DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB. Impetigo

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB. Impetigo"

Transcriptie

1 DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB IMPETIGO 127 Impetigo Ziektebeeld Impetigo of krentenbaard is een bacteriële infectie van de huid. Er ontstaan letsels ter hoogte van de epidermis die verschillende stadia doorlopen. De letsels kunnen gelijktijdig in de verschillende stadia voorkomen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een non-bulleuze en een bulleuze vorm. Bij de non-bulleuze vorm ontstaat er eerst een erythemateuze vlek waarop zich kleine vesikels ontwikkelen. Deze vesikels worden seropurulent. De pustels barsten open, waarna zich een gelige korst vormt. Ziekteverwekkers zijn S. aureus, groep A beta-hemolytische streptokokken of een menginfectie van beide kiemen. Bij de bulleuze vorm ontstaan er grote blaren die tevens kunnen openbarsten. Er vormt zich dan een dikke natte gele korst. Ziekteverwekker is S. aureus faaggroep II. Soms zijn er reactieve lymfeklieren. Impetigo kan veroorzaakt worden door twee verschillende kiemen, met name Staphylococcus aureus en groep A beta-hemolytische streptokokken. Beide oorzakelijke kiemen kunnen aanleiding geven tot een breed spectrum van ziektebeelden. Afhankelijk van de onderliggende kiem kunnen er naast impetigo dus ook andere ziektebeelden optreden. Staphylococcus aureus: Huidinfecties: folliculitis, furunkels en karbunkels, impetigo, mastitis puerperalis, paronychium en panaritium, cellulitis, wondinfecties en vreemde voorwerp infecties. Toxine-gemedieerde ziektebeelden: toxisch shock syndroom, staphylococcal scalded skin syndrome en voedselvergiftiging. Invasieve infecties: abcessen, endocarditis, pericarditis, pneumonie, pleuraal empyeem, osteomyelitis, septische artritis, septische thromboflebitis, bacteriemie, sepsis, toxisch shock syndroom en zeldzaam ook meningitis. Groep A-streptokokken (zie ook fiche scarlatina en andere groep A-streptokokkeninfecties): Niet invasieve respiratoire infecties zoals acute pharyngotonsillitis. Huidinfecties: pyoderma, impetigo, erysipelas, cellulitis en wondinfecties. Genitale infecties. Toxine-gemedieerde ziektebeelden: scarlatina, fasciitis necroticans en toxisch shock syndroom. Invasieve infecties: erysipelas, fasciitis necroticans, pneumonie, empyeem, peritonitis, kraamvrouwenkoorts, salpingitis, meningitis, sepsis en toxisch shock syndroom. Late complicaties: acuut reuma en acute glomerulonefritis. Enkel van deze laatste aandoening is aangetoond dat het een late complicatie kan zijn van een groep A- streptokokken impetigo.

2 128 IMPETIGO DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB Incubatieperiode Meestal 7-10 dagen, spreiding van 2-33 dagen. Acute glomerulonefritis, als late complicatie van impetigo, ontstaat meestal een drietal weken na de huidinfectie. Ziekteverwekker Meestal wordt impetigo veroorzaakt door Staphylococcus aureus. In 10-20% van de gevallen gaat het om een groep A-streptokokkeninfectie. Ook menginfecties van beide kiemen zijn mogelijk. Staphylococcus aureus is een grampositieve, coagulase producerende stafylokok. Het ziektebeeld wordt mede bepaald door het al dan niet aanwezig zijn van virulentiefactoren, zoals bijvoorbeeld de toxisch shock syndroom toxine (TSST-1) en het Panton-Valentine leukocidine (PVL). Groep A beta-hemolytische streptokokken (ook Streptococcus pyogenes genaamd) is een grampositieve facultatief anaerobe streptokok. Serologisch worden de streptokokken onderverdeeld in polysaccharide kapselgroepen A-T volgens Lancefield. Het ziektebeeld wordt mee bepaald door de serogroep, het serotype en de diverse virulentiefactoren. Groep A- streptokokken zijn steeds beta-hemolytisch, ze beschikken over het hemolysine waardoor ze erytrocyten kunnen oplossen. Voorkomen Wereldwijd voorkomen. Geschatte incidenties van impetigo zijn beschikbaar voor Vlaanderen via de Intego-databank, op basis van een continue registratie in Vlaamse huisartsenpraktijken. In de periode bedroeg de jaarlijkse incidentie van impetigo ongeveer 10 gevallen/1000 in de leeftijdsgroep 0-4 jaar, 7 gevallen /1000 in de leeftijdsgroep 5-14 jaar en 2 gevallen/1000 in de leeftijdsgroep jaar. Impetigo komt frequenter voor bij kinderen dan bij volwassenen, zeker bij warm weer. Er is tevens een hogere incidentie in gebieden met verminderde algemene en persoonlijke hygiëne en op plaatsen waar mensen dicht op elkaar leven, ook in scholen. In kinderdagverblijven en scholen kunnen daardoor in de zomermaanden outbreaks plaatsvinden. S. aureus komt bij 20-30% van de bevolking voor onder de vorm van neusdragerschap. Minstens een derde van de infecties ontstaat endogeen, door auto-infectie. Infecties met S. aureus zijn over het algemeen purulent van aard.

3 DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB IMPETIGO 129 Ook groep A-streptokokken komen frequent voor onder de vorm van asymptomatisch dragerschap. Ze koloniseren de neus, de keelholte, de huid, het perineum en de vagina. Tot 15% van de bevolking is drager in de keel. Reservoir Staphylococcus aureus: De mens is het voornaamste reservoir. Dieren, zoals honden en katten, zijn eerder zeldzaam reservoir. Groep A-streptokokken: De mens is het enige reservoir. Dieren zijn geen reservoir, maar zorgen wel mee voor de verspreiding van de bacterie. Transmissie Transmissie vindt plaats door direct contact met een geïnfecteerd persoon, vooral besmette handen spelen hierin een belangrijke rol. Door aan de huidletsels te krabben herbesmetten kinderen ook vaak zichzelf. Overdracht via huidschilfers en aerosolen is minder frequent. Via deze route ontstaan eerder luchtweginfecties. Het is minder duidelijk in hoeverre indirect contact aanleiding kan geven tot transmissie. Impetigo is zeer besmettelijk. Besmetting vereist wel een groot inoculum. Aangezien het vocht uit de vesikels en pustels een groot aantal bacteriën bevat, is het dus zeer besmettelijk. Chronisch dragerschap is het minst besmettelijk en leidt voornamelijk tot endogene infecties. Voor besmetting is echter steeds een ingangspoort vereist. Stafylokokken en streptokokken koloniseren de huid, maar invaderen de intacte huid niet. Een letsel ontstaat steeds op de plaats waar de huid beschadigd is. Besmettelijke periode Een persoon met impetigo is besmettelijk zolang er vesikels of pustels aanwezig zijn. Van zodra alle letsels zijn ingedroogd is dit niet meer het geval. Wanneer er adequate behandeling met antibiotica wordt gestart is de persoon na uur niet meer besmettelijk. Vooral drainerende letsels zijn zeer besmettelijk. Zolang er echter dragerschap is (in de neus of op andere locaties) blijft een persoon besmettelijk. Zoals hoger reeds vermeld werd is chronisch dragerschap het minst besmettelijk.

4 130 IMPETIGO DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB Vatbaarheid Jonge kinderen zijn het meest vatbaar voor impetigo. Ook ouderen, personen met chronische aandoeningen, immuungecompromitteerden en personen met een duidelijke ingangspoort, zoals chronische wonden, eczeem of catheters, zijn meer vatbaar. Een verhoogd risico op ernstig verloop en op invasieve infecties wordt gezien bij pasgeborenen en ouderen. De grootste risicofactor hiervoor bij kinderen is het optreden van varicella. Stafylokokken veroorzaken dan ectyma-achtige letsels, streptokokken veroorzaken diepe infecties. Het heroptreden van koorts is één van de alarmtekenen. Kinderen van 2 tot 6 jaar lopen een hoger risico op acute glomerulonefritis. Ook bij personen met chronische aandoeningen en bij immuungecompromitteerden is er een verhoogd risico op een ernstig verloop. Immuniteit Er ontstaat geen immuniteit voor impetigo. S. aureus: De gevormde antistoffen tegen stafylokokken bieden geen bescherming. Antistoffen die gevormd worden tegen TSST-1 kunnen daarentegen wel beschermen tegen toxisch shock syndroom. Groep A-streptokokken: Er worden antistoffen gevormd tegen de verschillende virulentiefactoren. Omwille van de verschillende serotypes streptokokken komen er toch opeenvolgende infecties voor. Diagnose De diagnose van impetigo wordt klinisch gesteld. Microscopisch onderzoek door middel van een gramkleuring kan helpen bij de tentatieve diagnose. Het routinematig nemen van een kweek van een impetigo-letsel wordt niet aangeraden. Bovendien worden vaak meerdere kiemen aangetoond en het bepalen van de primaire kiem is dan onmogelijk. Een kweek wordt enkel aangeraden in geval van invasieve of therapieresistente infecties. Behandeling Bij beperkte impetigo volstaat een lokale behandeling. Bij uitgebreide impetigo of indien er meerdere personen in een groep geïnfecteerd zijn, dient men naast de lokale behandeling ook systemisch te behandelen. Lokale behandeling blijft nuttig om de lokale infectie te bestrijden en verspreiding tegen te gaan.

5 DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB IMPETIGO 131 Er dienen steeds antimicrobiële middelen gebruikt te worden die zowel actief zijn tegen S. aureus als tegen groep A-streptokokken. Werkzame antibacteriële middelen: Lokale behandeling: fusidinezuur crème of mupirocine crème (dit laatste voorbehouden voor resistente kiemen). Systemische behandeling: beta-lactam antibiotica: flucloxacilline, oxacilline of eersteof tweedegeneratiecefalosporines per os. Preventie Er zijn geen vaccins beschikbaar. Goede handhygiëne is van cruciaal belang om verspreiding tegen te gaan. Maatregelen naar aanleiding van een geval Melding: Impetigo staat niet op de lijst van infecties die verplicht gemeld moeten worden aan de dienst Infectieziektebestrijding. Omwille van de te nemen maatregelen is het bij epidemisch voorkomen toch aangewezen om contact op te nemen met de dienst Infectieziektebestrijding van de afdeling Toezicht Volksgezondheid voor overleg en advies. Gevalsopsporing: Bronopsporing en contactonderzoek zijn vereist bij epidemisch voorkomen. Men spreekt van epidemisch voorkomen bij meer dan 3 bevestigde gevallen binnen een klas in een maand. Ook indien er 2 kinderen zijn met acute glomerulonefritis, zijn bronopsporing en contactonderzoek aangewezen. Alle nauwe contacten en klasgenoten worden dan onderzocht. De bronnen en de geïnfecteerde contacten moeten allen behandeld worden om verdere verspreiding te voorkomen. Maatregelen te nemen door de CLB-arts bij meerdere gevallen binnen een groep: Wering van school: In geïsoleerde gevallen is wering van school niet strikt nodig. Nauw contact met andere kinderen moet echter vermeden worden. Op jonge leeftijd is dit moeilijk te realiseren. Daarom kan men, in overleg met de dienst Infectieziektebestrijding, beslissen om jonge kinderen toch uit te sluiten van school. Vanaf het moment dat er 2 kinderen binnen een klas geïnfecteerd zijn of wanneer een kind zeer uitgebreide letsels heeft, is wering van school steeds aangewezen. Wering van school is niet langer nodig indien er gedurende uur adequate behandeling is ingesteld of indien alle letsels ingedroogd zijn. Bij vaststelling van impetigo-letsels bij jonge kinderen tijdens een schooldag, kunnen de letsels tot het einde van de schooldag los bedekt worden. Systematisch of te strak afdekken van de letsels is zeker niet aangewezen, want dit werkt verdere infectie in de hand.

6 132 IMPETIGO DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB Nauwe contacten en klasgenoten van geïnfecteerde personen moeten onderzocht worden door de CLB-arts. Hiervoor is het aangewezen contact op te nemen met de dienst Infectieziektebestrijding voor overleg en advies. Zie voorbeeldbrief. Informeren van ouders, medeleerlingen en personeel over de ziekte en het belang van behandeling. Adviseren een arts te raadplegen van zodra er klinische symptomen zijn en zeker in geval van drainerende wonden, om zo snel mogelijk een adequate behandeling in te stellen. Zie voorbeeldbrief. Informeren van ouders, medeleerlingen en personeel over de wijze van verspreiding en over de omgang met geïnfecteerde personen. Het belang van handhygiëne kan hierbij niet voldoende benadrukt worden. Krabben is absoluut af te raden. Nagels dienen kort geknipt te worden om krabletsels met verdere uitbreiding van de infectie te vermijden. Een geïnfecteerde persoon moet zijn eigen handdoek gebruiken, de letsels worden als laatste gedroogd. Geïnfecteerde personen vermijden zoveel mogelijk direct contact met kinderen. Informeren van geïnfecteerde leerlingen en ouders van geïnfecteerde leerlingen over het verband met de mogelijke verwikkeling van acute glomerulonefritis om het belang van een volledige inname van de antibioticakuur te benadrukken. Chemoprofylaxe: Chemoprofylaxe is enkel aangewezen bij personen met recidiverende huidinfecties en heeft tot doel het dragerschap te elimineren. Indien er na de chemoprofylaxe opnieuw een huidinfectie optreedt, dienen ook huisgenoten via kweek getest te worden op dragerschap. Indien ze positief testen op dragerschap, dienen ook zij behandeld te worden. Vooraleer met chemoprofylaxe gestart wordt, moet men de bestaande huidlaesie steeds eerst behandelen, anders is de kans op eliminatie van het dragerschap gering. Enkele weken na de chemoprofylaxe controleert men best opnieuw op dragerschap. Indien nodig kan men dan een tweede keer chemoprofylaxe ondergaan. Chemoprofylaxe-middelen: In geval van dragerschap met groep A-streptokokken: feneticilline, clometocilline of penicilline V (fenoxymethylpenicilline). In geval van S. aureus neusdragerschap: mupirocine neuszalf 2%, 2 x/d, gedurende 5 dagen, in combinatie met het gebruik van desinfecterende zeep op basis van chloorhexidine. Bijkomende hygiënemaatregelen: Desinfectie van alles wat in aanraking komt met purulente secreties. Kleding dagelijks wassen. Speelgoed dat in de mond gestoken wordt (kleuterscholen!) moet goed schoon gemaakt worden. Extra literatuur:

Scarlatina en andere groep A-streptokokkeninfecties

Scarlatina en andere groep A-streptokokkeninfecties 196 SCARLATINA EN ANDERE GAS-INFECTIES Scarlatina en andere groep A-streptokokkeninfecties Ziektebeeld Groep A-streptokokkeninfecties zijn de meest voorkomende infecties bij kinderen. Er is een breed spectrum

Nadere informatie

Gastro-enteritis. Ziektebeeld. Incubatieperiode

Gastro-enteritis. Ziektebeeld. Incubatieperiode DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB GASTRO-ENTERITIS 73 Gastro-enteritis Voor meer achtergrondinformatie over een individuele kiem, zie ook volgende fiches: Calicivirusinfecties Campylobacteriose Escherichia

Nadere informatie

DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB. Shigellose

DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB. Shigellose 229 Shigellose Ziektebeeld Shigellose is een acute, bacteriële ziekte ter hoogte van het distale deel van de dunne darm en ter hoogte van het colon. De klinische symptomen variëren van milde, waterige

Nadere informatie

DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB. Pneumokokkose. Er is een gemiddelde letaliteit van 5-7%, maar bij ouderen kan de letaliteit oplopen tot 40%.

DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB. Pneumokokkose. Er is een gemiddelde letaliteit van 5-7%, maar bij ouderen kan de letaliteit oplopen tot 40%. 165 Pneumokokkose Indien er een klinisch beeld van meningitis wordt vastgesteld zonder dat de onderliggende kiem reeds gekend is, zie algemene fiche Meningitis. Ziektebeeld Pneumokokkose is een acute of

Nadere informatie

Haemophilus influenzae type b-infecties

Haemophilus influenzae type b-infecties 83 Haemophilus influenzae type b-infecties Indien er een klinisch beeld van meningitis wordt vastgesteld zonder dat de onderliggende kiem reeds gekend is, zie de algemene fiche Meningitis. Ziektebeeld

Nadere informatie

E. coli-infecties. Ziektebeeld. Incubatieperiode

E. coli-infecties. Ziektebeeld. Incubatieperiode 63 E. coli-infecties Ziektebeeld Het ziektebeeld veroorzaakt door pathogene E. coli is zeer uiteenlopend en afhankelijk van de pathogene groep (zie ook Ziekteverwekker). Enterohemorragische E. coli (EHEC):

Nadere informatie

Dragerschap en behandeling van MRSA

Dragerschap en behandeling van MRSA Er is bij u besmetting met de bacterie MRSA (Methicilline resistente Staphylococcus aureus) ontdekt. S. aureus is een bacterie die tot de normale huidbewoners van de mens behoort. Daarnaast staat hij bekend

Nadere informatie

Staphylococcal scalded skin syndrome (SSSS)

Staphylococcal scalded skin syndrome (SSSS) Staphylococcal scalded skin syndrome (SSSS) De behandelend arts vermoedt dat uw kind het Staphylococcal scalded skin syndrome (SSSS) heeft. In deze folder geven wij u uitleg over dit syndroom en over de

Nadere informatie

MRSA-bacterie. 'ziekenhuisbacterie' Afdeling Medische Microbiologie en Ziekenhuishygiëne

MRSA-bacterie. 'ziekenhuisbacterie' Afdeling Medische Microbiologie en Ziekenhuishygiëne 00 MRSA-bacterie 'ziekenhuisbacterie' Afdeling Medische Microbiologie en Ziekenhuishygiëne 1 Inleiding MRSA staat voor Meticilline-resistente Staphylococcus aureus. De Staphylococcus aureus is een bacterie

Nadere informatie

Is den rooden loop terug in het land?*

Is den rooden loop terug in het land?* Is den rooden loop terug in het land?* Transmissiedag 14/9/2010 Anouk Vanlander CLB-arts * Observatie bij een dysenterie-epidemie van 1779. Geschiedenis der geneeskunde 2008;4(12):208-14 Melding door school

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Dienst Ziekenhuishygiëne. Leven met CA-MRSA thuis. GezondheidsZorg met een Ziel

Patiënteninformatie. Dienst Ziekenhuishygiëne. Leven met CA-MRSA thuis. GezondheidsZorg met een Ziel i Patiënteninformatie Dienst Ziekenhuishygiëne Leven met CA-MRSA thuis GezondheidsZorg met een Ziel 1 Wat is CA-MRSA? Methicilline Resistente Staphylococcus aureus, ook wel MRSA genoemd, wordt in de eerste

Nadere informatie

Patiënteninformatie. ca-mrsa bacterie

Patiënteninformatie. ca-mrsa bacterie Patiënteninformatie ca-mrsa bacterie Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Informatie over ca-mrsa... 3 Wat is ca-mrsa?... 3 Hoe wordt ca-mrsa overgedragen?... 4 Hoe wordt ca-mrsa opgespoord?... 4 Preventieve

Nadere informatie

MRSA-bacterie. 'ziekenhuisbacterie' Afdeling Medische Microbiologie en Infectiepreventie

MRSA-bacterie. 'ziekenhuisbacterie' Afdeling Medische Microbiologie en Infectiepreventie 00 MRSA-bacterie 'ziekenhuisbacterie' Afdeling Medische Microbiologie en Infectiepreventie 1 Inleiding MRSA staat voor Meticilline-resistente Staphylococcus aureus. De Staphylococcus aureus is een bacterie

Nadere informatie

Kinkhoest. Kinkhoest of pertussis is een acute bacteriële infectie van de luchtwegen.

Kinkhoest. Kinkhoest of pertussis is een acute bacteriële infectie van de luchtwegen. Kinkhoest Ziektebeeld Kinkhoest of pertussis is een acute bacteriële infectie van de luchtwegen. Het ziektebeeld kan variëren van een milde hoest tot ernstige ziekte. Klassiek wordt kinkhoest gekenmerkt

Nadere informatie

Staphylococcus aureus-infecties

Staphylococcus aureus-infecties Staphylococcus aureus-infecties A41 Oktober 2005: wijziging aangebracht in paragraaf 2.4, toegevoegd alinea voedselitoxicaties. December 2005: wijziging aangebracht in paragraaf 9.5. 1. Algemeen De naam

Nadere informatie

DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB. Mazelen

DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB. Mazelen 139 Mazelen Ziektebeeld Mazelen is een zeer besmettelijke, acute, virale infectieziekte die gekenmerkt wordt door een typische huiduitslag. Klassiek begint mazelen met prodromale symptomen. Klachten tijdens

Nadere informatie

Melding bij de GGD Roodvonk moet bij de GGD gemeld worden als er in dezelfde groep twee of meer gevallen zijn in twee weken.

Melding bij de GGD Roodvonk moet bij de GGD gemeld worden als er in dezelfde groep twee of meer gevallen zijn in twee weken. ROODVONK (SCARLATINA) Roodvonk is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. De ziekte duurt tien tot veertien dagen en is goed te behandelen met antibiotica. De bacterie die roodvonk

Nadere informatie

Bacteriële huidinfecties. Henry de Vries Academisch Medisch Centrum Amsterdam

Bacteriële huidinfecties. Henry de Vries Academisch Medisch Centrum Amsterdam Bacteriële huidinfecties Henry de Vries Academisch Medisch Centrum Amsterdam Een 60-jarige man presenteert zich met een laesie op zijn hoofdhuid. Het heeft een dikke korst met onderliggend purulent materiaal.

Nadere informatie

Schimmelinfecties. Een schimmelinfectie geeft, afhankelijk van de plaats van voorkomen, verschillende ziektebeelden:

Schimmelinfecties. Een schimmelinfectie geeft, afhankelijk van de plaats van voorkomen, verschillende ziektebeelden: 204 SCHIMMELINFECTIES Schimmelinfecties Ziektebeeld Schimmelinfecties van de huid zijn meestal onschuldige aandoeningen. Indien er geen tijdige diagnose en behandeling is, kunnen schimmelinfecties van

Nadere informatie

Poliomyelitis. Ziektebeeld

Poliomyelitis. Ziektebeeld 173 Poliomyelitis Ziektebeeld Poliomyelitis is een zeer ernstige, virale infectieziekte. Het merendeel van de infecties met het poliovirus verloopt asymptomatisch (90-95%). Het overige deel (5-10%) leidt

Nadere informatie

Afdeling hygiëne en infectiepreventie MRSA-bacterie? Voorkomen is beter

Afdeling hygiëne en infectiepreventie MRSA-bacterie? Voorkomen is beter Afdeling hygiëne en infectiepreventie MRSA-bacterie? Voorkomen is beter Bent u de afgelopen 2 maanden in een buitenlands ziekenhuis opgenomen of behandeld geweest? Hebt u beroepsmatig contact met varkens

Nadere informatie

Antibacteriële therapie: diagnose, behandeling en therapieduur

Antibacteriële therapie: diagnose, behandeling en therapieduur Antibacteriële therapie: diagnose, behandeling en therapieduur (Bron: Dr. N.C. Hartwig et al, Vademecum Pediatrische Antimicrobiele therapie, 3 e editie, 2005) In deze tabel wordt, uitgaande van een diagnose

Nadere informatie

Patiënteninformatie. MRSA bacterie

Patiënteninformatie. MRSA bacterie Patiënteninformatie MRSA bacterie Inhoud Inhoud... 3 Inleiding... 4 Informatie over MRSA... 4 Wat is MRSA?... 4 Word je ziek van de MRSA bacterie?... 4 Hoe wordt MRSA overgedragen?... 4 Hoe word je opgevolgd?...

Nadere informatie

Difterie. Ziektebeeld

Difterie. Ziektebeeld 57 Difterie Ziektebeeld Difterie is een acute, bacteriële infectie van de bovenste luchtwegen. Difterie kan ook voorkomen ter hoogte van de huid en zelden op andere plaatsen. Het ziektebeeld vormt een

Nadere informatie

1. Algemeen. 2. Ziekte 2.1 Verwekker

1. Algemeen. 2. Ziekte 2.1 Verwekker Staphylococcus aureus-infecties, inclusief MRSA A41 1. Algemeen De naam Staphylococcus is in 1881 bedacht door de Schotse chirurg Alexander Ogston, die dit micro-organisme regelmatig aantrof in abcessen.

Nadere informatie

Beroepsmatig in aanraking komt met levende varkens, vleeskalveren of vleeskuikens.

Beroepsmatig in aanraking komt met levende varkens, vleeskalveren of vleeskuikens. MRSA 1 U wordt behandeld in een zorginstelling en bent mogelijk in contact gekomen met de MRSA bacterie (Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus). Dit kan zijn doordat u Beroepsmatig in aanraking

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE MRSA. Meticilline Resistente Staphylococcus aureus. Informatie voor dragers MRSA

PATIËNTEN INFORMATIE MRSA. Meticilline Resistente Staphylococcus aureus. Informatie voor dragers MRSA PATIËNTEN INFORMATIE MRSA Meticilline Resistente Staphylococcus aureus Informatie voor dragers MRSA 2 PATIËNTENINFORMATIE U bent, of uw naaste is, drager van een voor antibiotica ongevoelige bacterie,

Nadere informatie

MRSA. informatie voor patiënten

MRSA. informatie voor patiënten MRSA informatie voor patiënten Wat is MRSA en wat zijn de gevolgen voor u, uw familie, artsen, verpleegkundigen, kinesisten en andere patiënten? Deze folder informeert u over het begrip MRSA en is een

Nadere informatie

Staphylococcus aureus-infecties, inclusief MRSA

Staphylococcus aureus-infecties, inclusief MRSA Staphylococcus aureus-infecties, inclusief MRSA A41 1. Algemeen De naam Staphylococcus is in 1881 bedacht door de Schotse chirurg Alexander Ogston, die dit micro-organisme regelmatig aantrof in abcessen.

Nadere informatie

MRSA. Maatregelen tegen verspreiding. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

MRSA. Maatregelen tegen verspreiding. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op MRSA Maatregelen tegen verspreiding Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft van uw arts gehoord dat u drager bent van de MRSA. De afkorting MRSA staat voor Meticilline

Nadere informatie

MRSA INFORMATIE VOOR PATIËNTEN

MRSA INFORMATIE VOOR PATIËNTEN MRSA INFORMATIE VOOR PATIËNTEN Inleiding U kunt in deze folder informatie vinden over de Methicilline Resistente Staphylococcus aureus (MRSA) en de maatregelen die het Franciscus Gasthuis & Vlietland treft

Nadere informatie

Meticilline Resistente Staphylococcus aureus MRSA

Meticilline Resistente Staphylococcus aureus MRSA Tijdens uw behandeling op de polikliniek of opname in het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) of MCL Harlingen worden extra maatregelen toegepast, omdat u mogelijk een moeilijk te bestrijden bacterie bij

Nadere informatie

DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB

DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB DIFTERIE 61 Bronopsporing en contactonderzoek worden gecoördineerd door de dienst Infectieziektebestrijding. Het CLB kan een rol spelen bij de identificatie van en staalname bij contacten op schoolniveau.

Nadere informatie

Infectiepreventie MRSA.

Infectiepreventie MRSA. Infectiepreventie MRSA www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is een MRSA-bacterie?... 4 Gevolgen van een MRSA-infectie... 4 Wie kan een MRSA bij zich dragen?... 4 Onderzoek naar de MRSA-bacterie... 5 Hoe

Nadere informatie

Wondroos. Erysipelas

Wondroos. Erysipelas Wondroos Erysipelas Deze folder geeft u informatie over de oorzaak en behandeling van wondroos. Wat is wondroos? Wondroos is een ernstige infectieziekte van de huid en het onderhuidse vetweefsel, die wordt

Nadere informatie

DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB. Buiktyfus

DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB. Buiktyfus DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB BUIKTYFUS 43 Buiktyfus Ziektebeeld Buiktyfus is een zeer ernstige, systemische bacteriële infectie met mogelijk dodelijke afloop. De ziekte wordt gekenmerkt door een geleidelijk

Nadere informatie

Patiënteninformatie. MRSA bacterie

Patiënteninformatie. MRSA bacterie Patiënteninformatie MRSA bacterie 2 Inhoud Inhoud... 3 Inleiding... 4 Informatie over MRSA... 4 Wat is MRSA?... 4 Hoe wordt MRSA overgedragen?... 4 Word je ziek van de MRSA bacterie?... 4 Hoe word je opgevolgd?...

Nadere informatie

Deze informatie is bestemd voor patiënten met een mogelijke of aangetoonde MRSA besmetting.

Deze informatie is bestemd voor patiënten met een mogelijke of aangetoonde MRSA besmetting. Deze informatie is bestemd voor patiënten met een mogelijke of aangetoonde MRSA besmetting. Wat is MRSA? Staphylococcus aureus, is een bacterie die bij 20-60% van gezonde personen voorkomt op de huid.

Nadere informatie

Emprisch antibioticabeleid kindergeneeskunde Medisch Centrum Alkmaar per leeftijd

Emprisch antibioticabeleid kindergeneeskunde Medisch Centrum Alkmaar per leeftijd Emprisch antibioticabeleid kindergeneeskunde Medisch Centrum Alkmaar per leeftijd Auteurs: Duijvestijn, Brinkhorst, Maingay Okt. 2014 1. kinderen van 0-1 maand (0-28 dagen) 2. kinderen van 1 tot 3 maanden

Nadere informatie

MRSA Radboud universitair medisch centrum

MRSA Radboud universitair medisch centrum MRSA U wordt behandeld in het Radboudumc en bent mogelijk in contact gekomen met de MRSA bacterie (Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus). Dit kan zijn doordat u Beroepsmatig in aanraking komt

Nadere informatie

MRSA-positief, wat nu?

MRSA-positief, wat nu? Infectiepreventie MRSA-positief, wat nu? www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is MRSA?... 3 Wie loopt het meeste risico MRSA op te lopen?... 3 MRSA-dragerschap... 4 Verspreiding van MRSA voorkomen...

Nadere informatie

Introductie. Doel van dit proefschrift

Introductie. Doel van dit proefschrift Samenvatting 222 Introductie Staphylococcus aureus (S. aureus) is een bacterie die op de huid en slijmvliezen (onder andere keel en neus) van mensen leeft. Ongeveer 1 op de 3 mensen draagt deze bacterie

Nadere informatie

Staphylococcus aureus-infecties inclusief MRSA-infecties en -dragerschap Richtlijn

Staphylococcus aureus-infecties inclusief MRSA-infecties en -dragerschap Richtlijn Staphylococcus aureus-infecties inclusief MRSA-infecties en -dragerschap Richtlijn MRSA S. aureus Samenvatting Verwekker: Staphylococcus aureus(grampositieve bacterie), sommige meticillineresistent ( MRSA).

Nadere informatie

Wat is M RSA? Wat zijn de ziekteverschijnselen van M RSA? Hoe kun je M RSA krijgen en hoe kun je anderen besmetten?

Wat is M RSA? Wat zijn de ziekteverschijnselen van M RSA? Hoe kun je M RSA krijgen en hoe kun je anderen besmetten? MRSA In deze folder leest u wat MRSA is, welke gevolgen dit kan hebben voor uw opname en behandeling en welke maatregelen er genomen worden om de verspreiding van MRSA te voorkomen. U wordt behandeld

Nadere informatie

1. Algemeen. 2. Ziekte. 2.2 Pathogenese. Roodvonk, krentenbaard, acuut reuma, invasieve infectie

1. Algemeen. 2. Ziekte. 2.2 Pathogenese. Roodvonk, krentenbaard, acuut reuma, invasieve infectie Groep A-streptokokkeninfectie Roodvonk, krentenbaard, acuut reuma, invasieve infectie A38/A46 1. Algemeen Reeds in de Epidemicus (toegeschreven aan Hippocrates) staat erysipelas herkenbaar beschreven.

Nadere informatie

Maatregelen voor drager van MRSA-bacterie

Maatregelen voor drager van MRSA-bacterie MRSA positief Maatregelen voor drager van MRSA-bacterie Inleiding Bij u is vastgesteld dat u drager bent van de MRSA-bacterie. MRSA staat voor Meticilline-Resistente Staphylococcus Aureus. Dit is een bacterie

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over MRSA

Veel gestelde vragen over MRSA Veel gestelde vragen over MRSA VRAGEN OVER DE MRSA-BACTERIE EN HET LANDELIJK BELEID Wat is een resistente bacterie? Overal in de natuur vinden we bacteriën, ook op onze huid. Meestal bestaat er een goed

Nadere informatie

MRSA. Maatregelen bij (mogelijke) dragers van Meticilline-resistente Staphylococcus aureus. Afdeling Infectiepreventie

MRSA. Maatregelen bij (mogelijke) dragers van Meticilline-resistente Staphylococcus aureus. Afdeling Infectiepreventie MRSA Maatregelen bij (mogelijke) dragers van Meticilline-resistente Staphylococcus aureus Afdeling Infectiepreventie Inleiding U bezoekt de polikliniek van het Amphia Ziekenhuis of u bent in ons ziekenhuis

Nadere informatie

De nieuwe meldingsplicht voor tien ziekten Hans van Vliet RIVM-CIb 7 oktober 2008

De nieuwe meldingsplicht voor tien ziekten Hans van Vliet RIVM-CIb 7 oktober 2008 De nieuwe meldingsplicht voor tien ziekten Hans van Vliet RIVM-CIb 7 oktober 2008 Wat bespreken Iets over meldingscriteria De nieuwe ziekten (2 minuten per ziekte!) - Wat is de reden om het te melden -

Nadere informatie

Wat is een MRSA-bacterie en welke behandeling is mogelijk?

Wat is een MRSA-bacterie en welke behandeling is mogelijk? Wat is een MRSA-bacterie en welke behandeling is mogelijk? Inleiding Tijdens uw behandeling op de polikliniek of opname in de Ommelander Ziekenhuis Groep locatie Delfzicht worden extra maatregelen toegepast

Nadere informatie

MRSA. Contactonderzoek. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

MRSA. Contactonderzoek. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op MRSA Contactonderzoek Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Op de afdeling waar u verblijft of opgenomen bent geweest, is bij een patiënt de MRSA (Methicilline Resistente

Nadere informatie

Wie hebben een hoger risico op MRSA?

Wie hebben een hoger risico op MRSA? MRSA Via deze folder willen wij u antwoord te geven op enkele van de meest gestelde vragen over MRSA. MRSA is een afkorting voor Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus. Wat is MRSA? Staphylococcus

Nadere informatie

Behandeling Staphylococcus aureus

Behandeling Staphylococcus aureus Orthopedie Behandeling Staphylococcus aureus www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ORT026 / Behandeling Staphylococcus aureus / 18-07-2014 2 Behandeling

Nadere informatie

Ziekte Ziekteverschijnselen Incubatietijd Besmettelijk? Wering school * Risicogroepen. Ja, 5 dagen voor tot negen dagen na het begin van de zwelling.

Ziekte Ziekteverschijnselen Incubatietijd Besmettelijk? Wering school * Risicogroepen. Ja, 5 dagen voor tot negen dagen na het begin van de zwelling. Hieronder vindt u een lijst met veel voorkomende kinderziektes op school. Als school hanteren wij de richtlijnen van de GGD. Op de site van de GGD vindt u nog meer informatie over deze kinderziektes en

Nadere informatie

Maatregelen voor drager van MRSA-bacterie

Maatregelen voor drager van MRSA-bacterie MRSA positief Maatregelen voor drager van MRSA-bacterie Bij u is vastgesteld dat u drager bent van de MRSA-bacterie. MRSA staat voor Meticilline-Resistente Staphylococcus Aureus. Dit is een bacterie die

Nadere informatie

Reumatische Koorts en Post-Streptokokken Reactieve Artritis

Reumatische Koorts en Post-Streptokokken Reactieve Artritis www.printo.it/pediatric-rheumatology/be_fm/intro Reumatische Koorts en Post-Streptokokken Reactieve Artritis Versie 2016 1. WAT IS REUMATISCHE KOORTS 1.1 Wat is het? Reumatische koorts wordt veroorzaakt

Nadere informatie

A. Maatregelen te treffen door de onderwijsinstelling in het kader van de profylaxe van besmettelijke ziekten

A. Maatregelen te treffen door de onderwijsinstelling in het kader van de profylaxe van besmettelijke ziekten Bijlage 8: Bijlage 1 bij het Besluit van de Vlaamse regering tot vaststelling van de operationele doelstellingen van de centra voor leerlingenbegeleiding Profylaxe A. Maatregelen te treffen door de onderwijsinstelling

Nadere informatie

Varicella 226 VARICELLA. Ziektebeeld

Varicella 226 VARICELLA. Ziektebeeld 226 VARICELLA DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB Varicella Ziektebeeld Varicella is een acute, zeer besmettelijke, virale infectieziekte en wordt ook wel wind-, wijnof waterpokken genoemd. De ziekte wordt gekenmerkt

Nadere informatie

Behandeling S. aureus bacterie

Behandeling S. aureus bacterie Behandeling S. aureus bacterie Instructies voor behandeling U heeft gehoord dat u drager bent van de S. aureus bacterie. Deze bacterie kan bij een ziekenhuisopname infecties veroorzaken. Om de kans op

Nadere informatie

Meticilline-Resistente Staphylococcus Aureus (MRSA)

Meticilline-Resistente Staphylococcus Aureus (MRSA) Meticilline-Resistente Staphylococcus Aureus (MRSA) 2 Inleiding U ontvangt deze folder omdat u mogelijk MRSA-drager bent. In deze folder kunt u lezen meer over MRSA zoals wat het is, hoe het wordt vastgesteld

Nadere informatie

ERYSIPELAS (WONDROOS, BELROOS)

ERYSIPELAS (WONDROOS, BELROOS) ERYSIPELAS (WONDROOS, BELROOS) WAT IS ERYSIPELAS? Erysipelas is een infectie van de huid door bacteriën met als belangrijkste kenmerk dat de huid felrood en warm is. De infectie gaat ook gepaard met koorts

Nadere informatie

Tot categorie 1 behoren - patiënten bij wie het MRSA dragerschap is aangetoond A

Tot categorie 1 behoren - patiënten bij wie het MRSA dragerschap is aangetoond A MRSA In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene informatie over de MRSA bacterie en de maatregelen die het ziekenhuis treft bij patiënten met een mogelijke of aangetoonde MRSA besmetting.

Nadere informatie

MRSA. Wat is MRSA, wat zijn de gevolgen voor u, uw familie, voor medewerkers en andere patiënten?

MRSA. Wat is MRSA, wat zijn de gevolgen voor u, uw familie, voor medewerkers en andere patiënten? MRSA Wat is MRSA, wat zijn de gevolgen voor u, uw familie, voor medewerkers en andere patiënten? 2 Wat is MRSA? MRSA staat voor Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus. Stafylokokken zijn bacteriën

Nadere informatie

Patiënteninformatie. MRSA en geïsoleerd verplegen. Hygiëne en Infectiepreventie. Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus (MRSA)

Patiënteninformatie. MRSA en geïsoleerd verplegen. Hygiëne en Infectiepreventie. Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus (MRSA) Hygiëne en Infectiepreventie MRSA en geïsoleerd verplegen i Patiënteninformatie Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus (MRSA) Slingeland Ziekenhuis Algemeen U bent (mogelijk) drager van de MRSA-bacterie.

Nadere informatie

Bof Brief ouders (t.e.m. 4 de leerjaar)

Bof Brief ouders (t.e.m. 4 de leerjaar) 246 DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB Bof Brief ouders (t.e.m. 4 de leerjaar) KORTE VERSIE VOOR MEER INFORMATIE ZIE ANDERE ZIJDE Beste ouder(s), Een medeleerling van uw dochter of zoon heeft dikoor (bof).

Nadere informatie

Methicilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA)

Methicilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) Methicilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) 2 Inleiding U ontvangt deze folder omdat u mogelijk MRSA-drager bent. In deze folder kunt u meer lezen over MRSA zoals wat het is, hoe het wordt vastgesteld

Nadere informatie

MRSA staat voor Methicilline (M) resistente (R) Staphylococcus (S) aureus (A).

MRSA staat voor Methicilline (M) resistente (R) Staphylococcus (S) aureus (A). MRSA MRSA staat voor Methicilline (M) resistente (R) Staphylococcus (S) aureus (A). Stafylokokken zijn bacteriën die ongemerkt leven bij vele mensen, bij voorkeur in de neus of op de huid. Deze bacteriën

Nadere informatie

MRSA in verpleeghuis en woonzorgcentrum

MRSA in verpleeghuis en woonzorgcentrum Verpleeghuis- woon- en thuiszorg MRSA in verpleeghuis en woonzorgcentrum Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur wordt vermeld.

Nadere informatie

De meest gestelde vragen over MRSA

De meest gestelde vragen over MRSA De meest gestelde vragen over MRSA Inleiding In deze brochure treft u de meest gestelde vragen aan over MRSA en de antwoorden daarop. De brochure is een aanvulling op de ziekenhuisfolder waarin algemene

Nadere informatie

Wat is Staphylococcus aureus (S.aureus)? 2 Waarom behandeling van S.aureus dragerschap bij protheseoperaties? 2 Behandeling van S.

Wat is Staphylococcus aureus (S.aureus)? 2 Waarom behandeling van S.aureus dragerschap bij protheseoperaties? 2 Behandeling van S. Wat is Staphylococcus aureus (S.aureus)? 2 Waarom behandeling van S.aureus dragerschap bij protheseoperaties? 2 Behandeling van S.aureus dragerschap 2 Contact 4 Website 4 Reinigingsinstructies bij S.Aureus

Nadere informatie

Infobrochure MRSA. mensen zorgen voor mensen

Infobrochure MRSA. mensen zorgen voor mensen Infobrochure MRSA mensen zorgen voor mensen Beste patiënt, Tijdens uw verblijf in het Mariaziekenhuis nemen we extra maatregelen omdat u mogelijk een MRSA-bacterie bij u draagt. Deze folder wil u informeren

Nadere informatie

Staphylococcus aureus neusdragerschap

Staphylococcus aureus neusdragerschap Staphylococcus aureus neusdragerschap Orthopedie alle aandacht Algemene informatie U wordt binnenkort geopereerd in het Westfriesgasthuis. In ons ziekenhuis worden bepaalde groepen patiënten, voordat zij

Nadere informatie

Staphylococcus aureus-infecties inclusief MRSA Richtlijn Meldingsplichtige ziekte groep C

Staphylococcus aureus-infecties inclusief MRSA Richtlijn Meldingsplichtige ziekte groep C Staphylococcus aureus-infecties inclusief MRSA Richtlijn Meldingsplichtige ziekte groep C Laboratorium en behandelend arts melden binnen 1 werkdag aan de arts infectieziektebestrijding van de GGD. De GGD

Nadere informatie

Groep-B-streptokokken (GBS) en zwangerschap

Groep-B-streptokokken (GBS) en zwangerschap Groep-B-streptokokken (GBS) en zwangerschap 1 Groep-B-streptokokken (GBS) en zwangerschap De groep B streptokok is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina aanwezig is. Dat kan meestal geen

Nadere informatie

VSV protocol MRSA November 2010

VSV protocol MRSA November 2010 VSV protocol MRSA November 2010 1.0 Definitie MRSA (Meticilline Resistente Staphylococcus aureus) is een bacterie die resistent is voor de meeste antibiotica. 2.0 Incidentie De bacterie komt wereldwijd

Nadere informatie

Hfdst 5: Bacteriële infecties van de huid

Hfdst 5: Bacteriële infecties van de huid Hfdst 5: Bacteriële infecties van de huid 1. Inleiding 1.1. Normale huidflora Onschadelijke micro-organismen (gisten, bacteriën en mijten) Beschermen tg invasie dr pathogenen dr: bacteriële interferentie:

Nadere informatie

MRSA/ Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus

MRSA/ Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus Patiënteninformatie MRSA/ Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus Informatie voor patiënten en bezoekers over MRSA 1234567890-terTER_ MRSA/ Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus Informatie

Nadere informatie

Bijzonder Resistente Micro-Organismen. Isolatiemaatregelen infectiepreventie bij BRMO

Bijzonder Resistente Micro-Organismen. Isolatiemaatregelen infectiepreventie bij BRMO Bijzonder Resistente Micro-Organismen Isolatiemaatregelen infectiepreventie bij BRMO In deze folder vindt u meer informatie over Bijzonder Resistente Micro Organismen (BRMO) en Extended Spectrum Beta-Lactamase

Nadere informatie

Jaargang 8 21 september 2011, nummer 2

Jaargang 8 21 september 2011, nummer 2 OBS Kloosterveen, Dalton-onderwijs De Boomgaard 5, 9408 JA Assen Telefoon: 0592 39 87 56 Email: post@obs-kloosterveen-assen.nl Website: www.obs-kloosterveen-assen.nl Jaargang 8 21 september 2011, nummer

Nadere informatie

adviezen na een MRSA informatiefolder voor hernia-operatie patiënt en bezoeker van ZorgSaam Ziekenhuis ZorgSaam

adviezen na een MRSA informatiefolder voor hernia-operatie patiënt en bezoeker van ZorgSaam Ziekenhuis ZorgSaam MRSA adviezen na een informatiefolder voor hernia-operatie patiënt en bezoeker van ZorgSaam Ziekenhuis ZorgSaam 1 Wat is MRSA en wat zijn de gevolgen voor u, uw familie, voor medewerkers en andere patiënten?

Nadere informatie

Staphylococcus aureus neusdragerschap

Staphylococcus aureus neusdragerschap Staphylococcus aureus neusdragerschap Orthopedie Locatie Hoorn/Enkhuizen Algemene informatie U wordt binnenkort geopereerd in het Dijklander ziekenhuis. In ons ziekenhuis worden bepaalde groepen patiënten,

Nadere informatie

Overzicht van de belangrijkste wijzigingen in het concept van de MRSA richtlijn na verwerking van het landelijk commentaar.

Overzicht van de belangrijkste wijzigingen in het concept van de MRSA richtlijn na verwerking van het landelijk commentaar. Overzicht van de belangrijkste wijzigingen in het concept van de MRSA richtlijn na verwerking van het landelijk commentaar. 3 1 Inleiding Uitgebreid: Het risico op MRSA-transmissie is afhankelijk van verschillende

Nadere informatie

Ziekenhuishygiëne BRMO

Ziekenhuishygiëne BRMO Ziekenhuishygiëne BRMO Bij u is een BRMO gevonden. Maar wat is een BRMO? In deze folder leest u meer over BRMO en welke maatregelen genomen moeten worden. WAT IS EEN BRMO? BRMO is de afkorting van Bijzonder

Nadere informatie

VEREENVOUDIGD OVERZICHT VAN BESMETTELIJKE ZIEKTEN

VEREENVOUDIGD OVERZICHT VAN BESMETTELIJKE ZIEKTEN Ziekte Besmettelijkheid Ernst Advies CLB 0. Elke infectieziekte? Bij elk kind dat ziektesymptomen vertoond of dat koorts heeft moet de school de ouders verwittigen en verwijzen voor behandeling 1. AIDS

Nadere informatie

Staphylococcus aureus MRSA

Staphylococcus aureus MRSA Screening op MRSA Staphylococcus aureus is een bacterie die bij vele mensen voorkomt in de normale flora, meestal op de huid of in het neusslijmvlies. Deze bacterie kan zich snel aanpassen aan antibiotica

Nadere informatie

MRSA bij uw baby. Wat moet u weten? Informatiefolder voor ouders

MRSA bij uw baby. Wat moet u weten? Informatiefolder voor ouders MRSA bij uw baby Wat moet u weten? Informatiefolder voor ouders Beste ouders, U hebt vernomen dat bij uw kind de bacterie MRSA werd teruggevonden. Wij begrijpen dat dit voor u een aangrijpende gebeurtenis

Nadere informatie

De ziekenhuisbacterie MRSA. Instructies voor thuis

De ziekenhuisbacterie MRSA. Instructies voor thuis De ziekenhuisbacterie MRSA Instructies voor thuis Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft van uw arts gehoord dat u besmet bent met de ziekenhuisbacterie MRSA.

Nadere informatie

PATIËNTENINFO. Uw kind is drager van de MRSA-bacterie Hoe pakken we dit samen aan? Intensieve neonatale zorg / Ziekenhuishygiëne

PATIËNTENINFO. Uw kind is drager van de MRSA-bacterie Hoe pakken we dit samen aan? Intensieve neonatale zorg / Ziekenhuishygiëne PATIËNTENINFO Uw kind is drager van de MRSA-bacterie Hoe pakken we dit samen aan? Intensieve neonatale zorg / Ziekenhuishygiëne Beste ouders, U hebt net vernomen dat bij uw kind de bacterie met de naam

Nadere informatie

Acuut reuma en post-streptokokken reactieve artritis

Acuut reuma en post-streptokokken reactieve artritis www.printo.it/pediatric-rheumatology/nl/intro Acuut reuma en post-streptokokken reactieve artritis Versie 2016 1. WAT IS ACUUT REUMA 1.1 Wat is het? Acuut reuma wordt veroorzaakt door een keelontsteking

Nadere informatie

DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB. Bof. Ziektebeeld

DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB. Bof. Ziektebeeld DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB 39 Bof Ziektebeeld Bof is een besmettelijke, virale infectieziekte die gekenmerkt wordt door het optreden van koorts en parotitis: ontsteking van de oorspeekselklier(en).

Nadere informatie

ja, tot diarree over is (nee bij toxine) uren tot enkele weken 1 tot 4 dagen van 1 dag vóór tot 6 dagen na het begin van de ziekteverschijnselen

ja, tot diarree over is (nee bij toxine) uren tot enkele weken 1 tot 4 dagen van 1 dag vóór tot 6 dagen na het begin van de ziekteverschijnselen INFECTIEZIEKTESCHEMA VOOR OUDERS Algemeen: een kind dat zich ziek voelt (koorts, hangerig, geen eetlust) behoort thuis te blijven Ziekte Ziekteverschijnselen Incubatietijd Besmettelijk? Wering school Risicogroepen

Nadere informatie

MRSA en patiënt in het Maasziekenhuis

MRSA en patiënt in het Maasziekenhuis MRSA en patiënt in het Maasziekenhuis Tijdens uw opname of consult in Maasziekenhuis Pantein worden extra maatregelen getroffen, omdat u mogelijk de moeilijk te bestrijden bacterie MRSA bij u draagt. In

Nadere informatie

MRSA: uitleg en isolatiemaatregelen

MRSA: uitleg en isolatiemaatregelen MRSA: uitleg en isolatiemaatregelen U heeft van uw arts gehoord dat u (mogelijk) drager bent van de ziekenhuisbacterie MRSA. De afkorting MRSA staat voor de naam van de bacterie: Methicilline Resistente

Nadere informatie

MRSA. en infectiepreventie. BRMO (Bijzonder Resistente Micro-Organismen)

MRSA. en infectiepreventie. BRMO (Bijzonder Resistente Micro-Organismen) MRSA en infectiepreventie BRMO (Bijzonder Resistente Micro-Organismen) MRSA en infectiepreventie Wat is MRSA? Hoe wordt MRSA overgebracht? Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus (MRSA) is een bacterie

Nadere informatie

informatie om droes onder controle te houden

informatie om droes onder controle te houden informatie om droes onder controle te houden Wat is droes? Droes is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Streptococcus equi. Droes kan voorkomen bij paarden en pony s van elke

Nadere informatie

Fragiele intra-epidermale blaren

Fragiele intra-epidermale blaren b Niet compacte bouw (holten) Vesikel (blaasje) Verhevenheid vd huid, gevuld met helder vocht

Nadere informatie

Voorkomen van een wondinfectie na een operatie Focuskliniek Orthopedie

Voorkomen van een wondinfectie na een operatie Focuskliniek Orthopedie Voorkomen van een wondinfectie na een operatie Focuskliniek Orthopedie Focuskliniek Orthopedie Laat u bewegen Binnenkort wordt er bij u een prothese geplaatst. Als ziekenhuis doen we er alles aan om te

Nadere informatie

NHG-Standaard Bacteriële huidinfecties

NHG-Standaard Bacteriële huidinfecties NHG-Standaard Bacteriële huidinfecties Eerste herziening Wielink G, Koning S, Oosterhout RM, Wetzels R, Nijman FC, Draijer LW. Huisarts Wet 2007;50(9): 426-44. Deze standaard en de wetenschappelijke verantwoording

Nadere informatie

MRSA bacterie. Wat betekent dit voor u? Informatie voor patiënten

MRSA bacterie. Wat betekent dit voor u? Informatie voor patiënten MRSA bacterie Wat betekent dit voor u? Informatie voor patiënten 2 MRSA bacterie Wat is MRSA? MRSA staat voor Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus. MRSA is een bacterie die niet meer gevoelig

Nadere informatie