Conditie en training/ fitheidsparcours of: werkstuk bewegen en samenleving

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Conditie en training/ fitheidsparcours of: werkstuk bewegen en samenleving"

Transcriptie

1 11 e klas opdracht gym / Conditie en training/ fitheidsparcours of: werkstuk bewegen en samenleving Inleiding: Uit onderzoeken blijkt dat de deelname aan bewegingsactiviteiten bij de jeugd vanaf 16 jaar sterk afneemt. De redenen zijn divers; feit is wel dat de lichamelijke conditie afneemt. Conditie is een verzamelbegrip van 5 elementen die van invloed zijn op je conditie, en dus niet alleen het uithoudingsvermogen! Deze 5 aspecten zijn: * lenigheid * uithoudingsvermogen * kracht * snelheid * coördinatie Een goede lichamelijk conditie heeft een positief effect op je lichamelijk - en geestelijk functioneren. Het gericht aan je conditie werken vraagt enige weet hoe je zoiets aanpakken kan; hoe sta je er voor, wat wil en kan ik voor mezelf realiseren. Doe je dit op de bonnefooi dan kan je na 2 of 3 weken teleurgesteld erachter komen, dat het allemaal de moeite niet waard is, en dat je nauwelijks effecten hebt ervaren. Pak je het gedegen en realistisch aan, dan kan dit een stimulans zijn om door te gaan! Mocht je niet aan training willen werken, dan is een alternatief om een werkstuk te maken. Informatie en opdrachten over conditie vindt je onder (A) 1 en 2, het werkstuk onder (B) LEES DIT GOED DOOR! Inleveren: Zowel van (A) 1 ( uitvoeren van trainen en vragen beantwoorden) of 2 (fitheidstest opzetten), als (B) (werkstuk) moet je de opdracht uiterlijk in de week van 19 december inleveren.

2 Uiterlijk in de week van 31 oktober in de gymles dien je op te geven wat je gaat doen. Indien je wilt gaan trainen, kan je dus al eerder beginnen. Belangrijk is dat de periode 5 aaneengesloten weken beschrijft. Bij het te laat inleveren : los van omstandigheden als langdurige ziekte of blessure s -altijd melden!- geldt: iedere dag te laat ga je een stap in de beoordeling terug. (A) -1- Conditie: het trainen van één aspect gedurende 5 weken Doel: aan den lijve ervaren wat gerichte training met je kan doen, en weet hebben van trainingsaspecten en die kunnen toepassen op je eigen situatie. Wat is trainen? Trainen is meer van het lichaam vergen dan het gewend is, waardoor het lichaam zich gaat aanpassen. Er wordt onder een bepaalde belasting dus een evenwicht verstoord Door te gaan hardlopen, of bv. te gaan stretchen, vraag je, indien dit met de juiste intensiteit gepaard gaat, dat je lichaam het verstoorde evenwicht weer gaat herstellen.. Een te hoge belasting leidt tot overtraining, en geeft prestatievermindering. Een te lage belasting zal weinig of geen effect hebben; geen prestatie verbetering. Herstel speelt een cruciale rol in de aanpassing van het lichaam en is zeer belangrijk in de trainings-opbouw. Uniek! Aangezien ieder mens uniek is, is training een individuele aangelegenheid, zowel wat betreft je wensen als mogelijkheden. De ene leerling zal zo een half uur kunnen hardlopen, een ander zal het in eerste instantie amper 5 minuten vol kunnen houden. De beginsituatie en dus je doelstelling (wat kan en wil ik bereiken in 5 weken) zullen sterk van persoon tot persoon verschillen; hiermee staat of valt een belangrijk deel van het slagen (en een stimulans om verder te gaan) van de opdracht. Doe je aan een sport, kan je natuurlijk gericht werken aan een onderdeel waar je je in wilt verbeteren. Je weet zelf waarschijnlijk wat belangrijk is. Zo is bij volleybal en basketbal de sprongkracht een belangrijke kwaliteit, dat goed trainbaar is. Het duur-uithoudingsvermogen is weer minder belangrijk. In dit soort sporten zal men veel de interval- trainingen toepasen d.w.z. herhalen van kortere momenten tegen een hogere belasting.

3 Korte omschrijving van de 5 aspecten van conditie: (1) Uithoudingsvermogen: het uithoudingsvermogen is een van de pijlers van een goede algehele conditie. Het stelt je in staat om je grenzen op het fysieke (en uiteindelijk ook het mentale) vlak te vergroten. Minder snel vermoeid dus. Je hartslag (frequentie) is een belangrijke graadmeter voor je uithoudingsvermogen. Enerzijds door te voelen/ meten welke inspanning welke hartslag oproept, en hoe lang je nodig hebt om weer te herstellen d.w.z. dat je hartslag weer enigszins normaal is. Een eenvoudige methode is ook om je hartslag bij het opstaan te meten; wat verandert er gedurende 5 weken? Er zijn ook 2 hartslagmeters op school te leen. (2) Lenigheid: zonder dat je in het normale dagelijkse leven ervaart dat de een soepeler is dan de ander, des te meer ervaar je dat wanneer je de beperkingen ervaart als je aan een bepaalde sport doet (bv. bij klimmen).souplesse geeft je een grotere bewegingsvrijheid, en uiteindelijk zal er op latere leeftijd minder snel slijtage optreden, mits je natuurlijk dit op een goede manier toepast. Een goede lichaamshouding bij het staan en zitten (denk aan het lang zitten voor tv/ computer) is al het halve werk; het geleidelijk en herhaaldelijk rekken werkt ook ontspannend, dus ook goed toe te passen voor het slapen gaan. Dus, naast het doen en meten is een belangrijke vraag; wat is de invloed als ik hier voor langere tijd mee bezig ben? Een onderzoeker meldde eens, dat stretching een positieve invloed kan hebben op menstruatie pijnen. (3) Kracht: zonder de nodige kracht blijf je op een bepaald punt steken als je een sport doet waar je gericht kracht bij inzet, en dat is bij veel sporten zo. Gericht hierop trainen, en met een juiste dosering, kunnen uiteindelijk goed te meten zijn. (4) + (5) Snelheid en coördinatie vermogen zijn ook niet onbelangrijke pijlers van je algehele conditie en evt. prestatie vermogen. De sprongtest in de gymles (met 2 voeten zover mogelijk uit stand springen, zal met veel kracht maar met weinig coördinatievermogen veel minder opleveren. Badminton vraagt naast een goed (interval) uithoudingsvermogen en coördinatie vermogen, ook snelheid van handelen. Beide aspecten zijn wel te trainen maar zijn niet zo eenvoudig in een zo korte tijd van 5 weken, te realiseren. Daarom is de opdracht een keuze te maken tussen een van de 3 eerste aspecten van conditie. Opdracht en vragenbij A (1) en (2): (1) Waarom heb je voor dit onderwerp gekozen? (2) Geef een duidelijke omschrijving van wat kracht, lenigheid of uithoudingsvermogen is. Hier mag je zelf een antwoord geven, maar beschrijf ook wat anderen (wetenschappers/ fysiotherapeuten etc.) hierover schrijven.

4 (3) Hoe kun je dit trainen? Deze vraag is heel belangrijk in de beoordeling van deze opdracht. Zomaar wat trainen, hoe goed ook bedoeld, maar zonder een duidelijke opzet, is niet voldoende! Hiervoor moet je dus in boeken of op internet struinen. Met behulp van de voorinformatie die je nu hebt, maak je voor jezelf een trainingsprogramma. Zoals al eerder vermeld moet je goed weten hoe je er nu voor staat (beginsituatie) en wat je redelijkerwijze na 5 weken kunt bereiken (doelstelling). Stel zo nodig je doelstelling tussentijds bij. Dus verder: (4) Test jezelf om te weten hoe je er nu voor staat. Bv. hoe lang ben je in staat om een bepaalde afstand bij een bepaalde snelheid, vol te houden. (zwemmend/ hardlopend/ fietsend/ skeelerend etc.) (5) Beschrijf de testresultaten en de doelstelling. Duur van het programma is 5 weken. Begin dus op tijd, d.w.z. ruim 6 weken voor de inlever datum. (6) Maak gebruik van de trainingsprincipes frequentie, duur, intensiteit. Om tot gerichte resultaten te komen dien je: 0 Lenigheid: dagelijks oefenen, 15 minuten lang. 0 Kracht: 2-3x per week, ½ uur lang. 0 Uithoudingsvermogen: 2-3 x per week, ½ uur lang. De theorie vragen mag je samen met anderen uitvoeren; je kan dus afspreken wie wat gaat uitzoeken. Wel dien je beide enig inzicht te hebben van wat je opschrijft, zodat je dit gericht kan toepassen. Bij twijfel vraag Eric. Een mogelijkheid is om in tussenuren bv. buiten te gaan hardlopen. Mits vooraf gemeld kan je ook gebruik maken van de douches op school. (A) 2: Ontwerpen van een fitheidsparcours: Het testen van je lichamelijke fitheid is een mogelijkheid er achter te komen hoe het met je is gesteld. Dit geldt voor alle 5 aspecten van conditie, zoals eerder vermeld.

5 Al de verzamelde gegevens worden in een totaaloverzicht geplaatst, om een totaaloverzicht te krijgen. Doel van de opdracht is het uitdenken en ontwikkelen van een fitheidsparcours in de gymzaal, vanuit een gedegen voorstudie van de 5 aspecten van conditie: wat houden ze in, hoe kan je ze testen voor jullie leeftijdsgroep, evt. aangepast aan jongens en meisjes. Bij deze opdracht hoef je dus niet 5 weken te trainen, maar ben je bezig met uitdenken en op papier zetten. Uiteindelijk voer je de test uit met de klas! (je kunt e.e.a. uitproberen in een vrij uurtje of in de pauze) Van alle 5 aspecten van conditie dien je een beschrijving te geven wat ze inhouden en hoe je ze kunt trainen en testen. In je uiteindelijke test is het nogmaals belangrijk dat je rekening houdt met verschillen tussen jongens en meisjes. De uitkomsten van de test dienen schriftelijk verwerkt te worden, met een reflectie achteraf: ben je tevreden met de testresultaten, wat zou je evt. anders doen een volgend keer. (B) Werkstuk maken over bewegen en samenleving: Dat bewegen/ sport een belangrijke invloed uitoefent op de mens, en zeker in de maatschappij waarin wij leven, mag iedereen bekend zijn. Een onderwerp gekozen in overleg met mij, waarbij het onderwerp een verband moet hebben met de tijd waarin we nu leven. Dat kunnen tijdsfenomenen zijn, zoals doping + verslaving, of bepaalde nieuwe (trendsporten) Behandel opkomst en populariteit van deze sporten en beschrijf er een (Vmbo)of twee (Havo en Vwo) Bij het maken van dit werkstuk over een van de drie onderwerpen is het van belang dat: # je de bronnen vermeld # het werkstuk moet bestaan uit minimaal 5 kantjes A4 (Vmbo), 8 kantjes (Havo) en 10 kantjes (Vwo), getypt met lettertype 12, of overeenkomstig met de hand geschreven. Plaatjes horen hier ook bij, mits in redelijke mate aanwezig. Bronnen: Bieb school over stretching/ conditie

6 Succes! Eric Samenvattend: ga je trainen dan moet je de 5 vragen beantwoorden. Hierin moet tevens duidelijk beschreven staan wat de aanpak is van je training ( hoe); alleen dan wordt duidelijk dat je voorinformatie hebt verzameld en toegepast. Bij een werkstuk doe je dit alles niet maar schrijf je meer. Bij een circuit onderzoek je en probeer je uit; je voert de circuit uit in de klas en evalueert dit schriftelijk en mondeling bij de gymleraar.

SPORT en Conditie. Bron: www.wiskunde-vmbo.nl/.../module%202%20sport%20en%20conditie%202010.doc Module 2. Datum:...

SPORT en Conditie. Bron: www.wiskunde-vmbo.nl/.../module%202%20sport%20en%20conditie%202010.doc Module 2. Datum:... Module 2 SPORT en Conditie Datum:... Leerling:... Klas:... Dit ga je doen Je leert vanuit de theorie wat er precies bedoeld wordt met conditie, en waarom het zo belangrijk is. Want wanneer is je conditie

Nadere informatie

Begeleiding bij een Gastric Bypass door Fysiotherapie

Begeleiding bij een Gastric Bypass door Fysiotherapie Begeleiding bij een Gastric Bypass door Fysiotherapie U krijgt deze folder om u voor te bereiden op uw gastric bypass operatie. Het bevat onder andere de uitleg van het triflo-ademapparaat dat u wordt

Nadere informatie

5.3. Opdracht door Iris 2624 woorden 28 januari keer beoordeeld. Inleiding

5.3. Opdracht door Iris 2624 woorden 28 januari keer beoordeeld. Inleiding Opdracht door Iris 2624 woorden 28 januari 2015 5.3 15 keer beoordeeld Vak LO Inleiding Met BSM hebben wij de opdracht gekregen om een trainingsschema te maken om jezelf te verbeteren op verschillende

Nadere informatie

5 x 1 balletje opzuigen (inademen) en zo lang mogelijk boven houden. 5 x 2 balletjes opzuigen (inademen) en zo lang mogelijk boven houden.

5 x 1 balletje opzuigen (inademen) en zo lang mogelijk boven houden. 5 x 2 balletjes opzuigen (inademen) en zo lang mogelijk boven houden. Begeleiding bij een Gastric Bypass door Fysiotherapie Met de informatie op deze pagina kunt u zich voorbereiden op uw gastric bypass operatie. U krijgt onder andere uitleg over het triflo-ademapparaat

Nadere informatie

Les 2 Talentontwikkeling Opdrachtenblad

Les 2 Talentontwikkeling Opdrachtenblad Les 2 Talentontwikkeling Opdrachtenblad Opdracht 3: Hoi, mijn naam is Tessa. Eerst heb ik op hoog niveau geschaatst. Als extra training begon ik met wielrennen. Daar had ik meer plezier in en meer talent

Nadere informatie

Hardloopschema voor semi-gevorderden

Hardloopschema voor semi-gevorderden Hardloopschema voor semi-gevorderden Heb je je eerste tien trainingsweken erop zitten? Dan kun je de overstap maken naar het onderstaande schema voor semi-gevorderden. Dit hardloopschema is opgebouwd als

Nadere informatie

Training?! Door Roos Slottje. Docent L.O., fysiotherapeut en bekkenfysiotherapeut i.o. Lid begeleidingsteam Nederlandse voltige selectie

Training?! Door Roos Slottje. Docent L.O., fysiotherapeut en bekkenfysiotherapeut i.o. Lid begeleidingsteam Nederlandse voltige selectie Training?! Door Roos Slottje Docent L.O., fysiotherapeut en bekkenfysiotherapeut i.o. Lid begeleidingsteam Nederlandse voltige selectie Rose body-balance Trainingsadviezen en begeleiding Inhoud presentatie

Nadere informatie

BEOORDELINGSCRITERIA TRAININGSPROGRAMMA

BEOORDELINGSCRITERIA TRAININGSPROGRAMMA BEOORDELINGSCRITERIA TRAININGSPROGRAMMA Beoordelingscriteria Onvoldoende (tot 5,5) Voldoende (5,5-7,0) Goed (7,0-8,5) Uitstekend (8,5-10) 1) Actieve deelname en initiatief nemen Neemt een afwachtende houding

Nadere informatie

ONDERWERPEN. Voordelen Zoladztest

ONDERWERPEN. Voordelen Zoladztest DE ZOLADZTEST 1 ONDERWERPEN Welkom Basis begrippen Waarom harstlagmeting Wat is de Zoladztest Zone berekening Zone betekenis Hoe doe je de test Wat kan je met de test Praktijk Voorbeelden Invloeden op

Nadere informatie

CURSUS CONDITIETRAINER COVS OOST (1303) LESAVOND 1 2 APRIL 2013 2013 TOFSPORT & JEROEN SANDERS GASTSPREKER

CURSUS CONDITIETRAINER COVS OOST (1303) LESAVOND 1 2 APRIL 2013 2013 TOFSPORT & JEROEN SANDERS GASTSPREKER CURSUS CONDITIETRAINER COVS OOST (1303) LESAVOND 1 2 APRIL 2013 2013 TOFSPORT & JEROEN SANDERS GASTSPREKER INHOUDSOPGAVE Welkom COVS Inhoud van de cursus Deelnemers Introductie op de cursus Interview en

Nadere informatie

Inleiding. 1. Waarom is bewegen goed voor de gezondheid? 3. Doel. 2. Trainingsvormen

Inleiding. 1. Waarom is bewegen goed voor de gezondheid? 3. Doel. 2. Trainingsvormen Inleiding U bent opgenomen of onder behandeling in het Leids Universitair Medisch Centrum. Wanneer u door uw opname minder aan lichaamsbeweging doet, kan uw conditie achteruit gaan. Door actief te blijven,

Nadere informatie

Gezondheid Fitheid Geschiktheid voor de scheidsrechter en assistent-scheidsrechter. Ger Kaldenberg

Gezondheid Fitheid Geschiktheid voor de scheidsrechter en assistent-scheidsrechter. Ger Kaldenberg Gezondheid Fitheid Geschiktheid voor de scheidsrechter en assistent-scheidsrechter Ger Kaldenberg Wat wilt u weten? Wat wilt u meenemen? Programma Wat gaan we doen? Wat betekenen fit en fitheid? Wat is

Nadere informatie

Training Trainingsintensiteit:

Training Trainingsintensiteit: Training Niet de kwantiteit maar wel de kwaliteit van de trainingen zorgen voor resultaat. Iedere sporter heeft individuele eigenschappen qua aanpassingsvermogen en genetische kenmerken. Training is daarom

Nadere informatie

En dit alles met als hoofddoel: het verbeteren van de prestaties op het veld en een zo hoog mogelijke eindklassering op de ranglijst die seizoen!

En dit alles met als hoofddoel: het verbeteren van de prestaties op het veld en een zo hoog mogelijke eindklassering op de ranglijst die seizoen! Wat is TopFitTest? TopFitTest is een test- en adviesbureau dat gespecialiseerd is in het afnemen van sportspecifieke testen. Aan de hand van de testen kan optimaal advies worden gegeven om jou door middel

Nadere informatie

adviezen begeleiding bij een hernia-operatie fysiotherapie ZorgSaam

adviezen begeleiding bij een hernia-operatie fysiotherapie ZorgSaam adviezen Gastric na Bypass een hernia-operatie begeleiding bij een fysiotherapie ZorgSaam 1 2 Begeleiding fysiotherapie bij een Gastric Bypass. U krijgt deze folder om u voor te bereiden op uw gastric

Nadere informatie

Samenvatting. In hoofdstuk 1 wordt een algemene introductie gegeven over de onderwerpen die in dit proefschrift worden behandeld.

Samenvatting. In hoofdstuk 1 wordt een algemene introductie gegeven over de onderwerpen die in dit proefschrift worden behandeld. 155 Sport- en spelactiviteiten bevorderen over het algemeen de gezondheid. Deze fysieke activiteiten kunnen echter ook leiden tot blessures. Het proefschrift beschrijft de ontwikkeling en evaluatie van

Nadere informatie

Introductie Unleash your inner beast!

Introductie Unleash your inner beast! Introductie Unleash your inner beast! Natural Athletes! Is de sportschool of gym niet jouw ding of vindt je sporten niet echt leuk? Wij zijn Natural Athletes en wij bieden Functional Fitness in de vorm

Nadere informatie

pro personal fit medisch intakeformulier Achternaam: Voorletters: M V Adres: Telefoon: Mobiel: 06 E-mail: Beroep: Werkgever:

pro personal fit medisch intakeformulier Achternaam: Voorletters: M V Adres: Telefoon: Mobiel: 06 E-mail: Beroep: Werkgever: pro personal fit medisch intakeformulier Achternaam: Voorletters: M V Voornaam: Geboren: Adres: Plaats: Postcode: Telefoon: Mobiel: 06 E-mail: @ Beroep: Werkgever: Privacy Alle gegevens die u op dit medisch

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding VO2max verhogen, meer zuurstof en daardoor beter hardlopen Afgelopen zondag heb ik een training gedaan in de Drunense Duinen. Dat is een duingebied hier in de buurt met pittige heuvels en vooral veel zand.

Nadere informatie

3 Oefeningen Voor Strakke Benen & Billen

3 Oefeningen Voor Strakke Benen & Billen 3 Oefeningen Voor Strakke Benen & Billen Vooraf 1. Lees eerst de algemene trainingsinstructies, deze vind je als bijlage bij dit schema. 2. Doe altijd een warming up van 10 minuten voordat je gaat trainen.

Nadere informatie

TRAINING DESLY HILL : VOORBEREIDING OP HET NIEUWE SEIZOEN

TRAINING DESLY HILL : VOORBEREIDING OP HET NIEUWE SEIZOEN TRAINING DESLY HILL : VOORBEREIDING OP HET NIEUWE SEIZOEN Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Maar wat is nou een goede voorbereiding op een nieuw skeelerseizoen? Op www.skatepodium.com geeft

Nadere informatie

Inleiding Waarom bewegen tijdens chemotherapie?

Inleiding Waarom bewegen tijdens chemotherapie? BEWEGEN BIJ KANKER Inleiding De ziekte kanker, maar ook de behandeling, zoals chemotherapie, operatie, bestraling en hormonale therapie, kunnen aanleiding geven tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

TRAININGSSCHEMA, DE EERSTE 6 WEKEN

TRAININGSSCHEMA, DE EERSTE 6 WEKEN TRAININGSSCHEMA, DE EERSTE 6 WEKEN VOORAF: UITLEG VAN DE TRAININGS VOOR JE HARDLOOPSCHEMA Er zijn verschillende manieren om de intensiteit van trainingen aan te geven. Je kunt de intensiteit bepalen met

Nadere informatie

BEWEGEN BIJ KANKER VOOR PATIËNTEN DIE BEHANDELD WORDEN MET CHEMOTHERAPIE

BEWEGEN BIJ KANKER VOOR PATIËNTEN DIE BEHANDELD WORDEN MET CHEMOTHERAPIE BEWEGEN BIJ KANKER VOOR PATIËNTEN DIE BEHANDELD WORDEN MET CHEMOTHERAPIE Inleiding De behandeling van kanker, in het bijzonder chemotherapie en/of radiotherapie, kan aanleiding zijn tot langdurige vermoeidheid

Nadere informatie

Rivierenland Move BEWEGEN TIJDENS DE BEHANDELING VAN KANKER

Rivierenland Move BEWEGEN TIJDENS DE BEHANDELING VAN KANKER Rivierenland Move BEWEGEN TIJDENS DE BEHANDELING VAN KANKER Als gevolg van de medische behandeling van kanker (operatie, chemotherapie of/en radiotherapie) kunt u last krijgen van vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

7.6. Boekverslag door woorden 1 april keer beoordeeld. Hoofdstuk 3a

7.6. Boekverslag door woorden 1 april keer beoordeeld. Hoofdstuk 3a Boekverslag door -. 1570 woorden 1 april 2009 7.6 46 keer beoordeeld Vak LO Hoofdstuk 3a Lichaamskenmerken die je kunt meten voor je eigen conditie: Algemeen uithoudingsvermogen Gewicht in relatie tot

Nadere informatie

5,7. Werkstuk door een scholier 2404 woorden 24 oktober keer beoordeeld

5,7. Werkstuk door een scholier 2404 woorden 24 oktober keer beoordeeld Werkstuk door een scholier 2404 woorden 24 oktober 2008 5,7 13 keer beoordeeld Vak LO Inleiding Dit werkstuk moet ik maken om lichamelijke opvoeding met een voldoende af te sluiten dit jaar. Ook is het

Nadere informatie

Revalidatie-adviezen na operatie aan een hersentumor

Revalidatie-adviezen na operatie aan een hersentumor Revalidatie-adviezen na operatie aan een hersentumor Herstel na een hersenoperatie U bent geopereerd aan een hersentumor. In deze folder staan adviezen voor de opbouw van activiteiten en uw conditie. Opbouw

Nadere informatie

Borstkanker. en nu?! WORD JIJ GEHOORD?

Borstkanker. en nu?! WORD JIJ GEHOORD? Borstkanker en nu?! WORD JIJ GEHOORD? MIRANDA KALKSMA WANDA VERHOEFF Word jij gehoord? En gezien? Hoor en zie jij jezelf? MIRANDA KALKSMA Positiviteitscoach bij kanker Waarom sta ik hier samen met Wanda?

Nadere informatie

HARDLOOPSCHEMA'S VOOR BEGINNERS

HARDLOOPSCHEMA'S VOOR BEGINNERS HARDLOOPSCHEMA'S VOOR BEGINNERS Beginnen met hardlopen?...de tips en schema s vind je in dit boekje! Maar al te vaak zie je dat beginnende hardlopers door onvoldoende voorbereiding al weer snel afhaken.

Nadere informatie

3 Super Oefeningen Voor Je Schoudergordel

3 Super Oefeningen Voor Je Schoudergordel 3 Super Oefeningen Voor Je Schoudergordel Vooraf 1. Lees eerst de algemene trainingsinstructies, deze vind je als bijlage bij dit schema. 2. Doe altijd een warming up van 10 minuten voordat je gaat trainen.

Nadere informatie

Trainen met je hartslag. Pieter Breeuwsma Looptrainer 3 Runnersclub Woerden www.runnersclub.nl

Trainen met je hartslag. Pieter Breeuwsma Looptrainer 3 Runnersclub Woerden www.runnersclub.nl Trainen met je hartslag Pieter Breeuwsma Looptrainer 3 Runnersclub Woerden www.runnersclub.nl Waarom trainen we eigenlijk? Ik ben niet aan het trainen, ik loop gewoon lekker.. Conditieverbetering of conditiebehoud?

Nadere informatie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie Onco-Move Bewegen tijdens chemotherapie Introductie De behandeling van kanker, in het bijzonder de chemotherapie en/of radiotherapie, kan aanleiding zijn tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Fysiotherapie Longrevalidatie

Fysiotherapie Longrevalidatie Fysiotherapie Longrevalidatie 2 COPD en conditie De longaandoening die u heeft wordt COPD genoemd. Dit is een Engelse afkorting die staat voor Chronic (chronische) Obstructive (de uitademing beperkende)

Nadere informatie

Bereik je ideale gewicht

Bereik je ideale gewicht Robert van der Wulp Beste Lezer, Gewicht speelt een belangrijke rol bij het fietsen. Het is niet alleen maar een gezondheidsaspect. Sterker nog: veel fietsers willen graag richting ondergewicht. Alles

Nadere informatie

Helmond verras app. Beginnen met hardlopen.

Helmond verras app. Beginnen met hardlopen. Helmond verras app Beginnen met hardlopen. Deze informatie helpt je om verantwoord met de sport te starten, zodat je zoveel mogelijk van het hardlopen kunt genieten! Die rode wangen, dat frisse gezicht

Nadere informatie

3 Super Oefeningen Voor Je Buik

3 Super Oefeningen Voor Je Buik 3 Super Oefeningen Voor Je Buik Vooraf 1. Lees eerst de algemene trainingsinstructies, deze vind je als bijlage bij dit schema. 2. Doe altijd een warming up van 10 minuten voordat je gaat trainen. 3. Sluit

Nadere informatie

Trainen voor meerdaagse wandeltochten en trekkings Deze gids is voor iedereen die een reis met Sawadee gaat maken waarin een trektocht is opgenomen.

Trainen voor meerdaagse wandeltochten en trekkings Deze gids is voor iedereen die een reis met Sawadee gaat maken waarin een trektocht is opgenomen. Trainen voor meerdaagse wandeltochten en trekkings Deze gids is voor iedereen die een reis met Sawadee gaat maken waarin een trektocht is opgenomen. Deze gids is voor iedereen die een reis met Sawadee

Nadere informatie

Artrose knie. Artrose is een aandoening die voor kan komen bij één of meerdere gewrichten.

Artrose knie. Artrose is een aandoening die voor kan komen bij één of meerdere gewrichten. Artrose knie Wat is artrose? Artrose is een aandoening die voor kan komen bij één of meerdere gewrichten. Een gewricht bestaat uit twee botuiteinden, die zijn bekleed met kraakbeen. Het kraakbeen vangt

Nadere informatie

Vet-killer 320 Workout Introductie (eerste deel) Door: Jesse van der Velde http://vetkillerworkout.nl/index2.php

Vet-killer 320 Workout Introductie (eerste deel) Door: Jesse van der Velde http://vetkillerworkout.nl/index2.php Vet-killer 320 Workout Introductie (eerste deel) Door: Jesse van der Velde http://vetkillerworkout.nl/index2.php Copyright 2011 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden. 1 Introductie Welkom bij de

Nadere informatie

Overreaching en Overtraining: Deel 1

Overreaching en Overtraining: Deel 1 Overreaching en Overtraining: Deel 1 Al is het trainingsschema nog zo goed, soms kan het zo zijn dat de balans voor kortere of langere termijn verstoord wordt en het herstel slecht verloopt. De belasting

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

Werkstuk LO Sport en Samenleving

Werkstuk LO Sport en Samenleving Werkstuk LO Sport en Samenleving Werkstuk door een scholier 2074 woorden 29 november 2004 6,3 51 keer beoordeeld Vak LO Inleiding Het doel van het maken van dit werkstuk is om het vak gym voldoende af

Nadere informatie

Fysieke opbouw naar start Mariniersopleiding

Fysieke opbouw naar start Mariniersopleiding Een publicatie van het Fieldlab MOC Versie juli 2018 Fysieke opbouw naar start Mariniersopleiding De opleiding tot Marinier is één van de zwaarste militaire opleidingen in Nederland (fysiek en mentaal)

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te

Nadere informatie

Medische Trainings Therapie

Medische Trainings Therapie Medische Trainings Therapie Medische Trainings Therapie Medische Trainings Therapie (MTT) is een vorm van training, waarbij u met specifieke oefeningen en/of oefenapparatuur op een verantwoorde wijze werkt

Nadere informatie

Fiets/Loop voor een huis

Fiets/Loop voor een huis Fiets/Loop voor een huis Bijgaand een eerste aanzet ter voorbereiding op Fiets/Loop voor een Huis, het bedwingen van de Alpenreus de Galibier. Het programma is opgesteld om de Col du Galibier met eventueel

Nadere informatie

CURSUS CONDITIETRAINER COVS NOORD (1407) LESAVOND 1 16 SEPTEMBER TOFSPORT & JEROEN SANDERS GASTSPREKER

CURSUS CONDITIETRAINER COVS NOORD (1407) LESAVOND 1 16 SEPTEMBER TOFSPORT & JEROEN SANDERS GASTSPREKER CURSUS CONDITIETRAINER COVS NOORD (1407) LESAVOND 1 16 SEPTEMBER 2014 2014 TOFSPORT & JEROEN SANDERS GASTSPREKER INHOUDSOPGAVE Welkom COVS Inhoud van de cursus Deelnemers + interview en voorstellen Introductie

Nadere informatie

Trainen voor Alpe d HuZes. 12 maart 2011

Trainen voor Alpe d HuZes. 12 maart 2011 Trainen voor Alpe d HuZes 12 maart 2011 Martin Breedijk Afgestudeerd aan de ALO; nu docent (o.a. duursport) opleiding SM&O. Oud proftriatleet, 1996 2 e NK wintertriathlon en 1/1 triathlon Almere (8:14).

Nadere informatie

Beste speler, Beste ouders,

Beste speler, Beste ouders, Beste speler, Beste ouders, Een voetbalseizoen stopt als het volgende begint Volgende maand gaat het seizoen 2015 2016 van start. Na een toch wel verdiende zomerrust kregen onze batterijen ruim de kans

Nadere informatie

Studeren Hoe en waarom?

Studeren Hoe en waarom? Studeren Hoe en waarom? Hand Out van de presentatie gegeven bij Fanfare De Vooruitgang Stiphout op 30 oktober 2013 2013 Het Muziekbos Muziek en Sport Studeren Hoe en waarom? Hoe ga je bewuster om met studeren,

Nadere informatie

De opzet van het boek 9 De trainingsblokken 10 Complete schema s 11 Een rondleiding door het boek 11

De opzet van het boek 9 De trainingsblokken 10 Complete schema s 11 Een rondleiding door het boek 11 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding 9 De opzet van het boek 9 De trainingsblokken 10 Complete schema s 11 Een rondleiding door het boek 11 2 3 4 5 Doelen stellen 15 Waarom wil ik hardlopen? 16 Wat wil ik bereiken?

Nadere informatie

3 Super Oefeningen Voor Je Buik

3 Super Oefeningen Voor Je Buik 3 Super Oefeningen Voor Je Buik Vooraf 1. Lees eerst de algemene trainingsinstructies, deze vind je als bijlage bij dit schema. 2. Doe altijd een warming up van 10 minuten voordat je gaat trainen. 3. Sluit

Nadere informatie

Wil je nog meer lezen over de hartslag? Dan verwijzen we je naar:

Wil je nog meer lezen over de hartslag? Dan verwijzen we je naar: Hartslag Onze hartslag, of ook wel polsslag genoemd, is één van de bruikbare indicaties voor diverse aspecten van onze gezondheid. Het is dan ook zeker interessant om iets meer te weten over onze rusthartslag

Nadere informatie

Rots en Water training voor basisscholen

Rots en Water training voor basisscholen Rots en Water training voor basisscholen Geschikt voor basisscholen en speciale basisscholen. Deze Rots en Watertraining is bedoeld voor groep 1 t/m 8. De training is geschikt voor jongens en meisjes.

Nadere informatie

Vet-killer 320 Workout. Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Coach. Copyright 2010 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden.

Vet-killer 320 Workout. Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Coach. Copyright 2010 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden. Vet-killer 320 Workout Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Coach Copyright 2010 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden. 1 Introductie Welkom bij de Vet-killer 320 Workout. Deze training,

Nadere informatie

Vet-killer 320 Workout. Door: Jesse van der Velde http://jessevandervelde.com. Copyright 2011 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden.

Vet-killer 320 Workout. Door: Jesse van der Velde http://jessevandervelde.com. Copyright 2011 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden. Vet-killer 320 Workout Door: Jesse van der Velde http://jessevandervelde.com Copyright 2011 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden. 1 Introductie Welkom bij de Vet-Killer 320 Workout. Dit is de

Nadere informatie

Door Jesse van der Velde. www.jessevandervelde.com. Copyright 2011 Jesse van der Velde (Online Personal Trainer) www.jessevandervelde.

Door Jesse van der Velde. www.jessevandervelde.com. Copyright 2011 Jesse van der Velde (Online Personal Trainer) www.jessevandervelde. Door Jesse van der Velde www.jessevandervelde.com Disclaimer De oefeningen, trainingen, adviezen en instructies in deze PDF zijn gemaakt voor gezonde en blessurevrije mensen. Wanneer u een fysieke beperking,

Nadere informatie

Van bewegen naar trainen

Van bewegen naar trainen Van bewegen naar trainen Charles Heus Sportfysiotherapeut J&C Sportrevalidatie Geblesseerd Trainingsfit Wedstrijdfit Arts / Fysio??? Trainer Pat 0% Fysio 100% Pijn en of Functionele beperking 1e fase:

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2019

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2019 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

Wat is training? Aitske Ruben Met dank aan Jeroen Rietveld

Wat is training? Aitske Ruben Met dank aan Jeroen Rietveld Wat is training? Aitske Ruben Met dank aan Jeroen Rietveld Trainingswetten: Individualiteit Overload Verminderde meeropbrengst Duurzaamheid Specificiteit Variatie Omvang? Intensiteit? Frequentie? Wat is

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2019

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2019 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

Vermoeidheid bij CNA. hoe gaan we ermee om?

Vermoeidheid bij CNA. hoe gaan we ermee om? Vermoeidheid bij CNA hoe gaan we ermee om? Inhoud Wat is vermoeidheid? Wat is géén vermoeidheid? Hoe ervaart de cliënt vermoeidheid? Behandeling lichamelijke vermoeidheid Behandeling chronische vermoeidheid

Nadere informatie

Algemeen Namen van de botstukken Botverbindingen Indeling van de gewrichten 20

Algemeen Namen van de botstukken Botverbindingen Indeling van de gewrichten 20 Inhoud Voorwoord 11 Functionele anatomie 14 1.1. Inleiding 14 1.2. Het skelet 15 1.2.1. Algemeen 15 1.2.2. Namen van de botstukken 15 1.2.3. Botverbindingen 18 1.2.4. Indeling van de gewrichten 20 1.3.

Nadere informatie

Revalidatie/Longziekten Longrevalidatie

Revalidatie/Longziekten Longrevalidatie Revalidatie/Longziekten Longrevalidatie COPD en conditie De longaandoening die u heeft wordt COPD genoemd. Dit is een Engelse afkorting die staat voor Chronic (chronische) Obstructive (de uitademing beperkende)

Nadere informatie

in Sport Sportcafé Fysiotherapie Jeurissen & van den Ingh

in Sport Sportcafé Fysiotherapie Jeurissen & van den Ingh Testen en Meten in Sport Sportcafé Fysiotherapie Jeurissen & van den Ingh Mulder Smeekens Verschil 0.012 sec Phelps Cavic Verschil??? Real Madrid Atletico Madrid 3 e minuut blessuretijd Verweij Brodka

Nadere informatie

Bewegen tijdens de behandeling van kanker

Bewegen tijdens de behandeling van kanker Bewegen tijdens de behandeling van kanker Bij de behandeling van kanker kunt u last krijgen van vermoeidheid en conditieverlies. Dit wordt vaak erger tijdens de behandelperiode. Ook na de behandeling kunt

Nadere informatie

HET FYSIEKE TRAININGSPROGRAMMA HIMALAYA SHAMBALLA EXPEDITIE

HET FYSIEKE TRAININGSPROGRAMMA HIMALAYA SHAMBALLA EXPEDITIE HET FYSIEKE TRAININGSPROGRAMMA HIMALAYA SHAMBALLA EXPEDITIE Het doel van dit programma is om in het komende jaar toe te werken naar de reis die ons te wachten staat in de Himalaya s. Belangrijk daarbij

Nadere informatie

BSM. Climaxloop Climaxloop en het opstellen van een individueel inspanningstraject. 1. Uitvoering van de climaxloop

BSM. Climaxloop Climaxloop en het opstellen van een individueel inspanningstraject. 1. Uitvoering van de climaxloop BSM Climaxloop Climaxloop en het opstellen van een individueel inspanningstraject De opdracht om een persoonlijk inspanningstraject te maken bestaat uit een aantal stappen. De komende les(sen) ga je een

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal april 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal april 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal april 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te

Nadere informatie

Omgaan met fysieke belasting in de zorgsector

Omgaan met fysieke belasting in de zorgsector Omgaan met fysieke belasting in de zorgsector Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van klachten en uitval door lichamelijk zwaar werk 1 Inhoud Inleiding 3 A Omgaan met fysieke belasting

Nadere informatie

Peter Schulkes FT / MT / specialisatie schouder Maatschap lid FTS en Medisch coördinator CHS

Peter Schulkes FT / MT / specialisatie schouder Maatschap lid FTS en Medisch coördinator CHS Peter Schulkes FT / MT / specialisatie schouder Maatschap lid FTS en Medisch coördinator CHS Belasting / rust verhouding Belastbaarheid Belasting / rust verhouding Belastbaarheid Ritme Hart Ademhaling

Nadere informatie

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal december 2017

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal december 2017 Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal december 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal februari 2018

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal februari 2018 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal februari 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Fysiotherapie Van Heeswijk en Van der Valk

Fysiotherapie Van Heeswijk en Van der Valk Geachte heer, mevrouw, Fysiotherapie Van Heeswijk en Van der Valk BaLaDe 119 Waalwijk Telefoon: 0416 337651 e mail: Info@hevafysio.nl De dubbele vergrijzing zorgt ervoor dat het percentage ouderen in Nederland

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

Long Term Player Development. Meer voetbal-atleten opleiden

Long Term Player Development. Meer voetbal-atleten opleiden Long Term Player Development Meer voetbal-atleten opleiden Long Term Player Development Aspecifiek trainen om specifiek beter te worden Actieve Blessurepreventie CLINIC 3 2 april 2011 PUBERTEITSFASE Module

Nadere informatie

VOORBEREIDINGSPROGRAMMA TUSSENSEIZOEN (U14-U15-U16-U17)

VOORBEREIDINGSPROGRAMMA TUSSENSEIZOEN (U14-U15-U16-U17) VOORBEREIDINGSPROGRAMMA TUSSENSEIZOEN (U14-U15-U16-U17) Zorg naast voldoende rust, dat je lichaam af en toe een fysieke prikkel krijgt. Buiten het loopschema dat je hieronder kan terugvinden raden we aan

Nadere informatie

Trainingsplan. 1. Doelstelling

Trainingsplan. 1. Doelstelling Trainingsplan 1. Doelstelling Dit trainingsplan heeft tot doel een overzicht te genereren van de trainingsdoelstellingen op lange en korte termijn en zal als leidraad dienen voor invulling van de trainingsschema

Nadere informatie

15 km Zevenheuvelenloop

15 km Zevenheuvelenloop 15 km Zevenheuvelenloop Uitleg trainingsschema Variatie is de basis voor succes! Wil je goed voorbereid aan de start staan van jouw einddoel, dan is het volgen van een trainingsschema een zeer goed plan.

Nadere informatie

Use it or lose it Inside Out Health www.jenaidavanwijk.com

Use it or lose it Inside Out Health www.jenaidavanwijk.com 1 Disclaimer De oefeningen, trainingen, adviezen en instructies in deze PDF zijn gemaakt voor gezonde en blessurevrije mensen. Wanneer je een fysieke beperking, een blessure of klachten hebt van welke

Nadere informatie

http://www.dieetwijzer.com/gezondegewoontes

http://www.dieetwijzer.com/gezondegewoontes Door Jesse van der Velde http://www.dieetwijzer.com/gezondegewoontes Disclaimer De oefeningen, trainingen, adviezen en instructies in deze PDF zijn gemaakt voor gezonde en blessurevrije mensen. Wanneer

Nadere informatie

7 km Zevenheuvelenloop

7 km Zevenheuvelenloop 7 km Zevenheuvelenloop Uitleg trainingsschema Variatie is de basis voor succes! Wil je goed voorbereid aan de start staan van jouw einddoel, dan is het volgen van een trainingsschema een zeer goed plan.

Nadere informatie

Algemeen trainingsschema scheidsrechters

Algemeen trainingsschema scheidsrechters Algemeen trainingsschema scheidsrechters Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, is het belangrijk het spel goed te kunnen volgen. Hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om je hierbij te helpen

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

Het principe van de 5 Motorische basisvaardigheden

Het principe van de 5 Motorische basisvaardigheden Het principe van de 5 Motorische basisvaardigheden We horen het woord conditie regelmatig voorbij komen. In de volksmond gebruiken we het woord conditie vaak om aan te geven hoe fit we ons voelen. Eigenlijk

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te

Nadere informatie

Trainingsschema. Dit schema bouwt ook een stukje uithoudingsvermogen van de ruiter op.

Trainingsschema. Dit schema bouwt ook een stukje uithoudingsvermogen van de ruiter op. Trainingsschema Dit is een trainingsschema van 13 weken voor mensen die nog nooit meegedaan hebben aan een recreatierit of endurancewedstrijd en zeker willen weten dat hun paard fit genoeg is om de rit

Nadere informatie

1 Agenda. 1 Jouw agenda Samen met je buurman of buurvrouw. Stel elkaar vragen over je agenda. 2. Wat zet jij allemaal in je agenda?

1 Agenda. 1 Jouw agenda Samen met je buurman of buurvrouw. Stel elkaar vragen over je agenda. 2. Wat zet jij allemaal in je agenda? Na deze les kun je: uitleggen wat je hebt aan een agenda; huiswerk opschrijven met afkortingen; afspraken in je agenda zetten; je lesrooster in je agenda zetten. 1 Agenda De één heeft een papieren agenda,

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

ZOMERPROGRAMMA RESPIRO: THUISTRAINING

ZOMERPROGRAMMA RESPIRO: THUISTRAINING Beste Respiro klant U heeft ervoor gekozen om fit en actief te blijven tijdens de zomersluiting d.m.v. het cardio- en krachttrainingsschema dat u thuis gaat uitvoeren. Het doel van dit schema is om zowel

Nadere informatie

Uitleg Werkwijzers Bovenbouw Dit zijn de beschrijvingen van alle presentaties die je moet doen en het werkstuk dat je maakt.

Uitleg Werkwijzers Bovenbouw Dit zijn de beschrijvingen van alle presentaties die je moet doen en het werkstuk dat je maakt. Uitleg Werkwijzers Bovenbouw Dit zijn de beschrijvingen van alle presentaties die je moet doen en het werkstuk dat je maakt. Om het overzichtelijk te maken, hebben we onder elk onderdeel een afvinklijstje

Nadere informatie

NB: Voordat je start met oefeningen/sporten raadpleeg eerst je (huis)arts.

NB: Voordat je start met oefeningen/sporten raadpleeg eerst je (huis)arts. Wellness Guide Lichaamsbeweging Hoe kan lichaamsbeweging je leven verbeteren Voordelen Meer eigenwaarde Betere lichamelijke conditie Meer energie Beter geestelijk uithoudingsvermogen Gelukkiger in het

Nadere informatie

TRAININGSPLAN Behaal je doelen en geniet van de weg ernaar toe Naam: Naam paard:

TRAININGSPLAN Behaal je doelen en geniet van de weg ernaar toe Naam: Naam paard: www.dressagepro.com TRAININGSPLAN Behaal je doelen en geniet van de weg ernaar toe Naam: Naam paard: Als je geen plan maakt en geen doelen stelt, is de kans kleiner dat je daadwerkelijk bereikt wat je

Nadere informatie

Beweegprogramma ms in de eerste en tweede lijn

Beweegprogramma ms in de eerste en tweede lijn Beweegprogramma ms in de eerste en tweede lijn Carien Linders v.d. Lijcke fysiotherapeut PMC Heusdenhout, Breda lid NAHFysioNet Hoe ontstaan? Als opdracht voor cursus Neurorevalidatie... Aanvulling van

Nadere informatie

Wetenschap en praktijk verbinden. Marcel Schmitz. Inspanningsfysioloog / Bewegingswetenschapper (M.Sc.) - 2008: IC-verpleegkundige Roermond

Wetenschap en praktijk verbinden. Marcel Schmitz. Inspanningsfysioloog / Bewegingswetenschapper (M.Sc.) - 2008: IC-verpleegkundige Roermond Marcel Schmitz Inspanningsfysioloog / Bewegingswetenschapper (M.Sc.) - 2008: IC-verpleegkundige Roermond 2003 2007 Bewegingswetenschappen Universiteit Maastricht (thesis Rabobank ProCycling Team) SMI TopSupport

Nadere informatie

Mentale aspecten in de sport: Rol van de sportmasseur. Joep Meijs Performance Coach 23 september 2017

Mentale aspecten in de sport: Rol van de sportmasseur. Joep Meijs Performance Coach 23 september 2017 Mentale aspecten in de sport: Rol van de sportmasseur Joep Meijs Performance Coach 23 september 2017 Even voorstellen Performance Coach Wouw Performance Coaching Fanatiek sporter & bezoeker van fysio of

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal maart 2019

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal maart 2019 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal maart 2019 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te

Nadere informatie