Aqua Vré December

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aqua Vré December 2009 1"

Transcriptie

1 Aqua Vré December december e jaargang nummer 8 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 8 december 2009 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: Zaal open uur Aanvang uur AGENDA 1. Opening door de voorzitter 2. Opening door de voorzitter 3. Mededelingen en ingekomen stukken 4. Uitslag huiskeuring door de heer D. Plokker 5. Pauze met verloting 6. Vervolg uitslag 7. Rondvraag 8. Sluiting Uitslag huiskeuring Op 10 oktober heeft de heer Plokker 9 vivaria van onze leden gekeurd. Op 8 december komt de heer Plokker de uitslag bekendmaken. Graag tot ziens op 8 december aan de Bettekamp 29 in Ede. De zaal is open om uur. De avond begint om uur. Jaarprogramma 2010 Het wordt weer tijd om het jaarprogramma voor 2010 vorm te gaan geven. Als er suggesties zijn voor onderwerpen of opzet van een avond dan verneemt het bestuur dat graag. Verslag verenigingsavond 10 november 2009 De voorzitter heet de 20 aanwezigen van harte welkom, in het bijzonder de heer D. Grundmeijer die een lezing komt verzorgen over labyrintvissen.

2 Aqua Vré December Als mededeling wordt genoemd dat op zaterdag 14 november een rondetafeldiscussie zal plaatsvinden over het voortbestaan van de NBAT. Jan Marchal en Kees van de Peppel zullen bij deze bijeenkomst aanwezig zijn. Voorts is het legaat van de heer Vermeulen afgehandeld. Aqua-Vré heeft een aantal glazen bakjes en aquariumboeken gekregen. Bijzondere boeken gaan in de bibliotheek, de andere boeken worden voor een zacht prijsje op de avond in december verkocht. Na deze mededelingen kan de heer Grundmeijer beginnen met de lezing Labyrintvissen Een persoonlijk verslag in woord en beeld Sinds zijn 15 e levensjaar houdt en kweekt de heer Grundmeijer labyrintvissen. Hij heeft een grote passie voor chocoladegoerami s. Voordat hij verder ging inventariseerde hij hoeveel mensen zich binnen Aqua-Vré met labyrintvissen bezighouden. Met 1-2 personen hield het op deze avond wel op. Oftewel nog een hele missie voor de spreker deze avond. De groep van labyrintvissen is een veelzijde groep van vissen met een speciaal ademhalingsorgaan het labyrint Het is afhankelijk van de soort in welke frequentie de vis naar de oppervlakte gaat om atmosferische lucht te happen. Het is een aanvullend ademhalingsorgaan, onbekend is hoeveel atmosferische lucht tot zich wordt genomen. De paradijsvis, bekend sinds 1869, was de eerste labyrintvissen die voor aquaria beschikbaar was. Een andere bekende labyrintvis is de zoengoerami. Dit zoenen heeft niet met de liefde te maken, het is puur vechten. Andere bekende labyrintvissen zijn de Leeri en de Blauwe spat. Een afzonderlijke groep van labyrintvissen zijn de Betta s 70 soorten in 13 groepen verdeeld. De Splendens groep is het meest bekend. De heer Grundmeijer heeft een hele bijzondere, niet in de winkel verkrijgbare Bettasoort bij zich voor de liefhebbers te koop, de Betta Rubra. Van de Betta s (en ook van andere (labyrint)vissen worden steeds nieuwe soorten ontdekt en beschreven. De Betta Smaradina is een schuimnestbouwer waarmee het niet moeilijk is om te kweken. Plotseling veel water verversen is de trigger om ze tot voortplanting te krijgen.

3 Aqua Vré December Bij het grootbrengen van labyrintvissen in het algemeen is lengteverschil niet te voorkomen. Heeft te maken met groeiremmende stoffen die de vissen uitscheiden. Levend/ diepvriesvoer is goed om op te kweken. Als jongen bij de ouders worden gelaten gaat het opfokken voorspoedig. De Malputta kretseri is een schuimnestbouwende labyrintvis die in Sri Lanka op de postzegel staat. Zijn de schuimbroedende labyrintvissen fel gekleurd, de muilbroedende zijn minder fel gekleurd maar mooi geschakeerd. Betta Eamicé is een muilbroedende vis die 14 dagen broedt. Het vrouwtje is in staat het mannetje totaal af te takelen. Een opmerkelijke hoorbare soort is de knorgoerami. Een klein visje die een groot geluid voortbrengt. Afrikaanse labyrintvissen zijn vrijleggers, afkomstig uit Congo. Uit India komen de slangekopvissen, in de VS uitgezet. De groep van labyrintvissen brengt ook een veelgehouden consumptievis voor, de reuzengoerami die lang in Ouwehands Dierenpark te bewonderen was. Na de pauze met leuke prijzen, de hoofdprijs was een mooi filter verder waren er de nodige flessen wijn, vervolgde de heer Grundmeijer de lezing. Labyrintenhouders zijn meestal niet de mensen van het mooie plantenaquarium. Een beetje rommelige inrichting is voor labyrintvisssen heel geschikt. Veel dichte, fijnbladige plantengroepen zijn ideaal als schuilplaats. De passie van de heer Grundmeijer, chocoladegoerami s. In het aquarium te houden als groep (niet als school en niet als paartje) in water met een ph van 6-6,5 (filteren over turf) Alfa-mannetje zoekt vrouwtje uit, vrouwtje broedt eieren uit, 14 dagen op 25 C. Kweek niet gemakkelijk. Visjes komen op kleur uit het ei, voeren met artemia/cyclops, mooie vis. De Betta Rubra, oorspronkelijk ontdekt in 1893 is lang uitgestorven gewaand. Paar jaar geleden weer herontdekt, sinds 2008 weer in Europa. De heer Grundmeijer heeft in 2009 met deze vis gekweekt en biedt deze op deze avond aan.

4 Aqua Vré December In Duitsland is het houden van labyrintvissen georganiseerd. De Internationale Gemeinschaft Labyrintvissen houdt 2 maal per jaar een bijeenkomst, 1 in Zuid-Duitsland en 1 net over de Nederlandse grens. Op vrijdag, zaterdag en zondag komen hier meestal zo n 300 mensen. Er worden lezingen gehouden en er is een heuse labyrintenbeurs waar de meest bijzondere labyrinten van eigenaar wisselen. In Nederland is er enkele jaren een vereniging geweest. De website bestaat wel, maar is tijdelijk jammerlijk uit de lucht. Rond uur besloot de heer Grundmeijer deze inspirerende lezing. Jaarprogramma 2009/ 2010 dinsdag 8 december 2009, uitslag huiskeuring door de heer D. Plokker dinsdag 12 januari 2010, lezing door de heer W. Heijns over Midden- Amerikaanse cichliden dinsdag 9 februari 2010, Algemene ledenvergadering dinsdag 11 mei 2010, lezing door de heer Poelemeijer over licht en fotosynthese Website Aqua-Vré Alle informatie die in het maandelijks in het boekje is te vinden, en meer, is te vinden op de informatieve website van Aqua-Vré, Naast veel informatie zijn er diverse links naar hobbygerelateerde sites te vinden. Dus aan te raden voor alle leden van Aqua-Vré en niet leden. Oud Papier Beste leden, Ook op de avond in december is het weer mogelijk om oud papier mee te nemen en hiermee onze vereniging te steunen. Zoals gebruikelijk zal de aanhanger aanwezig zijn. Op voorgaande verenigingsavonden was het oud papier een succes! De aanhanger zat helemaal vol. Moeite met het uitladen van het papier? Vraag even om hulp en uw auto wordt met een aantal mensen even geleegd. Alle beetjes helpen!

5 Aqua Vré December Hulp gevraagd voor ophalen oud papier Aqua Vré haalt in Ede oud papier op. De opbrengst van het oud papier is voor de vereniging erg belangrijk. Er zijn nog steeds mensen nodig die mee willen helpen met het inzamelen van het oud papier. Mensen die mee willen helpen kunnen zich opgeven bij iemand van het bestuur. Kennismakingsaanbod van Aquariumwereld: Ongetwijfeld hebt u al gehoord van het maandblad Aquariumwereld uitgegeven door de Belgische bond voor aquarium- en terrariumhouders (BBAT). Aquariumwereld biedt zijn lezers iedere maand een breed aanbod aan van artikels over de aquaristiek, de terraristiek en het vijvergebeuren. Kortom voor elk wat wils! De kostprijs van een jaarabonnement ( 11 nummers ) is normaal 33 euro maar de BBAT biedt de leden van de Nederlandse verenigingen de mogelijkheid om zich voor slechts 25 euro te abonneren. Dus een korting van 8 euro of 25 %.

6 Aqua Vré December Hoe abonneren? Schrijf het bedrag van 25 euro over op onderstaande bankrekening met vermelding van naam en adres en wij doen verder het nodige. BBAT vzw Kamerstraat 10 B 9255 Buggenhout IBAN BE BIC KREDBEBB U kunt op website een digitaal proefnummer inkijken of bezorg ons via een eenvoudige replay uw naam en adres en wij zenden u per post een proefnummer toe. Met vriendelijke groet, namens de BBAT, Bart van Aken Namens de redactie en het bestuur van Aqua-Vre wens ik u prettige feestdagen en een gelukkig 2010!

7 Aqua Vré December Allerlei over de planten in het aquarium Bij het aanhoren van sprekers die bij onze vereniging hun lezingen houden worden door mij aantekeningen gemaakt om die in een later stadium nog eens aan een kritisch oordeel te onderwerpen en misschien geven ze wel aanleiding om deze opmerkingen in een artikel te verwerken. Zo ook het onderstaande, waarbij de opmerkingen ook nog eens van commentaar worden voorzien. Voor het goed floreren van het aquarium dienen 50% van de aanwezige planten echte waterplanten te zijn (Berserik). Dit is een waarheid als een koe, maar waar halen we zo n verscheidenheid aan echte waterplanten vandaan. Het aanbod hiervan is niet zo bijster groot. Een ander punt is dat echte waterplanten nogal veel op elkaar lijken (bijna allen zijn zg. slingerplanten) zodat we hiermee niet gemakkelijk een esthetisch mooi aquarium kunnen opbouwen. Toch moeten we trachten deze 50% zo dicht mogelijk te benaderen. Feit is wel dat echte waterplanten sneller groeien dan moerasplanten, zeker als we koolzuurbemesting toepassen. We zullen dan wekelijks dienen uit te dunnen om het gehele aquarium mooi te houden en te zorgen dat ze niet gaan woekeren (maar de hobby is toch AQUARIUMHOUDEN, ja toch). In een aquarium met Cryptocorynen moet men geen CO2 toepassen. (Bogaerts / Hoedeman). Er zijn meer sprekers die deze mening zijn toegedaan. De ervaring leert wel dat aquaria met veel Cryptocorynen die het goed doen na een bepaalde periode soms geheel instorten. De toepassing van CO2 in dit soort aquaria kan een oorzaak zijn van het verslijmen van de Cryptocorynen. Toch zijn er ook aquaria die, ondanks CO2- toediening het toch goed doen. Waarschijnlijk ligt dit aan de hoeveelheid opgeloste koolzuur in het water van het aquarium. Stijgt het CO2-gehalte boven een bepaalde grens die onwelgevallig is en slecht voor de Cryptocotynen, dan zal zeker verslijming optreden. Het is dus niet zo dat in aquaria met Cryptocorynen er geen CO2- bemesting kan plaatsvinden. Alleen moet de hoeveelheid opgeloste CO2 in het water niet boven een voor de Cryptocotynen aanvaardbare

8 Aqua Vré December waarde uitstijgen, want dan zal er zeker verslijming van de Cryptocorynen optreden. Klei-emulsie injecteren in de bodem van het aquarium wordt door veel aquarianen gedaan. Niets op tegen natuurlijk. Maar Löss = Limburgse klei verhoogt het kalkgehalte en de ph van het water in het aquarium (Tomeij). Dit is niet zo moeilijk te begrijpen. Deze Limburgse klei komt uit Zuid- Limburg, waar we ook de afgravingen vinden van de kalkgroeven en de Pietersberg. Dat deze klei, die veel kalk bevat, de hardheid en de ph van het aquariumwater beïnvloedt is natuurlijk een logisch zaak. Iets anders is het om deze klei toe te passen in een moerasgedeelte van een vijver. In zo n moerasgedeelte, dat gevuld wordt met Limburgse klei, doen het vooral orchideeën zeer goed. Nog iets over klei toevoegen aan de bodem van het aquarium. Klei mengen met plantenvoeding en injecteren (Hoedeman). Hier wordt niet zomaar klei bedoeld, maar in feite maagdelijke klei. Dat is klei waarin geen opgeloste stoffen aanwezig zijn. Leem is ook zo n product. Klei en leem zijn uitstekende materialen om voedingszouten op te slaan. Zij fungeren als buffer voor deze voedingszouten en geven ze in een langzaam tempo af aan hun omgeving. Mengen we nu maagdelijke leem of klei met plantenvoeding, dan maken we hiervan een uitstekende buffer die we bij de moerasplanten in de bodem van het aquarium kunnen brengen. Dit kan men doen door middel van klei- of leembolletjes of met een injectiespuit. Op deze wijze geven we onze moerasplanten voor langere tijd een hoeveelheid voedingsstoffen waarvan zij langzaam gebruik van kunnen maken. Er is alleen plantengroei bij een KH van 4 tot 8 DH en een ph van 6 tot 7 (Custers). Ik denk dat we deze uitspraak niet zo letterlijk moeten nemen. Want kijken we naar het Tanganjikameer met een ph van 8,5 tot 9, dan groeien daarin echt wel aquariumplanten, zoals Hoornblad- en Potamogeton- soorten. Ook in water met een KH lager dan 4 is heus wel plantengroei mogelijk, al zijn het alleen maar algen die hier

9 Aqua Vré December groeien, maar tenslotte behoren deze ook tot het plantenbestand van een aquarium. Lateriet is een ijzerpreparaat voor de bodem (Egberts). Lateriet is een bodemgesteente uit de tropen en subtropen. Het bestaat voornamelijk uit ijzer- en aluminiumoxiden met kiezel. Door de vele regens spoelen de kiezelzuren eruit en er blijft een ijzer- of aluminiumerts achter. Het kan dan als ijzererts of als bauxiet verwerkt worden. Lateriet zal wel het ijzergehalte dat de planten nodig hebben, als een sporenelement aan de bodem toevoegen en op deze wijze door de planten opgenomen kunnen worden. Het is echter wel noodzakelijk, dat er een zg. chelaat aanwezig is om het ijzer in een zodanige vorm te gieten dat het door de planten opgenomen kan worden. Licht en CO2 aanpassen aan de plantenbehoefte (Alberts). Dit is een moeilijke. Planten hebben voor hun groei o.a. licht nodig. Maar zij hebben ook plantenvoeding nodig een deel in de vorm van CO2. Bovenstaande opmerking gaat er van uit dat bij een bepaalde hoeveelheid licht per dag er ook een bepaalde hoeveelheid CO2 nodig is. Is er meer CO2 dan de planten nodig hebben bij een bepaalde belichting, dan gooien we een deel van de toegevoerde CO2 weg. We kunnen het ook anders stellen. We geven de planten een bepaalde hoeveelheid CO2 en zorgen dat we hierbij de juiste hoeveelheid lichtbehoefte aan de planten geven. Geven we meer licht, dan doen de planten hier niets meer mee en we gooien een deel van de gebruikte energie in de sloot. We moeten dus een evenwicht zien te vinden in de hoeveelheid toegediende CO2 en de hoeveelheid licht die we het aquarium geven. Te veel van het ene of het andere is water naar de zee dragen. Licht in het aquarium doseren is vrij gemakkelijk. We gebruiken hiervoor tijdklokken, waarmee we zodanig kunnen schakelen dat we een goede plantengroei hebben. CO2 doseren is moeilijker. Bij de suiker en gist methode valt er niets te doseren. Dit proces gaat dag en nacht door, zij het in een zeer gematigd tempo. Met een moderne CO2- installatie, of dit nu met een gasfles gaat of met een carbon-installatie,

10 Aqua Vré December is doseren gemakkelijker. Met beide manieren is doseren dus mogelijk. Experimenteren met licht en CO2 is wenselijk om tot een goede plantengroei te komen en verspilling tegen te gaan. Een mooie taak voor een aquariaan om hierover eens zijn licht te laten schijnen en hiervan mededeling te doen in ons maandblad. (Wim Steinhoff: ik heb door lange tijd te experimenteren met licht, de hoeveelheid toe te dienen koolzuur, plantenvoedingsstoffen en waterverversen (omkeer-osmosewater) een bepaald evenwicht in mijn aquarium bereikt. De planten groeien niet erg hard, maar wel gestaag en dat is goed in de hand te houden. Van alg heb ik weinig last. Op een beetje baardalg op mijn Echinodorus tenellus en wat draadalg na. Het kost tijd en moeite, maar het resultaat loont. Je merkt echter wel, dat als de omstandigheden wijzigen, door een langere vakantie of ziekte bijvoorbeeld, de planten aan een bepaalde vaste wijze van onderhoud gewend zijn. Als je bijvoorbeeld vier weken geen water hebt kunnen verversen, terwijl je dat elke week deed, sommige planten zoals hemianthus micranthemoidus daar negatief op reageren.) Waarschijnlijk kennen we allemaal of hebben we het wel eens meegemaakt, het zg. verglazen van o.a Vaantjesplanten of andere planten in het aquarium. De stelling: verglazen van vaantjesplanten is een te veel aan ammonium in het water (Verbeeck). Enig onderzoek aan aquaria waarbij dit verschijnsel optreedt zou hier op zijn plaats zijn. In een aquarium met een verhoogd ammonium- c.q. ammoniakgehalte zal eerder, is de ervaring, blauwe alg optreden dan in een aquarium waarbij deze stoffen direct omgezet worden in nitriet en vervolgens in nitraat. Het verglazen van aquariumplanten, als de stelling juist is, zal in aquaria met sporen van blauwe alg eerder optreden dan in aquaria zonder deze stoffen. Wie doet hier eens onderzoek naar? En dan de laatste van deze reeks. De CO2-dosering altijd onder water geven voor een goede plantengroei (Custers). Het waarom hiervan is niet zo moeilijk. Zuurstofmoleculen en koolzuurmoleculen hebben een bepaalde, laten we zeggen, springerigheid. Dat wil zeggen dat deze moleculen gemakkelijk door het water opgenomen kunnen worden. Het verschil is echter dat

11 Aqua Vré December zuurstofmoleculen traag zijn en niet zo gemakkelijk in het water diffunderen. Koolzuurmoleculen daarentegen jumpen gemakkelijk in en uit het water, ze zijn dus springeriger dan zuurstofmoleculen. Vandaar dat het verstandig is dat we koolzuurtoediening altijd zo diep mogelijk onder water doen om zodoende weinig verlies te hebben in vergelijking als we dit aan de oppervlakte van het water zouden doseren. Door: Jan de Wit. Uit: A.V. Minor-Rasbora-Combinatie. Amerikaanse toestanden In New York is het verboden in je eigen tuin te vissen... In Washington is het verboden te paard op forel te vissen... In Oklahoma is het strafbaar vissen dronken te voeren... In Idaho is het verboden op de rug van een giraf op forel te vissen... In Michigan mag je geen krokodil vastbinden aan een brandkraan... In Memphis (Tennessee) is het voor kikkers verboden te kwaken na uur... In Baltimore (Maryland) is het bij de wet verboden een oester te mishandelen... In Toltec (Colorado) is het verboden vissen met blote handen te vangen... Wilt u in Seattle uw vissen mee in de bus nemen, dan mag dat alleen als ze absoluut niet bewegen... In Washington mag je niet vissen met een vuurwapen, in Louisville (Kentucky) is dit verboden met pijl en boog en in Knoxville (Tennessee) met een... lasso! De regering van de Verenigde Staten heeft ooit een blikje sardines gedagvaard in Western Pennsylvenia! De aanklacht was dat de doosjes verkeerd waren gernerkt. De sardines werden schuldig bevonden, al deed de voorzitter van de jury een beroep op clementie van de rechtbank. Overigens wordt de zotheid niet alleen in Amerika gekroond. Elders in de wereld kom je ook rare dingen tegen. Zo stonden ooit in Bordeaux

12 Aqua Vré December (Frankrijk) wormen terecht en is het in Maleisië verboden te dansen op de ruggen van schildpadden. Bron: Zilverhaai, Beringen en Ichthus Post, Zevenaar. Voorzitter: Secretaris: Michiel Hennink Martin Kamphuis Oudlaan 62 Tuinstraat RC Wageningen 3821CT Nijkerk Tel. : Tel.: Penningmeester: 2 e voorzitter: Kees van de Peppel Cees Adams Molenstraat 111 Reehorsterweg WL Bennekom 6717 LG Ede Tel: (0318) Tel.: (0318) e Secretaris: Bestuurslid en bibliothecaris: Dico Wijma Karin Nellestijn Schoonenburg 146 Koelhorst GE Ede 6714 KN Ede Tel.: (0318) Tel.: (0318) Bestuurslid: Redactie: Jan Marchal Marijke vd Wijngaard-Marchal Keucheniusstraat 35 Sadatstraat BD Veenendaal 3902 KT Veenendaal Tel.: (0318) Tel.: Lid van Verdienste: Erelid: G.H. Veenendaal J. de Gijt Leeuweriklaan 15 Van Galenstraat BN Ede 6712 DG Ede Website:http// Bibliotheek:Op de contactavonden bij het bestuur.

13 Aqua Vré December Moeilijkheden met uw aquarium?bij moeilijkheden met uw aquarium kunt u contact opnemen met één van de bestuursleden. Kopij voor dit boekje:als u kopij tijdig geplaatst wilt hebben moet dit voor het weekend na de ledenvergadering worden aangeleverd bij de redactie. Contributie:De contributie bedraagt 50,00 per jaar. Jeugdleden (onder de 18 jaar) 30,00 per jaar. De donateurkosten zijn minimaal 25,00 per jaar. Gironummer: t.n.v. Aqua-Vré te Ede.

Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1

Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Seizoen 2011-2012 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in de Reensche Compagnie aan de Tak van Poortvlietstraat 361 te Hoogezand. De Aanvang

Nadere informatie

Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1

Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Seizoen 2009-2010 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in de Reensche Compagnie aan de Tak van Poortvlietstraat 361 te Hoogezand. De Aanvang

Nadere informatie

Aqua Vré November

Aqua Vré November Aqua Vré November 2009 1 november 2009 43 e jaargang nummer 7 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 10 november 2009 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30

Nadere informatie

Aqua Vré Februari 2012 1

Aqua Vré Februari 2012 1 Aqua Vré Februari 2012 1 februari 2012 45 e jaargang nummer 10 Uitnodiging jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Datum: 14 februari 2012 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586

Nadere informatie

Aqua Vré Juni

Aqua Vré Juni Aqua Vré Juni 2010 1 juni 2010 44 e jaargang nummer 4 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 8 juni 2010 Plaats: Erf familie Teunissen Lunterseweg 51 Tel: 0318-617547 Verenigings BBQ Dinsdag 8 juni is er

Nadere informatie

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré. Cichlasoma, opkomst en ondergang van een cichlidengeslacht

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré. Cichlasoma, opkomst en ondergang van een cichlidengeslacht Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Cichlasoma, opkomst en ondergang van een cichlidengeslacht Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Beste, Wanneer? Dinsdag 13 november 2012 Zaal open:

Nadere informatie

Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede Tel:

Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede Tel: Aqua Vré februari 2009 blz. 1 februari 2009 42 e jaargang nummer 10 Uitnodiging jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Datum: 10 februari 2009 Plaats: Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586

Nadere informatie

Aqua Vré Januari

Aqua Vré Januari Aqua Vré Januari 2012 1 Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Paludaria en Terraria Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Wanneer? Dinsdag 10 januari 2012 Zaal open: vanaf 19:30 uur Beste

Nadere informatie

Aqua Vré Februari

Aqua Vré Februari Aqua Vré Februari 2011 1 februari 2011 44 e jaargang nummer 10 Uitnodiging jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Datum: 8 februari 2011 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586

Nadere informatie

Aqua Vré Maart

Aqua Vré Maart Aqua Vré Maart 2012 1 Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Vijver aanleg en onderhoud Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Wanneer? Dinsdag 13 maart 2012 Zaal open: vanaf 19:30 uur Beste

Nadere informatie

Excursie naar Aqua-Zoo Friesland, én de beroemde jaarlijkse BBQ Op zondag 3 juli Geef je op vóór 26 mei.

Excursie naar Aqua-Zoo Friesland, én de beroemde jaarlijkse BBQ Op zondag 3 juli Geef je op vóór 26 mei. Excursie naar Aqua-Zoo Friesland, én de beroemde jaarlijkse BBQ Op zondag 3 juli Geef je op vóór 26 mei. Seizoen 2010-2011 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Hallo Allemaal, Onze jaarlijkse excursie

Nadere informatie

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré. Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede. Quiz van Roel en Cees

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré. Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede. Quiz van Roel en Cees Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Quiz van Roel en Cees Wanneer? Dinsdag 8 januari 2013 Zaal open: vanaf 19:45 uur Beste, Allereerst maak ik natuurlijk

Nadere informatie

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Terrariumwereld. Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp EG Ede

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Terrariumwereld. Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp EG Ede Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Terrariumwereld Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Dinsdag 10 april 2012 Zaal open: vanaf 19:30 uur Beste leden, Aankomende ledenbijeenkomst krijgen

Nadere informatie

Een woord vanuit de redactie.

Een woord vanuit de redactie. Aqua Vré Juni en september 2011 1 Een woord vanuit de redactie. Zoals u allen misschien al wel heeft gemerkt, is er de laatste paar maanden weinig van een boekje geweest. Het is nu onze intensie om gewoon

Nadere informatie

Aqua Vré September september e jaargang nummer 5

Aqua Vré September september e jaargang nummer 5 Aqua Vré September 2009 1 september 2009 43 e jaargang nummer 5 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 8 september 2009 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30

Nadere informatie

Aqua Vré Oktober 2010 1

Aqua Vré Oktober 2010 1 Aqua Vré Oktober 2010 1 oktober 2010 45 e jaargang nummer 6 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 12 oktober 2010 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30 uur

Nadere informatie

Aqua Vré Maart

Aqua Vré Maart Aqua Vré Maart 2010 1 maart 2010 44 e jaargang nummer 1 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 9 maart 2010 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30 uur Aanvang

Nadere informatie

Aqua Vré Oktober

Aqua Vré Oktober Aqua Vré Oktober 2009 1 oktober 2009 43 e jaargang nummer 6 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 13 oktober 2009 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30 uur

Nadere informatie

Aqua Vré September 2010 1

Aqua Vré September 2010 1 Aqua Vré September 2010 1 september 2010 44 e jaargang nummer 5 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 14 september 2010 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30

Nadere informatie

Aqua Vré Juni 2009 1

Aqua Vré Juni 2009 1 Aqua Vré Juni 2009 1 juni 2009 43 e jaargang nummer 4 Uitnodiging voor het bijwonen van de verenigingsbarbecue. Datum: 9 juni 2009 Plaats: Erf van Evert Jan Teunisse Lunterseweg 51 Tel: 0318-617547 Verenigingsbarbecue

Nadere informatie

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré. Algemene Leden Vergadering. Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré. Algemene Leden Vergadering. Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Algemene Leden Vergadering Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Wanneer? Dinsdag 12 februari 2013 Zaal open: vanaf 19:45 uur Beste leden, Aankomende

Nadere informatie

www.deschuttervis.nl Aan: Beste Leden, Als eerste wens ik u namens het bestuur een goed en gezond 2012 toe.

www.deschuttervis.nl Aan: Beste Leden, Als eerste wens ik u namens het bestuur een goed en gezond 2012 toe. Beste Leden, Als eerste wens ik u namens het bestuur een goed en gezond 2012 toe. Even een terugblik naar onze jaarlijkse feestavond van december 2011. Met een goed gevulde zaal, blije mensen en vele mooie

Nadere informatie

Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586

Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Aqua Vré maart 2009 blz. 1 maart 2009 43 e jaargang nummer 1 Uitnodiging Ledenvergadering. Datum: 10 maart 2009 Plaats: Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30 uur Aanvang

Nadere informatie

Aqua Vré november 2008 blz. 1. november 2008 42 e jaargang nummer 7. Uitnodiging voor het bijwonen van de volgende verenigingsavond.

Aqua Vré november 2008 blz. 1. november 2008 42 e jaargang nummer 7. Uitnodiging voor het bijwonen van de volgende verenigingsavond. Aqua Vré november 2008 blz. 1 november 2008 42 e jaargang nummer 7 Uitnodiging voor het bijwonen van de volgende verenigingsavond. Datum:11 november 2008 Plaats:Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede

Nadere informatie

april e jaargang nummer 2 De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel:

april e jaargang nummer 2 De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: Aqua Vré april 2009 blz. 1 april 2009 43 e jaargang nummer 2 Uitnodiging jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Datum: 14 april 2009 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586

Nadere informatie

Aqua Vré April 2011 1

Aqua Vré April 2011 1 Aqua Vré April 2011 1 Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vre Creatief met achterwanden! Waar? Sierviskwekerij Bert Bouwman Van Deventerstraat 8 3911 KH Rhenen Wanneer? Dinsdag 12 april 2011 Beste leden,

Nadere informatie

2011/2012. aquariumplantenvoeding. Catalogus www.syfiori.nl Festal. Sybren Brouwer

2011/2012. aquariumplantenvoeding. Catalogus www.syfiori.nl Festal. Sybren Brouwer Catalogus www.syfiori.nl Festal aquariumplantenvoeding Sybren Brouwer 2011/2012 In deze catalogus treft u een overzicht aan van de Festal producten en krijgt u informatie over de diensten van www.syfiori.nl

Nadere informatie

Aqua Vré November

Aqua Vré November Aqua Vré November 2011 1 Aqua Vré November 2011 2 Aqua Vre On Tour verslag avond 11 oktober 2011 De avond van oktober ging naar het Groenhorst College. Op de locatie in Barneveld kregen we een uitgebreide

Nadere informatie

Aqua Vré Januari 2010 1

Aqua Vré Januari 2010 1 Aqua Vré Januari 2010 1 januari 2010 43 e jaargang nummer 9 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 12 januari 2010 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30 uur

Nadere informatie

Aqua Vré Oktober

Aqua Vré Oktober Aqua Vré Oktober 2011 1 Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Aqua-Vré - ON TOUR Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Wanneer? Dinsdag 11 oktober 2011 Zaal open: vanaf 19:00 uur Vertrek:

Nadere informatie

Aqua Vré oktober 2008 blz. 1. oktober e jaargang nummer 6. Uitnodiging voor het bijwonen van de volgende verenigingsavond.

Aqua Vré oktober 2008 blz. 1. oktober e jaargang nummer 6. Uitnodiging voor het bijwonen van de volgende verenigingsavond. Aqua Vré oktober 2008 blz. 1 oktober 2008 42 e jaargang nummer 6 Uitnodiging voor het bijwonen van de volgende verenigingsavond. Datum: 14 oktober 2008 Plaats: Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede

Nadere informatie

DEEL 8: VOEDING VAN DE PLANTEN

DEEL 8: VOEDING VAN DE PLANTEN DEEL 8: VOEDING VAN DE PLANTEN De voeding voor onze aquariumplanten? Ja, planten hebben ook voedsel nodig. Het plantenvoedsel dat in een aquarium ontstaat door omzetting van de afvalstoffen in voedingsstoffen

Nadere informatie

De vereniging en uw Aquarium

De vereniging en uw Aquarium De vereniging en uw Aquarium Aquarium houden is een veel eisende hobby. Maar al te veel mensen onderschatten dit, wat leid tot grote teleurstellingen en dat terwijl ze ooit zo lekker enthousiast waren

Nadere informatie

Aqua Vré November

Aqua Vré November Aqua Vré November 2010 1 november 2010 44 e jaargang nummer 7 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 09 november 2010 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30

Nadere informatie

Aqua Vré Mei Datum: 11 mei 2010 De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: Zaal open uur Aanvang 19.

Aqua Vré Mei Datum: 11 mei 2010 De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: Zaal open uur Aanvang 19. Aqua Vré Mei 2010 1 mei 2010 44 e jaargang nummer 3 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 11 mei 2010 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30 uur Aanvang 19.45

Nadere informatie

SPREEKBEURT MAANVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT MAANVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT MAANVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MAANVIS BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer 44 ste jaargang Seizoen 2015-2016 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in Wijkcentrum

Nadere informatie

Terugblik verenigingsavond door Lotty Sonnenberg Pim Wilhelm, uitslag VerenigingsHuisKeuring AV De Rijswijkse en Danio Rerio Delft.

Terugblik verenigingsavond door Lotty Sonnenberg Pim Wilhelm, uitslag VerenigingsHuisKeuring AV De Rijswijkse en Danio Rerio Delft. Danio Rerio Delft 2 Januari 2016 Terugblik verenigingsavond 15-12-2015 door Lotty Sonnenberg Pim Wilhelm, uitslag VerenigingsHuisKeuring AV De Rijswijkse en Danio Rerio Delft. Omdat beide verenigingen

Nadere informatie

www.deschuttervis.nl Aan:

www.deschuttervis.nl Aan: Beste Leden, Wat gaat de tijd toch snel, alweer 3 maanden geleden dat onze laatste clubavond was. A.s. zal daarom in het teken staan van een grote vis en plantenveiling en tijdens de pauze vindt er nog

Nadere informatie

SPREEKBEURT BETTA VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT BETTA VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT BETTA l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE BETTA BIJ ELKAAR

Nadere informatie

MAKWARIUM NIEUWSBRIEF!

MAKWARIUM NIEUWSBRIEF! Beste MAK-kers, 01 april 009 MAKWARIUM NIEUWSBRIEF! We zijn in de running naar onze tentoonstelling, de hete adem is duidelijk voelbaar in je omgeving! Tijdens de voorbije werkvergaderingen is gebleken

Nadere informatie

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer 42 e jaargang Seizoen 2013/2014 Excursie en barbecue Op 25 mei, ja, dat is al erg snel, gaan we dit jaar naar Delfzijl en wel naar het Muzeeaquarium.

Nadere informatie

Maandblad nr. 6 28e Jaargang 2000/2001. Agenda voor de te houden hobbyavond op Maandag 5 Maart 2001

Maandblad nr. 6 28e Jaargang 2000/2001. Agenda voor de te houden hobbyavond op Maandag 5 Maart 2001 Maandblad nr. 6 28e Jaargang 2000/2001 Agenda voor de te houden hobbyavond op Maandag 5 Maart 2001 in de Reensche Compagnie, Tak van Poortvlietstraat, te Hoogezand Aanvang 19.45 uur A G E N D A 1. Opening

Nadere informatie

HAARLEMSE AQUA - TERRA VERENIGING

HAARLEMSE AQUA - TERRA VERENIGING Nieuwsbrief nr. 1 jan/feb 10 HAARLEMSE AQUA - TERRA VERENIGING Beste leden, 15 februari staat de ledenraad gepland. Verderop in deze nieuwsbrief staat de agenda voor deze avond vermeld. De stukken zijn

Nadere informatie

Maandblad van vivariumvereniging De Natuur In Huis Alphen aan den Rijn Opgericht 24 november 1936

Maandblad van vivariumvereniging De Natuur In Huis Alphen aan den Rijn Opgericht 24 november 1936 Aqua Spiegel Maandblad van vivariumvereniging De Natuur In Huis Alphen aan den Rijn Opgericht 24 november 1936 1!!! 2 Aqua Spiegel Colofon: DE NATUUR IN HUIS VERENIGING VOOR ALPHEN AAN DEN RIJN EN OMSTREKEN.

Nadere informatie

Heeft u iets voor ons boekje? Bel dan de voorzitter of stuur een mailtje naar: Voorzitter@aquariahs.nl

Heeft u iets voor ons boekje? Bel dan de voorzitter of stuur een mailtje naar: Voorzitter@aquariahs.nl Aquaria H-S. Aquariumvereniging Aquaria H-S. Opgericht 1950. Aangesloten bij de NBAT. Voorzitter Nico Bulthuis Achterdiep ZZ 16, Sappemeer 0598-390894 Voorzitter@aquariahs.nl Penningmeester Peter Wieringa

Nadere informatie

AQUA TROPICA NIEUWS. Jaargang 10, nummer 2 - datum: 10 augustus 2013

AQUA TROPICA NIEUWS. Jaargang 10, nummer 2 - datum: 10 augustus 2013 AQUA TROPICA NIEUWS Jaargang 10, nummer 2 - datum: 10 augustus 2013 Verenigingslokaal : Maria Danneelserf 20, 2907 BD Capelle aan den IJssel Telefoonnummer : 06 48 38 78 67 Clubavond : Maandagavond van

Nadere informatie

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer 44 ste jaargang Seizoen 2015-2016 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 De Hobbyavond Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond

Nadere informatie

I feel goo o d! De wetenschap achter helder water voor tropische zoetwateraquaria

I feel goo o d! De wetenschap achter helder water voor tropische zoetwateraquaria I feel goo o d! De wetenschap achter helder water voor tropische zoetwateraquaria Philips ontwikkelde dit Zuiveringsapparaat voor tropische aquaria in samenspraak met aquarium- en waterexperts. Wetenschappelijke

Nadere informatie

Plantenmestcapsules zelf maken

Plantenmestcapsules zelf maken Plantenmestcapsules zelf maken Categorie: aquarium planten en bemesting Of je nu een liefhebber bent van een rijk beplante aquarium, of een ander type aquarium met planten. Zodra er planten in je aquarium

Nadere informatie

December 2015. Jaargang 37

December 2015. Jaargang 37 December 2015 Jaargang 37 Bij ons voelt uw viervoeter zich thuis! T 0162 437822 F 0162 437284 I www.teraalst.nl Aquariumvereniging De Siervis Ingeschreven onder 40258165 bij de K.v.K te Tilburg. Goedgekeurd

Nadere informatie

3. Verslag secretaris over 2015. Dit werd door de secretaris, Joop Bootz, voorgelezen. Werd zonder op of aanmerkingen aangenomen.

3. Verslag secretaris over 2015. Dit werd door de secretaris, Joop Bootz, voorgelezen. Werd zonder op of aanmerkingen aangenomen. TC De Viskoerier Jaargang 36 Nummer 2 jan. 2016 www.terracollinaria.nl Verslag jaarvergadering Terra Collinaria 15-januari 2016. Afgemeld: Nic Luijten, Hans Mommer, Remy Meertens en Hub Hartmans. Aanwezig:

Nadere informatie

Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1

Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Seizoen 2008-2009 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 De Hobbyavond Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in de Reensche Compagnie aan de Tak van Poortvlietstraat 361 te Hoogezand.

Nadere informatie

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE SLUIERSTAARTGOUDVIS

Nadere informatie

Kardinaaltetra. Paracheirodon axelrodi. www.licg.nl. Serie vissen

Kardinaaltetra. Paracheirodon axelrodi. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Kardinaaltetra Paracheirodon axelrodi De kardinaaltetra is een veel gehouden aquariumvis die behoort tot de familie van de karperzalmen. Kardinaaltetra s zijn scholenvissen, afkomstig uit

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE AXOLOTL BIJ

Nadere informatie

Het Syfiori Project anno 2011 Sybren Brouwer

Het Syfiori Project anno 2011 Sybren Brouwer Het Syfiori Project anno 2011 Sybren Brouwer 2011 Met het syfiori project krijgen de aquarianen een unieke kans om de festal producten te gaan gebruiken in hun aquarium. Onder begeleiding van Sybren Brouwer.

Nadere informatie

Invloed Waterkwaliteit op de Onderwater Flora en Fauna

Invloed Waterkwaliteit op de Onderwater Flora en Fauna Invloed Waterkwaliteit op de Onderwater Flora en Fauna Gezond en voedselrijkwater waarborgt een diversiteit aan Flora en Fauna. Een wankel evenwicht tussen de biologische elementen. Index. De voedselketen.

Nadere informatie

12 3 4 566.4 7 7.5 8 8.2 8.4 9 10. esha AQUA-QUICK-TEST - SNEL, EENVOUDIG EN VEILIG

12 3 4 566.4 7 7.5 8 8.2 8.4 9 10. esha AQUA-QUICK-TEST - SNEL, EENVOUDIG EN VEILIG 6-VOUDIGE MULTI TEST VOOR ECONOMISCH, PRAKTISCH EN EENVOUDIG TESTEN VAN DE WATERKWALITEIT. Gezond water = gezonde planten en vissen. Een goede waterkwaliteit is essentieel voor planten en vissen in uw

Nadere informatie

Voeding: Cichliden vlokken. Er zijn vele soorten voer, van levend voer tot droogvoer en diepvries. Ik zal er een aantal noemen.

Voeding: Cichliden vlokken. Er zijn vele soorten voer, van levend voer tot droogvoer en diepvries. Ik zal er een aantal noemen. Voeding: Er zijn vele soorten voer, van levend voer tot droogvoer en diepvries. Ik zal er een aantal noemen Droogvoer: Hikari droogkorrels rood en groen Cichliden vlokken Spirulina vlokken granulaat Diepvries:

Nadere informatie

SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO

SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VUURSTAARTLABEO

Nadere informatie

SPREEKBEURT ZWAARDDRAGER

SPREEKBEURT ZWAARDDRAGER SPREEKBEURT ZWAARDDRAGER l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE ZWAARDDRAGER

Nadere informatie

DEEL 4: BAK INRICHTEN - (2-2)

DEEL 4: BAK INRICHTEN - (2-2) DEEL 4: BAK INRICHTEN - (2-2) Beplanting (techniek) De planten die wortelen aan de onderkant van de stelen snijd je op lengte af met een scherp mesje, bijvoorbeeld een scheermesje. Verder haal je van het

Nadere informatie

SPREEKBEURT Vissengroep Harnasmeervallen

SPREEKBEURT Vissengroep Harnasmeervallen SPREEKBEURT Vissengroep Harnasmeervallen l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

Aqua Vré Maart

Aqua Vré Maart Aqua Vré Maart 2011 1 maart 2011 44 e jaargang nummer 1 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 8 maart 2010 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30 uur Aanvang

Nadere informatie

Mededelingen van de voorzitter. 2

Mededelingen van de voorzitter. 2 Seizoen 2011-2012 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in de Reensche Compagnie aan de Tak van Poortvlietstraat 361 te Hoogezand. De Aanvang

Nadere informatie

SPREEKBEURT PLATY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT PLATY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT PLATY l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE PLATY BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Van de voorzitter. De komende hobbyavond is op : maandag 4 oktober Het is vandaag dierendag. Op deze speciale avond hebben we.

Van de voorzitter. De komende hobbyavond is op : maandag 4 oktober Het is vandaag dierendag. Op deze speciale avond hebben we. De komende hobbyavond is op : maandag 4 oktober 2004 Het is vandaag dierendag. Op deze speciale avond hebben we Jan van Duinen uit Emmen uitgenodigd. Hij is al jaren werkzaam in het aquarium van het Noorder

Nadere informatie

Willem Heijns. Voorzitter van de Nederlandse Cichliden Vereniging

Willem Heijns. Voorzitter van de Nederlandse Cichliden Vereniging Seizoen 2010-2011 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in de Reensche Compagnie aan de Tak van Poortvlietstraat 361 te Hoogezand. De Aanvang

Nadere informatie

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde ``

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Heerlerheide Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Opgericht: 7 oktober 1961 te Heerlerheide gemeente Heerlen. Koninklijk goedgekeurd bij besluit van 4 september 1975 Aangesloten bij de N.B.A.T. en

Nadere informatie

DEEL 9: VOORKOMEN EN BESTRIJDEN VAN ALGEN

DEEL 9: VOORKOMEN EN BESTRIJDEN VAN ALGEN DEEL 9: VOORKOMEN EN BESTRIJDEN VAN ALGEN Algen in een aquarium kunnen mooi zijn, als deze alleen op decoratiemateriaal of op de wanden groeien. In sommige speciaal aquaria zijn algen een must om de vissen

Nadere informatie

SPREEKBEURT VUURNEON VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT VUURNEON VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT VUURNEON l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VUURNEON BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Mei 2015. Jaargang 37

Mei 2015. Jaargang 37 Mei 2015 Jaargang 37 Bij ons voelt uw viervoeter zich thuis! T 0162 437822 F 0162 437284 I www.teraalst.nl Aquariumvereniging De Siervis Ingeschreven onder 40258165 bij de K.v.K te Tilburg. Goedgekeurd

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie vissen Marmerbijlzalm Carnegiella strigata

Nadere informatie

SPREEKBEURT NEONTETRA

SPREEKBEURT NEONTETRA SPREEKBEURT NEONTETRA l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE NEONTETRA BIJ

Nadere informatie

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer. Let Op! Nieuwe Locatie! Wijkcentrum De Kern Rembrandtlaan 72a, 9601 XD Hoogezand

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer. Let Op! Nieuwe Locatie! Wijkcentrum De Kern Rembrandtlaan 72a, 9601 XD Hoogezand Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer Let Op! Nieuwe Locatie! Wijkcentrum De Kern Rembrandtlaan 72a, 9601 XD Hoogezand 43 ste jaargang Seizoen 2014-2015 Onze hobby avond, wat

Nadere informatie

De komende hobbyavond is op: maandag 5 september 2005

De komende hobbyavond is op: maandag 5 september 2005 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in De Reensche Compagnie aan de Tak van Poortvlietstraat 361 te Hoogezand. Aanvang is om 19.30 uur. De komende hobbyavond is op: maandag 5 september

Nadere informatie

Neontetra. Paracheirodon innesi. www.licg.nl. Serie vissen

Neontetra. Paracheirodon innesi. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Neontetra Paracheirodon innesi De neontetra is een veel gehouden aquariumvis. Hij behoort tot de familie van de karperzalmen. Het zijn scholenvissen, afkomstig uit de bovenloop van het Amazonegebied

Nadere informatie

Terugblik verenigingsavond 21-04-2015 door Loy Sonnenberg Erik Prins: het opmaal groeien van aquariumplanten.

Terugblik verenigingsavond 21-04-2015 door Loy Sonnenberg Erik Prins: het opmaal groeien van aquariumplanten. Danio Rerio Del 91 Mei 2015 Terugblik verenigingsavond 21-04-2015 door Loy Sonnenberg Erik Prins: het opmaal groeien van aquariumplanten. Er zijn vele soorten aquaria, tradionele bakken, maar ook de moderne

Nadere informatie

Vivarium 2017: Ready for more?

Vivarium 2017: Ready for more? Nieuwsbrief nr.3 November 2017 Vivarium 2017: Ready for more? Inmiddels staat Vivarium bij vele bezoekers jaarlijks in de agenda gemarkeerd. Dit jaarlijkse hoogtepunt voor de Vivariumhobby brengt iedere

Nadere informatie

De vijverkalender. In januari heeft de vijver niet veel aandacht nodig. Enkele punten van aandacht zijn:

De vijverkalender. In januari heeft de vijver niet veel aandacht nodig. Enkele punten van aandacht zijn: De vijverkalender Hovenier Roel Zuidema biedt u advies en tips voor u vijver. Welke taken en welk onderhoud kunt u het best in bepaalde perioden uitvoeren? Vijver in januari In januari heeft de vijver

Nadere informatie

Dus heb je tijd op donderdag 10 augustus kom dan om u naar Moershei 13 in Landgraaf.

Dus heb je tijd op donderdag 10 augustus kom dan om u naar Moershei 13 in Landgraaf. Jaargang 37 Nummer 15 aug. 2017 www.terracollinaria.nl E-mail: info.terracollinaria@gmail.com TC Onze vakantie-hobby-avond bij Luc en Kristel. EXTRA, EXTRA, EXTRA, EXTRA, EXTRA, EXTRA, EXTRA, EXTRA,EXTRA

Nadere informatie

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde ``

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Heerlerheide Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Opgericht: 7 oktober 1961 te Heerlerheide gemeente Heerlen. Koninklijk goedgekeurd bij besluit van 4 september 1975 Aangesloten bij de N.B.A.T. en

Nadere informatie

HERKOMST: WILDVANG, AZIË EN EUROPA

HERKOMST: WILDVANG, AZIË EN EUROPA Uit de bibliotheek van DISCUS PASSIE.nl 1 januari 2014 INFOBLAD HERKOMST: WILDVANG, AZIË EN EUROPA DISCUS PASSIE.nl Passie maakt het verschil Herkomst: wildvang, Azië en Europa Voordat discusvissen bij

Nadere informatie

Orchideeën Kring Noord-Brabant West en Zeeland

Orchideeën Kring Noord-Brabant West en Zeeland Kringblad NOV kring Noord- Brabant West Zeeland Jaargang 24 nr.3 Orchideeën Kring Noord-Brabant West en Zeeland Dendrobium chrysotoxum Maart 2015 1 Agenda: - Welkom en mededelingen Maandag 16 maart 2015

Nadere informatie

10 Tips voor Beginners. De Beginnende. Aqauriaspecialist. Een introductie handleiding voor iedereen die een aquarium wilt. Aquariaspecialist.

10 Tips voor Beginners. De Beginnende. Aqauriaspecialist. Een introductie handleiding voor iedereen die een aquarium wilt. Aquariaspecialist. 10 Tips voor Beginners De Beginnende Aqauriaspecialist Een introductie handleiding voor iedereen die een aquarium wilt Aquariaspecialist.nl Gratis ebook TABLE OF CONTENTS Inhoud Introductie Tip 1 Tip 2

Nadere informatie

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde ``

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Heerlerheide Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Opgericht: 7 oktober 1961 te Heerlerheide gemeente Heerlen. Koninklijk goedgekeurd bij besluit van 4 september 1975 Aangesloten bij de N.B.A.T. en

Nadere informatie

Aquarium. Groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs

Aquarium. Groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs Aquarium Groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs Hallo, welkom in Ouwehands Dierenpark! In het aquarium leven heel veel verschillende vissen en ook een paar amfibieën, zoals kikkers. In deze Doe Mee staan

Nadere informatie

I feel goood! presenteert het Zuiveringsapparaat voor tropische aquaria. Liter/Litres. Liter/Litres. Liter/Litres. Liter/Litres.

I feel goood! presenteert het Zuiveringsapparaat voor tropische aquaria. Liter/Litres. Liter/Litres. Liter/Litres. Liter/Litres. I feel goood! presenteert het Zuiveringsapparaat voor tropische aquaria 10-30 40-110 120-240 200-400 400-700 Nu in het assortiment NIEUW met VENTURI Met beluchter Ozonapparaat met venturi voor nanoaquaria

Nadere informatie

Orchideeën Kring Noord-Brabant West en Zeeland

Orchideeën Kring Noord-Brabant West en Zeeland Kringblad NOV kring Noord- Brabant West Zeeland Jaargang 24 nr.7 Orchideeën Kring Noord-Brabant West en Zeeland Dendrobium jenkensii September 2015 1 Agenda: - Welkom en mededelingen. Maandag 21 september

Nadere informatie

De wereld van discusvissen. Maandag 6 oktober 2014 DISCUS PASSIE.nl Bob van Horne Lezing voor Aquariumvereniging De Siervis uit Oosterhout (nb)

De wereld van discusvissen. Maandag 6 oktober 2014 DISCUS PASSIE.nl Bob van Horne Lezing voor Aquariumvereniging De Siervis uit Oosterhout (nb) De wereld van discusvissen Maandag 6 oktober 2014 DISCUS PASSIE.nl Bob van Horne Lezing voor Aquariumvereniging De Siervis uit Oosterhout (nb) Inhoud Over DISCUS PASSIE.nl Discusvissen vroeger en nu Herkomst:

Nadere informatie

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde ``

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Heerlerheide Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Opgericht: 7 oktober 1961 te Heerlerheide gemeente Heerlen. Koninklijk goedgekeurd bij besluit van 4 september 1975 Aangesloten bij de N.B.A.T. en

Nadere informatie

SPREEKBEURT ROODKOPZALM

SPREEKBEURT ROODKOPZALM SPREEKBEURT ROODKOPZALM l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE ROODKOPZALM

Nadere informatie

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=rq2m5pop 16/02/2010 Het Nieuwsblad - Gemeente Kruishoutem: 'Tomaten én tilapia houden beide van warmte' 'Tomaten én tilapia houden beide van warmte'

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE nr. 153 NAJAARSBEURS 25 NOVEMBER e jaargang Van de voorzitter: Steven Oudhuizen 1 Mededeliingen 2-3 Colofon 4

INHOUDSOPGAVE nr. 153 NAJAARSBEURS 25 NOVEMBER e jaargang Van de voorzitter: Steven Oudhuizen 1 Mededeliingen 2-3 Colofon 4 NUMMER 153 14 E JAARGANG NAJAARSBEURS 25 NOVEMBER 2017 VERSCHIJNT 2 X PER JAAR Digit@@l Beursnieuws Postzegel Vereniging Huizen e.o. De vereniging heeft tot doel het bevorderen van de filatelie in de ruimste

Nadere informatie

Aqua Vré April 2010 1

Aqua Vré April 2010 1 Aqua Vré April 2010 1 april 2010 44 e jaargang nummer 1 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 13 april 2010 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30 uur Aanvang

Nadere informatie

Zo het beton is gestoord en nu deze eerst even laten drogen voordat de staande binten er onder geplaatst kunnen worden.

Zo het beton is gestoord en nu deze eerst even laten drogen voordat de staande binten er onder geplaatst kunnen worden. Al een tijd hadden wij het idee om een zeeaquarium aan te schaffen. Na veel informatie te hebben ingewonnen bij Waterweelde en op het Zeewaterforum gaat onze voorkeur uit naar een bak van 130x50x60 waterhoogte.

Nadere informatie

Maanvis. Pterophyllum scalare. www.licg.nl. Serie vissen

Maanvis. Pterophyllum scalare. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Maanvis Pterophyllum scalare De maanvis behoort tot de familie van de cichliden. Het zijn scholenvissen, afkomstig uit het Amazonegebied. Maanvissen heten zo omdat hun lichaam een ronde, vertikaal

Nadere informatie

Professionele producten voor uw aquarium. Aquarium start Aquarium onderhoud Plantenverzorging Visziekten

Professionele producten voor uw aquarium. Aquarium start Aquarium onderhoud Plantenverzorging Visziekten Professionele producten voor uw aquarium Aquarium start Aquarium onderhoud Plantenverzorging Visziekten EEN NIEUW AQUARIUM VEILIG STARTEN MET HET COLOMBO STARTSYSTEEM In een nieuw filter moeten bacteriën

Nadere informatie

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré. Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp EG Ede

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré. Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp EG Ede Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Wanneer? Dinsdag 11 december 2012 Zaal open: vanaf 19:45 uur Beste, Terugkijkend op een druk en bewogen jaar,

Nadere informatie