar begrijpen Zorg en verpleging Lâle is een woonzorgcentrum voor Turkse ouderen in het centrum van Breda. In onze zorgverlening staan de Turkse tradities

Nadere informatie

Comfortabel en vertrouwd in Erasmus

Comfortabel en vertrouwd in Erasmus Comfortabel en vertrouwd in Erasmus ERASMUS ACCORDEON SPELEN IS ZO N MOOIE AFLEIDING. ONLANGS IS MIJN MAN OVERLEDEN EN DAT IS MOEILIJK. Goede zorg, veiligheid en zoveel mogelijk zelfstandigheid, terwijl

Nadere informatie

Verslag Conferentie informele zorg, ActiVite 22 november 2017

Verslag Conferentie informele zorg, ActiVite 22 november 2017 Verslag Conferentie informele zorg, ActiVite 22 november 2017 De zaal reageert opgelucht als trainingsacteurs Barbara Oppelaar en Linde Löbert van Ervarea vertellen dat ze geen rollenspellen hoeven te

Nadere informatie

Verpleegzorg Schrap de regels en vraag ouderen in verpleeghuizen wat ze zelf willen. Dat werkt heel goed, blijkt uit het project Leefplezierplan.

Verpleegzorg Schrap de regels en vraag ouderen in verpleeghuizen wat ze zelf willen. Dat werkt heel goed, blijkt uit het project Leefplezierplan. Gewoon luisteren naar verlangens van de ouderen met het leefplezierplan Verpleegzorg Schrap de regels en vraag ouderen in verpleeghuizen wat ze zelf willen. Dat werkt heel goed, blijkt uit het project

Nadere informatie

De heer van Hilten (88),

De heer van Hilten (88), De heer van Hilten (88), bewoner Sensire De Heikant de Heikant Wehl 1 Mevrouw van de berg (90), bewoner Sensire de Heikant Wehl 2 Sensire Leven zoals u wilt De Heikant is een bijzondere woning in Wehl

Nadere informatie

Luister s naar me 20 TopTips van ouders om de band met je kind te versterken

Luister s naar me 20 TopTips van ouders om de band met je kind te versterken INKIJKEXEMPLAAR 20 TopTips van ouders om de band met je kind te versterken inspiratie boekje Wat leuk dat je dit boekje in handen hebt! De band tussen jou en je kind is er vanaf dag één en blijft voor

Nadere informatie

Een service van Beweging 3.0. Voor een prettige en effectieve samenwerking tussen formele en informele helpers. Deze brochure is een uitgave van

Een service van Beweging 3.0. Voor een prettige en effectieve samenwerking tussen formele en informele helpers. Deze brochure is een uitgave van Een service van Beweging 3.0 Voor een prettige en effectieve samenwerking tussen formele en informele helpers Deze brochure is een uitgave van Samzo staat voor samen zorgen Mantelzorgers, familie en vrienden

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Goed Nieuws Wat zie Je? Navertelling Lucas 24,35-48 Goed Nieuws! Toen de twee leerlingen

Nadere informatie

Onderzoek: Opa, oma en de verkiezingen

Onderzoek: Opa, oma en de verkiezingen Onderzoek: Opa, oma en de verkiezingen Publicatiedatum: 17 februari 2017 Eerst stellen we je een aantal vragen rondom het thema Mantelzorg. De resultaten worden gebruikt voor het tijdschrift HUMAN van

Nadere informatie

Betrokken mantelzorger(s) en/of sociaal netwerk

Betrokken mantelzorger(s) en/of sociaal netwerk Betrokken mantelzorger(s) en/of sociaal netwerk Bronnen: Toolkit familieparticipatie, Poster goed verbonden, juridische aspecten van informele zorg, invoormantelzorg en exptertisecentrum mantelzorg Twee

Nadere informatie

Groepswonen Scala Liefdevolle zorg bij dementie

Groepswonen Scala Liefdevolle zorg bij dementie Groepswonen Scala Liefdevolle zorg bij dementie Huiselijke sfeer Liefdevolle dementiezorg Midden in woonbuurt Dag en nacht ondersteuning Met betrokken families 2 Een warm welkom Wij geloven dat mensen

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Pakket 9 Verblijf met herstelgerichte verpleging en verzorging

Pakket 9 Verblijf met herstelgerichte verpleging en verzorging BESCHRIJVING VAN DE ZORGZWAARTEPAKKETTEN Pakket 9 Verblijf met herstelgerichte verpleging en verzorging Pakket 9 Verblijf met herstelgerichte verpleging en verzorging is voor mensen die een zware operatie

Nadere informatie

De Keukentafel Uitdaging

De Keukentafel Uitdaging De Keukentafel Uitdaging MAG HET WAT RUSTIGER AAN DE KEUKENTAFEL Gemaakt in het kader van het Swing project Een cliëntproces; tools voor samenwerking Door Nic Drion Aan de keukentafel Aan de keukentafel

Nadere informatie

Starten met. Familienet. voor familie

Starten met. Familienet. voor familie Starten met Familienet voor familie Wat is Familienet Familienet is hét leukste en makkelijkste communicatiemiddel in de zorg. Met Familienet heeft u snel en eenvoudig contact met de medewerkers via een

Nadere informatie

Veelkleurige kijk op zorg

Veelkleurige kijk op zorg s Heeren Loo Zorggroep Berkenweg 11 3818 LA Amersfoort T. 0800 3 55 55 55 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige

Nadere informatie

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw gedrag gevaarlijk is voor andere mensen. Dit mag nooit

Nadere informatie

Cliëntondersteuner (naam, organisatie):

Cliëntondersteuner (naam, organisatie): Naam: Geboortedatum: Cliëntondersteuner (naam, organisatie): Datum gesprek: DOMEIN Thema s voor gesprek met cliënt. Ondersteuningsvraag van cliënt bij dit thema. A. Familie en vrienden. Huiselijke relaties

Nadere informatie

voor mensen met mogelijkheden!

voor mensen met mogelijkheden! voor mensen met mogelijkheden! Kleinschalige woonvoorziening De Spil is een stichting met een vernieuwend aanbod in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. In 2013 zijn de eerste twee woonlocaties

Nadere informatie

Regenesis intake formulier

Regenesis intake formulier van. KLACHT Wat is je klacht Welke score geef je nu aan je klacht 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10 Hoe is je klacht ontstaan Hoelang bestaat je klacht al Wat heb je er al aan gedaan Wat was daarvan het effect Hoe

Nadere informatie

Ambthuis. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Woonzorgcentrum. Appartementen te huur. Groepswonen

Ambthuis. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Woonzorgcentrum. Appartementen te huur. Groepswonen Ambthuis Woonzorgcentrum Appartementen te huur Groepswonen Wonen Welzijn Zorg en behandeling Welkom in het Ambthuis In het centrum van het stadje Bredevoort staat het Ambthuis. Wonen in het Ambthuis betekent

Nadere informatie

Overzicht vacatures vrijwilligerswerk Attent wonen welzijn zorg. Rhederhof, centrum voor wonen met zorg in Rheden

Overzicht vacatures vrijwilligerswerk Attent wonen welzijn zorg. Rhederhof, centrum voor wonen met zorg in Rheden Overzicht vacatures vrijwilligerswerk Attent wonen welzijn zorg. Rhederhof, centrum voor wonen met zorg in Rheden Vrijwilligers om cliënten te bezoeken voor een praatje of evt. een spelletje doen; Vrijwilligers

Nadere informatie

Bronnen: Toolkit familieparticipatie, Poster goed verbonden, juridische aspecten van informele zorg, invoormantelzorg en exptertisecentrum mantelzorg

Bronnen: Toolkit familieparticipatie, Poster goed verbonden, juridische aspecten van informele zorg, invoormantelzorg en exptertisecentrum mantelzorg Betrokken mantelzorger(s) en/of sociaal netwerk Bronnen: Toolkit familieparticipatie, Poster goed verbonden, juridische aspecten van informele zorg, invoormantelzorg en exptertisecentrum mantelzorg Twee

Nadere informatie

Gelderhorst biedt dove mensen met en zonder dementie een thuis

Gelderhorst biedt dove mensen met en zonder dementie een thuis Gelderhorst biedt dove mensen met en zonder dementie een thuis Voor veel mensen voelt het echt als thuiskomen als ze in De Gelderhorst in Ede komen wonen, het enige woonzorgcentrum voor oudere doven in

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 1 De wet langdurige zorg 4 Woon je in een instelling en heb je 24 uur per dag zorg en ondersteuning

Nadere informatie

Hoofdstuk 7 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op goede zorg

Hoofdstuk 7 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op goede zorg Recht op goede zorg Hoofdstuk 7 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op goede zorg In dit hoofdstuk vind je een antwoord op de volgende vragen. 1. Wat is goede zorg? 2. Wat weegt zwaarder, goede zorg of

Nadere informatie

Wonen zoals thuis met sfeervolle zorg voor ouderen met dementie

Wonen zoals thuis met sfeervolle zorg voor ouderen met dementie Wonen zoals thuis met sfeervolle zorg voor ouderen met dementie Een hartelijk welkom Wij geloven dat mensen die zorg nodig hebben, het beste tot hun recht komen als ze zich gehoord, erkend en welkom voelen.

Nadere informatie

Themabijeenkomst Informele zorg

Themabijeenkomst Informele zorg Themabijeenkomst Informele zorg Waardigheid &Trots 22 november 2018 Will Schutte www.vilans.nl Maatschappelijke veranderingen Maatschappelijke ontwikkelingen zoals: Emancipatie en individualisatie Kennistoename

Nadere informatie

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Tussen JOU en MIJ SCHRIJF- EN DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Janneke van Bockel Tussen en Begonnen op 20 Herinneringen die je later wil hebben moet je NU maken 4 Ma-ham, luister je wel? zegt ze streng. Ja

Nadere informatie

DROOGBEDTRAINING FRANCISCUS VLIETLAND

DROOGBEDTRAINING FRANCISCUS VLIETLAND DROOGBEDTRAINING FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Op de polikliniek heeft de kinderarts besloten om een droogbedtraining te starten. Voor deze droogbedtraining wordt uw kind opgenomen op de afdeling Kindergeneeskunde.

Nadere informatie

Kleinschalige verpleeghuiszorg met royaal eigen appartement in Hoogvliet

Kleinschalige verpleeghuiszorg met royaal eigen appartement in Hoogvliet Kleinschalige verpleeghuiszorg met royaal eigen appartement in Hoogvliet Westerstein biedt professionele, liefdevolle zorg aan iedereen die dat nodig heeft. Onze zorg is afgestemd op uw wensen en behoeften.

Nadere informatie

Roel$&$Sandra$van$Heel$ Basielhof$65$ 4907$AH$Oosterhout$ T$06$21$390$312$$ W$www.leefintens.com$ Pagina$. 1$van$. .

Roel$&$Sandra$van$Heel$ Basielhof$65$ 4907$AH$Oosterhout$ T$06$21$390$312$$ W$www.leefintens.com$ Pagina$. 1$van$. . Het$ochtendritueel$ Gisteren hebben we kennisgemaakt met Daan en Sterre. Daan is een prikkelmijder, en Sterre is een prikkelzoeker. Als prikkelmijder probeert Daan zijn ochtend zo in te richten dat iedereen

Nadere informatie

Een thuisgevoel in Ymedam YMEDAM

Een thuisgevoel in Ymedam YMEDAM Een thuisgevoel in Ymedam YMEDAM IK VIND HET LEUK OM MEE TE HELPEN MET HET ETEN. In woonzorgcentrum Ymedam zijn het vaak de kleine dingen die zorgen voor een echt thuisgevoel. Oude plaatjes draaien. Gezellig

Nadere informatie

Verslag door Naomi 1807 woorden 30 maart keer beoordeeld. Nederlands. KanjerGuusje Mijn leven is van mij. Inhoudsopgave. Jaar van 1 e uitgave

Verslag door Naomi 1807 woorden 30 maart keer beoordeeld. Nederlands. KanjerGuusje Mijn leven is van mij. Inhoudsopgave. Jaar van 1 e uitgave Verslag door Naomi 1807 woorden 30 maart 2016 0 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands KanjerGuusje Mijn leven is van mij Inhoudsopgave Titel Schrijver Jaar van 1 e uitgave Genre Onderwerp

Nadere informatie

OPGELUCHT STAAT NETJES

OPGELUCHT STAAT NETJES OPGELUCHT STAAT NETJES Krop de boel niet op, praat het van je af! Een dobbelspel voor wie durft... OPGELUCHT STAAT NETJES Je hart luchten is fijn: je voelt je minder alleen en samen kun je op een rijtje

Nadere informatie

Over schulden gesproken

Over schulden gesproken Over schulden gesproken Verhalen uit de praktijk Sandra van der Stege 8 Inleiding In Nederland zijn veel mensen met schulden. Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft moeite om elke maand rond te komen. In de schulden

Nadere informatie

Leg vrijheidsbeperking aan banden Zorg voor leven in vrijheid

Leg vrijheidsbeperking aan banden Zorg voor leven in vrijheid Leg vrijheidsbeperking aan banden Zorg voor leven in vrijheid Wat kunt u zelf doen om vrijheidsbeperkende maatregelen bij uw familielid te verminderen? Waarom deze brochure? Leven zonder risico s bestaat

Nadere informatie

Vragenlijsten bundelen

Vragenlijsten bundelen Vragenlijsten bundelen Hieronder vind je mijn vragenlijsten met daaruit een kortere samenvatting van de antwoorden. In het vet heb ik een globale samenvatting van beide antwoorden gegeven. De eerste is

Nadere informatie

klaar voor een nieuwe toekomst

klaar voor een nieuwe toekomst Herontwerp HRM Beleid klaar voor een nieuwe toekomst We maken ons op voor een nieuwe toekomst. Daar zijn we klaar voor. Dat komt omdat we gewend zijn om vanuit het kleine groot te denken en op een gelijkwaardige

Nadere informatie