Mijn pathologieverslag begrijpen

Save this PDF as:
Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mijn pathologieverslag begrijpen"

Transcriptie

1 Mijn pathologieverslag begrijpen

2 Deze brochure bevat zeker niet alle gedetailleerde informatie over uw pathologieverslag. We geven u vooral de belangrijkste en juiste informatie mee over de resultaten van uw pathologieverslag. 2 Wat vindt u in deze brochure? 1. Wat is een pathologieverslag? Mijn vragen durven stellen Het team van de borstkliniek UZ Gent staat steeds voor u klaar. Ook uw huisarts speelt een belangrijke rol, hij kan u ook verdere informatie geven over uw resultaten. Blijf niet met uw vragen zitten stel ze gerust!

3 1. Wat is een pathologieverslag? Om u een veilige en volledige behandeling te kunnen voorstellen, moeten we de resultaten van alle onderzoeken afwachten. U heeft reeds voor de operatie of de behandeling een reeks onderzoeken gehad om het stadium van de ziekte te bepalen. 3 Een laatste heel belangrijk onderzoek is het pathologisch onderzoek. Met de informatie uit het pathologieverslag legt het multidisciplinair team van artsen een ideaal behandelingsplan voor u vast. Het is de anatoom patholoog die het pathologieverslag opmaakt aan de hand van het microscopisch onderzocht weefselmateriaal. U kan deze resultaten op twee momenten verwachten: na het nemen van de biopsie na de operatie Wachten duurt lang Wachten is best lastig! U en uw familie wachten gespannen op het resultaat van het pathologisch onderzoek. U leeft in onzekerheid en u wilt weten wat er allemaal precies aan de hand is. Welke nabehandeling u te wachten staat en hoe alles verder zal verlopen. Maar misschien wilt u het net allemaal liever niet horen of weten. Geef dus gerust aan welke informatie u wenst te krijgen. Sommige testen duren langer dan andere maar over het algemeen zijn alle resultaten binnen de 2 weken gekend. U krijgt een afspraak bij uw arts van zodra de resultaten gekend zijn. De arts zal de resultaten met u bespreken en het behandelingsplan voorstellen. Aarzel niet om uw vragen te stellen. De borstverpleegkundige legt het pathologieverslag graag nog eens uit voor u en is steeds bereid om uw vragen te beantwoorden.

4 Het stadium van de borstkanker Om het stadium van uw borstkanker te kunnen bepalen, moeten we volgende zaken kennen: de grootte van de tumor de specifieke kenmerken van de borstkanker of er kwaadaardige cellen aanwezig zijn in de lymfeklieren en of de kanker uitgezaaid is Wat staat er allemaal in mijn pathologieverslag? Zo n verslag bevat heel wat resultaten van onderzoeken, een opsomming: Klinische gegevens, dit wel zeggen hoe het knobbeltje in de borst ontdekt is. De bevindingen van de arts bij het eerste onderzoek. De resultaten van de onderzoeken: echo lever, foto van de longen en botscan. Een macroscopische beschrijving van de resectie (= hoe ziet de resectie eruit met het blote oog). Een microscopische beschrijving van de tumor (= hoe ziet de tumor eruit onder de microscoop). Het besluit van het microscopisch onderzoek. Dit beschrijft meerdere factoren die het verloop en de behandeling van de tumor bepalen. Het stadium van de borstkanker. Het behandelplan dat voorgesteld wordt (operatie en nabehandeling).

5 De microscopische beschrijving van de borstkanker Soort borstkanker In situ carcinomen In situ carcinomen zijn tumoren die letterlijk ter plaatse blijven in de melkgang en die niet in het omgevende borstweefsel infiltreren. Het is een voorstadium van kanker en kan zich dus niet verspreiden naar de lymfeklieren in de oksel of naar andere lichaamsdelen. Er zijn twee vormen van in situ carcinoom: het ductaal carcinoom in situ (DCIS) en het lobulair carcinoom in situ (LCIS). Het ductaal carcinoom in situ gedraagt zich vaker agressiever dan het lobulair carcinoom in situ. Aan een ductaal carcinoom in situ wordt ook een differentiatiegraad toegekend (zie verder). 5 Invasieve carcinomen Dit zijn tumoren die ontstaan in de melkgangen en die dan doorgroeien in het omringende normale borstweefsel. Het zijn dus infiltrerende of invasieve tumoren. De twee meest voorkomende types zijn het invasief ductaal carcinoom en het invasief lobulair carcinoom. Daarnaast bestaan ook meer zeldzame types van invasief carcinoom. De differentiatiegraad van borstkanker De kankercellen worden met gezonde borstcellen vergeleken en op basis daarvan wordt een gradatie toegekend. Er wordt dus nagegaan in hoeverre de kwaadaardige cellen afwijken van de gezonde cellen in het borstweefsel. Dit wordt toegepast bij zowel de infiltrerende kankers als de voorstadia (in situ carcinoom).

6 Goed gedifferentieerd of graad 1: de kankercellen lijken nog sterk op de gezonde cellen en groeien in het algemeen langzaam. Matig gedifferentieerd of graad 2: de kankercellen lijken minder op de gezonde cellen en groeien meestal sneller. 6 Weinig gedifferentieerd of graad 3: de kankercellen hebben een ongebruikelijke vorm en plakken aan elkaar. Ze vertonen haast geen gelijkenis meer met de gezonde borstcellen en groeien meestal sneller dan gezonde cellen. De grootte van de tumor Artsen meten de tumor in centimeters. De tumorgrootte is één van de factoren waar de behandelende arts rekening mee houdt om het stadium van de kanker vast te stellen. De grootte is belangrijk maar zegt niet alles. Een grote tumor kan bijvoorbeeld uit traag groeiende cellen bestaan. Grootte van de tumor = De snijranden van de verwijderde tumor Bij de wegname van de tumor uit de borst neemt de chirurg steeds een extra rand (marge) van het gezonde borstweefsel weg. Dit noemen we de snijrand. Het gezonde weefsel rond de tumor wordt grondig onderzocht om vast te stellen of echt alle kankercellen zijn verwijderd. Eveneens wordt bepaald tot hoever van de snijranden er kankercellen worden aangetroffen. Dit is belangrijk om te weten of de tumor helemaal weggenomen is. Gezonde cellen Snijrand Tumor -cellen Oncologie/0076

7 Een positieve snijrand betekent dat de kankercellen reiken tot aan de buitenkant van de snijrand. In dit geval volgt een tweede ingreep, zoals bijvoorbeeld het wegnemen van een bijkomend stukje van het borstweefsel (= een bijkomende resectie) of een borstamputatie. Een negatieve snijrand betekent dat er zich geen kankercellen aan de buitenkant van de snijranden bevinden. 7 Negatieve snijranden = de tumor werd volledig verwijderd Positieve snijranden = t.h.v. de snijranden bevinden zich nog kwaadaardige cellen. Dit betekent dat een tweede operatie nodig is waarbij nog een deel van het borstweefsel weggenomen wordt. In sommige gevallen kan er ook geopteerd worden voor een borstamputatie, eventueel gecombineerd met een reconstructie. De verwijderde lymfeklieren Het wel of niet aanwezig zijn van kankercellen in de lymfeklieren van de oksel is een belangrijke factor voor het bepalen van de nabehandeling. Uitzaaiingen in de lymfeklieren kunnen we vaststellen met behulp van de sentinelprocedure (= het verwijderen van de schildwachtklier). Als de lymfeklieren vrij van kankercellen zijn noemen we het resultaat negatief. In dit geval volgt er geen verdere operatie. Als de lymfeklieren wel kankercellen bevatten, noemen we het resultaat positief. In dit geval is het belangrijk om de resterende lymfeklieren in de oksel te verwijderen, ook wel een okseluitruiming of een axillacurage genoemd. Aantal verwijderde sentinelklieren: Geen aantasting van de sentinelklier geen operatie Aantasting van de sentinelklier bijkomende okseluitruiming Totaal aantal verwijderde lymfeklieren: Aantal aangetaste lymfeklieren:

8 Zijn er kankercellen aanwezig in de lymfebanen of bloedvaten? De tumor in de borst is omringd door een netwerk van kleine lymfebanen en bloedvaten. Bij een invasieve of infiltrerende tumor kunnen kwaadaardige cellen hun weg vinden naar deze kleine lymfebanen of bloedvaten. Als dit zo is, spreekt men van lymfatische en/of vasculaire invasie. In dit geval wordt meestal gekozen voor een aanvullende behandeling. Dit betekent echter niet dat er altijd kwaadaardige cellen aanwezig zijn in de lymfeklieren. 8 Geen lymfatische en/of vasculaire invasie Wel lymfatische en/of vasculaire invasie De aanwezigheid van hormoonreceptoren Normaal borstklierweefsel heeft geslachtshormonen nodig om te kunnen groeien en te functioneren. Deze eigenschap kan in borstkanker voor kortere of langere tijd behouden blijven. De groei van borstkanker kan dan onder invloed van deze hormonen plaatsvinden. Omgekeerd kan het blokkeren van deze hormonen leiden tot groeistilstand en zelfs het afsterven van de kankercellen. Als de kankercellen de hormoonreceptor bezitten (oestrogeen of progesteron) zijn ze hormoongevoelig. Dit betekent dat de borstkanker kan behandeld worden met tabletten die de hormonen weghouden van de receptoren of met tabletten die de hoeveelheid hormonen in het lichaam verlagen. De tumor wordt ER-positief (oestrogeenreceptor) genoemd als hij receptoren heeft voor het hormoon oestrogeen. De tumor wordt PR-positief (progesteronreceptor) genoemd als hij receptoren heeft voor het hormoon progesteron. Borstkankercellen die deze receptoren niet hebben zijn receptor negatief. Hormoongevoelig Niet hormoongevoelig

9 De aanwezigheid van HER-2 HER-2 overexpressie betekent dat het eiwit HER-2 (een groeistimulerende factor) in grotere mate dan normaal aanwezig is op de kankercellen. Het HER-2 wordt ook nog het neu-oncogen genoemd. Dit komt voor bij ongeveer 20% van de tumoren. Het tumorweefsel wordt hier bij de diagnose op getest. Als de kankercellen dit eiwit bevatten, komt u in aanmerking voor een extra therapie, namelijk de toediening van Trastuzumab (Herceptine ) gedurende 1 jaar. 9 Aanwezigheid HER-2 receptor Geen aanwezigheid van HER-2 receptor De proliferatiemerker Ki67 Het Ki67-eiwit is een proliferatiemerker. Dat wil zeggen dat het een idee geeft over hoe snel de tumor groeit. Dit eiwit wordt ook bepaald bij elke invasieve tumor. Een hoge Ki67-waarde betekent dus een sneller groeiende tumor. Dit kan belangrijk zijn bij de keuze van de behandeling van de tumor.

10 3. Mijn vragen durven stellen Veel mensen willen weten waar ze aan toe zijn, anderen ook weer niet. U bepaalt het tempo en wat u wenst te weten. Als u de resultaten van de onderzoeken niet begrijpt, vraag dan gerust uitleg aan uw arts of verpleegkundige. Het is belangrijk dat u begrijpt waarom er voor u een bepaalde behandeling voorgesteld wordt. Het is een periode waarin u belangrijke beslissingen moet nemen. 10 Het kan zijn dat u twijfelt over wat men u vertelt of voorstelt. Het is steeds mogelijk om een tweede advies te vragen aan een andere specialist. U hoeft zich niet te schamen als u dit wil doen. Verantwoordelijke uitgever: Borstkliniek UZ Gent. November Deze brochure werd enkel ontwikkeld voor gebruik binnen het UZ Gent. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de borstkliniek UZ Gent. Oncologie/0077

Algemene informatie over het pathologieverslag bij borstkanker

Algemene informatie over het pathologieverslag bij borstkanker Algemene informatie over het pathologieverslag bij borstkanker De patholoog onderzoekt het weefsel dat tijdens de operatie is weggenomen. In het pathologieverslag wordt beschreven: de grootte van de tumor

Nadere informatie

Interpreteren van het pathologieverslag

Interpreteren van het pathologieverslag Interpreteren van het pathologieverslag Borstkanker Informatie voor de patiënt Belangrijke vragen Dit boekje Interpreteren van het pathologieverslag helpt u om samen met uw arts een duidelijk antwoord

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) MAMMACARE. onderdeel BORSTKANKER

Patiënteninformatiedossier (PID) MAMMACARE. onderdeel BORSTKANKER Patiënteninformatiedossier (PID) MAMMACARE onderdeel BORSTKANKER Inhoud Wat is borstkanker?... 3 Vormen van kanker... 4 DCIS... 4 Ductaal carcinoom... 4 Lobulair carcinoom... 4 Erfelijke en familiare belasting...

Nadere informatie

Wat voor borstkanker heb ik?

Wat voor borstkanker heb ik? Wat voor borstkanker heb ik? (Interpreteren van pathologie uitkomsten) Patiënteninformatie 2 Inhoud A. Hoe te beginnen 4 Wacht op het totale plaatje De onderdelen van het pathologieverslag B. De borsttumor

Nadere informatie

Wat voor borstkanker heb ik?

Wat voor borstkanker heb ik? Wat voor borstkanker heb ik? (Interpreteren van pathologie uitkomsten) Patiënteninformatie 2 3 Inhoud Belangrijke vragen A. Hoe te beginnen 4 Wacht op het totale plaatje De onderdelen van het pathologieverslag

Nadere informatie

Borstkanker. Celdeling

Borstkanker. Celdeling Borstkanker In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 12.000 vrouwen borstkanker (mammacarcinoom) ontdekt. Daarnaast wordt bij ongeveer 1.300 vrouwen in Nederland een voorstadium van borstkanker (ductaal

Nadere informatie

Nazorg na borstkanker

Nazorg na borstkanker 1/8 Chirurgie / mammacare Nazorg na borstkanker Inleiding Na uw behandeling van borstkanker start u met het nazorgtraject. In deze folder leest u meer over het nazorgtraject, wat u kunt verwachten en wie

Nadere informatie

Ductaal carcinoom in situ (DCIS) Voorstadium van borstkanker

Ductaal carcinoom in situ (DCIS) Voorstadium van borstkanker Ductaal carcinoom in situ (DCIS) Voorstadium van borstkanker Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven Wat betekent het als je te horen krijgt dat je een voorstadium van borstkanker hebt? In

Nadere informatie

Borstkanker. Normale cellen in borstklierweefsel Augustus 2016

Borstkanker. Normale cellen in borstklierweefsel Augustus 2016 Borstkanker In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 12.000 vrouwen borstkanker (mammacarcinoom) ontdekt. Daarnaast wordt bij ongeveer 1.300 vrouwen Ductaal Carcinoom In Situ (DCIS) geconstateerd. Dit

Nadere informatie

Borstkanker. hoe moet het nu verder?

Borstkanker. hoe moet het nu verder? Borstkanker hoe moet het nu verder? Deze brochure bevat zeker niet alle gedetailleerde informatie over borstkanker. We geven u vooral de belangrijkste en juiste informatie mee over borstkanker. 2 We proberen

Nadere informatie

EEN CHONDROSARCOOM WAT BETEKENT HET?

EEN CHONDROSARCOOM WAT BETEKENT HET? EEN CHONDROSARCOOM WAT BETEKENT HET? Oncologie/0137 Deze informatiebrochure is bestemd voor personen met een chondrosarcoom en alle anderen die hier heel dichtbij betrokken zijn zoals familie, vrienden,

Nadere informatie

Ductaal Carcinoma In Situ (DCIS)

Ductaal Carcinoma In Situ (DCIS) Bij u is een voorstadium van borstkanker geconstateerd. Deze afwijking wordt Ductaal Carcinoma In Situ (afgekort DCIS) genoemd. Uw arts of verpleegkundig specialist heeft uitgelegd wat DCIS inhoudt en

Nadere informatie

8.1 Intra Operatieve Radiotherapie (IORT) bij borstkanker

8.1 Intra Operatieve Radiotherapie (IORT) bij borstkanker 8.1 Intra Operatieve Radiotherapie (IORT) bij borstkanker Van uw arts heeft u te horen gekregen dat u in aanmerking komt voor Intra Operatieve Radiotherapie (IORT). In dit hoofdstuk leggen we u in het

Nadere informatie

3.3 Borstkanker bij de man

3.3 Borstkanker bij de man 3.3 Borstkanker bij de man Bij u is zojuist de diagnose borstkanker vastgesteld. Alle patiënten die voor borstkanker worden behandeld in het Catharina-ziekenhuis ontvangen een Persoonlijke Informatie Map.

Nadere informatie

Project Kwaliteitsindicatoren Borstkanker 2007-2008

Project Kwaliteitsindicatoren Borstkanker 2007-2008 Project Kwaliteitsindicatoren 2007-2008 De borstkliniek: Iedere nieuwe diagnose van een borsttumor dient door de borstkliniek te worden geregistreerd bij het Nationaal Kankerregister. Het Project Kwaliteitsindicatoren

Nadere informatie

CHONDROSARCOOM KANKERCENTRUM

CHONDROSARCOOM KANKERCENTRUM CHONDROSARCOOM KANKERCENTRUM WAT VINDT U IN DEZE BROCHURE 01 3 02 3 03 4 04 5 05 5 06 6 07 6 08 7 CHONDROSARCOOM 2 01 INLEIDING Deze informatiebrochure is bestemd voor mensen met een chondrosarcoom en

Nadere informatie

Voorstadium van borstkanker

Voorstadium van borstkanker Voorstadium van borstkanker Ductaal Carcinoma In Situ (DCIS) 1. Inleiding Bij u is een voorstadium van borstkanker geconstateerd. Deze afwijking wordt Ductaal Carcinoma In Situ (afgekort DCIS) genoemd.

Nadere informatie

Chirurgie. Ductaal carcinoma in situ (DCIS)

Chirurgie. Ductaal carcinoma in situ (DCIS) Chirurgie Ductaal carcinoma in situ (DCIS) 1 Inleiding Wanneer u deze folder ontvangt, heeft u zojuist een gesprek gehad met de chirurg/ verpleegkundig specialist. Uit onderzoek is gebleken dat u een ductaal

Nadere informatie

Chirurgie / mammacare

Chirurgie / mammacare Afdeling: Onderwerp: Chirurgie / mammacare Algemeen U heeft van de chirurg en/ of nurse practitioner een schokkend bericht gekregen: u heeft borstkanker. Er komt veel op u af en er zullen ongetwijfeld

Nadere informatie

Operatie DCIS (Ductaal carcinoma in situ) Keuze in behandelingsmogelijkheden

Operatie DCIS (Ductaal carcinoma in situ) Keuze in behandelingsmogelijkheden Operatie DCIS (Ductaal carcinoma in situ) Keuze in behandelingsmogelijkheden Inleiding U kreeg de diagnose DCIS (ductaal carcinoma in situ). DCIS wordt beschouwd als een voorstadium van borstkanker. De

Nadere informatie

EEN SENTINELKLIER PROCEDURE NUTTIGE INFORMATIE

EEN SENTINELKLIER PROCEDURE NUTTIGE INFORMATIE EEN SENTINELKLIER PROCEDURE NUTTIGE INFORMATIE Oncologie/0155 Deze brochure beschrijft het verloop van een biopsie van de sentinelkier, een operatie die u binnenkort ondergaat. Het team van dermato-oncologie

Nadere informatie

INLEIDING kwaliteitsindicatoren.

INLEIDING kwaliteitsindicatoren. INLEIDING Om objectief zicht te krijgen op de resultaten en de geleverde kwaliteit van onze patiëntenzorg, heeft het Borstcentrum Zuiderkempen (ziekenhuizen Geel-Mol) in 2013 besloten in het Vlaamse indicatorenproject

Nadere informatie

De indicatoren over borstkanker, die in kader van het VIP²-project worden opgevolgd zijn:

De indicatoren over borstkanker, die in kader van het VIP²-project worden opgevolgd zijn: Indicatoren VIP²-project Oncologie In België is, net als in Europa, borstkanker de meest voorkomende oorzaak van overlijden door kanker bij vrouwen (20,6 % van alle overlijdens ingevolge kanker). In 2009

Nadere informatie

Borstcentrum Bernhoven. Yvonne Paquay Chirurg

Borstcentrum Bernhoven. Yvonne Paquay Chirurg Borstcentrum Bernhoven Yvonne Paquay Chirurg Klachten van de borst? Verwijzing naar het borstcentrum voor analyse en zonodig behandeling 2 3 4 Verwijsredenen: > Knobbeltje voelbaar > BOBZ (de bus) > Controle

Nadere informatie

EEN DIAGNOSTISCHE EXCISIE

EEN DIAGNOSTISCHE EXCISIE EEN DIAGNOSTISCHE EXCISIE NUTTIGE INFORMATIE Oncologie/0152 Deze brochure bevat zeker niet alle gedetailleerde informatie over een diagnostische excisie maar we geven u vooral de belangrijkste en juiste

Nadere informatie

Een borstamputatie. Uw operatie vindt plaats op: Uw opname is gepland op:... Aantal verwachte dagen opname:..

Een borstamputatie. Uw operatie vindt plaats op: Uw opname is gepland op:... Aantal verwachte dagen opname:.. 1 Uw operatie vindt plaats op: Uw opname is gepland op:... Aantal verwachte dagen opname:.. U meldt zich aan bij opname: aan kassa K1 K2, gelijkvloers NUCHTER (niet eten en drinken vanaf 24u, de dag voor

Nadere informatie

Behandelwijzer Borstkanker

Behandelwijzer Borstkanker Behandelwijzer Borstkanker - Behandelteam - Algemene informatie borstkanker - Informatie over het behandeltraject Inleiding U heeft zojuist gehoord dat u een afwijking aan de borst heeft en welke behandeling

Nadere informatie

Chirurgie. Operatie voor borstkanker

Chirurgie. Operatie voor borstkanker Chirurgie Operatie voor borstkanker 1 Inleiding Wanneer u deze folder ontvangt heeft u zojuist een gesprek met de chirurg/ verpleegkundig specialist gehad. Uit onderzoeken is gebleken dat u borstkanker

Nadere informatie

Borstkanker. Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven

Borstkanker. Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven Borstkanker Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Vóór het dertigste jaar is borstkanker zeldzaam, maar met het stijgen

Nadere informatie

Een borstsparende operatie met een. sentinelonderzoek

Een borstsparende operatie met een. sentinelonderzoek Een borstsparende operatie met een 1 sentinelonderzoek Uw operatie vindt plaats op: Uw opname is gepland op:... Aantal verwachte dagen opname:.. U meldt zich aan bij opname: aan kassa K1 K2, gelijkvloers

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) MAMMACARE. onderdeel HORMONALE THERAPIE

Patiënteninformatiedossier (PID) MAMMACARE. onderdeel HORMONALE THERAPIE Patiënteninformatiedossier (PID) MAMMACARE onderdeel HORMONALE THERAPIE Inhoudsopgave Inleiding... 3 Hoe werkt hormonale therapie?... 4 Vóór de overgang... 4 Tijdens en na de overgang... 5 De verschillende

Nadere informatie

Behandeling van DCIS. Ductaal carcinoma in situ (DCIS) gemini-ziekenhuis.nl

Behandeling van DCIS. Ductaal carcinoma in situ (DCIS) gemini-ziekenhuis.nl Behandeling van DCIS Ductaal carcinoma in situ (DCIS) gemini-ziekenhuis.nl Inhoudsopgave Wat is DCIS 3 Borstsparende behandeling 4 Ablatio: verwijdering van de gehele borstklier en borst 5 Preventieve

Nadere informatie

Borstsparende behandeling

Borstsparende behandeling Borstsparende behandeling Chirurgie Beter voor elkaar Algemeen U heeft van de chirurg en/ of nurse practitioner een schokkend bericht gekregen: u heeft borstkanker. Er komt veel op u af en er zullen ongetwijfeld

Nadere informatie

Aandeel van patiënten met invasieve borstkanker waarbij een ER, PR en/of HER2 statusbepaling werd uitgevoerd vóór enige systemische behandeling

Aandeel van patiënten met invasieve borstkanker waarbij een ER, PR en/of HER2 statusbepaling werd uitgevoerd vóór enige systemische behandeling Status bepaling: 99,4% Aandeel van patiënten met invasieve borstkanker waarbij een ER, PR en/of HER2 statusbepaling werd uitgevoerd vóór enige systemische behandeling Vóór het starten van de behandeling

Nadere informatie

WEKE DELEN SARCOOM Wat betekent het?

WEKE DELEN SARCOOM Wat betekent het? WEKE DELEN SARCOOM Wat betekent het? Oncologie/0145 1 Deze informatiebrochure is voor personen met een weke delen sarcoom en alle anderen die hier heel dichtbij betrokken zijn: familie, vrienden We geven

Nadere informatie

Behandelwijzer borstkanker

Behandelwijzer borstkanker Behandelwijzer borstkanker Bestelnummer: 3733 Versie: februari 2018 www.borstkanker-zorg.nl Inleiding U heeft zojuist gehoord dat u borstkanker heeft of een voorstadium daarvan en welke behandeling er

Nadere informatie

Borstkanker: Opname en operatie

Borstkanker: Opname en operatie 1/14 Mammacare Borstkanker: Opname en operatie Inleiding De informatie in dit boekje is gericht op een opname voor een operatie in verband met borstkanker. Inhoudsopgave Pagina De operatie 2 Voorbereiding

Nadere informatie

Chirurgie. Borstamputatie. Afdeling: Onderwerp:

Chirurgie. Borstamputatie. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Chirurgie Operatieve behandeling borstkanker Algemeen U heeft van de chirurg en/ of nurse practitioner een schokkend bericht gekregen: u heeft borstkanker. Er komt veel op u af en

Nadere informatie

Borstkanker. Borstcentrum Máxima locatie Eindhoven

Borstkanker. Borstcentrum Máxima locatie Eindhoven Borstkanker Borstcentrum Máxima locatie Eindhoven Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Vóór het dertigste jaar is borstkanker zeldzaam, maar met het stijgen van de leeftijd

Nadere informatie

EEN BORSTAMPUTATIE KANKERCENTRUM UZ GENT. Onco_seno_011

EEN BORSTAMPUTATIE KANKERCENTRUM UZ GENT. Onco_seno_011 EEN BORSTAMPUTATIE KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_seno_011 INHOUDSTAFEL 01 Inleiding 3 02 De operatie 3 03 Mijn opname in het ziekenhuis 5 04 Wat moet ik weten bij het verlaten van het ziekenhuis? 7 05 Wanneer

Nadere informatie

EWINGSARCOOM KANKERCENTRUM

EWINGSARCOOM KANKERCENTRUM EWINGSARCOOM KANKERCENTRUM WAT VINDT U IN DEZE BROCHURE 01 Inleiding 3 02 Wat is een Ewingsarcoom? 3 03 Wat zijn de mogelijke klachten bij een Ewingsarcoom? 4 04 Komt een Ewingsarcoom vaak voor? 5 05 Wat

Nadere informatie

Bo r s t i n g r e p e n. Gy n a e c o l o g i e

Bo r s t i n g r e p e n. Gy n a e c o l o g i e Bo r s t i n g r e p e n met sentinel-procedure Gy n a e c o l o g i e Campus Rooienberg Mevrouw, U wordt in het ziekenhuis opgenomen voor een borstoperatie. In deze brochure willen wij u hierover meer

Nadere informatie

Vlaams Indicatoren Project VIP²

Vlaams Indicatoren Project VIP² Vlaams Indicatoren Project VIP² Het initiatief voor het Vlaams Indicatoren Project VIP² gaat uit van de Vlaamse overheid, de Vlaamse vereniging van hoofdartsen en de ziekenhuiskoepels Zorgnet en Icuro.

Nadere informatie

Operatie voor borstkanker

Operatie voor borstkanker Operatie voor borstkanker 1 Wanneer u deze folder ontvangt heeft u zojuist een gesprek met de chirurg/ verpleegkundig specialist /Physician Assistant gehad. Uit onderzoeken is gebleken dat u borstkanker

Nadere informatie

Medische Publieksacademie

Medische Publieksacademie Medische Publiekacademie Medisch Centrum Leeuwarden Leeuwarder Courant Aan de winnende hand Borstkanker 27 oktober 2015 Welkom! #mclmpa 1 Borstkanker aan de winnende hand Marloes Emous, oncologisch chirurg

Nadere informatie

In deze brochure vind je algemene informatie over borstkanker, de diagnostische aanpak alsook de behandeling.

In deze brochure vind je algemene informatie over borstkanker, de diagnostische aanpak alsook de behandeling. Borstkanker In deze brochure vind je algemene informatie over borstkanker, de diagnostische aanpak alsook de behandeling. Wat is borstkanker? Borstkanker is een kwaadaardig gezel in de borst. Eén op negen

Nadere informatie

Behandeling borstkanker

Behandeling borstkanker Behandeling borstkanker Kanker in het algemeen Er zijn meer dan honderd soorten kanker die op verschillende plaatsen in het lichaam kunnen voorkomen. Elke soort kanker is een andere ziekte. Een gemeenschappelijk

Nadere informatie

EEN DIAGNOSTISCHE EXCISIE NUTTIGE INFORMATIE

EEN DIAGNOSTISCHE EXCISIE NUTTIGE INFORMATIE EEN DIAGNOSTISCHE EXCISIE NUTTIGE INFORMATIE KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_dermato_003 INHOUDSTAFEL 01 Inleiding 3 02 Wat is een diagnostische excisie? 3 03 Wat doen bij een opname in het chirurgisch dagcentrum?

Nadere informatie

mammaprint adviezen hernia-operatie borstkanker ZorgSaam

mammaprint adviezen hernia-operatie borstkanker ZorgSaam mammaprint adviezen na een bij hernia-operatie borstkanker ZorgSaam 1 2 Mammaprint Deze folder geeft u informatie over de Mammaprint, een laboratoriumtest die kan worden ingezet bij de behandeling van

Nadere informatie

Operatie bij borstkanker. Behandeling. Borstsparende operatie

Operatie bij borstkanker. Behandeling. Borstsparende operatie Operatie bij borstkanker Er is bij u borstkanker vastgesteld. De diagnose borstkanker brengt veel emoties en onzekerheden met zich mee. Deze informatie is bedoeld als algemene voorlichting. Mogelijk hebt

Nadere informatie

Praktische opdracht Biologie Borstkanker

Praktische opdracht Biologie Borstkanker Praktische opdracht Biologie Borstkanker Praktische-opdracht door een scholier 2709 woorden 18 maart 2003 5,5 17 keer beoordeeld Vak Biologie Normale structuur en ontwikkeling van de borst: Normale structuur:

Nadere informatie

Een borstafwijking: het stellen van een diagnose

Een borstafwijking: het stellen van een diagnose Een borstafwijking: het stellen van een diagnose Als u een verdachte knobbel voelt, moeten verdere onderzoeken uitgevoerd worden om meer informatie te krijgen over de soort en de ernst van het gezwel.

Nadere informatie

HOE MOET HET NU VERDER?

HOE MOET HET NU VERDER? EEN MELANOOM HOE MOET HET NU VERDER? Deze brochure bevat zeker niet alle gedetailleerde informatie over huidkanker of een melanoom. We geven u vooral de belangrijkste en zeker de juiste informatie mee.

Nadere informatie

EWINGSARCOOM Wat betekent het?

EWINGSARCOOM Wat betekent het? EWINGSARCOOM Wat betekent het? Oncologie/0138 Deze informatiebrochure is bestemd voor personen met een Ewingsarcoom en alle anderen die hier heel dichtbij betrokken zijn: familie, vrienden, We geven u

Nadere informatie

KWALITEITSINDICATOREN BORSTKANKER AZ KLINA

KWALITEITSINDICATOREN BORSTKANKER AZ KLINA KWALITEITSINDICATOREN BORSTKANKER AZ KLINA AZ Klina legt hierbij de resultaten voor van de tweede kwaliteitsmeting van onze borstkankerzorg. Deze resultaten werden in januari 2015 meegedeeld door het Kankerregister

Nadere informatie

Behandeling borstkanker

Behandeling borstkanker Behandeling borstkanker 1. Heelkunde (chirurgie) (operatie): - Borstsparend: betekent wegname van het gezwel met veiligheidsmarge van gezond weefsel rondom en wegname van de schildwachtklier (poortwachterklier

Nadere informatie

Rol van de pathologische anatomie in de oncologie. 16 maart 2013 Dr. Pascale De Paepe AZ St Jan Brugge-Oostende AV

Rol van de pathologische anatomie in de oncologie. 16 maart 2013 Dr. Pascale De Paepe AZ St Jan Brugge-Oostende AV Rol van de pathologische anatomie in de oncologie 16 maart 2013 Dr. Pascale De Paepe AZ St Jan Brugge-Oostende AV De oncologische patiënt Multidisciplinaire benadering: huisarts patholoog chirurg oncoloog

Nadere informatie

Operatie ten adviezen na een hernia-operatie. borstkanker. ZorgSaam

Operatie ten adviezen na een hernia-operatie. borstkanker. ZorgSaam Operatie ten adviezen gevolge na een van hernia-operatie borstkanker ZorgSaam 1 Algemeen Er is bij u borstkanker vastgesteld. De diagnose borstkanker brengt veel emoties en onzekerheden met zich mee. Deze

Nadere informatie

HULP BIJ DE KEUZE WEL OF GEEN CHEMOTHERAPIE

HULP BIJ DE KEUZE WEL OF GEEN CHEMOTHERAPIE 70-Genen Borstkanker Test HULP BIJ DE KEUZE WEL OF GEEN CHEMOTHERAPIE MammaPrint, meer inzicht bij de behandeling van borstkanker MammaPrint In vogelvlucht DUIDELIJK EN BEGRIJPELIJK R E S U LTA AT Wel

Nadere informatie

EEN BORSTSPARENDE OPERATIE MET EEN OKSELKLIERUITRUIMING

EEN BORSTSPARENDE OPERATIE MET EEN OKSELKLIERUITRUIMING EEN BORSTSPARENDE OPERATIE MET EEN OKSELKLIERUITRUIMING KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_seno_013 INHOUDSTAFEL 01 Inleiding 3 02 De operatie 3 03 Mijn opname in het ziekenhuis 5 04 Wanneer moet ik mijn arts

Nadere informatie

Een borstamputatie met een sentinelprocedure

Een borstamputatie met een sentinelprocedure Een borstamputatie met een sentinelprocedure 1 Uw operatie vindt plaats op: Uw opname is gepland op:... Aantal verwachte dagen opname:.. U meldt zich aan bij opname: aan kassa K1 K2, gelijkvloers NUCHTER

Nadere informatie

Een borstsparende operatie met een okselklieruitruiming

Een borstsparende operatie met een okselklieruitruiming Een borstsparende operatie met een okselklieruitruiming 1 Uw operatie vindt plaats op: Uw opname is gepland op:... Aantal verwachte dagen opname:.. U meldt zich aan bij opname: aan kassa K1 K2, gelijkvloers

Nadere informatie

Patiënteninformatie De behandeling van borstkanker met Zoladex

Patiënteninformatie De behandeling van borstkanker met Zoladex Patiënteninformatie De behandeling van borstkanker met Zoladex Uw arts heeft u Zoladex voorgeschreven. Zoladex kan worden toegepast bij vrouwen met borstkanker bij wie sprake is van uitzaaiingen. In deze

Nadere informatie

INLEIDING kwaliteitsindicatoren.

INLEIDING kwaliteitsindicatoren. INLEIDING Om objectief zicht te krijgen op de resultaten en de geleverde kwaliteit van onze patiëntenzorg, heeft het A.Z. St.-Dimpna in 2013 besloten in het Vlaamse indicatorenproject voor patiënten en

Nadere informatie

Hormonale therapie bij borstkanker

Hormonale therapie bij borstkanker Hormonale therapie bij borstkanker Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven Operatie, bestraling en chemotherapie zijn de meest bekende behandelmethoden bij kanker. Bij bepaalde soorten kanker

Nadere informatie

Risicofactoren Niet erfelijke factoren: Erfelijke factoren:

Risicofactoren Niet erfelijke factoren: Erfelijke factoren: Zoals bij alle soorten kanker, is er bij borstkanker sprake van cellen met een ontregelde celdeling. Door deze ontregeling kunnen cellen zich ongeremd vermenigvuldigen en uitgroeien tot een tumor. Deze

Nadere informatie

Behandelwijzer Borstkanker

Behandelwijzer Borstkanker Behandelwijzer Borstkanker - Behandelteam - Algemene informatie borstkanker - Informatie over het behandeltraject Inleiding U heeft zojuist gehoord dat u een afwijking aan de borst heeft en welke behandeling

Nadere informatie

Inleiding Wat is een melanoom? Hoe vaak komt het voor? Hoe ontstaat een melanoom?

Inleiding Wat is een melanoom? Hoe vaak komt het voor? Hoe ontstaat een melanoom? MELANOOM 1179 Inleiding De dermatoloog heeft bij u een melanoom geconstateerd. Deze folder geeft u informatie over een melanoom en de behandelmogelijkheden. Daarnaast krijgt u meer informatie over zelfonderzoek

Nadere informatie

Afdeling Heelkunde, locatie AZU. Voorstadium van borstkanker (Carcinoma in situ)

Afdeling Heelkunde, locatie AZU. Voorstadium van borstkanker (Carcinoma in situ) Afdeling Heelkunde, locatie AZU Voorstadium van borstkanker (Carcinoma in situ) Inleiding Na een aantal onderzoeken blijkt dat u een voorstadium van borstkanker heeft. Het medische woord hiervoor is carcinoma

Nadere informatie

EEN BORSTAMPUTATIE MET EEN SENTINELPROCEDURE

EEN BORSTAMPUTATIE MET EEN SENTINELPROCEDURE EEN BORSTAMPUTATIE MET EEN SENTINELPROCEDURE KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_seno_010 INHOUDSTAFEL 01 Inleiding 3 02 De operatie 3 03 Mijn opname in het ziekenhuis 7 04 Wat moet ik weten bij het verlaten van

Nadere informatie

Voor wie is deze brochure?

Voor wie is deze brochure? Borstkanker Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Borstkanker 4 Symptomen 9 Onderzoek voor de diagnose 10 Onderzoek na de diagnose 14 Behandeling 23 Operatie 27 Bestraling 32 Chemotherapie 37 Hormonale therapie

Nadere informatie

Knobbeltje in de borst

Knobbeltje in de borst Knobbeltje in de borst Deze brochure informeert u over de gang van zaken bij een afwijking (knobbeltje) in de borst. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

Borstsparende operatie. Mammapoli

Borstsparende operatie. Mammapoli 00 Borstsparende operatie Mammapoli 1 U wordt binnenkort opgenomen voor een borstsparende operatie De operatie vindt plaats in dagopname via het Dagcentrum. Op deze afdeling worden patiënten van verschillende

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Borstamputatie. Deze informatie maakt deel uit van de Behandewijzer Borstkanker terTER_

Patiënteninformatie. Borstamputatie. Deze informatie maakt deel uit van de Behandewijzer Borstkanker terTER_ Patiënteninformatie Borstamputatie Deze informatie maakt deel uit van de Behandewijzer Borstkanker 1234567890-terTER_ Borstamputatie Informatie over een borstamputatie Deze informatie maakt deel uit van

Nadere informatie

Het verpleegkundig spreekuur Borstkliniek

Het verpleegkundig spreekuur Borstkliniek Het verpleegkundig spreekuur Borstkliniek 1. De borstverpleegkundigen: wie zijn we? De borstverpleegkundigen organiseren het verpleegkundig spreekuur in de Borstkliniek. We werken nauw samen met de artsen,

Nadere informatie

DERMATOLOGIE/CHIRURGIE

DERMATOLOGIE/CHIRURGIE Zorgpad: Melanoom Algemene informatie U bent door uw huisarts verwezen naar de dermatoloog op verdenking van huidkanker (melanoom). Indien u al onder behandeling bent bij de chirurg, komt u bij de chirurg

Nadere informatie

Borstsparende operatie bij borstkanker

Borstsparende operatie bij borstkanker Chirurgie Borstsparende operatie bij borstkanker www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Hoe ontstaat kanker?... 3 Voorbereiding op de operatie... 4 De opname... 4 De operatie... 4 Na de operatie... 5 Mogelijke

Nadere informatie

EEN BORSTSPARENDE OPERATIE MET EEN SENTINELONDERZOEK

EEN BORSTSPARENDE OPERATIE MET EEN SENTINELONDERZOEK EEN BORSTSPARENDE OPERATIE MET EEN SENTINELONDERZOEK KANKERCENTRUM Onco_seno_012 WAT VINDT U TERUG IN DEZE BROCHURE 02 Inleiding 3 03 De operatie 3 04 Mijn opname in het ziekenhuis 6 05 Wat moet ik weten

Nadere informatie

Borstkanker, wat nu?

Borstkanker, wat nu? Borstkanker, wat nu? Oktober 2014 Inleiding U bent verwezen naar de mammapolikliniek voor borstonderzoek. Uit de onderzoeken die zijn uitgevoerd, blijkt dat er bij u sprake is van een kwaadaardige afwijking

Nadere informatie

communicatie indicatoren borstkanker

communicatie indicatoren borstkanker communicatie indicatoren borstkanker Dr. Stevens Ellen De Vos 8/1/2015 De Sint-Jozefkliniek neemt zoveel mogelijk deel aan nationale en internationale initiatieven om de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Nadere informatie

Beentumoren (=bottumoren)

Beentumoren (=bottumoren) Beentumoren (=bottumoren) Inleiding Gezwellen in beenderen worden beentumoren genoemd. Er zijn verschillende typen beentumoren te onderscheiden. Zo zijn er vormen waarbij de tumor of het gezwel direct

Nadere informatie

Schildwachtklieronderzoek

Schildwachtklieronderzoek Chirurgie Schildwachtklieronderzoek www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Het onderzoek... 4 Bijwerkingen... 6 De uitslag... 6 Aanvullende behandelingen... 6 Vragen... 7 Contactgegevens... 7 Patiëntenvoorlichting:

Nadere informatie

OSTEOSARCOOM KANKERCENTRUM

OSTEOSARCOOM KANKERCENTRUM OSTEOSARCOOM KANKERCENTRUM WAT VINDT U IN DEZE BROCHURE 01 Inleiding 3 02 Wat is een osteosarcoom? 3 03 Wat zijn de mogelijke klachten bij osteosarcomen? 5 04 Komt een osteosarcoom vaak voor? 5 05 Wat

Nadere informatie

Praktische opdracht ANW Borstkanker

Praktische opdracht ANW Borstkanker Praktische opdracht ANW Borstkanker Praktische-opdracht door een scholier 5073 woorden 18 juni 2001 7,6 101 keer beoordeeld Vak ANW Inleiding We houden onze praktische opdracht over Borstkanker. Borstkanker

Nadere informatie

Borstverwijdering bij borstkanker

Borstverwijdering bij borstkanker Chirurgie Borstverwijdering bij borstkanker www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Hoe ontstaat kanker?... 3 De opname... 4 Voorbereiding op de operatie... 4 De operatie... 4 Na de operatie... 5 Drains... 5

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Melanoom

Patiënteninformatie. Melanoom Patiënteninformatie Melanoom Melanoom Inleiding In deze folder kunt u lezen wat een melanoom is, hoe een melanoom ontstaat en welke behandelingen mogelijk zijn. De folder is bedoeld als aanvulling op de

Nadere informatie

borstkliniek informatiebrochure Anti-hormoontherapie

borstkliniek informatiebrochure Anti-hormoontherapie borstkliniek informatiebrochure Anti-hormoontherapie Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Verschillende soorten behandelingen 5 3. Contactgegevens 7 3 1. Inleiding Graag duiden wij u op het belang van een goede

Nadere informatie

Behandeling van borstkanker

Behandeling van borstkanker Behandeling van borstkanker De behandeling van borstkanker Deze folder geeft u algemene informatie over de behandeling van borstkanker. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders

Nadere informatie

Afdeling Heelkunde, locatie AZU. Voorstadium van borstkanker (Carcinoma in situ)

Afdeling Heelkunde, locatie AZU. Voorstadium van borstkanker (Carcinoma in situ) Afdeling Heelkunde, locatie AZU Voorstadium van borstkanker (Carcinoma in situ) Inleiding Na een aantal onderzoeken blijkt dat u een voorstadium van borstkanker heeft. Het medische woord hiervoor is carcinoma

Nadere informatie

Werkstuk Verzorging Kanker

Werkstuk Verzorging Kanker Werkstuk Verzorging Kanker Werkstuk door een scholier 4090 woorden 23 maart 2003 6,2 119 keer beoordeeld Vak Verzorging Ik heb voor het onderwerp borstkanker gekozen omdat ik veel mensen ken die dit hebben

Nadere informatie

EEN BREDERE RESECTIE EN SENTINELKLIERPROCEDURE - NUTTIGE INFORMATIE

EEN BREDERE RESECTIE EN SENTINELKLIERPROCEDURE - NUTTIGE INFORMATIE EEN BREDERE RESECTIE EN SENTINELKLIERPROCEDURE - NUTTIGE INFORMATIE KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_dermato_005 INHOUDSTAFEL 01 Inleiding 3 02 Waarom een bredere resectie? 3 03 Het verloop van een bredere resectie

Nadere informatie

Kanker van de baarmoeder

Kanker van de baarmoeder Kanker van de baarmoeder Endometriumcarcinoom Deze informatiebrochure is bestemd voor vrouwen met baarmoederkanker en hun omgeving. De brochure geeft u een antwoord op volgende vragen: Wat is baarmoederkanker?

Nadere informatie

Behandelwijzer kwaadaardige poliepen.

Behandelwijzer kwaadaardige poliepen. Behandelwijzer kwaadaardige poliepen www.nwz.nl Inhoud 1 Waarom deze behandelwijzer? 3 2 Het behandelteam 4 3 Een kwaadaardige poliep in de darmen 5 4 Controles 8 5 Registratie van kanker 9 6 Meer informatie,

Nadere informatie

EEN BORSTAMPUTATIE MET OKSELKLIERUITRUIMING

EEN BORSTAMPUTATIE MET OKSELKLIERUITRUIMING EEN BORSTAMPUTATIE MET OKSELKLIERUITRUIMING KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_seno_009 INHOUDSTAFEL 01 Inleiding 3 02 De operatie 3 03 Mijn opname in het ziekenhuis 5 04 Wat moet ik weten bij het verlaten van

Nadere informatie

9.1 Chemotherapie na een operatie bij borstkanker

9.1 Chemotherapie na een operatie bij borstkanker 9.1 Chemotherapie na een operatie bij borstkanker Uw behandelend chirurg heeft in overleg met u en de internist-oncoloog (internist gespecialiseerd in de behandeling van kanker), besloten om na uw operatie

Nadere informatie

Behandelwijzer Borstkanker

Behandelwijzer Borstkanker Patiënteninformatie Behandelwijzer Borstkanker Behandelwijzer met informatie over mogelijke behandelingen bij borstkanker 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina Algemeen 4 Borstkanker 4 Aanvullend onderzoek

Nadere informatie

Informatie over de schildwachtklier. Afdeling Chirurgie

Informatie over de schildwachtklier. Afdeling Chirurgie Informatie over de schildwachtklier Afdeling Chirurgie Inleiding Deze folder geeft u informatie over de procedure bij het verwijderen van een schildwachtklier. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk

Nadere informatie

The Symphony triple A study

The Symphony triple A study Patiënten informatie en toestemmingsverklaring The Symphony triple A study USING SYMPHONY AS AN ADJUNCT TO HISTOPATHOLOGIC PARAMETERS WHEN THE DOCTOR IS AMBIVALENT ABOUT THE ADMINISTRATION AND TYPE OF

Nadere informatie

Een borstamputatie met okselklieruitruiming

Een borstamputatie met okselklieruitruiming Een borstamputatie met okselklieruitruiming 1 Uw operatie vindt plaats op: Uw opname is gepland op:... Aantal verwachte dagen opname:.. U meldt zich aan bij opname: aan kassa K1 K2, gelijkvloers NUCHTER

Nadere informatie

Maatschap Chirurgie. Informatie over borstkanker

Maatschap Chirurgie. Informatie over borstkanker Maatschap Chirurgie Inhoud Inleiding 3 Wat is kanker? 3 Borstkanker 4 Wanneer kun je aan erfelijkheid denken? 5 Behandeling 5 - Chirurgie 9 - Radiotherapie 10 - Chemotherapie 10 - Immunotherapie 10 - Hormonale

Nadere informatie