tuin dier bakplezier Gids voor de thuisbakker

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "tuin dier bakplezier Gids voor de thuisbakker"

Transcriptie

1 tuin dier bakplezier Gids voor de thuisbakker

2 Cupcakes bakken en versieren Wat heb je nodig? Voor 12 cakejes: 250 g AVEVE Mix voor cupcakes 2 eieren 100 g boter 30 ml water bakblik voor cupcakes papieren cupcakevormpjes Voor de decoratie: rolmarsepein of suikerpasta siliconen bakmat of plastic placemat crisco uitduwring kleine deegrol basismodelleerset gladstrijker uitsteekvormpjes tylose (Jem petal powder) potje met water en penseel of waterpen of eetbare lijm icingpasta of icingpoeder kleurstoffen en cocktailprikkers spuitzakken en spuitmondjes parels glanspoeder suikerversiering stiften met eetbare inkt Hoe ga je te werk? Bakken Maak het cupcakebeslag zoals vermeld op de verpakking. Plaats de papieren cupcakevormpjes in de kuipjes van het cupcakebakblik en vul ze met beslag. Bak de cupcakes 20 à 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 C Uitrollen en uitsteken Vet de siliconen bakmat of placemat in met crisco. Leg er een klein stukje marsepein of suikerpasta op en rol dit met de kleine deegrol zo dun mogelijk uit. Steek met de uitsteekring een rondje uit. Leg het rondje op de cupcake en druk het aan met de gladstrijker. Steek figuurtjes uit met uitsteekvormpjes. Plak verschillende stukjes aan elkaar met een beetje water of met eetbare lijm. Tip Amandelcupcakes Met de AVEVE Mix voor cupcakes met amandelen maak je heerlijke amandelcakejes die je op dezelfde manier kunt versieren als de gewone cupcakes. 9 Achteraan in deze brochure vind je meer uitleg over deze producten.

3 3. Rechtopstaande figuurtjes Kneed een mespunt tylose door een stukje suikerpasta of marsepein. Rol het uit en druk bijvoorbeeld een vlinder uit met een uitsteekvormpje. Buig de vlinder in de houding die je wil en laat hem op de rand van een bordje drogen. Na 2 à 3 uur is de vlinder hard en kun je hem rechtop laten staan Verdere decoratie Druk parels in de suikerpasta of de marsepein. Maak eerst met de prikker uit de modelleerset een gaatje. Strijk glanspoeder met een droog penseel. Om een gouden of zilveren laagje te schilderen, voeg je alcohol toe aan het glanspoeder met die kleur. Schrijf een naam of een tekstje met een schrijfstift met eetbare inkt. Spuit icing met een spuitzak met spuitmondje. Gebruik kant-en-klare icingpasta of bereid de icing met icingpoeder zoals vermeld op de verpakking. Boetseer figuurtjes uit suikerpasta of marsepein met de instrumenten uit de modelleerset.

4 Taarten bakken en versieren Wat heb je nodig? Voor de taart: 200 g AVEVE Mix voor sponge cake 3 eieren (gewicht zonder schaal: 180 g) 20 ml water springvorm Ø 22 cm Voor de crème au beurre: 100 g AVEVE Mix voor crème au beurre 250 g boter 100 g suiker 250 ml water Tip Andere taartvulling In plaats van crème au beurre kun je ook banketbakkersroom, Dibro taartvulling of een andere vulling naar keuze gebruiken. Verder: taartzaag draaiplateau paletmes marsepein of suikerpasta kleurstoffen en cocktailprikkers crisco siliconen bakmat of plastic placemat grote en kleine deegrol basismodelleerset gladstrijker uitsteekvormpjes strokensnijder tylose (Jem petal powder) potje met water en penseel of waterpen of eetbare lijm icingpasta of icingpoeder spuitzakken en spuitmondjes parels, glanspoeder, suikerversiering, stiften met eetbare inkt Hoe ga je te werk? Bakken Bak de sponge cake zoals vermeld op de verpakking. Laat afkoelen op een taartrooster. 2. Vullen en instrijken met crème au beurre Bereid intussen crème au beurre zoals vermeld op de verpakking. Plaats de afgekoelde taart op een taartonderlegger. Snijd de taart horizontaal door met een taartzaag. Bestrijk de onderhelft met crème au beurre en plaats de bovenhelft er weer op. Zet de taart op een draaiplateau. Bestrijk met een paletmes de taart volledig met crème au beurre. Laat de taart afkoelen in de koelkast tot de crème au beurre stijf is. Achteraan in deze brochure vind je meer uitleg over deze producten.

5 3. Bekleden met marsepein of suikerpasta Vet de siliconen bakmat (of placemat) en de deegrol in met crisco. Leg een groot stuk marsepein of suikerpasta op de bakmat. Rol dit gelijkmatig uit tot de plak groot genoeg is om de volledige taart te bedekken. Leg je bakmat met de uitgerolde plak naar beneden op de taart. Druk de plak voorzichtig aan tegen de taart. Strijk oneffenheden weg met de gladstrijker. Snijd met een keukenmesje de overtollige marsepein of suikerpasta weg. (Bewaar dit in een plastic zakje of potje voor een latere versiering.) Tip Taarten en cupcakes invriezen Invriezen is handig wanneer je bijvoorbeeld cupcakes wil maken in de plaats van doopsuiker. Zet de taart of de cupcakes in een taartdoos, knoop er een plastic zak omheen en plaats zo in de diepvriezer. Laat 24 uur ontdooien in de koelkast. Neem je gebak 1 uur voor het serveren uit de koelkast. 4. verdere versiering Rol een klein stukje suikerpasta of marsepein uit met de kleine deegrol. Plaats de versiering van je keuze op de strokensnijder en rol ermee door de uitgerolde suikerpasta of marsepein. Plaats strookjes van dezelfde breedte naast elkaar tot je helemaal rond bent. Ga voor de verdere decoratie op dezelfde manier te werk als bij de cupcakes.

6 Koekjes bakken en versieren Wat heb je nodig? Voor de koekjes: 200 g AVEVE Mix voor cookies 15 ml water 80 g harde boter deegrol uitsteekvormpjes bakpapier bakplaat Voor de decoratie: icingpasta of icingpoeder kleurstoffen fles water parels, glitters, versiering spuitzakken spuitmondje nr. 3 flacons potjes en lepels cocktailprikkers Hoe ga je t Hoe ga je te werk? Koekjes bakken Maak koekjesdeeg zoals vermeld op de verpakking. Rol het deeg uit met een deegrol. Steek figuurtjes uit met uitsteekvormpjes. Beleg een bakplaat met bakpapier en leg er de koekjes op. Bak de koekjes ca. 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180 C. 2. Icing bereiden Maak de icing zoals vermeld op de verpakking. Doe wat icing in verschillende potjes. Kleur elk potje icing met een andere kleurstof. Vul voor elke kleur een spuitzak met spuitmondje nr. 3 met een deel van de icing. Verdun de icing die nog in het potje zit met een beetje water. De icing moet wel dikker blijven dan water. Doe de verdunde icing in een flacon. Achteraan in deze brochure vind je meer uitleg over deze producten.

7 Koekjes 3. Icing spuiten Spuit met icing uit de spuitzakken een lijntje op de rand van de koekjes. Laat een uur drogen. De gedroogde lijntjes vermijden dat de vloeibare icing van de koekjes loopt. Spuit eventueel ook extra lijntjes om de koekjes in vakjes te verdelen. Zo kun je de koekjes versieren met verschillende kleuren. Giet icing uit de flacons op de koekjes wanneer de lijntjes droog zijn. Strijk de vloeibare icing uit met een cocktailprikker. 4. Verdere versiering Een druppel icing uit elkaar laten spatten: laat een druppel vloeibare icing vallen op een nog vochtige icing van een andere kleur. Een fijn stipje aanbrengen: laat het vlak met de vloeibare icing eerst drogen en spuit dan een stipje icing uit een spuitzak. Leg parels in nog vochtige icing

8 Cake n party Mixen aveve 400 g Mix voor cupcakes met amandelen bevat gemalen amandelen eieren, boter en water toevoegen Mix voor banketbakkersroom ideaal als vulling voor taarten, soezen, alleen melk toevoegen Mix voor brownies met volle chocoladesmaak alleen water en olie toevoegen Mix voor chocolate cake met stukjes chocolade alleen eieren en water toevoegen ook voor chocolademuffins Mix voor cookies voor knapperige koekjes alleen water en boter toevoegen Mix voor crème au beurre boter, suiker en water toevoegen voor extra luchtige crème au beurre verpakt in doosje van 200 g, vanaf najaar 2011 in 400g-zakje Cake n party Mixen AVEVE 1 kg Mix voor sponge cake voor een luchtige feesttaart alleen eieren en water toevoegen Mix voor cupcakes voor zoete, bolle cakejes, ideaal om te versieren eieren, boter en water toevoegen Mix voor American muffins voor luchtige en bolle muffins, ideaal om te versieren alleen water en olie toe voegen

9 decoreerproducten Wilton rolstok kleine deegrol in kunststof 22,5 cm lang met een diameter van 2,5 cm met de slide-on ringen rol je suikerpasta of marsepein op perfecte dikte Wilton gladstrijker voor suikerpasta of marsepein om suikerpasta of marsepein glad en strak te strijken op je taart of cupcakes werkt perfect in hoeken en kanten en op de bovenkant afmetingen: 16 x 8 cm Städter Modelleer basisset leuke basismodelleerset voor starters of voor kinderen 5-delig, uit kunststof lengte van de instrumenten: ca. 13 cm Suikerpasta ook rolfondant genoemd vergelijkbaar met marsepein, maar zonder amandelsmaak voor bekleding van taarten en cupcakes om zelf versieringen uit te steken of te boetseren eenvoudig te kleuren met voedingskleurstoffen Suikerpasta wit 1 kg en 250 g Suikerpasta diverse kleuren 250 g (9 kleuren) Rolmarsepein bevat 20% amandelen voor bekleding van taarten en cupcakes om zelf versieringen uit te steken of te boetseren eenvoudig te kleuren met voedingskleurstoffen Rolmarsepein wit 1 kg en 250 g Rolmarsepein diverse kleuren 250 g (9 kleuren) Tip Meng suikerpasta met rolmarsepein Zo krijg je een product met een lichte amandelsmaak dat je makkelijk kleurt en uitrolt. Ideaal om taarten te bekleden. Tip Maak gekleurde marsepein lichter door er een stukje ongekleurde marsepein door te kneden Crisco 453 g natuurlijk vet zonder geur, kleur of smaak om deegrol, bakmatje of uitsteekvormpjes in te vetten en te vermijden dat suikerpasta of marsepein eraan blijft plakken maakt te harde suikerpasta weer soepel Tylose (Jem petal powder) 55 g maakt suikerpasta of marsepein harder dosering: kneed 1 theelepel tylose door 250 g suikerpasta of marsepein vorm het gewenste figuurtje en laat 2 à 3 uur hard worden ideaal voor rechtopstaande figuurtjes Opgelet: voeg alleen tylose toe aan de suikerpasta of marsepein die je hard wil laten worden

10 Icingpasta 1 kg kant-en-klare icing, kan direct in een spuitzak voor gebruik in flacons: eerst een beetje verdunnen met water Icingpoeder 750 g water toevoegen zoals vermeld op de verpakking icing kleuren met voedingskleurstoffen met spuitzak decoratie of tekst spuiten op taart, koekjes of cupcakes voor gebruik in flacons eerst een beetje verdunnen met water Wilton decoreer basisset Met deze set creëer je mooie designs voor cupcakes, taarten en koekjes, perfect voor feestjes of andere gelegenheden. Inhoud: spuitmondje 1M (roos, ster, dropflowers) spuitmondje 22 (zigzagpatroon, opstaande ster) spuitmondje 12 (puntjes, lijntjes) spuitmondje 230 (om cupcake te vullen met bijv. banketbakkersroom) 8 wegwerpspuitzakken Tip Verdeel met icing je koekjes in kleurvakjes Spuit randen en onderverdelingen op koekjes en laat ze drogen. Vul ze nadien op met een iets vloeibaardere icing (te gebruiken in flacons). Wilton spuitmondjes set Bestaat uit vier verschillende spuitmondjes (ster, rond, blad en bloemmotief) en een bloemennagel. Wilton spuitmondjes metaal set Set van twee metalen spuitmondjes die passen op de standaardspuitzakken: rond nr. 3: voor dunne lijntjes, puntjes, balletjes, pareltjes, fijn kant ster nr. 16: voor stertechniekjes, dropflowers, gekartelde randjes Wilton sierrand set / strokensnijder om een mooie rand in suikerpasta / marsepein te maken voor je taart keuze uit diverse snij- en stempelrollers voor je eigen design ook om stroken te snijden voor bijv. een strik of lussen voor cadeautjestaart breedte varieert van 0,60 cm tot meer dan 9 cm Wilton houten stokken set stevige, houten stokjes ter ondersteuning van een gestapelde taart makkelijk op de juiste lengte te zagen of te snijden 25 cm lang met een diameter van 0,65 cm Wilton palletmes om optimaal te decoreren met gevoel en controle flexibel roestvrijstalen blad verkrijgbaar in 2 formaten: 22,8 cm en 33 cm perfect om icing of crème au beurre glad te strijken voor je er suikerpasta of marsepein op legt

11 Kleurstoffen en decoratie Tip Meng zelf kleuren Kneed verschillend gekleurde stukken door elkaar om nieuwe kleuren te maken. Bijvoorbeeld voor huidskleur meng je ivoor met een beetje roze. Eetbare confettisprinkels 79,4 g Strijk een beetje water op de suikerpasta of marsepein en leg er confettisprinkels op. Voedingskleurstoffen 28,35 g smaakloos, gemaakt op basis van gel 10 kleuren: ivoor, geel, oranje, rood, roze, groen, blauw, paars, bruin, zwart marsepein en suikerpasta kleuren: met cocktailprikker kleurstof aanbrengen en kneden tot egale kleur icing en crème au beurre kleuren: met een lepel kleurstof erdoor roeren Parels diverse kleuren 80 g eetbare parels 4 kleuren: wit, zwart, rood en zilver druk ze in suikerpasta of marsepein of leg ze op nog niet opgedroogde icing Eetbare lijm 60 g Met een beetje water kun je stukjes suikerpasta of marsepein aan elkaar lijmen. Voor grotere figuren gebruik je eetbare lijm. Glanspoeder Goud en Zilver droog gebruik: verstuif het poeder met een droog penseel over de suikerpasta of marsepein om een vlak volledig te kleuren: meng het poeder met alcohol en schilder het mengsel met een penseel Glanspoeder Sparkle doorschijnend glanspoeder om glinstering aan te brengen op je marsepein of suikerpasta gebruik een droog en schoon penseel om het poeder te verstuiven Kleurstiften eetbare inkt waarmee je op suikerpasta, marsepein en gedroogde icing kunt schrijven 3 kleuren: zwart, zilver en goud. met twee punten: 0,5 mm en 2,5 mm Wilton cakevormpjes papieren vormpjes voor cupcakes met een bijzonder tintje (5 cm bodemdiameter) in een cupcakebakvorm plaatsen, vullen met cakebeslag en bakken in de oven Be My Cupcake 75 papieren cakevormpjes Prinses 24 roze prinsessenvormpjes voor cupcakes en 24 kroontjes om mee te versieren gebakken cakejes versieren en daarna de kroontjes erin prikken Voetbal 50 papieren cakevormpjes met voetbalmotiefjes ook leuk om koekjes of nootjes in te serveren

12 UITSTEEKVORMEN Wilton uitsteekvormpjes uit roestvrij staal PME uitduwers (plungers) uitduwers in kunststof met duwpin voor het versieren van cupcakes Suikerpasta of marsepein dun uitrollen, de uitduwer erin drukken, goed ronddraaien en er bovenaan op drukken Wilton uitsteker cirkel set diameter varieert van 1,5 tot 6,25 cm Wilton uitsteker bloem set grootte varieert van 1,5 tot 6,25 cm sterretjes set set van 3 formaten afmetingen: 12 mm, 8 mm en 5 mm bloesemmotief set set van 4 formaten afmetingen: 7, 10, 13 en 25 mm margriet set set van 4 formaten afmetingen: 13, 19, 27 en 35 mm Wilton uitduwvormpjes voor cookies gemaakt van kleurig gecoat aluminium voor koekjes of om figuren uit te drukken in suikerpasta of marsepein Wilton uitduwvormpjes baby set set van 4 uitsteekvormpjes van ca. 7,5 cm: kinderwagen, schommelpaard, pakje en beertje rozenblaadjes set met bladreliëf afmetingen van de blaadjes: 15 bij 25 mm klimopblad set met bladreliëf afmetingen van de blaadjes: 15 bij 25 mm vlinder set set van 3 formaten met reliëf afmetingen: 1 x 3 cm, 2 x 4,5 cm en 2,5 x 6 cm (vleugelwijdte) Wilton uitduwvormpjes hond set set van 4 uitsteekvormpjes van ca. 7,5 cm: pootafdruk, bot, zittende hond en hondenhuisje Uitstekers platte uitsteekvormpjes voor het versieren van cake, cupcakes, biscuit,... Wilton uitduwvormpjes party set set van 4 uitsteekvormpjes van ca. 7,5 cm: taartje, cupcakeje, cadeautje en feesthoedje Städter uitsteker hartjes set set van 3 uitsteekvormpjes voor minihartjes afmetingen: 7 mm, 10 mm en 13 mm rozenblaadjes set (PME) set van 4 formaten breedte van de blaadjes varieert: 30, 35, 45 en 50 mm hiermee maak je eenvoudig roosjes

13 Cake n Party breidt nog uit! Vanaf dit najaar bestel je via internet honderden gloednieuwe decoraties, vormpjes en tools voor jouw cupcakefeestje. En je haalt ze gewoon af in de winkel van jouw keuze. Meedoen aan een workshop? Vraag ernaar in je winkel! tuin dier bakplezier

Gezonde traktaties. Pro Regeschool, schooljaar 2009-2010

Gezonde traktaties. Pro Regeschool, schooljaar 2009-2010 Gezonde traktaties Pro Regeschool, schooljaar 2009-2010 Aan tafel! Eten en snoepen in kinderboeken Van het sprookje van Hans en Grietje tot Sjakie en de chocoladefabriek van Roald Dahl. Meters boekenplanken

Nadere informatie

Kruidje-roer-me goed koken met kruiden

Kruidje-roer-me goed koken met kruiden Kruidje-roer-me goed koken met kruiden Inleiding In deze les gaan we aan de slag met kruiden. In de biologie slaat het woord kruid op niet-verhoute planten. Maar hier gebruiken we het woord kruid voor

Nadere informatie

Degen en beslagen/pâtes et appareils

Degen en beslagen/pâtes et appareils Degen en beslagen/pâtes et appareils Voor het maken van brood, taarten of gebak heb je deeg of beslag nodig. Deeg is een vaste, kneedbare massa, die je vaak moet uitrollen en opvouwen. Beslag is een min

Nadere informatie

Een dromenvanger maken

Een dromenvanger maken Een dromenvanger maken Wat is een dromenvanger? Dit wordt uitgelegd in De legende van de dromenvanger. Een echte dromenvanger wordt gemaakt van wilgenhout, leerband en runderpees, of namaak pees (sinew).

Nadere informatie

1 2 3 aan tafel. wat je als kleuter eet, heb je voor je leven beet. < Gezond eten voor kinderen tussen 3 en 6 jaar >

1 2 3 aan tafel. wat je als kleuter eet, heb je voor je leven beet. < Gezond eten voor kinderen tussen 3 en 6 jaar > 1 2 3 aan tafel wat je als kleuter eet, heb je voor je leven beet < Gezond eten voor kinderen tussen 3 en 6 jaar > inhoudstafel Gezond eten, een feest! pagina 3 Slaatjes van koksmaatjes pagina 5 Gezond

Nadere informatie

Project over het menselijk lichaam voor de bovenbouw van de basisschool. Met huid en haar

Project over het menselijk lichaam voor de bovenbouw van de basisschool. Met huid en haar Met huid en haar Project over het menselijk lichaam voor de bovenbouw van de basisschool Muurkrant. Iedere les gaat een groepje leerlingen verslag doen van wat er die les gedaan is en wat de leerlingen

Nadere informatie

Grietje kan koken! Een kinderkookboek voor kinderen van 6-12 jaar

Grietje kan koken! Een kinderkookboek voor kinderen van 6-12 jaar Grietje kan koken! Een kinderkookboek voor kinderen van 6-12 jaar Adolf Holst bron. De Pelgrim, Eindhoven 1944 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/hols027grie01_01/colofon.php 2010 dbnl

Nadere informatie

Verras je gasten met rundvlees. 6 feestelijke klassiekers met een twist

Verras je gasten met rundvlees. 6 feestelijke klassiekers met een twist Verras je gasten met rundvlees 6 feestelijke klassiekers met een twist 1 2 Rundvlees op de feesttafel - klassiekers in een modern jasje - De feestperiode is zonder twijfel de meest gezellige periode van

Nadere informatie

ALS JE OPTIMAAL WILT PRESTEREN OP DE FIETS, IS VOEDING HEEL BELANGRIJK. WE LEGGEN JE REGELMATIG DE BASISPRINCIPES VAN GOEDE VOEDING UIT.

ALS JE OPTIMAAL WILT PRESTEREN OP DE FIETS, IS VOEDING HEEL BELANGRIJK. WE LEGGEN JE REGELMATIG DE BASISPRINCIPES VAN GOEDE VOEDING UIT. TRAIN JE kookkunsten ALS JE OPTIMAAL WILT PRESTEREN OP DE FIETS, IS VOEDING HEEL BELANGRIJK. WE LEGGEN JE REGELMATIG DE BASISPRINCIPES VAN GOEDE VOEDING UIT. MAAR ZELFS MET DIE KENNIS IS HET NOG NIET ZO

Nadere informatie

Sport&Bewegen ideeënboek. Met heel veel sport- en beweeginspiratie voor kinderen

Sport&Bewegen ideeënboek. Met heel veel sport- en beweeginspiratie voor kinderen Sport&Bewegen ideeënboek Met heel veel sport- en beweeginspiratie voor kinderen 2 Waarom een boek met Sport&Bewegen activiteiten? 2014 staat bij de SWKGroep in het teken van Sport&Bewegen. Omdat wij sport,

Nadere informatie

Lekker en gezond eten met diabetes

Lekker en gezond eten met diabetes Lekker en gezond eten met diabetes Dit een uitgave van het Diabetes Fonds. Met medewerking van het Voedingscentrum en de Vrije Universiteit in Amsterdam. Het Diabetes Fonds werkt aan oplossingen voor diabetes.

Nadere informatie

boordevol recepten Goedenacht Verrassende informatie en bruikbare tips over nachtarbeid

boordevol recepten Goedenacht Verrassende informatie en bruikbare tips over nachtarbeid boordevol recepten Goedenacht Verrassende informatie en bruikbare tips over nachtarbeid Voorwoord Dit boekje wordt u aangeboden door de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ). Het bevat informatie,

Nadere informatie

Editie 2012. aan tafel! alles over eten en leren eten

Editie 2012. aan tafel! alles over eten en leren eten Editie 2012 aan tafel! alles over eten en leren eten inhoud 2 Inleiding Hfst. 1 Hfst. 2 Hfst. 3 - p. 5 1. Verandering op het menu p. 5 2. Hygiënisch werken met voeding p. 8 3. Hoe herken ik verse producten?

Nadere informatie

Het wonder van het vliegen kun je hieronder zelf ontdekken. We doen dat in zeven stappen: 1 Luchtdruk

Het wonder van het vliegen kun je hieronder zelf ontdekken. We doen dat in zeven stappen: 1 Luchtdruk Werkstukhulp Hoe vliegt een vliegtuig? In dit werkstukhulp krijg je informatie over hoe een vliegtuig nu eigenlijk kan vliegen. Er zijn eenvoudige proefjes uit te voeren en waar iets niet zelf uit te proberen

Nadere informatie

Als eten niet meer vanzelfsprekend is

Als eten niet meer vanzelfsprekend is Als eten niet meer vanzelfsprekend is Adviezen bij voedingsproblemen mca.nl Inhoudsopgave Waarom deze brochure? 3 Het hoofd-/halsteam 4 DEEL 1 KLACHTEN, VOEDINGSPROBLEMEN EN TIPS 1 Slikproblemen 6 2 Verslikken

Nadere informatie

Ontdek het nieuwe Atkins

Ontdek het nieuwe Atkins Ontdek het nieuwe Atkins Makkelijk en succesvol afvallen Jouw startgids voor een evenwichtig laag koolhydraat dieet Makkelijk vol te houden en snel resultaat IN DEZE BROCHURE Welkom Welkom bij het nieuwe

Nadere informatie

De wereld van microben Lespakket voor leerlingen van groep 8

De wereld van microben Lespakket voor leerlingen van groep 8 De wereld van microben Lespakket voor leerlingen van groep 8 1 2 Welkom bij e-bug Het lespakket e-bug is ontwikkeld om de wereld van microben bij leerlingen tot leven te brengen. e-bug wil bij de jeugd

Nadere informatie

* * * Boekje met opdrachten * * *

* * * Boekje met opdrachten * * * * * * Boekje met opdrachten * * * Hallo allemaal! Welkom op de faculteit informatica van de Technische Universiteit Delft Vandaag gaan we eens kijken hoe we zelf kleine computerprogramma s kunnen maken

Nadere informatie

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2010

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2010 www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2010 Deze handleiding is onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode Technologie, ICT/ Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Als je poep er niet uit wil

Als je poep er niet uit wil Als je poep er niet uit wil 1 De meeste kinderen poepen elke dag wel een keer. Of één keer in de twee dagen. Maar soms poep je vaker, bijvoorbeeld als je diaree hebt. Of je poept minder vaak. Als je niet

Nadere informatie

Enkele praktijktips bij het tekenen en schilderen

Enkele praktijktips bij het tekenen en schilderen Enkele praktijktips bij het tekenen en schilderen De Teleac zendt regelmatig teken-, schilder en boetseercursussen uit en in bibliotheken zijn boeken over tekenen en schilderen te vinden. In sommige winkels

Nadere informatie

Nederlandse gebruiksaanwijzing van de Russell Hobbs brood bakmachine.

Nederlandse gebruiksaanwijzing van de Russell Hobbs brood bakmachine. Nederlandse gebruiksaanwijzing van de Russell Hobbs brood bakmachine. Veiligheidsvoorschriften Lees eerst de gebruiksaanwijzing aandachtig en geheel door voordat U het apparaat gaat gebruiken en bewaar

Nadere informatie

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2013

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2013 www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2013 Deze handleiding is onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode Technologie, ICT/ Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Opdrachtkaart Een wigwam op het strand

Opdrachtkaart Een wigwam op het strand Een wigwam op het strand Je maakt een collage met plaatjes uit tijdschriften. Je tekent en schrijft er zelf bij. Zo maak je een hele grappige of misschien wel een serieuze of enge collage. - 2 (maar alleen

Nadere informatie

GOOCHELEN MET WOORDEN

GOOCHELEN MET WOORDEN GOOCHELEN MET WOORDEN EERSTE START VOOR DE ONTHAALKLAS BASISONDERWIJS KOPIEERBLADEN BLOK 1 KRINGACTIVITEITEN Welkom in onze school! Naam van de school:... Adres:... Tel:... Ik heet... Dit ben ik! Teken

Nadere informatie

Hoogvliegers Bouw een zweefvliegtuig. Luchtvaarttechniek Krachten Lessenserie voor groep 5 8

Hoogvliegers Bouw een zweefvliegtuig. Luchtvaarttechniek Krachten Lessenserie voor groep 5 8 Hoogvliegers Bouw een zweefvliegtuig Luchtvaarttechniek Krachten Lessenserie voor groep 5 8 Inleiding Deze lessenserie is één van verschillende ENGINEER lessenseries voor het primair onderwijs. Techniek

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

Heb je ze nog alle vijf?

Heb je ze nog alle vijf? Heb je ze nog alle vijf? Programma voor 2de en 3de kleuterklas & 1ste graad basisonderwijs Inhoudstafel Hoofdstuk 1: Inleiding 3 Hoofdstuk 2: De gids 4 Hoofdstuk 3: Ontwikkelingsdoelen kleuters 5 3.1 Ontwikkelingsdoelen

Nadere informatie

Accenten blok 10. Hoelang duurt Kid Paddle? gewicht 100 g 200 g 300 g 400 g 12 kg 600 g. prijs 2,75 312 287 =

Accenten blok 10. Hoelang duurt Kid Paddle? gewicht 100 g 200 g 300 g 400 g 12 kg 600 g. prijs 2,75 312 287 = Accenten blok 10 87 1 1 87 = In dit blok komt het aftrekken door aanvullen bij het rekenen t/m 1 000 aan de orde; bijv. 1 87 of 80 798. De leerlingen hebben deze strategie al eerder gebruikt bij het rekenen

Nadere informatie

GOED GEBOERD EEN PORTIE LANDBOUW OP JE BORD

GOED GEBOERD EEN PORTIE LANDBOUW OP JE BORD GOED GEBOERD EEN PORTIE LANDBOUW OP JE BORD Voedsel is een basisbehoefte: zonder eten kan een mens niet overleven. Net omdat voedsel zo essentieel is, is de beschikbaarheid ervan altijd stof voor discussie

Nadere informatie