Informatie Architectuur

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatie Architectuur"

Transcriptie

1 Informatie Architectuur D-reizen.nl ziet een toename van klanten in de leeftijd tot 19 jaar die door heel het jaar online vakanties boeken. Deze vakanties zijn vaak een combinatie aanbieding van vervoer en accomodatie. D-reizen wil daarom gericht informatie aan deze doelgroep over de D-reizen vakanties gaan aanbieden online. D-reizen.nl D-reizen.nl is de webwinkel van een Nederlandse reisbureauketen met o.a. last minutes en andere aanbiedingen, korte arrangementen, vliegtickets en autoverhuur. OPDRACHT WEEK 5 1 december Stel een team van 3 samen van en 1. Breedte onderzoek Zoek & onderzoek minstens 3 priminente jongerenreizen sites. Denk niet alleen aan type aanbod, maar juist aan welke organisation structures gebruikt worden, standaard schemes of net iets anders, veel wizards? 2. Moodboard Maak een moodboard van je doelgroep mbt vakanties. Is het alleen naar de zon met de bus, of...? 3. Adviesering Motiveer je advies om een aparte site op gaat zetten of het te integreren in de bestaande site 4. Ontwerp documentatie Start met het opzetten en bijhouden van de ontwerp documentatie 5. Site-map Maak een overzicht hoe de site is opgebouwd. Loop hiervoor door de site en bekijk hoe deze in verschillende gebieden en hierarchische structuren aangeboden wordt. Dit hebt je (grotendeels) gedaan in voorgaande opdracht: belangrijk is om in een communicatie diagram te zetten. Aanpak & resultaten Alle stappen die je in deze eindopdracht neemt resulteert in een ontwerpdocument. Dit is een goed gestructureerd en helder communicerend document dat zowel de gehele aanpak (doelstellingen, conclusies) als de uitwerkingen beschrijft. Dit is dus geen verzamling van de opdracht uitwerkingen ( in week 4 hebben we... ). Ontwerp documentatie: Het doel van zo'n ontwerpdocument is dat het zelfstandig een leidraad is voor uitwerkende partijen zoals interaction & visual designers, programmeurs tot mensen van de marketing afdeling. Dit is als het ware een blueprint van de informatievoorziening; werk je zaken niet compleet uit dan faalt het proces van ontwerpen en programmeren. Hier ben je als IA'er dus verantwoordelijk voor! In de komende weken gaan we hier dieper op in. Voor de individuele beoordeling is wel belangrijk dat als bijlage duidelijk aangegeven wie wat heeft gedaan, hoe & waarom.

2 Breedte onderzoek: Helder gedocumenteerd hoofdstuk van onderzoek met onderbouwde conclusies. Stel zelf 5 kritische vragen op basis van organisation structures, schemes & navigatie systemen. Een voorbeeld is: Hoe krijgt de bezoeker voornamelijk zicht op de informatie over zijn of haar mogelijke vakantie? Is dit bv. puur op waar naar toe, op soort vakantie of is het ook mogelijk om puur op budget te kijken?) Moodboard: Communicatieve weergave van doelgroep mbt vakanties. Een moodboard zegt meer dan 1oo woorden. Toch moet deze moodboard die woorden ook kunnen overbrengen. Laat deze daarom aan verschillende mensen zien om dit te controleren. Adviesering: belangrijk is om een keuze te kunnen onderbouwen of er een nieuwe site gemaakt moet worden, of binnen de bestaande site een uitbreiding geplaatst kan worden. Zorg dat je de voor en nadelen van beide aanpakken op kan sommen, en op basis daarvan een advies uit kan brengen. Sitemap: De opbouw van D-reizen.nl site is anders dan hoe het via organisation schemes is georganiseerd. Stel een diagram op die weergeeft hoe de site is opgebouwd. Kijk goed naar de breadcrumb (diepte).

3 OPDRACHT WEEK 6 8 december Vorige week heb je als team breedte onderzoek gepleegd en gedocumenteerd, een moodboard gemaakt om de doelgroep in zicht te krijgen alsmede een overzicht gemaakt hoe de huidige site is opgebouwd. Het onderzoek naar jongerenreizen sites heeft inzicht geboden hoe vergelijkbare sites informatie aanbieden aan hun bezoekers. Naast puur kijken naar deze sites moet ook duidelijk zijn geworden dat de informatie wellicht anders aangeboden is dan algemene vakantie boeken sites. Los van de vraag of dit de beste manieren zijn om de vraag van D-reizen.nl te kunnen beantwoorden moet je kunnen beargumenteren waarom je adviseerd om binnen de huidige website een jongeren gedeelte te plaatsen, of waarom je hiervoor een nieuwe site op moet gaan zetten. Hier zijn vele argumenten voor te vinden, maar bedenk goed wat het ook voor de realisatie (van beide keuzes) voor gevolgen heeft. D-Reizen heeft ook enkele (business) doelstellingen: Door middel van aanbiedingen, aanbiedingen en nog eens aanbiedingen eenvoudig vakanties te verkopen. Het zoeken & boeken proces (tasks) verbeteren specifiek voor deze jongeren; met name budget van de jongeren zien ze sterk in de keuze bepaling. Thematisch aanbod van vakanties specifiek voor jongeren, uitgaande van huidig aanbod van vakanties, vervoer en verblijf. Ga daarom als team verder en: 1. Bedenk een voorstel hoe toegang gegeven zal worden aan de doelgroep. Bepaal hiervoor de belangrijkste organisation scheme(s) hoe jullie de jongeren gedeelte/site in gaat richten. Zijn deze direct op locatie, taak, publiek, datum, onderwerp? 2. Bepaal welke nieuwe organisation schemes nodig zijn, en wat daar de invulling van is. Schrijf deze volledig uit. 3. Maak een voorstel voor de structuur van de uitbreiding/site. Wat zijn de belangrijkste (thematische) gebieden binnen de site. 4. Vertaal de doelstellingen van D-reizen naar eisen. Hou deze in de gaten tijdens het proces. 5. Onderzoek ook de sites Dopplr.com, Tripit.com om inzicht te krijgen hoe huidige Web2.0 sites omgaan met reizen. Bepaal en beargumenteer of deze functies ook voor D-Reizen op zou gaan.

4 OPDRACHT WEEK 7 15 december In de afgelopen weken heb je aanwezige informatie geanalyseerd, vergelijkende sites kritisch bekeken, business goals naar eisen vertaald en huidige ontwikkelingen binnen het online domein van reizen onderzocht. Dit proces is noodzakelijk om echt inzicht te krijgen wat en waar het om draait, en de basis om keuzes te maken die zowel de business goals als het gemak van de gebruiker bewaken. Tijdens dit proces is het werk wat nog verzet moet worden door de IA'(st)er ook in kleinere onderdelen en systemen onderverdeeld. Hierdoor is het mogelijk om deze uit te werken, en waar nodig toepassen en hergebruiken in de informatievoorziening. Om na de gaan of je daadwerkelijk zo ver bent moet je ook de volgende vragen kunnen beantwoorden: Wat zijn de belangrijkste: informatie delen waar een jongeren reis-site uit bestaat op basis van huidig D-reizen aanbod? Deze heb je allemaal geidentificieerd & omschreven. Denk als voorbeeld als onderdeel aan de reis verzekering, een vliegticket tot een camping plek. ordering schema's om de informatie aan te bieden aan de jonge gebruiker: via (welke) taken, onderwerpen, locaties, publiek, tijden, hybrid(s)?) Deze heb je ook allemaak geidentificieerd, beschreven en ingevuld waar deze uit moet bestaan; welke topics, hoe in tijd, welke taken etc? Denk bv aan een vliegticket zoeken en boeken als taak waar vluchten op tijd, locatie, topic (aanbieding, goedkope carriers etc.) aangeboden kunnen worden, of volgens een topic alle 'wintersport' vakanties (en vervolgens bv locatie, tijd maar ook topics zoals snowboarden etc). gebieden die hiervoor nodig zijn binnen de site? Waar kan de jonge gebruiker bepaalde informatie verwachten of taken uitvoeren over de informatie delen; en is dit binnen 1 gebied, binnen meerdere (sub) gebieden of meerdere informatie delen binnen 1 gebied? Denk bij een gebied aan bv. 'vliegtickets' waar de gebruiker vliegtickets kan zoeken en boeken, of een gebied ingericht met 'alle accomodaties' zodat hij/zij zowel hotels, campings, vakantiewoningen, appartementen etc. kan doorzoeken en boeken op bv. land of tijd van het jaar. Bedenk dat een goede structuur essentieel is om de gebruikers vanuit hun informatie behoefte een logische indeling aan te bieden. Denk ook aan de homogeniteit van informatie; hoe meer informatie delen op elkaar lijken hoe makkelijker deze is te bundelen en toegankelijk te maken. De business goals van D-Reizen moeten ook herkenbaar zijn in je antwoorden: Kunnen de jonge gebruikers eenvoudig een aanbieding vinden tussen alle aanbiedingen die D-Reizen heeft? Wat zijn de verbeteringen die het zoeken & boeken proces specifiek verbetert voor deze

5 jongeren? Welke thematische aanbod van vakanties stel je voor om het huidige aanbod van vakanties, vervoer en verblijf specifiek aan deze jongeren aan te bieden? Ga als team verder en: 1. Stel een heldere diagram* op die in grote lijnen aangeeft wat de hoofd- en subgebieden zijn binnen de site/uitbreiding, en hoe ze onderling met elkaar in verhouding staan. Denk bij verhoudingen aan bv. de aanbiedingen door de site heen. Zorg waar nodig ook voor toelichting ter ondersteuning. 2. Omschrijf en licht toe wat voor de jonge gebruiker de (nieuwe, verbeterde) taken en benodigde processen die aanwezig zijn in de site/uitbreiding. Denk bv aan het zoeken & boeken van vliegticket, volledige vakantie, hotel etc. 3. Stel een heldere diagram* op op basis van bovenstaande 2 zaken om inzicht te bieden hoe de gebruikers middels de indeling en processen gebruik kunnen maken van de uitbreiding/site. Een goed voorbeeld wat echter zeer complex is en stylisistisch uitgewerkt is (en niet vereist) is die van Flickr: photos/bryce/ / Gebruik dit als inspiratie, maar zoek je eigen methode om dit helder gecommuniceerd te krijgen. 4. Bereid een kleine presentatie voor van enkele minuten waar je volgende week als team je proces tot nu toe toelicht (incl. deze diagrams) en welke keuzes je gemaakt hebt. Zie dit als een presentaie aan de opdrachtgevers! * Hiervoor kan je een programma zoals Illustrator (Mac & Win), Microsoft Visio (Win) of Omnigraffle (Mac) gebruiken. OPDRACHT WEEK 6 5 januari Inmiddels zijn alle benodigde stappen genomen en alle uitwerkingen gedaan om wireframes te maken. Wireframing is voor een informatie architect de methode om eenvoudig zicht te bieden op de ontworpen structuren en navigatie. Dit is dus niet een uitwerking als een interface ontwerp, maar bevat voor alle gebieden en bijbehorende pagina's grofweg alle onderdelen (navigatie (local, contextueel etc.), search momenten, wizard(s)?). Voordat je begint, maak een checklist van voorgaande uitwerkingen. Heb je een overzicht (diagrammen) van de (nieuwe) site indeling, zijn alle processen geidentificieerd en uitgewerkt, zijn alle navigatie onderdelen geindentificeerd en uitgewerkt, etc.? Lees nogmaals de opdrachtstelling! Materiaal In het laatste jaar zijn steeds meer stencils vrijgekomen om snel aan de slag te kunnen met wireframes. Deze stencils zijn setjes van standaard interface elementen; nieuwe onderdelen kan je vaak ook snel maken op basis van de al aanwezige elementen, of met specifieke stencils om bv. formulieren te maken. Op intranet staan dan ook de nodige links om deze stencils te verkrijgen. Ga als team verder en: 1. Maak de wireframes van alle gebieden en bijbehorende pagina's (gebied, enkel onderdeel (bv vakantie, verzekering etc.)

6 2. Wees volledig: je maakt nu de nieuwe blueprint voor de site. Laat je zaken achterwegen, dan komt dit automatisch terug dmv. fouten of late vragen. 3. Elk nieuw document of versie moet ook naam, versie nummer, auteur bevatten. Dit ivm. verwijzingen tussen je documenten. Dit is ook belangrijk bij de verdeling van het werk binnen je team. 4. Beschrijf waar nodig de onderdelen in de wireframes. Hierdoor voorkom je onduidelijkheden, en bied het ook voor anderen een interpretatie mogelijkheid.

Ontwerp documentatie Informatie Architectuur. Door Sander Smit, Tom Oldenburg, Maurits Meester, Jelle Kok V1-TDI2

Ontwerp documentatie Informatie Architectuur. Door Sander Smit, Tom Oldenburg, Maurits Meester, Jelle Kok V1-TDI2 Ontwerp documentatie Informatie Architectuur Door Sander Smit, Tom Oldenburg, Maurits Meester, Jelle Kok V1-TDI2 Inhoud 1.1 Onderzoek jongerensites... 4 Gogo... 4 Startpagina... 4 Bestemmingspagina...5

Nadere informatie

Let op! Je hoeft de app niet te bouwen. Je krijgt ook geen extra punten hiervoor.

Let op! Je hoeft de app niet te bouwen. Je krijgt ook geen extra punten hiervoor. DIGIBATTLE - UITLEG PLAN Een app bouwens is teamwork Je kunt alleen aan DigiBattle meedoen als team. Waarom? Het werken in teamverband is dagelijkse praktijk bij app-bouwers. Je kunt veel meer werk verzetten

Nadere informatie

Hieronder leggen we je uit wat je moet doen om mee te doen aan Digibattle. En om te winnen. Lees het dus goed door.

Hieronder leggen we je uit wat je moet doen om mee te doen aan Digibattle. En om te winnen. Lees het dus goed door. DIGIBATTLE - UITLEG PLAN Hieronder leggen we je uit wat je moet doen om mee te doen aan Digibattle. En om te winnen. Lees het dus goed door. I. Een app bouwens is teamwork Je kunt alleen aan DigiBattle

Nadere informatie

Overzicht HvA > V1 > IA 2008 /2009

Overzicht HvA > V1 > IA 2008 /2009 HvA, Blok 2 / Informatie Architectuur Docent / Auke Touwslager 10 november 2008 Overzicht HvA > V1 > IA 2008/2009 Overzicht - Even voorstellen - Introductie vak - opdrachten & lesprogramma - Doel van het

Nadere informatie

Informatie Architectuur

Informatie Architectuur Informatie Architectuur Ontwerpdocumentatie Vincent van Stralen Lennart Kors Tijmen Overman V1cc2 Inleiding Van D-Reizen.nl naar J-Reizen.nl D-Reizen.nl ziet een toename van klanten in de leeftijd tot

Nadere informatie

1.1 DE OPDRACHT IN HET KORT

1.1 DE OPDRACHT IN HET KORT Opdracht 03: een formulier ontwerpen Versie voor studenten v5.0 2010.04.28 James M. Boekbinder Skype: jboekbinder3641 E-mail: james.boekbinder@gmail.com Blog: http://www.razormind.info/infoconstructor

Nadere informatie

Checklist (re)design website

Checklist (re)design website Checklist (re)design website Inleiding Het maken van een website is een omvangrijk en kostbaar project. Daarom is het goed om eerst inzicht te krijgen in wat je wilt gaan doen, voor wie en waarom. Om op

Nadere informatie

Functioneel ontwerp. Navigatie

Functioneel ontwerp. Navigatie Functioneel ontwerp Het functioneel ontwerp bestaat uit de volgende onderdelen: 1. Navigatie 2. Lijst van alle pagina s 3. Paginaontwerp 4. Formulierontwerp 5. Grafisch ontwerp Navigatie Navigatie wordt

Nadere informatie

Strategische Media. Werkcollege week 1 2011

Strategische Media. Werkcollege week 1 2011 Strategische Media Werkcollege week 1 2011 Wat gaan we doen? 1. Korte introductie 2. Briefing Microsoft Windows Phone 7 3. Samenstellen teams 4. Opdracht 5. Huiswerk Briefing Microsoft De opdracht: ontwikkel

Nadere informatie

Document. Inge Pelt Laura Bosch Linda van Ophem V1CC2

Document. Inge Pelt Laura Bosch Linda van Ophem V1CC2 Document Verbetering IA Marktplaats m.b.t. Design Inge Pelt Laura Bosch Linda van Ophem V1CC2 onderzoek Wat is design voor mij en voor het team? Mindmaps van ons individueel: Inge 2 Linda Overeenkomsten

Nadere informatie

rabb-it applicatie Ontwerpdocument avv5 Eindopdracht

rabb-it applicatie Ontwerpdocument avv5 Eindopdracht rabb-it applicatie Ontwerpdocument avv5 Eindopdracht Informatiearchitectuur Down the rabbit hole door: Danilo Merea student: 500712043 Versie: 26mei 2015 Klas: Roze Inhoudsopgave Down the rabbit hole DTRH,

Nadere informatie

INFORMATIEARCHITECTUUR DESIGN EN MARKTPLAATS

INFORMATIEARCHITECTUUR DESIGN EN MARKTPLAATS INFORMATIEARCHITECTUUR DESIGN EN MARKTPLAATS HOW TO MAKE IT BETTER FOR THE USER? Priscilla Roos van Raadshooven Marcel Jansen V1CC1 26 oktober 2007 1 Inhoudspagina Inhoudspagina 2 Inleiding 3 Design Marktplaats

Nadere informatie

PROJECT PLAN VOOR DE IMPLEMENTATIE VAN EEN STANDAARD SITE VOOR DE VERENIGING O3D

PROJECT PLAN VOOR DE IMPLEMENTATIE VAN EEN STANDAARD SITE VOOR DE VERENIGING O3D PROJECT PLAN VOOR DE IMPLEMENTATIE VAN EEN STANDAARD SITE VOOR DE VERENIGING O3D Auteur : P. van der Meer, Ritense B.V. Datum : 17 juli 2008 Versie : 1.3 2008 Ritense B.V. INHOUD 1 VERSIEBEHEER...1 2 PROJECT

Nadere informatie

marktplaats.nl Uitbreiding/verbeteringsplan

marktplaats.nl Uitbreiding/verbeteringsplan marktplaats.nl Uitbreiding/verbeteringsplan informatiearchitectuur 2007 Jan van Dommelen Jochem Nauta Quang Tran V1CC3 inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Introductie...3 1.2 Project toelichting...3 1.3

Nadere informatie

informatie architectuur herkansing eindopdracht rondleiding app voor het stedelijk museum

informatie architectuur herkansing eindopdracht rondleiding app voor het stedelijk museum informatie architectuur herkansing eindopdracht rondleiding app voor het stedelijk museum Het Stedelijk Museum is een internationaal instituut in Amsterdam, gewijd aan moderne en hedendaagse kunst en vormgeving.

Nadere informatie

Checklist nieuwe website

Checklist nieuwe website Checklist nieuwe website Waar moet je aan denken bij een nieuwe website? Het maken van een nieuwe website kan een ingewikkeld, omvangrijk maar ook kostbaar project zijn. Het is daarom goed om inzicht te

Nadere informatie

WHITEPAPER. Wat is een. Responsive website? Voordelen van een. Responsive website? Hoe start je met een. Responsive website? RESPONSIVE WEBSITES

WHITEPAPER. Wat is een. Responsive website? Voordelen van een. Responsive website? Hoe start je met een. Responsive website? RESPONSIVE WEBSITES WHITEPAPER RESPONSIVE WEBSITES Wat is een Responsive website? Voordelen van een Responsive website? Hoe start je met een Responsive website? INTRODUCTIE Met het downloaden van deze whitepaper kunnen we

Nadere informatie

Stappenplan. De ontwikkeling van een interface doorloopt bij Studio Wolf vier stappen. Deze stappen verduidelijken de weg naar het eindresultaat.

Stappenplan. De ontwikkeling van een interface doorloopt bij Studio Wolf vier stappen. Deze stappen verduidelijken de weg naar het eindresultaat. Stappenplan Een interface is in principe alles wat de communicatie tussen de gebruiker en de computer bepaalt of vorm geeft. Het is het deel van de website of webapplicatie dat de interactie met de gebruiker

Nadere informatie

informatie architectuur eindopdracht kitesurf site en app

informatie architectuur eindopdracht kitesurf site en app informatie architectuur eindopdracht kitesurf site en app Kitesurfen is een watersport waarbij de kitesurfer zich op een kiteboard laat voorttrekken door een vlieger; dit wordt de kite genoemd. Iemand

Nadere informatie

Werkboek LES 1. Je eerste E-Learning Programma

Werkboek LES 1. Je eerste E-Learning Programma Werkboek LES 1 Je eerste E-Learning Programma 1 LES 1 Wat e-learning voor jou als trainer of consultant kan betekenen en ook voor je klanten en de deelnemers aan je programma s. Les 1 2 Voor wie is e-learning

Nadere informatie

Over Your Added Value

Over Your Added Value Your Added Value gespecialiseerd in bouw en advisering van Webshop & Websites Over Your Added Value Bijgedragen door A.D.O. van Dijk Your Added Value houdt zich bezig met adviseren en bouwen van Websites

Nadere informatie

Pieter Geneugelijk 4H3

Pieter Geneugelijk 4H3 Pieter Geneugelijk 4H3 Opdracht 1 www.ad.nl : Geeft het AD mij voldoende juiste en actuele informatie? Ja het AD beschikt over actuele informatie en de juistheid ervan. Cijfer: 8 Tip: Iets minder drukke

Nadere informatie

BESTEMMING BEREIKT?! Opdrachtenblad Niveau:

BESTEMMING BEREIKT?! Opdrachtenblad Niveau: Opdrachten Opdracht 1 a) Wesley gaat lekker op vakantie. Welk onderdeel heeft hij niet zo goed voorbereid? b) Waarom is dat wel belangrijk? c) Hoe heeft hij dat eerder opgelost? d) Welk advies geef je

Nadere informatie

Advertentie plaatsen Stap 4 Onderzoek Concurenten Marktplein Bijzondere functies... 15

Advertentie plaatsen Stap 4 Onderzoek Concurenten Marktplein Bijzondere functies... 15 Stap 1 - Mindmaps... 3 Mindmap Design Gerben... 3 Mindmap Liset... 4 Mindmap Mark... 5 Gezamelijke mindmap... 6 Stap 2 Onderzoek design... 7 Resultaten met zoekterm Design... 7 Moodboard advertenties op

Nadere informatie

Workshop 3x. Project fasen. Workshop 8 september 2010. A. Snippe ICT Lyceum 1. Project documentatie. Analytisch vermogen. Programma structuur

Workshop 3x. Project fasen. Workshop 8 september 2010. A. Snippe ICT Lyceum 1. Project documentatie. Analytisch vermogen. Programma structuur Workshop 3x Project documentatie Analytisch vermogen Programma structuur Project documentatie Lestijden 08:30 11:00 Pauze 10:00 10:15 Project documentatie Deze les: Fasen van een project Logboek Planning

Nadere informatie

Studiekeuzedag CMD voorbereidingswerkboek

Studiekeuzedag CMD voorbereidingswerkboek Studiekeuzedag CMD voorbereidingswerkboek Hallo! Je hebt je aangemeld voor de opleiding CMD en je bent uitgenodigd voor een studiekeuzedag om te kijken of jij bij de opleiding past en of de opleiding bij

Nadere informatie

Haal meer boekingen uit uw website! Meer bezoekers, meer boekingen, meer gasten Tommy Bookingsupport & TenZer

Haal meer boekingen uit uw website! Meer bezoekers, meer boekingen, meer gasten Tommy Bookingsupport & TenZer Haal meer boekingen uit uw website! Meer bezoekers, meer boekingen, meer gasten Tommy Bookingsupport & TenZer Wat gaan we doen. Online trends Website ontwikkeling Online boeken Zoekmachine optimalisatie

Nadere informatie

Eindverslag project Nieuwe Dingen Doen INSPIRATIE DAGBOEK

Eindverslag project Nieuwe Dingen Doen INSPIRATIE DAGBOEK Eindverslag project Nieuwe Dingen Doen INSPIRATIE DAGBOEK In opdracht van UMC Utrecht Uitgevoerd door FrisID Brian Stuij, Olav Zuidert, Mike Baan en Lucie ter Brake 07-11-2013 CMD Inhoud Blz. 3 Inleiding

Nadere informatie

Reizigers. & aankooptrajecten. Hoe affiliate marketing inspiratie en keuze beïnvloedt in de toeristische sector. tradedoubler.com

Reizigers. & aankooptrajecten. Hoe affiliate marketing inspiratie en keuze beïnvloedt in de toeristische sector. tradedoubler.com Reizigers & aankooptrajecten Hoe affiliate marketing inspiratie en keuze beïnvloedt in de toeristische sector tradedoubler.com Europeanen zijn vastbesloten om hotels, vluchten en vakanties op hun eigen

Nadere informatie

Digitaal Portfolio: Ontwerp je eigen website CMD project: Jaar 1, kwartaal 2 (winter, 2007-2008)

Digitaal Portfolio: Ontwerp je eigen website CMD project: Jaar 1, kwartaal 2 (winter, 2007-2008) Digitaal Portfolio: Ontwerp je eigen website CMD project: Jaar 1, kwartaal 2 (winter, 2007-2008) Hogeschool Rotterdam Media aan de Maas Opleiding: Communication & Multimedia Design Auteur(s): Bas Leurs

Nadere informatie

7.1.3 Jaarplan schooljaar 2014-2015:

7.1.3 Jaarplan schooljaar 2014-2015: 7.1.3 Jaarplan 2014-2015: Beleidsvoornemens Domein 1: Kwaliteitszorg Resultaat (Wanneer zijn we tevreden?) Stappen/ Acties Borging (vindplaats & systeem van bewaken en behouden) Wie is verantwoordelijk

Nadere informatie

Websites aanpassen. Voor iedereen.

Websites aanpassen. Voor iedereen. Websites aanpassen. Voor iedereen. Teksten aanpassen en afbeeldingen toevoegen. Links naar andere pagina s of documenten. Pagina s toevoegen, kopiëren en verplaatsen. Ondersteuning voor meerdere talen.

Nadere informatie

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule Werkboek Inhoudsopgave: 1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule 2. Het H.A.R.T. model 2.1. H.A.R.T. staat voor: 2.1.1. Mijn verhaal over oprechte communicatie 2.1.1: Hoofd Gebruik de rest van deze

Nadere informatie

Stap 1: Mindmap design. Wat is design volgens Marktplaats. Wat is design volgens Judith. Informatie Architectuur Design op marktplaats

Stap 1: Mindmap design. Wat is design volgens Marktplaats. Wat is design volgens Judith. Informatie Architectuur Design op marktplaats Stap 1: Mindmap design Informatie Architectuur Wat is design volgens Marktplaats Wat is design volgens Judith Stap 2: Onze bevindingen. Informatie Architectuur Analyse van www.marktplaats.nl Design heeft

Nadere informatie

De beoordeling Het gaat bij deze opdracht niet om het enige goede antwoord ; dat is er niet! Bij de beoordeling wordt met name gelet op:

De beoordeling Het gaat bij deze opdracht niet om het enige goede antwoord ; dat is er niet! Bij de beoordeling wordt met name gelet op: ONDERBOUW WISKUNDE DAG 2018 Je werkt de hele dag in een groepje van 3 of 4 leerlingen aan een groot open probleem. De bedoeling is dat er aan het eind van de dag een werkstuk ligt als resultaat van jullie

Nadere informatie

6Het voorbereidingsdraaiboek

6Het voorbereidingsdraaiboek DC 6Het voorbereidingsdraaiboek In dit dc-thema vind je informatie over het voorbereiden van een evenement. Het is een soort checklist van tien aandachtspunten, om te controleren of je niets vergeten bent.

Nadere informatie

Op weg naar uw nieuwe tuin

Op weg naar uw nieuwe tuin Op weg naar uw nieuwe tuin U wilt een tuin die niet alleen bij u en uw budget past, maar ook bij uw woning en in zijn omgeving. Want uw tuin maakt een onlosmakelijk onderdeel uit van uw woonplezier en

Nadere informatie

Case 4 Consultancy. 28 April 2015. F.J.H. Bastiaansen. D.A.J. van Boeckholtz. Minor Online Marketing

Case 4 Consultancy. 28 April 2015. F.J.H. Bastiaansen. D.A.J. van Boeckholtz. Minor Online Marketing Case 4 Consultancy 28 April 2015 Auteurs L.A. van Aart F.J.H. Bastiaansen D.A.J. van Boeckholtz Opleiding Minor Online Marketing Beoordelend docent Arlon Biemans Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Remarketing...

Nadere informatie

Card sorting Sitemap Use case. Wireframes Schermontwerpen Stijlgids. Niet in les gedaan! Via je einddocument. Verkennen. Genereren.

Card sorting Sitemap Use case. Wireframes Schermontwerpen Stijlgids. Niet in les gedaan! Via je einddocument. Verkennen. Genereren. Hoorcollege 4 Verkennen Genereren Evalueren Communiceren Card sorting Sitemap Use case Wireframes Schermontwerpen Stijlgids Niet in les gedaan! Via je einddocument Schermontwerpen Pauze Stijlgids Feedback

Nadere informatie

SALARISADMINISTRATIE

SALARISADMINISTRATIE SALARISADMINISTRATIE Zelf doen of uitbesteden? Leuk dat je ons partner kennisdocument hebt gedownload. In kennisdocumenten in samenwerking met horecabranche experts brengen wij je op de hoogte van de voor

Nadere informatie

VORMGEVERRPC/ SIGNSPECIALIST

VORMGEVERRPC/ SIGNSPECIALIST NAAM: KLAS: VAK: PROJECT MEDIA & RECLAME CODE: PRO 271 LEERJAAR: 2 PERIODE: 7 TIJD: 22 OPDRACHT: Deze periode ga je tijdens de lessen PRO 7 weken werken aan het project MEDIA & RECLAME. Het project bestaat

Nadere informatie

Taakleerjaar1 - Dreamweaver

Taakleerjaar1 - Dreamweaver Taakleerjaar1 - Dreamweaver website VVV Terschelling Wat ga je doen? Het toeristenbureau VVV van Terschelling wil het waddeneiland zo goed mogelijk promoten. In dit kader hebben zij jou gevraagd om een

Nadere informatie

Overzicht HvA > V1 > IA 2008/2009

Overzicht HvA > V1 > IA 2008/2009 HvA, Blok 1 / Informatie Architectuur Docent / Auke Touwslager 03 september 2008 Overzicht HvA > V1 > IA 2008/2009 Overzicht - Belang van IA - Basis principes van IA: Structureren, Organiseren, Labelen

Nadere informatie

E-resultaat aanpak. Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen

E-resultaat aanpak. Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen E-resultaat aanpak Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen 2010 ContentForces Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie,

Nadere informatie

OnderbouwWiskundeDag 2014: Lappendekens

OnderbouwWiskundeDag 2014: Lappendekens OnderbouwWiskundeDag 2014: Lappendekens Je werkt de hele dag in een groepje van 3 of 4 leerlingen aan een groot open probleem. De bedoeling is dat er aan het eind van de dag een werkstuk ligt als resultaat

Nadere informatie

Opdracht 3. Ontwerpopdracht van een Applied Game

Opdracht 3. Ontwerpopdracht van een Applied Game Opdracht 3. Ontwerpopdracht van een Applied Game Opdracht 3 is de grootste opdracht binnen het vak Applied Games. Je gaat in een groep van vier studenten een Applied Game ontwerpen. Bijzonder aan dit ontwerp

Nadere informatie

10 WEB DESIGN TIPS VOOR EEN SUCCESVOLLE WEBSITE

10 WEB DESIGN TIPS VOOR EEN SUCCESVOLLE WEBSITE 10 WEB DESIGN TIPS VOOR EEN SUCCESVOLLE WEBSITE Is uw website aan vernieuwing toe? Pas deze tips toe en haal meer uit je website De laatste jaren zien we grote veranderingen op het gebied van webdesign.

Nadere informatie

Informatie Architectuur Het hele jaar Lowlands. Neslihan Igdeli Studentnummer: 500532696 Klas: V1CMD5 Datum: 31 oktober 2011 Versienummer: 0,1

Informatie Architectuur Het hele jaar Lowlands. Neslihan Igdeli Studentnummer: 500532696 Klas: V1CMD5 Datum: 31 oktober 2011 Versienummer: 0,1 Informatie Architectuur Het hele jaar Lowlands Neslihan Igdeli Studentnummer: 500532696 Klas: V1CMD5 Datum: 31 oktober 2011 Versienummer: 0,1 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Het concept...4 Beschrijving

Nadere informatie

Trek een kaartje met: 1. Doel 2. Doelgroep 3. Onderwerp (dit is een globaal onderwerp en moet door jezelf nader worden bepaald)

Trek een kaartje met: 1. Doel 2. Doelgroep 3. Onderwerp (dit is een globaal onderwerp en moet door jezelf nader worden bepaald) Opdracht: Maak een vormgeving (geschikt voor meerdere devices), met een duidelijke huisstijl en visual, die aansluit bij jouw doelgroep, waarbij je rekening houdt met verschillende behoeftes binnen je

Nadere informatie

Stoeien met Statistiek

Stoeien met Statistiek Stoeien met Statistiek Havo 4: Statistiek op grote datasets 2 Inhoudsopgave Achtergrondinformatie... 4 Docentenhandleiding... 5 Inleiding voor leerlingen... 6 Opdracht 1... 7 Opdracht 2... 8 Opdracht 3...

Nadere informatie

Uitmetkorting.nl. Internet korting ontrafeld

Uitmetkorting.nl. Internet korting ontrafeld Uitmetkorting.nl Internet korting ontrafeld Inhoud Internet korting ontrafeld 3 Kortingsbon 4 Kortingscode 5 Dag deal 7 Last minute 9 Vroegboekkorting 11 Uitverkoop en sale 13 Bijzondere Sale 14 Kortlopende

Nadere informatie

MASTERCLASS. SharePoint in het Onderwijs

MASTERCLASS. SharePoint in het Onderwijs MASTERCLASS SharePoint in het Onderwijs MASTERCLASS SharePoint in het Onderwijs De drie daagse MASTERCLASS SharePoint in het Onderwijs heeft als doel deelnemers kennis en vaardigheden bij te brengen daar

Nadere informatie

Ondernemers-Sociëteit KAN. Workshop zoekmachineoptimalisatie. www.cowpunks.nl

Ondernemers-Sociëteit KAN. Workshop zoekmachineoptimalisatie. www.cowpunks.nl Ondernemers-Sociëteit KAN Workshop zoekmachineoptimalisatie www.cowpunks.nl Mark Beuzel Ton Buurman Léon Collaris www.cowpunks.nl De missie van Google is alle informatie ter wereld te organiseren en universeel

Nadere informatie

WEBSITE USABILITY. white-paper

WEBSITE USABILITY. white-paper WEBSITE USABILITY white-paper Alle rechten voorbehouden Het is niet toegestaan deze white-paper aan derden te verstrekken of te verkopen. Het is niet toegestaan de inhoud van deze white-paper elders te

Nadere informatie

Deze week: - Bespreken 2 websites - kleur - MBTI - Opdracht wat moet er voor volgende week af zijn?

Deze week: - Bespreken 2 websites - kleur - MBTI - Opdracht wat moet er voor volgende week af zijn? Deze week: - Bespreken 2 websites - kleur - MBTI - Opdracht wat moet er voor volgende week af zijn? Vormgeving in relatie tot verschillende doelgroepen Hoe kun je mensen groeperen? oefening [ met z n

Nadere informatie

Rubrics voor de algemene vaardigheden - invulblad. 1. Zelfstandig leren Het kunnen sturen van het leerproces en daarop reflecteren.

Rubrics voor de algemene vaardigheden - invulblad. 1. Zelfstandig leren Het kunnen sturen van het leerproces en daarop reflecteren. ingevuld door :. Zelfstandig leren Het kunnen sturen van het leerproces en daarop reflecteren Aanpak kiezen en planning maken Ik verdiep me in een opdracht zodat ik overzicht heb. Ik kan een passende aanpak

Nadere informatie

Copyright 2014 IT Starts With Coffee

Copyright 2014 IT Starts With Coffee Copyright 2014 IT Starts With Coffee Je bent vrij om dit ebook te mailen, tweeten, bloggen en doorsturen over het web, maar pas alsjeblieft niets van de inhoud aan. Bedankt! www.itstartswithcoffee.nl 1.

Nadere informatie

Door: Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), www.nibud.nl Mei 2012

Door: Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), www.nibud.nl Mei 2012 Op vakantie! Wat kost dat? Door: Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), www.nibud.nl Mei 2012 Tijdsduur: één lesuur Werkvorm: in groepjes en bespreking klassikaal Niveau: klas 3 en 4 VMBO,

Nadere informatie

Jouw bedrijf in 3 stappen bovenin Google Whitepaper online vindbaarheid versie augustus 2012

Jouw bedrijf in 3 stappen bovenin Google Whitepaper online vindbaarheid versie augustus 2012 Jouw bedrijf in 3 stappen bovenin Google Whitepaper online vindbaarheid versie augustus 2012 Whitepaper Online vindbaarheid Allebedrijvenin augustus 2012 Pagina 1 Een woord vooraf Je hebt een prachtige

Nadere informatie

MEDMEC01 Q1 JAAR 1. THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT

MEDMEC01 Q1 JAAR 1. THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT MEDMEC01 Q1 JAAR 1 THEMA: het creatieve proces MODULEWIJZER Mediaencreativiteit.pbwiki.com VAKGROEP MEDIA EN CREATIVITEIT Vandaag Wat is er in het nieuws? Dummy: show us what you got! Convergerende technieken

Nadere informatie

Stagebedrijf: Zwiers communicatiebureau Corporate- en Arbeidsmarktcommunicatie. Opdrachtgever: De RIBW KAM Regionale instelling Beschermt Wonen

Stagebedrijf: Zwiers communicatiebureau Corporate- en Arbeidsmarktcommunicatie. Opdrachtgever: De RIBW KAM Regionale instelling Beschermt Wonen Stagebedrijf: Zwiers communicatiebureau Corporate- en Arbeidsmarktcommunicatie Opdrachtgever: De RIBW KAM Regionale instelling Beschermt Wonen ww w.erikjanbrugman.nl/weblog - Doelgroeponderzoek. - Interviews.

Nadere informatie

Checklist. Een nieuwe website, hoe begin ik er aan?

Checklist. Een nieuwe website, hoe begin ik er aan? Checklist Een nieuwe website, hoe begin ik er aan? 1 1. DOEL Een goede website maakt geïntegreerd deel uit van de communicatie van het bedrijf. :: Doelstellingen. Wat zijn op heden de belangrijkste doelstellingen

Nadere informatie

SBO WEBSITES BOUWEN IN 7 STAPPEN

SBO WEBSITES BOUWEN IN 7 STAPPEN SBO WEBSITES BOUWEN IN 7 STAPPEN STAPPENPLAN WEBSITE BOUWEN Online ondernemers behalen drie procent meer omzet dan hun offline collega's, zo blijkt uit onderzoek. Een goede reden om als mkb er online aanwezig

Nadere informatie

Maak een vormgeving (geschikt voor meerdere devices), met een duidelijke huisstijl en visual, die aansluit bij jouw doelgroep, waarbij je rekening

Maak een vormgeving (geschikt voor meerdere devices), met een duidelijke huisstijl en visual, die aansluit bij jouw doelgroep, waarbij je rekening Maak een vormgeving (geschikt voor meerdere devices), met een duidelijke huisstijl en visual, die aansluit bij jouw doelgroep, waarbij je rekening houdt met verschillende behoeftes binnen je doelgroep.

Nadere informatie

MEER PARKEREN VOOR MINDER. Voorronde opdracht van de 22 e Wiskunde A-lympiade

MEER PARKEREN VOOR MINDER. Voorronde opdracht van de 22 e Wiskunde A-lympiade MEER PARKEREN VOOR MINDER Voorronde opdracht van de 22 e Wiskunde A-lympiade 19 November 2010 1 Werkwijzer bij de voorronde opdracht van de Wiskunde A-lympiade 2010/2011 Deze Wiskunde A-lympiade opdracht

Nadere informatie

Basis principes van IA. - Structureren - Organiseren - Labelen - Vindbaar maken

Basis principes van IA. - Structureren - Organiseren - Labelen - Vindbaar maken HvA, Blok 1 / Informatie Architectuur Docent / Auke Touwslager 20 november 2007 Overzicht - Korte recap: Basis principes & Componenten van IA - Afgelopen weken, facetmap in de praktijk - Organiseren van

Nadere informatie

TravelNext LOBKE ELBERS @LOBKEELBERS

TravelNext LOBKE ELBERS @LOBKEELBERS TravelNext LOBKE ELBERS @LOBKEELBERS Intro Lobke Elbers @lobkeelbers lobke@travelnext.nl Community manager Content schrijver Online marketing Blogger Kansenzoeker Samenwerker Gastdocent NHTV Nijmegen www.travelnext.nl

Nadere informatie

Versie 2. Opdracht deel B 07-12-2014. Inhoud. Raoul Vos Hogeschool Leiden Studentnummer: 1088675

Versie 2. Opdracht deel B 07-12-2014. Inhoud. Raoul Vos Hogeschool Leiden Studentnummer: 1088675 Versie 2 07-12-2014 Opdracht deel B Inhoud Raoul Vos Hogeschool Leiden Studentnummer: 1088675 Inhoudsopgave: Inleiding:... 3 Opdracht deel A Analyse... 3 Opdracht deel B Inhoud... 3 Opdracht deel C Website...

Nadere informatie

De voordelen van Drupal

De voordelen van Drupal Drupal is een open source Content Management System (CMS). Daarnaast kun je Drupal zien als een framework, dit betekent dat je modules (oftewel mini-applicaties) kunt implementeren in je installatie van

Nadere informatie

YOUR ONLINE MEDIAPARTNER IN HOSPITALITY

YOUR ONLINE MEDIAPARTNER IN HOSPITALITY NIEUW! COMPLEET ONLINE MARKETINGPAKKET NO CURE NO PAY WIE IS NETSTAR? Netstar is uw Online Media Partner gespecialiseerd in Hotels - Campings - Vakantieparken - Resorts B&B - Vakantiehuizen - Attracties

Nadere informatie

Slim omgaan met geld

Slim omgaan met geld Slim omgaan met geld Deel 1 Oorzaken en financieel overzicht. Dit werkboek is van: Datum: 1 Copyright - Drukke Moeders Marijke Minten Welkom Drukke Moeders Online Cursus Financiën Werkboek Dit is een werkboek

Nadere informatie

voetafdruk vergelijk naam: naam: beschrijving normale reis voetafdruk normaal veranderingen voetafdruk groen voetafdruk totaal: m 2 (oud)

voetafdruk vergelijk naam: naam: beschrijving normale reis voetafdruk normaal veranderingen voetafdruk groen voetafdruk totaal: m 2 (oud) voetafdruk vergelijk naam: naam: beschrijving normale reis voetafdruk normaal voetafdruk totaal: m 2 voetafdruk totaal per dag: m 2 verdeling van de voetafdruk: voedsel en afval: % lokaal vervoer: % vervoer

Nadere informatie

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig.

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig. Les 1: Een Wikitekst schrijven Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje over koningin Beatrix op www.nieuwsbegrip.nl 1. Schrijf tijdens het

Nadere informatie

Wat is marketing dan wel? De beste omschrijving komt uit het Engels.

Wat is marketing dan wel? De beste omschrijving komt uit het Engels. KENNETH NIEUWEBOER M arketing is meer dan het ontwikkelen van een logo en het bewaken van je huisstijl. Als er een goede strategie achter zit, levert marketing een wezenlijke bijdrage aan het rendement

Nadere informatie

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180 ESSAY Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay Lexington Baly 1592180 Seminar: Dream Discover Do Essay Docent: Rob van den Idsert Effectief gebruik

Nadere informatie

21 september MEDMEC01- les 4

21 september MEDMEC01- les 4 21 september MEDMEC01- les 4 Mail: J.VOGT@HR.NL Wiki: http://startpagina.cmd.hro.nl - vakgroep: Media en creativiteit - jaar 1 VT, modulewijzer Docent pagina: alle dia s van de afgelopen les + huiswerk

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bewust willen en kunnen 4. Performance Support 5. Informele organisatie 5. Waarom is het zo moeilijk? 6

Inhoudsopgave. Bewust willen en kunnen 4. Performance Support 5. Informele organisatie 5. Waarom is het zo moeilijk? 6 Inleiding De afgelopen vijftien jaar hebben we veel ervaring opgedaan met het doorvoeren van operationele efficiencyverbeteringen in combinatie met ITtrajecten. Vaak waren organisaties hiertoe gedwongen

Nadere informatie

Claim Your Aim B.V. Vragenlijst. Websites, Social Media, SEO & Beveiliging. Datum: Plaats: stef@claimyouraim.com Tel: 06-24447057

Claim Your Aim B.V. Vragenlijst. Websites, Social Media, SEO & Beveiliging. Datum: Plaats: stef@claimyouraim.com Tel: 06-24447057 Claim Your Aim Vragenlijst Websites, Social Media, SEO & Beveiliging Opdrachtgever Opdrachtnemer Bedrijf: Claim Your Aim B.V. Contactpersoon: Msc. S.J.A. Bloo E-mail: stef@claimyouraim.com Tel: 06-24447057

Nadere informatie

Frenz Sitter concept en user interface designer

Frenz Sitter concept en user interface designer Frenz Sitter concept en user interface designer zaterdag 8 juni 13 Mijn naam is Frenz Sitter. Ik ben eigenaar van FrenzyMedia en ben verantwoordelijk voor concepten en user interface design voor onze klanten

Nadere informatie

Eigenlijk kan het niet vaak genoeg worden herhaald: doel en doelgroep zijn het belangrijkste onderdeel van het Internet Project Plan.

Eigenlijk kan het niet vaak genoeg worden herhaald: doel en doelgroep zijn het belangrijkste onderdeel van het Internet Project Plan. 2. Doel en doelgroep Het belangrijkste onderdeel van het Internet Project Plan is het beschrijven van doel en doelgroep. Tijdens de ontwikkeling van de rest van het plan is het belangrijk hier regelmatig

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

14:45-15:30 Liesbeth Huybrechts; inleiding performatieve participatieve methoden & korte introductie Saul Albert

14:45-15:30 Liesbeth Huybrechts; inleiding performatieve participatieve methoden & korte introductie Saul Albert Planning les 26 april 13:00-14:30 Laura Braspenning; speeddates ter inspiratie van de vormgeving van de eigen projecten 13:00-13:30 inleiding van de middag & overlopen ECTS Fiche & Projectdossier 13:30-13:45

Nadere informatie

Analytisch denken Het oplossen van problemen door vragen te ontleden in kleinere delen, verbanden leggen en logische conclusies trekken.

Analytisch denken Het oplossen van problemen door vragen te ontleden in kleinere delen, verbanden leggen en logische conclusies trekken. Creatief denken Het flexibel kunnen inspelen op nieuwe omstandigheden. Associëren, brainstormen en het bedenken van nieuwe originele dingen en originele oplossingen voor problemen. Analytisch denken Het

Nadere informatie

W H I T E P A P E R I N 5 M I N U T E N J U N I 2 0 1 3. 07. De app in een goede mobiele strategie

W H I T E P A P E R I N 5 M I N U T E N J U N I 2 0 1 3. 07. De app in een goede mobiele strategie W H I T E P A P E R I N 5 M I N U T E N J U N I 2 0 1 3 07. De app in een goede mobiele strategie Introductie We ontwikkelden de afgelopen jaren verschillende consumenten apps. De wens van bedrijven om

Nadere informatie

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In de lesbrieven van het thema Aan het werk hebben jullie

Nadere informatie

Het observatieplan. 1 Inleiding

Het observatieplan. 1 Inleiding DC 23 Het observatieplan 1 Inleiding bserveren kan je helpen bij het oplossen van problemen van een cliënt of in een groep. Het helpt je om juiste beslissingen te nemen. bserveren doe je niet zomaar. Je

Nadere informatie

Competenties Luuk van Paridon. Analyseren

Competenties Luuk van Paridon. Analyseren Competenties Luuk van Paridon Overzicht waar ik nu sta: Afbeelding 1: Spinnenweb competenties De groene lijn geeft aan welke competenties ik tot nu toe behaald heb (zie Afbeelding 1). De competenties die

Nadere informatie

NIMA B EXAMEN MARKETINGCOMMUNICATIE ONDERDEEL B1.1 24 JUNI 2014

NIMA B EXAMEN MARKETINGCOMMUNICATIE ONDERDEEL B1.1 24 JUNI 2014 EXAMENOPGAVEN ONDERDEEL B1.1 Tijd: 10.00 13.00 uur (180 minuten) U wordt verzocht uw antwoorden kort en bondig te formuleren, de vragen op het aan u uitgereikte antwoordpapier te beantwoorden, goed aan

Nadere informatie

WG New Product Development blok 2 week 4. ideeontwikkeling

WG New Product Development blok 2 week 4. ideeontwikkeling WG New Product Development blok 2 week 4 ideeontwikkeling Agenda Algemeen feedback Opdracht 1: Programma van eisen Opdracht 2: HKJ s Opdracht 3: Billboard Huiswerk Programma Omschrijving Datum Les werkgroep

Nadere informatie

SHAREPOINT KOPPELEN AAN OUTLOOK

SHAREPOINT KOPPELEN AAN OUTLOOK SHAREPOINT KOPPELEN AAN OUTLOOK Heb je ook te maken met SharePoint? Ja? Dan ben je wellicht ook al verdwaald in dit doolhof? SharePoint is eenmicrosoft-applicatie en gaat steeds meer de bekende Windows-mappen

Nadere informatie

Screen Design Puntgave Pixels

Screen Design Puntgave Pixels Screen Design Puntgave Pixels Hogeschool Rotterdam Instituut voor Communicatie, Media & ICT Communication & Multimedia Design Jasper Schelling j.a.schelling@hr.nl docent.cmd.hro.nl/scjas Welkom! Dit kwartaal

Nadere informatie

VERSCHILLENDE TARIEVEN VOOR MEER WINST

VERSCHILLENDE TARIEVEN VOOR MEER WINST VERSCHILLENDE TARIEVEN VOOR MEER WINST - LEERLING SuccesformulesVoorkant_Opmaak 1 06-10-14 10:08 Pagina 1 VERSCHILLENDE TARIEVEN VOOR MEER WINST 1 anigap 80:01 41-01-60 1 kaampo_tnakroovselumrofseccus

Nadere informatie

WEBSHOP. Geld verdienen met een online winkel

WEBSHOP. Geld verdienen met een online winkel WEBSHOP Geld verdienen met een online winkel Agenda 1. Online kansen 2. Waarom u en waarom nu? 3. Webwinkel starten 4. Aan de slag! 2 Online kansen 3 Online kansen Online consumentenbestedingen in miljarden

Nadere informatie

Usability Engineering en User Experience 2012/2013

Usability Engineering en User Experience 2012/2013 Usability Engineering en User Experience 2012/2013 Opdracht 3 Persona s Uitleg en begeleiding Deze opdracht gaat over usability testing met behulp van persona s. De persona s ontwerp je zelf en gebruik

Nadere informatie

10 onderdelen die niet mogen ontbreken in een online briefing

10 onderdelen die niet mogen ontbreken in een online briefing Een goede online briefing past op één A4 [+ checklist] Auteur: Ronald Heijkens, Sabel Online Je wilt een nieuwe website, intranet, online magazine of app. Maar omdat je de expertise zelf niet in huis hebt,

Nadere informatie

Projectplan. Elektronica-ICT Artesis. Auteur: Coopman Tom Interne Promotor: Peeters Tom Externe Promotor: Delepierre Bruno, Adforce

Projectplan. Elektronica-ICT Artesis. Auteur: Coopman Tom Interne Promotor: Peeters Tom Externe Promotor: Delepierre Bruno, Adforce Elektronica-ICT Artesis Projectplan Auteur: Coopman Tom Interne Promotor: Peeters Tom Externe Promotor: Delepierre Bruno, Adforce Projectplan ter voorbereiding van de bachelorproef en stage Academiejaar

Nadere informatie

Team 6: Zonnepanelen. Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen

Team 6: Zonnepanelen. Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen Zonnepanelen op school Team 6: Zonnepanelen Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen Jullie gaan onderzoeken welke producten er zijn op zonnecellen 1. SAMENWERKEN IN EEN TEAM Jullie gaan samenwerken

Nadere informatie