Overzicht HvA > V1 > IA 2008/2009

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Overzicht HvA > V1 > IA 2008/2009"

Transcriptie

1 HvA, Blok 1 / Informatie Architectuur Docent / Auke Touwslager 03 september 2008

2 Overzicht HvA > V1 > IA 2008/2009

3 Overzicht - Belang van IA - Basis principes van IA: Structureren, Organiseren, Labelen & Vindbaar maken. - Componenten van IA - Eerste component: organisatie systemen - Schemes - Structuren HvA > V1 > IA 2008/2009

4 Organiseren van Informatie - Informatie neemt alleen maar toe, we genereren steeds meer, iedere dag, overal in de wereld. - - Hoeveel blogs zijn er in de laatste paar jaren bijgekomen, of MySpace pagina s, of sinds dit jaar op Facebook? De vraag is dan ook hoe moeten we daar mee omgaan om er nog iets aan te hebben, en liefst nog vindbaar maken in die grote brij.

5 Belang van IA

6 Belang van IA - De kosten van het zoeken naar informatie. Wat kost het als iedere medewerker binnen een bedrijf als T-Mobile iedere dag 5 minuten extra bezig is om de juiste antwoorden te vinden op het intranet? En ook erg kostbaar: gefrusteerde klanten op de slecht georganiseerde web site.

7 Belang van IA - De kosten van het niet vinden van informatie. Hoeveel slechte beslissingen worden er wel niet gemaakt in een organisatie omdat medewerkers niet de informatie konden vinden die ze zochten? Hoeveel bezoekers ben je kwijt als ze je product niet kunnen vinden? En hoeveel telefonische ondersteuning is er nodig voor bestaande klanten omdat de navigatie van de technische ondersteuning online database slecht gevonden wordt?

8 Belang van IA - De waarde van "voorlichten". Wat is de waarde van het 'voorlichten' van klanten over nieuwe producten en diensten die gerelateerd zijn aan datgene wat ze actief zoeken op je site? Voorbeeld: Amazon voorpagina

9 Belang van IA - De kosten van bouwen. Wat kost het om een site te ontwerpen en te bouwen? Wat kost het om 6 maanden later het overnieuw te moeten doen omdat het niet schaalbaar is en het vinden (findability) ondersteunt?

10 Belang van IA - De kosten van onderhoud. Bouwen is 1, onderhouden is andere zaak. Weten de mensen die dat moeten doen, ook wanneer en hoe ze dat moeten doen?

11 Belang van IA - De kosten van training. Wat zou je kunnen besparen als het gewoon niet zo complex zou zijn? No matter how beautiful, no matter how cool your interface, it would be better if there were less of it. Alan Cooper

12 Belang van IA

13 Belang van IA - De waarde van "branding". Ongeacht of je site er nog zo mooi uitziet, als klanten niet kunnen vinden wat ze zoeken, dan verliest hun beeld van het bedrijf wat door die kostbare tv reclames is neergezet, waarde. - Etc etc. Er zijn vele redenen. belangrijk is om de situatie goed te bekijken en dit ook helder te kunnen communiceren.

14 Basis principes van IA - Structureren - Organiseren - Labelen - Vindbaar maken

15 Basis principes van IA - Structureren is het bepalen van de "maat" van informatie deeltjes in een informatievoorziening, en hoe deze ten opzichte van elkaar relateren. - Voorbeeld: een verslag, artikel, paragraaf en zin.

16 Basis principes van IA - Organiseren is het groeperen van componenten in betekenisvolle en onderscheidbare categorieen. - Voorbeeld: reisvakanties, vliegtickets & hotels (Dreizen.nl) - Reisvakanties: naar de zon of skieeen, met de auto of het vliegtuig?

17 Basis principes van IA - Labelen betekent het bepalen hoe deze categorieen heten en de serie van navigatie links die daar naar toe leiden. - Voorbeeld: Reisvakanties en "Vliegvakanties", "Avontuurlijke vakanties" etc. - Voorbeeld: "Sci-Fi" tenopzichte van "Science Fiction & Fantasy" (en heel veel sub categorieen by Amazon)

18 Basis principes van IA - Vindbaar maken is is het bepalende succes van algehele gebruiksgemak (Usability). Als gebruikers door een combinatie van browsing (aanwezige structuur), zoeken & vragen (vrije zoek functie) niet kunnen vinden wat ze willen dan faalt de informatie voorziening. Hier is van belang om het belang van de gebruikers met de doelen van de business te belanceren. Nemen we Amazon weer dan is de business goal die van producten te verkopen (op DVD & VHS als het gaat om films)

19 Componenten van IA - Organisatie systemen Hoe categoriseren we informatie (bv. op onderwerp of chronologisch (tijd)) - Labelling systemen Hoe representeren we informatie (bv. Contact Us bevat tel, fax, routebeschrijving etc.) - Navigatie systemen Hoe door de informatie browsen of bewegen (bv. klikken door een hierarchie) - Zoek systemen Hoe zoeken van informatie (bv. zoekterm in een index)

20 Componenten van IA (doel browsen) - Om te browsen (denk aan de eerste opdracht) - Organiseer systemen Hoe categoriseren we site content (bv. onderwerp, soort publiek etc.): Taxonomies & hierarchies. (b.v. Tag clouds) - - Site-wide (Site brede) navigatie systemen Primaire navigatie als houvast waar men is en waar ze naar toe gaan (b.v. bread-crumb navigatie) Lokale navigatie systemen Primaire navigatie als houvast waar men is en waar ze naar toe gaan binnen gedeelte van een site (b.v. subsite)

21 Componenten van IA (doel browsen) - Om te browsen (denk aan de eerste opdracht) - Sitemaps Navigatie systeem dat primaire navigatie systeem ondersteunt. Overzicht van links naar belangrijke content. - - Site indices (indexen) Toegevoegde navigatie systemen van alfabetische lijsten van links naar de inhoud van de site. Site guides (gidsen) Toegevoegde navigatie systemen die speciale informatie tonen op een specifieke topic en/of linken naar een gerelateerde subset van de content.

22 Componenten van IA (doel browsen) - Om te browsen (denk aan de eerste opdracht) - Site wizards Toegevoegde navigatie systemen dat gebruikers door een opeenvolgende stappen neemt. Kan ook linken naar een gerelateerde subset van de content. - Contextuele navigatie systemen Consistent aanwezige links naar gerelateerde content. Vaak geplaatst (embedded) in text.

23 Componenten van IA (doel search) - Om te zoeken (denk aan de eerste opdracht) - Query language (Zoekopdracht taal) Denk aan boolean (AND, OR, NOT), tot specifieren welk veld (site:.nl) - - Query builders (Zoekopdracht bouwers) Manier om zoekopdracht te verbeteren. (bv. spelling checker, synonymen van een thesaurus) Retrieval algorithms (Ophaal Algorithmes) Gedeelte van een zoekmachine die bepaald welke content past bij zoekopdracht

24 Componenten van IA (doel search) - Om te zoeken (denk aan de eerste opdracht) - Search zones (Zoek zones) Subsets van apart geindexeerde site content om smaller te kunnen zoeken (bv. drivers sectie) - Search results (Zoek resultaten) Presentatie van de content dat past bij de zoek opdracht van de gebruikers. Welke type van content, hoeveel resultaten, en hoe gesorteerd en geclusterd.

25 Onzichtbare componenten van IA - Om te zoeken (denk aan de eerste opdracht) - Controlled vocabularies en thesauri (woordenlijst en synoniemen- woordenboek) Denk aan boolean (AND, OR, NOT), tot specifieren welk veld (site:.nl) - - Retrieval algorithms (Terugkrijg algoritmes) Gedeelte van een zoekmachine die bepaald welke content past bij zoekopdracht (bv. Google PageRank) Relevantie. Best bets Geprefereerde zoek resultaten die gekoppeld zijn aan zoek query (editors werk, bv. verkopen geen Samsung Plasma tv, maar wel Philips LCD tv.)

26 Organisation systems - We hebben het al gehad over de organisation systems als component van IA: - Deze zijn samengesteld uit organisation schemes en organisation structures. - Een organisation scheme definieert de gedeelte karakeristieken (tijd, locatie, onderwerp etc) van de content elementen - Een organisation structure definieert de types van relaties tussen content elementen en groepen.

27 Organisation schemes - We navigeren elke dag door organisation schemes, van telefoon boeken tot supermarkten en televisie programma's. Voorbeeld: Een nummer van een bekende is sneller gevonden dan popcorn in een supermarkt. 2 verschillende schemes: ene is op alfabet, de andere gericht op onderwerp en taken.

28 Organisation schemes - Er zijn exacte organisation schemes en ambiguous / subjectieve schemes. - Het genoemde voorbeeld van alfabet is exact, terwijl die van de supermarkt dus ambiguous / subjectief is.

29 Exacte organisation schemes - Dit zijn heldere, doelgerichte indelingen. De gebruiker moet precies weten wat ie zoekt (bv de naam van de loodgieter in de telefoongids) - Alfabetisch Met behulp van 26 Letters voor het organiseren van content: - encyclopedieen, index van warenhuizen, telefoonboeken etc.

30

31 Exacte organisation schemes - Chronologisch Sommige types van informatie lenen zichzelf voor organiseren op tijd: - Pers berichten, televisie gidsen, historische feiten Let wel op dat hier vaak een combinatie van organisation schemes nodig is (categorie, geografie of met keywords)

32 Exacte organisation schemes - Geografisch Plaats is vaak een belangrijk eigenschap van informatie: - Nieuws, weer noem maar op. Zeker met mobiele apparaten neemt dat alleen maar toe. Geografische organisation schemes zijn makkelijk tenzij het gaat om grens problemen :)

33 Ambiguous organisation schemes - Subjectieve organisation schemes: categorieen waar exacte definities niet gelden. Denk maar aan de tomaten! - Topic / onderwerp - Encylopedia, Goudengids (ipv naam van loodgieter), producten site (Sony) Belangrijk is om rekening te houden met nu en de toekomst, om ruimte te hebben om te kunnen groeien (verfijnen)

34 Ambiguous organisation schemes - Task / taak Taak georienteerde organisation schemes: processen, functies en taken. Toepasbaar wanneer users een paar belangrijke taken willen uitvoeren. Veel software applicatie hebbn deze opzet. - e-commerce sites, intranet. Vaak in combinatie met organisation schemes zoals topic navigatie systemen (Denk aan ebay)

35

36 Ambiguous organisation schemes - Audience / publiek Als er twee of meer duidelijk defineerbare publieksgroepen zijn, dan kan een publiek specifieke organisation scheme slim zijn. Terugkomende bezoekers kunnen hun gedeelte van de site bookmarken en de inhoud van de site past beter bij de doelgroep. Voordeel is dat er een soort mini sites onstaan, omdat de inhoud in kleinere blokken wordt opgebroken. - dell.com (Home & home office, Small Business, Medium

37

38 Ambiguous organisation schemes - Metaphor / metafoor - Vaak gebruikt voor informatie systemen voor kinderen. Gebruik van (visuele) metaforen.

39 Ambiguous organisation schemes - Hybrids / hybriden De kracht van een pure organisation scheme komt naar boven als deze een simpel mentaal model bied aan de gebruikers. Mensen begrijpen sneller een audience of topical organisation. - We zien deze schemes wel terug naast elkaar, in de navigatie. Goede universiteit sites bieden bv zowel een audience als apart een topical scheme aan. Bijna nooit door elkaar.

Inkijkexemplaar. Online Marketing. voor het MBO EDUFOCUS. Home Contact Blog. Marketing. Samen. Ontdek de mogelijkheden van

Inkijkexemplaar. Online Marketing. voor het MBO EDUFOCUS. Home Contact Blog. Marketing. Samen. Ontdek de mogelijkheden van EDUFOCUS Home Contact Blog Ontdek Ontdek de mogelijkheden van Online Marketing Online Marketing voor het Samen Werk samen en deel je ervaringen. Marketing MBO Doe Ontdek aan de hand van opdrachten hoe

Nadere informatie

SEO / zoekmachine-optimalisatie

SEO / zoekmachine-optimalisatie 10 tips voor SEO 1 SEO / zoekmachine-optimalisatie Tips voor SEO 1. Schrijf relevante, authentieke inhoud levend, groeiend en regelmatig aangepast. 2. Voeg relevante page titles en meta descriptions toe

Nadere informatie

2. Word dé expert binnen jouw vakgebied...8 2.1 Vind je niche...8 2.2 Doe iets wat moeilijk te kopiëren is...8 2.3 Deel je kennis...

2. Word dé expert binnen jouw vakgebied...8 2.1 Vind je niche...8 2.2 Doe iets wat moeilijk te kopiëren is...8 2.3 Deel je kennis... INHOUDSOPGAVE VOORWOORD...3 1. Hoe kom ik hoger in Google?...4 1.1. De drie-eenheid van zoekmachine optimalisatie...4 1.1.1.Technische kwaliteit en architectuur van de website...4 1.1.2 Inhoudelijke kwaliteit

Nadere informatie

De toekomst is mobiel Mobiele portals op basis van responsive design

De toekomst is mobiel Mobiele portals op basis van responsive design white paper Heeft ú al een ecm systeem? 4 april 2013 Bas Fockens, directeur Datacon BV De toekomst is mobiel Mobiele portals op basis van responsive design Door de komst van de smartphone en tablets is

Nadere informatie

Je eigen succesvolle weblog maken!

Je eigen succesvolle weblog maken! Je eigen succesvolle weblog maken! Bjorn Simmering Ik had al wat langer plannen om een eboek te schrijven, maar ik stelde dit steeds uit of ik maakte er geen tijd voor vrij. Nadat ik een serie artikelen

Nadere informatie

HANDLEIDING SEARCH ENGINE OPTIMIZATION

HANDLEIDING SEARCH ENGINE OPTIMIZATION HANDLEIDING SEARCH ENGINE OPTIMIZATION HOE KUN JE HET BEST JE DAWANDA SHOP OPTIMALISEREN - SEO, SOCIAL MEDIA EN LINK BUILDING Martina Carucci Handleiding Search Engine Optimization DEEL I DAWANDA SEO GUIDE

Nadere informatie

NICK JENNEBOER 1. 2014 enjee.nl Cursus All in One

NICK JENNEBOER 1. 2014 enjee.nl Cursus All in One NICK JENNEBOER 1 Inhoudsopgave Voorwoord. 3 Geschiedenis van het internet en websites.. 4 Het ontstaan van de eerste webwinkel. 4 Wat heb ik aan een Domein naam? 6 Bedrijfs E-mail... 6 Website & Hosting....

Nadere informatie

Bing Ads Handleiding. een Yargon whitepaper

Bing Ads Handleiding. een Yargon whitepaper Bing Ads Handleiding een Yargon whitepaper Bing Ads Handleiding hoofdstukken Basis 1. Inleiding Bing Ads 2 2. Instellingen Bing Ads 4 3. Wegwijs in Bing Ads 6 4. Een Bing Ads campagne opzetten 8 5. Campagne

Nadere informatie

Is SEO verleden tijd?

Is SEO verleden tijd? Is SEO verleden tijd? Zoekmachine optimalisatie, of search engine optimization (SEO), richt zich heel sterk op de werking van de Google zoekmachine. De SEO industrie houdt nauwlettend bij welke updates

Nadere informatie

Dit ebook is een uitgave van Supair Marketing

Dit ebook is een uitgave van Supair Marketing INHOUD Voorwoord Pagina 3 Introductie Pagina 4 SEO Mythes Pagina 5 Conclusie Pagina 22 Het Team Pagina 23 VOORWOORD In het afgelopen decennium van SEO hebben we een opmerkelijke verandering waargenomen

Nadere informatie

Een aantal onderdelen van mijn scriptie zijn geschrapt of gecensureerd in verband met geheimhouding. Ik heb je wel door...

Een aantal onderdelen van mijn scriptie zijn geschrapt of gecensureerd in verband met geheimhouding. Ik heb je wel door... f#ck mobile 1 Design content first and device second. Afstudeerscriptie Jos Bezemer Tweede editie Een aantal onderdelen van mijn scriptie zijn geschrapt of gecensureerd in verband met geheimhouding. Ik

Nadere informatie

SEO checklist om hoog in Google te komen

SEO checklist om hoog in Google te komen SEO checklist om hoog in Google te komen Als je website hoog in Google komt dan heeft dat vele voordelen. Je bent beter vindbaar, krijgt meer (gerichte) bezoekers. En als je het goed aanpakt kun je die

Nadere informatie

Gemeente zoekt app. Door: Brechtje de Leij

Gemeente zoekt app. Door: Brechtje de Leij Gemeente zoekt app Door: Brechtje de Leij De vraag is mobiel een hype of hip hoeven we eigenlijk vandaag de dag niet meer te stellen. Ga maar eens de trein in, of observeer de wachtende medemens. Iedereen

Nadere informatie

Web Marketing Checklist. 300+ Online Marketing Tips

Web Marketing Checklist. 300+ Online Marketing Tips Web Marketing Checklist 300+ Online Marketing Tips Web Marketing Checklist Deze checklist bevat ruim 300 tips, die je kunnen helpen bij het maken, aanpassen, finetunen of optimaliseren van uw website.

Nadere informatie

Collaboration for Business. Whitepaper. Van enkelvoudig samenwerken naar een volledig geïntegreerd sociaal business model.

Collaboration for Business. Whitepaper. Van enkelvoudig samenwerken naar een volledig geïntegreerd sociaal business model. Whitepaper Collaboration for Business Van enkelvoudig samenwerken naar een volledig geïntegreerd sociaal business model. T +31 418 57 07 00, F +31 418 57 07 50 1. Introductie Steeds meer organisaties komen

Nadere informatie

Content marketing. bomen. nieuwe. bouwen aan een nieuwe klantrelatie BUREAU VOOR CONTENT MARKETING

Content marketing. bomen. nieuwe. bouwen aan een nieuwe klantrelatie BUREAU VOOR CONTENT MARKETING Content marketing bouwen aan een nieuwe klantrelatie nieuwe bomen BUREAU VOOR CONTENT MARKETING Inhoudsopgave Inleiding 4 Over nieuwe bomen 4 01. Ontwikkelingen online 5 Peer to peer communicatie 6 Zoekmachine

Nadere informatie

SharePoint als sociaal intranet inzetten

SharePoint als sociaal intranet inzetten White Paper SharePoint als sociaal intranet inzetten Het dagelijks werk van een groot aantal medewerkers binnen een organisatie bestaat uit het zoeken, het bewerken, het opslaan en het delen van informatie

Nadere informatie

Claim Your Aim B.V. Vragenlijst. Websites, Social Media, SEO & Beveiliging. Datum: Plaats: stef@claimyouraim.com Tel: 06-24447057

Claim Your Aim B.V. Vragenlijst. Websites, Social Media, SEO & Beveiliging. Datum: Plaats: stef@claimyouraim.com Tel: 06-24447057 Claim Your Aim Vragenlijst Websites, Social Media, SEO & Beveiliging Opdrachtgever Opdrachtnemer Bedrijf: Claim Your Aim B.V. Contactpersoon: Msc. S.J.A. Bloo E-mail: stef@claimyouraim.com Tel: 06-24447057

Nadere informatie

copyright 2010 Blinker BV

copyright 2010 Blinker BV copyright 2010 Blinker BV H1 Inleiding... 2 H2 Het belang van sociale media en e-mail... 3 2.1 Social media en e-mail grote potentie... 3 2.2 E-mail: het grootste online direct marketingkanaal... 4 2.3

Nadere informatie

Handleiding (Internationale) Zoekmachine & Portal Marketing

Handleiding (Internationale) Zoekmachine & Portal Marketing Handleiding (Internationale) Zoekmachine & Portal Marketing http://twitter.com/#!/geertnijkamp http://nl.linkedin.com/in/geertnijkamp www.alcius.com International Business Development 1 Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

MOBILE De mogelijkheden van mobile apps

MOBILE De mogelijkheden van mobile apps MOBILE De mogelijkheden van mobile apps Gemak dient de mens INHOUD Apps zorgen voor gebruikersgemak 2 The future is mobile 3 De groei van apps 4 Verwachting = nieuwe standaard 4 Van website naar mobiel

Nadere informatie

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers, 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: social media anno nu... 4 1.1 Hoeveel mensen maken er gebruik

Nadere informatie

Project Management Platform

Project Management Platform Project Management Platform DOOR: Tom Toepoel 500626363 BEGELEIDER: Peter Buis COLOFON Auteur: Tom Toepoel Studentnummer: 500626363 Email: tomzoomers@gmail.com Opleidingsinstituur: Hogeschool van Amsterdam

Nadere informatie

Exact Online. Het Nieuwe Verkopen. CRM in de cloud. www.exactonline.be

Exact Online. Het Nieuwe Verkopen. CRM in de cloud. www.exactonline.be Exact Online Het Nieuwe Verkopen CRM in de cloud www.exactonline.be 02 crm in de cloud Inhoud Introductie 1 Managementsamenvatting 4 2 Het belang van CRM 6 3 CRM in de praktijk 8 4 CRM en het verkooptraject

Nadere informatie

Tip: Print dit e-book uit voor optimaal resultaat!

Tip: Print dit e-book uit voor optimaal resultaat! Winnen in Google! Tip: Print dit e-book uit voor optimaal resultaat! Tonny Loorbach 2011 Tonny Loorbach Internet Marketing Universiteit 2 / 54 Voorwoord Toen ik enkele jaren geleden in aanraking kwam met

Nadere informatie

Microsoft Dynamics NAV en SharePoint: de integratie mogelijkheden

Microsoft Dynamics NAV en SharePoint: de integratie mogelijkheden Microsoft Dynamics NAV en SharePoint: de integratie mogelijkheden Veel gebruikers van Microsoft Dynamics NAV (voorheen: Navision) geven aan hun informatievoorziening te willen verbeteren. Na de invoering

Nadere informatie

Gratis website maken. Auteur Rob Dennissen. www.maakjegratiswebsite.nl

Gratis website maken. Auteur Rob Dennissen. www.maakjegratiswebsite.nl Gratis website maken Auteur Rob Dennissen www.maakjegratiswebsite.nl Voorwoord Allereerst wil ik je bedanken en feliciteren met de aanschaf van dit E-book gratis website maken. Je hebt namelijk vertrouwen

Nadere informatie

Content Schrijven & SEO toepassen OTYS Recruiting Technology. Versie 2.0

Content Schrijven & SEO toepassen OTYS Recruiting Technology. Versie 2.0 Content Schrijven & SEO toepassen OTYS Recruiting Technology Versie 2.0 OTYS Recruiting Technology OTYS Academy E: academy@otys.nl Datum 7-8-2013 Adres- en contactgegevens OTYS Nederland Landjuweel 52

Nadere informatie