Aqua Vré Mei Datum: 11 mei 2010 De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: Zaal open uur Aanvang 19.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aqua Vré Mei Datum: 11 mei 2010 De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: Zaal open uur Aanvang 19."

Transcriptie

1 Aqua Vré Mei mei e jaargang nummer 3 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 11 mei 2010 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: Zaal open uur Aanvang uur AGENDA 1. Opening door de voorzitter 2. Mededelingen en ingekomen stukken 3. Lezing licht en fotosynthese in het aquarium door de heer D. Poelemeijer 4. Pauze met verloting 5. Vervolg lezing 6. Rondvraag 7. Sluiting Licht en fotosynthese in het aquarium De Lezing begint met de dia zon grootste fusiereactor.. en de uitleg wat er in de kern van de zon plaatsvindt. Daarna wordt er onder licht wordt verstaan. Ons menselijk ook (netvlies) is op een deel van het uitgestraalde licht afgestemd. Licht bestaat uit verschillende golflengten. Licht door prisma geleid vertoont spectrale kleurverdeling van de verschillende golflengten (zie regenboog). Spectrale kleuren lopen van 380 nm tot 780 nm. Ultraviolet-C ( nm);uv-b ( nm); UV-A ( nm) Relatieve spectrale energieverdeling; niet alle golflengten in gelijke mate aanwezig. Energieverdeling niet constant afhankelijk van weer en tijd van de dag (zonsopgang en ondergang) lichtrood (warm); overdag blauw (koel). Kleurtemperatuur Kelvin K. Hoe warmer hoe lager K.

2 Aqua Vré Mei Tropen variatie van 2500 K 9000K. Echter zeer korte schemering. Lichtsnelheid tropen is 500 m/sec. Reflectie en absorptie Objecten reflecteren in kleuren van het aangeboden licht. Objecten absorberen lichtenergie; wordt meestal omgezet in warmte (zwarte auto absorbeert vrijwel alle lichtenergie) Sneeuw weerkaatst het niet geabsorbeerde licht. Denk aan Alpengluchen. Men kan ook kunstmatig witlicht maken door drie primaire kleuren rood, groen en violet (blauw) in bepaalde verhouding te mengen. Daarna wordt aandacht besteed aan het begrip fotosynthese, alles steeds in het licht bezien van vivaria. Voorts de benodigde verlichtingsduur voor fotosynthese en het absorptie maximum. Ruim aandacht wordt besteed aan oxidatie, reductie, zomede de bruto chemische reactie voor fotosynthese. Aansluitend worden de verschillende verlichtingsmogelijkheden belicht zomede de ontwikkeling van de hedendaagse TL s. Dus bruikbare TL s, verlichtingsduur, lumen, kleurtemperatuur (K) van de verschillende verlichtingsbronnen. Ook wordt aandacht besteed aan het meten van de verlichtingssterkte d.m.v. een luxmeter waarbij rekening wordt gehouden met de zogenaamde verliesfactor. Vanzelfsprekend komt de Ra-waarde (kleurweergave-index) ter sprake. Ten slotte de alternatieve verlichtingsmogelijkheden waaronder de LED. Alles afgewisseld met zoveel mogelijk praktijkvoorbeelden. Na de pauze wordt een film over het regenwoud in Zuid-Azie vertoond. De oorspronkelijke titel is Battle for the Light uit de serie Ecuador. De film sluit goed aan op het deel voor de pauze. Verslag verenigingsavond 13 april 2010 Komt van Martin. Sorry was niet op tijd binnen bij de redactie!!

3 Aqua Vré Mei Jaarprogramma 2010 dinsdag 11 mei 2010, lezing licht en fotosynthese door de heer D. Poelemeijer dinsdag 8 juni 2009, barbecue dinsdag 14 september 2010, lezing door de heer W.L. Postma zaterdag 9 oktober 2010, huiskeuring door de heer Custers dinsdag 12 oktober 2010, lezing over killievissen door de heer Briene dinsdag 9 november 2010, nog nader in te vullen dinsdag 14 december 2010, uitslag huiskeuring door de heer H. Custers dinsdag 11 januari 2011, nog nader in te vullen dinsdag 8 februari 2011, Algemene ledenvergadering Website Aqua-Vré Alle informatie die in het maandelijks in het boekje is te vinden, en meer, is te vinden op de informatieve website van Aqua-Vré, Naast veel informatie zijn er diverse links naar hobbygerelateerde sites te vinden. Dus aan te raden voor alle leden van Aqua-Vré en niet leden. Oud Papier Beste leden, Ook op de avond in mei is het weer mogelijk om oud papier mee te nemen en hiermee onze vereniging te steunen. Zoals gebruikelijk zal de aanhanger aanwezig zijn. Op voorgaande verenigingsavonden was het oud papier een succes! De aanhanger zat helemaal vol. Moeite met het uitladen van het papier? Vraag even om hulp en uw auto wordt met een aantal mensen even geleegd. Alle beetjes helpen!

4 Aqua Vré Mei Hulp gevraagd voor ophalen oud papier Aqua Vré haalt in Ede oud papier op. De opbrengst van het oud papier is voor de vereniging erg belangrijk. Er zijn nog steeds mensen nodig die mee willen helpen met het inzamelen van het oud papier. Mensen die mee willen helpen kunnen zich opgeven bij iemand van het bestuur. Vervolg van het vorige boekje: C. Slang- of bandvorm De tot deze groep behorende vissen, waarbij het gehele lichaam aan de zwembeweging deelneemt, zijn meestal bewoners van zeer rustige wateren, waar ze graag dichtbij of op de bodem leven. Als bekende voorbeelden zijn te noemen de paling (Anguilla anguilla, fig. 3c), de prikken of rond bekken, de puitaalties (Zoarees viviparus), de modderkruipers, de typische harings-koning (Regalecus glesne) en tenslotte een verscheidenheid van op grote diepte in de oceanen levende diepzeevissen (o.a. Gastrostomus bairdi). Bij deze voorbeelden voert het gehele lichaam slangachtige bewegingen uit, waarvan de golven steeds in het horizontale vlak liggen.

5 Aqua Vré Mei D. Uitzonderlijke lichaamsvormen Er zijn tal van voorbeelden bekent onder de vissen, die men in geen van de drie behandelde groepen kon rangschikken. Voor hen stelde men een vierde groep op en bracht er een bonte verscheidenheid van zee- en zoetwatervissen in onder. Het is onmogelijk hier ook maar bij benadering volledig te zijn; wij moeten ons tot enkele typische voorbeelden beperken, doch komen elders nader hierop terug. Bodemvissen. De roggen (Rajidae, fig. 3d) hebben zich aangepast aan een bodemleven. De romp is sterk dorsoventraal afgeplat. De gedaante wordt nog verbreed, doordat de borstvinnen sterk zijn uitgegroeid en zich langs de gehele romp uitstrekken. De staart van de roggen is niet meer dan een langgerekt, dun aanhangsel. Roggen zwemmen door golvende bewegingen met de borstvinnen uit te voeren, waarbij dus de wervelkolom geen bewegingen maakt. De platvissen hebben zich eveneens aan het bodem leven aangepast, doch zij komen met een van de zijkanten op en in het zand 1e liggen. De langgerekte vinnen, die we bij de platvissen langs het lichaam, boven en onder de kop aantreffen, zijn resp. de rug- en aarsvin. Zij zwemmen door golvende bewegingen met het gehele lichaam uit te voeren, loodrecht op het horizontale vlak. In werkelijkheid wijkt deze vis dus in zwembeweging niet af van de andere vissen. Een derde type bodemvis is de zeeduivel (Lophius piscatorius, fig. 4), de bewoner van de kustzeeën van Europa, Afrika en Noord-Amerika. Zeeduivels zwemmen weinig en tussen wieren en stenen wachten ze rustig een nader komend prooidier af Het geweldig ontwikkelde kopgedeelte met de kolossale bek steekt sterk af tegen het smalle staartgedeelte.

6 Schijfvormige vissen Aqua Vré Mei Onder de sterk zijdelings afgeplatte vissen komen er verscheidene voor, die, anders dan de platvissen, gewoon rechtop zwemmend leven. Het spreekt vanzelf, dat de lichaamsvorm hen dwingt in rustig water te blijven. Het zijn geen snelle zwemmers en in verhouding tot het lichaam is de staart slecht ontwikkeld. Wel stelt deze lichaamsvorm hen in staat handig te manoeuvreren tussen de hindernissen in hun woongebied. Zij leven of tussen de planten aan de oevers, of in de rustige kreken van koraalriffen en oerwouden. Typische voorbeelden zijn de Maanvissen (Pterophyllum spec.) uit het Amazonegebied en Scatophagus argus van de Aziatische riviermond- en kustgebieden. Ook onder de koraalvissen vinden we tal van schijfvormige, de koningsvis (Acanthochaetodon annu/aris) en andere. Wonderlijke visvormen Naast beide genoemde bijzondere visvormen komen bij de riffen ook nog voor de koffervissen (Ostracion, fig. 5) met hun door pantsering hoekige lichaamsvorm, en de kogel- of egelvissen (Diodon, Tetrodon e.a., fig. 6), die het vermogen hebben, zich door opname van lucht of water sterk op te blazen tot bolvormige, vaak gevaarlijk gestekelde lichamen. Weer geheel andere lichaamsvormen vinden we bij enkele wierveldbewoners.

7 Aqua Vré Mei In de wiervelden langs onze kust leven dunne, lange, van een huidpantsering voorziene zeenaalden meer zuidelijk, doch vrij zeldzaam ook bij ons, komen de typische, eveneens gepantserde zeepaardjes (Hippocampus spec.fig. 18) en in tropische wateren de verwante Phyllopteryx voor. De twee laatst genoemde vissen, leden van de familie Syngnathidae, bewegen zich rechtop door het water. Een staartvin ontbreekt of is slechts zwak ontwikkeld. De voortbeweging komt tot stand door golfbewegingen met de rugvin. Dit is een wijze van voortbeweging, die we onder de vissen, geplaatst in groep D, vissen met als regel zwak ontwikkelde staarten, meer opmerken Koidream (Disclaimer) Activiteitenkalender: 13 t/m 16 mei Aquarium-Terrariumshow Neeroeteren-Maaseik (B) 6 juni Jaarmarkt Daphnia Boxtel 6 juni Ter events Houten 18 t/m 25 juni NBAT natuurstudieweek 2010 Zuid Limburg 4 juli Limbeurs Houthalen-Helchtern (B) 19 september Ter events Zwolle 12 december Ter events Houten Bron: Mocht uzelf nog een activiteit weten die nog niet in dit clubblaadje voorkomt, dan kunt u dat doorgeven aan de redactie.

8 Aqua Vré Mei Bekende vissen voor de siervijver Met het voorjaar weer voor de deur krijgen we ook weer meer aandacht voor het vijvergebeuren. Deze en volgende maand bespreken we enkele vissen, die geschikt zijn om in een vijver onder te brengen. Het zijn alle niet-karperachtigen en afstammelingen van de gewone goudvis, maar die de nadelige eigenschappen daarvan niet meer hebben. Bittervoorn (Rhodeus sericus) Dit is een 6 tot 9 cm groot visje, dat het goed doet in de moerasvijver. Bittervoorns behoren tot de karperachtigen en kunnen in groepjes van 5-6 stuks worden gehouden. De Europese soort is beschermd en mag niet worden verhandeld. Het Chinese bittervoorntje wordt in Hong Kong massaal nagekweekt. In het leven van een bittervoorn is een zwanen- of zoetwatermossel onmisbaar. In het voorjaar ontwikkelt het wijfje een lange legbuis. In deze tijd is het mannetje al op zoek naar een geschikte mossel. Net zoals bij de stekelbaarsjes ondergaat het mannetje tijdens de paringsperiode een kleurverandering. De vinnen worden rood en de buik krijgt een gele kleur, terwijl op de kop witte knobbeltjes te voorschijn komen. Het wijfje gaat via de legbuis de eicellen loslaten in de adem-opening van de mossel. Het mannetje gaat direct daarna zijn zaadcellen afzetten in de buurt van diezelfde mossel, juist bij de mond-opening. Deze zaadcellen worden dan automatisch naar binnen gezogen. De mossel gaat nu voor de bevruchting zorgen. In de daarop volgende weken zullen de eitjes geen last hebben van zuurstofgebrek of andere vijverbewoners. Bij het verlaten van de mossel kunnen de jonge bittervoorns al zeer goed zwemmen. Blauwe sluierstaart (Oranda calico) Deze sluierstaart, die tot 20 cm groot wordt, is een variëteit van de blauwe Shubunkin en behoort tot de familie van de goudvissen.

9 Aqua Vré Mei Hij is samengesteld uit de kleuren blauw, zwart, rood en doorschijnend satijnwit. Hij is donkerder dan de Red Cap of de rode Oranda. De blauwe sluierstaart is een siervijvervis. Blauwe winde (Leuciscus) Blauwe windes zijn slanke, gestroomlijnde koud watervissen, die al snel een lengte van centimeter kunnen bereiken. Ze zwemmen in scholen en moeten daarom met minstens 5 exemplaren worden gehouden. Ze zijn zeer snel wendbaar, waardoor ze zelden ten prooi vallen aan katten en reigers. Ze zwemmen altijd boven in de vijver. Zelfs bij donker en koud weer zijn ze nog vrij actief. Ze eisen wel zuurstofrijk water. De blauwe winde is blauw gekleurd en aan de buikzijde grijskleurig. Ze zijn goed winterhard. Ze eten graag insecten, muggenlarven, muggen en wormen. Ze schrikken er niet voor terug om tot 30 centimeter uit het water te springen om hun prooi te vangen. Dit gebeurt vaak bij avond en windstil weer. Het plaatsen van een lichtbol op het water zorgt voor een echte springshow, omdat hier muggen naar toe komen, de lekkernij van blauwe windes. Ze zijn, net als de goudwinde, echter nogal schuw en schuchter. Ze zijn goedkoop en het zijn heel gemakkelijke vissen. Ze hebben wel één nadeel: ze kunnen slecht tegen medicatie. Hou hiermede dus rekening bij ziektebehandeling als je vijver is bevolkt met blauwe windes. Elrits Elritsen zijn een beetje de dwergvormen van onze goudwindes. Ze worden maximaal 8 centimeter groot. Het visje wordt wel niet echt oud, drie jaar, maar het kweekt wel ontzettend goed, zodat er altijd genoeg aanwezig zullen zijn. Soms zelfs te veel en dan moeten we maatregelen nemen. Een zonnebaars kan de oplossing bieden.

10 Aqua Vré Mei Elritsen zijn echte scholenvissen en moeten daarom met 20 tot 40 stuks in de vijver worden uitgezet. Door hun grote aantallen zijn ze geschikt voor natuurvijvers. Goudvoorn (Roselt) De goudvoorn of roselt is een voornachtige vis met donker (diep)rode rug en licht rode buik. Hij kan centimeter groot worden en doet het zowel in de moeras- als in de siervijver. De goudvoorn is volledig winterhard. Het zijn mooie vissen, die de vijver sierlijk opvullen wanneer ze in een school zwemmen. Echt een aan te raden vis! Goudwinde (Leuciscus idus) Goudwindes zijn wel de meest bekende siervissen in onze siervijver. Het zijn slanke, gestroomlijnde koud watervissen, die thuis horen in een sier- of moerasvijver. Ze hebben een afgeplatte kop en kunnen al snel een lengte van centimeter bereiken en 25 jaar oud worden. Ze zwemmen in scholen en moeten daarom met minstens 5 exemplaren worden gehouden, want anders zijn het weinig geziene, haastige vissen. Ze zijn zeer snel wendbaar door hun gestroomlijnde lichaam en krachtige, korte staart, waardoor ze zelden ten prooi vallen aan katten, reigers en parasieten. Ze zwemmen altijd boven in de vijver. Zelfs bij donker en koud weer zijn ze nog vrij actief. Ze mogen zeker niet ontbreken in de siervijver, omdat ze ook andere vissen meelokken naar de bovenste waterlagen. Ze eisen wel zuurstofrijk water. Ze houden van een spetterende fontein, waterval en stromend water. De goudwinde is oranjekleurig en an de buikzijde zilverachtig. Veelal hebben ze donker gekleurde vlekken op en rond de kop. Ze zijn goed winterhard en eten graag muggenlarven, muggen en wormen. Net als de blauwe variant kunnen ze tot wel 30 centimeter uit het water springen om hun prooi te vangen.

11 Aqua Vré Mei Als je voor een lichtbol op het water zorgt, waardoor muggen worden aangetrokken, geven ook zij bij avond en stil weer een echte springshow weg om hun favoriete lekkernij te bemachtigen. Ook zij zijn nogal schuw en schuchter. Het zijn echter goedkope en makkelijke vissen, die echter slecht tegen medicatie kunnen. Japanse Wakin Deze 10 centimeter grote siervijvervis is de gewone ordinaire Japanse goudvis. Hij komt voor in de kleuren rood of rood met wit. Het zijn aangename vissen voor beginners en hun prijs is ook lager dan die van koi. Ze worden ingedeeld in drie groepen: wakin met 2-delige, 3- delige en 4-delige staart. De witte en grijze wakin met 2-delige staart worden als minderwaardig beschouwd. Alhoewel zijn naam begint met Japan, is hij toch afkomstig uit China. Komeetstaart (Sarasa Comet ) Komeetstaarten behoren tot de goudvissen. Ze worden 10 tot 20 centimeter lang en zijn een aanwinst voor de siervijver. Het zijn slanke, smalle vissen met een enkelvoudige staartvin. Deze staart kan lang worden, waardoor de komeetstaart grote snelheden kan behalen. Ze zijn afkomstig uit Japan en stammen af van de goudvis. Ze hebben echter niet de eigenschappen van de goudvis als het op woelen en planten eten aankomt. Hij is zeer gemakkelijk te houden en winterhard. Tevens zijn deze vissen zeer beweeglijk. De komeetstaart is rood, de Sarasa-komeet is rood van kop tot staart en de onderkant is wit. De blauwe komeetstaart is een variëteit met een blauw, wisselend kleurpatroon. Uit: Ichtus Post, Zevenaar.

12 Aqua Vré Mei Voorzitter: Secretaris: Michiel Hennink Martin Kamphuis Oudlaan 62 Tuinstraat RC Wageningen 3821CT Nijkerk Tel. : Tel.: m.hennink@chello.nl martinkamphuis@hotmail.com Penningmeester: 2 e voorzitter: Kees van de Peppel Cees Adams Molenstraat 111 Reehorsterweg WL Bennekom 6717 LG Ede Tel: (0318) Tel.: (0318) k.peppel@planet.nl 2 e Secretaris: Bestuurslid en bibliothecaris: Dico Wijma Karin Nellestijn Schoonenburg 146 Koelhorst GE Ede 6714 KN Ede Tel.: (0318) Tel.: (0318) dicowijma@hotmail.com koekoek@tiscali.nl Bestuurslid: Redactie: Jan Marchal Marijke vd Wijngaard-Marchal Keucheniusstraat 35 Sadatstraat BD Veenendaal 3902 KT Veenendaal Tel.: (0318) Tel.: aquariumvis@hetnet.nl marijkemarchal2@hotmail.com Lid van Verdienste: Erelid: G.H. Veenendaal J. de Gijt Leeuweriklaan 15 Van Galenstraat BN Ede 6712 DG Ede (overleden 9 december 2009) Website:http// Bibliotheek:Op de contactavonden bij het bestuur. Moeilijkheden met uw aquarium?bij moeilijkheden met uw aquarium kunt u contact opnemen met één van de bestuursleden. Kopij voor dit boekje:als u kopij tijdig geplaatst wilt hebben moet dit voor het weekend na de ledenvergadering worden aangeleverd bij de redactie. Contributie:De contributie bedraagt 50,00 per jaar. Jeugdleden (onder de 18 jaar) 30,00 per jaar. De donateurkosten zijn minimaal 25,00 per jaar. Gironummer: t.n.v. Aqua-Vré te Ede.

Aqua Vré April 2011 1

Aqua Vré April 2011 1 Aqua Vré April 2011 1 Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vre Creatief met achterwanden! Waar? Sierviskwekerij Bert Bouwman Van Deventerstraat 8 3911 KH Rhenen Wanneer? Dinsdag 12 april 2011 Beste leden,

Nadere informatie

Aqua Vré September 2010 1

Aqua Vré September 2010 1 Aqua Vré September 2010 1 september 2010 44 e jaargang nummer 5 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 14 september 2010 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30

Nadere informatie

Jaargang 41 no 5 mei 2016

Jaargang 41 no 5 mei 2016 Koninklijk goed gekeurd bij besluit nr.109 dd 17 juni 1975 Lid Nederlandse Bond AquaTerra Jaargang 41 no 5 mei 2016 Postadres: Kalmoes 8, 1273AG Huizen 1 COLOFON Voorzitter Theo Hesp Kruin 25 1275 AZ Huizen

Nadere informatie

Aqua Vré Juni

Aqua Vré Juni Aqua Vré Juni 2010 1 juni 2010 44 e jaargang nummer 4 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 8 juni 2010 Plaats: Erf familie Teunissen Lunterseweg 51 Tel: 0318-617547 Verenigings BBQ Dinsdag 8 juni is er

Nadere informatie

Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede Tel:

Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede Tel: Aqua Vré februari 2009 blz. 1 februari 2009 42 e jaargang nummer 10 Uitnodiging jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Datum: 10 februari 2009 Plaats: Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586

Nadere informatie

Aqua Vré Februari 2012 1

Aqua Vré Februari 2012 1 Aqua Vré Februari 2012 1 februari 2012 45 e jaargang nummer 10 Uitnodiging jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Datum: 14 februari 2012 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586

Nadere informatie

Aqua Vré Maart

Aqua Vré Maart Aqua Vré Maart 2012 1 Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Vijver aanleg en onderhoud Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Wanneer? Dinsdag 13 maart 2012 Zaal open: vanaf 19:30 uur Beste

Nadere informatie

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré. Cichlasoma, opkomst en ondergang van een cichlidengeslacht

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré. Cichlasoma, opkomst en ondergang van een cichlidengeslacht Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Cichlasoma, opkomst en ondergang van een cichlidengeslacht Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Beste, Wanneer? Dinsdag 13 november 2012 Zaal open:

Nadere informatie

Aqua Vré Januari

Aqua Vré Januari Aqua Vré Januari 2012 1 Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Paludaria en Terraria Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Wanneer? Dinsdag 10 januari 2012 Zaal open: vanaf 19:30 uur Beste

Nadere informatie

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Terrariumwereld. Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp EG Ede

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Terrariumwereld. Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp EG Ede Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Terrariumwereld Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Dinsdag 10 april 2012 Zaal open: vanaf 19:30 uur Beste leden, Aankomende ledenbijeenkomst krijgen

Nadere informatie

Aqua Vré Maart

Aqua Vré Maart Aqua Vré Maart 2010 1 maart 2010 44 e jaargang nummer 1 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 9 maart 2010 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30 uur Aanvang

Nadere informatie

Aqua Vré December

Aqua Vré December Aqua Vré December 2011 1 Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré TOPPERS van het district ZUID-HOLLAND NOORD Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Wanneer? Dinsdag 13 december 2011 Zaal open:

Nadere informatie

Aqua Vré november 2008 blz. 1. november 2008 42 e jaargang nummer 7. Uitnodiging voor het bijwonen van de volgende verenigingsavond.

Aqua Vré november 2008 blz. 1. november 2008 42 e jaargang nummer 7. Uitnodiging voor het bijwonen van de volgende verenigingsavond. Aqua Vré november 2008 blz. 1 november 2008 42 e jaargang nummer 7 Uitnodiging voor het bijwonen van de volgende verenigingsavond. Datum:11 november 2008 Plaats:Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede

Nadere informatie

Aqua Vré December

Aqua Vré December Aqua Vré December 2010 1 December 2010 44 e jaargang nummer 8 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 14 december 2010 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30

Nadere informatie

Aqua Vré November

Aqua Vré November Aqua Vré November 2009 1 november 2009 43 e jaargang nummer 7 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 10 november 2009 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30

Nadere informatie

Een woord vanuit de redactie.

Een woord vanuit de redactie. Aqua Vré Juni en september 2011 1 Een woord vanuit de redactie. Zoals u allen misschien al wel heeft gemerkt, is er de laatste paar maanden weinig van een boekje geweest. Het is nu onze intensie om gewoon

Nadere informatie

Aqua Vré oktober 2008 blz. 1. oktober e jaargang nummer 6. Uitnodiging voor het bijwonen van de volgende verenigingsavond.

Aqua Vré oktober 2008 blz. 1. oktober e jaargang nummer 6. Uitnodiging voor het bijwonen van de volgende verenigingsavond. Aqua Vré oktober 2008 blz. 1 oktober 2008 42 e jaargang nummer 6 Uitnodiging voor het bijwonen van de volgende verenigingsavond. Datum: 14 oktober 2008 Plaats: Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede

Nadere informatie

Aqua Vré April 2010 1

Aqua Vré April 2010 1 Aqua Vré April 2010 1 april 2010 44 e jaargang nummer 1 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 13 april 2010 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30 uur Aanvang

Nadere informatie

Aqua Vré Oktober

Aqua Vré Oktober Aqua Vré Oktober 2011 1 Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Aqua-Vré - ON TOUR Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Wanneer? Dinsdag 11 oktober 2011 Zaal open: vanaf 19:00 uur Vertrek:

Nadere informatie

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE SLUIERSTAARTGOUDVIS

Nadere informatie

Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586

Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Aqua Vré maart 2009 blz. 1 maart 2009 43 e jaargang nummer 1 Uitnodiging Ledenvergadering. Datum: 10 maart 2009 Plaats: Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30 uur Aanvang

Nadere informatie

Aqua Vré Februari

Aqua Vré Februari Aqua Vré Februari 2011 1 februari 2011 44 e jaargang nummer 10 Uitnodiging jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Datum: 8 februari 2011 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586

Nadere informatie

Aqua Vré Oktober

Aqua Vré Oktober Aqua Vré Oktober 2009 1 oktober 2009 43 e jaargang nummer 6 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 13 oktober 2009 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30 uur

Nadere informatie

Aqua Vré September september e jaargang nummer 5

Aqua Vré September september e jaargang nummer 5 Aqua Vré September 2009 1 september 2009 43 e jaargang nummer 5 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 8 september 2009 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30

Nadere informatie

Juni 2015, jaargang 42. opgericht 26 april 1973

Juni 2015, jaargang 42. opgericht 26 april 1973 Juni 2015, jaargang 42 opgericht 26 april 1973 Hugo Aqua Nieuws 2 Kijk ook eens op onze Facebookpagina: www.aquariumvereniging.hugoaqua@facebook.com Dit is de QR- code voor de website van Hugo Aqua, scan

Nadere informatie

www.deschuttervis.nl Aan: Beste Leden, Als eerste wens ik u namens het bestuur een goed en gezond 2012 toe.

www.deschuttervis.nl Aan: Beste Leden, Als eerste wens ik u namens het bestuur een goed en gezond 2012 toe. Beste Leden, Als eerste wens ik u namens het bestuur een goed en gezond 2012 toe. Even een terugblik naar onze jaarlijkse feestavond van december 2011. Met een goed gevulde zaal, blije mensen en vele mooie

Nadere informatie

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré. Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede. Quiz van Roel en Cees

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré. Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede. Quiz van Roel en Cees Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Quiz van Roel en Cees Wanneer? Dinsdag 8 januari 2013 Zaal open: vanaf 19:45 uur Beste, Allereerst maak ik natuurlijk

Nadere informatie

Aqua Vré Januari 2010 1

Aqua Vré Januari 2010 1 Aqua Vré Januari 2010 1 januari 2010 43 e jaargang nummer 9 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 12 januari 2010 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30 uur

Nadere informatie

SPREEKBEURT MAANVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT MAANVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT MAANVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MAANVIS BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Altolamprologus calvus. Geschreven door: Lubbito

Altolamprologus calvus. Geschreven door: Lubbito Altolamprologus calvus Geschreven door: Lubbito 1. Inleiding 1.1 Aanleiding tot het schrijven van het artikel Aangezien ik veel informatie van dit forum afhaal, heb ik besloten een artikel toe te voegen,

Nadere informatie

SPREEKBEURT Vissengroep Harnasmeervallen

SPREEKBEURT Vissengroep Harnasmeervallen SPREEKBEURT Vissengroep Harnasmeervallen l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

Aqua Vré November

Aqua Vré November Aqua Vré November 2010 1 november 2010 44 e jaargang nummer 7 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 09 november 2010 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30

Nadere informatie

inh oud 1. Leven onder water 3 2. Dieren en planten 3. Vissen 4. Kwallen 5. Zoogdieren 6. Schaaldieren 7. Stekelhuidigen 8. Zeewier 9.

inh oud 1. Leven onder water 3 2. Dieren en planten 3. Vissen 4. Kwallen 5. Zoogdieren 6. Schaaldieren 7. Stekelhuidigen 8. Zeewier 9. Leven onder water inhoud 1. Leven onder water 3 2. Dieren en planten 4 3. Vissen 5 4. Kwallen 7 5. Zoogdieren 8 6. Schaaldieren 9 7. Stekelhuidigen 10 8. Zeewier 11 9. Weekdieren 12 10. Filmpje 13 Pluskaarten

Nadere informatie

kuhlii of Kuhli Geschreven door: Catweazle (foto door Catweazle, beestje is 7 jaar)

kuhlii of Kuhli Geschreven door: Catweazle (foto door Catweazle, beestje is 7 jaar) kuhlii of Kuhli Geschreven door: Catweazle (foto door Catweazle, beestje is 7 jaar) 1. Inleiding 1.1 Aanleiding tot het schrijven van het artikel In mijn jeugd had ik een aquarium. Deze had zo een geweldig

Nadere informatie

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde ``

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Heerlerheide Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Opgericht: 7 oktober 1961 te Heerlerheide gemeente Heerlen. Koninklijk goedgekeurd bij besluit van 4 september 1975 Aangesloten bij de N.B.A.T. en

Nadere informatie

2.2 Beschrijver van de vis Deze killivis werd in 1846 door Cuvier en Valenciennes wetenschappelijk beschreven onder de naam Panchax lineatum.

2.2 Beschrijver van de vis Deze killivis werd in 1846 door Cuvier en Valenciennes wetenschappelijk beschreven onder de naam Panchax lineatum. Aplocheilus lineatus Geschreven door: RomboNUB 1. Inleiding 1.1 Aanleiding tot het schrijven van het artikel De Aplocheilus lineatus heb ik ontmoet op de beurs in Veenendaal. Daar had ik er die dag 6 gekocht

Nadere informatie

Aqua Vré Oktober 2010 1

Aqua Vré Oktober 2010 1 Aqua Vré Oktober 2010 1 oktober 2010 45 e jaargang nummer 6 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 12 oktober 2010 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30 uur

Nadere informatie

SPREEKBEURT ZWAARDDRAGER

SPREEKBEURT ZWAARDDRAGER SPREEKBEURT ZWAARDDRAGER l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE ZWAARDDRAGER

Nadere informatie

april e jaargang nummer 2 De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel:

april e jaargang nummer 2 De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: Aqua Vré april 2009 blz. 1 april 2009 43 e jaargang nummer 2 Uitnodiging jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Datum: 14 april 2009 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586

Nadere informatie

SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM

SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MARMERBIJLZALM

Nadere informatie

Goudvis. Carassius auratus. www.licg.nl. Serie vissen

Goudvis. Carassius auratus. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Goudvis Carassius auratus De goudvis is een kweekvorm van de giebel en behoort tot de familie van de karperachtigen. Het is een zoetwatervis die al duizenden jaren gekweekt wordt, oorspronkelijk

Nadere informatie

SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM

SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MARMERBIJLZALM

Nadere informatie

www.deschuttervis.nl Aan:

www.deschuttervis.nl Aan: Beste Leden, Wat gaat de tijd toch snel, alweer 3 maanden geleden dat onze laatste clubavond was. A.s. zal daarom in het teken staan van een grote vis en plantenveiling en tijdens de pauze vindt er nog

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Vissen uit de Noordzee

Werkstuk Biologie Vissen uit de Noordzee Werkstuk Biologie Vissen uit de Noordzee Werkstuk door een scholier 1335 woorden 5 juni 2005 6 116 keer beoordeeld Vak Biologie INHOUD HOOFDSTUK 1 INLEIDING HOOFDSTUK 2 PLATVISSEN HOOFDSTUK 3 RONDVISSEN

Nadere informatie

Keuzeopdracht Biologie Guppy's

Keuzeopdracht Biologie Guppy's Keuzeopdracht Biologie Guppy's Keuzeopdracht door een scholier 1683 woorden 29 januari 2003 6,5 100 keer beoordeeld Vak Biologie 1. DETERMINEREN VAN EEN GUP De Guppy behoort tot de orde van de dieren omdat

Nadere informatie

Aqua Vré December 2009 1

Aqua Vré December 2009 1 Aqua Vré December 2009 1 december 2009 43 e jaargang nummer 8 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 8 december 2009 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30

Nadere informatie

Voor vele mensen zijn haaien gemene en angstaanjagende dieren. Haaien zijn roofdieren, maar de meeste zijn voor de mens ongevaarlijk.

Voor vele mensen zijn haaien gemene en angstaanjagende dieren. Haaien zijn roofdieren, maar de meeste zijn voor de mens ongevaarlijk. Hamerhaai Inleiding Voor vele mensen zijn haaien gemene en angstaanjagende dieren. Haaien zijn roofdieren, maar de meeste zijn voor de mens ongevaarlijk. Soorten Er bestaan ongeveer 375 soorten haaien.

Nadere informatie

Aqua Vré Mei Uitnodiging jaarlijkse Algemene Ledenvergadering.

Aqua Vré Mei Uitnodiging jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Aqua Vré Mei 2011 1 april 2011 45 e jaargang nummer 2 Uitnodiging jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Datum: 10 mei 2011 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open

Nadere informatie

Aqua Vré Juni 2009 1

Aqua Vré Juni 2009 1 Aqua Vré Juni 2009 1 juni 2009 43 e jaargang nummer 4 Uitnodiging voor het bijwonen van de verenigingsbarbecue. Datum: 9 juni 2009 Plaats: Erf van Evert Jan Teunisse Lunterseweg 51 Tel: 0318-617547 Verenigingsbarbecue

Nadere informatie

Je zou hem de koning van de plas kunnen noemen. Exemplaren van deze rover tot 1 meter zijn al gezien.

Je zou hem de koning van de plas kunnen noemen. Exemplaren van deze rover tot 1 meter zijn al gezien. BIOLOGIE De snoekbaars: Je zou hem de koning van de plas kunnen noemen. Exemplaren van deze rover tot 1 meter zijn al gezien. In mei paait de snoekbaars en zet het kuit bij voorkeur af op steenhopen. De

Nadere informatie

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré. Algemene Leden Vergadering. Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré. Algemene Leden Vergadering. Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Algemene Leden Vergadering Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Wanneer? Dinsdag 12 februari 2013 Zaal open: vanaf 19:45 uur Beste leden, Aankomende

Nadere informatie

Corydoras trilineatus. Geschreven door: colisa lalia

Corydoras trilineatus. Geschreven door: colisa lalia Corydoras trilineatus Geschreven door: colisa lalia 1. Inleiding 1.1 Aanleiding tot het schrijven van het artikel Ik heb deze vis nu al 4 jaar en zag dat er hier nog geen artikel was over deze vis, dus

Nadere informatie

SPREEKBEURT SUMATRAAN

SPREEKBEURT SUMATRAAN SPREEKBEURT SUMATRAAN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE SUMATRAAN BIJ

Nadere informatie

2.3 Familie De familie van de Corydoras panda is de Callichthyidae of terwijl, pantsermeervallen

2.3 Familie De familie van de Corydoras panda is de Callichthyidae of terwijl, pantsermeervallen Corydoras panda Geschreven door: Jeto 1. Inleiding 1.1 Aanleiding tot het schrijven van het artikel: Ik heb dit artikel geschreven, omdat ik zelf de Corydoras panda een leuk beestje vind om te houden maar

Nadere informatie

Chaetostoma cf. thomsoni - Bulldog pleco. Geschreven door: Sonja (Pasody)

Chaetostoma cf. thomsoni - Bulldog pleco. Geschreven door: Sonja (Pasody) Chaetostoma cf. thomsoni - Bulldog pleco Geschreven door: Sonja (Pasody) Wetenschappelijke naam: Chaetostoma CF. thomsoni. Afwisselende Namen: Rubber Lip Plecostomus, Bulldog Plecostomus, Rubber neus Plecostomus.

Nadere informatie

Vissoorten Aal Herkenning: Verspreiding: Voedsel: Lengte afgebeelde vis: Lengte tot circa: Snoek Herkenning: Verspreiding: Voedsel:

Vissoorten Aal Herkenning: Verspreiding: Voedsel: Lengte afgebeelde vis: Lengte tot circa: Snoek Herkenning: Verspreiding: Voedsel: Vissoorten Aal Herkenning: Het lichaam is slangachtig van vorm. De borstvinnen bevinden zich direct achter de kop. Op het achterste deel van het lichaam is, zowel onder als boven, een vinzoom aanwezig

Nadere informatie

SPREEKBEURT Vissengroep Cichliden

SPREEKBEURT Vissengroep Cichliden SPREEKBEURT Vissengroep Cichliden l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VISSENGROEP

Nadere informatie

Aqua Vré November

Aqua Vré November Aqua Vré November 2011 1 Aqua Vré November 2011 2 Aqua Vre On Tour verslag avond 11 oktober 2011 De avond van oktober ging naar het Groenhorst College. Op de locatie in Barneveld kregen we een uitgebreide

Nadere informatie

Voortbeweging. Groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs

Voortbeweging. Groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs Voortbeweging Groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs Hallo, welkom in Ouwehands Dierenpark! Met deze Doe Mee kom je veel verschillende dieren tegen. Weet je wat ze allemaal kunnen doen? Bewegen! De leeuw

Nadere informatie

SPREEKBEURT NEONTETRA

SPREEKBEURT NEONTETRA SPREEKBEURT NEONTETRA l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE NEONTETRA BIJ

Nadere informatie

Een geval van zwemblaasontsteking bij KOI.

Een geval van zwemblaasontsteking bij KOI. Een geval van zwemblaasontsteking bij KOI. Auteur : Tim Barbé, Dierenarts/koidokter voor België en Zeeuws-Vlaanderen, tel. 0032- (0)477.64.06.74 Inleiding Het eerste wat ik steeds doe wanneer ik bij een

Nadere informatie

SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO

SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VUURSTAARTLABEO

Nadere informatie

inhoud 1. Dolfijnen 2. De bouw van een dolfijn 3. De zintuigen 4. De school 5. Voedsel 6. Sprongen en spel 8. Gevaar! 9.

inhoud 1. Dolfijnen 2. De bouw van een dolfijn 3. De zintuigen 4. De school 5. Voedsel 6. Sprongen en spel 8. Gevaar! 9. Dolfijnen inhoud 1. Dolfijnen 3 2. De bouw van een dolfijn 4 3. De zintuigen 6 4. De school 7 5. Voedsel 8 6. Sprongen en spel 9 8. Gevaar! 10 9. Soorten dolfijnen 11 10. Filmpje 15 Pluskaarten 16 Bronnen

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2016 tijdvak 2 biologie CSE GL en TL Deze bijlage bevat informatie. GT-0191-a-16-2-b Koraalriffen Lees eerst informatie 1 tot en met 7 en beantwoord dan vraag 42 tot en met 54. Bij

Nadere informatie

Uitwerkingen 1. Opgave 1 Bij mist wordt het licht door de waterdruppeltjes weerkaatst. Opgave 2 Groter Kleiner. Opgave 3

Uitwerkingen 1. Opgave 1 Bij mist wordt het licht door de waterdruppeltjes weerkaatst. Opgave 2 Groter Kleiner. Opgave 3 Uitwerkingen 1 Opgave 1 Bij mist wordt het licht door de waterdruppeltjes weerkaatst. Opgave 2 Groter Kleiner Opgave 3 Opgave 4 Licht, steeds donkerder (bij halfschaduw), donker (kernschaduw), steeds lichter

Nadere informatie

Kijk je mee? Oerwoud. 2006, Parasol N.V. België

Kijk je mee? Oerwoud. 2006, Parasol N.V. België Kijk je mee? Oerwoud 2006, Parasol N.V. België Pag. 2 Inhoudsopgave In het oerwoud 3 De luiaard 4 De toekan 5 De jaguar 6 De leguaan 7 De tapir 8 De papegaai 9 De aap 10 De adder 11 Lianen 12 Woordenlijst

Nadere informatie

Uitnodiging voor het bijwonen van de volgende verenigingsavond.

Uitnodiging voor het bijwonen van de volgende verenigingsavond. Aqua Vré januari 2008 blz. 1 januari 2009 42 e jaargang nummer 9 Uitnodiging voor het bijwonen van de volgende verenigingsavond. Datum:13 januari 2009 Plaats: Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede

Nadere informatie

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde ``

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Heerlerheide Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Opgericht: 7 oktober 1961 te Heerlerheide gemeente Heerlen. Koninklijk goedgekeurd bij besluit van 4 september 1975 Aangesloten bij de N.B.A.T. en

Nadere informatie

Sluierstaartgoudvis. Carassius auratus. www.licg.nl. Serie vissen

Sluierstaartgoudvis. Carassius auratus. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Sluierstaartgoudvis Carassius auratus De sluierstaartgoudvis is een variant van de gewone goudvis, een gekweekte zoetwatervis uit de familie van de karperachtigen. Hij wordt ook wel kortweg

Nadere informatie

SPREEKBEURT GOUDVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT GOUDVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GOUDVIS l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GOUDVIS BIJ ELKAAR

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie vissen Marmerbijlzalm Carnegiella strigata

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie vissen Goudvis Carassius auratus De goudvis

Nadere informatie

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde ``

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Heerlerheide Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Opgericht: 7 oktober 1961 te Heerlerheide gemeente Heerlen. Koninklijk goedgekeurd bij besluit van 4 september 1975 Aangesloten bij de N.B.A.T. en

Nadere informatie

Kreeftachtigen hebben meestal kleine ogen, waar ze maar weinig mee zien. Ze kunnen wel bijzonder goed ruiken.

Kreeftachtigen hebben meestal kleine ogen, waar ze maar weinig mee zien. Ze kunnen wel bijzonder goed ruiken. Kreeftachtigen Er zijn veel verschillende soorten kreeftachtigen. Van ieder soort leven er vaak zeer grote aantallen in zee. Kreeftachtigen zijn bijvoorbeeld de roeipootkreeftjes, de zeepissebedden en

Nadere informatie

Werkblad slootdiertjes

Werkblad slootdiertjes Werkblad slootdiertjes Hoe groot is het dier? Hoeveel poten heeft het dier? Hoe ziet de achterkant van het dier eruit? Zit er bij de kop rode franje? Heeft het dier een schelp? Hoe heet het dier? 0, 4,

Nadere informatie

Praktische opdracht Biologie De Haai

Praktische opdracht Biologie De Haai Praktische opdracht Biologie De Haai Praktische-opdracht door een scholier 1440 woorden 22 maart 2005 5,6 59 keer beoordeeld Vak Biologie DE HAAI INHOUDSOPGAVE Inleiding Hfdst.1: Wat zijn haaien? Hfdst.2:

Nadere informatie

Haring. Atlantische Oceaan. www.cookingclass.be

Haring. Atlantische Oceaan. www.cookingclass.be Haring Atlantische Oceaan Haring De haring is de meest verbruikte vis, vroeger nog meer dan nu. Hij is bovendien erg voedzaam en in vergelijking met andere vissen vrij goedkoop. Een maatje is een haring

Nadere informatie

December 2015. Jaargang 37

December 2015. Jaargang 37 December 2015 Jaargang 37 Bij ons voelt uw viervoeter zich thuis! T 0162 437822 F 0162 437284 I www.teraalst.nl Aquariumvereniging De Siervis Ingeschreven onder 40258165 bij de K.v.K te Tilburg. Goedgekeurd

Nadere informatie

Vuursalamander. Vuursalamander

Vuursalamander. Vuursalamander Vuursalamander Trouw aan huis Met een lengte tot wel 25 cm is de vuursalamander vrij opvallend. Als vuursalamanders kleiner waren geweest, vielen ze nog steeds op door hun zwart met felgele of knaloranje

Nadere informatie

Panter. Ook wel luipaard genoemd

Panter. Ook wel luipaard genoemd Panter Ook wel luipaard genoemd Een katachtige die je niet moet verwarren met het jachtluipaard, ofwel de cheeta, want dat is weer een andere soort kat. Een grote, gevlekte kat Deze snelle kat is een stuk

Nadere informatie

DEEL 15: EEN AANTAL VISSOORTEN (2/2) ZUID-AMERIKA

DEEL 15: EEN AANTAL VISSOORTEN (2/2) ZUID-AMERIKA DEEL 15: EEN AANTAL VISSOORTEN (2/2) ZUID-AMERIKA Gymnocorymbus ternetzi Gymnocorymbus ternetzi Zwarte tetra of Rouwrio. Hoog. 6 cm. Rugpartij olijfgroen. Buik wit met krachtige zilverglanzende boventoon.

Nadere informatie

Leuke weetjes, puzzels, een kleurplaat en meer!

Leuke weetjes, puzzels, een kleurplaat en meer! Alles over HAAIEN Leuke weetjes, puzzels, een kleurplaat en meer! Haaienweetjes Vinnen De meeste haaien hebben acht vinnen. Deze gebruiken ze om vooruit te komen en om rechtop te zwemmen. De vorm van de

Nadere informatie

SPREEKBEURT BETTA VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT BETTA VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT BETTA l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE BETTA BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Maanvis. Pterophyllum scalare. www.licg.nl. Serie vissen

Maanvis. Pterophyllum scalare. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Maanvis Pterophyllum scalare De maanvis behoort tot de familie van de cichliden. Het zijn scholenvissen, afkomstig uit het Amazonegebied. Maanvissen heten zo omdat hun lichaam een ronde, vertikaal

Nadere informatie

Naam:_ KIKKERS. pagina 1 van 6

Naam:_ KIKKERS. pagina 1 van 6 Naam:_ KIKKERS _ De kikker is een amfibie. Er zijn veel soorten kikkers op de wereld. In Nederland zie je de bruine en de groene kikker het meest. De groene kikkers zijn graag veel in het water, de bruine

Nadere informatie

LESBESCHRIJVING GROEP 1-2

LESBESCHRIJVING GROEP 1-2 LESBESCHRIJVING GROEP 1-2 DOELEN: Leerlingen weten welke walvissen er in de Noordzee leven. Leerlingen weten welk voedsel de walvissen eten. Leerlingen weten op welke manier de walvissen met elkaar communiceren.

Nadere informatie

SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander

SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

Voortbeweging. Voor groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs

Voortbeweging. Voor groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs Voortbeweging Voor groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs DMVOB-B&E-2012 Met deze Doe Mee in de hand kom je veel verschillende dierentuindieren tegen. De kaart vind je op de achterkant van de Doe Mee.

Nadere informatie

Wat is een melanoom. Wat zijn pigmentcellen. Wie krijgt een melanoom

Wat is een melanoom. Wat zijn pigmentcellen. Wie krijgt een melanoom Melanoom Wat is een melanoom In de huid bevinden zich talrijke pigmentcellen (melanocyten). Wanneer deze pigmentcellen ongeremd gaan groeien en daardoor een agressief groeiende tumor ontstaat, spreekt

Nadere informatie

2 Bemesting 44 2.1 Meststoffen 44 2.2 Soorten meststoffen 46 2.3 Grondonderzoek 49 2.4 Mestwetgeving 49

2 Bemesting 44 2.1 Meststoffen 44 2.2 Soorten meststoffen 46 2.3 Grondonderzoek 49 2.4 Mestwetgeving 49 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Bodem en grond 9 1.1 Grond, bodem en grondsoorten 9 1.2 Eigenschappen van grond 20 1.3 Problemen met de grond 23 1.4 Verbeteren van landbouwgronden 30 1.5 Transport van

Nadere informatie

Kardinaaltetra. Paracheirodon axelrodi. www.licg.nl. Serie vissen

Kardinaaltetra. Paracheirodon axelrodi. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Kardinaaltetra Paracheirodon axelrodi De kardinaaltetra is een veel gehouden aquariumvis die behoort tot de familie van de karperzalmen. Kardinaaltetra s zijn scholenvissen, afkomstig uit

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl ! Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl!! Het maken van aquarium foto's Voor veel mensen met een aquarium komt er een tijd dat men er foto's van wil maken om het behaalde resultaat voor altijd vast

Nadere informatie

Jeugdpuzzel. Om de puzzel op te lossen moet je naar alle zalen van het museum. Jeugdpuzzel 2010 Natuurhistorisch Museum Maastricht

Jeugdpuzzel. Om de puzzel op te lossen moet je naar alle zalen van het museum. Jeugdpuzzel 2010 Natuurhistorisch Museum Maastricht Jeugdpuzzel Om de puzzel op te lossen moet je naar alle zalen van het museum. Kijk goed wat er op de foto s staat. Zoek ze op in de tentoonstellingen. Schrijf de gevraagde letter van de naam boven het

Nadere informatie

De kleine beestjesclub

De kleine beestjesclub Thema: mini Biologie Dieren Insecten en spinnen Moeilijkheid: * Tijdsduur: ** Juf Nelly De kleine beestjesclub Doel: Na deze opdracht weet je meer over verschillende insecten Uitleg opdracht Je luistert

Nadere informatie

in de s sloten & plassen

in de s sloten & plassen tad in de s sloten & plassen 2 De kringloop van het water Ü Een regendruppel vertelt: 3 Sloten De Bourgoyen-Ossemeersen zijn een meersengebied met vele sloten. Deze werden lang geleden gegraven om het

Nadere informatie

Scholenvissen. Binnen de vereniging zijn altijd mensen die je graag. Heb je een adres?????? Geef het ons door!!!!!!!

Scholenvissen. Binnen de vereniging zijn altijd mensen die je graag. Heb je een  adres?????? Geef het ons door!!!!!!! Scholenvissen Als je denkt dat scholenvissen vissen zijn die graag naar school gaan, dan heb je het verkeerd voor. Wat het dan wel zijn, wordt hieronder uit de doeken gedaan. Scholenvissen zijn vissen

Nadere informatie

Perfect Pond Staple. Voeren vanaf 16 watertemperatuur. Perfect Pond Gold

Perfect Pond Staple. Voeren vanaf 16 watertemperatuur. Perfect Pond Gold Perfect Pond visvoeders is een zeer complete lijn siervis voeders afgestemd op de verschillende soorten vissen die in de vijver leven. Dit visvoeder heeft een unieke samenstelling die speciaal ontwikkelt

Nadere informatie

SPREEKBEURT KOI VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT KOI VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KOI l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KOI BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

Jeugdpuzzel 7. Om de puzzel op te lossen moet je naar alle zalen van het museum. Maak de zin zelf af! Natuurhistorisch Museum Maastricht

Jeugdpuzzel 7. Om de puzzel op te lossen moet je naar alle zalen van het museum. Maak de zin zelf af! Natuurhistorisch Museum Maastricht Jeugdpuzzel Om de puzzel op te lossen moet je naar alle zalen van het museum. Kijk goed wat er op de foto s staat. Zoek ze op in de tentoonstellingen. Schrijf de gevraagde letter van de naam boven het

Nadere informatie