De IJzer ts Diksmuide en Nieuwpoort

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De IJzer ts Diksmuide en Nieuwpoort"

Transcriptie

1 De IJZER Hydrografie De totale oppervlakte van het stroomgebied van de IJzer bedraagt 1101 km², waarvan eenderde in Frankrijk is gelegen (Heylen, 1997). Tweederde van het IJzerbekken ligt op Belgisch grondgebied. Ten westen vormt een heuvelrug de scheiding met het stroomgebied van de Aa. Ten noorden wordt het bekken begrensd door de strand- en duinstrook van de Noordzeekust en ten zuiden vormt een keten van heuvels de scheiding met het Leiebekken. Het brongebied van de IJzer ligt in Noord-Frankrijk. Van stroomopwaarts tot stroomafwaarts zijn de volgende zijbeken de belangrijkste - de Heidebeek: mondt uit t.h.v. de franse grens, 8650 ha - de Haringsebeek: mondt uit op de grens tussen Roesbrugge en Stavele, 1650 ha - de Poperingevaart: mondt uit in Oostvleteren-Elzendamme, ha de Boezingegracht mondt uit t.h.v. het Westbroek, 2300 ha - de Kemmelbeek mondt uit t.h.v. Reninge, 8000 ha - het kanaal Ieper-IJzer staat in open verbinding met de IJzer aan de Knokkebrug te Merkem, verderop monden de Ieperlee, 9600 ha en de Martjesvaart/St.-Jansbeek, ha uit in dit kanaal - de Rone- en de Steenbeek monden beiden uit in de Blankaartvijver die dan verder afwatert via de Houten- en Stenensluisvaart in de IJzer te Woumen 6660 ha - de Handzamevaart stroomt t.h.v. Diksmuide in de IJzer, ha - t.h.v. Fintele staat de IJzer m.b.v. een sluis/stuw in verbinding met de Lovaart. Dit kanaal kan in periodes met hoge debieten een gedeelte van het IJzerwater afvoeren naar Nieuwpoort. Bij het dorpje Fintele ontmoet je de Lovaart en bij de idyllische Knokkebrug het Ieperleekanaal. De IJzer ts Diksmuide en Nieuwpoort De IJzer voert je door een verrukkelijk landschap, aan de rechterzijde heeft men een prachtig vergezicht op de IJzerbroeken. Door de ornithologisch waarde kregen deze IJzerbroeken een internationaal beschermingsstatuut als Ramsar- en EU-vogelrichtlijngebied. De IJzerbroeken (4000 ha) zijn ook het natuurlijke waterbekken van de IJzer bij grote neerslag. Zo wordt een te grote watertoevoer en eventuele overstromingen vermeden meer stroomafwaarts.

2 De IJzer tussen Knokkebrug en Diksmuide Enkele kilometer verder komt men in Diksmuide waar de Handzamevaart in de IJzer samenvloeit. De totale lengte van de IJzer is zeventig kilometer, waarvan veertig in België. De normale waterstand (TWA) bedraagt 3.14 meter boven de zeespiegel, dit waterpeil is nodig om scheepvaart mogelijk te maken, en wordt opgemeten op deze plaatsen: Roesbrugge - De Fintele - Diksmuide - Keiem- Nieuwpoort. De waterstanden van deze rivier kan men opvragen bij het sluizencomplex achterhaven van Nieuwpoort. Bij Nieuwpoort stroomt de IJzer in de Noordzee. Hengelen op de IJzer Het visbestand op de IJzer bestaat hoofdzakelijk uit een gemengd assortiment, de laatste jaren is het visbestand zodanig aangegroeid dat deze rivier als één van de betere viswaters is van de Westhoek. Dit is te danken aan de waterkwaliteit die de laatste 20 jaar sterk is verbetert, dit door de waterzuivering programma's van Aquafin en de V.M.M. die algemeen worden toegepast in de Westhoek. De rivier de IJzer is een heel goed hengelwater die echter niet altijd gemakkelijk te bevissen hoge waterafvoer is omdat de IJzer een rivier is en heel veel water uit de streek afleidt naar zee Blankvoorn, rietvoorn, karper, brasem en paling zijn het talrijkst aanwezig. Roofvis is misschien wat minder vertegenwoordigd, maar hier is er ook een positieve evolutie, vooral door de snoekbaars. Deze visstand biedt heel wat mogelijkheden voor de hengelaar. Karpervissen, witvishengelen, roofvishengelen en het palingvissen met de peur zijn disciplines die over de volledige lengte van deze rivier worden beoefend. Visbestandsopnamen 2005 op de IJzer In 2000 en 2001 werden samen snoekbroedjes, 3000 zesweekse snoeken 100 kg blankvoorn, 100 kg rietvoorn 200 kg zeelt, 135 kg karper en 650 kg winde bepoot. In 2002 werd 100 kg blankvoorn, 150 kg rietvoorn en 100 kg winde bepoot. In 2005 werden enkele weken na de afvissingen grondels uitgezet. Ter compensatie van de vissterfte van juli 2005 werden eveneens 400 éénzomerige snoeken en 200 driejarige spiegelkarpers uitgezet. De uitzettingen op de IJzer zijn aldus marginaal te noemen. De IJzer is een rivier die niet minder dan 24 soorten herbergt en waarin kolblei, blankvoorn, paling, brasem,baars en karper de dominerende vissoorten zijn. De overige soorten komen in veel mindere mate voor. Ten opzichte van 2001 zijn de belangrijkste verschillen de sterke afname van het riviergrondelbestand, de toename van de soortendiversiteit en visdensiteit in de meest stroomopwaartse gebieden en

3 de toename van het kolbleibestand (maar dit kan evengoed te wijten zijn aan de gebruikte vistechnieken, zie hierboven). Ook wordt de verontreinigingsgevoelige en in Vlaanderen zeldzame kleine modderkruiper nu al op de drie meest stroomopwaartse locaties op de IJzer gevangen en wijzen hier nog eens op het belang van het behoud of een verdere verbetering van de waterkwaliteit. De grotere visdensiteit en diversiteit in de meer natuurlijke zone versus de genormaliseerde trajecten met verstevigde oevers wijzen dan weer op het belang van het behoud van deze grotere structurele diversiteit. Vissers meldden in 2005 de vangst van één kopvoorn in het spaarbekken te Nieuwpoort. Enkele alvers werden op het stroomopwaarts gelegen traject (Stavele tot de grens met Frankrijk) door vissers gevangen. Dit is het vermelden waard, vermits de alver in het verleden namelijk een trouwe gast was in het IJzerbekken. De sporadische vangst van de alver wijst op een voorzichtig herstel van deze soort. Hengelstoepen In het voorjaar 2004 werden 15 hengelstoepen aangelegd op de IJzer ter hoogte van St-Jacobskapelle te Diksmuide. Deze hengelstoepen zijn er gekomen op aandringen van Hengelbelangen IJzervallei, met dank voor de opvolging door de PVC West-Vlaanderen en financiering en uitvoering door AWZ.

4 Heel mooie constructie en wat ons betreft heel geslaagd aangelegd kwestie van hoogte boven het water en soort constructie. Eveneens werden er op de rechteroever van de IJzer ter hoogte van de Beerstblotestraat 20 betonnen hengelstoepen aangelegd. Ook deze hengelstoepen zijn er gekomen op aandringen van Hengelbelangen IJzervallei, met dank voor de opvolging door de PVC West-Vlaanderen en financiering en uitvoering door AWZ. Brongebied van de IJzer De echte oorsprong van de IJzer is niet op één plaats aan te tonen. Zoals de meeste andere rivieren ontstaat de IJzer uit een samenvloeiing van meerdere kleinere beekjes. Dit gebied bevindt zich in Noord-Frankrijk een tiental kilometer ten noorden van Saint-Omer tussen de dorpjes Lederzeele en Broxeele. Een ondoordringbare kleilaag zorgt ervoor dat het neerslagwater niet te diep in de ondergrond kan doordringen.

5 Stroomafwaarts 5 km nabij Broxeele Als we de IJzer stroomopwaarts volgen, staat nabij het dorpje Broxeele voor het laatst de naam Yser naast een kleine beek vermeld. Nog meer stroomopwaarts vertakt die beek zich in een aantal naamloze grachten, waarvan één de IJzer zou moeten zijn. Als we de arm aanhouden met de langste loop, de grootste hoogteligging, het grootste afvoerbekken en het grootste debiet, komen we aan de Haeneberg (35m) nabij het gehucht Le Long Champ in de gemeente Lederzeele. De belangrijkste zijbeken van deze rivier op Frans grondgebied zijn de Heidebeek en de Peene Becque. Nabij de grensstreek is de IJzer ongeveer tien meter breed. Monding van de IJze r De IJzer mondt uit in de Noordzee via het sluizencomplex van Nieuwpoort, de Ganzepoot genoemd. Dit kreeg deze naam door de vorm van dit sluizencomplex, hij heeft maar liefst zes armen of tenen.

6 De havengeul van de IJzer kun je als de poot beschouwen, daaraan hangen vast van noord naar zuid en van oost naar west: het Nieuw Bedelf, het Kanaal Nieuwpoort-Plassendale, de Kreek van Nieuwendamme, de IJzer, de Vaart van Veurne Ambacht en het Kanaal Nieuwpoort-Veurne. Op de IJzer, het Kanaal Nieuwpoort-Plassendale en het Kanaal Nieuwpoort-Veurne is er scheepvaart. Vandaar dat deze echte sluizen hebben die het waterpeil regelen. De drie andere zijn afwateringskanalen, ze hebben geen echte sluizen maar eerder een uitlaatklep. Tussen het sluizencomplex Ganzepoot en de Noordzee heeft men een gebied van brak water, een samenstelling van zout water uit de zee en zoet water aangevoerd uit het binnenland. Bijzonder aan een dergelijke monding is de ontmoeting van twee verschillende werelden ; slikken (die tweemaal daags bij vloed overstromen) ; schorren (die alleen bij springvloed overspoeld worden). Zo komt het zoute water van de Noordzee, onder invloed van de getijdenwerking, dagelijks in kontakt met het zoete water dat vanuit het binnenland wordt aangevoerd. Dit samenspel van zout en zoet water zorgt voor een bijzondere fauna en flora, die zich steeds in ander milieu moet aanpassen. We vinden nergens een groter soortenrijkdom aan langs de kust, behalve in het Zwin. Per vierkante meter leven er zo'n 20 à bodemdieren, een verzameling schelpen, wormen, slakken en kreeftachtigen. Men treft hier allerlei waadvogels aan. Dit gebied is niet alleen belangrijk als voedselplaats voor deze vogels, het is tevens een hoogwatervluchtplaats. Steltlopers die bij eb voedsel zoeken op de slikken, troepen bij hoogwater in grote getallen samen op de oevers van dit gebied. De IJzermonding is een beschermingszone voor vogels als Europese-vogelrichtlijngebied. Onstaan van de IJzervallei De Noordzee speelde een grote rol in het ontstaan van de IJzervallei. Tijdens de IJstijd lag het zeepeil honderd meter lager dan het huidige. Op het einde van de ijstijd ongeveer jaar geleden werd het klimaat warmer, daardoor smolt het ijs en steeg de zeespiegel, zo werd er steeds meer land ingenomen. Ongeveer 7000 jaar geleden liep de Noordzee in op de Vlaamse kustvlakte, dit noemde men de Flandrische transgressie. Laag België verdween hierdoor onder water. Door het verlanden en indijken trok het water zich geleidelijk terug, na elke vloedgolf bleef er zand en klei achter. Vijfduizend jaar geleden ontstonden er door deze afzetting van klei en zand zandplaten die geleidelijk aan een duinengordel vormden. Deze duinengordel werd nog verschillende malen doorbroken door getijdengeulen. Een voorbeeld van zo'n geul lag tussen Koksijde en Oostduinkerke, zo onstond de stad Koksijde. Een ander voorbeeld van een dubbele getijde geul lag ter hoogte van Nieuwpoort. De éne liep van Wulpen, Lampernisse, Lo, Fintele en de andere geul liep van Schore naar Gistel. Deze geulen werden voortdurend gewijzigd onder invloed van grote overstromingen. Na de laatste overstroming, de Duinkerke-3-transgressie, in de elfde en de twaalfde eeuw werd door systematische indijking (Oude Zeedijk) ongeveer hect. land ingewonnen. Er volgde nog een grote overstroming in 1570 waarbij veel schade werd aangericht in de IJzervlakte. Vele grachten en vaarten kregen toen hun ontstaan. Door de eeuwen heen verminderde het zoutgehalte van de vele overstromingen in de opgeslibte lagunes, hierdoor ontstond een rietvegetatie, dat zich langzaam ontwikkelde tot een uitgestrekt kustveenmoeras, die omstreeks 4200 jaar geleden het toenmalige kustgebied bedekte. Tussen 3300 en 3000 jaar geleden kwam er aan deze begroeiing een einde door een nieuwe transgressie: een plotse stijging van het grondwaterpeil en verzilting. Ongeveer 2000 jaar geleden werden er door krachtige stormwinden een gedeelte van de beschermende duinen weggeslagen, het brakke water kwam hierdoor langs de getijdengeulen binnen en overspoelde het veengebied. Dit veen vermengde zich met de ondergrond, evenwel zonder te rotten. Zo ontstonden de vele veengebieden na terugtrekking van de vele overstromingen. Dit veen werd nog tot de twintigste eeuw opgegraven en dit meestal voor goedkope brandstof. Op vele plaatsen in dit gebied kan men de vroegere ontginningen nog duidelijk zien door de iets lager gelegen percelen in het landschap De Blankaartvijver in Woumen

7 De Blankaartvijver in Woumen is ontstaan door turfontginning. De kern van het erkend natuureservaat De Blankaart van Natuurpunt vzw, bestaat uit een vijver (60ha) en rietmoeras (20ha) en laaggelegen hooilanden in de onmiddellijke omgeving. De naam Blankaart houdt hoogstwaarschijnlijk verband met blank of onder water staan. De vijver ontstond rond 1550 door turfontginning. De vogelrijkdom kun je vanuit twee kijkhutten bewonderen Knokkebrug Een kleine twee kilometer voorbij de Blankaart kom je aan bij de Knokkebrug. Op het punt waar de grenzen van drie gemeenten samenkomen Diksmuide, Lo-Reninge en Houthulst en waar het Ieperleekanaal in de IJzer uitmondt is een ophaalbrug gebouwd. Voor het bruggetje staat een bord met uitleg over het Fort Knocke. De Spanjaarden bouwden het fort aan het einde van de 16de eeuw tegen de aanvallen van de hervormingsgezinden, het was het belangrijkste militair bolwerk in de IJzervallei. De versterking was strategisch ingeplant op de samenvloeiing van de Ieperlee met de IJzer en beheerste zo het waterwegennet in de Westhoek. Later werd het onder verschillende bezetters verbouwd en uitgebreid. Zo gaf Lodewijk XIV aan zijn bekende bouwheer Vauban de opdracht om er een stervormig bastion van te maken. De Oostenrijkse keizer Jozef II gaf in 1782 de opdracht om dit bastion af te breken. Het sterrenpatroon van deze vesting kan men nog terug vinden in het landschap. Monding Ieperleekanaal in IJzer ter hoogte van Knokkebrug

8 O verzicht van de evolutie van het IJzerbekken - Pleistoceen: (2-miljoen tot jaar geleden). IJstijden. Vorming Vlaamse Vallei. Ontstaan van rivierterrassen. - Holoceen:( jaar geleden). Begin van de veengroei. Atlanticum: ( jaar geleden). Flandrische transgressies. Aftapping bovenloop IJzer via Golf van Duinkerke. Kustvlakte is veenmoeras, doorsneden met getijdengeulen. Benedenloop volgt getijdengeul en mondt in de omgeving van Veurne in zee uit. - Subatlaticum: (2600 jaar geleden-nu). 2de eeuw v.chr.-1ste na Chr: Duinkerke-1 transgressie. Oude Duinen worden weggeslagen. -1ste eeuw - 4de eeuw : Romeinse Regressie fase. Ontwikkeling Middeloude Duinen. - 4de eeuw - 8ste eeuw : Duinkerke-2-transgressie. Middeloude Duinen worden afgebroken. IJzerloop verlegt zich naar het oosten en mondt in de omgeving van Nieuwpoort in zee uit. - 8ste eeuw -11de eeuw : Karoligische regressiefase. Vorming van Jonge Duinen. -11de eeuw -12de eeuw : Duinkerke-3-transgressies -In de 13de eeuw bestond het mondingsgebied van de IJzer uit twee geulen, gescheiden door twee zandplaten. Omstreeks 1300 werd de westelijke geul drooggelegd, de IJzer kwam in zijn huidige bedding te liggen, ter hoogte van de nu bestaande havengeul..handzamevallei Deze Handzamevallei is in feite een kopie van de IJzerbroeken. Dit gebied werd ook eeuwenlang door winteroverstromingen overspoeld. Nog meer dan in de IJzervallei heeft men hier geprobeerd dit onder controle te krijgen. De Handzamevaart werd bijna volledig gekanaliseerd, alleen vanaf het dorpje Werken toont deze waterloop nog zijn typische meanderend verloop. Door zijn ornithologische waarde werd in 1988 de Handzamevallei aangegeven als één van de 23 Europese-vogelrichtlijngebieden in Vlaanderen. Sedert 1991 maakt hij ook deel uit van het Ecologisch Impulsgebied IJzervallei. Het herstelplan voor de Handzamevallei Werkgroep Handzamevallei, onderdeel van Natuurpunt afd. IJzervallei en Natuurfonds Westland vzw Het natuurlijk karakter van de Handzamevallei is een laaggelegen waterrijk gebied, voornamelijk bestaande uit hooien weilanden, overstroombaar en in de vallei zelf dus met weinig bebouwing (tenzij op een terp of een ander hoger gelegen stuk). De voorbije jaar kreeg de natuur in de vallei een paar rake klappen: flinke stukken van de Handzamevallei/Krekebeek werden rechtgetrokken, laagtes opgevoerd, de waterkwaliteit was rampzalig en het waterpeil werd veel te laag gehouden om in de meeste valleizones een goede natuurkwaliteit te waarborgen. Er is nood aan een herstelplan voor de Handzamevallei. Niet enkel in het belang van de natuur maar eveneens voor de mensen die rond de vallei en dus in o.m. Kortemark en Handzame wonen. De vallei biedt natuur, recreatie, ruimte voor landbouw maar ook veiligheid tegen overstromingen. De broeken leveren immers een uiterst belangrijke veiligheidsdienst aan de bewoners: het waterbergend vermogen van de vallei is de beste garantie tegen overstromingen van de woonkernen.

9

Hoogwater IJzerbekken november 2016

Hoogwater IJzerbekken november 2016 Hoogwater IJzerbekken november 2016 Roesbrugge (Filip Van Loo, 20/11/16) pagina 1 van 26 Inhoud 1. Samenvatting...3 2. Hydrologische omstandigheden...3 3. Waterpeil- en debietgegevens...4 4. Bijlage...9

Nadere informatie

De IJzer: varen tussen Diksmuide en Nieuwpoort

De IJzer: varen tussen Diksmuide en Nieuwpoort Leerkracht De IJzer: varen tussen Diksmuide en Nieuwpoort 9 De IJzer De IJzer ontspringt in Noord-Frankrijk en mondt 78 km verder, via het sluizencomplex de Ganzenpoot in Nieuwpoort, uit in de Noordzee.

Nadere informatie

De IJzer. Leerkracht. Thema 9 - De IJzer tussen Diksmuide en Nieuwpoort

De IJzer. Leerkracht. Thema 9 - De IJzer tussen Diksmuide en Nieuwpoort Leerkracht De IJzer: varen tussen Diksmuide en Nieuwpoort 9 De IJzer Legende bevaarbare waterweg onbevaarbare waterweg provinciegrens landgrens De IJzer ontspringt in Noord-Frankrijk en mondt 78 km verder,

Nadere informatie

VISSTANDSONDERZOEK OP DE LEIEMEANDER TE WEVELGEM, 2003. West-Vlaanderen Burg 2B B-8000 Brugge. Duboislaan 14 B-1560 Hoeilaart-Groenendaal

VISSTANDSONDERZOEK OP DE LEIEMEANDER TE WEVELGEM, 2003. West-Vlaanderen Burg 2B B-8000 Brugge. Duboislaan 14 B-1560 Hoeilaart-Groenendaal VISSTANDSONDERZOEK OP DE LEIEMEANDER TE WEVELGEM, 2003 Sven Vrielynck (1) en Gerlinde Van Thuyne (2) (1) Provinciale Visserijcommissie West-Vlaanderen Burg 2B B-8000 Brugge (2) Instituut voor Bosbouw en

Nadere informatie

Rapport vissterfte op de Boezingegracht augustus 2013

Rapport vissterfte op de Boezingegracht augustus 2013 Rapport vissterfte op de Boezingegracht augustus 2013 Kristof Vlietinck Beleidsthemabeheerder Visserij Agentschap voor Natuur en Bos Centrale Diensten Ferrarisgebouw Koning Albert II-laan 20 bus 8 te 1000

Nadere informatie

De Noordzee HET ONTSTAAN

De Noordzee HET ONTSTAAN De Noordzee De Noordzee is de zee tussen Noorwegen, Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en Denemarken. De Noordzee is een ondiepe (30-200 m) randzee van de Atlantische oceaan met

Nadere informatie

Het gebied Begrenzing

Het gebied Begrenzing Cursus Reitdiep Het gebied Begrenzing -In het Oosten: de lijn Westerdijkshorn Wolddijk - Noorderhogebrug -In het Westen: de lijn Zuurdijk Lammerburen - Balmahuizen -In het Noorden: de lijn Onderwierum

Nadere informatie

Saint-Quentin (Frankrijk) Frankrijk. België. Nederland. in de Noordzee (Nederland) Vlaams Gewest. Waals Gewest

Saint-Quentin (Frankrijk) Frankrijk. België. Nederland. in de Noordzee (Nederland) Vlaams Gewest. Waals Gewest Leerlingen Naam: Het Kanaal Bossuit-Kortrijk: varen tussen Zwevegem en Bossuit Klas: 9 Opdracht 1: rivieren het stroomgebied en kanalen van in Vlaanderen Schelde 1a. Waar bevindt zich de bron van de Schelde?

Nadere informatie

Saint-Quentin (Frankrijk) Frankrijk. België. Nederland. in de Noordzee (Nederland) Vlaams Gewest. Waals Gewest

Saint-Quentin (Frankrijk) Frankrijk. België. Nederland. in de Noordzee (Nederland) Vlaams Gewest. Waals Gewest Leerlingen Naam: De Boven-Schelde: varen tussen Oudenaarde en Merelbeke Klas: 9 Opdracht 1: rivieren het stroomgebied en kanalen van in Vlaanderen Schelde 1a. Waar bevindt zich de bron van de Schelde?

Nadere informatie

Saint-Quentin (Frankrijk) Frankrijk. België. Nederland. in de Noordzee (Nederland) Vlaams Gewest. Waals Gewest

Saint-Quentin (Frankrijk) Frankrijk. België. Nederland. in de Noordzee (Nederland) Vlaams Gewest. Waals Gewest Leerlingen Naam: De Boven-Schelde: varen tussen Bossuit en Oudenaarde Klas: 9 Opdracht 1: rivieren het stroomgebied en kanalen van in Vlaanderen Schelde 1a. Waar bevindt zich de bron van de Schelde? Saint-Quentin

Nadere informatie

Geschiedenis van de duinen

Geschiedenis van de duinen Geschiedenis van de duinen Bijna de hele Nederlandse kust bestaat uit duinen. We weten hier niet beter, dan dat dat heel normaal is. Toch is dat niet zo. De kust van Frankrijk, Spanje en Portugal bijvoorbeeld

Nadere informatie

De Dender ontspringt in... en mondt uit in de... in de stad... Deze stad dankt zijn naam hieraan.

De Dender ontspringt in... en mondt uit in de... in de stad... Deze stad dankt zijn naam hieraan. De Dender ontspringt in... en mondt uit in de... in de stad... Deze stad dankt zijn naam hieraan. Dit werkblad en volgend werkblad worden in de klas gemaakt, voor dat ze op stap gaan en de Dender van dichtbij

Nadere informatie

natuurpunt WAL Wase Linkerscheldeoever Schor Ouden Doel

natuurpunt WAL Wase Linkerscheldeoever Schor Ouden Doel natuurpunt WAL Wase Linkerscheldeoever Schor Ouden Doel Het Schor Ouden Doel Het Schor Ouden Doel is een natuurgebied op de linkerscheldeoever tegen de scheldedijk. Aan de grens met Nederland sluit het

Nadere informatie

Opdracht 1: rivieren het stroomgebied en kanalen van in Vlaanderen

Opdracht 1: rivieren het stroomgebied en kanalen van in Vlaanderen Leerlingen Naam: De Boven-Schelde: varen tussen Oudenaarde en Merelbeke Klas: 9 Opdracht 1: rivieren het stroomgebied en kanalen van in Vlaanderen Schelde 1a. Waar bevindt zich de bron van de Schelde?

Nadere informatie

De visstand in vaarten en kanalen

De visstand in vaarten en kanalen De visstand in vaarten en kanalen Jochem Hop Bijeenkomst Vissennetwerk 6 juni 2013, Bilthoven Inhoudsopgave Inleiding Materiaal en Methode Analyse Trends Inleiding KRW-watertypen M3, M10, M6 en M7 M3 gebufferde

Nadere informatie

Deel 1 Toen en nu 13

Deel 1 Toen en nu 13 Deel 1 Toen en nu 13 14 Historie Het huidige typisch Nederlandse landschap met polders en dijken kent een lange historie. Na de laatste grote ijstijd, ongeveer 10.000 jaar geleden, werd door een stijgende

Nadere informatie

Het Ieperleekanaal. Historisch

Het Ieperleekanaal. Historisch Het Ieperleekanaal Historisch Een goed bevaarbare waterweg betekende voor vele steden in de beschaafde middeleeuwse wereld een grote troef voor snelle, soms explosieve groei en bloei. In die tijd hoorde

Nadere informatie

DE HYDROLOGIE VAN HET IJZERBEKKEN

DE HYDROLOGIE VAN HET IJZERBEKKEN DE HYDROLOGIE VAN HET IJZERBEKKEN Ing. J. HEYLEN hoofd dienst Hydrologisch Onderzoek ministerie van de Vlaamse Gemeenschap departement Leefmilieu en Infrastructuur (LIN) administratie Waterwegen en Zeewezen

Nadere informatie

De Zeeschelde: varen tussen Temse en Antwerpen

De Zeeschelde: varen tussen Temse en Antwerpen Leerlingen Naam: De Zeeschelde: varen tussen Temse en Antwerpen Klas: 9 Opdracht 1: rivieren het stroomgebied en kanalen van in Vlaanderen Schelde Het gebied van de Schelde en haar bijrivieren heeft een

Nadere informatie

VAN BRON TOT DELTA. Paul de Kort. een studie naar landschapskunst in de Blaricummermeent. Eemmeer. Eem. Amersfoort.

VAN BRON TOT DELTA. Paul de Kort. een studie naar landschapskunst in de Blaricummermeent. Eemmeer. Eem. Amersfoort. Eemmeer een studie naar landschapskunst in de Blaricummermeent Eem VAN BRON TOT DELTA Amersfoort Gelderse vallei Paul de Kort Utrechtse heuvelrug stuw gemaal Een Deltarivier in De Blaricummermeent De rivier

Nadere informatie

V.V.H.V. Dr. M. Coussement

V.V.H.V. Dr. M. Coussement V.V.H.V. Dr. M. Coussement Twee groepen wateren: Groep 1 = waterwegen (bevaarbare waterlopen en kanalen) + kunstmatige visplassen (afgesloten viswateren)= Positief Lijst Groep 2= alle onbevaarbare waterlopen

Nadere informatie

De waterratten van de Fintele. Moord in de Poel WATERKRONKELS VOOR DE DERDE GRAAD WATERKRONKELS VOOR DE DERDE GRAAD

De waterratten van de Fintele. Moord in de Poel WATERKRONKELS VOOR DE DERDE GRAAD WATERKRONKELS VOOR DE DERDE GRAAD Moord in de Poel De kinderen kruipen even in de huid van professionele speurders die de verdachte dood van één van de poeldieren oplossen. Het spel start met een spannend moordverhaal waarin de spelers

Nadere informatie

Enquête bij hengelaars op openbaar

Enquête bij hengelaars op openbaar M.A.S. Market Analysis & Synthesis Brusselsesteenweg 4 a B-3000Leuven Belgium Tel: +32 1 22 9 7 Fax: +32 1 20 50 52 http://www.masresearch.be Vlaamse Overheid Enquête bij hengelaars op openbaar water Samenvatting

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Diksmuide

Uw gemeente in cijfers: Diksmuide Inleiding Diksmuide : Diksmuide is een gemeente in de provincie West-Vlaanderen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Alveringem, Houthulst, Koekelare, Kortemark, Lo-Reninge, Middelkerke,

Nadere informatie

Kwelder. Woordenboekspel. Spel. VO onderbouw

Kwelder. Woordenboekspel. Spel. VO onderbouw Spel Doel: Materialen: Leerlingen kennen na afloop de betekenis van de volgende termen: getijdebeweging, kwelder, springvloed, brak water, slenk, halofyten, schor, opslibbing. Per groepje van 4 leerlingen:

Nadere informatie

Visbestandopnames op de Noordede en de Blankenbergsevaart (2009)

Visbestandopnames op de Noordede en de Blankenbergsevaart (2009) Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek-Duboislaan 14 B-1560 Groenendaal-www.inbo.be Visbestandopnames op de Noordede en de Blankenbergsevaart (2009) Linde Galle en Gerlinde Van Thuyne Blankenbergse vaart,

Nadere informatie

Kustlijn van de Noordzee

Kustlijn van de Noordzee International Wadden Sea School www.iwss.org 150.000 jaar geleden - 150.000 jaar geleden was het hele Noordzeebekken bedekt met een dikke ijslaag: dit was de Saale ijstijd. - Alle zeewater was in gletsjers

Nadere informatie

Sediment en morfologisch beheer van estuaria

Sediment en morfologisch beheer van estuaria Sediment en morfologisch beheer van estuaria Jean Jacques Peters Raadgevend ingenieur - rivierenspecialist V.U. Brussel - Vakgroep Waterbouwkunde en Hydrologie Sediment en morfologisch beheer van estuaria

Nadere informatie

Derde kleuter en eerste graad la ger onderwijs

Derde kleuter en eerste graad la ger onderwijs Floepje en het Water De kleuters en kinderen van de eerste graad maken kennis met het wezentje Floepje dat zowel kan zwemmen als vliegen. Floepje komt op een dag in vervuild water terecht en wordt ziek.

Nadere informatie

Een kaart wordt op schaal getekend. Dat is een verkleining van de werkelijkheid.

Een kaart wordt op schaal getekend. Dat is een verkleining van de werkelijkheid. VAN KLEIN NAAR GROOT België is verdeeld in meerdere kleine plaatsen. Er zijn gehuchten, dorpen, deelgemeenten, gemeenten, steden, provincies en gewesten. België behoort tot werelddeel Europa. Op een provinciekaart

Nadere informatie

Biodiversiteit in België en Vlaanderen?

Biodiversiteit in België en Vlaanderen? De Milieuboot Biodiversiteit in België en Vlaanderen? Vlaanderen is een belangrijke overwinterplaats voor vele soorten watervogels, MAAR 7,5% van de soorten die vroeger in Vlaanderen leefden is verdwenen,

Nadere informatie

3. Hydrologie van Nederland

3. Hydrologie van Nederland 3. Hydrologie van Nederland 3.1. Geologie In Nederland liggen voornamelijk de geologische lagen van het Kwartair aan de oppervlakte. De oudere lagen uit het Tertiair liggen op grotere diepte; alleen in

Nadere informatie

Rode Lijst Zoetwatervissen 2010: veranderingen ten opzichte van Frank Spikmans 42 ste bijeenkomst vissennetwerk Zwolle, 5 juni 2014

Rode Lijst Zoetwatervissen 2010: veranderingen ten opzichte van Frank Spikmans 42 ste bijeenkomst vissennetwerk Zwolle, 5 juni 2014 Rode Lijst Zoetwatervissen 2010: veranderingen ten opzichte van 1998 Frank Spikmans 42 ste bijeenkomst vissennetwerk Zwolle, 5 juni 2014 Inhoud Historie Rode Lijst Zoetwatervissen Aanpak Rode Lijst analyses

Nadere informatie

Vissoorten Aal Herkenning: Verspreiding: Voedsel: Lengte afgebeelde vis: Lengte tot circa: Snoek Herkenning: Verspreiding: Voedsel:

Vissoorten Aal Herkenning: Verspreiding: Voedsel: Lengte afgebeelde vis: Lengte tot circa: Snoek Herkenning: Verspreiding: Voedsel: Vissoorten Aal Herkenning: Het lichaam is slangachtig van vorm. De borstvinnen bevinden zich direct achter de kop. Op het achterste deel van het lichaam is, zowel onder als boven, een vinzoom aanwezig

Nadere informatie

Maandag 17 juli Bemonstering Balengracht en Grote Nete.

Maandag 17 juli Bemonstering Balengracht en Grote Nete. Maandag 17 juli Bemonstering Balengracht en Grote Nete. Na de oproep van Jos meldden op de druilerige maandagmorgen om 9.00u 6 medewerkers zich op de plaats van afspraak. Hetzelfde onderzoek werd op 21

Nadere informatie

Het bekkenbeheerplan van het IJzerbekken

Het bekkenbeheerplan van het IJzerbekken Het bekkenbeheerplan van het IJzerbekken Integraal waterbeleid in de praktijk 2008-2013 pg. 1 Het bekkenbeheerplan van het IJzerbekken (2008-2013) Integraal waterbeleid in de praktijk pg. 2 In memoriam

Nadere informatie

Opdracht 1: rivieren het stroomgebied en kanalen van in Vlaanderen

Opdracht 1: rivieren het stroomgebied en kanalen van in Vlaanderen Leerlingen Naam: Het Kanaal Bossuit-Kortrijk: varen tussen Zwevegem en Bossuit Klas: 9 Opdracht 1: rivieren het stroomgebied en kanalen van in Vlaanderen Schelde 1a. Waar bevindt zich de bron van de Schelde?

Nadere informatie

Visbestandopnames op de IJzer Bemonsteringsverslag

Visbestandopnames op de IJzer Bemonsteringsverslag Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek-Duboislaan 14 B-6 Groenendaal-www.inbo.be Visbestandopnames op de IJzer 211- Bemonsteringsverslag De IJzer Gerlinde Van Thuyne en Yves Maes INBO.IR.212.13. De IJzer

Nadere informatie

Viswater De Steeg te Grubbenvorst

Viswater De Steeg te Grubbenvorst Viswater De Steeg te Grubbenvorst Algemene beschrijving Coördinaten: Grootte: Max. diepte: Gem. breedte: Watertype: Opgenomen in: Naam HSV/HSF: Plaats HSV/HSF: 1.426621370604366, 6.13034060478222 1, ha

Nadere informatie

NOORDZEE SYMPOSIUM 2007

NOORDZEE SYMPOSIUM 2007 NOORDZEE SYMPOSIUM 2007 Holocene ingressie van de zee Willy Wintein geograaf Inhoud Holocene ingressie van de zee en de gevolgen voor de morfologie van het landschap in de oostelijke Vlaamse kustvlakte

Nadere informatie

Daarnaast wordt er ook nog onderscheid gemaakt in de soort rivieren. Ook hier zijn er drie van:

Daarnaast wordt er ook nog onderscheid gemaakt in de soort rivieren. Ook hier zijn er drie van: Samenvatting door Cas 1576 woorden 22 juni 2018 0 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde 4.1 Rivieren Het gebied van een rivier met al zijn zijtakken noem je het stroomstelsel. Een stroomstelsel bestaat uit

Nadere informatie

LANDGOED BEERZE. ROUTE 4,2 km

LANDGOED BEERZE. ROUTE 4,2 km LANDGOED BEERZE ROUTE 4,2 km Een heerlijke wandeling voor de hele familie door de bossen bij Beerze, vlak bij Ommen. Lekker lopen langs heide, stuifduinen en ook via het oude huis Beerze. Route gemaakt

Nadere informatie

Nederland Waterland Basisonderwijs

Nederland Waterland Basisonderwijs Nederland Waterland Basisonderwijs Introductie Nederland is een land vol met water. Water in rivieren en meren. De zee klotst tegen onze duinen. En de zachte bodem van Nederland zit ook vol met water.

Nadere informatie

De Poekebeek en de Durme.

De Poekebeek en de Durme. De Poekebeek en de Durme. Ten noorden van Tielt ontspringt de Poekebeek De Poekebeek herinneren we ons uit onze schooltijd: van daar kwam de Durme. (In de normaalschool (1944) in de lessen van geologie

Nadere informatie

DE IJZER: EEN KLEINE STROOM MET EEN GROOT VERLEDEN

DE IJZER: EEN KLEINE STROOM MET EEN GROOT VERLEDEN DE IJZER: EEN KLEINE STROOM MET EEN GROOT VERLEDEN T. PROVOOST Geograaf-planoloog West-Vlaamse Vereniging voor de Vrije Tijd v.z.w. THE YSER : A SMALL STREAM WITH A GREAT HISTORY The Yser is the only river

Nadere informatie

a) Getijdenwerking en overstromingen op de Schelde

a) Getijdenwerking en overstromingen op de Schelde EXCURSIEPUNT DE SCHELDEVALLEI Hoogte = Ter hoogte van het voormalige jachtpaviljoen, De Notelaar, gelegen aan de Schelde te Hingene (fig. 1 en 2), treffen we een vrij groot slikke- en schorregebied aan,

Nadere informatie

De Schelde, een globale schets: Geomorfologie van de Schelde

De Schelde, een globale schets: Geomorfologie van de Schelde De Schelde, een globale schets: Geomorfologie van de Schelde Jean Jacques Peters Raadgevend ingenieur - rivierenspecialist V.U. Brussel - Vakgroep Waterbouwkunde en Hydrologie Geomorfologie van de Schelde

Nadere informatie

MONITORING VAN VISMIGRATIEVOORZIENINGEN VOORJAAR 2012

MONITORING VAN VISMIGRATIEVOORZIENINGEN VOORJAAR 2012 MONITORING VAN VISMIGRATIEVOORZIENINGEN VOORJAAR 2012 WATERSCHAP AA EN MAAS 20 september 2012 076534150:0.7 - Definitief C01012.100177.0100 5 Waterschap Aa en Maas Hevelpassage Kaweise Loop 5.1 KAWEISE

Nadere informatie

Texel Landschappelijke ontwikkelingen

Texel Landschappelijke ontwikkelingen Texel Landschappelijke ontwikkelingen Een LIA-presentatie LIA staat voor: Landschappen ontdekken In een Aantrekkelijke vorm. Lia is ook de geograaf die zich gespecialiseerd heeft in de veranderende Noord-Hollandse

Nadere informatie

Post I. A: Oude duinen B: Zeekleilandschap. Bodemgebruik: A: Bos. B: Grasland

Post I. A: Oude duinen B: Zeekleilandschap. Bodemgebruik: A: Bos. B: Grasland Post I Opdracht I: Om welke twee landschappen gaat het? A: Oude duinen B: Zeekleilandschap Grondsoorten: Bodemgebruik: Inrichtingselementen: A: Oud duinzand A: Bos A: Kasteel, woningen B: Jonge zeeklei

Nadere informatie

aardrijkskunde vwo 2015-I

aardrijkskunde vwo 2015-I Aarde Opgave 3 Fjorden in Noorwegen Bestudeer de bronnen 1 en 2 die bij deze opgave horen. Gebruik de atlas. Noorwegen ligt vrijwel helemaal in het Scandinavisch Hoogland. Dit is een oud gebergte. In dit

Nadere informatie

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Dijken Kijken naar dijken www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Kijken naar dijken Zonder de duinen en de dijken zou jij hier niet kunnen wonen: bijna de

Nadere informatie

De duinen hebben een belangrijke functie in ons land:

De duinen hebben een belangrijke functie in ons land: De duinen De duinen hebben een belangrijke functie in ons land: 1 Zeewering 2 Waterwingebied en waterberging 3 Recreatie 4 Natuurwetenschappelijk onderzoek en natuurstudie Laatst las ik: Als de zeespiegel

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Nieuwpoort

Uw gemeente in cijfers: Nieuwpoort Inleiding Nieuwpoort : Nieuwpoort is een gemeente in de provincie West-Vlaanderen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Diksmuide, Koksijde, Middelkerke en Veurne. Nieuwpoort heeft

Nadere informatie

Raamakkoord en NIP Blankaart regelen afspraken over waterpeilen en natuurherstel

Raamakkoord en NIP Blankaart regelen afspraken over waterpeilen en natuurherstel Raamakkoord en NIP Blankaart regelen afspraken over waterpeilen en natuurherstel Edgard Daemen Vlaamse Landmaatschappij Maarten Goegebeur Vlaamse Milieumaatschappij 67 Natuurinrichtingsproject De Blankaart

Nadere informatie

Visbestandopnames in het Netebekken 2011-Bemonsteringsverslag

Visbestandopnames in het Netebekken 2011-Bemonsteringsverslag Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek-Duboislaan 14 B-1560 Groenendaal-www.inbo.be Visbestandopnames in het Netebekken 2011-Bemonsteringsverslag Rode Loop Gerlinde Van Thuyne en Yves Maes INBO.IR.2012.24

Nadere informatie

4.3.3. Het bekken van de Gentse kanalen

4.3.3. Het bekken van de Gentse kanalen 108 Tielt Bekken van de Gentse kanalen West-Vlaanderen BEKKEN VAN DE BRUGSE POLDERS Ruiselede Aalter Afleidingskanaal van de Leie Deinze LEIEBEKKEN Leopoldkanaal Waarschoot Zomergem Nevele Sint-Laureins

Nadere informatie

Dinsdag 1 mei 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Inhuldiging visdoorgang Poekebeek - Nevele

Dinsdag 1 mei 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Inhuldiging visdoorgang Poekebeek - Nevele Dinsdag 1 mei 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Inhuldiging visdoorgang Poekebeek - Nevele Geachte burgemeester (Cornelis) en schepenen, Geachte mandatarissen,

Nadere informatie

de Dijlevallei De vorming van een meanderend ontbossingen en bodemerosie:

de Dijlevallei De vorming van een meanderend ontbossingen en bodemerosie: De vorming van een meanderend rivierlandschap als gevolg van historische ontbossingen en bodemerosie: de Dijlevallei Gert Verstraeten, Nils Broothaerts en Bastiaan Notebaert Afdeling Geografie, KU Leuven

Nadere informatie

9Sommige stukken van beken en rivieren bieden nog extra charme, Prachtige oorspronkelijke stukken van beken

9Sommige stukken van beken en rivieren bieden nog extra charme, Prachtige oorspronkelijke stukken van beken Prachtige oorspronkelijke stukken van beken 9Sommige stukken van beken en rivieren bieden nog extra charme, doordat daar de werking van de elementen goed zichtbaar is, of omdat de sfeer er gewoonweg sprookjesachtig

Nadere informatie

HET ONTSTAAN VAN NEDERLAND

HET ONTSTAAN VAN NEDERLAND HET ONTSTAAN VAN NEDERLAND Land tussen rivieren en zee Daar waar een rivier in zee stroomt, bruist het vaak van het leven. De rivier splitst zich op in kleinere stromen die vol vis zitten. Vogels en andere

Nadere informatie

herstelplan Handzamevallei

herstelplan Handzamevallei Een herstelplan voor de Handzamevallei Werkgroep Handzamevallei, onderdeel van Natuurpunt afd. IJzervallei en Natuurfonds Westland vzw 6 december 2005 Een herstelplan voor de Handzamevallei Een vallei

Nadere informatie

Analyse grensoverschrijdende verzilting grondwater in het poldergebied van de provincies Oost-Vlaanderen, WestVlaanderen en Zeeland (fase 2)

Analyse grensoverschrijdende verzilting grondwater in het poldergebied van de provincies Oost-Vlaanderen, WestVlaanderen en Zeeland (fase 2) ScaldWIN WP3 Analyse grensoverschrijdende verzilting grondwater in het poldergebied van de provincies Oost-Vlaanderen, WestVlaanderen en Zeeland (fase 2) Dieter Vandevelde Vlaamse Milieumaatschappij Afdeling

Nadere informatie

- Op de terugweg hiervan kwamen ze op één punt bijeen, Utrecht. ( auto s)

- Op de terugweg hiervan kwamen ze op één punt bijeen, Utrecht. ( auto s) Samenvatting door Saskia 1046 woorden 8 april 2014 7,5 4 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo 2.4 Files oplossen Files 29 mei 1955 was er in Nederland de eerste file. Duizenden inwoners van

Nadere informatie

Moord in de Poel (NIEUWE LOCATIES!)

Moord in de Poel (NIEUWE LOCATIES!) Moord in de Poel (NIEUWE LOCATIES!) De kinderen kruipen even in de huid van professionele speurders die de verdachte dood van één van de poeldieren moeten oplossen. Het spel start met een spannend moordverhaal

Nadere informatie

Ontstaan en ontwikkeling van platen en geulen in de Westerschelde

Ontstaan en ontwikkeling van platen en geulen in de Westerschelde Ontstaan en ontwikkeling van platen en geulen in de Westerschelde Prof. Ir. Jean J. Peters Raadgevend ingenieur Expert-team Haven Antwerpen De vragen: Hoe ontstonden de platen en geulen in de Westerschelde?

Nadere informatie

2 rivieren: natuurlijke systeem

2 rivieren: natuurlijke systeem Samenvatting door een scholier 770 woorden 19 juni 2016 3,8 1 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand 2 rivieren: natuurlijke systeem Stroomstelsel: geheel van hoofdstroom en zijtakken Bovenloop

Nadere informatie

Gebiedsbeschrijving Oude Diep

Gebiedsbeschrijving Oude Diep Gebiedsbeschrijving Oude Diep I. HET STROOMGEBIED Het waterlichaam Oude is een langzaam stromende meanderende beek. De oorsprong van deze beek ligt in het natuurgebied Mantinger Bos en Weiden. Het Oude

Nadere informatie

IJstijden. Blauw = tussenijstijd Rose = ijstijd

IJstijden. Blauw = tussenijstijd Rose = ijstijd IJstijden Blauw = tussenijstijd Rose = ijstijd IJstijden Glaciaal tijdens het pleistoceen 2.500.000-100.000 jaar geleden 1. ijs duwt de bodem naast en voor zich om hoog en zo ontstonden stuwwalen. 2. ijs

Nadere informatie

Water en natuur: complexe uitdaging in een versnipperd landschap. Koen Martens, VMM AOW met input van vele collega s

Water en natuur: complexe uitdaging in een versnipperd landschap. Koen Martens, VMM AOW met input van vele collega s Water en natuur: complexe uitdaging in een versnipperd landschap Koen Martens, VMM AOW met input van vele collega s Inleiding Decreet IWB, decreet natuurbehoud, SBZ, : vraag naar ecologisch herstel waterlopen

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het project Oever- en natuurontwikkeling Saskerleidam

Vragen en antwoorden over het project Oever- en natuurontwikkeling Saskerleidam Vragen en antwoorden over het project Oever- en natuurontwikkeling Saskerleidam Hoe ziet het project eruit? Fase 0 = herstel beschoeiing en rietzone Dorregeest; Fase 1 = ophogen Saskerleidam; Fase 2 =

Nadere informatie

LAGE WATERSTAND IN DE RIJN

LAGE WATERSTAND IN DE RIJN LESBRIEF LAGE WATERSTAND IN DE RIJN Inleiding In de winter kende de Rijn een hoge waterstand door de relatief hoge temperaturen in noordwest Europa. In de zomer van 2018 was relatief warm en er viel weinig

Nadere informatie

Zandhonger. Kerend Tij Innovatie Competitie Hydrodynamische innovatie van de stormvloedkering Oosterschelde. 19 september 2002

Zandhonger. Kerend Tij Innovatie Competitie Hydrodynamische innovatie van de stormvloedkering Oosterschelde. 19 september 2002 Zandhonger Kerend Tij Innovatie Competitie Hydrodynamische innovatie van de stormvloedkering Oosterschelde 19 september 2002 Zandhonger, Gaat de Oosterschelde kopje onder? De Deltawerken veranderden de

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Alveringem

Uw gemeente in cijfers: Alveringem Inleiding Alveringem : Alveringem is een gemeente in de provincie West-Vlaanderen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Diksmuide, Lo-Reninge, Poperinge, Veurne en Vleteren. Alveringem

Nadere informatie

Naam: De Romeinen. Vraag 1. De Romeinen hebben veel gebouwd. Noem vijf verschillende toepassingen. pagina 1 van 6

Naam: De Romeinen. Vraag 1. De Romeinen hebben veel gebouwd. Noem vijf verschillende toepassingen. pagina 1 van 6 Naam: De Romeinen De Romeinse bouwkunst. De Romeinen behoren tot de beste bouwers uit de geschiedenis. Ze bouwden tempels, riolen, waterleidingen, wegen, kanalen, huizen, aquaducten, havens, bruggen en

Nadere informatie

Studiedag T.OP Kustzone waterbeheer in de kuststreek. praktijken van vandaag bestendig voor de toekomst. 9 oktober 2017

Studiedag T.OP Kustzone waterbeheer in de kuststreek. praktijken van vandaag bestendig voor de toekomst. 9 oktober 2017 9 oktober 2017 Studiedag T.OP Kustzone waterbeheer in de kuststreek - praktijken van vandaag bestendig voor de toekomst secretariaat (rivier-)bekkens van IJzer en Brugse Polders Integraal waterbeleid VMM-AIW

Nadere informatie

Op welke ondergrond leven wij in Pijnacker Noord?

Op welke ondergrond leven wij in Pijnacker Noord? Op welke ondergrond leven wij in Pijnacker Noord? De ondergrond van Pijnacker-Noord heeft in de loop der tijden veel veranderingen ondergaan. Deze veranderingen worden hieronder beschreven (vgl. Figuur

Nadere informatie

Wad een Workshop Onderzoekstochten 2015

Wad een Workshop Onderzoekstochten 2015 Wad een Workshop Onderzoekstochten 2015 Datum laag water Lauwersoog Naam Locatie/hulpmiddel Locatie(detail) Begeleiders 19-4-2015 18:06 Heffezand Wad/Schip Op het wad tussen Simonszand en de kust 2-5-2015

Nadere informatie

LAGE WATERSTAND IN DE RIJN

LAGE WATERSTAND IN DE RIJN ANTWOORDEN LAGE WATERSTAND IN DE RIJN Inleiding In de winter kende de Rijn een hoge waterstand door de relatief hoge temperaturen in noordwest Europa. In de zomer van 2018 was relatief warm en er viel

Nadere informatie

Geschiedenis van de Drentsche Aa

Geschiedenis van de Drentsche Aa Geschiedenis van de Drentsche Aa Ontwikkeling van een beeksysteem gedurende de laatste 500 jaar Marije Langstraat Ronald Leeraar Methodiek Afbakening Gebiedsbeschrijving Ontwikkeling Systeem Stroming Structuur

Nadere informatie

2.4 Transport. Figuur 21 : Dichtheid van de drie types vee op het niveau van de clusters

2.4 Transport. Figuur 21 : Dichtheid van de drie types vee op het niveau van de clusters IV. Beschrijving van de drijvende krachten en Analyse van druk en impact Figuur 21 : Dichtheid van de drie types vee op het niveau van de clusters 15 100 Aantal per ha BLO (runderen en varkens) 12 9 6

Nadere informatie

Nieuwsbrief 18 van RAVON Afdeling Utrecht Maart 2015

Nieuwsbrief 18 van RAVON Afdeling Utrecht Maart 2015 Nieuwsbrief 18 van RAVON Afdeling Utrecht Maart 2015 Contactpersoon RAVON Utrecht Wim de Wild wim.de.wild@ziggo.nl tel. 030-6963771 RAVON Utrecht verstuurt onregelmatig een nieuwsbrief naar de RAVON waarnemers

Nadere informatie

Nederland, waterland

Nederland, waterland Nederland, waterland inhoud. Nederland, waterland 3 2. Hoe Nederland veranderde. 4 3. Het Deltagebied 7 4. Grote overstromingen 9 5. De polder 6. De grond daalt 3 7. De strijd tegen het water 4 8. Modern

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Veurne

Uw gemeente in cijfers: Veurne Inleiding Veurne : Veurne is een gemeente in de provincie West-Vlaanderen en maakt deel uit van het Vlaams Gewest. Buurgemeentes zijn Alveringem, De Panne, Diksmuide, Koksijde en Nieuwpoort. Veurne heeft

Nadere informatie

HAVENECONOMIE EN ECOLOGIE:

HAVENECONOMIE EN ECOLOGIE: HAVENECONOMIE EN ECOLOGIE: (ON)VERZOENBAAR? Is een verdere scheldeverdieping mogelijk, gewenst, noodzakelijk? Jean Jacques Peters Raadgevend Ingenieur Leader Port of Antwerp International Expert Team Jean

Nadere informatie

Visstand Haringvliet en Voordelta - heden -

Visstand Haringvliet en Voordelta - heden - Visstand Haringvliet en Voordelta - heden - Johan van Giels Bijeenkomst Vissennetwerk 19 mei 2016, Haringvliet Inhoudsopgave Inleiding/achtergrond Materiaal en Methode Soortensamenstelling Omvang visbestand

Nadere informatie

Vertroebeling en (verarming van) de visstand in het Julianakanaal. Jasper Arntz 6 juni 2013

Vertroebeling en (verarming van) de visstand in het Julianakanaal. Jasper Arntz 6 juni 2013 Vertroebeling en (verarming van) de visstand in het Julianakanaal Jasper Arntz 6 juni 2013 Inhoud Karakteristieken Julianakanaal Grensmaasproject Effecten van vertroebeling Abiotische monitoring Biotische

Nadere informatie

Klimaatverandering Wat kunnen we verwachten?

Klimaatverandering Wat kunnen we verwachten? Klimaatverandering Wat kunnen we verwachten? Yorick de Wijs (KNMI) Veenendaal - 09 05 2019 Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut 1 Klimaatverandering Oorzaken en risico s wereldwijd Trends en

Nadere informatie

De Paddenpoel. Locatie Oost-Vleteren: Ingang via het containerpark Elzendamme - Vleteren aan de voet van de zendmast.

De Paddenpoel. Locatie Oost-Vleteren: Ingang via het containerpark Elzendamme - Vleteren aan de voet van de zendmast. De Paddenpoel De Paddenpoel bezit een schat aan flora en fauna, die in deze periode van het jaar geweldig interessant is. We starten in het natuuratelier, waar we kikkers, padden, salamanders, visjes,

Nadere informatie

TREKVISSEN IN HET MEER EN DE POLDERS VAN UBBERGEN EN BEEK. onderzoek aan vier vispassages

TREKVISSEN IN HET MEER EN DE POLDERS VAN UBBERGEN EN BEEK. onderzoek aan vier vispassages TREKVISSEN IN HET MEER EN DE POLDERS VAN UBBERGEN EN BEEK onderzoek aan vier vispassages De waterhuishouding aan de voet van de stuwwal vanaf Ubbergen tot en met Beek is de laatste jaren aanzienlijk verbeterd.

Nadere informatie

FIETSPOCKET BELGISCHE KUST. 10 unieke fietsroutes langs de tofste terrassen

FIETSPOCKET BELGISCHE KUST. 10 unieke fietsroutes langs de tofste terrassen FIETSPOCKET BELGISCHE KUST 10 unieke fietsroutes langs de tofste terrassen INHOUDSTAFEL Eerst even dit doorfietsen.............................. 6 Fietsknooppunten: een woordje uitleg..................

Nadere informatie

RING ZUID GRONINGEN HAALBAAR DANKZIJ COMBINATIE HEREPOORT

RING ZUID GRONINGEN HAALBAAR DANKZIJ COMBINATIE HEREPOORT dia 1 RING ZUID GRONINGEN HAALBAAR DANKZIJ COMBINATIE HEREPOORT Helperzoomtunnel Jan Pieter Schuitemaker Helperzomtunnel dia 3 Geologie Noordoost Nederland GEOLOGISCHE ONTWIKKELINGEN WAAR WE IN DE GEOTECHNIEK

Nadere informatie

introductie waterkwantiteit waterkwaliteit waterveiligheid virtuele tour Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor?

introductie waterkwantiteit waterkwaliteit waterveiligheid virtuele tour Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor? Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor? De waterschappen zorgen voor voldoende en schoon water, gezuiverd afvalwater en stevige dijken. De waterschappen zorgen voor voldoende en schoon water,

Nadere informatie

BEVOLKINGSGROEI De bevolking groeit snel aan in de Arabische Wereld. De trek naar de stad veroorzaakt een snelle verstedelijking!

BEVOLKINGSGROEI De bevolking groeit snel aan in de Arabische Wereld. De trek naar de stad veroorzaakt een snelle verstedelijking! C. De vraag stijgt Hoofdstuk 1: water in de Arabische Wereld BEVOLKINGSGROEI De bevolking groeit snel aan in de Arabische Wereld. De trek naar de stad veroorzaakt een snelle verstedelijking! VERANDEREND

Nadere informatie

DE MAAS (in Belgie)

DE MAAS (in Belgie) DE MAAS (in Belgie) Hier geldt het Scheepvaartreglement Gemeenschappelijke Maas https://www.binnenvaartkennis.nl/wp-content/uploads/2018/12/scheepvaartreglement-gemeenschappelijke-maas.pdf In Nederland

Nadere informatie

EEN OVERZICHT VAN HET WATERKWANTITEITS- BEHEER IN HET IJZERBEKKEN: DE ONBEVAARBARE WATERLOPEN

EEN OVERZICHT VAN HET WATERKWANTITEITS- BEHEER IN HET IJZERBEKKEN: DE ONBEVAARBARE WATERLOPEN EEN OVERZICHT VAN HET WATERKWANTITEITS- BEHEER IN HET IJZERBEKKEN: DE ONBEVAARBARE WATERLOPEN J. LELIAERT ingenieur ministerie van de Vlaamse Gemeenschap departement Leefmilieu en Infrastructuur administratie

Nadere informatie

De Mandel aan de Durme gebonden.

De Mandel aan de Durme gebonden. De Mandel aan de Durme gebonden. A. Het Oer-Durmedal in de Vlaamse Vallei te Deinze. De afwatering langs de Vlaamse Vallei is in de loop der tijden vele malen gewijzigd. Het beken- en rivierenstelsel is

Nadere informatie

Bestudeer bron 1 uit het bronnenboekje die bij deze opgave hoort.

Bestudeer bron 1 uit het bronnenboekje die bij deze opgave hoort. Leefomgeving Opgave 7 De Maas van bron tot monding Bestudeer bron 1 uit het bronnenboekje die bij deze opgave hoort. Gebruik bron 1. In de tekst van bron 1 zijn de letters a, b en c aangegeven. Deze letters

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 4.1 t/m 4.4

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 4.1 t/m 4.4 Aardrijkskunde Hoofdstuk 4.1 t/m 4.4 door D. 1279 woorden 6 juli 2016 5,5 2 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo Aardrijkskunde 1hv 4.1 Het gevaar van water Terp: heuvel die beschermt tegen

Nadere informatie

KNAG-excursie Aardkundige monumenten in Noord-Holland

KNAG-excursie Aardkundige monumenten in Noord-Holland KNAG-excursie Aardkundige monumenten in Noord-Holland 15 september 2012 i.s.m. Provincie Noord-Holland o.l.v. Pim Beukenkamp (KNAG) Rob Adriaens (KNAG) Eric Khodabux (Provincie Noord-Holland) Deon Slagter

Nadere informatie