Een borstamputatie met een sentinelprocedure

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een borstamputatie met een sentinelprocedure"

Transcriptie

1 Een borstamputatie met een sentinelprocedure 1 Uw operatie vindt plaats op: Uw opname is gepland op:... Aantal verwachte dagen opname:.. U meldt zich aan bij opname: aan kassa K1 K2, gelijkvloers NUCHTER (niet eten en drinken vanaf 24u, de dag voor de operatie)

2 Uw arts heeft met u gesproken over de behandeling van borstkanker. In de meeste gevallen start de behandeling met een operatie. Dat kan de verwijdering van de volledige borstklier (een borstamputatie) zijn of een borstsparende ingreep (een tumorectomie). Een multidisciplinair team beslist over de voor u meest effectieve behandeling. Dit team bestaat uit de gynaecoloog, chirurg, plastisch chirurg, oncoloog, radiotherapeut en radioloog. Bij u is er voor gekozen om een borstamputatie (= mammectomie) met een sentinelprocedure uit te voeren. Deze keuze wordt bepaald door de grootte en de kenmerken van de tumor. Er wordt voor een behandeling gekozen die de kans op terugkeer van de tumor zo klein mogelijk maakt. 2 Wat vindt u terug in deze brochure? 1. De operatie 2. Mijn opname in het ziekenhuis 3. Wat moet ik weten bij het verlaten van het ziekenhuis? 4. Wanneer moet ik mijn arts verwittigen? Deze brochure geeft u meer informatie over deze operatie. Heeft u nog bijkomende vragen, aarzel dan niet en stel deze gerust aan uw arts of verpleegkundige.

3 1. De operatie De borstamputatie Deze ingreep gebeurt onder algemene verdoving. 3 Bij een borstamputatie wordt de volledige borstklier met bovenliggende huid en tepel verwijderd. Er wordt gekozen voor een borstamputatie: wanneer de tumor te groot is voor een borstsparende operatie wanneer er meerdere tumoren aanwezig zijn in de borst als het gaat om een tumor in een kleine borst als de snijranden na een eerste borstsparende operatie nog kwaadaardige cellen bevatten Het litteken na de operatie loopt horizontaal of schuin in de richting van de oksel. Bron: Kiezen voor een reconstructie? Voor de operatie bespreekt de plastisch chirurg met u de mogelijkheden van een borstreconstructie met eigen weefsel of prothesemateriaal. Aansluitend bij de borstamputatie kan tijdens dezelfde verdoving een borstreconstructie uitgevoerd worden.

4 Een reconstructie kan ook in een later stadium uitgevoerd worden. In afwachting kan u dan een uitwendige borstprothese dragen. Het voordeel van een onmiddellijke reconstructie is dat de volledige huid van de borst behouden blijft, terwijl bij een reconstructie in een tweede tijd de borstklier met de bovenliggende huid volledig wordt weggenomen. Foto s van deze operaties zijn beschikbaar en kan u onder begeleiding met de borstverpleegkundige bekijken. 4 Voor verdere gedetailleerde informatie over de mogelijkheden van borstreconstructies kan u terecht op volgende website: (zie rubriek reconstructieve chirurgie en borstreconstructie) Als u dit wenst kan de verpleegkundige ook contact opnemen met de zelfhulpgroep voor mensen met borstkanker. Via deze weg kan u ook praten met iemand die hetzelfde doorgemaakt heeft. Als u niet voor een reconstructie kiest, dan zal u een voorlopige uitwendige prothese ontvangen voor u het ziekenhuis verlaat. De sentinelprocedure Om bij borstkanker een goede diagnose te stellen is het onderzoeken van de lymfeklieren uitermate belangrijk. De behandeling voor borstkanker wordt in sterke mate bepaald door de aan- of afwezigheid van kankercellen in de lymfeklieren. Om dit na te gaan, worden één of meerdere lymfeklieren verwijderd. Om de toestand van de lymfeklieren te bepalen tumor werden vroeger alle lymfeklieren uit de oksel verwijderd. Sinds enkele jaren weet men echter dat het meestal volstaat de lymfeklier die het dichtst bij de tumor ligt, de zogenaamde schildwacht- of sentinelklier, te verwijderen voor verder onderzoek. sentinelklier Bij het sentinelonderzoek worden slechts één tot

5 drie lymfeklieren verwijderd uit de regio van de borst of oksel. Borstkanker heeft namelijk de neiging om zich eerst te verspreiden in de buurt van de oksel. Via de lymfewegen kunnen de lymfeklieren aangetast worden door kankercellen. De schildwachtklier is de eerste lymfeklier waarnaar de tumor draineert en waar de eerste uitzaaiende kankercellen kunnen terechtkomen. 5 De verwijderde schildwachtklier wordt vervolgens nauwkeurig onderzocht op de aanwezigheid van kankercellen. Deze klier is representatief voor de andere okselklieren, dit wil zeggen dat als de sentinelklier GEEN kankercellen bevat, ook de andere okselklieren vrij zijn van kwaadaardige cellen. Een verdere okselklieruitruiming (axillacurage) is dan ook niet nodig. Hoe verloopt de sentinelprocedure? Op de afdeling Isotopen (P7-gelijkvloers) wordt s morgens een kleine hoeveelheid radiactieve stof rond de tumor ingespoten. Dit gebeurt in ruglig met ontbloot bovenlichaam en is niet echt pijnlijk. U hoeft hiervoor niet nuchter te zijn tenzij u dezelfde dag nog wordt geopereerd. Enkele uren later wordt via een camera de radioactiviteit in de borst en de oksel opgespoord om de sentinelklier te lokaliseren. Als herkenningspunt zal de arts een kruis op uw huid ter hoogte van de sentinelklier tekenen. Hij gebruikt daarvoor een zilvernitraatstift die moeilijk afwasbaar is. Omdat het een paar uur duurt voor de sentinelklier kan worden opgespoord, wordt de inspuiting meestal de dag voor de operatie gegeven. Dit is dan ook de reden waarom u in dat geval de dag voor de operatie wordt opgenomen. Als u dit wenst kan de inspuiting ook ambulant gebeuren. De borstverpleegkundige zal de mogelijkheden met u bespreken.

6 Als de sentinelklier opgespoord kan worden, zegt men u dat de sentinel tekent. Dit betekent niet dat er kankercellen in de sentinelklier zijn aangetroffen. Het betekent enkel dat het onderzoek geslaagd is en dat de gyneacoloog deze sentinelklier kan verwijderen tijdens de operatie. 6 Als de sentinelklier niet tekent, mag u terugkeren naar de afdeling waar u opgenomen bent en spreekt men een tijdstip af waarop u zich opnieuw moet aanbieden op de dienst isotopen. Indien later op de dag de sentinelklier nog steeds niet tekent wordt daags nadien, op de dag van de operatie zelf dus, nogmaals een meting verricht. Tijdens de operatie zal de arts de sentinelklier(en) verwijderen. De patholoog zal de sentinelklier nauwkeurig onderzoeken op de eventuele aanwezigheid van kankercellen. Het resultaat van de sentinelprocedure Een week na de operatie kan uw behandelende arts u de resultaten van deze procedure meedelen. Dit resultaat speelt een belangrijke rol bij het plannen van uw nabehandeling. Indien er in de sentinelklier kwaadaardige cellen teruggevonden zijn, betekent dit dat er een okseluitruiming volgt. In een tweede operatie zullen de resterende lymfeklieren weggenomen en verder onderzocht worden.

7 Indien de sentinelklier geen kwaadaardige cellen bevat, betekent dit dat de ziekte zich nog niet in de lymfeklieren verspreid heeft. Er volgt geen verdere operatie t.h.v. de lymfeklieren. Een moeilijke beslissing nemen 7 De diagnose borstkanker zet uw wereld op zijn kop. In deze emotioneel wankele tijden is het niet eenvoudig om beslissingen te nemen. Voor welke operatie moet ik kiezen? Hoe zal het litteken er uit zien? Hoe moet ik verder? Blijf niet met uw vragen zitten en vraag hulp aan uw borstverpleegkundige of arts. Een goede uitleg helpt u de juiste beslissingen te nemen. 2. Mijn opname in het ziekenhuis Wat brengt u mee naar het ziekenhuis? foto s van de mammografie (als u die heeft) de ingevulde preoperatieve vragenlijst uw thuismedicatie, voldoende voor de dagen van opname een BH zonder beugels als u die heeft. Zoniet wordt op de afdeling voor een aangepaste BH gezorgd via een bandagist(e) naar uw keuze witte steunkousen (TED-kousen, als u die heeft) comfortabele slaapkledij Wat gebeurt er voor de operatie? De verpleegkundige van de afdeling zal de operatie en het verloop van uw verblijf in het ziekenhuis uitleggen. Alle noodzakelijke gegevens worden in uw dossier genoteerd. Vragen of onduidelijkheden kan u dan steeds bespreken.

8 De verpleegkundige zal uw familie het telefoonnummervan de afdeling en van het telefoontoestel op uw kamer bezorgen. U mag ook een gsm gebruiken. Uw arts heeft meestal op voorhand de nodige onderzoeken laten uitvoeren. Als dit niet het geval is, gebeurt dit de dag van de opname. Concreet betekent dit dat er afhankelijk van uw leeftijd en van eventuele voorgaande ziektegeschiedenis, een elektrocardiogram (= ECG), een foto van de longen en een bloedonderzoek gebeurt. 8 Vanaf 24 uur moet u nuchter blijven. Dit betekent dat u niet meer mag eten, drinken of roken vanaf middernacht. De oksels worden geschoren in de operatiezaal. Hoe verloopt de operatie? De operatie gebeurt altijd onder algemene verdoving. Als u kiest voor een borstamputatie zonder reconstructie neemt de arts de volledige borstklier met bovenliggende huid en tepel weg. Tenslotte neemt hij ook de sentinelklier(en) weg. Een operatie voor borstkanker is lichamelijk gezien geen zware ingreep. Maar ook bij deze operatie is er kans op een verwikkeling zoals een bloedklonter (trombose), een nabloeding (hematoom), vochtophoping (seroom) of een wondinfectie. Het weggenomen borstweefsel en de sentinelklier worden in het labo onderzocht. De resultaten van dit weefselonderzoek zijn belangrijk om te bepalen welke nabehandeling moet worden toegepast. U moet 2 weken wachten op deze resultaten.

9 Wat gebeurt er na de operatie? Het eerste uur na de operatie wordt u opgevolgd in de ontwaakzaal (PACU). Daar bepaalt de anesthesist wanneer u terug naar uw kamer mag. Bij een borstreconstructie verblijft u langer in de ontwaakzaal. 9 Na de operatie heeft u een infuus voor vochttoediening en pijnstilling. Als alles vlot verloopt en u niet misselijk bent, krijgt u s avonds al een lichte maaltijd en wordt het infuus eventueel verwijderd. U zal 1 of 2 drains (fijn buisje) hebben ter hoogte van de wondnaad om het wondvocht op te vangen. Het wondvocht is eerst bloederig, vervolgens rozerood en ten slotte doorzichtig geel. Soms kan de plaats waar de drain zit pijnlijk zijn. Zorg ervoor dat u de drain niet uittrekt bij een verkeerde beweging. Normaal gezien wordt deze drain na een paar dagen verwijderd. Na de operatie is de wonde zorgvuldig afgedekt met een verband. Meestal wordt de wonde reeds nagekeken de eerste dag na de operatie. Als u schrik hebt voor de confrontatie met het litteken, kan u in overleg met de verpleegkundige een tijdstip afspreken om dit in aanwezigheid van uw partner te doen. Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis zal de kinesist dagelijks samen met u armoefeningen uitvoeren zodat uw schouder en spieren in conditie blijven. Veel vrouwen durven of kunnen immers na de operatie de arm niet bewegen. Door de operatie zullen uw schouder en arm aan de geopereerde zijde stijf aanvoelen. Daarom is het belangrijk dat u deze armoefeningen, die u aangeleerd krijgt in het ziekenhuis, thuis verder uitvoert. Bij het verlaten van het ziekenhuis ontvangt u hierover nog verder informatie van de kinesist.

10 3. Wat moet ik weten bij het verlaten van het ziekenhuis? De wondgenezing De volledige genezing duurt 3 tot 6 weken. Vanaf het moment dat de wonde droog is, mag het operatielitteken bloot gelaten worden en mag u douchen. Als de wonde niet droog is, wordt er een afsluitend verband aangebracht. U gaat de eerste twee weken best niet in bad zodat de huid niet teveel verweekt. 10 Sommige patiënten hebben last van jeuk t.h.v. het verband. Dit is vaak te wijten aan een lichte allergische reactie op het verbandmateriaal. Het gebruik van een ander soort verband kan u dan helpen. De eerste weken kan de wonde gevoelig zijn en wat tegen trekken. De huid rond de wonde kan wat verkleurd zijn en soms is het littekengebied wat gezwollen. Naarmate de wonde geneest, zullen deze klachten afnemen. Het is niet abnormaal als de zone van het litteken hard aanvoelt, dit is de vorming van littekenweefsel. Dit kan blijvend zijn. Soms kan er zich ook (lymfe)vocht opstapelen t.h.v. de borststreek en in de oksel. Dit is normaal. Neem in dit geval contact op met de borstkliniek. Er zal een punctie gebeuren om het vocht te draineren. Dit is geen pijnlijke procedure. T.h.v. het litteken van de oksel en de onderkant van uw bovenarm kan u een soort verdoofd of tintelend gevoel gewaarworden. Dit is volledig normaal. Dit komt omdat een deel van de gevoelszenuwen in het wondgebied zijn doorgesneden. Dit geeft aanleiding tot een slapend of prikkelend gevoel, wat vaak na verloop van maanden verdwijnt. Het dikwijls aanraken van deze zone en oefeningen doen met de arm kunnen deze klachten verminderen.

11 Nog verder hulp thuis nodig? Via de sociale dienst kan u een beroep doen op thuiszorgdiensten zoals thuisverpleging, familiale hulp, opvang voor kinderen, Deze diensten worden al vanuit het ziekenhuis gepland, zodat de hulp op tijd kan starten bij uw thuiskomst. 11 Een borstprothese De verpleegkundige geeft u advies over de verschillende soorten borstprothesen. We raden u aan 2 goedpassende BH s mee te brengen bij opname. Aanvankelijk krijgt u een voorlopige prothese, na 6 weken mag u een definitieve prothese dragen. De kosten van een borstprothese worden vergoed door de ziekteverzekering. De sociale dienst kan u verder informatie verstrekken over de voorzieningen en financiële tegemoetkomingen met betrekking tot borstprothesen. Bespreking van de nabehandeling Indien u nog geen afspraak heeft bij uw arts voor de postoperatieve opvolging en de bespreking van uw nabehandeling, krijgt u deze bij ontslag uit het ziekenhuis. Twee weken na uw operatie zal uw arts het resultaat meedelen van het pathologisch onderzoek en kan hij u meer vertellen over de nabehandeling. De arts controleert de wonde en de borstverpleegkundige verwijdert de eerste helft van de draadjes. De laatste helft van de draadjes mogen ongeveer 5 dagen later door uw huisarts of door de borstverpleegkundige verwijderd worden. Tenslotte ontvangt u een afspraak voor de verdere opvolging bij de gynaecoloog of een afspraak bij de radiotherapeut of oncoloog voor de verdere uitleg over de nabehandeling.

12 4. Wanneer moet ik mijn arts of de verpleegkundige verwittigen? Bij volgende klachten neemt u contact op met uw behandelende arts of de borstverpleegkundige: Als de wonde rood, warm en pijnlijk is Als u last hebt van ophoping van vocht (een zwelling) in het wondgebied of ter hoogte van de oksel Als u koorts hebt 12 Verantwoordelijke uitgever: Borstkliniek UZ Gent, november Oncologie/0101 Deze brochure werd enkel ontwikkeld voor gebruik binnen het UZ Gent. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de borstkliniek UZ Gent.

Een borstamputatie. Uw operatie vindt plaats op: Uw opname is gepland op:... Aantal verwachte dagen opname:..

Een borstamputatie. Uw operatie vindt plaats op: Uw opname is gepland op:... Aantal verwachte dagen opname:.. 1 Uw operatie vindt plaats op: Uw opname is gepland op:... Aantal verwachte dagen opname:.. U meldt zich aan bij opname: aan kassa K1 K2, gelijkvloers NUCHTER (niet eten en drinken vanaf 24u, de dag voor

Nadere informatie

EEN BORSTAMPUTATIE KANKERCENTRUM UZ GENT. Onco_seno_011

EEN BORSTAMPUTATIE KANKERCENTRUM UZ GENT. Onco_seno_011 EEN BORSTAMPUTATIE KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_seno_011 INHOUDSTAFEL 01 Inleiding 3 02 De operatie 3 03 Mijn opname in het ziekenhuis 5 04 Wat moet ik weten bij het verlaten van het ziekenhuis? 7 05 Wanneer

Nadere informatie

EEN BORSTAMPUTATIE MET EEN SENTINELPROCEDURE

EEN BORSTAMPUTATIE MET EEN SENTINELPROCEDURE EEN BORSTAMPUTATIE MET EEN SENTINELPROCEDURE KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_seno_010 INHOUDSTAFEL 01 Inleiding 3 02 De operatie 3 03 Mijn opname in het ziekenhuis 7 04 Wat moet ik weten bij het verlaten van

Nadere informatie

Een borstamputatie met okselklieruitruiming

Een borstamputatie met okselklieruitruiming Een borstamputatie met okselklieruitruiming 1 Uw operatie vindt plaats op: Uw opname is gepland op:... Aantal verwachte dagen opname:.. U meldt zich aan bij opname: aan kassa K1 K2, gelijkvloers NUCHTER

Nadere informatie

Een borstsparende operatie met een. sentinelonderzoek

Een borstsparende operatie met een. sentinelonderzoek Een borstsparende operatie met een 1 sentinelonderzoek Uw operatie vindt plaats op: Uw opname is gepland op:... Aantal verwachte dagen opname:.. U meldt zich aan bij opname: aan kassa K1 K2, gelijkvloers

Nadere informatie

EEN OKSELKLIERUITRUIMING

EEN OKSELKLIERUITRUIMING EEN OKSELKLIERUITRUIMING KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_seno_048 INHOUDSTAFEL 01 Inleiding 3 02 De operatie 3 03 Mijn opname in het ziekenhuis 4 04 Wat moet ik weten bij het verlaten van het ziekenhuis? 6

Nadere informatie

EEN BORSTAMPUTATIE MET OKSELKLIERUITRUIMING

EEN BORSTAMPUTATIE MET OKSELKLIERUITRUIMING EEN BORSTAMPUTATIE MET OKSELKLIERUITRUIMING KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_seno_009 INHOUDSTAFEL 01 Inleiding 3 02 De operatie 3 03 Mijn opname in het ziekenhuis 5 04 Wat moet ik weten bij het verlaten van

Nadere informatie

Een borstsparende operatie met een okselklieruitruiming

Een borstsparende operatie met een okselklieruitruiming Een borstsparende operatie met een okselklieruitruiming 1 Uw operatie vindt plaats op: Uw opname is gepland op:... Aantal verwachte dagen opname:.. U meldt zich aan bij opname: aan kassa K1 K2, gelijkvloers

Nadere informatie

EEN BORSTSPARENDE OPERATIE MET EEN SENTINELONDERZOEK

EEN BORSTSPARENDE OPERATIE MET EEN SENTINELONDERZOEK EEN BORSTSPARENDE OPERATIE MET EEN SENTINELONDERZOEK KANKERCENTRUM Onco_seno_012 WAT VINDT U TERUG IN DEZE BROCHURE 02 Inleiding 3 03 De operatie 3 04 Mijn opname in het ziekenhuis 6 05 Wat moet ik weten

Nadere informatie

EEN BORSTSPARENDE OPERATIE MET EEN OKSELKLIERUITRUIMING

EEN BORSTSPARENDE OPERATIE MET EEN OKSELKLIERUITRUIMING EEN BORSTSPARENDE OPERATIE MET EEN OKSELKLIERUITRUIMING KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_seno_013 INHOUDSTAFEL 01 Inleiding 3 02 De operatie 3 03 Mijn opname in het ziekenhuis 5 04 Wanneer moet ik mijn arts

Nadere informatie

EEN SENTINELKLIER PROCEDURE NUTTIGE INFORMATIE

EEN SENTINELKLIER PROCEDURE NUTTIGE INFORMATIE EEN SENTINELKLIER PROCEDURE NUTTIGE INFORMATIE Oncologie/0155 Deze brochure beschrijft het verloop van een biopsie van de sentinelkier, een operatie die u binnenkort ondergaat. Het team van dermato-oncologie

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Borstamputatie. Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of mastectomie genoemd)

Patiënteninformatie. Borstamputatie. Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of mastectomie genoemd) Patiënteninformatie Borstamputatie Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of mastectomie genoemd) Borstamputatie Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of mastectomie genoemd)

Nadere informatie

EEN BREDERE RESECTIE EN SENTINELKLIERPROCEDURE - NUTTIGE INFORMATIE

EEN BREDERE RESECTIE EN SENTINELKLIERPROCEDURE - NUTTIGE INFORMATIE EEN BREDERE RESECTIE EN SENTINELKLIERPROCEDURE - NUTTIGE INFORMATIE KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_dermato_005 INHOUDSTAFEL 01 Inleiding 3 02 Waarom een bredere resectie? 3 03 Het verloop van een bredere resectie

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Borstamputatie. Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of mastectomie genoemd) terTER_

Patiënteninformatie. Borstamputatie. Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of mastectomie genoemd) terTER_ Patiënteninformatie Borstamputatie Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of mastectomie genoemd). 1234567890-terTER_ Borstamputatie Informatie over een borstamputatie (ook wel ablatio of

Nadere informatie

Behandeling van borstkanker

Behandeling van borstkanker Behandeling van borstkanker De behandeling van borstkanker Deze folder geeft u algemene informatie over de behandeling van borstkanker. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders

Nadere informatie

Operatie bij borstkanker. Behandeling. Borstsparende operatie

Operatie bij borstkanker. Behandeling. Borstsparende operatie Operatie bij borstkanker Er is bij u borstkanker vastgesteld. De diagnose borstkanker brengt veel emoties en onzekerheden met zich mee. Deze informatie is bedoeld als algemene voorlichting. Mogelijk hebt

Nadere informatie

Zowel bij een borstsparende als een borstverwijderende operatie zal de chirurg de lymfeklieren uit de oksel verwijderen als:

Zowel bij een borstsparende als een borstverwijderende operatie zal de chirurg de lymfeklieren uit de oksel verwijderen als: Algemeen Bij een okselklierdissectie worden alle lymfeklieren uit de oksel verwijderd. Lymfeklieren zijn te vergelijken met zuiveringsstations, die gezamenlijk het lymfestelsel vormen. Het lymfestelsel

Nadere informatie

Bo r s t i n g r e p e n. Gy n a e c o l o g i e

Bo r s t i n g r e p e n. Gy n a e c o l o g i e Bo r s t i n g r e p e n met sentinel-procedure Gy n a e c o l o g i e Campus Rooienberg Mevrouw, U wordt in het ziekenhuis opgenomen voor een borstoperatie. In deze brochure willen wij u hierover meer

Nadere informatie

Mijn pathologieverslag begrijpen

Mijn pathologieverslag begrijpen Mijn pathologieverslag begrijpen Deze brochure bevat zeker niet alle gedetailleerde informatie over uw pathologieverslag. We geven u vooral de belangrijkste en juiste informatie mee over de resultaten

Nadere informatie

Voorbereiding op de operatie Wij vragen u om uw oksel niet meer te ontharen vanaf het moment van bericht van opname tot aan de operatie.

Voorbereiding op de operatie Wij vragen u om uw oksel niet meer te ontharen vanaf het moment van bericht van opname tot aan de operatie. BORSTAMPUTATIE Inleiding Uw chirurg heeft met u gesproken over een borstamputatie. Bij een dergelijke operatie verwijdert de chirurg de gehele borst met tepel. In deze folder vindt u meer informatie over

Nadere informatie

Borstkliniek. Informatiebrochure

Borstkliniek. Informatiebrochure Borstkliniek Informatiebrochure 2 Mevrouw, U wordt opgenomen voor een heelkundige ingreep aan de borst. Wij zijn ons bewust van de spanning die dit met zich meebrengt en willen u via deze folder meer informatie

Nadere informatie

Voorbereiding op de operatie Wij vragen u om uw oksel niet meer te ontharen vanaf het moment van bericht van opname tot aan de operatie.

Voorbereiding op de operatie Wij vragen u om uw oksel niet meer te ontharen vanaf het moment van bericht van opname tot aan de operatie. BORSTAMPUTATIE Inleiding Uw chirurg heeft met u gesproken over een borstamputatie. Bij een dergelijke operatie verwijdert de chirurg de gehele borst met tepel. In deze folder vindt u meer informatie over

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Borstamputatie. Deze informatie maakt deel uit van de Behandewijzer Borstkanker terTER_

Patiënteninformatie. Borstamputatie. Deze informatie maakt deel uit van de Behandewijzer Borstkanker terTER_ Patiënteninformatie Borstamputatie Deze informatie maakt deel uit van de Behandewijzer Borstkanker 1234567890-terTER_ Borstamputatie Informatie over een borstamputatie Deze informatie maakt deel uit van

Nadere informatie

Operatie ten adviezen na een hernia-operatie. borstkanker. ZorgSaam

Operatie ten adviezen na een hernia-operatie. borstkanker. ZorgSaam Operatie ten adviezen gevolge na een van hernia-operatie borstkanker ZorgSaam 1 Algemeen Er is bij u borstkanker vastgesteld. De diagnose borstkanker brengt veel emoties en onzekerheden met zich mee. Deze

Nadere informatie

UW OPNAME IN HET ZIEKENHUIS

UW OPNAME IN HET ZIEKENHUIS UW OPNAME IN HET ZIEKENHUIS WAT U MOET WETEN Wanneer? Datum: Uur: Waar meldt u zich aan? De kassa van kliniekgebouw K1 - K2 De kassa van kliniekgebouw K12 U wordt opgenomen op de dienst:.. Oncologie/0153

Nadere informatie

Borstamputatie. Het kan ook zijn dat een borstsparende operatie wel mogelijk is, maar dat u zelf voorkeur hebt voor een borstamputatie.

Borstamputatie. Het kan ook zijn dat een borstsparende operatie wel mogelijk is, maar dat u zelf voorkeur hebt voor een borstamputatie. Borstamputatie U krijgt voor de behandeling van borstkanker een borstamputatie. U hebt van uw chirurg uitleg gehad over de ingreep. Een borstamputatie kan in principe gecombineerd worden met een borstreconstructie.

Nadere informatie

Borstverwijdering bij borstkanker (ablatio mamma)

Borstverwijdering bij borstkanker (ablatio mamma) Borstverwijdering bij borstkanker (ablatio mamma) Uw chirurg heeft met u besproken, dat u in aanmerking komt voor een gehele verwijdering van de borst. In deze folder leest u hier meer over. Wanneer wordt

Nadere informatie

Borstverwijdering Ablatio mamma

Borstverwijdering Ablatio mamma Borstverwijdering Ablatio mamma Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven De arts heeft met u besproken dat u voor een borstverwijdering in aanmerking komt. Wanneer wordt voor een borstverwijdering

Nadere informatie

Borstoperaties. Informatiefolder voor de patiënte. OLV Ziekenhuis. Inleiding

Borstoperaties. Informatiefolder voor de patiënte. OLV Ziekenhuis. Inleiding OLV Ziekenhuis GYNAECOLOGIE - VERLOSKUNDE Dr. Van Den Haute J. Dr. Meganck G. Dr. Vandeginste S. Dr. Seynhave B. Dr. Traen K. T. 053 72 49 50 F. 053 72 45 47 Secretariaat.gynaeco@olvzaalst.be Informatiefolder

Nadere informatie

De operaties worden in verschillende combinaties uitgevoerd.

De operaties worden in verschillende combinaties uitgevoerd. De operatie bij borstkanker De operatie bij borstkanker en de nabehandeling Inhoud 1. Inleiding 2. Borstoperatie 2.1: Borstsparende operatie 2.2: Borstsparende operatie met oncoplastische reductie 2.3:

Nadere informatie

Chirurgie. Operatie voor borstkanker

Chirurgie. Operatie voor borstkanker Chirurgie Operatie voor borstkanker 1 Inleiding Wanneer u deze folder ontvangt heeft u zojuist een gesprek met de chirurg/ verpleegkundig specialist gehad. Uit onderzoeken is gebleken dat u borstkanker

Nadere informatie

Borstamputatie met of zonder poortwachtersklier

Borstamputatie met of zonder poortwachtersklier Borstamputatie met of zonder poortwachtersklier 2 Inleiding Als u deze folder krijgt heeft u zojuist een gesprek met uw chirurg gehad. Uit het onderzoek is gebleken dat u borstkanker heeft. U staat inmiddels

Nadere informatie

Behandeling bij borstkanker

Behandeling bij borstkanker Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Behandeling bij borstkanker z 1 Er is borstkanker bij u geconstateerd en met de chirurg of verpleegkundig specialist mammacare

Nadere informatie

Informatie rondom een operatie vanwege borstkanker. Borstcentrum Zuyd

Informatie rondom een operatie vanwege borstkanker. Borstcentrum Zuyd Informatie rondom een operatie vanwege borstkanker Borstcentrum Zuyd Inleiding U wordt binnenkort in het ziekenhuis opgenomen in verband met een operatie aan de borst en/of okselklieren. In deze folder

Nadere informatie

EEN DIAGNOSTISCHE EXCISIE

EEN DIAGNOSTISCHE EXCISIE EEN DIAGNOSTISCHE EXCISIE NUTTIGE INFORMATIE Oncologie/0152 Deze brochure bevat zeker niet alle gedetailleerde informatie over een diagnostische excisie maar we geven u vooral de belangrijkste en juiste

Nadere informatie

AZ Monica, campus Antwerpen Harmoniestraat 68 2018 Antwerpen T 03 240 20 20 F 03 240 20 40

AZ Monica, campus Antwerpen Harmoniestraat 68 2018 Antwerpen T 03 240 20 20 F 03 240 20 40 AZ Monica, campus Antwerpen Harmoniestraat 68 2018 Antwerpen T 03 240 20 20 F 03 240 20 40 AZ Monica, campus Deurne Florent Pauwelslei 1 2100 Deurne T 03 320 50 00 F 03 320 56 00 Borstchirurgie: sentinelklierprocedure

Nadere informatie

Informatie rondom een operatie vanwege borstkanker. Borstcentrum Zuyd

Informatie rondom een operatie vanwege borstkanker. Borstcentrum Zuyd Informatie rondom een operatie vanwege borstkanker Borstcentrum Zuyd Inleiding U wordt binnenkort in het ziekenhuis opgenomen in verband met een operatie aan de borst en/of okselklieren. In deze folder

Nadere informatie

Borstamputatie. Ablatio

Borstamputatie. Ablatio Borstamputatie Ablatio In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstamputatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is om het tumorweefsel

Nadere informatie

Borstchirurgie: mastectomie met okselklieruitruiming

Borstchirurgie: mastectomie met okselklieruitruiming AZ Monica, campus Antwerpen Harmoniestraat 68 2018 Antwerpen T 03 240 20 20 F 03 240 20 40 AZ Monica, campus Deurne Florent Pauwelslei 1 2100 Deurne T 03 320 50 00 F 03 320 56 00 Borstchirurgie: mastectomie

Nadere informatie

Informatie rondom een operatie vanwege borstkanker. Voorbereiding op de opname en nazorg

Informatie rondom een operatie vanwege borstkanker. Voorbereiding op de opname en nazorg Informatie rondom een operatie vanwege borstkanker Voorbereiding op de opname en nazorg Inleiding U wordt binnenkort in het ziekenhuis opgenomen in verband met een operatie aan de borst en/of okselklieren.

Nadere informatie

OPERATIEVE BEHANDELING VAN BORSTKANKER MOGELIJKHEDEN OP EEN RIJ

OPERATIEVE BEHANDELING VAN BORSTKANKER MOGELIJKHEDEN OP EEN RIJ OPERATIEVE BEHANDELING VAN BORSTKANKER MOGELIJKHEDEN OP EEN RIJ 854 Inhoudsopgave Inleiding 3 Mammacareverpleegkundigen 3 Voorbereiding op de behandeling 3 Behandeling 3 Wat houdt een borstsparende operatie

Nadere informatie

Okselklierdissectie. Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven

Okselklierdissectie. Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven Okselklierdissectie Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven Vooraf U heeft met uw specialist besproken dat u binnenkort een operatie ondergaat in verband met borstkanker. Hierbij worden de

Nadere informatie

Borstsparende operatie en schildwachtklierprocedure

Borstsparende operatie en schildwachtklierprocedure Borstsparende operatie en schildwachtklierprocedure In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstsparende operatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van

Nadere informatie

Operatie DCIS (Ductaal carcinoma in situ) Keuze in behandelingsmogelijkheden

Operatie DCIS (Ductaal carcinoma in situ) Keuze in behandelingsmogelijkheden Operatie DCIS (Ductaal carcinoma in situ) Keuze in behandelingsmogelijkheden Inleiding U kreeg de diagnose DCIS (ductaal carcinoma in situ). DCIS wordt beschouwd als een voorstadium van borstkanker. De

Nadere informatie

Enkele zaken die de verpleegkundige met u doorneemt zijn:

Enkele zaken die de verpleegkundige met u doorneemt zijn: Algemeen Bij een ablatio wordt de gehele borst verwijderd, dus het borstweefsel inclusief de tepel. Door deze operatie ontstaat een groot litteken. De borstwond is niet altijd glad, maar kan iets verdikt

Nadere informatie

Inleiding Deze folder is bedoeld om u uit te leggen wat een borstsparende operatie is en waar u bij de gehele behandeling rekening mee moet houden. U

Inleiding Deze folder is bedoeld om u uit te leggen wat een borstsparende operatie is en waar u bij de gehele behandeling rekening mee moet houden. U Borstsparende operatie Inleiding Deze folder is bedoeld om u uit te leggen wat een borstsparende operatie is en waar u bij de gehele behandeling rekening mee moet houden. U vindt hier adviezen voor de

Nadere informatie

borstamputatie patiënteninformatie

borstamputatie patiënteninformatie patiënteninformatie borstamputatie U wordt opgenomen in het ziekenhuis voor een borstamputatie in verband met borstkanker. Hieronder leest u meer informatie over de operatie. Dit is ter ondersteuning van

Nadere informatie

OPERATIEVE BEHANDELING VAN BORSTKANKER MOGELIJKHEDEN OP EEN RIJ

OPERATIEVE BEHANDELING VAN BORSTKANKER MOGELIJKHEDEN OP EEN RIJ OPERATIEVE BEHANDELING VAN BORSTKANKER MOGELIJKHEDEN OP EEN RIJ Inhoudsopgave Inleiding 3 Mammacareverpleegkundigen 3 Voorbereiding op de behandeling 3 Behandeling 3 Wat houdt een borstsparende operatie

Nadere informatie

Borstamputatie locatie West

Borstamputatie locatie West OLVG, Vanwege een borstamputatie in verband met borstkanker verblijft u ongeveer 2 dagen in OLVG. De operatie duurt een uur en gebeurt onder algehele narcose. Schema planning operatie en nazorg Planning

Nadere informatie

Chirurgie. Borstamputatie. Afdeling: Onderwerp:

Chirurgie. Borstamputatie. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Chirurgie Operatieve behandeling borstkanker Algemeen U heeft van de chirurg en/ of nurse practitioner een schokkend bericht gekregen: u heeft borstkanker. Er komt veel op u af en

Nadere informatie

Operatie voor borstkanker; Heb ik een keuze in mijn behandelmogelijkheden? Borstcentrum Zuyd

Operatie voor borstkanker; Heb ik een keuze in mijn behandelmogelijkheden? Borstcentrum Zuyd Operatie voor borstkanker; Heb ik een keuze in mijn behandelmogelijkheden? Borstcentrum Zuyd Inleiding De diagnose borstkanker brengt veel emoties en onzekerheden met zich mee. De informatie in deze folder

Nadere informatie

Na een operatie vanwege borstkanker. Nazorg Dagverpleging

Na een operatie vanwege borstkanker. Nazorg Dagverpleging Na een operatie vanwege borstkanker Nazorg Dagverpleging Inleiding U was in het ziekenhuis opgenomen in verband met een operatie aan de borst en/of okselklieren. Deze folder bevat adviezen en praktische

Nadere informatie

Borstamputatie. Borstamputatie. Ablatio

Borstamputatie. Borstamputatie. Ablatio Borstamputatie Ablatio In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstamputatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is om het tumorweefsel

Nadere informatie

Okselklierdissectie. Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven

Okselklierdissectie. Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven Okselklierdissectie Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven U heeft met uw specialist besproken dat u binnenkort een operatie ondergaat in verband met borstkanker. Hierbij worden de lymfeklieren

Nadere informatie

Na een operatie vanwege borstkanker. Nazorg

Na een operatie vanwege borstkanker. Nazorg Na een operatie vanwege borstkanker Nazorg Inleiding U bent in het ziekenhuis opgenomen geweest in verband met een operatie aan de borst en/of okselklieren. Deze folder bevat adviezen en praktische tips

Nadere informatie

Borstamputatie. De opname. Voorbereiding op de operatie

Borstamputatie. De opname. Voorbereiding op de operatie Borstamputatie Uw chirurg heeft met u gesproken over een borstamputatie. Bij een dergelijke operatie verwijdert de chirurg de gehele borst met tepel. In deze folder vindt u meer informatie over de opname,

Nadere informatie

Borstamputatie locatie Oost

Borstamputatie locatie Oost OLVG, Vanwege een borstamputatie in verband met borstkanker verblijft u ongeveer 2 dagen in OLVG. De operatie duurt ongeveer een uur en gebeurt onder algehele narcose. Schema planning operatie en nazorg

Nadere informatie

Soms vindt de patholoog, die het weefsel onderzoekt, dat niet al het tumorweefsel is verwijderd. Er volgt dan een tweede operatie.

Soms vindt de patholoog, die het weefsel onderzoekt, dat niet al het tumorweefsel is verwijderd. Er volgt dan een tweede operatie. Borstsparende operatie In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstsparende operatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is om het tumorweefsel

Nadere informatie

Borstamputatie en schildwachtklierprocedure

Borstamputatie en schildwachtklierprocedure Borstamputatie en schildwachtklierprocedure In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstamputatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is

Nadere informatie

Operatie voor borstkanker

Operatie voor borstkanker Operatie voor borstkanker 1 Wanneer u deze folder ontvangt heeft u zojuist een gesprek met de chirurg/ verpleegkundig specialist /Physician Assistant gehad. Uit onderzoeken is gebleken dat u borstkanker

Nadere informatie

Borstsparende operatie

Borstsparende operatie Borstsparende operatie Bestelnummer: 3735 Versie: februari 2018 www.borstkanker-zorg.nl Inleiding Deze folder is bedoeld om u uit te leggen wat een borstsparende operatie is en waar u bij de gehele behandeling

Nadere informatie

Verwijderen van een borst (ablatio)

Verwijderen van een borst (ablatio) Verwijderen van een borst (ablatio) Inleiding Als u deze folder krijgt, heeft u zojuist een gesprek gehad met uw chirurg. Uit onderzoek is gebleken dat u borstkanker heeft. In principe zijn bij borstkanker

Nadere informatie

Operatie voor borstkanker. Chirurgie

Operatie voor borstkanker. Chirurgie Operatie voor borstkanker Chirurgie Inleiding De diagnose borstkanker brengt veel emoties en onzekerheden met zich mee. De informatie in deze folder is bedoeld als algemene voorlichting. Mogelijk heeft

Nadere informatie

Operatie voor borstkanker; Heb ik een keuze in mijn behandelmogelijkheden? Chirurgie

Operatie voor borstkanker; Heb ik een keuze in mijn behandelmogelijkheden? Chirurgie Operatie voor borstkanker; Heb ik een keuze in mijn behandelmogelijkheden? Chirurgie Inleiding De diagnose borstkanker brengt veel emoties en onzekerheden met zich mee. De informatie in deze folder is

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) MAMMACARE. onderdeel BORSTOPERATIE

Patiënteninformatiedossier (PID) MAMMACARE. onderdeel BORSTOPERATIE Patiënteninformatiedossier (PID) MAMMACARE onderdeel BORSTOPERATIE INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3... 3 Borstsparende operatie... 4 Draadlokalisatie... 4 Borstamputatie... 4 Chemotherapie vóór de operatie...

Nadere informatie

Borstsparende operatie bij borstkanker (lumpectomie)

Borstsparende operatie bij borstkanker (lumpectomie) Borstsparende operatie bij borstkanker (lumpectomie) Uw chirurg heeft met u besproken dat u in aanmerking komt voor een borstbesparende behandeling bij borstkanker. Deze behandeling bestaat altijd uit

Nadere informatie

Borstoperatie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Borstoperatie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Borstoperatie T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

Okselklierdissectie. Mammapoli

Okselklierdissectie. Mammapoli 00 Okselklierdissectie Mammapoli U wordt binnenkort opgenomen voor een okselklierdissectie, al dan niet in combinatie met een operatie aan de borst. De opname vindt plaats op afdeling Heelkunde, (4e etage).

Nadere informatie

Schildwachtklieronderzoek en -verwijdering bij borstkanker

Schildwachtklieronderzoek en -verwijdering bij borstkanker Schildwachtklieronderzoek en -verwijdering bij borstkanker Uw chirurg heeft met u besproken, dat binnenkort bij u een schildwachtklieronderzoek en -verwijdering plaatsvindt. In deze folder leest u hier

Nadere informatie

H.327185.0214. Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie)

H.327185.0214. Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie) H.327185.0214 Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie) Inleiding Uw specialist heeft u verteld dat u geopereerd moet worden aan een kwaadaardige tumor in uw borst. Meestal is een kwaadaardige tumor

Nadere informatie

AZ Monica, campus Antwerpen Harmoniestraat 68 2018 Antwerpen T 03 240 20 20 F 03 240 20 40

AZ Monica, campus Antwerpen Harmoniestraat 68 2018 Antwerpen T 03 240 20 20 F 03 240 20 40 AZ Monica, campus Antwerpen Harmoniestraat 68 2018 Antwerpen T 03 240 20 20 F 03 240 20 40 AZ Monica, campus Deurne Florent Pauwelslei 1 2100 Deurne T 03 320 50 00 F 03 320 56 00 Borstchirurgie: segmentectomie

Nadere informatie

Operatie voor borstkanker bij mannen

Operatie voor borstkanker bij mannen CHIRURGIE Operatie voor borstkanker bij mannen BEHANDELING Operatie voor borstkanker bij mannen Van uw arts en de verpleegkundige hebt u informatie gekregen over borstkanker en de behandeling daarvan.

Nadere informatie

verwijderen van de oksellymfeklier

verwijderen van de oksellymfeklier patiënteninformatie verwijderen van de oksellymfeklier U wordt opgenomen voor een oksellymfeklierverwijdering. Dit heet ook wel okselklierdissectie. Hoe verloopt deze operatie? Wat kunt u verwachten na

Nadere informatie

Het verwijderen van de borst

Het verwijderen van de borst Patiënteninformatie Het verwijderen van de borst Het verwijderen van de borst 899953 Verwijderen van borst.indd 1 1 17-02-17 14:27 Het verwijderen van de borst Martini Borstcentrum, route 1.7 Telefoon:

Nadere informatie

Okselklierverwijdering (-dissectie) bij borstkanker

Okselklierverwijdering (-dissectie) bij borstkanker Okselklierverwijdering (-dissectie) bij borstkanker Uw chirurg heeft met u besproken dat binnenkort bij u een okselklierverwijdering plaatsvindt (ook wel okselklierdissectie of okselkliertoilet genoemd).

Nadere informatie

EEN BORSTSPARENDE OPERATIE BORSTKLINIEK

EEN BORSTSPARENDE OPERATIE BORSTKLINIEK EEN BORSTSPARENDE OPERATIE BORSTKLINIEK Inleiding Bij een borstsparende operatie verwijdert de chirurg de afwijking in uw borst en een deel van het omliggende weefsel. De rest van het borstweefsel blijft

Nadere informatie

EEN BORSTSPARENDE OPERATIE

EEN BORSTSPARENDE OPERATIE EEN BORSTSPARENDE OPERATIE Inleiding Bij een borstsparende operatie verwijdert de chirurg de afwijking in uw borst en een deel van het omliggende weefsel. De rest van het borstweefsel blijft gespaard.

Nadere informatie

borstbesparende operatie

borstbesparende operatie patiënteninformatie borstbesparende operatie U wordt opgenomen in het ziekenhuis voor een borstbesparende operatie in verband met borstkanker. Hieronder leest u meer informatie over de operatie. Dit is

Nadere informatie

Borstsparende operatie bij borstkanker (lumpectomie)

Borstsparende operatie bij borstkanker (lumpectomie) Borstsparende operatie bij borstkanker (lumpectomie) Uw chirurg heeft met u besproken dat u in aanmerking komt voor een borstbesparende behandeling bij borstkanker. Deze behandeling bestaat altijd uit

Nadere informatie

Informatie over borstreconstructie vindt u in het hoofdstuk Borstreconstructie.

Informatie over borstreconstructie vindt u in het hoofdstuk Borstreconstructie. Borstamputatie Bij een tumor in de borst zijn verschillende operatieve behandelingen mogelijk: een borstsparende operatie of een borstamputatie. Beide ingrepen kunnen ook direct gecombineerd worden met

Nadere informatie

Operatieve ingrepen bij borstkanker

Operatieve ingrepen bij borstkanker CHIRURGIE Operatieve ingrepen bij borstkanker BEHANDELING Operatieve ingrepen bij borstkanker Van uw arts en de verpleegkundige hebt u veel informatie gekregen over borstkanker en de behandeling daarvan.

Nadere informatie

Borstamputatie. Oncologisch Centrum Amsterdam. Zorgpad Borstkanker. Schema planning operatie en nazorg

Borstamputatie. Oncologisch Centrum Amsterdam. Zorgpad Borstkanker. Schema planning operatie en nazorg Oncologisch Centrum Amsterdam Borstamputatie Zorgpad Borstkanker U wordt opgenomen in OLVG West voor een borstamputatie in verband met borstkanker. U verblijft ongeveer 1-2 dagen in OLVG West. De operatie

Nadere informatie

Schildwachtklieronderzoek en -verwijdering bij borstkanker

Schildwachtklieronderzoek en -verwijdering bij borstkanker Schildwachtklieronderzoek en -verwijdering bij borstkanker Uw chirurg heeft met u besproken, dat binnenkort bij u een schildwachtklieronderzoek en -verwijdering (biopsie) plaatsvindt. In deze folder leest

Nadere informatie

Behandeling van DCIS. Ductaal carcinoma in situ (DCIS) gemini-ziekenhuis.nl

Behandeling van DCIS. Ductaal carcinoma in situ (DCIS) gemini-ziekenhuis.nl Behandeling van DCIS Ductaal carcinoma in situ (DCIS) gemini-ziekenhuis.nl Inhoudsopgave Wat is DCIS 3 Borstsparende behandeling 4 Ablatio: verwijdering van de gehele borstklier en borst 5 Preventieve

Nadere informatie

OPERATIE VOOR BORSTKANKER

OPERATIE VOOR BORSTKANKER OPERATIE VOOR BORSTKANKER OPERATIE VOOR BORSTKANKER Algemeen Elke vrouw die te maken krijgt met borstkanker heeft haar eigen vragen en problemen. Deze informatie is bedoeld als algemene voorlichting; een

Nadere informatie

Okselklierverwijdering (-dissectie) bij borstkanker

Okselklierverwijdering (-dissectie) bij borstkanker Okselklierverwijdering (-dissectie) bij borstkanker Uw chirurg heeft met u besproken dat binnenkort bij u een okselklierverwijdering plaatsvindt (ook wel okselklierdissectie of okselkliertoilet genoemd).

Nadere informatie

Leefregels na mamma operatie

Leefregels na mamma operatie Leefregels na mamma operatie Chirurgie 4A/4B Beter voor elkaar Leefregels na een borst (mamma) operatie Inleiding In deze folder vindt u algemene informatie over een borstoperatie in ons ziekenhuis. Wij

Nadere informatie

P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E

P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E Het verwijderen van een borst (ablatio) P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E Inleiding Als u deze folder krijgt, heeft u zojuist een gesprek gehad met uw chirurg. Uit onderzoek is gebleken dat u borstkanker

Nadere informatie

Borstbesparende operatie locatie West

Borstbesparende operatie locatie West OLVG, U wordt opgenomen in het ziekenhuis voor een borstsparende operatie in verband met borstkanker. In principe gebeurt de operatie in dagbehandeling en duurt ongeveer een uur. Schema planning operatie

Nadere informatie

Borstbesparende operatie locatie Oost

Borstbesparende operatie locatie Oost OLVG, U wordt opgenomen in het ziekenhuis voor een borstsparende operatie in verband met borstkanker. De operatie gebeurt meestal in dagbehandeling en duurt ongeveer een uur. Planning operatie en nazorg

Nadere informatie

Schildwachtklierbiopsie

Schildwachtklierbiopsie Schildwachtklierbiopsie Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven U heeft met uw specialist besproken dat u binnenkort een schildwachtklierbiopsie ondergaat in verband met borstkanker. Deze

Nadere informatie

H.327185.0416. Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie)

H.327185.0416. Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie) H.327185.0416 Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie) Inleiding Uw specialist heeft u verteld dat u geopereerd moet worden aan een kwaadaardige tumor in uw borst. Meestal is een kwaadaardige tumor

Nadere informatie

Borstchirurgie: tumorectomie

Borstchirurgie: tumorectomie AZ Monica, campus Antwerpen Harmoniestraat 68 2018 Antwerpen T 03 240 20 20 F 03 240 20 40 AZ Monica, campus Deurne Florent Pauwelslei 1 2100 Deurne T 03 320 50 00 F 03 320 56 00 Borstchirurgie: tumorectomie

Nadere informatie

Duur van de operatie De operatie duurt ongeveer een tot twee uur. Informatie over de operatie heeft u van de chirurg gekregen.

Duur van de operatie De operatie duurt ongeveer een tot twee uur. Informatie over de operatie heeft u van de chirurg gekregen. Opname borstoperatie Operatie aan de borst Binnenkort wordt u opgenomen op de chirurgische afdeling van VU medisch centrum (VUmc) om een operatie aan uw borst te ondergaan. In deze folder vindt u informatie

Nadere informatie

Borstreconstructie door de plastisch chirurg

Borstreconstructie door de plastisch chirurg Borstreconstructie door de plastisch chirurg Albert Schweitzer ziekenhuis Plastische Chirurgie november 2014 pavo 0711 Inleiding Veel vrouwen die na borstkanker één of beide borsten moet missen, overwegen

Nadere informatie

Het okselkliertoilet

Het okselkliertoilet Afdeling: Onderwerp: Chirurgie 1 Inleiding Borstkanker verspreidt zich doorgaans het eerst naar de lymfeklieren in de oksel (okselklieren). Vanuit deze klieren kan borstkanker zich verder in het lichaam

Nadere informatie

Patiënteninformatie. De behandelingen bij borstkanker. Inhoud. 1. Inleiding. 2. Neo-adjuvante behandeling

Patiënteninformatie. De behandelingen bij borstkanker. Inhoud. 1. Inleiding. 2. Neo-adjuvante behandeling De behandelingen bij borstkanker Inhoud 1. Inleiding 2. Neo-adjuvante behandeling 3. Borstoperatie 3.1: Borstsparende operatie 3.2: Borstsparende operatie met oncoplastische reductie Röntgen lokalisatie

Nadere informatie

DE SENTINELPROCEDURE SCHILDWACHTKLIERPROCEDURE. - Patiëntinformatie -

DE SENTINELPROCEDURE SCHILDWACHTKLIERPROCEDURE. - Patiëntinformatie - DE SENTINELPROCEDURE SCHILDWACHTKLIERPROCEDURE - Patiëntinformatie - De schildwachtklierprocedure, ook wel sentinel node procedure genaamd, is een vorm van nucleair geneeskundig onderzoek waarbij met behulp

Nadere informatie

DRBR0768. Vulvectomie

DRBR0768. Vulvectomie DRBR0768 Vulvectomie 2 Inhoudstafel Inhoudstafel... 3 Inleiding... 4 1. Wat is een vulvectomie?... 5 2. Hoe verloopt de ingreep?... 5 3. Verlaten ziekenhuis/ontslag... 8 4. Contactgegevens... 9 5. Behandelende

Nadere informatie

Infobrochure. Na een borstoperatie. Dienst: Gynaecologie - Verloskunde Tel: mensen zorgen voor mensen

Infobrochure. Na een borstoperatie. Dienst: Gynaecologie - Verloskunde Tel: mensen zorgen voor mensen Infobrochure Na een borstoperatie Dienst: Gynaecologie - Verloskunde Tel: 011 826 100 mensen zorgen voor mensen Beste mevrouw, Adviezen na de operatie U onderging een borstoperatie al of niet met een operatie

Nadere informatie