Kortessem VV. Voetbalseizoen Jeugd opleidingsplan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kortessem VV. Voetbalseizoen 2015-2016. Jeugd opleidingsplan"

Transcriptie

1 Jeugdopleidingsplan Voetbalseizoen

2 1. Het FUN-aspect FUN = al spelende leren In de opleiding dienen veel leuke leermomenten aangeboden te worden: van spelplezier over trainingsplezier naar competitieplezier. Ook volwassenen gaan naar de training om een matchke te spelen. Het hebben van plezier in voetbal is het allerbelangrijkste voor het zelfvertrouwen, het ontwikkelen en het beter voetballen. Plezier voor iedereen: van debutantje tot profspeler! Fun voor iedere speler, ook voor de 'mindere goden'! Het plezier om te spelen en het plezier om te leren = voetbal spelen! Terugkeer naar het plezier van het straatvoetbal! IEDERE SPELER: Speelt bijna de gehele tijd voetbal Komt vaak aan de bal Krijgt veel scoringskansen Mag vrij spelen Wordt gesteund en wordt aangemoedigd door de coach en de ouders 2. Het FORMATION-aspect FORMATION = procesgericht leren Uitgangspunten van een doelgericht opleidingsproces: Gerichtheid naar het einddoel: o Wat moet de jeugdspeler kunnen op het einde van de opleiding? o Welke einddoelstellingen dienen op technisch, tactisch, mentaal en fysiek vlak bepaald te worden? Wedstrijdgerichtheid: o De speler dient na zijn opleiding klaar te zijn om in de wedstrijd te presteren. o Wet van de transfer: wedstrijdvormen als het kan, tussenvormen als het moet.

3 Methodische opbouw: o Wet van de geleidelijkheid en wet van de herhaling o Doelstellingen worden gepland en geëvalueerd. Leeftijdskarakteristieken en vaardigheidsniveau: o Er zijn typische leeftijdskenmerken op motorisch en psychologisch vlak, afhankelijk van de groeiontwikkeling en de rijpheid Er moeten doelstellingen per ontwikkelingsfase bepaald worden. FORMATION : Voetbal = levensschool De jeugdspeler verwerft menselijke waarden via het voetbalspel: o Respect voor anderen: trainer, medespeler, tegenspeler, scheidsrechter, begeleiders, toeschouwers,... o Respect voor zichzelf: rust, verzorging, voeding,. o Respect voor het materiaal en de infrastructuur. De jeugdspeler leert neen zeggen tegen corruptie, druggebruik, racisme en geweld in het voetbal. De jeugdspeler speelt om te winnen maar leert verliezen. De jeugdspeler leert de spelregels van het voetbalspel na te leven (= fair-play). De jeugdspeler leert leefregels (= discipline) na te leven en zelfdiscipline te verwerven. De jeugdspelers leren samenleven en samenwerken om sociale competenties te verwerven.

4 3. Het leerplan 3.1. Inleiding: leren is: Een continu proces met ontwikkelingsdoelen die ontwikkelingslijnen vormen: van...via...naar... Cumulatief waarbij de al verworven vaardigheden de basis voor de nieuw aan te leren vaardigheden vormen het voetbalontwikkelingsmodel. Het voetbalontwikkelingsmodel is gebaseerd op het ontwikkelingsmodel van «balsporten». Het voetbalontwikkelingsmodel omvat 4 hoofdfasen met een vloeiende overgang van de ene fase naar de andere. De voetballeeftijd is hierbij de leidraad maar er zijn grote individuele verschillen per leeftijd in de verschillende ontwikkelingsdomein mogelijk (vb. fysieke achterstand t.o.v. mentale voorsprong tijdens de puberteit). De jeugdopleider kiest op technisch, tactisch, mentaal en fysiek vlak leerdoelen en -inhouden in functie van de ontwikkelingsfase waarin de groep zich bevindt. De huidige spelvormen 2-2, 5-5, 8-8 en zijn afgeleid van het voetbalontwikkelingsmodel Het ontwikkelingsmodel bij balsporten: Van aanleren "algemene balvaardigheid" naar "presteren in groepsverband": Ontwikkelen van algemene balvaardigheden (U4-U5) Evolutie van individueel naast elkaar spelen (U5) naar individueel tegen elkaar spelen (= oppositiespelen) (U6) Leren samenspelen met één of meerdere spelers zonder gedifferentieerde opdrachten om zo het egocentrisme te doorbreken (U7-U9) Geleidelijk aan evolueren naar spelen in teamverband met gedifferentieerde opdracht (vanaf U10)

5 LEEFTIJD BESCHRIJVING SPELDIMENSIE VOORFASE U4-U5 Multimove (balgewenning) FASE 1 U6 Ik en de bal (exploratie) 2-2 FASE 2 U7-U8-U9 Collectief spel "dichtbij" 5-5 FASE 3 U10-U11 U12-U13 Collectief spel "2 graad" 8-8 FASE 4 vanaf U15 Collectief spel "veraf"" 11-11

6 4. Trainingen 4.1. Algemeen Iedere training wordt zoveel mogelijk volgens de KBVB methode (= wedstrijdvormen en tussenvormen) opgebouwd! Het middel om het doel te helpen verwezenlijken. Dat wil dus zeggen dat we uitgaan van reële wedstrijdsituaties afgewisseld met vereenvoudigde oefeningen. OPBOUW: STRAATVOETBAL OPWARMING WEDSTRIJDVORM 1 TUSSENVORM 1 WEDSTRIJDVORM 2 TUSSENVORM 2 COOLING DOWN AFSLUITING HUISWERK Onze trainers zullen dan ook volgens deze modellen werken in overleg met de TVJO! De jaarplanning aangaande de thematrainingen( augustus tem.mei) wordt door de TVJO opgemaakt en maandelijks doorgegeven aan onze trainers! Elke maand wordt er gewerkt rond een centraal thema conform aan de opgelegde eindtermen per categorie. De gradatie en de moeilijkheidsgraad van de oefeningen voor het centrale thema worden mee bepaald door : De leeftijd en categorie waarin de speler aantreedt. De technische verworvenheden van de spelersgroep De progressie die de spelers maken De juiste demonstratie en ontleding van de techniek Het veelvuldig herhalen en inoefenen van de oefenstof

7 In de eerste training van de nieuwe maand staat de modeltraining rond het centrale thema centraal. In alle ploegen wordt dan hetzelfde centrale thema onderwezen op volgende wijze : - Demonstratie + uitleg - Aanleren - Verbeterd optreden en de techniek aanzuiveren - Opdracht om thuis verder te verwerven Tips voor de opwarming: - De opwarming en van alle jeugdspelers bij KVV moet in de mate van het mogelijke uniform verlopen. - Daarom dat zowel bij de opwarming voor een training als voor een wedstrijd KVV vraagt aan elke trainer om een keuze te maken uit opgelegde conforme oefeningen( bepaling door TVJO) - Voorwaarde: elke speler beschikt over een degelijke bal!

8 Praktische tips, aanbevelingen en raadgevingen voor (nieuwe) trainers: - Elk jaar weer worden bij KVV nieuwe trainers gezocht en gelukkig ook gevonden. Die mensen beschikken vaak over een ruime dosis enthousiasme en voetbalkennis. Maar veel van de trainers die aangetrokken worden voor de jongste categorieën (debutantjes en duiveltjes) hebben weinig concrete trainingservaring, zeker met een zo jonge spelersgroep. - Elk seizoen vinden nieuwe trainers het wiel weer uit : hoe begin je er aan? Waarop let je? Wat is nu echt van belang? Hoe breng ik variatie in een oefening? Hoe zorg ik voor een goede gradatie (opdrijven of verminderen van de weerstand,...)?... - Het belangrijkste hulpmiddel is uiteraard de inbreng van de TVJO in de persoonlijke coaching van nieuwe trainers. Die aanpak blijft, ook vanuit menselijk oogpunt, heel belangrijk. - De TVJO zorgt, bij elke voor leeftijdscategorie, niet alleen voor een correcte implementatie van het jeugdplan van KVV. Ze staan nieuwe trainers ook altijd met raad en daad bij. - Een ander hulpmiddel voor beginnende trainers is deze tekst. In deze tekst verwerkten we een aantal praktische tips en trucs voor beginnende trainers, in eerste instantie bij de jongste groepen. De tekst is uiteraard ook aanbevolen lectuur voor andere trainers. - Trainingen moet steeds schriftelijk voorbereid worden zodat een evaluatie achteraf door de TVJO mogelijk is, deze voorbereiding moet dus ook bewaard worden. Achteraan in deze bundel is een standaardformulier voor de trainersvoorbereiding aanwezig.

9 4.2. Hoe bouw je op? Om het leerproces tijdens een training te verbeteren is het verstandig een training goed op te bouwen. Dat vergt voorbereiding: Eerst moet gekeken worden naar de groep : wie train je, hoe oud zijn de spelers, welk niveau halen ze? Voor de training wordt een doelstelling bepaald, eventueel vanuit een concreet probleem dat je vaststelt tijdens een wedstrijd. Die doelstelling kan ook passen binnen een opleidingsschema op langere termijn. Er wordt oefenstof gezocht die ervoor kan zorgen dat de doelstelling kan worden gehaald. Aarzel niet om daarvoor de coördinator of een collega-trainer aan te spreken. Dan wordt de training uitgevoerd, met het accent van de coaching op de doelstelling. Na de training controleert en evalueert de trainer de oefeningen. Om een training werkbaar te maken, wordt ze opgedeeld in een aantal fasen rekening houdende met afspraken De opwarming hoeft geen professionele opwarming te zijn met warmlopen, stretching Bij de jongste groepen is het belangrijker dat de spelers eerst even uitrazen om vervolgens geconcentreerd en gemotiveerd aan de training te beginnen. Vaak zijn ze al heel actief bezig geweest voor de training begint. Spelletjes als tikkertje zijn daarvoor goed te gebruiken, maar natuurlijk kan het geen kwaad als de bal er ook al bij wordt gebruikt (duur 10 minuten)! Je kan er ook voor kiezen om van een aantal opwarmingsoefeningen een vast stramien te maken dat aan het begin van elke training weer tevoorschijn komt. Zo kunnen de spelers die opwarming na verloop van tijd met minimale begeleiding goed uitvoeren In de oriëntatiefase wordt een eerste aanzet gegeven voor de doelstelling van de training : relatief lichte oefenstof, waar meestal op technische aspecten gewezen kan worden : passeren per paar, slalom binnenkant voet - beide voeten gebruiken,... (20 min.) In de kern van de training worden 1 of 2 belangrijke oefeningen voorzien die nauw aansluiten bij de doelstelling van de training. De oefeningen in de oriëntatiefase kunnen daartoe ook al een aanzet geven. Meestal worden in deze fase afwerkvormen, positiespelen of kleine wedstrijdjes gebruikt (20 min.).

10 Bij de toepassingsfase moet het geleerde in de praktijk worden toegepast : meestal wordt er dan gekozen voor een wedstrijdje. De regels kunnen aangepast worden, zodat er extra nadruk op de doelstelling kan worden gelegd : bvb. een wedstrijdje zonder doelen, waarbij een punt gescoord wordt wanneer de bal een bepaald aantal keer achtereenvolgens door spelers van dezelfde ploeg wordt aangeraakt. Daarmee wordt geoefend op balbezit (20 min.) Tijdens de afsluiting praat de trainer met zijn spelers. Hij wijst op elementen die niet echt goed gingen, geeft complimentjes over de inzet en informatie over de volgende training of wedstrijd. Hij kan ook controleren of zijn spelers iets hebben geleerd. Vervolgens helpen de spelers om het materiaal mee op te ruimen. ( 5 min.) Eenmaal klaar met trainen gaat de trainer voor zichzelf na welke oefeningen wel of niet goed liepen en waar dat aan lag. Dit is controle- & evaluatiefase Hoe kan je de weerstand aanpassen? Er zijn een aantal weerstanden die het moeilijker kunnen maken om te voetballen. Dit zijn zowat de belangrijkste: - de bal - aantal medespelers - aantal tegenstanders - tijd - ruimte - doelgerichtheid - spelregels - spanning, druk De trainer kan elk van die elementen gebruiken om een oefening makkelijker of moeilijker te maken. Het zal voor iedereen duidelijk zijn dat een duiveltje de oefenstof van een U10 niet zonder meer aankan. Maar wellicht kan hij wel de essentie van de oefening meepikken, mits de oefening daaraan wordt aangepast. Een paar voorbeelden van hoe de weerstanden kunnen worden aangepast:

11 - Een oefening makkelijker maken: grotere ruimte; meer medespelers en minder tegenstanders; meer tijd; spelregels vereenvoudigen. - Een oefening moeilijker maken: meer tegenstanders en minder medespelers; de spanning verhogen ("winnende goal"/ "de speler die de bal nu niet goed speelt ruimt op" ); minder ruimte geven (daardoor moeten ze sneller denken en handelen = moeilijker); de regels moeilijker maken, bijvoorbeeld maximaal 3 keer raken, of alleen in een tijd scoren. - Als de trainer bijvoorbeeld tijdens de wedstrijd op het einde van de training (7:7) merkt dat de spelers niet toekomen aan een individuele actie, dan kan hij : het veld groter maken, zodat het makkelijker wordt om een actie te maken (man uitschakelen); twee wedstrijden van 4:4, respectievelijk 3:3 voorzien, waardoor iedereen veel meer ruimte heeft om een actie te kunnen maken; 4.4. Welke manieren van coachen zijn er? Het belangrijkste bij de coaching tijdens wedstrijden en trainingen is dat de speler begrijpt wat de trainer bedoelt en wat hij wil. Het is belangrijk dat de woordkeuze ook aansluit bij de leefwereld van de speler. Gebruik daarom geen te moeilijke technische termen voor ze werden uitgelegd en ingeoefend. Nog belangrijker is dat de spelers weten waarom ze tijdens de trainingen bepaalde oefeningen moeten doen. Toon hoe de oefeningen kunnen toegepast worden. Op die manier krijgen de oefeningen zin voor de spelers. Zorg ervoor dat de spelers intensief bij de training worden betrokken. Het probleem dat de trainer heeft gezien, is immers ook het probleem van de speler of de ploeg! Laat de spelers daarom zelf nadenken. Stel vragen. Laat de spelers zelf oplossingen verzinnen. Leg bij een partij- of positiespel indien nodig het spel stil, om vervolgens te vragen wat er fout ging of wat er beter kon. Geef aanwijzingen, maar laat de spelers het zelf ontdekken: daar leren ze het meeste van!

12 Er zijn verschillende manieren om aanwijzingen aan spelers te geven : - collectief ten opzichte van individueel - situatief ten opzichte van begeleidend - Collectief betekent dat het hele team wordt aangesproken. Iedereen kijkt en denkt mee. Misschien richt de trainer zich wel tot 1 speler, maar ook de rest wordt bij de vraag betrokken. Voorbeeld : de uitleg voor een oefening of het stilleggen van een oefenwedstrijd om tips te geven. Individueel betekent dat er aanwijzingen aan 1 speler worden gegeven. Misschien neemt een speler de bal altijd verkeerd aan, terwijl de rest van de ploeg het wel goed doet. Dan besteedt de trainer even extra aandacht aan die ene speler. Situatief: In een voetbalsituatie. Het beste voorbeeld ervan is, wanneer de trainer tijdens een trainingswedstrijd of positiespel iets ziet en het spel stillegt. Aan de hand van de posities van de spelers kan hij dan uitleggen of vragen aan de spelers wat er mis ging en hoe het beter kon. Spelers herkennen dan de situatie en zullen de volgende keer op een betere manier handelen. Begeleidend: Een trainer geeft aanwijzingen tijdens het spel : Louis loop mee! - passeren Tom! - probeer maar eens een man uit te schakelen Lukas! -... Het nadeel ervan is dat de speler wel doet wat hem wordt gevraagd, maar dat hij niet altijd weet waarom hij het moet doen. Toch kan deze manier van coachen op bepaalde momenten de voorkeur hebben boven het situatieve coachen. Tijdens officiële wedstrijden kan het spel immers niet worden stilgelegd. Wanneer welke manier van coachen gebruikt moet worden ligt aan de situatie en aan het voetbalprobleem dat je wilt verbeteren. Elke soort van coaching komt elke training wel vaak voor, meestal gecombineerd. Situatieve coaching voor de groep is op die manier meestal collectief. Tijdens het coachen van een wedstrijd moet een trainer zich verstaanbaar kunnen maken. Dit is niet altijd evident. Jonge spelers zijn snel afgeleid en bevinden zich tijdens de wedstrijd in een stresserende situatie. Het geroep van de andere spelers en van de supporters maakt het er niet beter op. Niet alle trainers beschikken over een stem die ver draagt. Daarom zal een trainer, om zich verstaanbaar te maken, er vaak voor moeten kiezen om zijn stem te verheffen.

13 Het is belangrijk dat een trainer weet dat kinderen "roepen" vaak associëren met een boze volwassene. Aarzel daarom niet om de spelers voor en eventueel opnieuw na de wedstrijd eraan te herinneren dat je niet kwaad bent wanneer je roept. De keuze van een goede positie kan ook helpen. De trainer kiest er dan voor om zich zo te plaatsen dat hij met het gezicht naar het veld de wind in de rug heeft. De wind helpt hem dan om zijn stem verder te laten dragen Eindtermen De trainer moet rekening houden met de groep. Hij moet weten wat zijn spelers moeten kunnen maar ook wat ze niet hoeven te kunnen op hun leeftijd. Bij KVV worden daarom eindtermen opgesteld per leeftijdscategorie (zie verder). Die eindtermen bepalen wat spelers aan basisvaardigheden onder de knie moeten hebben wanneer ze overgaan naar een andere leeftijdscategorie. Algemene aandachtspunten Wat de trainer uitlegt, ondersteunt hij best met een voorbeeld. Hij kan een oefening ook (laten) voordoen. Spelers leren meer van wat ze zien dan van wat hun wordt verteld. Leg een oefening kort uit, toon ze vervolgens en laat de spelers zo snel mogelijk starten. Als de oefening eenmaal goed loopt en de spelers vatten de bedoeling, kan de trainer starten met het geven van aanwijzingen. Bij de uitleg is het belangrijk dat de trainer "op het niveau van de spelers" acteert, zowel qua taalgebruik (ze moeten begrijpen wat hij vertelt) als letterlijk : de hoogte. Als spelers steeds omhoog moeten kijken, zal de concentratie eerder afnemen. Een trainer moet er dus geen schrik van hebben om op zich, zeker bij de jongste categorieën, op zijn hurken bij zijn spelers te zetten. De trainer zorgt ervoor dat hij zich tijdens de uitleg zo plaatst dat de zon niet in de ogen van de spelertjes schijnt en/of dat er zich achter zijn rug geen grote groep mensen bevindt. Alle hulpmiddelen worden aangewend om de aandacht van de spelers te krijgen en te houden. Vaak vinden spelertjes een spelletje nog leuker als er punten te winnen zijn: het maakt het spel spannender en motiveert ze meer om goed hun best te doen. Het kan helpen om de concentratie van een groep voor een oefening beter te maken. Vergeet als trainer nochtans ook niet om na de training er even over na te denken of die oefening wel geschikt was!

14 4.6. Hoe kom ik aan oefenstof? Trainers die graag oefenstof willen hebben, moeten eerst bepalen wat ze willen trainen. Vervolgens moet worden bedacht in welke fase van de training de stof moet passen. Vervolgens kan de stof worden aangepast aan het niveau en het aantal spelers. Oefenstof is op vele plaatsen beschikbaar : - Overleg eens met je collega-trainers: welke oefeningen vinden zij geslaagd en waarom? - Op het internet vinden voetbaltrainers interessant oefenmateriaal op diverse sites( Bedenk zelf een oefening en leg ze eens voor aan collegatrainers met meer ervaring of aan de TVJO. 5. Eindtermen 2-2 U5 Balgewenning Football as a dribbling and (debutantjes) U6 Oppositiespelen shooting game BESCHRIJVING VAN DE SPELOMGEVING( 2 VS 2) 1ste fase: Kinderen spelen met de bal naast elkaar. 2de fase: Kinderen spelen tegen elkaar (=oppositiespelen) * 1:1 (het duel), d.w.z. leiden en dribbelen met het accent op scoren.

15 LICHAAMS- EN BALBEHEERSING 1 fase Algemene lichaams- en balvaardigheden Oog-hand en oog-voet coördinatie: werpen, vangen en trappen 2 fase B+: Balgewenning met de voet : leiden, dribbelen en trappen B-: De bal afnemen + het scoren beletten FYSIEK MENTAAL - SOCIAAL - LIFESTYLE KRACHT: heel weinig ontwikkeld LENIGHEID: meestal grote lenigheid UITHOUDING: erg oneconomisch lopen (veel energieverlies), snel moe (maar ook snelle recuperatie) SNELHEID: reactiesnelheid in spelvorm COORDINATIE: - weinig lichaamsbeheersing, evenwichtsgevoel, lichaams-, ruimte- en tijdsbesef, - vaak nog geen voorkeurvoet ontwikkeld (geen dominantie links of rechts) Toont grote spontaniteit Speelt graag en maakt graag plezier Is sterk op zichzelf gericht Is vaak onrustig en vlug afgeleid Kan geen langdurige concentratie aanhouden Is gehecht aan de jeugdopleider Kijkt op naar jeugdopleider Bootst jeugdopleider na Het duel vormt de ideale spel- en leeromgeving bij U6 K+4/K+4 U7 Toepassing 2-2 Football as a short passing (duiveltjes) U8 Uitbreiding naar kort spel game without off-side rule U9 BESCHRIJVING VAN DE SPELOMGEVING( 5 VS 5) Ideale wedstrijdvorm is 5:5 (= enkele ruit) met passafstanden tot ongeveer 10 meter.

16 EINDTERMEN BASISVAARDlGHEDEN Oefeningen balgewenning Leiden van de bal binnen - en buitenkant voet links en rechts, met de voetzool meenemen Aanname bal links en rechts over de grond, binnen- en buitenkant voet, voetzool Aanname bal links en rechts van een stuitende of hoge bal, voetzool Pas geven met links en rechts binnenkant voet Pas geven met links en rechts wreef Pas geven met links en rechts buitenkant voet Na aanname van de bal van richting veranderen, links, rechts en omdraaien Passeerbeweging/dribbel rechts en links met schijnbeweging, overstap 1-2 beweging Afwerken op doel Coördinatieoefeningen Aandacht voor discipline EINDTERMEN WEDSTRIJDGERICHT Meevoetballende keeper Opbouw van achteruit Geen vaste posities Creativiteit, dribbelen kan en mag op elke positie EINDTERMEN MENTAAL Beseffen dat voetballen een teamsport is; winnen en verliezen doe je samen Leren accepteren dat ieder individu anders is en daar respect voor hebben Leren dat er hard gewerkt (getraind) moet worden om een goede prestatie te kunnen leveren Beslissingen van trainers, leiders en scheidsrechters leren accepteren Wisselbeurten horen er ook bij; iedereen wil graag voetballen.

17 BESCHRIJVING VAN DE SPELOMGEVING U10/U11/U12/U13( 8 VS 8) Ideale wedstrijdvorm is 8-8 (= dubbele ruit) met passafstanden tot ongeveer 15 meter (U10/U11) en 20 meter (U12/U13). In deze leeftijdsfase gaat het om het verder ontwikkelen van de techniek. Bij deze groep moeten de basisvaardigheden dus verder aangeleerd en uitgevoerd worden. Het ontwikkelen van inzicht en het herkennen van de spelbedoelingen, binnen de zogenaamde basisvormen. Basisvormen zijn vereenvoudigde voetbalsituaties. Basisvormen kenmerken zich door: > "Voetbaleigen"-karakter (herkenbaarheid van wedstrijdsituaties). > Veel herhalingsmogelijkheden (veel aan de beurt, veel betrokkenheid). > Aanpasbaar aan het niveau/voetbalvermogen binnen deze leeftijd (spelen met weerstanden). Veel mogelijkheden/kansen voor situatiegerichte coaching. Ook hier zijn alle oefeningen met bal. Geef ze ruimte om creatief te zijn en rem ze niet af door hen opdracht te geven de bal zo snel mogelijk te spelen. De schrik om te koppen moet overwonnen worden. Bij deze categorie zal ook de houding tegenover medespelers, tegenstrevers en verantwoordelijken opgevolgd worden. Methodische aanpak om de leerdoelstellingen te realiseren: Fase 1 > Ontwikkelen van de individuele technische vaardigheid binnen vereenvoudigde voetbalsituaties (basisvormen 4 tegen 4 en 7 tegen 7).

18 Fase 2 > Wordt het spel juist gespeeld? > Wordt de spelbedoeling behaald? > Leren spelen binnen een organisatievorm (veldbezetting 4 x 4 of 7 x 7) is van groot belang om de individuele speler optimaal te laten ontwikkelen. Aandachtpunten voor de trainer: > Het gaat in deze categorie vooral om het ontwikkelen van de individuele technische vaardigheid binnen eenvoudige voetbalsituaties ( 4 x 4 en 7 x 7). > Accent ligt op de techniek. > De coaching zal vooral gericht zijn op het verbeteren van de technische vaardigheden en de algemene lichaamscoördinatie. Er zal voortdurend moeten gekeken worden of het spel (ongeacht de vorm) nog wel wordt gespeeld, er nog plezier is en of er nog wordt geleerd. Concreet betekent dit aandacht voor: Juiste keuze voor de basisvorm. Duidelijk maken van de spelbedoeling. Veldbezetting en teamorganisatie. Het gebruiken of aanpassen van de spelregels. Het begeleidend coachen van de technische uitvoering. Het manipuleren van weerstanden (makkelijk of moeilijker maken). Vb. Bal eenmaal raken, veld groter maken,etc. EINDTERMEN VAARDIGHEDEN Herhaling van de vaardigheden bij duiveltjes Duel 1-1, 2-2 Beweging na spelen bal Meer aandacht voor het positiespel Coördinatie Aandacht voor discipline Passeerbeweging

19 EINDTERMEN WEDSTRIJDGERICHT Meevoetballende keeper Opbouw van achteruit Aanval via de flank Druk op de tegenstrever Geen vaste posities Creativiteit, dribbelen kan en mag op elke positie Fair-play EINDTERMEN MENTAAL Leren coachen van medespelers Weten dat je een verplichting hebt naar je team voor wat betreft trainen, spelen en voor wat betreft het nakomen van regels Weten dat wisselbeurten ook kunnen afhangen van de trainingsopkomst, -inzet en van de wedstrijdinstelling en beleving Overigens kan ook met het betreffende team de afspraak worden gemaakt dat bij toerbeurt iedereen een wisselbeurt krijgt Spelregelkennis op willen doen Zie ook bij duiveltjes BESCHRIJVING VAN DE SPELOMGEVING U15( 11 VS 11) Wedstrijd als middel. Wedstrijdrijpheid. De aangeleerde technieken moeten omgezet worden met uitvoering in snelheid en ritmeveranderingen. Vanaf de 14-jarigen krijgen conditietrainingen met bal de nodige aandacht. In deze leeftijdsfase gaat het om het verder ontwikkelen van het inzicht, gekoppeld aan de communicatie. Het verder ontwikkelen van inzicht in en herkennen van spelbedoelingen en algemene uitgangspunten in de hoofdmomenten "balbezit tegenpartij (teamfunctie storen/afschermen van opbouw tegenstander, vastzetten/jagen/duel om de bal, doelpunten voorkomen) en "balbezit" (teamfunctie opbouwen, aanvallen en scoren). Besteed dus aandacht aan spelcombinaties met verhoogde uitvoeringsmogelijkheid en varianten. Op tactisch gebied moeten dus verschillende wedstrijdsituaties aangeleerd worden, op het bord en op het veld. Bijvoorbeeld: wat te doen bij balbezit / verlies?

20 AANLEREN VAN HET VOETBAL ZONDER BAL... MEER MET JE HOOFD DAN MET DE BENEN (plaatsing, vrijlopen.) Methodische aanpak om de leerdoelstellingen te realiseren: Fase 1: Balbezit tegenpartij > Positiespel is belangrijk om samen doelpunten te voorkomen en de bal proberen te heroveren en om vervolgens te kunnen opbouwen, aanvallen en scoren. > Algemene uitgangspunten in de verschillende linies. > Spelbedoeling in de verschillende linies. Fase 2: Balbezit > Positiespel is belangrijk om bij de goal van de tegenpartij te kunnen komen. > Algemene uitgangspunten in de verschillende linies. > Spelbedoeling in de verschillende linies. Aandachtpunten voor de trainer: > Het gaat in deze categorie vooral om de accenten op het vlak van het inzicht en van de communicatie. Wanneer er aan deze beide aspecten te weinig aandacht wordt gegeven zal dit een negatieve invloed hebben op de verdere ontwikkeling op technisch en fysiek vlak van de speler. > Eerst het inzicht in het spel bij het opbouwen, aanvallen en verdedigen. > Daarna het leren functioneren binnen een teamorganisatie ( ). > Taken en functies dienen inhoud te krijgen, steeds binnen de 3 teamfuncties en gekoppeld aan de plaats in het speelveld. Concreet betekent dit aandacht voor: > Veldbezetting > Onderlinge afstand > Kwaliteit van het positiespel.( met en zonder bal ) > Diepte in het spel. EINDTERMEN VAARDIGHEDEN Herhaling vaardigheden miniemen Traptechnieken verder uitwerken: effectbal, dropshot, stiftbal, lobbal,... Voorzetten kunnen geven onder druk Snelheid van uitvoering, omschakeling balbezit/verlies Snelheidsoefeningen en coördinatie Beperkte conditietraining met bal (14-jarigen) Discipline / mentaliteit

21 EINDTERMEN WEDSTRIJDGERICHT Meevoetballende keeper Opbouw van achteruit Druk op de tegenstrever Toepassing/gevaar buitenspelregel coaching van medespelers Uitvoeren van opdrachten Wedstrijdmentaliteit Fair-play EINDTERMEN MENTAAL Coaching Discipline Willen winnen" (verder ontwikkelen) BESCHRIJVING VAN DE SPELOMGEVING U17( 11 VS 11) Wedstrijd als middel. Wedstrijdrijpheid/competitierijpheid. In deze fase wordt het rendement van handelen al belangrijk. Rendement van de taakuitvoering in relatie tot het teamresultaat. Blijven herhalen trap - en stoptechnieken is nog altijd heel belangrijk. Het technische vermogen van de spelers trachten te verhogen. Conditietrainingen met bal krijgen meer aandacht. Vanaf de 15 jarigen beperkte krachttrainingen. Het talent van de speler wordt stilaan verder ontwikkeld. Wie is geschikt voor welke positie en welke taken moet hij hierbij uitvoeren. Leren omgaan met andere speelwijzen (eigen team en tegenstander). Wedstrijdanalyse en analyse van de tegenstander krijgen hier aandacht. Begrip van trainers en begeleiders voor een lichamelijke ongelijkheid (puberteit - slungelperiode) is hier nodig. Spelers krijgen een eerste voorbereiding naar de 1ste ploeg toe. Methodische aanpak om de leerdoelstellingen te realiseren:

22 Fase 1: Balbezit tegenpartij > Algemene principes teamorganisatie en individuele uitvoering van detaak. Het individu in een teamorganisatie; inzicht in taken van teamgenoten; herkennen van sterke en zwakke punten medespelers. Fase 2: Balbezit > Algemene principes teamorganisatie en individuele uitvoering van de taak. Het individu in een teamorganisatie; inzicht in taken van teamgenoten; herkennen van sterke en zwakke punten medespelers. Fase 3: Wisseling van balbezit > Moment van balverlies. > Moment van balverovering. Spelbedoelingen en algemene uitgangspunten eigen maken; algemene principes van het omschakelen. Aandachtpunten voor de trainer: > Ontwikkelen teamtaken, taken per linie, per positie. Wedstrijdcoaching: wedstrijdrijpheid ontwikkelen, ontwikkelen van de individuele bijdrage aan het resultaat van de wedstrijd (start wordt gemaakt met het rendement van handelen). Het accent komt nu te liggen op het complete eisenpakket. > Koppelen aan TECHNIEK + INZICHT EN COMMUNICATIE EINDTERMEN VAARDIGHEDEN Herhaling vaardigheden U15 Positiespel Conditietraining met bal Beperkte krachttraining (15-jarigen) Tekortkomingen bijschaven Zelfdiscipline Wedstrijdanalyse met de trainer

23 EINDTERMEN WEDSTRIJDGERICHT Meevoetballende keeper Opbouw van achteruit Druk op de tegenstrever Positiespel bij balbezit/verlies Coaching van medespelers Snelle analyse directe tegenstrever Aanwakkeren winnaarsmentaliteit Het spelen van verschillende systemen Spelers moeten in staat zijn van individuele opdrachten uit te voeren Fair-play ElNDTERMEN MENTAAL Coaching Discipline een winnaars mentaliteit hebben zich in dienst van het team willen stellen verantwoordelijkheid voor het teambelang willen dragen op resultaat willen spelen 6. Spelsystemen Afhankelijk van de leeftijdscategorie opteert KVV bij de jeugd voor volgende veldbezettingen: U5-U6( 2 VS 2): ik en de bal U7-U9( 5 VS 5): ruitvorm volgens het vliegtuigje U10-U13( 8 VS 8): dubbele ruit Vanaf U15( 11 VS 11): spelsysteem in B+, in B- Visie: Vanaf U15 wordt er geopteerd om te spelen afhankelijk van de wedstrijdsituatie. Met deze opstelling trachten we attractief en aanvallend voetbal op de helft van de tegenstander aan te leren en dit in kader van de doorstroming naar ons eerste elftal.

24 Zonevoetbal Alle jeugdploegen vanaf U15 zullen effectief een systeem spelen, gebaseerd op het zonevoetbal. opteren we voor een lijnverdediging zonder libero. Dit impliceert dat alles in functie van de bal gebeurt en niet van de rechtstreekse tegenstrever en dat de spelers de ruimte kunnen bespelen. Tevens betekent dit dat er minder nutteloze inspanningen gebeuren. De tegenstander wordt niet blind gevolgd. Het systeem legt meer de nadruk op verzorgd combinatievoetbal dan op kracht en werkvoetbal. Theoretische benadering van spelsysteem: A) Verdedigend Volledig gebaseerd op het zonespel. We werken in de opbouw in twee fasen: * terugplooien en de tegenstrever opvangen * hoog spelen op één lijn met pressie op de bal en wegnemen ruimte Praktische uitwerking van het spelsysteem: 1) VOLLEDIGE PLOEG: * Alle te verdedigen zones zijn bezet * Alles gebeurt in functie van de bal: 1) De speler aan de bal verplichten van ongevaarlijke laterale passen te geven of te passen naar de zwakste speler 2) Met de tegenstrever zonder bal wordt ook rekening gehouden door de speelhoek af te sluiten 3) Een goede anticipatie zorgt voor veel intercepties van de bal * Alles gebeurt in functie van de bal: Niet werkende vleugel schuift naar binnen, zowel middenveld als verdediging Het onderling coachen is van levensbelang: Wie valt balbezitter aan? Wie geeft dekking? Wie neemt over? Het coachen door de keeper en de centrale verdediger primeert!

25 Eerste fase: * de ploeg plooit terug * verkleint de ruimte en valt de speler met de bal aan vanaf de middenlijn * spitsen nemen positie in zodanig dat de tegenstander in de opbouw naar de flanken geduwd wordt * de tegenstander uit de 16m houden Tweede fase: * de ploeg speelt hoog * met verdedigende linie en middenveld kort bij elkaar als één blok en met een doelman die voor zijn doel speelt; * pressie op de balbezitter als de bal zich op de flank bevindt * wegnemen van ruimte achter de verdediging bij lange ballen 2) VERDEDIGING: * Doelman verhindert kansen door zo ver mogelijk voor doel te spelen met het oog op het intercepteren van dieptepassen. * Iedere verdediger verdedigt zijn zone met onderlinge dekking. * Niet-werkende vleugel komt naar binnen. * Flankverdedigers verdedigen de flank en dwingen de aanval naar binnen verder te zetten wanneer er voldoende dekking is. In plaats van te trachten de aanval af te breken door de bal buiten te tackelen, dwingt men de tegenstrever in een situatie waar de balrecuperatie in het spel kan gebeuren en onmiddellijk een tegenaanval kan worden opgezet. Daarnaast is een voorzet van op de flank moeilijker te verdedigen dan een speler die binnendoor komt, waar er voldoende dekking is. * Zich vooral richten op de 2e of 3e pas van de tegenstrever om die te onderscheppen. * Wanneer de tegenstander met 2 centrale spitsen speelt, geven de flankverdedigers rugdekking aan de centrale spelers * Geen onnodige overtredingen rond het 16m gebied. * Indien in de aanval: dicht bij de middenlijn en kort aansluiten bij de verdediging, systematisch buitenspel, meewerken in de pressie, ruimte wegnemen achter de verdediging bij lange bal door wegvluchten op eigen helft met onderlinge dekking.

26 3) MIDDENVELD: * Speler dichtst bij de bal solliciteert de balbezitter, indien mogelijk voor hij de bal kan aannemen waardoor hij onder druk moet spelen. * Glijdende dekking, niet-werkende vleugel komt naar binnen. * Flankverdedigers sluiten flank af om verre bal te voorkomen. * Zich niet laten uitspelen: slechts interceptie of tackle bij 100% zekerheid. * Pressie op de balbezitter, bij voorkeur naar de flanken toe. * In één blok met de verdediging spelen. 4) AANVAL: * Eerste stoorzender. * Inspanningen goed inschatten, niet alleen op de bal jagen. * Onderling contact houden, positie kiezen in functie van elkaar. * Axiale opstelling om aanval naar de flanken te duwen. B) Aanvallend Hier onderscheiden we twee fasen: a) gevarieerd flankspel: * Insnijdbewegingen in combinatie met verrassende dieptepassen. * Dit betekent geenszins traag spel, integendeel: balvastheid, snelheid van uitvoering en een goede panoramische visie zijn de hoekstenen van de aanvallende automatismen. b) hoog spel: * Snel spel op korte ruimte. * Individuele en collectieve penetratie gebaseerd op deelaspecten van de aanvallende automatismen ( bv 1-2-beweging).

27 Praktische uitwerking van het spelsysteem: VOLLEDIGE PLOEG: * Kort combinatiespel langs de grond; lange bal slechts verantwoord bij moeilijkheden achteraan of bij het aanspelen vanuit de verdediging van één van de twee spitsen. * Spel zo breed mogelijk houden. * Gevarieerd flankenspel: opkomende flankverdedigers, naar binnenkomende flankmiddenvelders met buitenom gaan van centrale middenvelders. * Spitsen gaan open om axiale en diagonale insnijdbewegingen mogelijk te maken. * Efficiënte bezetting van waarheidszone van de tegenstrever: eerste paal, tweede paal en 16 meterlijn. * Medespelers op de goede voet aanspelen. * Taakovername en rugdekking bij inschuivende medespeler. * Verleggen van het spel. * Onderlinge afstanden van de linies respecteren met een goede afwisseling van lateraal-dieptespel. 1) VERDEDIGING: * Doelman gebruiken bij verleggen van het spel (= terugspeelbal). * Maximaal breed open. * Zuivere passing: geen risico op balverlies. * Ruimte goed benutten ten opzichte van de spitsen van de tegenstrever. * Snel verplaatsen van het spel en op het gepaste ogenblik in de diepte via middenveld of loshakende spits. * Elkaar goed coachen. * Bij balbezit op andere helft, zoveel mogelijk verdedigend denken, dit in functie van mogelijk balverlies. 2) MIDDENVELD: * Vrijlopen voor pas vanuit de verdediging of steunen van de aanvallers. * Niet op één lijn gaan spelen. * Bij uitschakelen van tegenstrever tempo verhogen. * Spel verleggen via tussenstations: geen balverlies. * Het gepaste moment kiezen om in de diepte te spelen. * Foute laterale pas absoluut vermijden, daarom steeds de bal schuin vooruit of schuin achteruit spelen zodat dekking steeds gewaarborgd is. * Spelers die niet aan de actie deelnemen, denken steeds verdedigend. * Bij doorbraak flankspeler tracht de meest offensieve centrale middenvelder ter hoogte van de 16 meterlijn te komen.

28 3) AANVAL: * Vooractie maken. * Loshaken voor pass vanuit de verdediging. * Breed opengaan om insnijdbewegingen mogelijk te maken. * Bij doorbraak van flankspeler eerste én tweede paal bezetten (meestal via een wisselbeweging). * Onderlinge samenwerking is belangrijk: aanvoelen wanneer de ene komt en de andere gaat en de ruimte benutten die vrij komt. U7-U9 : Systeem en taakomschrijving posities - Positie 1 (keeper) > Proberen aanspeelbaar te zijn > Meevoetballen, doorschuiven - vliegende keeper - Positie 7 en 11 (linker/rechtervleugels) > Sta open langs de zijlijn met de rug naar de zijlijn > Zorg dat 9 de bal kan terugspelen. > Tracht voor doel te komen als de bal van de andere flank komt > Wees aanspeelbaar als de keeper de bal heeft > Als je kan mag je een actie maken - Positie 10 (staart) > Aanspeelbaar zijn als de keeper de bal heeft. > De pas terug mogelijk maken voor andere spelers. > Eerst diep spelen en dan breed. > Inschuiven

29 - Positie 9 ( piloot) > Probeer goed diep te blijven, maak ruimte voor je medespeler. > Komt niet te snel naar de bal. > Je kunt de bal aannemen, dribbelen, kaatsen

30 U10-U13 : Systeem en taakomschrijving positie - Positie 1 (keeper) Balbezit > Positie kiezen t.o.v. verdedigers - doelpunten voorkomen > Voortzetten d.m.v. rollen, werpen passen of trappen > Fungeren als 'centrale opbouwer' (vliegende keeper) Balverlies > Doelpunten voorkomen > Positie kiezen t.o.v. verdedigers - tegenstanders en medespelers - Positie 2 en 5 (vleugelverdedigers) Balbezit > positie kiezen (uit elkaar, breed maken van veld), > aanspelen van middenvelder en aanvaller > wanneer er ruimte is, zelf met de bal naar voren dribbelen/ drijven Balverlies > 'niet laten uitspelen', voorkomen van doelpunten > dekken van de aanvallers tegenpartij > teammaatjes helpen > bal afpakken

31 - Positie 3 (centrale verdediger) Balbezit > positie kiezen (tussen middenvelder en vleugelverdediger) > aanspelen van de aanvallers of verdedigers welke meedoen in de aanval > wanneer er ruimte is zelf met de bal naar voren dribbelen /drijven > meedoen met de aanval > doelpogingen indien de gelegenheid zich voordoet Balverlies > 'niet laten uitspelen', voorkomen van doelpunten > dekken centrale aanvaller > teammaatjes helpen > veld klein maken - Positie 10 (centrale middenvelder) Balbezit > positie kiezen (aanspeelbaar opstellen t.o.v. balbezitter) > spel verleggen en zorgen voor een snelle omschakeling naar voor toe > aanspelen van aanvallers of verdedigers die meedoen in de aanval > wanneer er ruimte is zelf met de bal naar voren dribbelen/drijven > meedoen met de aanval > doelpogingen indien de gelegenheid zich voordoet Balverlies > 'niet laten uitspelen' > rugdekking bij balverlies > veld klein maken > bal afpakken - Positie 7 en 11 (vleugelaanvallers) Balbezit > positie kiezen t.o.v. verdedigers (veld lang maken) > met de bal zo snel mogelijk richting doel: alleen of vrije ploegmaat aanspelen Balverlies > 'niet laten uitspelen' > storen van de opbouw van de tegenstander > veld klein maken > zelf voor doel positie kiezen (aanspeelbaar > teammaatjes helpen zijn om - bal afpakken te scoren) > doelpogingen

32 - Positie 9 (centrale aanvallers) Balbezit Balverlies > zo diep mogelijk positie kiezen (veld zo > 'niet laten uitspelen' lang mogelijk maken, dat je nog met een pass > storen van de opbouw van de bereikbaar bent) tegenstander > vrije ploegmaat aanspelen > dekken van centrale verdediger > zelf voor doel positie kiezen > bal afpakken (aanspeelbaar zijn om te scoren) > teammaatjes helpen > doelpogingen (individuele acties of via > veld klein maken combinaties) (U15-U21) : Systeem en taakomschrijving posities Basistaken bij balbezit: Volledige ploeg 11 <> 11 Het positiespel is cruciaal: de speelruimte wordt zo breed en zo diep mogelijk gehouden richting doel en men streeft ideale pasafstanden binnen het driehoekspel na. Men houdt goed zijn eigen zone en stelt zich nooit op één lijn met spelers van dezelfde linie en zone op: men streeft naar een ideale veldbezetting om het driehoekspel mogelijk te maken. Er wordt afwisselend kort en lang gespeeld (gevarieerd combinatiespel) waarbij snel diepte wordt gezocht en het breedtespel slechts in functie van het dieptespel is. Bij een inschuivende medespeler denkt men ook in functie van mogelijk balverlies en wordt zijn taak door een naburige speler overgenomen door rugdekking te geven (geen positiewissel). Wanneer de mogelijkheid zich voordoet, tracht men aan te vellen doorheen centrum: door een goede dieptepass worden meerdere tegenstrevers uitgeschakeld en kan men een medespeler alleen voor doel of in schietpositie afzonderen Als het centrum echter vastzit, wordt er aangevallen langs de flank met zorg voor een strakke voorzet naar spelers voor doel. Men streeft naar een efficiënte bezetting van de waarheidszone: de centrumspits duikt op het gepast moment in naar de eerste paal, de andere spits kiest positie tweede paal en de aanvallende middenvelder stelt zich op ter hoogte van de 16-lijn. Bij een werkelijke doelkans aarzelt men met om naar doel te trappen/koppen. Meerderheidssituaties worden gecreëerd door in te schuiven naar de volgende linie, door individuele acties en 1-2 bewegingen. Meerderheidssituaties worden uitgebuit om kansen te creëren en doelpunten te maken door een goede bezetting voor doel en snelle en juiste keuze bij werkelijke doelkans.

33 Bij het combinatiespel wordt perfectie nagestreefd: op de goede voet aanspelen, met de juiste balsnelheid op het juiste moment en niet onnodig lopen met de bal De verdediger en middenvelders vermijden foutieve laterale passes. De coaching van de centrale spelers primeert.

34 De basistaken bij balverlies: Volledige ploeg 11<> 11 Fase 1: aanpassen aan het offensief van de tegenstander: zo snel mogelijk de juiste verdedigende organisatie innemen en zo snel mogelijk de speelruimte voor de tegenpartij verkleinen. - Op het ogenblik dat de tegenpartij in het bezit van de bal komt, probeert de ganse ploeg de speelruimte voor de tegenpartij te verkleinen. De linies komen zo snel mogelijk naar elkaar toe richting bal en de onderlinge afstanden binnen dezelfde linie worden zo kort mogelijk gemaakt (= een blok van ongeveer 30m op 30m wordt gevormd.). Goede onderlinge afstanden (10 a 15m) met speler voor en naast u worden nagestreefd om zoveel mogelijk dieptepasses te verhinderen (= afsluiten van de speelhoeken richting doel). De onderlinge afstand tussen 2 spelers verkleint naarmate men dichter bij de speler aan de bal komt. - De speler het dichtst hij bij de bal (en tussen bal en doel) valt de balbezitter aan, indien mogelijk voor balontvangst waardoor de tegenstander onder druk moet spelen. Hij zorgt ervoor dat de directe weg naar het doel afgesloten is, zodat de balbezitter slechts ongevaarlijke laterale of achterwaartse passes kan geven. Het duel met de balbezitter wordt vrij agressief aangegaan, maar het belangrijkste is zich niet te laten uitschakelen. Er wordt slechts getackeld bij 100% zekerheid het duel te winnen om te beletten dat er minderheidssituaties ontstaan. - De speler het dichtst bij de eerste duellerende medespeler komt zo snel mogelijk in dekking, zodat hij zijn medespeler kan helpen als die uitgeschakeld wordt. De andere spelers binnen dezelfde linie staan minstens op dezelfde hoogte of eventueel hoger als de rechtstreekse tegenstander dit toelaat. - Er wordt in de eerste plaats in functie van de bal verdedigd, maar hoe dichter bij eigen doel, hoe strikter de dekking op de dichtst bijzijnde tegenstander. Alle spelers houden rekening met hun rechtstreekse tegenstander die ze echter niet volgen, d.w.z. de eigen zone verdedigen zonder kruisbewegingen uit te voeren met medespeler in een andere zone. Fase 2: collectieve balrecuperatie door het toepassen van de principes van pressing - Er wordt collectief pressing gespeeld op de balbezitter als de bal zich in het blok of tussen het blok en de zijlijn bevindt of op de zwakste speler buiten het blok of bij een moeilijke pass naar een speler binnen het blok. Het defensief blok prest richting balbezitter met als doel dat de balbezitter geen speelmogelijkheden meer heeft.

35 - Bij het pressen richt men zich vooral op het onderscheppen van de pass van de tegenstrever. Vandaar dat de flankspeler de tegenspeler aan de bal dwingt om de aanval binnen in het blok verder te zetten op voorwaarde dat er geen rechtstreeks doelgevaar is. In plaats van de aanval trachten af te breken door de bal buiten te 'tackelen', dwingt men de tegenstrever in een situatie waar de balrecuperatie in het spel kan gebeuren en onmiddellijk een tegenaanval kan opgezet worden. - Er wordt niet echt op buitenspel gespeeld door een stap vooruit te zetten. Als de tegenpartij blind de diepte inloopt zullen er wel veel buitenspelsituaties ontstaan. Maar door te pressen maakt het blok een beweging naar de bal en kunnen de meest naar voren geschoven tegenspelers hierdoor in buitenspel komen te staan. - Coaching van de keeper en de centrale spelers primeert: wie valt balbezitter aan, wie geeft dekking, wie neemt over.

36

37 7. Keeperstraining Tips voor thuiswerk: Eerst en vooral : Stimuleer de jonge doelman om thuis dagelijks veel turnoefeningen uit te voeren! Het betreffen oefeningen voor lenigheid; sprongkracht; buik- en rugspieren! Hieronder vind je een paar nuttige tips voor (t)huiswerk!!! Door voortdurend in een tennisbal te knijpen worden de vinger- en handspieren krachtiger en de gewrichten soepeler en beweeglijker. Regelmatig touwtje springen verhoogt sterk de souplesse en het benenspel. Bokserbeweging: Al dansend met kleine passen zowel voorwaarts als zijwaarts. Bal op borsthoogte steeds klem zetten tegen de borst: ellebogen naast elkaar. Voor de wedstrijd moet de doelman heel goed opgewarmd worden. Alleen hij kan de nul houden. De trainer en de keeper moeten één geheel zijn = vertrouwen. Individuele oefeningen: Bal rond de romp draaien. Werk steeds in de twee richtingen. Bal in achtvorm door de benen geven. Bal in de hoogte werpen en opvangen met een hoogtesprong, knie vooruit. Bal stuiten en vooroverbuigend de bal op de borst klem zetten;(zet een stap vooruit) Van zo hoog mogelijk (op de tenen) tot achter de hielen de bal bewegen. Brug maken = schouder- en voetensteun en bal rond de romp draaien. Rug aan rug de bal in achtvorm doorgeven. Rug aan rug de bal over het hoofd en door de benen doorgeven. Elk een bal nemen, deze omhoog gooien en de bal van je medespeler vangen. Omhoog springen en de bal met beide handen terugkaatsen. Buik lig en de bal terugkaatsen = volleybaltoets. Zithouding: bal aannemen achterwaarts grond raken terug zitten en teruggooien

38 Zithouding en links en rechts uitvallen: zeer strak tempo. Bal door de gespreide benen rollen en achterwaarts vallend de bal grijpen.(voet plaatsen) Zijwaarts liggen: bal wordt naar de voeten gegooid; lichaam draaien en bal pakken = parapluutje. Rug naar medespeler: op signaal snel omdraaien, bal beoordelen en juist vastzetten; Zowel geworpen als getrapte bal. Zijwaartse lig lichaam tillen en één meter richting bal verplaatsen en klemmen. Rug lig: knieën geplooid, medecinebal met voetzolen terugduwen. Zithouding: medecinebal aanpakken achterwaarts tegen de grond tikken in zithouding teruggooien. Medecinebal doorgeven (naar elkaar) werpen. Medecinebal met de voet naar elkaar duwen.(niet trappen = kwetsuren!!!) Uit kniestand of hurkzit rechtspringen en de bal plukken. Hoek verkleinen = 2X2. Hoe meer balcontact, hoe meer vertrouwen de keeper krijgt. Aanmoediging verricht wonderen!!!

39 Jeugdkeepers U8-U9 In deze leeftijdsgroep ligt de nadruk op het aanleren van de basistechnieken. ElNDTERMEN_TECHN.IEK Uitgangshouding Verplaatsing in en voor het doel d.m.v. voetenwerk (sprinten, draaien, keren) Oprapen Onderhands vangen Blokkeren met buik/borst Bovenhands vangen Vallen Beginnen met duiken Beginnen met uitwerpen/uitrollen Trappen/passen EINDTERMEN TACTIEK Verdedigend Opstellen en positiespel in het doel Opstellen en positiespel voor het doel met het oog op onderscheppen diepteballen Duel 1 : 1 Opbouwend Spelhervattingen Voortzetting na het in balbezit komen Verwerken terugspeelbal

40 Jeugdkeepers U10-U13 In deze leeftijdsgroep ligt de nadruk op het onderhouden van de basistechnieken. Door consequente training kan de basis gelegd worden om de technieken verder te ontwikkelen. Belangrijk is een goed voorbeeld van vooral de trainer op ieder gebied (techniek, gedrag, respect voor materiaal etc.). EINDTERMEN TECHNIEK Verdedigend zonder bal Uitgangshouding Verplaatsing in en voor het doel d.m.v. voetenwerk (sprinten, draaien, keren) Schijnbewegingen met het lichaam Springen (1 - en 2-benige afzet, van stand of een aanloop van 1 of meer passen) Verdedigend met bal Oprapen Onderhands vangen Blokkeren met buik/borst Bovenhands vangen met weerstand van een tegenstander Vallen Duiken Tippen Uitwerpen Trappen/passen buiten de 16-meter Opbouwend /aanvallend Trap uit de handen; volley en dropkick Werpen; rollen, slingerworp, strekworp Doeltrap

41 EINDTERMEN TACTIEK Verdedigende situaties Opstellen en positiespel in en voor het doel Opstellen en positiespel bij diepteballen en ballen van de zijkant Positiespel bij hoekschop, vrije trap en penalty Opbouwend Spelhervattingen Voortzetting na het in balbezit komen Verwerken terugspeelbal Coachen en organiseren Balbezit eigen team Van het doel af opstellen Verdediging aansturen door korte en verstaanbare termen Coachtermen: o "TIJD", "WEG", "NIET TERUG" en "VOORUIT" o "HIER" = de terugspeelbal Balbezit tegenstander Verdediging aansturen Coachtermen: o "LOS" en "JIJ" Jeugdkeepers U15-U17 In deze leeftijdsgroep ligt de nadruk op het veel bewegen met en zonder bal. Het veelal werken aan de techniektraining en het onderhouden van de basistechniek moet nu worden gecombineerd met het conditionele aspect. Ook wordt nu de ploegentactiek en de taak binnen van de keeper bespreekbaar.

Voetbalontwikkelingsmodel Algemeen

Voetbalontwikkelingsmodel Algemeen Voetbalontwikkelingsmodel Algemeen 1. Technisch-tactische ontwikkelingsdoelen 2. Mentale ontwikkelingsdoelen 3. Fysische ontwikkelingsdoelen 4. Algemeen overzicht leerplandoelstellingen per ontwikkelingsfase

Nadere informatie

Voetbalontwikkelingsmodel en het spelsysteem 11 vs 11

Voetbalontwikkelingsmodel en het spelsysteem 11 vs 11 Voetbalontwikkelingsmodel en het spelsysteem 11 vs 11 1) Algemeen : Jeugdopleidingsplan : voetbalvisie van de club (A-elftal + JO) met speelstijl en spelconcept/-wijze De voetbalvisie van SKV Oostakker

Nadere informatie

Wij zullen als sportcel pogen om jullie hierin te helpen, te evalueren en bij te sturen en staan steeds bereid om jullie te woord te staan.

Wij zullen als sportcel pogen om jullie hierin te helpen, te evalueren en bij te sturen en staan steeds bereid om jullie te woord te staan. OSSMI JEUGDPLAN Beste OSSMIër, Vele mensen die betrokken zijn bij de jeugdwerking in onze vereniging en meer in het bijzonder, de jeugdtrainers, hebben weinig ervaring wat betreft het trainen van kinderen

Nadere informatie

Opleidingsvisie KVK Ninove

Opleidingsvisie KVK Ninove Opleidingsvisie KVK Ninove 1. STANDPUNTEN OPLEIDINGSVISIE VAN DE CLUB: Plezier: Plezier voor iedereen, ook voor de mindere spelers Aanmoedigingen door de coach (positieve coaching) Luisteren en bereikbaar

Nadere informatie

Jaarplanning SCHOLIEREN

Jaarplanning SCHOLIEREN Jaarplanning SCHOLIEREN Augustus fysieke opbouw Gewenning aan balsnelheid / loopsnelheid (extensieve uithouding) Pas- en trapvormen om het gehele veld te bestrijken (pasvormen van binnen naar buiten en

Nadere informatie

Opleidingsplan Keepers FC Maasland NO

Opleidingsplan Keepers FC Maasland NO Opleidingsplan Keepers FC Maasland NO Woordje vooraf In ons specifiek opleidingsplan van de club, hebben we in grote lijnen al neergeschreven wat we juist verwachten van onze keepers. Omdat een goede opleiding

Nadere informatie

Pupillen 6-7 en 8 jaar 1 OSSMI JEUGD LEERPLAN

Pupillen 6-7 en 8 jaar 1 OSSMI JEUGD LEERPLAN Pupillen 6-7 en 8 jaar 1 OSSMI JEUGD LEERPLAN Speelvorm 1 tegen 1 Omschakeling B- naar B+ 3 tegen 1 Overtal 4 tegen 4 Positiespel Doelstelling Spelomgeving Ervoor zorgen dat het kind geen angst voor de

Nadere informatie

Sportieve jaarplanning

Sportieve jaarplanning Sportieve jaarplanning 2013-2014 Patro Hoevenen en KVV streven ernaar om elke speler 50% speeltijd te geven in alle jeugdreeksen, Spelvreugde krijgt steeds voorrang op het resultaat!!! - Pupillen: Spelertjes

Nadere informatie

Opleidingsplan 2vs2 en 3vs3

Opleidingsplan 2vs2 en 3vs3 Opleidingsplan 2vs2 en 3vs3 2vs2 Spelomgeving 1ste fase: kinderen spelen met de bal naast elkaar. 2de fase: kinderen spelen tegen elkaar d.w.z leiden en dribbelen met accent op scoren Kenmerken Psychomotoriek

Nadere informatie

BESCHRIJVING VAN DE SPELOMGEVING

BESCHRIJVING VAN DE SPELOMGEVING Opleidingsplan 2: U7 - U9 Opleidingsplan 2: Collectief spel: dichtbij * De ontwikkelingsfase 5 tegen 5: U7, U8 en U9 K+4/K+4 (duiveltjes) U7 Toepassing 2-2 U8 Uitbreiding naar kort spel U9 Football as

Nadere informatie

VZW Jeugdvoetbal Kampenhout. Talent Ontwikkeling Plan Jeugdopleiding K Kampenhout SK Training boek U 6 tot U 21

VZW Jeugdvoetbal Kampenhout. Talent Ontwikkeling Plan Jeugdopleiding K Kampenhout SK Training boek U 6 tot U 21 VZW Jeugdvoetbal Kampenhout Talent Ontwikkeling Plan Jeugdopleiding K Kampenhout SK Training boek U 6 tot U 21 Talent ontwikkeling plan U 6 September week 2: Funtraining September week 4: balgewenning

Nadere informatie

FC Landen. Jeugdopleidingsvisie MIDDENBOUW (U10 tot U13) Ontwikkelingsfase 8 tegen 8 = LEERPLAN

FC Landen. Jeugdopleidingsvisie MIDDENBOUW (U10 tot U13) Ontwikkelingsfase 8 tegen 8 = LEERPLAN Jeugdopleidingsvisie MIDDENBOUW (U10 tot U13) Ontwikkelingsfase 8 tegen 8 = LEERPLAN 1. Opleidingsvisie Vanaf U10 wordt er gewerkt met een jaarprogramma. Op basis van de basiscompetenties techniek, fysiek,

Nadere informatie

Jeugdopleiding KVV Laarne-Kalken

Jeugdopleiding KVV Laarne-Kalken Jeugdplan Het jeugdplan van KVV Laarne-Kalken is een aaneenschakeling van leerplannen en doelen per leeftijdscategorie, waarbij de individuele ontwikkeling van de speler centraal staat. Het geeft duidelijk

Nadere informatie

Voetbalontwikkelingsmodel Algemeen

Voetbalontwikkelingsmodel Algemeen Voetbalontwikkelingsmodel Algemeen 1. Technisch-tactische ontwikkelingsdoelen 2. Mentale ontwikkelingsdoelen 3. Fysische ontwikkelingsdoelen 4. Algemeen overzicht leerplandoelstellingen per ontwikkelingsfase

Nadere informatie

11 v 11 Uitwerking

11 v 11 Uitwerking 11 v 11 Uitwerking 1-4-3-3 Speelwijze "De manier waarop het team de spelbedoeling wil realiseren" Hoe wil het team de wedstrijd winnen? Hoe wil het team tot scoren komen? Hoe wil het team doelpunten voorkomen?

Nadere informatie

Teamorganisatie en basistaken 11 tegen 11 vv Bargeres

Teamorganisatie en basistaken 11 tegen 11 vv Bargeres Teamorganisatie en basistaken 11 tegen 11 vv Bargeres Teamorganisatie Als uitgangspunt is genomen dat de D-pupillen- en C-juniorenteams van vv Bargeres (in onderstaande tekening in het geel aangegeven)

Nadere informatie

Teamtactics : B+ & B- U7 tot U9: Duiveltjes 6 tot 8 jaar. Voetbaltechnische/tactische vorming :

Teamtactics : B+ & B- U7 tot U9: Duiveltjes 6 tot 8 jaar. Voetbaltechnische/tactische vorming : Teamtactics : B+ & B- U7 tot U9: Duiveltjes 6 tot 8 jaar Voetbaltechnische/tactische vorming : Op een speelse manier kunnen omgaan met dribbelen, drijven, kappen, draaien, passen, trappen en inwerpen.

Nadere informatie

Eigenschappen per positie

Eigenschappen per positie M Eigenschappen per positie De doelverdediger De keeper is een belangrijk sluitstuk in het elftal. Hij kan in zijn eentje wedstrijden winnen of verliezen. De belangrijkste taak is ballen pakken en tegendoelpunten

Nadere informatie

Opleidingsvisie: Leerplan - Teamtactics

Opleidingsvisie: Leerplan - Teamtactics Opleidingsvisie: Leerplan - Teamtactics Balbezit (TT+) Opbouwzone beheersen Aanspeelbaarheid Progressieve balcirculatie Infiltratie naar de waarheidszone De offensieve waarheidszone beheersen Offensieve

Nadere informatie

K. Excelsior Zedelgem. Jeugdopleidingsplan Doelmannen

K. Excelsior Zedelgem. Jeugdopleidingsplan Doelmannen K. Excelsior Zedelgem Jeugdopleidingsplan Doelmannen Voorwoord Dit opleidingsplan is een leidraad om de opleiding van doelmannen binnen Excelsior Zedelgem naar een hoger niveau te brengen. Aan de basis

Nadere informatie

vv Bergambacht Technische Commissie Onderbouw

vv Bergambacht Technische Commissie Onderbouw vv Bergambacht Technische Commissie Onderbouw Algemene Voetbalvisie 8 tegen 8 Mo11 en Jo11 en Jo12 Toegepaste (basis)principes binnen 8 tegen 8 De jeugd van vv Bergambacht speelt in dubbel ruit met accent

Nadere informatie

Naam: Jeugdwerking KSAV St. Dimpna Duur: 1u 30min. Thema: B- Speelhoeken afsluiten. Aantal: K Categorie/niveau: u15 u21

Naam: Jeugdwerking KSAV St. Dimpna Duur: 1u 30min. Thema: B- Speelhoeken afsluiten. Aantal: K Categorie/niveau: u15 u21 Naam: Jeugdwerking KSAV St. Dimpna Duur: 1u 30min Thema: B- Speelhoeken afsluiten Materiaal: 14 ballen 12 hesjes 2 duiveltjes doelen (+ verankering) 1 groot doel (indien niet beschikbaar 1 extra duiv.

Nadere informatie

Trainingsinfo.eu. Ontwikkelingsmodel. Ontwikkelingsmodel 11v11 => U15/U17/U21. Pagina 1

Trainingsinfo.eu. Ontwikkelingsmodel. Ontwikkelingsmodel 11v11 => U15/U17/U21. Pagina 1 Ontwikkelingsmodel 11v11 U15/U17/U21 Ontwikkelingsmodel 11v11 => U15/U17/U21. Pagina 1 Balbezit: Lange passing Controle op halfhoge/hoge bal Doelpoging op hoge voorzet Doelpoging van afstand > 20 meter

Nadere informatie

FC Landen. Ontwikkelingsfase 5 tegen 5 = LEERPLAN

FC Landen. Ontwikkelingsfase 5 tegen 5 = LEERPLAN 1. Opleidingsvisie FC Landen Jeugdopleidingsvisie ONDERBOUW (U7 tot U9) Ontwikkelingsfase 5 tegen 5 = LEERPLAN Vanaf U6 wordt er gewerkt met jaarprogramma s. Spelertjes moeten zich GOED voelen door : -

Nadere informatie

Zonevoetbal: Taakomschrijving per positie

Zonevoetbal: Taakomschrijving per positie Zonevoetbal: 5/5 8/8 11/11 1. U-6 tem U-9 (5/5) Positie 1 Probeer aanspeelbaar te zijn. Vooral meedoen met de voeten. Meevoetballen!!! Doorschuiven vliegende keeper Bij balbezit tegenpartij: Doelpunten

Nadere informatie

OPLEIDINGSVISIE specifieke taken per categorie

OPLEIDINGSVISIE specifieke taken per categorie OPLEIDINGSVISIE specifieke taken per categorie De opleidingsfases - In het verlengde van de opleidingsvisie van Voetbal Vlaanderen onderscheiden we in ons opleidingstraject de volgende opleidingsfases:

Nadere informatie

1 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 met 4 doeltjes. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 1.1-1.8

1 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 met 4 doeltjes. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 1.1-1.8 1 Basisvorm: 4 tegen 4 met 4 doeltjes Vereenvoudigingen Oefenvormen 1.1-1.8 DVD D-pupillen oefenvormen Oefenvorm1.1 4 tegen 4 met 4 doeltjes Inhoud - Bedoeling van deze vorm: Karakteristiek: door snelle

Nadere informatie

Trainingvoorbereiding formulier Trainer Coach Veldvoetbal

Trainingvoorbereiding formulier Trainer Coach Veldvoetbal Trainingvoorbereiding formulier Trainer Coach Veldvoetbal Training plannen op middellange termijn. COACH TEAM TEAMFUNCTIE TEAMTAAK SPEELVELDGEDEELTE ROL TEGENPARTIJ DOELSTELLING Mitchel Valkhof B Aanvallen

Nadere informatie

Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP!

Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP! Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP! Datum: 27-2-2013 Auteur: Herman Pasman, Technisch Jeugd Coördinator Voetbal Voetbal is een complex spel doordat er

Nadere informatie

FC Landen. Jeugdopleidingsvisie BOVENBOUW (U14 tot U17) Ontwikkelingsfase 11 tegen 11 = LEERPLAN

FC Landen. Jeugdopleidingsvisie BOVENBOUW (U14 tot U17) Ontwikkelingsfase 11 tegen 11 = LEERPLAN Jeugdopleidingsvisie BOVENBOUW (U14 tot U17) Ontwikkelingsfase 11 tegen 11 = LEERPLAN 1. Opleidingsvisie Er wordt gewerkt met een jaarprogramma Op basis van de basiscompetenties techniek, fysiek, fun,

Nadere informatie

Taken van het totale team Balbezit (opbouwend/aanvallend)

Taken van het totale team Balbezit (opbouwend/aanvallend) 9.2.3 Het 4:3:3 systeem uitgewerkt Om een gekozen speelwijze uit te kunnen voeren, is het noodzakelijk om er in besprekingen, trainingen en nabesprekingen van de wedstrijd de nodige aandacht aan te besteden.

Nadere informatie

Onderbouw MODULE 1 Periode A

Onderbouw MODULE 1 Periode A Onderbouw MODULE 1 Periode A BALBEZIT : ACCENT OPBOUWEN Speelveld breed maken Speelveld diep maken Zich vrij lopen Nauwkeurige passing 1:1:2:1 balbezit Leiden en dribbelen Korte passing Controle op lage

Nadere informatie

2 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 lang smal veld. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 2.1-2.8

2 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 lang smal veld. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 2.1-2.8 2 Basisvorm: 4 tegen 4 lang smal veld Vereenvoudigingen Oefenvormen 2.1-2.8 DVD D-pupillen oefenvormen Oefenvorm 2.1 4 tegen 4 lang smal veld 2 kleine doeltjes Inhoud - Bedoeling van deze vorm: Karakteristiek:

Nadere informatie

Visie op de manier van voetballen (speelstijl/speelwijze)

Visie op de manier van voetballen (speelstijl/speelwijze) Visie op de manier van voetballen (speelstijl/speelwijze) De speelstijl/speelwijze die vv Bargeres nastreeft is hieronder beschreven. Deze speelstijl/speelwijze geeft aan waar het opleiden van jeugdspelers

Nadere informatie

HET LEERPLAN VAN EEN VELDSPELER (9-11 jaar) doelstellingen richtlijnen BALBEZIT POSITIESPEL BALBEZIT PASSING

HET LEERPLAN VAN EEN VELDSPELER (9-11 jaar) doelstellingen richtlijnen BALBEZIT POSITIESPEL BALBEZIT PASSING BALBEZIT POSITIESPEL 1. Doelstellingen Vrijlopen Steunen 2. Richtlijnen Vrijlopen Steunen B1. Speler kan zich aanspeelbaar opstellen op het ogenblik dat speler aan de bal kan passen. B4. Speler kan een

Nadere informatie

1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander

1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander 1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander naar balbezit eigen team. 3 e Periode: Completeren van

Nadere informatie

HET LEERPLAN VAN EEN VELDSPELER (11-13 jaar) doelstellingen richtlijnen BALBEZIT POSITIESPEL

HET LEERPLAN VAN EEN VELDSPELER (11-13 jaar) doelstellingen richtlijnen BALBEZIT POSITIESPEL BALBEZIT POSITIESPEL 1. Doelstellingen Vrijlopen Steunen 2. Richtlijnen Vrijlopen Steunen B1. Speler kan zich aanspeelbaar opstellen op het ogenblik dat speler aan de bal kan passen. B4. Speler kan een

Nadere informatie

Specifieke Handleiding jeugdtrainers

Specifieke Handleiding jeugdtrainers Specifieke Handleiding jeugdtrainers B junioren Inhoudsopgave Leeftijdskenmerken De wedstrijd Coachen/begeleiden tijdens de wedstrijd De training Trainingsaanpak Leeftijdskenmerken Als je aan de slag gaat

Nadere informatie

Speelwijze E- en F-jeugd

Speelwijze E- en F-jeugd Speelwijze E- en F-jeugd 1. Algemeen Er wordt gespeeld in een vaste opstelling. 2. Balbezit Opbouw van achteruit. Bij balbezit speelveld optimaal benutten. Dit betekent dat de spelers aan de buitenkant

Nadere informatie

OPLEIDINGSVISIE KBVB 3. ZONEFILOSOFIE

OPLEIDINGSVISIE KBVB 3. ZONEFILOSOFIE OPLEIDINGSVISIE KBVB 3. ZONEFILOSOFIE ZONEVOETBAL ALS OPLEIDINGSFILOSOFIE Zone Individuele mandekking! Een spelconcept en geen spelsysteem! Zoneprincipes bij balverlies (B- ) maar ook bij balbezit (B+

Nadere informatie

OPLEIDINGSPLAN JEUGDKEEPERS. KFC Gavere Asper

OPLEIDINGSPLAN JEUGDKEEPERS. KFC Gavere Asper OPLEIDINGSPLAN JEUGDKEEPERS KFC Gavere Asper 1 Inhoud Inleiding Rol van de keeper in de ploeg Taak van de moderne keeper Verschillende spelsituaties balbezit balverlies Specifieke keepertechnieken zonder

Nadere informatie

U8 U9 NOOIT DRIBBELS EN INDIVIDUELE ACTIES BERISPEN NOOIT OF TE NOOIT OP HET RESULTAAT SPELEN STEEDS OPBOUW VAN ACHTERUIT

U8 U9 NOOIT DRIBBELS EN INDIVIDUELE ACTIES BERISPEN NOOIT OF TE NOOIT OP HET RESULTAAT SPELEN STEEDS OPBOUW VAN ACHTERUIT MAANDPLAN U6-U7 : Fun en straatvoetbal. Spelen met tennisballen.u7 vooral de 1-1 laten spelen en dribbels aanmoedigen.technische oefeningen met kleinere ballen regelmatig inlassen U8 U9 NOOIT DRIBBELS

Nadere informatie

D-pupillen. Leeftijdskenmerken

D-pupillen. Leeftijdskenmerken D-pupillen Leeftijdskenmerken Een (eerstejaars) D-pupil heeft ideale lichaamsverhoudingen. Dit zorgt voor een probleemloze coördinatie. Anders wordt het voor sommige (tweedejaars) D-pupillen. Zij kunnen

Nadere informatie

Opleidings- en coachingsdoelstellingen JO11-Pupillen ========================================

Opleidings- en coachingsdoelstellingen JO11-Pupillen ======================================== Opleidings- en coachingsdoelstellingen JO11-Pupillen ======================================== Doel en aandachtspunten training: Het ontwikkelen van inzicht en het herkennen van de spelbedoelingen en algemene

Nadere informatie

groep 4 WU 4.1 en 4.2 / oefenvorm 4.1 t/m 4.3, 4.5 en 4.6 / partijvorm 4

groep 4 WU 4.1 en 4.2 / oefenvorm 4.1 t/m 4.3, 4.5 en 4.6 / partijvorm 4 groep 4 WU 4.1 en 4.2 / oefenvorm 4.1 t/m 4.3, 4.5 en 4.6 / partijvorm 4 DIGEN VERDE WU 4.1 2 (+k) tegen 1 (+k) breed veld - grote doelen WU 4.2 2 tegen 1 (+k) groot doel - lijn 6 9 9 12 7 8 k beide teams

Nadere informatie

groep 3 WU 3.1 en 3.4 / oefenvorm 3.1 t/m 3.9 / partijvorm 3 llen aanva

groep 3 WU 3.1 en 3.4 / oefenvorm 3.1 t/m 3.9 / partijvorm 3 llen aanva groep 3 WU 3.1 en 3.4 / oefenvorm 3.1 t/m 3.9 / partijvorm 3 llen aanva 0 20 30 40 WU 3.1 1 tegen 1 lijnvoetbal 0 0 20 30 40 WU 3.4 dribbeltikspel 20 beide spelers kunnen scoren door over de doellijn van

Nadere informatie

VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen

VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen Aspecten per teamfunctie Opleiding Aspecten per teamfunctie en coaching VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen Aanvallen opbouwen om kansen te creëren en bijgevolg doelpunten te maken Speelruimte groot maken

Nadere informatie

Inhoud Methodiek Aanwijzingen

Inhoud Methodiek Aanwijzingen Trainingsvoorbereidingsformulier Coach: Team: Teamfunctie: Teamtaak: Speelveldgedeelte: Rol tegenpartij: René Boer BVV Barendrecht B1 Aanvallen Opbouwen / Scoren rondom de middelijn / Helft tegenpartij

Nadere informatie

Studiebijeenkomst VVON afd. Rijnmond: Sparta Station Rotterdam, Horvardweg 7 (Spartapark-Noord 1)

Studiebijeenkomst VVON afd. Rijnmond: Sparta Station Rotterdam, Horvardweg 7 (Spartapark-Noord 1) Studiebijeenkomst VVON afd. Rijnmond: Sparta Station Rotterdam, Horvardweg 7 (Spartapark-Noord 1) Datum: maandag 07 februari 2005 Programma: Ontvangst : 19.00 uur Stadion Sparta Aanvang training : 19.30

Nadere informatie

Specifieke Handleiding jeugdtrainers

Specifieke Handleiding jeugdtrainers Specifieke Handleiding jeugdtrainers C junioren Inhoudsopgave Leeftijdskenmerken De wedstrijd Coachen/begeleiden tijdens de wedstrijd De training Trainingsaanpak Leeftijdskenmerken Als je aan de slag gaat

Nadere informatie

groep 1 WU 1.1 en 1.2 / oefenvorm 1.1, 1.2, 1.4 en 1.6 / partijvorm 1

groep 1 WU 1.1 en 1.2 / oefenvorm 1.1, 1.2, 1.4 en 1.6 / partijvorm 1 groep 1 WU 1.1 en 1.2 / oefenvorm 1.1, 1.2, 1.4 en 1.6 / partijvorm 1 DIGEN VERDE WU 1.1 3 tegen 2 met 2 doeltjes 0 10 20 30 40 WU 1.2 3 tegen 1 positiespel 0 10 20 30 40 0 10 9 10 20 het drietal start

Nadere informatie

groep 3 oefenvorm 3.1 t/m 3.8 d-pupillen

groep 3 oefenvorm 3.1 t/m 3.8 d-pupillen groep 3 oefenvorm 3.1 t/m 3.8 d-pupillen Oefenvorm 3.1 4 tegen 4 lijnvoetbal 0 10 20 30 40 9 Inhoud - Bedoeling van deze vorm Karakteristiek: scoren door over de doellijn te dribbelen via positiespel spelers

Nadere informatie

U10-U11. Kenmerken. Spelomgeving Ideale wedstrijdvorm is 8-8 (= dubbele ruit) met passafstanden tot ongeveer 20 meter

U10-U11. Kenmerken. Spelomgeving Ideale wedstrijdvorm is 8-8 (= dubbele ruit) met passafstanden tot ongeveer 20 meter U10-U11 Spelomgeving Ideale wedstrijdvorm is 8-8 (= dubbele ruit) met passafstanden tot ongeveer 20 meter Kenmerken Basics halflange passing controle op halfhoge bal doelpoging vanop 15 à 20m (half ver)

Nadere informatie

Voetbalbedoelingen en taken van de VERDEDIGING Wat doen de verdedigers als wij in balbezit zijn? Goed opletten met het rondspelen (opbouw) geen onnodig balverlies lijden Geen slappe ballen geven, hard

Nadere informatie

Verbeter Tactische Vaardigheden door Partijvormen

Verbeter Tactische Vaardigheden door Partijvormen Hockey : Versie maart 2006 Bron: KNHB / A.Cox / B.Bams Verbeter Tactische Vaardigheden door Partijvormen Het verbeteren van tactische vaardigheden van jeugdspelers d.m.v. partijvormen. Door Alexander Cox

Nadere informatie

Voorwaarde: elke speler beschikt over een degelijke bal!

Voorwaarde: elke speler beschikt over een degelijke bal! 1. TRAININGEN Van alle trainingen worden de aanwezigheden opgevolgd. (aanwezigheidslijst spelers wordt bijgehouden op de MC) en moet ten allen tijde kunnen geraadpleegd worden door de jeugd coördinators

Nadere informatie

K. Excelsior Zedelgem. Jeugdopleidingsplan 5-5

K. Excelsior Zedelgem. Jeugdopleidingsplan 5-5 K. Excelsior Zedelgem Jeugdopleidingsplan 5-5 Voorwoord Naar aanleiding van een aantal voorvallen op tornooien en op wedstrijden (onderbouw => debutantjes en duiveltjes) heb ik gemeend dat het uitvoetballen,

Nadere informatie

Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus

Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus Deel 2 Wat is voetballen? Mark Boterman Versie 1.0 (oktober 2014) Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1 Voetballen... 2 2 Spelbedoeling... 2 3 Structuur van het voetballen...

Nadere informatie

U10 Toepassing 2/2 & 5/5 U11 Uitbreiding naar halflang spel BESCHRIJVING VAN DE SPELOMGEVING

U10 Toepassing 2/2 & 5/5 U11 Uitbreiding naar halflang spel BESCHRIJVING VAN DE SPELOMGEVING Opleidingsplan fase 3: U10 U13 Fase 3: Collectief spel 2 de graad * De ontwikkelingsfase 8 tegen 8 (1) : U10 enu11 K+7/K+7 preminiemen U10 Toepassing 2/2 & 5/5 U11 Uitbreiding naar halflang spel Football

Nadere informatie

groep 2 oefenvorm 2.1 t/m 2.8 d-pupillen

groep 2 oefenvorm 2.1 t/m 2.8 d-pupillen groep 2 oefenvorm 2.1 t/m 2.8 d-pupillen Oefenvorm 2.1 4 tegen 4 lang smal 0 veld 2 kleine doeltjes 0 20 30 40 9 Inhoud - Bedoeling van deze vorm Karakteristiek: in de opbouw de tegenpartij lokken om de

Nadere informatie

TALENT ONTWIKKELINGSPLAN SK KAMPENHOUT

TALENT ONTWIKKELINGSPLAN SK KAMPENHOUT TALENT ONTWIKKELINGSPLAN SK KAMPENHOUT Talentontwikkelingsplan SK Kampenhout Teneinde onze spelers optimaal te onwikkelen werken we binnen SK Kampenhout met ons TOP (Talent Ontwikkelings Plan) programma

Nadere informatie

* De trainers beslissen in samenspraak wie en wanneer er doorgeschoven moet worden en niet de ouders.

* De trainers beslissen in samenspraak wie en wanneer er doorgeschoven moet worden en niet de ouders. Technisch Jeugdplan * Een belangrijk speerpunt is het blijven verbeteren van de jeugdopleiding met het uiteindelijke doel om het aantal jeugdspelers die naar het eerste elftal doorstromen te verhogen.

Nadere informatie

1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. 2e periode: balbezit 3e periode: balbezit en balbezit tegenstander.

1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. 2e periode: balbezit 3e periode: balbezit en balbezit tegenstander. 1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. e periode: balbezit e periode: balbezit en balbezit tegenstander. 1 e Periode: Herhalen van taakgericht en teamgericht Training 1: Wat zijn de taken

Nadere informatie

Ontwikkelingsmodel 8v8 U10/U11/U12/U13

Ontwikkelingsmodel 8v8 U10/U11/U12/U13 Ontwikkelingsmodel 8v8 U10/U11/U12/U13 Ontwikkelingsmodel 8v8 => U10/U11/U12/U13 Pagina 1 Balbezit: Halflange passing Controle op halfhoge bal Doelpoging op halfhoge voorzet Steunen Vrijlopen om zelf aanspeelbaar

Nadere informatie

groep 1 oefenvorm 1.1 t/m 1.8 d-pupillen

groep 1 oefenvorm 1.1 t/m 1.8 d-pupillen groep 1 oefenvorm 1.1 t/m 1.8 d-pupillen Oefenvorm 1.1 0 10 20 30 40 4 tegen 4 met 4 doeltjes 9 Inhoud - Bedoeling van deze vorm Karakteristiek: door snelle wisselingen speelveldgedeelte kunnen scoringskansen

Nadere informatie

oefenvormen E-Pupillen RVT Basisvorm 4(+K) tegen 4(+K) 2 grote doelen vereenvoudigingen Oefenvormen

oefenvormen E-Pupillen RVT Basisvorm 4(+K) tegen 4(+K) 2 grote doelen vereenvoudigingen Oefenvormen oefenvormen E-Pupillen RVT Basisvorm 4(+K) tegen 4(+K) 2 grote doelen vereenvoudigingen Oefenvormen 4.1. - 4.7 Oefenvorm 4.1. 4(+k) tegen (4+k) met 2 grote doelen Inhoud: Bedoeling van deze vorm: Karakteristiek

Nadere informatie

FUN OPLEIDING FILOSOFIE LEERPLAN

FUN OPLEIDING FILOSOFIE LEERPLAN OPLEIDINGSVISIE FUN OPLEIDING FILOSOFIE LEERPLAN INHOUDSOPGAVE FUN... 3 OPLEIDING... 4 PROCESGERICHT LEREN... 4 OPVOEDEN... 4 FILOSOFIE... 5 ZONEVOETBAL ALS OPLEIDINGSFILOSOFIE... 5 ZONE-principes (B+)...

Nadere informatie

Beter leren voetballen D-E-F pupillen Estria // april 2011

Beter leren voetballen D-E-F pupillen Estria // april 2011 Beter leren voetballen D-E-F pupillen Estria // april 2011 Programma 19.00 uur 19.30 uur 20.30 uur 20.45 uur 21.15 uur 21.30 uur Voorstellen - Inleiding - Taakverdeling Praktijk "Beter leren voetballen

Nadere informatie

Specifieke Handleiding jeugdtrainers

Specifieke Handleiding jeugdtrainers Specifieke Handleiding jeugdtrainers (Mini, F en E pupillen) Inhoudsopgave Leeftijdskenmerken De wedstrijd Coachen/begeleiden tijdens de wedstrijd De training Trainingsaanpak Leeftijdskenmerken Als je

Nadere informatie

De samenwerking tussen de plaatselijke scholen en jeugdverenigingen opbouwen en onderhouden. Met clubs uit de omgeving.

De samenwerking tussen de plaatselijke scholen en jeugdverenigingen opbouwen en onderhouden. Met clubs uit de omgeving. MISSIE We zijn een club gelegen op de grens Oost Vlaanderen Henegouwen West Vlaanderen waardoor we de kans hebben jongeren op te leiden in een sfeer van openheid, waar verschillende etnische groepen samenkomen

Nadere informatie

Specifieke Handleiding jeugdtrainers

Specifieke Handleiding jeugdtrainers Specifieke Handleiding jeugdtrainers D pupillen Inhoudsopgave Leeftijdskenmerken De wedstrijd Coachen/begeleiden tijdens de wedstrijd De training Trainingsaanpak Leeftijdskenmerken Als je aan de slag gaat

Nadere informatie

Balbezit Balbezit tegenpartij Wisselingen

Balbezit Balbezit tegenpartij Wisselingen 3.01 Voetbalbedoelingen en taken 3.01.1 Verdediging tegenpartij Wisselingen * opbouwen * opbouw storen/afschermen * snel omschakelen van bedoe- * aanvallen, kansen creëren * balveroveren lingen * scoren

Nadere informatie

KEEPERS. Algemeen. Doelstelling keepers. Ontwikkelingsplan keepers

KEEPERS. Algemeen. Doelstelling keepers. Ontwikkelingsplan keepers KEEPERS Algemeen Al jaren worden er bij DVOL keeperstrainingen verzorgd aan alle keepers die hier interesse in hebben. In het seizoen 2013/2014 heeft ook dit onderdeel extra aandacht gekregen door het

Nadere informatie

D-pupillen. Leeftijdskenmerken

D-pupillen. Leeftijdskenmerken D-pupillen Leeftijdskenmerken Een (eerstejaars) D-pupil heeft ideale lichaamsverhoudingen. Dit zorgt voor een probleemloze coördinatie. Anders wordt het voor sommige (tweedejaars) D-pupillen. Zij kunnen

Nadere informatie

Basistaken per positie MICHEL DEKKER WSV 1930

Basistaken per positie MICHEL DEKKER WSV 1930 Basistaken per positie MICHEL DEKKER WSV 1930 Basistaken: Keeper ( nr 1) - Bal uit het doel houden - Coacht spelers door overzicht over het hele veld - Kiest zo positie dat rugdekking gegeven kan worden

Nadere informatie

groep 2 WU 2.1 en 2.2 / oefenvorm 2.1, 2.3 en 2.4 / partijvorm 2A en 2B

groep 2 WU 2.1 en 2.2 / oefenvorm 2.1, 2.3 en 2.4 / partijvorm 2A en 2B groep 2 WU 2.1 en 2.2 / oefenvorm 2.1, 2.3 en 2.4 / partijvorm 2A en 2B DIGEN VERDE WU 2.1 WU 2.2 2 tegen 1 (+k) groot doel - lijn 9 K 2 tegen 1 (+1) klein doeltje - lijn 9 11 11 12 12 10 10 k speler 1

Nadere informatie

Ksk Wavria Leerplan. Leerplan jeugd-keepers Ksk Wavria.

Ksk Wavria Leerplan. Leerplan jeugd-keepers Ksk Wavria. Ksk Wavria Leerplan Leerplan jeugd-keepers Ksk Wavria. Keeperstraining. Opbouw van de keeperstraining. Warming-up. Lichamelijke oefeningen (lenigheid, kracht, coördinatie etc.). Bal oefeningen. Kerntraining

Nadere informatie

Nieuwerkerkse Hockey Club De IJssel. Coach tips Tactische uitgangspunten

Nieuwerkerkse Hockey Club De IJssel. Coach tips Tactische uitgangspunten Tactische uitgangspunten te gebruiken bij trainingspartijen en wedstrijden Hieronder vind je de tactische principes die je bij het coachen kunt gebruiken. Door deze principes ook tijdens de training/afsluitende

Nadere informatie

oefenvormen E-Pupillen RVT Basisvorm 4 tegen 4 lang smal veld vereenvoudigingen Oefenvormen 2.1-2.5

oefenvormen E-Pupillen RVT Basisvorm 4 tegen 4 lang smal veld vereenvoudigingen Oefenvormen 2.1-2.5 oefenvormen E-Pupillen RVT Basisvorm 4 tegen 4 lang smal veld vereenvoudigingen Oefenvormen 2.1-2.5 Oefenvorm 2.1. 4 tegen 4 lang smal veld 2 kleine doeltjes Bedoeling van deze vorm Karakteristiek - in

Nadere informatie

Keepers jeugdplan. Voetbal vereniging SC. Zwartemeerse Boys. Leerplan E en F pupillen 3. Leerplan D pupillen 4. Leerplan C junioren 5 / 6

Keepers jeugdplan. Voetbal vereniging SC. Zwartemeerse Boys. Leerplan E en F pupillen 3. Leerplan D pupillen 4. Leerplan C junioren 5 / 6 21-01-2015 Keepers jeugdplan Voetbal vereniging SC. Zwartemeerse Boys 2015 2020 Inhoudsopgave : Pagina: Voorwoord / doelstelling / Keepertrainers diverse elftallen 2 Leerplan E en F pupillen 3 Leerplan

Nadere informatie

HET POSITIE- EN PARTIJSPEL

HET POSITIE- EN PARTIJSPEL HET POSITIE- EN PARTIJSPEL Inleiding: Bij dit onderdeel worden de geleerde technieken in praktijk gebracht. De partijtjes moeten klein gehouden worden om zoveel mogelijk balbezit te garanderen en dat de

Nadere informatie

VISIE OPLEIDING PUPILLEN. Hoe leren we onze jeugd voetballen?

VISIE OPLEIDING PUPILLEN. Hoe leren we onze jeugd voetballen? 1 VISIE OPLEIDING PUPILLEN Hoe leren we onze jeugd voetballen? - door veel te voetballen, veel balcontacten, alles met de bal, plezier te maken - iedere speler een bal - door een goede opleiding en begeleiding

Nadere informatie

Leeftijdskenmerken in relatie met voetbaltraining

Leeftijdskenmerken in relatie met voetbaltraining Leeftijdskenmerken in relatie met voetbaltraining Leeftijdskenmerken V 1.0 19.01.2016 1 van 14 Inhoud Inhoud... 1 F-training Door te spelen wennen aan voetbal... 3 E-training Door veel te spelen leren

Nadere informatie

TAKEN VAN DE SPELERS in het team tijdens de wedstrijd

TAKEN VAN DE SPELERS in het team tijdens de wedstrijd TAKEN VAN DE SPELERS in het team tijdens de wedstrijd POSITIE 1 = KEEPER (K) OF DOELVERDEDIGER (DV) indien mogelijk, de bal op de grond leggen voor de opbouw te starten ver uit het eigen doel durven spelen

Nadere informatie

voorwoord JEUGD OPLEIDINGSPLAN VV PAPENDRECHT 2014-2018 Opgericht: 1 Augustus 1920

voorwoord JEUGD OPLEIDINGSPLAN VV PAPENDRECHT 2014-2018 Opgericht: 1 Augustus 1920 JEUGD OPLEIDINGSPLAN VV PAPENDRECHT 204-208 Opgericht: Augustus 920 voorwoord Voetbalvereniging Papendrecht is aan een nieuwe periode in haar bestaan begonnen. Deze periode zal zich kenmerken door ons

Nadere informatie

3 3. TALENTIDENTIFICATIE- EN OPLEIDING

3 3. TALENTIDENTIFICATIE- EN OPLEIDING 3 3. TALENTIDENTIFICATIE- EN OPLEIDING VOETBALSPECIFIEKE (OPLEIDINGS)VISIE VOETBALVISIE VAN DE CLUB(EERSTE ELFTAL EN JO) A.SPEELSTIJL:HUISSTIJL/CULTUUR K Hove Sport streeft er naar om aanvallend en attractief

Nadere informatie

3 3. TALENTIDENTIFICATIE- EN OPLEIDING

3 3. TALENTIDENTIFICATIE- EN OPLEIDING 3 3. TALENTIDENTIFICATIE- EN OPLEIDING A.TOEGEPASTE (BASIS)PRINCIPES BINNEN 11V11 De basisprincipes voor 11vs11 ploegen is voor onze vereniging een evidentie, deze moet steeds gelijk gesteld worden de

Nadere informatie

K.S.K. Erembodegem. Stamnummer K.B.V.B 4010. Terrein : Gersten, Erembodegem. Telefoon; 053/775281. Kleuren: Rood - Zwart - Wit

K.S.K. Erembodegem. Stamnummer K.B.V.B 4010. Terrein : Gersten, Erembodegem. Telefoon; 053/775281. Kleuren: Rood - Zwart - Wit K.S.K. Erembodegem Stamnummer K.B.V.B 4010 Terrein : Gersten, Erembodegem Telefoon; 053/775281 Kleuren: Rood - Zwart - Wit DOELSTELLING De Jeugdwerking van K.S.K. Erembodegem stelt hier zijn vernieuwde

Nadere informatie

DE OPLEIDINGSVISIE OPLEIDINGSVISIE KSCM = OPLEIDINGSVISIE KBVB

DE OPLEIDINGSVISIE OPLEIDINGSVISIE KSCM = OPLEIDINGSVISIE KBVB DE OPLEIDINGSVISIE OPLEIDINGSVISIE KSCM = OPLEIDINGSVISIE KBVB Alle trainers binnen de jeugdopleiding van KSC Menen zijn in het bezit van de brochure: "opleidingsvisie ven de KBVB". l 1895 Y1;Iil~~ liw.,ui'

Nadere informatie

Jaarplan. Beleving is de belangrijkste voorwaarde om te leren en te ontwikkelen.

Jaarplan. Beleving is de belangrijkste voorwaarde om te leren en te ontwikkelen. Jaarplan Beleving is de belangrijkste voorwaarde om te leren en te ontwikkelen. Een goede sfeer is onmisbaar om een goed resultaat te bereiken; spelers moeten het naar hun zin hebben. Spel en wedstrijdvormen

Nadere informatie

groep 1 WU 1.1 en 1.2 / oefenvorm 1.1 t/m 1.7 / partijvorm 1 llen aanva

groep 1 WU 1.1 en 1.2 / oefenvorm 1.1 t/m 1.7 / partijvorm 1 llen aanva groep 1 WU 1.1 en 1.2 / oefenvorm 1.1 t/m 1.7 / partijvorm 1 llen aanva WU 1.1 3 tegen 2 met 2 doeltjes 0 10 20 30 40 WU 1.2 3 tegen 1 positiespel 0 10 20 30 40 0 10 9 10 20 het drietal start met de bal

Nadere informatie

Probleem (tekening en beschrijving) Oplossing (tekening en beschrijving)

Probleem (tekening en beschrijving) Oplossing (tekening en beschrijving) Leeftijd : C jeugd. Aantal spelers :. Doelstelling : verbeteren van de balcirculatie. Thema : Het omschakelen van balverlies naar balbezit. Materiaal : zie organisatie. Probleem (tekening en beschrijving)

Nadere informatie

Jeugd opleidingsplan. Seizoen 2014-2015

Jeugd opleidingsplan. Seizoen 2014-2015 Jeugd opleidingsplan Seizoen 2014-2015 Jeugd opleidingsplan Voetbalseizoen 2014 2015 1 Inleiding Voorwoord Vanuit verschillende hoeken vernamen we dat heel wat mensen die betrokken zijn bij de sportieve

Nadere informatie

FEDERALE TRAINERSSCHOOL CENTRUM : WAREGEM CYCLUS 1 : JAAR 2 UEFA B DIPLOMA : (- JEUGDOPLEIDER -)

FEDERALE TRAINERSSCHOOL CENTRUM : WAREGEM CYCLUS 1 : JAAR 2 UEFA B DIPLOMA : (- JEUGDOPLEIDER -) FEDERALE TRAINERSSCHOOL CENTRUM : WAREGEM CYCLUS : JAAR UEFA B DIPLOMA : (- JEUGDOPLEIDER -) - TRAINING TIJDENS STAGEDAG TEAMTACTICS - Kandidaat: De Smet Günther .. Training tijdens opleidingsdag - INLICHTINGEN

Nadere informatie

LEEFTIJDSCATEGORIE E-PUPILLEN

LEEFTIJDSCATEGORIE E-PUPILLEN LEEFTIJDSCATEGORIE E-PUPILLEN In dit hoofdstuk worden de leeftijdskenmerken van de E-pupil, de nieuwe spelregels, de samenstelling, afspraken en uitgangspunten van deze leeftijdscategorie, de voetbaltechnische

Nadere informatie

Trainingsprogramma C-junioren

Trainingsprogramma C-junioren Trainingsprogramma C-junioren Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training Nummer 7...

Nadere informatie

Voetbaltechnisch beleidsplan Voor de jeugd van A tot Jong Oranje S.V. Nieuwleusen

Voetbaltechnisch beleidsplan Voor de jeugd van A tot Jong Oranje S.V. Nieuwleusen Voetbaltechnisch beleidsplan Voor de jeugd van A tot Jong Oranje S.V. Nieuwleusen In opdracht van Bestuur Voetbalzaken Uitgewerkt door de Voetbaltechnische Commissie Versie Oktober 2011 Technisch Beleidsplan

Nadere informatie

Ontwikkelingsfasen in de jeugdopleiding: Preminiemen U10 - U11

Ontwikkelingsfasen in de jeugdopleiding: Preminiemen U10 - U11 Ontwikkelingsfasen in de jeugdopleiding: Preminiemen U10 - U11 1. Ontwikkelingspsychologische kenmerken: Preminiemen hebben een grote bewegingsdrang. Het inoefenen van vaardigheden gebeurt veel bewuster

Nadere informatie

Bijlage B Keepertraining per leeftijdsgroep

Bijlage B Keepertraining per leeftijdsgroep Bijlage B Keepertraining per leeftijdsgroep Keeperstraining F- en E-pupillen Géén specifieke keeperstraining!!! Misschien alleen in zeer speciale gevallen. De enorme beweeglijkheid die de meeste kinderen

Nadere informatie

COACHING Het planmatig beïnvloeden van spelers. Met als doel de speler en het team beter te maken.

COACHING Het planmatig beïnvloeden van spelers. Met als doel de speler en het team beter te maken. COACHING = Het planmatig beïnvloeden van spelers. Met als doel de speler en het team beter te maken. Wat is coachen? Coachen is het beïnvloeden van het voetballen of van de spelers We houden ons bezig

Nadere informatie