Best Practice Speel werk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Best Practice Speel werk"

Transcriptie

1 Best Practice Speel werk Samen goed voor later

2 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding Pagina 2 2. SpeelActief Pagina 4 3. Wat en waarom Scoor een Record Pagina 4 4. Aansluiten bij de vier pijlers van Samen goed voor later Pagina 5 5. Aansluiten bij de vier basisdoelen van Marianne Riksen Walraven Pagina 6 6. Terugblik en evaluatie Pagina 7 7. Bijlagen in het document Pagina 7 8. Losse bijlagen Pagina 8 9. Bijlage 1: Handleiding Pagina Bijlage 2: De 10 genomineerde BSO s Pagina Bijlage 3: Krantenartikelen Pagina Bijlage 4: Procesbeschrijvingen Pagina Bijlage 5: Foto awards winnaars Scoor een Record Pagina Bijlage 6: Filmpjes Youtube Pagina 31

3 2 1. Inleiding Best Practice Speelwerk Als Kindwijzer lid participeert Speelwerk Kinderopvang in het project Samen goed voor later. Het project Samen goed voor later is een initiatief van Kindwijzer. Alle leden van Kindwijzer zullen dit project in 4 jaren ( ) uitvoeren binnen hun eigen organisatie. De kaders worden aangeboden door de projectgroep o.l.v. Anke van Keulen (bureau Mutant), de uiteindelijke invulling zal per organisatie verschillend zijn. De slogan van KINDwijzer nu goed voor later duidt op een grote maatschappelijke betrokkenheid: immers kinderen worden "wijzer" van het feit dat zij enkele dagdelen per week de kinderopvang bezoeken en leren er sociaal-emotionele vaardigheden. Om de missie en maatschappelijke betrokkenheid verder in praktijk te brengen willen de lidorganisaties van KINDwijzer samen bouwen aan een gemeenschappelijk thema in een concreet project Samen..goed voor later. Het project heeft als doel de sociaal maatschappelijke functie van de kinderopvang zichtbaar maken. Dit gebeurt middels het creëren van democratische oefenplaatsen in de kinderopvang waaraan niet alleen de kinderen, maar ook de ouders en medewerkers meedoen. De democratische oefenplaatsen zijn gebaseerd op vier pijlers Samen..meedoen, Samen..verantwoordelijk voor de groep en voor elkaar, Samen..conflicten oplossen, Samen..omgaan met verschillen. Het thema dient als profiel voor KINDwijzer die hiermee haar maatschappelijke betrokkenheid wil vormgeven. Jonge kinderen worden vaak gezien als afhankelijke, nog-niet volwassenen; zelden worden zij als actieve burgers gezien. In het VN Verdrag van de Rechten van het Kind en in de toelichting (General comment ) staat vermeld: Jonge kinderen worden vaak beschouwd en behandeld als objecten van zorg en bescherming. De behoeften van en de voorzieningen voor jonge kinderen zijn vrijwel nooit gebaseerd op volledig respect voor jonge kinderen als rechthebbenden,dat wil zeggen als mensen met individuele gevoelens, met hun eigen perspectieven en hun eigen belangen, daarbij ingegrepen het recht op participatie, zoals genoemd in het Verdrag. Als we dit recht van kinderen serieus nemen en in praktijk willen brengen, dan wordt het een pedagogische opdracht om het jonge kind óók te zien als actief handelend (een kind dat initiatief en beslissingen neemt), als competent (een kind dat kennis van eigen wereld heeft) en als burger (een kind dat deel is van de maatschappij). Een oefenplaats zijn is bij Speelwerk Kinderopvang verankerd in de dagelijkse gang van zaken. We luisteren naar kinderen, stimuleren hen om eigen keuzes te maken en een eigen mening te hebben en om zelf conflicten op te lossen. We stimuleren de zelfstandigheid van ieder kind op zijn eigen niveau en benaderen hen als competente wezens. Naast deze dagelijkse basis willen we ook grotere oefenmomenten creëren. Oefenmomenten waarbij pedagogisch medewerkers en kinderen gedwongen worden om samen te werken aan de vier pijlers op een bewuste en lerende manier.

4 3 Om tot een keuze te komen voor een bewust groot oefenmoment in de vorm van een activiteit, hebben we eerst de volgende uitgangspunten vanuit Speelwerk geformuleerd: - Alle vier pijlers moeten aan bod komen - Alle kinderen moeten betrokken kunnen worden - Ouderbetrokkenheid is een pre - Positieve PR is een pre - Verbinding tussen verschillende vestigingen creëren is een pre We hebben uiteindelijk gekozen voor Scoor een Record, een echte BSO activiteit waarin we alle uitgangspunten hebben kunnen opnemen. De organisatie van Scoor een Record hebben we deels samen uitgevoerd met SpeelActief. BSO De Speelhof: 1,5 kilometer vingerhaken!

5 4 2. SpeelActief Voor de naschoolse opvang heeft Speelwerk Kinderopvang SpeelActief ontwikkeld. SpeelActief biedt BSO-kinderen (en eventueel wijkkinderen), naast de "gewone" activiteiten op hun eigen locatie, de mogelijkheid deel te kunnen nemen aan spannende, actieve en inspirerende activiteiten. Deze activiteiten worden in overleg met de locatie en naar de wensen en behoeften van de kinderen opgezet. Activiteiten van SpeelActief worden zowel intern als extern georganiseerd. De activiteiten van Speel Actief dienen bij te dragen aan optimale ontwikkelingskansen voor alle kinderen van 4-12 jaar. De activiteit stimuleert dat de kinderen: hun talenten en interesses leren ontdekken en verder ontwikkelen; samen spelen en daarbij plezier maken; kennismaken met activiteiten die anders wellicht buiten hun gezichtsveld en bereik blijven; hun sociale vaardigheden verder ontwikkelen (door o.a. samen spelen, competitief leren omgaan met elkaar, creativiteit e.d.). 3. Wat en waarom Scoor een Record Scoor een Record is de naam van een project. SpeelActief zal in eerste instantie alle BSO s uitnodigen om in de herfstvakantie van 2012 een record te vestigen. Vervolgens zal er een echt boek uitgegeven gaan worden (net als Guinessbook of Records) met de naam: Het Grote Record Boek met een collectie van alle locatierecords die ontwikkeld en uitgevoerd zijn met en door onze BSOkinderen. Dit boek zal centraal op alle locaties komen te liggen, zodat kinderen en ouders het boek regelmatig in kunnen kijken. Mogelijk zal er later nog een digitale versie ontwikkeld worden. In de jaren daarna zal in dezelfde periode de strijd losbarsten en kunnen locaties elkaar uitdagen om een gevestigd record te gaan verbreken of om een nieuw en origineel record in te dienen. Om aan te kunnen sluiten bij de verschillende leeftijdsgroepen mag een BSO ook meerdere records indienen. Per jaar zal er ook een prijs worden uitgereikt aan de BSO die het record het allerbest heeft uitgevoerd volgens de beoordelingscriteria van de jury: - kwaliteit van de uitvoering (verslaglegging van het proces, betrekken van de omgeving en ouders, PR) en de volledigheid hiervan. - originaliteit. - toepassing kinderparticipatie, vier pijlers samen goed voor later. - moeilijkheidsgraad. - het betrekken van andere (niet BSO) kinderen bij de activiteit. - extra inspanningen.

6 5 Alle records worden vastgelegd met een goede eindfoto (bewijs) en een onderbouwing. Met de start van dit nieuwe project wordt er gestimuleerd dat locaties de vier pijlers van Samen goed voor later oefenen en bewust toepassen. Daarnaast is Scoor een Record leuk, uitdagend, creatief en werkt dit grensoverschrijdend omdat locaties van de drie verschillende regio s elkaar gaan uitdagen. Ouders leven mee en kijken mee, door aanwezig te zijn ten tijde van het vestigen van het record, of om het eindproduct te bekijken, de foto s die erbij horen of bij het helpen verzamelen van materiaal. 4. Aansluiten bij de vier pijlers van Samen goed voor later Samen..participeren Bij Scoor een Record is het de bedoeling dat kinderen samen kiezen voor het vestigen van een bepaald record. Dit kan per leeftijdsgroep of met de hele BSO. De pedagogisch medewerkers begeleiden de kinderen bij het inventariseren van de ideeën en vervolgens met het kiezen van een uiteindelijk idee. Zij stimuleren kinderen na te denken over de haalbaarheid van de ideeën en overleggen met de kinderen hoe ze tot een keuze gaan komen. Door te overleggen en te luisteren naar elkaar zullen de kinderen samen tot een besluit komen. Samen..verantwoordelijk voor de gemeenschap Een uiteindelijk gekozen idee wordt uitgevoerd en voorbereid door de kinderen. Uiteraard begeleidt de pedagogisch medewerker dit proces. Kinderen verdelen de taken, blijven overleggen, helpen elkaar waar nodig en stellen de plannen waarnodig in overleg bij. De pedagogisch medewerkers leggen de verantwoordelijkheden naar draagkracht bij de kinderen neer. Door elkaar goed op de hoogte te houden en iedereen een taak te geven wordt het steeds meer een record van ons samen. Samen..conflicten oplossen Samen werken en samen kiezen zal niet altijd vlekkeloos verlopen. Conflicten dienen zoveel mogelijk door kinderen zelf opgelost te worden. De oplossingsgerichte methode van Thomas Gordon is hierbij de leidraad. Waarnodig zal de pedagogisch medewerker de rol van mediator op zich nemen. Ook kan een ander kind gevraagd worden om de mediator rol op zich te nemen. Samen..omgaan met verschillen Bij Scoor een Record komen er veel taken aan bod. Fotograferen, organiseren, kasboek bijhouden, begroting maken, verslagleggen voor de krant, notuleren van vergaderingen, vergadering leiden, contact zoeken met wijkkinderen of de omgeving, eventueel toestemming vragen van gemeente, creatieve taken, enz Ieder kind kan een taak krijgen die bij hem past. Het is mooi om zo in beeld te brengen dat ieder kind nodig is met zijn eigen talenten en kwaliteiten. Het is belangrijk dat onze pedagogisch medewerkers dit ook op deze manier belichten.

7 6 5. Aansluiten bij de vier basisdoelen van Marianne Riksen Walraven In de Wet Kinderopvang staan de vier basisdoelen van Marianne Riksen-Walraven als basisdoelen waar kinderopvang aantoonbaar aandacht voor moet hebben. Binnen Scoor een Record is voor deze basisdoelen ook weer aantoonbaar aandacht. 1.Het bieden van fysieke en emotionele veiligheid. Door onder begeleiding te oefenen met het uiten van je mening en respect te leren hebben voor de menig van de ander, door te leren onderhandelen en conflicten samen goed op te lossen, door samen te werken aan één doel, creëer je een sfeer van verbondenheid en openheid. Een sfeer waarin kinderen luisteren naar elkaar en met respect met elkaar omgaan. Een sfeer waarin kinderen zich veilig mogen voelen. 2.De persoonlijke competentie moet worden gestimuleerd, Door te vragen naar ieders mening en geen idee af te keuren of gek te vinden wordt een kind gestimuleerd zijn eigen mening te vormen en te uiten. Helaas kan niet ieder idee gekozen worden. Kinderen leren ook omgaan met winnen en verliezen wat voor sommige kinderen heel lastig kan zijn. Samen iets bedenken en uitwerken doet een beroep op de zelfstandigheid van kinderen en op de talenten van ieder kind persoonlijk. Waar ben jij goed in en wat wil jij graag doen zijn centrale vragen bij Scoor een Record. Op veel kwaliteiten zoals creativiteit, taal, communicatie, en veel andere kwaliteiten afhankelijk van het gekozen record, wordt een beroep gedaan. 3.Het bevorderen van de sociale competentie Scoor een Record biedt de groep een uniek oefenmoment. Kinderen worden gestimuleerd in samen communiceren, delen, samenwerken, helpen en conflicten oplossen. Alleen samen kun je tot een mooi record komen. 4.Het zich eigen maken van de regels, normen en waarden, de veelkleurige cultuur van de samenleving. Het eigen maken van normen en waarden maakt onderdeel uit van de morele ontwikkeling. Binnen Scoor een Record kunnen zich veel leermomenten voor doen, denk aan afwijzing van jouw idee, niet de taak kunnen doen die jij wilt doen omdat iedereen deze taak wil doen, een conflict tijdens het overleggen, enz. Door de reacties van pedagogisch medewerkers op dit soort situaties ervaart een kind wat wel en niet goed is. Het eigen gedrag van pedagogisch medewerkers heeft hierbij dus een belangrijke voorbeeldfunctie. Tijdens het overleggen met de BSO kinderen worden ook spelregels gesteld als: wij hebben respect voor elkaars mening, we luisteren naar elkaar, als we er niet uit komen kunnen we stemmen, iedereen mag meedoen en meepraten, conflicten lossen we samen op. Niet ieder kind zal van huis uit meekrijgen dat overleggen en omgaan met meningsverschillen ook rustig en respectvol kan gaan. Fijn dat alle kinderen dat op onze BSO mogen ervaren.

8 7 6. Terugblik en evaluatie Scoor een Record is de afgelopen herfstvakantie een groot succes geweest. Alle BSO s hebben zich aangemeld met een record. Dit geeft aan dat Scoor een Record de kinderen en de pedagogisch medewerkers aanspreekt. In de bijlagen vindt u de verslagen van alle records die gevestigd zijn. Wat een creativiteit en wat een organisatietalent hebben de kinderen van Speelwerk! De kinderen hebben op alle locaties kunnen oefenen met alle aspecten van kinderparticipatie maar vooral plezier tijdens deze super leuke en uitdagende activiteiten stond voorop. Het was dus lerend spelen, precies zoals Speelwerk Kinderopvang dat zo graag ziet. Volgend jaar gaan we gewoon weer door met Scoor een Record. Het bijbehorende Record boek ligt op alle locaties en veel kinderen zijn al aan het bedenken welk record ze in 2013 kunnen gaan neerzetten. Wij denken met Scoor een Record een geweldig jaarlijks terugkerend oefenmoment te hebben gekozen. Uit de evaluaties blijkt dat kinderen het echt SAMEN hebben gedaan. Fijn om te zien en horen dat onze doelen op zo n speelse en uitdagende manier behaald zijn. 7. Bijlagen in het document Bijlage 1: Om Scoor een Record tot een succes te maken is er voor de locaties een handleiding geschreven met daarin de nodige uitleg en formulieren. Bijlage 2: Er is een overzicht van de 10 genomineerde BSO s gemaakt waarop men vervolgens kon gaan stemmen. Bijlage 3: Krantenartikelen Bijlage 4: Een aantal procesbeschrijvingen Bijlage 5: Foto awards voor winnaars Bijlage 6: Filmpjes Youtube

9 8 8. Losse bijlagen Bijlage 1: Posters winnaars Scoor een Record Bijlage 2: Het Grote Scoor een Record boek

10 9. Bijlage 1: Handleiding 9

11 10 Handleiding voor de locaties 1. Inleiding Speelwerk Kinderopvang is lid van Kindwijzer en doet van daaruit mee aan het project Samen goed voor later. In dit project willen we zichtbaar maken dat kinderopvang goed is voor kinderen en dat het een oefenplaats is voor kinderen, maar dat ook de ouders en pedagogisch medewerkers hieraan meedoen. Wat je dan oefent met elkaar. Hoor ik jullie al denken? We oefenen met elkaar: Samen... meedoen. Dat staat voor overleggen en kiezen, leren een mening te mogen hebben en respect te hebben voor de mening van anderen. Samen... verantwoordelijk voor de groep. Dat staat voor verantwoordelijkheid voor elkaar, behulpzaamheid en samenwerken, een positief sociaal klimaat. Samen... conflicten oplossen. Dat staat voor onderhandelen, omgaan met boosheid, leren om zelfstandig (zonder hulp van volwassenen) een conflict op te lossen. Samen... omgaan met verschillen. Dat staat voor respect voor mensen/kinderen die anders zijn en anders doen, voor andere culturen, voor leren hoe we met elkaar omgaan in onze BSO en in Nederland. Natuurlijk oefenen we dat iedere dag als we samen zijn in een groep maar bij Scoor een Record komen al deze zaken wel heel duidelijk aan de orde.

12 11 2. Andere argumenten voor het organiseren van Scoor een Record SpeelActief heeft als doelstelling activiteiten te organiseren voor alle locaties van Speelwerk waarbij vestigingen gestimuleerd worden om over de grenzen van de eigen regio heen, naar andere vestigingen, in andere regio s te kijken. Een activiteit als Scoor een Record zal ook de betrokkenheid van ouders stimuleren. Kinderen vertellen thuis over hun record poging. Ouders denken mee, helpen mee, komen kijken naar het eindproduct of bij het behalen van het record. Het is voor kinderen toch fijn als ouders even in de BSO komen kijken naar het mega record dat behaald is. Door een dergelijke grote activiteit in de pers uit te lichten is dit ook een extra marketingtool (publiciteit) en hier kun je dus de nodige positieve naamsbekendheid mee bereiken. Alle locaties gelijktijdig met een project bezig laten zijn, leidt tot goed georganiseerde en structurele acties. Het eerste jaar zal nog in het teken staan van het bedenken van een goed en mogelijk ook origineel record. De jaren daarop kunnen locaties elkaar tevens uitdagen en records verbeteren. 3. Scoor een Record In de week van 22 oktober t/m 26 oktober (herfstvakantie) staan alle BSO locaties van Speelwerk in het teken van het halen van een record. Scoor een Record is de naam van een project. SpeelActief zal in eerste instantie alle BSO s uitnodigen om in de herfstvakantie van 2012 een record te vestigen. Vervolgens zal er een echt boek uitgegeven gaan worden (net als Guiness book of Records) met de naam: Het Grote Record Boek met een collectie van alle locatierecords die ontwikkeld en uitgevoerd zijn met en door onze BSOkinderen. Dit boek zal centraal op alle locaties komen te liggen, zodat kinderen en ouders het boek regelmatig in kunnen kijken. Mogelijk zal er later nog een digitale versie ontwikkeld worden. In de jaren daarna zal in dezelfde periode de strijd losbarsten en kunnen locaties elkaar uitdagen om een gevestigd record te gaan verbreken of om een nieuw en origineel record in te dienen. Om aan te kunnen sluiten bij de verschillende leeftijdsgroepen mag een BSO ook meerdere records indienen.

13 12 Per jaar zal er ook een prijs worden uitgereikt aan de BSO die het record het beste heeft uitgevoerd volgens de beoordelingscriteria van de jury. Deze zijn als volgt: - kwaliteit van de uitvoering (verslaglegging van het proces, betrekken van de omgeving en ouders, PR) en de volledigheid hiervan. - originaliteit - toepassing kinderparticipatie, vier pijlers samen goed voor later - moeilijkheidsgraad - het betrekken van andere (niet BSO) kinderen bij de activiteit. - extra inspanningen. Alle records worden vastgelegd met een goede eindfoto (bewijs) en een onderbouwing. Met de start van dit nieuwe project wordt er gestimuleerd dat locaties met de vier pijlers van Samen goed voor later oefenen en deze bewust toepassen. Daarnaast is Scoor een Record leuk, uitdagend, creatief en werkt dit grensoverschrijdend omdat locaties van de drie verschillende regio s elkaar gaan uitdagen. 3. Het project in de praktijk Het project vindt elk jaar plaats in de herfstvakantie en is op te delen in 2 onderdelen: Het bedenken van een nieuw, origineel en uniek record Het uitdagen van een andere locatie en het record verbeteren 4. Werkwijze Graag ontvangen wij jullie eerste vast te leggen record voor Scoor een Record uiterlijk 8 oktober a.s. (2 weken voor elke herfstvakantie) op het volgende adres: speelactief@speelwerk.net. Alle ingediende records worden allereerst beoordeeld op kwaliteit en volledigheid. Zodra de locaties groen licht van de jury hebben gekregen en hun aanmelding dus akkoord is gegeven kunnen de kinderen aan de slag om in de herfstvakantie hun record daadwerkelijk te gaan behalen. Als je een record wilt behalen met ook de deelname van wijkkinderen, is het aan te raden om inschrijving plaats te laten vinden via de website. Alle records dienen sowieso op de website aangekondigd te worden als een activiteit van SpeelActief. Het record mag aangeleverd worden door middel van het bijgevoegde formulier: Scoor een Record. Dit formulier is toegevoegd aan deze handleiding als bijlage 3. Tevens is dit te vinden op Kwibuss.

14 13 De jaren hierna kunnen locaties elkaar gaan uitdagen. Zoek in het boek een record op waarvan gedacht wordt dit te kunnen verbeteren (samen met de kinderen) en geef bij deze locatie aan dat je dit record wilt gaan verbeteren. Laat in dit geval dan ook een BSO-kind bellen om dit bij de desbetreffende locatie aan te geven. Tevens bestaat de mogelijkheid een nieuw en uniek record aan te leveren. 5. Werving en promotie 5.1 Posters Uiterlijk twee weken voor de herfstvakantie sturen wij jullie een poster die jullie kunnen ophangen (na goedbevinding van het record) zodat ouders en kinderen zien dat er weer een spannend project gaande is binnen Speelwerk. Jullie kunnen deze ophangen op de BSO. Als jullie ook wijkkinderen willen betrekken bij het behalen van je record, is het aan te raden deze poster ook op te hangen bij de omliggende basisscholen/supermarkten, een bericht te (laten) plaatsen in de schoolkrant e.d. 5.2 Promotie Het is belangrijk en leuk te laten zien dat jouw locatie mee doet aan Scoor een Record. Het is daarom ook goed een persbericht te sturen naar de lokale kranten. Je kunt dit vooraf doen en achteraf. Vooraf stel je mensen op de hoogte van de spectaculaire activiteit en nodig je de pers uit om bij deze activiteit aanwezig te zijn. Achteraf communiceer je hoe de activiteit is verlopen en hierbij plaats je een leuke foto van de activiteit. We hebben formats voor deze persberichten opgesteld, die jullie zelf kunnen invullen. 5.3 Wedstrijd Graag ontvangen wij van jullie een foto (en mogelijk als extra een video) met daarop duidelijk het record en een onderbouwing. Let bij je onderbouwing op de punten van de jury. Leg uit hoe alle punten door jullie aan bod zijn gekomen. - kwaliteit van de uitvoering (verslaglegging van het proces, betrekken van de omgeving en ouders, PR) en de volledigheid hiervan. - originaliteit - toepassing kinderparticipatie, vier pijlers samen goed voor later - moeilijkheidsgraad - het betrekken van andere (niet BSO) kinderen bij de activiteit. - extra inspanningen.

15 14 Stuur je foto met onderbouwing in de herfstvakantie uiterlijk vrijdagmiddag uur op (26 oktober 2012) en maak kans op twee SpeelActief-programma s naar keuze. Er mag een programma gekozen worden voor de kinderen van 4 t/m 7 jaar én voor de kinderen van 8 t/m 12 jaar. Lever van elk te behalen record een foto en onderbouwing in. Een grotere locatie kan dus meerdere records inleveren. Met deze prijs kun je je locatie nog eens extra in de schijnwerpers zetten door er een unieke workshop te laten plaatsvinden, uiteraard weer gekozen door de kinderen zelf. De winnaar wordt geselecteerd door een jury, bestaande uit Walter Hardenberg (directeur bestuurder), Kim Wever (project Samen goed voor later)en Elize Matter(SpeelActief).

16 15 Voorbeeld persbericht uitnodigen pers: Scoor een Record! [naam locatie] doet ook mee met Scoor een Record!. De strijd barst los! Op [datum] vindt bij locatie [naam locatie] / de locaties [namen locaties] de strijd voor het vastleggen van een nieuw, uniek en/of bijzonder record plaats. Alle BSO kinderen hebben zich goed voorbereid en het lijkt niet meer fout te kunnen gaan. De leidsters en de kinderen zouden het geweldig vinden als er een redacteur en/of fotograaf hierbij aanwezig kan zijn. Wij horen dan ook graag of dit mogelijk is Kinderen vinden het leuk om elkaar uit te dagen. Maar ook locaties vinden het leuk om tegen elkaar te strijden. Bij Speelwerk Kinderopvang kan het allemaal. Vanaf komende herfstvakantie introduceert Speelwerk Scoor een Record!. De BSO kinderen van alle locaties van Speelwerk (68 locaties) bedenken namens hun eigen locatie een uniek record per BSO-groep. Dit record zal eerst beoordeeld worden door een officiële jury op uitvoerbaarheid en uniekheid. Bij goedkeuring krijgen de locaties in de herfstvakantie de kans dit record daadwerkelijk tot uitvoering te brengen. Alles dient op de gevoelige lens vastgelegd te worden. SpeelActief, onderdeel van Speelwerk, biedt de locatie met het beste record een geweldige prijs aan, waar alle BSO kinderen aan deel kunnen nemen. Alle records komen in een speciaal daarvoor bestemd boek Het Grote Record Boek. De jaren hierna krijgen BSO kinderen en locaties de kans andere BSO-kinderen en dus locaties uit te dagen om een record te verbreken. Er zal een heftige en geweldige strijd losbarsten bij Speelwerk Kinderopvang! Noot voor de redactie (niet ter publicatie) Voor meer informatie kunt u contact opnemen met [naam contactpersoon], telefoon: [nummer], e- mail: [adres]

17 16 Voorbeeld persbericht na afloop van activiteit: Scoor een Record! [naam locatie] heeft meegedaan met de geweldige, jaarlijks terugkerende, wedstrijd van Speelwerk: Scoor een Record!. De strijd is losgebarsten! Op [datum] heeft bij locatie [naam locatie] / de locaties [namen locaties] de strijd voor het vastleggen van een nieuw, uniek en/of bijzonder record plaatsgevonden. [Licht het record toe] [Sluit foto bij] Noot voor de redactie (niet ter publicatie) Voor meer informatie kunt u contact opnemen met [naam contactpersoon], telefoon: [nummer], e- mail: [adres]

18 17 Aanmeldingsformulier: Scoor een Record! Alleen met dit formulier kan een record ingediend, beoordeeld en officieel worden. Locatie : Naam Record : Omschrijving Record : Aantal deelnemende kinderen (ca.) : Leeftijdsgroep deelnemers : Opmerkingen/Aanvulling : Dit formulier dient g d te worden naar speelactief@speelwerk.net

19 Bijlage 2: De 10 genomineerde BSO s 18 dagen verstoppertje spelen? Naar China hinkelen en terug? 24 kilometer koppeltje duikelen? De 10 genomineerden!! Locatie(s) Record Wolvenust/Speellinde Vorm een vorm Stadskwartier Race om het ei Villa Kaketoe Grootste stoepkrijtschilderij De Arke/Woelwaters Levende stoel Villa Mobila Hoeveel kinderen passen in busje Speelhof Vingerhaak meters maken BSO Uffelte Creatief met dopjes Watervilla/BeaZo Chinese muur t Clowntje/Boshut Pierenjacht Speelhuus Boijl Krijtkunst - mozaïek

20 11. Bijlage 3: Krantenartikelen 19

21 20

22 21

23 22

24 23

25 24

26 Bijlage 4: Procesbeschrijvingen Scoor een record! vorm een vorm Dan is het zover. We maken op de BSO het Wolvenust en Speellinde bekend dat we een record gaan scoren! De kinderen zijn gelijk enthousiast en de ideeën vliegen in het rond. De pedagogisch medewerkers gaan op de locaties rond om alle goede ideeën van de kinderen te inventariseren. Maar wat is nu het beste idee, wat is uitvoerbaar en waar scoren wij het beste record mee? Dit is een klusje om uit te zoeken voor de 10+ club. De jongens discussiëren wat af maar uiteindelijk wordt ons record geboren: Vorm een Vorm. De kinderen maken een vorm met hun eigen lichaam door middel van samenwerking. Ze trekken een spellenkaart waarop een vorm beschreven staat. Nu overleggen de kinderen hoe ze met hun eigen lichaam met de gehele groep de vorm kunnen vormen. De vorm moet van bovenaf zichtbaar zijn zodat er van ieder vorm een spetterende foto gemaakt wordt! Het behaalde record: 12 vormen binnen 10 minuten. Dit is minder dan 1 minuut per vorm!

27 26 Verslag Scoor een Record Speelhuus in Boijl! Half september zijn we bij het Speelhuus in Boijl begonnen aan de voorbereidingen van Scoor een record. Met de kinderen hebben we gesproken over recordpogingen, wat zijn dat eigenlijk? Samen hebben we op Google naar diverse records zowel van volwassenen, groepen als kinderen gezocht. Tijdens het onderzoeken hebben we gebrainstormd over ideeën van records die wij zouden kunnen vestigen. Zo ontstonden 4 ideeën, die we hebben uitgewerkt en op een stembiljet hebben geplakt. De kinderen van onze BSO konden hun stem uitbrengen op het record waar zij het liefst mee aan de gang zouden gaan. Na een ruime week hadden alle kinderen hun stem uitgebracht en werd het te vestigen record STOEPKRIJTEN in een half uur zoveel mogelijk tegels kleuren. Dit record hebben we ingezonden naar speelactief. Ook wijkkinderen konden hier aan mee doen. We hebben naast het persbericht brieven uitgedeeld op school, posters opgehangen en ook de brief via de mail, bij de weekbrief van school, nogmaals naar de kinderen gestuurd. Op die manier hebben we geprobeerd kinderen op te roepen om zich op te geven om mee te komen helpen, helaas is hier weinig gehoor aan gegeven. Gelukkig kwamen de dag zelf nog een aantal kinderen helpen zonder dat ze zich hadden opgegeven. Uiteindelijk waren er 8 kinderen in de leeftijd van 4 t/m 8 jaar die aan de slag gingen. (1 van de kinderen keek liever toe)

28 Op 23 oktober was het zover, we konden van start gaan. De kinderen hebben met elkaar verschrikkelijk goed hun best gedaan om zoveel mogelijk tegels in te kleuren. De toeschouwers, waaronder een fotograaf van de plaatselijke krant hebben zich verbaasd over het tempo en het doorzettingsvermogen van de kinderen. Vol enthousiasme en winnaarmentaliteit waren deze kinderen aan het werk! 27

29 28 Niet alleen de tegels op het schoolplein werden steeds kleurrijker ook de kinderen kwamen van top tot teen onder het gekleurde krijt te zitten! Het was een prachtig gezicht. Om moesten de handen in de lucht en de krijtjes op de grond en konden we het resultaat van het harde werken bekijken. Samen hebben we de tegels geteld en we kwamen uit op 393 gekleurde tegels!!! Wat een prachtig resultaat, ruim 49 tegels per kind!!!

30 29 Onderstaand stukje stond de volgende morgen al in de Stellingwerfer! Kinderen kleuren 393 tegels in Woensdag 24 oktober 17:30 (Foto: Piet Bosma) Boijl - Met z n allen hadden ze binnen een half uur 393 tegels ingekleurd. Wel zaten de acht kinderen van buitenschoolse opvang Het Speelhuus in Boijl dinsdagmorgen van boven tot onder het krijt. Met de grote mozaïek hebben ze een bijzonder record neergezet. Het record komt in het Speelwerkboek of records te staan. De jaren hierna krijgen de BSO-kinderen de kans om records van andere locaties te verbreken. Zo werd deze week bij Het Speelkasteel in Noordwolde een indrukwekkend hoge Kapla-toren gebouwd Wij in Boijl waren erg enthousiast over scoor een record en hebben er nu al zin in om volgend jaar het record van een andere BSO te verbeteren!

31 13. Bijlage 5: Foto awards winnaars Scoor een Record 30

32 Bijlage 6: Filmpjes Youtube Een aantal locaties hebben hun recordpoging vastgelegd in de vorm van een filmpje. Bekijk hier de resultaten. Wolvenust en Speellinde Woelwaters en de Arke

Nieuwsbrief Samen... goed voor later Het kindercentrum als democratische oefenplaats

Nieuwsbrief Samen... goed voor later Het kindercentrum als democratische oefenplaats Nieuwsbrief Samen... goed voor later Het kindercentrum als democratische oefenplaats April 2013 Voorwoord Beste kernteamleden, Sinds de vorige nieuwsbrief is er weer heel veel actie geweest in ons KINDwijzer

Nadere informatie

Waarom een BSO-Kinderraad en een BSO-centrale kinderraad?

Waarom een BSO-Kinderraad en een BSO-centrale kinderraad? Waarom een BSO-Kinderraad en een BSO-centrale kinderraad? Kinderparticipatie is een recht van ieder kind Het biedt kinderen de mogelijkheid hun wensen en ideeën naar voren te brengen Het stimuleert de

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. buitenschoolse opvang. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd en/-of verspreid zonder. maatwerk kinderopvang voor elk gezin

Pedagogisch beleid. buitenschoolse opvang. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd en/-of verspreid zonder. maatwerk kinderopvang voor elk gezin Pedagogisch beleid buitenschoolse opvang maatwerk kinderopvang voor elk gezin Pedagogisch beleidsplan 1.1 Visie 1.2 Missie 1.3 Uitgangspunten 1.4 Pedagogische doelen 1.4.1. Emotionele en lichamelijke veiligheid

Nadere informatie

Pedagogische Visie en Beleid

Pedagogische Visie en Beleid Pedagogische Visie en Beleid Inleiding Voor ouders, medewerkers en alle anderen die betrokken zijn bij, en geïnteresseerd zijn in onze kinderopvang. Voor verantwoorde kinderopvang is veel nodig, om te

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Integraal Kindcentrum de Weide

Pedagogisch beleidsplan Integraal Kindcentrum de Weide Pedagogisch beleidsplan Integraal Kindcentrum de Weide Pagina 1 van 7 Pedagogisch beleidsplan IKC de Weide. Inhoudsopgave Pedagogisch beleidsplan Kindcentrum de Weide Leeuwarden Voorwoord... 3 1. Integraal

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. Goed toegerust op ontdekkingsreis

Pedagogisch beleidsplan. Goed toegerust op ontdekkingsreis Pedagogisch beleidsplan Goed toegerust op ontdekkingsreis Inhoudsopgave Inleiding Welkom! 5 Colofon Uitgangspunten Met alle respect 9 Tekst Vlietkinderen Allemaal anders 11 Op weg naar een zelfstandig

Nadere informatie

Goed toegerust op ontdekkingsreis

Goed toegerust op ontdekkingsreis Pedagogisch beleidsplan Goed toegerust op ontdekkingsreis 1 Colofon Tekst Anneke van de Berg, 5D Ellen Bakker, Vlietkinderen Vormgeving Manon Hofstra, Dare to Design Kantoor Vlietkinderen, maatwerk in

Nadere informatie

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Onze ideologie We zien iedereen als uniek en waardevol. Ieder kind heeft talenten en samen gaan we die ontdekken en ontwikkelen. Hierdoor kunnen

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Flexkidz

Pedagogisch beleid Flexkidz Pedagogisch beleid Flexkidz Voor u ligt het verkorte pedagogisch beleidsplan van Flexkidz. Hier beschrijven we in het kort de pedagogische visie en uitgangspunten. In dit pedagogisch beleidsplan beschrijven

Nadere informatie

Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld

Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld Kom op, trek je jas aan. 't Is tijd dat er een stap wordt gezet. In regen en zonnestralen.

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleid van Kappio (locaties Seppelin en Gastouderbureau) Voor u ligt het pedagogisch beleid van Kappio (locaties Seppelin en Gastouderbureau). Hierin wordt beschreven

Nadere informatie

Inhoud van de ochtend

Inhoud van de ochtend Inhoud van de ochtend 1. Introductie in Pedagogisch kader 2. Begeleiden van de groep 3. Ontwikkelingsgericht werken 4. Pauze (15 minuten) 5. Kinderparticipatie 6. Vragen over andere onderwerpen 7. Voornemens

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

Dossier: Samen goed voor later

Dossier: Samen goed voor later Dossier: Samen goed voor later Gemaakt door: Claudia Rijswijk Nicky du Breuil SKNBM en Sietske Bakker Kober groep Inleiding. Wat is samen goed voor later in Berlijn. Zodra een kind geboren wordt is het

Nadere informatie

Bewijs Reflectie Formulier

Bewijs Reflectie Formulier Bewijs Reflectie Formulier Naam: Student nummer: 2034865 Marina Hoogeveen Docent: Blokonderdeel: Competentie raakvlakken: Activiteit: Bestandsnaam Bewijzen: Lara de Hoogd Creative School Creatief denken

Nadere informatie

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Pedagogisch Beleidsplan 1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Een veilige en vertrouwde omgeving is de basis van waaruit een kind zich kan gaan ontwikkelen. Het is dus belangrijk dat

Nadere informatie

Samen... opgroeien in Rotterdam

Samen... opgroeien in Rotterdam KindeRdam Samen... opgroeien in Rotterdam 2011-2014 Van inventarisatie tot borging 2013: hebben een stem 2012: Bij mij thuis Welkom bij KindeRdam 2011: Het Fundament Oriëntatie en inventarisatie door alle

Nadere informatie

Kindervergadering Zo gaat het bij ons!

Kindervergadering Zo gaat het bij ons! Pedagogisch kader kindercentra 4 13 jaar Kindervergadering Zo gaat het bij ons! Introductie voor de groepsleiding Is kinderinspraak belangrijk? Denken vanuit de groep is logisch en praktisch, maar toch

Nadere informatie

Brochure Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven 2014

Brochure Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven 2014 Brochure Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven 2014 Hét spel om kinderopvangteams met plezier de belangrijkste pedagogische vaardigheden te laten inoefenen www.bewustekinderopvang.nl & www.interactiespel.nl

Nadere informatie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie Samen groeien Maak kennis met onze pedagogische visie Best spannend, de zorg voor je kind overdragen op een ander. Hoe prettig is het als je weet dat het in goede handen is. Kober kinderopvang biedt je

Nadere informatie

Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid

Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid Inleiding Wij vinden het belangrijk dat u uw kind met een gerust hart naar één van onze kindercentra brengt. In deze brochure laten wij u zien dat wij

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Inleiding Kinderopvang Haarlem heeft één centraal pedagogisch beleid. Dit is de pedagogische basis van alle kindercentra van Kinderopvang Haarlem.

Nadere informatie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie Samen groeien Maak kennis met onze pedagogische visie Best spannend, de zorg voor je kind overdragen op een ander. Hoe prettig is het als je weet dat het in goede handen is. Kober kinderopvang biedt je

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Auteur: Ingeborg van der Zanden Bartels Datum: 05 januari 2015 Plaats: Kerkdriel Versie: 0.1 Pedagogisch beleidsplan BSO VillaDriel 12 april 2015 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

HANDLEIDING WERKGROEP DOELPUNTACTIE

HANDLEIDING WERKGROEP DOELPUNTACTIE HANDLEIDING HANDLEIDING WERKGROEP DOELPUNTACTIE DOELPUNTACTIE In deze handleiding vind je een overzicht van alle taken voor de werkgroep bij jullie club. Alle randzaken en administratie worden verzorgd

Nadere informatie

Missie van de Oosteinder: Het verzorgen van primair onderwijs in Aalsmeer Oost vanuit een integratieve aanpak en katholieke geloofsovertuiging.

Missie van de Oosteinder: Het verzorgen van primair onderwijs in Aalsmeer Oost vanuit een integratieve aanpak en katholieke geloofsovertuiging. Missie van de Oosteinder: Het verzorgen van primair onderwijs in Aalsmeer Oost vanuit een integratieve aanpak en katholieke geloofsovertuiging. Wij zijn een katholieke school en daarom vinden het belangrijk

Nadere informatie

SKS Alles Kids. Onze visie

SKS Alles Kids. Onze visie GEEF ZE DE VIJF! SKS Alles Kids De wereld om ons heen verandert. Ook in de kinderopvang zijn nieuwe ontwikkelingen aan de orde van de dag. SKS Alles Kids biedt al jaren kinderopvang en loopt voorop als

Nadere informatie

Het spel der democratische opvoeding Wat vooraf ging: Aan de hand van de 4 pijlers deden de ambassadeurs van Triodus samen goed voor later en de werkgroep wat iedere kindwijzerorganisatie deed, inventariseren!

Nadere informatie

1. Voorronde op school

1. Voorronde op school Inhoudsopgave Pagina 1. Voorronde op school 2 1.1 Aanmelden 2 1.2 Kwalificatie voor het provinciaal kampioenschap 2 1.2 Voorronde organiseren 2 1.3 Wedstrijdopdrachten 2 2. Provinciaal kampioenschap 3

Nadere informatie

FOLLOW YOUR SUN LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / Missie: ieder kind straalt!

FOLLOW YOUR SUN LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / Missie: ieder kind straalt! LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / 2019 Follow your Sun biedt 10 wekelijkse lessen van 1.5 uur waarin kinderen hun talenten en die van hun klasgenoten ontdekken en leren te gebruiken. Tijdens de

Nadere informatie

Workshop Tweede Kamerverkiezingen

Workshop Tweede Kamerverkiezingen Workshop Tweede Kamerverkiezingen Korte omschrijving workshop In deze workshop leren de deelnemers wat de Tweede Kamer doet, hoe ze moeten stemmen en op welke partijen ze kunnen stemmen. De workshop bestaat

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Vreedzame School

Nieuwsbrief De Vreedzame School Nieuwsbrief De Vreedzame School Algemeen Onze school werkt met het programma van de Vreedzame School. Dit programma wil een bijdrage leveren aan een positief sociaal klimaat en de vorming van actieve en

Nadere informatie

Nederland tegen Kinderarbeid Challenge

Nederland tegen Kinderarbeid Challenge Op zoek naar creatieve, innovatieve ideeën voor het uitbannen van kinderarbeid in de wereld Deadline: 4 oktober 2017 Nederland tegen Kinderarbeid Challenge Vandaag de dag zijn wereldwijd zo n 168 miljoen

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID VAN DE SKPC

PEDAGOGISCH BELEID VAN DE SKPC PEDAGOGISCH BELEID VAN DE SKPC Veilige, kindvriendelijke opvang creëren. Dat is het hoofddoel van de SKPC. Het klinkt eenvoudig, maar hoe gaat dat in de dagelijkse praktijk van de diverse opvangvormen

Nadere informatie

Procedure werving MR-ouderlid

Procedure werving MR-ouderlid Procedure werving MR-ouderlid 1. Opstellen wervingstekst voor Nieuwsslinger en Facebook 2. Verzamelen ingekomen reacties 3. Versturen bevestiging naar geïnteresseerden met daarin uitleg over de vervolgprocedure

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

PEDAGOGISCHE VISIE SNO

PEDAGOGISCHE VISIE SNO PEDAGOGISCHE VISIE SNO J. RIEZEBOSCH, S.J. VERSTEEG INHOUD Inleiding... 3 Veiligheid... 4 Ruimte... 4 Pesten... 4 Continuïteit begeleiding... 4 Persoonlijke competentie... 5 Positief coachen... 5 (Kinder)Participatie...

Nadere informatie

Activiteitenbeleid 2013

Activiteitenbeleid 2013 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Hoofdstuk 2: Hoofdstuk 3: Hoofdstuk 4: Hoofdstuk 5: Hoofdstuk 6: Pedagogisch beleid TintelTuin De 6 competenties Visie Activiteitenbeleid binnen het (dag)programma Laat zien

Nadere informatie

Onderwijskundige Visie

Onderwijskundige Visie Onderwijskundige Visie 1 Inleiding Missie Het kind Het kind staat voorop en dus centraal. Ieder kind is uniek en heeft talenten. Elk kind is bijzonder en elk kind mag er zijn. Kinderen zijn niet gelijk,

Nadere informatie

Goed toegerust op ontdekkingsreis

Goed toegerust op ontdekkingsreis PE DAGO G I S C H B E L E I D S PL A N Goed toegerust op ontdekkingsreis Inhoudsopgave INLEIDING Voor alle duidelijkheid 5 Colofon SAMENVATTING Goed toegerust op ontdekkingsreis 7 TEKST Vlietkinderen UITGANGSPUNTEN

Nadere informatie

De Vreedzame School Sociale competentie en actief burgerschap

De Vreedzame School Sociale competentie en actief burgerschap De Vreedzame School Sociale competentie en actief burgerschap Congres Leve het jonge kind! 2011 Deelsessie Democraatjes in de dop? Mirjam van der Ven, Eduniek Aanleidingen voor het ontstaan van De Vreedzame

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Gastouderbureau Nederland

Pedagogisch beleid Gastouderbureau Nederland Pedagogisch beleid Gastouderbureau Nederland Het opvangen van kinderen van anderen is een grote verantwoordelijkheid. Zeker als kinderen voor langere tijd naar een gastouder gaan, zoals het geval is in

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan kort

Pedagogisch beleidsplan kort Pedagogisch beleidsplan kort Auteur: Ingeborg van der Zanden Bartels Datum: 8 januari 2017 Plaats: Kerkdriel Versie: 0.5 Pedagogisch beleidsplan KDV VillaDriel 8 januari 2017 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE TAALWERKBLAD PARTICIPATIE aanpak coach cultuur deelnemen doel eigenschappen heden integreren kwaliteiten meedoen mentor nu plan samenleving toekomst vaardigheden verleden verwachtingen wensen DE WERKWOORDSTIJDEN

Nadere informatie

Samen zijn we SBO Horizon. Hoe we omgaan met elkaar op school

Samen zijn we SBO Horizon. Hoe we omgaan met elkaar op school Samen zijn we SBO Horizon Hoe we omgaan met elkaar op school 2 3 Fijn dat u dit leest. In dit boekje vertellen we hoe we met elkaar omgaan op SBO Horizon. Samen zijn we SBO Horizon Bij ons op school hebben

Nadere informatie

Inspectierapport De Pandabeer (BSO) Zaanstraat 47a 9673CA Winschoten Registratienummer

Inspectierapport De Pandabeer (BSO) Zaanstraat 47a 9673CA Winschoten Registratienummer Inspectierapport De Pandabeer (BSO) Zaanstraat 47a 9673CA Winschoten Registratienummer 139231420 Toezichthouder: GGD Groningen In opdracht van gemeente: Oldambt Datum inspectie: 21-02-2019 Type onderzoek

Nadere informatie

Opdracht bij een bedrijfsbezoek door leerlingen Een aantrekkelijk bedrijfsbezoek speurtocht door het bedrijf

Opdracht bij een bedrijfsbezoek door leerlingen Een aantrekkelijk bedrijfsbezoek speurtocht door het bedrijf Opdracht bij een bedrijfsbezoek door leerlingen Een aantrekkelijk bedrijfsbezoek speurtocht door het bedrijf Introductie Er gebeuren allerlei activiteiten binnen een technisch bedrijf. Meer dan we ons

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kidscasa

Pedagogisch beleid Kidscasa Pedagogisch beleid Kidscasa Doel van Kidscasa. Het zorg dragen voor een zo breed mogelijk aanbod van professionele kinderopvang. Het aanbod is gericht op kinderen van 0 tot 12 jaar (of zolang zij de basisschool

Nadere informatie

AANMELDINGSFORMULIER EEPA 2018

AANMELDINGSFORMULIER EEPA 2018 AANMELDINGSFORMULIER EEPA 2018 Vul hieronder de samenvatting in. Het mag niet meer zijn dan één enkel A4-blad (ca. 500 woorden) Naam van het initiatief Land Verantwoordelijke organisatie EUROPESE AWARDS

Nadere informatie

Inspectierapport SKSG Bengelhuus (KDV) (KDV) Noorderweg 61c 9804RL Noordhorn Registratienummer

Inspectierapport SKSG Bengelhuus (KDV) (KDV) Noorderweg 61c 9804RL Noordhorn Registratienummer Inspectierapport SKSG Bengelhuus (KDV) (KDV) Noorderweg 61c 9804RL Noordhorn Registratienummer 158132257 Toezichthouder: GGD Groningen In opdracht van gemeente: Zuidhorn Datum inspectie: 05-03-2018 Type

Nadere informatie

HET CONCEPT WAT JE SCHRIJFT BEN JE ZELF

HET CONCEPT WAT JE SCHRIJFT BEN JE ZELF HET CONCEPT WAT JE SCHRIJFT BEN JE ZELF Inleiding Het boek Wat je schrijft ben je zelf (WJSBJZ) is een werkboek. Het bestaat uit 33 levensvragen met bijbehorende opdracht. Bij elke vraag is er schrijfruimte

Nadere informatie

CONCEPT TOOL ONTWERPEN IN BEELD VOOR EIGEN GEBRUIK

CONCEPT TOOL ONTWERPEN IN BEELD VOOR EIGEN GEBRUIK 1 Leerdoelen verhelderen 1A Hoe ziet de vaardigheid eruit? Neem een vaardigheid die in komende project of les belangrijk gaat zijn. Schrijf de vaardigheid op een groot vel en verdeel de rest van het vel

Nadere informatie

SKS Alles Kids. Ieder kind is uniek. Onze visie. De 5 speerpunten

SKS Alles Kids. Ieder kind is uniek. Onze visie. De 5 speerpunten GEEF ZE DE VIJF! SKS Alles Kids De wereld om ons heen verandert. Ook in de kinderopvang zijn nieuwe ontwikkelingen aan de orde van de dag. SKS Alles Kids biedt al jaren kinderopvang en loopt voorop als

Nadere informatie

Pedagogisch Beleid. Nanny Association

Pedagogisch Beleid. Nanny Association Pedagogisch Beleid Nanny Association Rijen, juni 2006 Inhoud Inleiding 1. Nanny Association 2. Profiel nanny 3. Functie- en taakomschrijving 4. Accommodatie en materiaal 5. Ouderbeleid 6. Pedagogische

Nadere informatie

KINDCENTRUM VROONDAAL SMOELENBOEK

KINDCENTRUM VROONDAAL SMOELENBOEK KINDCENTRUM VROONDAAL SMOELENBOEK je d r o w r a a d! n a v r e z j i w Judy Menger Directeur Kindcentrum Vroondaal Meester Jelle Ik ben meester Jelle en werk als adjunct-directeur op deze school. Ik ben

Nadere informatie

Kunst in mijn stad. projectdag 1. Wat is de bedoeling? Hoe pak je het aan?

Kunst in mijn stad. projectdag 1. Wat is de bedoeling? Hoe pak je het aan? Kunst in mijn stad projectdag 1 Wat is de bedoeling? Vandaag gaat jouw projectgroep zich verdiepen in de kunst die in jullie stad te vinden is. Een kunstenaar legt uit, op welke manier zo'n kunstwerk tot

Nadere informatie

Inspectierapport BSO Het Sterrenpalet (BSO) Klaashofweg DT Eibergen Registratienummer

Inspectierapport BSO Het Sterrenpalet (BSO) Klaashofweg DT Eibergen Registratienummer Inspectierapport BSO Het Sterrenpalet (BSO) Klaashofweg 16 7151 DT Eibergen Registratienummer 112813094 Toezichthouder: GGD Noord- en Oost-Gelderland In opdracht van gemeente: Berkelland Datum inspectie:

Nadere informatie

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze?

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Korte omschrijving workshop In deze workshop ontdekken de deelnemers

Nadere informatie

trainingsaanbod nederland

trainingsaanbod nederland trainingsaanbod nederland Als alles al gezegd is of als er juist niks gezegd kan worden omdat het te moeilijk is om te spreken dan is er altijd nog de muziek Muziek is de vrijheid om jezelf uit te drukken

Nadere informatie

Pedagogisch beleid gastouderbureau via Laura

Pedagogisch beleid gastouderbureau via Laura Pedagogisch beleid gastouderbureau via Laura Inleiding Gastouderbureau via Laura biedt kinderen een fijne en vertrouwde opvang waar zij kunnen groeien en de wereld om hen heen kunnen ontdekken. Terwijl

Nadere informatie

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - -

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - - Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills 21st Century Skill Jouw talent Vaardigheden Gedragsindicatoren J L Ik weet wat ik wil Ik weet wat ik kan Ik ga na waarom iets mij interesseert

Nadere informatie

1. Kinderopvang Friesland: Visie en kwaliteit. 2. Kinderopvang Friesland en Thomas Gordon. 3. Kinderopvang Friesland en opvoeden

1. Kinderopvang Friesland: Visie en kwaliteit. 2. Kinderopvang Friesland en Thomas Gordon. 3. Kinderopvang Friesland en opvoeden Pagina 1 van 5 1. Kinderopvang Friesland: Visie en kwaliteit 2. Kinderopvang Friesland en Thomas Gordon 3. Kinderopvang Friesland en opvoeden 4. Kinderopvang Friesland en talenten 5. Kinderopvang Friesland

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding

Inhoudsopgave. Inleiding Handboek Inhoudsopgave Inleiding... 1 Thema... 2 1. Aan de slag... 3 2. Waar beginnen?... 4 2.1 WANNEER?... 4 2.2 AANMELDEN ALS ORGANISATOR... 5 2.3 SAMENSTELLEN VAN EEN TEAM... 5 2.4 WAARVOOR MOETEN WE

Nadere informatie

Serooskerkestraat maandag 1 september uur - alle groepen

Serooskerkestraat maandag 1 september uur - alle groepen Communicatie Dit schooljaar zal er wat veranderen met de verschijningsfrequentie van de nieuwsbrief van De Evenaar. Steeds meer groepsgebonden informatie wordt door de leerkrachten via digiduif aan de

Nadere informatie

HANDLEIDING SCHOOL op SEEF Schoolbrengdag

HANDLEIDING SCHOOL op SEEF Schoolbrengdag HANDLEIDING SCHOOL op SEEF Schoolbrengdag Op donderdag 21 september doet uw school mee aan de SCHOOL op SEEF Schoolbrengdag. Op deze dag lopen of fietsen zoveel mogelijk kinderen in deelnemende regio s

Nadere informatie

Hart, handen en voeten voor de BSO als democratische oefenplaats

Hart, handen en voeten voor de BSO als democratische oefenplaats VERBETER DE WERELD, BEGIN BIJ DE OPVOEDING... Vreedzame BSO Hart, handen en voeten voor de BSO als democratische oefenplaats Good practice van SKH, Stichting Kinderopvang Hoorn Januari 2013 Het project

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan CKO De Herberg

Pedagogisch Beleidsplan CKO De Herberg Pedagogisch Beleidsplan CKO De Herberg Hoofdstuk 1: Missie, visie en doelstellingen Voorwoord Onze Missie en Identiteit Onze Visie Pedagogische hoofddoelstellingen Een goed pedagogisch klimaat Hoofdstuk

Nadere informatie

Pestprotocol. Definitieve versie 29 juni

Pestprotocol. Definitieve versie 29 juni Pestprotocol Algemeen Het klimaat en de sfeer van de school zijn van grote invloed op de ontwikkeling van het kind. Wij stellen daarom een vriendelijk en veilig klimaat met orde en regelmaat op prijs.

Nadere informatie

Pedagogische basisdoelen. In de gastouderopvang

Pedagogische basisdoelen. In de gastouderopvang Pedagogische basisdoelen In de gastouderopvang Pedagogische basisdoelen Ieder gastouderbureau heeft een pedagogisch beleidsplan Dat is gebaseerd op 4 basisdoelen die zijn geformuleerd door Riksen Walraven

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 Inleiding De museumles is onderdeel van een lessenreeks met receptieve, reflectieve en actieve onderdelen: - 2 voorbereidende lessen op school door eigen leerkracht

Nadere informatie

Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013

Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013 Document leerlingenraad Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013 Inhoud: 1. wat verstaan we onder een leerlingenraad? 2. opzet en organisatie van een leerlingenraad a. samenstelling van

Nadere informatie

8 nov In dit bulletin:

8 nov In dit bulletin: 8 nov. 2017 Voor de kalender: 3, 8 en 10 nov. Groepen 1/2 Excursie Kriebelbeestjessafari 10 nov. Nationaal Schoolontbijt 24 nov. 1 e Rapport mee (graag de rapportmap mee naar school!) 27 nov. t/m 1 dec.

Nadere informatie

Visie (Pedagogisch werkplan)

Visie (Pedagogisch werkplan) Visie (Pedagogisch werkplan) Gastouderopvang De Krummeltjes stelt zich tot doel om een omgeving te bieden waarin kinderen kunnen opgroeien tot zelfstandige en evenwichtige mensen met respect voor anderen

Nadere informatie

Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe

Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe Akkoord leidsters april 2012 Vastgesteld door OWG juni 2012 Geëvalueerd juli 2014 Aangepast april 2015 Wenbeleid dagopvang en buitenschoolse opvang Het wenbeleid

Nadere informatie

Beleid Pedagogisch Coach

Beleid Pedagogisch Coach Beleid Pedagogisch Coach Versie: Januari 2019 1 Werken in de kinderopvang is een vak. Er worden hogere eisen gesteld aan de professionaliteit van onze medewerkers. Om de kwaliteit binnen Kinderparadijs

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang De Zevensprong, Weezenhof 30

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang De Zevensprong, Weezenhof 30 Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang De Zevensprong, Weezenhof 30 Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze

Nadere informatie

Inspectierapport De Heezehummels (PSZ) Chroomweg DD APELDOORN

Inspectierapport De Heezehummels (PSZ) Chroomweg DD APELDOORN Inspectierapport De Heezehummels (PSZ) Chroomweg 4 7335 DD APELDOORN Toezichthouder: GGD Noord en Oost Gelderland In opdracht van gemeente: Apeldoorn Datum inspectie: 10-11-2016 Type onderzoek : Jaarlijks

Nadere informatie

Rotterdams Ambassadrices Netwerk

Rotterdams Ambassadrices Netwerk De ambassadrice als werver van inburgeraars 1. Inleiding; eigen ervaringen 2 A. Wat is werven 2 B. Het belang van werven 2 C. Verwachtingen 3 D. Rollenspel 4 E. Opdracht 4 2. Voortraject: 4 A. Doel 4 B.

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne

Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne Inhoud: 1. Inleiding 2. Indeling van de groepen 3. Dagindeling 4. Het team 5. Emotionele veiligheid 6. Persoonlijke competentie 7. Sociale competentie 8. Waarden en

Nadere informatie

Samen de Wereld Kleuren PEDAGOGISCHE VISIE

Samen de Wereld Kleuren PEDAGOGISCHE VISIE Samen de Wereld Kleuren PEDAGOGISCHE VISIE Geboeid kijk je de wereld in om je te blijven verwonderen. Of je nu oud of jong bent, die verwondering moet je vasthouden. 2 SWK-Kinderopvang SWKGroep Kinderopvang

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. kinderdagverblijf

Pedagogisch beleid. kinderdagverblijf Pedagogisch beleid kinderdagverblijf maatwerk kinderopvang voor elk gezin Voorwoord Dit pedagogisch beleid is met het doel geschreven om duidelijkheid te geven aan de inhoud van een pedagogisch beleidsplan.

Nadere informatie

PROMOTIEPLAN DOELPUNTACTIE

PROMOTIEPLAN DOELPUNTACTIE PROMOTIEPLAN PROMOTIEPLAN DOELPUNTACTIE DOELPUNTACTIE Om een groot succes te maken van de Doelpuntactie is het belangrijk dat er veel reuring ontstaat rondom deze actie bij jullie club. Daarvoor is dit

Nadere informatie

Ik ben pedagogisch medewerker op een VVE locatie van TintelTuin

Ik ben pedagogisch medewerker op een VVE locatie van TintelTuin Ik ben pedagogisch medewerker op een VVE locatie van TintelTuin De pedagogisch medewerkers aan het woord over de pedagogische kwaliteit van TintelTuin 1 VEILIGHEID + UITDAGING = GROEI Waarom kiezen ouders

Nadere informatie

Samen de Wereld Kleuren PEDAGOGISCHE VISIE

Samen de Wereld Kleuren PEDAGOGISCHE VISIE Samen de Wereld Kleuren PEDAGOGISCHE VISIE SWKGroep Geboeid kijk je de wereld in om je te blijven verwonderen. Of je nu oud of jong bent, die verwondering moet je vasthouden. Stichting SWKGroep staat voor

Nadere informatie

Voor Kinderen. b. In de omgang met het kind wordt rekening gehouden met het feit dat ieder kind uniek is en zich ontwikkelt naar eigen aard en aanleg.

Voor Kinderen. b. In de omgang met het kind wordt rekening gehouden met het feit dat ieder kind uniek is en zich ontwikkelt naar eigen aard en aanleg. Voor Kinderen Gastouderbureau PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN GASTOUDERBUREAU VOOR KINDEREN Inleiding Gastouderbureau Voor Kinderen is een gastouderbureau dat samen met vraag- en gastouders wil werken vanuit de

Nadere informatie

Wedstrijdreglement. Connected Health Challenge. Inclusief: Voorwaarden voor deelname Beoordelingscriteria Procesbeschrijving

Wedstrijdreglement. Connected Health Challenge. Inclusief: Voorwaarden voor deelname Beoordelingscriteria Procesbeschrijving Wedstrijdreglement Connected Health Challenge Inclusief: Voorwaarden voor deelname Beoordelingscriteria Procesbeschrijving 16 juli 2014 Wedstrijdreglement Dit reglement is van toepassing op de Connected

Nadere informatie

Waarom zou je de doelgroep 1 vragen om mee te werken aan het Festival van het Leren?

Waarom zou je de doelgroep 1 vragen om mee te werken aan het Festival van het Leren? Saturday, 11 April 2009 11:31 Last Updated Wednesday, 15 April 2009 07:57 Waarom zou je de doelgroep 1 vragen om mee te werken aan het Festival van het Leren? Wanneer leden van de doelgroep meewerken aan

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Schooljaar 2016/2017, nummer 11, 9 februari 2017

NIEUWSBRIEF. Schooljaar 2016/2017, nummer 11, 9 februari 2017 Belangrijke data tot en met half maart 2017 Datum NIEUWSBRIEF Schooljaar 2016/2017, nummer 11, 9 februari 2017 Activiteit 14 februari 2 e binnenles schooltuinen groep 6P Loes Mantel Week van 13 Rapporten

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan O2A5. De dialoog als beleid

Strategisch beleidsplan O2A5. De dialoog als beleid Strategisch beleidsplan O2A5 De dialoog als beleid Bij de tijd, open, boeiend en passend, dat zijn zowel het onderwijs als de werkwijze van O2A5. We hebben dan ook gekozen voor een vernieuwende en eigentijdse

Nadere informatie

De Klankhof t Kofschip waar iedereen tot zijn recht komt

De Klankhof t Kofschip waar iedereen tot zijn recht komt Positionering De Klankhof en t Kofschip, Etten-Leur Kernwoorden: Je mag er zijn Vertrouwen Positief kijken naar jezelf en anderen Meervoudige intelligentie Samen de merkbelofte van De Klankhof t Kofschip:

Nadere informatie

VOORWAARDEN EN BEOORDELING JONGERENBIJDRAGEREGELING (JBR) 2014

VOORWAARDEN EN BEOORDELING JONGERENBIJDRAGEREGELING (JBR) 2014 VOORWAARDEN EN BEOORDELING JONGERENBIJDRAGEREGELING (JBR) 2014 LET OP! Lees de voorwaarden goed door. Als je je niet aan een van de voorwaarde houdt, is JBR gemachtigd de bijdrage weer in te trekken. 1.

Nadere informatie

Sinterklaas op bezoek bij TOGB!

Sinterklaas op bezoek bij TOGB! bij Vorige maand beleefden we de primeur van de nieuwsbrief. We hebben leuke reacties mogen ontvangen op de nieuwsbrief en vol goede moed gaan we verder met de maandelijkse uitgave van de nieuwsbrief.

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Uit&Thuis

Pedagogisch beleidsplan Uit&Thuis Pedagogisch beleidsplan Uit&Thuis Gastouderopvang is een kwestie van vertrouwen. Ouders moeten de zekerheid hebben dat hun kind ook in hun afwezigheid een verantwoorde opvoeding in een veilige omgeving

Nadere informatie

Ouderavond De Vreedzame School

Ouderavond De Vreedzame School Ouderavond De Vreedzame School www.onderwijsmaakjesamen.nl 1 www.onderwijsmaakjesamen.nl 2 Agenda Binnenkomer De vreedzame school Voorbeelden uit blokken Zelf ervaren in de klas Afsluiter www.onderwijsmaakjesamen.nl

Nadere informatie

Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios

Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios Onderdeel van: Pagina 1 van 5 Inleiding In het pedagogisch kader staan onze uitgangspunten en basisdoelen die ten grondslag liggen aan ons pedagogisch handelen.

Nadere informatie

Identiteit van de Koos Meindertsschool

Identiteit van de Koos Meindertsschool Identiteit van de Koos Meindertsschool 1. Identiteit - het karakter van de school Wij zijn een open school waarin een ieder gelijkwaardig is. Wij heten elk kind welkom op de Koos Meindertsschool, ongeacht

Nadere informatie

Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin

Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin De pedagogisch medewerkers aan het woord over de pedagogische kwaliteit van TintelTuin 1 VEILIGHEID + UITDAGING = GROEI Waarom kiezen ouders kinderopvang van

Nadere informatie

DEEL B EXPRESSIEF TALENT KWARTIEL 11: DE CENTRALE UITDAGING. Expressief talent ZORG & WELZIJN ONTWIKKELAAR: MARLOT GIJSBERS 1

DEEL B EXPRESSIEF TALENT KWARTIEL 11: DE CENTRALE UITDAGING. Expressief talent ZORG & WELZIJN ONTWIKKELAAR: MARLOT GIJSBERS 1 DEEL B EXPRESSIEF TALENT KWARTIEL 11: DE CENTRALE UITDAGING Expressief talent ZORG & WELZIJN ONTWIKKELAAR: MARLOT GIJSBERS 1 Beste student, De afgelopen periode ben je bezig geweest met het ontwikkelen

Nadere informatie

Corporate trainingsaanbod

Corporate trainingsaanbod Corporate trainingsaanbod Als alles al gezegd is of als er juist niks gezegd kan worden omdat het te moeilijk is om te spreken dan is er altijd nog de muziek Muziek is de vrijheid om jezelf uit te drukken

Nadere informatie

3. Pedagogisch beleid.1.2b Draaiboek jaarfeest BSO 1 van 5

3. Pedagogisch beleid.1.2b Draaiboek jaarfeest BSO 1 van 5 3. Pedagogisch beleid.1.2b Draaiboek jaarfeest BSO 1 van 5 Het BSO- feest is ieder jaar anders. De ene keer is het een playbackshow, een talentenjacht en weer een andere keer een optreden. Afgelopen jaren

Nadere informatie