MEDEDELING. 2 Huurlicenties. Groepsaankoop professionele softwarepakketten (1) 1 Soorten licenties.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MEDEDELING. 2 Huurlicenties. Groepsaankoop professionele softwarepakketten (1) http://software.vvkso.be. 1 Soorten licenties."

Transcriptie

1 Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel MEDEDELING referentienr. : M-VVKSO datum : gewijzigd : contact : Dienst Leren en onderwijzen, Huurlicenties Groepsaankoop professionele softwarepakketten (1) 1 Soorten licenties In 1993 startte het VVKSO met de Groepsaankoop Software om de scholen de mogelijkheid te bieden professionele softwarepakketten aan te schaffen tegen educatieve prijzen. Over de jaren is er een grote evolutie geweest, zowel qua hoeveelheid van producten die we kunnen aanbieden als qua diversiteit. Tegenwoordig onderscheiden we kooplicenties en huurlicenties: kooplicenties zijn softwarelicenties die u het eeuwigdurende gebruiksrecht op dat bepaalde product en in die bepaalde versie geven. Dit betekent dat u die specifieke software in die versie ten eeuwigen dage mag gebruiken op de toestellen van de school 1. huurlicenties zijn huurovereenkomsten die u gedurende een vastgelegde periode het gebruiksrecht geven op die bepaalde software. In de huurovereenkomst is het upgraderecht naar de meest recente versie inbegrepen. Met het verlopen van de huurovereenkomst, stoppen ook uw gebruiksrecht en uw upgraderecht. We bespreken de algemene modaliteiten van huurlicenties in onderhavige mededeling. 2 Huurlicenties Een huurlicentie geeft de school het recht om de software gedurende een vastgelegde periode te gebruiken. Dit betekent dat u die specifieke software mag gebruiken voor zolang uw huurovereenkomst geldig is. De voordelen van deze formule zijn het recht om steeds de laatste versie van het product te kunnen gebruiken en een bijzonder aantrekkelijke prijszetting. Mogelijke nadelen zijn het jaarlijkse kostenplaatje en de administratieve opvolging van de verschillende huurformules. Toch zijn beide nadelen minimaal, immers, de jaarlijkse rekeningen zorgen ervoor dat uw uitgaven gespreid en goed planbaar zijn. De administratieve opvolging wordt grotendeels via de website van de Groepsaankoop gedaan. U kunt immers continu, op onze website, een overzicht bekijken van alle koop- en huurlicenties die uw school heeft, waarbij de looptijd bij de huurlicenties duidelijk wordt vermeld. Daarnaast krijgt u elk jaar, tegen het einde van de looptijd, een waarschuwing dat uw huurovereenkomst afloopt. 1 We bespreken de kooplicenties in de mededeling Kooplicenties, Groepsaankoop professionele softwarepakketten (2), d.d (M-VVKSO , Kl ).

2 2 3 Producten Op dit moment zijn er 3 producenten die huurlicenties aanbieden, namelijk Microsoft met MS-KIS 2, Illusion en Symantec met SPES. U leest hieronder de voorwaarden en modaliteiten van de huurovereenkomst voor de verschillende producten. 4 Illusion Illusion is een softwareoplossing die de instellingen en bestanden op een pc beveiligt. Alle wijzigingen die een gebruiker tijdens het gebruik van een pc aanbrengt, worden verwijderd bij het heropstarten. Er zijn geen hardwareaanpassingen nodig, waardoor de installatie, het onderhoud en het beheer op eenvoudige wijze via het netwerk uitgevoerd kunnen worden. 4.1 Wat is de Illusion-schoollicentie huurovereenkomst? De schoollicentie is een huurovereenkomst die de school gedurende drie jaar het gebruiksrecht verleent op Illusion, Illusion Remote Control en BiosGuard op alle pc's van de school. Illusion Alle handelingen en wijzigingen die een leerling tijdens een les uitvoert (zoals instellingen wijzigen, pictogrammen verplaatsen, systeembestanden wissen, een virus activeren), verdwijnen de eerste keer dat de computer opnieuw wordt opgestart. Op dat ogenblik worden de originele instellingen, bestanden, mappen en programma's volledig hersteld. Het is mogelijk om bepaalde bestanden, extensies en mappen uit te zonderen van de beveiliging. Illusion Remote Control Met Illusion Remote Control is het mogelijk om van op afstand de instellingen en uitzonderingen van Illusion wijzigen. Zo kunt u vanaf de pc van de netwerkbeheerder alle computers in het netwerk uitzetten, Illusion instellen en de computers opnieuw opstarten. BiosGuard BiosGuard beschermt het wachtwoord van het BIOS tegen cracks en hackpogingen. De huidige versie van Illusion werkt onder Windows 95, 98, Me, 2000 en XP. Thuisgebruik door leerkrachten is toegelaten. 4.2 Extra uitbreidingen U kunt uw Illusion-schoollicentie uitbreiden met enkele extra functionaliteiten. Deze uitbreidingen omvatten: NetAdmin: deze uitbreiding laat toe om bepaalde toepassingen voor bepaalde gebruikers in het netwerk te blokkeren. Zo kan het handig zijn om bijvoorbeeld Internet Explorer te blokkeren, zodat tijdens de les de toegang tot het Internet geweigerd wordt. IPAdmin: met deze uitbreiding kunt u vanuit Illusion de Network Manager en de Class Manager (de beheermodule voor de leerkracht) het Internetverkeer beheren. U kunt policies aanmaken en die inzetten om bijvoorbeeld het surfen toe te staan op poort 80, maar ftp te verbieden op poort 21. Ook kan de leerkracht alle of bepaalde websites (tijdelijk) verbieden of een bepaalde website (tijdelijk) toestaan. De prijzen voor deze uitbreidingen zijn op aanvraag.

3 3 4.3 Looptijd De school verbindt zich tot een huurovereenkomst voor een periode van drie jaar. Deze periode start op de eerste dag van de maand volgend op de bestelling. U mag de software installeren en gebruiken van zodra uw bestelling is geplaatst. 4.4 Gratis upgrades Indien in de loop van de overeenkomst updates of upgrades van deze softwareproducten verschijnen, dan mag de school deze zonder meerkost installeren. 4.5 Ondersteuning De school heeft recht op gratis ondersteuning via: telefoon (Sumika): of Kostprijs De school betaalt jaarlijks een bedrag afhankelijk van het totaal aantal leerlingen op school. Dat bedrag ligt vast gedurende de eerste drie jaar, ook als uw leerlingenaantal gedurende deze periode in een ander volume komt te liggen. Facturatie gebeurt jaarlijks op de verjaardag van de bestelling. Categorie Kostprijs per jaar (btw inbegrepen) Schoollicentie met cd voor 1 tot 250 leerlingen 250 Schoollicentie met cd voor leerlingen 350 Schoollicentie met cd voor leerlingen 550 Schoollicentie met cd voor leerlingen 750 Schoollicentie met cd voor leerlingen 900 Schoollicentie met cd voor meer dan leerlingen of voor scholengemeenschappen 4.7 Automatische hernieuwing van uw huurovereenkomst Op het einde van de looptijd, na drie jaar, wordt de licentie automatisch hernieuwd voor een periode van 1 jaar. Vanaf dan wordt de licentie elk jaar automatisch hernieuwd. De kostprijs van de hernieuwing is de op dat ogenblik toepasselijke jaarprijs. 4.8 Uw huurovereenkomst beëindigen Opzeggen moet gebeuren ten laatste drie maanden voor het einde van de looptijd. Wanneer u de huurovereenkomst beëindigt, dan vervalt uw gebruiksrecht. U moet de software van alle toestellen verwijderen. Ook het thuisgebruiksrecht eindigt met het beëindigen van de huurovereenkomst.

4 4 4.9 Uitkopen (buy-out) Er is geen mogelijkheid om de software uit te kopen aan voordelige voorwaarden. Als u de Illusion wilt blijven gebruiken dan heeft u alleen de mogelijkheid om de huurovereenkomst verder te zetten Voorbeeld Een school met 650 leerlingen gaat een Illusion-huurovereenkomst aan op 10 september De kostprijs bedraagt 550 (voor lln) per jaar. De overeenkomst loopt van 1 oktober 2004 tot 30 september 2007, maar de school mag de software al op 10 september installeren. Op 1 oktober 2007 wordt de overeenkomst automatisch verlengd tot 30 september 2008 tenzij de school opzegt vóór 1 juli In september 2004, 2005 en 2006 krijgt de school een factuur van 550. De kostprijs van de hernieuwing in september 2007 zal afhankelijk zijn van het aantal leerlingen en van de prijs op dat ogenblik. 5 Microsoft KIS 2 ( ) 5.1 Wat is MS-KIS 2? MS-KIS 2 is een huurovereenkomst voor software die de school het recht geeft gedurende één jaar bepaalde software van Microsoft te installeren en te gebruiken. MS KIS 2 ( ) is de opvolger van MS KIS 1 ( ) en gaat op 1 september 2005 zijn eerste jaargang in. MS KIS 2 zal lopen tot 30 september Van de scholen wordt een correcte rapportering van de gebruikte software verwacht. De school mag de licenties zowel voor pedagogische toepassingen (klassen e.d.) als voor administratieve toepassingen (schoolsecretariaat e.d.) gebruiken. Commerciële toepassingen zijn uitgesloten, zelfs indien ze door een erkende onderwijsinstelling worden ingericht. U kunt uitgebreid kennisnemen van de voorwaarden en modaliteiten van het MS-KIS 2-programma in onze mededeling van 6 juli 2005, MS KIS 2: Microsoft huurovereenkomst voor scholen (M-VVKSO , aangepast op ) 6 Symantec Project Educatieve Software (SPES) 6.1 Wat is het SPES? Het Symantec Project Educatieve Software (SPES) is een huurovereenkomst voor Symantec-software. De overkoepelende overeenkomst tussen het VVKSO en Symantec garandeert het gebruiksrecht van de meest recente versie van de software en wordt initieel afgesloten voor een periode van 3 jaar. De scholen kunnen hierop subhuurlicenties nemen voor een periode van 1 jaar. 6.2 Welke producten? De volgende producten zijn opgenomen in de SPES-huurovereenkomst. Symantec Anti-virus Enterprise editie Beveiligt het netwerk bij de internetgateway, mailserver, netwerkserver en het werkstation. Is de meest uitgebreide antivirusoplossing. De cliëntsoftware kan ofwel als standalone ofwel als centraal beheerd pakket in het netwerk geïnstalleerd worden ofwel als een mengeling van beide, waardoor de software ook geschikt is voor telewerkers.

5 5 Symantec Cliënt Security Symantec Client Security is een geïntegreerde beveiligingsoplossing die proactief bescherming biedt tegen complexe bedreigingen nog voordat deze kwaadaardig worden. Dit softwarepakket is een centraal te beheren oplossing voor desktops en mobiele gebruikers die meerdere beveiligingsfuncties integreert: centraal beheer, antivirustechnologie, Firewall technologie, intrusion detection. V2i Protector Enterprise Desktop Symantec V2i Protector is een back-up-oplossing voor het real-time wegschrijven naar harde schijven of andere opslagmedia. Het is ontworpen om de bestanden en configuraties van werkstations te vatten in een enkel backupbestand dat makkelijk te verwerken is. Door het gebruik van Virtual Volume Imaging (V2i)-technologie worden back-ups gemaakt terwijl de gebruiker blijft doorwerken en de prestaties van zijn applicaties er niet onder lijden. V2i Protector Enterprise Server Symantec V2i Protector biedt systeembeheerders back-up en point-in-time recovery om servers snel weer op de been te helpen na een fout veroorzaakt door hardware, software of een verkeerd gebruik. Door Virtual Volume Imaging (V2i) technologie maakt u een back-up zonder dat de werking van de server wordt onderbroken. Daarnaast kunt u aanvullende back-ups plannen. Wanneer een server faalt, kunt u deze snel terugzetten naar een tijdstip waarop er nog geen probleem was, de zogenaamde point-in-time recovery. Symantec Anti-virus voor ISA-server Beveiliging voor web- en smtp-verkeer. Dit verkeer dient wel langs een Microsoft ISA-server te verlopen. Symantec Ghost Corporate Edition Symantec Ghost is een gebruiksvriendelijke geïntegreerde oplossing waarmee systeembeheerders besturingssystemen of applicaties binnen enkele minuten op een pc kunnen installeren en waarmee ze eenvoudig individuele pcinstellingen en -profielen kunnen opzetten. Symantec PcAnywhere Systeembeheerders kunnen in weinig stappen verbinding maken met machines over de hele wereld, zelfs vanuit hun eigen bureau. Symantec Partition Magic Pro Partition Magic is de enige echte harddisk manager voor DOS, Windows 3.x, 9x, ME, NT Workstation, Linux, Windows 2000 en XP. Maak moeiteloos nieuwe partities, verwijder, vergroot, verklein, verander en splits partities, voeg ze samen en herstel verwijderde partities. 6.3 SPES: software, aantallen en prijzen De huurlicentie heeft een looptijd van 1 jaar en kan nadien verlengd worden voor telkens 1 jaar. De huidige prijzen zijn jaarlijks herzienbaar (met een maximale jaarlijkse prijsstijging van 5 %), maar liggen vast tussen 1 oktober en 30 september van het daaropvolgende jaar. Een school kan huurlicenties nemen voor elk pakket uit de lijst basispakketten, en deze eventueel uitbreiden met de add-ons. U moet minimum 10 licenties van een product bestellen, tenzij het om een serverproduct gaat.. Indien u een SPES-huurovereenkomst wenst te nemen voor 1 of meerdere producten, dan moet u telkens, afhankelijk van het product, hetzij alle cliënttoestellen, hetzij alle servers, hetzij alle toestellen van beide categorieën opnemen in uw contract. Er is geen enkel type toestel uitgesloten.

6 6 Software Huidige versie Aantal toestellen Prijs per toestel (cliënt en/of server) Basispakketten Symantec Anti-virus enterprise edition 9.0 Symantec Client security 2.0 Symantec Anti-virus voor ISA-server 4.3 V2i Protection enterprise desktop 2.0 Alle cliënttoestellen én servers Alle cliënttoestellen Alle cliënttoestellen én ISA-servers Alle cliënttoestellen 6,35 4,88 4,28 7,33 V2i Protection enterprise server 2.0 Alle servers 83,10 V2i Protection Small Business Edition server 2.0 Alle servers 61,10 Add ons Symantec Ghost corporate edition 8.0 PartitionMagic pro 7.0 PcAnywhere 11.0 Symantec Client security 2.0 Enkel de toestellen waarop de software wordt geïnstalleerd Enkel de toestellen waarop de software wordt geïnstalleerd Enkel de toestellen waarop de software wordt geïnstalleerd Alle cliënttoestellen 4,28 6,72 18,33 4,88 De jaarlijkse huurprijs die u moet betalen, wordt bepaald door de prijs van het SPES-product en het aantal toestellen van de categorie waarop dit product van toepassing is.

7 7 Voorbeeld Een school heeft 100 pc s (Windows 98, 2000 pro en XP pro) en 2 servers (Windows 2000 en 2003 server). Voor de beveiliging wenst zij de komende 3 schooljaren gebruik te maken van Symantec Anti-virus enterprise edition 9.0. Daarnaast wil ze V2i Protection enterprise server gebruiken voor haar servers. De school sluit hiertoe, vóór 1 oktober 2004, een SPES-huurovereenkomst af via de Groepsaankoop, en legt hierin het volgende vast: Symantec Anti-virus enterprise edition voor 102 toestellen, prijs: 102 x 6,35 = 647,70 V2i Protection enterprise server voor 2 toestellen, prijs: 2 x 83,10 = 166,20 De school betaalt hiervoor op 30 september ,90, op 30 september 2005 minimum 813,90 (max. 5 % duurder dan op ) en op 30 september 2006 nog eens minimum 813,90 (maximum 10,25 % duurder dan op ), en mag deze software blijven gebruiken tot 30 september leerkrachten en personeelleden mogen op hun thuiscomputers de anti-virus-oplossing gebruiken tot 30 september Vergelijking met de educatieve voorwaarden onder de Groepsaankoop, waarbij we er voor het gemak van uit gaan dat de prijzen de komende 3 jaar niet stijgen of dalen. Kooplicenties SPES-huurovereenkomst Symantec Anti-virus enterprise edition voor 102 toestellen per toestel 31,60 per toestel 6,35 Subtotaal op ,20 Subtotaal op ,70 Symantec Anti-virus enterprise edition hernieuwing voor 1 jaar 17,37 Subtotaal op ,74 Subtotaal op ,70 Subtotaal op ,74 Subtotaal op ,70 V2i Protection enterprise server voor 2 toestellen met upgraderecht voor 1 jaar 736,36 met upgraderecht inbegrepen 83,10 voor 2 toestellen 1 472,72 voor 2 toestellen 166,20 Subtotaal op ,72 Subtotaal op ,20 Hernieuwing upgraderecht voor 1 jaar 137,63 Subtotaal op ,26 Subtotaal op ,20 Subtotaal op ,26 Subtotaal op ,20 Totaal voor 3 jaar Totaal voor gebruik tot ,92 Totaal voor gebruik tot ,70

8 8 6.4 SPES-licenties bestellen Bestellen doet u via de website van de Groepsaankoop, u surft hiertoe naar en klikt achtereenvolgens op Groepsaankoop en Raadplegen en bestellen. De school ontvangt hierna van Sumika de cd-rom(s) met de bestelde software en de softwaresleutels. De school mag de betrokken software pas installeren en gebruiken op het moment dat zij de cd-roms en de softwaresleutels heeft ontvangen. U kunt jaarlijks beslissen om uw huurlicenties te verlengen, eventueel met aanpassing van de gewenste software en de aantallen Cd-rom s bestellen Van elk pakket onder SPES kunt u de software apart verkrijgen door de cd-rom s te bestellen. U beslist zelf hoeveel cd-rom-sets u nodig heeft en bestelt. Software Prijs per cd-set Symantec Anti-virus enterprise edition 44,00 Symantec client security 28,00 Symantec anti-virus voor ISA-server 28,00 V2i Protection enterprise Desktop 28,00 V2i Protection enterprise server 28,00 V2i Protection Small Business Edition server 28,00 PartitionMagic pro 28,00 Symantec Ghost corporate edition 28,00 PcAnywhere 28,00 Symantec deploycenter library 28, Upgraderecht De SPES-huurovereenkomst geeft de school het recht om steeds de meest recente versie van de software te gebruiken. 6.6 Helpdesk De SPES-huurovereenkomst geeft de school recht op technische ondersteuning van Symantec. Deze technische ondersteuning bestaat uit telefonische ondersteuning en uit toegang tot een beveiligde website (Gold support website). Deze ondersteuning en de toegang tot de website is afhankelijk van uw licentie-attest. De hierop vermelde code moet u opgeven.

9 9 6.7 Thuisgebruik Het gratis thuisgebruik door leerkrachten en personeelsleden van de school is inbegrepen in de SPEShuurovereenkomst en geldt zolang de SPES-huurovereenkomst van kracht is. Voor gebruik door personeelsleden thuis heeft u de mogelijkheid om het benodigde aantal cd-sets via de Groepsaankoop te bestellen of zelf het benodigde aantal kopies van de cd-sets van de school te maken. Het aantal gemaakte kopies mag het aantal licenties onder SPES niet overschrijden Voorwaarden voor thuisgebruik door personeelleden Het gratis thuisgebruiksrecht voor leerkrachten onder SPES is aan een aantal voorwaarden onderworpen: Er kan alleen sprake zijn van thuisgebruik door personeelsleden als de school een huurovereenkomst heeft met Symantec. Er mogen niet meer personeelsleden de software thuis gebruiken dan er pc s/servers opgenomen zijn in de huurovereenkomst van de school. Elk personeelslid mag slechts één exemplaar van de software, opgenomen in de huurovereenkomst, thuis gebruiken. Het thuisgebruiksrecht geldt zolang het personeelslid verbonden is met de school. Ook zal de directie met een aantal zaken rekening moeten houden: Mogelijks wenst de school niet in te tekenen, bijvoorbeeld omdat alle pc's al een recente licentie van de software hebben. In dat geval kunnen geen personeelsleden de Symantec-software thuis gebruiken. Het is mogelijk dat meer personeelsleden de Symantec-software thuis willen gebruiken dan de school heeft opgenomen in haar huurovereenkomst. De school beslist dan zelf welke personeelsleden van het thuisgebruiksrecht kunnen genieten. Daarvoor kan ze zelf criteria bepalen. In geen geval kunnen leerkrachten de school verplichten extra pc s op te nemen in haar huurovereenkomst. De school heeft het recht om zelf een einde te stellen aan het thuisgebruiksrecht van een bepaalde leerkracht Thuisgebruiksrecht voor leerlingen Er is geen thuisgebruiksrecht voor leerlingen. 6.8 Bestelperiode en looptijd van de huurovereenkomst De normale bestelperiode loopt vanaf 1 juni van het lopende schooljaar tot en met 30 september van het daaropvolgende schooljaar. U mag de software pas installeren en beginnen te gebruiken op het moment dat u de software en het licentie-attest heeft ontvangen. De huurovereenkomst eindigt op 30 september van het daaropvolgende jaar. Wie tussen 1 oktober en de laatste dag van de Paasvakantie, van een lopend schooljaar bestelt, betaalt voor het volledige schooljaar, maar mag slechts gebruik maken van de software tot 30 september van het daaropvolgende schooljaar. U doet er dus goed aan uw bestelling te plaatsen binnen de normale bestelperiode om optimaal van de looptijd van de huurovereenkomst te kunnen genieten. Als u een SPES-huurovereenkomst heeft en u breidt uw computerpark in de loop van het schooljaar uit, dan mag u de betrokken software tot de eerste vervaldatum van de huurovereenkomst (30 september) gratis op deze computers installeren en gebruiken. De school verbindt er zich hiermee wel toe om deze bijkomende toestellen op de eerstvolgende vervaldatum (30 september) bijkomend in te schrijven in haar SPES-huurovereenkomst.

10 Voorbeeld 1 U gaat een SPES-huurovereenkomst aan voor een aantal producten. U plaatst uw bestelling op 15 juni 2004 (alleszins voor 30 september 2004). U mag de betreffende software op uw pc s en servers installeren nadat u de cd-rom s en het licentie-attest heeft ontvangen en u mag deze software blijven gebruiken tot 30 september Voorbeeld 2 U heeft een SPES-overeenkomst, u breidt op 1 februari 2005 uw computerpark uit met 10 computers en wilt hierop direct ook de Symantec-producten installeren en gebruiken. U mag dit gratis doen. U bent er wel toe verbonden door uw SPES-huurovereenkomst de bijkomende toestellen te rapporteren en in te schrijven op de eerstvolgende vervaldatum. U mag dus deze software op 1 februari 2005 installeren en blijven gebruiken tot 30 september Bij de jaarlijkse afrekening vermeldt u het toegenomen aantal computers en wordt de afrekening dienovereenkomstig aangepast Voorbeeld 3 U heeft geen SPES-overeenkomst. U kunt op eender welk moment na 30 september een SPES-overeenkomst aangaan, echter, de looptijd eindigt steeds op 30 september en u betaalt altijd de volledige huurprijs. Bijvoorbeeld, op 20 januari 2005 wilt u op uw pc s en servers toch een aantal SPES-producten installeren. U kunt op dat moment een SPES-overeenkomst aangaan. We raden dit echter af, gezien het feit dat u op dat moment de producten maar mag gebruiken tot de eerste vervaldag, zijnde 30 september 2006 terwijl u toch het volle pond van de huurbedragen zult betalen. 6.9 Duur van de SPES-huurovereenkomst De overeenkomst tussen Symantec en VVKSO loopt over een periode van 3 jaar. Elke school kan hieronder licenties nemen voor de duur van 1 jaar. Op het einde van het jaar zal u een overzicht krijgen van uw licenties. Op basis hiervan en van de situatie waarin uw computerpark zich op dat moment bevindt, heeft u de mogelijkheid om uw huurovereenkomst te beëindigen, te verlengen, in te krimpen of uit te breiden De overeenkomst beëindigen Als u uw huurovereenkomst beëindigt, dan moet u op 1 oktober van dat jaar al de software van Symantec die tot de huurovereenkomst behoorde, verwijderen van uw pc s en servers en alle gebruik ervan staken. Ook het thuisgebruiksrecht eindigt met het beëindigen van de huurovereenkomst Uitkopen Er is geen mogelijkheid om de software uit te kopen. Wenst u na het beëindigen de software toch te blijven gebruiken dan moet u een gewone licentie voor deze software aankopen, hetzij via de Groepsaankoop, hetzij via andere, commerciële kanalen Meldingsplicht door de school Bij het beëindigen van de huurovereenkomst verplicht de school er zich toe om toe te zien op het verwijderen van alle Symantec-software die onder de huurovereenkomst viel, en dit zowel op de computers van de school als bij eventuele thuisgebruikers. De school moet dit melden aan Symantec bij het beëindigen van de huurovereenkomst. Op de website van de Groepsaankoop (http://software.vvkso.be) zullen hiertoe de nodige formulieren voor download beschikbaar zijn.

11 Controles door Symantec Symantec behoudt zich het recht voor om elke school die een SPES-huurovereenkomst tekent, te controleren op het correct gebruik van de software binnen de bepalingen van het contract. Bij een eventuele controle zal de school hiervan op voorhand op de hoogte gebracht worden. Eventuele kosten voor zulk een audit zullen gedragen worden door Symantec Dubbele, dus overbodige kosten Als u op dit moment reeds gebruik maakt van een anti-virusproduct en u wenst over te stappen op de huurformule voor de Symantec anti-virusproducten, dan mag u niet vergeten uw huidige overeenkomst voor uw anti-virussoftware te beëindigen. De meeste anti-virussoftware werkt met een automatische verlenging van de licentie en dit zou betekenen dat u dubbele en dus overbodige kosten zou maken, door voor beide producten te betalen. Informatie over de te volgen werkwijze om een automatische verlenging te stoppen, vindt u op de website van de Groepsaankoop bij de betreffende software. 7 Contactpersonen VVKSO Sumika Contactpersoon De heer Gino Broeckhoven De heer Tom Debruyn Adres VVKSO Guimardstraat Brussel Sumika Mechelsesteenweg Kampenhout Telefoonnummer Faxnummer adres Url

Privé-PC Project Purmerend Producten- en Dienstencatalogus de perfecte prijs/prestatie voor uw pc

Privé-PC Project Purmerend Producten- en Dienstencatalogus de perfecte prijs/prestatie voor uw pc Heeft u moeite om te bepalen met welke dienst(en) 4xP u van dienst zou kunnen zijn? Neem dan vrijblijvend even contact met ons op en leg uw probleem voor. Onze medewerkers kunnen u direct aangeven wat

Nadere informatie

White Paper - Quality as a Service & Common Questions. CeneSam, Februari 2014

White Paper - Quality as a Service & Common Questions. CeneSam, Februari 2014 White Paper - Quality as a Service & Common Questions CeneSam, Februari 2014 Executive Summary Een voordeel van Cloud computing is dat software en gegevens in datacenters staan die beheerd worden door

Nadere informatie

4 + ServiceCenter. 7 + Statusweergaven. 12 + Viruscontrole. 14 + Status. 19 + Back-up maken en herstellen. 26 + Herstel

4 + ServiceCenter. 7 + Statusweergaven. 12 + Viruscontrole. 14 + Status. 19 + Back-up maken en herstellen. 26 + Herstel G DATA Software Inhoudsopgave De eerste stappen 4 + ServiceCenter + Installatie SecurityCenter 7 + Statusweergaven + Licentie + Softwaremodule V irusbeveiliging 12 + Viruscontrole + Bestanden in quarantaine

Nadere informatie

Vergelijkende gids. Microsoft Licenties voor KMO s * Update 2011

Vergelijkende gids. Microsoft Licenties voor KMO s * Update 2011 Vergelijkende gids Microsoft Licenties voor KMO s * Update 2011 Het doel van deze gids is u te helpen bij het nemen van uw beslissing om Microsoft software aan te kopen. U heeft tal van keuzes, wat uw

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding V1.0 Januari 2008 Inhoudsopgave 1. VOORWOORD....3 2. MINIMALE SYSTEEMEISEN....3 3. INSTALLATIE VAN DE SOFTWARE...4 3.1. INSTALLATIE WIZARD OPENEN....4 3.2. ACCEPTATIE VAN DE LICENTIEOVEREENKOMST....5

Nadere informatie

Handleiding Notebook

Handleiding Notebook Handleiding Notebook Project Notebook 1 Inleiding Deze handleiding is bedoeld voor studenten van de Hogeschool Zuyd die in het bezit zijn van een notebook. In deze handleiding kunt u een aantal praktische

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding i Inhoud McAfee Internet Security 3 McAfee SecurityCenter...5 SecurityCenter-functies...6 SecurityCenter gebruiken...7 Beveiligingsproblemen oplossen of negeren...17 Werken met waarschuwingen...21

Nadere informatie

2. RECHTHEBBENDE OP DE SOFTWARE

2. RECHTHEBBENDE OP DE SOFTWARE Klantnummer: Contractnummer: Softwareovereenkomst CompuFit Tussen: CompuFit bvba, met zijn exploitatiezetel te Elisabethlaan 441, 8400 Oostende met ondernemingsnummer 0456.954.231, hierna genoemd CompuFit

Nadere informatie

Producten, diensten Tarieven en voorwaarden Inventive 2014

Producten, diensten Tarieven en voorwaarden Inventive 2014 Producten, diensten Tarieven en voorwaarden Inventive 2014 Inhoudsopgave Inleiding 2 De hardware en infrastructuur van Inventie 4 Licenties, gebruiksrecht en diensten 6 Tarieven 10 Licentie-, gebruiksrecht-

Nadere informatie

PC-Radio Express Handleiding

PC-Radio Express Handleiding PC-Radio Express Handleiding [right on track] oktober 2012 Copyright (C) 1989 -- 2012, Broadcast Partners Axelsestraat 58 4537 AL Terneuzen Nederland tel. (31) 115 683555 fax. (31) 115 631285 Handleiding

Nadere informatie

Inhoudsopgave. G Data TotalCare. De eerste stappen. Installatie. Na de installatie. SecurityCenter. Virusbeveiliging. Virushandtekeningen

Inhoudsopgave. G Data TotalCare. De eerste stappen. Installatie. Na de installatie. SecurityCenter. Virusbeveiliging. Virushandtekeningen Inhoudsopgave De eerste stappen 2 Installatie 3 Na de installatie 5 SecurityCenter 6 Virusbeveiliging 8 Virushandtekeningen 10 Webbeveiliging 11 Firewall 12 Back-up 13 Spambeveiliging 14 Kinderslot 16

Nadere informatie

Introductie Mamut Online Backup

Introductie Mamut Online Backup Mamut Active Services Introductie Mamut Online Backup Versie 4 MOB.BKL.INTRO.NL.040.01 1 Mamut Online Backup Inhoud Mamut Online Backup... 3 Nieuw in versie 4... 5 Introductie... 6 Aan de slag... 12 Zo

Nadere informatie

Mamut Client Manager. Mamut Business Software. Additionele producten & Enterprise-uitbreidingen. Version 14 MBS.EXT.MCM.NL.2011.2

Mamut Client Manager. Mamut Business Software. Additionele producten & Enterprise-uitbreidingen. Version 14 MBS.EXT.MCM.NL.2011.2 0BAdditionele producten en Enterprise-uitbreidingen Mamut Business Software Additionele producten & Enterprise-uitbreidingen Mamut Client Manager Version 14 MBS.EXT.MCM.NL.2011.2 I Inhoud Additionele producten

Nadere informatie

LEMONTREE HOSTED VOICE dienstbeschrijving

LEMONTREE HOSTED VOICE dienstbeschrijving LEMONTREE HOSTED VOICE dienstbeschrijving Dienstbeschrijving Hosted Voice versie 1.3 15 januari 2015 Lemontree Masters in ICT Cornelis Geellaan 43 2406 JE Alphen aan den Rijn Tel: 0172 47.99.88 Fax: 0172

Nadere informatie

Pagina 1. Online Back up. Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING. Webcreating IT Services 1

Pagina 1. Online Back up. Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING. Webcreating IT Services 1 Pagina 1 Online Back up Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING 1 INHOUDSOPGAVE Pagina 2 Voorwoord.. Blz. 3 Minimale systeemeisen...blz. 4 Installatie van Webcreating Easy Back-Up..Blz. 5 Inloggen..Blz.

Nadere informatie

Service Level Agreement ENOVIA ondersteuning

Service Level Agreement ENOVIA ondersteuning auteur m.damen datum kenmerk infostrait Hoofdweg 78-B 7371 AK Loenen (Gld) www.infostrait.nl Inhoud Inleiding... 2 1.1 Nul situatie alleen van toepassing bij eerste afsluiting... 2 SLA componenten... 3

Nadere informatie

BIJZONDERE VOORWAARDEN CLOUD-OPLOSSINGEN BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR VERHUUR VAN EEN DEDICATED SERVER

BIJZONDERE VOORWAARDEN CLOUD-OPLOSSINGEN BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR VERHUUR VAN EEN DEDICATED SERVER BIJZONDERE VOORWAARDEN CLOUD-OPLOSSINGEN BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR VERHUUR VAN EEN DEDICATED SERVER Laatste versie d.d. 03/09/2013 ARTIKEL 1 : DOEL De onderhavige bijzondere voorwaarden vormen een aanvulling

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding V1.0 Inhoudsopgave 1. VOORWOORD...4 2. MINIMALE SYSTEEMEISEN...4 3. INSTALLATIE VAN DE SOFTWARE...5 4. INLOGGEN...9 5. GEBRUIK VAN DE BACK-UP SOFTWARE...12 6. BACK-UP TAAK INSTELLINGEN...14

Nadere informatie

Ontwerpverslag. Geentronics Enschede, 7 mei 2003. Opdrachtgever: Jan Mulder Scholengemeenschap. Versie 1.15

Ontwerpverslag. Geentronics Enschede, 7 mei 2003. Opdrachtgever: Jan Mulder Scholengemeenschap. Versie 1.15 Ontwerpverslag Ontwerpverslag Geentronics Enschede, 7 mei 2003 Opdrachtgever: Jan Mulder Scholengemeenschap Versie 1.15 Toelichting Bij het ontwerpdocument dat voor u ligt, valt één zeer belangrijke opmerking

Nadere informatie

Z wijsen S oftware Manager 1.1

Z wijsen S oftware Manager 1.1 zsm-handleiding-bw.qxd 07-06-2004 10:48 Pagina 1 Zwijsen Z wijsen S oftware Manager 1.1 Gebruikershandleiding en technische handleiding zsm-handleiding-bw.qxd 07-06-2004 10:48 Pagina 2 Inhoudsopgave 1

Nadere informatie

Service Level Agreement v2.2

Service Level Agreement v2.2 Service Level Agreement v2.2 Combell dedicated hosting COMBELL GROUP NV Skaldenstraat 121 B-9042 Gent Tel: +32(0)9 218 79 79 Fax: +32(0)9 270 30 60 www.combell.com info@combell.com KBC: 737-0036589-60

Nadere informatie

Inhoudsopgave. G Data Software. G Data Software. G Data ServiceCenter. Installatie van de software. Na de installatie. De eerste keer starten

Inhoudsopgave. G Data Software. G Data Software. G Data ServiceCenter. Installatie van de software. Na de installatie. De eerste keer starten Inhoudsopgave 3 G Data ServiceCenter 5 Installatie van de software 6 Na de installatie 8 De eerste keer starten 10 SecurityCenter 16 Tips over viruscontrole 21 Tips over de virusbewaker 34 Tips over virusupdates

Nadere informatie

De nieuwste telg uit de

De nieuwste telg uit de SOFTWARE Norton 360 voor Windows Norton 360 Multi-device Virusbescherming voor 3 apparaten Guus Zuiderbaan De nieuwste telg uit de Symantec familie heet Norton 360 Multi-device. De Belastingdienst heeft

Nadere informatie

Servicebeschrijving Dell Modular Services

Servicebeschrijving Dell Modular Services Servicebeschrijving Dell Modular Services Overzicht van bepalingen en voorwaarden Deze overeenkomst wordt afgesloten tussen de Klant ("u of Klant ) en Dell voor het ter beschikking stellen en het gebruik

Nadere informatie

Computerprogramma LOVS Installatiehandleiding

Computerprogramma LOVS Installatiehandleiding Cito Volgsysteem primair en speciaal onderwijs (LOVS) Computerprogramma LOVS Installatiehandleiding Versie 4.7 Installatie Licentievoorwaarden Cito Arnhem, december 2013 Artikelnummer 60830 Cito B.V. Arnhem

Nadere informatie

Webhosting Online Windows platform Gebruikershandleiding

Webhosting Online Windows platform Gebruikershandleiding Webhosting Online Windows platform Gebruikershandleiding I nho udso pg av e 1 Inleiding... 3 2 Zelfservice ICT-Diensten... 4 Toegang tot de Zelfservice ICT module... 4 Beginscherm Control Panel... 5 3

Nadere informatie

portimagazine december 2010 Assurnet

portimagazine december 2010 Assurnet portimagazine december 2010 Assurnet 3 Editoriaal 4 Port-e-Mail Uw mailbox steeds bij de hand 6 Waarom Port-e-Mail? U werkt zonder Port-e-Mail? Ontdek de risico s ervan! 8 Port-e-Mail Uw collega's getuigen

Nadere informatie

Handleiding Back-up Online voor Servers Windows en Linux Versie april 2014

Handleiding Back-up Online voor Servers Windows en Linux Versie april 2014 Handleiding Back-up Online voor Servers Windows en Linux Versie april 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 1.1 Ondersteunde besturingssystemen 3 1.2 Opslagruimte vergroten 4 Hoofdstuk 2. Installatie

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. Antivirus. Firewall. Antispam. Antispyware. Ouderlijk toezicht. Copyright 2007 SOFTWIN

Gebruiksaanwijzing. Antivirus. Firewall. Antispam. Antispyware. Ouderlijk toezicht. Copyright 2007 SOFTWIN Gebruiksaanwijzing Antivirus Firewall Antispam Antispyware Ouderlijk toezicht Copyright 2007 SOFTWIN BitDefender Internet Security v10 BitDefender Internet Security v10 Gebruiksaanwijzing BitDefender Uitgegeven

Nadere informatie

KPN HotSpots. Dienstbeschrijving OneSpot

KPN HotSpots. Dienstbeschrijving OneSpot KPN HotSpots Dienstbeschrijving OneSpot Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Voordelen HotSpots 4 3. HotSpots varianten gratis 6 3.1 Gratis premium internet 6 3.2 Gratis premium internet 2.0 6 4. Kwaliteit

Nadere informatie