Nieuwsmemo. Afscheid Yvonne de Vroomen. Nieuwe medewerkers SWV Utrecht PO. Indienen aanvragen arrangementen en TLV s. SWV Utrecht PO.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsmemo. Afscheid Yvonne de Vroomen. Nieuwe medewerkers SWV Utrecht PO. Indienen aanvragen arrangementen en TLV s. SWV Utrecht PO."

Transcriptie

1 Nieuwsmemo SWV Utrecht PO September 2015 In dit nieuwsmemo aandacht voor: Afscheid Yvonne de Vroomen Nieuwe medewerkers Samenwerkingsverband Aanvragen indienen arrangementen en TLV s Workshops werken met Onderwijs Transparant Marokko reis Afscheid Yvonne de Vroomen Op 14 oktober neemt Yvonne de Vroomen afscheid van het Samenwerkingsverband Utrecht PO als coördinator van Advies en Ondersteuning. Yvonne gaat daarna, hopen wij, genieten van haar pensioen. Binnen het SWV heeft Yvonne zich vooral gericht op het verder ontwikkelen van Advies en Ondersteuning. Daarvoor is Yvonne op vele plaatsen in het Utrechtse onderwijsveld (en daarbuiten) werkzaam geweest. Wij kunnen ons voorstellen dat u Yvonne persoonlijk de hand wilt drukken. Het SWV Utrecht PO biedt u daarvoor de gelegenheid op 14 oktober van 15:00 17:00 in Fort aan de Klop te Utrecht. Mocht u de uitnodiging hebben gemist dan bent u bij deze van harte uitgenodigd. Nieuwe medewerkers SWV Utrecht PO In verband met het afscheid van Yvonne heeft het SWV Utrecht twee nieuwe medewerkers aangetrokken. Maartje Arbouw is begonnen op 1 augustus zal zich vooral richten op Advies en Ondersteuning. Suzanne van Wakeren start op 1 oktober. Haar werkveld ligt vooral op de verbinding van het SWV en de gemeente (leerlingzaken, onderwijs, buurtteams, jeugdzorg). Helaas is Janneke Pronk nog niet in staat om haar werkzaamheden te hervatten; tot die tijd wordt haar werk vervangen door Monique van Selow en Conny Lingen. Ook Bart Hogenelst, lid van de TLC, heeft zijn werk tijdelijk moeten stopzetten. Hij wordt vervangen door Jop van Amelsvoort. Indienen aanvragen arrangementen en TLV s. Vooral rondom de zomerperiode is het SWV vaak gebeld en g d met de vraag of er al een besluit van de toelaatbaarheidscommissie bekend is. Om die reden is het goed de spelregels nog eens op een rijtje te zetten. Ten aanzien van de aanvragen arrangementen en TLV s geldt als uitgangspunt dat de TLC, vanuit een wettelijke verplichting, zes weken de tijd heeft de aanvraag te beoordelen gerekend vanaf het moment dat er een complete aanvraag is ingediend. Dus als u zeker wilt weten of voor een bepaalde datum een besluit bekend is dient u zes weken terug te rekenen om te weten wanneer een aanvraag compleet bij het SWV moet zijn.

2 De toelaatbaarheidscommissie probeert die tijd te bekorten. In de meeste gevallen lukt dat ook. Echter, zorgvuldigheid van de beoordeling gaat voor snelheid. Hoewel daar alle begrip voor is heeft het binnen die periode van zes weken (na compleet aanleveren) geen zin om te vragen of er al een besluit is genomen. Dat belast vooral de organisatie. Toelaatbaarheidsverklaringen kunnen het hele jaar door worden aangevraagd. Aanvragen van TLV s: dit kan het hele jaar door worden aangevraagd. Als u zeker wilt zijn van een uitslag voor aanvang van het schooljaar moet de complete aanvraag bij ons binnen zijn op vrijdag 3 juni Dan kan de commissie een besluit nemen voor de zomervakantie. Aanvragen voor arrangementen voor een heel schooljaar kunnen nog worden ingediend tot 16 oktober. Aanvragen van een arrangement voor een half schooljaar kunnen worden ingediend vanaf 4 januari 2016 tot en met 5 februari Aanvragen arrangementen voor het schooljaar (en verlengingen) moeten worden ingediend voor 3 juni Dan heeft u het besluit binnen voor de zomervakantie. Later kan natuurlijk ook maar dan loopt u het risico dat u het besluit te horen krijgt na de zomervakantie. In de tussenliggende periode worden alleen arrangementen behandeld die samenhangen met crisissituaties (situaties die logischerwijs niet waren te voorzien), kort tijdelijke observaties en/of verhuizingen. Workshops Lerende Netwerken Met de komst van Onderwijs Transparant (OT)verandert de route voor het aanvragen van ondersteuning (advies en ondersteuning, arrangementen en TLV s). Tijdens de aankomende Lerende Netwerken wordt door OT een workshop verzorgd. U leert daar hoe alles in zijn werk gaat. Belangrijk want vanaf 1 januari 2016 gaan alle aanvragen lopen via OT! Reis naar Marokko Vorig schooljaar is het SWV Utrecht Po benadert om in het kader van deskundigheidsbevordering medewerker te verlenen om een studiereis naar Marokko onder jullie aandacht te brengen. Vorig schooljaar bleek de voorbereidingstijd voor een aantal mensen te kort waardoor er te weinig aanmeldingen waren. Het initiatief is echter niet van de baan. We gaan een nieuwe poging wagen voor de meivakantie van Ook de aanmelding gaan we iets anders regelen. Je kunt je interesse kenbaar maken tot 1 november via info@swvutrechtpo.nl. Voor de kerstvakantie volgt dan een definitieve aanmelding zodat er gelegenheid is het ook goed te kunnen regelen.

3 Inleiding In het kader van deskundigheidsbevordering, internationalisering en uitwisseling organiseren wij inhoudelijke studiereizen voor het onderwijs. Het doel van het aanbod is niet alleen om kennis te maken met het land en het volk door middel van het bezoeken van scholen en instanties. De meerwaarde van deze reizen zit juist in het feit dat wij onze expertise en dat onze contactpersonen inzetten om de deelnemers maximaal inzicht te geven in de achtergrond van de te bezoeken cultuur en de omgangsvormen met als doel om onze leerlingen en hun ouders beter te leren begrijpen en daarmee een harmonieuzere klassensituatie te creëren ten behoeve van een goed leerproces. Dat doen wij door veel te discussiëren in kleine groepen over diverse herkenbare thema's in het onderwijs; na een algemene inleiding over de gekozen thema s, gaat men in kleine groepen (in workshopvorm) aan de slag om zich te verdiepen in het gekozen onderwerp. De groepen bestaan uiteraard uit onderwijsgevenden uit Nederland en Marokko. Om de communicatie tussen de groepsleden in goede banen te leiden, wordt er gezorgd voor professionele vertaling die op gewenst tempo de communicatie versoepelt. Tijdens de studiereis worden, in overleg, trainingen aangeboden op het gebied van interculturele communicatie en arbeidsvreugde. Aan de hand van concrete voorbeelden wordt ingezoomd op gedragingen (positief en negatief) van leerlingen en ouders die een goede samenwerking kunnen belemmeren. Deze gedragingen worden in hun (culturele) context geplaatst en verklaard en er wordt er een adequate reactie op geformuleerd met als doel alle ruis en alle hobbels weg te werken zodat de verstandhouding met leerling en ouders optimaal is. De werkwijze wordt gekenmerkt door het feit dat er maximale ruimte is voor de deelnemers om, waar nodig, met hun praktijkvoorbeelden aan de slag te gaan. De studiereis wordt afgesloten met enkele dagen ontspanning en nadere kennismaking waarin voldoende ruimte is voor het bezoeken van de bezienswaardigheden en het werken aan lichaam en geest! Aanvullend doel voor ons is het leveren van een bijdrage aan de ontwikkeling en professionalisering van het Marokkaanse Onderwijzend Personeel uit de regio s waar wij, organisatoren, vandaan komen. Conceptprogramma Studiereis Interculturele communicatie en ouderbetrokkenheid Marokko 28 april t/m 7 mei 2016 Samenwerkingsverband Utrecht PO. Dag 28 april 16 Avond Vertrek naar Nador en vervolgens met de bus naar Al Hoceima Nadere kennismaking en een korte inventarisatie van de verwachtingen van de studiereis. Met welke vragen en verwachtingen, maar ook wensen bent je naar Marokko gekomen? Dag 2, 29 april 16

4 ochtend Middag Avond Dag 3, 30 april Ochtend Middag avond bezoek aan PO-scholen in de kleine stad. De groep wordt verdeeld in kleine groepen (zo n 10 deelnemers). De groepjes worden verspreid over verschillende PO scholen. Rondleiding en gesprekken met leerkrachten en directie. Bijwonen van een lessen. Het bezoek duurt de hele ochtend. Bezoek aan PABO, lerarenopleiding. Gesprek met de docenten en directie over de aandacht voor de leerlingen met specifieke onderwijsbehoefte (gedragsproblematiek, ADHD, autisme ect) Na het diner wordt plenair reflecteren op de eerste activiteiten. Een onderwijsdeskundige zal trachten vragen van de deelnemers te beantwoorden. Bezoek aan een PO- school waar autistische kinderen zorg/onderwijs krijgen. Bezoek aan opvangcentrum voor kinderen met lichamelijke beperkingen. Na het diner vindt er een tussentijdse evaluatie van de reis plaats.

5 Dag 4, 1 mei 16 ochtend middag Na de lunch: workshops: Er wordt gedescussieerd over verschillende thema s: Hoe om te gaan met gedragsproblemen Hoe is de zorg georganiseerd Communicatie met de ouders Autisme Lichamelijke beperkingen Lunchen bij een familie thuis. Proeven van diverse tradionele gerechten. Vertrek naar Fes. Reistijd is ongeveer 6 uur. Dag 5, 2 mei 16 ochtend middag Avond: Dag 6, 3 mei 16 Hele dag Dag 7, 4 mei 16 Hele dag Bezoek aan een PO- school in de grote stad Fes. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten? bezoek aan een instelling voor autistische kinderen/ kinderen met lichamelijke beperkingen. lezing over het onderwijsbeleid in Marokko: hoe komt onderwijsbeleid tot stand? De koningstad Fes verkennen. Vertrek naar Marrakech. De tijd nemen voor onderweg Dag 8, 5 mei 16 Dag 9, 6 mei 16 Wandelen naar de watervallen in de Atlas gebergte, een prachtige bergtocht dat behoorlijk veel inspanning vereist; ook goed voor de onderlinge cohesie in de groep Stad Marrakech verkennen Avond: eindevaluatie Dag 10, 7 mei 16 terugreis vanuit Marrakech of Casablanca naar huis.

6 Studiereis Interculturele communicatie en ouderbetrokkenheid Marokko 28 april t/m 07 mei De doelen van de studiereis zijn als volgt samen te vatten: Internationalisering en uitwisseling Nadere kennismaking, teambuilding en intensivering samenwerking PO- scholen uit Utrecht. Deskundigheidsbevordering m.n. op het gebied van interculturele communicatie met leerlingen en ouders (d.m.v. workshops) en ouderbetrokkenheid; inzicht krijgen in en beheersen van de communicatiestijlen en -gebruiken Kennis opdoen en verdieping in de Marokkaanse/ Islamitische cultuur Hoe kunnen we nog beter leren communiceren met onze leerlingen en ouders met een Marokkaanse en/of Islamitische achtergrond en daarmee de sfeer in de klas verbeteren én de ouderbetrokkenheid vergroten? Inzicht krijgen in de huidige ontwikkeling van het onderwijssysteem in Marokko Wat kunnen we leren van hoe het Marokkaanse onderwijssysteem is ingericht? Hoe kunnen we de opgedane kennis inzetten om het onderwijs in de eigen klas/ school te verbeteren? In het kader van passend onderwijs de kwaliteit van de zorg voor zorgleerlingen uit bovengenoemde cultuur trachten te verbeteren Periode: donderdag t/m zaterdag Kosten: 1.490,- p.p (inclusief vliegreis, eigen comfortabele bus met chauffeur, goede hotels op basis van een 2- persoonskamer, ontbijt en diner, workshops ed... Exclusief lunch en fooien en eventueel andere activiteiten, musea, hamam ect) Financiering, bijvoorbeeld: 1. ESF/ Europees Platform met een maximaal bedrag van 750 pp, max. 4 deelnemers per BRIN- nummer van een school (Internationalisering/ Uitwisseling) Scholingsbudget school of bestuur (deskundigheidsbevordering) 3. Eigen bijdragedeelnemer (ontspanning).

7 *Uitvoering: De organisatie, begeleiding en uitvoering zijn in handen van twee ervaren mensen uit het onderwijsveld: 1. Dhr. Malek Marzguioui, directeur Praktijkonderwijs in Amsterdam en 22 jaar werkzaam in het onderwijs in Amsterdam (Cluster4 en PrO). 2. Dhr. Aziz Adahchour, directeur school voor PO in Utrecht met jarenlange ervaring in het organiseren van studiereizen voor het onderwijs.

SWV Utrecht PO Nieuws Februari 2018

SWV Utrecht PO Nieuws Februari 2018 Agenda SWV Utrecht PO Nieuws Februari 2018 Welkom Op vrijwel iedere basisschool heerst op dit moment de cito-stress. Hoe krijgen we het allemaal ingepland? Hoe presteren de leerlingen? Hoe reageren de

Nadere informatie

diabetes, psychiatrie en palliatieve zorg/oncologie. Voor de deelnemers zullen accreditatiepunten aangevraagd worden.

diabetes, psychiatrie en palliatieve zorg/oncologie. Voor de deelnemers zullen accreditatiepunten aangevraagd worden. Shouf Shouf Marokko organiseert jaarlijks in samenwerking met verschillende achterstandsfondsen waaronder AOF Amsterdam en FAW Rotterdam nascholingsreizen voor huisartsen en POHs onder andere naar Marokko.

Nadere informatie

Een verzoek om deze formulieren bij het maken van een nieuwe arrangementsaanvraag of aanvraag toelaatbaarheid te gebruiken.

Een verzoek om deze formulieren bij het maken van een nieuwe arrangementsaanvraag of aanvraag toelaatbaarheid te gebruiken. Nieuwsmemo SWV Utrecht PO Januari 2015 In deze nieuwsmemo aandacht voor: - Aanvragen extra ondersteuning en toelaatbaarheidsverklaring met OPP - Onvolledige dossiers insturen - Gebruik van de juiste formulieren

Nadere informatie

Inspiratiereis Zweden

Inspiratiereis Zweden Inspiratiereis Zweden Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn uniek en leren en ontwikkelen

Nadere informatie

APS-studiereizen naar Turkije en Marokko in 2011

APS-studiereizen naar Turkije en Marokko in 2011 APS-studiereizen naar Turkije en Marokko in 2011 Vormgeving: Foto s: Druk: APS, Marije Koopmans Shutterstock Drukkerij Zetprint, Naarden Inhoud Welke reis past bij u? 5 Waarom deze studiereizen? 7 Studiereis

Nadere informatie

Bijlage 16 Procedures voor het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring voor voortgezet speciaal onderwijs

Bijlage 16 Procedures voor het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring voor voortgezet speciaal onderwijs Bijlage 16 Procedures voor het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring voor voortgezet speciaal onderwijs De vier samenwerkingsverbanden in de regio (SWVZHW, SWV VO Delflanden, ICOZ en SWV VO Westland)

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Augustus/september 2015 NUMMER 4

NIEUWSBRIEF Augustus/september 2015 NUMMER 4 NIEUWSBRIEF Augustus/september 2015 NUMMER 4 SWV PO 2203 AFDELING HOOGEVEEN Van Goghlaan 3 7901 GK Hoogeveen T 0528 233 688 E:c.tulleken.hgv@po2203.nl VAN DE REDACTIE De eerste dag na de zomervakantie

Nadere informatie

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen?

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen? Handreiking Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar voor scholen in het samenwerkingsverband (SWV) Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek A. Basisonderwijs pag. 2-4 B. Speciaal basisonderwijs

Nadere informatie

Nieuwsbrief Montessorischool De Pas

Nieuwsbrief Montessorischool De Pas Nieuwsbrief Montessorischool De Pas Jaargang 2015-2016 nummer 1 Woensdag 26 augustus 2015 Agenda Vrijdag 28 augustus Woensdag 2 september Vrijdag 4 september Woensdag 16 september Vrijdag 18 september

Nadere informatie

Inspiratiereizen Dementie. Frankfurt: Eigen kijk op dementie

Inspiratiereizen Dementie. Frankfurt: Eigen kijk op dementie Inspiratiereizen Dementie Frankfurt: Eigen kijk op dementie Introductie De zorg voor mensen met dementie staat in Nederland volop in de belangstelling. En dat is volkomen terecht. Door de dubbele vergrijzing

Nadere informatie

Uitnodiging voor een gezellig en informatief wijnweekend aan de Moezel.

Uitnodiging voor een gezellig en informatief wijnweekend aan de Moezel. Uitnodiging voor een gezellig en informatief wijnweekend aan de Moezel. De familie Loescher en DKP Wine & Dine organiseren van 5-7 mei 2017 een leuk en informatief wijnweekend in Senheim aan de Moezel.

Nadere informatie

Informatieblad van openbare basisschool De Wissel - vrijdag 6 februari 2014

Informatieblad van openbare basisschool De Wissel - vrijdag 6 februari 2014 Informatieblad van openbare basisschool De Wissel - vrijdag 6 februari 2014 De Hoop 3 1911 KX Uitgeest 0251-880707 info@dewisseluitgeest.nl www.dewisseluitgeest.nl Agenda 10 februari Wisselmiddag techniek

Nadere informatie

Tenerife: heerlijk voor een yoga vakantie. Datum

Tenerife: heerlijk voor een yoga vakantie. Datum Heerlijk, helemaal ontspannen! En eindelijk kennismaken met yoga en mindfulness Ik wil graag ECHT mijn batterij opladen, zonder man of kinderen! Zalig om even te unpluggen en met helemaal niemand rekening

Nadere informatie

TOPClass gedragsspecialist 10 06-2014

TOPClass gedragsspecialist 10 06-2014 TOPClass gedragsspecialist 10 06-2014 Opzet workshop Wie zijn wij, jullie? Informatie over TOPClass gedragsspecialist Voorbeeld programma, samenwerking Stelling Vragen Opvallende leerlingen Waarom TOPClass

Nadere informatie

Normandië 7 tot en met 11 april 2015

Normandië 7 tot en met 11 april 2015 Normandië 7 tot en met 11 april 2015 Programma voor vanavond 1) Informatie over de excursie De begeleiders Vertrek- en aankomsttijden De dagprogramma s Programma voor vanavond 2) De relatie tot de schoolvakken

Nadere informatie

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling.

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Leerzaam, leuk, nieuwe contacten opgedaan, nieuwe ideeën. Het open Space concept is geweldig. Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Ontspannen maar

Nadere informatie

nieuwkomers in het VO 19 scholen VO 7 scholen VSO

nieuwkomers in het VO 19 scholen VO 7 scholen VSO nieuwkomers in het VO 19 scholen VO 7 scholen VSO wat kunnen ontvangende scholen doen een zachte landing ambulant begeleider Monique Spee ISK werkgroep samenwerkingsverband hoe maken we het onderwijs passend

Nadere informatie

Inhoudsopgave Algemeen: resultaten tevredenheidsonderzoek SO Pasen SO: WK aangepast baanwielrennen VSO: Pasen VSO: Wooninitiatief Villande

Inhoudsopgave Algemeen: resultaten tevredenheidsonderzoek SO Pasen SO: WK aangepast baanwielrennen VSO: Pasen VSO: Wooninitiatief Villande Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave Algemeen: resultaten tevredenheidsonderzoek SO Pasen SO: WK aangepast baanwielrennen VSO: Pasen VSO: Wooninitiatief Villande Bijlage Info avond mantelzorgconsulenten Stichting

Nadere informatie

Schildervakanties. Inspirerende workshops en vrij schilderen

Schildervakanties. Inspirerende workshops en vrij schilderen Schildervakanties Kunstschilder José van den Helder-van Oudenallen geeft met veel enthousiasme schilderworkshops voor beginnende en gevorderde schilders. Op een vrije en toegankelijke manier brengt zij

Nadere informatie

Wervelwindt. Kentalis Terwindt. Informatieblad van Kentalis Terwindt voor ouders/verzorgers, schooljaar , week 29.

Wervelwindt. Kentalis Terwindt. Informatieblad van Kentalis Terwindt voor ouders/verzorgers, schooljaar , week 29. Wervelwindt Kentalis Terwindt Informatieblad van Kentalis Terwindt voor ouders/verzorgers, schooljaar 2014-2015, week 29 Wervelwindt Vanuit het managementteam De laatste schoolweken zijn heel snel voorbij

Nadere informatie

Stedelijk IB netwerk. Ontwikkelingen SWV & professionalisering

Stedelijk IB netwerk. Ontwikkelingen SWV & professionalisering Stedelijk IB netwerk Ontwikkelingen SWV & professionalisering Agenda Voorstellen Ron Benjamins directeur a.i. Nieuwe ondersteuningsstructuur: werken in Teams Passend Onderwijs Kernpartneraanpak & thuiszittersproblematiek

Nadere informatie

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel Expertopleiding Cultuur in de Spiegel 2019-2020 Muzische lessen, schoolvoorstellingen, mediaprojecten, erfgoeduitstappen, rondleidingen in musea, culturele reizen, kunstenaars in de klas, artistieke workshops,

Nadere informatie

Regeling rugzakleerlingen in het Passend Onderwijs

Regeling rugzakleerlingen in het Passend Onderwijs Onderwijsondersteuningsroute: Instroom van leerlingen met rugzak (concept versie 5 september 2013; ontwikkeld door de Werkgroep Passend Onderwijs Toewijzing Onderwijsondersteuning van Koers VO). - De onderwijsondersteuningsroute

Nadere informatie

Whiskyreis Schotland

Whiskyreis Schotland Slijterij Bij Bert Whiskyreis Schotland 01 03 oktober 2017 The Travel Club Teun van Wel 1 Pagina Bij Bert gaat op whiskyreis, en u mag mee! Dit najaar gaat het gebeuren, op whiskyreis met slijterij Bij

Nadere informatie

Brochure Expertise en Consultatieteam (ECT)

Brochure Expertise en Consultatieteam (ECT) Brochure Expertise en Consultatieteam (ECT) Samenwerkingsverband 20.02 Groningen Ommelanden Algemene informatie In de brochure verwijzen we naar informatie op de website www.passendonderwijsgroningen.nl

Nadere informatie

Programmaboekje Talenreis Spanje 2015 12 t/m 16 oktober

Programmaboekje Talenreis Spanje 2015 12 t/m 16 oktober Programmaboekje Talenreis Spanje 2015 12 t/m 16 oktober Dit boekje is van: Beste leerlingen, Voor jullie ligt het programmaboekje van de Talenreis (Spanje). Dit boekje met het gehele programma van activiteiten

Nadere informatie

BELEIDSINFORMATIE over beschikkingen en arrangementen in verband met de invoering van Passend Onderwijs per 1 augustus 2014

BELEIDSINFORMATIE over beschikkingen en arrangementen in verband met de invoering van Passend Onderwijs per 1 augustus 2014 BELEIDSINFORMATIE over beschikkingen en arrangementen in verband met de invoering van Passend Onderwijs per 1 augustus 2014 Inleiding Met de invoering van nieuwe wettelijke bepalingen mbt passend onderwijs

Nadere informatie

Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar

Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar Handreiking september 2016 Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar A. Basisonderwijs pag. 2-4 B. Speciaal basisonderwijs pag. 5-7 C. Speciaal onderwijs pag. 8-11 D. Aanmelding rechtstreeks

Nadere informatie

Op weg naar het Kerstfeest.

Op weg naar het Kerstfeest. Schooljaar 2015-2016 Nieuwsbrief 0 8 1 0-12 - 2015.. activiteiten commissie, alle hulpouder(s), leerlingen en leerkrachten voor alle hulp tijdens de Sinterklaas ochtend en middag! Zonder jullie hadden

Nadere informatie

Nieuwsbrief Samenwerkingsverband PO-VO Weert e.o. 2014-2015, nr. 2

Nieuwsbrief Samenwerkingsverband PO-VO Weert e.o. 2014-2015, nr. 2 Inhoud Voorwoord Afscheid Renate Kohl Kengetallen Loket Passend Onderwijs Platform Passend onderwijs Het havo-initiatief Redactie Thijs Stroeks, directeur SWV PO-VO Weert Annemarie Moolenaar, managementassistent

Nadere informatie

- Nieuwjaar receptie 2019.

- Nieuwjaar receptie 2019. Nieuwsbrief september 2018 www.nedvertorrevieja.com Secretariaat Wim van der Krogt Telefoon 966 845 462 E-mail nedvertor@gmail.com Collofoon-inhoudsopgave. Pagina 1: Pagina 2: Pagina 2: Pagina 3: Pagina

Nadere informatie

Vragen gesteld op de ouderavond op 11 februari 2014 gehouden in De Boemerang te Naaldwijk

Vragen gesteld op de ouderavond op 11 februari 2014 gehouden in De Boemerang te Naaldwijk Vragen gesteld op de ouderavond op 11 februari 2014 gehouden in De Boemerang te Naaldwijk 1: En wat kunnen jullie betekenen voor hoogbegaafde kinderen. Het is aan de school om aanbod te hebben voor hoogbegaafde

Nadere informatie

Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar

Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar Handreiking Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar A. Basisonderwijs pag. 2-4 B. Speciaal basisonderwijs pag. 5-6 C. Speciaal onderwijs pag. 8-9 D. Aanmelding rechtstreeks bij PPO pag. 10

Nadere informatie

Inspiratiereizen Dementie. Helsinki: Eigen kijk op dementie

Inspiratiereizen Dementie. Helsinki: Eigen kijk op dementie Inspiratiereizen Dementie Helsinki: Eigen kijk op dementie Introductie De zorg voor mensen met dementie staat in Nederland volop in de belangstelling. En dat is volkomen terecht. Door de dubbele vergrijzing

Nadere informatie

JANUARI 2014. leerlingen nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Vrijwilligers zullen vanuit school begeleid worden op vakinhoudelijk en didactisch gebied.

JANUARI 2014. leerlingen nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Vrijwilligers zullen vanuit school begeleid worden op vakinhoudelijk en didactisch gebied. UITGAVE NR 2 ATELIER SPECIAAL JANUARI 2014 Eerste Atelier Speciaal een groot succes In november vond de eerste Atelier Speciaal plaats op Olivijn. Mede dankzij een groep van 16 enthousiaste vrijwilligers

Nadere informatie

AFRIC EN. Venster op die Kaap. Onderwijssafari in Zuid-Afrika

AFRIC EN. Venster op die Kaap. Onderwijssafari in Zuid-Afrika AFRIC EN Venster op die Kaap Onderwijssafari in Zuid-Afrika Lever je graag een bijdrage aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie wereldburgers? Wil je samen met Zuid-Afrikaanse collega s onderzoeken

Nadere informatie

Belangrijke data komende periode:

Belangrijke data komende periode: Vrijdag 4 juli 2014 Belangrijke data komende periode: Datum Vrijdag 4 juli 2014 Zaterdag 5 juli t/m zondag 17 augustus 2014 Vrijdag 15 augustus 2014 Maandag 18 augustus 2014 Dinsdag 19 augustus 2014 Woensdag

Nadere informatie

Protocol overgang PO-VO

Protocol overgang PO-VO Protocol overgang PO-VO Aan de hand van de vijf fasen komen we tot een verantwoord school beleid t.o.v. de overgang PO- VO ( Bron: School aan Zet). 1- Oriëntatie op uitstroombestemming VO, 2- Schooladvies,

Nadere informatie

Praag. 1-1 - 2 0 1 2

Praag. 1-1 - 2 0 1 2 Praag. 1-1 - 2 0 1 2 Draaiboek Zondag 6 mei. 21.30 uur Koffers in de bus laden. paspoort/id-kaart check en instappen. 22.00 uur Vertrek vanaf Nederland naar Praag. Maandag 7 mei. 9.00 uur Verwachte aankomst

Nadere informatie

Sportdag Hartenaas. De schoolgids vindt u op onze website. www.hartenaas.nl

Sportdag Hartenaas. De schoolgids vindt u op onze website. www.hartenaas.nl 1 6 j u n i 2 0 1 4 Sportdag Hartenaas 1 Sportdag Hartenaas Op vrijdag 20 juni 2014 vindt de jaarlijkse sportdag van Hartenaas plaats (mocht het deze dag erg slecht weer zijn, dan wordt de sportdag verplaatst

Nadere informatie

Inspiratiereizen Dementie. Helsinki: Eigen kijk op dementie

Inspiratiereizen Dementie. Helsinki: Eigen kijk op dementie Inspiratiereizen Dementie Helsinki: Eigen kijk op dementie Introductie De zorg voor mensen met dementie staat in Nederland volop in de belangstelling. En dat is volkomen terecht. Door de dubbele vergrijzing

Nadere informatie

Sneeuw & IJsrijden Oostenrijk 2018

Sneeuw & IJsrijden Oostenrijk 2018 Sneeuw en IJsrijden Een unieke rijvaardigheidstraining in Oostenrijk. Volledig verzorgde reis inclusief voor groepen van 16 personen. Sneeuw & IJsrijden Oostenrijk 2018 Over Adventure King Buiten is onze

Nadere informatie

EINDADVISERING LEERLINGEN GROEP 8 SCHOOLJAAR

EINDADVISERING LEERLINGEN GROEP 8 SCHOOLJAAR EINDADVISERING LEERLINGEN GROEP 8 SCHOOLJAAR 2016 2017 In het schooljaar 2014 2015 werd de wet centrale eindtoets Primair Onderwijs ingevoerd. Volgens deze wet is het basisschooladvies leidend bij de toelating

Nadere informatie

OPR Samenwerkingsverband Passend onderwijs PO Eindhoven

OPR Samenwerkingsverband Passend onderwijs PO Eindhoven OPR Samenwerkingsverband Passend onderwijs PO Eindhoven Verslag OPR vergadering d.d. 8 november 2016 19:30 uur. Locatie: Odysseuslaan 2, Eindhoven Aanwezig: dhr. J. Raijmakers dhr. R. van den Hove mevr.

Nadere informatie

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen?

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen? december 2016 Handreiking Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar voor scholen in het samenwerkingsverband (SWV) Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek A. Basisonderwijs pag. 2-4 B. Speciaal

Nadere informatie

Werkroutes SWV Passend Onderwijs Apeldoorn PO

Werkroutes SWV Passend Onderwijs Apeldoorn PO Werkroutes SWV Passend Onderwijs Apeldoorn PO Welke aanvragen zijn er mogelijk? SWV Passend Onderwijs Apeldoorn PO Multi disciplinair team Korte Interventie (KI) Aanvraag door GWS Het interne ondersteuning

Nadere informatie

Uitwisseling Leerdam Blois

Uitwisseling Leerdam Blois Uitwisseling Leerdam Blois 2017 Waarom een uitwisseling? Het Europees Platform stelt een uitwisseling in de eerste drie jaren van TTO als verplicht Europese bewustwording Culturele bewustwording Bevordering

Nadere informatie

TUSSENVOORZIENING VOOR LEERLINGEN VAN 4 T/M 6 JAAR

TUSSENVOORZIENING VOOR LEERLINGEN VAN 4 T/M 6 JAAR TUSSENVOORZIENING VOOR LEERLINGEN VAN 4 T/M 6 JAAR Uitbreiding tussenvoorziening op De Kameleon 14 DECEMBER 2016 Versie 1 Inhoudsopgave Huidige situatie... 2 Doelgroep... 2 Tussenvoorziening voor jonge

Nadere informatie

KALENDER SCHOOLJAAR

KALENDER SCHOOLJAAR KALENDER SCHOOLJAAR 2017-2018 Versie augustus 2017 1 augustus 2017 1 dinsdag 2 woensdag 3 donderdag 4 vrijdag 5 zaterdag 6 zondag 7 maandag 8 dinsdag 9 woensdag 10 donderdag 11 vrijdag 12 zaterdag 13 zondag

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Schooljaar 2015-2016, nr. 3 december 2015. Geachte ouder(s) en/of verzorger(s), Voor u ligt de Nieuwsbrief van december 2015

NIEUWSBRIEF. Schooljaar 2015-2016, nr. 3 december 2015. Geachte ouder(s) en/of verzorger(s), Voor u ligt de Nieuwsbrief van december 2015 NIEUWSBRIEF Schooljaar 2015-2016, nr. 3 december 2015 Geachte ouder(s) en/of verzorger(s), Voor u ligt de Nieuwsbrief van december 2015 In deze nieuwsbrief: Van de directeur Van de teamleider onderbouw

Nadere informatie

Activiteitmail maart 2016 Jaargang 13 nr. 2

Activiteitmail maart 2016 Jaargang 13 nr. 2 Activiteitmail maart 2016 Jaargang 13 nr. 2 Voor u ligt de Activiteitmail. De Activiteitmail is een actuele nieuwsbrief van De Activiteit, het landelijk centrum voor Ontwikkelingsgericht Onderwijs. Middels

Nadere informatie

Informatie over LWOO en Praktijkonderwijs

Informatie over LWOO en Praktijkonderwijs Informatie over LWOO en Praktijkonderwijs Aanmelding voor schooljaar 2016-2017 Instelling Voortgezet Onderwijs Deurne met vier deelscholen: De Sprong, Hub van Doornecollege, Alfrinkcollege, Peellandcollege

Nadere informatie

Dijknieuws. Nieuws vanuit de directie. Rapporten en oudergesprekken. Koffie- en bedankochtend en opening schoolplein. Dijknieuws 6, jaargang

Dijknieuws. Nieuws vanuit de directie. Rapporten en oudergesprekken. Koffie- en bedankochtend en opening schoolplein. Dijknieuws 6, jaargang Dijknieuws Dijknieuws 6, jaargang 2017-2018 26 juni Nieuws vanuit de directie Beste ouder(s), verzorger(s), Zoals u hebt vernomen van onze bestuurder Lia van Meegen, neemt onze directeur Erik Peperkamp

Nadere informatie

Women Entrepreneurship and Professionals. Capacity building and Leadership development. Tegen alle verwachtingen in?

Women Entrepreneurship and Professionals. Capacity building and Leadership development. Tegen alle verwachtingen in? Women Entrepreneurship and Professionals GreenDreamCompany organiseert de inspirerende expeditie Women Entrepreneurship and Professionals speciaal voor vrouwelijke professionals en ondernemende Nederlandse

Nadere informatie

Wil je in contact komen met een buurtsportcoach, mail dan naar

Wil je in contact komen met een buurtsportcoach, mail dan naar 2017 5 26 Laatste nieuws van Beuningen Samen in beweging Inleiding Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van Beuningen Samen in beweging. We zullen 4 x per kalenderjaar deze nieuwsbrief verspreiden om u zo

Nadere informatie

Nieuwsbrief Passend Onderwijs. September 2014

Nieuwsbrief Passend Onderwijs. September 2014 Nieuwsbrief Passend Onderwijs September 2014 Beste lezers, dit is de eerste nieuwsbrief na de inwerkingtreding van Passend Onderwijs op 1 augustus jl. Wat ik al verwachtte is uitgekomen: de wereld ziet

Nadere informatie

Samenvatting. Interactie Informatiewaarde Werkrelevantie Totale waardering 8,6 8,7 8,7 8,6

Samenvatting. Interactie Informatiewaarde Werkrelevantie Totale waardering 8,6 8,7 8,7 8,6 Samenvatting Scores Interactie Informatiewaarde Werkrelevantie Totale waardering 8,6 8,7 8,7 8,6 Uit de opmerkingen van de deelnemers blijkt dat zij de training als leerzaam, interactief en praktijkgericht

Nadere informatie

Nieuwsbrief Juni uit de Praktijk van Marja Tames

Nieuwsbrief Juni uit de Praktijk van Marja Tames Nieuwsbrief Juni uit de Praktijk van Marja Tames Lieve allemaal, Nog een laatste nieuwsbrief voor de zomervakantie. Misschien maak je plannen voor je vakantie of heb je die al gemaakt. Sommige van jullie

Nadere informatie

OVERGANGSSITUATIE LEERINGEN CLUSTER-3 DIE VANAF 2014-2015 ANDERE CATEGORIE TOEGEKEND MOETEN KRIJGEN

OVERGANGSSITUATIE LEERINGEN CLUSTER-3 DIE VANAF 2014-2015 ANDERE CATEGORIE TOEGEKEND MOETEN KRIJGEN Schema overgangsperiode zorgtoewijzing Huidig Vanaf 1 aug. 2014 Cluster Regulier/ huidige benaming TLV/arrangement Type Categorie/ Aanmelding loket SWV Plaatsing in speciaal Bekostiging door Cluster-3

Nadere informatie

BELANGRIJKE DATA VAN DE DIRECTIE. Jaargang 15 nummer 8 29 mei 2015

BELANGRIJKE DATA VAN DE DIRECTIE. Jaargang 15 nummer 8 29 mei 2015 Jaargang 15 nummer 8 29 mei 2015 Mytylschool De Trappenberg Crailoseweg 116 a 1272 EX Huizen T 035-6915237 E secretariaat@mytylschool-detrappenberg.nl BELANGRIJKE DATA 12 juni: groepsindeling bekend 17

Nadere informatie

ROUTE A: LEERLING WORDT AANGEMELD BIJ EEN BASISSCHOOL

ROUTE A: LEERLING WORDT AANGEMELD BIJ EEN BASISSCHOOL ONDERSTEUNINGTOEWIJZINGSROUTE De toeleiding naar passende ondersteuning vindt plaats op basis van arrangeren. Arrangeren wordt gedefinieerd als het proces om te komen tot een match tussen onderwijsbehoefte

Nadere informatie

Actieplan Veilige School 2015-2018

Actieplan Veilige School 2015-2018 Actieplan Veilige School 2015-2018 Inleiding De actieplannen Veilige School 1 van de afgelopen jaren hebben er voor gezorgd dat het onderwerp veiligheid goed op de kaart van het Haagse onderwijs staat.

Nadere informatie

Maart 2015 Jaargang 2014-2015 nr. 8

Maart 2015 Jaargang 2014-2015 nr. 8 Nieuwsbrief maart 2015: Nieuws vanuit: De directie Bijgaand treft u weer onze nieuwe maandbrief aan. Het is alweer de maandbrief van de maand maart. In deze maand start straks de lente weer. Deze maand

Nadere informatie

PASSEND ONDERWIJS IN PRAKTIJK

PASSEND ONDERWIJS IN PRAKTIJK THEMA TERUGBLIK OP EEN JAAR PASSEND ONDERWIJS NIEUW VAN BALANS: PASSEND ONDERWIJS IN PRAKTIJK Tekst: Anouk van Westerloo Foto s: Thijs Rooimans Om te zorgen dat ouders, onderwijs en zorg hun gezamenlijk

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel samenwerkingsverband primair onderwijs Inhoudsopgave Voorwoord 3 1. 4 2. Missie en Visie 4 3. ondersteuning 5 4. 7 4.1 Regionale afspraken minimaal te bieden ondersteuning 7

Nadere informatie

JAARPLANNER SCHOOLJAAR 2013 2014

JAARPLANNER SCHOOLJAAR 2013 2014 JAARPLANNER SCHOOLJAAR 2013 2014 Beste ouders en verzorgers, Wederom mag ik u met trots deze jaarplanner digitaal overhandigen. Dit schooljaar hebben we weer een prachtige digitale kalender met belangrijke

Nadere informatie

De veranderende rol van de intern begeleider in passend onderwijs.

De veranderende rol van de intern begeleider in passend onderwijs. Workshop studiedag 11-04-2018 De veranderende rol van de intern begeleider in passend onderwijs. Engelien Houben-Feddema e.houben@lbbo.nl Wat komt aan de orde? Als ib er inzicht krijgen op: veranderde

Nadere informatie

Beleid leerlinggebonden financiering

Beleid leerlinggebonden financiering Beleid leerlinggebonden financiering 1. Schoolvisie De uitgangspunten van onze school staan beschreven in ons Schoolplan en zijn in verkorte vorm opgenomen in onze Schoolgids. De daarin opgenomen punten

Nadere informatie

De lessen vinden plaats op school, op een zo gunstig mogelijk tijdstip, maar er moet rekening gehouden worden met een 9 e uur.

De lessen vinden plaats op school, op een zo gunstig mogelijk tijdstip, maar er moet rekening gehouden worden met een 9 e uur. Hardenberg, 8 mei 2014 Beste leerlingen en ouders/verzorgers, Spaans wordt op het Vechtdal College gegeven als extra vak met 1 lesuur in de week. Volgend schooljaar, 2014-2015, begint er voor leerlingen

Nadere informatie

I N F O D A C O S T A S C H O O L H O O G R A V E N. w w w. d a c o s t a - h o o g r a v e n. n l. 5 september 2014 INFO 1

I N F O D A C O S T A S C H O O L H O O G R A V E N. w w w. d a c o s t a - h o o g r a v e n. n l. 5 september 2014 INFO 1 I N F O D A C O S T A S C H O O L H O O G R A V E N w w w. d a c o s t a - h o o g r a v e n. n l 5 september 2014 INFO 1 IN DEZE INFO Teamontwikkeling Inschrijven op school Informatie-avonden Afstemmingsgesprekken

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. SO Onder de Kap

Schoolondersteuningsprofiel. SO Onder de Kap Schoolondersteuningsprofiel SO Onder de Kap 1. Inleiding Alle scholen baseren hun onderwijs op de zeven kernwaarden zoals die door het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs zijn ontwikkeld: 1.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Agenda. Afscheid leerkrachten / Nieuwe schooljaar. Groepsverdeling volgend schooljaar. wo do vr. groep ma di.

NIEUWSBRIEF. Agenda. Afscheid leerkrachten / Nieuwe schooljaar. Groepsverdeling volgend schooljaar. wo do vr. groep ma di. Agenda di 20 juni administratiedag, lln zijn vrij! groep 8 kamp van 19 tot en met 21 juni 26 juni suikerfeest in de klas gespreksweek 26 t/m 30 juni 27 juni 9.30 uur op school! 27 juni MR vergadering 30

Nadere informatie

6 Daagse Dubai & Oman Metaalunie studiereis. 4 9 november 2014

6 Daagse Dubai & Oman Metaalunie studiereis. 4 9 november 2014 6 Daagse Dubai & Oman Metaalunie studiereis 4 9 november 2014 Dag 1, dinsdag Vertrek per KLM 427 om 14.30 uur van Amsterdam naar Dubai Aankomst om 23.59 uur, M&G met Nederlandse gids Transfer naar het

Nadere informatie

Evaluatiebijeenkomst LWOO/PrO & Route september 2018

Evaluatiebijeenkomst LWOO/PrO & Route september 2018 Evaluatiebijeenkomst LWOO/PrO 2017-2018 & Route 2018-2019 5 september 2018 1 Agenda Voorstellen Terugblik schooljaar 2017-2018 Route schooljaar 2018-2019 Verantwoordelijkheid PO, VO, ouder(s)/verzorger(s),

Nadere informatie

Schoolportret samenwerkingsverband Roermond. vo- docenten over Passend onderwijs (vmbo tot en met gymnasium)

Schoolportret samenwerkingsverband Roermond. vo- docenten over Passend onderwijs (vmbo tot en met gymnasium) Schoolportret samenwerkingsverband Roermond vo- docenten over Passend onderwijs (vmbo tot en met gymnasium) Schoolportret samenwerkingsverband Roermond vo- docenten over Passend onderwijs (vmbo tot en

Nadere informatie

KED-analyse. Nederland

KED-analyse. Nederland KED-analyse Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn uniek en leren en ontwikkelen zich

Nadere informatie

n t e s s o r i s c h o o l s p i j k e n i s s e

n t e s s o r i s c h o o l s p i j k e n i s s e M n t e s s o r i s c h o o l s p i j k e n i s s e M 2 / 3 4 Rap voor de bb-groepen 5 1/2a en 1/2c naar Boymans gr.7 naar C vd Kunsten gr.6 : Stoep MEMO APRIL 2016 6 Percussie voor de mb-groepen 7 8 Afsluiting

Nadere informatie

Nieuwsbrief 19 juli Welkom aan. Agenda. Beste ouders/verzorgers,

Nieuwsbrief 19 juli Welkom aan. Agenda. Beste ouders/verzorgers, Nieuwsbrief 19 juli 2017 Beste ouders/verzorgers, De laatste Nieuwsbrief van dit schooljaar alweer. Volgend jaar krijgt de nieuwsbrief een nieuwe vorm. Daar past ook een nieuwe naam bij. Daarom willen

Nadere informatie

Uitnodiging. Introductiemiddag Classroom of Difference

Uitnodiging. Introductiemiddag Classroom of Difference Uitnodiging Introductiemiddag Classroom of Difference Introductiemiddag Classroom of Difference Neem een gemiddelde klas van 25 leerlingen en je hebt even zoveel achtergronden, opvattingen en gevoeligheden.

Nadere informatie

Vooraf. Toelichting op de activiteit(en) in Augustus

Vooraf. Toelichting op de activiteit(en) in Augustus Vooraf In de jaarplanning van dit schooljaar hebben we per maand een extra informatieblad toegevoegd. Het geheel is zo gedrukt, dat de Toelichting op de activiteit(en) voor een maand boven de planning

Nadere informatie

2 0 e G ra n d e C o n fé re n c e. Omgaan met zorg, soma en psyche. 1 oktober t/m 5 oktober 2014. Istanbul

2 0 e G ra n d e C o n fé re n c e. Omgaan met zorg, soma en psyche. 1 oktober t/m 5 oktober 2014. Istanbul 2 0 e G ra n d e C o n fé re n c e Omgaan met zorg, soma en psyche 1 oktober t/m 5 oktober 2014 Istanbul RHV Helmond EO 20e Grande Conférence Titel: Omgaan met zorg, soma en psyche! Datum: 1 oktober t/m

Nadere informatie

De lessen vinden plaats op school, op een zo gunstig mogelijk tijdstip, maar er moet rekening gehouden worden met een 9e uur.

De lessen vinden plaats op school, op een zo gunstig mogelijk tijdstip, maar er moet rekening gehouden worden met een 9e uur. Hardenberg, 20 april 2016 Beste leerlingen en ouders/verzorgers, Spaans wordt op het Vechtdal College gegeven als extra vak met 1 lesuur in de week. Volgend schooljaar, 2016-2017, begint er voor leerlingen

Nadere informatie

Het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring, bij wie en door wie?

Het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring, bij wie en door wie? Het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring, bij wie en door wie? Een handreiking om te kunnen bepalen waar de TLV moet worden aangevraagd. Een samenvatting voor het toepassen van grensverkeer. Versie

Nadere informatie

Informatiebrochure Cursusreis 2014

Informatiebrochure Cursusreis 2014 Cursusreis 2014 DE BANGE, BLIJE, BOZE OF BEDROEFDE PATIËNT EMOTIES DE BAAS 2 Sevilla Sevilla, waar altijd de zon schijnt. Sevilla is een gemeente en de hoofdstad van de Spaanse autonome regio Andalusië,

Nadere informatie

TEXTIELREIS MAROKKO, 8 DAGEN

TEXTIELREIS MAROKKO, 8 DAGEN TEXTIELREIS MAROKKO, 8 DAGEN 22 29 September 2019 899 EUR (exclusief vluchten) Highlights: Cultuur, natuur, Marrakesh, winkelen, vrouwenorganisaties, weef- en borduurworkshops met lokale vrouwen, kookworkshop,

Nadere informatie

Agenda. Vrijdag 21 september. Schoolreisje groepen 1 t/m u Instappen bij Plein u Vertrek van de bussen.

Agenda. Vrijdag 21 september. Schoolreisje groepen 1 t/m u Instappen bij Plein u Vertrek van de bussen. Agenda Vrijdag 21 september Schoolreisje groepen 1 t/m 7 9.15u Instappen bij Plein 1813 9.30u Vertrek van de bussen Vrijdag 5 oktober Afscheid juf Didy 15.00-16.00u Studiedag 17 september De hele studiedag

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. De Poolster

Schoolondersteuningsprofiel. De Poolster Schoolondersteuningsprofiel De Poolster Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Basisondersteuning... 8 3 Deskundigheid voor ondersteuning... 9 4 Ondersteuningsvoorzieningen...

Nadere informatie

Gymnasium. Op het Hondsrug College. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst!

Gymnasium. Op het Hondsrug College. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Gymnasium Op het Hondsrug College Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Gymnasium Hondsrug Het Gymnasium Hondsrug is een afdeling van het Hondsrug College. Het is onderdeel van het vwo,

Nadere informatie

In het weekend maak je een spectaculaire safari waarin je oog in oog komt te staan met de big five.

In het weekend maak je een spectaculaire safari waarin je oog in oog komt te staan met de big five. Oeganda Kerst 2016 Jij steekt samen met je team je handen uit de mouwen om van een dorpsschooltje in Nkokonjeru een nieuwe frisse school te maken. Samen met ouders en leraren knap je de boel op. Aan de

Nadere informatie

Marokko. 5 t/m 12 maart 2011

Marokko. 5 t/m 12 maart 2011 Marokko 5 t/m 12 maart 2011 Deze keer een heel andere vakantie dan we gewend zijn: een groepsreis (25 personen) met collega s van Wim naar Marokko. De reis is georganiseerd door zijn Marokkaanse collega

Nadere informatie

AANVRAAG BIJDRAGE AGENDA PASSEND ONDERWIJS

AANVRAAG BIJDRAGE AGENDA PASSEND ONDERWIJS AANVRAAG BIJDRAGE AGENDA PASSEND ONDERWIJS 2018-2019 Voor 1 juli 2018 de volledig ingevulde aanvraag aanleveren bij het Swv (b.wiggers@swvduinenbollenstreek.nl) Inleiding Vanuit de Agenda Passend Onderwijs

Nadere informatie

MINI Born in Oxford Challenge

MINI Born in Oxford Challenge MINI Born in Oxford Challenge Een waanzinnig avontuur door het Verenigd Koninkrijk. Op zoek naar de oorsprong van MINI Ontdek Engeland, Schotland en Wales op de MINI manier. Competitie, de mooiste routes

Nadere informatie

Schooltijden SO-leerlingen Aanmelding nieuwe leerlingen Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag A Vrijdag Vakanties en vrije dagen

Schooltijden SO-leerlingen Aanmelding nieuwe leerlingen Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag A Vrijdag Vakanties en vrije dagen Speciaal Onderwijs Contact met ouders/verzorgers Wij vinden het contact met ouder(s)/verzorger(s) erg belangrijk. Er zijn drie oudergesprekken per jaar gepland. In een van deze oudergesprekken wordt ook

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF VSO DE ELIMSCHOOL

NIEUWSBRIEF VSO DE ELIMSCHOOL NIEUWSBRIEF VSO DE ELIMSCHOOL Elimschool nieuwsbrief periode: start schooljaar herfstvakantie 2015 16-10- 2015 Inhoud Personele situatie Belangrijke data Fotoproject Eigen kracht Toelaatbaarheidsverklaring

Nadere informatie

Vakantierooster

Vakantierooster 28 juni 2018 Vakantierooster 2018-2019 Vakanties/vrije dagen van t/m Herfstvakantie 15-10-2018 19-10-2018 Studiemiddag BS De Violier 06 november (vanaf 12.00 uur geen school) Studiedag (Wijzers in Onderwijs)

Nadere informatie

Passende Ondersteuning

Passende Ondersteuning Passende Ondersteuning Voor auditief en communicatief beperkte leerlingen in het MBO Platform Gehandicapten MBO Robert Bekman en Gerda Egtberts, 9 april 2015 Onderwerpen Wet- en regelgeving Instellingen

Nadere informatie

Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool

Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool De vakantieschool is een bijzonder moment, waarbij de sfeer op school anders is dan anders. Er is extra aandacht voor de leerlingen en de

Nadere informatie

COMMUNICEREN MET OUDERS

COMMUNICEREN MET OUDERS COMMUNICEREN MET OUDERS Borging van de afspraken met betrekking tot de communicatie met ouders in het kader van Passend Onderwijs OSBS t Kruisrak Vogelpad 3 3752 KV Bunschoten Juni 2015 In dit document

Nadere informatie