Dagelijks de letters oefenen, KMverbindingen. op de bank. In leesteksten moeilijk letters aanduiden. Zorgen dat het kind succeservaringen kan opdoen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dagelijks de letters oefenen, KMverbindingen. op de bank. In leesteksten moeilijk letters aanduiden. Zorgen dat het kind succeservaringen kan opdoen."

Transcriptie

1 Stimuleren Compenseren Remediëren Dispenseren Positieve (maar eerlijke) verwachtingen uitspreken over de toekomst. De leerling greep laten krijgen op zijn leren, door zijn vooruitgang te evalueren en te waarderen, de nadruk leggen op de weg die de leerling heeft afgelegd, minder op het resultaat. Vorderingen concreet benoemen. Goede relatie met de leerkracht. Zorgen dat het kind succeservaringen kan opdoen. Benadrukken dat een goed resultaat te danken is aan de eigen inzet. Leerinhouden aantrekkelijk maken. Boeken aanbieden die boeien, aangepast aan het niveau Meer tijd geven bij taken en toetsen Middelen leren gebruiken om de problemen te verminderen: - Gebruik van de zakrekenmachine (als de tafels niet geautomatiseerd geraken) - Een plannetje of schema bij een tekst - Cruciale dingen in een tekst onderstrepen - Kaarten met aandachtspunten, lijst met moeilijke termen, tafelkaarten - Gebruik toestaan van woordenboeken, woordenlijsten, tekstverwerker met spellingscontrole Onthoudkaartjes van moeilijke letters op de bank. In leesteksten moeilijk letters aanduiden. Letterkaartjes met steunwoord op bank. Spellingsregels of hulpmiddeltjes op lessenaar of lat kleven (ook thuis). Dagelijks individueel oefenmoment in de klas. Extra effectieve leertijd. Kinderen met min of meer ernstige leesproblemen hebben meer tijd nodig om dezelfde hoeveelheid leerstof op te nemen en te verwerken. Belangrijk is ook dat de extra leertijd ook effectief is dat wil zeggen dat ervoor gezorgd moet worden dat zij gedurende die tijd geconcentreerd bezig zijn. Zo kan bv. de leerling s morgens bij de bel onmiddellijk naar de zorgklas gaan en daar de leesles samen met de zorgleerkracht voorbereiden. Hij komt dan een kwartiertje later in de klas en kan voorbereid aansluiten bij de leesles. Dagelijks de letters oefenen, KMverbindingen lezen Activering van het leesgedrag. Om ervoor te zorgen dat de leerling zijn aandacht bij de leerstof houdt, moet om te beginnen de moeilijkheidsgraad niet te hoog of te laag zijn. Toezicht houden en het geven van de juiste aanwijzingen helpen de leerling geconcentreerd en actief te blijven. Supervisie kan ook door andere leerlingen. Bij auditief dictee woord laten luidop spellen of inwendig. Bij auditief dictee: woord fluisterend laten analyseren. Vrijstellen van bepaalde opdrachten: Bv. dictees niet meetellen (wel meemaken als spellingsoefening) of enkel het eerste deel meetellen (meer tijd om na te kijken) of enkel de regelwoorden beoordelen. Aantal oefeningen beperken.

2 Vooruitgang zichtbaar maken (vorderingskaart, doosjes, leesblad verschillende dagen na elkaar laten lezen en tijd noteren). Variatie in oefenvormen Uitleggen waarom je oefent, wat en hoe. Het kind probleembewust maken (weten 1. Dat ze een leesprobleem hebben / 2. Welk type leesprobleem (+ wat houdt dat in) / 3. Wat er kan gebeuren om eraan te werken / 4. Welke bijkomende hulp geboden kan worden / 5. Hun lezen wordt regelmatig beoordeeld zodat de hulp kan bijgestuurd worden indien nodig. Steeds beginnen / afsluiten met iets wat het kind al goed kan. Eerst ondersteunen wat al goed gaat (bv. vraagstukken lezen bij rekenen.) Tekst vergroten, minder tekst op blad of regelafstand vergroten. Een schreefloos lettertype gebruiken bij zelfgetypte teksten (vb. arial, verdana) Aangepaste huistaken waarmee de leerling succes kan herhalen. Vermijden dat de leerling in het openbaar faalt. Duidelijke afspraken maken, bv. over toetsen: hoe verbeteren, kleur, manier van quoteren Lezen aanmoedigen door tijdschriften, voorlichtingsboeken, stripverhalen, woordpuzzels, teksten die aansluiten bij interesses, kinderrecepten, aan te bieden. Gebruik van leesvenster, volgkaart of afdekkaart (best de bovenliggende tekst afdekken). Bijwijzen met vinger Teksten begrijpend lezen op voorhand meegeven zodat ze al technisch kunnen gelezen worden. Oefenen op het schematiseren van teksten. De ouders in de mate van het mogelijke betrekken bij het verwerken van teksten. Wero-teksten op voorhand meegeven. Bij toetsen de opdrachten luidop voorlezen. Vlotte lezer naast de leerling zetten om die te helpen. Ouders begeleiden om thuis reeds te beginnen met Frans (ca. 3x15min) Wero-teksten vereenvoudigen, stukken weglaten, moeilijke woorden op voorhand bespreken. Geen tijdsdruk bij toetsen, vragen die niet opgelost zijn binnen de voorziene tijd mondeling laten beantwoorden. Onduidelijke schriftelijke antwoorden mondeling laten verduidelijken Dagelijks lezen: dubbele kopjes en staartjes, leesoefeningen uit de klas. BHV-differentiatiemodel in de klas Dagelijks lezen: aangepaste woordrijen en leesteksten of leesoefeningen uit de klas, stilaan steeds meer gericht op stil lezen. Kijk- en luistermethode (leerling leest mee met ingesproken tekst), bv. tijdens hoeken- of contractwerk. Aangepaste leesteksten meegeven. Leesboeken helpen kiezen uit de klasbibliotheek. Nooit als eerste voorlezen. Huiswerk laten wegvallen of uitstellen op dagen dat de leerling buitenschoolse hulp krijgt. Enkele korte klassikale leesbeurten. Enkel relatief quoteren van leesvorderingen, duidelijke afspraken met ouders en leerling. Vrijstellen van klassikale leesbeurten. Zoeken naar realistische studierichting bij de overgang naar het secundair onderwijs.

3 Leren gebruik maken van hun sterke kanten om problemen te vermijden of te verminderen: Gebruik maken van strategieën: - Begripsstrategieën: zoals het zichzelf aanwenden zoveel mogelijk informatie uit de illustraties te halen alvorens de tekst te lezen. - Leesstrategieën: zoals het gebruik van de voorkennis. - Spellingsstrategieën: zoals bij het schrijven leren gebruik maken van spellingregels, ezelsbruggetjes, stappenschema s - Correctiestrategieën: zoals bij verbeteringswerk een woord uitspreken en nagaan of er voor elke klank een teken staat. Bij toetsen opdracht hardop voorlezen. Ondersteuning van de motivatie en perceptie van het eigen kunnen. Een probleem hierbij is dat het geven van extra aandacht door de leerkracht een negatieve bijwerking kan hebben. Alle goede bedoelingen (en noodzaak) ten spijt vinden leerlingen het vaak niet prettig om in een uitzonderingspositie terecht te komen. Het gevolg van extra aandacht kan voorts zijn dat er aangeleerde hulpeloosheid ontstaat: de leerling denkt niet meer zonder hulp te kunnen en schrijft succes toe aan die externe bron. Eén van de manieren om dit te ondervangen is andere talenten te benadrukken. Het werken met apparatuur kan meer stimuleren dan het steevast onder controle van de leerkracht staan. Het gevoel van het eigen kunnen wordt versterkt door het zelfstandig werken. Ook hier kan het rolwisselend onderwijzen met medeleerlingen (peer tutoring) een goede werkvorm zijn. Expliciete instructie van (deel)vaardigheden. Kinderen die gewoon leren maken vaak grote sprongen in het leesproces. Ze leren vaak ondanks de methode en bij elke leraar. De ene maand wordt er nog spellend gelezen en daarna gaat het plots in één keer. Kinderen die ongewoon leren maken deze sprongen niet. De vaardigheden moeten expliciet aangeleerd worden. Dat wil zeggen dat er stapje voor stapje en systematisch moet gewerkt worden.

4 Doel, noodzaak van de te automatiseren leerstof benoemen. Variatie in oefenvormen. Faalervaringen in het openbaar vermijden (niet verplichten om hardop voor te lezen, rekenoefeningen op bord te maken). Spellingsregels, algoritmekaarten of onthoudkaarten zichtbaar in de klas. Korte, individuele oefenopdrachten: met koptelefoon. Gebruik van algoritmekaarten of onthoudkaarten toelaten tijdens dictee, woorddictee geven in plaats van zinnendictee. Meer tijd geven bij dictee, oriënteren op specifieke moeilijkheden (bv. d of t). Bij dictee extra tijd geven, ofwel fouten aanstippen en de kans geven ze nog te verbeteren, ofwel het dictee aanbieden als kopieeroefening of als invuloefening. Meer tijd en oefening geven om tot automatisatie te komen. Mogelijkheid geven om ergens op te zoeken (vb. tafelkaart, splitsingen tot 10, ) Gebruik rekenmachine toelaten. Meer tijd geven voor toetsen indien nodig. Gefaseerde begeleiding. Van instructie via begeleide oefening naar zelfregulatie. Het is de bedoeling dat de leerling steeds onafhankelijker wordt van intensieve begeleiding. Het stap voor stap aangeleerde verwerkingsproces wordt langzamerhand steeds meer zelfstandig toegepast bij opdrachten en in andere situaties. Extra-oefeningen meegeven. Dagelijks spellingsregels en klank/tekenkoppelingen oefenen. Met kapstokwoorden werken bij het inoefenen van regels. Aangepast spellingspakket bv. in contractwerk. Extra-oefeningen voor werkwoorden. Schriftje met moeilijke woorden en vreemde woorden aanleggen. Huiswerk mag gemaakt worden met een tekstverwerker (spellingscorrector). Voorbereiding dictee tijdig meegeven. Duidelijke afspraken met leerling en ouders rond de quotering van dictees (bv. Enkel regelwoorden, gedeelte van het dictee beoordelen, relatieve evolutie beoordelen ) Notities kopiëren van leerlingen die zonder fouten schrijven. Boekbesprekingen beperken, eventueel in plaats een film bespreken of beroep doen op blindenbibliotheek (Vlaamse klank- en braillebibliotheek). Individueel te bekijken, enkel indien er geen andere mogelijkheid is om regelmatig falen te voorkomen.

5 Evenwicht vinden in begeleiding door ouders: thuis is geen school, ouders zijn geen therapeuten. Leerling betrekken bij de extra begeleiding: doel, hoe, wat mag het aangeven wat het zelf aankan? Schrijffouten niet meetellen bij andere vakken of taalonderdelen. Dictee op computer laten maken bij schrijfmotorische problemen. S.I.P. (systematische inprentingsprocedure): kaartjes regelmatig (bv. dagelijks) opvragen, in 3 doosjes stoppen: wat goed gekend is, ongeveer gekend, niet gekend. Regelmatig herhaling van wat min of meer geautomatiseerd is. Kort op de bal spelen voor alles wat met automatiseren te maken heeft: Vlug ondersteuning inschakelen door ouders, zorgleerkracht Automatiseren links-rechts: een tijdje een Lintje rond de Linkerpols doen, een Rekkertje rond de Rechterpols

STIMULEREN EN BEGELEIDEN 1

STIMULEREN EN BEGELEIDEN 1 Naam: Geboortedatum: Diagnose dyslexie gesteld door: Diagnose dyslexie gesteld op: Begeleidingsplan voor leerling met dyslexie ACCEPTEREN 1 Kind te kennen geven dat je weet en begrijpt dat hij dyslexie

Nadere informatie

betrokkenen? klasleerkracht logopediste ZOCO ouders leerling door diagnose: diagnose dyslexie aanvullen en, indien nodig, aanvullen maatregelen.

betrokkenen? klasleerkracht logopediste ZOCO ouders leerling door diagnose: diagnose dyslexie aanvullen en, indien nodig, aanvullen maatregelen. Naam:. Geboortedatum: GEEN diagnose dyslexie STI-(CO) diagnose dyslexie STI-CO-R-DI Diagnose dyslexie: door wie (naam + functie)? wanneer (datum + klas)? Invoer STICORDI-maatregelen: wanneer? betrokkenen?

Nadere informatie

Draaiboek voor de begeleiding van leerlingen met DYSORTHOGRAFIE of SPELLINGSproblemen en dyslexie (schrijven)

Draaiboek voor de begeleiding van leerlingen met DYSORTHOGRAFIE of SPELLINGSproblemen en dyslexie (schrijven) Draaiboek voor de begeleiding van leerlingen met DYSORTHOGRAFIE of SPELLINGSproblemen en dyslexie (schrijven) Naam leerling: Klas:.. Wat is het? DYSORTHOGRAFIE Moeizame automatisatie aan de klank-tekenkoppeling.

Nadere informatie

LEZE L1 L2 L3 L4 L5 L6

LEZE L1 L2 L3 L4 L5 L6 Schoolloopbaanrooster Overzicht sticordi-maatregelen voor leerlingen met (een vermoeden van) dyslexie Vrije Basisschool Zandvoorde Handelingsplan: Ondersteunende maatregelen voor.. (naam leerling) 0 vermoeden

Nadere informatie

Begeleidingsplan voor een leerling met dyslexie 1 2 3 4 5 6 + : van toepassing - : nog niet aan bod

Begeleidingsplan voor een leerling met dyslexie 1 2 3 4 5 6 + : van toepassing - : nog niet aan bod Naam: Geboortedatum: Diagnose dyslexie gesteld op: Diagnose dyslexie gesteld door: Begeleidingsplan voor een leerling met dyslexie 1 2 3 4 5 6 + : van toepassing - : nog niet aan bod Accepteren 1 De leerling

Nadere informatie

Zandakkerlaan 17 9070 Heusden Tel.: 09 230 03 48 E-mail: zorgco@sportbasisschool.be. Sticordi-maatregelen

Zandakkerlaan 17 9070 Heusden Tel.: 09 230 03 48 E-mail: zorgco@sportbasisschool.be. Sticordi-maatregelen Zandakkerlaan 17 9070 Heusden Tel.: 09 230 03 48 Email: zorgco@sportbasisschool.be Sticordimaatregelen Doel van de invoering van sticordimaatregelen Het team een leidraad bezorgen met verschillende toepasbare

Nadere informatie

Dyslexie. "een hardnekkig probleem met het aanleren en het accuraat en/of vlot toepassen van het lezen en/of spellen op woordniveau"

Dyslexie. een hardnekkig probleem met het aanleren en het accuraat en/of vlot toepassen van het lezen en/of spellen op woordniveau Dyslexie Dyslexie betekent letterlijk niet kunnen lezen. Bij dyslexie kunnen zowel lees- als spellingsproblemen voorkomen, maar deze komen ook los van elkaar voor. "een hardnekkig probleem met het aanleren

Nadere informatie

Bijlage: lijst STICORDI-maatregelen

Bijlage: lijst STICORDI-maatregelen Bijlage: lijst STICORDI-maatregelen Basisonderwijs STIMULEREN Moedig aan tot succesbeleving bij wat de leerling goed kan. Doelgericht werken door uit te leggen waar de leerling mee bezig is, waarom er

Nadere informatie

Begeleidingsplan voor een leerling met ADHD 3 1 2 3 4 5 6 +: van toepassing -: nog niet aan bod

Begeleidingsplan voor een leerling met ADHD 3 1 2 3 4 5 6 +: van toepassing -: nog niet aan bod Naam: Geboortedatum: Diagnose ADHD gesteld op: Diagnose ADHD gesteld door: Begeleidingsplan voor een leerling met ADHD 3 1 2 3 4 5 6 +: van toepassing -: nog niet aan bod Accepteren 1 De leerling te kennen

Nadere informatie

ZORGVISIE VBS DE TWIJG

ZORGVISIE VBS DE TWIJG ZORGVISIE VBS DE TWIJG Wat is zorg? Zorg bieden in een klas betekent: zoveel mogelijk kinderen zo goed mogelijk helpen om op zoveel mogelijk vlakken uit te groeien naar de best mogelijke versie van zichzelf.

Nadere informatie

Het IGDI model. Het belang van goede instructie. Bij welke leerkrachten leren kinderen het beste? (Good 1989) Instructie en risicoleerlingen

Het IGDI model. Het belang van goede instructie. Bij welke leerkrachten leren kinderen het beste? (Good 1989) Instructie en risicoleerlingen Het IGDI model Leesverbetertraject Enschede 8/11/07 Het belang van goede Risicoleerlingen deden het bij goede leerkrachten net zo goed als gemiddelde leerlingen bij zwakke leerkrachten. Niets was effectvoller

Nadere informatie

Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en van F-N en kunnen gebruiken in mondelinge en schriftelijke zinnen.

Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en van F-N en kunnen gebruiken in mondelinge en schriftelijke zinnen. Vaktips Frans 1. D O E L S T E L L I N G E N De Franse taal leren verstaan, lezen, spreken en schrijven. Om dit te bereiken, moet je: Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en

Nadere informatie

Hoofdstuk 18 - Tips om voorleessoftware in te zetten in de klas

Hoofdstuk 18 - Tips om voorleessoftware in te zetten in de klas Hoofdstuk 18 - Tips om voorleessoftware in te zetten in de klas 18.1. Voorleessoftware compenserend inzetten voor leerlingen met een ernstige beperking 235 18.2. Voorleessoftware leerondersteunend inzetten

Nadere informatie

beleidsplan dyslectie met inbegrip van protocol april 2007 STEDELIJKE BASISSCHOOL 1 BRUGSESTEENWEG 75 8800 ROESELARE 051241523 INFO@SBS1.

beleidsplan dyslectie met inbegrip van protocol april 2007 STEDELIJKE BASISSCHOOL 1 BRUGSESTEENWEG 75 8800 ROESELARE 051241523 INFO@SBS1. beleidsplan dyslectie met inbegrip van protocol april 2007 STEDELIJKE BASISSCHOOL 1 BRUGSESTEENWEG 75 8800 ROESELARE 051241523 INFO@SBS1.BE inhoud 1. opzet van het protocol - p. 3 2. dyslexie in Stedelijke

Nadere informatie

Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012

Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012 Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012 Waarom vinden wij huistaken zinvol? Wanneer krijgen ouders toelichting bij het huistaakbeleid?

Nadere informatie

VCLB De Wissel Antwerpen Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding

VCLB De Wissel Antwerpen Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding VCLB De Wissel Antwerpen Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding www.vclbdewisselantwerpen.be Campus Centrum Hallershofstraat 7 2100 Deurne Tel. (03) 285 34 50 Fax (03) 285 34 51 Campus Noord Markt 3 2180

Nadere informatie

Huiswerkbeleid op OBS de Zeester. augustus 2014

Huiswerkbeleid op OBS de Zeester. augustus 2014 Huiswerkbeleid op OBS de Zeester augustus 2014 1 Inhoud: 1. Waarom geven wij huiswerk? 2. In welke groepen krijgen de kinderen huiswerk? 3. Waaruit bestaat het huiswerk in de diverse groepen? Op onze school

Nadere informatie

Huiswerkbeleidsplan. 1 BSGO! De Klaver huiswerkbeleidsplan

Huiswerkbeleidsplan. 1 BSGO! De Klaver huiswerkbeleidsplan Huiswerkbeleidsplan 1 BSGO! De Klaver huiswerkbeleidsplan 1. Visie 2. Doelstellingen 3. Wat verwachten we van de ouders? 4. Wat verwachten we niet van de ouders? 5. Wat doen we als een huiswerk niet gemaakt

Nadere informatie

Dyslexiebeleid van Openbare basisschool voor Daltononderwijs. De Meent

Dyslexiebeleid van Openbare basisschool voor Daltononderwijs. De Meent DE DE DE DE MEENT MEENT MEENT MEENT MAARN MAARN MAARN MAARN Dyslexiebeleid van Openbare basisschool voor Daltononderwijs De Meent Inhoud 1. Inleiding... 1 2. Wat is dyslexie... 1 3. Van signaleren tot

Nadere informatie

Inhoud: 1. Visie. 2. Regelgevend kader. 3. Wat verstaan we onder huiswerk? 4. Hoeveel tijd besteden we aan huiswerk? 5. Waarom huiswerk?

Inhoud: 1. Visie. 2. Regelgevend kader. 3. Wat verstaan we onder huiswerk? 4. Hoeveel tijd besteden we aan huiswerk? 5. Waarom huiswerk? Huiswerkbeleidsplan Inhoud: 1. Visie 2. Regelgevend kader 3. Wat verstaan we onder huiswerk? 4. Hoeveel tijd besteden we aan huiswerk? 5. Waarom huiswerk? 6. Wat verwachten we van de ouders? 7. Wat als

Nadere informatie

toetsen van Veilig Leren lezen en Estafette. groepen 1 2 LOVS Cito Taal voor Goed lees en spellingsonderwijs in de groepen 3 tot en met 8

toetsen van Veilig Leren lezen en Estafette. groepen 1 2 LOVS Cito Taal voor Goed lees en spellingsonderwijs in de groepen 3 tot en met 8 onderwijs en zorgarrrangement op De Wilgen uitgevoerd door meetinstrumenten Zorgniveau 1 = basisarrangenment Zorgniveau 1 Leerkracht Methodegebonden Gestructureerde stimulering van beginnende geletterdheid

Nadere informatie

45 SUGGESTIES. voor de BEGELEIDING. van kinderen met DYSLEXIE. Preventief Curatief Compenserend lezen, spelling, rekenen en zaakvakken.

45 SUGGESTIES. voor de BEGELEIDING. van kinderen met DYSLEXIE. Preventief Curatief Compenserend lezen, spelling, rekenen en zaakvakken. 45 SUGGESTIES voor de BEGELEIDING van kinderen met DYSLEXIE Preventief Curatief Compenserend lezen, spelling, rekenen en zaakvakken dyslexiebeleid op school 45 suggesties voor de begeleiding van kinderen

Nadere informatie

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe.

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe. HOUT EN BOUW Activerende werkvormen? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat we na 14 dagen gemiddeld slechts 10 % hebben onthouden van datgene wat we gelezen hebben en 20 % van wat we hebben gehoord.

Nadere informatie

Vragenlijst leergeschiedenis lees- en spellingvaardigheid bestemd voor school / groepsleerkracht en interne leerlingenbegeleider

Vragenlijst leergeschiedenis lees- en spellingvaardigheid bestemd voor school / groepsleerkracht en interne leerlingenbegeleider Vragenlijst leergeschiedenis lees- en spellingvaardigheid bestemd voor school / groepsleerkracht en interne leerlingenbegeleider Gegevens leerling Naam leerling :.. 0 jongen 0 meisje Geboortedatum Groep

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken en spelling

Opbrengstgericht werken en spelling WORKSHOP Opbrengstgericht werken en spelling Programma en doelen Is spelling moeilijk? Het waarom en wat Effectief spellingonderwijs Spellingbewustzijn Tips Afsluiting. Schema spellingsproces Gesproken

Nadere informatie

AD(H)D. -impulsief: direct doen zonder na te denken, ONGEREMD, zonder aan de gevolgen te denken of wat de anderen ervan vinden.

AD(H)D. -impulsief: direct doen zonder na te denken, ONGEREMD, zonder aan de gevolgen te denken of wat de anderen ervan vinden. AD(H)D ADHD = Attention: aandacht Deficit: tekort Hyperkinetic: overbeweeglijk Disorder: stoornis ADHD zit aan de binnenkant: je kan het niet aan je uiterlijk zien. Dit kan een nadeel zijn: anderen zien

Nadere informatie

1. LEZEN Inleiding: doel en structuur Gebaren lezen

1. LEZEN Inleiding: doel en structuur Gebaren lezen 1. LEZEN Inleiding: doel en structuur De doorloopklok wordt gezet, zodat de leerlingen weten tot wanneer er wordt gewerkt. De leerkracht vertelt welke lesonderdelen aan bod zullen komen en vertelt ook

Nadere informatie

Pilot Dyslexie Noordenveld (PDN) Scholingsbijeenkomst 2 januari 2018

Pilot Dyslexie Noordenveld (PDN) Scholingsbijeenkomst 2 januari 2018 Pilot Dyslexie Noordenveld (PDN) Scholingsbijeenkomst 2 januari 2018 Update & voorlopige resultaten Pilot Effectief lezen in de groep en oefenen op woordniveau (DMT) PAUZE Spelling en mogelijkheden Dizzy

Nadere informatie

Begeleidingsplan voor kinderen met bijzondere noden

Begeleidingsplan voor kinderen met bijzondere noden Begeleidingsplan voor kinderen met bijzondere noden Naam Geboortedatum Zorg Diagnose Diagnose gesteld op Diagnose door A A B B B Aandacht voor religieuze en levensbeschouwelijke groei Fundamentele bestaanscondities

Nadere informatie

Huiswerkbeleid onze visie

Huiswerkbeleid onze visie Huiswerkbeleid onze visie Uitgangspunt : Onze school heeft op basis van een ouder en leerkrachtenenquête een beleid rond huiswerk opgesteld. Huiswerk ligt in het verlengde van het leerproces wat in de

Nadere informatie

2014 Protocol dyslexie

2014 Protocol dyslexie Protocol dyslexie 2014 Protocol dyslexie Inleiding Dyslexie betekent letterlijk: niet kunnen lezen 1. De term komt uit het latijn, want dys = niet goed functioneren, lexis = taal of woorden. Bij dyslexie

Nadere informatie

Het ABC van de leerstoornissen

Het ABC van de leerstoornissen Het ABC van de leerstoornissen 23 oktober 2012 K.A. Redingenhof Leuven Nadia Gielen Onderzoekseenheid Gezins- en Orthopedagogiek PraxisP Inhoud Leerstoornissen, dyslexie, dyscalculie een beknopt overzicht

Nadere informatie

Dyspraxie - DCD. DCD = Developmental Coördination Disorder

Dyspraxie - DCD. DCD = Developmental Coördination Disorder Dyspraxie - DCD DCD = Developmental Coördination Disorder DCD = ONTWIKKELINGSSTOORNIS is niet verworven, maar aanwezig vanaf de geboorte verandert voortdurend tijdens de ontwikkeling, er duiken leeftijdsgebonden

Nadere informatie

Groepsplan voor technisch lezen gebaseerd op handelingsgericht werken.

Groepsplan voor technisch lezen gebaseerd op handelingsgericht werken. Groepsplan voor technisch lezen gebaseerd op handelingsgericht werken. Instructiegroep: Leerkracht: Periode: Schooljaar: beheersingsniveau (boven vastgestelde doel) (op vastgestelde doel) (onder vastgestelde

Nadere informatie

Handleiding Zeist - oktober 2013

Handleiding Zeist - oktober 2013 Handleiding Zeist - oktober 2013 Inhoud: Verantwoording/Inleiding... 3 1. De leesregel... 3 2. Voorbereidend aanvankelijk braille... 3 3. Aanvankelijk braille... 3 4. Voorbereidend revalidatiebraille...

Nadere informatie

Algemene maatregelen: basiszorg voor alle leerlingen van VISO, afspraken voor elk personeelslid

Algemene maatregelen: basiszorg voor alle leerlingen van VISO, afspraken voor elk personeelslid Algemene maatregelen: basiszorg voor alle leerlingen van VISO, afspraken voor elk personeelslid BEGIN- SITUATIE BEGINSITUATIE De school zorgt bij de inschrijving voor bevraging i.v.m. extra zorg. De school

Nadere informatie

Gedurende de gehele schoolperiode wordt door de docenten zoveel mogelijk aandacht gegeven aan de volgende punten:

Gedurende de gehele schoolperiode wordt door de docenten zoveel mogelijk aandacht gegeven aan de volgende punten: Pakket van maatregelen bij Dyslexie en Dyscalculie Dyslexie Algemeen: Gedurende de gehele schoolperiode wordt door de docenten zoveel mogelijk aandacht gegeven aan de volgende punten: Stimuleren Schriftelijk

Nadere informatie

HUISWERK IN VBSH. Huiswerk in VBSH 1

HUISWERK IN VBSH. Huiswerk in VBSH 1 HUISWERK IN VBSH Huiswerk in VBSH 1 INHOUD KIJK WAT IK AL KAN! blz. 3 WAT IS HUISWERK? blz. 3 WAAROM KRIJG IK HUISWERK? blz. 4 WE MAKEN AFSPRAKEN blz. 5 WE DOEN HET SAMEN blz. 7 Huiswerk in VBSH 2 HUISWERK

Nadere informatie

Module 4 Thema 3 Inclusief onderwijs

Module 4 Thema 3 Inclusief onderwijs Module 4 Thema 3 Inclusief onderwijs Inclusief onderwijs Peter zat tot zijn 13 jaar in het buitengewoon onderwijs. Hij is zeer faalangstig, voelt zich snel onder druk gezet, maar kon toch in een kleine

Nadere informatie

Brochure Begrijpend lezen VMBO 1

Brochure Begrijpend lezen VMBO 1 Brochure Begrijpend lezen VMBO 1 Brochure Begrijpend lezen VMBO 2 Inleiding Het belang van begrijpend lezen kan nauwelijks overschat worden. Het niveau van begrijpend lezen dat kinderen aan het einde van

Nadere informatie

Welke soorten huistaken geven we aan onze leerlingen?

Welke soorten huistaken geven we aan onze leerlingen? Huistakenbeleid Waarom huistaken zinvol zijn! Oefenen en afwerken Door huistaken te geven willen wij ervoor zorgen dat leerstof verder kan ingeoefend en geautomatiseerd worden. Vaardigheden en attitudes

Nadere informatie

DIFFERENTIATIE op Leesontwikkeling Vaardigheden van de leerkracht

DIFFERENTIATIE op Leesontwikkeling Vaardigheden van de leerkracht DIFFERENTIATIE op Leesontwikkeling Vaardigheden van de leerkracht Praktische handvatten voor het taallees- en rekenonderwijs zoals deze Kwaliteitskaart zijn te vinden op www.taalpilots.nl en www.rekenpilots.nl.

Nadere informatie

Overzicht evolutie lln G

Overzicht evolutie lln G Overzicht evolutie lln G Meer uitleg over de aanpak kan je op mijn weebly of in agenda terugvinden. Oktober 2015 In oktober nam ik G nog niet wekelijks een aantal keer uit de klas. Ik bood vooral ondersteuning

Nadere informatie

LES 1: VOORLEZEN met STRATEGIE WEEK 1.1 0, 1, 4 en 6

LES 1: VOORLEZEN met STRATEGIE WEEK 1.1 0, 1, 4 en 6 LES 1: VOORLEZEN met STRATEGIE WEEK 1.1 0, 1, 4 en 6 Lesdoel: De kinderen vergroten hun tekstbegrip door interactie over het verhaal en hun metacognitieve vaardigheden door het oefenen en toepassen van

Nadere informatie

Extra oefenen: woordrijtjes met ie

Extra oefenen: woordrijtjes met ie Extra oefenen: woordrijtjes met ie Dit leesblad kun je gebruiken op verschillende manieren: wanneer een leerling uitvalt op het lezen van woorden met ie het opnieuw aanbieden van ie bij verlengde instructie

Nadere informatie

Bijlage bij groepsplan begrijpend lezen

Bijlage bij groepsplan begrijpend lezen Bijlage bij groepsplan Aanpak in de klas via IGDI model Voorbereiding Start van de les: te behandelen leesstrategie op het bord, doel van de les benoemen Instructie en inoefening: 1. één strategie hardop

Nadere informatie

lezen Hulp aan risicolezers

lezen Hulp aan risicolezers veilig leren lezen Hulp aan risicolezers bij Auteur: Ed Koekebacker Na kern 11 heeft u de eindsignalering en waarschijnlijk ook het Citoafnamemoment E3 afgenomen. De resultaten daarvan maken u duidelijk

Nadere informatie

ONDERSTEUNING BIJ HET LEZEN

ONDERSTEUNING BIJ HET LEZEN ONDERSTEUNING BIJ HET LEZEN De meeste leerlingen hebben geen moeite met lezen op zich. Maar vanaf het moment dat ze langere teksten moeten lezen en globale vragen beantwoorden of als ze impliciete informatie

Nadere informatie

HUISWERKBELEID in MAATJES

HUISWERKBELEID in MAATJES HUISWERKBELEID in MAATJES Huiswerk ligt in het verlengde van het leerproces wat in de klas is gestart. Het vormt de brug tussen de school en de ouders. Via ons huiswerkbeleid willen we spanningen en conflicten

Nadere informatie

Uw kind heeft moeite met lezen Wat kunt u van De Noordkaap verwachten?

Uw kind heeft moeite met lezen Wat kunt u van De Noordkaap verwachten? Uw kind heeft moeite met lezen Wat kunt u van De Noordkaap verwachten? 1 Inhoud Voorwoord... 3 1 Leesproblemen... 4 2 Mogelijk dyslexie... 4 2.1. De dagelijkse lespraktijk.... 4 2.2: De stappen die genomen

Nadere informatie

kt! 2 Leren lezen en spellen, een aanpak periode in groep 3 en de hogere

kt! 2 Leren lezen en spellen, een aanpak periode in groep 3 en de hogere Leren lezen en spellen, een aanpak kt! 2 In het vorige artikel- Instructie werkt! (r), opgenomen in Praxis~ bulletin, nummer 7 - zijn een " aantal algemene tips beschreven én speciale tips voor de klankzuiuere

Nadere informatie

Begeleidingsplan voor een leerling met ASS 3 1 2 3 4 5 6 +: van toepassing -: nog niet aan bod

Begeleidingsplan voor een leerling met ASS 3 1 2 3 4 5 6 +: van toepassing -: nog niet aan bod Naam: Geboortedatum: Diagnose ASS gesteld op: Diagnose ASS gesteld door: Begeleidingsplan voor een leerling met ASS 3 1 2 3 4 5 6 +: van toepassing -: nog niet aan bod Accepteren 1 De leerling te kennen

Nadere informatie

Stichting Rijdendeschool. Collectieve ambitie Rijdende School

Stichting Rijdendeschool. Collectieve ambitie Rijdende School Aanvankelijk lezen Stichting Rijdendeschool Collectieve ambitie Rijdende School Het bieden van kwalitatief hoogwaardig basisonderwijs (persoonsvorming en sociale, creatieve, cognitieve, morele en motorische

Nadere informatie

Bijlage 2: STICORDI-maatregelen in bewegingsopvoeding 1

Bijlage 2: STICORDI-maatregelen in bewegingsopvoeding 1 Bijlage 2: STICORDI-maatregelen in bewegingsopvoeding 1 De maatregelen kunnen genomen worden op niveau van de leerstof, de methode of werkvormen, de begeleiding van de leerlingen en op niveau van de organisatie.

Nadere informatie

Protocol Dyslexie. In groep 1 tm 8 wordt het protocol Leesproblemen en Dyslexie (M.Gijsel, F. Scheltinga, M. van Druenen, L. Verhoeven) gehanteerd.

Protocol Dyslexie. In groep 1 tm 8 wordt het protocol Leesproblemen en Dyslexie (M.Gijsel, F. Scheltinga, M. van Druenen, L. Verhoeven) gehanteerd. Protocol Dyslexie In groep 1 tm 8 wordt het protocol Leesproblemen en Dyslexie (M.Gijsel, F. Scheltinga, M. van Druenen, L. Verhoeven) gehanteerd. Een leerling met de diagnose dyslexie heeft recht op de

Nadere informatie

Begeleidingswijzer Dyslexie

Begeleidingswijzer Dyslexie Begeleidingswijzer Dyslexie Dyslexie Ongeveer 5% van de studenten in het mbo heeft dyslexie. Dit is één op de twintig studenten. Iedereen die bij Rijn IJssel werkt, kan dus te maken krijgen met studenten

Nadere informatie

RALFI. Aanpak voor (zeer) zwakke lezers.

RALFI. Aanpak voor (zeer) zwakke lezers. RALFI Aanpak voor (zeer) zwakke lezers. Jan-Dirk Anderhalf jaar geleden was Jan-Dirk (11) voor geen goud een bibliotheek ingestapt. Hij zat met lezen muurvast op AVI-1 niveau. Althans: ogenschijnlijk.

Nadere informatie

Taalvaardigheid Preventie en remediëring. -betrokkenheid verhogende werkvormen creëren -een maximale -herformuleren de lln het probleem

Taalvaardigheid Preventie en remediëring. -betrokkenheid verhogende werkvormen creëren -een maximale -herformuleren de lln het probleem Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VOET LEREN LEREN EN GOK Voet@2010 leren leren en thema s gelijke onderwijskansen Socio-emotionele ontwikkeling (1ste graad)

Nadere informatie

Huiswerk in onze school

Huiswerk in onze school Huiswerk in onze school Huiswerk is voor ons team belangrijk. We zien huiswerk in de eerste plaats als een extra inoefening van de geziene leerstof. Door huiswerk te maken leren onze leerlingen ook zelfstandig

Nadere informatie

middel van preteaching en het gebruik van ICT. Die- s-lekti-kus vzw, Diestsesteenweg 722, 3010 Kessel-Lo E-mail: info@letop.be Website: www.letop.

middel van preteaching en het gebruik van ICT. Die- s-lekti-kus vzw, Diestsesteenweg 722, 3010 Kessel-Lo E-mail: info@letop.be Website: www.letop. Deze tekst is auteursrechterlijk beschermd Artikel: Auteurs: Leerlingen (met dyslexie) voorbereiden op het leren van Frans door middel van preteaching en het gebruik van ICT. Anny Cooreman, Lieven Coppens

Nadere informatie

. In een notendop. . Over de auteur

. In een notendop. . Over de auteur Boek : DYSLEXIE Een complex taalprobleem Auteur : Tom Braams Vierde herziene druk 2007, Boom ISBN: 9789053527191 Bespreker : Peter Bauwens, vrijwillige medewerker Die- s-lekti-kus Datum : december 2010.

Nadere informatie

LESBESCHRIJVING HOGESCHOOL ROTTERDAM PABO. Hoofdfase

LESBESCHRIJVING HOGESCHOOL ROTTERDAM PABO. Hoofdfase HOGESCHOOL ROTTERDAM PABO Hoofdfase LESBESCHRIJVING Jongere kind - Oudere kind Semester 1-2 - 3-4 - 5* Student: Linda Ouwendijk Studentnummer: 0813937 Paboklas: 2F Datum: 19-01-2010 Stageschool + BRIN:

Nadere informatie

Onze schooleigenvisie op huiswerk

Onze schooleigenvisie op huiswerk Huistaken en lessen uit het schoolreglement De leerlingen zijn steeds verplicht de opgegeven lessen te leren. De leerkracht is steeds gerechtigd deze leerstof mondeling of schriftelijk op te vragen. De

Nadere informatie

Hulp aan risicolezers

Hulp aan risicolezers Hulp aan risicolezers bij Auteurs: Ed koekebacker Na kern 11 heeft u de eindsignalering afgenomen. Dat waren de drie kaarten van de DMT en, hoewel facultatief, meestal ook de AVI-kaarten. De resultaten

Nadere informatie

Model om schoolse taalvaardigheden te observeren en te reflecteren

Model om schoolse taalvaardigheden te observeren en te reflecteren 1 Bijlage 1: Model om schoolse taalvaardigheden te observeren en te reflecteren Als een leraar op zoek is naar een mogelijk instrument om schoolse taalvaardigheid bij zijn leerlingen te observeren, dan

Nadere informatie

1. Inleiding Definitie dyslexie volgens de Stichting Dyslexie Nederland (SDN) herziene versie 2003:

1. Inleiding Definitie dyslexie volgens de Stichting Dyslexie Nederland (SDN) herziene versie 2003: Dyslexiebeleid op de SSGN (versie januari 2015) 1. Inleiding Definitie dyslexie volgens de Stichting Dyslexie Nederland (SDN) herziene versie 2003: "Dyslexie is een stoornis die gekenmerkt wordt door een

Nadere informatie

Ons huiswerkbeleid. Wij vinden huiswerk belangrijk, omdat het

Ons huiswerkbeleid. Wij vinden huiswerk belangrijk, omdat het Ons huiswerkbeleid De leerlingen zijn een groot deel van de dag actief op school; met huiswerk willen we de ouders op de hoogte houden van datgene waarmee de kinderen in de klas bezig zijn. Huiswerk vormt

Nadere informatie

Huiswerkbeleid Daltonschool Meander

Huiswerkbeleid Daltonschool Meander Huiswerkbeleid Daltonschool Meander Inhoud : 1. Waarom geven wij op school huiswerk? 2. In welke groepen krijgen de kinderen huiswerk en waar bestaat het uit? 3. Wat kunnen de ouders van de school verwachten?

Nadere informatie

Bij het huiswerk is het niet de kwantiteit die telt maar de kwaliteit. Huiswerk moet zinvol zijn.

Bij het huiswerk is het niet de kwantiteit die telt maar de kwaliteit. Huiswerk moet zinvol zijn. Huiswerk ligt in het verlengde van het leerproces dat in de klas is gestart. Het is geschikt om vaardigheden uit de klas toe te passen buiten de schoolse context. Zelfstandig werken en leren bijvoorbeeld.

Nadere informatie

Algemene maatregelen: basiszorg voor alle leerlingen

Algemene maatregelen: basiszorg voor alle leerlingen Algemene maatregelen: basiszorg voor alle leerlingen BEGINSITUATIE De school zorgt bij de inschrijving voor bevraging i.v.m. extra zorg. De school vraagt en ontvangt van de ouders relevante gegevens i.v.m.

Nadere informatie

Aanmelding Achterstand, scores, meetmomenten, doublure Geboden hulp, ondersteuningsniveaus, interventies lezen en spellen Comorbiditeit Verwachtingen

Aanmelding Achterstand, scores, meetmomenten, doublure Geboden hulp, ondersteuningsniveaus, interventies lezen en spellen Comorbiditeit Verwachtingen ONL Leerlingdossier Aanmelding Achterstand, scores, meetmomenten, doublure Geboden hulp, ondersteuningsniveaus, interventies lezen en spellen Comorbiditeit Verwachtingen naar ouders Aanmelden Wie? Ouders

Nadere informatie

basistekst opgesteld door de zorgteams van de scholengemeenschap

basistekst opgesteld door de zorgteams van de scholengemeenschap Huiswerk ligt in het verlengde van het leerproces wat in de klas is gestart. Het vormt de brug tussen de school en de ouders. Via het huiswerkbeleid willen we spanningen en conflicten vermijden en inspelen

Nadere informatie

HUISWERKBELEID VAN t NIEUWLAND: Sint-Michiel, Regina Pacis en Heilig hart.

HUISWERKBELEID VAN t NIEUWLAND: Sint-Michiel, Regina Pacis en Heilig hart. HUISWERKBELEID VAN t NIEUWLAND: Sint-Michiel, Regina Pacis en Heilig hart. Huiswerk is nog steeds een belangrijk onderdeel van het onderwijs en van het leren leren van kinderen. Huiswerk ligt dus in het

Nadere informatie

H u i s w e r k b e l e i d

H u i s w e r k b e l e i d H u i s w e r k b e l e i d Voor maken. sommige een Voor kinderen aantal anderen kinderen een is complexe het levert huiswerk huiswerk taak echter waarbij geen een zij problemen bron een beroep van op,

Nadere informatie

Bijlage 6 uit het schoolreglement

Bijlage 6 uit het schoolreglement Bijlage 6 uit het schoolreglement Visietekst huistaken Sint-Paulus, De Deynestraat / Rerum Novarumplein Gent Inleiding Met een visietekst willen we de fundamentele ideeën formuleren van het huistakenbeleid

Nadere informatie

Huiswerkbeleid. Cluster Itter. Basisschool de Schakel Basisschool Sint Lambertus

Huiswerkbeleid. Cluster Itter. Basisschool de Schakel Basisschool Sint Lambertus Huiswerkbeleid Cluster Itter Basisschool de Schakel Basisschool Sint Lambertus Huiswerk Op onze school wordt in diverse groepen huiswerk gegeven. Onder huiswerk verstaan we werk dat vanuit de school meegegeven

Nadere informatie

Format groepsplan. HOE bied ik dit aan? -instructie -leeromgeving AANPAK METHODIEK. Automatiseren Modelen. Automatiseren Modelen Begeleid inoefenen

Format groepsplan. HOE bied ik dit aan? -instructie -leeromgeving AANPAK METHODIEK. Automatiseren Modelen. Automatiseren Modelen Begeleid inoefenen Format groepsplan Groep namen WAT wil ik bereiken? WAT bied ik aan om dit doel te bereiken? HOE bied ik dit aan? -instructie -leeromgeving HOEveel tijd? Zelfstandig of met de leerkracht? HOE volg ik de

Nadere informatie

Huistaakbeleid. BS GO! Europaschool Genk en BS GO! Europaschool Genk campus Sledderlo Keinkesstraat 19 3600 GENK 089/35.53.35

Huistaakbeleid. BS GO! Europaschool Genk en BS GO! Europaschool Genk campus Sledderlo Keinkesstraat 19 3600 GENK 089/35.53.35 Huistaakbeleid BS GO! Europaschool Genk en BS GO! Europaschool Genk campus Sledderlo Keinkesstraat 19 3600 GENK 089/35.53.35 Inleidende tekst Om op een degelijke manier aan huistaakbeleid te doen moeten

Nadere informatie

Dyslexieprotocol van OBS Prinses Wilhelmina Herziene versie 22-09-2015. Dyslexieprotocol van OBS Prinses Wilhelmina September 2015 1

Dyslexieprotocol van OBS Prinses Wilhelmina Herziene versie 22-09-2015. Dyslexieprotocol van OBS Prinses Wilhelmina September 2015 1 Dyslexieprotocol van OBS Prinses Wilhelmina Herziene versie 22-09-2015 Dyslexieprotocol van OBS Prinses Wilhelmina September 2015 1 Inhoudsopgave: Wat is dyslexie?... 2 Een dyslexieonderzoek?... 6 Met

Nadere informatie

Dyslexiebeleid CBS De Springplank 2014-2015

Dyslexiebeleid CBS De Springplank 2014-2015 Dyslexiebeleid CBS De Springplank 2014-2015 Dyslexie onderzoek De resultaten van alle leerlingen worden door de intern begeleiders gevolgd. Wanneer een leerling drie keer achtereenvolgend een E scores

Nadere informatie

HUISWERKBELEID BS DE TWEESPRONG SCHOOLJAAR

HUISWERKBELEID BS DE TWEESPRONG SCHOOLJAAR HUISWERKBELEID BS DE TWEESPRONG SCHOOLJAAR INLEIDING Huiswerk ligt in het verlengde van het leerproces dat in de klas is gestart. Het vormt een brug tussen thuis en de school. Met het meegeven van huiswerk

Nadere informatie

Wat te doen met zwakke begrijpend lezers?

Wat te doen met zwakke begrijpend lezers? Wat te doen met zwakke begrijpend lezers? Cor Aarnoutse Wat doe je met kinderen die moeite hebben met begrijpend lezen? In dit artikel zullen we antwoord geven op deze vraag. Voor meer informatie verwijzen

Nadere informatie

Marzano (2003) Scholen maken het verschil

Marzano (2003) Scholen maken het verschil Programma Effectieve directe instructie Opfrismiddag 20 oktober 2010 Dortie Mijs Wat is het IGDI-model? Verdieping op twee aspecten: - Doelen formuleren - Werken met IGDI in een combinatiegroep Voorbereiden

Nadere informatie

Interventieperiode november februari groep 1 tot en met 5. Mariët Förrer

Interventieperiode november februari groep 1 tot en met 5. Mariët Förrer Interventieperiode november februari groep 1 tot en met 5 Mariët Förrer November - februari Doelen en accenten per groep Rol van intern begeleider / taalcoördinator IB en TC ook in deze periode Bewaken

Nadere informatie

HUISTAAKVOORBEREIDING:

HUISTAAKVOORBEREIDING: HUISTAAKVOORBEREIDING: Het blijkt dat vooral bij jonge kinderen de ouders dikwijls de opdracht opnieuw moeten uitleggen en toelichten. We zorgen bij het geven van huistaken voor ondubbelzinnige en concrete

Nadere informatie

Basisarrangement. Groep: AGL fase 1 Leerjaar 1 Vak: Nederlandse taal. 5x per week 45 minuten werken aan de basisdoelen

Basisarrangement. Groep: AGL fase 1 Leerjaar 1 Vak: Nederlandse taal. 5x per week 45 minuten werken aan de basisdoelen Basis Groep: AGL fase 1 Leerjaar 1 Vak: Nederlandse taal 5x per week 45 minuten werken aan de basisdoelen Deviant methode leer/werkboek VIA vooraf op weg naar 1F. De 8 thema s in het boek hebben terugkerende

Nadere informatie

Visie en actieplan huiswerkbeleid in de lagere school.

Visie en actieplan huiswerkbeleid in de lagere school. Visie en actieplan huiswerkbeleid in de lagere school. 1. Visie 1.1 Algemeen Huiswerk lijkt zo vanzelfsprekend dat het geen rechtvaardiging behoeft en niet in vraag wordt gesteld. Nochtans kunnen heel

Nadere informatie

LEERLINGEN HELPEN EFFECTIEF ANDERE LEERLINGEN

LEERLINGEN HELPEN EFFECTIEF ANDERE LEERLINGEN LEERLINGEN HELPEN EFFECTIEF ANDERE LEERLINGEN Peer tutoring: een effectieve methodiek om de leesresultaten en de leesmotivatie te verbeteren Dr. Kees Vernooij Lector emeritus Effectief taal- en leesonderwijs

Nadere informatie

Leerjaar 1 en 2 vmbo-g/t. Doelen Leerdoelen technisch lezen eind leerjaar 2

Leerjaar 1 en 2 vmbo-g/t. Doelen Leerdoelen technisch lezen eind leerjaar 2 Leerjaar 1 en 2 vmbo-g/t Doelen Leerdoelen technisch lezen eind leerjaar 2 Alle leerlingen beheersen AVI-plus Leerlingen lezen vlot woorden, zinnen en teksten vanaf niveau 1F Leerlingen richten zich op

Nadere informatie

hoofd, hals en zenuwstelsel info voor ouders Dyslexie UZ Gent, Dienst Neus-, Keel- en Oorheelkunde

hoofd, hals en zenuwstelsel info voor ouders Dyslexie UZ Gent, Dienst Neus-, Keel- en Oorheelkunde hoofd, hals en zenuwstelsel info voor ouders Dyslexie UZ Gent, Dienst Neus-, Keel- en Oorheelkunde Dyslexie Ongeveer vijf procent van de kinderen krijgt te maken met dyslexie. Dit komt overeen met 1 à

Nadere informatie

AANVRAAG STICORDIMAATREGELEN VOOR EEN LEERLING MET DYSLEXIE (lees- en spellingstoornis)

AANVRAAG STICORDIMAATREGELEN VOOR EEN LEERLING MET DYSLEXIE (lees- en spellingstoornis) AANVRAAG STICORDIMAATREGELEN VOOR EEN LEERLING MET DYSLEXIE (lees- en spellingstoornis) Naam : Klas : Datum : Schooljaar : Een goede begeleiding vraagt inspanningen van de leerling, ouders en de school.

Nadere informatie

TULE inhouden & activiteiten Nederlands - Technisch lezen. Kerndoel 4 - Technisch lezen. Toelichting en verantwoording

TULE inhouden & activiteiten Nederlands - Technisch lezen. Kerndoel 4 - Technisch lezen. Toelichting en verantwoording TULE - NEDERLANDS KERNDOEL 4 - TECHNISCH LEZEN 82 TULE inhouden & activiteiten Nederlands - Technisch lezen Kerndoel 4 - Technisch lezen Bij kerndoel 4 - De leestechniek. Toelichting en verantwoording

Nadere informatie

Henk De Reviere Schoolbegeleider Regio Oost-Vlaanderen

Henk De Reviere Schoolbegeleider Regio Oost-Vlaanderen Wat werkt in binnenklasdifferentiatie? Tips en technieken voor een goede les! Henk De Reviere Schoolbegeleider Regio Oost-Vlaanderen 0495 53 30 66 henk.dereviere@katholiekonderwijs.vlaanderen 1 Ideeën

Nadere informatie

mijnplein 30 okt 2013 Begrijpend lezen = Begrijpend leren

mijnplein 30 okt 2013 Begrijpend lezen = Begrijpend leren mijnplein 30 okt 2013 Begrijpend lezen = Begrijpend leren Doelen Aan het eind van deze masterclass: Ken je het belang en de plek van begrijpend lezen/luisteren binnen het onderwijs Ken je de belangrijkste

Nadere informatie

We spreken van dyslexie als:

We spreken van dyslexie als: Dyslexie is een stoornis die gekenmerkt wordt door een hardnekkig probleem met het aanleren en het accuraat en/of vlot toepassen van het lezen en/of spellen op woordniveau (Stichting Dyslexie Nederland,

Nadere informatie

Huiswerkbeleid 2 0 1 5-2 0 1 6

Huiswerkbeleid 2 0 1 5-2 0 1 6 Huiswerkbeleid 2 0 1 5-2 0 1 6 Inhoud Inhoud 1 1. Waarom geven wij huiswerk? 2 2. In welke groepen krijgen de kinderen huiswerk? 3 3. Wat kunnen de ouders van de school verwachten? 3 4. Wat verwacht de

Nadere informatie

A. Cooreman & M. Bringmans. 4 HR Automatiseren van tafels

A. Cooreman & M. Bringmans. 4 HR Automatiseren van tafels A. Cooreman & M. Bringmans Ink ijke xe mp la ar HR Automatiseren van tafels Leerjaar kk Groep remediëring 2 3 2 3 5 Naam: ISBN 9 7892 5082 i.s.m Versie oktober 203 5 7 8 Klas: Legende iconen Leer dit vanbuiten.

Nadere informatie

1 De leraar creëert een veilig pedagogisch klimaat

1 De leraar creëert een veilig pedagogisch klimaat KIJKWIJZER PEDAGOGISCH-DIDACTISCH HANDELEN IN DE KLAS School : Vakgebied : Leerkracht : Datum : Groep : Observant : 1 De leraar creëert een veilig pedagogisch klimaat (SBL competenties 1 en 2) 1.1* is

Nadere informatie

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Huiswerkplan

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Huiswerkplan qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Huiswerkplan Gemeentelijke basisschool Mollem hjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxc

Nadere informatie

Tafelplan 2015-2016. Werkwijze voor het aanleren en automatiseren van de keertafels (en de deeltafels). in groep 4, 5 en 6.

Tafelplan 2015-2016. Werkwijze voor het aanleren en automatiseren van de keertafels (en de deeltafels). in groep 4, 5 en 6. Tafelplan 2015-2016 Werkwijze voor het aanleren en automatiseren van de keertafels (en de deeltafels). in groep 4, 5 en 6. 1 Groep 4 Doelen eind groep 4: - De kinderen hebben de tafel van 1, 10, 2, 4,

Nadere informatie