Stichting Kwaliteitsbewaking Medische Laboratoriumdiagnostiek SKML-sectie Parasitologie Nijmegen, 25 oktober 2006

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stichting Kwaliteitsbewaking Medische Laboratoriumdiagnostiek SKML-sectie Parasitologie Nijmegen, 25 oktober 2006"

Transcriptie

1 Stichting Kwaliteitsbewaking Medische Laboratoriumdiagnostiek SKML-sectie Parasitologie Nijmegen, 25 oktober 2006 Ronde 84 Parasitologie Algemene evaluatie 94 deelnemers stuurden een geldig resultaat in, waarvan 85 aan het bloedonderzoek en 80 (monster C) en 77 (monster D) aan het fecesonderzoek meededen. Daarbij vulden 41 deelnemers (een deel) van de verdiepingsvragen in; dat is iets minder dan de afgelopen twee rondzendingen. Case A-334 Een 25 jarige Nederlandse vrouw bezoekt in de periode april-mei 2006 Zambia en Mozambique. Ze gebruikte geen profylaxe. Na terugkomst in Nederland op 7 mei, ontwikkelt zij een grieperig gevoel dat erger wordt in de loop van de week. Op zondag 14 mei meldt zij zich op de spoedeisende hulp met koorts, hoofdpijn en braken. Materiaal: Giemsa-gekleurde dikke druppel en uitstrijk op een glaasje. Vraag: onderzoek op malariaparasieten Definitieve uitslag A-334 Plasmodium falciparum 0,3 1,0% geïnfecteerde ery s

2 Verdiepingsvraag A-334 De patiënt met malaria tropica werd in het ziekenhuis opgenomen tijdens de malariabehandeling. Wat is de gebruikelijke diagnostische controleprocedure rond de malaria-infectie in deze situatie? a) klinisch beloop is bij een opgenomen patiënt voldoende controle b) dagelijkse malariatelling tot 3 dagen na opname c) dagelijkse telling malaria tot het klinisch beloop ontslag uit ziekenhuis rechtvaardigt d) dagelijkse malariatelling tot geen parasieten meer aantoonbaar zijn Resultaten deelnemers A-334 Evaluatie A-334 Van de 85 deelnemers die malaria rapporteerden, benoemden er 83 deze correct als een monoinfectie met P. falciparum. De parasietendichtheid werd door de referenten gemiddeld op 0,7% bepaald ; waarden tussen 0,3% en 1,0% werden als juist beoordeeld. Van de 83 tellingen vielen er 66 binnen deze marges. De rapportage «<1%» geeft de aanvrager weinig inzicht in het beloop van de parasitemie als de volgende telling niet negatief is. Evaluatie verdiepingsvraag A van de 39 inzenders zijn van mening dat dagelijks de parasitemie gekwantificeerd moet worden totdat geen parasieten meer aantoonbaar zijn. Dat is ook het standpunt van de sektie Parasitologie. In de praktijk doen zich situaties voor waarin dat niet altijd gebeurt, onder andere afhankelijk van de attitude van de patïent. Frequente bezoekers van hoogendemische gebieden met ervaring op het gebied van malaria-aanvallen zullen eerder geneigd zijn met therapeutica inname thuis het beloop af te wachten. Enkele deelnemers merkten op dat controle aan de hand van dikke druppelpreparaten eigenlijk tot enkele weken na de aanval geboden is om eventuele resistentie uit te sluiten. Dit is in ieder geval van belang bij terugkerende koorts.

3 Case B-335 De patiënt van A334 wordt behandeld en ter observatie opgenomen. Zij wordt dagelijks gecontroleerd door middel van bloedonderzoek. Op dag 2 van de behandeling wordt bloed voor onderzoek aangeboden. Materiaal: Giemsa-gekleurde dikke druppel en uitstrijk op een glaasje Vraag: onderzoek op malariaparasieten Definitieve uitslag B-335 Plasmodium falciparum <0,1% geïnfecteerde ery s (geen foto s) Verdiepingsvraag B-335 Ter vergelijking met een enquête van 2004 willen wij graag inventariseren hoe de telling van malariaparasieten in de laboratoria op dit moment in zijn werk gaat. Beschrijf hoe u telt: wanneer in dikke druppel, wanneer in uitstrijk, in hoeveel gezichtsvelden, in hoeveel ery s, t.o.v. hoeveel witte cellen Resultaten deelnemers B-335 Evaluatie B-335 Slechts 2 van de 83 inzenders die P. falciparum in monster A vonden konden in dit volgmonster geen parasieten aantonen. De meerderheid van de deelnemers (47/81) gaf als resultaat van de telling <0,1% geïnfecteerde erythrocyten. Door de referenten werd gemiddeld 0,04% gerapporteerd. De telling werd tot op 2 decimalen achter de komma gespecificeerd door 17 inzenders die allen correct tussen 0,01 en 0,07% opgaven. De score <0,01 (14/81) is niet gehonoreerd met een punt.

4 Evaluatie verdiepingsvraag B inzenders gaven vele verschillende antwoorden op de vraag naar de procedure van de kwantificering van P. falciparum. Zowel de keuze van preparaten als de aantallen rode of witte bloedcellen waren variabel. De belangrijkste trends samengevat: nooit dikke druppel, alleen uitstrijk : 11 inzenders nooit uitstrijk, alleen dikke druppel : 2 inzenders lage parasitemie dikke druppel, hoge dichtheid uitstrijk: 23 inzenders aantallen getelde ery's: 1000, 2000, 4000, 5000, De suggestie in "Medische Parasitologie. Handleiding bij de laboratoriumdiagnostiek" (eindredactie A.M.Polderman) om <0,1% te rapporteren bij lagere dichtheden, wordt vaak niet gevolgd, gezien het grote aantal (14) vermeldingen <0,01% bij monster B. De sectie streeft naar een uniforme procedure in de lijn van bovengenoemd handboek: bij dichtheden boven 0,1% tellen in de uitstrijk en daarbij gecontroleerd erytrocyten betrekken; bij lagere dichtheden kan men volstaan met de rapportage <0,1%. Vanzelfsprekend moet de dikke druppel wel in alle gevallen beoordeeld worden om aan te geven of er sowieso parasieten aanwezig. Als gewenst is verder te kwantificeren moet men in de dikke druppel tellen per 200 of 500 witte bloedcellen en omrekenen naar % geïnfecteerde ery's of parasieten per microliter.

5 Case C-336 Een gezond 2-jarig jongetje, afkomstig uit Haïti, is sinds 2 weken in Nederland bij zijn adoptiegezin. Hij wordt bij de routinekeuring ook op darmparasieten onderzocht; zijn adoptiefmoeder meldt dat hij sinds zijn aankomst constant last heeft van dunne ontlasting. Materiaal: feces die in SAF is gefixeerd. Vraag: onderzoek op darmparasieten. Definitieve uitslag C-336 Hymenolepis nana eieren Giardia lamblia cysten en trofozoïeten Cryptosporidium sp. oöcysten (sporadisch)

6

7 Verdiepingsvraag C-336 Het is niet ongewoon in gezonde adoptiekinderen uit Midden en Zuid Amerika parasitaire darminfekties aan te treffen. Hymenolepis nana, Giardia lamblia en Cryptosporidium sp. vormen in dit patiëntje wel een erg rijke oogst aan pathogenen. Welke bewering is zeker correct? a) De oöcysten van Cryptosporidium, hoewel in zeer kleine aantallen aanwezig, vormen aanleiding om de immuunstatus te onderzoeken. b) Hymenolepis nana heeft een beperkte levensduur, hoeft daarom niet behandeld te worden. c) Vanwege de diarree moet Giardia lamblia als meest waarschijnlijke oorzaak met metronidazol behandeld worden. d) Cryptosporidium is erg besmettelijk en moet daarom met paromomycine behandeld worden.

8 Resultaten deelnemers C-336 Evaluatie C deelnemers stuurden een resultaat in van de fecesmonsters en daarvan hebben er 79 een of meerdere parasieten gevonden. De puntentoekenning werd reeds toegelicht in het schrijven van 12 september : 2 punten voor Hymenolepis nana, Giardia lamblia en Cryptosporidium tot een maximum van 4 punten omdat de Cryptosporidium zo sporadisch voorkwam dat niet alle referenten die vonden. Toch rapporteerde een deelnemer deze Cryptosporidium als enige parasiet! Giardia werd 76 maal en Hymenolepis 65 maal gemeld. In totaal haalden 62 deelnemers de maximale score. Evaluatie verdiepingsvraag C-336 Vrij unaniem waren de inzenders het erover eens dat Giardia lamblia als meest waarschijnlijke oorzaak van de diarree behandeld dient te worden: 32 van de 34 gaven dat antwoord. Deze parasiet was in zo grote aantallen in dit monster aanwezig dat deze veronderstelling gerechtvaardigd lijkt. Dat Cryptosporidium spontaan verdwijnt en zeker geen aanleiding is om de immuunstatus bij een gezond kind te gaan onderzoeken, mag als algemeen bekend worden beschouwd.

9 Case D-337 Een Nederlandse jongeman wordt behandeld voor zijn HIV-infectie. Bij zijn periodieke controle blijken zijn CD4 + -lymfocyten in aantal teruggelopen vergeleken met vorige controles. Vanwege zijn frequente tropenreizen in de afgelopen jaren en een lichte eosinofilie wordt onder andere fecesonderzoek op darmparasieten aangevraagd. Materiaal: feces die in SAF is gefixeerd Vraag: onderzoek op darmparasieten Definitieve uitslag D-337 Strongyloides stercoralis L1 larven Schistosoma mansoni eieren (sporadisch) Blastocystis hominis (sporadisch) Endolimax nana (sporadisch)

10 Verdiepingsvraag D-337 Patiënten met een HIVinfectie worden regelmatig poliklinisch onderzocht. In verband met de verminderende immuunstatus, de aanhoudende eosinofilie en de reisanamnese is het logisch om naar parasitaire worminfecties te gaan zoeken, ook als er geen specifieke klachten zijn. Een van de volgende stellingen is niet juist: a) Chronische Schistosoma mansoni kan de oorzaak van de eosinofilie zijn b) Strongyloides stercoralis is een belangrijke opportunistische infectie bij HIV/AIDSpatiënten c) Schistosoma mansoni kan portale hypertensie veroorzaken in deze situatie d) Bij chronische Strongyloides verdwijnt veelal de eosinofilie

11 Resultaten deelnemers D-337

12 Evaluatie D-337 Monster D was niet eenvoudig, wat duidelijk te zien is aan de lange lijst van combinaties gerapporteerde bevindingen. Voor de puntentoekenning kan nogmaals naar het schrijven van 12 september worden verwezen : maximaal 2 punten. Dit werd door 46 van de 77 respondenten behaald. Strongyloides werd door 43 inzenders gevonden en Schistosoma mansoni door 27. Ook de Blastocystis werd door velen gezien : 26 van de 77. Het is opvallend hoeveel verschillende pathogenen daarnaast nog werden gemeld, waaronder o.a. Cryptosporidium, Cyclospora, Microsporidium en mijnworm. Ook waren er 7 deelnemers die geen enkele parasiet konden vinden. Dit monster uit de Nederlandse praktijk laat zien dat men bij immuungecompromitteerde patiënten met een reisanamnese verdacht moet zijn op verrassende bevindingen; het is in zo n geval belangrijk in het niet gefixeerde monster naast het routine Ridleysediment ook met andere technieken naar worm- en protozo-infecties te zoeken, al naar gelang de klinische vraagstelling Evaluatie verdiepingsvraag D-337 De theoretische diepgang van de vraag naar Schistosoma en Strongyloides kliniek heeft duidelijk tot meer diversiteit in de antwoorden aanleiding gegeven. Toch zijn de alternatieven A, C en D, die elk een nauwomschreven fenomeen beschrijven, reële verschijnselen bij Schistosoma en Strongyloides infecties. 15 van de 34 inzenders kozen antwoord B als enig onjuist alternatief. Strongyloides infecties moeten voor de start van immuunsuppressie, zoals bij transplantaties, uitgesloten worden omdat deze infecties ernstige complicaties veroorzaken. Toch wordt bij de verstoring van de immuunrespons bij HIV infecties zelden een gedissemineerde Strongyloides infectie gevonden. Een interessante beschouwing over dit thema is bijvoorbeeld te vinden in: Viney et al Journal of Infectious Diseases 2004; 190:

Ronde 92 Parasitologie

Ronde 92 Parasitologie Stichting Kwaliteitsbewaking Medische Laboratoriumdiagnostiek SKML-sectie Parasitologie Nijmegen, 13 oktober 2008 Ronde 92 Parasitologie 2008-3 Ronde commentaar Opmerkingen van deelnemers over de inhoud

Nadere informatie

Ronde 93 Parasitologie Evaluatie

Ronde 93 Parasitologie Evaluatie Stichting Kwaliteitsbewaking Medische Laboratoriumdiagnostiek SKML-sectie Parasitologie Nijmegen, 12 februari 2009 Ronde 93 Parasitologie 2008-4 Evaluatie Ronde commentaar Naar aanleiding van het functioneren

Nadere informatie

SKML-sectie Parasitologie Nijmegen, 17 juni 2009. Ronde 95 Parasitologie 2009-2

SKML-sectie Parasitologie Nijmegen, 17 juni 2009. Ronde 95 Parasitologie 2009-2 Stichting Kwaliteitsbewaking Medische Laboratoriumdiagnostiek SKML-sectie Parasitologie Nijmegen, 17 juni 2009 Ronde 95 Parasitologie 2009-2 Evaluatie Ronde commentaar - enkele foute etiketten op monster

Nadere informatie

SKML-sectie Parasitologie Nijmegen, 1 februari 2008. Ronde 89 Parasitologie 2007-4

SKML-sectie Parasitologie Nijmegen, 1 februari 2008. Ronde 89 Parasitologie 2007-4 Stichting Kwaliteitsbewaking Medische Laboratoriumdiagnostiek SKML-sectie Parasitologie Nijmegen, 1 februari 2008 Ronde 89 Parasitologie 2007-4 Ronde commentaar Nogmaals willen wij erop wijzen dat het

Nadere informatie

SKML-sectie Parasitologie Nijmegen, 9 mei 2007. Ronde 86 Parasitologie 2007-1

SKML-sectie Parasitologie Nijmegen, 9 mei 2007. Ronde 86 Parasitologie 2007-1 Stichting Kwaliteitsbewaking Medische Laboratoriumdiagnostiek SKML-sectie Parasitologie Nijmegen, 9 mei 2007 Ronde 86 Parasitologie 2007-1 Algemene evaluatie Ronde 2007-1 is kennelijk als zeer moeilijk

Nadere informatie

Ronde 94 Parasitologie 2009-1

Ronde 94 Parasitologie 2009-1 Stichting Kwaliteitsbewaking Medische Laboratoriumdiagnostiek SKML-sectie Parasitologie Nijmegen, 12 mei 2009 Ronde 94 Parasitologie 2009-1 Evaluatie Ronde commentaar Naar aanleiding van commentaar van

Nadere informatie

SKML-sectie Parasitologie. Nijmegen, 5 juni Ronde 90 Parasitologie

SKML-sectie Parasitologie. Nijmegen, 5 juni Ronde 90 Parasitologie Stichting Kwaliteitsbewaking Medische Laboratoriumdiagnostiek SKML-sectie Parasitologie Nijmegen, 5 juni 2008 Ronde 90 Parasitologie 2008-1 Ronde commentaar Telling malariaparasieten. De SKML-sectie Parasitologie

Nadere informatie

SKML-sectie Parasitologie Nijmegen, 6 november Ronde 96 Parasitologie

SKML-sectie Parasitologie Nijmegen, 6 november Ronde 96 Parasitologie Stichting Kwaliteitsbewaking Medische Laboratoriumdiagnostiek SKML-sectie Parasitologie Nijmegen, 6 november 2009 Ronde 96 Parasitologie 2009-3 Evaluatie Ronde commentaar De menginfectie van P.vivax en

Nadere informatie

SKML-sectie Parasitologie Nijmegen, 21 november Ronde 88 Parasitologie

SKML-sectie Parasitologie Nijmegen, 21 november Ronde 88 Parasitologie Stichting Kwaliteitsbewaking Medische Laboratoriumdiagnostiek SKML-sectie Parasitologie Nijmegen, 21 november 2007 Ronde 88 Parasitologie 2007-3 Rondecommentaar In het invulformulier zijn voor de fecesmonsters

Nadere informatie

SKML-sectie Parasitologie Nijmegen, 16 augustus Ronde 87 Parasitologie

SKML-sectie Parasitologie Nijmegen, 16 augustus Ronde 87 Parasitologie Stichting Kwaliteitsbewaking Medische Laboratoriumdiagnostiek SKML-sectie Parasitologie Nijmegen, 16 augustus 2007 Ronde 87 Parasitologie 2007-2 Algemene evaluatie Rondzending 2007-2 werd met goed resultaat

Nadere informatie

SKML-sectie Parasitologie Nijmegen, 9 februari 2006

SKML-sectie Parasitologie Nijmegen, 9 februari 2006 Stichting Kwaliteitsbewaking Medische Laboratoriumdiagnostiek SKML-sectie Parasitologie Nijmegen, 9 februari 2006 Ronde 85 Parasitologie 2006-4 Algemene evaluatie Van de 98 deelnemers vulden er 95 de antwoordformulieren

Nadere informatie

Faecesonderzoek op parasieten

Faecesonderzoek op parasieten Faecesonderzoek op parasieten overzicht 2013 Titia Kortbeek Theo Mank overzicht resultaten 2013 transitie CCKL praktijkrichtlijn naar ISO 15189-2012 stof tot nadenken overzicht resultaten 2013 transitie

Nadere informatie

Fecesonderzoek op parasieten

Fecesonderzoek op parasieten Fecesonderzoek op parasieten overzicht 2016 Titia Kortbeek Theo Mank overzicht bevindingen deelnemers 1 groep parasieten uitgelicht - 6 x gefixeerde feces 2016 Protozoa Balantidium coli Cryptosporidium

Nadere informatie

Monster A 330 Uitslag Punten Max. Aantal Lab's

Monster A 330 Uitslag Punten Max. Aantal Lab's Stichting Kwaliteitsbewaking Medische Laboratoriumdiagnostiek Rondzending 83 Parasitologie 2006-2 vraagstelling voorlopige uitslag uitslagformulier definitieve uitslag verdiepingsenquête 3b evaluatie SKML-sectie

Nadere informatie

Expert waarden in microscopische diagnostiek van de parasitologie.

Expert waarden in microscopische diagnostiek van de parasitologie. Expert waarden in microscopische diagnostiek van de parasitologie. Foekje F. Stelma 1, Jaap van Hellemond 2 1) Dept. Medische Microbiologie, Radboudumc, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen. 2) Dept. Medische

Nadere informatie

Cursus moleculaire diagnostiek van parasitaire infecties

Cursus moleculaire diagnostiek van parasitaire infecties Cursus moleculaire diagnostiek van parasitaire infecties De cursus wordt gegeven door de Afdeling Parasitologie van het Leids Universitair Medisch Centrum op de Hogeschool Leiden, afdeling Hoger Laboratorium

Nadere informatie

Fecesonderzoek op parasieten

Fecesonderzoek op parasieten Fecesonderzoek op parasieten overzicht 2014 Titia Kortbeek Theo Mank overzicht bevindingen deelnemers 1 parasiet uitgelicht 2014-7 x feces - 1 x urine - 1 x vocht uit lever cyste - 1x feces van hangbuikzwijntje

Nadere informatie

Lente. Winter. Sectie Parasitologie. Stichting Kwaliteitsbewaking Medische Laboratoriumdiagnostiek

Lente. Winter. Sectie Parasitologie. Stichting Kwaliteitsbewaking Medische Laboratoriumdiagnostiek Lente Winter Stichting Kwaliteitsbewaking Medische Laboratoriumdiagnostiek Sectie Parasitologie Messi Maxima Stichting Kwaliteitsbewaking Medische Laboratoriumdiagnostiek Sectie Parasitologie Patient met

Nadere informatie

Wormen. Faecesonderzoek op parasieten. Protozoa. Rondzending darmparasieten (microscopie)

Wormen. Faecesonderzoek op parasieten. Protozoa. Rondzending darmparasieten (microscopie) Faecesonderzoek op parasieten overzicht 2012 Titia Kortbeek Theo Mank Protozoa Cryptosporidium sp Cyclospora cayetanensis Cystoisospora belli Dientamoeba fragilis Entamoeba histolytica Giardia lamblia

Nadere informatie

Sectie Parasitologie. SKML scoresysteem 15 april Lisette van Lieshout (onderzoeker- parasitoloog LUMC)

Sectie Parasitologie. SKML scoresysteem 15 april Lisette van Lieshout (onderzoeker- parasitoloog LUMC) Sectie Parasitologie SKML scoresysteem 15 april 2005 Lisette van Lieshout (onderzoeker- parasitoloog LUMC) e.a.van_lieshout@lumc.nl Parasitologie SKML ± 100 deelnemers een rondzending van 4 rondes per

Nadere informatie

Jaarverslag Sectie Parasitologie SKML

Jaarverslag Sectie Parasitologie SKML Jaarverslag 2017 Sectie Parasitologie SKML Rondzending Bloed en darmparasieten De rondzending bloed en darmparasieten kent een jaarlijks langzaam teruglopend aantal deelnemers, mede omdat steeds meer laboratoria

Nadere informatie

Cursus moleculaire diagnostiek van parasitaire infecties

Cursus moleculaire diagnostiek van parasitaire infecties Cursus moleculaire diagnostiek van parasitaire infecties De cursus wordt gegeven door de Afdeling Parasitologie van het Leids Universitair Medisch Centrum op de Hogeschool Leiden, afdeling Hoger Laboratorium

Nadere informatie

SKML - Parasitologie

SKML - Parasitologie SKML - Parasitologie Samenvatting van quiz deel 2 5 maart 2009 Zoek de soort Breda Amphia 65 jarige NL, vrouw, Zambia, geen profylaxe 6 dagen ziek EHBO => ICT sneltest: T1 erg zwak, T2 zeer sterk bandje

Nadere informatie

Parasitologie PH-3095 4, 5, 6, 13, 14 en 15 november 2013

Parasitologie PH-3095 4, 5, 6, 13, 14 en 15 november 2013 Parasitologie PH-3095 4, 5, 6, 13, 14 en 15 november 2013 Samenstellers: Lisette van Lieshout Hogeschool Leiden Centrum Bioscience en Diagnostiek Zernikedreef 11 2333 CK Leiden Postbus 382 2300 AJ Leiden

Nadere informatie

INSTITUTE FOR LIFE SCIENCES & CHEMISTRY MEDISCH PARASITOLOGISCHE DIAGNOSTIEK 2009 PROGRAMMA

INSTITUTE FOR LIFE SCIENCES & CHEMISTRY MEDISCH PARASITOLOGISCHE DIAGNOSTIEK 2009 PROGRAMMA Maandag 12 januari: Malaria 9.30-9.50 u Registratie en koffie kantine 9.50-10.00 Kennismaking en opening 10.00-10.45 Theorie Malaria; Ontwikkelingscyclus en kenmerken van Plasmodium vivax, P. ovale, P.

Nadere informatie

Fecesonderzoek op parasieten

Fecesonderzoek op parasieten Fecesonderzoek op parasieten overzicht 2017 Titia Kortbeek Theo Mank overzicht bevindingen deelnemers 1 groep parasieten uitgelicht 2017-6 x gefixeerde feces - 1 x aspiraat levercyste - 1 x BAL Protozoa

Nadere informatie

Jaarverslag Sectie Parasitologie SKML

Jaarverslag Sectie Parasitologie SKML Jaarverslag 2010 Sectie Parasitologie SKML Verklaring van gebruikte afkortingen: SKML: Stichting Kwaliteitsbewaking Medische Laboratoriumdiagnostiek PAR-sectie: Sectie parasitologie van SKML AB-SKML: Algemeen

Nadere informatie

Jaarverslag Sectie Parasitologie - SKML

Jaarverslag Sectie Parasitologie - SKML Jaarverslag 2009 Sectie Parasitologie - SKML Verklaring van gebruikte afkortingen: SKML: Stichting Kwaliteitsbewaking Medische Laboratoriumdiagnostiek PAR-sectie: Sectie parasitologie van SKML AB-SKML:

Nadere informatie

Qbase. Jaap van Hellemond. Wijzigingen, verdiepingsvragen, rapporten en naslag. Maart 2015

Qbase. Jaap van Hellemond. Wijzigingen, verdiepingsvragen, rapporten en naslag. Maart 2015 Qbase Wijzigingen, verdiepingsvragen, rapporten en naslag Jaap van Hellemond Maart 2015 Verdiepingsvragen Zowel Bloed en darmparasieten als Moleculaire Parasitologie Beschikbaar na ontvangst 1 e rapport

Nadere informatie

SKML - Parasitologie

SKML - Parasitologie SKML - Parasitologie Training of toetsing??? Doe de quiz en test uzelf Routine feces onderzoek Van een 12 jarig meisje vanwege aanhouden buikklachten. ± 15 µm Routine feces onderzoek Artefacten (niet parasitair)?

Nadere informatie

POST-HLO CURSUS LABORATORIUMDIAGNOSTIEK PARASITOLOGIE

POST-HLO CURSUS LABORATORIUMDIAGNOSTIEK PARASITOLOGIE POST-HLO CURSUS LABORATORIUMDIAGNOSTIEK PARASITOLOGIE CURSUSPROGRAMMA 31 oktober, 1, 2, 9, 10 en 11 november 2011 Cursusgegevens 's Praktijkopdrachten Hogeschool Leiden Leids Universitair Medisch Centrum

Nadere informatie

POST-HLO CURSUS LABORATORIUMDIAGNOSTIEK PARASITOLOGIE

POST-HLO CURSUS LABORATORIUMDIAGNOSTIEK PARASITOLOGIE POST-HLO CURSUS LABORATORIUMDIAGNOSTIEK PARASITOLOGIE CURSUSPROGRAMMA 2, 3, 4, 11, 12 en 13 november 2009 Cursusgegevens 's Praktijkopdrachten Hogeschool Leiden Leids Universitair Medisch Centrum Centrum

Nadere informatie

Jaarverslag Sectie Parasitologie SKML

Jaarverslag Sectie Parasitologie SKML Jaarverslag 2018 Sectie Parasitologie SKML Rondzending Bloed en darmparasieten De rondzending bloed en darmparasieten kent een jaarlijks langzaam teruglopend aantal deelnemers, mede omdat steeds meer laboratoria

Nadere informatie

BLOEDONDERZOEK OP PARASIETEN OVERZICHT 2014. Sjef van de Leur Truus Derks Amsterdam, 19 maart 2015

BLOEDONDERZOEK OP PARASIETEN OVERZICHT 2014. Sjef van de Leur Truus Derks Amsterdam, 19 maart 2015 BLOEDONDERZOEK OP PARASIETEN OVERZICHT 2014 Sjef van de Leur SKML Truus Derks Amsterdam, 19 maart 2015 ONDERWERPEN Resultaten rondzending Malaria is meer dan parasitemie Bespreking extra preparaat en EDTA

Nadere informatie

RICHTLIJN VOOR DE DIAGNOSTIEK VAN MALARIA VOOR LABORATORIA IN DE GEZONDHEIDSZORG IN NEDERLAND

RICHTLIJN VOOR DE DIAGNOSTIEK VAN MALARIA VOOR LABORATORIA IN DE GEZONDHEIDSZORG IN NEDERLAND RICHTLIJN VOOR DE DIAGNOSTIEK VAN MALARIA VOOR LABORATORIA IN DE GEZONDHEIDSZORG IN NEDERLAND Deze richtlijn is opgesteld door de sectie Parasitologie van de Stichting Kwaliteitsbewaking Medische Laboratoria

Nadere informatie

Moleculaire diagnostiek intestinale parasieten -rondzendingen ten behoeve van Mdx-

Moleculaire diagnostiek intestinale parasieten -rondzendingen ten behoeve van Mdx- Moleculaire diagnostiek intestinale parasieten -rondzendingen ten behoeve van Mdx- Theo Schuurs, moleculair bioloog Lid namens WMDI / NVMM Izore, Centrum Infectieziekten Friesland, Leeuwarden Huidige rondzendingen

Nadere informatie

BLOEDONDERZOEK OP PARASIETEN OVERZICHT RESULTATEN 2015

BLOEDONDERZOEK OP PARASIETEN OVERZICHT RESULTATEN 2015 BLOEDONDERZOEK OP PARASIETEN OVERZICHT RESULTATEN 2015 Jaap van Hellemond SKML / NVP Truus Derks Amsterdam, 17 maart 2016 ONDERWERPEN Resultaten rondzending 2015 Microscopie Malaria antigeentesten Parasitaemie

Nadere informatie

Wormen. Fecesonderzoek op parasieten. Wormen. Protozoa. Protozoa

Wormen. Fecesonderzoek op parasieten. Wormen. Protozoa. Protozoa Theo Mank Fecesonderzoek op parasieten overzicht 2018 Protozoa Balantidium coli Cryptosporidium sp Cyclospora cayetanensis Cystoisospora belli Dientamoeba fragilis Entamoeba histolytica Giardia lamblia

Nadere informatie

Reizigersinformatie Malaria - chemoprofylaxe

Reizigersinformatie Malaria - chemoprofylaxe Reizigersinformatie Malaria - chemoprofylaxe Wat is malaria? Malaria is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door malariaparasieten. De malariaparasieten worden door muggen overgedragen. De parasieten

Nadere informatie

Jaarverslag Sectie Parasitologie. Stichting Kwaliteitsbewaking Medische Laboratoriumdiagnostiek (SKML)

Jaarverslag Sectie Parasitologie. Stichting Kwaliteitsbewaking Medische Laboratoriumdiagnostiek (SKML) Jaarverslag 2006 Sectie Parasitologie Stichting Kwaliteitsbewaking Medische Laboratoriumdiagnostiek (SKML) Introductie De sectie Parasitologie (PAR) van de Stichting Kwaliteitsbewaking Medische Laboratoriumdiagnostiek

Nadere informatie

Moleculaire diagnostiek: kwalitatief of kwantitatief?

Moleculaire diagnostiek: kwalitatief of kwantitatief? Moleculaire diagnostiek: kwalitatief of kwantitatief? Jaap van Hellemond, parasitoloog Erasmus MC & Havenziekenhuis, Rotterdam Theo Schuurs, moleculair bioloog Izore, Centrum Infectieziekten Friesland,

Nadere informatie

ONDERWERPEN BLOEDONDERZOEK OP PARASIETEN OVERZICHT Bloedonderzoek op parasieten overzicht 2012: Bloedonderzoek op parasieten overzicht 2012:

ONDERWERPEN BLOEDONDERZOEK OP PARASIETEN OVERZICHT Bloedonderzoek op parasieten overzicht 2012: Bloedonderzoek op parasieten overzicht 2012: BLOEDONDERZOEK OP PARASIETEN OVERZICHT 2012 ONDERWERPEN Resultaten rondzending Kwantificeren parasietendichtheid Wat is er nog meer te zien in het bloedbeeld bij malaria Hematologische afwijkingen bij

Nadere informatie

20 Maart SKML deelnemersdag Eric Brienen namens de sectie parasitologie van de SKML

20 Maart SKML deelnemersdag Eric Brienen namens de sectie parasitologie van de SKML 20 Maart 2018 SKML deelnemersdag Eric Brienen namens de sectie parasitologie van de SKML Resultaten rondzendingen 2017 - P. falciparum 3x - P. vivax 3x - P. ovale 1x - P. malariae 1x 2 Resultaten rondzendingen

Nadere informatie

BLOEDONDERZOEK OP PARASIETEN OVERZICHT SKML Truus Derks Amsterdam, 23 maart 2017

BLOEDONDERZOEK OP PARASIETEN OVERZICHT SKML Truus Derks Amsterdam, 23 maart 2017 BLOEDONDERZOEK OP PARASIETEN OVERZICHT 2016 SKML Truus Derks Amsterdam, 23 maart 2017 ONDERWERPEN Resultaten rondzending 2016 Onderscheid P.vivax P.ovale P.falciparum: Maurer s dots, schizonten en pigment

Nadere informatie

Moleculaire diagnostiek darmparasieten -overzicht 2015-

Moleculaire diagnostiek darmparasieten -overzicht 2015- Moleculaire diagnostiek darmparasieten -overzicht 2015- Theo Schuurs, moleculair bioloog Lid namens WMDI / NVMM Rob Koelewijn Jaap van Hellemond 2013: Introductie fecespanel geschikt voor Mdx SKML-parasitologie

Nadere informatie

Laboratoria Nieuwsbrief oktober 2014 Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium Medisch Microbiologisch Laboratorium

Laboratoria Nieuwsbrief oktober 2014 Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium Medisch Microbiologisch Laboratorium Laboratoria Nieuwsbrief oktober 2014 Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium Medisch Microbiologisch Laboratorium In dit nummer: - Aanvraagformulier medicijnspiegel bepaling - Dientamoeba fragilis

Nadere informatie

Jaarverslag 2007. Sectie Parasitologie - SKML

Jaarverslag 2007. Sectie Parasitologie - SKML Jaarverslag 2007 Sectie Parasitologie - SKML Verklaring van gebruikte afkortingen: SKML: Stichting Kwaliteitsbewaking Medische Laboratoriumdiagnostiek PAR-sectie: Sectie parasitologie van SKML AB-SKML:

Nadere informatie

BLOEDONDERZOEK OP PARASIETEN

BLOEDONDERZOEK OP PARASIETEN BLOEDONDERZOEK OP PARASIETEN SKML Truus Derks 2016 ONDERWERPEN Vaststellen parasitemie in uitstrijk en dikke druppel Het belang van: de aanwezigheid van gametocyten van oudere ontwikkelingsstadia (schizonten)

Nadere informatie

Rondzendingen Moleculaire Diagnostiek T.vaginalis & darmprotozoa -overzicht 2018-

Rondzendingen Moleculaire Diagnostiek T.vaginalis & darmprotozoa -overzicht 2018- Rondzendingen Moleculaire Diagnostiek T.vaginalis & darmprotozoa -overzicht 2018- Theo Schuurs, MMM Lid namens WMDI / NVMM Rob Koelewijn Jaap van Hellemond Ct, Cp en Cq waarden Ct 16 Ct 27 Ct, Cp en Cq

Nadere informatie

Een 36 jarige waterbouwkundig ingenieur wordt in Bangladesh acuut ziek met koorts tot 39 C en 10-15 x per dag waterdunne diarree.

Een 36 jarige waterbouwkundig ingenieur wordt in Bangladesh acuut ziek met koorts tot 39 C en 10-15 x per dag waterdunne diarree. Diarree na tropen Een 36 jarige waterbouwkundig ingenieur wordt in Bangladesh acuut ziek met koorts tot 39 C en 10-15 x per dag waterdunne diarree. Hij behandelt zichzelf met imodium en ORS. Na 48 uur

Nadere informatie

Een donatie met een staartje

Een donatie met een staartje Een donatie met een staartje Jaap van Hellemond Dept. Medische Microbiologie & Infectieziekten Erasmus MC & Havenziekenhuis Rotterdam Met medewerking van en dank aan Havenziekenhuis, Rotterdam Emmaline

Nadere informatie

Infectieuze diarree. Marjolein Deege, arts-microbioloog UMCU/Saltro

Infectieuze diarree. Marjolein Deege, arts-microbioloog UMCU/Saltro Infectieuze diarree Marjolein Deege, arts-microbioloog UMCU/Saltro Disclosure belangen spreker (Potentiële) belangenverstrengeling Relevante relaties met bedrijven Sponsoring / onderzoeksgeld Honorarium

Nadere informatie

Malaria. Preventie en maatregelen

Malaria. Preventie en maatregelen Malaria Preventie en maatregelen Wat is malaria? Malaria is een infectieziekte, veroorzaakt door malariaparasieten, die na een muggenbeet in het lichaam komen. De malariaparasieten vermenigvuldigen zich

Nadere informatie

BLOEDONDERZOEK OP PARASIETEN EXTRA CASUS 2015.1C. Truus Derks SKML 19 maart 2015

BLOEDONDERZOEK OP PARASIETEN EXTRA CASUS 2015.1C. Truus Derks SKML 19 maart 2015 BLOEDONDERZOEK OP PARASIETEN EXTRA CASUS 2015.1C Truus Derks SKML 19 maart 2015 2015-1 C bonus preparaat (zonder punten beoordeling). Een 22-jarige Nederlandse vrouw meldt zich bij de huisarts met piekende

Nadere informatie

SKML - Parasitologie

SKML - Parasitologie SKML - Parasitologie Training of toetsing??? Doe de quiz en test uzelf Feces onderzoek Patiënt uit Kameroen, Zoetwater contact geen klachten Feces onderzoek Is dit Schistosoma haematobium Of Schistosoma

Nadere informatie

Moleculaire diagnostiek; darmparasieten & Trichomonas -overzicht 2016-

Moleculaire diagnostiek; darmparasieten & Trichomonas -overzicht 2016- Moleculaire diagnostiek; darmparasieten & Trichomonas -overzicht 2016- Theo Schuurs, moleculair bioloog Lid namens WMDI / NVMM Rob Koelewijn Jaap van Hellemond 2013: Introductie fecespanel geschikt voor

Nadere informatie

HAL Bulletin. Nummer 2, December 2008 MFB/KC/HAL HO/DH/AH 2008.004

HAL Bulletin. Nummer 2, December 2008 MFB/KC/HAL HO/DH/AH 2008.004 Onderwerpen: 1. Bloedafname door huisartsen 2. Aanvragen diagnostiek/consultatie 3. Kwaliteitscontrole glucosemeters 4. Aanleveren urines 5. LVF wetenswaardigheden 6. Coeliakie onderzoek 7. Website 8.

Nadere informatie

BLOEDCELMORFOLOGIE: DE MENSELIJKE MAAT VOORBIJ? dr. Warry van Gelder sectie hematologie

BLOEDCELMORFOLOGIE: DE MENSELIJKE MAAT VOORBIJ? dr. Warry van Gelder sectie hematologie BLOEDCELMORFOLOGIE: DE MENSELIJKE MAAT VOORBIJ? dr. Warry van Gelder sectie hematologie INLEIDING perifere bloedcelmorfologie rondzending: doel en opzet enkele resultaten de menselijke maat: morfologie:

Nadere informatie

DIAGNOSTIEK BIJ GASTRO-ENTERITIS

DIAGNOSTIEK BIJ GASTRO-ENTERITIS Jan Anne Wind, huisarts Peter Marinus, huisarts Rick Brouwer, klinisch chemicus Dr. Bert Mulder, arts microbioloog DIAGNOSTIEK BIJ GASTRO-ENTERITIS Tanzania-reis Twentse Artsen Begrippen Acute infectieuze

Nadere informatie

Theo Schuurs (WMDI/NVMM) Jaap van Hellemond (NVP, voorzitter) Lisette van Lieshout (NVP, secretaris)

Theo Schuurs (WMDI/NVMM) Jaap van Hellemond (NVP, voorzitter) Lisette van Lieshout (NVP, secretaris) Theo Schuurs (WMDI/NVMM) Jaap van Hellemond (NVP, voorzitter) Lisette van Lieshout (NVP, secretaris) Department of Parasitology Leiden University Medical Centre Sectie parasitologie Doel van de sessie

Nadere informatie

5-16 november Medisch parasitologische diagnostiek

5-16 november Medisch parasitologische diagnostiek 5-16 november 2012 Medisch parasitologische diagnostiek Sprekers vanuit de Afdeling Parasitologie, Leids Universitair Medisch Centrum: - Dhr. E.A.T. Brienen - prof.dr. A.M. Deelder - dr. - dr. A.M. Polderman

Nadere informatie

Correctieve actie op basis van onjuiste determinatie en/of vervolgtest

Correctieve actie op basis van onjuiste determinatie en/of vervolgtest Correctieve actie op basis van onjuiste determinatie en/of vervolgtest Inhoud: Aandachtsgebied sectie bacteriologie/mycologie Het belang van de klinische interpretatie van de vraagstelling en de uitslag.

Nadere informatie

Moleculaire diagnostiek darmparasieten overzicht 2014

Moleculaire diagnostiek darmparasieten overzicht 2014 Moleculaire diagnostiek darmparasieten overzicht 2014 Jaap van Hellemond, parasitoloog Erasmus MC & Havenziekenhuis, Rotterdam Lid namens NVP Theo Schuurs, moleculair bioloog Izore, Centrum Infectieziekten

Nadere informatie

Een zuigeling met een infectie

Een zuigeling met een infectie Een zuigeling met een infectie Katja Heitink-Pollé, kinderarts, hematoloog-oncoloog WKZ en Flevoziekenhuis Masja de Haas Sanquin Casus Meisje van 6 maanden oud 3e kind van Surinaamse ouders Reden van komst:

Nadere informatie

Moleculaire diagnostiek darmparasieten overzicht 2013

Moleculaire diagnostiek darmparasieten overzicht 2013 Moleculaire diagnostiek darmparasieten overzicht 2013 Theo Schuurs, moleculair bioloog Lid namens WMDI / NVMM Izore, Centrum Infectieziekten Friesland, Leeuwarden Aanbieders kwaliteitsrondzendingen (tot

Nadere informatie

Theo Schuurs (WMDI/NVMM) Jaap van Hellemond (NVP, voorzitter) Lisette van Lieshout (NVP, secretaris)

Theo Schuurs (WMDI/NVMM) Jaap van Hellemond (NVP, voorzitter) Lisette van Lieshout (NVP, secretaris) Theo Schuurs (WMDI/NVMM) Jaap van Hellemond (NVP, voorzitter) Lisette van Lieshout (NVP, secretaris) Department of Parasitology Leiden University Medical Centre Sectie parasitologie Doel van de sessie

Nadere informatie

9 Acute gastro-enteritis Rubriekhouder: Dr. W. van Pelt, (RIVM-CIE) ( ) ( )

9 Acute gastro-enteritis Rubriekhouder: Dr. W. van Pelt, (RIVM-CIE) ( ) ( ) 9 Acute gastro-enteritis Rubriekhouder: Dr. W. van Pelt, (RIVM-CIE) (1992-1993) (1996-2012) Inleiding Gastro-enteritis behoort tot de top tien van aandoeningen in Nederland wat betreft incidentie en draagt

Nadere informatie

Darmparasieten bij Afrikaanse asielzoekers: prevalentie en risicofactoren

Darmparasieten bij Afrikaanse asielzoekers: prevalentie en risicofactoren Oorspronkelijke stukken Darmparasieten bij Afrikaanse asielzoekers: prevalentie en risicofactoren j.b.westerhuis en t.g.mank Mw.J.B.Westerhuis (tot maart 2002 werkzaam als arts voor de Stichting Medische

Nadere informatie

Spoelwormen leven in de darmen van honden en katten.

Spoelwormen leven in de darmen van honden en katten. Darmparasieten komen zowel bij honden als bij katten zeer regelmatig voor. De vaakst voorkomende besmettingen zijn die met spoelwormen en lintwormen. Af en toe zien we ook infecties met giardia. Ook aan

Nadere informatie

Opzet en implementatie interne kwaliteitsmonitoring microscopisch onderzoek. Dr. J.J.van Hellemond Ing. G.J.M.M.Derks

Opzet en implementatie interne kwaliteitsmonitoring microscopisch onderzoek. Dr. J.J.van Hellemond Ing. G.J.M.M.Derks Opzet en implementatie interne kwaliteitsmonitoring microscopisch onderzoek Dr. J.J.van Hellemond Ing. G.J.M.M.Derks Parasitologisch onderzoek Vakgebied met veel soorten materialen Veel verschillende technieken

Nadere informatie

Aanvraag feces diagnostiek: Hoe en wat?

Aanvraag feces diagnostiek: Hoe en wat? Aanvraag feces diagnostiek: Hoe en wat? Alje van Dam, arts-microbioloog, Amsterdam UMC en Streeklaboratorium, GGD René Vork, relatiebeheerder, Streeklaboratorium, GGD Amsterdam 18 december 2018 Fecal swab

Nadere informatie

Icterus na tropenbezoek. Sophie Willemse Maag-Darm-Leverarts Academisch Medisch Centrum

Icterus na tropenbezoek. Sophie Willemse Maag-Darm-Leverarts Academisch Medisch Centrum Icterus na tropenbezoek Sophie Willemse Maag-Darm-Leverarts Academisch Medisch Centrum Casus 1 Man, 51 jaar Voorgeschiedenis Niertransplantatie prednison, cellcept en tacrolimus M. Bechterew etanercept

Nadere informatie

In het algemeen duidt een RPI < 2 op onvoldoende tijd of vermogen van het beenmerg om te reageren op de anemie.

In het algemeen duidt een RPI < 2 op onvoldoende tijd of vermogen van het beenmerg om te reageren op de anemie. Mededelingen MDC-Amstelland voor (huis)artsen en verloskundigen. november 2011 MDC-Amstelland is sinds 1 juli j.l. een feit, maar hiermee zijn nog niet alle bepalingen met de daarbij behorende referentiewaarden

Nadere informatie

Moleculaire diagnostiek; darmprotozoa & T.vaginalis -overzicht 2017 & onderzoek naar variatie in gerapporteerde resultaten-

Moleculaire diagnostiek; darmprotozoa & T.vaginalis -overzicht 2017 & onderzoek naar variatie in gerapporteerde resultaten- Moleculaire diagnostiek; darmprotozoa & T.vaginalis -overzicht 2017 & onderzoek naar variatie in gerapporteerde resultaten- Theo Schuurs, MMM Lid namens WMDI / NVMM Rob Koelewijn Jaap van Hellemond 2013:

Nadere informatie

Sommige dingen kun je nou eenmaal niet rondzenden

Sommige dingen kun je nou eenmaal niet rondzenden Sommige dingen kun je nou eenmaal niet rondzenden Dr. Bert Mulder Laboratorium Microbiologie Twente Achterhoek Casus Moeder bij huisarts in Ootmarsum 2 kinderen, geboren 2008 en 2009 Jeuk en huidverschijnselen

Nadere informatie

Azathioprine of 6-Mercaptopurine

Azathioprine of 6-Mercaptopurine Azathioprine of 6-Mercaptopurine Azathioprine/6-Mercaptopurine Uw maag-darm-leverarts heeft in overleg met u besloten u te gaan behandelen met het Azathioprine (Imuran) of 6-Mercaptopurine (Puri-Nethol).

Nadere informatie

Dienst: Kwaliteit van laboratoria. HANDLEIDING VOOR HET GEBRUIK VAN DE TOOLKIT: EKE PARASITOLOGIE (Instructies voor de deelnemers)

Dienst: Kwaliteit van laboratoria. HANDLEIDING VOOR HET GEBRUIK VAN DE TOOLKIT: EKE PARASITOLOGIE (Instructies voor de deelnemers) Dienst: Kwaliteit van laboratoria HANDLEIDING VOOR HET GEBRUIK VAN DE TOOLKIT: EKE PARASITOLOGIE (Instructies voor de deelnemers) Datum van bijwerking: 26/03/2019 Handleiding voor het gebruik van de Toolkit:

Nadere informatie

Slakken en benauwde kittens

Slakken en benauwde kittens Utrecht University Slakken en benauwde kittens NVP Najaar symposium 20 nov 2015 Paul A.M. Overgaauw DVM PhD Dipl. ACVM Institute for Risk Assessment Sciences Division Veterinary Public Health Casus In

Nadere informatie

Reactie op commentaren Pagina- en regelnummer

Reactie op commentaren Pagina- en regelnummer Reactie op commentaren Pagina- en regelnummer Algemeen Samenvatting Commentaar op tekst Het is een lange richtlijn, die alles probeert te omvatten maar men moet zich de vraag stellen wat gebruikers gaan

Nadere informatie

Een poging tot interactieve parasitologie met behulp van een laboratoriuminformatiesysteem

Een poging tot interactieve parasitologie met behulp van een laboratoriuminformatiesysteem Ned Tijdschr Klin Chem 1999; 24: 29-33 Een poging tot interactieve parasitologie met behulp van een laboratoriuminformatiesysteem J.J.M. CATS, H. HOFWEGEN, R. KOELEWIJN, C.A.M. WOUTERS, R.M. de GROOT,

Nadere informatie

BLOEDONDERZOEK OP PARASIETEN OVERZICHT Sjef van de Leur Truus Derks Amsterdam, 13 maart 2014

BLOEDONDERZOEK OP PARASIETEN OVERZICHT Sjef van de Leur Truus Derks Amsterdam, 13 maart 2014 BLOEDONDERZOEK OP PARASIETEN OVERZICHT 2013 Sjef van de Leur SKML Truus Derks Amsterdam, 13 maart 2014 ONDERWERPEN Resultaten rondzending Casus 2013.3A Kwantificeren parasietendichtheid Bloedonderzoek

Nadere informatie

Richtlijn Laboratoriumdiagnostiek van intestinale parasieten

Richtlijn Laboratoriumdiagnostiek van intestinale parasieten Richtlijn Laboratoriumdiagnostiek van intestinale parasieten INITIATIEF Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie IN SAMENWERKING MET Nederlandse Vereniging voor Parasitologie Nederlandse Internisten

Nadere informatie

E. histolytica / dispar. in de routine laboratoriumpraktijk. Manfred van Kerckhoven, analist LabMicTA, Hengelo

E. histolytica / dispar. in de routine laboratoriumpraktijk. Manfred van Kerckhoven, analist LabMicTA, Hengelo E. histolytica / dispar in de routine laboratoriumpraktijk Manfred van Kerckhoven, analist LabMicTA, Hengelo 3-2-2014 1 Hengelo 2 Regio T&A - ZKH: ZGT, MST, SKB - Alle zorginstellingen - Groot deel huisartsen

Nadere informatie

Bescherm uw huisdier en uw gezin

Bescherm uw huisdier en uw gezin Ontwormen van honden en katten Bescherm uw huisdier en uw gezin Waarom ontwormen? Honden en katten maken deel uit van ons gezin. We aaien ze, knuffelen en spelen met ze. Maar dit is niet altijd zonder

Nadere informatie

Dientamoeba fragilis, de case-control studie en hoe verder?

Dientamoeba fragilis, de case-control studie en hoe verder? Clinical microbioloy and infection 2015 Dientamoeba fragilis, de case-control studie en hoe verder? Maria Dullaert-de Boer 1 4 deelnemende laboratoria Design: Multi Center 1545 cases : patiënten die bij

Nadere informatie

Nieuwe Influenza A (H1N1)

Nieuwe Influenza A (H1N1) Nieuwe Influenza A (H1N1) Overzicht 6 november 29, week 45 Samenvatting In de afgelopen week is het aantal ziekenhuisopnamen wegens een laboratoriumbevestigde infectie met Nieuwe Influenza A (H1N1) wederom

Nadere informatie

Prik- of spatletsel opgelopen tijdens het werk

Prik- of spatletsel opgelopen tijdens het werk Prik- of spatletsel opgelopen tijdens het werk Deze folder is bestemd voor zorgverleners die tijdens hun werk prik- of spatletsel oplopen. In deze folder leest u algemene informatie over prik- of spatletsel

Nadere informatie

Rondzending parasitologie SKML feces

Rondzending parasitologie SKML feces Rondzending parasitologie SKML feces Titia Kortbeek Theo Mank Rivm Bilthoven Streeklab Haarlem Rondzending parasitologie Resultaten en evaluatie staan op website: www.parasitologie.nl Login naam en password

Nadere informatie

Niet-technische samenvatting

Niet-technische samenvatting Niet-technische samenvatting 2016403 1 Algemene gegevens 1.1 Titel van het project Geneesmiddelenontwikkeling voor malaria 1.2 Looptijd van het project 1-4-2016-1-4-2021 1.3 Trefwoorden (maximaal 5) malaria,

Nadere informatie

Speed Giardia TM. www.speedrange.nl. Virbac Nederland B.V., Postbus 313, 3770 AH Barneveld Tel. 0342 427 127 E-mail: info@virbac.

Speed Giardia TM. www.speedrange.nl. Virbac Nederland B.V., Postbus 313, 3770 AH Barneveld Tel. 0342 427 127 E-mail: info@virbac. Speed Giardia TM www.speedrange.nl Virbac Nederland B.V., Postbus 313, 3770 AH Barneveld Tel. 0342 427 127 E-mail: info@virbac.nl ALLEEN VOOR IN VITRO GEBRUIK NEDERLANDS Klinische toepassing Giardia is

Nadere informatie

SKML-parasitologie rondzendingen; tijd voor moleculaire diagnostiek?

SKML-parasitologie rondzendingen; tijd voor moleculaire diagnostiek? SKML-parasitologie rondzendingen; tijd voor moleculaire diagnostiek? Theo Schuurs, moleculair bioloog Lid namens WMDI / NVMM Izore, Centrum Infectieziekten Friesland, Leeuwarden Huidige rondzendingen SKML-parasitologie:

Nadere informatie

Tropische verrassingen in de huisartsenpraktijk. Malaria

Tropische verrassingen in de huisartsenpraktijk. Malaria Tropische verrassingen in de huisartsenpraktijk Malaria Dr Bert Mulder, arts microbioloog 14 januari 2015 1 Casus Met dank aan Hanna Tuinhof, co-assistent 57-jarige man ingestuurde door huisarts naar SEH:

Nadere informatie

Trastuzumab (Herceptin )

Trastuzumab (Herceptin ) Trastuzumab (Herceptin ) Borstkanker (mammacarcinoom) De diagnose borstkanker is bij u vastgesteld. Dit wordt ook wel een mammacarcinoom genoemd. De behandeling van een mammacarcinoom bestaat uit een operatieve

Nadere informatie

Afname materialen MMB en bewaarcondities

Afname materialen MMB en bewaarcondities Anus uitstrijk, GBS - BRMO kweek Strijk stevig met de ESwab langs de anus, terwijl de ESwab om zijn lengte-as roteert. Doe de ESwab zover mogelijk in het meegeleverde buisje. Breek de ESwab op het breekpunt

Nadere informatie

Zernikedreef 11 Gebouw 1, P CK Leiden ( ) Albinusdreef AA Leiden ( )

Zernikedreef 11 Gebouw 1, P CK Leiden ( ) Albinusdreef AA Leiden ( ) POST-HLO CURSUS LABORATORIUMDIAGNOSTIEK PARASITOLOGIE CURSUSPROGRAMMA 29,30, 31 oktober,7,8 en9 november 2007 Cursusgegevens Dagprogramma's Praktijkopdrachten Hogeschool Leiden Leids Universitair Medisch

Nadere informatie

Het hepatitis B -virus is heel besmettelijk en wordt overgedragen door seksueel contact, door bloed-op-bloed contact of bij de geboorte.

Het hepatitis B -virus is heel besmettelijk en wordt overgedragen door seksueel contact, door bloed-op-bloed contact of bij de geboorte. Hepatitis B CWZ is één van de door de NVMDL erkende hepatitis behandelcentra in Nederland. Op de polikliniek Maag-, darm- en leverziekte (MDL) werken meerdere MDL-artsen en een verpleegkundige specialist

Nadere informatie

! BELANGRIJKE INFORMATIE

! BELANGRIJKE INFORMATIE ! BELANGRIJKE INFORMATIE Belangrijke informatie over emtricitabine/tenofovirdisoproxil 200 mg/245mg filmomhulde tabletten als PrEP om het risico op het krijgen van een infectie met het humaan immunodeficiëntievirus

Nadere informatie

Interline, januari Microbiologie casusschetsen

Interline, januari Microbiologie casusschetsen Interline, januari 2011 Microbiologie casusschetsen INTERLINE PROGRAMMA jan 2011 ACHTERGRONDEN BIJ DE CASUSSCHETSEN INCLUSIEF LEERDOELEN EN STELLINGEN Inleiding De eerste werkafspraak Microbiologie is

Nadere informatie

27 januari-7 februari Medisch parasitologische diagnostiek

27 januari-7 februari Medisch parasitologische diagnostiek 27 januari-7 februari 2014 Medisch parasitologische diagnostiek Sprekers vanuit de Afdeling Parasitologie, Leids Universitair Medisch Centrum: - Dhr. E.A.T. Brienen - prof.dr. A.M. Deelder - dr. - Prof.

Nadere informatie

Behandeling met methotrexaat (MTX) bij sarcoïdose

Behandeling met methotrexaat (MTX) bij sarcoïdose Behandeling met methotrexaat (MTX) bij sarcoïdose U heeft in overleg met uw behandelend arts besloten dat u het medicijn methotrexaat (MTX) gaat gebruiken bij de behandeling van sarcoïdose. Deze folder

Nadere informatie