You-Get Activity Based Costing. Een korte uitleg. 2014, You-Get BV, All rights reserved.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "You-Get Activity Based Costing. Een korte uitleg. 2014, You-Get BV, All rights reserved."

Transcriptie

1 You-Get Activity Based Costing Een korte uitleg 2014, You-Get BV, All rights reserved.

2 Wat betekent Activity Based Costing (ABC)? Vrij vertaald: Kostprijsberekening op basis van activiteiten, maar eigenlijk zit er meer achter Als we spreken over kostprijsberekening dan hebben we het doorgaans over een toeslag die standaard toegevoegd wordt op de directe kosten, als dekking voor de indirecte kosten. Deze min of meer willekeurige verdeelsleutels worden toegerekend aan de totale kosten van het eindproduct of de dienst, terwijl niet alle producten een even groot beslag leggen op de indirecte kosten. Als voor alle producten een identiek vast opslagpercentage wordt gebruikt, komt dit verschil niet in de kostprijs tot uitdrukking. Hierdoor kan het ongewenste effect ontstaan dat producten elkaar subsidiëren. ABC is niet nieuw, maar bestaat als sinds de jaren 80 en is zelfs al meerdere keren als onmogelijk afgeschreven. Vele pogingen zijn er aan vooraf gegaan, de één iets exacter dan de andere, maar het blijft altijd een beetje grofkorrelig. De noodzaak voor ABC komt voort uit het besef dat normale kostberekeningen gebaseerd zijn op organisatiemodellen en niet op de activiteitenstroom, waardoor de kosten verdeelsleutel te grofmazig is en te weinig inzicht biedt welke activiteiten (en dus uiteindelijk producten) geld opleveren en welke niet, of welke producten / diensten andere subsidiëren. De complexiteit die gepaard gaat met het inrichten van ABC is vooral gelegen in het feit dat organisaties verzuild zijn ingericht; iedere afdeling kent zijn eigen systeem (of meerdere) en is alléén voor die afdeling, er vindt weinig of geen uitwisseling van data plaats. In de praktijk moet uit diverse verschillende systemen informatie moet worden gehaald, omgezet, uit elkaar gehaald en weer in andere vorm gegoten. De vraag is dan natuurlijk in hoeverre de informatie nog betrouwbaar is. ABC is een initiatief om afdeling overstijgend data te verzamelen over de verschillende activiteiten die leiden tot een bepaald resultaat. De uitdaging voor bedrijven die hebben getracht ABC te implementeren zit vooral in die verzuiling. Opvallend daarbij is dat de aanpak, zoals bij veel methodieken, op traditionele wijze ook in isolatie wordt gebruikt en ingezet. De inzet van procesbenadering is wel een trend die ingezet is. Jammer daarbij is dat men dan nog wel vasthoudt aan kostenveroorzakers (cost drivers) uit de oude ideologie van ABC, die tenslotte ook al weer zo n 30 jaar geleden het licht zag. Uitgangspunt bij kostenveroorzakers is de veronderstelling dat er tussen álle bedrijfsactiviteiten en de eindproducten een causaal verband bestaat. Er is in die zin geen verschil tussen directe en indirecte kosten.

3 Bij gebruikte benaderingen in het veld wordt gesproken over bijvoorbeeld aantal keren dat een activiteit wordt uitgevoerd als kostenveroorzaker. Dat meerdere keren uitvoeren van een activiteit leidt tot meer belasting is natuurlijk waar, maar alleen relevant wanneer we uitgaan van een organisatorische belasting, oftewel de kostenplaats. Het probleem waar men al snel tegen aan loopt is dat je voor iedere activiteit een cost driver zou moeten bepalen, wat vaak te ver in detail gaat en bovendien de informatie hieromtrent mist, waardoor men al snel over gaat naar een hoger niveau van aggregatie, zoals bv de bedrijfsprocessen (t.o.v. de werkprocessen) en kostenplaatsen, met weer onzuiverheden tot gevolg. In de praktijk blijkt het ook makkelijker om de activiteiten per afdeling te verzamelen en op te tellen en dus wordt door veel organisaties kostenplaatsen als methodiek gebruikt. Jammer hierbij is dat ook hier weer een grove verdeelsleutel gehanteerd wordt. Alleen dan in organisatorisch opzicht. Deze kostenplaats (afdeling of team) heeft X budget gekost, maar in hoeverre hebben ze nu echt een bijdrage geleverd aan het eindproduct? Wat was hun werkelijke aandeel? Tja, Activity Based Costing? Niet helemaal.. Bij de benadering vanuit kostenplaatsen wordt er dan weer uitgegaan van de organisatorische samenstelling en hiërarchie met geheel andere belangen die daaraan ten grondslag liggen. Niet erg procesgericht in ieder geval. De samenhang mist en er wordt te weinig op de waardeketen zelf geconcentreerd. HOE KOMEN WE DAN TOT ABC? Wat je eigenlijk wilt weten is welke activiteiten hebben geleid tot een bepaald product of dienst. En wetende wat die verzameling aan activiteiten kost (alles inclu) dan weet je wat het product of de dienst kost om te leveren. Het aantal keren dat het proces doorlopen wordt kan gerelateerd worden aan wat het product of de dienst in totaal heeft opgeleverd. Wat vooral interessant is in de procesbenadering is dat je tevens per keer kan kijken naar vooral de verschillen in doorlooptijd en resultaat. Dit is de informatie die inzicht bied in huidig functioneren en tot verbeteringen kunnen leiden, want ze laten je zien waar eventueel probleem- of pijnpunten zitten in je processen.

4 Omdat ABC op zich redelijk complex kan zijn om te implementeren zonder een zogeheten lijm en er ook tot vrij recent geen echt goed systeem bestond die adequaat de ABC kon ondersteunen, laat staan verwezelijken, werd veelal de oplossing in spreadsheets gezocht. Het grote voordeel is natuurlijk dat iedereen hier mee kan werken, maar wel bekend is dat het qua duurzaamheid, betrouwbaarheid en overzichtelijkheid er niet beter op wordt. Verder is er een grote IT afhankelijkheid bij het putten van informatie uit meerdere (losstaande) bronnen. Er is geen of weinig buy-in vanuit de organisatie omdat men vaak het belang niet kan zien en/of wat het zal opleveren ten opzichte van de geïnvesteerde energie. Terug naar de bron; processen! Processen zijn de lijm die alles bij elkaar houdt. En door de intrede van Business Process Management Software is ook ABC weer terug. De oplossing kan worden gevonden in de processen van een organisatie. Processen zijn een ketting van logisch aan elkaar gekoppelde activiteiten die tot een vooraf gedefinieerd resultaat moeten leiden. In feite is het niet zo boeiend wie dat tot stand brengt. Uiteraard willen vanuit een stuk effectiviteit de beste middelen inzetten die leiden tot het beste resultaat, maar het uitgangspunt staat los van politieke belangen (als in bestaansrecht), wat vaak in organisaties nog wel de hoofdmoot bepaalt. De verzameling mensen die bij elkaar zijn gebracht (een organisatie) met het doel resultaten op te leveren zoals die vooraf gedefinieerd zijn (welke missie, visie en strategie leidt er toe dat hetgeen we doen het meest optimale resultaat oplevert) is de vraag die niet, of het allerlaatst word geadresseerd. Terwijl het daar nu juist over zou moeten gaan. Het gaat dus ook niet over individuele werkzaamheden, de afdelingen of de rol en/of macht die ze hebben, maar de waardeketen die zij vertegenwoordigen. Door te weten welke activiteiten welke resultaten teweeg brengen ( en dat doe je als je processen in kaart brengt en beheert en onderhoud) kun je ook bepalen welke activiteiten geen waarde toevoegen. En dat is nu precies waar je ook naar op zoek bent als je je met ABC gaat bezig houden. Enkel door activiteiten te bezien en te relateren aan bv kostenplaatsen of kostenveroorzakers (cost drivers), zegt niets over de waardeketen en geeft ook geen houvast wanneer je de effectiviteit van de processen (activiteitenstroom) wil bepalen.

5 Door processen in kaart te brengen, ze te verbeteren en te automatiseren ben je eigenlijk al bezig met de voorbereiding van ABC. Met de nieuwe proces ondersteunende technologieën komt ABC ook weer in beeld. Als je uitgaat van primaire en ondersteunende processen binnen een organisatie, dan kun je in feite een relatie leggen met directe en indirecte kosten. Processen vertellen ons Wat we doen om tot een bepaald resultaat te komen en Hoe we dat doen en onder welke voorwaarden. Processen representeren activiteiten. In de primaire processen definieer je de activiteiten die nodig zijn om een eindproduct (aan de klant) te leveren. In de ondersteunende processen definieer je wat er nodig is om de mensen en middelen te leveren die noodzakelijk zijn voor het eindproduct. In een ideale wereld zijn de processen zodanig op elkaar afgesteld, dat er feitelijk geen ondersteunend proces hoeft te bestaan dat geen waarde toevoegt aan het eindproduct van een proces. In termen van efficiëntie probeert men natuurlijk juist het laatstgenoemde te bereiken. Zonder proces management als bindend element zal het echter altijd een variant worden van wat momenteel als (beperkte) methodiek wordt gehanteerd. Een nadeel van de huidige methodieken is namelijk dat ze geen processen gebruiken als borging. Als we processen als vertrekpunt nemen, volgt de organisatorische inrichting op basis daarvan. Veelal is het traditioneel anders ingericht en zijn organisaties verzuild geraakt. Als de rekenmethodes ook ingesteld zijn op deze verzuiling (en dat zijn ze) dan zul je niet snel naar boven kunnen halen dat een specifiek bedrijfsonderdeel onder de maat presteert of domweg niet efficiënt is ingericht. Deze onderdelen worden gesubsidieerd door de andere bedrijfsonderdelen, net zoals dat voor producten opgaat. Processen zijn goed om te documenteren, maar je wilt ook dat ze iets voor je doen. Moderne applicaties in de vorm van BPM suites kunnen niet alleen een modelleer platform bieden, maar zorgen ook voor de executie. En dat maakt het verschil: Als de BPM suite de executie verzorgt kan die ons meteen een berg aan informatie leveren die ons vertelt hoe we presteren. Door middel van gebruik van een BPMS wordt integrale procesautomatisering mogelijk; relevante procesgegevens worden opgeslagen en bewaakt. Standaard rapportages leveren informatie over de procesprestaties en geven inzicht in bv doorlooptijden, wachttijden en vertragingen per taak en/of proces. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is het kostenelement eraan toe te voegen. In de BPMS zelf kunnen kosten gerelateerde gegevens worden geregistreerd op taakniveau, waarmee ABC al bijna een feit is.

6 Doordat elke activiteit bewaakt en gemeten wordt, kunnen we de mate van efficiency van het proces beoordelen. Ook gemaakte kosten zeggen iets over efficiency. Daarvoor roepen we de hulp in van BI (Business Intelligence). Hiermee kunnen we inzichtelijk maken in hoeverre bepaalde rollen en andere kostensoorten een bijdrage aan die stap hebben geleverd en dus hoeveel die stap exact heeft gekost. In gewoon Nederlands: we kunnen zien welke activiteiten welke bijdragen leveren. Welke activiteit levert winst op en op welke handelingen verliezen we. Tijd consumerende activiteiten die weinig opleveren kunnen uitgelicht worden. Dit geeft handvatten om beslissingen te nemen zodat uw organisatie niet langzaam doodbloedt aan dit soort onderhuidse aderlatingen. Hieruit kan ook afgeleid worden welke bedrijfsonderdelen efficiënt opereren en welke niet. En dan is het een klein stapje om dit op de buitenwereld betrekken: de klant. Welke klanten (groepen) kosten geld en welke leveren veel geld op? BPM EN BI LEVERT ABC De meeste BPM Suites hebben al een dashboard aan boord en geven dus veel directe procesinformatie, zoals de duur van een activiteit. Die kan per gebruiker naar boven worden gehaald. Om een gegeven als Verkoopprijs t.o.v. geleverde effort in mensen/uren en middelen naar boven te halen, ergo de vraag beantwoorden in hoeverre uw producten winstgevend zijn, moet je naast hoelang mensen doen over die activiteit, ook weten wat die mensen per tijdseenheid kosten. Wanneer er sprake is van deelproducten die gebruikt worden in die stap ten behoeve van het eindproduct, dan moet dit ook meegerekend worden. Dit kan variëren van een gebruikt formulier tot fysieke materialen (onderdelen) tot gebruik van machines, ruimtes, (inhuur) specialisme, etc. Dit komt doorgaans uit verschillende systemen. BI help hier om de duur van de activiteit te relateren aan de kosten die daarmee gepaard gaan. Door de inzet van BI kunnen meer kruisverbanden worden gelegd met de procesinformatie, zodat rapportages verrijkt kunnen worden met relevante informatie elementen uit andere bronnen. Presto! Hierboven hebben we alleen nog maar geraakt wat de kosten per stap zijn. Om tot een product te komen moet een reeks van stappen zijn doorlopen. Als voorbeeld; een individuele verkoop is dus een aaneenschakeling van gegevens over duur en kosten die daaraan gerelateerd zijn. Met als eindresultaat een verkocht product en een bedrag dat is binnengehaald, ook wel omzet genoemd. Pas

7 als we weten wat die volledige ketting aan kosten (alle stapjes) bedraagt, kunnen we bepalen, aan de hand van de verkoopprijs, wat de marge is en dus hoe winstgevend het product is. Of niet. Daarnaast is dan ook interessant, als we toch al weten wat een product daadwerkelijk kost, in hoeverre onze klanten winstgevend zijn. Wat is de klantopbrengst ten opzichte van de kosten van het (productie) proces? Dat lijkt dezelfde vraag, maar is het niet helemaal. Een klant kan bijvoorbeeld kortingen krijgen en dan is er al een verschil met de verkoopprijs. Er kunnen speciale (maatwerk) oplossingen worden geboden, die eigenlijk helemaal niet verantwoord blijken. En nog een stapje verder, wat is het totaalpakket dat een klant afneemt? Is er sprake van subsidie van producten binnen één account? Of erger, leveren bepaalde accounts te weinig op omdat hun pakket alleen maar relatief dure producten bevat? Of nog erger, geven wij een klant/groepen niet teveel korting (op het totaal bezien)? Zaken die vaak niet omhoog komen doordat het inzicht mist. Inzicht in hoeveel iets kost kan een reden zijn bepaalde kortingen te reduceren of zelfs weg te nemen bij bepaalde producten of productgroepen omdat blijkt dat, hoewel het een enorm populair product is, de marge erg klein is. Het kan een reden zijn bepaalde klantgroepen te verleiden andere producten af te nemen, omdat daar meer marge op is. Allemaal strategische beslissingen die u niet gedegen kan nemen als u dit inzicht mist. WERKT DIT DAN? Pessimisten beweren dat zelfs met ABC sommige kosten moeilijk aan producten of klanten toe te wijzen zijn. Zoals een salaris van een directeur. Men noemt dit business sustaining (vaste kosten). Die konden niet worden toegewezen, omdat er tot op heden nog geen goede methodiek voor was. Men hanteerde een marge op de verkoop die dit bedrag aan niet doorberekende vaste kosten moest goedmaken. Op zich is dit een redelijk eenvoudige methode om toe te passen, maar door de onzuiverheid levert het een verkeerd beeld op van de kostprijs. Als je ervan uitgaat dat er geen ondersteunende processen mogen bestaan als zij geen waarde toevoegen aan het eindproduct, kun je je afvragen wat de directeur doet. Deze werkt toch ook mee aan het verwezenlijken van de bedrijfsdoelen? Door zijn of haar inzet wordt toch de onderneming succesvoller? Dit zou tenminste de rechtvaardiging moeten zijn voor een ietwat hoger salaris en eventuele bonus(sen). Niet erg, maar evenredig aan wat van elke andere werknemer van een organisatie wordt verwacht, dient een directeur ook zijn of haar aandeel te leveren. En dus is hetgeen zij doen te vatten in een proces en

8 dus is het te alloceren aan de eindproducten. Dit is deels een andere discussie, maar leuk om ter overweging mee te geven om te illustreren hoe ver ABC kan gaan. U kunt er natuurlijk voor kiezen bepaalde kosten volgens uw eigen model te verantwoorden. ABC geeft u de mogelijkheden uw organisatie te stroomlijnen door het verkrijgen van inzicht. De mate waarin wordt door de bedrijfsbehoefte bepaald. En zoals bij elk initiatief is prioriteiten stellen van belang. De keus is uiteindelijk aan u. ABC IN 3 STAPPEN Activiteiten staan niet op zichzelf. Ze vormen onderdeel van de processen van een organisatie. De processen vormen een waardeketen. Waardes die je wil kunnen meten. Niet op houtje touwtje wijze zoals we al zo lang doen. Maar met een volwassen process management systeem, waarbij de alliantie tussen de processen (de activiteitenstroom) en de resultaten gewaarborgd kan worden. Met een moderne PBM suite, zoals IBM BPM, is het mogelijk elke activiteit te isoleren. Elke stap heeft een doorlooptijd en de proces prestaties worden door de proces engine van IBM BPM gemeten en bewaakt en standaard in een dashboard getoond. Breng uw waardeketen in beeld en executeer uw processen in een BPMS. Taken worden meetbaar en tonen of de verschillende stappen waarde toevoegen en geven u inzicht in welke punten optimalisatie behoeven. Bedrijfsinformatie is van onschatbare waarde. We realiseren ons dat terdege, maar hoe eenvoudig is het om alle relevante informatie omtrent uw vraagstuk naar boven te halen? Vaak een helse klus, met veel gekrakeel en bedroevende resultaten, in termen van betrouwbaarheid van de informatie, na alle bewerkingen die eraan hebben moeten plaatsvinden. Business Intelligence kan gebruikt worden om uw informatie op adequate wijze te ontsluiten. Middels de weg van de processen zal ook BI u openheid van zaken geven, zoals u nooit eerder heeft meegemaakt.

9 Combineer het meten van de geautomatiseerde activiteiten met de beschikbare bedrijfsinformatie. Hou processen als bindende factor aan, de centrale vraag moet zijn: Welke activiteiten vormen onderdeel van een waardeketen? Door het inzichtelijk maken van de activiteitenstroom per opgeleverd resultaat en koppelen van alle relevante informatie uit die waardeketen (proces) ontstaat een haarscherp beeld van de procesprestatie. Tevens komen de onzuiverheden omhoog welke input geeft voor verbetering. Alleen activiteiten met een duidelijk en vooraf gedefinieerd resultaat zouden moeten worden uitgevoerd. MEER WETEN OVER YOU-GET ABC? Wilt u zien wat ABC voor uw organisatie kan betekenen? Gelooft u in een gelukkig huwelijk tussen Business Process Management (BPM) en Business Intelligence (BI)? Voor meer informatie: + 31 (0) of stuur een naar info@you-get.com. Of neem contact op voor een BPM-quickscan en wij kunnen u vertellen of ABC de oplossing voor u is en wat het voor uw organisatie kan doen.

10 OVER YOU-GET BUSINESS SERVICES PROVIDER YOU-GET is een innovatieve Business Service Provider, opgericht vanuit de wens om een sterke en flexibele benadering te creëren voor het ontdekken en oplossen van elke business uitdaging. Het You-Get team bestaat uit professionals met expertise en ervaring in een veelvoud van bedrijfstakken en bedrijfsfuncties. Tesamen zijn zij in staat om praktisch elk probleem op te lossen dat zij tegenkomen. De kracht van You-Get ligt niet alleen in de zelf ontworpen 360 Business Services Approach, maar tevens in het team work en hun collectieve kennis. YOU-GET heeft als kern de 360 Business Services Approach. Dit raamwerk, gebouwd op basis van de ruime ervaring en kennis met Business Processen & IT van de oprichters van You-Get, speelt een sleutelrol in het verkrijgen van de controle over de bedrijfsprocessen en het bedrijf als geheel. Het verband tussen process excellence en de bedrijfsresultaten staat tegenwoordig buiten kijf. Organisaties van wereldklasse moeten zich begeven op het pad van het omzetten van de belofte van het business process management naar daadwerkelijke business process management resultaten. Deze stap voorwaarts zal worden bereikt door de combinatie van een toenemende procescentrische blik op de business en het creëren van fundamentele en evolutionaire veranderingen in de structuur van de IT. Omdat de 360 Business Services Approach modulair is opgezet en sterk gericht op resultaten, is deze geschikt voor elke organizatie klein of groot, privaat of publiek om deze veranderingen te bereiken. De 360 Business Services Approach bestaat uit verschillende modulen & methoden die kunnen worden aangepast aan uw eisen en wensen. YOU-GET wil een full Business Services Provider zijn en wil een one-stop solution bieden voor elke stap in de complete bedrijfscyclus van haar klanten. You-Get biedt daarom oplossingen en diensten aan op de volgende vakgebieden: Correspondentie adres: Postbus AW Amsterdam Nederland Bezoekadres: Dorpsstraat 55b 1454 AM Watergang Nederland Contactgegevens: Tel: Fax: info@you-get.com Web: Business Process Management Project Management Business Intelligence Change Management KvK registratie: YOU-GET heeft een rijk portfolio van BPM, BI en SOA producten, noodzakelijk in het creëren van success in business processing, integratie en applicatie management. You-Get is trots dat zij de verkoop- en implementatiepartner is in de Benelux voor een aantal vooraanstaande oplossingen zoals as IBM BPM en WebSphere, QlikView, ActionBase en BPM One. You- Get heeft voor al deze oplossingen implementatie raamwerken en operationele dienstverlening opgezet en heeft deze geïntegreerd in haar 360 Business Services Approach. YOU-GET is vol vertrouwen dat zij met dit rijke portfolio aan oplossingen en diensten zeer goed in staat is om bedrijven te adviseren en assisteren om hun resultaten vooruit te helpen en ze te voorzien van een groot concurrentievoordeel. YOU-GET ondersteunt onder anderen de volgende raamwerken, methoden en oplossingen: BTW Nummer: NL B01 De You-Get vakgebieden: Business Process Management Business Intelligence Project Management Change Management CMMI / SIMM Mavim DYA Lean Six Sigma BizzDesign(er) Togaf 8-Omega Mega Zachman ISO 9001:2000 IBM BPM & WebSphere ArchiMate CPM Aris Prince2 BPR QlikView PMI/PMP BPMN Cordys Agile/RUP ActionBase BPM One T-Map Neem contact met ons op als iets niet op de lijst staat. Elke dag worden nieuwe competenties toegevoegd aan het portfolio van You-Get. You-Get BV, Alle rechten voorbehouden. De You-Get naam, logo s en de 360 Business Approaches zijn merken of geregistreerde handelsmerken van You-Get BV. Alle overige genoemde namen zijn ofwel geregistreerde handelsmerken, merken, gedeponeerde logo s of handelsnamen van de respectievelijke bedrijven.

B E PA A L D E J U I S T E P R E S TAT I E - I N D I C AT O R E N V O O R J E P R O C E S. In 6 stappen van strategie naar KPI

B E PA A L D E J U I S T E P R E S TAT I E - I N D I C AT O R E N V O O R J E P R O C E S. In 6 stappen van strategie naar KPI B E PA A L D E J U I S T E P R E S TAT I E - I N D I C AT O R E N V O O R J E P R O C E S In 6 stappen van strategie naar KPI 2014, You Get BV, Alle rechten voorbehouden. INHOUD Inleiding...3 Prestatie-indicatoren

Nadere informatie

V E R A N D E R I N G E N I N D E Z O R G S E C T O R. Doel ste lli nge n r eal ise ren me t Bu sin ess Pr oce ss Mana ge men t

V E R A N D E R I N G E N I N D E Z O R G S E C T O R. Doel ste lli nge n r eal ise ren me t Bu sin ess Pr oce ss Mana ge men t V E R A N D E R I N G E N I N D E Z O R G S E C T O R Doel ste lli nge n r eal ise ren me t Bu sin ess Pr oce ss Mana ge men t 2009, You Get BV, Alle rechten voorbehouden. Veranderingen in de zorgsector

Nadere informatie

B U S I N E S S P R O C E S S M A N A G E M E N T I N 5 S TA P P E N

B U S I N E S S P R O C E S S M A N A G E M E N T I N 5 S TA P P E N B U S I N E S S P R O C E S S M A N A G E M E N T I N 5 S TA P P E N De w eg na ar BPM vo lwa sse n heid 2010, You Get BV, Alle rechten voorbehouden. INHOUD Inhoud...2 Inleiding...3 Processen, BPM en volwassenheid...3

Nadere informatie

10 TIPS VOOR PROCES MODELLEREN. Een inleiding bij het in kaart brengen van processen. You-Get BV, Alle rechten voorbehouden.

10 TIPS VOOR PROCES MODELLEREN. Een inleiding bij het in kaart brengen van processen. You-Get BV, Alle rechten voorbehouden. 10 TIPS VOOR PROCES MODELLEREN Een inleiding bij het in kaart brengen van processen You-Get BV, Alle rechten voorbehouden. INHOUD Introductie...3 Tip 1: Luister naar de klant...4 Tip 2: Informatie verzamelen...5

Nadere informatie

P R O C E S O N T D E K K I N G D E E E R S T E S T A P N A A R B P M

P R O C E S O N T D E K K I N G D E E E R S T E S T A P N A A R B P M P R O C E S O N T D E K K I N G D E E E R S T E S T A P N A A R B P M 2014, You Get BV, Alle rechten voorbehouden. INHOUD Inhoud...2 Introductie...3 De Uitdagingen van Procesontdekking...3 De Problemen

Nadere informatie

D o o r l o p e n d v e r b e t e r e n. Vijf praktische wegen naar effectieve en efficiënte processen. 2014, You Get BV, Alle rechten voorbehouden.

D o o r l o p e n d v e r b e t e r e n. Vijf praktische wegen naar effectieve en efficiënte processen. 2014, You Get BV, Alle rechten voorbehouden. D o o r l o p e n d v e r b e t e r e n Vijf praktische wegen naar effectieve en efficiënte processen 2014, You Get BV, Alle rechten voorbehouden. INHOUD inhoud...2 inleiding...3 benadering 1: groepeer

Nadere informatie

HOE MEET JE KWALITEIT? Een Praktische Handleiding voor de. Checksheet, het Histogram en de Controlekaart. You-Get BV, All rights reserved.

HOE MEET JE KWALITEIT? Een Praktische Handleiding voor de. Checksheet, het Histogram en de Controlekaart. You-Get BV, All rights reserved. HOE MEET JE KWALITEIT? Een Praktische Handleiding voor de Checksheet, het Histogram en de Controlekaart You-Get BV, All rights reserved. INHOUDSOPGAVE Inleiding...3 1. Checksheet...4 Wat is het?...4 Waarom

Nadere informatie

C h e c k l i s t v o o r e e n s u c c e s v o l B P M p r o j e c t

C h e c k l i s t v o o r e e n s u c c e s v o l B P M p r o j e c t C h e c k l i s t v o o r e e n s u c c e s v o l B P M p r o j e c t Tien concrete aandachtspunten voor een goede start! 2013, You-Get BV, Alle rechten voorbehouden. DE CHECKLIST MET 10 PUNTEN Creëer

Nadere informatie

H E T V E R S C H I L T U S S E N B P M - P A K K E T T E N W O R K F L O W - E N G I N E S E N. 2014, You Get BV, Alle rechten voorbehouden.

H E T V E R S C H I L T U S S E N B P M - P A K K E T T E N W O R K F L O W - E N G I N E S E N. 2014, You Get BV, Alle rechten voorbehouden. H E T V E R S C H I L T U S S E N W O R K F L O W - E N G I N E S E N B P M - P A K K E T T E N 2014, You Get BV, Alle rechten voorbehouden. INHOUD Inhoud...2 Introductie...3 De workflow-oplossingen van

Nadere informatie

C R E Ë E R E E N L E R E N D E O R G A N I S AT I E M E T B P M. 2014, You-Get BV, Alle rechten voorbehouden.

C R E Ë E R E E N L E R E N D E O R G A N I S AT I E M E T B P M. 2014, You-Get BV, Alle rechten voorbehouden. C R E Ë E R E E N L E R E N D E O R G A N I S AT I E M E T B P M De voordelen van een simulatiespel in BPM projecten 2014, You-Get BV, Alle rechten voorbehouden. INHOUD I n t r o d u c t i e... 3 D e v

Nadere informatie

KRIJG GRIP OP UW FINANCIËN MET BPM. Hoe u m e t p r o c e s b e s t u r i n g f i n a n c i e e l. s t e r k e r u i t d e c r i s i s k o m t

KRIJG GRIP OP UW FINANCIËN MET BPM. Hoe u m e t p r o c e s b e s t u r i n g f i n a n c i e e l. s t e r k e r u i t d e c r i s i s k o m t KRIJG GRIP OP UW FINANCIËN MET BPM Hoe u m e t p r o c e s b e s t u r i n g f i n a n c i e e l s t e r k e r u i t d e c r i s i s k o m t 2014, You Get BV, Alle rechten voorbehouden. INHOUD Inhoud...2

Nadere informatie

C h e c k l i s t v o o r e e n s u c c e s v o l B P M p r o j e c t Tien concrete aandachtspunten voor een goede start!

C h e c k l i s t v o o r e e n s u c c e s v o l B P M p r o j e c t Tien concrete aandachtspunten voor een goede start! C h e c k l i s t v o o r e e n s u c c e s v o l B P M p r o j e c t Tien concrete aandachtspunten voor een goede start! 2008, You Get BV, Alle rechten voorbehouden. DE CHECKLIST MET 10 PUNTEN Wekelijkse

Nadere informatie

Lean Six-Sigma. HealthRatio Operational Excellence

Lean Six-Sigma. HealthRatio Operational Excellence Lean Six-Sigma HealthRatio Operational Excellence De zorg werkt in een roerige omgeving Veel veranderingen leggen extra druk op zorginstellingen om goedkoper, efficiënter en transparanter te kunnen werken.

Nadere informatie

De waarde van Business Process Management (BPM)

De waarde van Business Process Management (BPM) De waarde van Business Process Management (BPM) Artikel gepost op website van 1 http://www.amelior.be/ndl/artikels/artikel.asp?c=5&sc=72&a=266&tc=1 Auteur : Geert Brandt februari 2009 BPM heeft te maken

Nadere informatie

Op weg naar een. Een handleiding voor het opzetten van een Business. Intelligence Competence Center (BICC)

Op weg naar een. Een handleiding voor het opzetten van een Business. Intelligence Competence Center (BICC) Op weg naar een intelligente organisatie Een handleiding voor het opzetten van een Business Intelligence Competence Center (BICC) 2014, You Get BV, Alle rechten voorbehouden. INHOUDSOPGAVE inhoudsopgave...2

Nadere informatie

EXACT SALARIS PLUS. Compleet Human Resource Management met salarisadministratie.

EXACT SALARIS PLUS. Compleet Human Resource Management met salarisadministratie. HOME WAT VOORDELEN FUNCTIONALITEITEN Compleet Human Resource Management met salarisadministratie. RAPPORTAGE IMPLEMENTATIE SERVICE ESSENTIALS OVER EXACT IN HET KORT Werknemers zijn de ruggengraat van bedrijven.

Nadere informatie

Haal het beste uit uw gegevens met geïntegreerde Business Intelligence

Haal het beste uit uw gegevens met geïntegreerde Business Intelligence Exact Insights powered by QlikView Haal het beste uit uw gegevens met geïntegreerde Business Intelligence Met Exact Insights zet u grote hoeveelheden data moeiteloos om in organisatiebrede KPI s en trends.

Nadere informatie

O N G E S T R U C T U R E E R D E

O N G E S T R U C T U R E E R D E E E N I N L E I D I N G I N O N G E S T R U C T U R E E R D E P R O C E S S E N Verkrijg inzicht in uw ongestructureerde processen met de inzet van Human Process Management 2009, You Get BV, Alle rechten

Nadere informatie

Een Introductie in Business Process Management. You Get BV, Alle rechten voorbehouden.

Een Introductie in Business Process Management. You Get BV, Alle rechten voorbehouden. BPM voor beginners Een Introductie in Business Process Management You Get BV, Alle rechten voorbehouden. INHOUDSOPGAVE inhoudsopgave...2 inleiding...3 bpm stapje voor stapje...4 de ontwikkeling van procestechnologie...5

Nadere informatie

Tickets.com - introductie

Tickets.com - introductie Tickets.com - introductie Tickets.com, voorheen Select Ticketing Systems, is een fusie van een aantal kaartverkoopsysteemleveranciers en bestaat in Nederland sinds 1993. [leverancier] Tegenwoordig is Tickets.com

Nadere informatie

Een platformaanpak voor moderne architectuurontwikkeling

Een platformaanpak voor moderne architectuurontwikkeling Een platformaanpak voor moderne architectuurontwikkeling Eric Roovers Manager Architecture & Design Software AG Global Consulting Services Benelux Copyright 2011 Software AG. All rights reserved. Ongrijpbaarheid

Nadere informatie

Incore Solutions Learning By Doing

Incore Solutions Learning By Doing Incore Solutions Learning By Doing Incore Solutions Gestart in November 2007 Consultants zijn ervaren met bedrijfsprocessen en met Business Intelligence Alle expertise onder 1 dak voor een succesvolle

Nadere informatie

Het PMO van PostNL IT

Het PMO van PostNL IT Het PMO van PostNL IT WIN PMO Congres Blik op een kleurrijk PMO Alex Palma, manager IT Projecten 13-03-2014 Wat willen we jullie vertellen? Positionering van projectenorganisatie Waarom een PSO? Implementatiestrategie

Nadere informatie

2016, You Get BV, Alle rechten voorbehouden.

2016, You Get BV, Alle rechten voorbehouden. Customer Case 2016, You Get BV, Alle rechten voorbehouden. KENNISDELEN EN SAMENW ERKEN ALS PIJLER OND ER UW ORGANISATIE Naast efficiënte bedrijfsprocessen is het essentieel om goed samenwerkende mensen

Nadere informatie

De voordelen van het automatiseren van processen

De voordelen van het automatiseren van processen De voordelen van het automatiseren van processen Een praktische lijst met de voordelen van Business Process Management Software 2014, You Get BV, Alle rechten voorbehouden. INHOUDSOPGAVE inhoudsopgave...2

Nadere informatie

DATAMODELLERING SIPOC

DATAMODELLERING SIPOC DATAMODELLERING SIPOC Inleiding In dit whitepaper wordt de datamodelleervorm Sipoc beschreven. Deze modelleervorm staat in verhouding tot een aantal andere modelleervormen. Wil je een beeld krijgen van

Nadere informatie

BUSINESS PROCESS MANAGEMENT WHITEPAPER

BUSINESS PROCESS MANAGEMENT WHITEPAPER BUSINESS PROCESS MANAGEMENT WHITEPAPER WHITEPAPER De wereld van vandaag wordt gekenmerkt door de snelle ontwikkeling van nieuwe technologieën en disruptieve marktomstandigheden. Deze ontwikkelingen hebben

Nadere informatie

Snelheid van informatie

Snelheid van informatie Snelheid van informatie BI, dat is niets voor mij Logres Business Solu Solutions ons B.. B.. Wat is het? Business Intelligence Systemen oftewel BI. Het zijn systemen die ons helpen om opgeslagen gegevens

Nadere informatie

enabling your ambition

enabling your ambition Ctac: enabling your ambition Ambities helpen realiseren Als ondernemer of organisatie heeft u plannen voor de toekomst: groeien, een nog efficiënter bedrijfsvoering realiseren of nieuwe producten of diensten

Nadere informatie

BeheerVisie ondersteunt StUF-ZKN 3.10

BeheerVisie ondersteunt StUF-ZKN 3.10 Nieuwsbrief BeheerVisie Nieuwsbrief BeheerVisie 2015, Editie 2 Nieuws BeheerVisie ondersteunt StUF-ZKN 3.10 BeheerVisie geeft advies MeldDesk App Message Router MeldDesk Gebruikers Forum Nieuwe MeldDesk

Nadere informatie

De kracht van BI & Architectuur

De kracht van BI & Architectuur Samen boeken we succes De kracht van BI & Architectuur in de praktijk Business Intelligence Symposium 2009 Emiel van Bockel BI Awards 2009 2 Voorstellen Emiel van Bockel - Manager Information Services

Nadere informatie

Canonieke Data Modellering op basis van ArchiMate. Canonieke Data Modellering op basis van Archimate Bert Dingemans

Canonieke Data Modellering op basis van ArchiMate. Canonieke Data Modellering op basis van Archimate Bert Dingemans Canonieke Data Modellering op basis van ArchiMate Canonieke Data Modellering op basis van Archimate Bert Dingemans Abstract Modelleren op basis van de open standard ArchiMate is een goed uitgangspunt voor

Nadere informatie

MAAK KENNIS MET SAP CRYSTAL SOLUTIONS!

MAAK KENNIS MET SAP CRYSTAL SOLUTIONS! De voordelen van Business Intelligence zijn te groot om te negeren. Snelle, betrouwbare en concrete informatie verbetert niet alleen de bedrijfsprestaties doordat de mogelijkheden in de markt beter worden

Nadere informatie

Uw ambitie - onze oplossing

Uw ambitie - onze oplossing Uw ambitie - onze oplossing Een gezonde organisatie is een organisatie die is voorbereid op de uitdagingen van nu en die van de toekomst. Iedereen moet langer doorwerken, het liefst in goede gezondheid

Nadere informatie

BPM OD Maturity Model

BPM OD Maturity Model BPM OD Maturity Model VISION PAPER Vanuit de basis op orde naar samenwerken in de keten BPM Consult presenteert u 8 groeifasen richting succes voor uw omgevingsdienst Volwassenheid Omgevingsdienst Hoe

Nadere informatie

Onze gedifferentieerde benadering tot de Intelligent Workload Management markt

Onze gedifferentieerde benadering tot de Intelligent Workload Management markt Onze gedifferentieerde benadering tot de Intelligent Workload Management markt de markt 1 het IT-landschap is aan het veranderen De risico's en uitdagingen van computerservices in meerdere omgevingen moeten

Nadere informatie

ONTZORG DE ZORGPROFESSIONAL DOOR VIRTUALISATIE

ONTZORG DE ZORGPROFESSIONAL DOOR VIRTUALISATIE IT MANAGEMENT & OPTIMIZATION ONTZORG DE ZORGPROFESSIONAL DOOR VIRTUALISATIE E-BOOK DE STAP NAAR EEN TOEKOMST- BESTENDIGE EN DUURZAME BASIS Virtualiseren is in veel disciplines een populaire term. Het is

Nadere informatie

18 REDENEN OM TE KIEZEN VOOR CENTRIC PROJECTPORTAAL BOUW

18 REDENEN OM TE KIEZEN VOOR CENTRIC PROJECTPORTAAL BOUW 18 REDENEN OM TE KIEZEN VOOR CENTRIC PROJECTPORTAAL BOUW Versie: 1 Datum 21 april 2016 Auteur Peter Stolk Centric Projectportaal Bouw 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Actuele informatie cruciaal 3 SharePoint

Nadere informatie

GOVERNANCE, RISK & COMPLIANCE WHITEPAPER

GOVERNANCE, RISK & COMPLIANCE WHITEPAPER GOVERNANCE, RISK & COMPLIANCE De wereld van vandaag wordt gekenmerkt door de snelle ontwikkeling van nieuwe technologieën en disruptieve marktomstandigheden. Deze ontwikkelingen hebben verregaande gevolgen

Nadere informatie

BluefieldFinance Samenvatting Quickscan Administratieve Processen Light Version

BluefieldFinance Samenvatting Quickscan Administratieve Processen Light Version BluefieldFinance Samenvatting Quickscan Administratieve Processen Light Version Introductie Quickscan De financiële organisatie moet, net zo als alle andere ondersteunende diensten, volledig gericht zijn

Nadere informatie

Conclusie: voor elke organisatie die dit nastreeft is het goed besturen en beheersen van de bedrijfsprocessen

Conclusie: voor elke organisatie die dit nastreeft is het goed besturen en beheersen van de bedrijfsprocessen 1 Waarom? : Succesvol zijn is een keuze! Organisaties worden door haar omgeving meer en meer gedwongen om beter te presteren. Voornamelijk wordt dit ingegeven door de klant die haar eisen en wensen m.b.t.

Nadere informatie

Financiële Planning & Forecasting Rutger den Ouden Controller Pon Automotive Products & Services

Financiële Planning & Forecasting Rutger den Ouden Controller Pon Automotive Products & Services 1 24 mei 2011 IBM Finance Forum 2011 Financiële Planning & Forecasting Rutger den Ouden Controller Automotive Products & Services 2 Agenda Welkom in de wereld van Logistiek & Services Organisatie & TM1

Nadere informatie

Applicatierationalisatie? Probeer het eens met BPM

Applicatierationalisatie? Probeer het eens met BPM Applicatierationalisatie? Probeer het eens met BPM Applicatierationalisatie? Probeer het eens met BPM Vrijwel iedere CIO streeft naar lagere kosten en een grotere flexibiliteit van de IT-omgeving. Organisaties

Nadere informatie

Customer Case VIBA. Feiten in het kort:

Customer Case VIBA. Feiten in het kort: Feiten in het kort: Bedrijf: NV Medewerkers: 100 Activiteiten: is een technische handelsonderneming met de hoofdvestiging in Zoetermeer. De organisatie telt drie divisies: Bevestigen; Machinegereedschappen

Nadere informatie

CRM ontmoet MS Outlook

CRM ontmoet MS Outlook CRM ontmoet MS Outlook Slim en efficiënt Waar gaat het om? U herkent het waarschijnlijk wel. U gebruikt een CRM systeem en daarnaast gebruikt u de MS Office producten waaronder MS Outlook. Twee toepassingen

Nadere informatie

OrganisationWare. De brug tussen organisatie en automatisering

OrganisationWare. De brug tussen organisatie en automatisering De brug tussen organisatie en automatisering Voor het leveren van een kwalitatief hoogwaardige dienst bent u als kennisintensieve dienstverlener sterk aangewezen op de (vak) kennis van uw medewerkers.

Nadere informatie

CASE STUDY JOANKNECHT & VAN ZELST DENKT VOORUIT

CASE STUDY JOANKNECHT & VAN ZELST DENKT VOORUIT Exact Online CASE STUDY JOANKNECHT & VAN ZELST DENKT VOORUIT www.exactonline.nl 2 EXACT ONLINE CASE STUDY ACCOUNTANCY GROEI DOOR PROACTIEF ADVIES Het gaat goed bij Joanknecht & Van Zelst: dit Eindhovens

Nadere informatie

www.novell.com Veelgestelde vragen van Partners WorkloadIQ Veelgestelde vragen 17 augustus 2010

www.novell.com Veelgestelde vragen van Partners WorkloadIQ Veelgestelde vragen 17 augustus 2010 Veelgestelde vragen van Partners www.novell.com WorkloadIQ Veelgestelde vragen 17 augustus 2010 W a t i s d e I n t e l l i g e n t W o r k l o a d M a n a g e m e n t m a r k t? De Intelligent Workload

Nadere informatie

Haaglanden Medisch Centrum

Haaglanden Medisch Centrum Cloud oplossing in Haaglanden Medisch Centrum 26 september 2016 Agenda I. Introductie Haaglanden MC II. Situatieschets (voor implementatie) III. Probleemstelling huidige situatie IV. Doelstelling V. Pakket

Nadere informatie

KIM. Slimme acties ondernemen

KIM. Slimme acties ondernemen KIM Slimme acties ondernemen CONTROLE KWIJT? Herkent u dit soort ervaringen ook? Uw organisatie heeft allerlei systemen in huis, maar Niemand weet echt meer hoe het systeem exact werkt Voor kleine wijzigingen

Nadere informatie

ISATIS GROUP OVER OP CLOUDSOFTWARE OM KLANTEN CENTRAAL TE STELLEN

ISATIS GROUP OVER OP CLOUDSOFTWARE OM KLANTEN CENTRAAL TE STELLEN Exact Online CASE STUDY ISATIS GROUP OVER OP CLOUDSOFTWARE OM KLANTEN CENTRAAL TE STELLEN www.exactonline.nl 2 EXACT ONLINE CASE STUDY ZAKELIJKE DIENSTVERLENING GROEI REALISEREN DOOR TE INVESTEREN IN LEUKE

Nadere informatie

Industry consulting. Care management. Effectieve procesinnovatie in de zorg. Onze zorg Kwaliteit nu én in de toekomst

Industry consulting. Care management. Effectieve procesinnovatie in de zorg. Onze zorg Kwaliteit nu én in de toekomst Industry consulting Care management Effectieve procesinnovatie in de zorg Onze zorg Kwaliteit nu én in de toekomst Effectieve procesinnovatie Iedere organisatie is uniek. Dat is in de zorg niet anders.

Nadere informatie

Registratie Data Verslaglegging

Registratie Data Verslaglegging Registratie Data Verslaglegging Registratie Controleren en corrigeren Carerix helpt organisaties in het proces van recruitment en detachering. De applicatie voorziet op een eenvoudige wijze in de registratie

Nadere informatie

Cursus Bedrijfseconomie 2

Cursus Bedrijfseconomie 2 Cursus Bedrijfseconomie 2 IBK2BEC20 1 Programma Kostenverbijzondering (Hfdst. 8) Verdeling indirecte kosten Vijf methoden (ABC volgende week) Opgaven deel 8.2 t/m 8.10 2 1 Kostenverbijzondering de primitieve

Nadere informatie

Registratie Data Verslaglegging

Registratie Data Verslaglegging Sjablonen Websupport Registratie Data Verslaglegging Websites Inrichtingen Video solutions Rapportages Consultancy Imports Helpdesk Exports Full Service Dashboards Registratie Koppelen en controleren De

Nadere informatie

Regas als bedrijf. Regas B.V. is een landelijke speler en actief binnen

Regas als bedrijf. Regas B.V. is een landelijke speler en actief binnen Regas als bedrijf Regas B.V. is een landelijke speler en actief binnen de geestelijke gezondheidszorg en jeugdzorg. Binnen de maatschappelijke dienstverlening en maatschappelijke opvang/ vrouwenopvang

Nadere informatie

T Titel stage/afstudeeropdracht : Toekomstvaste Applicatie Integratie - Interconnectiviteit

T Titel stage/afstudeeropdracht : Toekomstvaste Applicatie Integratie - Interconnectiviteit Titel stage/afstudeeropdracht : Toekomstvaste Applicatie Integratie - Interconnectiviteit Duur van stage/afstuderen Manager Begeleider Locatie : 6 à 9 Maanden : dr. ir. J.J. Aue : dr. ir. H.J.M. Bastiaansen

Nadere informatie

BUSINESS INTELLIGENCE

BUSINESS INTELLIGENCE BUSINESS INTELLIGENCE IT is peoples business Inhoudsopgave 1 HET TEAM 2 ONZE DIENSTEN 3 BI VOLWASSENHEIDS MODEL 4 DE NIVEAUS Start klein Groei Professionaliseer Wees bepalend Voor meer informatie of een

Nadere informatie

ENERGIE BEDRIJVEN EN ICT

ENERGIE BEDRIJVEN EN ICT ENERGIE BEDRIJVEN EN ICT De energiemarkt in Nederland is continu in beweging. Nieuwe toetreders veroveren marktaandeel en slimme meters, sectorwijzigingen en splitsing zorgen voor veranderingen. Energiebedrijven

Nadere informatie

DE BOUWSTENEN VOOR ÚW SUCCES. marshoek.nl

DE BOUWSTENEN VOOR ÚW SUCCES. marshoek.nl DE BOUWSTENEN VOOR ÚW SUCCES marshoek.nl MARSHOEK Marshoek is de financiële retailspecialist, die u helpt een optimaal rendement te realiseren. Een betrouwbare, onafhankelijke partner, die uw ambities

Nadere informatie

Advies. Advies over en ondersteuning bij het (initieel) inrichten/optimaliseren van de structuur van de(it Service Management)organisatie

Advies. Advies over en ondersteuning bij het (initieel) inrichten/optimaliseren van de structuur van de(it Service Management)organisatie DIENST Advies over en ondersteuning bij het (initieel) inrichten/optimaliseren van de structuur van de(it Service Management)organisatie Advies over en ondersteuning bij het initieel inrichten/optimaliseren

Nadere informatie

Wat is de cloud? Cloud computing Cloud

Wat is de cloud? Cloud computing Cloud The Cloud Agenda Wat is de cloud? Ontwikkelingen en trends in de markt Bedrijfsstrategie Voordelen en vraagtekens Werken in de cloud: Hoe? Veiligheid & privacy Toepasbaarheid in breder verband Demo Borrel

Nadere informatie

Vergelijking verwerkingsregister AVG

Vergelijking verwerkingsregister AVG Vergelijking verwerkingsregister AVG Voor een gemeente in Noord-Nederland is een korte vergelijking gedaan van de verwerkingsregisters van en. Hierbij is met name gekeken naar het voldoen aan de wettelijke

Nadere informatie

Nieuw! Office Improvement Expert in administratie en dienstverlening

Nieuw! Office Improvement Expert in administratie en dienstverlening Nieuw! Office Improvement Expert in administratie en dienstverlening Stroomlijnen van processen & organiseren van resultaatgerichte teamwerking Waarom deze opleiding? Ondanks de toenemende complexiteit

Nadere informatie

BUSINESS ACTIVITY MONITORING. Sla de brug tussen IT en business

BUSINESS ACTIVITY MONITORING. Sla de brug tussen IT en business BUSINESS ACTIVITY MONITORING Sla de brug tussen IT en business Business Activity Monitoring-oplossing van PST Uw IT-infrastructuur is cruciaal voor de organisatie. Daarom is monitoring en visualisatie

Nadere informatie

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM De tijd dat MVO was voorbehouden aan idealisten ligt achter ons. Inmiddels wordt erkend dat MVO geen hype is, maar van strategisch belang voor ieder

Nadere informatie

Managementinformatiesysteem

Managementinformatiesysteem Managementinformatiesysteem (aanvulling bij hele boek) Het opzetten van een managementinformatiesysteem Wanneer je een werkstuk moet maken, bijvoorbeeld over de houding van de Nederlanders ten opzichte

Nadere informatie

Productiviteit voor de onderneming

Productiviteit voor de onderneming Productiviteit voor de onderneming Optimale bedrijfsresultaten door productiever met documenten te werken 1 Productiviteit voor de onderneming Als CEO, CIO, CTO, business manager, IT-manager of afdelingshoofd

Nadere informatie

Unica Schutte ICT is onderscheidend in haar technische oplossingen. Syncasso klaar voor de toekomst met stabiel ICT-platform

Unica Schutte ICT is onderscheidend in haar technische oplossingen. Syncasso klaar voor de toekomst met stabiel ICT-platform Unica Schutte ICT is onderscheidend in haar technische oplossingen Syncasso klaar voor de toekomst met stabiel ICT-platform Syncasso is het resultaat van het samengaan van Groenewegen+Partners en Incassade

Nadere informatie

Bekijk ALM eens door de bril van de gebruiker

Bekijk ALM eens door de bril van de gebruiker Bekijk ALM eens door de bril van de gebruiker Bekijk ALM eens door de bril van de gebruiker Application Lifecycle Management (ALM) begint met inzicht in het applicatielandschap. Er zijn veel verschillende

Nadere informatie

plannings agenda De overkoepelende agenda voor arbodiensten, bedrijfsartsen en (verzuim-) dienstverleners.

plannings agenda De overkoepelende agenda voor arbodiensten, bedrijfsartsen en (verzuim-) dienstverleners. Uw totale planningsproces in één online portaal 24 uur per dag, 7 dagen per week in staat afspraken te boeken! De overkoepelende agenda voor arbodiensten, bedrijfsartsen en (verzuim-) dienstverleners.

Nadere informatie

Het beste recept voor een efficiënte bedrijfsvoering

Het beste recept voor een efficiënte bedrijfsvoering Print Services Het beste recept voor een efficiënte bedrijfsvoering We zitten er bovenop met professioneel gereedschap Totale controle begint met professioneel gereedschap Voor het beste resultaat gebruikt

Nadere informatie

Balanced Scorecard. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V.

Balanced Scorecard. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V. Balanced Scorecard Een introductie Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V. Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 9 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 1.1 ALGEMEEN... 3 1.2 VERSIEBEHEER... 3 2 DE

Nadere informatie

DATA DRIVEN CONTROLLING IN HET MKB

DATA DRIVEN CONTROLLING IN HET MKB DATA DRIVEN CONTROLLING IN HET MKB Data, ook voor controlling het duizend dingen doekje Auteurs: Edward Ammerlaan, Ensior B.V., Making Business Intelligence Work Bart Bernecker, Audit Innovators Inleiding

Nadere informatie

Business in control. Volledige sturing en ondersteuning van het schadebehandelingsproces, met voldoende vrijheid voor de behandelaar

Business in control. Volledige sturing en ondersteuning van het schadebehandelingsproces, met voldoende vrijheid voor de behandelaar Wereldwijde leider in automotive dienstverlening kiest voor Digitale Innovatie; consistent, transparant én wendbaar inspelen op de klantwens via Dynamic Case Management Case study We gaan in de toekomst

Nadere informatie

Bureauprofiel. Work, flow, fun

Bureauprofiel. Work, flow, fun Bureauprofiel Work, flow, fun Onze missie Bouwen aan betrouwbare overheidsorganisaties Met een heldere strategie Elke dag een stapje beter Door overdracht van kennis en ervaring Omdat verbeteren en ontwikkelen

Nadere informatie

Zijn ERP Systemen log?

Zijn ERP Systemen log? Zijn ERP Systemen log? Intelligent op weg Waar gaat het om? ERP is een verzamelnaam voor toepassingen welke door organisaties worden gebruikt ter ondersteuning van de primaire bedrijfsprocessen. Een aantal

Nadere informatie

IP Services. De grenzeloze mogelijkheden van een All IP -netwerk

IP Services. De grenzeloze mogelijkheden van een All IP -netwerk IP Services De grenzeloze mogelijkheden van een All IP -netwerk Voor wie opgroeit in deze tijd is het de grootste vanzelfsprekendheid. Je zet de computer aan en je kunt mailen, chatten, elkaar spreken

Nadere informatie

HealthRatio Integrated Planning

HealthRatio Integrated Planning HealthRatio Integrated Planning HIP is de alles in één oplossing voor uw besturing: Begroten, plannen, prognosticeren en rapportage Financieel, Productie en Middelen (FTE, OK, Bedden) Geïntegreerde kostprijscalculatie

Nadere informatie

Uw specialist in technisch management

Uw specialist in technisch management IP-Solutions Het technisch beheer van installaties staat onder druk. De toenemende concurrentie, kostendruk en veranderende wet- en regelgeving vraagt om grotere transparantie, flexibiliteit en efficiency.

Nadere informatie

KlantVenster. Klantgericht werken met KlantVenster LAAT ICT VOOR U WERKEN! Een veelzijdig platform ter ondersteuning van uw bedrijfsdoelstellingen

KlantVenster. Klantgericht werken met KlantVenster LAAT ICT VOOR U WERKEN! Een veelzijdig platform ter ondersteuning van uw bedrijfsdoelstellingen KlantVenster Klantgericht werken met KlantVenster Een veelzijdig platform ter ondersteuning van uw bedrijfsdoelstellingen Een modulair opgebouwde oplossing, die de basis vormt voor online dienstverlening

Nadere informatie

PRIVATE CLOUD. Ervaar het gemak van de private cloud: minder gedoe, meer waarde

PRIVATE CLOUD. Ervaar het gemak van de private cloud: minder gedoe, meer waarde Ervaar het gemak van de private cloud: minder gedoe, meer waarde IN HET KORT In de private cloud draaien uw Exact-oplossingen zoals u gewend bent, maar dan met optimale flexibiliteit, maximale prestaties

Nadere informatie

Transport, doe het slim

Transport, doe het slim Transport, doe het slim an deur tot deur Wat is het? Het gaat hier om de uitgaande goederenstroom, van deur tot deur. Daarbij horen documenten en labels, mogelijkheden tot tracking en tracing, het volume

Nadere informatie

Professionals in het hart van uw organisatie

Professionals in het hart van uw organisatie Professionals in het hart van uw organisatie De business professionals van HRT hebben de ambitie om uw bedrijf beter te laten renderen. De kennisgebieden waar ons hart sneller van gaat kloppen zijn Financieel,

Nadere informatie

Gain Automation Technology Specialist in technische en industriële automatisering

Gain Automation Technology Specialist in technische en industriële automatisering Gain Automation Technology Specialist in technische en industriële automatisering Inleiding Ontwikkeling KPI-dashboard Voorbeelden Samenvatting Even voorstellen Paul Janssen: Senior Technical Consultant

Nadere informatie

KENSINGTON Business Intelligence

KENSINGTON Business Intelligence De formule voor vooruitgang... Kensington B.I. geeft de formule om uw bedrijf nog beter te besturen... De cockpitsoftware verschaft u alle informatie die u nodig heeft voor het besturen van uw bedrijf.

Nadere informatie

over ons PHOCUS, is al decennialang actief op het gebied van HR & salaris.

over ons PHOCUS, is al decennialang actief op het gebied van HR & salaris. PROCESOPTIMALISATIE SPECIALISTEN MET EEN 360º VISIE KENNIS, KUNDE & KWALITEIT over ons PHOCUS, is al decennialang actief op het gebied van HR & salaris. PHOCUS helpt je, door middel van doordacht opgezette

Nadere informatie

Customer Case CED. Feiten in het kort:

Customer Case CED. Feiten in het kort: Feiten in het kort: Bedrijf: European Claim Experts Branche: Verzekeringen Werknemers: 1.150 Activiteiten: Internationale Claims management en Expertise Oplossing: Opbouw Mendix-platform voor het flexibel

Nadere informatie

Procesgerichte IT BPM de link tussen bedrijf en IT

Procesgerichte IT BPM de link tussen bedrijf en IT 24 november 2010 Procesgerichte IT BPM de link tussen bedrijf en IT ir. Martin R. Meijer senior BPM/EAI consultant Agenda Business Process Management, een historisch overzicht BPM als bindmiddel geschikte

Nadere informatie

Projectgestuurd. Noodzaak van organiseren

Projectgestuurd. Noodzaak van organiseren Projectgestuurd Noodzaak van organiseren Waar gaat het om? Projectgestuurd werken betekent vaak dynamiek en vraagt dus om organisatie. Inzicht is daarbij het sleutelwoord. Om te beginnen is het belangrijk

Nadere informatie

PROCES- VERBETERING IN EEN WERELD VOL DATA. Dennis Klein 2018

PROCES- VERBETERING IN EEN WERELD VOL DATA. Dennis Klein 2018 PROCES- VERBETERING IN EEN WERELD VOL DATA Dennis Klein 2018 Wat kom ik brengen vandaag? Wie ben ik en wat brengt mij hier? Procesverbetering in een wereld vol data Een uitgebreid praktijkvoorbeeld en

Nadere informatie

Vrijheid van vinden. FileLinx Cloud

Vrijheid van vinden. FileLinx Cloud FileLinx Cloud FileLinx Cloud Vrijheid van vinden FileLinx en Lancom automatisering hebben de handen ineen geslagen. Met trots presenteren wij u FileLinx Cloud! Geen maatwerk software, maar een Out Of

Nadere informatie

bouwen aan rendement customer relationship management www.crmcompany.nl

bouwen aan rendement customer relationship management www.crmcompany.nl bouwen aan rendement customer relationship management www.crmcompany.nl welkom bij CRMCompany CRMCompany is een jong bedrijf boordevol ervaring. Vanuit onze vestiging in Oost Nederland bedienen wij de

Nadere informatie

Bekend zijn met de visie en inzet van procesmanagement in de eigen organisatie.

Bekend zijn met de visie en inzet van procesmanagement in de eigen organisatie. en werkwijze BPM awareness Inzicht in de toepassing van BPM op strategisch niveau in het algemeen en binnen de eigen organisatie. Kennismaken met BPM vanuit een strategisch perspectief Nut en toegevoegde

Nadere informatie

Governance en Business Intelligence

Governance en Business Intelligence Governance en Business Intelligence Basis voor de transformatie van data naar kennis Waarom inrichting van BI governance? Zorgorganisaties werken over het algemeen hard aan het beschikbaar krijgen van

Nadere informatie

Acceptatiemanagement meer dan gebruikerstesten. bridging it & users

Acceptatiemanagement meer dan gebruikerstesten. bridging it & users Acceptatiemanagement meer dan gebruikerstesten bridging it & users Consultancy Software Training & onderzoek Consultancy CEPO helpt al meer dan 15 jaar organisaties om integraal de kwaliteit van hun informatiesystemen

Nadere informatie

WIJ ZIJN ALLEEN OPEN TUSSEN 9.00 EN 13.00 UUR. Tele Train heeft het antwoord

WIJ ZIJN ALLEEN OPEN TUSSEN 9.00 EN 13.00 UUR. Tele Train heeft het antwoord WIJ ZIJN ALLEEN OPEN TUSSEN 9.00 EN 13.00 UUR Tele Train heeft het antwoord Grensverleggend klantcontact 24 uur per dag antwoord Burgers stellen steeds meer eisen aan het contact met u als gemeente. Sterker

Nadere informatie

SIS FINANCE. voor professionals door professionals. consulting. interim management. finance professionals. SIS finance

SIS FINANCE. voor professionals door professionals. consulting. interim management. finance professionals. SIS finance FINANCE consulting interim management professionals duurzame relaties met onze opdrachtgevers, gebaseerd op kennis van zaken, commitment en oplossingsgerichtheid. OVER FINANCE Finance is een middelgroot

Nadere informatie

SYNERGY HRM 3.0. Henke Willemsen Justus van Hoegee

SYNERGY HRM 3.0. Henke Willemsen Justus van Hoegee SYNERGY HRM 3.0 Henke Willemsen Justus van Hoegee Trends in HRM Strategische rol Robotics Talent Management Vermindering van back office Cloud computing HR Analytics E-Recruitment HR als Business Partner

Nadere informatie

Een juiste interpretatie van een calculatie hangt af van de onderliggende gegevens. 1 Gebruikt u in de calculatie de bruto of de netto grondstofprijs?

Een juiste interpretatie van een calculatie hangt af van de onderliggende gegevens. 1 Gebruikt u in de calculatie de bruto of de netto grondstofprijs? Artikel 5 Opslagmethodiek; de techniek verder uitgewerkt. In het vorige artikel hebben we een start gemaakt met een technische uitleg van de techniek van de opslagcalculatie. Als het goed is hebt u voor

Nadere informatie