Prezi les 1: Website:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Prezi les 1: Website:"

Transcriptie

1 Les 1 Bouw van het hart Inhoud 1. De leerkracht vertelt dat de leerlingen tijdens deze les het gaan hebben over de bouw van het hart. 2. De leerkracht laat het skelet van een mens zien en vraagt de leerlingen waar het hart zit en of ze nog meer organen kunnen benoemen. 3. De leerkracht deelt de leerlingen in groepjes van circa 3/4 leerlingen en geeft de leerlingen een placemat met 5 vakken. Hulpmiddel Prezi les 1: =share&utm_medium=copy Website: content/assets/bibliotheek.nl/edumedia/389.swf A3 placemat met vijf vakken 4. De leerlingen schrijven in elk vak op wat zij individueel al weten over het menselijk lichaam en het hart. 5. De leerlingen overleggen met elkaar wat zij hebben opgeschreven en schrijven de overeenkomsten in het vijfde vak. 6. De leerkracht bespreekt de opdracht klassikaal en schrijft de belangrijkste begrippen op het digibord. 7. De leerkracht vraagt de leerlingen om allemaal een vuist te maken. De leerkracht vertelt dat je hart ongeveer zo groot is als je vuist. 8. De leerkracht laat zien hoe een hart eruit ziet. Digibord: schrijfprogramma Afbeelding: 'het hart' 9. De leerkracht legt uit dat het hart uit verschillende boezems en kamers bestaat. Ter ondersteuning laat de leerkracht een filmpje zien. Filmpje:

2 10. De leerkracht vraagt de leerlingen welke ruimte van het hart dunne of dikke wanden heeft en vraagt de leerlingen waarom dit kan zijn. De leerkracht vraagt een leerling om aan te wijzen waar het bloed vandaan komt en waar het bloed naartoe stroomt. 11. De leerlingen krijgen in groepjes een werkblad met opdrachten. Daarna evalueert de leerkracht klassikaal de opdrachten. De volgende keer: De functie van het hart Afbeelding: Werkblad: het hart les 1 Les 2 functie van het hart

3 Les 1 Werkblad het hart 1. Op welke plaats in het lichaam zit je hart? 2. Hoe groot is je hart? 3. Is je hart een spier of een bot? 4. Wat voor geluid maakt je hart? Uit hoe veel helften bestaan je hart? 6. Hoe veel kamers telt je hart? 7. Welke ruimte heeft dunne wanden? 8. Welke ruimte heeft dikke wanden? Teken hieronder hoe het hart eruit ziet:

4 Les 1 Werkblad het hart De antwoorden Volgende keer: de functie van het hart 1. Op welke plaats in het lichaam zit je hart? Ongeveer in het midden van je borstkast 2. Hoe groot is je hart? Ongeveer zo groot als je vuist 3. Is je hart een spier of een bot? Een spier 4. Wat voor geluid maakt je hart? Bonkend geluid 5. Uit hoe veel helften bestaan je hart? Twee helften 6. Hoe veel kamers telt je hart? Twee 7. Welke ruimte heeft dunne wanden? Boezems 8. Welke ruimte heeft dikke wanden? Kamers Teken hieronder hoe het hart eruit ziet:

5 Les 2 Functie van het hart Inhoud 1. De leerkracht vraagt aan de leerlingen wie kort kan vertellen waar we de vorige keer tijdens de les over hebben gehad. 2. De leerkracht laat een afbeelding van het hart zien en vraagt de leerlingen te benoemen welke ruimtes zich in het hart bevinden. Hulpmiddel Prezi les 2: utm_campaign=share&utm_medium=copy Afbeelding: het hart 3. De leerkracht vertelt dat ze tijdens deze les het gaan hebben over de functie van het hart 4. De leerkracht vraagt aan de leerlingen wie weet waarom we een hart hebben. 5. De leerkracht vraagt aan de leerlingen wie kan uitleggen hoe het hart werkt. 6. Ter verduidelijking laat de leerkracht een filmpje zien over de functie van het hart. 7. De leerkracht legt uit dat de leerlingen in groepjes allerlei opdrachten gaan doen dat te maken heeft met je hart. 8. De leerkracht legt de klassikale opdracht uit. De leerlingen gaan hun hartslagen tellen. De leerkracht zet een timer op het digibord en zet de tijd in op 60 seconden. 9. De leerkracht bespreekt wat de leerlingen hebben ontdekt tijdens het uitvoeren van de opdrachten. De volgende keer: De bloedsomloop Filmpje: Opdrachtenkaart 'het hart' per groepje Website: Les 3 bloedsomloop

6 Les 2 Opdrachtenkaart 'het hart' Klassikaal: Opdracht 1 Leg je hand op je hart en je gaat een minuut meetellen met het kloppen van je hart. Je leerkracht zal zeggen wanneer die minuut in zal gaan en wanneer je moet gaan stoppen. Mijn hart klopt keer per minuut. Nu ga je staan, schuif je stoel aan en ga achter je stoel staan. Op het teken van je leerkracht ga je achter je stoel op en neer springen. Als je leerkracht stop zegt, leg je weer je hand op je hart. Weer tel je het kloppen van je hart. Mijn hart klopt nu keer per minuut. Het menselijk hart klopt gemiddeld 60 tot 80 keer per minuut. Bij kinderen is tot ongeveer 80 tot 110 slagen per minuut. Klopt dit met jouw hart? In groepjes: Opdracht 2 Je hartslag kun je op vele plaatsen voelen. Je voelt je hartslag door licht op een bepaalde plek te drukken. De makkelijkste plaats is waarschijnlijk je pols. Hier voel je dan ook je polsslag. Om je hartslag te voelen moet je twee of drie vingers van een hand op de pols onder de duim plaatsen en zachtjes drukken. Verschuif net zo lang totdat je de ader zachtjes voelt kloppen. Je kunt dit regelmatige ritme of hartslag voelen op bepaalde plaatsen van je lichaam waar slagaders dicht onder de huid lopen. Je hartslag is een maat voor de snelheid waarmee je hart klopt. Opdracht: Zoek bij jezelf en bij de anderen de hartslag. Probeer daarna je hartslag eens op andere plaatsen te vinden. Je kunt je hartslag op deze plaatsen vinden:

7 Opdracht 3 Als je je inspant, heeft je lichaam meer voedsel en zuurstof nodig om door te kunnen gaan. Daardoor gaat je hart sneller en luider kloppen en word je ademhaling sneller en dieper. Tel gedurende 20 seconden het aantal slagen en vermenigvuldig dit getal met drie. Dat is het aantal keer dat je hart per minuut klopt. Doe dit een aantal keer, maar dan zittend, lopend en springend. Zittend. Lopend Springend Anders, namelijk slagen per minuut. slagen per minuut. slagen per minuut. slagen per minuut. Maak eens 10 diepe kniebuigingen en meet daarna je polsslag. Mijn pols klopt na 10 kniebuigingen keer per minuut.

8 Les 3 De bloedsomloop Inhoud 1. De leerkracht vraagt de leerlingen om een aantal woorden of zinnen op te schrijven over wat ze tot nu toe over het hart hebben geleerd. Vervolgens lopen ze rond in het lokaal en vertellen ze aan een ander. Daarna vertelt de ander wat hij/zij heeft opgeschreven. Daarna lopen de leerlingen verder naar een andere leerling. 2. De leerkracht evalueert klassikaal of de leerlingen nieuwe informatie hebben gehoord. 3. De leerkracht laat een afbeelding zien van de bloedsomloop van de mens en vraagt wie er weet wat een bloedsomloop is en hoe het werkt. Hulpmiddel Prezi les 3: =share&utm_medium=copy A5'tjes Afbeelding bloedsomloop: 4. De leerkracht vraagt wie er kan uitleggen hoe het bloed in je lichaam stroomt. Vervolgens laat de leerkracht aan de hand van een animatie zien. 5. De leerkracht legt uit wat zuurstofrijk en zuurstofarm bloed is. 6. De leerkracht laat het filmpje over de bloedsomloop zien. 7. De leerlingen krijgen een werkblad over de bloedsomloop. Ze mogen met hun buurman/vrouw overleggen. 8. De leerkracht bespreekt de opdrachten klassikaal. Animatie bloedsomloop: content/assets/bibliotheek.nl/ edumedia/387.swf Filmpje: Werkblad bloedsomloop De volgende keer: De rol van het hart in je lichaam Les 4 Rol van het hart in je lichaam

9 Les 3 Werkblad bloedsomloop Hoe stroomt het bloed dan door je aders? De rechterboezem ontvangt het vuile bloed. Dat noemen we zuurstofarm bloed. Deze boezem stuurt het bloed door naar de rechterkamer. De rechterkamer stuurt het bloed naar de longen. Opdracht 1 Kleur in je hart het zuurstofarme bloed blauw. De longen maken het bloed schoon, dat betekent dat ze er zuurstof bij doen. De longen sturen het zuurstofrijke bloed naar de linkerboezem. De linkerboezem stuurt het weer door naar de linkerkamer. De linkerkamer stuurt het bloed daarna naar de rest van je lichaam. Opdracht 2 Kleur in je hart het zuurstofrijke bloed rood. Opdracht 3 Wat is een ander woord voor schoon bloed? Opdracht 4 Wat is een ander woord voor vuil bloed? We hebben in ons lichaam twee bloedsomlopen. De grote bloedsomloop en de kleine bloedsomloop. De kleine bloedsomloop loopt van het hart naar de longen en terug. In de longen wordt het bloed gezuiverd en krijgt het bloed nieuwe zuurstof. De grote bloedsomloop loopt van het hart door je hele lichaam en terug. Je lichaam haalt de zuurstof uit het bloed en geeft afvalstoffen aan het bloed. De buizen die het bloed naar je hart brengen, noemen we aders. De buizen die het bloed naar je lichaam brengen, noemen we slagaders. Opdracht 5 Hoe heten de buizen die het bloed naar je hart brengen? Opdracht 6 Hoe heten de buizen die het bloed naar je lichaam brengen?

10 Opdracht 7 Bij de bloedsomloop zijn het hart, de slagaders en de aders van belang. Vul bij de volgende twee zinnen het woord van of naar in op de stippellijn. - In de aders loopt het bloed het hart. - In de slagaders loopt het bloed. het hart. Opdracht 8 Vul bij de volgende zin op de stippellijnen de juiste woorden in. - In het hart zitten tussen de boezem en de kamer., deze werken als een.. Opdracht 9 Hiernaast zie je een plaatje van het hart. Zet op de 5 streepjes de cijfers van de volgende onderdelen. 1. slagader 2. ader 3. boezem 4. kamer Er zijn vijf streepjes en vier onderdelen, er is dus een cijfer dat twee keer moet worden ingevuld. Opdracht 10 Geef in het plaatjes met pijlen aan hoe het bloed in en uit het hart stroomt.

11 Les 3 Werkblad bloedsomloop De antwoorden Hoe stroomt het bloed dan door je aders? De rechterboezem ontvangt het vuile bloed. Dat noemen we zuurstofarm bloed. Deze boezem stuurt het bloed door naar de rechterkamer. De rechterkamer stuurt het bloed naar de longen. Opdracht 1 Kleur in je hart het zuurstofarme bloed blauw. De longen maken het bloed schoon, dat betekent dat ze er zuurstof bij doen. De longen sturen het zuurstofrijke bloed naar de linkerboezem. De linkerboezem stuurt het weer door naar de linkerkamer. De linkerkamer stuurt het bloed daarna naar de rest van je lichaam. Opdracht 2 Kleur in je hart het zuurstofrijke bloed rood. Opdracht 3 Wat is een ander woord voor schoon bloed? Zuurstofrijk bloed Opdracht 4 Wat is een ander woord voor vuil bloed? Zuurstofarm bloed We hebben in ons lichaam twee bloedsomlopen. De grote bloedsomloop en de kleine bloedsomloop. De kleine bloedsomloop loopt van het hart naar de longen en terug. In de longen wordt het bloed gezuiverd en krijgt het bloed nieuwe zuurstof. De grote bloedsomloop loopt van het hart door je hele lichaam en terug. Je lichaam haalt de zuurstof uit het bloed en geeft afvalstoffen aan het bloed. De buizen die het bloed naar je hart brengen, noemen we aders. De buizen die het bloed naar je lichaam brengen, noemen we slagaders. Opdracht 5 Hoe heten de buizen die het bloed naar je hart brengen? Aders Opdracht 6 Hoe heten de buizen die het bloed naar je lichaam brengen? Slagaders

12 Opdracht 7 Bij de bloedsomloop zijn het hart, de slagaders en de aders van belang. Vul bij de volgende twee zinnen het woord van of naar in op de stippellijn. - In de aders loopt het bloed naar het hart. - In de slagaders loopt het bloed van het hart. Opdracht 8 Vul bij de volgende zin op de stippellijnen de juiste woorden in. - In het hart zitten tussen de boezem en de kamer hartkleppen, deze werken als een soort deurtje. Opdracht 9 Hiernaast zie je een plaatje van het hart. Zet op de 5 streepjes de cijfers van de volgende onderdelen. 1. slagader 2. ader 3. boezem 4. kamer Er zijn vijf streepjes en vier onderdelen, er is dus een cijfer dat twee keer moet worden ingevuld. Opdracht 10 Geef in het plaatjes met pijlen aan hoe het bloed in en uit het hart stroomt.

13 Les 4 De rol van je hart in het lichaam Inhoud 1. De leerkracht bespreekt enkele weetjes over het hart met de leerlingen. 2. De leerkracht bespreekt wat zuurstof en kooldioxide is en laat hierbij een animatie zien. De leerkracht laat een aantal afbeeldingen zien over de rol van het hart in het lichaam. De leerkracht vraagt bij elke afbeelding wat de rol van het hart is. 3. De leerkracht bespreekt met de leerlingen welke aspecten er belangrijk zijn om je hart gezond te houden. 4. De leerkracht deelt de leerlingen in groepjes van circa vier leerlingen. De leerlingen gaan een quiz spelen. De vragen gaan over wat ze afgelopen lessen hebben geleerd. Het groepje die de meeste vragen goed heeft beantwoord, heeft gewonnen. Hulpmiddel Prezi les 4: =share&utm_medium=copy Zuurstof en kooldioxide: content/assets/bibliotheek.nl/edumedia/385.swf Afbeeldingen in Prezi Quiz 'het hart' De volgende keer: Herhaling lessen over het hart Les 5 herhaling

14 Quiz 'Het hart' Vraag 1: Hoe groot is ongeveer een hart? Vraag 2: Hoe veel kamers heeft het hart? Vraag 3: Hoe veel boezems heeft het hart? Vraag 4: Wat is zuurstofrijk bloed? Vraag 5: Wat is zuurstofarm bloed? Vraag 6: Hoe veel slagen per minuut klopt een hart van een volwassene? Vraag 7: Welke bloesomloop loopt van het hart naar de longen en terug? Vraag 8: Welke bloedsomloop loopt van het hart naar de rest van je lichaam en weer terug? Vraag 9: Hoe heten de buizen die het bloed naar je hart brengen? Vraag 10: Hoe heten de buizen die het bloed naar je lichaam brengen? Vraag 11: Wat is zuurstof? Vraag 12: Wat is kooldioxide?

15 Quiz 'Het hart' De antwoorden Vraag 1: Hoe groot is ongeveer een hart? Een vuist Vraag 2: Hoe veel kamers heeft het hart? Twee Vraag 3: Hoe veel boezems heeft het hart? Twee Vraag 4: Wat is zuurstofrijk bloed? 'Schoon' bloed Vraag 5: Wat is zuurstofarm bloed? 'Vuil' bloed Vraag 6: Hoe veel slagen per minuut klopt een hart van een volwassene? 60 tot 80 keer Vraag 7: Welke bloesomloop loopt van het hart naar de longen en terug? Kleine bloedsomloop Vraag 8: Welke bloedsomloop loopt van het hart naar de rest van je lichaam en weer terug? Grote bloedsomloop Vraag 9: Hoe heten de buizen die het bloed naar je hart brengen? Aders Vraag 10: Hoe heten de buizen die het bloed naar je lichaam brengen? Slagaders Vraag 11: Wat is zuurstof? Zuurstof is lucht dat je inademt om te kunnen leven. Vraag 12: Wat is kooldioxide? Kooldioxide is de lucht die we uitademen.

16 Les 5 Herhaling lessen Inhoud Hulpmiddel 1. De leerkracht vraagt de leerlingen Prezi les 5: i1/?utm_campaign=share&utm_medium=copy 2. De leerkracht legt uit dat de leerlingen allemaal een strookje krijgen met een vraag een antwoord erop. Het vraag en antwoord spel gaat over wat er de afgelopen lessen is geleerd. Elke leerling zoekt een andere leerling. Ze moeten de juiste vraag en antwoord bij elkaar zoeken. Mix en koppel spel Volgende keer: Thema reptielen Les 1 Reptielen

17 Les 5 Mix en koppel De kleine bloedsomloop (zoek afbeelding) De kleine bloedsomloop (zoek betekenis) Deze bloedsomloop loopt van het hart naar de longen en terug. In de longen wordt het bloed gezuiverd en krijgt het bloed nieuwe zuurstof. De grote bloedsomloop (zoek afbeelding)

18 De grote bloedsomloop (zoek betekenis) Deze bloedsomloop loopt van het hart door je hele lichaam en terug. Je lichaam haalt de zuurstof uit het bloed en geeft afvalstoffen aan het bloed. Zuurstofrijk bloed (zoek afbeelding) Zuurstofrijk bloed (zoek betekenis) De longen maken het bloed schoon, dat betekent dat ze er zuurstof bij doen. Dit noemen we...

19 Zuurstofarm bloed (zoek afbeelding) Zuurstofarm bloed (zoek betekenis) De rechterboezem ontvangt het vuile bloed, dit noemen we... Linker kamer (zoek afbeelding)

20 Rechter kamer (zoek afbeelding) Linker boezem (zoek afbeelding) Rechter boezem (zoek afbeelding)

21 Wat moet je doen om je hart gezond te houden? Gezond eten Voldoende slaap Voldoende beweging Waarom gaat je hart harder kloppen als je rent? Dat komt omdat als je aan het rennen bent, je meer zuurstof nodig hebt en dan gaat je hart sneller kloppen om je je hart meer zuurstof te kunnen geven. Aders Deze buizen brengen het bloed naar je hart toe

22 Slagaders Deze buizen brengen je bloed van je hart naar de rest van je lichaam

Afdrukken pagina 2-19 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd

Afdrukken pagina 2-19 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd Gebruiksaanwijzing leerdagboek Exempel De klop van jouw hart Afdrukken pagina 2-19 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd Aanwijzingen Schrijf- en tekenruimte

Nadere informatie

Het hart. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/46498

Het hart. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/46498 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres DigilessenPO 03 december 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/46498 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

hart longen Werkboekje van...

hart longen Werkboekje van... & hart longen Werkboekje van... Woordveld woordveld Hart & Longen adem in, adem uit adem in, adem uit Om goed te kunnen werken heeft het lichaam zuurstof nodig. De ademhaling zorgt dat je lichaam zuurstof

Nadere informatie

Hart en bloedsomloop vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Hart en bloedsomloop vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 12 July 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/73602 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

halvemaanvormige kleppen) Doordat de hartkamers het bloed met kracht wegpompen.

halvemaanvormige kleppen) Doordat de hartkamers het bloed met kracht wegpompen. 4BASISSTOF De 2 havo vwo bloedvaten thema 3 De bloedsomloop opdracht 18 Vul het schema in. Kies bij 1 uit: van de organen weg naar het hart toe van het hart weg naar de organen toe. Kies bij 2 uit: hoog

Nadere informatie

Kijk, zo klopt het! EEN KIJKJE IN JE HART INHOUD. Je hart? Hard nodig!

Kijk, zo klopt het! EEN KIJKJE IN JE HART INHOUD. Je hart? Hard nodig! N KIJKJ IN J HART Kijk, zo klopt het! Het hart van een volwassene pompt zó hard dat het in één dag een tankwagen van wel 7.000 liter kan vullen. n het hart van een kind? Dat krijgt in één dag een tankwagen

Nadere informatie

1. We ademen om te leven

1. We ademen om te leven 1. We ademen om te leven Net als alle levende wezens hebben wij energie nodig om te leven. De spijsvertering zorgt ervoor dat ons lichaam de voedingsstoffen opneemt. De bloedsomloop brengt die stoffen

Nadere informatie

Energie in je lichaam

Energie in je lichaam Les in het kort De leerlingen maken kennis met energiezaken in relatie tot hun eigen lichaam. Ze leren voedsel te zien als brandstof. Ze leren de relatie tussen ademhaling en inspanning kennen. Ze meten

Nadere informatie

Hart en bloedsomloop hv12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Hart en bloedsomloop hv12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 23 September 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/62557 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Les 5.6. Bloedsomloop. Blad 1

Les 5.6. Bloedsomloop. Blad 1 es in het kort e leerlingen spelen het concept van de bloedsomloop na in estafettevorm. Ze hebben de rol van bloedlichaampjes, spieren, longen of het hart. Ze transporteren zuurstof en voeding. oel e leerlingen

Nadere informatie

Herhalingsles Het lichaam. Ademhaling. Benoem de aangeduide delen op onderstaande tekeningen aan.

Herhalingsles Het lichaam. Ademhaling. Benoem de aangeduide delen op onderstaande tekeningen aan. Herhalingsles Het lichaam Ademhaling Benoem de aangeduide delen op onderstaande tekeningen aan. Als we ademen, stroomt er lucht binnen in ons lichaam. Welke weg legt deze lucht af? Vul het schema aan.

Nadere informatie

Naam: BLOEDSOMLOOP. Vraag 1. Waaruit bestaat bloed?

Naam: BLOEDSOMLOOP. Vraag 1. Waaruit bestaat bloed? Naam: BLOEDSOMLOOP Bloed Een volwassen persoon heeft 5 á 6 liter bloed. Dat bloed bestaat uit bloedplasma, bloedcellen (rode en witte) en bloedplaatjes. Als bloed een paar dagen heeft gestaan, zakken de

Nadere informatie

2 Patiëntspecifieke informatie Partiële Cavo Pulmonale Connectie (PCPC)

2 Patiëntspecifieke informatie Partiële Cavo Pulmonale Connectie (PCPC) 2 Patiëntspecifieke informatie Partiële Cavo Pulmonale Connectie (PCPC) 2.1 Bouw en werking van het normale hart 2 - De weg die het bloed aflegt door ons lichaam 2 2.2 De Partiële Cavo Pulmonale Connectie

Nadere informatie

Toets Anatomie Opleiding Sport en Bewegen. Behaalde punten Hulpmiddelen geen

Toets Anatomie Opleiding Sport en Bewegen. Behaalde punten Hulpmiddelen geen Cijfer In te vullen voor docent In te vullen door leerling Beroepsprestatie B.P.1.3 S.B Naam leerling Toets Anatomie Opleiding Sport en Bewegen Klas SB3O1A+B Versie 1 Datum Tijdsduur 60 minuten Naam docent

Nadere informatie

Thema: Transport HAVO. HENRY N. HASSENKHAN SCHOLENGEMEENSCHAP LELYDORP [HHS-SGL] Docent: A. Sewsahai

Thema: Transport HAVO. HENRY N. HASSENKHAN SCHOLENGEMEENSCHAP LELYDORP [HHS-SGL] Docent: A. Sewsahai Thema: Transport HAVO HENRY N. HASSENKHAN SCHOLENGEMEENSCHAP LELYDORP [HHS-SGL] Docent: A. Sewsahai Doelstellingen De student moet - de bestanddelen van bloed kunnen noemen, ingecalculeerd de kenmerken

Nadere informatie

Amfibieën. Les 1 Kenmerken amfibieën en de kikker. 1. De leerkracht vertelt dat de les gaat over hoe je amfibieën kunt herkennen.

Amfibieën. Les 1 Kenmerken amfibieën en de kikker. 1. De leerkracht vertelt dat de les gaat over hoe je amfibieën kunt herkennen. Amfibieën Les 1 Kenmerken amfibieën en de kikker Inhoud 1. De leerkracht vertelt dat de les gaat over hoe je amfibieën kunt herkennen. Hulpmiddel Prezi les 1: http://prezi.com/hwpatwdyvqpv/?utm_campaign

Nadere informatie

VSD (Ventrikel Septum Defect)

VSD (Ventrikel Septum Defect) VSD (Ventrikel Septum Defect) Ik wil mijn spreekbeurt houden over een VSD, dat is een gat tussen de kamers van je hart. Ik heb zelf ook een VSD en moet daar binnenkort aan geopereerd worden. Geschiedenis

Nadere informatie

ECG en de hartcyclus

ECG en de hartcyclus ECG en de hartcyclus De hartcyclus De afbeelding op de volgende bladzijde is een vereenvoudigde weergave van de gebeurtenissen tijdens de hartcyclus. In de diagrammen 1 en 2 geven de grafieklijnen de drukvariaties

Nadere informatie

cursus: Zorgvrager begeleiden een leven lang

cursus: Zorgvrager begeleiden een leven lang cursus: Zorgvrager begeleiden een leven lang > Inhoud >Over deze cursus 3 >De bouw van het menselijk lichaam 6 >Van bevruchting tot het graf 11 >Ziek zijn en sterven 15 >Veelvoorkomende ziekten 19 >Het

Nadere informatie

Spreekbeurt menselijk lichaam. Door Lara Sieperda.

Spreekbeurt menselijk lichaam. Door Lara Sieperda. Spreekbeurt menselijk lichaam. Door Lara Sieperda. Inleiding. Ik hou mijn spreekbeurt over het menselijk lichaam. Omdat ik later kinderarts wil worden en ik het heel interessant vind. Ons lichaam. Het

Nadere informatie

LES: Getallenmuurtje 2

LES: Getallenmuurtje 2 LES: Getallenmuurtje 2 DOEL oefenen van keersommen; oefenen van keersommen met meer dan twee getallen; leren welke keersommen bij eenzelfde uitkomst horen; gebruik maken van het inzicht dat de volgorde

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

Spreekbeurtpakket - organen

Spreekbeurtpakket - organen Spreekbeurtpakket - organen Inleiding spreekbeurt voor de leerling: de organen De voorbereiding van de spreekbeurt over organen: 10 tips 1. Start met het verzamelen van materiaal. Heel veel over de organen

Nadere informatie

Oefen Repetitie KGT thema Bloedsomloop

Oefen Repetitie KGT thema Bloedsomloop Oefen Repetitie KGT thema Bloedsomloop Als er geen punten bij een vraag staan, dan is die vraag 1 punt waard. Onderdeel A: waar of niet waar? 1. Bloedplaatjes bevatten hemoglobine. 2. Het gehalte koolstofdioxide

Nadere informatie

5,2. Antwoorden door een scholier 1376 woorden 19 februari keer beoordeeld. Basisstof 1; samenstelling van bloed

5,2. Antwoorden door een scholier 1376 woorden 19 februari keer beoordeeld. Basisstof 1; samenstelling van bloed Antwoorden door een scholier 1376 woorden 19 februari 2003 5,2 202 keer beoordeeld Vak Biologie Basisstof 1; samenstelling van bloed Opdr.1 1. Bloed bestaat uit bloedplasma, bloedcellen en plaatjes 2.

Nadere informatie

Het wonderlijke lichaam

Het wonderlijke lichaam Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Ferry Wubs 19 January 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/70191 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

BASISSTOF 1 HET BLOED OM TE ONTHOUDEN

BASISSTOF 1 HET BLOED OM TE ONTHOUDEN BASISSTOF 1 HET BLOED Bloed bestaat uit bloedplasma, bloedcellen en bloedplaatjes. 55% is bloedplasma. 45% bloedcellen en bloedplaatjes. Er zijn twee soort bloedcellen: rode bloedcellen en witte bloedcellen.

Nadere informatie

De proefjeskist. Wat moet er voor de les gebeuren:

De proefjeskist. Wat moet er voor de les gebeuren: De proefjeskist De proefjeskist is een kist waarin alle benodigdheden zitten om zes scheikundige/biologische proefjes te doen. De proefjes worden door groepjes in circuit vorm uitgevoerd. De kist is bedoeld

Nadere informatie

LES: Wie van de drie?

LES: Wie van de drie? LES: Wie van de drie? DOEL getallen herkennen uit de tafels van 2 en 5; bewust worden dat de getallen uit de tafel van 2 allemaal even zijn; bewust worden dat de getallen uit de tafel van 5 allemaal eindigen

Nadere informatie

LES: Getallenmuurtje. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Kies twee blokjes (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Getallenmuurtje. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Kies twee blokjes (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Getallenmuurtje DOEL oefenen van keersommen; kennismaken met keersommen met meer dan twee getallen; leren welke keersommen bij eenzelfde uitkomst horen; bewust worden dat de volgorde van de getallen

Nadere informatie

Aortaklepinsufficiëntie

Aortaklepinsufficiëntie Hartcentrum Aortaklepinsufficiëntie Patiëntenfolder aandoeningen Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 De werking van een gezond hart... 3 Wat doet het hart?... 3 Hoe zit het hart in elkaar?... 3 De bloedsomloop...

Nadere informatie

1) Wat is het verschil tussen de grote en kleine bloedsomloop? 2) Tot welke bloedsomloop behoren je hersenen?

1) Wat is het verschil tussen de grote en kleine bloedsomloop? 2) Tot welke bloedsomloop behoren je hersenen? Computeropdracht Bloedsomloop Basisstof 2, 3 en 5 Ga naar biologiepagina.nl > Havo 5 > Bloedsomloop > PC- les > computerles 1 Bekijk de animaties zorgvuldig en maak de opdrachten in de opgegeven volgorde,

Nadere informatie

Plant in de klas Instructieblad leerkracht Groep 6/7/8

Plant in de klas Instructieblad leerkracht Groep 6/7/8 Plant in de klas Instructieblad leerkracht Groep 6/7/8 Colofon Titel: Plant in de klas - Instructieblad leerkracht, groep 6/7/8 Auteurs: Nienke van den Berg Hilde Spitters (NIGZ) Redacteuren: John Luteijs

Nadere informatie

LES: Toverboek 2. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Tover een getal (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Toverboek 2. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Tover een getal (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Toverboek 2 DOEL oefenen van keersommen en combinatie met optellen en aftrekken; inzicht ontwikkelen in het gebruiken van getallen en bewerkingen om een bepaalde uitkomst te krijgen. BENODIGDHEDEN

Nadere informatie

LES: Waslijn. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Stapjes maken (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Waslijn. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Stapjes maken (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Waslijn DOEL oefenen van tellen in stappen; bewust worden van het patroon in de getallen van de tafel van 5 (alle getallen eindigen op 5 of 0), de tafel van 10 (alle getallen eindigen op 0), en de

Nadere informatie

Lesideeën beroepenkaarten WERKEND NEDERLANDS

Lesideeën beroepenkaarten WERKEND NEDERLANDS Lesideeën beroepenkaarten WERKEND NEDERLANDS Lesidee: Wat is weg? Speel dit spel met een klein groepje. Leg steeds vijf tot acht kaarten open op tafel. Geef de cursisten even de tijd om alle foto s in

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo

Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo Bespreek met vakdocenten mogelijkheden om leerlingen in de vaklessen feedback over zichzelf te laten vergaren. Deel Vaardigheid:

Nadere informatie

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 7 en 8

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 7 en 8 Verwonderen Groep 7 en 8 Leerdoel De kinderen: - Verwonderen zich over voedsel. - Denken na over smaak. - Ze leren de hoofdsmaken en zintuigen (opnieuw) kennen en ervaren. - Ontdekken wat de rol is van

Nadere informatie

Bijlage 1. Beste ouders/verzorgers van de leerlingen van groep 3/4,

Bijlage 1. Beste ouders/verzorgers van de leerlingen van groep 3/4, Bijlage 1 Brief aan de ouders Beste ouders/verzorgers van de leerlingen van groep 3/4, De komende periode gaan wij aan de slag met het thema feesten. We bespreken allerlei feestelijke momenten in het jaar

Nadere informatie

Samenvatting. Functie: zuurstof en voedingsstoffen afgeven aan de cellen, en koolstofdioxide en andere afvalstoffen opnemen in het bloed.

Samenvatting. Functie: zuurstof en voedingsstoffen afgeven aan de cellen, en koolstofdioxide en andere afvalstoffen opnemen in het bloed. SAMENVATTING Samenvatting doelstelling 1 Je moet de bestanddelen van bloed kunnen noemen met hun kenmerken en functies. Bloed bestaat uit bloedplasma (± 55%) en uit bloedcellen en bloedplaatjes (± 45%).

Nadere informatie

LESBRIEF LES 2 DE THT-LES SAMENVATTING LES 2 BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN WERKVORMEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD VOORBEREIDING

LESBRIEF LES 2 DE THT-LES SAMENVATTING LES 2 BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN WERKVORMEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD VOORBEREIDING SAMENVATTING In deze les wordt het onderwerp uitgediept en komen de leerlingen meer te weten over de verschillende redenen van verspilling. Eén reden van wordt uitgediept, namelijk de manier waarop de

Nadere informatie

Wie ben jij? HANDLEIDING

Wie ben jij? HANDLEIDING HANDLEIDING Wie ben jij? Korte omschrijving lesactiviteit Iedereen legt vijf vingers op tafel. Om de beurt vertel je iets over jezelf, waarvan je denkt dat het uniek is. Als het inderdaad uniek is, dan

Nadere informatie

Toelatingsexamens en Ondersteunend Onderwijs

Toelatingsexamens en Ondersteunend Onderwijs Toelatingsexamens en Ondersteunend Onderwijs VOORBLAD EXAMENOPGAVE Toetsdatum: Vakcode: BIO Vak: Biologie voorbeeldexamen Tijdsduur: 2 uur en 30 minuten - De volgende hulpmiddelen zijn toegestaan bij het

Nadere informatie

Het hart. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Het hart. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Bougie 15 january 2012 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/35172 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs

Nadere informatie

Reader bij de workshop Ons lichaam binnenstebuiten

Reader bij de workshop Ons lichaam binnenstebuiten Reader bij de workshop Ons lichaam binnenstebuiten Conferentie Binnenste Buiten, op expeditie in de klas 23 november 2012 Door: Kim Veenman, 2012 0 WOORD VOORAF Voor je ligt de reader behorende bij de

Nadere informatie

WA A NZINNIGE BOEK OVER JE LICHA AM

WA A NZINNIGE BOEK OVER JE LICHA AM Het WA A NZINNIGE BOEK OVER JE LICHA AM 99% NONSENS 100% HUMOR ANDY GRIFFITHS TERRY DENTON en Vertaald door EDWARD VAN DE VENDEL INHOUD over de auteurs 8 Inleiding 9 Je lichaam: een korte wegwijzer 10

Nadere informatie

Hart en vaatziekten vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Hart en vaatziekten vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 23 December 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/63348 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

Hartcentrum. Hartklepaandoeningen. Patiëntenfolder aandoeningen

Hartcentrum. Hartklepaandoeningen. Patiëntenfolder aandoeningen Hartcentrum Hartklepaandoeningen Patiëntenfolder aandoeningen Inhoudsopgave De werking van een gezond hart... 3 Wat doet het hart?... 3 Hoe zit het hart in elkaar?... 3 De bloedsomloop... 4 Het hartritme...

Nadere informatie

Maximale inspanningstest

Maximale inspanningstest Maximale inspanningstest Je komt bij ons in het ziekenhuis voor een test. Die test heet maximale inspanningstest. Het is een onderzoek waarbij de dokter onderzoekt: Hoe jouw conditie is. Hoe je longen,

Nadere informatie

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 R.K. Basisschool De Vlinder RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 GOEDE STUDIEGEWOONTEN Bij goed studeren (leren) of huiswerk maken

Nadere informatie

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Groep 7 & 8 Team van maximaal 4 leerlingen Leerling materiaal TECHNIEK TOERNOOI hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Verdeel de rollen Je werkt in een groepje van vier leerlingen. Iedereen in je groepje

Nadere informatie

LES: Vallende sommen. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad "Groter of kleiner" (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Vallende sommen. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Groter of kleiner (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Vallende sommen DOEL oefenen van het snel berekenen of schatten van de uitkomst van keersommen; bewust worden dat keersommen met grotere getallen een groter getal als uitkomst hebben; bewust worden

Nadere informatie

A. de hersenen en het ruggenmerg B. het hersenvlies en de hersenstam C. het cerebrospinaal vocht en de gevoelszenuwen D. de klieren en de lymfevaten

A. de hersenen en het ruggenmerg B. het hersenvlies en de hersenstam C. het cerebrospinaal vocht en de gevoelszenuwen D. de klieren en de lymfevaten Hoofdstuk 1 Meerkeuzevraag 1.1 Meerkeuzevraag 1.2 Meerkeuzevraag 1.3 Meerkeuzevraag 1.4 Meerkeuzevraag 1.5 Meerkeuzevraag 1.6 Meerkeuzevraag 1.7 Waar ligt de lever in de buikholte? A. Boven rechts B. Boven

Nadere informatie

LES: Getallenfabriek 2

LES: Getallenfabriek 2 LES: Getallenfabriek 2 DOEL oefenen van keersommen in combinatie met optellen, aftrekken en delen; inzicht ontwikkelen in het gebruiken van getallen en bewerkingen om een bepaalde uitkomst te krijgen.

Nadere informatie

basisoefeningen workshops Alphons Laudyschool, fase 1

basisoefeningen workshops Alphons Laudyschool, fase 1 basisoefeningen workshops Alphons Laudyschool, fase INTRODUCTIE OEFENINGEN stoelendans (alle leeeijden) *zet deelnemer in het midden en verwijder zijn stoel (of begin zelf) *deze deelnemer stelt een vraag

Nadere informatie

Thema: de mosasaurus. Handleiding en opgaven niveau A2. Opgave 1: Samen

Thema: de mosasaurus. Handleiding en opgaven niveau A2. Opgave 1: Samen Handleiding en opgaven niveau A2 Thema: de mosasaurus Benodigd materiaal - Voor alle leerlingen een exemplaar van Opgavenblad A2 (zie pagina 6) - Voor alle leerlingen drie exemplaren van Werkblad Stappenplan

Nadere informatie

Kernvraag: Hoe maken we geluid?

Kernvraag: Hoe maken we geluid? Kernvraag: Hoe maken we geluid? Naam leerling: Groep: http://www.cma-science.nl Activiteit 1 Geluid voelen Je kunt ook zelf geluid maken. Probeer maar. Houd je vingers tegen je keel als je neuriet. Wat

Nadere informatie

Lesvoorbereiding. Biol voor jou 2,leerboek, en werkboek Cd-rom Bio voor jou 2. Bordschema. Student leraar secundair onderwijs groep 1

Lesvoorbereiding. Biol voor jou 2,leerboek, en werkboek Cd-rom Bio voor jou 2. Bordschema. Student leraar secundair onderwijs groep 1 Lesvoorbereiding Student leraar secundair onderwijs groep 1 Naam Eeckhout Andreas Cluster Bio-Fys-Aa-Ch Groep PDT 2/3 oso Academiejaar 2006-2007 Campus Kattenberg Kattenberg 9, B-9000 Gent Tel. (09) 269

Nadere informatie

SO Biologie T3: De bloedsomloop

SO Biologie T3: De bloedsomloop Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Ivis Cambungo 24 June 2014 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/48743 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Boezemfibrilleren. De bouw en werking van het hart

Boezemfibrilleren. De bouw en werking van het hart Boezemfibrilleren Boezemfibrilleren is een stoornis in het hartritme. Uw hartslag wordt onregelmatig. U kúnt dit voelen, maar dat hoeft niet. Van alle mensen met boezemfibrilleren voelt ongeveer 10 tot

Nadere informatie

Wat is Kraak kracht? Kraak kracht

Wat is Kraak kracht? Kraak kracht Wat is? Met de kaarten van Kraak Kracht evalueert u Kraak de Klas. U gaat door middel van de vragen die op de kaarten staan in gesprek met de leerlingen over de vaardigheden die ze hebben gebruikt. U kunt

Nadere informatie

Werkblad. LES 9: Ouders. www.gavoorgezond.nl GROEP 1-2. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen.

Werkblad. LES 9: Ouders. www.gavoorgezond.nl GROEP 1-2. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen. Werkblad GROEP 1-2 Bijlage 1 Rood actief inspannen/ sporten Oranje middelmatig inspannen Rust Werkblad GROEP 1-2, vervolg Bijlage 2 Dagen van de week Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag

Nadere informatie

Presentaties: presenteer jezelf met PowerPoint

Presentaties: presenteer jezelf met PowerPoint Werkblad 13C Presentaties: presenteer jezelf met PowerPoint Leerjaar 1 Presentaties maken Presentaties algemeen Stappenplan: wat gaan we deze week doen? Praten over presentaties en presenteren Een PowerPoint-presentatie

Nadere informatie

6.9. Werkstuk door E woorden 25 juni keer beoordeeld. Biologie voor jou. Inhoudsopgave

6.9. Werkstuk door E woorden 25 juni keer beoordeeld. Biologie voor jou. Inhoudsopgave Werkstuk door E. 1687 woorden 25 juni 2006 6.9 23 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Inhoudsopgave Het Bloed De Bloedsomloop De bloedvaten Uitscheiding De Hartslag Weefselvloeistof

Nadere informatie

Van cel tot organisme vmbo-b12. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/62357

Van cel tot organisme vmbo-b12. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/62357 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 09 juni 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/62357 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Bloed

Werkstuk Biologie Bloed Werkstuk Biologie Bloed Werkstuk door een scholier 3060 woorden 10 april 2007 7,4 54 keer beoordeeld Vak Biologie Inleiding Het was een beetje moeilijk om een onderwerp te kiezen, maar het is gelukt: mijn

Nadere informatie

Van cel tot organisme hv12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/62551

Van cel tot organisme hv12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/62551 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 25 oktober 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/62551 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

longfunctietest patiënteninformatie Waarom dit onderzoek? Het onderzoek

longfunctietest patiënteninformatie Waarom dit onderzoek? Het onderzoek patiënteninformatie longfunctietest Omdat u longen (tijdelijk) niet goed werken, krijgt u binnenkort een onderzoek van uw longfunctie. Welke soorten onderzoeken zijn er? En wanneer krijgt u de uitslag?

Nadere informatie

6.5. Opdracht 1. Opdracht 2. Opdracht 4. Boekverslag door K woorden 10 mei keer beoordeeld. Basisstof 1

6.5. Opdracht 1. Opdracht 2. Opdracht 4. Boekverslag door K woorden 10 mei keer beoordeeld. Basisstof 1 Boekverslag door K. 1704 woorden 10 mei 2005 6.5 317 keer beoordeeld Vak Biologie Basisstof 1 Opdracht 1 1) Bloedplasma bestaat uit 90% water, opgeloste stoffen als zouten, zuurstof, voedingsstoffen, koolstofdioxide,

Nadere informatie

Fig. 0. 1 De Leefstijlacademie

Fig. 0. 1 De Leefstijlacademie Inleiding Wat goed dat je hebt doorgezet naar de volgende cursus! Je wilt dus nog meer te weten komen over hoe je lichaam precies in elkaar zit en hoe het werkt! En dat precies is wat je in deze cursus

Nadere informatie

Toets. Zorgvrager begeleiden een leven lang. Naam: Groep: Datum: Cijfer:

Toets. Zorgvrager begeleiden een leven lang. Naam: Groep: Datum: Cijfer: Toets Zorgvrager begeleiden een leven lang Naam: Groep: Datum: Cijfer: Toets Overgangskatern Groeien Max aantal punten: 101 2 uur Vraag 1: Het menselijk lichaam Noem drie orgaansystemen met de bijbehorende

Nadere informatie

LES: Wie van de drie? 2

LES: Wie van de drie? 2 LES: Wie van de drie? 2 DOEL getallen herkennen uit de tafels van 2 t/m 9; oefenen van de tafels; bewust worden van de patronen in bepaalde tafels (bijv. tafels van even getallen hebben allemaal even uitkomsten,

Nadere informatie

Hart anatomie en fysiologie

Hart anatomie en fysiologie Hart anatomie en fysiologie Anatomie van het hart Het hart is omgeven door een effen vlies, het hartzakje of pericard(3). Het hart ligt in de borstholte, tussen de longen (1), bijna in het midden met de

Nadere informatie

vwo bloed en bloedsomloop 2010

vwo bloed en bloedsomloop 2010 vwo bloed en bloedsomloop 2010 Integratie In de afbeelding is schematisch de regulatie van een aantal animale en vegetatieve functies bij de mens weergegeven. Al deze functies spelen een rol bij het constant

Nadere informatie

LES: Groepjes maken AFBEELDING SPELLETJE

LES: Groepjes maken AFBEELDING SPELLETJE LES: Groepjes maken DOEL strategieën ontwikkelen voor het bepalen van het aantal objecten in een rechthoekig groepje (bijv. herhaald optellen per rij, verdubbelen, een keersom maken); bewust worden dat

Nadere informatie

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen?

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? Noteer ook 2 reservekeuzen: 1. 2. 1. Wat weet je al van dit beroep? Schrijf het

Nadere informatie

VWO HENRY N. HASSENKHAN SCHOLENGEMEENSCHAP LELYDORP [HHS-SGL] ARTHUR A. HOOGENDOORN ATHENEUM - VRIJE ATHENEUM - AAHA

VWO HENRY N. HASSENKHAN SCHOLENGEMEENSCHAP LELYDORP [HHS-SGL] ARTHUR A. HOOGENDOORN ATHENEUM - VRIJE ATHENEUM - AAHA Thema: Transport VWO HENRY N. HASSENKHAN SCHOLENGEMEENSCHAP LELYDORP [HHS-SGL] ARTHUR A. HOOGENDOORN ATHENEUM - VRIJE ATHENEUM - AAHA Docent: A. Sewsahai Doelstellingen De student moet 5V: blz. 215 t/m

Nadere informatie

Spelregels voor de plas training thuis

Spelregels voor de plas training thuis 00 Spelregels voor de plas training thuis Ploeppoli poli Kindergeneeskunde route 49 1 De plasfabriek Je blaas zit onder in de buik. In je blaas word je plas bewaard. Je nieren maken plas. Als je je handen

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 1 Inhoud Voorbereidende les Afsluitende les Aanvullend materiaal bij deze lessen staat op de website: Introductiefilmpje PowerPoint presentatie Werkbladen 2 Voorbereidende

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Onderbouw (groep 3)

Lesvoorbereiding Onderbouw (groep 3) Lesvoorbereiding Onderbouw (groep 3) Zakelijke gegevens naam student: Anouk Bluemink stageschool: RKS De Leer Hengelo (gld) Iselinge klas: VR2B mentri: Ria Menting datum: 03-10-2013 aantal leerlingen:

Nadere informatie

slagaders haarvaten aders uitzonderingen Bevat kleppen - - X Aorta, longslagader Gespierde dikke wand

slagaders haarvaten aders uitzonderingen Bevat kleppen - - X Aorta, longslagader Gespierde dikke wand Paragraaf 4.1 en 4.2 Neem de volgende begrippen over in je schrift en geef een omschrijving ader Bloedvat waarin bloed richting het hart stroomt slagader Bloedvat waarin het bloed van het hart afstroomt

Nadere informatie

LES: Groepjes maken 2

LES: Groepjes maken 2 LES: Groepjes maken 2 DOEL strategieën ontwikkelen voor het bepalen van het aantal objecten in een rechthoekig groepje (bijv. herhaald optellen per rij, verdubbelen, een keersom maken); verband leggen

Nadere informatie

LES: Snelle sommen 2. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Snelle stappen (zie p. 5) potlood, 2 verschillende kleurpotloden, gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Snelle sommen 2. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Snelle stappen (zie p. 5) potlood, 2 verschillende kleurpotloden, gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Snelle sommen 2 DOEL oefenen van het snel uitrekenen van keersommen die worden weergegeven door een aantal muntjes van gelijke waarde; bewust worden dat strategieën kunnen helpen om keersommen snel

Nadere informatie

LES: Post. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Postzegels (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Post. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Postzegels (zie p. 5) potlood en gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Post DOEL bewust worden dat bij een aantal postzegels met dezelfde waarde een keersom hoort; oefenen van keersommen; bewust worden dat gerelateerde keersommen gebruikt kunnen worden bij het uitrekenen

Nadere informatie

Tako Tsubo cardiomyopathie Bij hevige emotionele stress

Tako Tsubo cardiomyopathie Bij hevige emotionele stress Tako Tsubo cardiomyopathie Bij hevige emotionele stress Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent opgenomen op de afdeling Hartbewaking (CCU) van ons ziekenhuis,

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Leerdoel: De leerlingen oefenen met herkennen van symmetrie van verschillende vormen.

Leerdoel: De leerlingen oefenen met herkennen van symmetrie van verschillende vormen. Meetkunde Symmetrie Leerjaar 5 Tijdsduur: Voorbereiding: 10 minuten Uitvoering: 15 minuten Leerdoel: De leerlingen oefenen met herkennen van symmetrie van verschillende vormen. Benodigdheden: Kopieerblad

Nadere informatie

LES: Vallende sommen 3

LES: Vallende sommen 3 LES: Vallende sommen 3 DOEL snel kunnen schatten van de uitkomst van deelsommen, door het toepassen van strategieën; inzien dat deelsommen met kleine deler grotere uitkomsten hebben, en deelsommen met

Nadere informatie

LES: Eerlijk verdelen

LES: Eerlijk verdelen LES: Eerlijk verdelen DOEL oefenen van delen; bewust worden dat een hoeveelheid meerdere delers kan hebben; inzicht ontwikkelen in de verbanden tussen keersommen (bijv. 3 x 8 = 6 x 4); inzicht ontwikkelen

Nadere informatie

LES: Vergroting. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Hoe vaak past het? (zie p. 5) rood kleurpotlood en gum AFBEELDING SPELLETJE

LES: Vergroting. BENODIGDHEDEN Per leerling werkblad Hoe vaak past het? (zie p. 5) rood kleurpotlood en gum AFBEELDING SPELLETJE LES: Vergroting DOEL oefenen van het toepassen van sommen in een rechthoekstructuur (bijv. vier rijen met elk vier kleine foto's); een eerste verkenning van het berekenen van oppervlakte met lengte breedte

Nadere informatie

Tijd. 10 min. 55 minuten

Tijd. 10 min. 55 minuten Tijd GROEP 5-6 50 55 minuten 1, 23, 32, 44, 45 en 51 De leerling: weet hoe dag en nacht ontstaan weet dat de tijd niet overal op de wereld hetzelfde is weet met welke instrumenten je tijd kunt meten kent

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Vrijdag 2 oktober 2015 Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Inhoud: De leerlingen weten wat het onderwerp en de hoofdgedachte van een artikel is. De leerlingen kunnen de hoofd- en bijzaken uit een tekst

Nadere informatie

Hoe dieren wonen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/54785

Hoe dieren wonen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/54785 Auteur DigilessenPO Laatst gewijzigd 03 September 2015 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/54785 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Sta in je recht. Lessen over (kinder)rechten voor PO

Sta in je recht. Lessen over (kinder)rechten voor PO Sta in je recht Lessen over (kinder)rechten voor Speed-date Wij hebben een rechtsysteem waar iedereen zich aan moet houden. Maar welke rechten zijn dat dan? Welke ken je en welke rechten lijken jou vanzelfsprekend?

Nadere informatie

Bewegen en Gezondheid

Bewegen en Gezondheid Bewegen en Gezondheid Fit zijn en fit blijven Iedereen wil gezond en fit zijn. Om fit te blijven kun je bijvoorbeeld sporten, niet roken, voldoende rust nemen en gezond eten. Al die zaken horen bij een

Nadere informatie

Lesbeschrijving. Projectintroductie les 1

Lesbeschrijving. Projectintroductie les 1 Lesbeschrijving Projectintroductie les 1 Doel: De leerlingen ontdekken wat zij al weten over de Schelde. Ook ontdekken ze dat er soms andere belangen liggen vanuit deze thema s Lesduur: 50 minuten Vak(ken):

Nadere informatie

Onderzoek van je bloedvaten: duplex onderzoek

Onderzoek van je bloedvaten: duplex onderzoek Onderzoek van je bloedvaten: duplex onderzoek Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 Onderzoek van je bloedvaten: Duplex

Nadere informatie

LEERWERKBOEK BIOLOGIE VOOR JOU BIOLOGIE VOOR DE ONDERBOUW VMBO-BK

LEERWERKBOEK BIOLOGIE VOOR JOU BIOLOGIE VOOR DE ONDERBOUW VMBO-BK 2a LEERWERKBOEK BIOLOGIE VOOR JOU BIOLOGIE VOOR DE ONDERBOUW VMBO-BK 2a LEERWERKBOEK BIOLOGIE VOOR JOU BIOLOGIE VOOR DE ONDERBOUW VMBO-BK AUTEURS GERARD SMITS BEN WAAS ARTEUNIS BOS ONNO KALVERDA ZESDE

Nadere informatie

LESBRIEF LES 2 DE THT-LES SAMENVATTING VOORBEREIDING BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN LEGENDA. Het waarom van voedselverspilling

LESBRIEF LES 2 DE THT-LES SAMENVATTING VOORBEREIDING BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN LEGENDA. Het waarom van voedselverspilling Het waarom van voedselverspilling SAMENVATTING In deze les wordt het onderwerp voedselverspilling uitgediept en komen de leerlingen meer te weten over de verschillende redenen van verspilling. Eén reden

Nadere informatie