Geachte mevrouw Coenders,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Geachte mevrouw Coenders,"

Transcriptie

1 Geachte mevrouw Coenders, Naar aanleiding van ons overleg op 6 mei jl. met u en de heer Dannenberg, treft u hierbij het document De kracht van Integrale Vroeghulp, Integrale vroeghulp na 1 januari 2015 lokaal of regionaal? aan. 1 In dit document hebben we de volgende onderdelen beschreven: - Het onderscheidend vermogen van Integrale Vroeghulp (IVH) - De meerwaarde van IVH - Kosten IVH netwerk in Twente in Borging IVH in de gemeentelijke en regionale structuren in Twente - De onderscheidende onderdelen van IVH, waarbij bij elk onderdeel is aangegeven wat de voordelen dan wel mogelijkheden zijn om het lokaal of regionaal te organiseren: o Vroegsignalering/ aanmelding/ toegang o Coördinatie o Trajectbegeleiding/ -ondersteuning o Multidisciplinaire diagnostiek/ interventies/ specialistische hulp o Zorg/ onderwijs - De risico s bij het uiteenvallen van het IVH netwerk We hopen dat de informatie bijdraagt aan het kunnen maken van een goede afweging tot het lokaal en/of regionaal organiseren van de Integrale Vroeghulp coördinatie en het inzetten van trajectbegeleiders. We zijn benieuwd naar uw reactie. Namens de regionale stuurgroep, Liesbeth Rogge, ketencoördinator IVH Twente Rob van der Pijll, voorzitter regionale stuurgroep IVH Twente.

2 De kracht van Integrale Vroeghulp. Integrale vroeghulp ná 1 januari 2015 lokaal of regionaal? Nederland staat aan de vooravond van een grote stelselwijziging voor de jeugd. De ambitie is om alle kinderen in Nederland veilig en gezond te laten opgroeien, hun talenten te laten ontwikkelen en mee te laten doen in de samenleving. Gemeenten zullen van alles moeten organiseren om die ambitie waar te maken. Zij krijgen immers de regie over de jeugdzorg. Als ouders zich zorgen maken over de ontwikkeling van hun kind, kunnen ze terecht bij de huisarts, het consultatiebureau of het Centrum voor Jeugd en Gezin. Maar soms is dat niet voldoende. Ouders die blijven twijfelen of hun kind zich wel goed ontwikkelt, kunnen hulp zoeken bij Integrale Vroeghulp (IVH). IVH is als ketennetwerk al ruim 15 jaar actief en richt zich op kinderen van 0-7 jaar met (dreigende) ontwikkelingsachterstanden als gevolg van een beperking. IVH is in Twente een netwerk van 19 organisaties. die een ketennetwerk van vroegsignalering, integrale diagnostiek, gezinsondersteuning, onderwijs en zorg vormen. IVH is via deze partners en via de samenwerking met algemene organisaties op lokaal gemeentelijk niveau actief. Hierbij gelden de gemeentelijke uitgangspunten als 1 gezin, 1 plan, 1 regisseur, vergroten eigen kracht, versterken eigen regie. 2 De vraag van ouder en kind staat centraal. Ouders gaan in gesprek met de professionals over hun zorgen over hun kind en de gewenste route. De samenstelling van het multidisciplinaire team varieert, afhankelijk van de problematiek van het kind en de vraag van ouders. Het netwerk IVH en haar partners zijn in staat flexibel te opereren. Hierdoor kunnen we ook inspelen op wat per gemeente noodzakelijk en wenselijk is. Het netwerk Integrale Vroeghulp is onderscheidend door: De intersectorale en multidisciplinaire bundeling van expertise. De specifieke kennis van kinderen van 0-7 jaar met ontwikkelingsproblemen. De contextgerichtheid, er wordt gekeken naar kind, ouders en verdere sociale context van het kind. Het betrekken van ouders als een essentiële (gespreks)partner in het hele proces Haar positie als verbindende schakel. IVH vormt een verbindende schakel tussen lokale structuren en regionale zorgaanbieders. Dit geldt zowel voor de structuren in het onderwijs/op de scholen, als de gemeentelijke zorgstructuren/ de toegang. Op het moment dat er sprake is van een complexe zorgvraag waar de medewerkers in de gemeentelijke toegang mee geconfronteerd worden, of een

3 vraag vanuit het onderwijs richting zorg, kan IVH ingeschakeld worden. Vanuit IVH wordt weer terugverwezen/ afgeschaald naar lokale voorzieningen als het kan en opgeschaald naar zorg en ondersteuning/ een regionale zorgaanbieder waar nodig. De IVH-coördinator heeft kennis van de sociale kaart van heel Twente en is de verbindende schakel tussen de diverse zorgaanbieders. Dit is een duidelijk voordeel, aangezien het vaak om complexe problematiek gaat waarbij meerdere zorgaanbieders iets betekenen in het traject van ouder en kind. IVH heeft lijnen naar de 1 e lijns zorg en naar de ziekenhuiszorg, dus vormt ook een verbindende schakel tussen preventieve en curatieve zorg. Veel professionals in het netwerk IVH werken lokaal, maar hebben een directe lijn naar een regionale zorgaanbieder, dus daar waar nodig is er een korte lijn naar specialistische hulp. 3 Deze onderscheidende aspecten van IVH zijn niet makkelijk op te bouwen of te integreren in lokale/sub-regionale teams of structuren. Het aantal aanmeldingen is daarvoor te gering. Ca. 115 op jaarbasis voor de 14 Twentse gemeenten worden in een van de kernteams besproken (daarbovenop worden de coördinatoren nog eens 100 à 120 keer op jaarbasis benaderd met een adviesvraag, die gelijk doorverwezen kan worden naar een van de bij de keten aangesloten organisaties). En voor regionaal werkende professionals (zoals bijvoorbeeld de kinderartsen) is een regionale inzet beter uitvoerbaar en vanwege de omvang efficiënter om aan deel te nemen. Meerwaarde Integrale Vroeghulp. IVH draagt bij aan: Het vroegtijdig signalen, opsporen en ondersteunen van mogelijke ontwikkelings- en/of gedragsproblematiek bij jonge kinderen. Het investeren van eigen kracht en versterken van eigen regie van ouders en kind. Het faciliteren van professionals van algemene voorzieningen in het onderkennen en zelf oplossen van mogelijke problemen en het zo snel mogelijke doorschakelen naar gebundelde, al dan niet specialistische, expertise. Het efficiënt organiseren van een netwerk van partners op alle relevante domeinen en (boven)lokale niveaus.

4 Het beperken van de inzet van financiële middelen. De relatief beperkte investering in het IVH netwerk en het mobiliseren van samenhang en inzet vanuit het IVH netwerk bespaart een veelvoud van de in IVH geïnvesteerde kosten. Kosten IVH netwerk in Twente in Het ministerie van VWS verleent de MEE-organisatie op basis van een regeling subsidies AWBZ een specifieke vergoeding voor de coördinatie van Integrale Vroeghulp in de regio Twente. Deze subsidie bedraagt in 2014 ca ,00 op jaarbasis. Alle overige kosten die gemaakt worden in het kader van IVH (denk aan vraagverheldering, casemanagement, onderzoek, overleg multidisciplinair team) worden tot op heden gedragen door de deelnemende partijen en vanuit de eigen budgetten. De kosten voor het totale pakket zijn een veelvoud van de coördinatiekosten. In het licht van de transities en het overhevelen van budget naar gemeenten is het goed te realiseren dat nog steeds een fiks deel van de kosten buiten het gemeentelijk domein vallen (zorgverzekering, langdurende zorg) 4 Borging Integrale vroeghulp in gemeentelijke en regionale structuren in Twente IVH is een in ruim 15 jaar doorontwikkelde en verfijnde manier van werken die op verschillende manieren geborgd kan worden in het licht van de huidige ontwikkelingen. IVH vormt een goede aanvulling op de sociale wijkteams, omdat ze bepaalde specialistische kennis kan inzetten die tot op heden nog niet in wijkteams voorhanden is. De huidige werkwijze van IVH bestaat uit de volgende onderdelen; - Vroegsignalering/ aanmelding/ toegang - Coördinatie - Trajectbegeleiding - Multidisciplinaire diagnostiek/ Interventies/ specialistische hulp - Zorg/onderwijs

5 Vroegsignalering/aanmelding/ toegang Vroegsignalering en aanmelding behoren bij de toegang en kunnen lokaal georganiseerd worden. Dicht op/bij de verwijzers (peuterspeelzalen, kinderdagverblijven, consultatiebureaus, scholen, 1 e - lijns professionals). Dit heeft als voordelen dat eerder zicht verkregen wordt op kinderen met mogelijke ontwikkelingsproblemen en korte lijnen, wat in eerste instantie tot een toename van het aanmeldingen kan leiden. Vroegtijdig signaleren leidt ook tot het eerder inzetten van (preventieve) acties die inzet van langdurige en duurdere zorg kunnen helpen voorkomen. 5 Coördinatie Het verdient de voorkeur de coördinatie bovenlokaal/ regionaal te organiseren, vanwege de verbindende schakelrol (zie hierboven). Bij IVH gaat het erom dat waar nodig opgeschaald kan worden naar specialistische hulp. De coördinator heeft het overzicht, heeft kennis van de sociale kaart en kan professionals uit de verschillende organisaties met elkaar in verbinding brengen. Op regionaal niveau is het organiseren en coördineren van een intersectoraal / multidisciplinair netwerk mede gezien vanuit efficiency en praktische inzetbaarheid effectiever dan op lokaal niveau. De coördinator kan vanuit een regionale functie deskundigheidbevordering verzorgen voor de werkers in sociale wijkteams of in andere verbanden. Deze deskundigheidsbevordering is gericht op het herkennen en erkennen / signaleren van mogelijke problematiek van kinderen met een beperking of meervoudige problematiek en draagt daarmee bij aan het vroegtijdig op de juiste manier oppakken hiervan. Door deze interventies kan tijdig en adequaat opgeschaald én afgeschaald worden. De coördinatie van IVH wordt al ruim 15 jaar door de MEE organisaties vervuld. MEE werkt ongebonden. Ongebonden ten opzichte van de financier (tot 1 januari 2015 ministerie van VWS, vanaf 1 januari 2015 de gemeenten), en ongebonden ten opzichte van zorgaanbieders/ andere partijen. Om deze onafhankelijkheid te blijven waarborgen kan gedacht worden de coördinatie bij MEE Twente te laten. Dit betekent ook continuïteit. Tevens kan gedacht worden aan het onderbrengen van de coördinatiefunctie bij een andere mogelijk ongebonden organisatie. Daarvoor zijn meerdere mogelijkheden: Jeugd Partners Twente of het nog in te richten OZJT waar regionale functies ondergebracht zullen worden.

6 Tevens is het een mogelijkheid om de coördinatiefunctie onder te brengen bij de GGD als regionale partij. Trajectbegeleiding/ -ondersteuning Grotere gemeenten (Enschede, Almelo, Hengelo) organiseren zowel de toegang als de trajectbegeleiding zelf (bv. vanuit de wijkteams of het onderwijs). Kleinere gemeenten organiseren de toegang lokaal (bv. vanuit het onderwijs of de gemeente), maar de trajectbegeleiding sub regionaal (met 3 tot 5 gemeenten gezamenlijk). Heel lokaal inzetten van trajectbegeleiding leidt (zeker in kleine(re) gemeenten) tot kwetsbaarheid en mogelijk verlies van expertise vanwege het geringe aantal trajecten. Gezien het huidige aantal kinderen dat besproken en begeleid wordt via IVH in de kleinere gemeenten worden de trajectbegeleiders voor trajecten in diverse gemeenten ingezet. Doordat ze vaker ingezet worden, houden en verbreden ze hun expertise en houden hun netwerk op peil. Deze expertise vervaagt op den duur bij een te geringe inzet. 6 Trajectbegeleiding wordt nu door de consulenten van MEE Twente en MEE IJsseloevers uitgevoerd. In de visie van het IVH netwerk is reeds gesproken over het breder organiseren van de trajectbegeleiding. We bedoelen daarmee de uitvoering door partnerorganisaties. Voordeel hiervan is dat betrokkenheid en de verbinding vanuit de verschillende organisaties groter wordt en dat er een bredere pool van trajectbegeleiders zal zijn. In de grotere gemeenten kan dit wellicht opgevangen worden door de trajectbegeleiding vanuit de wijkteams vorm te (gaan) geven. Ook zou trajectbegeleiding geboden kunnen worden door het Algemeen Maatschappelijk Werk/ Maatschappelijke Dienstverlening, de jeugdgezondheidszorg en zorgaanbieders. Een goede instructie en het verzorgen van de juiste deskundigheid is wel nodig om de benaderingswijze en aanpak van IVH bij andere medewerkers dan de huidige trajectondersteuners op het gewenste niveau te brengen en te houden. Multidisciplinaire diagnostiek/ interventies/ specialistische hulp Aangezien (multidisciplinaire) diagnostiek, interventies en specialistische hulp geboden worden door regionaal werkende organisaties met elk hun eigen expertise, verdient het de voorkeur om diagnostiek en de

7 doorverwijzing naar specialistische hulp bij een regionaal werkend team te laten. De argumenten hiervoor zijn de volgende: IVH werkt voor een zeer specifieke doelgroep. De aantallen kinderen die besproken worden binnen IVH met name in de kleine gemeenten - is beperkt en het is efficiënter/ kostenbesparend om de specialistische kennis regionaal te bundelen. De organisaties die deel uitmaken van de keten Integrale Vroeghulp zijn veelal regionaal werkende organisaties. De specialisten en met name de kinderarts en revalidatie arts, moeten efficiënt ingezet worden, dit gebeurt nu doordat bij 1 kernteamvergadering kinderen uit meerdere gemeenten worden besproken. 7 Zorg/ Onderwijs Het Speciaal Onderwijs is reeds partner binnen het netwerk IVH en partner binnen de stuurgroep. In het kader van Passend Onderwijs wordt nadrukkelijker de verbinding tussen het onderwijs en de zorg gezocht en gelegd. IVH krijgt regelmatig vragen omtrent de (geschikte) schoolkeuze. Met betrekking tot deze vragen legt IVH verbinding tussen onderwijs en zorgpartners. Zij doet dat ook (en kan dat nog meer doen) voor vragen vanuit het regulier onderwijs. IVH is tevens een verbindende schakel tussen ouders school zorg. Vanuit de contextgerichte benadering biedt dit voordelen met betrekking tot afstemmingsvraagstukken en het bijdragen aan het scheppen van een gezamenlijk draagvlak. Valt het IVH-netwerk uiteen, dan moet rekening gehouden worden met: langere trajecten voor zeer jonge kinderen en ouders. Het gaat bij deze kinderen om complexe, meervoudige of nog niet goed te duiden problematiek. Als het ketennetwerk IVH uiteen zou vallen, ontstaat mogelijk de situatie dat ouders en kinderen langs meerdere organisaties moeten, omdat een verbindende schakel ontbreekt. meerkosten doordat: o problematiek niet gesignaleerd of niet tijdig onderkend wordt, o kinderen en ouders bij verschillende instanties en in opeenvolgende stadia opnieuw beoordeeld worden,

8 o mogelijk meer en duurdere ondersteuning nodig is dan wanneer direct onderkend was wat er aan de hand was en nodig was om kind en ouders de weg te wijzen. Samenvattend proces (voorstel): Toegang lokaal contact met coördinator IVH (via steunpunt of zorgcoördinator vanuit het onderwijs, via toegang medewerkers, etc. trajectbegeleiding lokaal (grotere gemeenten) en sub regionaal (kleinere gemeenten) indien nodig opschalen naar regionaal team voor diagnostiek, advies, en ondersteuning en warme overdracht naar zorg en specialistische hulp. 8 Aanmelden Lokaal team vermoeden ontwikkelingsproblematiek Contact met coördinator IVH lokale ondersteuning Specialistische zorg Inzet IVH team diagnostiek advies IVH trajectondersteuning

Jaarverslag Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord

Jaarverslag Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord Jaarverslag 2014 Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord Inleiding Met dit jaarbericht informeer ik u over de ontwikkelingen binnen Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord in 2014. Dit jaar stonden, naast

Nadere informatie

Kinderen met een beperking van AWBZ naar Jeugdwet. Toeleiding naar gespecialiseerde zorg voor kinderen met een beperking

Kinderen met een beperking van AWBZ naar Jeugdwet. Toeleiding naar gespecialiseerde zorg voor kinderen met een beperking Kinderen met een beperking van AWBZ naar Jeugdwet Toeleiding naar gespecialiseerde zorg voor kinderen met een beperking Belang van vroege signalering, vroege diagnostiek en vroege interventie Kinderen

Nadere informatie

Hulp op maat bij ontwikkelingsproblemen bij kinderen van 0 7 jaar. Jaarverslag 2014. Regio s

Hulp op maat bij ontwikkelingsproblemen bij kinderen van 0 7 jaar. Jaarverslag 2014. Regio s Regio s Almere Deventer Lelystad/Noordoostpolder Ommen/Hardenberg Zwolle/Kampen Jaarverslag 2014 Hulp op maat bij ontwikkelingsproblemen bij kinderen van 0 7 jaar Voorwoord In het vorige jaarverslag riep

Nadere informatie

Samenvatting. IVH, Heerlen, 6 maart 2014

Samenvatting. IVH, Heerlen, 6 maart 2014 IVH, Heerlen, 6 maart 2014 Samenvatting Inleiding Zo jong mogelijk al erbij Peuter Cheyenna van 14 maanden oud woont bij haar moeder en een zusje. Er zijn verzwaarde familieomstandigheden (zoals beperkte

Nadere informatie

Stelselwijziging Jeugd

Stelselwijziging Jeugd Stelselwijziging Jeugd Handreiking Integrale Vroeghulp Hoe organiseer ik als gemeente goede zorg voor kwetsbare kinderen met een (dreigende) ontwikkelingsachterstand 2 Stelselwijziging Jeugd Inleiding

Nadere informatie

Integrale Vroeghulp IJmond & Zuid-Kennemerland Jaarverslag Jaarverslag Integrale Vroeghulp IJmond & Zuid-Kennemerland 1/6

Integrale Vroeghulp IJmond & Zuid-Kennemerland Jaarverslag Jaarverslag Integrale Vroeghulp IJmond & Zuid-Kennemerland 1/6 Jaarverslag 2017 Integrale Vroeghulp IJmond & Zuid-Kennemerland 1/6 Voorwoord Met dit jaarbericht informeer ik u over de ontwikkelingen binnen Integrale Vroeghulp IJmond en Zuid-Kennemerland in 2017. Ook

Nadere informatie

Jaarverslag Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord

Jaarverslag Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord Jaarverslag 2013 Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord Inleiding Met dit jaarbericht wil ik u graag informeren over de ontwikkelingen bij Integrale Vroeghulp Noord- Holland-Noord (IVH NHN) in 2013. Het

Nadere informatie

Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord Jaarverslag Jaarverslag Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord 1/6

Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord Jaarverslag Jaarverslag Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord 1/6 Jaarverslag 2015 Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord 1/6 Inleiding Met dit jaarbericht informeer ik u over de ontwikkelingen binnen Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord in 2015. Dit jaar was vanwege

Nadere informatie

Totaal in begeleiding 2015

Totaal in begeleiding 2015 IVH Jaarverslag Flevoland Almere Met de nieuw gestarte corporatie JGZ is er gesproken over de borging van Integrale Vroeghulp (IVH) binnen de gemeente Almere. Gezien de samenvoeging van de Zorgroep en

Nadere informatie

Totaal in begeleiding 2015

Totaal in begeleiding 2015 IVH Jaarverslag Flevoland Zeewolde Al in is IVH als methodiek geborgd in het Ondersteuningshuis. In is dit geëvalueerd met alle betrokkenen inclusief een medewerker van de gemeente. De samenwerking binnen

Nadere informatie

IVH jaarverslag 2016 Zwolle/Kampen

IVH jaarverslag 2016 Zwolle/Kampen IVH jaarverslag Zwolle/Kampen De gemeenten Zwolle, Kampen, Zwartewaterland en Dalfsen maken gebruik van het team Zwolle/Kampen. Gemeente Dalfsen In de gemeente Dalfsen zijn drie sociale kernteams: Dalfsen,

Nadere informatie

Voordejeugddag Integrale Vroeghulp

Voordejeugddag Integrale Vroeghulp Voordejeugddag Integrale Vroeghulp Jantine Moen - Nederlands Jeugdinstituut Lieke van der Meulen -Nederlands Centrum Jeugdgezondheid 5 november 2018 Welke zorgen hebben we rondom het jonge kind? Grote

Nadere informatie

Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord Jaarverslag Jaarverslag Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord 1/7

Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord Jaarverslag Jaarverslag Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord 1/7 Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord Jaarverslag 2017 Jaarverslag 2017 Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord 1/7 Voorwoord Met dit jaarverslag informeren wij u over de ontwikkeling en resultaten van

Nadere informatie

Position Paper De Goudvis Integrale Vroeghulp. MEE Midden-Holland

Position Paper De Goudvis Integrale Vroeghulp. MEE Midden-Holland Position Paper De Goudvis Integrale Vroeghulp MEE Midden-Holland Inhoudsopgave: Inleiding... 2 De Goudvis, Integrale Vroeghulp Midden-Holland... 3 Doelstelling... 4 Organisaties... 6 Resultaten... 7 Vroegsignalering

Nadere informatie

Integrale Vroeghulp Brabant Maasland Bij zorgen over de ontwikkeling van jonge kinderen. Jaarver slag

Integrale Vroeghulp Brabant Maasland Bij zorgen over de ontwikkeling van jonge kinderen. Jaarver slag Integrale Vroeghulp Brabant Maasland Bij zorgen over de ontwikkeling van jonge kinderen Jaarver slag 2015 Integrale Vroeghulp Integrale Vroeghulp (IVH) Brabants Maasland is een laagdrempelig advies- en

Nadere informatie

Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling. Sociaal medische contractering Jeugd. Organisatie wijkteams

Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling. Sociaal medische contractering Jeugd. Organisatie wijkteams Vangnet 0-99 Onafhankelijke regie Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling Sociaal medische contractering Jeugd Organisatie wijkteams Lokaal beeld van de transities Wilt u wijkgericht

Nadere informatie

Invitational Integrale Vroeghulp - jeugdgezondheidszorg

Invitational Integrale Vroeghulp - jeugdgezondheidszorg Invitational Integrale Vroeghulp - jeugdgezondheidszorg Aanwezig: Matthijs Veldt (MEE NL), Marjolein Schipper (ActiZ), Karin Boode (GGDGHOR), Marie-Jose Jacobs (zorggroep Oude en Nieuwe land), Manon Goertz

Nadere informatie

IVH jaarverslag 2016 Twente Noord

IVH jaarverslag 2016 Twente Noord IVH jaarverslag Twente Noord IVH Twente Noord staat dit jaar in teken van doorontwikkeling. Er sprake van een toename van het aantal aanmeldingen voor het IVH kernteam ten opzichte van het jaar. In de

Nadere informatie

Jaarverslag Jaarverslag Integrale Vroeghulp IJmond en Zuid- Kennemerland. Integrale Vroeghulp IJmond & Zuid-Kennemerland 1/7

Jaarverslag Jaarverslag Integrale Vroeghulp IJmond en Zuid- Kennemerland. Integrale Vroeghulp IJmond & Zuid-Kennemerland 1/7 Jaarverslag 2016 Integrale Vroeghulp IJmond en Zuid- Kennemerland Jaarverslag 2016 Integrale Vroeghulp IJmond & Zuid-Kennemerland 1/7 Voorwoord Met dit jaarbericht informeer ik u over de ontwikkelingen

Nadere informatie

VROEG VOORTDUREND INTEGRAAL

VROEG VOORTDUREND INTEGRAAL Casemanagement en trajectondersteuning Uitwerking bouwsteen 4 van Vroeg, Voortdurend, Integraal december 2011 VROEG VOORTDUREND INTEGRAAL PARTNERS Vroeg, Voortdurend, Integraal Ketens van vroege signalering,

Nadere informatie

Bij vragen over de ontwikkeling of het gedrag van jonge kinderen

Bij vragen over de ontwikkeling of het gedrag van jonge kinderen Integrale Vroeghulp Voor verwijzers Bij vragen over de ontwikkeling of het gedrag van jonge kinderen Integrale Vroeghulp voor verwijzers Werkt u als professional in het onderwijs, bij Bureau Jeugdzorg,

Nadere informatie

Bij zorgen over de ontwikkeling of het gedrag van uw kind van 0-7 jaar. Integrale Vroeghulp Regio Arnhem, Nijmegen en Tiel

Bij zorgen over de ontwikkeling of het gedrag van uw kind van 0-7 jaar. Integrale Vroeghulp Regio Arnhem, Nijmegen en Tiel Bij zorgen over de ontwikkeling of het gedrag van uw kind van 0-7 jaar. ONS KIND ONTWIKKELT ZICH ANDERS. ER KLOPT IETS NIET, MAAR WAT? IK MAAK ME ZORGEN OVER ONS KIND, MET WIE KAN IK DIE DELEN? Onze jongste

Nadere informatie

Laat het jonge kind dat vandaag opvalt, niet de jongere zijn die straks uitvalt Integrale Vroeghulp regio Delft en Zoetermeer

Laat het jonge kind dat vandaag opvalt, niet de jongere zijn die straks uitvalt Integrale Vroeghulp regio Delft en Zoetermeer Laat het jonge kind dat vandaag opvalt, niet de jongere zijn die straks uitvalt Ketenzorg voor jonge kinderen met ontwikkelingsproblemen 1 Inleiding De komende jaren verandert er veel op het gebied van

Nadere informatie

Het kind centraal. maatschappelijke Business Case (mbc) Samenvatting / juli 2010

Het kind centraal. maatschappelijke Business Case (mbc) Samenvatting / juli 2010 Het kind centraal maatschappelijke Business Case (mbc) Samenvatting / juli 21 VROEG VOORTDUREND INTEGRAAL Samenvatting maatschappelijke Business Case VVI 1www.vroegvoortdurendintegraal.nl Dit is de samenvatting

Nadere informatie

Jaarverslag Integrale Vroeghulp Twente 2012

Jaarverslag Integrale Vroeghulp Twente 2012 Jaarverslag Integrale Vroeghulp Twente 2012 Maart 2013 Liesbeth Rogge, ketencoördinator Integrale Vroeghulp Twente 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding blz. 3 2. Visie, doelstellingen en uitgangspunten blz. 3

Nadere informatie

Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de reguliere zorg Praktijkervaringen uit 5 gemeenten

Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de reguliere zorg Praktijkervaringen uit 5 gemeenten Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de reguliere zorg Praktijkervaringen uit 5 gemeenten Maud Eimers en Erick Vloeberghs 2 Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de

Nadere informatie

Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord Jaarverslag Jaarverslag Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord 1/8

Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord Jaarverslag Jaarverslag Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord 1/8 Jaarverslag 2016 Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord 1/8 Voorwoord Met dit jaarbericht informeer ik u over de ontwikkelingen binnen Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord in 2016. Ook in 2016 hebben

Nadere informatie

Integrale Vroeghulp Zuid-Holland Zuid Position paper 2014

Integrale Vroeghulp Zuid-Holland Zuid Position paper 2014 Integrale Vroeghulp Zuid-Holland Zuid Position paper 2014 Organisatie: Samenwerkingsverband Integrale Vroeghulp ZHZ Opdrachtgever: mevr. A. Theeuwes, voorzitter Auteur: mevr. C. van Wingerden, coördinator

Nadere informatie

Stichting Vroeghulp Rotterdam. Stichting Vroeghulp Rotterdam is 21 augustus 1997 opgericht door onderstaande organisaties:

Stichting Vroeghulp Rotterdam. Stichting Vroeghulp Rotterdam is 21 augustus 1997 opgericht door onderstaande organisaties: Stichting Vroeghulp Rotterdam Stichting Vroeghulp Rotterdam is 21 augustus 1997 opgericht door onderstaande organisaties: - ASVZ. - MEE Rotterdam Rijnmond. - Pameijer. - Rijndam revalidatiecentrum. Later

Nadere informatie

Stichting Vroeghulp Rotterdam. Stichting Vroeghulp Rotterdam is 21 augustus 1997 opgericht door onderstaande organisaties:

Stichting Vroeghulp Rotterdam. Stichting Vroeghulp Rotterdam is 21 augustus 1997 opgericht door onderstaande organisaties: Stichting Vroeghulp Rotterdam Stichting Vroeghulp Rotterdam is 21 augustus 1997 opgericht door onderstaande organisaties: - ASVZ. - MEE Rotterdam Rijnmond. - Pameijer. - Rijndam revalidatiecentrum. Later

Nadere informatie

Project MEEdoen. De aanvraag betreft een subsidie uit het Transitiefonds Sociaal Domein en hebben betrekking op domein D; invoering Passend Onderwijs.

Project MEEdoen. De aanvraag betreft een subsidie uit het Transitiefonds Sociaal Domein en hebben betrekking op domein D; invoering Passend Onderwijs. Project MEEdoen Mede namens SKL en WSNS, biedt MEE IJsseloevers hierbij 2 projectbeschrijvingen aan betreffende MEEdoen in het basisonderwijs en MEEdoen in de kinderopvang. Beide projecten worden door

Nadere informatie

De slimste route? Vormgeven toegang

De slimste route? Vormgeven toegang De slimste route? Vormgeven toegang Grote veranderingen in zorg en ondersteuning Taken vanuit AWBZ, Jeugdzorg, Werk en inkomen. Passend onderwijs (toegang tot onderwijs) De slimste route (voor Hengelo)

Nadere informatie

*ZE9BA7CFE22* Raadsvergadering d.d. 23 september 2014

*ZE9BA7CFE22* Raadsvergadering d.d. 23 september 2014 *ZE9BA7CFE22* Raadsvergadering d.d. 23 september 2014 Agendanr. 9. Aan de Raad No.ZA.14-28578/DV.14-380, afdeling Samenleving. Sellingen, 11 september 2014 Onderwerp: Inzet middelen cliëntondersteuning

Nadere informatie

In deze notitie wordt bovengenoemde concrete actie nader uitgewerkt.

In deze notitie wordt bovengenoemde concrete actie nader uitgewerkt. Notititie Interne Zorgstructuur Voorschool d.d. 2 mei 2006 Vastgesteld Adviesgroep GOA 0-6 d.d. 6 juni 2006 1. Inleiding In oktober 2005 heeft de gemeenteraad de nota Haagse Klasse, Beleidskader voor het

Nadere informatie

Integrale Vroeghulp. Bij zorgen over de ontwikkeling van jonge kinderen. Jaarverslag 2016 Regio Delft en Zoetermeer

Integrale Vroeghulp. Bij zorgen over de ontwikkeling van jonge kinderen. Jaarverslag 2016 Regio Delft en Zoetermeer Integrale Vroeghulp Bij zorgen over de ontwikkeling van jonge kinderen Jaarverslag 2016 Regio Delft en Zoetermeer Inhoudsopgave 1. Voorwoord 3 2. Ketenzorg voor jonge kinderen met ontwikkelingsproblemen

Nadere informatie

Aanmeldprocedure OZAPP

Aanmeldprocedure OZAPP Aanmeldprocedure Inleiding Met de komst van passend onderwijs wordt getracht meer leerlingen binnen het regulier onderwijs de ondersteuning te bieden die ze nodig hebben. Dat maakt dat er ook leerlingen

Nadere informatie

Integrale Vroeghulp. Bij zorgen over de ontwikkeling of het gedrag van uw kind van 0 tot 7 jaar

Integrale Vroeghulp. Bij zorgen over de ontwikkeling of het gedrag van uw kind van 0 tot 7 jaar Integrale Vroeghulp Bij zorgen over de ontwikkeling of het gedrag van uw kind van 0 tot 7 jaar Integrale Vroeghulp Ons kind is druk en luistert niet. Waarom praat ons kind thuis wel en op de peuterspeelzaal

Nadere informatie

Vroeg, Voortdurend en Integraal

Vroeg, Voortdurend en Integraal Vroeg, Voortdurend en Integraal Landelijk programma ketens vroege signalering, diagnostiek, zorg, onderwijs en ondersteuning kinderen met beperkingen en hun gezin Vroeg, Voortdurend en Integraal (VVI)

Nadere informatie

Ontstaan en werkwijze. Annet Wenink Hans Kaffener

Ontstaan en werkwijze. Annet Wenink Hans Kaffener Ontstaan en werkwijze Annet Wenink Hans Kaffener Aanleiding IVT leden hadden het gevoel dit kan beter nav: Versnippering diagnostiek bij complexe ontwikkelingsproblematiek Langdurige trajecten Transitie

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Almere. Integrale Jeugdgezondheidszorg. Geachte raad,

Aan de raad van de gemeente Almere. Integrale Jeugdgezondheidszorg. Geachte raad, Dienst Sociaal Domein Bert Enderink Telefoon 0642795950 Fax (036) E-mail aenderink@almere.nl Aan de raad van de gemeente Almere Stadhuisplein 1 Postbus 200 1300 AE Almere Telefoon 14 036 Fax (036) 539

Nadere informatie

Integrale Vroeghulp/Goudvis Midden-Holland. Voor advies en coördinatie van hulp aan jonge kinderen met problemen in de ontwikkeling

Integrale Vroeghulp/Goudvis Midden-Holland. Voor advies en coördinatie van hulp aan jonge kinderen met problemen in de ontwikkeling Integrale Vroeghulp/Goudvis Midden-Holland Voor advies en coördinatie van hulp aan jonge kinderen met problemen in de ontwikkeling Goudvissen? Goudvis? 2 Landelijk netwerk Integrale Vroeghulp heeft 37

Nadere informatie

Medisch specialist ziekenhuis

Medisch specialist ziekenhuis Factsheet Medisch specialist ziekenhuis en de Jeugdhulp Almere 2015 Gemeenten worden vanaf 2015 verantwoordelijk voor alle jeugdhulp: ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en

Nadere informatie

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost Regionale visie op welzijn Brabant Noordoost-oost Inleiding Als gemeenten willen we samen met burgers, organisaties en instellingen inspelen op de wensen en behoeften van de steeds veranderende samenleving.

Nadere informatie

Toegang tot zorg voor kinderen met een beperking. Hier komt tekst Gemeente Utrecht. Hier komt ook tekst. Marlies Kennis. Floris Fonville. Utrecht.

Toegang tot zorg voor kinderen met een beperking. Hier komt tekst Gemeente Utrecht. Hier komt ook tekst. Marlies Kennis. Floris Fonville. Utrecht. Toegang tot zorg voor kinderen met een beperking Hier komt tekst Gemeente Utrecht Marlies Kennis Hier komt ook tekst Floris Fonville Leidende principes 1. Gewoon Opvoeden in plaats van problematiseren.

Nadere informatie

STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING

STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING VERENIGING BEDRIJFSTAK ZORG 400.11/me november 2011 STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING De verplaatsing van (extramurale) begeleiding van de AWBZ naar de WMO en dus de gemeenten biedt nieuwe

Nadere informatie

Integrale Vroeghulp. Bij zorgen over de ontwikkeling of het gedrag van uw kind van 0 tot 7 jaar

Integrale Vroeghulp. Bij zorgen over de ontwikkeling of het gedrag van uw kind van 0 tot 7 jaar Integrale Vroeghulp Bij zorgen over de ontwikkeling of het gedrag van uw kind van 0 tot 7 jaar Integrale Vroeghulp Ons kind is druk en luistert niet. Waarom praat ons kind thuis wel en op de peuterspeelzaal

Nadere informatie

VROEG VOORTDUREND INTEGRAAL

VROEG VOORTDUREND INTEGRAAL Kader voor meten en weten Kwaliteitsindicatoren voor alle bouwstenen van Vroeg, Voortdurend, Integraal december 2011 VROEG VOORTDUREND INTEGRAAL PARTNERS Vroeg, Voortdurend, Integraal Ketens van vroege

Nadere informatie

Wijkteams wijkcoaches (frontlijnaanpak)

Wijkteams wijkcoaches (frontlijnaanpak) Wijkteams wijkcoaches (frontlijnaanpak) 19 september 2013 Dick Laan, sr adviseur Informatievoorziening Soc. Domein, Gemeente Enschede Aanleiding Ontzorgen en normaliseren Benutten talenten en eigen kracht

Nadere informatie

Monitor Voortgang Pilot VVI

Monitor Voortgang Pilot VVI Monitor Voortgang Pilot VVI Vragenlijst is ingevuld door: in overleg met: Naam: Anja de Klerk Naam: Adri Foesenek Functie: projectleider Vroeg Voortdurend Integraal Functie: coördinator Integrale Vroeghulp/projectleider

Nadere informatie

Aanpak: Bemoeizorg. Beschrijving

Aanpak: Bemoeizorg. Beschrijving Aanpak: Bemoeizorg De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: GGD West-Brabant

Nadere informatie

Wat worden leerlingen en ouders hier beter van? Wat levert het op voor leerkrachten, scholen en partners?

Wat worden leerlingen en ouders hier beter van? Wat levert het op voor leerkrachten, scholen en partners? Wat worden leerlingen en ouders hier beter van? Wat levert het op voor leerkrachten, scholen en partners? Passend onderwijs Zorg- en adviesteams Integraal indiceren Centrum voor jeugd en gezin De lokale

Nadere informatie

ECSD/U Lbr. 14/010

ECSD/U Lbr. 14/010 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Bestuurljke afspraken clientondersteuning Wmo uw kenmerk ons kenmerk ECSD/U201400446 Lbr. 14/010 bijlage(n)

Nadere informatie

Hoe staan we ervoor? Transformatie in wording. Inge Bakker Kennispunt Twente

Hoe staan we ervoor? Transformatie in wording. Inge Bakker Kennispunt Twente Hoe staan we ervoor? Transformatie in wording Inge Bakker Kennispunt Twente 1 Met Respect Versterken eigen kracht Zorg op maat Eén gezin, één plan Behoud het goede Ontwikkelen van werkwijze eigen kracht

Nadere informatie

Samen maken. mogelijk. wij meedoen voor jeugd ONDERSTEUNING BIJ LEVEN MET EEN BEPERKING

Samen maken. mogelijk. wij meedoen voor jeugd ONDERSTEUNING BIJ LEVEN MET EEN BEPERKING Samen maken wij meedoen voor jeugd mogelijk Kinderen en jongeren met een beperking moeten de kans krijgen zich optimaal te ontwikkelen, zodat zij zo zelfstandig mogelijk mee kunnen doen in de maatschappij.

Nadere informatie

Welkom. Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht

Welkom. Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht Welkom Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht Inhoud Inrichting werkwijze wijkteams Leeuwarden Verdieping in schuldhulpverlening Verdieping

Nadere informatie

Programma. Passend onderwijs ZAT - CJG; samen sterk voor de jeugd. Landelijk Steunpunt ZAT s

Programma. Passend onderwijs ZAT - CJG; samen sterk voor de jeugd. Landelijk Steunpunt ZAT s Passend onderwijs ZAT - CJG; samen sterk voor de jeugd Themaconferenties WSNS-coördinatoren en bestuurders Dinsdag 22 september 2009, Rotterdam Woensdag 30 september 2009, Weert Maandag 5 oktober 2009,

Nadere informatie

Integrale Vroeghulp. Hulp voor ouders en hun kind van 0-7 jaar met complexe meervoudige ontwikkelingsvragen

Integrale Vroeghulp. Hulp voor ouders en hun kind van 0-7 jaar met complexe meervoudige ontwikkelingsvragen Integrale Vroeghulp Hulp voor ouders en hun kind van 0-7 jaar met complexe meervoudige ontwikkelingsvragen Visie en doelstelling IVH Hoe vroeger, hoe beter (vroegsignalering) Optimaal benutten van de ontwikkelingsmogelijkheden

Nadere informatie

Integrale Vroeghulp. Bij zorgen over de ontwikkeling of het gedrag van uw kind van 0 tot 7 jaar

Integrale Vroeghulp. Bij zorgen over de ontwikkeling of het gedrag van uw kind van 0 tot 7 jaar Integrale Vroeghulp Bij zorgen over de ontwikkeling of het gedrag van uw kind van 0 tot 7 jaar Integrale Vroeghulp Mijn buurvrouw denkt dat mijn zoon autisme heeft. Is dat zo? De peuterspeelzaal vindt

Nadere informatie

Handreiking Jeugdgezondheidszorg & Integrale Vroeghulp: samen sterk.

Handreiking Jeugdgezondheidszorg & Integrale Vroeghulp: samen sterk. Handreiking Jeugdgezondheidszorg & Integrale Vroeghulp: samen sterk. Handreiking Effectieve samenwerking voor jonge kinderen met ontwikkelings achterstanden als gevolg van een beperking. Colofon Jeugdgezondheidszorg

Nadere informatie

STAND VAN ZAKEN ONTWIKKELING SOCIALE WIJKTEAMS GEMEENTEN IN DRENTHE

STAND VAN ZAKEN ONTWIKKELING SOCIALE WIJKTEAMS GEMEENTEN IN DRENTHE STAND VAN ZAKEN ONTWIKKELING SOCIALE WIJKTEAMS GEMEENTEN IN DRENTHE Gemeente Naam Soort Inrichtingsvariant Ontwikkelingsfase Toelichting Aa en Hunze wijkteam Assen Buurtteams Ontwikkeling sociaal team

Nadere informatie

VROEG VOORTDUREND INTEGRAAL

VROEG VOORTDUREND INTEGRAAL Multidisciplinair adviesplan Uniforme werkwijze bij bouwsteen 3 van de innovatie VVI op Integrale Vroeghulp december 2011 VROEG VOORTDUREND INTEGRAAL PARTNERS Vroeg, Voortdurend, Integraal Ketens van vroege

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare

Nadere informatie

De expertpool voor de regio Brabant Noord Oost

De expertpool voor de regio Brabant Noord Oost De expertpool voor de regio Brabant Noord Oost De expertpool is een pool van tweedelijns specialisten, die generalisten consult en advies biedt als specialistische hulp nodig is, maar niet direct duidelijk

Nadere informatie

Aanpak: GRIP-aanpak. Beschrijving

Aanpak: GRIP-aanpak. Beschrijving Aanpak: GRIP-aanpak De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Bureau Jeugdzorg

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare budget

Nadere informatie

KomPas Samen sterker op basisscholen

KomPas Samen sterker op basisscholen KomPas Samen sterker op basisscholen Informatie voor scholen en ouder(s)/verzorger(s) Samen sterker op basisscholen voor kinderen met gedragsproblemen door integrale samenwerking tussen onderwijs, toegangsteams

Nadere informatie

Vraaggericht, actief-anticiperend en detecterend. Surveillance van gezondheid, groei en ontwikkeling

Vraaggericht, actief-anticiperend en detecterend. Surveillance van gezondheid, groei en ontwikkeling Unique selling points JGZ Specialisme met het gezonde kind als referentiekader Vraaggericht, actief-anticiperend en detecterend Laagdrempelig en hoog bereik Surveillance van gezondheid, groei en ontwikkeling

Nadere informatie

Integrale Vroeghulp. Bij zorgen over de ontwikkeling of het gedrag van uw kind van 0 tot 7 jaar

Integrale Vroeghulp. Bij zorgen over de ontwikkeling of het gedrag van uw kind van 0 tot 7 jaar Integrale Vroeghulp Bij zorgen over de ontwikkeling of het gedrag van uw kind van 0 tot 7 jaar Integrale Vroeghulp Mijn buurvrouw denkt dat mijn zoon autisme heeft. Is dat zo? De peuterspeelzaal vindt

Nadere informatie

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Kopie aan Onderwerp 3 november 2016 2016/18 S.K. Augustin 023-511 5273 augustsk@haarlem.nl

Nadere informatie

opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017

opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017 opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017 Aanleiding Met ingang van 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de cliëntondersteuning voor alle inwoners, voorheen was dit een verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Laat het jonge kind dat vandaag opvalt niet de jongere zijn die straks uitvalt

Laat het jonge kind dat vandaag opvalt niet de jongere zijn die straks uitvalt Laat het jonge kind dat vandaag opvalt niet de jongere zijn die straks uitvalt Ketenzorg voor jonge kinderen met ontwikkelingsproblemen 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Samenwerking met de verschillende gemeenten

Nadere informatie

Integrale Vroeghulp Midden-Brabant en Preventieve gezinsondersteuning

Integrale Vroeghulp Midden-Brabant en Preventieve gezinsondersteuning 1 Integrale Vroeghulp Midden-Brabant en Preventieve gezinsondersteuning Position paper Organisatie: Samenwerkingsverband Integrale Vroeghulp, mevrouw Annelien Theeuwes, voorzitter Opdrachtgever: Midden-Brabantse

Nadere informatie

Convenant Ketenaanpak Eergerelateerd Geweld Twente

Convenant Ketenaanpak Eergerelateerd Geweld Twente Convenant Ketenaanpak Eergerelateerd Geweld Twente Samenwerkingsafspraken ten behoeve van de preventieve - en de veiligheidsaanpak van (potentiële) slachtoffers van eergerelateerd geweld in Twente. Vanuit

Nadere informatie

VROEG VOORTDUREND INTEGRAAL

VROEG VOORTDUREND INTEGRAAL Multidisciplinaire diagnostiek Uniforme werkwijze bij bouwsteen 2 van de innovatie VVI op Integrale Vroeghulp december 2011 VROEG VOORTDUREND INTEGRAAL PARTNERS Vroeg, Voortdurend, Integraal Ketens van

Nadere informatie

Transitie MEE Groningen AWBZ naar Wmo. Transitie MEE Groningen AWBZ naar Wmo

Transitie MEE Groningen AWBZ naar Wmo. Transitie MEE Groningen AWBZ naar Wmo Transitie MEE Groningen AWBZ naar Wmo Transitie MEE Groningen AWBZ naar Wmo Januari 2014 Centraal kantoor Groningen Koeriersterweg 26a 9727 AC Groningen Postbus 1346 9701 BH Groningen T 050-527 45 00 E

Nadere informatie

Doorontwikkeling gebiedsgericht werken Sociaal Domein. 7 juni 2016 Presentatie voor Wmo-raad

Doorontwikkeling gebiedsgericht werken Sociaal Domein. 7 juni 2016 Presentatie voor Wmo-raad Doorontwikkeling gebiedsgericht werken Sociaal Domein 7 juni 2016 Presentatie voor Wmo-raad Waarom dichtbij mensen? Doelen Vergroten betrokkenheid inwoners bij elkaar en bij de stad Versterken informeel

Nadere informatie

Jaarverslag Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord 1/7

Jaarverslag Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord 1/7 Jaarverslag 218 Integrale Vroeghulp Noord-Holland-Noord 1/7 Voorwoord Met dit jaarverslag informeren wij u over de ontwikkeling en resultaten van Integrale Vroeghulp van het afgelopen jaar. We hebben dit

Nadere informatie

SWING project. Maatschappelijk rendement preventieve jeugdbescherming. Presentatie SWING Conferentie 18 april 2016

SWING project. Maatschappelijk rendement preventieve jeugdbescherming. Presentatie SWING Conferentie 18 april 2016 SWING project Maatschappelijk rendement preventieve jeugdbescherming Presentatie SWING Conferentie 18 april 2016 EVEN VOORSTELLEN Wouter Slagter Tjenny van der Veen PROVINCIE GRONINGEN FEITEN GRONINGEN

Nadere informatie

Gerrit Jan Schep Voorzitter Taskforce Integrale Vroeghulp Congres Transformeren doe je samen Workshop Jeugdhulp zonder schotten 16 juni 2014, Ede

Gerrit Jan Schep Voorzitter Taskforce Integrale Vroeghulp Congres Transformeren doe je samen Workshop Jeugdhulp zonder schotten 16 juni 2014, Ede Over schotten springen! Gerrit Jan Schep Voorzitter Taskforce Integrale Vroeghulp Congres Transformeren doe je samen Workshop Jeugdhulp zonder schotten 16 juni 2014, Ede Een Taskforce voor Integrale Vroeghulp

Nadere informatie

Datum 10 september 2013 Uw kenmerk Ons kenmerk MN/fk/ Betreft Inbreng LHV en NHG voor verslag Jeugdwet Kamerstuknummer 33684

Datum 10 september 2013 Uw kenmerk Ons kenmerk MN/fk/ Betreft Inbreng LHV en NHG voor verslag Jeugdwet Kamerstuknummer 33684 Tweede Kamer der Staten-Generaal Leden van de Vaste Kamercommissie van VWS T.a.v. de heer drs. A. Teunissen Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Datum 10 september 2013 Uw kenmerk Ons kenmerk MN/fk/433621 Betreft

Nadere informatie

Archetypen in het sociaal domein

Archetypen in het sociaal domein Archetypen Archetypen zijn inrichtingsmodellen van de gemeentelijke informatievoorziening. De indeling in archetypen wordt gebruikt om overeenkomsten tussen gemeenten beter zichtbaar te maken en de ondersteuning

Nadere informatie

Signalering en zorgcoördinatie bij begeleiding in de Wmo voor specifieke groepen

Signalering en zorgcoördinatie bij begeleiding in de Wmo voor specifieke groepen Signalering en zorgcoördinatie bij begeleiding in de Wmo voor specifieke groepen Specifieke groepen voor de extramurale begeleiding vanuit Wmo zintuiglijk gehandicapten (ZG) mensen met complex niet aangeboren

Nadere informatie

Samenwerkende Jeugdzorg Specialisten. Midden-Brabant. Samenwerken voor kinderen en gezinnen in. Midden-Brabant

Samenwerkende Jeugdzorg Specialisten. Midden-Brabant. Samenwerken voor kinderen en gezinnen in. Midden-Brabant Samenwerkende Jeugdzorg Specialisten Midden-Brabant Samenwerken voor kinderen en gezinnen in Midden-Brabant Samenwerken voor kinderen en gezinnen in Midden-Brabant AMBITIE Meervoudige problematiek van

Nadere informatie

FACTSHEET SAMENWERKING COA

FACTSHEET SAMENWERKING COA FACTSHEET SAMENWERKING COA LOCATIE EN GEMEENTE VOOR JEUGDHULP AAN ASIELZOEKERSKINDEREN INLEIDING ALGEMEEN Met de inwerkingtreding van de nieuwe Jeugdwet zijn sinds 1-1-2015 de gemeenten verantwoordelijk

Nadere informatie

Startfoto West Brabant

Startfoto West Brabant Startfoto West Brabant 1. Regionale context Uitvoerende organisatie Het project VVI wordt in West Brabant uitgevoerd door het samenwerkingsverband Integrale Vroeghulp. Het samenwerkingsverband functioneert

Nadere informatie

Ervaringen van een RAAK-regio

Ervaringen van een RAAK-regio Ervaringen van een RAAK-regio Zaanstreek Waterland Voorgeschiedenis In Zaanstreek Waterland: - een sterke traditie van samenwerking tussen welzijnsorganisaties, jeugdzorginstellingen, jeugdgezondheidszorg

Nadere informatie

Aanvraag VEZN Pro Vita

Aanvraag VEZN Pro Vita Aanvraag VEZN Pro Vita Projectinformatie en resultaten In 2013 is het Centrum voor gezondheidszorg Pro Vita opgericht. Een centrum met zorgprofessionals die (deels in samenwerking met elkaar) goede zorg

Nadere informatie

Lezing Evaluatie Wijkteams en Jeugdhulp Ervaringen met vormen en aansturing van wijkteams

Lezing Evaluatie Wijkteams en Jeugdhulp Ervaringen met vormen en aansturing van wijkteams Lezing Evaluatie Wijkteams en Jeugdhulp 2017 Ervaringen met vormen en aansturing van wijkteams Annelies Kooiman Thijs van den Enden a.kooiman@movisie.nl t.vandenenden@movisie.nl Indeling Landelijke peiling

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Voorbereidend besluitvormend Agendapunt: 4 Onderwerp: Transformatie jeugdzorg Regionaal projectplan Datum: 10 december 2012 Portefeuillehouder: Jhr. M.R.H.M. von Martels

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 11 september 2017 U Lbr. 17/050 (070)

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 11 september 2017 U Lbr. 17/050 (070) Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 11 september 2017 Ons kenmerk TIP/U201700651 Lbr. 17/050 Telefoon (070) 373 8393 Bijlage(n) - Onderwerp Wetswijziging in afbakening persoonlijke verzorging

Nadere informatie

Presentatie verdiepingssessie inkoop Jeugd-AWBZ. Vrijdag 13 juni 2014

Presentatie verdiepingssessie inkoop Jeugd-AWBZ. Vrijdag 13 juni 2014 Presentatie verdiepingssessie inkoop Jeugd-AWBZ Vrijdag 13 juni 2014 Wie zijn we? Ons Tweede thuis is een organisatie ten dienste van ongeveer 2000 mensen met een verstandelijke, meervoudige of lichamelijke

Nadere informatie

Factsheet Kwetsbare ouderen: Extramuralisering. Trekker: gemeente Arnhem

Factsheet Kwetsbare ouderen: Extramuralisering. Trekker: gemeente Arnhem Factsheet Kwetsbare ouderen: Extramuralisering Trekker: gemeente Arnhem Arnhem zet zich samen met Menzis en gemeenten in om kwetsbare ouderen langer thuis te laten wonen Wie? Zorgverzekeraar Menzis, de

Nadere informatie

CliC t.a.v. Dhr. Grommen, Mercator 1. Sittard. Geachte heer Grommen,

CliC t.a.v. Dhr. Grommen, Mercator 1. Sittard. Geachte heer Grommen, CliC t.a.v. Dhr. Grommen, Mercator 1. Sittard. Geachte heer Grommen, Naar aanleiding van uw mail d.d. 15 december wil ik graag vanuit de gemeente Beesel reageren op uw vragen. Wij hebben elkaar donderdag

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp KST Basisteam Complexe Volwassenen Zorg

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp KST Basisteam Complexe Volwassenen Zorg COLLEGEVOORSTEL Onderwerp KST Basisteam Complexe Volwassenen Zorg Te besluiten om 1. Binnen het KST een basisteam Complexe Volwassenen Zorg op te richten. 2. Aan de Zellingen en Leliezorggroep een projectsubsidie

Nadere informatie

Specialistische Gedragscoach

Specialistische Gedragscoach Specialistische Gedragscoach Van vroegsignalering tot behandeling op reguliere basisscholen, kinderdagverblijven en peuterspeelzalen Sterk Huis is er voor iedereen die hulp nodig heeft. Wij bieden een

Nadere informatie

naar klik hier! Voorwoord

naar klik hier! Voorwoord naar VILANs klik hier! Voorwoord Veel gemeenten kiezen voor sociale (wijk)teams om integrale samenwerking tussen zorg en welzijn te realiseren. In deze teams werken professionals met generalistische kennis

Nadere informatie

Van theorie naar de dagelijkse praktijk van de Wmo, De Kanteling en Welzijn Nieuwe Stijl in Wielwijk

Van theorie naar de dagelijkse praktijk van de Wmo, De Kanteling en Welzijn Nieuwe Stijl in Wielwijk Van theorie naar de dagelijkse praktijk van de Wmo, De Kanteling en Welzijn Nieuwe Stijl in Wielwijk Pamela van der Kruk Interim manager WijkInformatiePunt en Sociaal Wijkteam Wielwijk INDELING PRESENTATIE

Nadere informatie

Aanpak: Casusregie en inzet gezinscoaching. Beschrijving

Aanpak: Casusregie en inzet gezinscoaching. Beschrijving Aanpak: Casusregie en inzet gezinscoaching De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld

Nadere informatie

MDA ++ in een notendop

MDA ++ in een notendop MDA ++ in een notendop Landelijke kaders Multidisciplinaire Aanpak Huiselijk geweld, Kindermishandeling en Seksueel geweld/misbruik Bert Groen, sr. Projectleider Huiselijk en Seksueel Geweld MOVISIE Harry

Nadere informatie

Jeugdhulp in Nissewaard

Jeugdhulp in Nissewaard Jeugdhulp in Nissewaard Projectleider decentralisatie jeugdhulp Angela van den Berg Regisseur jeugd en gezin JOT kernen Jolanda Combrink Inhoud 1. Wat verandert er? 2. Beleidskaders 3. Jeugdhulpplicht

Nadere informatie