Overzicht HvA > V1 > IA 2008/2009

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Overzicht HvA > V1 > IA 2008/2009"

Transcriptie

1 HvA, Blok 1 / Informatie Architectuur Docent / Auke Touwslager 03 september 2008

2 Overzicht HvA > V1 > IA 2008/2009

3 Overzicht - Belang van IA - Basis principes van IA: Structureren, Organiseren, Labelen & Vindbaar maken. - Componenten van IA - Eerste component: organisatie systemen - Schemes - Structuren HvA > V1 > IA 2008/2009

4 Organiseren van Informatie - Informatie neemt alleen maar toe, we genereren steeds meer, iedere dag, overal in de wereld. - - Hoeveel blogs zijn er in de laatste paar jaren bijgekomen, of MySpace pagina s, of sinds dit jaar op Facebook? De vraag is dan ook hoe moeten we daar mee omgaan om er nog iets aan te hebben, en liefst nog vindbaar maken in die grote brij.

5 Belang van IA

6 Belang van IA - De kosten van het zoeken naar informatie. Wat kost het als iedere medewerker binnen een bedrijf als T-Mobile iedere dag 5 minuten extra bezig is om de juiste antwoorden te vinden op het intranet? En ook erg kostbaar: gefrusteerde klanten op de slecht georganiseerde web site.

7 Belang van IA - De kosten van het niet vinden van informatie. Hoeveel slechte beslissingen worden er wel niet gemaakt in een organisatie omdat medewerkers niet de informatie konden vinden die ze zochten? Hoeveel bezoekers ben je kwijt als ze je product niet kunnen vinden? En hoeveel telefonische ondersteuning is er nodig voor bestaande klanten omdat de navigatie van de technische ondersteuning online database slecht gevonden wordt?

8 Belang van IA - De waarde van "voorlichten". Wat is de waarde van het 'voorlichten' van klanten over nieuwe producten en diensten die gerelateerd zijn aan datgene wat ze actief zoeken op je site? Voorbeeld: Amazon voorpagina

9 Belang van IA - De kosten van bouwen. Wat kost het om een site te ontwerpen en te bouwen? Wat kost het om 6 maanden later het overnieuw te moeten doen omdat het niet schaalbaar is en het vinden (findability) ondersteunt?

10 Belang van IA - De kosten van onderhoud. Bouwen is 1, onderhouden is andere zaak. Weten de mensen die dat moeten doen, ook wanneer en hoe ze dat moeten doen?

11 Belang van IA - De kosten van training. Wat zou je kunnen besparen als het gewoon niet zo complex zou zijn? No matter how beautiful, no matter how cool your interface, it would be better if there were less of it. Alan Cooper

12 Belang van IA

13 Belang van IA - De waarde van "branding". Ongeacht of je site er nog zo mooi uitziet, als klanten niet kunnen vinden wat ze zoeken, dan verliest hun beeld van het bedrijf wat door die kostbare tv reclames is neergezet, waarde. - Etc etc. Er zijn vele redenen. belangrijk is om de situatie goed te bekijken en dit ook helder te kunnen communiceren.

14 Basis principes van IA - Structureren - Organiseren - Labelen - Vindbaar maken

15 Basis principes van IA - Structureren is het bepalen van de "maat" van informatie deeltjes in een informatievoorziening, en hoe deze ten opzichte van elkaar relateren. - Voorbeeld: een verslag, artikel, paragraaf en zin.

16 Basis principes van IA - Organiseren is het groeperen van componenten in betekenisvolle en onderscheidbare categorieen. - Voorbeeld: reisvakanties, vliegtickets & hotels (Dreizen.nl) - Reisvakanties: naar de zon of skieeen, met de auto of het vliegtuig?

17 Basis principes van IA - Labelen betekent het bepalen hoe deze categorieen heten en de serie van navigatie links die daar naar toe leiden. - Voorbeeld: Reisvakanties en "Vliegvakanties", "Avontuurlijke vakanties" etc. - Voorbeeld: "Sci-Fi" tenopzichte van "Science Fiction & Fantasy" (en heel veel sub categorieen by Amazon)

18 Basis principes van IA - Vindbaar maken is is het bepalende succes van algehele gebruiksgemak (Usability). Als gebruikers door een combinatie van browsing (aanwezige structuur), zoeken & vragen (vrije zoek functie) niet kunnen vinden wat ze willen dan faalt de informatie voorziening. Hier is van belang om het belang van de gebruikers met de doelen van de business te belanceren. Nemen we Amazon weer dan is de business goal die van producten te verkopen (op DVD & VHS als het gaat om films)

19 Componenten van IA - Organisatie systemen Hoe categoriseren we informatie (bv. op onderwerp of chronologisch (tijd)) - Labelling systemen Hoe representeren we informatie (bv. Contact Us bevat tel, fax, routebeschrijving etc.) - Navigatie systemen Hoe door de informatie browsen of bewegen (bv. klikken door een hierarchie) - Zoek systemen Hoe zoeken van informatie (bv. zoekterm in een index)

20 Componenten van IA (doel browsen) - Om te browsen (denk aan de eerste opdracht) - Organiseer systemen Hoe categoriseren we site content (bv. onderwerp, soort publiek etc.): Taxonomies & hierarchies. (b.v. Tag clouds) - - Site-wide (Site brede) navigatie systemen Primaire navigatie als houvast waar men is en waar ze naar toe gaan (b.v. bread-crumb navigatie) Lokale navigatie systemen Primaire navigatie als houvast waar men is en waar ze naar toe gaan binnen gedeelte van een site (b.v. subsite)

21 Componenten van IA (doel browsen) - Om te browsen (denk aan de eerste opdracht) - Sitemaps Navigatie systeem dat primaire navigatie systeem ondersteunt. Overzicht van links naar belangrijke content. - - Site indices (indexen) Toegevoegde navigatie systemen van alfabetische lijsten van links naar de inhoud van de site. Site guides (gidsen) Toegevoegde navigatie systemen die speciale informatie tonen op een specifieke topic en/of linken naar een gerelateerde subset van de content.

22 Componenten van IA (doel browsen) - Om te browsen (denk aan de eerste opdracht) - Site wizards Toegevoegde navigatie systemen dat gebruikers door een opeenvolgende stappen neemt. Kan ook linken naar een gerelateerde subset van de content. - Contextuele navigatie systemen Consistent aanwezige links naar gerelateerde content. Vaak geplaatst (embedded) in text.

23 Componenten van IA (doel search) - Om te zoeken (denk aan de eerste opdracht) - Query language (Zoekopdracht taal) Denk aan boolean (AND, OR, NOT), tot specifieren welk veld (site:.nl) - - Query builders (Zoekopdracht bouwers) Manier om zoekopdracht te verbeteren. (bv. spelling checker, synonymen van een thesaurus) Retrieval algorithms (Ophaal Algorithmes) Gedeelte van een zoekmachine die bepaald welke content past bij zoekopdracht

24 Componenten van IA (doel search) - Om te zoeken (denk aan de eerste opdracht) - Search zones (Zoek zones) Subsets van apart geindexeerde site content om smaller te kunnen zoeken (bv. drivers sectie) - Search results (Zoek resultaten) Presentatie van de content dat past bij de zoek opdracht van de gebruikers. Welke type van content, hoeveel resultaten, en hoe gesorteerd en geclusterd.

25 Onzichtbare componenten van IA - Om te zoeken (denk aan de eerste opdracht) - Controlled vocabularies en thesauri (woordenlijst en synoniemen- woordenboek) Denk aan boolean (AND, OR, NOT), tot specifieren welk veld (site:.nl) - - Retrieval algorithms (Terugkrijg algoritmes) Gedeelte van een zoekmachine die bepaald welke content past bij zoekopdracht (bv. Google PageRank) Relevantie. Best bets Geprefereerde zoek resultaten die gekoppeld zijn aan zoek query (editors werk, bv. verkopen geen Samsung Plasma tv, maar wel Philips LCD tv.)

26 Organisation systems - We hebben het al gehad over de organisation systems als component van IA: - Deze zijn samengesteld uit organisation schemes en organisation structures. - Een organisation scheme definieert de gedeelte karakeristieken (tijd, locatie, onderwerp etc) van de content elementen - Een organisation structure definieert de types van relaties tussen content elementen en groepen.

27 Organisation schemes - We navigeren elke dag door organisation schemes, van telefoon boeken tot supermarkten en televisie programma's. Voorbeeld: Een nummer van een bekende is sneller gevonden dan popcorn in een supermarkt. 2 verschillende schemes: ene is op alfabet, de andere gericht op onderwerp en taken.

28 Organisation schemes - Er zijn exacte organisation schemes en ambiguous / subjectieve schemes. - Het genoemde voorbeeld van alfabet is exact, terwijl die van de supermarkt dus ambiguous / subjectief is.

29 Exacte organisation schemes - Dit zijn heldere, doelgerichte indelingen. De gebruiker moet precies weten wat ie zoekt (bv de naam van de loodgieter in de telefoongids) - Alfabetisch Met behulp van 26 Letters voor het organiseren van content: - encyclopedieen, index van warenhuizen, telefoonboeken etc.

30

31 Exacte organisation schemes - Chronologisch Sommige types van informatie lenen zichzelf voor organiseren op tijd: - Pers berichten, televisie gidsen, historische feiten Let wel op dat hier vaak een combinatie van organisation schemes nodig is (categorie, geografie of met keywords)

32 Exacte organisation schemes - Geografisch Plaats is vaak een belangrijk eigenschap van informatie: - Nieuws, weer noem maar op. Zeker met mobiele apparaten neemt dat alleen maar toe. Geografische organisation schemes zijn makkelijk tenzij het gaat om grens problemen :)

33 Ambiguous organisation schemes - Subjectieve organisation schemes: categorieen waar exacte definities niet gelden. Denk maar aan de tomaten! - Topic / onderwerp - Encylopedia, Goudengids (ipv naam van loodgieter), producten site (Sony) Belangrijk is om rekening te houden met nu en de toekomst, om ruimte te hebben om te kunnen groeien (verfijnen)

34 Ambiguous organisation schemes - Task / taak Taak georienteerde organisation schemes: processen, functies en taken. Toepasbaar wanneer users een paar belangrijke taken willen uitvoeren. Veel software applicatie hebbn deze opzet. - e-commerce sites, intranet. Vaak in combinatie met organisation schemes zoals topic navigatie systemen (Denk aan ebay)

35

36 Ambiguous organisation schemes - Audience / publiek Als er twee of meer duidelijk defineerbare publieksgroepen zijn, dan kan een publiek specifieke organisation scheme slim zijn. Terugkomende bezoekers kunnen hun gedeelte van de site bookmarken en de inhoud van de site past beter bij de doelgroep. Voordeel is dat er een soort mini sites onstaan, omdat de inhoud in kleinere blokken wordt opgebroken. - dell.com (Home & home office, Small Business, Medium

37

38 Ambiguous organisation schemes - Metaphor / metafoor - Vaak gebruikt voor informatie systemen voor kinderen. Gebruik van (visuele) metaforen.

39 Ambiguous organisation schemes - Hybrids / hybriden De kracht van een pure organisation scheme komt naar boven als deze een simpel mentaal model bied aan de gebruikers. Mensen begrijpen sneller een audience of topical organisation. - We zien deze schemes wel terug naast elkaar, in de navigatie. Goede universiteit sites bieden bv zowel een audience als apart een topical scheme aan. Bijna nooit door elkaar.

- Informatie ontwerper, architect & onderzoeker - Design & concept voor slimme, eenvoudige

- Informatie ontwerper, architect & onderzoeker - Design & concept voor slimme, eenvoudige HvA, Blok 1 / Informatie Architectuur Docent / Auke Touwslager 13 november 2007 Overzicht - Even voorstellen - Introductie vak - opdrachten & lesprogramma - Doel van het vak - IA een definitie: wat wordt

Nadere informatie

Basis principes van IA. - Structureren - Organiseren - Labelen - Vindbaar maken

Basis principes van IA. - Structureren - Organiseren - Labelen - Vindbaar maken HvA, Blok 1 / Informatie Architectuur Docent / Auke Touwslager 20 november 2007 Overzicht - Korte recap: Basis principes & Componenten van IA - Afgelopen weken, facetmap in de praktijk - Organiseren van

Nadere informatie

Overzicht HvA > V1 > IA 2008 /2009

Overzicht HvA > V1 > IA 2008 /2009 HvA, Blok 2 / Informatie Architectuur Docent / Auke Touwslager 10 november 2008 Overzicht HvA > V1 > IA 2008/2009 Overzicht - Even voorstellen - Introductie vak - opdrachten & lesprogramma - Doel van het

Nadere informatie

informatie architectuur 9 december 2010 IAM V1. 2010-2011

informatie architectuur 9 december 2010 IAM V1. 2010-2011 informatie architectuur 9 december 2010 IAM V1. 2010-2011 IAM informatie architectuur Herkennen, structureren en vindbaar maken van informatie. IAM informatie architectuur Herkennen, structureren en vindbaar

Nadere informatie

Informatie Architectuur

Informatie Architectuur Informatie Architectuur D-reizen.nl ziet een toename van klanten in de leeftijd tot 19 jaar die door heel het jaar online vakanties boeken. Deze vakanties zijn vaak een combinatie aanbieding van vervoer

Nadere informatie

Document. Inge Pelt Laura Bosch Linda van Ophem V1CC2

Document. Inge Pelt Laura Bosch Linda van Ophem V1CC2 Document Verbetering IA Marktplaats m.b.t. Design Inge Pelt Laura Bosch Linda van Ophem V1CC2 onderzoek Wat is design voor mij en voor het team? Mindmaps van ons individueel: Inge 2 Linda Overeenkomsten

Nadere informatie

informatie architectuur samenvatting hoorcolleges V1 blok 1 september / oktober 2010

informatie architectuur samenvatting hoorcolleges V1 blok 1 september / oktober 2010 informatie architectuur samenvatting hoorcolleges V1 blok 1 september / oktober 2010 Dit document Deze PDF bevat de samenvatting van de hoorcolleges Informatie Architectuur V1 van september en oktober

Nadere informatie

marktplaats.nl Uitbreiding/verbeteringsplan

marktplaats.nl Uitbreiding/verbeteringsplan marktplaats.nl Uitbreiding/verbeteringsplan informatiearchitectuur 2007 Jan van Dommelen Jochem Nauta Quang Tran V1CC3 inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Introductie...3 1.2 Project toelichting...3 1.3

Nadere informatie

informatie architectuur lesweek 4 IAM V

informatie architectuur lesweek 4 IAM V informatie architectuur lesweek 4 IAM V1. 2009-2010 vandaag tags metadata controlled vocabulary search IAM informatie architectuur Herkennen, structureren en vindbaar maken van informatie. containerbegrip

Nadere informatie

Stap 1: Mindmap design. Wat is design volgens Marktplaats. Wat is design volgens Judith. Informatie Architectuur Design op marktplaats

Stap 1: Mindmap design. Wat is design volgens Marktplaats. Wat is design volgens Judith. Informatie Architectuur Design op marktplaats Stap 1: Mindmap design Informatie Architectuur Wat is design volgens Marktplaats Wat is design volgens Judith Stap 2: Onze bevindingen. Informatie Architectuur Analyse van www.marktplaats.nl Design heeft

Nadere informatie

informatie architectuur Hoorcollege 16 september 2009 IAM V1. 2010-2011

informatie architectuur Hoorcollege 16 september 2009 IAM V1. 2010-2011 informatie architectuur Hoorcollege 16 september 2009 IAM V1. 2010-2011 vandaag structureren navigatie schema s IAM informatie architectuur Herkennen, structureren en vindbaar maken van informatie. verzameling

Nadere informatie

Klik&Steen Dashboard. Wat zijn nou interessante statistieken bij websites?

Klik&Steen Dashboard. Wat zijn nou interessante statistieken bij websites? Klik&Steen Dashboard Wat zijn nou interessante statistieken bij websites? Inleiding Dit document dient als onderzoek naar de statistieken die interessant zijn om te laten zien in het dashboard van Klik&Steen.

Nadere informatie

Onderzoek naar product en concurrentie. 10 Concurrenten van webshop Sportieve E-bike. Websites links:

Onderzoek naar product en concurrentie. 10 Concurrenten van webshop Sportieve E-bike. Websites links: Onderzoek naar product en concurrentie. 10 Concurrenten van webshop Sportieve Ebike Websites links: http://www.fatboy.com/nl/ http://www.dsignmeubels.nl/ http://allemachtigprachtig.nl/ http://www.gilianoriginals.nl/

Nadere informatie

informatie architectuur 30 september 2010 IAM V1. 2010-2011

informatie architectuur 30 september 2010 IAM V1. 2010-2011 informatie architectuur 30 september 2010 IAM V1. 2010-2011 vandaag EARCH IAM informatie architectuur Herkennen, structureren en vindbaar maken van informatie. informatie architectuur gereedschap organisatiesystemen

Nadere informatie

Online adverteren? Een geweldige kans! Meer klanten en minder kosten, als je weet wat je doet

Online adverteren? Een geweldige kans! Meer klanten en minder kosten, als je weet wat je doet Online adverteren? Een geweldige kans! Meer klanten en minder kosten, als je weet wat je doet Doelen bepalen Webwinkel--> bedankt voor uw bestelling pagina of ecommerce Groothandel> onze dealer pagina

Nadere informatie

Google Site Search De websitezoekfunctie van Google voor uw organisatie

Google Site Search De websitezoekfunctie van Google voor uw organisatie Google Site Search Datasheet Google Site Search De websitezoekfunctie van Google voor uw organisatie Google Site Search Ga voor meer informatie naar: http://www.google.com/enterprise/search/ Wat u ontvangt

Nadere informatie

Welkom. Internet Marketing. door: Daisy Leenders

Welkom. Internet Marketing. door: Daisy Leenders Welkom Internet Marketing door: Daisy Leenders Even voorstellen.. E&A BEST Websolutions Daisy Leenders 2 Internet Marketing? - Onderdeel van uw totale marketing plan - Onderdeel van uw communicatie mix

Nadere informatie

Online adverteren? Een geweldige kans! Meer klanten en minder kosten, als je weet wat je doet

Online adverteren? Een geweldige kans! Meer klanten en minder kosten, als je weet wat je doet Online adverteren? Een geweldige kans! Meer klanten en minder kosten, als je weet wat je doet Doelen bepalen Bepaal online meetbare doelen in Analytics: Webwinkel--> bedankt voor uw bestelling pagina Groothandel>

Nadere informatie

WEBSITE SCAN Vrijblijvend advies

WEBSITE SCAN Vrijblijvend advies WEBSITE SCAN Vrijblijvend advies IBAN: NL57ABNA0479025207 Inleiding: Wij hebben uw website op diverse facetten geanalyseerd en hier een bondig rapport voor geschreven. Door het uitvoeren van onderstaande

Nadere informatie

Webinar - SEA. Koen van den Eeden. Start: 19:00

Webinar - SEA. Koen van den Eeden. Start: 19:00 Webinar - SEA Koen van den Eeden Start: 19:00 1 Voorstellen SEA Bol.com & SEA Tips & Tricks Ontwikkelingen SEA 2 Koen van den Eeden 3 Online Marketing bol.com Online Marketing SEA SEO Prijsvergelijkers

Nadere informatie

Claim Your Aim B.V. Vragenlijst. Websites, Social Media, SEO & Beveiliging. Datum: Plaats: stef@claimyouraim.com Tel: 06-24447057

Claim Your Aim B.V. Vragenlijst. Websites, Social Media, SEO & Beveiliging. Datum: Plaats: stef@claimyouraim.com Tel: 06-24447057 Claim Your Aim Vragenlijst Websites, Social Media, SEO & Beveiliging Opdrachtgever Opdrachtnemer Bedrijf: Claim Your Aim B.V. Contactpersoon: Msc. S.J.A. Bloo E-mail: stef@claimyouraim.com Tel: 06-24447057

Nadere informatie

SEO voor lokale bedrijven

SEO voor lokale bedrijven SEO voor lokale bedrijven!! FirstFocus helps organizations from A-Z with attaining results with their website/shop. 12 specialisten verdeeld over 2 teams: web development en internet marketing Agenda

Nadere informatie

Welkom. Internet Marketing zonder grenzen. door: Daisy Leenders

Welkom. Internet Marketing zonder grenzen. door: Daisy Leenders Welkom Internet Marketing zonder grenzen door: Daisy Leenders Even voorstellen.. - E&A BEST Websolutions - Daisy Leenders 2 Onderzoek: Online winkelen (internetgebruikers 16-74 jaar) EU, 2008 3 Internet

Nadere informatie

Workshop. Zoekgedrag anno 2012: Wat is de impact op de Search strategie? Copyright 2012, iprospect, Inc. All rights reserved.

Workshop. Zoekgedrag anno 2012: Wat is de impact op de Search strategie? Copyright 2012, iprospect, Inc. All rights reserved. Workshop Zoekgedrag anno 2012: Wat is de impact op de Search strategie? EVEN VOORSTELLEN E: Joost.Verest@iProspect.com T: +31 (0) 6 27 02 32 89 AGENDA 1. Toen & Nu 2. Gebruik van de zoekmachine 3. Search

Nadere informatie

6. Indexatie: Zijn de verschillende pagina s binnen de site geïndexeerd door Google?

6. Indexatie: Zijn de verschillende pagina s binnen de site geïndexeerd door Google? PIMPTER WEBSHOP http://www.nailsprinter.com http://www.pimpter.com/ http://www.salonique.com/nail-printers.html http://www.nagelstudiocenc.nl/shop.php http://www.yournail.nl/webwinkel-category-1127889/nagelprinter.html

Nadere informatie

WIE A ZEGT MOET OOK B ZEGGEN

WIE A ZEGT MOET OOK B ZEGGEN WIE A ZEGT MOET OOK B ZEGGEN INHOUD 01. 02. 03. 04. 05. 06. 07. Dit is een een uitgave van: BlackBoxPublishers In opdracht van: Fitbrand 08. Auteurs: Nick Boer, Peter van der Steege Copyright 2019: BlackBoxPublishers

Nadere informatie

Workshop. SEO & SEA in a nutshell

Workshop. SEO & SEA in a nutshell Workshop SEO & SEA in a nutshell Matthias de Smit Webdesign Interaction design IxD SEO en SEA Doel van deze workshop SEO en SEA begrijpelijker maken Tips en informatie krijgen waar je echt iets aan hebt

Nadere informatie

Maak het bruikbaar fesival, 5 September 2017

Maak het bruikbaar fesival, 5 September 2017 Maak het bruikbaar fesival, 5 September 2017 Jacqueline Ceulemans - de Zoete Channelmanager gemeente Den Haag Verantwoordelijkheden: Daphne Shinn Onlinecontentspecialist sinds 2007 Online adviseur bij

Nadere informatie

Vakjuryrapport Usability Award 2011

Vakjuryrapport Usability Award 2011 Vakjuryrapport Usability Award 2011 Door: Rianne Quak Vakjuryavond: 17 mei 2011 Vakjury: Bastiaan Klooster (voorzitter) Ben Vroom Els Aerts Floris Ketel Rob Punselie Tjeerd Hoek Bas Schopman Meer informatie

Nadere informatie

Jouw bedrijf in 3 stappen bovenin Google Whitepaper online vindbaarheid versie augustus 2012

Jouw bedrijf in 3 stappen bovenin Google Whitepaper online vindbaarheid versie augustus 2012 Jouw bedrijf in 3 stappen bovenin Google Whitepaper online vindbaarheid versie augustus 2012 Whitepaper Online vindbaarheid Allebedrijvenin augustus 2012 Pagina 1 Een woord vooraf Je hebt een prachtige

Nadere informatie

Gebruikershandleiding GO search 2.0

Gebruikershandleiding GO search 2.0 Gebruikershandleiding GO search 2.0 1 Gebruikershandleiding Product: GO search 2.0 Documentversie: 1.1 Datum: 2 februari 2015 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van GemeenteOplossingen worden

Nadere informatie

SELECTEER EEN PAGINA TEMPLATE EN HOOFD VOOR DE PAGINA: Selecteer, in de PAGINA ATTRIBUTEN module rechts naast

SELECTEER EEN PAGINA TEMPLATE EN HOOFD VOOR DE PAGINA: Selecteer, in de PAGINA ATTRIBUTEN module rechts naast OPMAKEN VAN BERICHTEN EN PAGINA S ONE PAGER Berichten en pagina s worden op dezelfde wijze opgemaakt. Voor het opmaken van een bericht ga je in het navigatiemenu (afbeelding rechts) naar BERICHTEN > NIEUW

Nadere informatie

Begrijp je doelgroep en connect Search en Social voor de opbmale klant beleving

Begrijp je doelgroep en connect Search en Social voor de opbmale klant beleving Begrijp je doelgroep en connect Search en Social voor de opbmale klant beleving Speaking Publishing Consulting Training European Search Personality 2015 www.stateofdigital.com - www.basvandenbeld.com -

Nadere informatie

informatie architectuur lesweek 4 IAM V1. 2010-2011

informatie architectuur lesweek 4 IAM V1. 2010-2011 informatie architectuur lesweek 4 IAM V1. 2010-2011 vandaag labels metadata tags search informatie architectuur vijf stappen 1. content categoriseren 2. hiërarchie aanbrengen 3. rubrieken en content soorten

Nadere informatie

Wat je moet weten over jouw website. Berichten

Wat je moet weten over jouw website. Berichten Wat je moet weten over jouw website Berichten Inleiding Inleiding Soms is het verwarrend... pagina's en berichten, categorieën en tags... En hoe krijg je die in je menu? Met dit document hoop ik daar wat

Nadere informatie

Handleiding aangepaste rapporten

Handleiding aangepaste rapporten Handleiding aangepaste rapporten Inhoudsopgave 1. Wat zijn aangepaste rapporten?... 3 2. Naar welke statistieken kijk je eigenlijk?... 4 3. Hoe stel je aangepaste rapporten in?... 7 4. Gebruik je tabbladen

Nadere informatie

LINKEDIN SOCIAL SELLING

LINKEDIN SOCIAL SELLING LINKEDIN SOCIAL SELLING MEER VERKOPEN MET LINKEDIN INHOUD WAAROM SOCIAL SELLING RADARMARKETING EN SOCIAL SELLING DE REIS VAN DE KLANT WAAROM LINKEDIN JOUW SALES PROFIEL SAMEN NETWERKEN SAMENDELEN VIND

Nadere informatie

SEO WHITEPAPER De belangrijkste SEO ontwikkelingen voor 2018

SEO WHITEPAPER De belangrijkste SEO ontwikkelingen voor 2018 SEO WHITEPAPER De belangrijkste SEO ontwikkelingen voor 2018 Introductie. SEO is al sinds een aantal jaar een van de belangrijkste online marketing activiteiten. En terecht, want iedereen wil beter gevonden

Nadere informatie

HOE TREKT U ONLINE MEER KLANTEN AAN? UNIZO Retail

HOE TREKT U ONLINE MEER KLANTEN AAN? UNIZO Retail HOE TREKT U ONLINE MEER KLANTEN AAN? UNIZO Retail Inleiding syllabus Pagina s syllabus: Dit is de syllabus bij de UNIZO retail sessie Hoe trekt u online klanten aan?. In deze syllabus hernemen we enkele

Nadere informatie

Google, een korte inleiding Zoektips binnen Google SEO en SEA Verbeter de vindbaarheid van uw site Wat u kunt doen zonder website Tips en trends

Google, een korte inleiding Zoektips binnen Google SEO en SEA Verbeter de vindbaarheid van uw site Wat u kunt doen zonder website Tips en trends Google, een korte inleiding Zoektips binnen Google SEO en SEA Verbeter de vindbaarheid van uw site Wat u kunt doen zonder website Tips en trends Vragenronde Afsluiting Uw zoekopdracht begint lang voordat

Nadere informatie

15 Geweldige Stappen Om Meer Gratis Bezoekers Te Genereren Voor Je Website

15 Geweldige Stappen Om Meer Gratis Bezoekers Te Genereren Voor Je Website Speciaal Rapport 15 Geweldige Stappen Om Meer Gratis Bezoekers Te Genereren Voor Je Website Published By: Martijn Smidtman http://www.veelbezoekers.com Doel van dit document Welkom bij deze training over

Nadere informatie

INFORMATIEARCHITECTUUR DESIGN EN MARKTPLAATS

INFORMATIEARCHITECTUUR DESIGN EN MARKTPLAATS INFORMATIEARCHITECTUUR DESIGN EN MARKTPLAATS HOW TO MAKE IT BETTER FOR THE USER? Priscilla Roos van Raadshooven Marcel Jansen V1CC1 26 oktober 2007 1 Inhoudspagina Inhoudspagina 2 Inleiding 3 Design Marktplaats

Nadere informatie

Hardware Specialisatie. Module 1: Zoeken op het internet

Hardware Specialisatie. Module 1: Zoeken op het internet 1 Hardware Specialisatie Module 1: Zoeken op het internet 2 Inhoud Inleiding Zoekmachines Usenet en nieuwsgroepen Praktijkoefening 3 Inhoud > Inleiding < Zoekmachines Usenet en nieuwsgroepen Praktijkoefening

Nadere informatie

Informatie Architectuur Het hele jaar Lowlands. Neslihan Igdeli Studentnummer: 500532696 Klas: V1CMD5 Datum: 31 oktober 2011 Versienummer: 0,1

Informatie Architectuur Het hele jaar Lowlands. Neslihan Igdeli Studentnummer: 500532696 Klas: V1CMD5 Datum: 31 oktober 2011 Versienummer: 0,1 Informatie Architectuur Het hele jaar Lowlands Neslihan Igdeli Studentnummer: 500532696 Klas: V1CMD5 Datum: 31 oktober 2011 Versienummer: 0,1 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Het concept...4 Beschrijving

Nadere informatie

WEBSITE USABILITY. white-paper

WEBSITE USABILITY. white-paper WEBSITE USABILITY white-paper Alle rechten voorbehouden Het is niet toegestaan deze white-paper aan derden te verstrekken of te verkopen. Het is niet toegestaan de inhoud van deze white-paper elders te

Nadere informatie

Online marketing. De weg naar online succes. Presentatie door: Eelke Kuipers

Online marketing. De weg naar online succes. Presentatie door: Eelke Kuipers Online marketing De weg naar online succes Presentatie door: Eelke Kuipers Inhoud Wat is online marketing? Internet strategie Marketing middelen - Zoekmachine marketing - Social media - E-mailmarketing

Nadere informatie

ADWORDSCADABRA TOVEREN MET ONLINE ADVERTISING

ADWORDSCADABRA TOVEREN MET ONLINE ADVERTISING ADWORDSCADABRA TOVEREN MET ONLINE ADVERTISING MEER KLANTEN EN MINDER KOSTEN, ALS JE WEET WAT JE DOET Door Timm & Pimm Sjoerd van Tilburg 26-04-2017 DOELSTELLING TRAINING Inzicht krijgen in de werking en

Nadere informatie

WAT IS EEN GOEDE WEBSITE EN HOE ZET IK DEZE IN ALS CENTRAAL PUNT IN ONLINE MARKETING?

WAT IS EEN GOEDE WEBSITE EN HOE ZET IK DEZE IN ALS CENTRAAL PUNT IN ONLINE MARKETING? POWER WAT IS EEN GOEDE WEBSITE EN HOE ZET IK DEZE IN ALS CENTRAAL PUNT IN ONLINE MARKETING? In het zadel met online marketing 1 PRESENTATIE 5 WIE ZIJN WIJ WAT IS EEN GOEDE WEBSITE? SOORTEN WEBSITES ONTWERP

Nadere informatie

Welkom bij onze presentatie. Internet Marketing + Webteksten. door: Daisy Leenders en Susan Hermens

Welkom bij onze presentatie. Internet Marketing + Webteksten. door: Daisy Leenders en Susan Hermens Welkom bij onze presentatie Internet Marketing + Webteksten door: Daisy Leenders en Susan Hermens Even voorstellen.. Wie zijn we en wat doen we? - E&A BEST Websolutions / Daisy Leenders - Kliktaal / Susan

Nadere informatie

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer 01/05 Websites Nederland over Mobile marketing Mabelie Samuels internet marketeer 02/05 Mobile marketing Kunt u zich uw eerste mobiele telefoon nog herinneren? Die van mij was een Motorola, versie onbekend,

Nadere informatie

HOE WORD JE HET EERSTE ZOEKRESULTAAT?

HOE WORD JE HET EERSTE ZOEKRESULTAAT? HOE WORD JE HET EERSTE ZOEKRESULTAAT? WEBDESIGN DIGITALE MARKETING OPLEIDING & ADVIES GRAFISCH ONTWERP Inleiding Wat is zoekmachine optimalisatie? SEO, search engine optimization ook wel zoekmachine optimalisatie

Nadere informatie

Ontwerpdocument Down the rabbit hole app. Jesse van Thijn Paars Eindopdracht Informatie architectuur Down the rabbit hole

Ontwerpdocument Down the rabbit hole app. Jesse van Thijn Paars Eindopdracht Informatie architectuur Down the rabbit hole Ontwerpdocument Down the rabbit hole app Jesse van Thijn 500727250 Paars 9-03-6 Eindopdracht Informatie architectuur Down the rabbit hole Inhoudsopgave Inhoudsopgave Sitemap Pagina home (.0) Pagina area

Nadere informatie

RTL XL. januari 24. Marijke Dekker 500636932

RTL XL. januari 24. Marijke Dekker 500636932 januari 24 RTL XL 2013 Dit document bevat het herontwerp van de site RTL XL. U vindt hierbij funnels, mental models, patterns, wireflows, flowcharts en onderbouwing van bepaalde keuzes. Marijke Dekker

Nadere informatie

Kennisevent. beter zichtbaar online

Kennisevent. beter zichtbaar online Kennisevent beter zichtbaar online GIJS NILLESSEN Agenda 15:30-16:00 16:00-16:45 16:45-17:45 17:45-18:15 18:15-19:00 19:00-19:30 19:30-20:30 intro Online zichtbaarheid sessie 1 Beter zichtbaar door SEO

Nadere informatie

1. ONTWIKKEL EEN MOBIELE VERSIE

1. ONTWIKKEL EEN MOBIELE VERSIE 1. ONTWIKKEL EEN MOBIELE VERSIE Het is een misvatting om te denken dat een webshop die ontwikkeld is als desktopsite, ook goed werkt voor mobiele gebruikers. Integendeel, je moet de website optimaliseren

Nadere informatie

DFI Models & Processes Herkansingsklas 1 (V207) Nienke Griffioen 500621715 [REDESIGN RTL GEMIST.NL DFI OPDRACHT]

DFI Models & Processes Herkansingsklas 1 (V207) Nienke Griffioen 500621715 [REDESIGN RTL GEMIST.NL DFI OPDRACHT] 2013 DFI Models & Processes Herkansingsklas 1 (V207) Nienke Griffioen 500621715 [REDESIGN RTL GEMIST.NL DFI OPDRACHT] Inhoudsopgave DFI opdracht 1: redesign RTL Gemist pag. 3 Opdracht omschrijving Pag.

Nadere informatie

Whitepaper linkbuilding Het verbeteren van uw positie in de zoekmachines

Whitepaper linkbuilding Het verbeteren van uw positie in de zoekmachines Whitepaper linkbuilding Het verbeteren van uw positie in de zoekmachines Auteur: Ruud Stelder, SEOshop e-commerce Website: http:// Datum: November 12, 2009 Inleiding De experts zijn het er redelijk over

Nadere informatie

Ontwerptechnieken. MyTV

Ontwerptechnieken. MyTV Ontwerptechnieken MyTV Naam: Mike Wolffgramm Student: 500608754 Klas: V1CMD06 Vak: Ontwerptechnieken ( Herkansing ) Docent: Sonja Rouwhorst Datum: 17 januari 2012 Inhoudsopgave: - Inleiding pag. 3 - Sitemap

Nadere informatie

SEO: GEVONDEN WORDEN OP HET INTERNET

SEO: GEVONDEN WORDEN OP HET INTERNET SEO: GEVONDEN WORDEN OP HET INTERNET Datum: Juni 2011 I n h o u d s o p g a v e Gevonden worden op het internet... 2 Nationale Search Engine Monitor... 2 Hoe werkt Google?... 2 Een goede positionering...

Nadere informatie

MASTERCLASS. SharePoint in het Onderwijs

MASTERCLASS. SharePoint in het Onderwijs MASTERCLASS SharePoint in het Onderwijs MASTERCLASS SharePoint in het Onderwijs De drie daagse MASTERCLASS SharePoint in het Onderwijs heeft als doel deelnemers kennis en vaardigheden bij te brengen daar

Nadere informatie

Starterscafé Rabobank Peelland Zuid. Presentatie Zoekmachine marketing

Starterscafé Rabobank Peelland Zuid. Presentatie Zoekmachine marketing Starterscafé Rabobank Peelland Zuid Presentatie Zoekmachine marketing Programma: 1. Introductie 2. Vindbaarheid en Zoekmachine marketing 3.Zoekmachine optimalisatie 4. Zoekmachine adverteren 5. Vragen

Nadere informatie

Hoe bouw je een goede website/webshop?

Hoe bouw je een goede website/webshop? Hoe bouw je een goede website/webshop? Een website/blog zit zo in elkaar, maar om er dan een goede, mooie en succesvolle website van te maken is een tweede. Hierbij komt veel meer kijken dan dat men denkt.

Nadere informatie

SEO: Waarom SEO op uw agenda moet staan + Betere vindbaarheid in 10 stappen. Ratho Inspiratiemiddag 2015. 2015 - Linda Balk / Purple Curve 1

SEO: Waarom SEO op uw agenda moet staan + Betere vindbaarheid in 10 stappen. Ratho Inspiratiemiddag 2015. 2015 - Linda Balk / Purple Curve 1 SEO: Waarom SEO op uw agenda moet staan + Betere vindbaarheid in 10 stappen Ratho Inspiratiemiddag 2015 2015 - Linda Balk / Purple Curve 1 Op de agenda vandaag: 1. Kennismaking 2. Wat is SEO? 3. Het belang

Nadere informatie

SharePoint 2010 versus 2013

SharePoint 2010 versus 2013 Whitepaper SharePoint 2010 versus 2013 Is een upgrade noodzakelijk? T +31 418 57 07 00, F +31 418 57 07 50 Inleiding Microsoft komt met een echt sociaal samenwerkingsplatform dat past bij de eisen en wensen

Nadere informatie

WORKSHOP. Het inrichten van een Search-vriendelijk YouTube kanaal. Copyright 2012, iprospect, Inc. All rights reserved.

WORKSHOP. Het inrichten van een Search-vriendelijk YouTube kanaal. Copyright 2012, iprospect, Inc. All rights reserved. WORKSHOP Het inrichten van een Search-vriendelijk YouTube kanaal EVEN VOORSTELLEN E: suzanne.jansen@iprospect.com PROGRAMMA» Waarom online video?» Waarom YouTube?» Waarom video search optimalisatie?» Hoe

Nadere informatie

Zoekmachine Optimalisatie Quickscan Rapport www.zeeuwsreisje.nl

Zoekmachine Optimalisatie Quickscan Rapport www.zeeuwsreisje.nl Zoekmachine Optimalisatie Quickscan Rapport www.zeeuwsreisje.nl Keyword lijst Algemeen Alles in combinatie met zeeland Vakantie Bed and Breakfast / Bed en breakfast Hotel Campings / camping Vakantiehuis

Nadere informatie

OpenIMS 4.2 Portaal Server

OpenIMS 4.2 Portaal Server OpenIMS 4.2 Portaal Server Inhoudsopgave 1 WAT IS EEN ENTERPRISE INFORMATIE PORTAAL?...3 1.1 BESPARINGEN...3 1.2 GERICHT OP EEN SPECIFIEKE DOELGROEP...3 2 OPENIMS PORTAAL SERVER (PS)...4 2.1 CENTRAAL BEHEER...4

Nadere informatie

Hoe vinden ze uw website in de zoekrobots

Hoe vinden ze uw website in de zoekrobots Hoe vinden ze uw website in de zoekrobots ICT-COACH - 11 oktober - Laakdal 2 1 3 http://tools.summitmedia.co.uk/spider/ 4 2 Sector Trefwoord populariteit Reputatie 30 dagen => 3, 4 maanden 5 Analyse 6

Nadere informatie

We hebben gerelateerde zoekwoorden gezocht op basis van de door jou opgegeven zoekwoord.

We hebben gerelateerde zoekwoorden gezocht op basis van de door jou opgegeven zoekwoord. Zoekwoord analyse & selectie Voer hier je zoekwoord in en vraag een analyse en suggesties op. Als je al zeker weet welk zoekwoord je Zoekwoordanalyse website 'ho Gerelateerde zoekwoorden die interessant

Nadere informatie

Hoewel veel mobiele sites zijn ontworpen met het oog op weergave op mobiele apparaten, zijn ze vaak niet goed toegankelijk via een zoekmachine.

Hoewel veel mobiele sites zijn ontworpen met het oog op weergave op mobiele apparaten, zijn ze vaak niet goed toegankelijk via een zoekmachine. Mobiele websites Een mobiele site is een website die geoptimaliseerd is voor gebruik op een klein scherm en wordt getoond via de browser van een smartphone of tablet. Een mobiele site is niet afhankelijk

Nadere informatie

Handleiding HBO GO V.2

Handleiding HBO GO V.2 Handleiding HBO GO V.2 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave 2 Ophalen HBO GO Ipad applicatie in de App Store. 3 Ophalen HBO GO Android Tablet applicatie in de Google Play Store.. 4 HBO GO Registreren en Inloggen..

Nadere informatie

Uw website gebruiksvriendelijk, vindbaar en toegankelijk

Uw website gebruiksvriendelijk, vindbaar en toegankelijk Uw website gebruiksvriendelijk, vindbaar en toegankelijk! Training PGOsupport!! 14 april 2014! Jaap van de Putte Programma 10.00-12.30 Kennismaking Usability / Findability / Accessibility 13.15-16.30 Van

Nadere informatie

Online marketing. De weg naar online succes. Presentatie door: Eelke Kuipers

Online marketing. De weg naar online succes. Presentatie door: Eelke Kuipers Online marketing De weg naar online succes Presentatie door: Eelke Kuipers Inhoud Wat is online marketing? Internet strategie Marketing middelen - Zoekmachine marketing - Social media - E-mailmarketing

Nadere informatie

E-resultaat aanpak. Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen

E-resultaat aanpak. Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen E-resultaat aanpak Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen 2010 ContentForces Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie,

Nadere informatie

HANDLEIDING ZOEKMACHINE OPTIMALISATIE

HANDLEIDING ZOEKMACHINE OPTIMALISATIE HANDLEIDING ZOEKMACHINE OPTIMALISATIE Bij het bepalen van nieuwe woorden en teksten voor de zoekmachine moet rekening gehouden worden met de inhoud van de website, en hoe Google websites een rang geeft

Nadere informatie

*usable product* Eerste regel van usability? Luister niet naar je gebruikers 1/10/2010

*usable product* Eerste regel van usability? Luister niet naar je gebruikers 1/10/2010 *usable product* Eerste regel van usability? Luister niet naar je gebruikers To design an easy-to-use interface, pay attention to what users do, not what they say. Self-reported claims are unreliable,

Nadere informatie

4orange Connect. 4orange, 2015. Hogehilweg 24 1101 CD Amsterdam Zuidoost www.4orange.nl

4orange Connect. 4orange, 2015. Hogehilweg 24 1101 CD Amsterdam Zuidoost www.4orange.nl 4orange Connect 4orange, 2015 Hogehilweg 24 1101 CD Amsterdam Zuidoost www.4orange.nl 2 Inhoud Inhoud... 2 1. Achtergrond... 3 2) Browsen... 4 3) Scheduler... 4 4) Frequenties en kruistabellen... 4 5)

Nadere informatie

Functioneel ontwerp. Navigatie

Functioneel ontwerp. Navigatie Functioneel ontwerp Het functioneel ontwerp bestaat uit de volgende onderdelen: 1. Navigatie 2. Lijst van alle pagina s 3. Paginaontwerp 4. Formulierontwerp 5. Grafisch ontwerp Navigatie Navigatie wordt

Nadere informatie

Hoe zet ik een beeldbank op?

Hoe zet ik een beeldbank op? Hoe zet ik een beeldbank op? ijn naam is Shanna Hillebrand, Visual Storyteller en Beeldstrateeg. Ik help gedreven ondernemers hun bedrijfsverhaal te vertellen en hun ideale klant te bereiken met het slim

Nadere informatie

Inhoud! Taak 1.3.6 Joomla en zo Door Paul van der Linden. Taak 1.3.6 Joomla en zo

Inhoud! Taak 1.3.6 Joomla en zo Door Paul van der Linden. Taak 1.3.6 Joomla en zo Inhoud! Taak 1.3.6 Joomla en zo Inhoud!... 1 Voorwoord... 2 Joomla 1.5...3 Website...4 Menu s...5 Artikelen...6 Componenten...7 Extensies...8 Tools...9 Conclusie... 10 Bronvermelding... 11 1 Voorwoord

Nadere informatie

Content Strategie. Hoorcollege 2 9 september 2013

Content Strategie. Hoorcollege 2 9 september 2013 Content Strategie Hoorcollege 2 9 september 2013 Agenda HC2 Communicatie Basisprincipes content Content en platformen Content en SEO Owned, earned, paid media 2 3 4 5 6 Overtuigen en shared meaning Hoe

Nadere informatie

1.9.4 Release Overzicht

1.9.4 Release Overzicht 1.9.4 Release Overzicht December 2013 www.siteop.mobi Release datum 9 december 2013, tussen 7 en 10:00 uur GMT Inhoudsoverzicht Nieuw... 3 Optie om website logo/afbeelding carousel op subpagina's... 3

Nadere informatie

Inleiding. Wanneer het gaat om het redesignen van je website, moeten vorm en functie een pakket vormen.

Inleiding. Wanneer het gaat om het redesignen van je website, moeten vorm en functie een pakket vormen. Inhoudsopgave Fout 1: Helemaal niet aan SEO denken pagina 5 Fout 2: Het niet controleren van de content die al op de eigen site staat pagina 6 Fout 3: Niet identificeren en toevoegen van zoekwoorden waar

Nadere informatie

SEARCH. Gevonden worden met uw bedrijf

SEARCH. Gevonden worden met uw bedrijf SEARCH Gevonden worden met uw bedrijf Agenda 1. Zoeken op internet 2. Zoekmachine optimalisatie 3. Zoekmachine adverteren 4. Vervolgstappen 2 Zoeken op internet 3 Eén van de meest populaire online activiteiten

Nadere informatie

Gratis e-book Checklist Webteksten Door René Greve, Webteksten en SEO, (www.renegreve.nl)

Gratis e-book Checklist Webteksten Door René Greve, Webteksten en SEO, (www.renegreve.nl) Dit is versie 2.1 (april 2009) Kijk voor de nieuwste versie op: www.renegreve.nl/e-books/ Copyright: Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van René Greve verveelvoudigd

Nadere informatie

Als je naar ERIC gaat kom je automatisch bij Basic Search (eenvoudig zoeken).

Als je naar ERIC gaat kom je automatisch bij Basic Search (eenvoudig zoeken). ZOEKEN IN ERIC EENVOUDIG ZOEKEN ZOEKRESULTAAT: SORTEREN EN VERFIJNEN (FILTERS) GEAVANCEERD ZOEKEN SEARCH HISTORY DE THESAURUS (wat is het?) ZOEKEN MET DE THESAURUS EEN TWEEDE THESAURUSTERM TOEVOEGEN EENVOUDIG

Nadere informatie

Zoekmachine Optimalisatie (SEO)

Zoekmachine Optimalisatie (SEO) Zoekmachine Optimalisatie (SEO) Dit ebook wordt u geheel gratis aangeboden door Usense - Dé Online Marketing Specialist. Zoekmachine Optimalisatie Zoekmachine optimalisatie, oftewel SEO, gaat over het

Nadere informatie

Workshop Google Adwords

Workshop Google Adwords SAMEN GRENSVERLEGGEND IN DIGITALE MARKETING Datum Workshop Google Adwords Thijs Glass 16 februari 2017 Style guide Colors web Typography PT Sans Regular A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X

Nadere informatie

Verdien model. Affiliate marketing

Verdien model. Affiliate marketing Verdien model Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen met je site. Als je slim bent gebruik je alle manieren zo kan je op zo veel mogelijk manieren geld uit je site halen. Al deze manieren

Nadere informatie

De voordelen van Drupal

De voordelen van Drupal Drupal is een open source Content Management System (CMS). Daarnaast kun je Drupal zien als een framework, dit betekent dat je modules (oftewel mini-applicaties) kunt implementeren in je installatie van

Nadere informatie

Online Presence. Panthera BV. Leon Kok

Online Presence. Panthera BV. Leon Kok Online Presence Panthera BV Leon Kok 16-02-2011 Er was eens een meisje Esmee Denters 2006 Wij begeleiden organisaties met het ontwikkelen van doeltreffende online uitingen en het realiseren van een adequaat

Nadere informatie

VERSIE 2.5 WELKOM. Zo start je een webwinkel. Door: Pieter Smits

VERSIE 2.5 WELKOM. Zo start je een webwinkel. Door: Pieter Smits VERSIE 2.5 WELKOM Zo start je een webwinkel. Door: Pieter Smits - Inhoudsopgave - Algemene introductie Persoonlijke achtergrond Voor- en nadelen van verkopen via internet Internet als verkoopkanaal Een

Nadere informatie

Uw website optimaliseren voor zoekmachines

Uw website optimaliseren voor zoekmachines Uw website optimaliseren voor zoekmachines Waarom zou je optimaliseren? Met een goede website of goed product ben je er nog niet. Wanneer je product of dienst namelijk niet bekend is bij de gebruiker,

Nadere informatie

Haal meer uit je website

Haal meer uit je website Haal meer uit je website 10 Tips om je website te optimaliseren Je hebt 100 bezoekers per dag, met soms een piek van 200 bezoekers per dag. Maar wat doe je met deze bezoekers? Hoeveel procent van deze

Nadere informatie

Webdesign en Online Marketing www.webcare4all.nl

Webdesign en Online Marketing www.webcare4all.nl Webdesign en Online Marketing www.webcare4all.nl Hoger in Google komen Een hoge positie in Google op een relevant zoekwoord zorgt voor een constante stroom aan potentiële klanten. Zo n hoge positie krijg

Nadere informatie

Internet Marketing Termen

Internet Marketing Termen Internet Marketing Termen Als beginnend Internet Marketeer ga je veel termen tegen komen, die je in verwarring zullen brengen. Hieronder heb ik een lijst met termen voor je samengesteld om jouw leven als

Nadere informatie

Hi ondernemer, blogger of website eigenaar,

Hi ondernemer, blogger of website eigenaar, SEO CHECKLIST Hi ondernemer, blogger of website eigenaar, Mijn naam is Gery Stevens. Ik ben momenteel vier jaar aan de slag als SEO Specialist en Websitecoach. Dat betekent dat ik tientallen klanten help/heb

Nadere informatie