Aqua Vré Januari

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aqua Vré Januari 2010 1"

Transcriptie

1 Aqua Vré Januari januari e jaargang nummer 9 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 12 januari 2010 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: Zaal open uur Aanvang uur AGENDA 1. Opening door de voorzitter 2. Mededelingen en ingekomen stukken 3. Lezing over Midden-Amerikaanse cichliden door de heer W. Heijns 4. Pauze met verloting 5. Vervolg lezing 6. Rondvraag 7. Sluiting Midden-Amerikaanse cichliden door de heer Heijns De heer W. Heijns uit Helmond komt een lezing verzorgen over Midden- Amerikaanse cichliden. Graag tot ziens op 12 januari aan de Bettekamp 29 in Ede. De zaal is open om uur. De avond begint om uur. In memoriam: Geurt Veenendaal Na een lang ziekbed is op 9 december 2009 de mede-oprichter van Aqua-Vré en oud beheerder van het verenigingsgebouw de heer G.H. Veenendaal op 77-jarige leeftijd overleden. Al reeds op 20 februari 2009 is in aanwezigheid van de wethouder officieel afscheid genomen van Geurt als beheerder. Tijdens deze avond is het verenigingsgebouw de naam van zijn oud beheerder gaan dragen, een welverdiende waardering voor de inzet voor Aqua-Vré en vele andere organisaties die van het gebouw gebruik maakten. Wij zullen Geurt blijven gedenken als een verenigingsman die tot het laatst betrokken was bij de vereniging. Wij wensen de nabestaanden alle steun toe in deze periode van gemis.

2 Aqua Vré Januari Verslag verenigingsavond 8 december 2009 De voorzitter heet de 24 aanwezigen van harte welkom, in het bijzonder de heer D. Plokker die de uitslag van de huiskeuring komt bekendmaken. Na de mededeling dat de contributie voor 2010 moet worden betaald en dat het bestuur op zoek is naar suggesties van leden voor lezingen was het de bedoeling dat de vivaria vertoond zouden worden die hebben meegedaan met de keuring, maar......het liep even iets anders waardoor we mooie dia s hebben gezien van een vijverkeuring in Twente. Het varieerde van hele grote vijvers van 31 x 8 meter tot een kleine vijver in een stadstuin. Diverse vissen als koikarpers, goudwindes, elrits en shubinkin werden in de vijvers gehouden, maar ook een winterharde killiesoort Aphonius mento. De lezing werd besloten met beelden van waterjuffers en libellen met een groene kikker tot slot. Na de pauze met hele mooie prijzen waaronder schitterende kerststukjes maakte de heer Plokker de uitslag van de huiskeuring bekend. Tijdens de avond van de ALV op 9 februari 2010 krijgen wij de foto s te zien. 1. K. Bodingius A1 totaal aantal punten 391,5, biologisch E.J. Teunissen A1 totaal aantal punten 387, biologisch H. Versteeg A1 totaal aantal punten 385, biologisch 61,5 4. J. Teunissen A2 totaal aantal punten 383,5, biologisch S. van StempvoortA2 totaal aantal punten 383,5, biologisch 61,5 6. C.E.A. Adams A2 totaal aantal punten 383, biologisch 61,5 7. J. Marchal C1 totaal aantal punten 382,5, biologisch 61,5 8. M. vd WijngaardC1 totaal aantal punten 375,5, biologisch 59,5 9. J.H. Wertien A1 totaal aantal punten 375, biologisch 59,5 Na het bekendmaken van de uitslag werden de prijzen, diploma s, bloemen en oorkondes uitgereikt. Nog voor uur wenste de voorzitter ieder goede feestdagen en wel thuis.

3 Aqua Vré Januari Jaarprogramma 2009/ 2010 dinsdag 12 januari 2010, lezing door de heer W. Heijns over Midden- Amerikaanse cichliden dinsdag 9 februari 2010, Algemene ledenvergadering dinsdag 9 maart 2010, lezing door de heer W.A. Tomeij dinsdag 11 mei 2010, lezing door de heer Poelemeijer over licht en fotosynthese Website Aqua-Vré Alle informatie die in het maandelijks in het boekje is te vinden, en meer, is te vinden op de informatieve website van Aqua-Vré, Naast veel informatie zijn er diverse links naar hobbygerelateerde sites te vinden. Dus aan te raden voor alle leden van Aqua-Vré en niet leden. Oud Papier Beste leden, Ook op de avond in januari is het weer mogelijk om oud papier mee te nemen en hiermee onze vereniging te steunen. Zoals gebruikelijk zal de aanhanger aanwezig zijn. Op voorgaande verenigingsavonden was het oud papier een succes! De aanhanger zat helemaal vol. Moeite met het uitladen van het papier? Vraag even om hulp en uw auto wordt met een aantal mensen even geleegd. Alle beetjes helpen! Hulp gevraagd voor ophalen oud papier Aqua Vré haalt in Ede oud papier op. De opbrengst van het oud papier is voor de vereniging erg belangrijk. Er zijn nog steeds mensen nodig die mee willen helpen met het inzamelen van het oud papier. Mensen die mee willen helpen kunnen zich opgeven bij iemand van het bestuur. Namens het bestuur en de redactie van aqua-vre de beste wensen voor 2010!!

4 Aqua Vré Januari Biologische afbraakprocessen Inleiding De bedoeling is een inzicht te krijgen in wat er zoal gebeurt met de voedselresten, de uitwerpselen van onze vissen en al het andere afgestorven organisch materiaal dat zich in het aquarium bevindt. Omdat het een ingewikkeld biochemisch proces betreft, zal bij de meeste mensen de maag al keren bij het lezen van de titel. Daarom zal hier getracht worden om, zowel op een verstaanbare manier als op een meer diepgaande basis, de deur tot deze toch wel boeiende wereld een beetje te openen. Het is namelijk niet zozeer voor uzelf maar voor de welstand van uw vissen en planten van groot belang dat de kwaliteit van het water waarin zij leven optimaal is. Omdat zij daarvoor van hun verzorger afhankelijk zijn, kan het hen alleen maar ten goede komen als u begrijpt wat zich in hun leefmilieu afspeelt. Het is onmogelijk om deze afbraakprocessen te bespreken zonder de scheikundige toer op te gaan, maar ik zal trachten dit (logischerwijze) moeilijke probleem te omzeilen door op een zo eenvoudig mogelijke manier alleen de meest belangrijke stappen te omschrijven. Er bestaat geen wezenlijk verschil tussen de afbraak in zeewater of zoetwater, zodat het voor iedereen als leidraad kan dienen. Bronnen van organische verontreiniging Met bronnen van organische verontreiniging of afvalstoffen van organische oorsprong worden alle stoffen bedoeld die afkomstig zijn van dode of afstervende organismen. Deze organismen zijn hoofdzakelijk uit de chemische bestanddelen koolstof (C), zuurstof (O) en waterstof (H) opgebouwd. Voedselresten, uitwerpselen van vissen en lagere dieren, afstervende planten, dode vissen en niet te vergeten afstervende bacteriën, vormen de voornaamste bronnen. Eén ding hebben al deze bronnen gemeen in hun opbouw: ze bevatten allemaal koolhydraten, eiwitten en vetten (in verschillende verhoudingen naargelang de soort). Het zijn deze drie factoren die de organische verontreiniging van het water in hoofdzaak zullen bepalen. Mochten deze stoffen onveranderd in het water blijven bestaan, dan zou dit al snel giftig worden voor onze dieren. Gelukkig bestaan en een groot aantal verschillende soorten bacteriën die deze stoffen afbreken tot minder schadelijke stoffen. In de natuur zullen deze dan dienen als voedingsstoffen voor de planten en krijgt men het zogenaamde biologisch evenwicht. Het is echter een utopie te denken dat in een aquarium dit biologisch evenwicht bereikt kan worden, daarvoor is deze veel te klein. We moeten en dus ook rekening mee houden dat de restanten van de afbraak zich in het aquarium zullen opstapelen.

5 Aqua Vré Januari Wat zijn koolhydraten, eiwitten en vetten? Deze beschrijving heeft niet tot doel een volledig overzicht te geven van al de voorkomende verbindingen, maar alleen een inzicht te verschaffen in wat deze stoffen zoal betekenen in de natuur en dan vooral in ons aquarium. Voor gedetailleerde informatie raadpleegt men het best de speciale literatuur. Koolhydraten Koolhydraten vormen een grote groep organische verbindingen die leveranciers zijn van de voor het Ieven benodigde energie en als zodanig het belangrijkste voedingsbestanddeel vormen voor vele dieren en mensen. In planten worden zij gevormd door de fotosynthese uit koolstofdioxide (CO2) en water (H2O). In andere organismen ontstaan zij uit wat complexere koolstofverbindingen. Het zijn min of meer lange atoomketens met een algemene formule. Enkele bekende koolhydraten zijn zetmeel, druivensuiker en glucose. Vetten Vetten zijn verbindingen die zowel in het dieren- als in het plantennijk veel voorkomen. Zij zijn onoplosbaar in water. Hun naam duidt op zalfachtige tot harde substanties, die vetzuren bevatten. De gewone vetten zijn opgebouwd uit koolstof (C), waterstof (H) en zuurstof (O). Enkele speciale vetten bevatten ook stikstof (N), fosfor (P) en zwavel (S), maar deze zijn hier van minder belang. Vetten komen in de natuur vooral voor als opslagvorm van chemische energie, maar zij maken ook een groot deel uit van de celmembranen van dieren en planten. Eiwitten Eiwitten zijn voor de aquariaan wel de belangrijkste bron van verontreiniging van het water, omdat zij het element stikstof (N) in relatief grote hoeveeiheden bevatten. De eiwitten of proteïnen vormen in de natuur een zeer grote groep (honderdduizend verschillende) van lange (hoogmoleculaire) verbindingen, met sterk uiteenlopende eigenschappen, die betrokken zijn bij alle belangrijke processen in de levende natuur. Waarom dat zo is, is hier niet belangrijk; wel belangrijk is het feit dat zij zijn opgebouwd uit ongeveer twintig soorten aminozuren en het zijn juist deze aminozuren die het element stikstof bevatten. Bij de spijsvertering worden de eiwitten terug afgebroken in aminozuren en deze worden dan door mens en dier gedeeltelijk hergebruikt voor de opbouw van de eigen eiwitten.

6 Aqua Vré Januari Wat gebeurt er met deze stoffen? Als zij opgegeten worden Het overgrote deel van het voedsel bestaat uit deze drie groepen van voedingsbestanddelen. Afhankelijk van de aard van het voedsel zullen de verhoudingen wel verschillen, maar dat is hier van weinig belang. Via de verteringsprocessen, die we hier niet zullen bespreken, zetten de vissen (of lagere dieren) deze stoffen geheel of gedeeltelijk om in afvalstoffen. De koolhydraten en vetten, die (bijna) volledig uit koolstof, zuurstof en waterstof bestaan, zullen voornamelijk omgezet worden in CO2 en H2O. Deze stoffen zullen hoofdzakelijk langs de kieuwen de vis verlaten. In een aquarium met een goede oppervlaktebeweging (doorluchting), zal de CO2 aan het wateroppervlak verwijderd worden en zal de waterkwaliteit dus niet merkbaar beïnvloeden. Anders is het gesteld met de eiwitten die door onze vissen verorberd worden, zij bevatten namelijk de stikstof. De eiwitten komen in het spijsverteringsstelsel van de vissen, maar de vertering is een relatief traag proces bij koudbloedige dieren. Door allerlei redenen zal een groot deel ervan helemaal niet verteren. Enkele van deze redenen zijn overvoedering (niet steeds uw schuld, maar ook te wijten aan de voedseljaloezie - zien eten doet eten - tussen de vissen onderling), het minder actief zijn van de vissen in een aquarium bijvoorbeeld door het ontbreken van vijanden waarvoor zij moeten vluchten en het niet de hele dag door voedsel moeten zoeken (waardoor zij steeds slechts kleine hoeveelheden voedsel tot zich kunnen nemen). Door het trage spijsverteringssysteem zullen de nieuwe voedselhoeveelheden het nog niet verteerde voedsel uit het maagdarmkanaal duwen. De vis zal dus onverteerde eiwitten uitscheiden. De eiwitten die wel verteren zullen spijtig genoeg niet afgebroken worden tot stikstofgas (N2), dat dan aan het wateroppervlak kan ontsnappen, maar er zullen zich een hoop verschillende chemische stoffen vormen. De uitscheiding van deze stoffen gebeurt hoofdzakelijk via de kieuwen van de vis. Het is dus duidelijk dat alle dieren in het aquarium samen een relatief grote hoeveelheid stikstofverbindingen uitscheiden en deze verbindingen moeten daarna in het aquarium of het filter verder afgebroken worden. Hoe dit verloopt zien we verder. Als zij vergaan in het aquarium Wanneer dode of afstervende organismen niet opgegeten worden, zullen we dus alleen koolhydraten, eiwitten en vetten in het water krijgen. Dat wil echter niet zeggen dat zij niet zullen verteren. In het water leven nog miljoenen al dan niet kleinere diertjes, van wormpjes en slakken tot bacteriën. Deze diertjes zullen ook deelnemen aan de omzetting van deze stoffen, zodat we eigenlijk weer op het voorgaande deel beland zijn.

7 Aqua Vré Januari De verdere afbraak van deze stoffen onder normale omstandigheden Onder normale omstandigheden verstaan we hier dat het water voldoende zuurstof bevat, zodat de aërobe bacteriën in gunstige levensomstandigheden kunnen functioneren. Alleen zo zullen we een optimale afbraak van de afvalstoffen kunnen krijgen. Om 1 gram eiwit volledig af te breken is bijna de dubbele hoeveelheid, 2 gram, zuurstof nodig. Dit is alleen mogelijk bij een goede watercirculatie en een zo groot mogelijk contactoppervlak tussen lucht en water. Door te werken met een voldoende grote circulatiepomp (capaciteit: minimum 1 maal de aquariuminhoud per uur) en een goede doorluchting met behulp van een zuurstofsteen om het wateroppervlak in beweging te brengen, zal dit normaal geen problemen geven. Er zullen echter steeds plaatsen zijn waar men het water niet of onvoldoende in beweging kan krijgen, zoals bijvoorbeeld in de bodemgrond en tussen steenmassa s. Daarom zou men er tijdens de inrichting al rekening mee moeten houden deze plaatsen tot een minimum te beperken. Afbraak van eiwitten De eiwitten die in het water terechtkomen zullen door 3 soorten bacteriën (Bacterium coli, Bacterium proteus en Bacterium subtilis) afgebroken worden tot aminozuren. Deze bacteriën scheiden als bijproduct echter een kleine hoeveelheid zogenaamd bacteriegif uit. Dit kan soms aanleiding geven tot problemen, namelijk wanneer er door een of andere omstandigheid plotseling een grote hoeveelheid eiwitten in het aquarium komt. Een reden hiervoor kan een dode vis zijn, die in een hoekje ligt te rotten. Hierdoor kan het voorkomen dat deze bacteriën zich explosief gaan vermenigvuldigen en dus ook de uitscheiding van de giffen gaan toenemen, waardoor de vissen kunnen sterven. Onder normale omstandigheden is de hoeveelheid bacteriegif in het aquarium zeer gering en zal dit ook snel genoeg afgebroken worden, zodat we er geen problemen mee krijgen. In overbevolkte aquaria echter zal er steeds een iets hogere concentratie zijn die de vissen kan verzwakken, waardoor ze gevoelig zullen worden voor ziekten. Wanneer we ervoor zorgen niet te overvoederen, regelmatig controleren op sterfte en het aquarium niet overbevolken, hoeven we ons op dit punt eigenlijk weinig zorgen te maken. We kunnen er dan ook van uitgaan dat de enige afbraakproducten van eiwitten de aminozuren zijn.

8 Aqua Vré Januari Afbraak van aminozuren De 20 verschillende aminozuren worden eigenlijk allemaal op een verschillende manier afgebroken. We bekijken de grote groepen apart. 1. Eerst zijn er de gewone of alifatische aminozuren. Zij bevatten buiten stikstof alleen koolstof en waterstof en dan nog in de vorm van een keten. Deze aminozuren hebben eigenlijk geen invloed op de waterkwaliteit en zijn ook niet giftig. Zij worden door bacteriën afgebroken tot aminen die soms aanleiding geven tot de reuk van uien of rijp fruit boven het aquarium, omdat zij deels vervluchtigen. Wanneer men dit echter ruikt, is dat een teken dat er een schakel in de afbraakketen ontbreekt, namelijk de bacteriën die deze aminen verder omzetten in ammoniak (NH3). Daarmee is dan het eindproduct van de alifatische aminozuren reeds genoemd, namelijk ammoniak. 2. Een tweede groep bevat de zwavelhoudende aminozuren. Wanneer deze in een te grote hoeveelheid in het water voorkomen, kan men problemen krijgen met de zuurstofopname van het water. Er zal dan veel minder zuurstof in het water oplossen, zodat de vissen zelfs ademhalingsmoeilijkheden kunnen krijgen. De plantengroei zal achteruit gaan en het afbraakproces van de afvalstoffen zal niet meer optimaal kunnen gebeuren. Op sommige plaatsen komt dit zelfs regelmatig voor in het aquarium. Een voorbeeld hiervan zijn de zwarte plekken in een te dikke bodem. Zij ontstaan doordat er in die bodems een zuurstofarme plaats ontstaat, waardoor bepaalde bacteriën de zwavelhoudende aminozuren omzetten in waterstofsulfide (H2S). Dit is sterk giftig en vormt met het aanwezige ijzer een zwarte verbinding: ijzersulfide (FeS). Wanneer men in deze bodem roert, ruikt men rotte eieren en dit is de typische geur van H2S. Onder normale omstandigheden zullen de zwavelhoudende aminozuren echter ook afgebroken worden tot aminen en verder tot ammoniak (NH3). Het resterende zwavelwaterstof is in een aëroob milieu niet bestendig en wordt, hetzij chemisch hetzij door bacteriën en schimmels, geoxideerd tot ongevaarlijk sulfaat (SO4-2). Zolang er dus niet echt sprake is van een overaanbod of zuurstofgebrek, moeten we ons dus niet echt zorgen maken over deze groep. 3. Tenslotte is en nog de groep van de aromatische aminozuren. Deze worden gemakkelijk door bacteriën geoxideerd tot aminen en verder tot ammoniak (NH3).

9 Aqua Vré Januari Bij deze oxidatie ontstaan echter bijproducten, namelijk fenolen en kresolen. Zij worden wel gemakkelijk verder geoxideerd tot melanine-achtige kleurstoffen, die het water geel kleuren. De fenolen zijn reeds in kleine hoeveelheden zeer giftig voor de vissen. Daarom is het weer belangrijk dat het water voldoende zuurstof bevat, zodat zij tot kleurstoffen kunnen oxideren. Deze kleurstoffen kunnen echter niet verder door bacteriën afgebroken worden en zullen zich opstapelen, indien we ze niet verwijderen. Er zijn twee methoden om dit te doen, namelijk filteren over actieve kool of water verversen. Ik hoop u niet overdonderd te hebben met wetenschappelijke begrippen en hoop dat u weet wat er zoal uit het holleke van uw vissen uitgescheiden kan worden. Tekst: L. Oelbrandt, Aqua club Atlantis. Bewerking: Erik Lievens, clubblad februari Uit: Ciliata nieuws, Ridderkerk. Activiteitenkalender januari Nieuwjaars A.T. Beurs Oosterhout (NB) 7 februari Ter Events Zwolle 27 & 28 maart Vivarium 2010 Nieuwegein 11 april Ter Events Houten 18 april Grote reptielen en amfiebienbeurs Dadizele (Belgie) 6 juni Ter Events Houten juni Natuurstudieweek NBAT 19 september Ter Events Zwolle 12 december Ter Events Houten Voor meer informatie of Mocht u zelf nog suggesties hebben voor deze activiteitenkalender dan kunt u dit doorgeven aan de redactie; marijkemarchal2@hotmail.com. Alvast bedankt.

10 Aqua Vré Januari klavertje vier onder water Rommer Talens Een klavertje vier onder water of eigenlijk toch niet, de planten van het geslacht Marsilea lijken sprekend op klavertje vier maar ze zijn in de verste verte er niet aan verwand. De planten van het geslacht Marsilea vallen namelijk onder de Pilvarenachtigen, verwant aan de varens dus, terwijl de klaver (geslacht; Trifolium) tot de zaadplanten behoort. Van het geslacht Marsilea zijn 65 soorten bekend. Vele soorten lijken erg op elkaar en kunnen met het blote oog dan ook niet van elkaar worden onderscheiden. In de aquariumhandel wordt vaak een Marsilea soort aangeboden onder de naam M. crenata of M. spec. Van deze planten, die qua uiterlijk sprekend op M. quardrifolia lijken is de soort vaak niet bekend. Ook van de onder de naam M. crenata aangeboden planten wordt verondersteld dat ze vaak tot een andere soort van het geslacht Marsilea behoren. De planten zijn in het aquarium lastig houdbaar, misschien kan zelfs wel gesteld worden niet houdbaar. Ze vragen veel licht maar groeien langzaam, waardoor ze makkelijk be-algen. Bij te weinig licht worden ze snel iel en schieten de blaadjes naar het oppervlak. In moerascultuur doen ze het wel erg goed. Verder is er de soort M. quardrifolia. Deze plant komt ook in Nederland voor maar is zeldzaam. Voor de moerasrond of ondiepe gedeeltes van de vijver is de plant geschikt. Al kan hij erg woekeren. Sinds kort is er een nieuwe plant in de handel. Namelijk de soort M. hirsuta. Deze plant schijnt redelijk goed te houden te zijn onder water maar vormt daar vaak maar 1 blaadje. Bovenwater krijgt hij wel gewoon het bekende klavertje vier blad.

11 Aqua Vré Januari Marsilea hirsuta (midden) in het aquarium van Detse Witveen, de onderwatervorm heeft hier maar 1 blaadje. Foto: Detse Witveen De laatste soort die er in de hobby rondgaat is een M. spec Ghana, die door WAP-lid Peter Kettenis is meegenomen uit Ghana. Ook deze soort lijkt sprekend op de soorten die als M. spec en als marsilea crenata worden aangeboden. Deze soort schijnt onderwater niet te houden te zijn en is niet in de handel te verkrijgen. In het paludarium groeien alle genoemde Marsilea soorten goed. Ze groeien erg snel maar zijn wel echte woekeraars, dus daar moet wel rekening mee gehouden worden. Een aparte toepassing voor deze planten is de vensterbank. Hier zijn ze in een potje erg goed te houden en het ziet er erg leuk uit. Nu blijft natuurlijk de belangrijkste vraag: brengen deze klavertjes vier ook geluk Wij wensen u een gelukkig en gezond 2010 namens het bestuur en de redactie van Aqua-Vre ede.

12 Aqua Vré Januari Voorzitter: Secretaris: Michiel Hennink Martin Kamphuis Oudlaan 62 Tuinstraat RC Wageningen 3821CT Nijkerk Tel. : Tel.: m.hennink@chello.nl martinkamphuis@hotmail.com Penningmeester: 2 e voorzitter: Kees van de Peppel Cees Adams Molenstraat 111 Reehorsterweg WL Bennekom 6717 LG Ede Tel: (0318) Tel.: (0318) k.peppel@planet.nl 2 e Secretaris: Bestuurslid en bibliothecaris: Dico Wijma Karin Nellestijn Schoonenburg 146 Koelhorst GE Ede 6714 KN Ede Tel.: (0318) Tel.: (0318) dicowijma@hotmail.com koekoek@tiscali.nl Bestuurslid: Jan Marchal Keucheniusstraat 35 Sadatstraat BD Veenendaal 3902 KT Veenendaal Redactie: Marijke vd Wijngaard-Marchal Tel.: (0318) Tel.: aquariumvis@hetnet.nl marijkemarchal2@hotmail.com Lid van Verdienste: Erelid: G.H. Veenendaal J. de Gijt Leeuweriklaan 15 Van Galenstraat BN Ede 6712 DG Ede (overleden op 9 december 2009) Website:http// Bibliotheek:Op de contactavonden bij het bestuur. Moeilijkheden met uw aquarium?bij moeilijkheden met uw aquarium kunt u contact opnemen met één van de bestuursleden. Kopij voor dit boekje:als u kopij tijdig geplaatst wilt hebben moet dit voor het weekend na de ledenvergadering worden aangeleverd bij de redactie. Contributie:De contributie bedraagt 50,00 per jaar. Jeugdleden (onder de 18 jaar) 30,00 per jaar. De donateurkosten zijn minimaal 25,00 per jaar. Gironummer: t.n.v. Aqua-Vré te Ede.

Jaargang 1nr. 1 januari 2008 VOORZITTER: Rik De Wolf, Berkensingel 21 2490 Balen 014/81 30 16 SECRETARIS: Luc De Boeck, St.-Waldetrudisstraat 90 2200 Herentals 014/21 90 76 e-mail: luc.de.boeck1@skynet.be

Nadere informatie

Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede Tel:

Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede Tel: Aqua Vré februari 2009 blz. 1 februari 2009 42 e jaargang nummer 10 Uitnodiging jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Datum: 10 februari 2009 Plaats: Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586

Nadere informatie

2.2 De Weende-analyse bij veevoeding

2.2 De Weende-analyse bij veevoeding 2.2 De Weende-analyse bij veevoeding Scheikunde voor VE31-VE41, 2018-2019 Auteur: E. Held; bewerkt door H. Hermans : Hoofdstuk 2 De Weende-analyse (presentatie) 1 Bij het oprispen boeren komt methaan (CH4)

Nadere informatie

COLOFON. Vivariumvereniging voor Huizen en Omstreken

COLOFON. Vivariumvereniging voor Huizen en Omstreken Jaargang 37 no 7 september 2012 1 COLOFON Voorzitter Theo Hesp Kruin 25 1275 AZ Huizen 035-5262401 hesptgm@xs4all.nl Secretaris Marjan de Bruijn Melkweg 32 1271 TE Huizen 035-5252659 marjan.de.bruijn@online.nl

Nadere informatie

De Weende-analyse bij veevoeding. Scheikunde voor VE41, Auteur: E. Held; bewerkt : door H. Hermans

De Weende-analyse bij veevoeding. Scheikunde voor VE41, Auteur: E. Held; bewerkt : door H. Hermans De Weende-analyse bij veevoeding Scheikunde voor VE41, 2017-2018 Auteur: E. Held; bewerkt : door H. Hermans Weende-analyse: DS-gehalte Droge stof (DS): Het materiaal dat overblijft als, door verwarming

Nadere informatie

www.deschuttervis.nl Aan: Beste Leden, Als eerste wens ik u namens het bestuur een goed en gezond 2012 toe.

www.deschuttervis.nl Aan: Beste Leden, Als eerste wens ik u namens het bestuur een goed en gezond 2012 toe. Beste Leden, Als eerste wens ik u namens het bestuur een goed en gezond 2012 toe. Even een terugblik naar onze jaarlijkse feestavond van december 2011. Met een goed gevulde zaal, blije mensen en vele mooie

Nadere informatie

Aqua Vré Februari 2012 1

Aqua Vré Februari 2012 1 Aqua Vré Februari 2012 1 februari 2012 45 e jaargang nummer 10 Uitnodiging jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Datum: 14 februari 2012 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586

Nadere informatie

Aqua Vré September 2010 1

Aqua Vré September 2010 1 Aqua Vré September 2010 1 september 2010 44 e jaargang nummer 5 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 14 september 2010 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30

Nadere informatie

LEVENSGEMEEN SCHAPPEN

LEVENSGEMEEN SCHAPPEN LEVENSGEMEEN SCHAPPEN 1 E e n e i g e n h u i s, e e n p l e k o n d e r d e z o n Waarom groeien er geen klaprozen op het sportveld? Waarom leven er geen kwallen in de IJssel? Kunnen struisvogels wel

Nadere informatie

Cellen aan de basis.

Cellen aan de basis. Cellen aan de basis. Cellen aan de basis In het thema cellen aan de basis vinden we twee belangrijke thema s uit biologie voor jou terug. 1. Organen en cellen (thema 1 leerjaar 3) 2. Stofwisseling (thema

Nadere informatie

Organismen die organisch en anorganische moleculen kunnen maken of nodig hebben zijn heterotroof

Organismen die organisch en anorganische moleculen kunnen maken of nodig hebben zijn heterotroof Boekverslag door A. 1802 woorden 20 juni 2007 5 71 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Samenvatting stofwisseling Stofwisseling is het totaal van alle chemische processen in een organisme

Nadere informatie

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré. Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede. Quiz van Roel en Cees

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré. Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede. Quiz van Roel en Cees Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Quiz van Roel en Cees Wanneer? Dinsdag 8 januari 2013 Zaal open: vanaf 19:45 uur Beste, Allereerst maak ik natuurlijk

Nadere informatie

1 Stoffen worden omgezet. Stofwisseling is het vormen van nieuwe stoffen en het vrijmaken van energie. Kortom alle processen in organismen.

1 Stoffen worden omgezet. Stofwisseling is het vormen van nieuwe stoffen en het vrijmaken van energie. Kortom alle processen in organismen. THEMA 1 1 Stoffen worden omgezet 2 Fotosynthese 3 Glucose als grondstof 4 Verbranding 5 Fotosynthese en verbranding 1 Stoffen worden omgezet. Stofwisseling is het vormen van nieuwe stoffen en het vrijmaken

Nadere informatie

Aqua Vré november 2008 blz. 1. november 2008 42 e jaargang nummer 7. Uitnodiging voor het bijwonen van de volgende verenigingsavond.

Aqua Vré november 2008 blz. 1. november 2008 42 e jaargang nummer 7. Uitnodiging voor het bijwonen van de volgende verenigingsavond. Aqua Vré november 2008 blz. 1 november 2008 42 e jaargang nummer 7 Uitnodiging voor het bijwonen van de volgende verenigingsavond. Datum:11 november 2008 Plaats:Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede

Nadere informatie

PACCO-PARAMETERS DO - DOSSOLVED OXYGEN EC- DE ELEKTRISCHE CONDUCTIVITEIT ORP- DE REDOXPOTENTIAAL T - DE TEMPERATUUR. PaccoParameters

PACCO-PARAMETERS DO - DOSSOLVED OXYGEN EC- DE ELEKTRISCHE CONDUCTIVITEIT ORP- DE REDOXPOTENTIAAL T - DE TEMPERATUUR.   PaccoParameters PACCO-PARAMETERS PH DO - DOSSOLVED OXYGEN EC- DE ELEKTRISCHE CONDUCTIVITEIT ORP- DE REDOXPOTENTIAAL T - DE TEMPERATUUR PH De ph geeft de zuurtegraad van het water weer. Ze varieert doorgaans op een schaal

Nadere informatie

Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586

Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Aqua Vré maart 2009 blz. 1 maart 2009 43 e jaargang nummer 1 Uitnodiging Ledenvergadering. Datum: 10 maart 2009 Plaats: Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30 uur Aanvang

Nadere informatie

Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar

Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar 17-1- Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar BODEM De Bodem Van Groot naar Klein tot zeer klein 2 1 17-1- Bodemprofiel Opbouw van de bodem Onaangeroerd = C Kleinste delen = 0 en A Poriënvolume

Nadere informatie

BIOLOGIE Energie & Stofwisseling HAVO Henry N. Hassankhan Scholengemeenschap Lelydorp [HHS-SGL]

BIOLOGIE Energie & Stofwisseling HAVO Henry N. Hassankhan Scholengemeenschap Lelydorp [HHS-SGL] BIOLOGIE Energie & Stofwisseling HAVO Henry N. Hassankhan Scholengemeenschap Lelydorp [HHS-SGL] Docent: A. Sewsahai De student moet de bouw en werking van enzymen kunnen beschrijven moet het proces van

Nadere informatie

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré. Cichlasoma, opkomst en ondergang van een cichlidengeslacht

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré. Cichlasoma, opkomst en ondergang van een cichlidengeslacht Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Cichlasoma, opkomst en ondergang van een cichlidengeslacht Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Beste, Wanneer? Dinsdag 13 november 2012 Zaal open:

Nadere informatie

Aqua Vré Juni

Aqua Vré Juni Aqua Vré Juni 2010 1 juni 2010 44 e jaargang nummer 4 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 8 juni 2010 Plaats: Erf familie Teunissen Lunterseweg 51 Tel: 0318-617547 Verenigings BBQ Dinsdag 8 juni is er

Nadere informatie

BIOLOGIE Thema: Stofwisseling Havo

BIOLOGIE Thema: Stofwisseling Havo BIOLOGIE Thema: Stofwisseling Havo Henry N. Hassankhan Scholengemeenschap Lelydorp [HHS-SGL] Docent: A. Sewsahai De student moet de bouw en werking van enzymen kunnen beschrijven moet het proces van foto

Nadere informatie

Aantekeningen Hoofdstuk 2: Planten, dieren, mensen BBL. 2.1 Namen 1 Hoe komen planten en dieren aan hun naam? De naam van een plant of een dier kan: *

Aantekeningen Hoofdstuk 2: Planten, dieren, mensen BBL. 2.1 Namen 1 Hoe komen planten en dieren aan hun naam? De naam van een plant of een dier kan: * Aantekeningen Hoofdstuk 2: Planten, dieren, mensen BBL 2.1 Namen 1 Hoe komen planten en dieren aan hun naam? De naam van een plant of een dier kan: * * * 2 Hoe kun je de naam van een organisme opzoeken?

Nadere informatie

Basiscursus Compostering

Basiscursus Compostering Basiscursus Compostering Uw aangeboden door : OVAT Gegeven door Vincent de Wolff Wat gaan we vanavond doen? Wat is composteren Hoe verloopt het proces Wat wel, wat niet in de compost Waarom is compost

Nadere informatie

Aqua Vré December

Aqua Vré December Aqua Vré December 2011 1 Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré TOPPERS van het district ZUID-HOLLAND NOORD Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Wanneer? Dinsdag 13 december 2011 Zaal open:

Nadere informatie

Maandblad nr. 6 28e Jaargang 2000/2001. Agenda voor de te houden hobbyavond op Maandag 5 Maart 2001

Maandblad nr. 6 28e Jaargang 2000/2001. Agenda voor de te houden hobbyavond op Maandag 5 Maart 2001 Maandblad nr. 6 28e Jaargang 2000/2001 Agenda voor de te houden hobbyavond op Maandag 5 Maart 2001 in de Reensche Compagnie, Tak van Poortvlietstraat, te Hoogezand Aanvang 19.45 uur A G E N D A 1. Opening

Nadere informatie

Aqua Vré April 2011 1

Aqua Vré April 2011 1 Aqua Vré April 2011 1 Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vre Creatief met achterwanden! Waar? Sierviskwekerij Bert Bouwman Van Deventerstraat 8 3911 KH Rhenen Wanneer? Dinsdag 12 april 2011 Beste leden,

Nadere informatie

afbeelding 1 Aquaponics: planten kweken op vissenpoep Een nieuwe duurzame manier om voedsel te produceren!

afbeelding 1 Aquaponics: planten kweken op vissenpoep Een nieuwe duurzame manier om voedsel te produceren! Aquaponics Tijdens het bekijken van een website met suggesties voor profielwerkstukken raken Joey en Tom geïnteresseerd in het onderwerp aquaponics (afbeelding 1). afbeelding 1 Aquaponics: planten kweken

Nadere informatie

Mededelingen van de voorzitter. 2

Mededelingen van de voorzitter. 2 Seizoen 2011-2012 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in de Reensche Compagnie aan de Tak van Poortvlietstraat 361 te Hoogezand. De Aanvang

Nadere informatie

3 Factoren die het watergehalte van organismen 40 bepalen. 3.1 Bepalende factoren voor watergehalte 40 3.2 Belang van water voor levende wezens 41

3 Factoren die het watergehalte van organismen 40 bepalen. 3.1 Bepalende factoren voor watergehalte 40 3.2 Belang van water voor levende wezens 41 3 1 Functionele morfologie van de cel 1 De cel gezien door de lichtmicroscoop 06 2 De cel gezien door de elektronenmicroscoop 09 2.1 Bouw en functie van het eenheidsmembraan 10 2.2 Overzicht van de celorganellen

Nadere informatie

Aqua Vré Januari

Aqua Vré Januari Aqua Vré Januari 2012 1 Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Paludaria en Terraria Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Wanneer? Dinsdag 10 januari 2012 Zaal open: vanaf 19:30 uur Beste

Nadere informatie

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré. Algemene Leden Vergadering. Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré. Algemene Leden Vergadering. Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Algemene Leden Vergadering Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Wanneer? Dinsdag 12 februari 2013 Zaal open: vanaf 19:45 uur Beste leden, Aankomende

Nadere informatie

Voedingsleer. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Voedingsleer en het plantenrijk

Voedingsleer. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Voedingsleer en het plantenrijk Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over voedingsleer: over voedingsstoffen en de manier waarop ons lichaam met deze stoffen omgaat. Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart

Nadere informatie

Pagina 1/5 Vragen & info over Filters

Pagina 1/5 Vragen & info over Filters Pagina 1/5 Vragen & info over Filters Seth Daemen, zaterdag 24 september 2005-18:29:10 Vragen & info over Filters Bron : Vijvers & Koi Waarom een filter op een Koi vijver? In onderstaand stuk zal ik toelichten

Nadere informatie

1 Voedingselementen Voedingselementen Zuurgraad Elektrische geleidbaarheid (EC) Afsluiting 14

1 Voedingselementen Voedingselementen Zuurgraad Elektrische geleidbaarheid (EC) Afsluiting 14 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Voedingselementen 9 1.1 Voedingselementen 9 1.2 Zuurgraad 12 1.3 Elektrische geleidbaarheid (EC) 13 1.4 Afsluiting 14 2 Kunstmeststoffen 15 2.1 Indeling kunstmeststoffen

Nadere informatie

Fysiologie / Metabolisme stofwisseling

Fysiologie / Metabolisme stofwisseling Fysiologie / Metabolisme stofwisseling Onder de fysiologie vallen bij de sportmassage de volgende onderdelen: Celleer/cytologie Weefselleer/histologie Stofwisseling/metabolisme Spijsvertering Hart, bloedvaten

Nadere informatie

In de ecologie bestudeert men de relatie tussen de organismen en het milieu waar ze voorkomen.

In de ecologie bestudeert men de relatie tussen de organismen en het milieu waar ze voorkomen. Samenvatting Thema 3: Ecologie Basisstof 1 In de ecologie bestudeert men de relatie tussen de organismen en het milieu waar ze voorkomen. Waarom leeft het ene dier hier en het andere dier daar? Alle organismen

Nadere informatie

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde ``

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Heerlerheide Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Opgericht: 7 oktober 1961 te Heerlerheide gemeente Heerlen. Koninklijk goedgekeurd bij besluit van 4 september 1975 Aangesloten bij de N.B.A.T. en

Nadere informatie

I feel goo o d! De wetenschap achter helder water voor tropische zoetwateraquaria

I feel goo o d! De wetenschap achter helder water voor tropische zoetwateraquaria I feel goo o d! De wetenschap achter helder water voor tropische zoetwateraquaria Philips ontwikkelde dit Zuiveringsapparaat voor tropische aquaria in samenspraak met aquarium- en waterexperts. Wetenschappelijke

Nadere informatie

Aerobe dissimilatie = de afbraak van glucose (maar ook vetzuren en aminozuren) met behulp van zuurstof, waardoor energie vrijkomt om ATP te maken.

Aerobe dissimilatie = de afbraak van glucose (maar ook vetzuren en aminozuren) met behulp van zuurstof, waardoor energie vrijkomt om ATP te maken. Begrippenlijst door Lauke 1056 woorden 23 oktober 2017 5,5 1 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Begrippen biologie hoofdstuk 2 Aerobe dissimilatie = de afbraak van glucose (maar ook vetzuren en

Nadere informatie

Ecosysteem voedselrelaties

Ecosysteem voedselrelaties Ecosysteem ecologie Ecosysteem voedselrelaties Oceanen: voedselweb + energiestromen Ga naar Mypip.nl en open de oefening 3 voedselketen - voedselweb Doe de oefening en maak vervolgens de aangeleverde vragen.

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Stofwisseling

Samenvatting Biologie Stofwisseling Samenvatting Biologie Stofwisseling Samenvatting door een scholier 1466 woorden 13 juni 2006 5,6 46 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Samenvatting Thema 1 Stofwisseling Doelstelling

Nadere informatie

Stikstofbeheer en ph in recirculatie teeltsystemen

Stikstofbeheer en ph in recirculatie teeltsystemen capita selecta Stikstofbeheer en ph in recirculatie teeltsystemen Door M. Verdegem en E. Eding, Visteelt en Visserij, Wageningen Universiteit. Vis zet eiwit in het voer om in o.a. ammoniak en ammonia.

Nadere informatie

December 2015. Jaargang 37

December 2015. Jaargang 37 December 2015 Jaargang 37 Bij ons voelt uw viervoeter zich thuis! T 0162 437822 F 0162 437284 I www.teraalst.nl Aquariumvereniging De Siervis Ingeschreven onder 40258165 bij de K.v.K te Tilburg. Goedgekeurd

Nadere informatie

I feel goood! presenteert het Zuiveringsapparaat voor tropische aquaria. Liter/Litres. Liter/Litres. Liter/Litres. Liter/Litres.

I feel goood! presenteert het Zuiveringsapparaat voor tropische aquaria. Liter/Litres. Liter/Litres. Liter/Litres. Liter/Litres. I feel goood! presenteert het Zuiveringsapparaat voor tropische aquaria 10-30 40-110 120-240 200-400 400-700 Nu in het assortiment NIEUW met VENTURI Met beluchter Ozonapparaat met venturi voor nanoaquaria

Nadere informatie

Scheikundige begrippen

Scheikundige begrippen Scheikundige begrippen Door: Ruby Vreedenburgh, Jesse Bosman, Colana van Klink en Fleur Jansen Scheikunde begrippen 1 Chemische reactie Ruby Vreedenburgh Overal om ons heen vinden er chemische reacties

Nadere informatie

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer 44 ste jaargang Seizoen 2015-2016 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in Wijkcentrum

Nadere informatie

Aqua Vré Maart

Aqua Vré Maart Aqua Vré Maart 2012 1 Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Vijver aanleg en onderhoud Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Wanneer? Dinsdag 13 maart 2012 Zaal open: vanaf 19:30 uur Beste

Nadere informatie

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer 42 ste jaargang Seizoen 2013-2014 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in de

Nadere informatie

23 keer beoordeeld 18 juni Plantaardige stoffen.

23 keer beoordeeld 18 juni Plantaardige stoffen. 7,9 Samenvatting door F. 1034 woorden 23 keer beoordeeld 18 juni 2013 Vak Scheikunde Methode Nova Scheikunde hoofdstuk 7. 7.1. Energie haalt je lichaam uit brandstoffen: - Koolhydraten bestaan uit koolstof,

Nadere informatie

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde ``

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Heerlerheide Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Opgericht: 7 oktober 1961 te Heerlerheide gemeente Heerlen. Koninklijk goedgekeurd bij besluit van 4 september 1975 Aangesloten bij de N.B.A.T. en

Nadere informatie

Verterende bodembacteriën? Aanwezigheid van amylase producerende bacteriën in de bodem

Verterende bodembacteriën? Aanwezigheid van amylase producerende bacteriën in de bodem Inleiding In de bodem leven bacteriën die het enzym amylase produceren. Amylase breekt zetmeelmoleculen (lange ketens van aan elkaar gekoppelde glucosemoleculen) af tot losse glucosemoleculen. In dit experiment

Nadere informatie

Samenstelling en eigenschappen

Samenstelling en eigenschappen Samenstelling en eigenschappen Mest is onder te verdelen in kunstmest en natuurlijke mest. Natuurlijke mest is op zijn beurt weer onder te verdelen in mest van dierlijke herkomst en mest van plantaardige

Nadere informatie

Dia 1. Dia 2 Wat is voeding: Dia 3. Voeding - Alles over voeding - Voeding in de praktijk - Voedingsschema. Koolhydraten

Dia 1. Dia 2 Wat is voeding: Dia 3. Voeding - Alles over voeding - Voeding in de praktijk - Voedingsschema. Koolhydraten Dia 1 Voeding - Alles over voeding - Voeding in de praktijk - Voedingsschema Dia 2 Wat is voeding: Voeding = alle organische stoffen die je als mens of organisme nodig hebt om energie op te wekken in je

Nadere informatie

Aqua Spiegel. De Natuur In Huis. Maandblad van vivariumvereniging. Alphen aan den Rijn Opgericht 24 november 1936

Aqua Spiegel. De Natuur In Huis. Maandblad van vivariumvereniging. Alphen aan den Rijn Opgericht 24 november 1936 Aqua Spiegel Maandblad van vivariumvereniging De Natuur In Huis Alphen aan den Rijn Opgericht 24 november 1936 April 2011 1 April 2011 Ons leveringsprogramma: Breek- en zeefinstallaties Bouw- en sloopafvalsorteerinstallaties

Nadere informatie

Samenvattingen. Samenvatting Thema 1: Stofwisseling. Basisstof 1. Organische stoffen:

Samenvattingen. Samenvatting Thema 1: Stofwisseling. Basisstof 1. Organische stoffen: Samenvatting Thema 1: Stofwisseling Basisstof 1 Organische stoffen: - Komen af van organismen of zitten in producten van organismen - Bevatten veel energie (verbranding) - Voorbeelden: koolhydraten, vetten,

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Blok 5

Samenvatting Biologie Blok 5 Samenvatting Biologie Blok 5 Samenvatting door A. 1706 woorden 1 november 2014 6 27 keer beoordeeld Vak Biologie Begrippen: Fotosynthese: Water + CO 2 + Zonlicht = Glucose + Zuurstof Bladgroen: Groene

Nadere informatie

12 3 4 566.4 7 7.5 8 8.2 8.4 9 10. esha AQUA-QUICK-TEST - SNEL, EENVOUDIG EN VEILIG

12 3 4 566.4 7 7.5 8 8.2 8.4 9 10. esha AQUA-QUICK-TEST - SNEL, EENVOUDIG EN VEILIG 6-VOUDIGE MULTI TEST VOOR ECONOMISCH, PRAKTISCH EN EENVOUDIG TESTEN VAN DE WATERKWALITEIT. Gezond water = gezonde planten en vissen. Een goede waterkwaliteit is essentieel voor planten en vissen in uw

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT

ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT Naam: Klas: Datum: 1 Situering van het biotoop Plaats: Type water: vijver / meer / ven / moeras/ rivier / kanaal / poel / beek / sloot / bron Omgeving: woonkern / landbouwgebied

Nadere informatie

Eiwitten. Voeding en Welzijn

Eiwitten. Voeding en Welzijn Eiwitten Voeding en Welzijn Vandaag Mindmap Maak een mindmap Wat weet je allemaal over eiwitten? Filmpje Filmpje Wat is je opgevallen in het filmpje? Wat wist je nog niet? Opdracht Pak ons voedsel erbij.

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 1 Stofwisseling

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 1 Stofwisseling Samenvatting Biologie Hoofdstuk 1 Stofwisseling Samenvatting door M. 1566 woorden 14 januari 2017 4,2 5 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Biologie Thema 1: stofwisseling Paragraaf

Nadere informatie

Module Voeding 93007_voeding.indd :39

Module Voeding 93007_voeding.indd :39 Module Voeding Colofon Auteur Henriëtte van Grinsven Redactie Linda Kleverlaan, Fundamentaal Beeld Arkamedia Met speciale dank aan Met dank aan: Kong Company Het Ontwikkelcentrum heeft ernaar gestreefd

Nadere informatie

Opdracht 7.2 Energie een heel lastig onderwerp

Opdracht 7.2 Energie een heel lastig onderwerp Opdracht 7.2 Energie een heel lastig onderwerp Inleiding voor de docent: Onverwachte gaten in het curriculum en in BINAS In deze opdracht gaat de aandacht naar de samenhang tussen de processen die een

Nadere informatie

1 Gewassen en hun afwijkingen Kennismaking met de plant Afwijkingen in de teelt Afsluiting 24

1 Gewassen en hun afwijkingen Kennismaking met de plant Afwijkingen in de teelt Afsluiting 24 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Gewassen en hun afwijkingen 9 1.1 Kennismaking met de plant 10 1.2 Afwijkingen in de teelt 17 1.3 Afsluiting 24 2 Afwijkingen voorkomen en bestrijdingsmethoden 25 2.1 Niet-parasitaire

Nadere informatie

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde ``

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Heerlerheide Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Opgericht: 7 oktober 1961 te Heerlerheide gemeente Heerlen. Koninklijk goedgekeurd bij besluit van 4 september 1975 Aangesloten bij de N.B.A.T. en

Nadere informatie

07 MOLECUULFORMULES & CHEMISCHE BINDINGEN PROCESTECHNIEK

07 MOLECUULFORMULES & CHEMISCHE BINDINGEN PROCESTECHNIEK PROCESTECHNIEK Wat leer je? het verschil uitleggen tussen symbolenformules en molecuulformules; molecuulformules opstellen aan de hand van tekeningen van moleculen; het aantal en de soort atomen van een

Nadere informatie

Een woord vanuit de redactie.

Een woord vanuit de redactie. Aqua Vré Juni en september 2011 1 Een woord vanuit de redactie. Zoals u allen misschien al wel heeft gemerkt, is er de laatste paar maanden weinig van een boekje geweest. Het is nu onze intensie om gewoon

Nadere informatie

Hieronder treft u een opbouw van informatie aan en ons advies (zie laatste pagina)

Hieronder treft u een opbouw van informatie aan en ons advies (zie laatste pagina) Koivoer, ontlasting en het benodigd filtermedium. Hieronder treft u een opbouw van informatie aan en ons advies (zie laatste pagina) Een vis heeft per dag nodig tussen de 1 à 1,5 % van zijn lichaamsgewicht

Nadere informatie

Hydro-Pure Technology (FAQ's)

Hydro-Pure Technology (FAQ's) Hydro-Pure Technology (FAQ's) Veelgestelde vragen voor Hydra Interne Filter en Hydra streamen producten aangedreven door Hydro-Pure Technology Wat is Hydro-Pure-technologie? Hydro-Pure-technologie is een

Nadere informatie

Micro-organismen. Waar gaat deze kaart over? De soorten micro-organismen. Wat wordt er van je verwacht? Wat zijn micro-organismen?

Micro-organismen. Waar gaat deze kaart over? De soorten micro-organismen. Wat wordt er van je verwacht? Wat zijn micro-organismen? Waar gaat deze kaart over? De soorten micro-organismen Deze kaart gaat over micro-organismen. Microorganismen zitten in voedsel. Als je voedsel bereidt is het belangrijk om te weten wat micro-organismen

Nadere informatie

www.deschuttervis.nl Aan:

www.deschuttervis.nl Aan: Beste Leden, Wat gaat de tijd toch snel, alweer 3 maanden geleden dat onze laatste clubavond was. A.s. zal daarom in het teken staan van een grote vis en plantenveiling en tijdens de pauze vindt er nog

Nadere informatie

2011/2012. aquariumplantenvoeding. Catalogus www.syfiori.nl Festal. Sybren Brouwer

2011/2012. aquariumplantenvoeding. Catalogus www.syfiori.nl Festal. Sybren Brouwer Catalogus www.syfiori.nl Festal aquariumplantenvoeding Sybren Brouwer 2011/2012 In deze catalogus treft u een overzicht aan van de Festal producten en krijgt u informatie over de diensten van www.syfiori.nl

Nadere informatie

Wat weet jij over biologisch en over de bodem?

Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Met leuke vragen, opdrachten en experimenten voor thuis! Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Biologisch, lekker natuurlijk! Heb je er wel eens over nagedacht dat alles wat je eet, van een plant

Nadere informatie

Mitochondriële ziekten

Mitochondriële ziekten Mitochondriële ziekten Stofwisseling NCMD Het Nijmeegs Centrum voor Mitochondriële Ziekten is een internationaal centrum voor patiëntenzorg, diagnostiek en onderzoek bij mensen met een stoornis in de mitochondriële

Nadere informatie

Paragraaf 1: Fossiele brandstoffen

Paragraaf 1: Fossiele brandstoffen Scheikunde Hoofdstuk 2 Samenvatting Paragraaf 1: Fossiele brandstoffen Fossiele brandstof Koolwaterstof Onvolledige verbranding Broeikaseffect Brandstof ontstaan door het afsterven van levende organismen,

Nadere informatie

Invloed Waterkwaliteit op de Onderwater Flora en Fauna

Invloed Waterkwaliteit op de Onderwater Flora en Fauna Invloed Waterkwaliteit op de Onderwater Flora en Fauna Gezond en voedselrijkwater waarborgt een diversiteit aan Flora en Fauna. Een wankel evenwicht tussen de biologische elementen. Index. De voedselketen.

Nadere informatie

Informatie reader. Over bomen

Informatie reader. Over bomen Informatie reader Over bomen Bron: een selectie uit folders van de bomenstichting Hoe groeit een boom? blz. 1 t/m 4 Bomen en mensen blz. 5 t/m 7 Bomen en feesten blz. 8 t/m 10 Bomen en medicijnen blz.

Nadere informatie

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer 42 e jaargang Seizoen 2013/2014 Excursie en barbecue Op 25 mei, ja, dat is al erg snel, gaan we dit jaar naar Delfzijl en wel naar het Muzeeaquarium.

Nadere informatie

1. Biotische factoren (zijn afkomstig van andere organismen) - voedsel - soortgenoten - ziekteverwekkers - vijanden

1. Biotische factoren (zijn afkomstig van andere organismen) - voedsel - soortgenoten - ziekteverwekkers - vijanden Ecologie De wetenschap die bestudeert waarom bepaalde planten en dieren ergens in een bepaalde leefomgeving (milieu) voorkomen en wat de relaties zijn tussen organisme en hun milieu 1. Biotische factoren

Nadere informatie

Biotoopstudie THEMA 7

Biotoopstudie THEMA 7 THEMA 7 Biotoopstudie In dit thema ga je op ontdekking in een biotoop. Door waarnemingen zoek je naar biotische factoren. Door metingen bepaal je enkele abiotische factoren van de lucht en de bodem. Je

Nadere informatie

Het lezen van de etiketten

Het lezen van de etiketten Terug naar vorige hoofdstuk Terug naar inhoudsopgave Verder naar volgende hoofdstuk Het lezen de etiketten De inhoud dit hoofdstuk: Vergelijkende voedsel analyses Wat er in de wet staat - en wat niet Mineralen

Nadere informatie

Lezing Rijpaardenfokvereniging Limburg

Lezing Rijpaardenfokvereniging Limburg Lezing Rijpaardenfokvereniging Limburg Bijzonderheden spijsvertering paard Het paard: Produceert voortdurend maagzuur Is een lange duureter Heeft een zeer kleine maag Heeft relatief weinig zetmeelsplitsende

Nadere informatie

Antwoorden Biologie Hoofdstuk 1: Stofwisseling

Antwoorden Biologie Hoofdstuk 1: Stofwisseling Antwoorden Biologie Hoofdstuk 1: Stofwisseling Antwoorden door een scholier 1478 woorden 16 februari 2009 5,6 56 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Biologie voor jouw Havo 5 Hoofdstuk

Nadere informatie

Aquarius nieuwsbrief. Van de voorzitter 2019 FEBRUARI NO 2. Er komt weer leven in de brouwerij.

Aquarius nieuwsbrief. Van de voorzitter 2019 FEBRUARI NO 2. Er komt weer leven in de brouwerij. 2019 FEBRUARI NO 2 Aquarius nieuwsbrief Van de voorzitter Er komt weer leven in de brouwerij. In dit nummer 1 van de voorzitter klaverjas Zoo Zajac Bakkentoer Dia lezing Leo Brand Artikelen bestellen Water

Nadere informatie

Bactoplus. Bacteriën reinigen op natuurlijke wijze het water. Biological

Bactoplus. Bacteriën reinigen op natuurlijke wijze het water. Biological Bactoplus Bacteriën reinigen op natuurlijke wijze het water Biological Filter Start en Filter Start Gel De beste keuze! Want vele handen maken licht werk En het is daarom dat alle BactoPlus producten een

Nadere informatie

De fermentatie van tabak 5/03/ 15

De fermentatie van tabak 5/03/ 15 De fermentatie van tabak Dockx Luka 4Tbio 5/03/ 15 1 Inhoudstabel 1. Wat voorafgaat aan de fermentatie 1.1. Inleiding 1.2. Het kweken van tabak 1.3. Het drogen van tabak 2. Het fermentatieproces 2.1. Voorbereiding

Nadere informatie

Biologie ( havo vwo )

Biologie ( havo vwo ) Tussendoelen Biologie ( havo vwo ) Biologie havo/vwo = Basis Biologische eenheid Levenskenmerk Uitleggen hoe bouw en werking van onderdelen van een organisme bijdragen aan de functies voeding, verdediging

Nadere informatie

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer 44 ste jaargang Seizoen 2015-2016 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 De Hobbyavond Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond

Nadere informatie

Spijsvertering. Voorwoord. Mijn spreekbeurt gaat over de reis van het voedsel. Met een moeilijk woord heet dat Spijsvertering.

Spijsvertering. Voorwoord. Mijn spreekbeurt gaat over de reis van het voedsel. Met een moeilijk woord heet dat Spijsvertering. Spijsvertering Voorwoord Mijn spreekbeurt gaat over de reis van het voedsel. Met een moeilijk woord heet dat Spijsvertering. Spijsvertering betekent: "Het verteren van het voedsel tot stoffen die door

Nadere informatie

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Terrariumwereld. Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp EG Ede

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Terrariumwereld. Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp EG Ede Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Terrariumwereld Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Dinsdag 10 april 2012 Zaal open: vanaf 19:30 uur Beste leden, Aankomende ledenbijeenkomst krijgen

Nadere informatie

( BIOLOGISCHE ) Akker- en tuinbouw. Vol met boerenwijsheid én leuke Wist je datjes... CAMPAGNE GEFINANCIERD MET STEUN VAN DE EUROPESE UNIE

( BIOLOGISCHE ) Akker- en tuinbouw. Vol met boerenwijsheid én leuke Wist je datjes... CAMPAGNE GEFINANCIERD MET STEUN VAN DE EUROPESE UNIE BIOLOGISCHE ) Akker- en tuinbouw Vol met boerenwijsheid én leuke Wist je datjes... CAMPAGNE GEFINANCIERD MET STEUN VAN DE EUROPESE UNIE Een krop sla zonder gif Biologische aardappelen, granen en groenten

Nadere informatie

Mitochondriële ziekten

Mitochondriële ziekten Mitochondriële ziekten Spijsvertering NCMD Het Nijmeegs Centrum voor Mitochondriële Ziekten is een internationaal centrum voor patiëntenzorg, diagnostiek en onderzoek bij mensen met een stoornis in de

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2012 tijdvak 1 biologie CSE GL en TL Deze bijlage bevat informatie GT-0191-a-12-1-b Glastuinbouw informatie Lees eerst informatie 1 tot en met 6 en beantwoord dan vraag 38 tot en

Nadere informatie

Voedselweb en voedselketen

Voedselweb en voedselketen Informatie: Moeilijkheid:**** Tijdsduur: *** Een plant groeit, dieren eten die plant op, die dieren worden weer opgegeten door andere dieren, die dieren gaan weer dood, het dier wordt weer opgeruimd door

Nadere informatie

Les Koolstofkringloop en broeikaseffect

Les Koolstofkringloop en broeikaseffect LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Basisles Koolstofkringloop en broeikaseffect Werkblad Les Koolstofkringloop en broeikaseffect Werkblad Zonlicht dat de aarde bereikt, zorgt ervoor dat het aardoppervlak warm

Nadere informatie

Het belang van bodemleven Inspiratiedag over functionele agrobiodiversiteit Gent, 4 november 2014

Het belang van bodemleven Inspiratiedag over functionele agrobiodiversiteit Gent, 4 november 2014 Het belang van bodemleven Inspiratiedag over functionele agrobiodiversiteit Gent, 4 november 2014 Petra Deproost Departement LNE, Dienst Land en Bodembescherming Biodiversiteit: niet enkel bovengronds!

Nadere informatie

LESDOELEN LEERINHOUD WERKVORMEN/MEDIA/ORGANISATIE TIJD

LESDOELEN LEERINHOUD WERKVORMEN/MEDIA/ORGANISATIE TIJD analogie bemerken tussen mens en plant, groeifactoren van een plant nagaan.. 1. Lesbegin : We hebben in de vorige les het chemisch proces bestudeerd van de voedselopname bij de mens naar analogie bestuderen

Nadere informatie

Welkom. Dé toeleverancier voor veilig werken. Ademhalingsbescherming

Welkom. Dé toeleverancier voor veilig werken. Ademhalingsbescherming 23-3-2017 Welkom Dé toeleverancier voor veilig werken Ademhalingsbescherming 1 Veiligheidsblad Topsin Veiligheidsblad Apron XL 2 Veiligheidsblad Proseed Gevaarsymbolen Schadelijk Corrosief Ontvlambaar

Nadere informatie

Welkom. Dé toeleverancier voor veilig werken

Welkom. Dé toeleverancier voor veilig werken Welkom Dé toeleverancier voor veilig werken Ademhalingsbescherming Veiligheidsblad Topsin Veiligheidsblad Apron XL Veiligheidsblad Proseed Gevaarsymbolen Schadelijk Corrosief Ontvlambaar Milieugevaarlijk

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Archaea en hyperthermofielen De levende organismen op onze aarde kunnen verdeeld worden in twee groepen, de prokaryoten en de eukaryoten. Eukaryote cellen hebben een celkern, een

Nadere informatie