Aqua Vré Oktober

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aqua Vré Oktober 2010 1"

Transcriptie

1 Aqua Vré Oktober oktober e jaargang nummer 6 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 12 oktober 2010 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: Zaal open uur Aanvang uur AGENDA 1. Opening door de voorzitter 2. Opening door de voorzitter 3. Mededelingen en ingekomen stukken 4. Lezing door de heer J. Pater getiteld Paddentrek Nederland 5. Pauze met verloting 6. Vervolg lezing 7. Rondvraag 8. Sluiting Paddentrek Nederland De heer Pater is enige tijd terug nauw betrokken geweest bij een van de grootste en zelden eerder vertoonde biologische verhuizingen van deze dieren in Nederland. Wegens een grote uitbreiding van het stedelijk gebied rondom Veenendaal kwamen de daar levende padden en hun kolonie in het nauw en dreigden te verdwijnen. Om de pad daar te redden is besloten een grote verhuizing te laten plaats vinden. De heer Pater zal de diersoort in woord en beeld beschrijven en de verhuizing van de pad toe lichten en de zaal voorzien van aanvullende informatie over de Hollandse pad en aanverwante diersoorten.

2 Aqua Vré Oktober Verslag verenigingsavond 14 september 2010 De voorzitter opent de avond door iedereen van harte welkom te heten na onze zomervakantie. Een rustige eerste avond, 17 aanwezigen. Een eerste mededeling is dat onze spreker nog onderweg is en zo spoedig mogelijk probeert aanwezig te zijn. Als eerste een aantal punten wat betreft onze vereniging: - Een warm welkom deze avond voor een aantal personen. Als eerste de potentiële opvolgers van de huidige penningmeester en de 2 e secretaris; Ans en Bert. Ook onze webmaster is aanwezig en hij zal nog een en ander laten zien op de laptop van onze verenigingssite. Ook een potentieel lid heeft de weg naar onze avond gevonden en wordt welkom geheten. - De spreker deze avond is de heer Loek vd Klucht. De geplande spreker is wegens vrij ernstige medische problemen uit gevallen. Zodra hij hiertoe weer in staat is heeft hij toegezegd zijn lezing te houden bij ons. - Volgend jaar viert Aqua Vre haar 45-jarig lustrum middels een beurs/tentoonstelling. Jan kan bij het regelen en opzetten hiervan nog hulp gebruiken. Leden die zin en tijd hebben om een keer de handen uit de mouwen te steken kunnen zich bij Jan Marchal melden. - Op de tafel bij het bestuur liggen een groot aantal planten die gratis door de geïnteresseerden mee kunnen worden genomen. Enkele bijzondere soorten zitten er tussen die vrijwel niet in winkels te krijgen zijn. Een korte uitleg over de soorten wordt door de kwekers gegeven. - Kees van de Peppel heeft een aquarium te koop. 100x40x40. Teab. Melden bij onze penningmeester uiteraard. - Karin Bodingius is onze districtskampioene geworden. Hierdoor heeft zij aan de landelijke huiskeuring mee kunnen doen. Voor Aqua Vre is dit uniek, de uitslag hiervan zal deze herfst in Boxtel volgen. - De vereniging heeft een aantal boeken die dubbel in de bibliotheek aanwezig zijn en die ons aangeboden zijn. Iedereen die interesse heeft kan in de pauze kijken. De prijs is zeer schappelijk en teab. Wat over is zal op internet worden verkocht. - Helaas zijn er nog steeds leden die de contributie moeten betalen over Nogmaals een dringende oproep om dit zsm af te handelen zodat onze penningmeester dit kan afsluiten!

3 Aqua Vré Oktober Vanwege het nog niet arriveren van de spreker wordt de avond begonnen met het weggeven van de gratis planten. Ook de verkoop van de boeken wordt begonnen. Hierna begint de rondvraag. Deze avond weinig vragen die uit de kleinere groep aanwezigen komt. Wel een mededeling om met leden die interesse hebben een te gaan vissen in Ommeren op forel. Info bij Jan. Hierna is het inmiddels tijd voor een pauze met een verloting. In onze pauze komt gelukkig de spreker aan en deze wordt zsm op gang geholpen met zijn presentatie. Ook heeft hij een aantal planten bij zich die nergens te koop zijn en gratis door de liefhebbers kunnen worden mee genomen. De spreker geeft een korte uitleg over de situatie van de zieke spreker waarna hij begint met zijn presentatie getiteld van kale bak tot succesnummer. Hij is inmiddels 45 jaar met de hobby betrokken en zal in een aantal stappen de meest voor de hand liggende manier om met een aquarium te beginnen en te onderhouden laten zien. Aan de hand van vele duidelijke en leuke beelden worden de volgende stappen besproken; - de start: het bouwen van een bak, maatvoeringen, materiaal, wandbekleding en stabilisatiestrips. - licht: kleurkeuzes, reflectoren en dekruiten. - Filteren: is dit eigenlijk wel nodig? Levert het iets op? Is het rondpompen van water eigenlijk niet net zo goed? Als er ververst wordt met regelmaat levert dit net zo veel op. Diverse wijzen van filteren komen aan bod en worden met de zaal besproken. Het voornaamste waar naar gekeken moet worden is het doel wat er met het filteren bereikt moet worden. - Veiligheid. Geef lekkage zo weinig mogelijk kansen. Zorg voor een aardlekschakelaar als deze er nog niet is. Zorg voor een waterdichte scheiding tussen je elektra en water. Als er kleine kinderen in huis komen zorg dan dat deze in geen geval bij potentieel gevaarlijk zaken kunnen komen. Als laatste onderdeel wordt de inrichting kort besproken. Hiervoor zijn allerlei vrij bekende regeltjes zoals het gebruiken van de sterke punten, werken met kleuren en het gebruik van diepte-effecten.

4 Aqua Vré Oktober De voorzitter sluit deze avond af door alle aanwezigen hartelijk te danken voor hun interesse en iedereen een goede reis terug te wensen. De spreker wordt bedankt voor het vervangen van de zieke spreker. Website Aqua-Vré Alle informatie die in het maandelijks in het boekje is te vinden, en meer, is te vinden op de informatieve website van Aqua-Vré, Naast veel informatie zijn er diverse links naar hobbygerelateerde sites te vinden. Dus aan te raden voor alle leden van Aqua-Vré en niet leden. Oud Papier Beste leden, Ook op de avond in oktober is het weer mogelijk om oud papier mee te nemen en hiermee onze vereniging te steunen. Zoals gebruikelijk zal de aanhanger aanwezig zijn. Op voorgaande verenigingsavonden was het oud papier een succes! De aanhanger zat helemaal vol. Moeite met het uitladen van het papier? Vraag even om hulp en uw auto wordt met een aantal mensen even geleegd. Alle beetjes helpen! Hulp gevraagd voor ophalen oud papier Aqua Vré haalt in Ede oud papier op. De opbrengst van het oud papier is voor de vereniging erg belangrijk. Er zijn nog steeds mensen nodig die mee willen helpen met het inzamelen van het oud papier. Mensen die mee willen helpen kunnen zich opgeven bij iemand van het bestuur. Huiskering 2010 Onze huiskering is dit jaar weer geweest bij het verschijnen van deze druk. In december is dan ook de uitslag met een foto presentatie van de keurmeester en diverse adviezen en tips. Voor veel leden een interessante avond om hun eigen aquarium mee te verbeteren. Natuurlijk ook leuk voor de deelnemers als er deze avond veel geïnteresseerden komen kijken naar hun bak. Hou deze avond dan ook vrij in je agenda en kom kijken!

5 Aqua Vré Oktober Activiteitenkalender: 19 sept. Ter Events, terrariumbeurs, Ijsselhallen Zwolle 1,2&3 okt. Aquariumtentoonstelling Ons Natuurgenot Gouda, in de agnietenkapel, Nwe Markt Gouda. Met vele aquariums met tropische vissen, waterplanten, terrariums en cactussen. Vrijdag 1okt 16 uur officiële opening, za 2 okt uur zo 3 okt uur. 30 oktober Nationale Aqua Terra Dag 2010 door de NBat in het VMBO College, Baanderherenweg 2, Boxtel. Met de presentatie en uitslagen van de Landelijke Huiskeuring (voor programma zie 12 dec. Ter Events, terrariumbeurs Houten 15 mei 2011 Aqua-vre s aqua-terra marktdag Bron: Mocht u zelf nog aanvullende informatie hebben voor de activiteitenkalender dan verneemt de redactie dat graag van u. Aqua-Terra Marktdag 15 mei 2011 Zoals de meeste leden wel zullen weten, organiseerde de NBAT ieder jaar in Veenendaal, de Aqua-terra markt. De NBAT heeft besloten deze beurs niet meer te houden.maar het bestuur van Aqua Vre heeft besloten om deze traditie voort te zetten.het meeste werk werd altijd al gedaan door onze leden. We hebben besloten om deze beurs volgend jaar te organiseren op zondag 15 mei in de Veenendaalhal te Veenendaal. Dat is dezelfde hal waar we onze tentoonstelling gehouden hebben in 2006.We willen op de beurs naast Aquarium -Terrarium en vijverspullen ook standhouders proberen te krijgen met tuinplanten en benodigdheden. Om dit allemaal te organiseren hebben we wat vrijwilligers nodig. Wie stelt zich beschikbaar voor om sponsorwerving,werving standhouders promotie,zaalopbouw opruimen en allerlei hand en spandiensten kassa bij ingang etc?? Het is de bedoeling dat we een commissie vormen die samen dit evenement vormgeven Heeft u interresse geef u dan op bij Jan Marchal

6 Aqua Vré Oktober Hoe schrijf je een artikel..?!? Door Ed Katuska Artikelen schrijven voor publicatie in je clubblad is eenvoudiger dan menigeen denkt. De meeste mensen die op regelmatige basis artikelen schrijven doen dat om hun ervaringen met anderen te delen zodat ook zij succesvol kunnen zijn. Waar zou de hobby nu zijn als de pioniers hun aquarium kennis niet hadden gedeeld? Voor sommigen is het vertalen van gedachten naar tekst een eenvoudige taak. Helaas is dat niet voor iedereen het geval. Er bestaan een paar misvattingen over het schrijven van een artikel. Het belangrijkste is dat een artikel niet meerdere pagina's lang hoeft te zijn. Je schrijft een artikel, geen boek. De meeste clubbladen zijn niet zo dik, zodat een erg lang artikel in stukjes gehakt moet worden en over meerdere maanden moet worden gespreid. Een hoop goede informatie kan beschreven worden in slechts één of twee pagina's. Ten tweede, het hoeft niet geschreven te worden in wetenschappers taal. Tenzij je een scriptie schrijft voor je Universiteit, hou je het simpel. De meeste lezers zijn mede hobbyisten, sommigen daarvan beginners. Ten derde, maak je niet druk om spelling of grammaticale fouten. Een goede editor leest je materiaal door en maakt daar waar nodig correcties. Toen ik mijn eerste artikel schreef duurde het een eeuwigheid. Ik maakte me druk om alle boven genoemde zaken. Nadat je er een paar hebt geschreven zul je verrast zijn hoe makkelijk het gaat. Ik vind het maken van notities voordat ik begin me enorm helpen. Het moeilijkste deel lijkt altijd wel te bestaan uit waar te beginnen. Doorgaans breek ik het artikel in kleine stukjes en plak ze weer aan elkaar als al het basis materiaal is behandeld. Met de hulp van de moderne computers en bijvoorbeeld Word is dat een eenvoudig klusje. Er zijn vele verschillende onderwerpen waar je over kan schrijven, maar de meeste van de artikelen die ik zie gaan over recente kweek successen, dus we gebruiken dit als voorbeeld. Met het gebruik van een stap voor stap formule, zoals hieronder, kan iedereen een succesvol schrijver worden. Laten we hier beginnen:

7 1: De Vissen Aqua Vré Oktober Benoem zowel de gewone als de latijnse naam indien deze er zijn. Vertel hoe je aan deze soort komt, uit welke familie de vissen komen, en enig andere informatie die je hebt zoals hoe lang de soort in de hobby wordt gebruikt, wie de soort heeft ontdekt en wanneer etc etc. Deze informatie is voor de meeste soorten wel beschikbaar die al een tijdje in de hobby aanwezig zijn. 2: Beschrijving Hoe ziet deze vissoort eruit? Beschrijf de vorm, soort vinnen, kleur(ingen) en hoe groot ze worden. Beschrijf de verschillen tussen de sekses. Het is ook goed om het gedrag en temperament te beschrijven. Zijn ze agressief of zijn het scholen vissen. Zijn ze schuw of schichtig? Zijn het bodembewoners of zwemmen ze in de midden wateren? Dit zijn slechts een paar voorbeelden. 3: Biotoop Waar worden de vissen in de natuur gevonden? Welk land? Welk deel van dat land? Zijn het rivier vissen of leven ze in een meer? Weet je iets over hun natuurlijk dieet, natuurlijke vijanden? Hebben ze een seizoens- of tropisch klimaat? Zijn er perioden van overstroming?, en ga zo maar door. Bij de meeste artikelen is dit is een van de moeilijkere paragrafen omdat de meeste informatie wat onderzoek vereist. Ik vind het interessant om dit op te zoeken dus doorgaans neem ik dit ook op mijn schrijven. 4: Dieet Lijstje met voedsel dat je geeft. Vertel hoe vaak per dag je voer. Zijn het voedsel specialisten? Zijn er typen voer die je de lezer niet zou aanraden om te voeren aan deze vissen en waarom? Heeft een bepaald voer de kleur extra naar voren gebracht of geeft het een groei spurt? 5: Het Aquarium Wat is de afmeting van het aquarium waarin de vissen zijn gehuisvest? Wat zijn de waterwaardes? Geen een opsomming van de andere inwoners. Vertel hoeveel procent water je ververst en hoe vaak. Geef een goede

8 Aqua Vré Oktober beschrijving van de inhoud van het aquarium. Wat voor type licht gebruik je en hoe lang wordt het aquarium per dag belicht. Wat is de normale temperatuur van het aquarium? 6: Kweek Aquarium en Conditioneren Vertel of de vissen in een gewoon aquarium hebben gekweekt of date en speciaal kweek aquarium werd gebruikt. Als de laatste werd gebruikt, geef dan de grootte, water kwaliteit, verlichting en type filter van het aquarium aan. Geef aan met welk voer je de vissen hebt geconditioneerd (voorbereid). Laat ons weten of je de man en vrouw tijdelijk uit elkaar hebt gehaald en ze weer bij elkaar hebt gezet om te kweken. Als het een kweekgroep betreft geef dan ook de ratio tussen de seksen weer. 7: Het afzetten Beschrijf de kleuren van de vissen tijdens het afzetten, werden de kleuren intenser? Wat werd gebruikt om de eieren op af te zetten? Vond het paren in de ochtend of avond plaats? Als het ei-leggers zijn, worden de eieren dan open en bloot gelegd, in een grot, zijn het muilbroeders, of werden de eieren rond gestrooid? Hoeveel eieren zijn het bij benadering? Hoe zit het met de grootte en de kleur? 8: Opgroeien van de jongen Hoeveel dagen duurde het voordat de eieren uitkwamen? Wanneer begonnen ze vrij te zwemmen? Was er ouderlijke zorg, door één of beide ouders? Hoe lang nadat de jongen vrij begonnen te zwemmen werden ze begeleid door de ouders? Beschrijf hun eerste voer, hoeveel en hoe vaak ververs je water en hoeveel procent van de jongen overleeft? 9: Conclusie Heb je aanbevelingen die je hebt overgehouden aan je avontuur? Zijn het moeilijke of juist beginners vissen? Zijn er ongebruikelijke karakteristieken of gedrag opgevallen? Was je ervaring een goede of ben je op zoek naar een hoge brug?

9 Aqua Vré Oktober Zoals je kunt zien geeft het op breken van het artikel in stukjes van dit formaat ons de gelegenheid om alle benodigde informatie te geven over de vissen en het kweken. Met gebruik van deze formule geef je in negen of tien paragrafen (1 tot 2 pagina's) een goed informatief artikel die je met anderen kunt delen. Plaats de verschillende paragrafen gewoon op volgorden en voila, klaar is het artikel. Als je de lijst afgaat zul je zien dat de meeste benodigde informatie al in je hoofd zit aangezien jij degene bent die de vissen heeft gekweekt en groot gebracht. Het is slechts een kwestie van het organiseren van je gedachten op papier. Als je artikel klaar is, controleer het op spelling en grammatica. Ik vind het een goed idee om het artikel nog een weekje opzij te leggen voordat ik het inlever en lees het dan nog eenmaal door. Er kunnen nog een paar gedachten naar voren komen die ik nog wil toevoegen. Probeer het gewoon eens. Auteur: Ed Katuska Eerste publicatie: Wet Pet Gazette, Norwalk Aquarium Society Plotselinge vissterfte Door: Jan Altink Soms gebeurt het dat er "zomaar ineens" massaal vissen doodgaan, en soms ook nog beperkt tot één bepaalde soort. Op het oog is er niets mis met het water, er is geen nieuwe vis bijgekomen en er is ook geen ander merk voer gebruikt. Toch is er kennelijk iets verandert. Maar wat dan? Laat ik er om te beginnen van uitgaan dat je de wekelijkse waterverversingen braaf hebt bijgehouden en dat je de filter(s) en de bijbehorende pompen regelmatig en voldoende tijdig hebt schoongemaakt, zie voor dat onderwerp: Hoe-vaak-moet-ik-de-pompfilter-schoonmaken Ik ga er ook vanuit dat je niet recent in je bak met chemicaliën bezig bent geweest zoals anti-algmiddelen of anti-slakkenspul of zo. Waar veel vissen gevoelig voor zijn is plotseling vuil water. Wanneer de hoeveelheid giftige stoffen heel langzaam oploopt kunnen vissen daar tot op zekere hoogte "aan wennen", maar wanneer de concentratie in korte tijd sterk oploopt zal er vergiftiging optreden. Een mogelijk teken dat daarop kan duiden zijn het donker kleuren van de vissen en versnelde ademhaling. Zoiets kan op verschillende manieren ontstaan. Ik zal een paar voorbeelden

10 Aqua Vré Oktober geven en misschien zit er iets bij waardoor jij op het juiste spoor gezet wordt. Wanneer een bodem dichtslaat met vuil (zandbodems zijn berucht, maar grindbodems doen het ook, het duurt alleen langer) ontstaat er na verloop van tijd een anaërobe (zuurstofloze) bodem. De bacteriën die daarin leven produceren diverse stoffen die normaal gesproken in de bodemzone blijven totdat daar een oververzadiging met die stoffen ontstaat of de boel verstoord wordt. Die stoffen kunnen in hogere concentraties het water snel en volledig verpesten. Bij regelmatig onderhoud en waterverversen hoort ook altijd (een deel van) de bodem schoongemaakt te worden, om te voorkomen dat deze vervuild en tenslotte dichtslaat. Door bij elke waterverversing steeds een ander gedeelte van de bodem "mee te nemen" blijft de boel schoon. Wanneer er wel wekelijks water wordt ververst en ook delen van de bodem worden schoongehouden, kan het zijn dat sommige delen toch altijd worden overgeslagen, doordat daar stenen, stukken hout of andere decoratiematerialen op de bodem liggen. De bodem daaronder wordt dan langzaam maar zeker anaëroob. Wanneer je met een stokje in de bodem poert en er komen gasbellen uit, dan heb je zeker weten te maken met een dichtgeslagen bodem; de zuurstofloze bacteriën produceren moerasgas. Als een bodem eenmaal is dichtgeslagen of als de inrichting van de bak wordt gewijzigd, of er worden planten bijgeplaatst (of uitgedund, of verplaatst) wordt de bodem verstoord en begint die zijn vuiligheid aan het water af te geven. De opgeloste stoffen (bijvoorbeeld zwavelverbindingen) zijn niet zichtbaar, maar wel giftig. En uiteraard is de ene soort vis gevoeliger voor een bepaalde concentratie dan de andere. Een andere mogelijkheid is dat er problemen met het filter zijn ontstaan. Uiteraard kan ook een filter dichtslaan, maar ook onderin een filter (onder de filtermassa) verzameld zich na verloop van tijd een lading bagger die, wanneer de kritische grens wordt overschreden, voor narigheid gaat zorgen. Ook actieve kool die te lang in een filter wordt gelaten kan dat soort problemen veroorzaken. Kool haalt over langere tijd giftige stoffen zoals zware metalen uit het water, maar wanneer de kool oververzadigd raakt keert de reactie om en wordt in een vrij korte tijd een groot deel van de opgeslagen stoffen weer aan het water afgestaan. Dat is de reden dat over het algemeen wordt aangeraden actieve kool niet langer dan vier weken in

11 Aqua Vré Oktober het filter te laten, of om het te verwijderen wanneer het zijn taak (medicijnen en/of kleurstoffen uitfilteren) volbracht heeft. Ook kan een verstoring (stroomstoring, filter te lang uitgestaan, slijtage aan de pomp, dichtgeslagen filtermassa, steentje tussen de impeller) ervoor zorgen dat de doorstroming van het filter terugloopt. De biologische bacteriën die in het filter leven zijn aërobe (dus zuurstof verbruikende) bacteriën. Loopt de doorstroming van het filter terug, dan kunnen door zuurstofgebrek IN HET FILTER deze bacteriën massaal sterven. De dode bacteriën veroorzaken een nog verdere daling van de zuurstofwaarde in het filter waardoor het proces van afsterven zichzelf versneld. Deze dode bacteriën veroorzaken eveneens een snelle en zeer zware verontreiniging van het water. Laatste wat ik kan bedenken is dat er een nitrietpiek is opgetreden. Wanneer bijvoorbeeld het filter zodanig is gereinigd dat een groot deel van de bacteriën verloren ging (filtermassa met water warmer dan 30 graden uitgespoeld, filter te lang laten staan voor het schoonmaken of na het schoonmaken niet snel genoeg weer in bedrijf gesteld) dan kan de resterende bacteriekolonie de belasting niet aan waardoor de nitrificatie verstoord wordt en de nitrietwaarde omhoog schiet. Ongeveer vergelijkbaar met wanneer er teveel voer werd gegeven: het niet opgegeten voer gaat rotten, de bacteriën zijn op deze plotselinge toename van de waterbelasting niet ingesteld en het gevolg is een nitrietpiek. Misschien is het in jouw geval ook wel een combinatie van factoren, maar in mijn ervaring betreft het meestal de bodem. Na uitgebreid testen en

12 Aqua Vré Oktober vergelijken van diverse korrelgroottes en substraatdiktes heb ik voorgoed afscheid genomen van natuurlijke zandbodems (en van fijnkorrelige voedingsbodems in ander substraat) en van grindbodems grover dan 3mm. "Mijn" perfecte bodem bestaat uit grind van 1-3mm, géén voedingsbodem erin (ze werken toch maar een vrij korte tijd en geven een boel bende wanneer je planten bijzet of verplaatst), en een substraatdikte van 5-8mm wanneer die uitsluitend als bodembedekking wordt gebruikt. Dikker dan 6mm is per definitie zuurstofloos dus heeft als filtercomponent in de stikstofkringloop (bacteriehuisvesting) geen zin. Alleen wanneer ik véél planten in het substraat plant, (de zgn. "plantenbak") werk ik met een dikkere substraatlaag: 4-7 cm, maar als het om één of enkele planten gaat dan zet ik die wel in een terra cotta pot met bodemgrind (kan ik ze ook makkelijk verplaatsen en onderhouden) en blijft de bodemlaag in de bak dun. Fijnere korrels zoals van een zandbodem slaan snel dicht, grovere korrels bieden ertussen plek aan veel vuil en zijn moeilijk te reinigen: het omhooghalen met een vuilklok en hevelslang gaat moeilijker omdat de steentjes zwaarder zijn en dus minder makkelijk opwervelen om het vuil ertussenuit te laten. Uiteraard is het aan ieder voor zich om te bepalen wat iemand voor bodemsoort en dikte in zijn bak kiest, maar met ruim 60 aquaria in gebruik en onderhand al bijna 40 jaar ervaring in visjes houden en kweken ben ik hierop uitgekomen. Hopelijk helpt het je bij het determineren waaraan je vissen "zomaar" bezweken. Auteur: Jan Altink Onze adverteerders steunen ons, steun onze adverteerders door bij hen te kopen!!

13 Aqua Vré Oktober Voorzitter: Secretaris: Michiel Hennink Martin Kamphuis Oudlaan 62 Tuinstraat RC Wageningen 3821CT Nijkerk Tel. : Tel.: Penningmeester: 2 e voorzitter: Kees van de Peppel Cees Adams Molenstraat 111 Reehorsterweg WL Bennekom 6717 LG Ede Tel: (0318) Tel.: (0318) e Secretaris: Bestuurslid en bibliothecaris: Bert van Draanen Karin Nellestijn Harsseveld 2 Koelhorst EH Ede 6714 KN Ede Tel.:(0318) Tel.: (0318) Bestuurslid: Redactie: Jan Marchal Marijke vd Wijngaard-Marchal Keucheniusstraat 35 Sadatstraat BD Veenendaal 3902 KT Veenendaal Tel.: (0318) Tel.: Lid van Verdienste: Erelid: G.H. Veenendaal J. de Gijt Leeuweriklaan 15 Van Galenstraat BN Ede 6712 DG Ede (overleden 09/12/2009) Website:http// Bibliotheek:Op de contactavonden bij het bestuur. Moeilijkheden met uw aquarium?bij moeilijkheden met uw aquarium kunt u contact opnemen met één van de bestuursleden. Kopij voor dit boekje:als u kopij tijdig geplaatst wilt hebben moet dit voor het weekend na de ledenvergadering worden aangeleverd bij de redactie. Contributie:De contributie bedraagt 50,00 per jaar. Jeugdleden (onder de 18 jaar) 30,00 per jaar. De donateurkosten zijn minimaal 25,00 per jaar. Gironummer: t.n.v. Aqua-Vré te Ede.

Aqua Vré Februari 2012 1

Aqua Vré Februari 2012 1 Aqua Vré Februari 2012 1 februari 2012 45 e jaargang nummer 10 Uitnodiging jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Datum: 14 februari 2012 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586

Nadere informatie

Aqua Vré Januari

Aqua Vré Januari Aqua Vré Januari 2012 1 Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Paludaria en Terraria Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Wanneer? Dinsdag 10 januari 2012 Zaal open: vanaf 19:30 uur Beste

Nadere informatie

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Terrariumwereld. Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp EG Ede

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Terrariumwereld. Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp EG Ede Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Terrariumwereld Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Dinsdag 10 april 2012 Zaal open: vanaf 19:30 uur Beste leden, Aankomende ledenbijeenkomst krijgen

Nadere informatie

Aqua Vré Maart

Aqua Vré Maart Aqua Vré Maart 2012 1 Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Vijver aanleg en onderhoud Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Wanneer? Dinsdag 13 maart 2012 Zaal open: vanaf 19:30 uur Beste

Nadere informatie

De komende hobbyavond is op: maandag 8 april 2013, met: Marleen Ammerlaan

De komende hobbyavond is op: maandag 8 april 2013, met: Marleen Ammerlaan Seizoen 2012-2013 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in de Reensche Compagnie aan de Tak van Poortvlietstraat 361 te Hoogezand. De Aanvang

Nadere informatie

Aqua Vré Februari

Aqua Vré Februari Aqua Vré Februari 2011 1 februari 2011 44 e jaargang nummer 10 Uitnodiging jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Datum: 8 februari 2011 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586

Nadere informatie

Aqua Vré Juni

Aqua Vré Juni Aqua Vré Juni 2010 1 juni 2010 44 e jaargang nummer 4 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 8 juni 2010 Plaats: Erf familie Teunissen Lunterseweg 51 Tel: 0318-617547 Verenigings BBQ Dinsdag 8 juni is er

Nadere informatie

Aqua Vré Oktober

Aqua Vré Oktober Aqua Vré Oktober 2011 1 Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Aqua-Vré - ON TOUR Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Wanneer? Dinsdag 11 oktober 2011 Zaal open: vanaf 19:00 uur Vertrek:

Nadere informatie

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré. Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede. Quiz van Roel en Cees

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré. Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede. Quiz van Roel en Cees Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Quiz van Roel en Cees Wanneer? Dinsdag 8 januari 2013 Zaal open: vanaf 19:45 uur Beste, Allereerst maak ik natuurlijk

Nadere informatie

Aqua Vré September 2010 1

Aqua Vré September 2010 1 Aqua Vré September 2010 1 september 2010 44 e jaargang nummer 5 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 14 september 2010 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30

Nadere informatie

Aqua Vré November

Aqua Vré November Aqua Vré November 2009 1 november 2009 43 e jaargang nummer 7 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 10 november 2009 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30

Nadere informatie

www.deschuttervis.nl Aan: Beste Leden, Als eerste wens ik u namens het bestuur een goed en gezond 2012 toe.

www.deschuttervis.nl Aan: Beste Leden, Als eerste wens ik u namens het bestuur een goed en gezond 2012 toe. Beste Leden, Als eerste wens ik u namens het bestuur een goed en gezond 2012 toe. Even een terugblik naar onze jaarlijkse feestavond van december 2011. Met een goed gevulde zaal, blije mensen en vele mooie

Nadere informatie

Aqua Vré April 2011 1

Aqua Vré April 2011 1 Aqua Vré April 2011 1 Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vre Creatief met achterwanden! Waar? Sierviskwekerij Bert Bouwman Van Deventerstraat 8 3911 KH Rhenen Wanneer? Dinsdag 12 april 2011 Beste leden,

Nadere informatie

Aqua Vré november 2008 blz. 1. november 2008 42 e jaargang nummer 7. Uitnodiging voor het bijwonen van de volgende verenigingsavond.

Aqua Vré november 2008 blz. 1. november 2008 42 e jaargang nummer 7. Uitnodiging voor het bijwonen van de volgende verenigingsavond. Aqua Vré november 2008 blz. 1 november 2008 42 e jaargang nummer 7 Uitnodiging voor het bijwonen van de volgende verenigingsavond. Datum:11 november 2008 Plaats:Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede

Nadere informatie

Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586

Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Aqua Vré maart 2009 blz. 1 maart 2009 43 e jaargang nummer 1 Uitnodiging Ledenvergadering. Datum: 10 maart 2009 Plaats: Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30 uur Aanvang

Nadere informatie

Aqua Vré oktober 2008 blz. 1. oktober e jaargang nummer 6. Uitnodiging voor het bijwonen van de volgende verenigingsavond.

Aqua Vré oktober 2008 blz. 1. oktober e jaargang nummer 6. Uitnodiging voor het bijwonen van de volgende verenigingsavond. Aqua Vré oktober 2008 blz. 1 oktober 2008 42 e jaargang nummer 6 Uitnodiging voor het bijwonen van de volgende verenigingsavond. Datum: 14 oktober 2008 Plaats: Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede

Nadere informatie

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE SLUIERSTAARTGOUDVIS

Nadere informatie

De vereniging en uw Aquarium

De vereniging en uw Aquarium De vereniging en uw Aquarium Aquarium houden is een veel eisende hobby. Maar al te veel mensen onderschatten dit, wat leid tot grote teleurstellingen en dat terwijl ze ooit zo lekker enthousiast waren

Nadere informatie

Aqua Vré Juni 2009 1

Aqua Vré Juni 2009 1 Aqua Vré Juni 2009 1 juni 2009 43 e jaargang nummer 4 Uitnodiging voor het bijwonen van de verenigingsbarbecue. Datum: 9 juni 2009 Plaats: Erf van Evert Jan Teunisse Lunterseweg 51 Tel: 0318-617547 Verenigingsbarbecue

Nadere informatie

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré. Algemene Leden Vergadering. Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré. Algemene Leden Vergadering. Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Algemene Leden Vergadering Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Wanneer? Dinsdag 12 februari 2013 Zaal open: vanaf 19:45 uur Beste leden, Aankomende

Nadere informatie

Aqua Vré Oktober

Aqua Vré Oktober Aqua Vré Oktober 2009 1 oktober 2009 43 e jaargang nummer 6 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 13 oktober 2009 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30 uur

Nadere informatie

AQUA TROPICA NIEUWS. Jaargang 7, nummer 3 - datum: 13 september 2010

AQUA TROPICA NIEUWS. Jaargang 7, nummer 3 - datum: 13 september 2010 AQUA TROPICA NIEUWS Jaargang 7, nummer 3 - datum: 13 september 2010 Verenigingslokaal : Maria Danneelserf 20, 2907 BD Capelle aan den IJssel Telefoonnummer : 06 48 38 78 67 Clubavond : Maandagavond van

Nadere informatie

Aqua Vré December 2009 1

Aqua Vré December 2009 1 Aqua Vré December 2009 1 december 2009 43 e jaargang nummer 8 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 8 december 2009 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30

Nadere informatie

Aqua Vré Januari 2010 1

Aqua Vré Januari 2010 1 Aqua Vré Januari 2010 1 januari 2010 43 e jaargang nummer 9 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 12 januari 2010 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30 uur

Nadere informatie

Tijdsplanning werkstuk groep 5

Tijdsplanning werkstuk groep 5 Naam: Groep 5 Tijdsplanning werkstuk groep 5 Wat wanneer Aan de juf het onderwerp van maandag 21 januari 2013 mijn werkstuk doorgeven inleveren opdracht 1 maandag 28 januari 2013 inleveren opdracht 2 donderdag

Nadere informatie

2.3 Familie De familie van de Corydoras panda is de Callichthyidae of terwijl, pantsermeervallen

2.3 Familie De familie van de Corydoras panda is de Callichthyidae of terwijl, pantsermeervallen Corydoras panda Geschreven door: Jeto 1. Inleiding 1.1 Aanleiding tot het schrijven van het artikel: Ik heb dit artikel geschreven, omdat ik zelf de Corydoras panda een leuk beestje vind om te houden maar

Nadere informatie

SPREEKBEURT MAANVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT MAANVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT MAANVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MAANVIS BIJ ELKAAR

Nadere informatie

December 2015. Jaargang 37

December 2015. Jaargang 37 December 2015 Jaargang 37 Bij ons voelt uw viervoeter zich thuis! T 0162 437822 F 0162 437284 I www.teraalst.nl Aquariumvereniging De Siervis Ingeschreven onder 40258165 bij de K.v.K te Tilburg. Goedgekeurd

Nadere informatie

SPREEKBEURT Vissengroep Harnasmeervallen

SPREEKBEURT Vissengroep Harnasmeervallen SPREEKBEURT Vissengroep Harnasmeervallen l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE AXOLOTL BIJ

Nadere informatie

Nieuwsbrief Hengelaarsclub Sassenhein. Jaargang: maart 2014 Nr. 6. HC Sassenhein Postbus 39 9750 AA Haren (Gn)

Nieuwsbrief Hengelaarsclub Sassenhein. Jaargang: maart 2014 Nr. 6. HC Sassenhein Postbus 39 9750 AA Haren (Gn) Het nieuwe seizoen De dagen beginnen al weer langer te worden, we gaan op weg naar de lente. Voor de meeste leden begint het al weer aardig te kriebelen. Hopelijk wordt het een mooi voorjaar met wat warme

Nadere informatie

www.deschuttervis.nl Aan:

www.deschuttervis.nl Aan: Beste Leden, Wat gaat de tijd toch snel, alweer 3 maanden geleden dat onze laatste clubavond was. A.s. zal daarom in het teken staan van een grote vis en plantenveiling en tijdens de pauze vindt er nog

Nadere informatie

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer 44 ste jaargang Seizoen 2015-2016 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 De Hobbyavond Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond

Nadere informatie

WAT ERVARINGEN MET PLANTEN, ONDERHOUD EN BESTRIJDING HARDNEKKIGE ALGEN door J.A.M. Kouwenhoven

WAT ERVARINGEN MET PLANTEN, ONDERHOUD EN BESTRIJDING HARDNEKKIGE ALGEN door J.A.M. Kouwenhoven Danio Rerio Del 145 September 2014 WAT ERVARINGEN MET PLANTEN, ONDERHOUD EN BESTRIJDING HARDNEKKIGE ALGEN door J.A.M. Kouwenhoven De bedoeling van dit arkel is, net als van al mijn andere, alleen maar

Nadere informatie

Maandblad nr. 6 28e Jaargang 2000/2001. Agenda voor de te houden hobbyavond op Maandag 5 Maart 2001

Maandblad nr. 6 28e Jaargang 2000/2001. Agenda voor de te houden hobbyavond op Maandag 5 Maart 2001 Maandblad nr. 6 28e Jaargang 2000/2001 Agenda voor de te houden hobbyavond op Maandag 5 Maart 2001 in de Reensche Compagnie, Tak van Poortvlietstraat, te Hoogezand Aanvang 19.45 uur A G E N D A 1. Opening

Nadere informatie

SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM

SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MARMERBIJLZALM

Nadere informatie

Waarom en op welke manier maken wij zelf een achterwand.

Waarom en op welke manier maken wij zelf een achterwand. Waarom en op welke manier maken wij zelf een achterwand. Waarom? Tja dat is een korte vraag, maar met een lange uitleg. Waarom ik deze zelf gemaakt hebt? Om de simpele reden dat ik een buitenmaat van aquarium

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer 44 ste jaargang Seizoen 2015-2016 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in Wijkcentrum

Nadere informatie

IK DANS. Penningmeester

IK DANS. Penningmeester Wadenoijen 10-09-2015 Jaargang 24 Waayer Nieuws 2 www.waayer-wadenoijen.nl IK DANS Aanstaande donderdag starten we met de eerste danslessen van het project IK DANS! Alle kinderen moeten op gymschoenen

Nadere informatie

Onderhoudsplan. Neem voor meer informatie contact op: Aquaja B.V. Mortel 1c 6121 JT Born. Tel: 0031- (0)46 4862000 Fax: 0031- (0)46 4862003

Onderhoudsplan. Neem voor meer informatie contact op: Aquaja B.V. Mortel 1c 6121 JT Born. Tel: 0031- (0)46 4862000 Fax: 0031- (0)46 4862003 Onderhoudsplan Neem voor meer informatie contact op: Aquaja B.V. Mortel 1c 6121 JT Born Tel: 0031- (0)46 4862000 Fax: 0031- (0)46 4862003 E-Mail: info@aquaja.nl Website: www.aquaja.nl ONDERHOUD AQUARIUMSTELLINGEN:

Nadere informatie

SPREEKBEURT BETTA VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT BETTA VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT BETTA l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE BETTA BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Fout 1: Te veel voeding geven

Fout 1: Te veel voeding geven Fout 1: Te veel voeding geven De eerst fout die we gaan bespreken, is er een die vrijwel elke koi hobbyist vroeg of laat gemaakt heeft namelijk het overvoeden van de koi. En het is niet eens zo heel gek,

Nadere informatie

Avontuur onder water Ontdek je nieuwe aquarium

Avontuur onder water Ontdek je nieuwe aquarium Avontuur onder water Ontdek je nieuwe aquarium Capt n Sharky Coppenrath Verlag, Münster, Germany Ahoi piraat! Je hebt nu je eigen Capt n Sharky Aquarium. Laten we op avontuur gaan en een spannende onderwaterwereld

Nadere informatie

Piramidetocht. Namen: Colofon. Uitgave 2015 Nationaal Park Weerribben-Wieden Veldopdrachten:

Piramidetocht. Namen: Colofon. Uitgave 2015 Nationaal Park Weerribben-Wieden  Veldopdrachten: Colofon Uitgave 2015 Nationaal Park Weerribben-Wieden www.np-weerribbenwieden.nl Piramidetocht Veldopdrachten: Life & Nature centrum de RietNymf Illustraties: Femke van Gent Vormgeving: Ontwerpbureau Lood

Nadere informatie

SPREEKBEURT SUMATRAAN

SPREEKBEURT SUMATRAAN SPREEKBEURT SUMATRAAN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE SUMATRAAN BIJ

Nadere informatie

Voeding: Cichliden vlokken. Er zijn vele soorten voer, van levend voer tot droogvoer en diepvries. Ik zal er een aantal noemen.

Voeding: Cichliden vlokken. Er zijn vele soorten voer, van levend voer tot droogvoer en diepvries. Ik zal er een aantal noemen. Voeding: Er zijn vele soorten voer, van levend voer tot droogvoer en diepvries. Ik zal er een aantal noemen Droogvoer: Hikari droogkorrels rood en groen Cichliden vlokken Spirulina vlokken granulaat Diepvries:

Nadere informatie

Apistogramma cacatuoides

Apistogramma cacatuoides Apistogramma cacatuoides Geschreven door: Dirkje (man) (vrouw) 1.1 Aanleiding tot het schrijven van het artikel het is een leuke vis die steeds bekender aan het worden is. Maar er is nog geen artikel over,

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

SPREEKBEURT KOI VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT KOI VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KOI l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KOI BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

Bij u schuil ik, u bent mijn schild,

Bij u schuil ik, u bent mijn schild, Bij u schuil ik, u bent mijn schild, in uw woord stel ik mijn hoop. Psalm 119:114 inleiding Laten we eerlijk zijn: het is niet zo eenvoudig om regelmatig uit de Bijbel te lezen en te bidden. Onze volle

Nadere informatie

De Viskoerier. Uitnodiging jaarvergadering. Jaargang 34 Nummer2 jan. 2014. Vrijdag 24 januari 2014 20.00 uur A Gen Ing Provincialeweg 1 Reijmerstok

De Viskoerier. Uitnodiging jaarvergadering. Jaargang 34 Nummer2 jan. 2014. Vrijdag 24 januari 2014 20.00 uur A Gen Ing Provincialeweg 1 Reijmerstok TC De Viskoerier Jaargang 34 Nummer2 jan. 2014 Uitnodiging jaarvergadering Vrijdag 24 januari 2014 20.00 uur A Gen Ing Provincialeweg 1 Reijmerstok Agenda: 1 Opening. 2 Verslag jaarvergadering 2013. (bij

Nadere informatie

Mededelingen van de voorzitter. 2

Mededelingen van de voorzitter. 2 Seizoen 2011-2012 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in de Reensche Compagnie aan de Tak van Poortvlietstraat 361 te Hoogezand. De Aanvang

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

SPREEKBEURT ROODKOPZALM

SPREEKBEURT ROODKOPZALM SPREEKBEURT ROODKOPZALM l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE ROODKOPZALM

Nadere informatie

DEEL 2: AANSCHAF EN INRICHTING

DEEL 2: AANSCHAF EN INRICHTING DEEL 2: AANSCHAF EN INRICHTING Deze serie is bestemd voor mensen die met een aquarium willen beginnen en niet weten hoe ze moeten starten en hoe ze verder moeten handelen. Ook liefhebbers die al een aquarium

Nadere informatie

SPREEKBEURT VUURNEON VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT VUURNEON VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT VUURNEON l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VUURNEON BIJ ELKAAR

Nadere informatie

VTV De Tochten Nieuwsbrief 04 3 oktober 2015

VTV De Tochten Nieuwsbrief 04 3 oktober 2015 VTV De Tochten Nieuwsbrief 04 3 oktober 2015 Inhoud 1. Noteert u vast! 2. IJzerbak op het milieupark 3. Het complex 4. Activiteitenkalender: 3 oktober 2015 t/m 31 maart 2016 5. Mededelingen bestuur 6.

Nadere informatie

2.2 Beschrijver van de vis Deze killivis werd in 1846 door Cuvier en Valenciennes wetenschappelijk beschreven onder de naam Panchax lineatum.

2.2 Beschrijver van de vis Deze killivis werd in 1846 door Cuvier en Valenciennes wetenschappelijk beschreven onder de naam Panchax lineatum. Aplocheilus lineatus Geschreven door: RomboNUB 1. Inleiding 1.1 Aanleiding tot het schrijven van het artikel De Aplocheilus lineatus heb ik ontmoet op de beurs in Veenendaal. Daar had ik er die dag 6 gekocht

Nadere informatie

Mr Finney. Lesbrief Een tuin onder water. Deze lesbrief is een uitgave van Hogeschool Utrecht 1

Mr Finney. Lesbrief Een tuin onder water. Deze lesbrief is een uitgave van Hogeschool Utrecht 1 Mr Finney Lesbrief Een tuin onder water Deze lesbrief is een uitgave van Hogeschool Utrecht 1 Voor je ligt de lesbrief die ontwikkeld is bij het hoofdstuk Een tuin onder water uit het boek Mr Finney en

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Hoe maak je een mindmap? 2

Hoofdstuk 1: Hoe maak je een mindmap? 2 Inhoud Brief van Tony Hoofdstuk 1: Hoe maak je een mindmap? 2 Wat is een mindmap? 4 Hoe komt het dat mindmappen echt werkt? 5 Je les leren Stel je eens voor Mindmap van jouw huis Hoe maak je een mindmap?

Nadere informatie

Op de website smartkidslab.nl vind je de meetinstrumenten en uitleg hoe je aan de slag kunt.

Op de website smartkidslab.nl vind je de meetinstrumenten en uitleg hoe je aan de slag kunt. Hoe schoon is de lucht die je inademt? Is zwemwater hetzelfde als drinkwater? Zitten er veel of weinig microben in de grond? En wat betekent dat? Ontdek hoe gezond jouw buurt is en wat je zelf kan doen

Nadere informatie

vergelijk blije vissen helder water HEEL HELDER 100 KRAAKHELDER!

vergelijk blije vissen helder water HEEL HELDER 100 KRAAKHELDER! Zonlicht is niet alleen fijn voor het leven op het land... ook voor de planten en dieren onderwater is het heel belangrijk! lichtgrens in cm diepte vergelijk jouw data 10 20 HEEL TROEBEL! kortademige vis

Nadere informatie

Werkstuk Techniek. Rioolwaterzuiveringsinstallaties. Werkstuk gemaakt door: Klas: B2E Datum inleveren werkstuk: Dinsdag 30 mei Docent: JGT

Werkstuk Techniek. Rioolwaterzuiveringsinstallaties. Werkstuk gemaakt door: Klas: B2E Datum inleveren werkstuk: Dinsdag 30 mei Docent: JGT Werkstuk Techniek Rioolwaterzuiveringsinstallaties Bron foto: www.wve.nl Bron foto: www.wve.nl Werkstuk gemaakt door: Anoniem Samantha (op van eigen de verzoek) Maat Bert Bert van van Naamen Naamen Klas:

Nadere informatie

SPREEKBEURT ZWAARDDRAGER

SPREEKBEURT ZWAARDDRAGER SPREEKBEURT ZWAARDDRAGER l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE ZWAARDDRAGER

Nadere informatie

SPREEKBEURT DISCUSVIS

SPREEKBEURT DISCUSVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT DISCUSVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE DISCUSVIS BIJ

Nadere informatie

Les 1 Ontstaan aardgas

Les 1 Ontstaan aardgas Les 1 Ontstaan aardgas In 1959 werd onder het land van boer Boon in de buurt van Slochteren gas ontdekt. Het bleek één van de grootste gasvelden van de wereld te zijn! Hoe is dat gas in de boden van Nederland

Nadere informatie

Axolotl. Ambystoma mexicanum. www.licg.nl. Serie amfibieën

Axolotl. Ambystoma mexicanum. www.licg.nl. Serie amfibieën Serie amfibieën Axolotl Ambystoma mexicanum De axolotl (Ambystoma mexicanum) is een salamander die zijn hele leven in het larvenstadium blijft hangen. Hij leeft in het water en wordt dus in een aquarium

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

Gids voor het schrijven van een artikel www.juniorreporter.nl

Gids voor het schrijven van een artikel www.juniorreporter.nl Groene journalistiek door jongeren Gids voor het schrijven van een artikel www.juniorreporter.nl Junior Reporter Groene journalistiek door jongeren JUNIOR REPORTER maakt onderdeel uit van Young Reporters

Nadere informatie

AQUA TROPICA NIEUWS. Jaargang 10, nummer 2 - datum: 10 augustus 2013

AQUA TROPICA NIEUWS. Jaargang 10, nummer 2 - datum: 10 augustus 2013 AQUA TROPICA NIEUWS Jaargang 10, nummer 2 - datum: 10 augustus 2013 Verenigingslokaal : Maria Danneelserf 20, 2907 BD Capelle aan den IJssel Telefoonnummer : 06 48 38 78 67 Clubavond : Maandagavond van

Nadere informatie

NOVIOCACTUM. Digitale nieuwsbrief van de afdeling Nijmegen van Succulenta. Jaargang 1 nummer 2

NOVIOCACTUM. Digitale nieuwsbrief van de afdeling Nijmegen van Succulenta. Jaargang 1 nummer 2 NOVIOCACTUM Digitale nieuwsbrief van de afdeling Nijmegen van Succulenta. Jaargang 1 nummer 2 Van en voor de afdelingsleden en alle anderen met een warm hart voor planten in het algemeen en succulenten

Nadere informatie

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Groep 7 & 8 Team van maximaal 4 leerlingen Leerling materiaal TECHNIEK TOERNOOI hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Verdeel de rollen Je werkt in een groepje van vier leerlingen. Iedereen in je groepje

Nadere informatie

SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO

SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VUURSTAARTLABEO

Nadere informatie

SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander

SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6 We gaan een werkstuk maken en je mag het helemaal zelf doen. Het is helemaal jouw eigen werkstuk. Maar om je even goed op weg te helpen hebben we hieronder alle stapjes even op een rij gezet. Wat moet

Nadere informatie

Hoe Maak je zelf een 3D aquarium-achterwand

Hoe Maak je zelf een 3D aquarium-achterwand Hoe Maak je zelf een 3D aquarium-achterwand 1/10 DIY Aquarium achtergrond. Ik heb een tijdje geleden een aquarium gekregen van mijn vrouw d'r overleden opa. Het is een Juwel Panorama LxBxH 80x 40 x 50.

Nadere informatie

Je energie in balans-kursus

Je energie in balans-kursus Je energie in balans-kursus 10:00 start 10:10/ 10:45 voorstelrondje -Hoe heet je -wat doe je in het dagelijks leven -wat hoop je hier te leren tijdens de cursus, waarom volg je deze cursus? 10:45/11:00

Nadere informatie

Instructie Icares Professional voor cliënten

Instructie Icares Professional voor cliënten Instructie Icares Professional voor cliënten 1 Inhoudsopgave Pagina: 1. Algemeen 1.1 Doel van de instructie 3 1.2 Voorbereiding 3 1.3 Privacy 3 2. Icares Professional gebruiken 2.1 Inloggen 4 2.2 Een test

Nadere informatie

Aquarium & Terrarium Vereniging Betta Splendens Almelo

Aquarium & Terrarium Vereniging Betta Splendens Almelo Aquarium & Terrarium Vereniging Betta Splendens Almelo Clubblad Juni 2013 jaargang 54 www.avbettasplendens.nl info@avbsalmelo.nl www.avbettasplendens.nl Rappersweg 79a 7603 VP Almelo Achter het wijkcentrum

Nadere informatie

Orchideeën Kring Noord-Brabant West en Zeeland

Orchideeën Kring Noord-Brabant West en Zeeland Kringblad NOV kring Noord- Brabant West Zeeland Jaargang 24 nr.7 Orchideeën Kring Noord-Brabant West en Zeeland Dendrobium jenkensii September 2015 1 Agenda: - Welkom en mededelingen. Maandag 21 september

Nadere informatie

Een kreeft in de klas

Een kreeft in de klas Een kreeft in de klas Leerdagboek van:... Een kreeft in de klas Wat doet de kreeft? Kijk een poosje heel nauwkeurig naar de kreeft. Schrijf heel nauwkeurig op wat de kreeft doet en hoe hij dat doet. Doe

Nadere informatie

Bepaling van het Biochemisch Zuurstofverbruik (BZV) in oppervlaktewater

Bepaling van het Biochemisch Zuurstofverbruik (BZV) in oppervlaktewater Bepaling van het Biochemisch Zuurstofverbruik (BZV) in oppervlaktewater april 2005 One Cue Systems Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt zonder schriftelijke toestemming

Nadere informatie

Bewoners. Noordzee. Introductie. Als de Noordzee een paspoort zou hebben dan zou het er zo uitzien:

Bewoners. Noordzee. Introductie. Als de Noordzee een paspoort zou hebben dan zou het er zo uitzien: Gemiddelde: diepte 94 meter Oppervlak: 572.000 km2 Bodem: hoofdzakelijk zand Bewoners van de Noordzee Introductie Als de Noordzee een paspoort zou hebben dan zou het er zo uitzien: De Noordzee is natuurlijk

Nadere informatie

Braziliaanse regenwoud. Jesse Klever. Groep 7

Braziliaanse regenwoud. Jesse Klever. Groep 7 Braziliaanse regenwoud Jesse Klever Groep 7 Voorwoord Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik dit een heel interessant onderwerp vind. We hebben er al op school over gesproken en het leek mij wel een leuk

Nadere informatie

Werkblad Waterrapport 1 - Kleur van het water

Werkblad Waterrapport 1 - Kleur van het water Werkblad Waterrapport - Kleur van het water Water in sloten, plassen, meren en rivieren kan allerlei verschillende kleuren hebben door de stoffen die erin opgelost zijn. Meestal betekent helder en lichtgekleurd

Nadere informatie

Serie reptielen Mississippi modderschildpad

Serie reptielen Mississippi modderschildpad Serie reptielen Mississippi modderschildpad Kinosternon subrubrum De Mississippi modderschildpad brengt veel tijd door in het water. Hij kan het beste alleen gehuisvest worden. Een volwassen Mississippi

Nadere informatie

Visje,visje, in de sloot. Waterdiertjes vangen en bekijken

Visje,visje, in de sloot. Waterdiertjes vangen en bekijken Water 1 en 2 5 Visje,visje, in de sloot Waterdiertjes vangen en bekijken Doelen Begrippen Materialen Duur Inleiding (10 minuten) De leerlingen: ontdekken dat er in de sloot behalve eenden ook andere dieren

Nadere informatie

I feel goood! presenteert het Zuiveringsapparaat voor tropische aquaria. Liter/Litres. Liter/Litres. Liter/Litres. Liter/Litres.

I feel goood! presenteert het Zuiveringsapparaat voor tropische aquaria. Liter/Litres. Liter/Litres. Liter/Litres. Liter/Litres. I feel goood! presenteert het Zuiveringsapparaat voor tropische aquaria 10-30 40-110 120-240 200-400 400-700 Nu in het assortiment NIEUW met VENTURI Met beluchter Ozonapparaat met venturi voor nanoaquaria

Nadere informatie

Algemene ledenvergadering

Algemene ledenvergadering Algemene ledenvergadering Hengelsportvereniging Ons Genoegen Gemert Gemert 16 oktober 2015 Slide 2 1. Opening Slide 3 2. Notulen: Algemene ledenvergadering 06 maart 2015 Notulen algemene ledenvergadering

Nadere informatie

SPREEKBEURT PLATY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT PLATY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT PLATY l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE PLATY BIJ ELKAAR

Nadere informatie

april e jaargang nummer 2 De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel:

april e jaargang nummer 2 De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: Aqua Vré april 2009 blz. 1 april 2009 43 e jaargang nummer 2 Uitnodiging jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Datum: 14 april 2009 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586

Nadere informatie

Hoe maak je een werkstuk?

Hoe maak je een werkstuk? Hoe maak je een werkstuk? Je gaat een werkstuk maken. Maar hoe zit een werkstuk nou eigenlijk in elkaar? Hoe moet je beginnen? En hoe kies je nou een onderwerp? Op deze vragen en nog vele anderen krijg

Nadere informatie

SPREEKBEURT Vissengroep Cichliden

SPREEKBEURT Vissengroep Cichliden SPREEKBEURT Vissengroep Cichliden l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VISSENGROEP

Nadere informatie

Dit boek is van: Naam: Klas: Adres: Tel nummer:

Dit boek is van: Naam: Klas: Adres: Tel nummer: Dit boek is van: Naam: Klas: Adres: Tel nummer: Inhoudsopgave: Hoofdstuk pagina Inleiding 4 Welkom 6 Historie van bloembollen 8 Herfst 10 - Uitleg herfst 12 - Opdracht 14 + 15 - Het planten van bloembollen

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

E-Book Thuiswerk Vacatures Met 10 Insider Tips!!! Gratis downloaden op: www.thuiswerk-vacatures.be

E-Book Thuiswerk Vacatures Met 10 Insider Tips!!! Gratis downloaden op: www.thuiswerk-vacatures.be E-Book Thuiswerk Vacatures Met 10 Insider Tips!!! Gratis downloaden op: www.thuiswerk-vacatures.be Disclaimer Bij het samenstellen van deze cursus is de grootste zorg besteed aan de juistheid van de hierin

Nadere informatie

Orchideeën Kring Noord-Brabant West en Zeeland

Orchideeën Kring Noord-Brabant West en Zeeland Kringblad NOV kring Noord- Brabant West Zeeland Jaargang 24 nr.3 Orchideeën Kring Noord-Brabant West en Zeeland Dendrobium chrysotoxum Maart 2015 1 Agenda: - Welkom en mededelingen Maandag 16 maart 2015

Nadere informatie

OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN

OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN Persbericht Een persbericht is een prachtige vorm van free publicity. Het gericht sturen van persberichten kan een flinke publicitaire waarde hebben. Daarbij kan dit soort

Nadere informatie

Werkboekje Grote Wetenschapsdag

Werkboekje Grote Wetenschapsdag Werkboekje Grote Wetenschapsdag Als je alles ingevuld hebt - > inleveren bij je leerkracht. Naam: Klas: _ School: Start van de dag - > Video Wat vond je van de video? Heb jij een eigen vraag kunnen bedenken?

Nadere informatie