Basis principes van IA. - Structureren - Organiseren - Labelen - Vindbaar maken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Basis principes van IA. - Structureren - Organiseren - Labelen - Vindbaar maken"

Transcriptie

1 HvA, Blok 1 / Informatie Architectuur Docent / Auke Touwslager 20 november 2007

2 Overzicht - Korte recap: Basis principes & Componenten van IA - Afgelopen weken, facetmap in de praktijk - Organiseren van groeiende informatie - Classificatie systemen: orde in de chaos - Heterogeniteit en homogeniteit van informatie - Organisation schemes: exact & subjectief - Organisation structures: Top-down & Bottom-up HvA > V1 > IA 2007/2008

3 Basis principes van IA - Structureren - Organiseren - Labelen - Vindbaar maken

4 Componenten van IA - Organisatie systemen Hoe categoriseren we informatie (bv. op onderwerp of chronologisch (tijd)) - Labelling systemen Hoe representeren we informatie (bv. Contact Us bevat tel, fax, routebeschrijving etc.) - Navigatie systemen Hoe door de informatie browsen of bewegen (bv. klikken door een hierarchie) - Zoek systemen Hoe zoeken van informatie (bv. zoekterm in een index)

5

6

7

8 Organiseren van Informatie - Informatie neemt alleen maar toe, we genereren steeds meer, iedere dag, overal in de wereld. - Hoeveel blogs zijn er in de laatste paar jaren bijgekomen, of MySpace pagina s, of sinds dit jaar op Facebook? - De vraag is dan ook hoe moeten we daar mee omgaan om er nog iets aan te hebben, en liefst nog vindbaar maken in die grote brij.

9 Belang van IA

10 Organiseren van informatie - Moeten we het wiel opnieuw uitvinden? Ongemerkt komen we dan toch weer uit bij de methodes van de mensen die bibliotheken organiseren. - "Hoe labellen we deze content?" (Denk maar aan genres: Thriller, Roman etc.) en - "Is er een bestaande classificatie schema dat we kunnen gebruiken?" (Denk maar aan leeftijd groepen, kinderen onder de 12 jaar, volwassenen etc.)

11 Classificatie systemen - We gebruiken classificatie systemen om orde in de 'chaos' te scheppen. Classificatie systemen zijn gebaseerd op taal, en probleem met taal is dat er meerdere manieren van interpretatie is. Dit maakt het moeilijk om direct duidelijk te zijn.

12 Classificatie systemen - Denk bijvoorbeeld aan het woord "bank" als label wat meerdere betekenissen heeft: - Financiele instelling - Meubelstuk - Afgeplatte verhoging van de bodem van bijvoorbeeld een zee

13 Classificatie systemen - Gebruiken we woorden voor categorieen dan wordt het probleem alleen maar groter: - Als we tomaten nemen dat is de definitie "een fruit wat gebruikt wordt als groente, en wat botanisch gezien een bes is. Wat is het nou?

14 Classificatie systemen - Als we vervolgens denken aan informatie systemen waar onderwerpen en functies centraal staan. Hoe zit het daar mee? - Voorbeeld: Als we het hebben over "Alternatieve geneeskunde", moeten we het dan onder "Filosofie" of "Geloof" of "Gezondheid & Medicijnen" of onder alle categoriseren? Waar moet je gaan kijken om het te vinden?

15 Heterogeniteit en homogeniteit van informatie - Informatie komt vaak in een grote schoenendoos: bestanden, persberichten, foto's noem maar op. Dit maakt het lastig om een enkele gestructureerde classificatie systeem zoals in een bibliotheek voor te gebruiken. Er bestaan twee uitersten hoe divers de inhoud van zo'n schoenendoos is.

16 Heterogeniteit en homogeniteit van informatie - Heterogeniteit refereert naar een object of een collectie die samengesteld is uit ongerelateerde objecten. - Voorbeeld: de groentensoep van je oma die elke keer bestaat uit allerlei groente, vlees, onbekende kruiden, restjes. - Homogeniteit betekent in zijn algemeenheid samengesteld uit gelijke of identieke elementen. - Voorbeeld: Snickers zijn homogeen, ze zien er allemaal hetzelfde uit en smaken allemaal hetzelfde.

17 Heterogeniteit en homogeniteit van informatie - Bibliotheken zijn voorbeelden van relatief homogeen. Ze organiseren en geven toegang tot boeken. Ze geven geen toegang tot de hoofdstukken of een set van boeken. Het geeft ook geen toegang tot tijdschriften of video's. - Deze homogeniteit maakt het makkelijk om een enkele gestructureerde classificatie systeem te gebruiken.

18 Heterogeniteit en homogeniteit van informatie - Elk boek heeft een record in de catalogus met de details van: - auteur - titel - onderwerp

19 Heterogeniteit en homogeniteit van informatie - Om terug te komen bij websites: vaak heel heterogeen, van bestanden in verschillende formaten tot links die naar alle kanten en/of onderdelen gaan, videos gaan samen met text bestanden en andersom.

20 Heterogeniteit en homogeniteit van informatie - Een ander probleem is dat iedereen een eigen manier van organiseren heeft. Ooit iets geprobeerd te vinden op iemand anders zijn computer? - Daarom is het belangrijk om naar de uitendelijke gebruikers groepen te kijken: welke labels (hoe noemen ze wat) gebruiken ze en hoe navigeren ze? - Zoals ze ook zeggen: one site does not fit all! Meerdere navigatie paden aan bieden (meerdere wegen naar rome).

21 Organisation systems - We hebben het al gehad over de organisation systems als component van IA: - Deze zijn samengesteld uit organisation schemes en organisation structures. - Een organisation scheme definieert de gedeelte karakeristieken (tijd, locatie, onderwerp etc) van de content elementen - Een organisation structure definieert de types van relaties tussen content elementen en groepen.

22 Organisation schemes - We navigeren elke dag door organisation schemes, van telefoon boeken tot supermarkten en televisie programma's. Voorbeeld: Een nummer van een bekende is sneller gevonden dan popcorn in een supermarkt. 2 verschillende schemes: ene is op alfabet, de andere gericht op onderwerp en taken.

23 Organisation schemes - Er zijn exacte organisation schemes en ambiguous / subjectieve schemes. - Het genoemde voorbeeld van alfabet is exact, terwijl die van de supermarkt dus ambiguous / subjectief is.

24 Exacte organisation schemes - Dit zijn heldere, doelgerichte indelingen. De gebruiker moet precies weten wat ie zoekt (bv de naam van de loodgieter in de telefoongids) - Alfabetisch Met behulp van 26 Letters voor het organiseren van content: - encyclopedieen, index van warenhuizen, telefoonboeken etc.

25

26 Exacte organisation schemes - Chronologisch Sommige types van informatie lenen zichzelf voor organiseren op tijd: - Pers berichten, televisie gidsen, historische feiten Let wel op dat hier vaak een combinatie van organisation schemes nodig is (categorie, geografie of met keywords)

27 Exacte organisation schemes - Geografisch Plaats is vaak een belangrijk eigenschap van informatie: - Nieuws, weer noem maar op. Zeker met mobiele apparaten neemt dat alleen maar toe. Geografische organisation schemes zijn makkelijk tenzij het gaat om grens problemen :)

28 Ambiguous organisation schemes - Subjectieve organisation schemes: categorieen waar exacte definities niet gelden. Denk maar aan de tomaten! - Topic / onderwerp - Encylopedia, Goudengids (ipv naam van loodgieter), producten site (Sony) Belangrijk is om rekening te houden met nu en de toekomst, om ruimte te hebben om te kunnen groeien (verfijnen)

29 Ambiguous organisation schemes - Task / taak Taak georienteerde organisation schemes: processen, functies en taken. Toepasbaar wanneer users een paar belangrijke taken willen uitvoeren. Veel software applicatie hebbn deze opzet. - e-commerce sites, intranet. Vaak in combinatie met organisation schemes zoals topic navigatie systemen (Denk aan ebay)

30

31 Ambiguous organisation schemes - Audience / publiek Als er twee of meer duidelijk defineerbare publieksgroepen zijn, dan kan een publiek specifieke organisation scheme slim zijn. Terugkomende bezoekers kunnen hun gedeelte van de site bookmarken en de inhoud van de site past beter bij de doelgroep. Voordeel is dat er een soort mini sites onstaan, omdat de inhoud in kleinere blokken wordt opgebroken. - dell.com (Home & home office, Small Business, Medium Business etc)

32

33 Ambiguous organisation schemes - Metaphor / metafoor - Vaak gebruikt voor informatie systemen voor kinderen. Gebruik van (visuele) metaforen.

34 Ambiguous organisation schemes - Hybrids / hybriden De kracht van een pure organisation scheme komt naar boven als deze een simpel mentaal model bied aan de gebruikers. Mensen begrijpen sneller een audience of topical organisation. - We zien deze schemes wel terug naast elkaar, in de navigatie. Goede universiteit sites bieden bv zowel een audience als apart een topical scheme aan. Bijna nooit door elkaar.

35 Organisation Structures - We hebben nu zogenaamde schemes / schema's gehad, hoe zit het met de structuren? Structuren definieren de belangrijkste manieren hoe we als gebruikers kunnen navigeren. Hier staat de gebruiker ook maar zelden bij stil, hij of zij 'loopt' er vanzelf doorheen.

36 Organisation Structures - Hierarchy: Top-Down Approach De basis van vrijwel alle goeie informatie architecturen is een goed ontworpen hierarchy / hierarchie ook wel genoemd taxonomy / taxonomie. - Familie bomen zijn hierarchisch, ons leven was ook al ingedeeld volgens koningschappen, klasse, en soorten (biologisch) - We delen boeken op in hoofdstukken en in secties en in paragrafen en in zinnen en in woorden en letters.

37 Organisation Structures - Taxonomy: hierarchische sortering van categorieen binnen een user interface van een informatie systeem. - Voorbeeld: Ebay, Marktplaats, Producten gedeelte Philips site.

38

39 Organisation Structures - Kortom, het maakt ons leven een stuk gemakkelijker. - En dat van de IA: het bied snel grip op het doel van de site zonder door heel een lang content indexering proces. voor nodig te hebben. Je kan nml. beginnen met het identificieren van de belangrijkste content areas en mogelijke organisation schemes die toegang gaan geven op de inhoud.

40 Organisation Structures - Database Model: Bottom-Up Approach

Overzicht HvA > V1 > IA 2008/2009

Overzicht HvA > V1 > IA 2008/2009 HvA, Blok 1 / Informatie Architectuur Docent / Auke Touwslager 03 september 2008 Overzicht HvA > V1 > IA 2008/2009 Overzicht - Belang van IA - Basis principes van IA: Structureren, Organiseren, Labelen

Nadere informatie

Overzicht HvA > V1 > IA 2008 /2009

Overzicht HvA > V1 > IA 2008 /2009 HvA, Blok 2 / Informatie Architectuur Docent / Auke Touwslager 10 november 2008 Overzicht HvA > V1 > IA 2008/2009 Overzicht - Even voorstellen - Introductie vak - opdrachten & lesprogramma - Doel van het

Nadere informatie

- Informatie ontwerper, architect & onderzoeker - Design & concept voor slimme, eenvoudige

- Informatie ontwerper, architect & onderzoeker - Design & concept voor slimme, eenvoudige HvA, Blok 1 / Informatie Architectuur Docent / Auke Touwslager 13 november 2007 Overzicht - Even voorstellen - Introductie vak - opdrachten & lesprogramma - Doel van het vak - IA een definitie: wat wordt

Nadere informatie

Document. Inge Pelt Laura Bosch Linda van Ophem V1CC2

Document. Inge Pelt Laura Bosch Linda van Ophem V1CC2 Document Verbetering IA Marktplaats m.b.t. Design Inge Pelt Laura Bosch Linda van Ophem V1CC2 onderzoek Wat is design voor mij en voor het team? Mindmaps van ons individueel: Inge 2 Linda Overeenkomsten

Nadere informatie

informatie architectuur lesweek 4 IAM V1. 2010-2011

informatie architectuur lesweek 4 IAM V1. 2010-2011 informatie architectuur lesweek 4 IAM V1. 2010-2011 vandaag labels metadata tags search informatie architectuur vijf stappen 1. content categoriseren 2. hiërarchie aanbrengen 3. rubrieken en content soorten

Nadere informatie

marktplaats.nl Uitbreiding/verbeteringsplan

marktplaats.nl Uitbreiding/verbeteringsplan marktplaats.nl Uitbreiding/verbeteringsplan informatiearchitectuur 2007 Jan van Dommelen Jochem Nauta Quang Tran V1CC3 inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Introductie...3 1.2 Project toelichting...3 1.3

Nadere informatie

Advertentie plaatsen Stap 4 Onderzoek Concurenten Marktplein Bijzondere functies... 15

Advertentie plaatsen Stap 4 Onderzoek Concurenten Marktplein Bijzondere functies... 15 Stap 1 - Mindmaps... 3 Mindmap Design Gerben... 3 Mindmap Liset... 4 Mindmap Mark... 5 Gezamelijke mindmap... 6 Stap 2 Onderzoek design... 7 Resultaten met zoekterm Design... 7 Moodboard advertenties op

Nadere informatie

Stap 1: Mindmap design. Wat is design volgens Marktplaats. Wat is design volgens Judith. Informatie Architectuur Design op marktplaats

Stap 1: Mindmap design. Wat is design volgens Marktplaats. Wat is design volgens Judith. Informatie Architectuur Design op marktplaats Stap 1: Mindmap design Informatie Architectuur Wat is design volgens Marktplaats Wat is design volgens Judith Stap 2: Onze bevindingen. Informatie Architectuur Analyse van www.marktplaats.nl Design heeft

Nadere informatie

informatie architectuur 9 december 2010 IAM V1. 2010-2011

informatie architectuur 9 december 2010 IAM V1. 2010-2011 informatie architectuur 9 december 2010 IAM V1. 2010-2011 IAM informatie architectuur Herkennen, structureren en vindbaar maken van informatie. IAM informatie architectuur Herkennen, structureren en vindbaar

Nadere informatie

Informatie Architectuur

Informatie Architectuur Informatie Architectuur D-reizen.nl ziet een toename van klanten in de leeftijd tot 19 jaar die door heel het jaar online vakanties boeken. Deze vakanties zijn vaak een combinatie aanbieding van vervoer

Nadere informatie

informatie architectuur samenvatting hoorcolleges V1 blok 1 september / oktober 2010

informatie architectuur samenvatting hoorcolleges V1 blok 1 september / oktober 2010 informatie architectuur samenvatting hoorcolleges V1 blok 1 september / oktober 2010 Dit document Deze PDF bevat de samenvatting van de hoorcolleges Informatie Architectuur V1 van september en oktober

Nadere informatie

INFORMATIEARCHITECTUUR DESIGN EN MARKTPLAATS

INFORMATIEARCHITECTUUR DESIGN EN MARKTPLAATS INFORMATIEARCHITECTUUR DESIGN EN MARKTPLAATS HOW TO MAKE IT BETTER FOR THE USER? Priscilla Roos van Raadshooven Marcel Jansen V1CC1 26 oktober 2007 1 Inhoudspagina Inhoudspagina 2 Inleiding 3 Design Marktplaats

Nadere informatie

informatie architectuur Hoorcollege 16 september 2009 IAM V1. 2010-2011

informatie architectuur Hoorcollege 16 september 2009 IAM V1. 2010-2011 informatie architectuur Hoorcollege 16 september 2009 IAM V1. 2010-2011 vandaag structureren navigatie schema s IAM informatie architectuur Herkennen, structureren en vindbaar maken van informatie. verzameling

Nadere informatie

Inhoud! Taak 1.3.6 Joomla en zo Door Paul van der Linden. Taak 1.3.6 Joomla en zo

Inhoud! Taak 1.3.6 Joomla en zo Door Paul van der Linden. Taak 1.3.6 Joomla en zo Inhoud! Taak 1.3.6 Joomla en zo Inhoud!... 1 Voorwoord... 2 Joomla 1.5...3 Website...4 Menu s...5 Artikelen...6 Componenten...7 Extensies...8 Tools...9 Conclusie... 10 Bronvermelding... 11 1 Voorwoord

Nadere informatie

De voordelen van Drupal

De voordelen van Drupal Drupal is een open source Content Management System (CMS). Daarnaast kun je Drupal zien als een framework, dit betekent dat je modules (oftewel mini-applicaties) kunt implementeren in je installatie van

Nadere informatie

WEBSITE SCAN Vrijblijvend advies

WEBSITE SCAN Vrijblijvend advies WEBSITE SCAN Vrijblijvend advies IBAN: NL57ABNA0479025207 Inleiding: Wij hebben uw website op diverse facetten geanalyseerd en hier een bondig rapport voor geschreven. Door het uitvoeren van onderstaande

Nadere informatie

De Kleine WordPress Handleiding

De Kleine WordPress Handleiding Introductie Dit is geen uitgebreide handleiding om een WordPress website of blog mee te bouwen. Het is ook geen overzicht van alle aspecten die een WordPress website zo bijzonder maken en geen verhandeling

Nadere informatie

Handleiding Wordpress

Handleiding Wordpress Handleiding Wordpress Inhoudsopgave 1. Inloggen 2. Berichten en Pagina s 3. Afbeeldingen en video s 4. Weblinks 1. Inloggen 1.1 Inloggen bij Wordpress We starten met het inloggen op je WordPress gebaseerde

Nadere informatie

Software Design Document

Software Design Document Software Design Document PEN: Paper Exchange Network Software Engineering groep 1 (se1-1415) Academiejaar 2014-2015 Jens Nevens - Sander Lenaerts - Nassim Versbraegen Jo De Neve - Jasper Bevernage Versie

Nadere informatie

Klik&Steen Dashboard. Wat zijn nou interessante statistieken bij websites?

Klik&Steen Dashboard. Wat zijn nou interessante statistieken bij websites? Klik&Steen Dashboard Wat zijn nou interessante statistieken bij websites? Inleiding Dit document dient als onderzoek naar de statistieken die interessant zijn om te laten zien in het dashboard van Klik&Steen.

Nadere informatie

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer 01/05 Websites Nederland over Mobile marketing Mabelie Samuels internet marketeer 02/05 Mobile marketing Kunt u zich uw eerste mobiele telefoon nog herinneren? Die van mij was een Motorola, versie onbekend,

Nadere informatie

Websites aanpassen. Voor iedereen.

Websites aanpassen. Voor iedereen. Websites aanpassen. Voor iedereen. Teksten aanpassen en afbeeldingen toevoegen. Links naar andere pagina s of documenten. Pagina s toevoegen, kopiëren en verplaatsen. Ondersteuning voor meerdere talen.

Nadere informatie

Hieronder vindt u een aantal tips die kunnen helpen de vindbaarheid te verbeteren:

Hieronder vindt u een aantal tips die kunnen helpen de vindbaarheid te verbeteren: Zoekmachine tips In dit document wordt een aantal tips gegeven om de vindbaarheid van uw website in zoekmachines te verbeteren. Hiermee zou u er voor kunnen zorgen dat u site hoger in de zoekresultaten

Nadere informatie

PiCarta, Online Contents, NCC (Nederlandse Centrale Catalogus) Je kunt alle PiCarta subbestanden tegelijk doorzoeken, maar ook afzonderlijk.

PiCarta, Online Contents, NCC (Nederlandse Centrale Catalogus) Je kunt alle PiCarta subbestanden tegelijk doorzoeken, maar ook afzonderlijk. ZOEKEN IN PICARTA PiCarta, Online Contents, NCC (Nederlandse Centrale Catalogus) Je kunt alle PiCarta subbestanden tegelijk doorzoeken, maar ook afzonderlijk. EENVOUDIG ZOEKEN GEAVANCEERD ZOEKEN ZOEKGESCHIEDENIS

Nadere informatie

Design rationale document. Rabobank.com

Design rationale document. Rabobank.com Design rationale document Rabobank.com Inhoudsopgave 3 4 5 14 Inleiding Design values Algemene rationale Styleguide 2 Inleiding In dit document zijn de ontwerpuitgangspunten vastgelegd voor de vernieuwde

Nadere informatie

informatie architectuur lesweek 4 IAM V

informatie architectuur lesweek 4 IAM V informatie architectuur lesweek 4 IAM V1. 2009-2010 vandaag tags metadata controlled vocabulary search IAM informatie architectuur Herkennen, structureren en vindbaar maken van informatie. containerbegrip

Nadere informatie

Les 6 VID V2. Branding, metaforen & sfeer. You never get a second chance to make a first impression

Les 6 VID V2. Branding, metaforen & sfeer. You never get a second chance to make a first impression Les 6 VID V2 Branding, metaforen & sfeer You never get a second chance to make a first impression It is always better to be looked at than over-looked Mae West Branding Brand is Engels voor merk. Oorspronkelijk

Nadere informatie

Jouw bedrijf in 3 stappen bovenin Google Whitepaper online vindbaarheid versie augustus 2012

Jouw bedrijf in 3 stappen bovenin Google Whitepaper online vindbaarheid versie augustus 2012 Jouw bedrijf in 3 stappen bovenin Google Whitepaper online vindbaarheid versie augustus 2012 Whitepaper Online vindbaarheid Allebedrijvenin augustus 2012 Pagina 1 Een woord vooraf Je hebt een prachtige

Nadere informatie

Het SEESCOA project; jouw user interface, altijd en overal

Het SEESCOA project; jouw user interface, altijd en overal Het SEESCOA project; jouw user interface, altijd en overal Kris Luyten Karin coninx 17 januari 2002 Samenvatting De informatica kende een ware revolutie voordat men tot de desktop PC gekomen is. 20 jaar

Nadere informatie

Bronnen design BIG IA. Bronnen: conversie 13-03-13. Hoorcollege 13 maart 2013

Bronnen design BIG IA. Bronnen: conversie 13-03-13. Hoorcollege 13 maart 2013 Bronnen design In het kort: ontwerpen van webshop vanuit de gebruiker - adpearance.com http://adpearance.com/blog/designing-for-ecommerce-know-your-audience BIG IA Hoorcollege 13 maart 2013 Online Marketing:

Nadere informatie

1. ONTWIKKEL EEN MOBIELE VERSIE

1. ONTWIKKEL EEN MOBIELE VERSIE 1. ONTWIKKEL EEN MOBIELE VERSIE Het is een misvatting om te denken dat een webshop die ontwikkeld is als desktopsite, ook goed werkt voor mobiele gebruikers. Integendeel, je moet de website optimaliseren

Nadere informatie

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. HetSchoolvoorbeeld 2.1. Websites voor het onderwijs. Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. HetSchoolvoorbeeld 2.1. Websites voor het onderwijs. Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp HetSchoolvoorbeeld.nl Websites voor het onderwijs Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.1 Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.1 Pagina 1 Inhoud 1 Opbouw van

Nadere informatie

Informatie Architectuur Het hele jaar Lowlands. Neslihan Igdeli Studentnummer: 500532696 Klas: V1CMD5 Datum: 31 oktober 2011 Versienummer: 0,1

Informatie Architectuur Het hele jaar Lowlands. Neslihan Igdeli Studentnummer: 500532696 Klas: V1CMD5 Datum: 31 oktober 2011 Versienummer: 0,1 Informatie Architectuur Het hele jaar Lowlands Neslihan Igdeli Studentnummer: 500532696 Klas: V1CMD5 Datum: 31 oktober 2011 Versienummer: 0,1 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Het concept...4 Beschrijving

Nadere informatie

SEO SCAN. evolveconsulting.nl. Uitgevoerd door: Content Stream. SEO specialist: Erik Pols

SEO SCAN. evolveconsulting.nl. Uitgevoerd door: Content Stream. SEO specialist: Erik Pols SEO SCAN evolveconsulting.nl Uitgevoerd door: Content Stream SEO specialist: Erik Pols Datum: 14/9/2015 Inleiding Voor u ligt de gepersonaliseerde SEO scan van uw website. Dit rapport is ingedeeld in drie

Nadere informatie

Maak het bruikbaar fesival, 5 September 2017

Maak het bruikbaar fesival, 5 September 2017 Maak het bruikbaar fesival, 5 September 2017 Jacqueline Ceulemans - de Zoete Channelmanager gemeente Den Haag Verantwoordelijkheden: Daphne Shinn Onlinecontentspecialist sinds 2007 Online adviseur bij

Nadere informatie

Release notes Dashboard c.q. Mosaic 1.2.6

Release notes Dashboard c.q. Mosaic 1.2.6 Release notes Dashboard c.q. Mosaic 1.2.6 Copyright 2016 Swing Dashboard/Mosaic Swing Dashboard/Mosiac is een product van ABF Research Algemeen Algemene functies in menu De volgende aantal algemene functies

Nadere informatie

Rapporten. Labels en Rapporten in Atlantis 1. Atlantis heeft twee manieren om output te genereren: 1. labels 2. rapporten (reports)

Rapporten. Labels en Rapporten in Atlantis 1. Atlantis heeft twee manieren om output te genereren: 1. labels 2. rapporten (reports) Labels en Rapporten in Atlantis 1 Atlantis heeft twee manieren om output te genereren: 1. labels 2. rapporten (reports) Rapporten Een rapport is eigenlijk altijd een tekst bestand, die vorm wordt gegeven

Nadere informatie

Het is duidelijk waar je bent en waar je naartoe kunt gaan als je een link aanklikt.

Het is duidelijk waar je bent en waar je naartoe kunt gaan als je een link aanklikt. 1. Webshop Bol.com 1. Herkenbaarheid De site is duidelijk, je ziet linksboven Bol.com staan en er staan ook de speciaal geselecteerde spullen en de aanbiedingen. Je kan alleen niet zien van wie de website

Nadere informatie

Document. Design Op Marktplaats.nl

Document. Design Op Marktplaats.nl Document Design Op Marktplaats.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Wat is design?... 4 Conclusie design... 5 Design op Marktplaats.nl... 6 Conclusie design op Marktplaats.nl... 8 Moodbord

Nadere informatie

XHTML. een website bouwen. Vergelijk met: een huis bouwen. Dadelijk de stenen metselen, of. Hoe begin je er aan? Wat is stap 1?

XHTML. een website bouwen. Vergelijk met: een huis bouwen. Dadelijk de stenen metselen, of. Hoe begin je er aan? Wat is stap 1? 1010110101110001010 een website bouwen Vergelijk met: een huis bouwen. Dadelijk de stenen metselen, of eerst? Hoe begin je er aan? Wat is stap 1? 1010110101110001010 een website bouwen Ik heb een concept.

Nadere informatie

Handleiding aangepaste rapporten

Handleiding aangepaste rapporten Handleiding aangepaste rapporten Inhoudsopgave 1. Wat zijn aangepaste rapporten?... 3 2. Naar welke statistieken kijk je eigenlijk?... 4 3. Hoe stel je aangepaste rapporten in?... 7 4. Gebruik je tabbladen

Nadere informatie

Google, een korte inleiding Zoektips binnen Google SEO en SEA Verbeter de vindbaarheid van uw site Wat u kunt doen zonder website Tips en trends

Google, een korte inleiding Zoektips binnen Google SEO en SEA Verbeter de vindbaarheid van uw site Wat u kunt doen zonder website Tips en trends Google, een korte inleiding Zoektips binnen Google SEO en SEA Verbeter de vindbaarheid van uw site Wat u kunt doen zonder website Tips en trends Vragenronde Afsluiting Uw zoekopdracht begint lang voordat

Nadere informatie

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/20358 holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/20358 holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/20358 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Witsenburg, Tijn Title: Hybrid similarities : a method to insert relational information

Nadere informatie

Gebruikershandleiding GO search 2.0

Gebruikershandleiding GO search 2.0 Gebruikershandleiding GO search 2.0 1 Gebruikershandleiding Product: GO search 2.0 Documentversie: 1.1 Datum: 2 februari 2015 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van GemeenteOplossingen worden

Nadere informatie

Online adverteren? Een geweldige kans! Meer klanten en minder kosten, als je weet wat je doet

Online adverteren? Een geweldige kans! Meer klanten en minder kosten, als je weet wat je doet Online adverteren? Een geweldige kans! Meer klanten en minder kosten, als je weet wat je doet Doelen bepalen Webwinkel--> bedankt voor uw bestelling pagina of ecommerce Groothandel> onze dealer pagina

Nadere informatie

Wat je moet weten over jouw website. Berichten

Wat je moet weten over jouw website. Berichten Wat je moet weten over jouw website Berichten Inleiding Inleiding Soms is het verwarrend... pagina's en berichten, categorieën en tags... En hoe krijg je die in je menu? Met dit document hoop ik daar wat

Nadere informatie

Paper Z811-3 Content en Distributie

Paper Z811-3 Content en Distributie Instituut voor Media en Informatie Management Paper Z811-3 Content en Distributie Paper Erik de Groot, ZV11 Docent Raoul Boers 27-03-2009 Inhoud Paper Metadata The narrow view Verdrinken in een informatiestroom

Nadere informatie

Pieter Geneugelijk 4H3

Pieter Geneugelijk 4H3 Pieter Geneugelijk 4H3 Opdracht 1 www.ad.nl : Geeft het AD mij voldoende juiste en actuele informatie? Ja het AD beschikt over actuele informatie en de juistheid ervan. Cijfer: 8 Tip: Iets minder drukke

Nadere informatie

DIGITALE FOTO'S O V E R Z I C H T E L I J K B E W A R E N

DIGITALE FOTO'S O V E R Z I C H T E L I J K B E W A R E N Een digitale fotoverzameling is al snel een redelijk onoverzichtelijke bende. Waarbij u uzelf af zou kunnen vragen: "Hoe kan ik mijn digitale foto's overzichtelijk bewaren?" Een digitale camera is allang

Nadere informatie

YouTube handleiding voor de Groenteman

YouTube handleiding voor de Groenteman YouTube handleiding voor de Groenteman In deze speciale YouTube handleiding voor de groenteman leest u informatie over wat dit sociale medium precies inhoudt en hoe u als groente en/of fruitspecialist

Nadere informatie

OOR & Lowlands Informatie Architectuur. Juliske Hummel Klas V Versie 1

OOR & Lowlands Informatie Architectuur. Juliske Hummel Klas V Versie 1 OOR & Lowlands Informatie Architectuur Juliske Hummel 500675211 juliske.hummel@hva.nl Klas V1-04 31-10-2013 Versie 1 2 INDEX Debriefing 3 Aanpak 4 OOR 5 Sitemap 6 LoFi s Home 7 HiFi Home 8 LoFi s Artikelen

Nadere informatie

Verdien model. Affiliate marketing

Verdien model. Affiliate marketing Verdien model Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen met je site. Als je slim bent gebruik je alle manieren zo kan je op zo veel mogelijk manieren geld uit je site halen. Al deze manieren

Nadere informatie

Uw website optimaliseren voor zoekmachines

Uw website optimaliseren voor zoekmachines Uw website optimaliseren voor zoekmachines Waarom zou je optimaliseren? Met een goede website of goed product ben je er nog niet. Wanneer je product of dienst namelijk niet bekend is bij de gebruiker,

Nadere informatie

WHITEPAPER. Wat is een. Responsive website? Voordelen van een. Responsive website? Hoe start je met een. Responsive website? RESPONSIVE WEBSITES

WHITEPAPER. Wat is een. Responsive website? Voordelen van een. Responsive website? Hoe start je met een. Responsive website? RESPONSIVE WEBSITES WHITEPAPER RESPONSIVE WEBSITES Wat is een Responsive website? Voordelen van een Responsive website? Hoe start je met een Responsive website? INTRODUCTIE Met het downloaden van deze whitepaper kunnen we

Nadere informatie

WordPress Handleiding

WordPress Handleiding Algemene Informatie Disclaimer: Bij het samenstellen van dit boek is de grootst mogelijke zorg besteed aan de juistheid van de opgenomen informatie. Wij kunnen echter niet verantwoordelijk gesteld worden

Nadere informatie

informatie architectuur herkansing eindopdracht rondleiding app voor het stedelijk museum

informatie architectuur herkansing eindopdracht rondleiding app voor het stedelijk museum informatie architectuur herkansing eindopdracht rondleiding app voor het stedelijk museum Het Stedelijk Museum is een internationaal instituut in Amsterdam, gewijd aan moderne en hedendaagse kunst en vormgeving.

Nadere informatie

WERKEN MET INHOUDSTYPES. SharePoint 2013 - Inhoudstypes FACTSHEET

WERKEN MET INHOUDSTYPES. SharePoint 2013 - Inhoudstypes FACTSHEET WERKEN MET INHOUDSTYPES SharePoint 2013 - Inhoudstypes FACTSHEET Wat is een Inhoudstype? DEFINITIE Een Inhoudstype (Content Type) is een set met verschillende eigenschappen. Deze eigenschappen definiëren

Nadere informatie

Informatie Architectuur

Informatie Architectuur Informatie Architectuur Ontwerpdocumentatie Vincent van Stralen Lennart Kors Tijmen Overman V1cc2 Inleiding Van D-Reizen.nl naar J-Reizen.nl D-Reizen.nl ziet een toename van klanten in de leeftijd tot

Nadere informatie

ECM - Enterprise Content Management. Daniel Kucharski

ECM - Enterprise Content Management. Daniel Kucharski ECM - Enterprise Content Management Daniel Kucharski IT vraagstukken in de KMO Nood aan gebruiksvriendelijke software afgestemd op specifieke behoeften Geen grote investering in software en hardware Typische

Nadere informatie

Content Management Systeem Specifieke modules van het Steenstra CMS 2011

Content Management Systeem Specifieke modules van het Steenstra CMS 2011 Content Management Systeem Specifieke modules van het Steenstra CMS 2011 2. Overzicht en specificering van additionele modules Naast de basis implementatie is het Steenstra CMS systeem uit te breiden met

Nadere informatie

Alexander Zeh Models & Processes 500681085 21 september 2014 Oscar Trapman V1-06

Alexander Zeh Models & Processes 500681085 21 september 2014 Oscar Trapman V1-06 1 2 Job Story 1 pagina 3 Job Story 2 pagina 6 Job Story 3 pagina 9 Job Story 4 pagina 12 In dit document is een ontwerp te vinden van een deel van de BVA web-app. Er zijn vier ontwerpen gemaakt en die

Nadere informatie

Informatiearchitectuur P14-15 Ontwerpspecificaties Rabb-it avonden mobiele applicatie

Informatiearchitectuur P14-15 Ontwerpspecificaties Rabb-it avonden mobiele applicatie Informatiearchitectuur P14-15 Ontwerpspecificaties Rabb-it avonden mobiele applicatie in opdracht van het Down The Rabbit Hole Festival Bart Oude Elferink Studentnummer 500708575 Docent: Koop Reynders

Nadere informatie

20/11/2015 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE

20/11/2015 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? Stieve Van der Bruggen 1 INHOUD SESSIE 1) Google 2) Wikipedia 3) Waarom de bibliotheek? 4) Efficiënt opzoeken via LIMO 5) Enkele nuttige databanken 6) Enkele oefeningen +

Nadere informatie

Search Engine Optimalisation Rapport mrcreezy.be

Search Engine Optimalisation Rapport mrcreezy.be 1 SEO Rapport www.mrcreezy.be Search Engine Optimalisation Rapport mrcreezy.be Geschreven door Unicmedia 2 SEO Rapport www.mrcreezy.be Inhoudsopgave Inleiding Hoofdstuk 1: Huidige ranking & indexatie (Google)

Nadere informatie

Wanneer je de Apps installeert via de Ipad, vergeet ze dan zeker niet te synchroniseren via itunes met je pc of omgekeerd.

Wanneer je de Apps installeert via de Ipad, vergeet ze dan zeker niet te synchroniseren via itunes met je pc of omgekeerd. Interessante Apps voor de ipad! Wat zijn Apps? Apps = Applications (toepassingen) Applicaties voor mobiele telefoons (iphone) en tablets (ipad) met internetverbinding. Deze Apps zijn verkrijgbaar via de

Nadere informatie

Concept document Kitesurf Spot Elyse Teerink November 15, 2012. Conceptdocument Informatie Architectuur

Concept document Kitesurf Spot Elyse Teerink November 15, 2012. Conceptdocument Informatie Architectuur Conceptdocument Informatie Architectuur Elyse Teerink 500604947 Herkanser Y. Westplat HVA 15/11/2012 1 Inhoudsopgave Inleiding De doelgroep De opdracht In gesprek met kitesurfers Account en inloggen Automatisch

Nadere informatie

Google Site Search De websitezoekfunctie van Google voor uw organisatie

Google Site Search De websitezoekfunctie van Google voor uw organisatie Google Site Search Datasheet Google Site Search De websitezoekfunctie van Google voor uw organisatie Google Site Search Ga voor meer informatie naar: http://www.google.com/enterprise/search/ Wat u ontvangt

Nadere informatie

Les 3: Het maken van pagina s, het menu en het schrijven van een blogpost Pagina s

Les 3: Het maken van pagina s, het menu en het schrijven van een blogpost Pagina s Les 3: Het maken van pagina s, het menu en het schrijven van een blogpost Bij het maken van een blog is het belangrijk dat je er inhoud op plaatst. Dit noemen we content. Alles wat je openbaar op je blog

Nadere informatie

Stella Maris St. Willibrordus. Handleiding site. http://www.wilste.nl

Stella Maris St. Willibrordus. Handleiding site. http://www.wilste.nl Stella Maris St. Willibrordus Handleiding site http://www.wilste.nl Versie 17 februari 2010 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Drupal... 3 1.2 Beknopte handleiding... 4 1.3 Rollen... 4 1.4 Inhoudstypen...

Nadere informatie

Handleiding opmaken Wageningen UR Blog. Oktober 2015

Handleiding opmaken Wageningen UR Blog. Oktober 2015 Handleiding opmaken Wageningen UR Blog Oktober 2015 Voorwoord In deze handleiding is voor beheerders van het Wageningen UR blog template stap voor stap beschreven hoe zij hun blog kunnen inrichten. Bij

Nadere informatie

van het Máxima Medisch Centrum

van het Máxima Medisch Centrum Gebruikershandleiding onderhoud websites van het Máxima Medisch Centrum versie 1.1 Myxt Web Solutions Het Brikzeil 10 5247 LM Rosmalen Telefoon: 073 850 51 85 Email: HUsupport@myxt.nlU MMC web gebruikershandleiding

Nadere informatie

16/02/2016 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE

16/02/2016 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? Stieve Van der Bruggen 1 INHOUD SESSIE 1) Google 2) Wikipedia 3) Waarom de bibliotheek? 4) Efficiënt opzoeken via LIMO 5) Enkele nuttige databanken 6) Enkele oefeningen +

Nadere informatie

SEO WHITEPAPER De belangrijkste SEO ontwikkelingen voor 2018

SEO WHITEPAPER De belangrijkste SEO ontwikkelingen voor 2018 SEO WHITEPAPER De belangrijkste SEO ontwikkelingen voor 2018 Introductie. SEO is al sinds een aantal jaar een van de belangrijkste online marketing activiteiten. En terecht, want iedereen wil beter gevonden

Nadere informatie

PROJECT INTERACTIEVE MULTIMEDIA ASSIGNMENT 3 BESCHRIJVING

PROJECT INTERACTIEVE MULTIMEDIA ASSIGNMENT 3 BESCHRIJVING PROJECT INTERACTIEVE MULTIMEDIA ASSIGNMENT 3 Maarten Hoogendoorn mhn296 Eric Nieuwenhuijsen enn430 BESCHRIJVING Voor opdracht 2 willen wij een interactief videospel maken dat gebruik maakt van de data

Nadere informatie

Uw website gebruiksvriendelijk, vindbaar en toegankelijk

Uw website gebruiksvriendelijk, vindbaar en toegankelijk Uw website gebruiksvriendelijk, vindbaar en toegankelijk! Training PGOsupport!! 14 april 2014! Jaap van de Putte Programma 10.00-12.30 Kennismaking Usability / Findability / Accessibility 13.15-16.30 Van

Nadere informatie

Gratis e-book Checklist Webteksten Door René Greve, Webteksten en SEO, (www.renegreve.nl)

Gratis e-book Checklist Webteksten Door René Greve, Webteksten en SEO, (www.renegreve.nl) Dit is versie 2.1 (april 2009) Kijk voor de nieuwste versie op: www.renegreve.nl/e-books/ Copyright: Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van René Greve verveelvoudigd

Nadere informatie

Handleiding: Hoog in Google!

Handleiding: Hoog in Google! Handleiding: Hoog in Google! Iedereen wilt graag dat zijn of haar internetsite als één van de eersten getoond wordt wanneer er in Google wordt gezocht. Dit kun je bereiken via: techniek en content. De

Nadere informatie

Looproute Microsoft OneNote 2010 versie 1.0. Looproute Microsoft OneNote 2010. Inleiding

Looproute Microsoft OneNote 2010 versie 1.0. Looproute Microsoft OneNote 2010. Inleiding 1 Looproute Microsoft OneNote 2010 Inleiding Dit document beschrijft de werking van het computerprogramma Microsoft OneNote (versie 2010) en is bedoeld voor docenten en leerlingen van het basis- en voortgezet

Nadere informatie

Wat zijn de doelstellingen van uw. actief zijn? 28-10-2014. Online marketing: het belang van internet en je website. TenZer niet het eerste idee

Wat zijn de doelstellingen van uw. actief zijn? 28-10-2014. Online marketing: het belang van internet en je website. TenZer niet het eerste idee TenZer niet het eerste idee Online marketing: het belang van internet en je website Workshop 27 oktober 2014 Lead to Sale Creative Photostudio Vallen en opstaan En toen.. TenZer Probeer ervaren ondernemers

Nadere informatie

MASTERCLASS. SharePoint in het Onderwijs

MASTERCLASS. SharePoint in het Onderwijs MASTERCLASS SharePoint in het Onderwijs MASTERCLASS SharePoint in het Onderwijs De drie daagse MASTERCLASS SharePoint in het Onderwijs heeft als doel deelnemers kennis en vaardigheden bij te brengen daar

Nadere informatie

Social Media. De definitie

Social Media. De definitie Social Media De definitie Sociale media is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. Hoofdkenmerken

Nadere informatie

www.westhoekverbeeldt.be

www.westhoekverbeeldt.be Navigatiebalk: Logo WESTHOEK verbeeldt - home: terugkeren naar de homepagina met een introductie op alle functies Contact / info / help: contactgegevens meer informatie over het project hulp bij veel gestelde

Nadere informatie

HANDLEIDING ZOEKMACHINE OPTIMALISATIE

HANDLEIDING ZOEKMACHINE OPTIMALISATIE HANDLEIDING ZOEKMACHINE OPTIMALISATIE Bij het bepalen van nieuwe woorden en teksten voor de zoekmachine moet rekening gehouden worden met de inhoud van de website, en hoe Google websites een rang geeft

Nadere informatie

SELECTEER EEN PAGINA TEMPLATE EN HOOFD VOOR DE PAGINA: Selecteer, in de PAGINA ATTRIBUTEN module rechts naast

SELECTEER EEN PAGINA TEMPLATE EN HOOFD VOOR DE PAGINA: Selecteer, in de PAGINA ATTRIBUTEN module rechts naast OPMAKEN VAN BERICHTEN EN PAGINA S ONE PAGER Berichten en pagina s worden op dezelfde wijze opgemaakt. Voor het opmaken van een bericht ga je in het navigatiemenu (afbeelding rechts) naar BERICHTEN > NIEUW

Nadere informatie

Informatievaardigheden Introductie EndNote

Informatievaardigheden Introductie EndNote Informatievaardigheden Introductie EndNote TU Delft Library Delft University of Technology Challenge the future TU Delft Library HowInformatievaardigheden to find and use scientific / EndNote information

Nadere informatie

Een digitale etalage. Lesdag 3. voor de bibliotheek(collectie) op het web

Een digitale etalage. Lesdag 3. voor de bibliotheek(collectie) op het web Een digitale etalage voor de bibliotheek(collectie) op het web Lesdag 3 Cursus voor openbare bibliotheken uit de provincie Vlaams-Brabant 4 lesdagen van september tot december 2012 Lesgever en cursusmateriaal:

Nadere informatie

Een werkstuk maken Kies je onderwerp Je kiest natuurlijk een onderwerp waar je veel belangstelling voor hebt. Misschien weet je er al veel van, of je

Een werkstuk maken Kies je onderwerp Je kiest natuurlijk een onderwerp waar je veel belangstelling voor hebt. Misschien weet je er al veel van, of je Een werkstuk maken Kies je onderwerp Je kiest natuurlijk een onderwerp waar je veel belangstelling voor hebt. Misschien weet je er al veel van, of je wilt dat nu juist gaan onderzoeken! Ga vervolgens op

Nadere informatie

E-books lenen via de Bibliotheek: versie e-reader

E-books lenen via de Bibliotheek: versie e-reader E-books lenen via de Bibliotheek: versie e-reader Een account maken Om e-books te kunnen downloaden heb u een account nodig bij Bibliotheek.nl.. Start uw internetprogramma en ga naar http://www.bibliotheek.nl/e-books

Nadere informatie

17/02/2017 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE

17/02/2017 HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? INHOUD SESSIE HOE EN WAAR EFFICIËNT ZOEKEN? Stieve Van der Bruggen 2016-2017 1 INHOUD SESSIE 1) Google 2) Wikipedia 3) Waarom de bibliotheek? 4) Efficiënt opzoeken via LIMO 5) Enkele nuttige databanken 6) Nuttige plaatsen

Nadere informatie

LINKEDIN SOCIAL SELLING

LINKEDIN SOCIAL SELLING LINKEDIN SOCIAL SELLING MEER VERKOPEN MET LINKEDIN INHOUD WAAROM SOCIAL SELLING RADARMARKETING EN SOCIAL SELLING DE REIS VAN DE KLANT WAAROM LINKEDIN JOUW SALES PROFIEL SAMEN NETWERKEN SAMENDELEN VIND

Nadere informatie

LIVE PERFORMANCE. Bijlage Onderzoek Social Media. Sander van de Rijt PTTM22

LIVE PERFORMANCE. Bijlage Onderzoek Social Media. Sander van de Rijt PTTM22 LIVE PERFORMANCE Bijlage Onderzoek Social Media Sander van de Rijt PTTM22 Inhoudsopgave Social Media onderzoek Heesakkers & Daniels bestrating 3 Wat is social media? 3 Voor- en nadelen social media 3 Voordelen

Nadere informatie

Stappenplan. De ontwikkeling van een interface doorloopt bij Studio Wolf vier stappen. Deze stappen verduidelijken de weg naar het eindresultaat.

Stappenplan. De ontwikkeling van een interface doorloopt bij Studio Wolf vier stappen. Deze stappen verduidelijken de weg naar het eindresultaat. Stappenplan Een interface is in principe alles wat de communicatie tussen de gebruiker en de computer bepaalt of vorm geeft. Het is het deel van de website of webapplicatie dat de interactie met de gebruiker

Nadere informatie

WebHare Professional en Enterprise

WebHare Professional en Enterprise WebHare Professional en Enterprise Publicatie module Site inrichting handleiding Datum 19 november 2002 Aantal pagina s: 31 Versie: 2.01 Doelgroep Sysops Gebruikers met site aanmaak rechten Gebruikers

Nadere informatie

Omzeil het gebruik van mappen en bestanden over Wiki s en het werken in de 21 e eeuw

Omzeil het gebruik van mappen en bestanden over Wiki s en het werken in de 21 e eeuw Omzeil het gebruik van mappen en bestanden over Wiki s en het werken in de 21 e eeuw In de whitepaper waarom u eigen documenten niet langer nodig heeft schreven we dat het rondmailen van documenten geen

Nadere informatie

Ontwerp documentatie Informatie Architectuur. Door Sander Smit, Tom Oldenburg, Maurits Meester, Jelle Kok V1-TDI2

Ontwerp documentatie Informatie Architectuur. Door Sander Smit, Tom Oldenburg, Maurits Meester, Jelle Kok V1-TDI2 Ontwerp documentatie Informatie Architectuur Door Sander Smit, Tom Oldenburg, Maurits Meester, Jelle Kok V1-TDI2 Inhoud 1.1 Onderzoek jongerensites... 4 Gogo... 4 Startpagina... 4 Bestemmingspagina...5

Nadere informatie

Online adverteren? Een geweldige kans! Meer klanten en minder kosten, als je weet wat je doet

Online adverteren? Een geweldige kans! Meer klanten en minder kosten, als je weet wat je doet Online adverteren? Een geweldige kans! Meer klanten en minder kosten, als je weet wat je doet Doelen bepalen Bepaal online meetbare doelen in Analytics: Webwinkel--> bedankt voor uw bestelling pagina Groothandel>

Nadere informatie

Theorie Toets 1 voor Klas 3

Theorie Toets 1 voor Klas 3 Theorie Toets 1 voor Klas 3 - Pagina 1 Theorie Toets 1 voor Klas 3 Theorie Schrijven voor Print & Web Een goede tekst maken is moeilijk. Tekst-schrijver is daarom ook een beroep. Tekst-schrijvers schrijven

Nadere informatie