MEDEDELING. 2 Huurlicenties. Groepsaankoop professionele softwarepakketten (1) 1 Soorten licenties.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MEDEDELING. 2 Huurlicenties. Groepsaankoop professionele softwarepakketten (1) http://software.vvkso.be. 1 Soorten licenties."

Transcriptie

1 Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel MEDEDELING referentienr. : M-VVKSO datum : gewijzigd : contact : Dienst Leren en onderwijzen, Huurlicenties Groepsaankoop professionele softwarepakketten (1) 1 Soorten licenties In 1993 startte het VVKSO met de Groepsaankoop Software om de scholen de mogelijkheid te bieden professionele softwarepakketten aan te schaffen tegen educatieve prijzen. Over de jaren is er een grote evolutie geweest, zowel qua hoeveelheid van producten die we kunnen aanbieden als qua diversiteit. Tegenwoordig onderscheiden we kooplicenties en huurlicenties: kooplicenties zijn softwarelicenties die u het eeuwigdurende gebruiksrecht op dat bepaalde product en in die bepaalde versie geven. Dit betekent dat u die specifieke software in die versie ten eeuwigen dage mag gebruiken op de toestellen van de school 1. huurlicenties zijn huurovereenkomsten die u gedurende een vastgelegde periode het gebruiksrecht geven op die bepaalde software. In de huurovereenkomst is het upgraderecht naar de meest recente versie inbegrepen. Met het verlopen van de huurovereenkomst, stoppen ook uw gebruiksrecht en uw upgraderecht. We bespreken de algemene modaliteiten van huurlicenties in onderhavige mededeling. 2 Huurlicenties Een huurlicentie geeft de school het recht om de software gedurende een vastgelegde periode te gebruiken. Dit betekent dat u die specifieke software mag gebruiken voor zolang uw huurovereenkomst geldig is. De voordelen van deze formule zijn het recht om steeds de laatste versie van het product te kunnen gebruiken en een bijzonder aantrekkelijke prijszetting. Mogelijke nadelen zijn het jaarlijkse kostenplaatje en de administratieve opvolging van de verschillende huurformules. Toch zijn beide nadelen minimaal, immers, de jaarlijkse rekeningen zorgen ervoor dat uw uitgaven gespreid en goed planbaar zijn. De administratieve opvolging wordt grotendeels via de website van de Groepsaankoop gedaan. U kunt immers continu, op onze website, een overzicht bekijken van alle koop- en huurlicenties die uw school heeft, waarbij de looptijd bij de huurlicenties duidelijk wordt vermeld. Daarnaast krijgt u elk jaar, tegen het einde van de looptijd, een waarschuwing dat uw huurovereenkomst afloopt. 1 We bespreken de kooplicenties in de mededeling Kooplicenties, Groepsaankoop professionele softwarepakketten (2), d.d (M-VVKSO , Kl ).

2 2 3 Producten Op dit moment zijn er 3 producenten die huurlicenties aanbieden, namelijk Microsoft met MS-KIS 2, Illusion en Symantec met SPES. U leest hieronder de voorwaarden en modaliteiten van de huurovereenkomst voor de verschillende producten. 4 Illusion Illusion is een softwareoplossing die de instellingen en bestanden op een pc beveiligt. Alle wijzigingen die een gebruiker tijdens het gebruik van een pc aanbrengt, worden verwijderd bij het heropstarten. Er zijn geen hardwareaanpassingen nodig, waardoor de installatie, het onderhoud en het beheer op eenvoudige wijze via het netwerk uitgevoerd kunnen worden. 4.1 Wat is de Illusion-schoollicentie huurovereenkomst? De schoollicentie is een huurovereenkomst die de school gedurende drie jaar het gebruiksrecht verleent op Illusion, Illusion Remote Control en BiosGuard op alle pc's van de school. Illusion Alle handelingen en wijzigingen die een leerling tijdens een les uitvoert (zoals instellingen wijzigen, pictogrammen verplaatsen, systeembestanden wissen, een virus activeren), verdwijnen de eerste keer dat de computer opnieuw wordt opgestart. Op dat ogenblik worden de originele instellingen, bestanden, mappen en programma's volledig hersteld. Het is mogelijk om bepaalde bestanden, extensies en mappen uit te zonderen van de beveiliging. Illusion Remote Control Met Illusion Remote Control is het mogelijk om van op afstand de instellingen en uitzonderingen van Illusion wijzigen. Zo kunt u vanaf de pc van de netwerkbeheerder alle computers in het netwerk uitzetten, Illusion instellen en de computers opnieuw opstarten. BiosGuard BiosGuard beschermt het wachtwoord van het BIOS tegen cracks en hackpogingen. De huidige versie van Illusion werkt onder Windows 95, 98, Me, 2000 en XP. Thuisgebruik door leerkrachten is toegelaten. 4.2 Extra uitbreidingen U kunt uw Illusion-schoollicentie uitbreiden met enkele extra functionaliteiten. Deze uitbreidingen omvatten: NetAdmin: deze uitbreiding laat toe om bepaalde toepassingen voor bepaalde gebruikers in het netwerk te blokkeren. Zo kan het handig zijn om bijvoorbeeld Internet Explorer te blokkeren, zodat tijdens de les de toegang tot het Internet geweigerd wordt. IPAdmin: met deze uitbreiding kunt u vanuit Illusion de Network Manager en de Class Manager (de beheermodule voor de leerkracht) het Internetverkeer beheren. U kunt policies aanmaken en die inzetten om bijvoorbeeld het surfen toe te staan op poort 80, maar ftp te verbieden op poort 21. Ook kan de leerkracht alle of bepaalde websites (tijdelijk) verbieden of een bepaalde website (tijdelijk) toestaan. De prijzen voor deze uitbreidingen zijn op aanvraag.

3 3 4.3 Looptijd De school verbindt zich tot een huurovereenkomst voor een periode van drie jaar. Deze periode start op de eerste dag van de maand volgend op de bestelling. U mag de software installeren en gebruiken van zodra uw bestelling is geplaatst. 4.4 Gratis upgrades Indien in de loop van de overeenkomst updates of upgrades van deze softwareproducten verschijnen, dan mag de school deze zonder meerkost installeren. 4.5 Ondersteuning De school heeft recht op gratis ondersteuning via: telefoon (Sumika): of Kostprijs De school betaalt jaarlijks een bedrag afhankelijk van het totaal aantal leerlingen op school. Dat bedrag ligt vast gedurende de eerste drie jaar, ook als uw leerlingenaantal gedurende deze periode in een ander volume komt te liggen. Facturatie gebeurt jaarlijks op de verjaardag van de bestelling. Categorie Kostprijs per jaar (btw inbegrepen) Schoollicentie met cd voor 1 tot 250 leerlingen 250 Schoollicentie met cd voor leerlingen 350 Schoollicentie met cd voor leerlingen 550 Schoollicentie met cd voor leerlingen 750 Schoollicentie met cd voor leerlingen 900 Schoollicentie met cd voor meer dan leerlingen of voor scholengemeenschappen 4.7 Automatische hernieuwing van uw huurovereenkomst Op het einde van de looptijd, na drie jaar, wordt de licentie automatisch hernieuwd voor een periode van 1 jaar. Vanaf dan wordt de licentie elk jaar automatisch hernieuwd. De kostprijs van de hernieuwing is de op dat ogenblik toepasselijke jaarprijs. 4.8 Uw huurovereenkomst beëindigen Opzeggen moet gebeuren ten laatste drie maanden voor het einde van de looptijd. Wanneer u de huurovereenkomst beëindigt, dan vervalt uw gebruiksrecht. U moet de software van alle toestellen verwijderen. Ook het thuisgebruiksrecht eindigt met het beëindigen van de huurovereenkomst.

4 4 4.9 Uitkopen (buy-out) Er is geen mogelijkheid om de software uit te kopen aan voordelige voorwaarden. Als u de Illusion wilt blijven gebruiken dan heeft u alleen de mogelijkheid om de huurovereenkomst verder te zetten Voorbeeld Een school met 650 leerlingen gaat een Illusion-huurovereenkomst aan op 10 september De kostprijs bedraagt 550 (voor lln) per jaar. De overeenkomst loopt van 1 oktober 2004 tot 30 september 2007, maar de school mag de software al op 10 september installeren. Op 1 oktober 2007 wordt de overeenkomst automatisch verlengd tot 30 september 2008 tenzij de school opzegt vóór 1 juli In september 2004, 2005 en 2006 krijgt de school een factuur van 550. De kostprijs van de hernieuwing in september 2007 zal afhankelijk zijn van het aantal leerlingen en van de prijs op dat ogenblik. 5 Microsoft KIS 2 ( ) 5.1 Wat is MS-KIS 2? MS-KIS 2 is een huurovereenkomst voor software die de school het recht geeft gedurende één jaar bepaalde software van Microsoft te installeren en te gebruiken. MS KIS 2 ( ) is de opvolger van MS KIS 1 ( ) en gaat op 1 september 2005 zijn eerste jaargang in. MS KIS 2 zal lopen tot 30 september Van de scholen wordt een correcte rapportering van de gebruikte software verwacht. De school mag de licenties zowel voor pedagogische toepassingen (klassen e.d.) als voor administratieve toepassingen (schoolsecretariaat e.d.) gebruiken. Commerciële toepassingen zijn uitgesloten, zelfs indien ze door een erkende onderwijsinstelling worden ingericht. U kunt uitgebreid kennisnemen van de voorwaarden en modaliteiten van het MS-KIS 2-programma in onze mededeling van 6 juli 2005, MS KIS 2: Microsoft huurovereenkomst voor scholen (M-VVKSO , aangepast op ) 6 Symantec Project Educatieve Software (SPES) 6.1 Wat is het SPES? Het Symantec Project Educatieve Software (SPES) is een huurovereenkomst voor Symantec-software. De overkoepelende overeenkomst tussen het VVKSO en Symantec garandeert het gebruiksrecht van de meest recente versie van de software en wordt initieel afgesloten voor een periode van 3 jaar. De scholen kunnen hierop subhuurlicenties nemen voor een periode van 1 jaar. 6.2 Welke producten? De volgende producten zijn opgenomen in de SPES-huurovereenkomst. Symantec Anti-virus Enterprise editie Beveiligt het netwerk bij de internetgateway, mailserver, netwerkserver en het werkstation. Is de meest uitgebreide antivirusoplossing. De cliëntsoftware kan ofwel als standalone ofwel als centraal beheerd pakket in het netwerk geïnstalleerd worden ofwel als een mengeling van beide, waardoor de software ook geschikt is voor telewerkers.

5 5 Symantec Cliënt Security Symantec Client Security is een geïntegreerde beveiligingsoplossing die proactief bescherming biedt tegen complexe bedreigingen nog voordat deze kwaadaardig worden. Dit softwarepakket is een centraal te beheren oplossing voor desktops en mobiele gebruikers die meerdere beveiligingsfuncties integreert: centraal beheer, antivirustechnologie, Firewall technologie, intrusion detection. V2i Protector Enterprise Desktop Symantec V2i Protector is een back-up-oplossing voor het real-time wegschrijven naar harde schijven of andere opslagmedia. Het is ontworpen om de bestanden en configuraties van werkstations te vatten in een enkel backupbestand dat makkelijk te verwerken is. Door het gebruik van Virtual Volume Imaging (V2i)-technologie worden back-ups gemaakt terwijl de gebruiker blijft doorwerken en de prestaties van zijn applicaties er niet onder lijden. V2i Protector Enterprise Server Symantec V2i Protector biedt systeembeheerders back-up en point-in-time recovery om servers snel weer op de been te helpen na een fout veroorzaakt door hardware, software of een verkeerd gebruik. Door Virtual Volume Imaging (V2i) technologie maakt u een back-up zonder dat de werking van de server wordt onderbroken. Daarnaast kunt u aanvullende back-ups plannen. Wanneer een server faalt, kunt u deze snel terugzetten naar een tijdstip waarop er nog geen probleem was, de zogenaamde point-in-time recovery. Symantec Anti-virus voor ISA-server Beveiliging voor web- en smtp-verkeer. Dit verkeer dient wel langs een Microsoft ISA-server te verlopen. Symantec Ghost Corporate Edition Symantec Ghost is een gebruiksvriendelijke geïntegreerde oplossing waarmee systeembeheerders besturingssystemen of applicaties binnen enkele minuten op een pc kunnen installeren en waarmee ze eenvoudig individuele pcinstellingen en -profielen kunnen opzetten. Symantec PcAnywhere Systeembeheerders kunnen in weinig stappen verbinding maken met machines over de hele wereld, zelfs vanuit hun eigen bureau. Symantec Partition Magic Pro Partition Magic is de enige echte harddisk manager voor DOS, Windows 3.x, 9x, ME, NT Workstation, Linux, Windows 2000 en XP. Maak moeiteloos nieuwe partities, verwijder, vergroot, verklein, verander en splits partities, voeg ze samen en herstel verwijderde partities. 6.3 SPES: software, aantallen en prijzen De huurlicentie heeft een looptijd van 1 jaar en kan nadien verlengd worden voor telkens 1 jaar. De huidige prijzen zijn jaarlijks herzienbaar (met een maximale jaarlijkse prijsstijging van 5 %), maar liggen vast tussen 1 oktober en 30 september van het daaropvolgende jaar. Een school kan huurlicenties nemen voor elk pakket uit de lijst basispakketten, en deze eventueel uitbreiden met de add-ons. U moet minimum 10 licenties van een product bestellen, tenzij het om een serverproduct gaat.. Indien u een SPES-huurovereenkomst wenst te nemen voor 1 of meerdere producten, dan moet u telkens, afhankelijk van het product, hetzij alle cliënttoestellen, hetzij alle servers, hetzij alle toestellen van beide categorieën opnemen in uw contract. Er is geen enkel type toestel uitgesloten.

6 6 Software Huidige versie Aantal toestellen Prijs per toestel (cliënt en/of server) Basispakketten Symantec Anti-virus enterprise edition 9.0 Symantec Client security 2.0 Symantec Anti-virus voor ISA-server 4.3 V2i Protection enterprise desktop 2.0 Alle cliënttoestellen én servers Alle cliënttoestellen Alle cliënttoestellen én ISA-servers Alle cliënttoestellen 6,35 4,88 4,28 7,33 V2i Protection enterprise server 2.0 Alle servers 83,10 V2i Protection Small Business Edition server 2.0 Alle servers 61,10 Add ons Symantec Ghost corporate edition 8.0 PartitionMagic pro 7.0 PcAnywhere 11.0 Symantec Client security 2.0 Enkel de toestellen waarop de software wordt geïnstalleerd Enkel de toestellen waarop de software wordt geïnstalleerd Enkel de toestellen waarop de software wordt geïnstalleerd Alle cliënttoestellen 4,28 6,72 18,33 4,88 De jaarlijkse huurprijs die u moet betalen, wordt bepaald door de prijs van het SPES-product en het aantal toestellen van de categorie waarop dit product van toepassing is.

7 7 Voorbeeld Een school heeft 100 pc s (Windows 98, 2000 pro en XP pro) en 2 servers (Windows 2000 en 2003 server). Voor de beveiliging wenst zij de komende 3 schooljaren gebruik te maken van Symantec Anti-virus enterprise edition 9.0. Daarnaast wil ze V2i Protection enterprise server gebruiken voor haar servers. De school sluit hiertoe, vóór 1 oktober 2004, een SPES-huurovereenkomst af via de Groepsaankoop, en legt hierin het volgende vast: Symantec Anti-virus enterprise edition voor 102 toestellen, prijs: 102 x 6,35 = 647,70 V2i Protection enterprise server voor 2 toestellen, prijs: 2 x 83,10 = 166,20 De school betaalt hiervoor op 30 september ,90, op 30 september 2005 minimum 813,90 (max. 5 % duurder dan op ) en op 30 september 2006 nog eens minimum 813,90 (maximum 10,25 % duurder dan op ), en mag deze software blijven gebruiken tot 30 september leerkrachten en personeelleden mogen op hun thuiscomputers de anti-virus-oplossing gebruiken tot 30 september Vergelijking met de educatieve voorwaarden onder de Groepsaankoop, waarbij we er voor het gemak van uit gaan dat de prijzen de komende 3 jaar niet stijgen of dalen. Kooplicenties SPES-huurovereenkomst Symantec Anti-virus enterprise edition voor 102 toestellen per toestel 31,60 per toestel 6,35 Subtotaal op ,20 Subtotaal op ,70 Symantec Anti-virus enterprise edition hernieuwing voor 1 jaar 17,37 Subtotaal op ,74 Subtotaal op ,70 Subtotaal op ,74 Subtotaal op ,70 V2i Protection enterprise server voor 2 toestellen met upgraderecht voor 1 jaar 736,36 met upgraderecht inbegrepen 83,10 voor 2 toestellen 1 472,72 voor 2 toestellen 166,20 Subtotaal op ,72 Subtotaal op ,20 Hernieuwing upgraderecht voor 1 jaar 137,63 Subtotaal op ,26 Subtotaal op ,20 Subtotaal op ,26 Subtotaal op ,20 Totaal voor 3 jaar Totaal voor gebruik tot ,92 Totaal voor gebruik tot ,70

8 8 6.4 SPES-licenties bestellen Bestellen doet u via de website van de Groepsaankoop, u surft hiertoe naar en klikt achtereenvolgens op Groepsaankoop en Raadplegen en bestellen. De school ontvangt hierna van Sumika de cd-rom(s) met de bestelde software en de softwaresleutels. De school mag de betrokken software pas installeren en gebruiken op het moment dat zij de cd-roms en de softwaresleutels heeft ontvangen. U kunt jaarlijks beslissen om uw huurlicenties te verlengen, eventueel met aanpassing van de gewenste software en de aantallen Cd-rom s bestellen Van elk pakket onder SPES kunt u de software apart verkrijgen door de cd-rom s te bestellen. U beslist zelf hoeveel cd-rom-sets u nodig heeft en bestelt. Software Prijs per cd-set Symantec Anti-virus enterprise edition 44,00 Symantec client security 28,00 Symantec anti-virus voor ISA-server 28,00 V2i Protection enterprise Desktop 28,00 V2i Protection enterprise server 28,00 V2i Protection Small Business Edition server 28,00 PartitionMagic pro 28,00 Symantec Ghost corporate edition 28,00 PcAnywhere 28,00 Symantec deploycenter library 28, Upgraderecht De SPES-huurovereenkomst geeft de school het recht om steeds de meest recente versie van de software te gebruiken. 6.6 Helpdesk De SPES-huurovereenkomst geeft de school recht op technische ondersteuning van Symantec. Deze technische ondersteuning bestaat uit telefonische ondersteuning en uit toegang tot een beveiligde website (Gold support website). Deze ondersteuning en de toegang tot de website is afhankelijk van uw licentie-attest. De hierop vermelde code moet u opgeven.

9 9 6.7 Thuisgebruik Het gratis thuisgebruik door leerkrachten en personeelsleden van de school is inbegrepen in de SPEShuurovereenkomst en geldt zolang de SPES-huurovereenkomst van kracht is. Voor gebruik door personeelsleden thuis heeft u de mogelijkheid om het benodigde aantal cd-sets via de Groepsaankoop te bestellen of zelf het benodigde aantal kopies van de cd-sets van de school te maken. Het aantal gemaakte kopies mag het aantal licenties onder SPES niet overschrijden Voorwaarden voor thuisgebruik door personeelleden Het gratis thuisgebruiksrecht voor leerkrachten onder SPES is aan een aantal voorwaarden onderworpen: Er kan alleen sprake zijn van thuisgebruik door personeelsleden als de school een huurovereenkomst heeft met Symantec. Er mogen niet meer personeelsleden de software thuis gebruiken dan er pc s/servers opgenomen zijn in de huurovereenkomst van de school. Elk personeelslid mag slechts één exemplaar van de software, opgenomen in de huurovereenkomst, thuis gebruiken. Het thuisgebruiksrecht geldt zolang het personeelslid verbonden is met de school. Ook zal de directie met een aantal zaken rekening moeten houden: Mogelijks wenst de school niet in te tekenen, bijvoorbeeld omdat alle pc's al een recente licentie van de software hebben. In dat geval kunnen geen personeelsleden de Symantec-software thuis gebruiken. Het is mogelijk dat meer personeelsleden de Symantec-software thuis willen gebruiken dan de school heeft opgenomen in haar huurovereenkomst. De school beslist dan zelf welke personeelsleden van het thuisgebruiksrecht kunnen genieten. Daarvoor kan ze zelf criteria bepalen. In geen geval kunnen leerkrachten de school verplichten extra pc s op te nemen in haar huurovereenkomst. De school heeft het recht om zelf een einde te stellen aan het thuisgebruiksrecht van een bepaalde leerkracht Thuisgebruiksrecht voor leerlingen Er is geen thuisgebruiksrecht voor leerlingen. 6.8 Bestelperiode en looptijd van de huurovereenkomst De normale bestelperiode loopt vanaf 1 juni van het lopende schooljaar tot en met 30 september van het daaropvolgende schooljaar. U mag de software pas installeren en beginnen te gebruiken op het moment dat u de software en het licentie-attest heeft ontvangen. De huurovereenkomst eindigt op 30 september van het daaropvolgende jaar. Wie tussen 1 oktober en de laatste dag van de Paasvakantie, van een lopend schooljaar bestelt, betaalt voor het volledige schooljaar, maar mag slechts gebruik maken van de software tot 30 september van het daaropvolgende schooljaar. U doet er dus goed aan uw bestelling te plaatsen binnen de normale bestelperiode om optimaal van de looptijd van de huurovereenkomst te kunnen genieten. Als u een SPES-huurovereenkomst heeft en u breidt uw computerpark in de loop van het schooljaar uit, dan mag u de betrokken software tot de eerste vervaldatum van de huurovereenkomst (30 september) gratis op deze computers installeren en gebruiken. De school verbindt er zich hiermee wel toe om deze bijkomende toestellen op de eerstvolgende vervaldatum (30 september) bijkomend in te schrijven in haar SPES-huurovereenkomst.

10 Voorbeeld 1 U gaat een SPES-huurovereenkomst aan voor een aantal producten. U plaatst uw bestelling op 15 juni 2004 (alleszins voor 30 september 2004). U mag de betreffende software op uw pc s en servers installeren nadat u de cd-rom s en het licentie-attest heeft ontvangen en u mag deze software blijven gebruiken tot 30 september Voorbeeld 2 U heeft een SPES-overeenkomst, u breidt op 1 februari 2005 uw computerpark uit met 10 computers en wilt hierop direct ook de Symantec-producten installeren en gebruiken. U mag dit gratis doen. U bent er wel toe verbonden door uw SPES-huurovereenkomst de bijkomende toestellen te rapporteren en in te schrijven op de eerstvolgende vervaldatum. U mag dus deze software op 1 februari 2005 installeren en blijven gebruiken tot 30 september Bij de jaarlijkse afrekening vermeldt u het toegenomen aantal computers en wordt de afrekening dienovereenkomstig aangepast Voorbeeld 3 U heeft geen SPES-overeenkomst. U kunt op eender welk moment na 30 september een SPES-overeenkomst aangaan, echter, de looptijd eindigt steeds op 30 september en u betaalt altijd de volledige huurprijs. Bijvoorbeeld, op 20 januari 2005 wilt u op uw pc s en servers toch een aantal SPES-producten installeren. U kunt op dat moment een SPES-overeenkomst aangaan. We raden dit echter af, gezien het feit dat u op dat moment de producten maar mag gebruiken tot de eerste vervaldag, zijnde 30 september 2006 terwijl u toch het volle pond van de huurbedragen zult betalen. 6.9 Duur van de SPES-huurovereenkomst De overeenkomst tussen Symantec en VVKSO loopt over een periode van 3 jaar. Elke school kan hieronder licenties nemen voor de duur van 1 jaar. Op het einde van het jaar zal u een overzicht krijgen van uw licenties. Op basis hiervan en van de situatie waarin uw computerpark zich op dat moment bevindt, heeft u de mogelijkheid om uw huurovereenkomst te beëindigen, te verlengen, in te krimpen of uit te breiden De overeenkomst beëindigen Als u uw huurovereenkomst beëindigt, dan moet u op 1 oktober van dat jaar al de software van Symantec die tot de huurovereenkomst behoorde, verwijderen van uw pc s en servers en alle gebruik ervan staken. Ook het thuisgebruiksrecht eindigt met het beëindigen van de huurovereenkomst Uitkopen Er is geen mogelijkheid om de software uit te kopen. Wenst u na het beëindigen de software toch te blijven gebruiken dan moet u een gewone licentie voor deze software aankopen, hetzij via de Groepsaankoop, hetzij via andere, commerciële kanalen Meldingsplicht door de school Bij het beëindigen van de huurovereenkomst verplicht de school er zich toe om toe te zien op het verwijderen van alle Symantec-software die onder de huurovereenkomst viel, en dit zowel op de computers van de school als bij eventuele thuisgebruikers. De school moet dit melden aan Symantec bij het beëindigen van de huurovereenkomst. Op de website van de Groepsaankoop ( zullen hiertoe de nodige formulieren voor download beschikbaar zijn.

11 Controles door Symantec Symantec behoudt zich het recht voor om elke school die een SPES-huurovereenkomst tekent, te controleren op het correct gebruik van de software binnen de bepalingen van het contract. Bij een eventuele controle zal de school hiervan op voorhand op de hoogte gebracht worden. Eventuele kosten voor zulk een audit zullen gedragen worden door Symantec Dubbele, dus overbodige kosten Als u op dit moment reeds gebruik maakt van een anti-virusproduct en u wenst over te stappen op de huurformule voor de Symantec anti-virusproducten, dan mag u niet vergeten uw huidige overeenkomst voor uw anti-virussoftware te beëindigen. De meeste anti-virussoftware werkt met een automatische verlenging van de licentie en dit zou betekenen dat u dubbele en dus overbodige kosten zou maken, door voor beide producten te betalen. Informatie over de te volgen werkwijze om een automatische verlenging te stoppen, vindt u op de website van de Groepsaankoop bij de betreffende software. 7 Contactpersonen VVKSO Sumika Contactpersoon De heer Gino Broeckhoven De heer Tom Debruyn Adres VVKSO Guimardstraat Brussel Sumika Mechelsesteenweg Kampenhout Telefoonnummer Faxnummer adres Url

MEDEDELING. MS KIS 2: Microsoft huurovereenkomst voor scholen. Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel

MEDEDELING. MS KIS 2: Microsoft huurovereenkomst voor scholen. Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel MEDEDELING referentienr. : M-VVKSO-2005-100 datum : 2005-07-06 gewijzigd : 2006-08-28 contact : Dienst Leren en onderwijzen,

Nadere informatie

MEDEDELING. MS KIS 2: Microsoft huurovereenkomst voor scholen. Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel

MEDEDELING. MS KIS 2: Microsoft huurovereenkomst voor scholen. Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel MEDEDELING referentienr. : M-VVKSO-2005-100 datum : 2005-07-06 gewijzigd : 2007-09-21 contact : Gino Broeckhoven, gino.broeckhoven@vsko.be,

Nadere informatie

Koppelingen voor het downloaden van Bitdefender-beveiligingsoplossingen

Koppelingen voor het downloaden van Bitdefender-beveiligingsoplossingen Koppelingen voor het downloaden van Bitdefender-beveiligingsoplossingen Beste klant, Dit document heeft tot doel de installatie en de implementatie van de beveiligingsoplossingen van Bitdefender te vergemakkelijken

Nadere informatie

Gebruikershandleiding MobiDM

Gebruikershandleiding MobiDM Gebruikershandleiding MobiDM Gebruikershandleiding voor versie 3.6.2 Versie 1.0 INHOUDSOPGAVE 1. DE MOBIDM PORTAL.... 2 1.1. INLOGGEN... 2 1.2. WACHTWOORD VERGETEN?... 2 2. TOESTELBEHEER.... 3 2.1. OS-AFHANKELIJKE

Nadere informatie

Software voor cursisten Academic Download - Signpost

Software voor cursisten Academic Download - Signpost Hoofdvestiging NINOVE Vestiging ZOTTEGEM Vestiging OUDENAARDE Centrumlaan 160 Sabina Van Beierenlaan 35 Minderbroedersstraat 6 9400 NINOVE 9620 ZOTTEGEM 9700 OUDENAARDE Tel.: 054 31 78 60 Tel.: 09 360

Nadere informatie

Worry Free Business Security 7

Worry Free Business Security 7 TREND MICRO Worry Free Business Security 7 Veelgestelde vragen (extern) Dal Gemmell augustus 2010 Inhoud Kennismaking met Worry Free Business Security... 3 Wat is Worry Free Business Security?... 3 Wanneer

Nadere informatie

Installatie Remote Backup

Installatie Remote Backup Juni 2015 Versie 1.2 Auteur : E.C.A. Mouws Pagina 1 Inhoudsopgave BusinessConnect Remote Backup... 3 Kenmerken... 3 Beperkingen... 3 Gebruik op meerdere systemen... 3 Systeemeisen... 4 Support... 4 Installatie...

Nadere informatie

Office 365 installeren. Office 365 installeren voor leerkrachten

Office 365 installeren. Office 365 installeren voor leerkrachten Office 365 installeren Office 365 installeren voor leerkrachten informaticadienst@sint-rembert.be Scholengroep Sint-Rembert v.z.w. 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 3 2 Inleiding... 5 3 Office installeren

Nadere informatie

1. Inleiding. 1. Inleiding... 1. 1.1. Installatieprocedure...2. 1.1.1. De installatie van LisCAD 5.0... 3. 1.2. Licentieprocedure...

1. Inleiding. 1. Inleiding... 1. 1.1. Installatieprocedure...2. 1.1.1. De installatie van LisCAD 5.0... 3. 1.2. Licentieprocedure... 1. Inleiding... 1 1.1. Installatieprocedure...2 1.1.1. De installatie van LisCAD 5.0... 3 1.2. Licentieprocedure...8 1.2.1. Introductie... 8 1.2.2. Evaluatielicenties... 8 1.2.3. Het bestellen van een

Nadere informatie

Internetbeveiliging. Dienstbeschrijving

Internetbeveiliging. Dienstbeschrijving Internetbeveiliging Dienstbeschrijving Per april 2014 Inhoudsopgave 1. Wat is Internetbeveiliging? 4 1.1 Waarom Internetbeveiliging? 4 1.2 Pakketten Internetbeveiliging 4 1.2.1 Anti-virus 5 1.2.2 Anti-spyware

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JULI 2009

NIEUWSBRIEF JULI 2009 NIEUWSBRIEF JULI 2009 Graag willen wij u op de hoogte houden rondom ons softwarepakket. Controle database Om op een eenvoudige wijze te controleren of uw database foutieve of dubbel ingevoerde gegevens

Nadere informatie

Handleiding Internet Veiligheidspakket Windows & Mac Versie april 2014

Handleiding Internet Veiligheidspakket Windows & Mac Versie april 2014 Handleiding Internet Veiligheidspakket Windows & Mac Versie april 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Bestellen van het Internet Veiligheidspakket 4 Hoofdstuk 3. Installatie 9 3.1

Nadere informatie

Installatiegids 'Analyse van de Rekenfeiten' PRO versie

Installatiegids 'Analyse van de Rekenfeiten' PRO versie Installatiegids 'Analyse van de Rekenfeiten' PRO versie Algemeen Het programma kan worden geïnstallleerd op zowel standalone desktop pc's, laptops als in een netwerk. De installatie gebeurt op een locatie

Nadere informatie

ALLES WAT U MOET WETEN OVER. HUPRA s CLOUDWERKPLEK. Werken waar en wanneer u maar wilt!

ALLES WAT U MOET WETEN OVER. HUPRA s CLOUDWERKPLEK. Werken waar en wanneer u maar wilt! ALLES WAT U MOET WETEN OVER HUPRA s CLOUDWERKPLEK Werken waar en wanneer u maar wilt! U WILT... Onbezorgd kunnen werken. Waar en wanneer dan ook; Thuis verder werken waar u op de zaak was gebleven; Bij

Nadere informatie

Degrande Frederik COMPUTER OVERNEMEN januari 2005

Degrande Frederik COMPUTER OVERNEMEN januari 2005 Een computer via internet overnemen Via internet kun je de bediening van een computer overnemen. Heel handig, als je iemand met een probleem wil helpen of iets wil demonstreren. Soms is het zeer handig

Nadere informatie

Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2

Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2 Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2 Versie 2.0.2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. AccowinUpgrade uitvoeren... 2 2.1 Taalkeuze... 2 2.2 Belangrijke opmerking... 2 2.3 Selecteren map waarin de huidige

Nadere informatie

Werken zonder zorgen met uw ICT bij u op locatie

Werken zonder zorgen met uw ICT bij u op locatie Werken zonder zorgen met uw ICT bij u op locatie Naast de mogelijkheden om uw programmatuur en gegevens bij Drie-O via Evy 2.0 in de cloud te hosten hebt u ook de mogelijkheid om uw ICT omgeving bij u

Nadere informatie

Introductie Workshop

Introductie Workshop Introductie Workshop Introductie in Android & Windows 8 Inhoud: DEEL 1: WINDOWS 8.1 Wat zijn de belangrijkste veranderingen? DEEL 2: ANDROID Wat is het en hoe er mee werken? Inhoud DEEL 1: WINDOWS 8.1

Nadere informatie

Symantec Protection Suite Small Business Edition Een eenvoudige, doelmatige en betaalbare oplossing, speciaal voor kleine bedrijven

Symantec Protection Suite Small Business Edition Een eenvoudige, doelmatige en betaalbare oplossing, speciaal voor kleine bedrijven Een eenvoudige, doelmatige en betaalbare oplossing, speciaal voor kleine bedrijven Overzicht Symantec Protection Suite Small Business Edition is een eenvoudige, betaalbare beveiligings- en back-upoplossing.

Nadere informatie

F-Secure Anti-Virus for Mac 2015

F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 2 Inhoud F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 Inhoud Hoofdstuk 1: Aan de slag...3 1.1 Abonnement beheren...4 1.2 Hoe zorg ik ervoor dat mijn computer goed is beveiligd?...4

Nadere informatie

Software voor cursisten: Academic Download - Signpost

Software voor cursisten: Academic Download - Signpost Software voor cursisten: Academic Download - Signpost Wat is Academic Download - Signpost? Piraterij is vandaag de dag nog steeds een welingeburgerd fenomeen. Een paar jaar geleden kon Signpost België

Nadere informatie

Microsoft 70-685: Windows 7, Enterprise Desktop Support Technician Studerende

Microsoft 70-685: Windows 7, Enterprise Desktop Support Technician Studerende Personalia Naam: Frans Geboortedatum: 19-03-1987 Woonplaats: Weesp Nationaliteit: Nederlandse Burgerlijke staat: Ongehuwd Rijbewijs: B Profiel Frans is een sociaal ingesteld persoon die graag met mensen

Nadere informatie

Standaard Asta Powerproject Client Versie 12 Installatiedocument v1

Standaard Asta Powerproject Client Versie 12 Installatiedocument v1 Standaard Asta Powerproject Client Versie 12 Installatiedocument v1 4 september 2012 Voor vragen of problemen kunt u contact opnemen via telefoonnummer 030-2729976. Of e-mail naar support@powerproject.nl.

Nadere informatie

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave Handleiding Telewerken met Windows Inhoudsopgave Inleiding Systeemvereisten Software installatie Inloggen op de portal Problemen voorkomen Probleemoplossingen Inleiding Voor medewerkers van de GGD is het

Nadere informatie

Als u dit pakket installeert verklaart u zich akkoord met onderstaande leveringsonderhouds-

Als u dit pakket installeert verklaart u zich akkoord met onderstaande leveringsonderhouds- Als u dit pakket installeert verklaart u zich akkoord met onderstaande leveringsonderhouds- en licentievoorwaarden: Met het installeren van de demo-versie doet u geen bestelling en gaat u geen enkele financiële

Nadere informatie

Pervasive Server V9 Installatiegids

Pervasive Server V9 Installatiegids Pervasive Server V9 Installatiegids 1 Inhoudsopgave 1. Om te beginnen... 3 2. Systeemeisen... 3 2.1 Server... 3 2.1.1 Hardware... 3 2.1.2 Software... 3 2.2 Client... 3 2.2.1 Hardware... 3 2.2.2 Software...

Nadere informatie

BES Remote Install. Handleiding

BES Remote Install. Handleiding BES Remote Install Handleiding Welkom in de wereld van BlackBerry Hartelijk gefeliciteerd met uw aankoop. Vodafone BES Remote Install biedt installatieondersteuning op afstand, zodat u snel en makkelijk

Nadere informatie

Norton Antivirus 2009 Testrapport.

Norton Antivirus 2009 Testrapport. Norton Antivirus 2009 Testrapport. 18-09-2009 PC Web plus 1 Gebruikt test systeem. - AMD Athlon XP 2100+ - 1GB ram - 120 GB harde schijf - Windows XP SP3 - Standaard Firewall van Windows XP - McAfee Siteadvisor

Nadere informatie

Bedrijfszekerheid. Altijd in bedrijf ACHTER ELK SUCCES SCHUILT EEN GOED COMPUTERPLAN

Bedrijfszekerheid. Altijd in bedrijf ACHTER ELK SUCCES SCHUILT EEN GOED COMPUTERPLAN Bedrijfszekerheid Altijd in bedrijf ACHTER ELK SUCCES SCHUILT EEN GOED COMPUTERPLAN Altijd in bedrijf Onderwerpen Liveplan remote beheer Firmtel Telefonie Liveplan server backup LivePlan Remote Beheer

Nadere informatie

Gebruikershandleiding E-Zorg Remote Access.

Gebruikershandleiding E-Zorg Remote Access. Gebruikershandleiding E-Zorg Remote Access. Inhoud 1) Inleiding Pagina 2 2) Het token Pagina 2 3) De eerste keer inloggen Pagina 3 4) Terminal Sessions Pagina 5 5) Gebruik vanaf Apple of Linux systemen

Nadere informatie

SurfRight. Veelgestelde vragen. HitmanPro.Kickstart Veelgestelde vragen Page 1

SurfRight. Veelgestelde vragen. HitmanPro.Kickstart Veelgestelde vragen Page 1 Veelgestelde vragen HitmanPro.Kickstart Veelgestelde vragen Page 1 Table of Contents Inleiding tot HitmanPro.Kickstart... 4 V-00: Waarom heb ik HitmanPro.Kickstart nodig?... 5 V-01: Kan ik HitmanPro.Kickstart

Nadere informatie

Planbord installatie instructies

Planbord installatie instructies Planbord installatie instructies Uit Comprise Wiki Inhoud 1 Basis installatie 1.1 Installeren 1.1.1 Microsoft Data Access Components 1.2 De eerste keer starten 2 Veelgestelde vragen 2.1 "Network resource

Nadere informatie

Mobiel Internet Veiligheidspakket

Mobiel Internet Veiligheidspakket Mobiel Internet Veiligheidspakket Gebruikershandleiding Mobiel Internet Veiligheidspakket voor Windows Mobile smartphones Mobiel IVP Windows Mobile Versie 1.0, d.d. 20-07-2011 Inleiding... 3 1 Installatie...

Nadere informatie

NOTA. Inhoud. Stuurgroep Informatica 2014-12-09. ICT-Richtlijn

NOTA. Inhoud. Stuurgroep Informatica 2014-12-09. ICT-Richtlijn FACULTEIT THEOLOGIE EN RELIGIEWETENSCHAPPEN SINT-MICHIELSSTRAAT 4 BUS 3100 3000 LEUVEN DATUM C.C. 2014-12-09 NOTA TAL BLZ. ICT-Richtlijn Aanvullend aan de universitaire gedragslijn 1, waar elk personeelslid

Nadere informatie

Office 365 installeren. Office 365 installeren voor leerkrachten

Office 365 installeren. Office 365 installeren voor leerkrachten Office 365 installeren Office 365 installeren voor leerkrachten informaticadienst@sint-rembert.be Scholengroep Sint-Rembert v.z.w. 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 3 2 Inleiding... 5 3 Office installeren

Nadere informatie

Introductie Workshop. Tom Hufkens Shopmanager Turnhout & Geel tom.hufkens@webstore.be

Introductie Workshop. Tom Hufkens Shopmanager Turnhout & Geel tom.hufkens@webstore.be Introductie Workshop Tom Hufkens Shopmanager Turnhout & Geel tom.hufkens@webstore.be Introductie in Android & Windows 8 Inhoud: DEEL 1: ANDROID Wat is het en hoe er mee werken? DEEL 2: WINDOWS 8 Wat zijn

Nadere informatie

Hoe schaf je Microsoft producten aan?

Hoe schaf je Microsoft producten aan? Hoe schaf je Microsoft producten aan? Emile van Thienen Software Licensing Specialist emile@centralpoint.nl Twitter mee op #CPCP Microsoft Licenties Wat zijn Microsoft licenties Gebruikers recht/overeenkomst

Nadere informatie

MS Virtual pc 2007 Handleiding

MS Virtual pc 2007 Handleiding MS Virtual pc 2007 Handleiding Start de Virtual PC 2007 console en klik op [New...] om een nieuwe virtuele pc aan te maken. De wizzard voor het aanmaken van een nieuwe, virtuele pc start op. New Virtual

Nadere informatie

Prijslijst 2015. Algemeen. Reparaties. Installaties. Voorrijkosten binnen gemeente Bedum: 5,- Voorrijkosten buiten gemeente Bedum: 20,-

Prijslijst 2015. Algemeen. Reparaties. Installaties. Voorrijkosten binnen gemeente Bedum: 5,- Voorrijkosten buiten gemeente Bedum: 20,- Prijslijst 2015 Algemeen Voorrijkosten binnen gemeente Bedum: 5,- Voorrijkosten buiten gemeente Bedum: 20,- Advisering: 10,- per uur. Reparaties Onderzoekskosten: 10,- Reparatiekosten: 10,- Installaties

Nadere informatie

Personalia. Woonplaats: Katwijk aan Zee Geboortejaar: 1989 Nationaliteit: Nederlandse Rijbewijs: B. Eigenschappen

Personalia. Woonplaats: Katwijk aan Zee Geboortejaar: 1989 Nationaliteit: Nederlandse Rijbewijs: B. Eigenschappen Personalia Naam: Arie Woonplaats: Katwijk aan Zee Geboortejaar: 1989 Nationaliteit: Nederlandse Rijbewijs: B Eigenschappen Gedreven Pro-actief Teamplayer Sociaal Zelfstandig Opleidingen MBO Niveau 4 Periode:

Nadere informatie

NSi Output Manager Veelgestelde vragen. Version 3.2

NSi Output Manager Veelgestelde vragen. Version 3.2 NSi Output Manager Veelgestelde vragen Version 3.2 I. Algemene productinformatie 1. Wat is nieuw in Output Manager 3.2? NSi Output Manager 3.2 bevat diverse verbeteringen aan serverzijde, waarbij de meest

Nadere informatie

Oplossingen overzicht voor Traderouter > 02/11/2010

Oplossingen overzicht voor Traderouter > 02/11/2010 Oplossingen overzicht voor Traderouter > 02/11/2010 Netconnex is opgericht in 2004 (Gezeteld in Belgie maar het hoofd datacenter gelegen in Nederland [omgeving Amsterdam]). Zeer gestaag groeiende onderneming

Nadere informatie

On-line werken met Prisma

On-line werken met Prisma On-line werken met Prisma 1 Aan de slag Om aan te loggen in PRISMA, surf je naar de website: http://sse.easypay-group.com/nl_be/sociaal_secretariaat/. Daar kies je in de rechter navigatiebalk Tools, bij

Nadere informatie

Vraag : Antwoord : Meer Infos.pdf. Wat zijn de minimum systeemeisen voor Bouwsoft?

Vraag : Antwoord : Meer Infos.pdf. Wat zijn de minimum systeemeisen voor Bouwsoft? Vraag : Wat zijn de minimum systeemeisen voor Bouwsoft? Antwoord : Systeemvereisten lokale pc of netwerk / Verdere technische info bouwsoft.eu 1. Pc met pentium III 1000Mhz - 512MB RAM (1GB igv Vista)-

Nadere informatie

Gebruikershandleiding E-Zorg Remote Access op Android.

Gebruikershandleiding E-Zorg Remote Access op Android. Inhoud 1) Inleiding Pagina 2 2) Het token Pagina 2 3) Junos Pulse installeren en configureren Pagina 3 4) Een verbinding maken met Junos Pulse Pagina 4 5) Een werkstation op afstand overnemen Pagina 6

Nadere informatie

INSTALLATIE HANDLEIDING

INSTALLATIE HANDLEIDING INSTALLATIE HANDLEIDING REKENSOFTWARE MatrixFrame MatrixFrame Toolbox MatrixGeo 1 / 9 SYSTEEMEISEN Werkstation met minimaal Pentium 4 processor of gelijkwaardig Beeldschermresolutie 1024x768 (XGA) Windows

Nadere informatie

Zakelijk Veiligheidspakket van InterNLnet Handleiding voor de installatie van Windows besturingssystemen.

Zakelijk Veiligheidspakket van InterNLnet Handleiding voor de installatie van Windows besturingssystemen. Zakelijk Veiligheidspakket van InterNLnet Handleiding voor de installatie van Windows besturingssystemen. 1 INHOUD: Inleiding blz 3 a) Installatie van het Zakelijk Veiligheidspakket voor de eerste keer.

Nadere informatie

Productbeschrijving Remote Backup

Productbeschrijving Remote Backup December 2015 Versie 1.4 Auteur : E.C.A. Mouws Pagina 1 Inhoudsopgave BusinessConnect Remote Backup... 3 Ondersteunde platformen... 3 Kenmerken... 4 Geografische dekking... 5 Minimaal dataverkeer... 5

Nadere informatie

Handleiding voor snelle installatie

Handleiding voor snelle installatie Handleiding voor snelle installatie ESET Smart Security ESET Smart Security levert geavanceerde bescherming voor uw computer tegen kwaadaardige code. De software is gebaseerd op de ThreatSense scanner,

Nadere informatie

Internet Veiligheidspakket van KPN Handleiding Windows XP, Vista, 7,8 Versie 13.04.19

Internet Veiligheidspakket van KPN Handleiding Windows XP, Vista, 7,8 Versie 13.04.19 Internet Veiligheidspakket van KPN Handleiding Windows XP, Vista, 7,8 Versie 13.04.19 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Systeemeisen... 4 3 Installatie... 5 4 Gebruik en instellingen... 12 4.1 Algemeen...

Nadere informatie

HANDLEIDING EXTERNE TOEGANG CURAMARE

HANDLEIDING EXTERNE TOEGANG CURAMARE HANDLEIDING EXTERNE TOEGANG CURAMARE Via onze SonicWALL Secure Remote Access Appliance is het mogelijk om vanaf thuis in te loggen op de RDS omgeving van CuraMare. Deze handleiding beschrijft de inlogmethode

Nadere informatie

Taxis Pitane Licentiebeheerder. Censys BV Eindhoven

Taxis Pitane Licentiebeheerder. Censys BV Eindhoven Taxis Pitane Licentiebeheerder Censys BV Eindhoven Inhoud Wat is Taxis Pitane Licentiebeheerder?... 3 Kenmerken van de software... 3 Hoe werkt het gebruikrecht van Taxis Pitane?... 3 Intellectuele eigendomsrechten...

Nadere informatie

Voorbereidende maatregelen: schakel alle beveiligingsprogramma s uit die je geïnstalleerd hebt zoals antivirussoftware, firewall,

Voorbereidende maatregelen: schakel alle beveiligingsprogramma s uit die je geïnstalleerd hebt zoals antivirussoftware, firewall, Service Pack 2 Sinds begin september heeft Microsoft het tweede Service Pack (SP2) voor Windows XP op de markt gebracht. Het hoofddoel van dit servicepack is de veiligheid van computers met Windows XP

Nadere informatie

Het downloaden, installeren en autoriseren van de software van ArcGIS 10.2 for Desktop voor Single Use licenties

Het downloaden, installeren en autoriseren van de software van ArcGIS 10.2 for Desktop voor Single Use licenties Page 1 of 17 Het downloaden, installeren en autoriseren van de software van ArcGIS 10.2 for Desktop voor Single Use licenties Inhoudsopgave 1. Voor u begint... 1 2. Download de software... 2 a. U heeft

Nadere informatie

Gebruikershandleiding E-Zorg Remote Access.

Gebruikershandleiding E-Zorg Remote Access. Gebruikershandleiding E-Zorg Remote Access. Inhoud 1) Inleiding Pagina 2 2) Het token Pagina 2 3) De eerste keer inloggen Pagina 2 4) Terminal Sessions Pagina 5 5) Gebruik vanaf Apple of Linux systemen

Nadere informatie

Handleiding Migratie. Bronboek Professional

Handleiding Migratie. Bronboek Professional Handleiding Migratie Bronboek Professional Laatste wijziging: 25/02/2015 Inhoudsopgave Controles en acties vooraf pag. 1 Installatie en configuratie Microsoft SQL met de Bronboek Helpdesk Tool pag. 3 Migratie

Nadere informatie

Het downloaden, installeren en autoriseren van ArcGIS for Desktop 10.1 voor Concurrent Use licenties

Het downloaden, installeren en autoriseren van ArcGIS for Desktop 10.1 voor Concurrent Use licenties 1 15 Het downloaden, installeren en autoriseren van ArcGIS for Desktop 10.1 voor Concurrent Use licenties Inhoudsopgave 1. Download de software... 1 1.1 Creëer een Global Account... 2 1.2 Verwerf het recht

Nadere informatie

Nieuwe versie! BullGuard. Backup

Nieuwe versie! BullGuard. Backup 8.0 Nieuwe versie! BullGuard Backup 0GB 1 2 INSTALLATIEHANDLEIDING WINDOWS VISTA, XP & 2000 (BULLGUARD 8.0) 1 Sluit alle geopende toepassingen, met uitzondering van Windows. 2 3 Volg de aanwijzingen op

Nadere informatie

Process Control Netwerk Security bij Lyondell. Dave Chong European IT Project Manager Lyondell Chemie Nederland B.V.

Process Control Netwerk Security bij Lyondell. Dave Chong European IT Project Manager Lyondell Chemie Nederland B.V. Process Control Netwerk Security bij Lyondell Dave Chong European IT Project Manager Lyondell Chemie Nederland B.V. Agenda Introductie Korte feiten over Lyondell Chemie Wat doet Lyondell Chemie aan PCN

Nadere informatie

SYSTEEMEISEN EN VX COMPONENTEN INSTALLATIE. Versie Status Datum Auteur Opmerking 1.0 Definitief 14-3-2012 Servicedesk

SYSTEEMEISEN EN VX COMPONENTEN INSTALLATIE. Versie Status Datum Auteur Opmerking 1.0 Definitief 14-3-2012 Servicedesk SYSTEEMEISEN EN VX COMPONENTEN INSTALLATIE Versie Status Datum Auteur Opmerking 1.0 Definitief 14-3-2012 Servicedesk INHOUDSOPGAVE 1 SYSTEEMEISEN VOOR HET INSTALLEREN EN WERKEN MET VERZUIMXPERT... 3 2

Nadere informatie

Handleiding installatie van Norman Endpoint Protection Small Office Home Office Licentie SOHO

Handleiding installatie van Norman Endpoint Protection Small Office Home Office Licentie SOHO Handleiding installatie van Norman Endpoint Protection Small Office Home Office Licentie SOHO Handleiding installatie van NPRO_SOHO licentie 1 25 juli 2011 Inhoud Inhoudsopgave Algemeen... 3 Introductie...

Nadere informatie

Installatiehandleiding: Kaspersky Anti-Virus 2012

Installatiehandleiding: Kaspersky Anti-Virus 2012 Installatiehandleiding: Kaspersky Anti-Virus 2012 Deze handleiding behandelt het volgende: 1. Oudere versie Kaspersky Anti-Virus verwijderen 2. Installatie 3. Klaarmaken voor gebruik Duur installatie:

Nadere informatie

Maak een image file van je harddisk

Maak een image file van je harddisk 1 van 5 17/03/2006 17:20 Maak een image file van je harddisk Norton Ghost 1. Een backup aanmaken met ghost 2. Terug zetten van een backup met ghost Ghost is een programma van Symantec waarmee u op een

Nadere informatie

Gebruikershandleiding E-Zorg Remote Access op Android.

Gebruikershandleiding E-Zorg Remote Access op Android. Inhoud 1) Inleiding Pagina 2 2) Het token Pagina 2 3) Junos Pulse installeren en configureren Pagina 3 4) Een verbinding maken met Junos Pulse Pagina 4 5) Een werkstation op afstand overnemen Pagina 6

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de

Nadere informatie

1. Beveiligen. In dit hoofdstuk leert u:

1. Beveiligen. In dit hoofdstuk leert u: 15 1. Beveiligen Beveiliging is essentieel voor computers die verbinding maken met internet. Een goed beveiligingssysteem verkleint het risico op virussen of andere schadelijke software op uw computer.

Nadere informatie

Norton Internet Security

Norton Internet Security Norton Internet Security Norton Internet Security Deze cd bevat de Norton Internet Security-software. Deze software is ontwikkeld om uw privacy en veiligheid te waarborgen terwijl u on line bent. Op deze

Nadere informatie

SmartRevit SmartAssemblies Etcetera

SmartRevit SmartAssemblies Etcetera De-installeer eerst alle tools die u van Itannex heeft. SmartRevit SmartAssemblies Etcetera Zorg dat u de laatste versie van Revit heeft geïnstalleerd, inclusief alle updates. Het systeem moet verbinding

Nadere informatie

WoordenSTART in een netwerk installeren

WoordenSTART in een netwerk installeren WoordenSTART in een netwerk installeren WoordenSTART is een programma voor het jongste kind en behandelt de basiswoorden die beheerst dienen te worden voordat een kind aan het aanvankelijk leesonderwijs

Nadere informatie

Installatiehandleiding Norman Endpoint Protection SOHO Small Office Home Office

Installatiehandleiding Norman Endpoint Protection SOHO Small Office Home Office Installatiehandleiding Norman Endpoint Protection SOHO Small Office Home Office Installatiehandleiding NPRO SOHO licentie 1 12-november-2013 Inhoudsopgave Introductie... 3 Systeemvereisten... 3 Norman

Nadere informatie

Hoe schaf je Microsoft producten aan?

Hoe schaf je Microsoft producten aan? Hoe schaf je Microsoft producten aan? Emile van Thienen Senior Software License Specialist emile@centralpoint.nl Microsoft Licenties Wat zijn Microsoft licenties Gebruikers recht/overeenkomst Elke onderneming

Nadere informatie

In de meeste netwerkomgevingen staan de firewalls het browsen of surfen op internet toe.

In de meeste netwerkomgevingen staan de firewalls het browsen of surfen op internet toe. m:\helpdesk\vgmbox\documenten\handleiding - inzet binnen beveiligd netwerk (dmv proxyserver) - 20110112 - tbv pdf.doc Inzet van De VGM Box binnen een beveiligd netwerk Dit document beschrijft het functioneren

Nadere informatie

Scenario Advies SYSTEEMEISEN. November Versie 5.0

Scenario Advies SYSTEEMEISEN. November Versie 5.0 Scenario Advies SYSTEEMEISEN November 2016 Versie 5.0 Hoofdstuk 1, Inleiding Scenario Advies Inhoud 1 Inleiding Scenario Advies... 1 2 Netwerkomgeving... 1 2.1 Windows besturingssystemen... 1 2.1.1 Netwerk

Nadere informatie

Gratis virusscanner AVG installeren en afstellen

Gratis virusscanner AVG installeren en afstellen Gratis virusscanner AVG installeren en afstellen AVG Anti-Virus Free Edition (inmiddels is ook een Nederlandstalige versie beschikbaar) is een voor thuisgebruik gratis virusscanner en anti-spyware tool,

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Aan de slag...3

Hoofdstuk 1: Aan de slag...3 F-Secure Anti-Virus for Mac 2014 Inhoud 2 Inhoud Hoofdstuk 1: Aan de slag...3 1.1 Wat moet er na de installatie gebeuren?...4 1.1.1 Abonnement beheren...4 1.1.2 Het product openen...4 1.2 Hoe zorg ik ervoor

Nadere informatie

Handleiding voor snelle installatie

Handleiding voor snelle installatie Handleiding voor snelle installatie ESET NOD32 Antivirus v3.0 ESET NOD32 Antivirus biedt de beste beveiliging voor uw computer tegen kwaadaardige code. Gebouwd met de ThreatSense scanmachine, die geïntroduceerd

Nadere informatie

Installatiehulp (Dutch) De eerste stappen

Installatiehulp (Dutch) De eerste stappen De eerste stappen Installatiehulp (Dutch) Het doet ons genoegen dat u voor ons product hebt gekozen en wij hopen dat u tevreden bent over uw nieuwe G DATA software. Als iets niet meteen duidelijk is, kan

Nadere informatie

Een Image van Windows maken

Een Image van Windows maken Een Image van Windows maken Waar een back-up zich in het algemeen richt op het veiligstellen en zo nodig herstellen van uw bestanden, herstelt u met images de volledige inhoud van een partitie of harde

Nadere informatie

Externe toegang met ESET Secure Authentication. Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0

Externe toegang met ESET Secure Authentication. Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0 Externe toegang met ESET Secure Authentication Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 1 Inleiding:... 2 Stap 1: Download eenmalig Eset Secure Authentication op uw smartphone...

Nadere informatie

Uw zakelijke ICT-omgeving goed geregeld en optimaal beveiligd voor een vast bedrag per maand

Uw zakelijke ICT-omgeving goed geregeld en optimaal beveiligd voor een vast bedrag per maand PC-Score introduceert: DÉ TOTAALOPLOSSING VOOR ONDERNEMERS Storingsdienst, netwerkbeheer, antivirus, onderhoud en hulp op afstand. Veilig en snel! Uw zakelijke ICT-omgeving goed geregeld en optimaal beveiligd

Nadere informatie

HET BESTURINGSSYSTEEM

HET BESTURINGSSYSTEEM HET BESTURINGSSYSTEEM Een besturingssysteem (ook wel: bedrijfssysteem, in het Engels operating system of afgekort OS) is een programma (meestal een geheel van samenwerkende programma's) dat na het opstarten

Nadere informatie

Tarief. Sage BOB 30 Licentie Modus

Tarief. Sage BOB 30 Licentie Modus Tarief Sage BOB 30 Januari 2013 Sage BOB 30 SQL - Beheeroplossing Tarieven KMO/VZW Software (1) Basis B30A10000 Sage BOB 30 Boekhouding Monopost Mono dossier 875 Software - Opties B30A10100 Analytische

Nadere informatie

Het downloaden, installeren en autoriseren van de software van ArcGIS 10.1 for Desktop for Single Use licenties

Het downloaden, installeren en autoriseren van de software van ArcGIS 10.1 for Desktop for Single Use licenties 1 15 Het downloaden, installeren en autoriseren van de software van ArcGIS 10.1 for Desktop for Single Use licenties Inhoudsopgave 1. Download de software... 1 1.1 Creëer een Global Account... 2 1.2 Verwerf

Nadere informatie

Installatiehandleiding: Kaspersky Password Manager 5.0

Installatiehandleiding: Kaspersky Password Manager 5.0 Installatiehandleiding: Kaspersky Password Manager 5.0 Deze handleiding behandelt het volgende: 1. Kaspersky Password Manager 4.0 verwijderen 2. Installatie 3. Klaarmaken voor gebruik Duur installatie:

Nadere informatie

Remote Back-up Personal

Remote Back-up Personal handleiding Remote Back-up Personal Versie 4 1 INLEIDING... 3 1.1 SYSTEEMEISEN... 3 1.2 BELANGRIJKSTE FUNCTIES... 3 2 INSTALLATIE BACK-UP MANAGER... 4 2.1 VOLLEDIGE DATA BESCHIKBAARHEID IN 3 STAPPEN...

Nadere informatie

Prijslijst Wings Boekhouding en Logistiek Prijzen exclusief btw, geldig vanaf 01/01/2014 Prijswijzigingen voorbehouden.

Prijslijst Wings Boekhouding en Logistiek Prijzen exclusief btw, geldig vanaf 01/01/2014 Prijswijzigingen voorbehouden. Prijslijst Wings Boekhouding en Logistiek Prijzen exclusief btw, geldig vanaf 01/01/2014 Prijswijzigingen voorbehouden. Wings uitvoering: STANDAARD PROFESSIONAL ENTERPRISE licentie SA (1) licentie SA (1)

Nadere informatie

Met vragen kunt u terecht bij de DIOS Helpdesk (zie onder Informatie en communicatie ).

Met vragen kunt u terecht bij de DIOS Helpdesk (zie onder Informatie en communicatie ). Handleiding voor medewerkers FSW Secure Access Portal Faculteit der Sociale Wetenschappen Handleiding versie: 18 maart 2008 FSW Secure Access Portal De FSW Secure Access Portal (kortweg Portal) biedt een

Nadere informatie

Back-up Online van KPN Handleiding Windows XP, Vista, 7, 8 v 1.0 PC Client built2013 13.0.0.13167

Back-up Online van KPN Handleiding Windows XP, Vista, 7, 8 v 1.0 PC Client built2013 13.0.0.13167 Back-up Online van KPN Handleiding Windows XP, Vista, 7, 8 v 1.0 PC Client built2013 13.0.0.13167 Gebruikershandleiding Back-up Online Pagina 1 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Installatie... 4 2.1 Installatie

Nadere informatie

Wat houdt Symantec pcanywhere 12.0 in? Belangrijkste voordelen Gemakkelijke en veilige externe verbindingen Waarde Vertrouwen

Wat houdt Symantec pcanywhere 12.0 in? Belangrijkste voordelen Gemakkelijke en veilige externe verbindingen Waarde Vertrouwen Symantec pcanywhere 12.0 Toonaangevende oplossing voor helpdeskondersteuning en probleemoplossing op afstand Wat houdt Symantec pcanywhere 12.0 in? Symantec pcanywhere, de toonaangevende oplossing voor

Nadere informatie

ZIEZO Remote Back-up Personal

ZIEZO Remote Back-up Personal handleiding ZIEZO Remote Back-up Personal Versie 4 1 INLEIDING... 3 1.1 SYSTEEMEISEN... 3 1.2 BELANGRIJKSTE FUNCTIES... 3 2 INSTALLATIE BACK-UP MANAGER... 4 2.1 VOLLEDIGE DATA BESCHIKBAARHEID IN 3 STAPPEN...

Nadere informatie

SYSTEEMEISEN SCENARIO ADVIES

SYSTEEMEISEN SCENARIO ADVIES Scenario Advies SYSTEEMEISEN SCENARIO ADVIES Oktober 2015 Versie 1.2 Hoofdstuk 1, Inleiding Systeemeisen Scenario Advies Inhoud 1 Inleiding Systeemeisen Scenario Advies... 1 2 Systeemeisen... 1 2.1 Besturingssystemen...

Nadere informatie

SchoolNet. In samenwerking met de Vlaamse overheid. De complete internetoplossing voor uw school Ultraveilig. Ultrasnel. Ultrabetrouwbaar.

SchoolNet. In samenwerking met de Vlaamse overheid. De complete internetoplossing voor uw school Ultraveilig. Ultrasnel. Ultrabetrouwbaar. SchoolNet In samenwerking met de Vlaamse overheid De complete internetoplossing voor uw school Ultraveilig. Ultrasnel. Ultrabetrouwbaar. Schoolvriendelijk en professioneel SchoolNet is een set van flexibele

Nadere informatie

Acer erecovery Management

Acer erecovery Management 1 Acer erecovery Management Acer erecovery Management is een hulpprogramma dat door het softwareteam van Acer werd ontwikkeld en u een eenvoudig, betrouwbaar en veilig middel biedt om uw computer opnieuw

Nadere informatie

Menu. Open een document. Zoomen. Het Claro Boeklezer's menubalk bevat een aantal nuttige functies.

Menu. Open een document. Zoomen. Het Claro Boeklezer's menubalk bevat een aantal nuttige functies. Welkom Claro Boeklezer is een boek lezer die gebruikers in staat stelt om PDF bestanden te lezen of laten voorlezen met de ingebouwde schermlezer. Met deze boeklezer is het mogelijk om digitale boeken

Nadere informatie

2. Installatie Welp op een PC met internet verbinding

2. Installatie Welp op een PC met internet verbinding 1. Welp installeren Welp wordt vanaf internet geïnstalleerd op een PC met een van de volgende besturingssystemen: Windows XP, Windows Vista, Windows 7 of Windows 8. Welp kun je installeren vanaf de NJBB

Nadere informatie

Oplossen van problemen na een foutieve update van Panda

Oplossen van problemen na een foutieve update van Panda Oplossen van problemen na een foutieve update van Panda Dit document beschrijft het oplossen van problemen na een foutieve update van de detectie in Panda Antivirus beveiliging op 11 maart 2015. Oorzaak

Nadere informatie

SchoolNet. De complete internetoplossing voor uw school Ultraveilig. Ultrasnel. Ultrabetrouwbaar.

SchoolNet. De complete internetoplossing voor uw school Ultraveilig. Ultrasnel. Ultrabetrouwbaar. SchoolNet De complete internetoplossing voor uw school Ultraveilig. Ultrasnel. Ultrabetrouwbaar. Schoolvriendelijk en profes SchoolNet is een set van flexibele internetoplossingen voor scholen. Met het

Nadere informatie

Aan de ouders / verzorgers van. nieuwe leerlingen van De Vlaardingse Openbare Scholengroep. Vlaardingen, juni 2014. Geachte heer, mevrouw,

Aan de ouders / verzorgers van. nieuwe leerlingen van De Vlaardingse Openbare Scholengroep. Vlaardingen, juni 2014. Geachte heer, mevrouw, Aan de ouders / verzorgers van nieuwe leerlingen van De Vlaardingse Openbare Scholengroep Vlaardingen, juni 2014 Geachte heer, mevrouw, Uw zoon of dochter is aangemeld als nieuwe leerling aan een van de

Nadere informatie

Algemeen Tarief. Sage BOB 50 Expert EIR - JGR Modus

Algemeen Tarief. Sage BOB 50 Expert EIR - JGR Modus Algemeen Tarief Sage BOB 50 Expert EIR - JGR Modus Januari 2013 BELANGRIJK Commercialiseringsmode JGR (Jaarlijks Gebruiksrecht) Elk programma gecommercialiseerd in JGR-modus houdt zowel de inschrijving

Nadere informatie

Standaard Asta Powerproject Client Versie 13 Installatiedocument v1

Standaard Asta Powerproject Client Versie 13 Installatiedocument v1 Standaard Asta Powerproject Client Versie 13 Installatiedocument v1 22 oktober 2015 Voor vragen of problemen kunt u contact opnemen via: telefoonnummer 030-2729976. Of e-mail naar support@powerproject.nl.

Nadere informatie