E. coli-infecties. Ziektebeeld. Incubatieperiode

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "E. coli-infecties. Ziektebeeld. Incubatieperiode"

Transcriptie

1 63 E. coli-infecties Ziektebeeld Het ziektebeeld veroorzaakt door pathogene E. coli is zeer uiteenlopend en afhankelijk van de pathogene groep (zie ook Ziekteverwekker). Enterohemorragische E. coli (EHEC): potentieel ernstige diarree variërend van mild en niet-bloederig tot zeer bloederig (hemorragische colitis). Asymptomatische infecties zijn mogelijk. Hemorragische colitis komt voor bij 70% van de patiënten en wordt gekenmerkt door een acuut begin met buikkrampen en eventueel braken, koorts is meestal afwezig. Na 24u volgt initieel waterige diarree die na enkele dagen bloederig wordt. De klachten duren enkele dagen tot een week en meestal is er een spontaan herstel. Een belangrijke en mogelijk zeer ernstige verwikkeling van een EHEC-infectie (bloederig of niet-bloederig) is het hemolytisch uremisch syndroom (HUS). HUS komt voor bij 5 tot 20% van de patiënten en wordt gekenmerkt door hemolytische anemie, acute nierinsufficiëntie en thrombocytopenie. Beginnende klinische symptomen van HUS zijn geelzucht, bleekheid, oligurie en gewichtstoename (oedeem). Het klassieke beeld wordt vooral gezien bij jonge kinderen. Ongeveer 3 tot 5% van de patiënten overlijdt aan de gevolgen van HUS. Ongeveer evenveel patiënten ontwikkelen een proteïnurie en chronische nierinsufficiëntie. Er is een volledige genezing in ongeveer 60% van de gevallen. Een verwikkeling die voornamelijk bij volwassenen voorkomt is thrombotische thrombocytopenische purpura (TTP). Enteropathogene E. coli (EPEC): potentieel ernstige, waterige diarree die kan leiden tot uitdroging en overlijden. Chronische infectie is mogelijk en dit kan leiden tot groeiretardatie. Enterotoxigene E. coli (ETEC): diarree met variabele ernst. Entero-invasieve E. coli (EIEC): variabel beeld gaande van waterige diarree tot een beeld van dysenterie. Koorts is vaak aanwezig, kenmerkend zijn veel leucocyten in de stoelgang. Entero-aggregatieve E. coli (EAEC): acute en chronische diarree. Asymptomatische infectie is mogelijk met onderliggend subklinische inflammatoire enteritis wat kan leiden tot groeiachterstand. Diffuus-adherente E. coli (DAEC): diarree bij kinderen ouder dan 1 jaar in ontwikkelingslanden en bij reizigers naar ontwikkelingslanden. Incubatieperiode Deze varieert, afhankelijk van de stam, van enkele uren over enkele dagen tot ruim een week, zelden langer.

2 64 DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB Ziekteverwekker Escherichia coli, familie Enterobacteriaceae. De meeste stammen maken deel uit van de commensale darmflora van mensen en warmbloedige dieren. Op basis van virulentiefactoren en de aard van het ziektebeeld worden zes verschillende pathogene groepen onderscheiden: enterohemorragische E. coli (EHEC), enteropathogene E. coli (EPEC), enterotoxigene E. coli (ETEC), entero-invasieve E. coli (EIEC), entero-aggregatieve E. coli (EAEC) en diffuusadherente E. coli (DAEC). EHEC wordt ook wel verocytotoxine producerende E. coli (VTEC) of Shigatoxine producerende E. coli (STEC) genoemd omwille van de productie van verocytotoxines (VT). Tot op heden zijn drie types VT geïdentificeerd: verocytotoxine-1 (VT1), verocytotoxine-2 (VT2) en varianten van verocytotoxine-2 (VT2c). De productie van VT ligt gecodeerd op bacteriofagen. Daar VT1 slechts één aminozuur verschilt van de Shigatoxine van Shigella dysenteriae worden de VT's ook wel Shiga-like toxines (SLT) genoemd (SLT-I, SLT-II, SLT- IIc). De meeste klinische isolaten produceren alleen VT2 of VT1 en VT2. E. coli-stammen worden verder onderverdeeld via serotypering op basis van verschillen in somatische (O)-, flagellaire (H)-, en kapsel (K)-antigenen. Belangrijke ziekteverwekkers in België zijn EHEC O157, O21 en O145. Voorkomen EHEC (alle serotypes) wordt gerangschikt als derde meest voorkomende bacteriële darmpathogeen in België na Campylobacter en Salmonella. In België werden 58 gevallen geregistreerd in 2007 door de peillaboratoria (stabiel t.o.v. voorbije jaren). In 2008 werden om een ongekende reden 103 gevallen geregistreerd met een forse toename van het aantal O157-gevallen. In geïndustrialiseerde landen is EHEC bij kinderen jonger dan 5 jaar de belangrijkste oorzaak van acuut nierlijden. EPEC: is een belangrijke verwekker van diarree in ontwikkelingslanden, niet in Europa of de VS. Vooral kinderen jonger dan 2 jaar worden getroffen. ETEC: is een belangrijke verwekker van reizigersdiarree en diarree bij jonge kinderen in ontwikkelingslanden. Outbreaks op cruiseschepen en voedselgerelateerde outbreaks in geïndustrialiseerde landen zijn ook beschreven. EIEC: is endemisch in ontwikkelingslanden, en verwekker van diarree op alle leeftijden. Zelden in geïndustrialiseerde landen. EAEC: komt wereldwijd voor, en verwekker van diarree op alle leeftijden. Belangrijke verwekker van reizigersdiarree. DAEC: is verwekker van diarree bij kinderen ouder dan 1 jaar in ontwikkelingslanden en reizigers. Reservoir De mens en verschillende dieren vormen het reservoir. EHEC behoort vaak tot de commensale darmflora van runderen en andere dieren zoals schapen, geiten en herten. EHEC kan weken tot maanden overleven in de bodem of in (koud) water.

3 65 Transmissie De overdracht gebeurt feco-oraal via direct contact met een besmet persoon of dier (let op: outbreaks gekend door bezoek aan kinderboerderijen!) of via besmet voedsel of water. Ook indirecte overdracht via besmette oppervlakken of voorwerpen. EHEC is heel besmettelijk en wordt frequent overgedragen via onvoldoende verhit rundvlees. Besmettelijke periode De besmettelijke periode is variabel en afhankelijk van de pathogene groep. EHEC wordt zeker uitgescheiden tijdens de acute fase en mogelijk al voordien en nadien. Verlengd dragerschap is zeldzaam. Vatbaarheid De meeste en zeker de meest ernstige infecties komen voor bij kinderen. Immuniteit Over de effectiviteit van de immuunreactie op EHEC bestaat nog onduidelijkheid. Bij diarree door een ander E. coli-type is een typespecifiek beschermend effect door eerder doorgemaakte infecties aangetoond. Diagnose De diagnose van een infectie met pathogene E. coli is niet altijd eenvoudig. Bepaalde types kunnen gekweekt worden op een specifieke bodem (MacConckey agar met sorbitol). Voor andere types bestaan er geen selectieve kweekbodems. Moleculaire technieken voor het aantonen van toxines zijn beschikbaar, maar veelal enkel in referentielaboratoria. Bij bloederige diarree en bij nierlijden moet steeds verder onderzoek gebeuren naar EHEC. Behandeling De behandeling bestaat in hoofdzaak uit het voorkomen en behandelen van vocht- en elektrolytenverlies. Antibiotica zijn doorgaans niet aangewezen, tenzij eventueel in bepaalde gevallen van reizigersdiarree. Een gunstig effect van antibiotica bij een infectie met EHEC is niet bewezen, verergering van de klinische toestand kan optreden en de kans op de ontwikkeling van HUS zou groter worden. Kinderen met (beginnende) HUS worden in het ziekenhuis opgenomen voor behandeling.

4 66 DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB Preventie Er is geen vaccin beschikbaar. Algemene hygiënemaatregelen ter preventie van feco-orale overdracht van ziekten en ter preventie van overdracht van ziekten via voedsel moeten altijd nageleefd worden. Handen wassen na contact met dieren, zoals bij bezoek aan een kinderboerderij. Maatregelen naar aanleiding van een geval Melding: Elk geval van EHEC-infectie moet zo snel mogelijk gemeld worden aan de dienst Infectieziektebestrijding van de afdeling Toezicht Volksgezondheid. Gevalsopsporing: Bronopsporing: indien mogelijk wordt verdacht voedsel zo snel mogelijk afgesloten bewaard in de koelkast voor verder onderzoek. Verdere bronopsporing en contactonderzoek kunnen aangewezen zijn bij een cluster van gevallen op school en gebeuren in opdracht van en in samenwerking met de dienst Infectieziektebestrijding. Maatregelen te nemen door de CLB-arts vanaf 1 geval: Zie ook algemene fiche Gastro-enteritis Wering van school: Bij een bewezen EHEC-infectie wering tot 2 negatieve feceskweken met minstens 24u tussen. Informeren van ouders, medeleerlingen en personeel over het ziektebeeld en adviseren een arts te raadplegen in geval van (ernstige) symptomen. Het gebruik van motiliteitsremmers afraden. Belang benadrukken van algemene hygiënemaatregelen ter preventie van feco-orale overdracht van ziekten en ter preventie van overdracht van ziekten via voedsel. (Zie fiche Gastro-enteritis) Zie voorbeeldbrief E.coli. Informeren van de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk van de school. Chemoprofylaxe: Geen Bijkomende hygiënemaatregelen: Eventueel op advies van de dienst Infectieziektebestrijding. Bijkomende aandachtspunten: Geïnfecteerde personen komen best niet in contact met water in openbare gelegenheden (vb. zwemmen) tot twee weken na het stoppen van de symptomen. Dit geldt in hoofdzaak voor personen die niet perfect zindelijk zijn.

5 67 Extra literatuur: De Schrijver K, Mahieu L, Van Damme-Lombaerts R. Verocytotoxine producerende Escherichia coli en het hemolytisch uremisch syndroom. Vlaams Infectieziektebulletin 2008;66/4: DuPont HL. Bacterial diarrhea. N Engl J Med 2009;361: Piérard D, De Zutter L, Cobbaut K, Lauwers S. Enterohemorragische Escherichia coli O157, andere serotypes en hun voorkomen in België bij mens, dier en levensmiddelen. Vlaams Infectieziektebulletin 2008;66/4: 15-9.

Gastro-enteritis. Ziektebeeld. Incubatieperiode

Gastro-enteritis. Ziektebeeld. Incubatieperiode DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB GASTRO-ENTERITIS 73 Gastro-enteritis Voor meer achtergrondinformatie over een individuele kiem, zie ook volgende fiches: Calicivirusinfecties Campylobacteriose Escherichia

Nadere informatie

DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB. Shigellose

DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB. Shigellose 229 Shigellose Ziektebeeld Shigellose is een acute, bacteriële ziekte ter hoogte van het distale deel van de dunne darm en ter hoogte van het colon. De klinische symptomen variëren van milde, waterige

Nadere informatie

Is den rooden loop terug in het land?*

Is den rooden loop terug in het land?* Is den rooden loop terug in het land?* Transmissiedag 14/9/2010 Anouk Vanlander CLB-arts * Observatie bij een dysenterie-epidemie van 1779. Geschiedenis der geneeskunde 2008;4(12):208-14 Melding door school

Nadere informatie

EHEC-tiek. Samenvatting van de Duitse uitbraak. Eelco Franz RIVM

EHEC-tiek. Samenvatting van de Duitse uitbraak. Eelco Franz RIVM EHEC-tiek Samenvatting van de Duitse uitbraak Eelco Franz RIVM Centrum Infectieziektebestrijding Lab. Zoonosen en Omgevingsmicrobiologie Nationaal referentielaboratorium STEC 1 28 juni 2011 Inhoud 1. Pathogene

Nadere informatie

Niet altijd treden ziekteverschijnselen op. Als er ziekteverschijnselen optreden, gebeurt dat meestal 3-4 dagen na de besmetting.

Niet altijd treden ziekteverschijnselen op. Als er ziekteverschijnselen optreden, gebeurt dat meestal 3-4 dagen na de besmetting. E. coli infecties (EHEC = Enterohemorragische Escherichia coli ) 1 Wat is het De E-coli bacterie is meestal een onschuldige darmbewoner bij de mens. Er zijn echter ook E.coli bacteriën waarvan je ziek

Nadere informatie

DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB 2010

DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB 2010 Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Jeugdgezondheidszorg DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB 2010 Evidence based leidraad voor professionelen Dit draaiboek werd ontwikkeld door de dienst Jeugdgezondheidszorg

Nadere informatie

Diarree à volonté Presentatie WDH 12 september 2017 Ann Demeulemeester, arts microbioloog Star-SHL

Diarree à volonté Presentatie WDH 12 september 2017 Ann Demeulemeester, arts microbioloog Star-SHL Diarree à volonté Presentatie WDH 12 september 2017 Ann Demeulemeester, arts microbioloog Star-SHL Diarree à volonté Eten en Gegeten worden Definitie diarree frequentie, hoeveelheid, watergehalte (en/of)

Nadere informatie

Aanvraag feces diagnostiek: Hoe en wat?

Aanvraag feces diagnostiek: Hoe en wat? Aanvraag feces diagnostiek: Hoe en wat? Alje van Dam, arts-microbioloog, Amsterdam UMC en Streeklaboratorium, GGD René Vork, relatiebeheerder, Streeklaboratorium, GGD Amsterdam 18 december 2018 Fecal swab

Nadere informatie

Poliomyelitis. Ziektebeeld

Poliomyelitis. Ziektebeeld 173 Poliomyelitis Ziektebeeld Poliomyelitis is een zeer ernstige, virale infectieziekte. Het merendeel van de infecties met het poliovirus verloopt asymptomatisch (90-95%). Het overige deel (5-10%) leidt

Nadere informatie

Problematiek Escherichia coli - EHEC in vleesbereidingen

Problematiek Escherichia coli - EHEC in vleesbereidingen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Problematiek Escherichia coli - EHEC in vleesbereidingen DG Controle Sector DIS Introductie De bacterie enterohemorragische E. coli (EHEC), waaronder

Nadere informatie

Kinkhoest. Kinkhoest of pertussis is een acute bacteriële infectie van de luchtwegen.

Kinkhoest. Kinkhoest of pertussis is een acute bacteriële infectie van de luchtwegen. Kinkhoest Ziektebeeld Kinkhoest of pertussis is een acute bacteriële infectie van de luchtwegen. Het ziektebeeld kan variëren van een milde hoest tot ernstige ziekte. Klassiek wordt kinkhoest gekenmerkt

Nadere informatie

DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB. Mazelen

DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB. Mazelen 139 Mazelen Ziektebeeld Mazelen is een zeer besmettelijke, acute, virale infectieziekte die gekenmerkt wordt door een typische huiduitslag. Klassiek begint mazelen met prodromale symptomen. Klachten tijdens

Nadere informatie

DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB. Impetigo

DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB. Impetigo DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB IMPETIGO 127 Impetigo Ziektebeeld Impetigo of krentenbaard is een bacteriële infectie van de huid. Er ontstaan letsels ter hoogte van de epidermis die verschillende stadia

Nadere informatie

DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB. Buiktyfus

DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB. Buiktyfus DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB BUIKTYFUS 43 Buiktyfus Ziektebeeld Buiktyfus is een zeer ernstige, systemische bacteriële infectie met mogelijk dodelijke afloop. De ziekte wordt gekenmerkt door een geleidelijk

Nadere informatie

DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB 2010

DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB 2010 Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Jeugdgezondheidszorg DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB 2010 Evidence based leidraad voor professionelen Dit draaiboek werd ontwikkeld door de dienst Jeugdgezondheidszorg

Nadere informatie

VEREENVOUDIGD OVERZICHT VAN BESMETTELIJKE ZIEKTEN

VEREENVOUDIGD OVERZICHT VAN BESMETTELIJKE ZIEKTEN Ziekte Besmettelijkheid Ernst Advies CLB 0. Elke infectieziekte? Bij elk kind dat ziektesymptomen vertoond of dat koorts heeft moet de school de ouders verwittigen en verwijzen voor behandeling 1. AIDS

Nadere informatie

Bof Brief ouders (t.e.m. 4 de leerjaar)

Bof Brief ouders (t.e.m. 4 de leerjaar) 246 DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB Bof Brief ouders (t.e.m. 4 de leerjaar) KORTE VERSIE VOOR MEER INFORMATIE ZIE ANDERE ZIJDE Beste ouder(s), Een medeleerling van uw dochter of zoon heeft dikoor (bof).

Nadere informatie

DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB. Inhoud

DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB. Inhoud 4 INLEIDING Inhoud Inleiding... 5 Totstandkoming van het draaiboek... 7 Hygiënemaatregelen... 9 Hygiënemaatregelen met betrekking tot het CLB... 11 Hygiënemaatregelen met betrekking tot de school... 25

Nadere informatie

CGM/ Advies 'Pathogeniteitsclassificatie Escherichia coli '

CGM/ Advies 'Pathogeniteitsclassificatie Escherichia coli ' Aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Mevrouw S.A.M. Dijksma Postbus 20901 2500 EX Den Haag DATUM 28 augustus 2017 KENMERK ONDERWERP CGM/170828-01 Advies 'Pathogeniteitsclassificatie Escherichia

Nadere informatie

Difterie. Ziektebeeld

Difterie. Ziektebeeld 57 Difterie Ziektebeeld Difterie is een acute, bacteriële infectie van de bovenste luchtwegen. Difterie kan ook voorkomen ter hoogte van de huid en zelden op andere plaatsen. Het ziektebeeld vormt een

Nadere informatie

Casuïstiekbespreking IC Michelle van Peperstraten Anios PICU

Casuïstiekbespreking IC Michelle van Peperstraten Anios PICU Casuïstiekbespreking IC 14-11-2018 Michelle van Peperstraten Anios PICU Index Casus Achtergrond Typen: typisch versus atypisch Behandeling: wat te doen en wat niet te doen? Take home messages Casus Patient

Nadere informatie

Een cluster van E. coli O157: H7-infecties met een hemolytisch uremisch syndroom na een verblijf op een vakantiehoeve

Een cluster van E. coli O157: H7-infecties met een hemolytisch uremisch syndroom na een verblijf op een vakantiehoeve Een cluster van E. coli O157: H7-infecties met een hemolytisch uremisch syndroom na een verblijf op een vakantiehoeve Danni Van den Branden 1, Koen De Schrijver 1, Kristien Evens 2, Axel Jeurissen 3, Jos

Nadere informatie

Enterohemorragische Escherichia coli in Duitsland

Enterohemorragische Escherichia coli in Duitsland Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Enterohemorragische Escherichia coli in Duitsland Raadgevend Comité 22/06/2011 Achtergrondinformatie Algemeen Escherichia coli (E. coli): darmbacterie

Nadere informatie

CIJFERS INFECTIEZIEKTEN IN BEELD 2013 ANTWERPEN infectieziektebestrijding /

CIJFERS INFECTIEZIEKTEN IN BEELD 2013 ANTWERPEN infectieziektebestrijding / / Rapport CIJFERS INFECTIEZIEKTEN IN BEELD 213 ANTWERPEN infectieziektebestrijding /24.6.214 24.6.214 cijfers infectieziekten in beeld 213 Antwerpen 1/33 Inhoudstafel 1 Overzichtstabel 213 3 2 Cijfers

Nadere informatie

Els van Nood Internist-infectioloog Havensymposium 2017

Els van Nood Internist-infectioloog Havensymposium 2017 Reizigersdiarree Els van Nood Internist-infectioloog Havensymposium 2017 Disclosures None Reizigersdiarree Runs Turista Squirts Montezuma s revenge Casablanca crud Delhi Belly Definitie: > 3 keer diarree/

Nadere informatie

Hepatitis A.

Hepatitis A. Hepatitis A www.hepatitisinfo.nl Hepatitis A Epidemiologie Transmissie Virologie Symptomen van een infectie met hepatitis A Diagnostiek Behandeling Preventie Hepatitis A epidemiologie http://wwwnc.cdc.gov/travel/pdf/yellowbook-2012-map-03-03-estimated-prevalence-hepatitis-a.pdf

Nadere informatie

Enterohemorragische Escherichia coli O157, andere serotypes en hun voorkomen in België bij mens, dier en in levensmiddelen

Enterohemorragische Escherichia coli O157, andere serotypes en hun voorkomen in België bij mens, dier en in levensmiddelen XP NUMMER 66:1 10-12-2008 11:28 Pagina 15 Enterohemorragische Escherichia coli O157, andere serotypes en hun voorkomen in België bij mens, dier en in levensmiddelen Denis Piérard 1, Lieven De Zutter 2,

Nadere informatie

Protocol handelen bij besmettelijke ziekten

Protocol handelen bij besmettelijke ziekten Marsstraat 2, 1716 WH Opmeer Postbus 53, 1715 ZH Spanbroek Tel: 0226 352552 directie.ruimteschip@skowestfriesland.nl R.K. Basisschool t Ruimteschip www.bsruimteschip.nl Protocol handelen bij besmettelijke

Nadere informatie

Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. Informatiemap Leptospirosen. Map voor professionals. A.P. Nauta, bedrijfsarts juli 1997 ACHTERGROND DIAGNOSE

Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. Informatiemap Leptospirosen. Map voor professionals. A.P. Nauta, bedrijfsarts juli 1997 ACHTERGROND DIAGNOSE Nederlands Centrum voor Beroepsziekten Informatiemap Leptospirosen Map voor professionals A.P. Nauta, bedrijfsarts juli 1997 ACHTERGROND DIAGNOSE PREVENTIE Referenties en nuttige adressen ACHTERGROND Inleiding

Nadere informatie

INFECTIEZIEKTEBESTRIJDING

INFECTIEZIEKTEBESTRIJDING INFECTIEZIEKTEBESTRIJDING FACTSHEET 2015 CASUS: SCHOOLUITJE ZORGBOERDERIJ WIE ZIJN WIJ? De afdeling algemene Infectieziektebestrijding (IZB) van GGD Hollands Noorden houdt zich bezig met het opsporen van

Nadere informatie

RICHTLIJN INFECTIEZIEKTEBESTRIJDING VLAANDEREN SHIGATOXINEPRODUCERENDE E. COLI (STEC)-INFECTIE

RICHTLIJN INFECTIEZIEKTEBESTRIJDING VLAANDEREN SHIGATOXINEPRODUCERENDE E. COLI (STEC)-INFECTIE RICHTLIJN INFECTIEZIEKTEBESTRIJDING VLAANDEREN SHIGATOXINEPRODUCERENDE E. COLI (STEC)-INFECTIE Basistekst: LCI 09.2010 Vlaamse versie: 05/2017(revisie onder leiding van prof. Callens) RICHTLIJN INFECTIEZIEKTEBESTRIJDING

Nadere informatie

Infectieziektebestrijding elke dag anders!

Infectieziektebestrijding elke dag anders! Infectieziektebestrijding elke dag anders! Ronald ter Schegget Arts infectieziekten 29 GGD en Algemene Infectieziekten Bestrijding Surveillance Meldingsplichtige infectieziekten Bron- en contactonderzoek

Nadere informatie

Reumatische Koorts en Post-Streptokokken Reactieve Artritis

Reumatische Koorts en Post-Streptokokken Reactieve Artritis www.printo.it/pediatric-rheumatology/be_fm/intro Reumatische Koorts en Post-Streptokokken Reactieve Artritis Versie 2016 1. WAT IS REUMATISCHE KOORTS 1.1 Wat is het? Reumatische koorts wordt veroorzaakt

Nadere informatie

Diagnostiek van gastro-enteritis met behulp van het FilmArray Gastro- Intestinaal panel van BioFire

Diagnostiek van gastro-enteritis met behulp van het FilmArray Gastro- Intestinaal panel van BioFire Diagnostiek van gastro-enteritis met behulp van het FilmArray Gastro- Intestinaal panel van BioFire Author: Dr. Katrien Hoet Supervisor: Dr. Els Oris Date: 09-05-2017 Inleiding: Gastro-enteritis Diarree

Nadere informatie

Carbapenemase producerende enterobacteriaceae (CPE)

Carbapenemase producerende enterobacteriaceae (CPE) Carbapenemase producerende enterobacteriaceae (CPE) informatie voor patiënten WAT IS CPE? CPE staat voor carbapenemase (C) producerende (P) enterobacteriaceae (E). Enterobacteriaceae zijn een grote familie

Nadere informatie

BUIKGRIEP. en infectiepreventie

BUIKGRIEP. en infectiepreventie BUIKGRIEP en infectiepreventie BUIKGRIEP en infectiepreventie Wat is buikgriep? Buikgriep of gastro-enteritis is een ontsteking van de darmen die vaak veroorzaakt wordt door virussen en gepaard gaat met

Nadere informatie

Preventie van kinkhoestmorbiteit

Preventie van kinkhoestmorbiteit Preventie van kinkhoestmorbiteit Waarom zijn pediaters paranoia? Welke kink zit er in de kabel? Vlaams infectieziektebulletin 85/2013/3 Koen De Schrijver Voorkomen van kinkhoest, nieuwe gevallen 2008-2012

Nadere informatie

Totaal aantal meldingen GGD Brabant-Zuidoost 2009

Totaal aantal meldingen GGD Brabant-Zuidoost 2009 Jaarcijfers team infectieziektebestrijding GGD Brabant-Zuidoost 2009 Het jaar 2009 is een druk jaar geweest voor de infectieziektebestrijding in Nederland. In april 2009 werd door de WHO melding gemaakt

Nadere informatie

Clostridium Difficile Associated Diarrhoea (CDAD)

Clostridium Difficile Associated Diarrhoea (CDAD) Clostridium Difficile Associated Diarrhoea (CDAD) s Herenbaan 172 2840 Rumst tel: 03 880 90 11 (algemeen) tel: 03 880 91 90 (afspraken) Informatiebrochure e-mail: info@hfr.be www.azheiligefamilie.be 2

Nadere informatie

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw. Veepeiler Varken. Pathogenen betrokken bij speendiarree bij biggen in Vlaanderen

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw. Veepeiler Varken. Pathogenen betrokken bij speendiarree bij biggen in Vlaanderen Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw Veepeiler Varken Pathogenen betrokken bij speendiarree bij biggen in Vlaanderen Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw Speendiarree in Vlaanderen Willem Van Praet DGZ-Vlaanderen

Nadere informatie

Kwartaaloverzicht meldingsplichtige infectieziekten in het kader van de Wet Publieke Gezondheid

Kwartaaloverzicht meldingsplichtige infectieziekten in het kader van de Wet Publieke Gezondheid DB /103 Kwartaaloverzicht meldingsplichtige infectieziekten in het kader van de Wet Publieke Gezondheid Hierbij ontvangt u het overzicht van de gemelde infectieziekten die bij de afdeling I&H van de GGD

Nadere informatie

DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB. Bof. Ziektebeeld

DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB. Bof. Ziektebeeld DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB 39 Bof Ziektebeeld Bof is een besmettelijke, virale infectieziekte die gekenmerkt wordt door het optreden van koorts en parotitis: ontsteking van de oorspeekselklier(en).

Nadere informatie

Escherichia coli resistentie bij het varken. Ir. Martine Schroyen, KULeuven 3 de Vlaamse Fokkerijdag, 26 oktober 2011

Escherichia coli resistentie bij het varken. Ir. Martine Schroyen, KULeuven 3 de Vlaamse Fokkerijdag, 26 oktober 2011 Escherichia coli resistentie bij het varken Ir. Martine Schroyen, KULeuven 3 de Vlaamse Fokkerijdag, 26 oktober 2011 1 Escherichia coli (E. coli) Behorend tot de belangrijkste bacteriën aanwezig in het

Nadere informatie

DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB. Pneumokokkose. Er is een gemiddelde letaliteit van 5-7%, maar bij ouderen kan de letaliteit oplopen tot 40%.

DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB. Pneumokokkose. Er is een gemiddelde letaliteit van 5-7%, maar bij ouderen kan de letaliteit oplopen tot 40%. 165 Pneumokokkose Indien er een klinisch beeld van meningitis wordt vastgesteld zonder dat de onderliggende kiem reeds gekend is, zie algemene fiche Meningitis. Ziektebeeld Pneumokokkose is een acute of

Nadere informatie

Koorts na tropenreis. Epidemiologie van reizigersziekten. Epidemiologie van reizigersziekten. Epidemiologie van reizigersziekten

Koorts na tropenreis. Epidemiologie van reizigersziekten. Epidemiologie van reizigersziekten. Epidemiologie van reizigersziekten Koorts na tropenreis Les ASO 22 november 2017 EuroTravNet studie (2011) : 5965 ill-returned travellers in Western-Europe Acute diarrhea 35% Dermatologic syndrome 18% Respiratory syndrome 11% Systemic febrile

Nadere informatie

In deze folder leest u wanneer u zonder problemen voor uzelf kunt zorgen en wanneer u beter naar een huisarts kunt gaan.

In deze folder leest u wanneer u zonder problemen voor uzelf kunt zorgen en wanneer u beter naar een huisarts kunt gaan. Diarree In het dagelijks leven noemen we het liever buikgriep of voedselvergiftiging. Voor het woord diarree schamen we ons een beetje. Toch heeft iedereen er wel eens last van. Op vakantie of gewoon thuis.

Nadere informatie

Legionella pneumophila. S.G.S Vreden, MD, PhD

Legionella pneumophila. S.G.S Vreden, MD, PhD Legionella pneumophila S.G.S Vreden, MD, PhD Legionella pneumophila, established in 1976 Legionella is een aerobe, gram negatieve bacterie Familie Legionellaceae heeft 50 species, met ruim 70 serogroups.

Nadere informatie

Gastro-enteritis bij kinderen. Acute ontsteking van maag- en darmwand

Gastro-enteritis bij kinderen. Acute ontsteking van maag- en darmwand Gastro-enteritis bij kinderen Acute ontsteking van maag- en darmwand Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft van de arts gehoord dat uw kind opgenomen moet

Nadere informatie

Een outbreak van Escherichia coli O157:H7 veroorzaakt door filet americain

Een outbreak van Escherichia coli O157:H7 veroorzaakt door filet americain Een outbreak van Escherichia coli O157:H7 veroorzaakt door filet americain Sofie Theunis 1, Annemie Forier 2, Toon Braeye 3 Samenvatting In juni 2012 vond een EHEC-outbreak plaats in Noordoost Limburg.

Nadere informatie

Aanbevelingen voor de aanpak van Carbapenemase Producerende Enterobacteriaceae (CPE)

Aanbevelingen voor de aanpak van Carbapenemase Producerende Enterobacteriaceae (CPE) Aanbevelingen voor de aanpak van Carbapenemase Producerende Enterobacteriaceae (CPE) o Dit probleem vergt dringende maatregelen voor een snelle aanpak van CPE teneinde overdracht te beperken en epidemieën

Nadere informatie

Tips. om de symptomen van diarree te behandelen en de kans op besmetting te verkleinen. Gratis brochure

Tips. om de symptomen van diarree te behandelen en de kans op besmetting te verkleinen. Gratis brochure Gratis brochure Imodium Instant, orodispergeerbare tabletten Imodium, harde capsules Posologie: Instant / Caps Eerste dosis: bij volwassenen 2 orodispergeerbare tabletten/harde capsules, bij kinderen vanaf

Nadere informatie

INFECTIE EN PATHOGENESE VAN ESCHERICHIA COLI O157:H7 IN MENS EN DIER

INFECTIE EN PATHOGENESE VAN ESCHERICHIA COLI O157:H7 IN MENS EN DIER UNIVERSITEIT GENT FACULTEIT DIERGENEESKUNDE Academiejaar 2012-2013 INFECTIE EN PATHOGENESE VAN ESCHERICHIA COLI O157:H7 IN MENS EN DIER door Elske PUT Promotoren: MSc. Evelien Kieckens Literatuurstudie

Nadere informatie

Gastro-enteritis bij kinderen

Gastro-enteritis bij kinderen Gastro-enteritis bij kinderen Acute ontsteking van maag- en darmwand Albert Schweitzer ziekenhuis colofon Kinderafdeling februari 2015 pavo 0489 Inleiding U heeft van de arts gehoord dat uw kind opgenomen

Nadere informatie

Vaccinatie van uw kat Praat erover!

Vaccinatie van uw kat Praat erover! Vaccinatie van uw kat Praat erover! Wat is een vaccinatie? Een vaccinatie zorgt voor de opbouw van bescherming (via antistoffen en afweercellen) tegenover een bepaalde ziekteverwekker. De volgende keer

Nadere informatie

PCR-fecesonderzoek bij gastro-enteritis

PCR-fecesonderzoek bij gastro-enteritis Jan Weel, Theo Schuurs, Bert Mulder, Lesla Bruijnesteijn van Coppenraet, Adri van der Zanden, Wil van der Reijden, Gijs Ruijs PCR-fecesonderzoek bij gastro-enteritis Samenvatting Weel J, Schuurs T, Mulder

Nadere informatie

Het Adeno-Coli complex. Voorjaarsdag NBS 17 febr. 2018

Het Adeno-Coli complex. Voorjaarsdag NBS 17 febr. 2018 Het Adeno-Coli complex Voorjaarsdag NBS 17 febr. 2018 Adenovirus infectie Klassieke vorm (type 1): De zgn. klassieke vorm komt vooral bij de jonge duiven onder het jaar voor (= Jongeduivendiarree) Lever

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Clostridium difficile

Patiënteninformatie. Clostridium difficile Patiënteninformatie Clostridium difficile Inhoud Inleiding... 3 Informatie over Clostridium difficile... 3 Wat is Clostridium difficile?... 3 Clostridium difficile is besmettelijk... 3 Hoe wordt Clostridium

Nadere informatie

Optimaliseren van het antibioticabeleid in Nederland XVIII

Optimaliseren van het antibioticabeleid in Nederland XVIII Optimaliseren van het antibioticabeleid in Nederland XVIII SWAB richtlijn antimicrobiële therapie voor acute infectieuze diarree Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB), Februari 2014 Voorbereidingscommissie:

Nadere informatie

Inleiding. Meer informatie over gastro-enteritis. Behandeling van gastro-enteritis

Inleiding. Meer informatie over gastro-enteritis. Behandeling van gastro-enteritis 1 Inhoud Inleiding... 3 Meer informatie over gastro-enteritis... 3 Behandeling van gastro-enteritis... 3 Maatregelen tijdens het verblijf in het ziekenhuis... 4 Tot slot... 4 Persoonlijke notities / vragen...

Nadere informatie

Epidemiologie van Clostridium difficile infecties in België. Rapport 2016 Samenvatting

Epidemiologie van Clostridium difficile infecties in België. Rapport 2016 Samenvatting Epidemiologie van Clostridium difficile infecties in België Rapport 2016 Samenvatting AUTEURS C. VALENCIA, M.-L. LAMBERT Voor het Nationale Referentielaboratorium: M. DELMÉE, J. VAN BROECK Epidemiologie

Nadere informatie

Reizigersdiarree. Preventie en behandeling

Reizigersdiarree. Preventie en behandeling Reizigersdiarree Preventie en behandeling Reizigersdiarree Plotseling opkomende diarree komt onder reizigers vaak voor. Reizigersdiarree verloopt in het algemeen mild, gaat vanzelf over en duurt 3 tot

Nadere informatie

INFOKAART INFECTIEZIEKTEN ALGEMEEN

INFOKAART INFECTIEZIEKTEN ALGEMEEN INFOKAART INFECTIEZIEKTEN ALGEMEEN Naast deze infokaart over infectieziektebestrijding in het algemeen zijn er ook infokaarten beschikbaar over: hepatitis, tuberculose, seksueel overdraagbare aandoeningen,

Nadere informatie

De rol van virussen bij verteringsstoornissen bij varkens en pluimvee. Naomi de Bruijn

De rol van virussen bij verteringsstoornissen bij varkens en pluimvee. Naomi de Bruijn De rol van virussen bij verteringsstoornissen bij varkens en pluimvee Naomi de Bruijn Virale darminfecties: Algemeen Betreft vooral jonge dieren Meer ziekte verschijnselen Veelal relatief milde darmschade

Nadere informatie

Tele-ARENA (Telefonisch Aangenaam Refereren En Netwerken AMPHI) Zoönose onderzoek

Tele-ARENA (Telefonisch Aangenaam Refereren En Netwerken AMPHI) Zoönose onderzoek Tele-ARENA (Telefonisch Aangenaam Refereren En Netwerken AMPHI) Zoönose onderzoek Alma Tostmann Epidemioloog @ Academische Werkplaats AMPHI Afdeling Eerstelijnsgeneeskunde, Radboud universitair medisch

Nadere informatie

Acuut reuma en post-streptokokken reactieve artritis

Acuut reuma en post-streptokokken reactieve artritis www.printo.it/pediatric-rheumatology/nl/intro Acuut reuma en post-streptokokken reactieve artritis Versie 2016 1. WAT IS ACUUT REUMA 1.1 Wat is het? Acuut reuma wordt veroorzaakt door een keelontsteking

Nadere informatie

Hepatitis B Inleiding Hepatitis A Preventie hepatitis B Preventie hepatitis A

Hepatitis B Inleiding Hepatitis A Preventie hepatitis B Preventie hepatitis A Naast deze infokaart over hepatitis zijn er ook infokaarten beschikbaar over: infectieziekten algemeen, tuberculose, seksueel overdraagbare aandoeningen, jeugd en onveilig vrijen en jeugd en vaccinatie.

Nadere informatie

Epidemiologische en klinische aspecten van infectieziekten opgelopen door microbieel gecontamineerd drinkwater

Epidemiologische en klinische aspecten van infectieziekten opgelopen door microbieel gecontamineerd drinkwater Epidemiologische en klinische aspecten van infectieziekten opgelopen door microbieel gecontamineerd drinkwater Koen De Schrijver 1, Sander Vanwanrooy 2, Guy Boeckxstaens 2 Samenvatting Campylobacter spp.,

Nadere informatie

Inentingen bij huisdieren deel 2: honden

Inentingen bij huisdieren deel 2: honden Inentingen bij huisdieren deel 2: honden Door Marije Blok Het is verstandig uw huisdier(en) te laten inenten tegen verschillende dierziekten. Maar waartegen worden ze nu eigenlijk ingeënt? En waarom is

Nadere informatie

Haemophilus influenzae type b-infecties

Haemophilus influenzae type b-infecties 83 Haemophilus influenzae type b-infecties Indien er een klinisch beeld van meningitis wordt vastgesteld zonder dat de onderliggende kiem reeds gekend is, zie de algemene fiche Meningitis. Ziektebeeld

Nadere informatie

RSV Risicogroep Oorzaak Symptomen van RSV

RSV Risicogroep Oorzaak Symptomen van RSV RS virus Uw kind is opgenomen op de kinderafdeling van het VUmc in verband met een infectie van RSV. Opname in het ziekenhuis vindt plaats bij ernstige benauwdheid en als zich voedingsproblemen voordoen.

Nadere informatie

Epidemiological triad

Epidemiological triad Epidemiological triad PATHOGEN VECTOR HOST ENVIRONMENT Het ultieme bewijs voor Global Warming? Epidemiological triad PATHOGEN VECTOR TRAVELLER ENVIRONMENT HOME COUNTRY IMPORTED DISEASE Traveller Location

Nadere informatie

Diarree is een verstoring van het normale ontlastingpatroon. De ontlasting bevat meer water dan gewoonlijk en u moet vaker naar het toilet.

Diarree is een verstoring van het normale ontlastingpatroon. De ontlasting bevat meer water dan gewoonlijk en u moet vaker naar het toilet. DIARREE In het dagelijks leven noemen we het liever buikgriep of voedselvergiftiging. Voor het woord diarree schamen we ons een beetje. Toch heeft iedereen er wel eens last van. Op vakantie of gewoon thuis.

Nadere informatie

FECESDONATIE TOEPASSINGSMOGELIJKHEDEN EN UITKOMSTEN 13 OKTOBER

FECESDONATIE TOEPASSINGSMOGELIJKHEDEN EN UITKOMSTEN 13 OKTOBER FECESDONATIE TOEPASSINGSMOGELIJKHEDEN EN UITKOMSTEN 13 OKTOBER 2016 Yvette van Beurden arts onderzoeker VUmc y.vanbeurden@vumc.nl Procedure www.ndfb.nl Geschiedenis van Nood et al 2013 Clostridium difficile

Nadere informatie

14u05-14u50 Geef griep geen kans op de werkvloer. Els De Pinnewaert, verpleegkundig ziekenhuishygiënist

14u05-14u50 Geef griep geen kans op de werkvloer. Els De Pinnewaert, verpleegkundig ziekenhuishygiënist 14u05-14u50 Geef griep geen kans op de werkvloer Els De Pinnewaert, verpleegkundig ziekenhuishygiënist GRIEPVACCINATIE VAN ZORGVERLENERS Hoe kan griep voorkomen worden? 1. Griep quiz 2. Wat is seizoensgriep?

Nadere informatie

Epi-nieuws. Toezicht Volksgezondheid. Registratie overzicht 2011 West-Vlaanderen

Epi-nieuws. Toezicht Volksgezondheid. Registratie overzicht 2011 West-Vlaanderen Epi-nieuws Toezicht Volksgezondheid Registratie overzicht West-Vlaanderen Toezicht Volksgezondheid Team Infectieziektenbestrijding West-Vlaanderen Koning Albert I-laan - - Brugge Tel : 5-5 7 Fax: 5-9 toezichtvolksgezondheid.westvlaanderen@vlaanderen.be

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR MAAG-DARMINFECTIES met (Shiga Toxine producerende Escherichia coli) STEC O157 en STEC non-o157. versie 9, augustus 2016

ONDERZOEK NAAR MAAG-DARMINFECTIES met (Shiga Toxine producerende Escherichia coli) STEC O157 en STEC non-o157. versie 9, augustus 2016 VRAGENLIJST voor ONDERZOEK NAAR MAAG-DARMINFECTIES met (Shiga Toxine producerende Escherichia coli) STEC O157 en STEC non-o157 versie 9, augustus 2016 Vragenlijst zoals opgenomen in Osiris Papieren versie

Nadere informatie

CIJFERS INFECTIEZIEKTEN IN BEELD2013 WEST-VLAANDEREN Infectieziektebestrijding/

CIJFERS INFECTIEZIEKTEN IN BEELD2013 WEST-VLAANDEREN Infectieziektebestrijding/ Rapport CIJFERS INFECTIEZIEKTEN IN BEELD213 WEST-VLAANDEREN Infectieziektebestrijding/24.6.214 24.6.214 cijfers infectieziekten in beeld213 West- 1/31 Inhoudstafel 1 Overzichtstabel 213 3 2 Cijfers infectieziekten

Nadere informatie

INFECTIEZIEKTEBESTRIJDING

INFECTIEZIEKTEBESTRIJDING INFECTIEZIEKTEBESTRIJDING FACTSHEET 2016 VOORWOORD WIE ZIJN WIJ? De afdeling algemene Infectieziektebestrijding (IZB) van GGD Hollands Noorden houdt zich bezig met het opsporen van infectieziekten om verspreiding

Nadere informatie

Infecties van het maagdarmkanaal. Jeannine Nellen internist-infectioloog

Infecties van het maagdarmkanaal. Jeannine Nellen internist-infectioloog Infecties van het maagdarmkanaal Jeannine Nellen internist-infectioloog Indeling Definities Oorzaken Fysiologie en pathofysiologie Kliniek en diagnose Behandeling Reizigersdiarree Definities WHO: Diarrhoea

Nadere informatie

Wat zijn infectieziekten

Wat zijn infectieziekten Wat zijn infectieziekten Infectieziekten zijn ziekten die veroorzaakt worden door micro-organismen. Dit zijn hele kleine, levende deeltjes zoals virussen en bacteriën. Ze worden meestal van de ene mens

Nadere informatie

CIJFERS INFECTIEZIEKTEN IN BEELD 2013 OOST-VLAANDEREN Infectieziektebestrijding/

CIJFERS INFECTIEZIEKTEN IN BEELD 2013 OOST-VLAANDEREN Infectieziektebestrijding/ / Rapport CIJFERS INFECTIEZIEKTEN IN BEELD 213 OOST-VLAANDEREN Infectieziektebestrijding/24..214 Inhoudstafel 1 Overzichtstabel 213 3 2 Cijfers infectieziekten Oost- 213 3 Cijfers infectieziekten 213 1

Nadere informatie

Inleiding. Informatie over het rotavirus. Besmetting met het virus

Inleiding. Informatie over het rotavirus. Besmetting met het virus 1 Inhoud Inleiding... 3 Informatie over het rotavirus... 3 Besmetting met het virus... 3 Verloop van het virus... 4 Behandeling van het rotavirus... 5 Tot slot... 5 Persoonlijke notities / vragen... 5

Nadere informatie

Epi-nieuws. Toezicht Volksgezondheid. Registratie overzicht 2011 Antwerpen

Epi-nieuws. Toezicht Volksgezondheid. Registratie overzicht 2011 Antwerpen Epi-nieuws Toezicht Volksgezondheid Registratie overzicht Antwerpen Toezicht Volksgezondheid Team Infectieziektenbestrijding Antwerpen Lange Kievitstraat -, bus, Antwerpen Tel : - Fax: - toezichtvolksgezondheid.antwerpen@vlaanderen.be

Nadere informatie

Verwekkers van voedselinfecties

Verwekkers van voedselinfecties Verwekkers van voedselinfecties Verwekkers van voedselinfecties bestaan in vele soorten en maten. Deze verwekkers zijn ziekmakende bacteriën, virussen en parasieten. Waar komen ze in voor? Wat voor klachten

Nadere informatie

Griep, feiten en tips vaccinatie tegen seizoensgriep

Griep, feiten en tips vaccinatie tegen seizoensgriep Griep, feiten en tips vaccinatie tegen seizoensgriep Wat is griep? De wetenschappelijke benaming voor griep is influenza. Griep is een besmettelijke ziekte en wordt veroorzaakt door het influenzavirus.

Nadere informatie

DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB. Hepatitis A. De gemiddelde ernst en de duur van de ziekte nemen gewoonlijk toe met de leeftijd.

DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB. Hepatitis A. De gemiddelde ernst en de duur van de ziekte nemen gewoonlijk toe met de leeftijd. 91 Hepatitis A Ziektebeeld Hepatitis A is een virale infectie die een ontsteking van de lever veroorzaakt. Het ziektebeeld kan variëren van asymptomatisch of mild symptomatisch gedurende 1 à 2 weken tot

Nadere informatie

I.H.M. Friesema, S. Kuiling, E.G. Biesta-Peters, M. van der Voort, M.E.O.C. Heck, W. van Pelt

I.H.M. Friesema, S. Kuiling, E.G. Biesta-Peters, M. van der Voort, M.E.O.C. Heck, W. van Pelt Jaaroverzicht Surveillance van Shigatoxineproducerende Escherichia coli (STEC) in Nederland, 2014 I.H.M. Friesema, S. Kuiling, E.G. Biesta-Peters, M. van der Voort, M.E.O.C. Heck, W. van Pelt De surveillance

Nadere informatie

Casus: Campylobacter fetus in rauwmelkse schapenkaas

Casus: Campylobacter fetus in rauwmelkse schapenkaas Casus: Campylobacter fetus in rauwmelkse schapenkaas Birgitta Duim, Aldert Zomer, Jaap Wagenaar Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht, Utrecht WHO/OIE Reference laboratory for Campylobacter Hetty

Nadere informatie

DIARREE A P O T H E E K. N L

DIARREE A P O T H E E K. N L DIARREE WAT IS DIARREE WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN OP VAKANTIE: DIARREE VOORKOMEN APOTHEEK.NL D I A R R E E Iedereen heeft weleens last

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief

Raadsinformatiebrief Raadsinformatiebrief Van: J.P. Ragetlie Aan: de leden van de Gemeenteraad Datum: 6 maart 2012 Onderwerp: Jaarcijfers GGD Infectieziektebestrijding Steller: Wil Evers Nr.: RIB-JR-1209 Geachte heer, mevrouw,

Nadere informatie

CIJFERS INFECTIEZIEKTEN IN BEELD 2013 VLAAMS-BRABANT Infectieziektebestrijding/

CIJFERS INFECTIEZIEKTEN IN BEELD 2013 VLAAMS-BRABANT Infectieziektebestrijding/ / Rapport CIJFERS INFECTIEZIEKTEN IN BEELD 213 VLAAMS-BRABANT Infectieziektebestrijding/24..214 24..214 cijfers infectieziekten in beeld 213 Vlaams-Brabant 1/32 Inhoudstafel 1 Overzichtstabel 213 3 2 Cijfers

Nadere informatie

Vaccineren van honden Voorkomen is beter dan genezen!

Vaccineren van honden Voorkomen is beter dan genezen! INFORMATIE Vaccineren van honden Voorkomen is beter dan genezen! Vaccineren Als eigenaar verzorgt u uw hond natuurlijk zo goed mogelijk. Immers, een goede voeding en de juiste verzorging houden uw dier

Nadere informatie

VLAAMS INFECTIEZIEKTEBULLETIN

VLAAMS INFECTIEZIEKTEBULLETIN XP NUMMER 66: 0--008 :7 Pagina Nr. 008/66/4 VLAAMS INFECTIEZIEKTEBULLETIN ARTIKELEN Cluster van VTEC-infecties met hemolytisch uremisch syndroom na eten van gepasteuriseerd roomijs Verocytotoxine producerende

Nadere informatie

I.H.M. Friesema, S. Kuiling, M. van der Voort, P.H. in t Veld, M.E.O.C. Heck, E. Franz

I.H.M. Friesema, S. Kuiling, M. van der Voort, P.H. in t Veld, M.E.O.C. Heck, E. Franz Jaaroverzicht Surveillance van shigatoxineproducerende Escherichia coli (STEC) in Nederland, 216 I.H.M. Friesema, S. Kuiling, M. van der Voort, P.H. in t Veld, M.E.O.C. Heck, E. Franz De surveillance van

Nadere informatie

Toolbox-meeting Het gevaar van naalden (van junks) in de liftput

Toolbox-meeting Het gevaar van naalden (van junks) in de liftput Toolbox-meeting Het gevaar van naalden (van junks) in de liftput Inleiding Monteurs van vooral de service en reparatie&renovatie lopen een kans geïnfecteerd te raken met een virus, tengevolge van het (per

Nadere informatie

Epi-nieuws. Toezicht Volksgezondheid. Registratie overzicht 2012 West-Vlaanderen

Epi-nieuws. Toezicht Volksgezondheid. Registratie overzicht 2012 West-Vlaanderen Epi-nieuws Toezicht Volksgezondheid Registratie overzicht 1 West-Vlaanderen Toezicht Volksgezondheid Team Infectieziektenbestrijding West-Vlaanderen Koning Albert I-laan 1- - Brugge Registratie van infectieziekten

Nadere informatie

Voedselvergiftigingen in België in 2014

Voedselvergiftigingen in België in 2014 Voedselvergiftigingen in België in 2014 Operationele directie Overdraagbare en Besmettelijke Ziekten Wetenschappelijke dienst Voedselpathogenen Juliette Wytsmanstraat 14 1050 Brussel België www.wiv-isp.be

Nadere informatie

BVD, het aanpakken waard! Ruben Tolboom Intervisie 2014

BVD, het aanpakken waard! Ruben Tolboom Intervisie 2014 BVD, het aanpakken waard! Ruben Tolboom Intervisie 2014 Voorstellen Ruben Tolboom Tot 1 mei 2014: rundveedierenarts Vanaf heden: Field Technical Service Manager Technische achtergrond produkten-dierziekten

Nadere informatie

Allemaal Beestjes. Eline van der Hagen Kcio 15 juni 2017

Allemaal Beestjes. Eline van der Hagen Kcio 15 juni 2017 Allemaal Beestjes Eline van der Hagen Kcio 15 juni 2017 Voorgeschiedenis Vrouw, 68 jaar Diabetes type 2 (1995), hypertensie (2010), chronische nierinsuffiëntie (2012) Presentatie op de SEH In de nacht

Nadere informatie

Informatieblad MERS. Middle East Respiratory Syndromeconoravirus

Informatieblad MERS. Middle East Respiratory Syndromeconoravirus Informatieblad MERS Middle East Respiratory Syndromeconoravirus MERS - Middle East Respiratory Syndrome-coronavirus Het Middle East Respiratory Syndrome-coronavirus (MERS-CoV) is een vrij nieuw type coronavirus

Nadere informatie