Stretching: zin en onzin?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stretching: zin en onzin?"

Transcriptie

1 Stretching: zin en onzin? 1. Inleiding Over het nut van stretching doen er heel wat misverstanden en verkeerde opvattingen de ronde. Men hoort vaak dat het preventief tegen blessures zou werken en daarom standaard deel moet uitmaken van de opwarming. Een kritische blik op het wetenschappelijk onderzoek kan deze stelling echter niet onderbouwen. Meteen ook de reden waarom in sommige sportmiddens minder aandacht aan stretching wordt besteed. In dit hoofdstuk worden pro s en contra s afgewogen en telkens door een stevige maar vergezeld. Een pasklare oplossing voor de toepassing van stretching bestaat er niet maar we kunnen wel een aantal indicaties formuleren wanneer stretching bruikbaar is. Wil een atleet optimaal presteren dan moet zijn lichaam in evenwicht verkeren. In dit geval spreken we van een juiste verhouding tussen spierkracht of spiertonus en voldoende lenigheid. Indien de gewrichtsbewegelijkheid beperkt wordt door onvoldoende lenigheid kan het zijn dat de atleet de vereiste techniek slecht uitvoert. Hierdoor verlopen bewegingen minder efficient en worden bepaalde letsels veroorzaakt. Stretching is nog steeds erg populair en is zowat zijn eigen leventje gaan leiden. Hierdoor zijn er in de loop der jaren heel wat claims ontstaan ten gevolge van stretching. De believers geloven in een onmiddelijke afname van spierstijfheid, er zou een reflexmatige afname van spierspanning zijn door stretching die aanleiding geeft tot verminderde stijfheid. Rekkingsoefeningen zouden de rektolerantie doen toenemen waardoor de spier minder pijnperceptie vertoont tijdens het uitrekken. Hierdoor is een spier in staat een hoger bewegingsbereik aan te nemen. Dit laatste is een positief effect dat de sporter kan vooruit helpen. Maar tot nog toe heeft men geen verhoogde blessurepreventie of het voorkomen van overbelasting door stretching kunnen vaststellen. 2. Op zoektocht naar de zin van stretching Om een zinvol antwoord te kunnen geven over het waarom van stretching moeten we ons enkel vragen stellen: 1. wat is het belang van een juist bewegingsbereik voor een sporter? 2. hoe lang en hoe vaak moet je stretchen? 3. welke spiertemperatuur moet aanwezig zijn? 4. welke stretchingsmethode is het meest effectief?

2 Om op al deze vragen te kunnen antwoorden bekijken we eerst de eigenschappen van de spier. 2.1 Visco-elasticiteit Een spier heeft elastische eigenschappen. Dwz dat we een spier deels kunnen vergelijken met een elastiek. Indien we ze uitrekken door een externe kracht, zal de spier nadien weer zijn oorspronkelijk vorm aannemen. Het feit dat er snel of traag wordt uitgerekt heeft geen invloed op de elastische eigenschappen van de spier. Anderzijds heeft de spier ook visceuze eigenschappen. Dwz dat de spier stroperig aanvoelt. Doordat de spier beide eigenschappen combineert wordt de tijd van uitrekken belangrijk. Indien we de spier gedurende langere tijd met een constante kracht in gerekte toestand houden, zal deze spier langzaam gewoon worden aan deze gerekte toestand. Dit noemen we het kruipeffect. Als de constante kracht wordt weggenomen, zal de spier langzaam weer naar zijn oorspronkelijke lengte gaan. De kracht die uitgeoefend moet worden om een spier op een bepaalde lengte te houden vermindert over de tijd noemen we het stress-relaxatieprincipe. Een spier is slechts deels vergelijkbaar met een elastiek vermits ze niet van plastiek gemaakt is. Een spier bestaat uit een complex geheel van pess-, bind- en spierweefsel. De pezen en het bindweefsel zijn minimaal rekbaar en de zwakste schakel is dan ook het spierweefsel. Maar hierdoor bereikt men op het niveau van de spier dan ook het grootste effect door stretching. 2.2 Duur en frequentie We kunnen ons afvragen hoe vaak we elke stretchingsoefening moeten herhalen alvorens een optimaal effect te bekomen. Hierover bestaat geen eensgezinde mening en vaak worden appelen met peren vergeleken doordat de duur, frequentie of spiergroep waarop men testte telkens verschilde. De oorzaak voor het niet bereiken van eensgezindheid heeft ook te maken met het feit dat er voor elke spiergroep in één persoon verschillende visco-elastische eigenschappen bestaan. De tijd die men moet rekken kan voor een atleet dus bij elke spiergroep anders zijn. Maw in groep stretchen en voor elke spiergroep tellen tot een welbepaald cijfer is een aanfluiting voor degelijk stretchen. Een factor die de interpretatie van de onderzoeken bemoeilijkt is de pijnsensatie. Het bewegingsbereik wordt immers sterk beperkt door de waargenomen pijn. Bij langere stretchingsduur zorgt een neurologische aanpassing ervoor dat de pijnprikkel na verloop van tijd onderdrukt wordt waardoor het bewegingsbereik weer toeneemt. Om de lange termijn effect van stretching te kunnen bepalen bekijken we twee onderzoeken.

3 In een eerste onderzoek werden twee groepen mensen onderzocht. De eerste groep stretchte dagelijks een spiergroep 30 en tweede groep deed dit voor dezelfde spiergroep 15 per dag. Het onderzoek werd na 6 weken afgerond. De groep die dagelijks 30 stretchte had het sterkst toegenomen bewegingsbereik. Bij een tweede onderzoek werd de hamstring gedurende 10 weken gestretched en onderscheidde men 2 groepen. De groep die 30 stretchte had betere resultaten na 6 weken maar nadien was er geen verbetering zichtbaar. De groep die dagelijks 10 stretchte had een verbetering van het bewegingsbereik tot week 10. Na 10 weken was er echter geen verschil meer tussen beide proefgroepen. 2.3 Individuele aanbevelingen Al deze studies geven verschillende resultaten naar aantallen en duur voor het stretchen. Daarom is er maar één richtlijn die men kan volgen namelijk dat men de stretching moet individualiseren. Het stretchen in groep is uit den boze wanneer elke atleet dezelfde spierrekking even lang en frequent aanhoudt. De atleet kan beter stretchen totdat er spierspanning voelbaar is. Op dit punt gaat hij de rek aanhouden totdat er een spontane en lichte ontspanning in de spier optreedt. Na deze verminderde krachtontwikkeling mag men opnieuw wat verder gaan totdat de spier opnieuw opspant. Er zal iets later voor de tweede maal een spontane ontspanning plaatsvinden. Op dit punt is de stretch afgelopen en keert men zeer rustig terug naar een volledig ontspannen toestand. Het is erg belangrijk dat de atleet tijdens het optreden van de spierspanning nooit pijn voelt. Hiervoor moet de stretchoefening correct worden uitgevoerd en mag er geen al te groot bewegingsbereik worden aangenomen opdat er geen overrekking gebeurt. Bij het aannemen van een te groot bewegingsbereik zal de spontane ontspanning van de gerekte spier niet optreden. De kans op het beschadigen van de spier neemt dan alleen maar toe. Een belangrijke kanttekening hierbij is dat er enkel op gezond weefsel wordt gerekt. Wanneer een spier gekwetst of vermoeid is, is rekken zeker niet aangewezen en maakt de kans op blessures alleen maar groter. Door de vermoeidheid dalen immers de visco-elastische eigenschappen van de spier. Men kan zich hier dan zeker de vraag stellen waarom er dan zoveel sporters zijn die na een match of wedstrijd overgaan tot oeverloos stretchen? Een tweede vraag die we ons kunnen stellen is dat elke sporter er baad bij heeft om al dan niet te stretchen. De pure recreatiesporter die tijd heeft om slechts een tweetal keer per week een half uurtje te lopen kan beter zijn beperkte tijd besteden aan dat lopen dan wel nog een 10 tot 15 minuten te besteden aan het stretchen. Het stretchen is bij dit type sporter eerder verloren tijd dan wel dat het zijn fysieke mogelijkheden verbetert.

4 3. Een aantal vragen onbeantwoord Stretching is een begrip dat meer dan één lading dekt. Wanneer we over stretching spreken, moet er een duidelijk onderscheid worden gemaakt tussen stretching als methode om lenigheidsoefeningen uit te voeren en/of stretching als lenigheidstraining. In de literatuur maar zeker ook onder sporters bestaat hierover een grote verwarring. Lenigheid is één van de basiseigenschappen die net zoals kracht, uithouding, snelheid en coördinatie kan verbeterd worden door middel van training. Mits een aangepast trainingsprogramma kan men dus leniger worden. Het is net hier dat de begripsverwarring ontstaat. Stretching is namelijk het uitvoeren van de rekkingsoefeningen. Maw lenigheidstraining is een doorgedreven programma met als doel een toename van de lenigheid te verkrijgen. Stretchingsoefeningen zijn hiervoor het middel. Er bestaan verschillende manieren van stretchen die een verschillend doel impliceren. Hiernaast dienen we tevens sterk rekening te houden met de locatie waar er wordt gestretched en of dit individueel of met een partner gebeurt. Het effect van de stretching wordt door al deze factoren sterk beïnvloed. Er bestaan verschillende rekkingstechnieken. Hieronder een overzicht van de meest gebruikte. 1.1 Statisch rekken Bij het statisch rekken wordt de spier langzaam op rek of spanning gebracht tot aan de pijngrens. Hier wordt de spanning aangehouden totdat men ontspanning in de spier bekomt. Eventueel herhaalt men dit een tweede keer zodra er ontspanning in de spier optreedt. Bij een tweede ontspanning van de uitgerekte spier, keert men langzaam terug naar de oorspronkelijke toestand. Met deze techniek tracht men vooral een invloed uit te oefenen op de gewrichtsbewegelijkheid. Dit wordt ook wel de Range of Motion (ROM) genoemd. Deze techniek is makkelijk aan te leren en heeft als doel de verhoogde spiertonus na inspanning te verminderen. 1.2 Dynamisch rekken Deze rekkingstechniek wordt uitgevoerd tijdens de opwarming. De sporter zal sportspecifieke bewegingen uitvoeren waarbij men het bewegingsbereik tracht te vergroten. Men voert maw bewegingen uit met een grotere bewegingsuitslag waarbij de spiergroepen worden gerekt tijdens de actie. Een typisch voorbeeld hiervan zijn de uitvalspassen voor en zijwaarts.

5 Deze techniek heeft als doel de spier zich beter te laten aanpassen aan de sportspecifieke situatie. De spier zal immers tijdens inspanning ook worden uitgerekt. Vaak wordt dit dan nog veel explosiever of in extremere situaties gedaan. De spier kan maar beter klaar zijn om deze explosieve en extreme rektoestand te verwerken. Het voordeel van deze techniek ligt vooral in de combinatie van opwarming en rekking. De spier krijgt dus niet de kans om af te koelen wat vaak bij het statisch stretchen wel het geval is. 1.3 Ballistisch rekken Ook met deze techniek trachten we de bewegingsvrijheid te vergroten. Alvorens te rekken zal de spier op voorspanning worden gebracht. Hiervoor zal de spier worden uitgerekt tot aan de pijngrens. Vanuit deze positie wordt dan een verende beweging gemaakt. Deze techniek is absoluut voor gevorderde sporters die hun lichaam zeer goed aanvoelen. Toepassing voor de recreatieve sporter is dus uit den boze en vooral tijdverlies. De reden waarom men deze techniek toepast is omdat ook deze situaties zich in bepaalde sporten voordoen. Hiernaast bezit elke spier een rekreflex. Door het snel uitrekken van de spier zal de spier als tegenreactie reflexmatig samentrekken. Dit kan voor beschadiging van de spier zorgen. We trachten ook hier weer de spier vooraf te laten wennen aan deze situatie door het ballistisch rekken. Dit type van rekkingsoefeningen gebeurt op een gecontroleerde manier tijdens de training. Dit kan van een tackle of sliding vaak niet gezegd worden maar het betreft wel een gelijkaardige situatie. Door de spier vooraf te laten wennen trachten we deze situatie te nuanceren. 1.4 Propioceptieve neuromusculaire fascilitatietechnieken (PNF-methode) Dit is een gewijzigde vorm van het statisch rekken. Eerst spant men de spier gedurende enkele tellen op die men wil rekken (al dan niet tegen een weerstand). Onmiddellijk nadien ontspant men de spier volledig en brengt men vervolgens de spiergroep op rek waarna een reflexmatige ontspanning ontstaat (Contra-relaxmethode). Indien men tijdens de oefening bijkomend de antagonist opspant verhoogt men de spanning op de reeds op rek gebrachte spiergroep. Bv. als men de achterste dijbeenspieren nog harder wil rekken spant men de voorste dijbeenspier op (Contract-relax-antagonist-contractmethode). Deze techniek wordt veel gebruikt bij die sporter die een extreme lenigheid vragen zoals bij gymnastiek, ballet, ijsschaatsen,. De methode heeft als voordeel dat men snel resultaat ziet en ook hier zal de spier geen kans krijgen om af te koelen vermits ze afwisselend actief en passief gebruikt wordt.

6 2. Besluit Over de zin en onzin van stretching zijn reeds veel zinnige en onzinnige dingen geschreven. Vaak is het zo dat de trainer en atleet het bos door de bomen niet meer zien. Over het hoelang van de rekkingsoefening, de frequentie, welke methode en voor welke sporter bestaat reeds veel wetenschappelijk onderzoek maar vaak komt men niet tot een consensus. Dit maakt het er voor de sporter en zijn begeleider zeker niet makkelijker op. Toch weten we ondertussen dat stretchen voor een inspanning geen invloed heeft op de vermindering van blessures. Ook over de invloed van stretching tijdens of na de training hebben te weinig studies uitgewezen dat het blessurepreventief zou zijn. Een degelijk opwarming heeft hierin zijn nut wel bewezen. Door stretching kan men echter wel zijn flexibiliteit verhogen. Onderzoek heeft uitgewezen dat er gewijzigde visco-elastische eigenschappen optreden onmiddellijk na de stretch maar ook op langere termijn. Dat er een toename is van de pijntolerantie in de spier maar dat deze na 30 weer is verdwenen. Wil men een verbetering van de lenigheid dan moeten we meer dan drie weken stretchen gedurende verschillende keren per week (minimum 3x per week). De stretchingsmethode die men toepast heeft geen preventieve invloed op het voorkomen van spierpijn of gevoeligheid. Hiernaast zorgen rekkingoefeningen voor een verlies van kracht of spiertonus. De algemene toepassing van rekkingsoefeningen voor elke sporter moet dus sterk vermeden worden. Het waarom en in welke situatie het praktisch wel mogelijk is, vinden we terug in het volgende hoofdstuk.

7 Stretching in de praktijk 1. Inleiding Velen vragen blijven nog steeds onbeantwoord. Er is nochtans reeds veel onderzoek en literatuur over dit thema verschenen. Is het wetenschappelijk onderzoek dan onbetrouwbaar? Eerder dan dat het onbetrouwbaar is, zullen we de literatuur erg kritisch moeten lezen. Er bestaat namelijk een kloof tussen de praktijk en de theorie. Bepaalde praktische richtlijnen werden nog niet door het wetenschappelijk onderzoek bewezen maar blijken in de praktijk wel te werken. In dit hoofdstuk trachten we enkele richtlijnen te formuleren voor trainers en atleten. 2. Luisteren en rekken Opwarming is een cruciaal element in de effectiviteit van de stretching en een belangrijke voorwaarde om tot stretching te kunnen overgaan. Tijdens de opwarming bereiden we het lichaam voor op de te leveren prestatie via aanpassing van hartslag, verhogen van de lichaamstemperatuur en het verhogen van het metabolisme. Dit gebeurt meestal door gedurende een 10-tal minuten licht te joggen, te fietsen of dergelijke. Het doorlopen van een volledige stretch-batterrij is te vermijden. Het feit dat het in de praktijk toch gebeurd, is een gevolg van de modetrend die stretching op een bepaald moment is geworden. Elke atleet moet samen met zijn trainer goed evalueren en testen welke spiergroepen precies moeten gestretched worden om de bewegingen zo effectief mogelijk te laten gebeuren. Het is dan ook logisch dat de tijd die een gymnast spendeert aan stretching veel groter is dan een marathonloper. Anderzijds moet het bewegingspatroon van de marathonloper zo efficient mogelijk verlopen alvorens hij optimaal kan presteren. De norm die we hier het best kunnen hanteren is de tonus van de spier. Een spier heeft niet steeds de neiging om korter te worden. Dit kan echter wel door het veelvuldige gebruik en door de specificiteit in de sport. Maw voor elke sporter zullen andere spiergroepen de bovenhand nemen. Anderzijds weten we vanuit wetenschappelijk onderzoek dat hoe hoger de spiertonus is, hoe performanter de spier. De atleet heeft er dus voordeel bij om de tonus zo hoog mogelijk te maken om een een optimale prestatie te kunnen neerzetten. Anderzijds mag deze spier of spiergroep ook geen beperking geven van het bewegingsbereik. Bij dit laatste zal de beweging minder efficient verlopen en dus, ondanks de optimale spiertonus, de prestatie toch negatief beïnvloeden. Indien dus de spiertonus te hoog wordt kan de atleet nog overgaan tot stretching van een performante spier. Een goede balans tussen spiertonus en bewegingsbereik moet dan ook het uitgangspunt zijn voor de atleet. Voor elke sport gelden dus

8 andere regels maar dit geldt eveneens voor elk individu. Daarom kunnen dan ook best sportspecifieke bewegingen worden opgenomen binnen het stretchingsprogramma van een atleet. 3. Doelstellingsbewust werken Na een belastende training kunnen bepaalde atleten zich goed voelen met het tot rust brengen van de spieren door licht rekken. Indien de training echter zwaar was mag men zeker niet tot het uiterste gaan. Het rekken na een extreem zware inspanning zoals wedstrijden, krachttrainingen of weerstandstrainingen is sterk te vermijden. Door de zware inspanningen treden microtraumata in de spieren op. Het rekken hierop zal de atleet met blessures opzadelen. Gelijkaardige microtraumata ontstaan zeker ook na doorgedreven krachttraining. Ondanks de vaak overdreven hoge spiertonus mag na krachttraining dus zeker niet gestretched worden. Loslopen, -zwaaien, -fietsen, of -zwemmen zal de doorbloeding stimuleren en het zware gevoel lichtjes wegwerken. Atleten hebben dus meer voordeel bij loslopen of dergelijke na een wedstrijd dan over te gaan tot stretchen. Deze techniek noemen we actieve afkoeling. Is het echter het doel om het bewegingsbereik te vergroten dan is de keuze van de rekkingsmethode erg belangrijk. Zoals hierboven reeds uitgelegd werd, kent de PNF-methode onze voorkeur voor een snelle en efficiente vergroting van het bewegingsbereik. Maar hiernaast moeten we ook rekening houden met doel van de stretch. Bv door ballistisch te stretchen kunnen we de voetballer voorbereiden op de slidings en tackles die hij op training of wedstrijd zal uitvoeren. Tenslotte moeten we uiteraard rekening houden met de omgevingsfactoren. Het statisch stretchen bij vriestemperaturen op de grond is om problemen vragen! 4. Besluit: de 12 geboden van het stretchen 4.1 Opwarming Er wordt nooit gestretched zonder voorafgaande opwarming. Gedurende 10minuten licht lopen, huppelpassen uitvoeren, loszwemmen of fietsen kan hiervoor al volstaan. Meer doorgedreven is altijd aan te raden. 4.2 Locatie Stretch steeds in een voldoende verwarmde ruimte of draag kledij die je voldoende beschermt tegen wind en water zodat de spieren voldoende warm blijven. 4.3 Uitgangshouding Zorg voor een correcte uitgangshouding tijdens het rekken zodat de juist spier wordt gerekt en in zijn juiste en volledige bewegingsbereik.

9 4.4 Evenwicht Zorg voor een stabiele en comfortabele uitgangshouding. Tracht niet alleen het te stretchen lichaamdeel als steunpunt te hebben. Ga op zoek naar minimum 3 steunpunten indien mogelijk. 4.5 Spierspanning Rek totdat er een zekere spierspanning optreedt en blijf daar aanhouden. Pijn tijdens het rekken is uit den boze. 4.6 Concentratie Concentreer je zelf op de te rekken spieren. Een rustige ademhaling zorgt voor een ontspannen gevoel. 4.7 Ontspannen Zowel de te rekken spier als de andere spieren moeten ontspannen zijn tijdens de rekkingsoefening. Het doel is om ontspanning tijdens de rek te bekomen. Dit kan niet als je de spier zelf actief opspant. 4.8 Duur van de stretch Hou de spier aan totdat deze ontspant. Treedt er geen ontspanning op dan wil dit zeggen dat je een te groot bewegingsbereik hebt aangenomen of aan overrekking doet. Ontspan dan de spier opnieuw en tracht daarna op zoek te gaan naar het punt waar er lichte spanning optreedt door langzame uitrekking. Bij de meeste personen is 8 tot 15 tellen aanhouden genoeg maar zoals hierboven reeds gezegd is dit inidvidueel verschillend en per spiergroep anders. Bij sommige atleten treedt er zelfs pas ontspanning op na meer dan Eindigen Keer steeds rustig terug uit de rekpositie Herhaling van de stretch Elke oefening kan best 3 tot 5x herhaald worden. Hierdoor zal het bewegingsbereik het sterkst vergroot worden Frequentie van de stretch Om het bewegingsbereik te behouden wordt er 2x per week gestretched. Indien de lenigheid vergroot moet worden, is 3x per week een minimum Timing van de stretch Er kan zowel voor als na de sportbeoefening gestretched worden. Dwz voor de sportbeoefening steeds na een degelijk opwarming. Na de sportbeoefening op voorwaarde dat het geen zware of intensieve training was. Loslopen, fietsen of zwemmen na een wedstrijd of krachttraining is effectiever dan stretchen.

Preventietips voor sportblessures

Preventietips voor sportblessures .Stef Verheyden Kinesitherapie Preventietips voor sportblessures Groepspraktijk De Brug Waarom blessurepreventie? Sportbeoefening en sportblessures, jammer genoeg gaan ze al te vaak samen. Vroeg of laat

Nadere informatie

Blessurepreventie. Secundaire preventie heeft betrekking op het tijdig herkennen en behandelen van klachten of banale letsels om erger te voorkomen

Blessurepreventie. Secundaire preventie heeft betrekking op het tijdig herkennen en behandelen van klachten of banale letsels om erger te voorkomen Blessurepreventie Blessurepreventie bestaat uit drie luiken: Primaire preventie is gericht op het voorkomen van nieuwe letsels. Secundaire preventie heeft betrekking op het tijdig herkennen en behandelen

Nadere informatie

TRAININGSPLAN STRETCHEN

TRAININGSPLAN STRETCHEN TRAININGSPLAN STRETCHEN Stretchen is een noodzaak! Door te trainen veroorzaak je minuscuul kleine blessures in je spiervezels. Des te slechter je conditie, des te groter de blessures kunnen zijn. De blessures

Nadere informatie

Stretchen: theorie en praktijk

Stretchen: theorie en praktijk Stretchen: theorie en praktijk Studiedag VAT 4 oktober 2014 Fabienne Van De Steene Studiedag VAT 4 okt 14 2 Studiedag VAT 4 okt 14 3 1 Take home message Studiedag VAT 4 okt 14 4 Studiedag VAT 4 okt 14

Nadere informatie

opwarming, statische stretching wat wel en niet te doen voor aanvang van training of wedstrijd.

opwarming, statische stretching wat wel en niet te doen voor aanvang van training of wedstrijd. Arenberggebouw Arenbergstraat 5 1000 Brussel Tel: 02 209 47 21 Fax: 02 209 47 15 Opwarming en statische stretching: wat wel en niet te doen voor aanvang van training of wedstrijd. AUTEUR(S) INSTITUUT VERBEIREN

Nadere informatie

WAT IS EEN GOEDE VECHTSPORT WARMING-UP? Door Drs Erik Hein, November 2016

WAT IS EEN GOEDE VECHTSPORT WARMING-UP? Door Drs Erik Hein, November 2016 WAT IS EEN GOEDE VECHTSPORT WARMING-UP? Door Drs Erik Hein, November 2016 Warming up! De warming/up heeft als doel de sporter voor te bereiden op de training of op de wedstrijd. De warming-up is daarom

Nadere informatie

Lenigheid en beweeglijkheid

Lenigheid en beweeglijkheid 2.3.2. Lenigheid en beweeglijkheid Deze vaardigheid is bedoeld om de verschillende spieren te trainen op lenigheid en de verschillende gewrichten te mobiliseren. Lenigheid en beweeglijkheid bestaat uit:

Nadere informatie

Blessurepreventie VERANTWOORDELIJKEN:

Blessurepreventie VERANTWOORDELIJKEN: Blessurepreventie VERANTWOORDELIJKEN: Bert De Bruyne Directeur jeugdopleiding A&O-psycholoog Partner bij HR-adviesbureau Katena Kristof Mebis - TVJO Stef Plevoets coördinator bovenbouw Timmy Vanbrabant

Nadere informatie

bewegingsstelsel info voor de patiënt Stretching UZ Gent, Dienst Orthopedie & Traumatologie en Fysische Geneeskunde & Revalidatie

bewegingsstelsel info voor de patiënt Stretching UZ Gent, Dienst Orthopedie & Traumatologie en Fysische Geneeskunde & Revalidatie bewegingsstelsel info voor de patiënt Stretching UZ Gent, Dienst Orthopedie & Traumatologie en Fysische Geneeskunde & Revalidatie Stretching Je hebt last van kniepijn. Het klinisch onderzoek en de medische

Nadere informatie

Redcord Blessurepreventie

Redcord Blessurepreventie Redcord Blessurepreventie Dag van de conditietrainer 2015 1 Wat is Redcord? Suspension trainer (instabiele touwen) met 2 ophangpunten. Verschil met de andere suspension trainers die meestal maar 1 ophangpunt

Nadere informatie

-Door het karakter van het voetbalspel is er een relatief grote kans om geblesseerd te raken in vergijking met met andere takken van sport. -Het blessurerisico in wedstrijden ligt beduidend hoger dan bij

Nadere informatie

VOORBEREIDINGSPROGRAMMA TUSSENSEIZOEN (U14-U15-U16-U17)

VOORBEREIDINGSPROGRAMMA TUSSENSEIZOEN (U14-U15-U16-U17) VOORBEREIDINGSPROGRAMMA TUSSENSEIZOEN (U14-U15-U16-U17) Zorg naast voldoende rust, dat je lichaam af en toe een fysieke prikkel krijgt. Buiten het loopschema dat je hieronder kan terugvinden raden we aan

Nadere informatie

Warming-up vv Winsum

Warming-up vv Winsum Warming up vv Winsum Voor alle sporten geldt een goed begin is het halve werk. De warming-up is zowel fysiek als mentaal een prima voorbereiding op de lichamelijke inspanning die komen gaat. Voor veel

Nadere informatie

Blessurepreventie bij joggers

Blessurepreventie bij joggers Blessurepreventie bij joggers Infosessie Jogbegeleiders 4 oktober 2014 Dr. Kris Peeters Joggen : goed voor lichaam en geest Veel voordelen Toch ook nadelen 1 Lichamelijk voordelen -> goed voor hart en

Nadere informatie

Stretching waar ben ik mee bezig????? Fabienne Van De Steene Revaki UGent Sportkine UZ Gent Red Flames- KBVB

Stretching waar ben ik mee bezig????? Fabienne Van De Steene Revaki UGent Sportkine UZ Gent Red Flames- KBVB Stretching waar ben ik mee bezig????? Fabienne Van De Steene Revaki UGent Sportkine UZ Gent Red Flames- KBVB Take home message dag van de trainer 13-12-14 2 Doel sporten: prestatie Kracht Lenigheid Snelheid

Nadere informatie

Een acuut letsel is een blessure die plots op treed (bvb een enkel verzwikking, een spierscheur, )

Een acuut letsel is een blessure die plots op treed (bvb een enkel verzwikking, een spierscheur, ) Sporten is hoe dan ook gezond, maar brengt ook een verhoogd risico op bepaalde letsels met zich mee. Er zijn echter enkele aandachtspunten en preventie oefeningen die dit risico sterk kunnen verlagen.

Nadere informatie

3 Oefeningen Voor Strakke Benen & Billen

3 Oefeningen Voor Strakke Benen & Billen 3 Oefeningen Voor Strakke Benen & Billen Vooraf 1. Lees eerst de algemene trainingsinstructies, deze vind je als bijlage bij dit schema. 2. Doe altijd een warming up van 10 minuten voordat je gaat trainen.

Nadere informatie

Van bewegen naar trainen

Van bewegen naar trainen Van bewegen naar trainen Charles Heus Sportfysiotherapeut J&C Sportrevalidatie Geblesseerd Trainingsfit Wedstrijdfit Arts / Fysio??? Trainer Pat 0% Fysio 100% Pijn en of Functionele beperking 1e fase:

Nadere informatie

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekken is een essentieel onderdeel van een evenwichtig trainingsprogramma. Het dagelijks uitvoeren van rekoefeningen kan de flexibiliteit en gezonde gewrichten

Nadere informatie

DE STRETCHING METHODE

DE STRETCHING METHODE DE STRETCHING METHODE In het begin: Allereerst train in het begin niet teveel, overdrijf niet. Hard trainen is goed als je geoefend bent. Maar als je in het begin overdrijft kan je een inzinking krijgen

Nadere informatie

Trainen, meer dan alleen pijlen schieten! Handleiding voor de handboogschutter

Trainen, meer dan alleen pijlen schieten! Handleiding voor de handboogschutter Trainen, meer dan alleen pijlen schieten! Handleiding voor de handboogschutter Tekst: Aller, L. van Bruning, B. Smit, Y. Amsterdam, 1 juni 2007 Inhoud Trainingsdocument handboogsport... 1 Inhoud... 2 Inleiding...

Nadere informatie

Core training. Door: Roeland Smits. Roeland Smits Core training voor zwemmers 1

Core training. Door: Roeland Smits. Roeland Smits Core training voor zwemmers 1 Core training Door: Roeland Smits Roeland Smits Core training voor zwemmers 1 Voorbereiding krachttraining zwemmen: Core training: In eerste instantie zal er een grondige bases gelegd moeten worden waar

Nadere informatie

Groen: Je zweet een beetje. Je praat nog gemakkelijk. Lichte ontspanning Ontspannend, comfortabel. Laag niveau DOEL: gezondheid.

Groen: Je zweet een beetje. Je praat nog gemakkelijk. Lichte ontspanning Ontspannend, comfortabel. Laag niveau DOEL: gezondheid. Adres Sportcentrum Hemiksem Atletiekstraat 1 2620 Hemiksem Waarom gebruik maken van de Fit-o-meter? De omloop is voor iedereen toegankelijk en geschikt voor jong en oud, klein en groot,. Je kan het parcours

Nadere informatie

Basisprogramma spieruithouding

Basisprogramma spieruithouding Basisprogramma spieruithouding Deze reeks spierversterkende oefeningen kunnen uitgevoerd worden zonder dat u beschikt over speciaal materiaal zoals fitnessapparatuur of gewichten. Er wordt gebruik gemaakt

Nadere informatie

3 Super Oefeningen Voor Je Buik

3 Super Oefeningen Voor Je Buik 3 Super Oefeningen Voor Je Buik Vooraf 1. Lees eerst de algemene trainingsinstructies, deze vind je als bijlage bij dit schema. 2. Doe altijd een warming up van 10 minuten voordat je gaat trainen. 3. Sluit

Nadere informatie

wat komt er kijken bij een warming up?

wat komt er kijken bij een warming up? wat komt er kijken bij een warming up? tekst: Mike Barrell 1 Waarom moet een les met een warming-up beginnen? De meeste trainers zullen zeggen dat de warming up nodig is om je op een training voor te bereiden,

Nadere informatie

Adviezen na een open-hart-operatie. Afdeling Fysiotherapie

Adviezen na een open-hart-operatie. Afdeling Fysiotherapie 00 Adviezen na een open-hart-operatie Afdeling Fysiotherapie U bent herstellende van een operatie aan uw hart. De fysiotherapeut heeft u na de operatie begeleid bij het weer oppakken van activiteiten en

Nadere informatie

HOUDINGSTRAINING. Houdingstraining. Houdingstraining. Wat? 12-12-2014. Onderdeel van de fysieke voorbereiding. Dag van de Trainer (13/12/2014)

HOUDINGSTRAINING. Houdingstraining. Houdingstraining. Wat? 12-12-2014. Onderdeel van de fysieke voorbereiding. Dag van de Trainer (13/12/2014) HOUDINGSTRAINING Onderdeel van de fysieke voorbereiding Dag van de Trainer (13/12/2014) Houdingstraining Wat? raakvlakken met stabilisatietraining hypes o.a., Core stability, Performance Stability, FMS,

Nadere informatie

Zwemschema voor gevorderde zwemmers

Zwemschema voor gevorderde zwemmers Zwemschema voor gevorderde zwemmers Hoe verbeter ik mijn aërobe uithouding in het zwemmen? Filip Roelandt Praktijkassistent Universiteit Gent Docent Zwemmen BLOSO Deze tekst bevat praktische informatie

Nadere informatie

Basis voor krachttraining

Basis voor krachttraining Inhoud Basis voor krachttraining Jan Boone 2. Soorten Kracht 3. Trainingss 4. Belangrijke principes 5. Krachttraining bij lange- (loopeconomie) Voor 1880: weinig gestructureerde krachttraining (cfr. Forcemen

Nadere informatie

Het principe van de 5 Motorische basisvaardigheden

Het principe van de 5 Motorische basisvaardigheden Het principe van de 5 Motorische basisvaardigheden We horen het woord conditie regelmatig voorbij komen. In de volksmond gebruiken we het woord conditie vaak om aan te geven hoe fit we ons voelen. Eigenlijk

Nadere informatie

ZOMERPROGRAMMA RESPIRO: THUISTRAINING

ZOMERPROGRAMMA RESPIRO: THUISTRAINING Beste Respiro klant U heeft ervoor gekozen om fit en actief te blijven tijdens de zomersluiting d.m.v. het krachttrainingsschema dat u thuis gaat uitvoeren. Het doel van dit schema is om uw kracht tijdens

Nadere informatie

5.3. Opdracht door Iris 2624 woorden 28 januari keer beoordeeld. Inleiding

5.3. Opdracht door Iris 2624 woorden 28 januari keer beoordeeld. Inleiding Opdracht door Iris 2624 woorden 28 januari 2015 5.3 15 keer beoordeeld Vak LO Inleiding Met BSM hebben wij de opdracht gekregen om een trainingsschema te maken om jezelf te verbeteren op verschillende

Nadere informatie

Achillodynie, Achillespeesklachten, Achillotendinopathie

Achillodynie, Achillespeesklachten, Achillotendinopathie Achillodynie, Achillespeesklachten, Achillotendinopathie De grootste en sterkste pees van het lichaam, de Achillespees is een kwetsbare plek. Achillespeesklachten vormen 6,5-11% van de blessures bij hardlopers.

Nadere informatie

PREVENTIE VAN SPORTLETSEL 20-8-2010

PREVENTIE VAN SPORTLETSEL 20-8-2010 LETSELPREVENTIE Sporten is tof en bovendien goed voor de gezondheid. Helaas hebben heel wat sporters regelmatig blessures waardoor ze het sporten (tijdelijk) moeten staken. Via een goede warming up, stretching,

Nadere informatie

Artrose knie. Artrose is een aandoening die voor kan komen bij één of meerdere gewrichten.

Artrose knie. Artrose is een aandoening die voor kan komen bij één of meerdere gewrichten. Artrose knie Wat is artrose? Artrose is een aandoening die voor kan komen bij één of meerdere gewrichten. Een gewricht bestaat uit twee botuiteinden, die zijn bekleed met kraakbeen. Het kraakbeen vangt

Nadere informatie

Achillespees blessure

Achillespees blessure Wat is het? 1. de aanhechting van de pees op de hiel 2. de pees met het omringende weefsel 3. de slijmbeurs in de diepte aan de voorzijde van de pees Een achillespeesblessure is een typische overbelastingsblessure.

Nadere informatie

Vet-killer 320 Workout Introductie (eerste deel) Door: Jesse van der Velde http://vetkillerworkout.nl/index2.php

Vet-killer 320 Workout Introductie (eerste deel) Door: Jesse van der Velde http://vetkillerworkout.nl/index2.php Vet-killer 320 Workout Introductie (eerste deel) Door: Jesse van der Velde http://vetkillerworkout.nl/index2.php Copyright 2011 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden. 1 Introductie Welkom bij de

Nadere informatie

ZOMERPROGRAMMA RESPIRO: THUISTRAINING

ZOMERPROGRAMMA RESPIRO: THUISTRAINING Beste Respiro klant U heeft ervoor gekozen om fit en actief te blijven tijdens de zomersluiting d.m.v. het cardio- en krachttrainingsschema dat u thuis gaat uitvoeren. Het doel van dit schema is om zowel

Nadere informatie

Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken.

Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken. Enkele tips : training en opwarming Trainingen : Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken. Geef nooit op. Het kan best even duren voor je conditie op peil is. Het belangrijkste

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING HOMETRAINER B870

GEBRUIKSAANWIJZING HOMETRAINER B870 GEBRUIKSAANWIJZING HOMETRAINER B870 Proficiat met de aankoop van deze Hometrainer. Indien u onderstaande voorzorgsmaatregelen in acht houdt en wat gezond verstand aan de dag legt, zal deze hometrainer

Nadere informatie

Lenig worden. Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses. M.koning

Lenig worden. Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses. M.koning Lenig worden Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses M.koning Inleiding: Leniger worden, dat willen we allemaal wel. Maar hoe word je nou eigenlijk lening? En wat is de beste manier om

Nadere informatie

Spanningshoofdpijn, Spierspanningshoofdpijn, Tension Headache, Cervicogene Cephalia

Spanningshoofdpijn, Spierspanningshoofdpijn, Tension Headache, Cervicogene Cephalia Spanningshoofdpijn, Spierspanningshoofdpijn, Tension Headache, Cervicogene Cephalia Spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door spierspanningen in de hals, de schouders en het hoofd. De hoofdpijn is vaak

Nadere informatie

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Verkeerde lichaamshoudingen veroorzaken klachten. Eén van de meest voorkomende verkeerde houdingen, wordt veroorzaakt door een naar vorend hangend hoofd,

Nadere informatie

3 Super Oefeningen Voor Je Schoudergordel

3 Super Oefeningen Voor Je Schoudergordel 3 Super Oefeningen Voor Je Schoudergordel Vooraf 1. Lees eerst de algemene trainingsinstructies, deze vind je als bijlage bij dit schema. 2. Doe altijd een warming up van 10 minuten voordat je gaat trainen.

Nadere informatie

MAANDAG DINSDAG WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG ZATERDAG ZONDAG WEEK 1 4 km Intervaltraining 5 x 1 km Met tussenin 2 rust. 3 x 2 km Tussenin 400m wandelen

MAANDAG DINSDAG WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG ZATERDAG ZONDAG WEEK 1 4 km Intervaltraining 5 x 1 km Met tussenin 2 rust. 3 x 2 km Tussenin 400m wandelen LOOPSCHEMA VAN 5 NAAR 10 KM RECREATIEF 10 WEKEN 4 x per week MAANDAG DINSDAG WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG ZATERDAG ZONDAG WEEK 1 4 km Intervaltraining 5 x 1 km WEEK 2 Extensieve 5 x 1 km Tussenin 200m ig

Nadere informatie

Long Term Player Development. Meer voetbal-atleten opleiden

Long Term Player Development. Meer voetbal-atleten opleiden Long Term Player Development Meer voetbal-atleten opleiden Long Term Player Development Aspecifiek trainen om specifiek beter te worden Actieve Blessurepreventie CLINIC 3 2 april 2011 PUBERTEITSFASE Module

Nadere informatie

Work-out Touwspringen

Work-out Touwspringen Bart Vervenne 2 Work-out Touwspringen Disclaimer: Deze workout is opgesteld voor basketbalspeelsters, -spelers vanaf de leeftijd van 12-14 jaar die al een zekere sporthistorie achter de rug hebben. De

Nadere informatie

Aankoopgids. Fitness. Koop slim en laat u informeren door Unigro! Kijk regelmatig onze website voor updates en nieuwe aankoopgidsen.

Aankoopgids. Fitness. Koop slim en laat u informeren door Unigro! Kijk regelmatig onze website voor updates en nieuwe aankoopgidsen. Aankoopgids Fitness Koop slim en laat u informeren door Unigro! Kijk regelmatig onze website voor updates en nieuwe aankoopgidsen. Alles voor een fit en getraind lichaam Iedereen kent wel de verkwikkende

Nadere informatie

IN TOPVORM op skivakantie

IN TOPVORM op skivakantie IN TOPVORM op skivakantie Bye bye verzuring! IN DIT Ebook Nu de eerste koude komt opzetten, kan het aftellen naar de skivakanties echt beginnen. Maar tegelijk kijken we allemaal op tegen de verzuring in

Nadere informatie

Ligamentaire laesie enkelgewricht

Ligamentaire laesie enkelgewricht Sport-Fysiotherapie R. de Vries en Medische Trainings Therapie Kerkweg 45a 4102 KR Zijderveld Telefoon 0345-642618 Fax 0345-641004 E-mail vriesfysio@planet.nl Internet www.fysiodevries.nl Ligamentaire

Nadere informatie

Vet-killer 320 Workout. Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Coach. Copyright 2010 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden.

Vet-killer 320 Workout. Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Coach. Copyright 2010 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden. Vet-killer 320 Workout Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Coach Copyright 2010 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden. 1 Introductie Welkom bij de Vet-killer 320 Workout. Deze training,

Nadere informatie

2.10 Rugpreventie. bij kleuterleiding

2.10 Rugpreventie. bij kleuterleiding 2.10 Rugpreventie bij kleuterleiding Werkwinkel info : Doelgroep : PA, kleuterleiding Duurtijd : +/- 75 minuten Omschrijving : Rugklachten zijn een veelvoorkomende aandoening in het kleuteronderwijs Deze

Nadere informatie

De voorste kruisbandreconstructie

De voorste kruisbandreconstructie Afdeling: Onderwerp: Fysiotherapie De voorste kruisbandreconstructie 1 De voorste kruisbandreconstructie 2 De Voorste Kruisbandreconstructie De knie: De meeste mensen zien een knie als een simpel scharniergewricht

Nadere informatie

KNVB en Continental Warm Up programma. SDVBarneveld, 14 maart 2016

KNVB en Continental Warm Up programma. SDVBarneveld, 14 maart 2016 KNVB en Continental Warm Up programma SDVBarneveld, 14 maart 2016 Programma SDV Barneveld dd 14 maart 2016 19.30-19.45 uur Opening door SDVB (Pieter Jansen) 19.45-20.05 uur Hoe verzorg ik nu de W-up? 20.05-20.15

Nadere informatie

3 Super Oefeningen Voor Je Buik

3 Super Oefeningen Voor Je Buik 3 Super Oefeningen Voor Je Buik Vooraf 1. Lees eerst de algemene trainingsinstructies, deze vind je als bijlage bij dit schema. 2. Doe altijd een warming up van 10 minuten voordat je gaat trainen. 3. Sluit

Nadere informatie

Traint sinds 1991 bij Flevo Delta, is gediplomeerd trainer loopgroepen sinds 1997.

Traint sinds 1991 bij Flevo Delta, is gediplomeerd trainer loopgroepen sinds 1997. De trainers Links: Henk van Roemburg Midden: Marjo de Groot Rechts: Henk Moerkens Loopt sinds 2006 bij Flevo Delta. Is gediplomeerd trainer sinds 2010. Traint sinds 1991 bij Flevo Delta, is gediplomeerd

Nadere informatie

Ook de warming-up en cooling down hebben een kop en staart!

Ook de warming-up en cooling down hebben een kop en staart! TRAININGSLEER Ook de warming-up en cooling down hebben een kop en staart! Toine van de Goolberg, conditietrainer 1ste team Feyenoord-Rotterdam Menigeen zal zeggen: moeten we hierover een trainingstechnisch

Nadere informatie

Trainingsplan. 1. Doelstelling

Trainingsplan. 1. Doelstelling Trainingsplan 1. Doelstelling Dit trainingsplan heeft tot doel een overzicht te genereren van de trainingsdoelstellingen op lange en korte termijn en zal als leidraad dienen voor invulling van de trainingsschema

Nadere informatie

Dit trainingsschema is ontwikkeld i.s.m. Michael Zijlaard (o.a. ploegleider en coach van team AA Drink/Leontien.nl) en Dick Siliakus (fysiotherapeut)

Dit trainingsschema is ontwikkeld i.s.m. Michael Zijlaard (o.a. ploegleider en coach van team AA Drink/Leontien.nl) en Dick Siliakus (fysiotherapeut) Inleiding trainingsschema Onderstaand trainingsschema is geschikt voor beginnende fietsers die binnen vijf maanden 100 tot 300 kilometer willen fietsen. Het schema is gebaseerd op je Hmax, dit is je maximale

Nadere informatie

TRAININGSPLAN STABILITEIT

TRAININGSPLAN STABILITEIT TRAININGSPLAN STABILITEIT Stabiliteitstraining Om goed te kunnen bewegen en/of te kunnen sporten is een sterke romp noodzakelijk. In een rechtop staande houding moet de romp het lichaam te allen tijde

Nadere informatie

HOUDINGSTRAINING. Onderdeel van de fysieke voorbereiding. Dag van de Trainer (17/12/2016)

HOUDINGSTRAINING. Onderdeel van de fysieke voorbereiding. Dag van de Trainer (17/12/2016) HOUDINGSTRAINING Onderdeel van de fysieke voorbereiding Dag van de Trainer (17/12/2016) Houdingstraining Wat? raakvlakken met stabilisatietraining hypes o.a., Core stability, Performance Stability, FMS,

Nadere informatie

Dit trainingsschema is ontwikkeld i.s.m. Michael Zijlaard (o.a. ploegleider en coach van team AA Drink/Leontien.nl) en Dick Siliakus (fysiotherapeut)

Dit trainingsschema is ontwikkeld i.s.m. Michael Zijlaard (o.a. ploegleider en coach van team AA Drink/Leontien.nl) en Dick Siliakus (fysiotherapeut) Inleiding trainingsschema Onderstaand trainingsschema is geschikt voor gevorderde fietsers die al 100 km kunnen fietsen en willen trainen voor 200 tot 500 km. Het schema is gebaseerd op je Hmax, dit is

Nadere informatie

Vet-killer 320 Workout. Door: Jesse van der Velde http://jessevandervelde.com. Copyright 2011 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden.

Vet-killer 320 Workout. Door: Jesse van der Velde http://jessevandervelde.com. Copyright 2011 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden. Vet-killer 320 Workout Door: Jesse van der Velde http://jessevandervelde.com Copyright 2011 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden. 1 Introductie Welkom bij de Vet-Killer 320 Workout. Dit is de

Nadere informatie

WARM UP SCHEMA; Inclusief self myofascial release/foam roller routine en aanvullende informatie over de foam roller. PT-NIJMEGEN

WARM UP SCHEMA; Inclusief self myofascial release/foam roller routine en aanvullende informatie over de foam roller. PT-NIJMEGEN WARM UP SCHEMA; Inclusief self myofascial release/foam roller routine en aanvullende informatie over de foam roller. PT-NIJMEGEN Wat je moet weten; Een warming up is van cruciaal belang om optimaal te

Nadere informatie

eugdopleiding Jong STVV

eugdopleiding Jong STVV eugdopleiding Jong STVV Blessurebeleid Van preventie tot behandeling INHOUDSTABEL INHOUDSTABEL... 3 BLESSUREPREVENTIE... 4 1.1 Actieve blessurepreventie 6-12 jaar... 9 1.2 Actieve blessurepreventie vanaf

Nadere informatie

REKKEN EN STREKKEN IS VOOR DWAZEN EN GEKKEN! TJITTE KAMMINGA. Atletiekunie

REKKEN EN STREKKEN IS VOOR DWAZEN EN GEKKEN! TJITTE KAMMINGA. Atletiekunie REKKEN EN STREKKEN IS VOOR DWAZEN EN GEKKEN! TJITTE KAMMINGA 2 TJITTE KAMMINGA Fysiotherapeut/manueel therapeut Ex-hersteltrainer Haagatletiek Ex-docent fysiotherapie HS Leiden Auteur De nieuwe warming-up

Nadere informatie

Hardlooptraining in de fysiotherapeutische praktijk. Tjitte Kamminga Fysiotherapeut / docent fysiotherapie

Hardlooptraining in de fysiotherapeutische praktijk. Tjitte Kamminga Fysiotherapeut / docent fysiotherapie Hardlooptraining in de fysiotherapeutische praktijk. Tjitte Kamminga Fysiotherapeut / docent fysiotherapie TJITTE KAMMINGA - Docent fysiotherapie HS Leiden - Fysiotherapeut / manueel therapeut - hersteltrainer

Nadere informatie

in Sport Sportcafé Fysiotherapie Jeurissen & van den Ingh

in Sport Sportcafé Fysiotherapie Jeurissen & van den Ingh Testen en Meten in Sport Sportcafé Fysiotherapie Jeurissen & van den Ingh Mulder Smeekens Verschil 0.012 sec Phelps Cavic Verschil??? Real Madrid Atletico Madrid 3 e minuut blessuretijd Verweij Brodka

Nadere informatie

Allesoverwielrennen.nl. Het50dagen. trainingsprogramma. Van 0 naar 60 kilometer in 50 dagen

Allesoverwielrennen.nl. Het50dagen. trainingsprogramma. Van 0 naar 60 kilometer in 50 dagen Allesoverwielrennen.nl Het50dagen trainingsprogramma Van 0 naar 60 kilometer in 50 dagen Inleiding Wat goed dat je dit e-book hebt aangevraagd. Misschien kun je het je nog niet voorstellen, maar over nog

Nadere informatie

( Hoe moet deze oefeningen doen? )

( Hoe moet deze oefeningen doen? ) Relaxatieoefeningen ( Wat zijn Relaxatieoefeningen? ) Deze opdracht bestaat uit oefeningen die je kunnen helpen om te relaxen. ( Waarom relaxatieoefeningen? ) Mensen weten dikwijls niet meer hoe ze kunnen

Nadere informatie

Tips om blessures te vermijden

Tips om blessures te vermijden Tips om blessures te vermijden Algemeen: Opwarming: Het is van belang om voor een training goed op te warmen. Door de opwarming gaat men de bloedcirculatie activeren en de lichaamstemperatuur verhogen.

Nadere informatie

Behandeling van Hielspoor. Fasciitis plantaris

Behandeling van Hielspoor. Fasciitis plantaris Behandeling van Hielspoor Fasciitis plantaris Inhoud Inleiding 3 Hielspoor 3 Klachten en oorzaken 3 De behandeling en wat u zelf kunt doen 4 De nachtspalk 4 Trainingsschema 5 Peesplaatrekoefening 5 Achillespees

Nadere informatie

Ontspannen als gezonde levenshouding!

Ontspannen als gezonde levenshouding! Ontspannen als gezonde levenshouding! Gratis e-book met leuke ontspanningsoefeningen voor elke dag! Jana Schoefs Relaxatietherapie Jana Schoefs www.janaschoefs.be Ontspannen als gezonde levenshouding:

Nadere informatie

SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN. eenvoudig snel efficiënt

SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN. eenvoudig snel efficiënt SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN eenvoudig snel efficiënt 1 DIËTEN IS TRAINEN Hongersnood! OM DIK TE WORDEN Als je gaat diëten denkt je lichaam dat het zich moet beschermen tegen een hongersnood. Je lichaam

Nadere informatie

Voeding voor die gene die weet dat er altijd wat te verbeteren valt. Healthy Active Lifestyle

Voeding voor die gene die weet dat er altijd wat te verbeteren valt. Healthy Active Lifestyle Voeding voor die gene die weet dat er altijd wat te verbeteren valt Feiten over Herbalife Sinds 1980 Weight loss Vereenvoudigen gezonde (sport)voeding Toonaangevend en vernieuwend Beursnotering NYSE (code

Nadere informatie

Oefeningen voor de knie

Oefeningen voor de knie Oefeningen voor de knie Spierkracht verbeterende oefeningen voor de knie: Het is belangrijk om een goede spierkracht te hebben, mede omdat de spieren helpen bij schokabsorptie. Door een goede spierkracht

Nadere informatie

FYSIcO Nadorst. *Dillenburglaan 2 * 4332 XX Middelburg* * fysiotherapie in goede handen.

FYSIcO Nadorst. *Dillenburglaan 2 * 4332 XX Middelburg* *  fysiotherapie in goede handen. *Dillenburglaan 2 * 4332 XX Middelburg* 0118-629996* www.fysiconadorst.nl* Enkeldistorsie Algemeen Uw arts of fysiotherapeut heeft als oorzaak voor uw enkelklachten geconstateerd dat er sprake is van een

Nadere informatie

Fysieke componenten bij training voor scheidsrechters en recreatiesporters.

Fysieke componenten bij training voor scheidsrechters en recreatiesporters. Deze informatie werd gedownload via www.revalideren.be Fysieke componenten bij training voor scheidsrechters en recreatiesporters. Olivier Beuckelaers Inleiding : In eerste instantie gaan we een aantal

Nadere informatie

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE

OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE OEFENSCHEMA HARTREVALIDATIE 17601 Inleiding In deze folder vindt u een algemeen oefenschema en beweegadvies. Deze kunt u gebruiken ter voorbereiding op de revalidatie, maar ook tijdens en na de revalidatieperiode.

Nadere informatie

Warming-up & Blessure Preventie Rick Dumoulin & Léon de Baat

Warming-up & Blessure Preventie Rick Dumoulin & Léon de Baat Warming-up & Blessure Preventie Rick Dumoulin & Léon de Baat Warming-up theorie Blessures Warming-up praktijk. Handige sites Waarom een warming-up? Sportcultuur Gewoonte Kennis MHC? Definitie: Warming-up

Nadere informatie

Trainingsschema. Dit schema bouwt ook een stukje uithoudingsvermogen van de ruiter op.

Trainingsschema. Dit schema bouwt ook een stukje uithoudingsvermogen van de ruiter op. Trainingsschema Dit is een trainingsschema van 13 weken voor mensen die nog nooit meegedaan hebben aan een recreatierit of endurancewedstrijd en zeker willen weten dat hun paard fit genoeg is om de rit

Nadere informatie

Cervicogene hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn Cervicogene hoofdpijn Van alle hoofdpijnvormen bestaat 15 tot 20 % uit cervicogene hoofdpijn. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Klachtenbeeld: De Noorse neuroloog Dr. Ottar Sjaastad gebruikte

Nadere informatie

Clubgids - Stretching STRETCHING WAAROM HET MOET

Clubgids - Stretching STRETCHING WAAROM HET MOET STRETCHING WAAROM HET MOET HET NUT MINDER BLESSURELEED Bij sporters hebben sommige spiergroepen de neiging om te verkorten. Daardoor vermindert hun beweeglijkheid met als resultaat dat er meer kans op

Nadere informatie

TRAININGSSCHEMA 300 KILOMETER

TRAININGSSCHEMA 300 KILOMETER Onderstaand trainingsschema is geschikt voor beginnende fietsers die binnen vijf maanden 100 tot 300 kilometer willen. Het schema is gebaseerd op je Hmax, dit is je maximale hartslag. Dit kun je berekenen

Nadere informatie

NA JE TRAINING. Met deze 6-daagse challenge haal je alles uit je training!

NA JE TRAINING. Met deze 6-daagse challenge haal je alles uit je training! Optimaal herstellen NA JE TRAINING Met deze -daagse challenge haal je alles uit je training! Je bent net klaar met sporten en je voelt je geweldig! Niet vergeten: het geheim van een goede workout zit hem

Nadere informatie

Workshop revalidatietraining

Workshop revalidatietraining Opleidingszondagen Theorieles over revalidatietraining Deze les maakt je vertrouwd met de principes van de belastbaarheid en belasting die van toepassing zijn op elke blessure. We gebruiken ook enkel veel

Nadere informatie

Bij deze oefening worden de lage rugspieren gerekt en worden de buik- en bilspieren versterkt.

Bij deze oefening worden de lage rugspieren gerekt en worden de buik- en bilspieren versterkt. Bij acute rug- of nekpijn zijn oefeningen meestal niet aangewezen. Vaak zijn ze ook niet mogelijk omdat elke beweging te veel pijn doet. Maar als de eerste pijn wat verminderd is, kunnen ze helpen om de

Nadere informatie

Blessures: een introductie

Blessures: een introductie Blessures: een introductie Onlangs kon men in het nieuws horen dat er steeds meer blessures zijn bij jonge sportertjes. Vele sporters jonger dan 10 jaar lopen blessures op. Het gaat dan voornamelijk om

Nadere informatie

Alpe d Huzes 2015 Hoe bereid ik me voor? Alpe d HuZes Opgeven is geen optie!

Alpe d Huzes 2015 Hoe bereid ik me voor? Alpe d HuZes Opgeven is geen optie! Alpe d Huzes 2015 Hoe bereid ik me voor? Wie zijn wij? Griet Vander Slagmolen Sportarts Prosano Terneuzen Karin van der Ende- Kastelijn Sportarts De Sportartsengroep Baarn Medisch team 2010 2013 Hulpverlening

Nadere informatie

Beste speler, Beste ouders,

Beste speler, Beste ouders, Beste speler, Beste ouders, Een voetbalseizoen stopt als het volgende begint Volgende maand gaat het seizoen 2015 2016 van start. Na een toch wel verdiende zomerrust kregen onze batterijen ruim de kans

Nadere informatie

Tussenseizoensplanning 2015 KSV OOSTKAMP. Individueel voorbereidingsprogramma

Tussenseizoensplanning 2015 KSV OOSTKAMP. Individueel voorbereidingsprogramma Tussenseizoensplanning 2015 KSV OOSTKAMP Individueel voorbereidingsprogramma Beste spelers, Het voetbalseizoen 2015-2016 nadert met rasse schreden. Tijdens de rustperiode is het je taak om het nieuwe seizoen

Nadere informatie

Individueel voorbereiding schema Ksk Ronse jeugdacademie

Individueel voorbereiding schema Ksk Ronse jeugdacademie Individueel voorbereiding schema Ksk Ronse jeugdacademie Hard werken verslaat talent als talent niet hard werkt! Inleiding Beste speler Ksk Ronse jeugdacademie heeft besloten om op verschillende vlakken

Nadere informatie

Conditie en training/ fitheidsparcours of: werkstuk bewegen en samenleving

Conditie en training/ fitheidsparcours of: werkstuk bewegen en samenleving 11 e klas opdracht gym / 2011-2012 Conditie en training/ fitheidsparcours of: werkstuk bewegen en samenleving Inleiding: Uit onderzoeken blijkt dat de deelname aan bewegingsactiviteiten bij de jeugd vanaf

Nadere informatie

Voorbeeld veldrijden Fietstest 2

Voorbeeld veldrijden Fietstest 2 Voorbeeld veldrijden Fietstest 2 TEST 1 TEST 2 TEST 3 TEST 4 4-01-02 11-12-02 vermogen vermogen tijd Hf lactaat tijd Hf lactaat tijd Hf lactaat tijd Hf watt watt/kg min-sec,,,/min mmol min-sec,,,/min mmol

Nadere informatie

TEKENEN OORZAAK. Weinig soepele dijspieren die de knie ondersteunen. Valgus van de knieen (X-benen) of abnormale heuprotatie

TEKENEN OORZAAK. Weinig soepele dijspieren die de knie ondersteunen. Valgus van de knieen (X-benen) of abnormale heuprotatie Chronische pijn vooraan en in het centrum van de knie komt veel voor bij aktieve, gezonde jonge sporters en vooral dan bij meisjes. Met behandeling verbetert dit meestal voldoende, zodat chirurgie niet

Nadere informatie

AMICA MANU SPORTMEDISCH GEZIEN

AMICA MANU SPORTMEDISCH GEZIEN AMICA MANU SPORTMEDISCH GEZIEN De liesblessure Wat is het? Pijn in de lies wordt vaak een liesblessure genoemd. Automatisch denkt men dan vaak aan een blessure van de aanvoerende beenspieren (adductoren),

Nadere informatie

HARDLOOPSCHEMA'S VOOR BEGINNERS

HARDLOOPSCHEMA'S VOOR BEGINNERS HARDLOOPSCHEMA'S VOOR BEGINNERS Beginnen met hardlopen?...de tips en schema s vind je in dit boekje! Maar al te vaak zie je dat beginnende hardlopers door onvoldoende voorbereiding al weer snel afhaken.

Nadere informatie

Rekken en strekken, de zin en onzin voor de (step)trainingspraktijk deel 1

Rekken en strekken, de zin en onzin voor de (step)trainingspraktijk deel 1 Rekken en strekken, de zin en onzin voor de (step)trainingspraktijk deel 1 In dit artikel zal ik ingaan op datgene wat er wetenschappelijk is aangetoond op het gebied van stretching en de implicaties die

Nadere informatie

TRAININGSSCHEMA 500 KILOMETER

TRAININGSSCHEMA 500 KILOMETER Onderstaand trainingsschema is geschikt voor gevorderde fietsers die al 100 km kunnen fietsen en willen trainen voor 200 tot 500 km. Het schema is gebaseerd op je Hmax, dit is je maximale hartslag. Dit

Nadere informatie