BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Ex. artikel 43 Reglement van orde van de raad 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Ex. artikel 43 Reglement van orde van de raad 2013"

Transcriptie

1

2 Gemeente Amersfoort BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Ex. artikel 43 Reglement van orde van de raad 2013 DOCS.nr Nummer Vragen van het raadslid Meijer (SP) inzake Scholen in de Kunst, effecten reorganisatie en toekomstperspectief, gedaan overeenkomstig artikel 43 van het reglement van orde van de raad 2013 (2013, nr. 221; ontvangen d.d. 2 december ANTWOORD van het college (verzonden 7 januari 2014) Inleiding: Recente ontwikkelingen bij Scholen in de Kunst vormen aanleiding om de gemeenteraad gedetailleerd te informeren. Actueler dan in de Raadsinformatiebrieven en De informele bijeenkomst voor raadsleden bij Scholen in de Kunst die in september plaatsvond kan niet in de actuele publieke informatiebehoefte voorzien. Verontrustende berichten bereiken de SP-fractie. Naar verluid zijn zo n 40 medewerkers bij een eventuele ontslagaanvrage betrokken. De bestuurder van Scholen in de Kunst onderhandelt met vakorganisaties over een Sociaal Plan. Deze onderhandelingen zouden moeizaam verlopen. Ook zouden er meer rapporten bestaan dan het BMC-rapport waar in bovenvermelde Raadsinformatiebrieven melding van wordt gemaakt. Hamvraag is en blijft: wat blijft er over van Scholen in de Kunst als de lopende reorganisatie is afgerond? Is er voldoende inhoudelijke basis om te veronderstellen dat de financiële, personele, organisatorische en operationele gevolgen van de lopende reorganisatie een resultaat opleveren dat een verantwoorde verhuizing naar het Eemhuis mogelijk maakt? Het is van levensbelang dat het college grip op het proces heeft. De gemeente Amersfoort is verantwoordelijk voor het uiteindelijke resultaat.

3 Vraag 1: Wat is uw oordeel over het actuele verloop van de reorganisatie bij Scholen in de Kunst met inbegrip van het voorgenomen ontslag van naar verluid - 40 medewerkers? Antwoord 1: De reorganisatie bij Scholen in de Kunst verloopt volgens plan. Op 25 september heeft de directeur/bestuurder, de heer A. Keijzer, in een bijeenkomst waarvoor alle raadsleden waren uitgenodigd, het verloop van de transitie toegelicht. Gebaseerd op het intensieve contact, hebben wij er vertrouwen in dat Scholen in de Kunst met de uitvoering van de reorganisatie een duurzame en toekomstbestendige organisatie realiseert. Overigens gaat het om een voorgenomen deeltijdontslag van gemiddeld 10-15% van de aanstelling, voor ongeveer 27 medewerkers. Zie hierover ook de brief van de directeur/bestuurder van Scholen in de Kunst, de heer A. Keijzer, d.d. 4 december 2013, zoals door de griffie aan alle raadsleden toegezonden. Vraag 2: Kunt u bevestigen dat het gaat om 40 personen die naar het oordeel van de bestuurder, voor ontslag in aanmerking komen en zo niet hoe groot is het aantal personen dan? Antwoord 2: Ongeveer 27 personen komen in aanmerking voor deeltijdontslag, het gaat gemiddeld over 10 15% van hun aanstelling. Zie hierover ook de brief van de directeur/bestuurder van Scholen in de Kunst, de heer A. Keijzer, d.d. 4 december 2013, zoals door de griffie aan alle raadsleden toegezonden. Vraag 3: Is u bekend dat er meer rapporten dan het in de Raadsinformatiebrieven genoemde BMC-rapport bestaan en zo ja welke rapporten zijn dat en hoe luiden de conclusies van deze rapporten? Antwoord 3: De gemeente heeft meerdere malen met bestuurder en raad van toezicht van Scholen in de Kunst over de invulling van de in de raad vastgestelde bezuinigingen gesproken. Deze gesprekken hebben plaatsgevonden op basis van het eerste transitieplan (concept), het auditrapport Duurzame kunsteducatie in Amersfoort van BMC (januari 2013), de aanpassingen in het transitieplan, en het definitieve transitieplan Verbeelden en verbinden, de stad als klant van cultuureducatie ( juni 2013) waarin e.e.a. (met ondersteuning van BMC) heeft geresulteerd. Uw raad is over het proces en het definitieve transitieplan geïnformeerd met raadsinformatiebrief

4 Bureau Kwik Gielen heeft vervolgens in opdracht van Scholen in de Kunst een praktische detailuitwerking gemaakt over het doorvoeren van maatregelen in de bedrijfsvoering, bedoeld voor intern gebruik door Scholen in de Kunst. De inhoud van dit rapport is ons niet bekend. Wij beschouwen dit als onderdeel van de zelfstandige bedrijfsvoering van Scholen in de Kunst. Vraag 4: In hoeverre verloopt het reorganisatieproces in overeenstemming met de adviezen van alle ter zake doende rapporten? Antwoord 4: De reorganisatie bij Scholen in de Kunst wordt op dit moment uitgevoerd op grond van de uitkomsten en aanbevelingen uit het auditrapport Duurzame kunsteducatie in Amersfoort door BMC (januari 2013), zoals verwoord in het transitieplan Verbeelden en Verbinden, de stad als klant van cultuureducatie (juni 2013) van Scholen in de Kunst (zie raadsinformatiebrief ). Vraag 5: Bent u bij de onderhandelingen met de vakbonden over het Sociaal Plan betrokken? Zo ja, hoe beoordeelt u het verloop van de onderhandelingen tot dusver? Zo nee, waarom niet? Antwoord 5: Nee. De gemeente is geen partij bij gesprekken en/of onderhandelingen tussen Scholen in de Kunst en de vakbond. Scholen in de Kunst is een zelfstandige instelling, die verantwoordelijk is voor haar eigen bedrijfsvoering en derhalve een eigen verantwoordelijkheid heeft ten aanzien van haar personeel. Onderhandelingen met de vakbond vormen een verantwoordelijkheid van de directeur/bestuurder van Scholen in de Kunst. De Raad van Toezicht van Scholen in de Kunst ziet hierop toe. Bij reorganisatie of vraaguitval - waarbij meer dan 20 werknemers zijn betrokken - wordt met de vakbond gesproken over een sociaal plan. Scholen in de Kunst is met de vakbonden in gesprek hierover. In de statuten en het bijbehorende reglement (2006) is vastgelegd dat de Raad van Toezicht gerechtigd is om zelfstandig directie/bestuurder, evenals leden van de Raad van Toezicht, te benoemen en wijzigingen in de statuten door te voeren. Het college van B&W heeft hier sinds 2006 niet langer een rol in.

5 Vraag 6: Beschikt u over informatie dat deze onderhandelingen stroef verlopen en zo ja - wat is dan de reden van die stroefheid? Antwoord 6: Nee. De bestuurder van Scholen in de Kunst geeft aan dat gesprekken met de vakbonden worden gevoerd en dat het sociaal plan naar verwachting medio december aan de medewerkers worden voorgelegd. Vraag 7: Bedragen de overheadkosten op dit moment 44% en zo niet hoe hoog is het percentage overheadkosten beargumenteerd dan?[info:7] Antwoord 7: In het auditrapport Duurzame kunsteducatie in Amersfoort van BMC (januari 2013) is inderdaad een percentage van 44% overhead weergegeven. Dit betreft echter de overhead inclusief huisvestingslasten. Daarbij wordt aangegeven dat het overheadcijfer als percentage van de kosten niet heel betrouwbaar is, omdat in het land op zeer verschillende manieren wordt omgegaan met de doorberekening van de huisvestingslasten door gemeenten aan de instellingen. In het rapport Duurzame kunsteducatie in Amersfoort van BMC (januari 2013) wordt een percentage van 30% genoemd voor de overhead exclusief huisvesting. Vraag 8: Vindt u het percentage overheadkosten tegen de achtergrond van het lopende reorganisatieproces verdedigbaar en - zo niet welk deel van de overhead beoordeelt u dan exact als te hoog? Antwoord 8: In genoemd rapport van BMC wordt gesteld dat de kosten van de overhead (exclusief huisvestingslasten) van 30% volgens de benchmark op een gemiddeld niveau (32%) of zelfs relatief laag liggen. Een vergelijking met de kosten van de overhead inclusief huisvestingslasten is niet betrouwbaar (zie antwoord vraag 7). Naar aanleiding van het rapport wordt de komende jaren 25% bezuinigd op de formatie en de overhead, en 35% op de organisatiekosten en algemene kosten. De huisvestingslasten zijn niet beïnvloedbaar. Na de implementatie van deze bezuinigingen blijft het percentage overigens ongeveer gelijk, omdat er ook op de directe kosten wordt bezuinigd. De subsidie van de gemeente is met de bezuinigingen met ,- gedaald. De overheadkosten t.o.v zijn dan gedaald met ,-. Dat betekent dat 61% van de bezuinigingsopgave via verlaging van de overhead wordt gerealiseerd.

6 Vraag 9: Bent u bekend met het verschijnsel dat ontslagen muziekdocenten om begrijpelijke redenen hun leerlingen meenemen naar hun eigen praktijk, waardoor de gevolgen van de reorganisatie de belangen van Scholen in de Kunst juist dreigen te ondermijnen? Antwoord 9: Nee. Het betreft deeltijdontslag voor onbenutte uren van docenten. De bestaande leerlingen blijven gewoon via Scholen in de Kunst les houden. Vraag 10: Wat is uw oordeel over deze problematiek? Antwoord 10: Wij onderkennen het risico van terugloop van leerlingenaantallen als gevolg van de economische recessie en andere maatschappelijke ontwikkelingen. Het goed inschatten van de gevolgen van de reorganisatie en de marktwerking vormen onderdeel van de professionaliteit en bedrijfsvoering van Scholen in de Kunst. Wij blijven dit nauwgezet volgen en blijven hierover in gesprek met Scholen in de Kunst. Vraag 11: Exact welke gevolgen zal de lopende reorganisatie hebben op de grootte van de noodzakelijke nieuwe toestroom van cursisten? Antwoord 11: Scholen in de Kunst geeft hierover aan dat de vraaguitval bij de instrumentale muziekafdeling 2% is, en bij de overige disciplines tussen de 15 en 20% ligt. Omdat het totale volume van deze disciplines aanmerkelijk kleiner en minder arbeidsintensief is dan het instrumentale muziekonderwijs, betreft het hier een beperkt aantal personeelsleden. De reorganisatie naar een marktgerichte organisatie en de samenwerking binnen het Eemhuis is gericht op een positief effect op de toestroom van cursisten. Vraag 12: Welke conclusies verbindt u hieraan met betrekking tot de bezetting van het Eemhuis? Antwoord 12: Omdat het per saldo over een beperkt aantal cursisten gaat heeft dit geen noemenswaardig effect op de bezetting van het Eemhuis.

7 Scholen in de Kunst zal in de toekomst steeds meer als netwerkorganisatie gaan fungeren. Onderdeel daarvan is dat zelfstandige docenten zich in een netwerk aan Scholen in de Kunst verbinden, en daardoor bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van lesruimten en communicatiemogelijkheden. Ook zullen de mogelijkheden om oefenruimten ter beschikking te stellen aan bijvoorbeeld amateurkunstverenigingen en bandjes steeds meer worden uitgenut. Daarmee krijgt het begrip de stad als klant van cultuureducatie een steeds bredere invulling. Met de plannen zoals beschreven in het transitieplan Verbeelden en verbinden, de stad als klant van cultuureducatie (juni 2013) en de samenwerking met de Eemhuis-partners verwacht Scholen in de Kunst dat de bezoekersstromen in de toekomst alleen maar zullen toenemen. Vraag 13: Bent u bereid de Raad op korte termijn via een Raadsinformatiebrief actueel te informeren over de effectiviteit van de lopende reorganisatie bij Scholen in de Kunst en daarin tevens de financiële, personele, organisatorische en operationele gevolgen aan te geven voor de geplande overgang naar het Eemhuis? Antwoord 13: Ja. Zowel ons college als scholen in de Kunst zullen u - net als de afgelopen periode - indien daar aanleiding toe is, actief informeren over de (financiële) ontwikkelingen bij Scholen in de Kunst. Daarnaast zullen wij u begin 2014 informeren over de exploitatie van het Eemhuis. De directeur/bestuurder van Scholen in de Kunst, de heer A. Keijzer, heeft u inmiddels per brief (d.d. 4 december 2013, u door de griffie toegezonden) over de vorderingen van de reorganisatie geïnformeerd.

1. Welke gevolgen heeft het zelfstandig ondernemerschap voor de rechtspositie van het personeel van het Kunstbedrijf?

1. Welke gevolgen heeft het zelfstandig ondernemerschap voor de rechtspositie van het personeel van het Kunstbedrijf? Schriftelijke vragen rechtspositie personeel Kunstbedrijf Arnhem In het ondernemingsplan van het Kunstbedrijf Arnhem wordt uitgegaan van een nieuwe rol voor het bedrijf, die van regisseur. Het kunstbedrijf

Nadere informatie

Scenario s voor muziekonderwijs

Scenario s voor muziekonderwijs Scenario s voor muziekonderwijs in Hengelo Politieke markt 19 mei Aanleiding Cultuurnota (jan 2014) Toekomstvisie muziekschool (sept 2014) Politieke markt 10 februari 2014 Stand van zaken cultuurnota S.v.Z.

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 23 mei 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 23 mei 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Samenkomst gezamenlijke Medezeggenschapsraden STAIJ

Samenkomst gezamenlijke Medezeggenschapsraden STAIJ Samenkomst gezamenlijke Medezeggenschapsraden STAIJ Werken aan evenwicht 21 maart 2013 Agenda Terugblik vorige bijeenkomst december 2012 Aanpak en prioritering Uitkomsten en effecten voor het komende jaar

Nadere informatie

Reglement Raad van Bestuur

Reglement Raad van Bestuur Reglement Raad van Bestuur Amersfoort, 16 november 2016 Reglement Raad van Bestuur Stichting Diabetes Fonds Preambule In dit reglement wordt de positie van de Raad van Bestuur van de Stichting Diabetes

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Primair Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

KENNISNEMEN VAN De stand van zaken van het project Eemplein/Eemhuis en de daaruit voortvloeiende actualisatie van de risico s en kostenramingen.

KENNISNEMEN VAN De stand van zaken van het project Eemplein/Eemhuis en de daaruit voortvloeiende actualisatie van de risico s en kostenramingen. RAADSINFORMATIEBRIEF Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4405978 Aan : Gemeenteraad Datum : 18 juni 2013 : Wethouder P. van den Berg Portefeuillehouder TITEL Stand van zaken Eemplein/Eemhuis KENNISNEMEN

Nadere informatie

Aandachtspunten (wijziging) programmabegroting 2008 provincie Limburg

Aandachtspunten (wijziging) programmabegroting 2008 provincie Limburg Startnotitie Aandachtspunten (wijziging) programmabegroting 2008 provincie Limburg 1 Aanleiding voor het onderzoek Jaarlijks stellen Gedeputeerde Staten (GS) in het najaar in concept de begroting op. Per

Nadere informatie

Klokkenluiderregeling

Klokkenluiderregeling Klokkenluiderregeling Versie: V-7 Datum: 13-12-2007 1/7 PREAMBULE Het College van Bestuur van Codarts, Hogeschool voor de Kunsten heeft in het kader van de Branchecode Hogescholen besloten een Klokkenluiderregeling

Nadere informatie

advies Jaarrekening 2013 Gemeenschappelijke Regeling Breed

advies Jaarrekening 2013 Gemeenschappelijke Regeling Breed advies Jaarrekening 2013 Gemeenschappelijke Regeling Breed Gemeente Nijmegen Adviesfunctie Gemeenschappelijke Regelingen Danny Ederveen Peggy van Gemert RA/AA Mei 2014 1 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Oostzaan

Rekenkamercommissie Oostzaan Rekenkamercommissie Oostzaan Jaarverslag 2010 Missie Rekenkamercommissie De rekenkamer heeft de ambitie om door middel van haar onderzoeken een positieve bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het bestuur

Nadere informatie

Concept Inhoudelijk / Activiteiten Jaarverslag Open Academie 2011

Concept Inhoudelijk / Activiteiten Jaarverslag Open Academie 2011 Concept Inhoudelijk / Activiteiten Jaarverslag Open Academie 2011 1 Inhoudelijk jaarverslag 2011 Open Academie Lingewaard` Inleiding 2011 was voor de Open Academie een geslaagd jaar. Dit verslag geeft

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Ex. artikel 43 Reglement van orde van de raad 2011

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Ex. artikel 43 Reglement van orde van de raad 2011 Gemeente Amersfoort BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Ex. artikel 43 Reglement van orde van de raad 2011 DOCS.nr. 4331986 Nummer 2013-22 Vragen van de VVD-fractie inzake investering 3.095.000, in huisvestingsplan

Nadere informatie

Beantwoording schriftelijke vragen SP over dreigend faillissement TSN Thuiszorg

Beantwoording schriftelijke vragen SP over dreigend faillissement TSN Thuiszorg Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen SP over dreigend faillissement TSN Thuiszorg Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Op 30 november

Nadere informatie

Reglement voor de Raad van Commissarissen van Rentree

Reglement voor de Raad van Commissarissen van Rentree Reglement voor de Raad van Commissarissen van Rentree Artikel 1 Vaststelling en reikwijdte reglement 1. Dit reglement is vastgesteld en goedgekeurd in de vergadering van de Raad van Commissarissen d.d.

Nadere informatie

Reglement van de Nominatie- en Remuneratiecommissie van NOC*NSF

Reglement van de Nominatie- en Remuneratiecommissie van NOC*NSF Reglement van de Nominatie- en Remuneratiecommissie van NOC*NSF 1. Inleiding 1.1 In dit Reglement van de Nominatie- en Remuneratiecommissie van NOC*NSF worden de volgende definities gehanteerd: Algemeen

Nadere informatie

3.1.1 Stand van zaken medezeggenschap gepensioneerden

3.1.1 Stand van zaken medezeggenschap gepensioneerden 3 BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDSEN In dit hoofdstuk gaan we in op de vertegenwoordiging van gepensioneerden bij bedrijfstakpensioenfondsen na invoering van het convenant. We vergelijken deze gegevens met de

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT 4i RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1130792 Datum: 27 mei 2014 Behandeld door: R. van Wijk Afdeling / Team: MO/BMO Onderwerp: Zienswijze bij het jaarverslag en jaarrekening 2013 van

Nadere informatie

Van: PvdA Maassluis Aan: college van B&W Datum: 30 juni 2015 Betreft: ontslagen Koningshof. Geacht college,

Van: PvdA Maassluis Aan: college van B&W Datum: 30 juni 2015 Betreft: ontslagen Koningshof. Geacht college, Van: PvdA Maassluis Aan: college van B&W Datum: 30 juni 2015 Betreft: ontslagen Koningshof Geacht college, Vorige week woensdag konden we via de media vernemen dat er ontslagen zouden vallen bij Koningshof.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 1624 Vragen van het lid

Nadere informatie

Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie

Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie Raadsvergadering : 27 oktober 2008 Agendapunt : 6 Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie Samenvatting

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Inhoud Onderwerp : Toekomstvisie zwembad De Marke Indiener : d.d Reeds gestelde kaders : Raad d.d.

RAADSVOORSTEL. Inhoud Onderwerp : Toekomstvisie zwembad De Marke Indiener : d.d Reeds gestelde kaders : Raad d.d. RAADSVOORSTEL Inhoud Onderwerp Toekomstvisie zwembad De Marke Indiener d.d. 2-4-2015 Reeds gestelde kaders Raad d.d. Korte inhoud/samenvatting Het college heeft een toekomstvisie voor het zwembad De Marke

Nadere informatie

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar A. Venema, (t.a.v. AA. Venema)

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar A. Venema, (t.a.v. AA. Venema) Vergadering: Agendanummer: 9 Status: Opiniërend Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar A. Venema, 0595 447724 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. AA. Venema) Aan de gemeenteraad, Onderwerp:

Nadere informatie

Afweging Het voorstel is om kennis te nemen van de raadsinformatiebrief en deze met bijgaand memo ter kennisname aan te bieden aan de raadsleden.

Afweging Het voorstel is om kennis te nemen van de raadsinformatiebrief en deze met bijgaand memo ter kennisname aan te bieden aan de raadsleden. Zaaknummer: 00385208 OWZ CV memo raad tijdelijke dienstverbanden Wsw Collegevoorstel Inleiding Medio 2013 hebben de gemeenteraden van Heusden, Loon op Zand en Waalwijk de strategische nota Iedereen doet

Nadere informatie

Directiestatuut CSG. Artikel 1. Taakverdeling en structuur

Directiestatuut CSG. Artikel 1. Taakverdeling en structuur Directiestatuut CSG Artikel 1. Taakverdeling en structuur 1. De directeur-bestuurder oefent in de rol van bestuur van de stichting de hem bij of krachtens wettelijk voorschrift, statuten of het Reglement

Nadere informatie

In deze notitie worden de afwegingen besproken die hebben geleid tot de keuze voor het eindbeeld van de externe verzelfstandiging van de muziekschool.

In deze notitie worden de afwegingen besproken die hebben geleid tot de keuze voor het eindbeeld van de externe verzelfstandiging van de muziekschool. Bijlage 1 Toelichting en afweging eindbeeld muziekschool In deze notitie worden de afwegingen besproken die hebben geleid tot de keuze voor het eindbeeld van de externe verzelfstandiging van de muziekschool.

Nadere informatie

Reglement van de Auditcommissie van NOC*NSF

Reglement van de Auditcommissie van NOC*NSF Reglement van de Auditcommissie van NOC*NSF 1. Inleiding 1.1. In dit Reglement van de Auditcommissie van NOC*NSF worden de volgende definities gehanteerd: Algemeen Directeur : de statutair directeur, bedoeld

Nadere informatie

Rekenkamercommissie. Jaarverslag datum mei Auteur Rekenkamercommissie. Raadsnummer

Rekenkamercommissie. Jaarverslag datum mei Auteur Rekenkamercommissie. Raadsnummer Rekenkamercommissie Jaarverslag 2013 datum mei 2014 Auteur Rekenkamercommissie Raadsnummer 2014-052 Inhoudsopgave 1 Voorwoord 3 2 Inleiding 4 3 Wat wilde de rekenkamercommissie bereiken? 4 4 Wat heeft

Nadere informatie

KUNSTENPLAN HUISHOUDELIJK REGLEMENT

KUNSTENPLAN HUISHOUDELIJK REGLEMENT KUNSTENPLAN 2017-2020 HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT KUNSTENPLAN 2017-2020 Artikel 1. Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: a. AFK: het Amsterdams Fonds voor de Kunst

Nadere informatie

Raadsvergadering : 14 juni 2016 agendapunt : Commissie : - : Oprichting stichting Veilig Thuis Noord Oost Gelderland

Raadsvergadering : 14 juni 2016 agendapunt : Commissie : - : Oprichting stichting Veilig Thuis Noord Oost Gelderland Zaaknummer : 170397 Raadsvergadering : 14 juni 2016 agendapunt : Commissie : - Onderwerp : Oprichting stichting Veilig Thuis Noord Oost Gelderland Collegevergadering : 17 mei 2016 agendapunt : 21 Portefeuillehouder

Nadere informatie

Onderwerp Muziek- en dansonderwijs en cultuureducatie in de gemeente Oirschot vanaf 1 augustus 2014.

Onderwerp Muziek- en dansonderwijs en cultuureducatie in de gemeente Oirschot vanaf 1 augustus 2014. Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 17/24 juni 2014 Registratienummer: Agendapunt nummer: Onderwerp Muziek- en dansonderwijs en cultuureducatie in de gemeente

Nadere informatie

Reglement Raad van Advies

Reglement Raad van Advies Reglement Raad van Advies Inleiding Dit Reglement is in overleg met de directie van PAPP B.V. opgesteld en vastgesteld door het bestuur van de besloten vennootschap VANenVOOR.nl en bevat definities en

Nadere informatie

Zicht op doorwerking

Zicht op doorwerking Rekenkamercommissie Zicht op doorwerking Onderzoek naar de doorwerking van de aanbevelingen uit zes onderzoeken van de rekenkamercommissie Hoogeveen Deel 1: Conclusies en aanbevelingen Januari 2015 1 Rekenkamercommissie

Nadere informatie

Afweging: Voor de beantwoording van de vragen wordt verwezen naar de bijgevoegde conceptantwoordbrief.

Afweging: Voor de beantwoording van de vragen wordt verwezen naar de bijgevoegde conceptantwoordbrief. College Onderwerp: V20100186 Vragen ex artikel 61 RvO van fractie CDA Heusden naar aanleiding van het krantenartikel over stichting De Biezen en het eigenaarschap van buurthuis De Schakel. Collegevoorstel

Nadere informatie

Efficiency Monitor Onderwijsondersteunende diensten primair onderwijs De Anculus organisatiescan

Efficiency Monitor Onderwijsondersteunende diensten primair onderwijs De Anculus organisatiescan 1 Efficiency Monitor Onderwijsondersteunende diensten primair onderwijs De Anculus organisatiescan Anculus b.v. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze rapportage mag worden verveelvuldigd, opgeslagen

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. Datum: Besluitvormend DB Colleges PHO DB Gemeenteraad DB AB Gemeenteraad

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. Datum: Besluitvormend DB Colleges PHO DB Gemeenteraad DB AB Gemeenteraad Oplegvel 1. Onderwerp Jaarverslag 2016-2017 Regionaal Bureau Leerplicht 2. Rol van het Efficiencytaak samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Door de uitvoering van de leerplichtwet en

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van het Mondriaan Fonds

Huishoudelijk reglement van het Mondriaan Fonds Huishoudelijk reglement van het Mondriaan Fonds Ter uitwerking van de statuten d.d. 30 december 2011 van de Stichting Mondriaan Fonds, stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed (hierna

Nadere informatie

B&W Vergadering. Voorgesteld besluit 1. Kennisnemen van de overwegingen van de coördinatie/stuurgroep fusie die tot het voorstel hebben geleid;

B&W Vergadering. Voorgesteld besluit 1. Kennisnemen van de overwegingen van de coördinatie/stuurgroep fusie die tot het voorstel hebben geleid; 2.1.10 Raadsinformatiebrief fusie Westrom Risse 1 Dossier 1070 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 1070 Vertrouwelijk Ja Vergaderdatum 22 november 2016 Agendapunt 2.1.10 Omschrijving Raadsinformatiebrief

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Oostzaan

Rekenkamercommissie Oostzaan Rekenkamercommissie Oostzaan Jaarplan 2015 Missie Rekenkamercommissie De rekenkamer heeft de ambitie om door middel van haar onderzoeken een positieve bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het bestuur

Nadere informatie

Spoorboekje arbeidsvoorwaardenproces en oprichting stichting WIJ040 Uitgangspunt: begin 2015 gereed

Spoorboekje arbeidsvoorwaardenproces en oprichting stichting WIJ040 Uitgangspunt: begin 2015 gereed Spoorboekje arbeidsvoorwaardenproces en oprichting stichting WIJ040 Uitgangspunt: begin 2015 gereed NB: indien besluitvorming vertraagt treedt verschuiving oprichting op Hoe loopt proces dat leidt tot

Nadere informatie

Onderzoeksplan doeltreffendheid en doelmatigheid 2018

Onderzoeksplan doeltreffendheid en doelmatigheid 2018 splan doeltreffendheid en doelmatigheid 2018 Gemeente Groningen Oktober 2017-1 - 1. Algemeen Op grond van artikel 213a Gemeentewet moet ons college periodiek onderzoek doen naar de doelmatigheid en doeltreffendheid

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK AMHK. BJZ Drenthe. GGD Drenthe. Mei 2013

PLAN VAN AANPAK AMHK. BJZ Drenthe. GGD Drenthe. Mei 2013 PLAN VAN AANPAK AMHK STAPPEN VOOR REALISATIE VAN HET ADVIES EN MELDPUNT HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING IN DRENTHE OP 1 JANUARI 2015 BJZ Drenthe & GGD Drenthe Mei 2013 OPDRACHT EN UITWERKING Opdracht:

Nadere informatie

Raadsvergadering : 22 april 2013 Agendanr. 15

Raadsvergadering : 22 april 2013 Agendanr. 15 Raadsvergadering : 22 april 2013 Agendanr. 15 Voorstelnr. : R 6948 Onderwerp : scheiding bestuur en toezicht Stichting Scholengroep OPRON Stadskanaal, 5 april 2013 Beslispunten 1. Instemmen met de gewijzigde

Nadere informatie

Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062

Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062 Gemeente Bussum Besluit nemen over advies effectmeting Inkoop en inhuur van de rekenkamercommissie

Nadere informatie

Bedrijfsarchitectuur sterker door opleiding

Bedrijfsarchitectuur sterker door opleiding Onderzoek naar het effect van de Novius Architectuur Academy Bedrijfsarchitectuur sterker door opleiding Door met meerdere collega s deel te nemen aan een opleiding voor bedrijfsarchitecten, werden mooie

Nadere informatie

Onderwerp: Overweging lening Museum Kranenburgh. Aan de raad,

Onderwerp: Overweging lening Museum Kranenburgh. Aan de raad, Agendapunt :.. Voorstelnummer :.. Raadsvergadering : 11 november 2010 Naam opsteller : Astrid van Mierlo Informatie op te vragen bij : Astrid van Mierlo Portefeuillehouders : Hetty Hafkamp Onderwerp: Overweging

Nadere informatie

Zaaks. uw brief van uw kenmerk ons kenmerk Brielle, 12 april 2016 verzonden

Zaaks. uw brief van uw kenmerk ons kenmerk Brielle, 12 april 2016 verzonden G( Zaaks -X.-C Leden van de SP-fractie Leden van de raad f2. èvö^cf behandeld door: J.M. Kraak-Brouwer t: 0181-471121 e: a.kraak@brielle.nl bijlage(n): -~ uw brief van uw kenmerk ons kenmerk Brielle, 12

Nadere informatie

Verordening ex artikel 213a Gemeentewet. Informatievoorziening grondexploitaties

Verordening ex artikel 213a Gemeentewet. Informatievoorziening grondexploitaties Verordening ex artikel 213a Gemeentewet en Informatievoorziening grondexploitaties Kleine onderzoeken op twee domeinen Memorandum van het tiende, gecombineerde onderzoek van de Rekenkamercommissie van

Nadere informatie

Werving en selectieprocedure en benoemingsvereisten Raad van Toezicht

Werving en selectieprocedure en benoemingsvereisten Raad van Toezicht Werving en selectieprocedure en benoemingsvereisten Raad van Toezicht Stichting Philadelphia Zorg Het beste uit jezelf Inhoud Artikel 1 Samenstelling selectiecommissie... 3 Artikel 2 Ontstaan vacature

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE WONINGSTICHTING DE GOEDE WONING APELDOORN

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE WONINGSTICHTING DE GOEDE WONING APELDOORN REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE WONINGSTICHTING DE GOEDE WONING APELDOORN N.05-005 ALGEMEEN Dit reglement is bedoeld om de uitvoering van het gestelde in het BBSH en de statuten van De Goede Woning, inzake

Nadere informatie

Openbaar faillissementsverslag rechtspersoon (ex art. 73A Fw.)

Openbaar faillissementsverslag rechtspersoon (ex art. 73A Fw.) Insolventienummer: Toezichtzaaknummer: Datum uitspraak: Curator: R-C: F.17/15/198 NL:TZ:0000001809:F001 08-12-2015 mr. C. Geffroy mr. H.J. Idzenga Algemeen Gegevens onderneming Bij vonnis van de Rechtbank

Nadere informatie

GMR SVOL. Jaarverslag Vastgesteld en ondertekend door de leden in de GMR-vergadering van 14 juni 2018

GMR SVOL. Jaarverslag Vastgesteld en ondertekend door de leden in de GMR-vergadering van 14 juni 2018 GMR SVOL Jaarverslag 2017 2018 Vastgesteld en ondertekend door de leden in de GMR-vergadering van 14 juni 2018 Hoofdstuk 1 De visie en missie blz. 1 Hoofdstuk 2 De besproken thema s blz. 2 Hoofdstuk 3

Nadere informatie

"Succesvolle samenwerking met OR en vakorganisaties bij uitbesteding IT werkzaamheden C1000

Succesvolle samenwerking met OR en vakorganisaties bij uitbesteding IT werkzaamheden C1000 "Succesvolle samenwerking met OR en vakorganisaties bij uitbesteding IT werkzaamheden C1000 Nely van der Horst 3 november 2015 HR-ontbijtsessie "Succesvolle samenwerking met OR in uitbesteding" PON 1 Agenda

Nadere informatie

Raadsvoorstel *17.I001783* 17.I Vergaderdatum: 19 december 2017 Registratienummer: 2017/83 Agendapunt nummer: 14

Raadsvoorstel *17.I001783* 17.I Vergaderdatum: 19 december 2017 Registratienummer: 2017/83 Agendapunt nummer: 14 Raadsvoorstel Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 19 december 2017 Registratienummer: 2017/83 Agendapunt nummer: 14 Onderwerp Kredietaanvraag Verbeterplan Voorste Heistraat/Heikant Aanleiding

Nadere informatie

Format aanvragen subsidieregeling cultuureducatie cultuur voor ieder kind

Format aanvragen subsidieregeling cultuureducatie cultuur voor ieder kind Format aanvragen subsidieregeling cultuureducatie cultuur voor ieder kind Dit format is bedoeld voor scholen die in 2015 een tweede aanvraag doen voor de subsidieregeling cultuur voor ieder kind van de

Nadere informatie

Bezuinigingen muziekonderwijs

Bezuinigingen muziekonderwijs Muziek en cultuur bezuinigingen & nieuw beleid 7 november 2012 Bezuinigingen muziekonderwijs Begrotingsbehandeling november 2011: Afschaffen subsidie muziekschool Muziekles t/m 18 jaar tegen gereduceerd

Nadere informatie

GESCAND OP 1 0 JUNI 2013. Gemeente Oostzaan P '

GESCAND OP 1 0 JUNI 2013. Gemeente Oostzaan P ' Gemeente Oostzaan Buiten gewoon Gemeenteraad Oostzaan GESCAND OP 1 0 JUNI 2013 Bezoe kadres Gemeente Oostzaan P ' Te Gemeentehuis Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan tadres Postbus 20, 1530 AA Wormer efoon 075

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Vragen inzake salariëring Bureau Jeugdzorg Vragen van het lid van Provinciale Staten mevrouw Lestrade-Brouwer d.d. 21 juni 2008 Bijlage(n) 3

Nadere informatie

Reglement Auditcommissie. Veluwonen

Reglement Auditcommissie. Veluwonen Reglement Auditcommissie Veluwonen Versie 2017-01 - januari 2017 INHOUDSOPGAVE 1 Vaststelling en reikwijdte van het reglement 2 Samenstelling van de commissie 3 Taken en bevoegdheden 4 Relatie tot de externe

Nadere informatie

CKE koers 2014. van care naar share. Eindhoven, september 2011

CKE koers 2014. van care naar share. Eindhoven, september 2011 CKE koers 214 van care naar share Eindhoven, september 211 Doelstellingen CKE heeft in mei deze verkenning gestart naar aanleiding van de druk op het subsidie en de wens adequaat in te kunnen spelen op

Nadere informatie

Januari 2012 - Advies voor vaktherapeuten bij dreigend banenverlies

Januari 2012 - Advies voor vaktherapeuten bij dreigend banenverlies Advies voor vaktherapeuten bij dreigend banenverlies Léon Stoffels (NVPMT) en Marijn Roefs-Batelaan (NVvMT) in samenwerking met de FBZ (Federatie van Beroepsorganisaties in de Zorg) Bij de FVB komen regelmatig

Nadere informatie

GEMEENTE LEEUWARDERADEEL

GEMEENTE LEEUWARDERADEEL GEMEENTE LEEUWARDERADEEL Raadsvergadering: 4 juli 2013 Voorstelnummer: 2013/ 37 12 Stiens, 5 juni 2013 Behandelend ambtenaar: Jitske Bosch E-mail: j.bosch@leeuwarderadeel.nl Telefoonnr. : 058 257 66 68

Nadere informatie

B en W Adviesnota ADVIES. Beantwoording artikel 38 vragen ontwikkelingen NLW

B en W Adviesnota ADVIES. Beantwoording artikel 38 vragen ontwikkelingen NLW B en W Adviesnota Onderwerp Beantwoording artikel 38 vragen ontwikkelingen NLW Zaaknummer 460582 Teammanager Ernst-Jan Meerbeek B & W datum 1 april 2019 Afdeling/Team Stad Dorpen en Wijken/Maatschappelijke

Nadere informatie

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting voor Interconfessioneel Basisonderwijs te Rotterdam e.o /40269

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting voor Interconfessioneel Basisonderwijs te Rotterdam e.o /40269 ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER Stichting voor Interconfessioneel Basisonderwijs te Rotterdam e.o. 4523240/40269 Utrecht, april 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar

Nadere informatie

Reorganisatiecode Universiteit Leiden

Reorganisatiecode Universiteit Leiden Reorganisatiecode Universiteit Leiden 1. Voorbereidingsfase 2. Aankondiging 3. Uitwerkingsfase 4. Centraal overleg 5. Uitvoeringsfase 1. Voorbereidingsfase De voorgenomen reorganisatie wordt door de decentrale

Nadere informatie

Inspectie Jeugdzorg. Belevingsonderzoek naar klanttevredenheid 2014

Inspectie Jeugdzorg. Belevingsonderzoek naar klanttevredenheid 2014 Inspectie Belevingsonderzoek naar klanttevredenheid 2014 Samenvatting Opzet belevingsonderzoek naar klanttevredenheid De Inspectie heeft een belevingsonderzoek naar klanttevredenheid gedaan, om inzicht

Nadere informatie

1 9 FEB. ZOU. AAN de raadsleden de heren D. Franssen, H. Hutjens, B. Achten en J. Puper. Aantal uren besteed aan beantwoording brief: 3

1 9 FEB. ZOU. AAN de raadsleden de heren D. Franssen, H. Hutjens, B. Achten en J. Puper. Aantal uren besteed aan beantwoording brief: 3 uw nummer uw datum 9 februari 2014 ons nummer onze datum verzonden inlichtingen bij sector/afdeling 2014/UIT/58905 18 februari 2014 1 9 FEB. ZOU J. Toebosch BMO/Juridische Zaken en Eigendommen doorkiesnr.

Nadere informatie

Gemeenteraad Gooise Meren

Gemeenteraad Gooise Meren Gemeenteraad Gooise Meren Informatieve vragen van feitelijke/technische aard Van : Lodewijk Zweers (CDA) 18 juni 2017 Datum indiening : Betreft : Raadsvoorstel Parkeerbeleid Gooise Meren, zaaknr. 307923

Nadere informatie

Onderwerp: Instelling werkgeverscommissie griffie ex artikel 83 Gemeentewet

Onderwerp: Instelling werkgeverscommissie griffie ex artikel 83 Gemeentewet Raadsvergadering, 26 oktober 2010 Voorstel aan de Raad Onderwerp: Instelling werkgeverscommissie griffie ex artikel 83 Gemeentewet Nr.: 411 Agendapunt: 10 Datum: 11 oktober 2010 Voorgesteld besluit 1)

Nadere informatie

Profiel. De Haagse Scholen. Voorzitter raad van toezicht

Profiel. De Haagse Scholen. Voorzitter raad van toezicht Profiel De Haagse Scholen Voorzitter raad van toezicht De Haagse Scholen Voorzitter raad van toezicht Organisatie De Haagse Scholen is een stichting voor openbaar basis en (voortgezet) speciaal onderwijs.

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE VAALS COMMUNICATIEPLAN

REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE VAALS COMMUNICATIEPLAN REKENKAMERCOMMISSIE GEMEENTE VAALS COMMUNICATIEPLAN Vastgesteld d.d. 9 maart 2016 1 Colofon De rekenkamercommissie van de gemeente Vaals is een onafhankelijke commissie binnen de gemeente. Zij bestaat

Nadere informatie

1.4 Van het bestaan van dit reglement wordt melding gemaakt in het verslag van de raad van commissarissen in het jaarverslag.

1.4 Van het bestaan van dit reglement wordt melding gemaakt in het verslag van de raad van commissarissen in het jaarverslag. REGLEMENT VOOR DE RAAD VAN COMMISSARISSEN VAN STICHTING MOZAÏEK WONEN 1. Vaststelling en reikwijdte reglement 1.1 Dit reglement is vastgesteld in de vergadering van de raad van commissarissen van 24 februari

Nadere informatie

Advies Beleidsplan WMO 2015-2018

Advies Beleidsplan WMO 2015-2018 Advies Beleidsplan WMO 2015-2018 Vastgesteld in Wmo-raadsvergadering d.d. 14-08-2014 INHOUDSOPGAVE 1. Adviesaanvraag... 2 2. Onderwerp van advies (adviesvragen)... 2 3. Samenvatting... 2 4. Advies... 2

Nadere informatie

De vragen dd 20 september en 26 september zijn in de beantwoording doorlopend genummerd.

De vragen dd 20 september en 26 september zijn in de beantwoording doorlopend genummerd. Gemeente Amersfoort Vragen 2008, nummer DOCS.nr. 2877292 VRAGEN van de raadsleden van Wegen (BPA) en van t Erve inzake integriteit gemeente Amersfoort / SRO gedaan overeenkomstig artikel 43 van het reglement

Nadere informatie

Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein

Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein Gemeente Bronckhorst, 23 augustus 2016 1. Aanleiding We willen het beleidsplan Sociaal Domein 2015-2018 gemeente Bronckhorst tussentijds

Nadere informatie

Stappen tijdens een reorganisatieproces. Hoe gaat een reorganisatie in zijn werk?

Stappen tijdens een reorganisatieproces. Hoe gaat een reorganisatie in zijn werk? Stappen tijdens een reorganisatieproces Hoe gaat een reorganisatie in zijn werk? STAP 1 Het voornemen tot reorganisatie Iedere reorganisatie begint met het plan om te gaan reorganiseren. Dit plan komt

Nadere informatie

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Katholiek Onderwijs Drimmelen /43967

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Katholiek Onderwijs Drimmelen /43967 ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER Stichting Katholiek Onderwijs Drimmelen 4514541/43967 Utrecht, maart 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de omvang van de financiële

Nadere informatie

Voorzitter Secretaris Lid Lid Lid Lid Wethouder Accountant Financiën Hoofd Financiën Rekenkamercommissie

Voorzitter Secretaris Lid Lid Lid Lid Wethouder Accountant Financiën Hoofd Financiën Rekenkamercommissie Raadsnummer 2014-432 Nieuwegein Auditcom missie Vergaderdatum Maandag 27 oktober 2014 Begin- en eindtijd 18.30-20.00 uur Aantal bijlagen verslag Voorzitter G. Bamberg Notulist Y. Mes Aanwezi Afwezig (m.k.)

Nadere informatie

Vaststellingsdatum managementstatuut 1. Artikel 1 Definitiebepaling 2. Artikel 2 Vaststelling en wijziging van het managementstatuut 2

Vaststellingsdatum managementstatuut 1. Artikel 1 Definitiebepaling 2. Artikel 2 Vaststelling en wijziging van het managementstatuut 2 Herzien Managementstatuut AV goedkeuring 17.04.18 Managementstatuut Samenwerkingsverband VO West-Friesland Versie 17.04.18 INHOUD Vaststellingsdatum managementstatuut 1 Artikel 1 Definitiebepaling 2 Artikel

Nadere informatie

Oostzaan Bulten gewoon

Oostzaan Bulten gewoon Gemeente Oostzaan Bulten gewoon Gemeenteraad Oostzaan GESCAND OP 1 1 FEB. 2015 Gemeente Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 20, 1 530 AA WoriTier Telefoon

Nadere informatie

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Sirius te Amsterdam /41716

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Sirius te Amsterdam /41716 ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER Stichting Sirius te Amsterdam 4511036/41716 Utrecht, maart 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de omvang van de financiële buffer per

Nadere informatie

Managementstatuut SWV Oost Achterhoek 25.02

Managementstatuut SWV Oost Achterhoek 25.02 Managementstatuut SWV Oost Achterhoek 25.02 Versie 43.0 INHOUD Algemene bepalingen voor het managementstatuut Vaststellingsdatum managementstatuut 1 Artikel 1 Definitiebepaling 2 Artikel 2 Vaststelling

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Ex. artikel 43 Reglement van orde van de raad 2011

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Ex. artikel 43 Reglement van orde van de raad 2011 Gemeente Amersfoort BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Ex. artikel 43 Reglement van orde van de raad 2011 DOCS.nr. 4377860 Nummer 2013-69 Vragen van het raadslid Hans van Wegen (BPA) inzake lokale omroep

Nadere informatie

26 maart 2015 Coos Rijsdijk

26 maart 2015 Coos Rijsdijk Raadsvoorstel Datum Raad Portefeuillehouder 26 maart 2015 Coos Rijsdijk Registratienummer BR1500017 Preventief toezicht van toepassing Nee Onderwerp Liquidatieplan Stadsregio Rotterdam Gevraagde beslissing

Nadere informatie

Jaarverslag Rekenkamercommissie Bernheze

Jaarverslag Rekenkamercommissie Bernheze Jaarverslag 2016 Rekenkamercommissie Bernheze Voorwoord In dit jaarverslag leggen wij verantwoording af over de uitvoering van onze taken in 2016 met een korte uiteenzetting van de verrichte werkzaamheden

Nadere informatie

In hoeverre is het ICT-beleid bij de gemeenten Bergen op Zoom, Drimmelen, Halderberge en Moerdijk als doeltreffend en doelmatig aan te merken?

In hoeverre is het ICT-beleid bij de gemeenten Bergen op Zoom, Drimmelen, Halderberge en Moerdijk als doeltreffend en doelmatig aan te merken? Rekenkameronderzoek ICT-beleid Betreft: Toelichting op het onderzoek ICT-beleid Inleiding De Rekenkamer West-Brabant heeft bij de voorbereiding van het onderzoeksprogramma 2015 het onderwerp ICT-beleid

Nadere informatie

De personele reorganisatie. Hoe werkt het? Toelichting bij de informatieve brief, november 2014

De personele reorganisatie. Hoe werkt het? Toelichting bij de informatieve brief, november 2014 De personele reorganisatie. Hoe werkt het? Toelichting bij de informatieve brief, november 2014 Inhoud 1. De functievergelijking 2 2. Functievolger of herplaatsingskandidaat? 4 3. Ik ben mogelijk functievolger.

Nadere informatie

GEMEENTE NUTH Raad: 24 april 2012 Agendapunt: RTG: 10 april 2012

GEMEENTE NUTH Raad: 24 april 2012 Agendapunt: RTG: 10 april 2012 Reg.nr: FLO/2012/3693 Pagina 1 van 5 GEMEENTE NUTH Raad: 24 april 2012 Agendapunt: RTG: 10 april 2012 AAN DE RAAD Onderwerp: aanvraag herstructureringsfaciliteit Wsw 1. Samenvatting De bezuinigingen op

Nadere informatie

B en W. nr d.d

B en W. nr d.d B en W. nr. 13.0175 d.d. 5-3-2013 Onderwerp Schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders van het raadslid E. Krijgsman (D66) d.d. 28 januari 2013 inzake het cameratoezicht bij station

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag a > Retouradres Postbus 6375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA Den Haag Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 6375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Rekenkamer Weert. Jaarverslag 2006

Rekenkamer Weert. Jaarverslag 2006 Rekenkamer Weert Jaarverslag 2006 Maart 2007 2 Voorwoord Voor u ligt het eerste jaarverslag van de rekenkamer Weert. De rekenkamer is in oktober 2005 geïnstalleerd en van start gegaan. Na een periode van

Nadere informatie

uw brief van: ons kenmerk: bijlage(n): datum: 15.3003742 2 4 juni 2015

uw brief van: ons kenmerk: bijlage(n): datum: 15.3003742 2 4 juni 2015 Gemeenteraad Heerenveen HEERENVEEN uw brief van: ons kenmerk: bijlage(n): datum: 15.3003742 2 4 juni 2015 Onderwerp: Jaarrekening 2014 en 1e kwartaalrapportage 2015 Caparis NV Geachte raad, Jaarrekening

Nadere informatie

Voorstel voor een Maatschappelijke Verkenning naar de beleving van het begrip Veiligheid door de inwoners van Maassluis

Voorstel voor een Maatschappelijke Verkenning naar de beleving van het begrip Veiligheid door de inwoners van Maassluis Voorstel voor een Maatschappelijke Verkenning naar de beleving van het begrip Veiligheid door de inwoners van Maassluis Het instrument Een Maatschappelijke Verkenning is een instrument voor de gemeenteraad

Nadere informatie

1.1 De raad van toezicht kortweg de raad kan dit reglement opstellen en wijzigen, zoals vermeld in artikel 12 van de statuten.

1.1 De raad van toezicht kortweg de raad kan dit reglement opstellen en wijzigen, zoals vermeld in artikel 12 van de statuten. RvT 180326 1.1 De raad van toezicht kortweg de raad kan dit reglement opstellen en wijzigen, zoals vermeld in artikel 12 van de statuten. 1.2 Dit reglement beschrijft de samenstelling en werkwijze van

Nadere informatie

COLLEGEBERICHT AAN DE RAAD Van : Burgemeester en Wethouders Reg. nr. : 4533853 Aan : Gemeenteraad Datum : 06-11-2013 Portefeuillehouder : B.J. Lubbinge, van Eijk, v. Muilekom ONDERWERP Planning programma

Nadere informatie

Beste Leden van ZZ & PC De IJsselmeeuwen,

Beste Leden van ZZ & PC De IJsselmeeuwen, Beste Leden van ZZ & PC De IJsselmeeuwen, Woensdag 12 februari houden wij de informatiebijeenkomst in het kader van de aan De IJsselmeeuwen opgelegde huurverhoging voor het Graaf Ottobad. Om ieder van

Nadere informatie

Verslag vergadering Rekenkamercommissie AOGW concept-

Verslag vergadering Rekenkamercommissie AOGW concept- Verslag vergadering Rekenkamercommissie AOGW concept- Datum: 22 juni 2017 Locatie: Gemeentehuis Oost Gelre (Lichtenvoorde) Aanwezig: Richard Klein Tank (voorzitter, Oost Gelre); Hans Bongers (OG); Martin

Nadere informatie

voorstel aan de gemeenteraad

voorstel aan de gemeenteraad voorstel aan de gemeenteraad Aan de raad van de gemeente gouda Sector ERZ Afdeling Oboo telefoon 588407 voorstelnummer 34 gouda 12 maart 2005 iz-nummer 2005.3060a Steller j. veldhoen Onderwerp de gevolgen

Nadere informatie

Reglement Benoemingen Remuneratiecommissie Raad van Toezicht STICHTING PHILADELPHIA ZORG

Reglement Benoemingen Remuneratiecommissie Raad van Toezicht STICHTING PHILADELPHIA ZORG Reglement Benoemingen Remuneratiecommissie Raad van Toezicht STICHTING PHILADELPHIA ZORG Inhoudsopgave Artikel 1 Samenstelling en benoeming... 4 Artikel 2 Adviestaken... 4 Artikel 3 Rapportage raad van

Nadere informatie

Reglement voor de Raad van Commissarissen van woonstichting De Zes Kernen

Reglement voor de Raad van Commissarissen van woonstichting De Zes Kernen Artikel 1 - Vaststelling en reikwijdte reglement 1. Dit reglement is vastgesteld in de vergadering van de raad van commissarissen van 29 augustus 2006. 2. Dit reglement kan bij besluit van de raad van

Nadere informatie