Aqua Vré April

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aqua Vré April 2010 1"

Transcriptie

1 Aqua Vré April april e jaargang nummer 1 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 13 april 2010 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: Zaal open uur Aanvang uur AGENDA 1. Opening door de voorzitter 2. Mededelingen en ingekomen stukken 3. Lezing aanleg en onderhoud van de tuinvijver/ vijvertuin door de heer R. Feenstra 4. Pauze met verloting 5. Vervolg lezing 6. Rondvraag 7. Sluiting Verslag verenigingsavond 9 maart 2010 Cees Adams heet de 20 aanwezigen in het bijzonder de heer W.A. Tomey van harte welkom. Michiel Hennink komt na de pauze. Er zijn niet veel mededelingen, hierdoor kan de heer Tomey snel met de lezing siervisavonturen in de avonduren en splinters uit het paradijs beginnen. Op 3 schermen toont de heer Tomey ons fraaie dia s. De heer Tomey adviseert regelmatig in ondermeer Indonesië waar het de vangst, houden en kweek van siervissen betreft. Ook in 2010 gaat de heer Tomey weer naar het buitenland. Hij adviseert daar op een vissenfarm van 28,5 ha groot waar vissen worden gekweekt. Zowel inheemse vissen als vissen die zijn ingevoerd. Onderdeel van dit verblijf is het op vissafari gaan, in de hoop nieuwe soorten te vinden. Tussen Nederland en het huidige Indonesië bestaat ook nog steeds een nauwe band. Zo wordt als sinds ca de Maleisische Flora in Leiden bijgewerkt. Via het kweken van maanvissen in India en goerami s uit India krijgen we mooie plaatjes te zien van ondermeer Crossocheilus denisonii, een schitterende vis maar helaas voor het standaard huiskameraquarium aan de grote kant.

2 Aqua Vré April In Burma myanmar komen ondermeer de honinggoerami evenals twee soorten chocoladegoerami s voor. Colisa lalia wordt nabij de Himalaya in de winter (geen winter zoals in Nederland) gevonden in water van 18 C. In het huiskameraquaria wordt deze vis meestal op veel hogere temperaturen gehouden, is het gedurende een periode van twee maanden houden op een lagere temperatuur misschien een manier om deze vis langer in het aquarium in leven te houden? In de natuur ontstaan afwijkend gekleurde vissen. In de natuur hebben deze vissen geen schijn van kans, maar kwekers gaan graag door met zo n afwijkende kleur omdat hier altijd kopers voor zijn te vinden. Zo zijn de anders gekleurde Colisa lalia s gemeengoed geworden en vele andere afwijkend gekleurde soorten. De heer Tomey is wars van allerhande kweekvormen, maar een speling der natuur is wel interessant. Wat te denken van een Echinodorus die hij pas van iemand kreeg die lijkt op een Vallisneria! De heer Tomey kweekt of heeft met diverse soorten gekweekt. Met Danio quiatii, Microrasbora s en andere kleine barbeeltjes. Vissen moeten op jonge leeftijd heel klein voer krijgen. Zelf kweekt de heer Tomey al jaren pantoffeldiertjes op nutroma en microaaltjes op koffiedik en bier (leven ook nog na indrogen, met bier weer tot leven te wekken!) Zodoende heeft hij voldoende klein voer tot zijn beschikking voor de jonge visjes. Op Sri Lanka worden we welkom geheten door een pauw. Sri Lanka is een brokstuk van India dat zich 3 cm per jaar verplaatst. Puntus tittaeya, mooi gekleurde vis, in de loop van de tijd zijn allerhande mengvormen ontstaan. Na de pauze met mooie prijzen vertelde de heer Tomey hoe het vervoer van visjes vanuit Aziatische landen naar Nederland gaat. Door de strenge regelgeving met betrekking tot import heeft de heer Tomey wel eens van 5.45 uur tot op Schiphol verbleven voordat de visjes mee naar huis konden. Dat is niet leuk en komt de vissen niet ten goede. De heer Tomey verpakt de visjes altijd individueel, op deze wijze gaan er regelmatig zo n 200 visjes inclusief een stapel van enkele cm dik met transport- en gezondheidspapieren mee. Via vele mooie dia s van zoetwatervissen, maar ook van diverse insekten, reptielen en amphibiën komen we via de brakwatervissen (zilverbladvis, schuttersvis, argusvis) aan het einde van de lezing. Met de blik op een mooie zonsondergang met een hoornkikker tot slot rondt de heer Tomey de lezing af en bedankt de aanwezigen voor de aandacht. Na de rondvraag gaan we rond uur huiswaarts.

3 Aqua Vré April Jaarprogramma 2010 dinsdag 13 april 2010, lezing aanleg en onderhoud tuinvijver/vijvertuin door de heer R. Feenstra dinsdag 11 mei 2010, lezing licht en fotosynthese door de heer D. Poelemeijer dinsdag 8 juni 2009, barbecue dinsdag 14 september 2010, lezing door de heer W.L. Postma zaterdag 9 oktober 2010, huiskeuring door de heer Custers dinsdag 12 oktober 2010, lezing over killievissen door de heer Briene dinsdag 9 november 2010, nog nader in te vullen dinsdag 14 december 2010, uitslag huiskeuring door de heer H. Custers dinsdag 11 januari 2011, nog nader in te vullen dinsdag 8 februari 2011, Algemene ledenvergadering Website Aqua-Vré Alle informatie die in het maandelijks in het boekje is te vinden, en meer, is te vinden op de informatieve website van Aqua-Vré, Naast veel informatie zijn er diverse links naar hobbygerelateerde sites te vinden. Dus aan te raden voor alle leden van Aqua-Vré en niet leden. Oud Papier Beste leden, Ook op de avond in april is het weer mogelijk om oud papier mee te nemen en hiermee onze vereniging te steunen. Zoals gebruikelijk zal de aanhanger aanwezig zijn. Op voorgaande verenigingsavonden was het oud papier een succes! De aanhanger zat helemaal vol. Moeite met het uitladen van het papier? Vraag even om hulp en uw auto wordt met een aantal mensen even geleegd. Alle beetjes helpen! Hulp gevraagd voor ophalen oud papier Aqua Vré haalt in Ede oud papier op. De opbrengst van het oud papier is voor de vereniging erg belangrijk. Er zijn nog steeds mensen nodig die mee willen helpen met het inzamelen van het oud papier. Mensen die mee willen helpen kunnen zich opgeven bij iemand van het bestuur.

4 Anatomie van vissen Aqua Vré April Hieronder staat een basis anatomie die we veel tegen komen. De mond(nr 1) Dient uiteraard voor het opnemen van het voedsel maar ook voor het opnemen van water waarin het belangrijke, levensnoodzakelijke zuurstof aanwezig is dat door de kieuwen wordt verwerkt. Aan de manier waarop de vis voedsel opneemt, kunnen we ongeveer de gezondheid van een vis bepalen. Bij koelere perioden zullen de vissen minder trek hebben en zullen ze ook trager zwemmen. De kieuwen(nr 2) Bevinden zich aan beide kanten van de kop en worden bezet met talrijke kieuwplaatjes. Als de vis de bek opent, stroomt er zuurstofrijk water naar binnen. Het water wordt over de kieuwen naar de kamer achter het kieuwdeksel gepompt (= inademen). Wanneer er water over de kieuwplaatjes stroomt, neemt het bloed in de haarvaten (nr 10) zuurstof op uit het water en geeft koolstofdioxide af. Het water stroomt in tegenovergestelde zin over de plaatjes als het bloed in de plaatjes. Bij uitademen vloeit het zuurstofarme water langsheen de kieuwplaatjes weg als de vis zijn bek sluit. Dit water wordt door een opening achter het kieuwdeksel naar buiten gestuwd. Bij steur zijn deze kieuwen het minst ontwikkeld. Vissen hebben een hart(nr 3)Met twee kamers. In de bloedsomloop komt het hart net voor de kieuwen. Zuurstofarm bloed wordt door de kamer, het ventrikel, naar de kieuwen gepompt waar de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide gebeurt. Het met zuurstof aangereikte bloed wordt

5 Aqua Vré April vervolgens door het lichaam gepompt en keert zuurstofarm terug naar het atrium. Als spijsverteringsorgaan(nr 4) Hebben vissen geen maag maar die is vervangen door een lange darm met eerst de slokdarm. Een leuke tip als u voor koop: vraag of het voer goed verteerd in de maag(let wel op dat de verkoper uitgeslapen is) de meeste weten namelijk niet dat een vis geen maag heeft, vooral grote zaken die vijvervissen als extra artikel in hun assortiment hebben(tuincentrum). Ik vroeg die vraag ook laatst toen ik een keer langs was gegaan om te kijken, en 3 x raden wat hij zei...en denk eraan verklap het antwoord maar niet want er zijn meerdere mensen die het leuk vinden om deze vraag te stellen!!!! De zwemblaas(nr 5)Van een vis is een zeer gevoelig en belangrijk orgaan. Het is door middel van een zeer dun buisje met de slokdarm verbonden. De zwemblaas doet dienst als een soort van ballasttank. Het stelt de vis in staat te stijgen of te dalen in het water. Bij het vullen van de zwemblaas daalt de vis en bij het ledigen gaat de vis stijgen. Wanneer een vis nu aan zwemblaasontsteking lijdt, wordt het voor hem zeer lastig om nog naar boven of naar beneden te gaan. Lever en galblaas(nr 6 en 7) Maken deel uit van het spijsverteringsstelsel van de vis. Normaal is de lever bruin van kleur; als deze geel of groen is, dan heeft de vis buikwaterzucht. Eierstokken(nr 8) Of ook wel kuit genaamd. Het zijn de voortplantingsorganen bij vissen. Het paringsgedrag van vissen kan ook leiden tot tijdelijke knobbeltjes op de vinnen en dit tussen eind april en half juni. De nieren(nr 9) Die net als bij ons dienst doen als afvalverwerkingsorgaan. Zijlijn(nr 10) D.m.v. het zijlijnsysteem trillingen waarnemen. De rugvin(nr 11) Is de belangrijkste vin van de vis. Met deze vin houdt de vis zich mooi rechtop in het water waardoor hij niet gaat rollen. De rugvin kan plat gelegd worden om zo een grotere zwemsnelheid te halen. De wervelkolom (nr 12) De spieren (nr 13)

6 Aqua Vré April De buikvinnen (nr 14) Zijn de besturingsorganen van de vis. Met de buikvinnen kan een vis naar links of rechts zwemmen maar ook naar boven of beneden. Niet iedere soort vis heeft deze vin. De aarsvin (nr 15) Zorgt van stabiliteit in het water en zorgt er ook voor dat de vis niet gaat rollen. De staartvin (nr 16) Geeft de mogelijkheid om de vis naar links of naar rechts te laten zwemmen. De staartvin kan vergeleken worden met een roer. De vorm en oppervlakte van deze vin bepaalt de snelheid waarmee de vis kan zwemmen. Hoe kleiner de staartvin, des te sneller de vis. De borstvinnen Bevinden zich achter de kieuwdeksels (nr 2). Zij verplaatsen enorme hoeveelheden water. Hiermee kan de vis zich voortbewegen naar voor, stoppen en naar achter. Bij karperachtige dienen de borstvinnen ook om op de bodem naar voedsel te woelen.(bron:

7 Activiteitenkalender: Aqua Vré April april Reptielen en amfibieënbeurs Dadizele (B) 23 t/m 25 april Internationale Gemeinschaft fur Labyrinthfische (GL) 13 t/m 16 mei Aquarium - Terrariumshow Neeroeteren-Maaseik (B) 6 juni Jaarmarkt Daphnia Boxtel 6 juni Ter events Houten 18 t/m 25 juni NBAT Natuurstudie week 2010 Zuid-Limburg 4 juli Limbeurs Houthalen-Helchteren (B) 19 september Ter events Zwolle 12 december Ter events Houten Bron: Mocht u zelf nog activiteiten weten die nog niet in deze lijst voorkomen dan kunt u dit doorgeven aan de redactie van het clubblaadje. Het uiterlijk van de vissen. 1. lichaamsvorm in stroomlijn.de vertegenwoordigers van de klasse van de vissen leven alle in het water. Zij vertonen dus veel meer onderlinge gelijkvormigheid in de bouw, dan het geval is bij de verschillende soorten behorende tot de vier overige klassen van de gewervelde dieren. In onze moderne eeuw, waarin we ons steeds sneller langs de weg of door het luchtruim wensen te verplaatsen, weten we, dat de technici, behalve aan de bouw van de motor, die de stuwkracht van hun constructie moet opleveren, ook veel aandacht besteden aan de uitwendige vorm van het geheel, dat door de motor moet worden voortbewogen. Naarmate ons vervoermiddel beter gestroomlijnd is, zal de weerstand van de lucht gemakkelijker worden overwonnen en de snelheid, zonder meer kracht van de motor te vragen, worden verhoogd. De weerstand, die het water aan voortbewegende lichamen biedt, is vele malen groter dan de weerstand van de lucht. Dieren, aangepast aan een leven in het water, moeten dus wel een zeer goed uitgevoerde stroomlijn bezitten, willen ze zich gemakkelijk kunnen verplaatsen. Laten we onze gedachten even rusten op het uiterlijk van de waterbewoners in het algemeen, dan zien we in grote lijnen slechts gelijkvormigheid. De ledematen, waarvan de achterste ver achterwaarts zijn ingeplant (zeehond, pinguïn), worden korter of verdwijnen (achterste ledematen van de walvis). Behalve de ledematen, zien we ook andere uitstekende delen verdwijnen,

8 Aqua Vré April zoals de oorschelpen b.v. ontbreken meestal (zeehond). Om de wrijving van het water te verminderen, gaan kop, hals, romp en staart geleidelijk in elkaar over, zodat een spoelvormige bouw ontstaat. Aan het haren- of vederkleed worden in het water bijzondere eisen gesteld, wil het de lichaamswarmte kunnen bewaren. Het bestaat uit een dichte laag vettige haren (zeehond) of korte, op schubben gelijkende veren (pinguïn). Bij een doorlopend verblijf in het water zou een dergelijke huid voor een warmbloedig dier geen beschuttende betekenis meer hebben. In die gevallen wordt de lichaamstemperatuur bewaard door een dikke, onderhuidse speklaag (walvis). Doordat bij de vissen kop, romp en staart geleidelijk in elkaar overgaan (een hals met bijbehorende halswervels bezitten de vissen niet) en de uitstekende delen, zoals de vinnen, gemakkelijk tegen de romp kunnen worden gedrukt, is een ideale toestand bereikt. Naar de uitwendige bouw kan men bij de vissen vier hoofdvormen onderscheiden, t.w.: A.Spoel- of torpedovormige lichaamsbouw. B.Pijlvormige lichaamsbouw. C.Slang- of bandvormige lichaamsbouw. D. Uitzonderlijke lichaamsbouw. A. Spoel- of torpedovorm. De spoelvormige gedaante kenmerkt zich door de ligging van de grootste breedte, dicht achter de kop (vgl. fig. 1). Van dit punt nemen hoogte en breedte naar de staart toe geleidelijk af. De staart is van krachtige spieren voorzien en dient de vissen als voortstuwend orgaan. Vissen met een dergelijke bouw kunnen langdurig

9 Aqua Vré April achtereen, zonder last te hebben van stromingen, zwemmen. Hieronder komen enkele typische torpedovormige vissen ter spraken. Torpedovormige vissen met en zonder zwemblaas Het is van grote haaien (o.a. Carcharinus glaucus, de mensenhaai, lang ca. 4 m) bekend, dat ze lang achtereen met niet te snel varende schepen mee zwemmen en als oceaan bewoners onvermoeibaar zijn. Fig. 2 Schetsjes van: a. Haai. b. Tonijn, c. Elrits, d. Barbeel en e. Brasem. Omdat de haaien geen zwemblaas bezitten en dus niet kunnen zweven, moeten zij hun spierkracht, behalve voor het zwemmen, ook gebruiken om de zwaartekracht van het water te overwinnen. Langzaam zwemmen kunnen deze haaien niet, omdat ze dan door hun eigen gewicht zinken. Het lichaam van deze haaisoorten is op doorsnede ongeveer rond, hetgeen hen als uitstekende zwemmers kenmerkt. In volle zee leven, met een uitgesproken torpedovormig lichaam, de tonijnen (fig. 2b) en makrelen (Scomber scombrus). Beide vissen (afmetingen resp. 300 en 45 cm) kenmerken zich door een pelagische, trekkende levenswijze. Ook deze soorten hebben geen goed ontwikkelde zwemblazen en moeten dus ook zwemmen om zwevende te blijven. Voor makrelen werd vastgesteld, dat zij de winter op de bodem van ondiepe zeeën doorbrengen. Zij worden in de wintermaanden met bodemnetten o.m. uit de Noordzee opgehaald. De hieronder te noemen vissen met torpedovormige lichaamsbouw hebben goed ontwikkelde zwemblazen. Deze vissen kunnen zich dus, zonder spierarbeid te verrichten, gemakkelijk zwevende houden. Om het verschil tussen de torpedovormige vissen met en zonder zwemblaas begrijpelijk voor te stellen, wijst HESSE (Tierbau und Tierleben) er op, dat men het zwemmen van de

10 Aqua Vré April zwemblaaslozen met het vliegen van een vliegtuig en het zwemmen van de zwemblaasbezitters met het vliegen van een luchtschip kan vergelijken. Viszones in Europese rivieren Ook in de berg beken, met de daar voorkomende sterke stromingen, worden bijzondere eisen aan de lichaamsbouw gesteld. Typische beekbewoners, zoals de forel en de Elrits, bezitten een lichaam met ronde doorsnede en duidelijke spoelvorm. Trekken we, beginnende bij de berg beekjes, die een Europese rivier, b.v. de Rijn, doen ontstaan, stroomafwaarts en letten we daarbij op de typische bewoners, dan merken we op, dat er verband bestaat tussen lichaamsdoorsnede en stroomsnelheid. Naarmate het water tot rust komt, treft men soorten met hogere dwarsdoorsnede aan. In dit verschijnsel zit zoveel regelmaat, dat de Duitse ichthyologen de gewoonte hebben om in rivieren van Europa zones te onderscheiden en deze aan te duiden met de naam van de daar talrijk voorkomende vissoort. Het gebied met de watervallen en de grote steen brokken, waar forellen en plaatselijk el ritsen en baardgrondels, leven, heet forellenzone. Waar de rivier nog rijk is aan stenen, maar minder snel stroomt, woont de breed-ovale barbeel. Men duidt het gebied aan met barbeelzone. Vlagzalm (Thymallus thymallus) en sneep (Chondrostoma nasus), eveneens weinig hoge vissen, zijn medebewoners van dit riviergedeelte. In de Rijn strekt zich de barbeelzone uit van Bazel tot Mainz. Als derde zone onderscheidt men de brasem- of blei-zone. Het rivierwater kiest in dit gedeelte, rustig stromend, zijn weg naar zee. Er begint zich door bezinking van meegevoerde slikdeeltjes een modderige bodem te vormen. Behalve brasem (Abramis brama,) en blei (Blicca björkna) leven hier karper (Cyprinus carpio), voorn (Leuciscus spec.), baars (Perca fluviatilis) en snoek (Esox lucius). De snoek, geen torpedovormige vis, laten we buiten beschouwing. De overige soorten zijn hoogruggige vissen met langgerekte, ovale dwarsdoorsnede. In matig stromend water kunnen zij hun hoge lichamen nog gemakkelijk recht overeind houden. In het laatste gebied dringt het zeewater de rivieren binnen. Men spreekt van brakwaterzone. Het rustige, stilstaande water is betrekkelijk warm en vooral troebel. Op de bodem ligt een dikke modderlaag. Typische vissen zijn hier de pos (Acerina cernua) en de spiering (Osmerus eperlanus). De hier gegeven zone-indeling geldt alleen voor Europa. Zie voor nadere bijzonderheden, dit onderwerp betreffende, paragraaf 4 en 5 van dit hoofdstuk. Letten we b.v. op de Indische barbeeltjes, dan merken we bewoning van zowel stilstaande als stromende wateren op. Voor tropische barbeeltjes is een typische barbeelzone, zoals b.v, in de Rijn, in geen geval vast te stellen. B. Pijlvormige lichaamsbouw

11 Aqua Vré April De vissen met een pijlvormige gedaante kenmerken zich door een spits toelopende kop, op doorsnede rond en over een groot deel van de lengte even hoog en even breed lichaam. Het klassieke voorbeeld van deze groep is de snoek (Esox lucius, fig. 3b). Fig. 3 Typische voorbeelden van aangepaste lichaamsvormen a. Pos, vgl. tekst Viszones b. Snoek, vgl. tekst Pijlvormige lichaamsbouw c. Aal of paling, vgl. tekst Slang- of bandvormige lichaamsbouw d. Rog. vgl. tekst Uitzonderlijke lichaamsvormen, bodem, vissen Deze roofvis staat doodstil in het water, tot dat een prooidier in de nabijheid komt. Is het moment gunstig, dan schiet de snoek als een afgeschoten pijl op de buit af. Deze snelle stootbeweging wordt verkregen, doordat de krachtige slag van de staart nog wordt versterkt door de ver achterwaarts gelegen rugen aarsvin (fig. 3b). Behalve bij de snoek vinden we een dergelijke pijlvorm o.m. nog bij de Hydrocynus maculatus, een tot de Characidae behorende, ca. 35 cm lange roofvis uit het Amazonestroomgebied en de Lepisosteidae of beensnoeken uit Noord- en Centraal-Amerika. Ook bij de gepen (Belone belone), bewoners van de West-Europese zeekustzone, en de half-snavel bekken (Hemirhamphidae), bewoners van de Grote Soenda-eilanden, typische oppervlaktevissen, die naar het voedsel "stoten", komt een snoekachtige of pijlvormige lichaamsbouw voor.(wordt Vervolgd)

12 Aqua Vré April Voorzitter: Secretaris: Michiel Hennink Martin Kamphuis Oudlaan 62 Tuinstraat RC Wageningen 3821CT Nijkerk Tel. : Tel.: m.hennink@chello.nl martinkamphuis@hotmail.com Penningmeester: 2 e voorzitter: Kees van de Peppel Cees Adams Molenstraat 111 Reehorsterweg WL Bennekom 6717 LG Ede Tel: (0318) Tel.: (0318) k.peppel@planet.nl 2 e Secretaris: Bestuurslid en bibliothecaris: Dico Wijma Karin Nellestijn Schoonenburg 146 Koelhorst GE Ede 6714 KN Ede Tel.: (0318) Tel.: (0318) dicowijma@hotmail.com koekoek@tiscali.nl Bestuurslid: Redactie: Jan Marchal Marijke vd Wijngaard-Marchal Keucheniusstraat 35 Sadatstraat BD Veenendaal 3902 KT Veenendaal Tel.: (0318) Tel.: aquariumvis@hetnet.nl marijkemarchal2@hotmail.com Lid van Verdienste: Erelid: G.H. Veenendaal J. de Gijt Leeuweriklaan 15 Van Galenstraat BN Ede 6712 DG Ede (overleden 9 december 2009) Website:http// Bibliotheek:Op de contactavonden bij het bestuur. Moeilijkheden met uw aquarium?bij moeilijkheden met uw aquarium kunt u contact opnemen met één van de bestuursleden. Kopij voor dit boekje:als u kopij tijdig geplaatst wilt hebben moet dit voor het weekend na de ledenvergadering worden aangeleverd bij de redactie. Contributie:De contributie bedraagt 50,00 per jaar. Jeugdleden (onder de 18 jaar) 30,00 per jaar. De donateurkosten zijn minimaal 25,00 per jaar. Gironummer: t.n.v. Aqua-Vré te Ede.

Lesvoorbereiding. Student leraar secundair onderwijs groep 1

Lesvoorbereiding. Student leraar secundair onderwijs groep 1 Lesvoorbereiding Student leraar secundair onderwijs groep 1 Naam Eeckhout Andreas Cluster Bi-Fy-Aa-Ch Groep 2 OSO 2 Academiejaar 2005-2006 Campus Kattenberg Kattenberg 9, B-9000 Gent Tel. (09) 269 98 06

Nadere informatie

Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede Tel:

Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede Tel: Aqua Vré februari 2009 blz. 1 februari 2009 42 e jaargang nummer 10 Uitnodiging jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Datum: 10 februari 2009 Plaats: Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586

Nadere informatie

Aqua Vré november 2008 blz. 1. november 2008 42 e jaargang nummer 7. Uitnodiging voor het bijwonen van de volgende verenigingsavond.

Aqua Vré november 2008 blz. 1. november 2008 42 e jaargang nummer 7. Uitnodiging voor het bijwonen van de volgende verenigingsavond. Aqua Vré november 2008 blz. 1 november 2008 42 e jaargang nummer 7 Uitnodiging voor het bijwonen van de volgende verenigingsavond. Datum:11 november 2008 Plaats:Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede

Nadere informatie

Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586

Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Aqua Vré maart 2009 blz. 1 maart 2009 43 e jaargang nummer 1 Uitnodiging Ledenvergadering. Datum: 10 maart 2009 Plaats: Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30 uur Aanvang

Nadere informatie

Aqua Vré Juni

Aqua Vré Juni Aqua Vré Juni 2010 1 juni 2010 44 e jaargang nummer 4 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 8 juni 2010 Plaats: Erf familie Teunissen Lunterseweg 51 Tel: 0318-617547 Verenigings BBQ Dinsdag 8 juni is er

Nadere informatie

Aqua Vré Februari 2012 1

Aqua Vré Februari 2012 1 Aqua Vré Februari 2012 1 februari 2012 45 e jaargang nummer 10 Uitnodiging jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Datum: 14 februari 2012 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586

Nadere informatie

Aqua Vré September 2010 1

Aqua Vré September 2010 1 Aqua Vré September 2010 1 september 2010 44 e jaargang nummer 5 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 14 september 2010 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30

Nadere informatie

Aqua Vré April 2011 1

Aqua Vré April 2011 1 Aqua Vré April 2011 1 Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vre Creatief met achterwanden! Waar? Sierviskwekerij Bert Bouwman Van Deventerstraat 8 3911 KH Rhenen Wanneer? Dinsdag 12 april 2011 Beste leden,

Nadere informatie

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré. Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede. Quiz van Roel en Cees

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré. Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede. Quiz van Roel en Cees Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Quiz van Roel en Cees Wanneer? Dinsdag 8 januari 2013 Zaal open: vanaf 19:45 uur Beste, Allereerst maak ik natuurlijk

Nadere informatie

Vissoorten Aal Herkenning: Verspreiding: Voedsel: Lengte afgebeelde vis: Lengte tot circa: Snoek Herkenning: Verspreiding: Voedsel:

Vissoorten Aal Herkenning: Verspreiding: Voedsel: Lengte afgebeelde vis: Lengte tot circa: Snoek Herkenning: Verspreiding: Voedsel: Vissoorten Aal Herkenning: Het lichaam is slangachtig van vorm. De borstvinnen bevinden zich direct achter de kop. Op het achterste deel van het lichaam is, zowel onder als boven, een vinzoom aanwezig

Nadere informatie

Aqua Vré Januari 2010 1

Aqua Vré Januari 2010 1 Aqua Vré Januari 2010 1 januari 2010 43 e jaargang nummer 9 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 12 januari 2010 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30 uur

Nadere informatie

www.deschuttervis.nl Aan: Beste Leden, Als eerste wens ik u namens het bestuur een goed en gezond 2012 toe.

www.deschuttervis.nl Aan: Beste Leden, Als eerste wens ik u namens het bestuur een goed en gezond 2012 toe. Beste Leden, Als eerste wens ik u namens het bestuur een goed en gezond 2012 toe. Even een terugblik naar onze jaarlijkse feestavond van december 2011. Met een goed gevulde zaal, blije mensen en vele mooie

Nadere informatie

Voor vele mensen zijn haaien gemene en angstaanjagende dieren. Haaien zijn roofdieren, maar de meeste zijn voor de mens ongevaarlijk.

Voor vele mensen zijn haaien gemene en angstaanjagende dieren. Haaien zijn roofdieren, maar de meeste zijn voor de mens ongevaarlijk. Hamerhaai Inleiding Voor vele mensen zijn haaien gemene en angstaanjagende dieren. Haaien zijn roofdieren, maar de meeste zijn voor de mens ongevaarlijk. Soorten Er bestaan ongeveer 375 soorten haaien.

Nadere informatie

inh oud 1. Leven onder water 3 2. Dieren en planten 3. Vissen 4. Kwallen 5. Zoogdieren 6. Schaaldieren 7. Stekelhuidigen 8. Zeewier 9.

inh oud 1. Leven onder water 3 2. Dieren en planten 3. Vissen 4. Kwallen 5. Zoogdieren 6. Schaaldieren 7. Stekelhuidigen 8. Zeewier 9. Leven onder water inhoud 1. Leven onder water 3 2. Dieren en planten 4 3. Vissen 5 4. Kwallen 7 5. Zoogdieren 8 6. Schaaldieren 9 7. Stekelhuidigen 10 8. Zeewier 11 9. Weekdieren 12 10. Filmpje 13 Pluskaarten

Nadere informatie

Praktische opdracht Biologie De Haai

Praktische opdracht Biologie De Haai Praktische opdracht Biologie De Haai Praktische-opdracht door een scholier 1440 woorden 22 maart 2005 5,6 59 keer beoordeeld Vak Biologie DE HAAI INHOUDSOPGAVE Inleiding Hfdst.1: Wat zijn haaien? Hfdst.2:

Nadere informatie

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Terrariumwereld. Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp EG Ede

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Terrariumwereld. Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp EG Ede Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Terrariumwereld Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Dinsdag 10 april 2012 Zaal open: vanaf 19:30 uur Beste leden, Aankomende ledenbijeenkomst krijgen

Nadere informatie

inhoud blz. Inleiding 1. De bouw van haaien 2. Drijven 3. De zintuigen 4. Bedreigingen 5. Haaien en mensen 6. Soorten haaien Pluskaarten

inhoud blz. Inleiding 1. De bouw van haaien 2. Drijven 3. De zintuigen 4. Bedreigingen 5. Haaien en mensen 6. Soorten haaien Pluskaarten Haaien inhoud blz. Inleiding 3 1. De bouw van haaien 4 2. Drijven 6 3. De zintuigen 7 4. Bedreigingen 9 5. Haaien en mensen 11 6. Soorten haaien 12 Pluskaarten 17 Bronnen en foto s 19 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

Soortenlijst zoete wateren en FAME-indeling voor gilden

Soortenlijst zoete wateren en FAME-indeling voor gilden BIJLAGE Soortenlijst zoete wateren en FAME-indeling voor gilden Nederlandse naam Wetenschappelijke naam Stromingsgilde Aal Anguilla anguilla EURY Alver Alburnus alburnus EURY Baars Perca fluviatilis EURY

Nadere informatie

Aqua Vré Januari

Aqua Vré Januari Aqua Vré Januari 2012 1 Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Paludaria en Terraria Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Wanneer? Dinsdag 10 januari 2012 Zaal open: vanaf 19:30 uur Beste

Nadere informatie

Aqua Vré Maart

Aqua Vré Maart Aqua Vré Maart 2010 1 maart 2010 44 e jaargang nummer 1 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 9 maart 2010 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30 uur Aanvang

Nadere informatie

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde ``

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Heerlerheide Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Opgericht: 7 oktober 1961 te Heerlerheide gemeente Heerlen. Koninklijk goedgekeurd bij besluit van 4 september 1975 Aangesloten bij de N.B.A.T. en

Nadere informatie

Aqua Vré December

Aqua Vré December Aqua Vré December 2011 1 Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré TOPPERS van het district ZUID-HOLLAND NOORD Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Wanneer? Dinsdag 13 december 2011 Zaal open:

Nadere informatie

www.deschuttervis.nl Aan:

www.deschuttervis.nl Aan: Beste Leden, Wat gaat de tijd toch snel, alweer 3 maanden geleden dat onze laatste clubavond was. A.s. zal daarom in het teken staan van een grote vis en plantenveiling en tijdens de pauze vindt er nog

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR VISONDERZOEK

HANDLEIDING VOOR VISONDERZOEK maart 2013 HOGESCHOOL VAN ARNHEM EN NIJMEGEN HANDLEIDING VOOR VISONDERZOEK IVN Gidsencursus 2013 Monique de Boer/Arjo Hammink Algemeen Nederland is een bijzonder waterijk land. Rivieren, beken, moerassen,

Nadere informatie

Aqua Vré Maart

Aqua Vré Maart Aqua Vré Maart 2012 1 Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Vijver aanleg en onderhoud Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Wanneer? Dinsdag 13 maart 2012 Zaal open: vanaf 19:30 uur Beste

Nadere informatie

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré. Cichlasoma, opkomst en ondergang van een cichlidengeslacht

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré. Cichlasoma, opkomst en ondergang van een cichlidengeslacht Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Cichlasoma, opkomst en ondergang van een cichlidengeslacht Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Beste, Wanneer? Dinsdag 13 november 2012 Zaal open:

Nadere informatie

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE SLUIERSTAARTGOUDVIS

Nadere informatie

Eindrapport VISONDERZOEK TER PLAATSE VAN EN DIRECT ROND HET HATTEMS DEEL VAN BEDRIJVENTERREIN H2O

Eindrapport VISONDERZOEK TER PLAATSE VAN EN DIRECT ROND HET HATTEMS DEEL VAN BEDRIJVENTERREIN H2O Eindrapport VISONDERZOEK TER PLAATSE VAN EN DIRECT ROND HET HATTEMS DEEL VAN BEDRIJVENTERREIN H2O Eindrapport VISONDERZOEK TER PLAATSE VAN EN DIRECT ROND HET HATTEMS DEEL VAN BEDRIJVENTERREIN H2O rapportnr.

Nadere informatie

Aqua Vré Mei Datum: 11 mei 2010 De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: Zaal open uur Aanvang 19.

Aqua Vré Mei Datum: 11 mei 2010 De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: Zaal open uur Aanvang 19. Aqua Vré Mei 2010 1 mei 2010 44 e jaargang nummer 3 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 11 mei 2010 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30 uur Aanvang 19.45

Nadere informatie

inhoud 1. Dolfijnen 2. De bouw van een dolfijn 3. De zintuigen 4. De school 5. Voedsel 6. Sprongen en spel 8. Gevaar! 9.

inhoud 1. Dolfijnen 2. De bouw van een dolfijn 3. De zintuigen 4. De school 5. Voedsel 6. Sprongen en spel 8. Gevaar! 9. Dolfijnen inhoud 1. Dolfijnen 3 2. De bouw van een dolfijn 4 3. De zintuigen 6 4. De school 7 5. Voedsel 8 6. Sprongen en spel 9 8. Gevaar! 10 9. Soorten dolfijnen 11 10. Filmpje 15 Pluskaarten 16 Bronnen

Nadere informatie

Ordening. Klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs

Ordening. Klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs Ordening Klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs Over de hele wereld verspreid leven zeer veel verschillende dieren die allemaal hun eigen kenmerken hebben. Als je in de dierentuin rondloopt kun je de

Nadere informatie

Stel jezelf voor: schrijf je naam op een plek die goed te zien is. Afspraak: luister naar elkaar, als je wat wil zeggen steek dan je vinger op.

Stel jezelf voor: schrijf je naam op een plek die goed te zien is. Afspraak: luister naar elkaar, als je wat wil zeggen steek dan je vinger op. Stel jezelf voor: schrijf je naam op een plek die goed te zien is Afspraak: luister naar elkaar, als je wat wil zeggen steek dan je vinger op. Vraag aan de klas: wie heeft er al eens gevist? Laat enkele

Nadere informatie

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré. Algemene Leden Vergadering. Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré. Algemene Leden Vergadering. Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Algemene Leden Vergadering Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Wanneer? Dinsdag 12 februari 2013 Zaal open: vanaf 19:45 uur Beste leden, Aankomende

Nadere informatie

Een vis met vleugels. Dit is een uitgave van: Strandweg 13 (boulevard) 2586 JK Den Haag 070-3542100. www.sealife.nl

Een vis met vleugels. Dit is een uitgave van: Strandweg 13 (boulevard) 2586 JK Den Haag 070-3542100. www.sealife.nl Een vis met vleugels Dit is een uitgave van: Strandweg 13 (boulevard) 2586 JK Den Haag 070-3542100 www.sealife.nl 1 Roggen zijn rare snuiters Stel je eens voor. Je ligt met je neus en mond in het zand

Nadere informatie

Je zou hem de koning van de plas kunnen noemen. Exemplaren van deze rover tot 1 meter zijn al gezien.

Je zou hem de koning van de plas kunnen noemen. Exemplaren van deze rover tot 1 meter zijn al gezien. BIOLOGIE De snoekbaars: Je zou hem de koning van de plas kunnen noemen. Exemplaren van deze rover tot 1 meter zijn al gezien. In mei paait de snoekbaars en zet het kuit bij voorkeur af op steenhopen. De

Nadere informatie

Voortbeweging. Groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs

Voortbeweging. Groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs Voortbeweging Groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs Hallo, welkom in Ouwehands Dierenpark! Met deze Doe Mee kom je veel verschillende dieren tegen. Weet je wat ze allemaal kunnen doen? Bewegen! De leeuw

Nadere informatie

Bionica en Zwemmen. Weerstand in water. J.J. Videler Brakel 28 maart 2009

Bionica en Zwemmen. Weerstand in water. J.J. Videler Brakel 28 maart 2009 Bionica en Zwemmen Weerstand in water J.J. Videler Brakel 28 maart 2009 1 Krachtenspel op een zwemmer Onder water! Archimedes kracht Stuwkracht Opdrijfpunt Zwaartepunt Weerstand (Orde van grootte 100 N)

Nadere informatie

Voortbeweging. Voor groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs

Voortbeweging. Voor groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs Voortbeweging Voor groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs DMVOB-B&E-2012 Met deze Doe Mee in de hand kom je veel verschillende dierentuindieren tegen. De kaart vind je op de achterkant van de Doe Mee.

Nadere informatie

Over haaien, vissen en bruinvissen. Leerlingen ontdekken het verschil tussen hondshaaien, bruinvissen en vissen.

Over haaien, vissen en bruinvissen. Leerlingen ontdekken het verschil tussen hondshaaien, bruinvissen en vissen. VO Werkblad Doel: Leerlingen ontdekken het verschil tussen hondshaaien, bruinvissen en vissen. Materialen: - Werkblad 3: - Potlood - Filmpjes: Dolfijnen, bruinvissen en vissen. De filmpjes zijn te vinden

Nadere informatie

Een geval van zwemblaasontsteking bij KOI.

Een geval van zwemblaasontsteking bij KOI. Een geval van zwemblaasontsteking bij KOI. Auteur : Tim Barbé, Dierenarts/koidokter voor België en Zeeuws-Vlaanderen, tel. 0032- (0)477.64.06.74 Inleiding Het eerste wat ik steeds doe wanneer ik bij een

Nadere informatie

paling onderzoek Prosea Eerste leerjaar

paling onderzoek Prosea Eerste leerjaar paling onderzoek Prosea Eerste leerjaar http://vistikhetmaar.nl/lesprogramma/paling-onderzoek/ Introductie op het lesprogramma Docent: Jerry Lust Contact: jerry@prosea.info PALING ONDERZOEK 2 / 15 Lesmodules

Nadere informatie

kuhlii of Kuhli Geschreven door: Catweazle (foto door Catweazle, beestje is 7 jaar)

kuhlii of Kuhli Geschreven door: Catweazle (foto door Catweazle, beestje is 7 jaar) kuhlii of Kuhli Geschreven door: Catweazle (foto door Catweazle, beestje is 7 jaar) 1. Inleiding 1.1 Aanleiding tot het schrijven van het artikel In mijn jeugd had ik een aquarium. Deze had zo een geweldig

Nadere informatie

1. We ademen om te leven

1. We ademen om te leven 1. We ademen om te leven Net als alle levende wezens hebben wij energie nodig om te leven. De spijsvertering zorgt ervoor dat ons lichaam de voedingsstoffen opneemt. De bloedsomloop brengt die stoffen

Nadere informatie

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde ``

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Heerlerheide Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Opgericht: 7 oktober 1961 te Heerlerheide gemeente Heerlen. Koninklijk goedgekeurd bij besluit van 4 september 1975 Aangesloten bij de N.B.A.T. en

Nadere informatie

Beestige bundel van: 1

Beestige bundel van: 1 Beestige bundel van: 1 2 Ordening van organismen organisme = een levend wezen, iets wat leeft. Er zijn meer dan anderhalf miljoen soorten organismen. Om een overzicht te krijgen worden deze organismen

Nadere informatie

Lichaamsvorm: Net als bij de meeste vissen zijn koi breder vooraan dan achteraan.

Lichaamsvorm: Net als bij de meeste vissen zijn koi breder vooraan dan achteraan. De anatomie van koi Lichaamsvorm: Net als bij de meeste vissen zijn koi breder vooraan dan achteraan. Door deze gestroomlijnde lichaamsbouw hebben de koi weinig last van turbulentie als ze zwemmen. Als

Nadere informatie

Altolamprologus calvus. Geschreven door: Lubbito

Altolamprologus calvus. Geschreven door: Lubbito Altolamprologus calvus Geschreven door: Lubbito 1. Inleiding 1.1 Aanleiding tot het schrijven van het artikel Aangezien ik veel informatie van dit forum afhaal, heb ik besloten een artikel toe te voegen,

Nadere informatie

December 2015. Jaargang 37

December 2015. Jaargang 37 December 2015 Jaargang 37 Bij ons voelt uw viervoeter zich thuis! T 0162 437822 F 0162 437284 I www.teraalst.nl Aquariumvereniging De Siervis Ingeschreven onder 40258165 bij de K.v.K te Tilburg. Goedgekeurd

Nadere informatie

Allemaal water Oppervlakte water: Water in sloten, rivieren, meren, zeeën en oceanen.

Allemaal water Oppervlakte water: Water in sloten, rivieren, meren, zeeën en oceanen. Module 5: Basisstof 1: Een dag met water Allemaal water Oppervlakte water: Water in sloten, rivieren, meren, zeeën en oceanen. Grondwater: water diep in de grond. Zoet: Oppervlakte water zoet. Zout: Oppervlakte

Nadere informatie

Opdrachten Oevergroep

Opdrachten Oevergroep Opdrachten Oevergroep Ho, stop! Voordat jullie met de schepnetjes naar het water rennen, eerst even dit! De Waal is de drukst bevaren rivier van Europa en door haar bedding stromen miljoenen liters water

Nadere informatie

2.2 Beschrijver van de vis Deze killivis werd in 1846 door Cuvier en Valenciennes wetenschappelijk beschreven onder de naam Panchax lineatum.

2.2 Beschrijver van de vis Deze killivis werd in 1846 door Cuvier en Valenciennes wetenschappelijk beschreven onder de naam Panchax lineatum. Aplocheilus lineatus Geschreven door: RomboNUB 1. Inleiding 1.1 Aanleiding tot het schrijven van het artikel De Aplocheilus lineatus heb ik ontmoet op de beurs in Veenendaal. Daar had ik er die dag 6 gekocht

Nadere informatie

Leuke weetjes, puzzels, een kleurplaat en meer!

Leuke weetjes, puzzels, een kleurplaat en meer! Alles over HAAIEN Leuke weetjes, puzzels, een kleurplaat en meer! Haaienweetjes Vinnen De meeste haaien hebben acht vinnen. Deze gebruiken ze om vooruit te komen en om rechtop te zwemmen. De vorm van de

Nadere informatie

Initiator Zwemmen Basisvaardigheden

Initiator Zwemmen Basisvaardigheden Initiator Zwemmen 1 Initiator Zwemmen Basisvaardigheden Luc.Ooms@zwim.be 2-10-2016 Initiator Zwemmen 2 Begripsbepaling Basisvaardigheden Zwemslagoverschrijdende bouwstenen Optimaliseren van de stuwing

Nadere informatie

KEUZE VAN DISCUSVISSEN

KEUZE VAN DISCUSVISSEN Uit de bibliotheek van DISCUS PASSIE.nl 1 januari 2014 INFOBLAD KEUZE VAN DISCUSVISSEN DISCUS PASSIE.nl Passie maakt het verschil Keuze van discusvissen Er zijn zeer veel verschillende soorten discusvissen

Nadere informatie

Cursistenmateriaal Werkblad 4 Niveau A2 / 1F ... Opdracht 1, Lezen Lees de tekst. Beantwoord daarna de vragen op bladzijde 3.

Cursistenmateriaal Werkblad 4 Niveau A2 / 1F ... Opdracht 1, Lezen Lees de tekst. Beantwoord daarna de vragen op bladzijde 3. Opdracht 1, Lezen Lees de tekst. Beantwoord daarna de vragen op bladzijde 3. Tekst Vaker vette vis! Nederland is een echt waterland: de Noordzee, de Waddenzee, het IJsselmeer en alle rivieren en meren.

Nadere informatie

Aqua Vré December

Aqua Vré December Aqua Vré December 2010 1 December 2010 44 e jaargang nummer 8 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 14 december 2010 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30

Nadere informatie

Naam:_ KIKKERS. pagina 1 van 6

Naam:_ KIKKERS. pagina 1 van 6 Naam:_ KIKKERS _ De kikker is een amfibie. Er zijn veel soorten kikkers op de wereld. In Nederland zie je de bruine en de groene kikker het meest. De groene kikkers zijn graag veel in het water, de bruine

Nadere informatie

Aquarium. Groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs

Aquarium. Groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs Aquarium Groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs Hallo, welkom in Ouwehands Dierenpark! In het aquarium leven heel veel verschillende vissen en ook een paar amfibieën, zoals kikkers. In deze Doe Mee staan

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Vissen uit de Noordzee

Werkstuk Biologie Vissen uit de Noordzee Werkstuk Biologie Vissen uit de Noordzee Werkstuk door een scholier 1335 woorden 5 juni 2005 6 116 keer beoordeeld Vak Biologie INHOUD HOOFDSTUK 1 INLEIDING HOOFDSTUK 2 PLATVISSEN HOOFDSTUK 3 RONDVISSEN

Nadere informatie

Mededelingen van de voorzitter. 2

Mededelingen van de voorzitter. 2 Seizoen 2011-2012 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in de Reensche Compagnie aan de Tak van Poortvlietstraat 361 te Hoogezand. De Aanvang

Nadere informatie

De Noordzee HET ONTSTAAN

De Noordzee HET ONTSTAAN De Noordzee De Noordzee is de zee tussen Noorwegen, Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en Denemarken. De Noordzee is een ondiepe (30-200 m) randzee van de Atlantische oceaan met

Nadere informatie

Gaswisseling. Samenvatting voor de toets

Gaswisseling. Samenvatting voor de toets Gaswisseling Samenvatting voor de toets Inhoudsopgave Gaswisseling bij verschillende diergroepen Ademhalingsstelsel Route van ingeademde lucht Longblaasjes en haarvaten Huig en strotklepje Ribademhaling

Nadere informatie

Aqua Vré November

Aqua Vré November Aqua Vré November 2009 1 november 2009 43 e jaargang nummer 7 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 10 november 2009 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30

Nadere informatie

Afdrukken pagina 2-19 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd

Afdrukken pagina 2-19 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd Gebruiksaanwijzing leerdagboek Exempel De klop van jouw hart Afdrukken pagina 2-19 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd Aanwijzingen Schrijf- en tekenruimte

Nadere informatie

schoolzwemmen Speurles VO onderbouw

schoolzwemmen Speurles VO onderbouw schoolzwemmen Speurles VO onderbouw Inhoudsopgave ALGEMENE INFORMATIE Het doel van de les blz. 2 Praktische zaken blz. 2 ACHTERGRONDINFORMATIE Alles over verschillende manieren van voortbewegen blz. 3

Nadere informatie

LESPAKKET ORDENING EN EVOLUTIE

LESPAKKET ORDENING EN EVOLUTIE LESPAKKET ORDENING VMBO EN EVOLUTIE Naam Docent Klas LEKKER BEESTEN TUSSEN DE DIEREN Dierenrijk is onderdeel van WELKOM IN DIERENRIJK KENMERKEN Om ervoor te zorgen dat je een leuke en leerzame excursie

Nadere informatie

Bionica voor de jachtbouw

Bionica voor de jachtbouw Bionica voor de jachtbouw Leren van de natuur J.J. Videler Heerenveen, 19 april 2011 1 Krachtenspel op een schip Archimedes kracht Waterverplaatsing Opdrijfpunt Stuwkracht Zwaartepunt Weerstand Golfweerstand

Nadere informatie

1. Mensapen (mensapengebouw, binnen en buiten) Welke ledematen zijn het langst bij de chimpansee?

1. Mensapen (mensapengebouw, binnen en buiten) Welke ledematen zijn het langst bij de chimpansee? Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen Educatieve dienst Werkblad ATLETEN te WATER, te LAND en in de LUCHT: beweging bij gewervelde dieren. Naam: Klas: Het is je taak om te observeren. En

Nadere informatie

SCHOOLZWEMMEN. DOE-HET-ZELF LES Basisonderwijs groep 3 & 4

SCHOOLZWEMMEN. DOE-HET-ZELF LES Basisonderwijs groep 3 & 4 SCHOOLZWEMMEN DOE-HET-ZELF LES Basisonderwijs groep 3 & 4 Inhoudsopgave ALGEMENE INFORMATIE Het doel van de les blz. 2 Praktische zaken blz. 2 ACHTERGRONDINFORMATIE Alles over verschillende manieren van

Nadere informatie

Een woord vanuit de redactie.

Een woord vanuit de redactie. Aqua Vré Juni en september 2011 1 Een woord vanuit de redactie. Zoals u allen misschien al wel heeft gemerkt, is er de laatste paar maanden weinig van een boekje geweest. Het is nu onze intensie om gewoon

Nadere informatie

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer 44 ste jaargang Seizoen 2015-2016 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 De Hobbyavond Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond

Nadere informatie

Afspraak: luister naar elkaar, als je wat wil zeggen steek dan je vinger op.

Afspraak: luister naar elkaar, als je wat wil zeggen steek dan je vinger op. Op het bord: naam Vismeester Afspraak: luister naar elkaar, als je wat wil zeggen steek dan je vinger op. Voorstelronde: noem je naam, of je wel eens vist, wat je leuk vindt aan vissen. TIP 1: probeer

Nadere informatie

VTV De Tochten Nieuwsbrief 04 3 oktober 2015

VTV De Tochten Nieuwsbrief 04 3 oktober 2015 VTV De Tochten Nieuwsbrief 04 3 oktober 2015 Inhoud 1. Noteert u vast! 2. IJzerbak op het milieupark 3. Het complex 4. Activiteitenkalender: 3 oktober 2015 t/m 31 maart 2016 5. Mededelingen bestuur 6.

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

SPREEKBEURT Vissengroep Harnasmeervallen

SPREEKBEURT Vissengroep Harnasmeervallen SPREEKBEURT Vissengroep Harnasmeervallen l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

Corydoras trilineatus. Geschreven door: colisa lalia

Corydoras trilineatus. Geschreven door: colisa lalia Corydoras trilineatus Geschreven door: colisa lalia 1. Inleiding 1.1 Aanleiding tot het schrijven van het artikel Ik heb deze vis nu al 4 jaar en zag dat er hier nog geen artikel was over deze vis, dus

Nadere informatie

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde ``

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Heerlerheide Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Opgericht: 7 oktober 1961 te Heerlerheide gemeente Heerlen. Koninklijk goedgekeurd bij besluit van 4 september 1975 Aangesloten bij de N.B.A.T. en

Nadere informatie

DE CALIFORNISCHE ZEELEEUW

DE CALIFORNISCHE ZEELEEUW DE CALIFORNISCHE ZEELEEUW Zwemmende acrobaat De Californische zeeleeuw is één van de meest elegante waterdieren die er bestaat. Met snelheden van wel 40 kilometer per uur schiet hij als een pijl door het

Nadere informatie

5,9. Werkstuk door een scholier 1643 woorden 13 oktober keer beoordeeld. Inleiding

5,9. Werkstuk door een scholier 1643 woorden 13 oktober keer beoordeeld. Inleiding Werkstuk door een scholier 1643 woorden 13 oktober 2005 5,9 357 keer beoordeeld Vak Biologie Inleiding Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik graag wat meer zou willen weten over de witte haai. Vooral omdat

Nadere informatie

Vissen in de Palmerswaard, met advies voor toekomstige inrichting

Vissen in de Palmerswaard, met advies voor toekomstige inrichting Vissen in de Palmerswaard, met advies voor toekomstige inrichting REPTIELEN AMFIBIEËN VISSEN ONDERZOEK NEDERLAND Stichting RAVON Vissen in de Palmerswaard, met advies voor toekomstige inrichting Een rapportage

Nadere informatie

SPREEKBEURT MAANVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT MAANVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT MAANVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MAANVIS BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Materiaal spreekbeurt of presentatie. De gewone zeehond

Materiaal spreekbeurt of presentatie. De gewone zeehond Materiaal spreekbeurt of presentatie De gewone zeehond Materiaal spreekbeurt zeehonden De gewone zeehond Phoca vitulina De zeehonden van het Boudewijn Seapark te Brugge zijn net als de dolfijnen en zeeleeuwen

Nadere informatie

Endothermie komt alleen bij grote vissoorten voor. verhouding, ongunstig is om endotherm te zijn.

Endothermie komt alleen bij grote vissoorten voor. verhouding, ongunstig is om endotherm te zijn. De lauwbloedige koningsvis Sommige vissen zijn lauwbloedig : ze produceren relatief veel warmte in hun lichaam, waardoor ze warmer zijn dan het koude water waarin ze leven. Welke aanpassingen hebben dergelijke

Nadere informatie

Aqua Vré Februari

Aqua Vré Februari Aqua Vré Februari 2011 1 februari 2011 44 e jaargang nummer 10 Uitnodiging jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Datum: 8 februari 2011 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586

Nadere informatie

Pedagogische gids (voor leerkrachten)

Pedagogische gids (voor leerkrachten) Pedagogische fiche / Het water van de kanalen Pedagogische gids (voor leerkrachten) Doelstellingen van de les: Weten hoe een kanaal wordt bevoorraad met water en hoe dat water er circuleert. Introductie

Nadere informatie

Hyperventilatie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Hyperventilatie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Hyperventilatie Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Hyperventilatie Hyperventilatie wordt veroorzaakt door verkeerde manier van ademhalen. Hyper betekent

Nadere informatie

jaar 1 Vissen voorbeeldles uit het thema zomer 1

jaar 1 Vissen voorbeeldles uit het thema zomer 1 OB jaar 1 Vissen voorbeeldles uit het thema zomer 1 DaVinci, Enschede 2014 www.demethodedavinci.nl www.uitgeverijdavinci.nl Met medewerking van: Michael de Wit, Jessica Huls Vormgeving: Dieneke Scholten,

Nadere informatie

Verloop en splitsen van zijlijn.

Verloop en splitsen van zijlijn. Zintuigen Voelen. Veel vissoorten hebben kleine gaatjes in sommige schubben op de flanken en de kop of poriën in de huid bij soorten zonder schubben. Dit wordt de zijlijn genoemd. Dit zintuig stelt vissen

Nadere informatie

L.L. Louwerse, Kon. Wilhelminastraat TT Reeuwijk. M.J. Schellekens, Raafstraat EB Alphen aan den Rijn

L.L. Louwerse, Kon. Wilhelminastraat TT Reeuwijk. M.J. Schellekens, Raafstraat EB Alphen aan den Rijn Alphapost Orgaan van de Nederlandsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars Afdeling Alphen aan den Rijn. Opgericht 24 januari 1946. Inschr. K.v.K. 40 44 63 36 Verschijnt vijfmaal per jaar. Website: http://nvpv-alphen.voosterom.nl/

Nadere informatie

De ringslang een bijzondere bewoner van Gouda

De ringslang een bijzondere bewoner van Gouda De ringslang een bijzondere bewoner van Gouda Uit de serie Natuur in Gouda 10 2 colofon tekst: Cyclus, gemeente Gouda en RAVON lay-out: Steenbergen Ontwerp Studio foto s: André van Kleinwee en Richard

Nadere informatie

Info voor de leerling

Info voor de leerling INFORMATIE BUNDEL Info voor de leerling Beste leerling, Mijn naam is Rocky! Ik ben een zeeleeuw en woon in SEA LIFE. Dit pakket zal je helpen om je spreekbeurt vlotter en makkelijker te laten verlopen.

Nadere informatie

Thema te land, ter zee en in de lucht

Thema te land, ter zee en in de lucht Thema te land, ter zee en in de lucht 1. Doelstellingen/ activiteiten Bedenkt welke doelstellingen we willen en kunnen bereiken binnen het thema. Denk ook aan doelen uit je groepsplan. Welke doelen passen

Nadere informatie

Prezi les 1: Website:

Prezi les 1: Website: Les 1 Bouw van het hart Inhoud 1. De leerkracht vertelt dat de leerlingen tijdens deze les het gaan hebben over de bouw van het hart. 2. De leerkracht laat het skelet van een mens zien en vraagt de leerlingen

Nadere informatie

Aqua Vré Oktober

Aqua Vré Oktober Aqua Vré Oktober 2009 1 oktober 2009 43 e jaargang nummer 6 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 13 oktober 2009 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30 uur

Nadere informatie

Chaetostoma cf. thomsoni - Bulldog pleco. Geschreven door: Sonja (Pasody)

Chaetostoma cf. thomsoni - Bulldog pleco. Geschreven door: Sonja (Pasody) Chaetostoma cf. thomsoni - Bulldog pleco Geschreven door: Sonja (Pasody) Wetenschappelijke naam: Chaetostoma CF. thomsoni. Afwisselende Namen: Rubber Lip Plecostomus, Bulldog Plecostomus, Rubber neus Plecostomus.

Nadere informatie

Soorten monitoren met Environmental DNA in de praktijk Jelger Herder

Soorten monitoren met Environmental DNA in de praktijk Jelger Herder 14:30 Soorten monitoren met Environmental DNA in de praktijk Jelger Herder 14:45 DNA monitoring Kees van Bochove 15:00 Vragen 1/17 Soorten monitoren met Environmental DNA in de praktijk Jelger Herder Eindhoven,

Nadere informatie

Ik ben het Net. Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!. VISSERIJ 5 6 GROEP. Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer.

Ik ben het Net. Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!. VISSERIJ 5 6 GROEP. Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. VISSERIJ Ik ben het Net Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!. Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Europese Unie Haring! Verse

Nadere informatie

CALIFORNISCHE ZEELEEUW

CALIFORNISCHE ZEELEEUW CALIFORNISCHE ZEELEEUW Zwemmende acrobaat De Californische zeeleeuw is een van de meest elegante waterdieren die er bestaan. Met snelheden van wel 40 kilometer per uur schieten ze als een pijl door het

Nadere informatie

Ordening. Groep 4 en 5 van het basisonderwijs

Ordening. Groep 4 en 5 van het basisonderwijs Ordening Groep 4 en 5 van het basisonderwijs Hallo, welkom in Ouwehands Dierenpark! Met deze Doe Mee kom je veel verschillende dieren tegen. Probeer de vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Als je het

Nadere informatie

Aqua Vré oktober 2008 blz. 1. oktober e jaargang nummer 6. Uitnodiging voor het bijwonen van de volgende verenigingsavond.

Aqua Vré oktober 2008 blz. 1. oktober e jaargang nummer 6. Uitnodiging voor het bijwonen van de volgende verenigingsavond. Aqua Vré oktober 2008 blz. 1 oktober 2008 42 e jaargang nummer 6 Uitnodiging voor het bijwonen van de volgende verenigingsavond. Datum: 14 oktober 2008 Plaats: Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede

Nadere informatie