Hoofdstuk 1: Aan de slag...3

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoofdstuk 1: Aan de slag...3"

Transcriptie

1 F-Secure Anti-Virus for Mac 2014

2 Inhoud 2 Inhoud Hoofdstuk 1: Aan de slag Wat moet er na de installatie gebeuren? Abonnement beheren Het product openen Hoe zorg ik ervoor dat mijn computer goed is beveiligd? De algemene status van mijn beveiliging weergeven Hoe algemene taken uitgevoerd moeten worden Hoe ziet u wat een product heeft gedaan? De productstatistieken weergeven Ondersteuning krijgen Verwijderen...6 Hoofdstuk 2: De computer beschermen tegen malware Wat zijn virussen en andere malware? Virussen Spyware Riskware Hoe kan ik mijn computer scannen? Bestanden automatisch scannen Bestanden handmatig scannen Virus- en spywaregeschiedenis weergeven Er is malware gevonden tijdens de scan Automatische updates gebruiken De updatestatus controleren...10

3 Hoofdstuk 1 Aan de slag Onderwerpen: Wat moet er na de installatie gebeuren? Hoe zorg ik ervoor dat mijn computer goed is beveiligd? Hoe algemene taken uitgevoerd moeten worden Hoe ziet u wat een product heeft gedaan? Ondersteuning krijgen Verwijderen Informatie over hoe u aan de slag kunt met het product. In dit gedeelte wordt beschreven hoe u aan de slag kunt met dit product.

4 Aan de slag Wat moet er na de installatie gebeuren? Nadat u het product hebt geïnstalleerd moet u uw abonnementscode invoeren om het product te kunnen gebruiken Abonnement beheren U moet uw abonnementscode opgeven na de installatie. Uw abonnementscode invoeren: 1. Klik op de hoofdpagina op Abonnement beheren. 2. Voer de abonnementscode die u hebt ontvangen in het veld Abonnementscode in. 3. Klik op Instellen. Uw abonnement is geldig nadat u uw abonnementscode correct hebt ingesteld Het product openen. Klik op het productpictogram in de menubalk om het product te openen. Tip: Als u het productpictogram permanent aan het Dock wilt toevoegen, opent u Programma's en sleept u het programmapictogram van de Finder naar het Dock. 1.2 Hoe zorg ik ervoor dat mijn computer goed is beveiligd? U kunt de productstatus controleren op de pagina Status om er zeker van te zijn dat uw computer beveiligd is. U kunt uw abonnementsstatus controleren op de pagina Statistieken De algemene status van mijn beveiliging weergeven De pagina Status geeft de algemene status van het product weer. De pagina Status wordt weergegeven wanneer u het product opent. Als een beveiligingsfunctie niet up-to-date is, geeft de pagina een suggestie hoe u het probleem kunt oplossen. Daarnaast wordt de tijd weergegeven waarop de laatste controle op updates is uitgevoerd. De volgende pictogrammen geven de status van het programma en de bijbehorende beveiligingsfuncties weer. Statuspictogram Naam status OK Beschrijving Uw computer is beveiligd. De functie is ingeschakeld en werkt correct. Informatie Het product informeert u over een speciale status van een functie. De functie wordt bijvoorbeeld bijgewerkt.

5 Aan de slag 5 Statuspictogram Naam status Waarschuwing Beschrijving Uw computer is niet volledig beveiligd. Bovendien kan het product zo zijn ingesteld dat alle internetverkeer wordt geblokkeerd. Het product heeft bijvoorbeeld lange tijd geen updates ontvangen of de status van een functie vereist aandacht. Fout Uw computer is niet beveiligd Daarnaast wordt de systeemfirewall mogelijk uitgeschakeld. Uw abonnement is bijvoorbeeld verlopen of een kritieke functie is uitgeschakeld. Uit Een niet-essentiële functie is uitgeschakeld. 1.3 Hoe algemene taken uitgevoerd moeten worden Op de pagina Taken kunt u zien wat u met het product kunt doen en hoe u algemene taken uitvoert. Open als volgt de pagina Taken: Klik op Hulpprogramma's. De pagina Taken wordt geopend. 1.4 Hoe ziet u wat een product heeft gedaan? Op de pagina Statistieken wordt weergegeven wat het product heeft gedaan De productstatistieken weergeven U kunt zien wat het product heeft gedaan sinds de installatie op de pagina Statistieken. De pagina Statistieken openen: Klik op Statistieken. De pagina Statistieken geeft de volgende opties weer: Bij Abonnement wordt de status van uw huidige abonnement weergegeven.

6 Aan de slag Ondersteuning krijgen U kunt de technische ondersteuningsinformatie weergeven en malware-voorbeelden opgeven op de pagina Support Center. Om de pagina Support Center te openen en malware-voorbeelden op te geven, doet u het volgende: 1. Klik op de hoofdpagina op Support Center. De pagina Support Center wordt geopend. 2. Als u denkt dat u een mogelijk schadelijke toepassing hebt gevonden, klikt u op de koppeling naar het F-Secure Sample Analysis System. De website F-Secure Sample Analysis System opent in uw standaardwebbrowser. 3. Volg de instructies op de website om het voorbeeldbestand te verzenden dat u wilt laten analyseren. 1.6 Verwijderen Instructies over het verwijderen van het product. U hebt beheerdersrechten nodig op deze computer om het product te kunnen verwijderen. Volg de instructies om het product te verwijderen: 1. Open de map waarin u het product hebt geïnstalleerd. Standaard wordt het product in de map Toepassingen geïnstalleerd. 2. Open de map <Installation_Folder>. 3. Dubbelklik op het pictogram <Product_Name> verwijderen. Het verwijderprogramma wordt geopend. 4. Klik op Verwijderen. U moet het beheerderswachtwoord invoeren om het product te verwijderen. 5. Voer uw gebruikersnaam en wachtwoord in voor de beheerder en klik op OK. Het product wordt verwijderd van uw computer.

7 Hoofdstuk 2 De computer beschermen tegen malware Onderwerpen: Wat zijn virussen en andere malware? Hoe kan ik mijn computer scannen? Automatische updates gebruiken Virus- en spywarescannen beschermt de computer tegen programma's die persoonlijke gegevens kunnen stelen, de computer kunnen beschadigen of de computer gebruiken voor illegale doeleinden. Alle soorten malware worden standaard onmiddellijk verwerkt wanneer ze worden gedetecteerd, zodat ze geen schade kunnen aanrichten. Standaard worden tijdens een scan voor virussen en spyware uw lokale vaste schijven, alle verwisselbare media (zoals draagbare schijven of cd's) en gedownloade inhoud automatisch gescand. U kunt ook instellen dat uw automatisch worden gescand.

8 De computer beschermen tegen malware Wat zijn virussen en andere malware? Malware zijn programma's die speciaal zijn ontworpen om uw computer te beschadigen, uw computer te gebruiken voor illegale doeleinden zonder uw medeweten of informatie te stelen van uw computer. Malware kan het volgende doen: het beheer van uw webbrowser overnemen, uw zoekpogingen omleiden, ongewenste advertenties weergeven, de websites bijhouden die u bezoekt, persoonlijke gegevens stelen zoals uw bankgegevens, uw computer gebruiken om spam te verzenden en uw computer gebruiken om andere computers aan te vallen. Malwareprogramma's kunnen er ook voor zorgen dat uw computer langzaam en instabiel wordt. U hebt wellicht malware op uw computer als deze plotseling erg langzaam wordt en vaak vastloopt Virussen Een virus is meestal een programma dat zichzelf kan toevoegen aan bestanden en zichzelf kan vermenigvuldigen. Ze kunnen de inhoud van andere bestanden wijzigen zodat uw computer kan worden beschadigd. Een virus is een programma dat meestal zonder uw medeweten op uw computer wordt geïnstalleerd. Daarna probeert het virus zich te vermenigvuldigen. Het virus: gebruikt bepaalde systeembronnen van uw computer kan bestanden op uw computer wijzigen of beschadigen probeert uw computer waarschijnlijk te gebruiken om andere computers te infecteren kan toestaan dat uw computer wordt gebuikt voor illegale doeleinden Spyware Spyware zijn programma's die uw persoonlijke gegevens verzamelen. Spyware kan onder andere de volgende persoonlijke gegevens verzamelen: internetsites die u hebt bezocht, adressen op uw computer, wachtwoorden of creditcardgegevens. Spyware installeert zichzelf bijna altijd zonder uw toestemming. Spyware wordt mogelijk geïnstalleerd samen met een handig programma of door u op een optie te laten klikken in een misleidend pop-upbericht Riskware Riskware is niet ontworpen om uw computer te beschadigen, maar het kan uw computer beschadigen als het onjuist wordt gebruikt. Riskware is niet precies hetzelfde als malware. Riskware-programma's voeren een aantal handige maar mogelijk gevaarlijke functies uit. Voorbeelden van riskware-programma's zijn: programma's voor chatten (zoals IRC, Internet relay chat), programma's voor het overdragen van bestanden via internet van een computer naar een andere,

9 De computer beschermen tegen malware 9 Telefoonprogramma's voor internet (VoIP, Voice Over Internet Protocol ). Software voor toegang op afstand, zoals VNC, scareware, die individuen angst injagen of bedriegen zodat ze dan nep-beveiligingssoftware zullen kopen, of software die ontworpen is om CD-controles te omzeilen of beveiligingen te kopiëren. Als u het programma zelf hebt geïnstalleerd en juist hebt ingesteld, is het minder schadelijk. Als de riskware is geïnstalleerd zonder uw medeweten, is het waarschijnlijke met kwade bedoelingen geïnstalleerd en moet het worden verwijderd. 2.2 Hoe kan ik mijn computer scannen? U kunt uw computer scannen op malware in real-time of handmatig wanneer u maar wilt Bestanden automatisch scannen Realtime scannen beveiligt uw computer door alle bestanden te scannen wanneer ze worden geopend en door toegang te blokkeren tot bestanden die malware bevatten. Wanneer uw computer een bestand probeert te openen, wordt het bestand gescand op malware door realtime scannen voordat uw computer het bestand kan openen. Als realtime scannen schadelijke inhoud vindt, wordt het bestand geïsoleerd voordat het enige schade kan aanrichten. Is realtime scannen van invloed op de prestaties van mijn computer? Normaal merkt u niets van het scanproces omdat het weinig tijd kost en maar weinig systeembronnen gebruikt. De hoeveelheid tijd en systeembronnen nodig voor realtime scannen zijn afhankelijk van bijvoorbeeld de inhoud, locatie en het type van het bestand. Bestanden waarvoor het langer duurt om ze te scannen: Bestanden op verwisselbare media zoals cd's, dvd's en draagbare USB-stations. Gecomprimeerde bestanden zoals ZIP-bestanden. Realtime scannen kan uw computer trager maken in de volgende gevallen: u hebt een computer die niet voldoet aan de systeemvereisten of u opent veel bestanden op hetzelfde moment. Bijvoorbeeld, wanneer u een map opent met veel bestanden die gescand moeten worden Bestanden handmatig scannen U kunt uw bestanden handmatig scannen wanneer u bijvoorbeeld een extern apparaat met uw computer verbindt, om er zeker van te zijn dat deze geen malware bevatten. Het type handmatige scan selecteren U kunt uw hoofdmap of een bepaalde locatie scannen. U kunt handmatig bestanden of mappen scannen als u denkt dat ze mogelijk malware bevatten. Handmatige scan starten: 1. Klik op de hoofdpagina op de pijl onder Scannen. De scanopties worden weergegeven. 2. Selecteer het type scan.

10 De computer beschermen tegen malware 10 Als u Selecteren wat moet worden gescand selecteert, wordt er een venster geopend waarin u de locatie die u wilt scannen kunt selecteren. De scan start automatisch wanneer u Hoofdmap scannen selecteert Virus- en spywaregeschiedenis weergeven Virus- en spyware-geschiedenis geeft virussen en spyware weer die door de real-time beveiliging zijn gevonden en naar de Prullenbak zijn verplaatst. De geschiedenis weergeven: 1. Klik op Hulpprogramma's. 2. Klik op Virus- en spywaregeschiedenis weergeven. De Virus- en spyware-geschiedenis geeft een lijst met bestanden weer die gevonden zijn tijdens een real-time scan en verplaatst zijn naar de Prullenbak Er is malware gevonden tijdens de scan Als er malware wordt gevonden tijdens de scan, verplaatst het product automatisch de geïnfecteerde bestanden naar de Prullenbak. Wanneer malware wordt gevonden, klikt u op Details voor een lijst met geïnfecteerde bestanden die naar de Prullenbak zijn verplaatst. Leeg de Prullenbak om de bestanden permanent te verwijderen. 2.3 Automatische updates gebruiken Automatische updates zorgen ervoor dat de beveiliging van uw computer wordt bijgewerkt. Het product haalt de laatste updates op voor uw computer wanneer u verbinding hebt met internet. Het detecteert het netwerkverkeer en stoort het andere internetgebruik niet, zelfs niet wanneer het netwerk langzaam is De updatestatus controleren Datum en tijd van de nieuwste update weergeven. Het product downloadt automatisch de nieuwste updates wanneer u verbinding maakt met internet. Controleren of u beschikt over de nieuwste updates: Klik op de hoofdpagina op Statistieken.

F-Secure Anti-Virus for Mac 2015

F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 2 Inhoud F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 Inhoud Hoofdstuk 1: Aan de slag...3 1.1 Abonnement beheren...4 1.2 Hoe zorg ik ervoor dat mijn computer goed is beveiligd?...4

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Installatie...4. Hoofdstuk 2: Aan de slag...7. Hoofdstuk 3: Security Cloud...14

Hoofdstuk 1: Installatie...4. Hoofdstuk 2: Aan de slag...7. Hoofdstuk 3: Security Cloud...14 Anti-Virus 2015 2 Inhoud Anti-Virus 2015 Inhoud Hoofdstuk 1: Installatie...4 1.1 Voordat u de eerste keer installeert...5 1.2 Het product voor het eerst installeren...5 1.3 Toepassingen installeren en

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Installatie...4

Hoofdstuk 1: Installatie...4 F-Secure Anti-Virus 2014 F-Secure Anti-Virus 2014 Inhoud 2 Inhoud Hoofdstuk 1: Installatie...4 1.1 Voordat u de eerste keer installeert...5 1.2 Het product voor het eerst installeren...6 1.3 Toepassingen

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Installatie...5

Hoofdstuk 1: Installatie...5 F-Secure Internet Security 2014 F-Secure Internet Security 2014 Inhoud 2 Inhoud Hoofdstuk 1: Installatie...5 1.1 Voordat u de eerste keer installeert...6 1.2 Het product voor het eerst installeren...7

Nadere informatie

Internet Security 2015

Internet Security 2015 Internet Security 2015 2 Inhoud Internet Security 2015 Inhoud Hoofdstuk 1: Installatie...5 1.1 Voordat u de eerste keer installeert...6 1.2 Het product voor het eerst installeren...6 1.3 Toepassingen installeren

Nadere informatie

F-Secure Mobile Security. Android

F-Secure Mobile Security. Android F-Secure Mobile Security Android F-Secure Mobile Security Inhoud 2 Inhoud Hoofdstuk 1: Installatie...4 1.1 Installeren...5 1.2 Activeren...6 1.3 Het product configureren...7 1.4 Het product verwijderen

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding i Inhoud McAfee VirusScan 3 McAfee SecurityCenter... 5 SecurityCenter-functies... 6 SecurityCenter gebruiken... 7 SecurityCenter bijwerken... 13 Beveiligingsproblemen oplossen of

Nadere informatie

cprotect BESCHERM HET ONVERVANGBARE VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING

cprotect BESCHERM HET ONVERVANGBARE VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING cprotect BESCHERM HET ONVERVANGBARE VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cprotect: Bescherm het onvervangbare! cprotect is een applicatie die u eenvoudig op uw (Android)

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding i Inhoud Inleiding 3 McAfee SecurityCenter... 5 SecurityCenter-functies... 6 SecurityCenter gebruiken... 7 SecurityCenter bijwerken... 13 Beveiligingsproblemen oplossen of negeren...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding i Inhoud Inleiding 3 McAfee SecurityCenter...5 SecurityCenter-functies...6 SecurityCenter gebruiken...7 Beveiligingsproblemen oplossen of negeren...17 Werken met waarschuwingen...23

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding i Inhoud McAfee Internet Security 3 McAfee SecurityCenter...5 SecurityCenter-functies...6 SecurityCenter gebruiken...7 Beveiligingsproblemen oplossen of negeren...17 Werken met waarschuwingen...21

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding i Inhoud McAfee Total Protection 7 McAfee SecurityCenter 9 Eigenschappen... 10 SecurityCenter gebruiken... 11 Koptekst... 11 Linkerkolom... 11 Hoofdvenster... 12 Informatie over

Nadere informatie

cprotect BESCHERM HET ONVERVANGBARE VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING

cprotect BESCHERM HET ONVERVANGBARE VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING cprotect BESCHERM HET ONVERVANGBARE VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cprotect: Bescherm het onvervangbare! cprotect is een applicatie die u eenvoudig op uw (Android)

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding i Inhoud McAfee Total Protection 3 McAfee SecurityCenter... 5 SecurityCenter-functies... 6 SecurityCenter gebruiken... 7 SecurityCenter bijwerken... 13 Beveiligingsproblemen oplossen

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding i Inhoud Inleiding 5 McAfee SecurityCenter 7 Eigenschappen... 8 SecurityCenter gebruiken... 9 Koptekst... 9 Linkerkolom... 9 Hoofdvenster... 10 Informatie over SecurityCenter-pictogrammen...

Nadere informatie

Norton Security with Backup

Norton Security with Backup TM Norton Security with Backup Producthandleiding Zorg voor het milieu: een vanzelfsprekende zaak. Symantec heeft de kaft van deze handleiding verwijderd om de ecologische voetafdruk van onze producten

Nadere informatie

Norton Security. Producthandleiding

Norton Security. Producthandleiding Norton Security Producthandleiding Zorg voor het milieu: een vanzelfsprekende zaak. Symantec heeft de kaft van deze handleiding verwijderd om de ecologische voetafdruk van onze producten te verkleinen.

Nadere informatie

Inhoud. McAfee Internet Security 3

Inhoud. McAfee Internet Security 3 i Inhoud McAfee Internet Security 3 McAfee SecurityCenter... 5 SecurityCenter-functies... 6 SecurityCenter gebruiken... 7 SecurityCenter bijwerken... 13 Beveiligingsproblemen oplossen of negeren... 17

Nadere informatie

Microsoft Windows 7 / Vista / XP / 2000 / Home Server / NT4 (SP6) Handleiding Aan de slag

Microsoft Windows 7 / Vista / XP / 2000 / Home Server / NT4 (SP6) Handleiding Aan de slag Microsoft Windows 7 / Vista / XP / 2000 / Home Server / NT4 (SP6) Handleiding Aan de slag ESET NOD32 Antivirus biedt geavanceerde beveiliging van uw computer tegen schadelijke code. Op basis van de ThreatSense

Nadere informatie

Handleiding. Copyright 2011/2012 Bitdefender

Handleiding. Copyright 2011/2012 Bitdefender Handleiding Copyright 2011/2012 Bitdefender Bitdefender Total Security 2012 Handleiding Publication date 2011.07.27 Copyright 2011/2012 Bitdefender Wettelijke bepaling Alle rechten voorbehouden. Geen enkel

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding AVG AntiVirus Gebruikershandleiding Documentrevisie AVG.01 (9/16/2015) C opyright AVG Technologies C Z, s.r.o. Alle rechten voorbehouden. Alle overige handelsmerken zijn het eigendom van de respectieve

Nadere informatie

Bitdefender Internet Security 2015 Handleiding

Bitdefender Internet Security 2015 Handleiding HANDLEIDING Bitdefender Internet Security 2015 Handleiding Publication date 10/17/2014 Copyright 2014 Bitdefender Wettelijke bepaling Alle rechten voorbehouden. Geen enkel deel van dit boek mag worden

Nadere informatie

Handleiding. Copyright 2013 Bitdefender

Handleiding. Copyright 2013 Bitdefender Handleiding Copyright 2013 Bitdefender Bitdefender Antivirus Plus Handleiding Publication date 07/04/2013 Copyright 2013 Bitdefender Wettelijke bepaling Alle rechten voorbehouden. Geen enkel deel van dit

Nadere informatie

Bitdefender Total Security 2015 Handleiding

Bitdefender Total Security 2015 Handleiding HANDLEIDING Bitdefender Total Security 2015 Handleiding Publication date 10/17/2014 Copyright 2014 Bitdefender Wettelijke bepaling Alle rechten voorbehouden. Geen enkel deel van dit boek mag worden gereproduceerd

Nadere informatie

ESET NOD32 ANTIVIRUS 6

ESET NOD32 ANTIVIRUS 6 ESET NOD32 ANTIVIRUS 6 Gebruikershandleiding (bedoeld voor productversie 6.0 en hoger) Microsoft Windows 8 / 7 / Vista / XP / Home Server Klik hier om de recentste versie van dit document te downloaden

Nadere informatie

Handleiding. Copyright 2013 Bitdefender

Handleiding. Copyright 2013 Bitdefender Handleiding Copyright 2013 Bitdefender Bitdefender Total Security Handleiding Publication date 07/04/2013 Copyright 2013 Bitdefender Wettelijke bepaling Alle rechten voorbehouden. Geen enkel deel van dit

Nadere informatie

AVG AntiVirus 2015. Gebruikershandleiding. Documentrevisie 2015.03 (10/24/2014)

AVG AntiVirus 2015. Gebruikershandleiding. Documentrevisie 2015.03 (10/24/2014) AVG AntiVirus 2015 Gebruikershandleiding Documentrevisie 2015.03 (10/24/2014) C opyright AVG Technologies C Z, s.r.o. Alle rechten voorbehouden. Alle overige handelsmerken zijn het eigendom van de respectieve

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Norton AntiVirus Gebruikershandleiding De software die in dit boek wordt beschreven, valt onder een licentieovereenkomst en mag alleen worden gebruikt in overeenstemming met de voorwaarden

Nadere informatie

Handleiding. Copyright 2013 Bitdefender

Handleiding. Copyright 2013 Bitdefender Handleiding Copyright 2013 Bitdefender Bitdefender Internet Security Handleiding Publication date 07/04/2013 Copyright 2013 Bitdefender Wettelijke bepaling Alle rechten voorbehouden. Geen enkel deel van

Nadere informatie

AVG AntiVirus 2015. Gebruikershandleiding. Documentrevisie 2015.02 (02/09/2014)

AVG AntiVirus 2015. Gebruikershandleiding. Documentrevisie 2015.02 (02/09/2014) AVG AntiVirus 2015 Gebruikershandleiding Documentrevisie 2015.02 (02/09/2014) C opyright AVG Technologies C Z, s.r.o. Alle rechten voorbehouden. Alle overige handelsmerken zijn het eigendom van de respectieve

Nadere informatie