directie friesland notitie Alltf 91.42

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "directie friesland notitie Alltf 91.42"

Transcriptie

1 ministerie van verkeer en waterstaat ftiik$writ*r,sia,?l Biblioths*:k o., 72 () o RfJKSFATERSTAAf//e rvcsruj-nerje{$ directie friesland notitie Alltf van datum bijlagen appendix onderwerp : P. Noordstra : L9 decernber l :1 : Verondiepingen in de vaargeul Lauwersoog - Schiermonnikoog. ], INLEIDING De scheepvaartroute naar Schiermonnikoog loopt vanaf Lauwersoog via de Zoutkarnperlaag, via het Gat van Schiermonnikoog en via de Groote Sieqe. Op de overgang van het Gat van Schiermonnikoog in de Zoutkanperlaag kan gekozen worden voor een korte route via de Glinder of via de noordetijk hiervan gelegen eigenlijke uitnonding, zie bijlagen l- en 3. Het ziet er naar uit, dat door natuurlijke veranderingen van het geulenpatroon in dit gebied, steeds vaker baggerwerk moet worden verricht teneinde een goed bevaarbare geul in stand te houden. De Glinder migreert steeds verder in zuid-oostelijke richting. Verder dreigt het Gat van Schiermonnikoog van de Zoutkamerlaag te worden afgesnoerd door de opbouw van een zandtong t-p.v. de uitnonding. Door de voormalige }teet- en Adviesdienst Delfzij1 is onderzoek verricht naar een alternatieve veerbootroute LauWersoog Schiermonnikoog t L en 2 l. Het verzanden van de toenmalige vaargeul Brakzand was hier de aanleiding toe. Door aanzanding en drempelvorming kunnen problenen ontstaan voor de scheepvaart van en naar Schiermonnikoog. In deze notitie wordt de rnonentane toestand rond de overgang van het Gat van Schiermonnikoog in de Zoutkanperlaag omschreven, omdat hier naar verwachting de problenen eerst zullen ontstaan. Voor een terugblik worden de nota's [ ]- en 2 I gebruikt. Als aanvulling bp deze nota's is uit vaklodingen een situatie van Lg87 uitgewerkt, zie bijlage L. De huidige situatie zal zo goed rnogef ilf in beeld worden gebracht rnet detaillodingen, zie bijlage 2.

2 2 HISTORISCH UORFOLOGISCH ONDERZOEK 2 2.L Situatie vanaf!927 tot l-983. Het gat van Schiermonnikoog boog in L927 sterk in noordelijke richting af en de uitrnonding in de Zoutkanperlaag 1ag ruim 3 kilorneter noordelijker dan thans. De Zoutkanperlaag en het Gat van Schiernonnikoog liepen over enkele kilometers lengte nagenoeg parallel, met hier tussen in een rel'atief smalie zandrug. Hierna is het Gat van Schiermonnikoog geleidelijk in zuidelijke richting verschoven, mede als gevolg van de vorming van platen tussen de geul en het eiland. Ten noorden van de hoofdgeul, tussen de geul en het eiland, zl3n in de loop van de tijd meerdere rrembryonalert ebscharen te herkennen. Deze ebscharen ontstaan, migreren en sterven na verloop van tijd weer af. In de periode vanaf omstreeks L949 is er altijd sprake van 66n of meerdere ttverlagingenrr in de zandrug (tussen Zoutkamperlaag en Gat van Schierrnonnikoog). Bekend is dat er reeds een rug tussen beide geulen aanwezig was in L89L. De zandrug is ter plaatse van de drempels in de gehele periode niet boven het, niveau NAP n uitgekolngn. Vanaf zeker 1955 is er altijd een goed te bevaren geul geweest. De oriantatie van deze geul was in deze periode nagenoeg oost-west, dus een voor de scheepvaart gunstige route. Vanaf L,TO is er tussen het Gat van Schiermonnikoog en tussen de plaat genaamd Roode Hoofd een rug ontstaan. Deze rug werd in -ee loop der tijd hoger en langer en door deze rgg werd a.h.w. de uitrnonding van het Gat van Schiermonnikoog in twee delen opgesplitst. De zuidelijke uitgang tussen de aldus gevormde- ianbrug en de plaat Roode Hoofd verplaatst zich vanaf dit monent in zuid-oostefilke richting. Deze geul wordt Glinder genoemd. Uit stroommetingen is gebleken, dat in de noordelijke g,eul de ebstroom overheerst, terwijl in de Glinder de vloedstroom overheerst. 2.2 Situatie t987. Door de vaklodingen van 1987 met behulp van het progranma CONLOD te verwerken (bijlage 1) kan een goed beeld worden verkregen van de ligging en de diepte van het gedeelte l{addenzee direct onder het eiland Schiermonnikoog. Vergelijking van de situatie van L987 met die van l-983 laat zien dat de zandrug tussen de Glinder en het Gat van Schiernonnikoog in omvang toeneemt.

3 2.3 Situatie l-99l. Op bijlage 2 ziln enkele fragrnenten opgenomen van het drempelgebied aan het uiteinde van het Gat van Schiermonnikoog. Met enige goede wi1 is op deze bijlage een tweetal drempels te herkennen, te weten een drenpel op de overqang Glinder Gat van Schiermonnikoog en een drempel op de overgang Zoutkamperlaag Gat van Schiermonnikoog. Verder is hier een onderdeel van het eb- en vloedscharenstelsel tussen het Gat van Schiermonnikoog en de Hooge Wal te herkennen. Hoogstwaarschijnlijk wordt een groot gedeelte van het ebvolume langs de Hooge $lal afgevoerd. Het kornbergingsgebied direct onder het eiland Schiermonnikoog wordt (tijdens vloed) voor een groot deel door de Hooge Wa1 gevoed. Een eerste indruk is, dat dit ten koste gaat van de hoeveelheid water die tijdens vloed door de Glinder gaat.

4 3 VERWACHTING BEVAARBAARHEID VEERBOOTROUTE Scheepvaartroute. De route via de kortsluitgeul Glinder is de meest korte route in de veerbootroute Lauwersoog - Schiermonnikoog (route l-). De Glinder verplaatst zich in oostwaartse richting. Noordelijk hiervan kan de scheepvaart gebruik maken van het Gat van Schiernonnikoog (route 2). Deze route is ca. 4 km langer dan route l- (bijfage 3). 3.2 Drempelvorming. Ter plaatse van de overgang van de Glinder in het Gat van Schierrnonnikoog is een drempel ontstaan met een hoogte (plaatselijk) van NAP m. De drempel heeft een lengte van nagenoeg 2SO meter. Volgens gegevens van dienstkring Vtaddenzee veiplaatst de geul zich in zuid-oostelijke richting... Het migleren van de geulen in deze richting is ook duidelijk te heikennen in het Schuitengatgebied. De vloedstroom, die over een vrij breed front de binnendelta binnenkornt, is een belangrijke vlroorzaker van het verplaatsen van geulen. Er zar. een geuf in stand blijven zolang de geu1 voldoende eb- of vloeditroom krijgt te verwerken. Als de geul ongunstig komt te liggen t,o.v. de stroornrichting, dan treedt aanzanding van {e ge,ii op. De Glinder is een zogbnaamde vloedschaar' en dat wil ieggen- dat de vloedstroom oveiheerst. In het verleden is ook een-belangrijk deel van de ebstroom door deze geul afgevoerd. de clinder figt, gezien de ontwikkelingen dit laatste jaar, niet gunstig voor de ebstroom. Door de lange weg die door de vloedstroom moet worden afgelegd ontstaat aan het-uiteinde van de vloedschaar (huidige drenpelgebied) stroomvertanming met sedimentatie tot gevolg.??ar fornt n6g bij, dat het cat van Schiermonnikoog zeer waarschijnlijk eeider gevuld wordt via een kortere route, d Hooge Wal... tei opzichte van het Gat van Schiermonnikoog loopt het getij hier zeer waarschijnlijk in fase achter. Ook in route 2 wordt een dreurpel opgebouwd op de overgang van het Gat van Schiermonnikoog in de Zoutkanperlaag- De drenpel ontstaat door het in noordelijke richting uitbreiden van de zandrug tussen de Glinder en het Gat van Schiermonnikoog. Door de stroom gevoerd 9enoeg Hooge Wal wordt momenteel een groot deel van de ebafgevoerd. De ebstroom die nog over de drenpel woldt i; hierdoor waarschijnlijk niet groot en krachtig om de drernpel voldoende laag te houden.

5 3.3 Afrnetingen geul veerbootroute. 5 Van de vaargeulen Gat van Schierrnonnikoog, Glinder en Groote Siege maakt de veerdienst meerdere malen per dag gebruik. Bij het op diepte brengen van de geulen kunnen de veerboten dan ook als rnaatgevend worden gesteld. ilornenteel wordt de veerdienst onderhouden met de schepen trsimonszandrt en nbrakzandrt van rederij Wagenborg. Deze schepen hebben een diepgang van L.40 m. In de toekomst zui1en schepen op deze route gaan varen waarmee rnomenteel de veerdi.enst naar hat eiland Alreland wordt onderhouden. Deze schepen hebben een diepgang van L.6o m' Vooi- net baggerwerk op korte terrnijn kan rekening worden gehouden met de diepgang van L.40 m. ioor Schiermonnitcoog- t<an voor LaaqlaagWaterSpring NAP -t.7o m worden aangehouden. Als vuistregel voor de rninirnale diepte van de geul kan worden gehanteerd: LaaglaagWaterSpring = NAP m diepgang stilligend schip diepgang varend schip (incl. squat) = l O. ru * (squat afhankelijk van de vaarsnelheid O.25 a o.5o n) = keelclearence ( ruimte onder schip) LLWS + diepgang + squat + keelclearence = L.7O + L.40 A.25 = 3.60 ut de geuldiepte moet dus rninimaal NAP m zijn. In het Beheersplan Scheepvaart Waddenzee (L984) is l-.40 m L.65 n 0.25 m + o.25 + voor de vaarroutes op basis van in de periode L975 t/m L980 uitgedm ten voerde lodinfen de kleinst gemeten diepte aangegeven in opzichte van LLWS, zie bijlage 4. DL vaardiepte voor het Gat van Schiermonnikoog is 23 dn t.o.v. LLWS, dus de boderndiepte van de geul is L-7O + 2.3O = NAP tn. De vaardiepte voor Glinder is g drn t.o.v. LLWS, dus een bodemligging van NAP m. Deze maten zijn gebaseerd op een minst gepeitde diepte over 5 Jaren gemeten. De aangehtezen plaats en diepte moeten worden gezien als een momentopname.en 6r kan geen iarantie worden geqeven voor het te allen tijde handhaven van de bevaarbaarheid. tndien nodig wordt onderhoud aan de veerbootroutes verricht. Ook kan door het volgen van de niiuurlijfe ontwikkelingen van de geulen een zo goed mogelijke veerbootroute worden verkregen. Voor een praktische maat voor de geuldiepte kan de vuistreqel worden gehanteerd.

6 6 4 CONCLUSIE Momenteel wordt Schierrnonnikoog het einde van Zoutkanperlaag, barriere in de de scheepvaart is. langs de zuidelijke oever van het Gat een zandrug opgebouwd. Deze zandrug buigt de geul, ter plaatse van de overgang naar om in noordelijke richting. Hierdoor kan geul ontstaan die ongetwijfeld hinderlijk voor van aan de een rn de huidige situatie kan nog redelijk goed gebruik worden gemaakt van de noordelijke route. Er vormt zich echter wei een drernpet door het troverstekentt van een zandrug juist op de scheiding van het Gat van Schierrnonnikoog en de Zoutkarnperlaag. Gezien de ervaringen die zijn opgedaan bij een vergelijkbare situatie, namelijk het Schuitengat, lijkt de toekomst hier weinig rooskleurig voor het zich handhaven van een voldoende brede en diepe geu1. De drempel in de Glinder ligt over een vrij groot oppervlak hoger dan het NAP m vlak. Door het migreren van de geul in zuid-oostelijke richting zal- op den duur niet meer een voor de scheepvaart voldoende diepe geul in stand blijven. 5 AANBEVELINGEN Het op diepte brengen van de Glinder lijkt op korte termijn de beste oplossing om een voldoende diepe en brede geul voor de reguliere veerdienst te maken. Door periodiek baggerwerk zar. deze geul op diepte moeten worden gehouden. Een nadere rnorfologische studie zal inzicht moeten q[even over rnogelijke alternatieven voor een betere vaarroute. Om de situatie rrin de vingers te krijgentt zal- als onderdeel van een projectstudie een monitoringsprogramma rnoeten worden opgezet. Een aanzet hiertoe zal- in het voorjaar van L992 door de afdeling auw worden geleverd. ook zal aandacht moeten worden Door de dienstkring Waddenzee geul steeds meer gebaggerd moet van ANI{ voor het jaar zal appendix L. Dit projectvoorstel 1ing. geschonken aan de Groote Siege. is aangegeven dat ook in deze worden. In een projectvoorstel e.e.a. worden opgenomen, zie behoeft nog een nadere invul-

7 7 6 LITERATWR ing. J.w.T.t{. VAN I{EEGEN en J.T. POSTMA De rnogelijkheid voor een alternatieve veerbootroute Lauwersoog - Schiermonnikoog langs de westzijde van het Roode Hoofd. Meet- en Adviesdienst Delfzijl, directie Groningen. Nota 83-26, augustus L983. J.T. POSTMA Historisch rnorfologisch onderzoek alternatieve veerbootroute Lauwersoog Schiermonnikoog langs de west zijde van het Roode Hoofd. t{eet- en Adviesdienst Delfzijl, directie Groningen. Nota 84.o7, april l BIJLAGEN L Overzichtsloding Detaillodingen drempels Situatie veerbootroute schaal 1 : Beheersplan scheepvaart Waddenzee Appendix L Projectvoorstel

8

9

10 '/ MONNIKT ;/ )v t5-.l,:,'i, ', il( 5\ -N \S LAUWERSOOG + MARNEWAARD TMAHORN.WIER 'x 3ir]ri - \ r/\ VEERBOOTROUTE LAUWERSOOG - SCHIERNONNIKOOG siluolie schaql 1 : ProjecLcode Rapport AN}' gl.42 Bijtoge 3 RijkswoLensLoat-Dinectie Fnieslond afd. A N W din A't rnvdufrr 0389 KADERKOP

11 IUMERPLAAT hrr,*, THI ER U HOI.WERT) II BILAN6RIJKE VAARWE6EN ALLE OVERI6E BESTAANDE VAARWE6EN I97(115)I ---_zi16)--- F;II l',ii,,,,,i.,,.j,,,,,'l,, T0EL tcl-ti.lng VAARWEG WAARVAN DF MINIMALE DIEPTE STdm (lnt)etr LLWS L GT BtJ GHw ts UE VAAfit)tt-trlE l 15 drn. vaarwfti waarvan {ltr MtNtMAtE DtEpIE 7dm BOVEN L LWS r IGT BtJ G f1 W ts DE VAART)tEplE 16 dm OE 6EGEVEN VAAROIEPTEN ZIJN 6EBASEERD OP L00tNGSKAARTEN UtT DE pert0de 1975 t/m 1980 Ivm voortdurende nofuurlijke veronderingen in het geulen- en plotenstelsel mog er.niet op worden gerekend dot de.op de koort oongegeven diepte nog oonwezig is of in de toekomst oonwezig zql btijven - - 1'1,,1 STAATS- c.q. BESCltERt"lD NATUTJRMONTJMENT SCHEEPVAART WADDENZEE BEHEERSPLAN Rcpporl ANV/ Bijtoge 4 Ri jkswalerstool-directie FniesLond afd. A N I'l din A4 J r v d mocnr 0389 KAOERKOP

12 APPEr{DTX 1 Ondemerp datum opsteller Project Projectvoorstel route Lauwersoog : 1-6 december l-991- P. Noordstra t verondiepingen in de veerboot- - Schier:monnikoog Uitnonding Gat van Schiermonnikoog in Zoutkamperlaag Projectonschrijving: De veerbootroute naar het eiland Schiernonnikoog loopt vanaf Lauwersoog via de Zoutkamperlaag, via het Gat van Schiermonnikoogt en- via de Groote Siege. Hierbij wordt op de scheiding tussen de Zoutkamperlaag en het Gat van Sehiermonnikoog meestal gebruik gernaakt van een kortere route genaand Glinder. Het Gat van Schiermonnikoog heeft een oost-westelijl<e ori ntatie. De Glinder heeft een noordoostelijke-zuidwestelijke ori ntatie. Ter plaatse van de overgang van het Gat van Schiermonnikoog in de Zoutkamperlaag bevindt zich een drenpel. Eveneens zit er een drempel t.p.v. de overgang van de Glinder in het Gat van Schiernonnikoog. Deze drempels kunnen, bij lage waterstanden, stremning van de scheepvaart veroorzaken. In het verleden is door de Meet- en Adviesdienst te Delfzijt (MAD) een historisch/rnorflogisch onderzoek verricht een alternatieve veerbootroute Lauwersoog Schiermonnikoog. Door dit rapport als basis te gebruiken kan met behulp van lodingen van dil- gebied een inzicht worden verkregen van het gedrag van de geulen. Projectgegevens : Beschikbare lodingsdata: 1 Het rapport MAD eindigt met de situatie van l-983. Onderzoeken of deze data beschikbaar is en eventueel verwerken net CONLOD. 2 In Lg87 is de eerstvolgende greautomatiseerde vakloding verricht. Deze opname verwerken met CONLOD. 3 Eind L991 is vaklodingsblad L3l".1-2 opqenomen. Deze loding verwerken met CONLOD (eventueel met enkele detailopnamen cornp1eteren), zie bijtage l-. Rapporten: Nota tr Historisch morfologisch onderzoek alternatieve veerbootroute Lauwersoog Schiermonnikoog langs de westzijde van het Roode Hoofdrl Aanwezig in werkarchief ANw, nr C Nota g3-26 It De mogelijkheid voor een alternatieve veerboot route Lauwersoog Schiermonnikoog langs de westzijde van het Roode Hoofd rl Opvragen bij directie Groningen.

13 Baggerwerk: Gegevens baggerwerk vaarroute opvragen bij dienstkring liladdenzee. 2 Metingen: In Lgg2 een overzichtsloding maken van het omkaderde. gebied zie bijlage 2. Eventueel conbineren met vak- en kustlodingen. Uitvoering: ilgt lefrutp van CONLOD de huidige situatie in beeld brengen, aansluitend aan Nota van de l{ad. In de loop van Lggz met behulp van de overzichtsloding, eventueel aangevuld rnet kustlodingen en detaillodingen, een overzicht maken van de situatie rond de overgang Gat van Schiernonnil<oog - Zoutkamperlaag. Rapportaqe: f: Onaerzoeken welke route voor de scheepvaart met de minste baggerinspanning in stand is te houden rond de overgang van het Gat van Schiermonnikoog in de Zoutkamperlaag. 2: Onderzoek verrichten naar de oorzaken van toenernend baggerwerk in de Groote Siege. 3: Met behulp van de eerstvolgende vakloding val het gehele kombergingsgebied de toestand van de geulen in beeld brengen teneinde veranderingen te signaleren. De eerstvolgende vakloding zal worden verricht in 1994 ' zowel de binnen- a1s de buitendelta. Planning:, ad L: Aan de hand van lodingskaarten is samen met de dienstkring geconcludeerd dat baggeren op de drempel in de Clindei op korte ternijn de neest geschikte optie is. onderbouwing van dit besluit in week 5l- en week 1- (L992) middels een notitie ANW 9l-.42. ad 2z Het gedrag van de geulen vanaf de Zoutkanperlaag tot aan ae veersteiger schiermonnikoog in beeld brengen. Rapport een maand na het beschikbaar komen van de van de lodingen gereed. Start van het Project juli L992- ad 3: Veranderingen in het konbergingsgebied signaleren. Bij de dienstkring Waddeneilanden is gesignaleerd dat aan het einde van de Groote siege een drempel ontstaat en dat in de loop der tijd neer baggerwerk moest worden verricht in de geul. Onderzoeken of de geul Gat van Schierrnonnikkoog in de loop der tijd nreer water afvoert tijdens eb dan de Groote Siege. Rapport een maand na het beschikbaar komen van de vaklodingen (L994) gereed.

14 Projectgroep: P. Noordstra ANw projectleider en advisering G. Struiksrna ANw verwerken en bewerken lodingen A. Aukema ANW bewerken lodingen en tekenwerk A. Huisman ANw rneetvoorbereiding Tijdsplanning: 3 Rapportage 1-: advies schrijven 40 uren 5l- en l- overzetten lodingsdata op VAX 4 uren 51 bewerken lodingsdata 4o uren 5ltekenwerk I uren 5l- en l- Rapportage 2z hiervoor nog een projectvoorstel maken in L992 Meetvoorbe- : overzichtsloding nidden L992 reiding volgens bijlage 2 aanvullende }odingen Groote Siege meetvoorstel Rapportage 3: hiervoor een projectvoorstel maken in uren

JACHTHAVEN NOORDPOLDERZIJL WEER BEREIKBAAR! (MEI 2018)

JACHTHAVEN NOORDPOLDERZIJL WEER BEREIKBAAR! (MEI 2018) JACHTHAVEN NOORDPOLDERZIJL WEER BEREIKBAAR! (MEI 2018) Eindelijk is het dan zover: Noordpolderzijl is weer bereikbaar voor wadvaarders! Voornamelijk de aanloopgeul is goed gebaggerd waardoor Noordpolderzijl

Nadere informatie

nota WWKZ-85. V020 Hydraulisch/morfologisch onderzoek naar de geulontwikkeling in het Schaar van Spijkerplaatgebied.

nota WWKZ-85. V020 Hydraulisch/morfologisch onderzoek naar de geulontwikkeling in het Schaar van Spijkerplaatgebied. mirusterie van verkoer en watorstaat directie waterhuishouding en waterbeweging district kust en zee adviesdienst vlissingen nota WWKZ-85. V020 Hydraulisch/morfologisch onderzoek naar de geulontwikkeling

Nadere informatie

RSG DE BORGEN. Anders varen. Informatie voor de leerlingen. Inhoud. 1 De opdracht 2 Uitwerking opdracht 3 Het beroep 4 Organisatie 5 Beoordeling

RSG DE BORGEN. Anders varen. Informatie voor de leerlingen. Inhoud. 1 De opdracht 2 Uitwerking opdracht 3 Het beroep 4 Organisatie 5 Beoordeling RSG DE BORGEN Anders varen Informatie voor de leerlingen Inhoud 1 De opdracht 2 Uitwerking opdracht 3 Het beroep 4 Organisatie 5 Beoordeling [1] RSG de BORGEN Anders varen [Technasium] mei 2017 1 DE OPDRACHT

Nadere informatie

Verzanden in het baggeren?

Verzanden in het baggeren? Verzanden in het baggeren? 2 vaarwegen in breder morfologisch perspectief Ernst Lofvers, -Waterdienst Inhoud 1. Case: Vaarweg naar Ameland: dichtslibben Kikkertgat 2. Case: Vaarweg naar Terschelling: verzanding

Nadere informatie

Ministerie van Verkeer en Waterstaat opq. Zonewateren. 28 juli 2004

Ministerie van Verkeer en Waterstaat opq. Zonewateren. 28 juli 2004 Ministerie van Verkeer en Waterstaat opq Zonewateren 28 juli 2004 Ministerie van Verkeer en Waterstaat opq Zonewateren 28 juli 2004 Inhoudsopgave........................................................................................

Nadere informatie

Reisvoorbereiding. Ivar ONRUST

Reisvoorbereiding. Ivar ONRUST Reisvoorbereiding Ivar ONRUST Op ruim water is een andere voorbereiding nodig dan voor het varen op plassen en rivieren. Men heeft hier dan ook een andere uitrusting nodig van schip en bemanning Sinds

Nadere informatie

Meten in de Waddenzee

Meten in de Waddenzee Meten in de Waddenzee Bestand tegen superstorm De waterkeringen langs de Waddenzee moeten bestand zijn tegen een superstorm die gemiddeld eens in de 4000 jaar kan optreden. Om de sterkte van de waterkering

Nadere informatie

I I I I I I ~1 I I I I I. rijkswaterstaat. adviesdlenst hoorn. ministerie van verkeer en waterstaat. directie waterhuishouding en waterbeweging

I I I I I I ~1 I I I I I. rijkswaterstaat. adviesdlenst hoorn. ministerie van verkeer en waterstaat. directie waterhuishouding en waterbeweging ~1 b ministerie van verkeer en waterstaat prol.dod. man : Rijksinstituut voor zuivering van afvalwater van : ing. J.F.P. de bukeiaet d8nm : juni 1983 ondwwmrp : Droogvallingen Waddenzee progrsrnrnabeachrijving

Nadere informatie

Vragen van de heer J.H. Leever over bereikbaarheid van de haven van Den Oever in relatie tot het Visjagersgaatje

Vragen van de heer J.H. Leever over bereikbaarheid van de haven van Den Oever in relatie tot het Visjagersgaatje Aan de leden van Provinciale Staten van Noord-Holland Datum ingekomen vragen : 16 november 2017 Datum GS-besluit: : 30 januari 2018 Vragen nr. 102 Vragen van de heer J.H. Leever over bereikbaarheid van

Nadere informatie

Op- en afvaartregeling voor 8000 en meer TEU containerschepen. tot de haven van Antwerpen bij een. maximale diepgang van 145 dm

Op- en afvaartregeling voor 8000 en meer TEU containerschepen. tot de haven van Antwerpen bij een. maximale diepgang van 145 dm Op- en afvaartregeling voor 8000 en meer TEU containerschepen tot de haven van Antwerpen bij een maximale diepgang van 145 dm 1. Algemeen Om een beeld te krijgen van de invloed van de nieuwe generatie

Nadere informatie

Gemeente Zwolle. Morfologisch gevoeligheidsonderzoek Westenholte. Witteveen+Bos. Willemskade postbus 2397.

Gemeente Zwolle. Morfologisch gevoeligheidsonderzoek Westenholte. Witteveen+Bos. Willemskade postbus 2397. Gemeente Zwolle Morfologisch gevoeligheidsonderzoek Westenholte Willemskade 19-20 postbus 2397 3000 CJ Rotterdam telefoon 010 244 28 00 telefax 010 244 28 88 Gemeente Zwolle Morfologisch gevoeligheidsonderzoek

Nadere informatie

WAAROM HET VOORSTEL OM ANDERS TE STORTEN VOOR DE PLAAT VAN WALSOORDEN

WAAROM HET VOORSTEL OM ANDERS TE STORTEN VOOR DE PLAAT VAN WALSOORDEN WAAROM HET VOORSTEL OM ANDERS TE STORTEN VOOR DE PLAAT VAN WALSOORDEN Prof. Ir. J.J. Peters (PAET) Raadgevend ingenieur - rivieren specialist Chronologie 1999: oprichting van onafhankelijk expert team

Nadere informatie

Bijlage 1.3 Bodemdaling in het Eems-Dollardgebied in relatie tot de morfologische ontwikkeling

Bijlage 1.3 Bodemdaling in het Eems-Dollardgebied in relatie tot de morfologische ontwikkeling Bijlage 1.3 Bodemdaling in het Eems-Dollardgebied in relatie tot de morfologische ontwikkeling........................................................................................ H. Mulder, RIKZ, juni

Nadere informatie

Maatregelverkenning. Economie en Ecologie in balans. Petra Dankers 08 november 2013

Maatregelverkenning. Economie en Ecologie in balans. Petra Dankers 08 november 2013 Maatregelverkenning Economie en Ecologie in balans Petra Dankers 08 november 2013 Kader Eerste bijeenkomst Programma Rijke Waddenzee in juni veel maatregelen geidentificeerd Royal HaskoningDHV heeft in

Nadere informatie

Aan de Raad Raad Made, 20 mei 2014

Aan de Raad Raad Made, 20 mei 2014 Aan de Raad Raad Made, 20 mei 2014 Agendapuntnummer: 10 Raadsvergadering 26 juni 2014 Onderwerp: Baggeren havens Registratienummer: 14int02330 Casenr: 14.00797 Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage:

Nadere informatie

Objectbeschrijving sluiscomplex Heumen (Pepijn van Aubel, november 2016)

Objectbeschrijving sluiscomplex Heumen (Pepijn van Aubel, november 2016) Objectbeschrijving sluiscomplex Heumen (Pepijn van Aubel, november 2016) Het sluiscomplex Heumen (km. 1,4) bestaat uit de volgende onderdelen met bijbehorende kentallen: 1) De oude sluis (west) met 3 puntdeuren

Nadere informatie

wadkanovaren.nl pdf versie

wadkanovaren.nl pdf versie wadkanovaren.nl pdf versie waterdiepten bepalen a.h.v. de kaartdiepten laatst bijgewerkt: 24 april 2011 Waterhoogtes tussen doodtij en springtij en tussen laagwater en hoogwater, berekend aan de hand van

Nadere informatie

Rijkswaterstaat Dienst Verkeerskunde Bureau Dokumentatie Postbus 1031 3000 BA Rotterdam D 0338

Rijkswaterstaat Dienst Verkeerskunde Bureau Dokumentatie Postbus 1031 3000 BA Rotterdam D 0338 S. js.io Rijkswaterstaat Dienst Verkeerskunde Bureau Dokumentatie Postbus 1031 3000 BA Rotterdam D 0338 Ri jkswater s t aat, Dienst Verkeerskunde, Hoofdafdeling Scheepvaart. Dordrecht, 2 juni 1975. NOTITIE

Nadere informatie

Bouwwegen beslisnotitie bouwweg in nabijheid Veessen

Bouwwegen beslisnotitie bouwweg in nabijheid Veessen Bijlage 11- Uitvoeringsplan. Bouwwegen beslisnotitie bouwweg in nabijheid Veessen Voor u ligt een notitie om te komen tot een definitieve beslissing over de locatie van de losplaats en aanvoerweg (samen

Nadere informatie

De Schelde, een globale schets: Geomorfologie van de Schelde

De Schelde, een globale schets: Geomorfologie van de Schelde De Schelde, een globale schets: Geomorfologie van de Schelde Jean Jacques Peters Raadgevend ingenieur - rivierenspecialist V.U. Brussel - Vakgroep Waterbouwkunde en Hydrologie Geomorfologie van de Schelde

Nadere informatie

: Pro-Forma aanvraag subsidiebijdrage Quick-wins binnenhavens.

: Pro-Forma aanvraag subsidiebijdrage Quick-wins binnenhavens. Ministerie van Verkeer en Waterstaat De heer H. Taal Postbus 20904 2500 EX 'S-GRAVENHAGE Leeuwarden, 3 juni 2009 Verzonden, Ons kenmerk : 00831993 Afdeling : Verkeer en Vervoer Behandeld door : G.C.A.

Nadere informatie

het noordelijk deel (nabij de woningen) en het zuidelijk deel. Vanwege de invloed naar de omgeving is alleen het noordelijk deel beschouwd.

het noordelijk deel (nabij de woningen) en het zuidelijk deel. Vanwege de invloed naar de omgeving is alleen het noordelijk deel beschouwd. partner in bouwputadvies en grondwatertechniek 1/5 Project : HT140056 Park Waterrijk Hekelingen Datum : 1 September 2014 Betreft : Nota waterhuishouding Opsteller : M. (Marco) Zieverink, MSc Documentstatus

Nadere informatie

VERBETERLIJST. Kanaal Gent - Terneuzen Editie / december 2017

VERBETERLIJST. Kanaal Gent - Terneuzen Editie / december 2017 VERBETERLIJST 105 Kaart Kanaal Gent - Terneuzen Editie 2016 Bijgewerkt t/m BaZ 26 / 2017 21 december 2017 De laatste versie van deze verbeteringen kan geraadpleegd worden op www.vlaamsehydrografie.be 2016

Nadere informatie

Het Wad en zeekanoën: Kanotochtengids voor het Wad. wadkanovaren.nl. Overzicht mogelijke kanotochten op het Wad

Het Wad en zeekanoën: Kanotochtengids voor het Wad. wadkanovaren.nl. Overzicht mogelijke kanotochten op het Wad pagina 1 van 5 wadkanovaren.nl Overzicht mogelijke kanotochten op het Wad De kanotochten die op het Wad mogelijk zijn, worden hieronder aan de hand van de vertrekpunten van west naar oost kort omschreven.

Nadere informatie

Voorstel De gemeenteraad stemt in met de conceptovereenkomst d.d. 15 juni 2004 inzake het vervoer tussen Schiermonnikoog en Lauwersoog.

Voorstel De gemeenteraad stemt in met de conceptovereenkomst d.d. 15 juni 2004 inzake het vervoer tussen Schiermonnikoog en Lauwersoog. Raadsvergadering van 23 november 2004 Agendapunt 11 Onderwerp: conceptovereenkomst d.d. 15 juni 2004 inzake het vervoer tussen Schiermonnikoog en Lauwersoog (convenant waddenveren) Schiermonnikoog, 11

Nadere informatie

a) Getijdenwerking en overstromingen op de Schelde

a) Getijdenwerking en overstromingen op de Schelde EXCURSIEPUNT DE SCHELDEVALLEI Hoogte = Ter hoogte van het voormalige jachtpaviljoen, De Notelaar, gelegen aan de Schelde te Hingene (fig. 1 en 2), treffen we een vrij groot slikke- en schorregebied aan,

Nadere informatie

Morfologische ontwikkeling Schaar van Spijkerplaat sinds 1960

Morfologische ontwikkeling Schaar van Spijkerplaat sinds 1960 Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Directie Zeeland Morfologische ontwikkeling Schaar van Spijkerplaat sinds 1960 notitie NWL-99.35 juli 1999 1 Morfologische ontwikkeling

Nadere informatie

Inventarisatie van het sublitorale wilde mosselbestand in de westelijke Waddenzee in het voorjaar van 2009

Inventarisatie van het sublitorale wilde mosselbestand in de westelijke Waddenzee in het voorjaar van 2009 onderzoek en advies mariene ecologie, visserij en schepldierkweek Elkerzeeseweg 77 4322 NA Scharendijke tel./fax: 0111-671584 GSM: 06-44278294 e-mail: marinx@zeelandnet.nl RAPPORT 2009.79 - CONCEPT Inventarisatie

Nadere informatie

Raadsvergadering van 16 oktober 2012 Agendapunt 7. Voorstel over het baggeren van de jachthaven in 2013 Schiermonnikoog, 4 oktober 2012

Raadsvergadering van 16 oktober 2012 Agendapunt 7. Voorstel over het baggeren van de jachthaven in 2013 Schiermonnikoog, 4 oktober 2012 Raadsvergadering van 16 oktober 2012 Agendapunt 7 Onderwerp: Voorstel over het baggeren van de jachthaven in 2013 Schiermonnikoog, 4 oktober 2012 Aan de Gemeenteraad 1. Onderwerp Voorstel over het baggeren

Nadere informatie

Revitalisering Industriehaven, Bedrijventerrein De Mars te Zutphen

Revitalisering Industriehaven, Bedrijventerrein De Mars te Zutphen Revitalisering Industriehaven, Bedrijventerrein De Mars te Zutphen Inleiding Locatie De Mars is een verouderd bedrijventerrein in Zutphen van grote regionale betekenis. Met een oppervlak van 200 hectare

Nadere informatie

notitie Grondbank GMG 1. INLEIDING

notitie Grondbank GMG 1. INLEIDING notitie Witteveen+Bos van Twickelostraat 2 postbus 233 7400 AE Deventer telefoon 0570 69 79 11 telefax 0570 69 73 44 www.witteveenbos.nl onderwerp project opdrachtgever projectcode referentie opgemaakt

Nadere informatie

Verdiepen vaargeul Boontjes

Verdiepen vaargeul Boontjes BAGGERBEDRIJF DE BOER HOLDING B.V. Verdiepen vaargeul Boontjes CO₂ Prestatieladder - EMVI Project 2.A.1-3.B.2-3.C.1-3.C.2 In deze rapportage staat beschreven hoe de CO₂-footprint voor dit project wordt

Nadere informatie

Vraag 2 Deelt u de zorgen die de gemeente Ameland en de rederij Wagenborg hebben over de bereikbaarheid van het eiland?

Vraag 2 Deelt u de zorgen die de gemeente Ameland en de rederij Wagenborg hebben over de bereikbaarheid van het eiland? > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

wadkanovaren.nl waterdiepten a.h.v. de kaartdiepten

wadkanovaren.nl waterdiepten a.h.v. de kaartdiepten pagina 1 van 8 wadkanovaren.nl waterdiepten a.h.v. de kaartdiepten Waterhoogtes tussen doodtij en springtij en tussen laagwater en hoogwater, berekend aan de hand van de op de waterkaart opgegeven waterdieptes

Nadere informatie

De tor. Memo. Aan Jaap Starke (Rijkswaterstaat) Datum 5 februari Kenmerk ZKS Aantal pagina's 10. Van Reinier Schrijvershof

De tor. Memo. Aan Jaap Starke (Rijkswaterstaat) Datum 5 februari Kenmerk ZKS Aantal pagina's 10. Van Reinier Schrijvershof Memo De tor s Aan Jaap Starke (Rijkswaterstaat) Datum Van Reinier Schrijvershof Kenmerk Doorkiesnummer +31(0)88335 7483 Aantal pagina's 10 E-mail reinier.schrijvershof@deltares.nl Onderwerp Verplaatsing

Nadere informatie

STROOMATLAS BENEDEN ZEESCHELDE VAK PROSPERPOLDER - KRUISSCHANS

STROOMATLAS BENEDEN ZEESCHELDE VAK PROSPERPOLDER - KRUISSCHANS MOD 78 WATERBOUWKUNDIG LABORATORIUM FLANDERS HYDRAULICS RESEARCH VAK PROSPERPOLDER - KRUISSCHANS SPRINGTIJ WATERBOUWKUNDIG LABORATORIUM EN HYDROLOGISCH ONDERZOEK Mod. 78 STROOMATLAS BENEDEN - ZEESCHELDE

Nadere informatie

Van Hopinhoucklian 60 AAN. Van Ho~enhoucklaan 60, ' BiaUVICNIIAUiE.

Van Hopinhoucklian 60 AAN. Van Ho~enhoucklaan 60, ' BiaUVICNIIAUiE. RJKS,WATCiRSTAAT DRECTE BENEDENRVEREN Afdeling Studiedi,enst. 'S -G R A V E N H A G E Van Hopinhoucklian 60 Tililoon 77639015 r L AAN Heer Hoofdinge ieur-. k?reoteur van de hjkswateretaut in de directie

Nadere informatie

Morfologische effecten van bodemdaling door gaswinning op Ameland

Morfologische effecten van bodemdaling door gaswinning op Ameland Morfologische effecten van bodemdaling door gaswinning op Ameland Zheng Bing Wang, Wim Eysink, Johan Krol, 9 december 2011, Ameland Onderzochte aspecten Noordzeekust Friesche Zeegat en De Hon Waddenzee

Nadere informatie

Meerjarig onderhoud vaargeulen Noordzee 2011-2014 Eindrapportage

Meerjarig onderhoud vaargeulen Noordzee 2011-2014 Eindrapportage Eindrapportage CO 2 -Prestatieladder Pagina 1 van 8 Van Oord CO 2 -Presatieladder Meerjarig onderhoud vaargeulen Noordzee 2011-2014 Eindrapportage 2.A.1. - 3.B.2. - 4.B.2. - 5.B.1. - 3.C.1. - 3.C.2. -

Nadere informatie

Overnachtingshaven Lobith

Overnachtingshaven Lobith Koninklijke Schuttevaer Vasteland 12e - 3011 BL RotterdamPostbus 23415 3001 KK Rotterdam T +31 10 412 91 36 F +31 10 433 09 18 I www.koninklijkeschuttevaer.nl Overnachtingshaven Lobith Onderwerp: 18 maart

Nadere informatie

Oosterschelde, stroomsnelheden Veiligheidsbuffer Oesterdam.

Oosterschelde, stroomsnelheden Veiligheidsbuffer Oesterdam. Belanghebbenden Rijkswaterstaat Zeeland Meetadviesdienst Zeelandll Poelendaelesingel JA Middelburg Postadres: Postbus KA Middelburg T () F () Doorlaatmiddel. Inleiding. Oosterschelde, stroomsnelheden Veiligheidsbuffer

Nadere informatie

HAVENECONOMIE EN ECOLOGIE:

HAVENECONOMIE EN ECOLOGIE: HAVENECONOMIE EN ECOLOGIE: (ON)VERZOENBAAR? Is een verdere scheldeverdieping mogelijk, gewenst, noodzakelijk? Jean Jacques Peters Raadgevend Ingenieur Leader Port of Antwerp International Expert Team Jean

Nadere informatie

rijkswaterstaat directie zeeland

rijkswaterstaat directie zeeland rijkswaterstaat directie zeeland Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat erstaat Dire«tie Zeeland Nummer: Bibliorheek, Koestr. 30, tel: 0118^86362 postbus 5014, 4330 KA

Nadere informatie

De ophoging van de zeebodem in de baai van Knokke-Heist

De ophoging van de zeebodem in de baai van Knokke-Heist De ophoging van de zeebodem in de baai van Knokke-Heist Beschrijving van het fenomeen overzicht van de uitgevoerde studies Foto: BMM - KBIN 10 november 2009 Ir. Job Janssens Overzicht Even voorstellen...

Nadere informatie

HET LOGBOEK VAN C.F.HARINGA TIJDENS DE SAT TEST OP SCHIERMONNIKOOG OP 20-06-2011

HET LOGBOEK VAN C.F.HARINGA TIJDENS DE SAT TEST OP SCHIERMONNIKOOG OP 20-06-2011 HET LOGBOEK VAN C.F.HARINGA TIJDENS DE SAT TEST OP SCHIERMONNIKOOG OP 20-06-2011 Tijdens de test heb ik mij bezig gehouden met het overige scheepvaart verkeer wat in de sector aanwezig was. Bevindingen

Nadere informatie

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE ONDERWERP Uitvoeringsplan slibmotor Kimstergat (0.11) DATUM 2-9-2016 PROJECTNUMMER C03041.001971 ONZE REFERENTIE 078928228 0.11 VAN Dr.ir. Bart Grasmeijer AAN Ecoshape KOPIE AAN Erik van Eekelen (Ecoshape),

Nadere informatie

Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat. Directie Zeeland. cc1. Nummer; Bibliotheek, Koestr. 30, tel; , postbus 5014,4330 KA Middelburg

Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat. Directie Zeeland. cc1. Nummer; Bibliotheek, Koestr. 30, tel; , postbus 5014,4330 KA Middelburg Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Directie Zeeland Nummer; M cc1 Bibliotheek, Koestr. 30, tel; 0118-686362, postbus 5014,4330 KA Middelburg MCVI Monitoring van de effecten van de verruiming 48'-43'

Nadere informatie

Een haalbaarheidsstudie naar het aanleggen van een afleidingskanaal

Een haalbaarheidsstudie naar het aanleggen van een afleidingskanaal z Een haalbaarheidsstudie naar het aanleggen van een afleidingskanaal Onderzoeken of een afleidingskanaal tussen de Mekong Rivier en de Golf van Thailand geschikt is als maatregel om overstromingsrisico

Nadere informatie

Uitgangspunten depositieberekeningen

Uitgangspunten depositieberekeningen Passende Beoordeling Verruiming Vaarweg Eemshaven Noordzee 3 december 2013 Bijlage E. Uitgangspunten depositieberekeningen 177 van 181 Passende Beoordeling Verruiming Vaarweg Eemshaven Noordzee 3 december

Nadere informatie

Lichten & Seinen. Antwoord. Antwoord. Verkeerstekens. Verkeerstekens. In-, uit of doorvaren verboden (Bordnr. A.1)

Lichten & Seinen. Antwoord. Antwoord. Verkeerstekens. Verkeerstekens. In-, uit of doorvaren verboden (Bordnr. A.1) In-, uit of doorvaren verboden (Bordnr. A.1) Buitengebruik gestelde gedeelten van de vaarweg (Bordnr. A.1a) Geldt niet voor een klein schip zonder motor. Voorbijlopen verboden (Bordnr. A.2) Verboden ligplaats

Nadere informatie

Morfologische beschouwing ontwikkeling vaarweg buitendelta Zoutkamperlaag

Morfologische beschouwing ontwikkeling vaarweg buitendelta Zoutkamperlaag Morfologische beschouwing ontwikkeling vaarweg buitendelta Zoutkamperlaag Morfologische beschouwing ontwikkeling vaarweg buitendelta Zoutkamperlaag dr. A.P. Oost T. Vermaas MSc drs. L.M. Vonhögen - Peeters

Nadere informatie

Beleidsregels voor nautische. vergunningen. Datum 30 september Ons kenmerk /BBV

Beleidsregels voor nautische. vergunningen. Datum 30 september Ons kenmerk /BBV Datum 30 september Beleidsregels voor nautische Ons kenmerk 16.089057/BBV16.0425 Versie vastgesteld door het Dagelijks Bestuur op 27 september vergunningen Inhoud 1. Inleiding 5 1.1 Binnenvaartpolitiereglement

Nadere informatie

TU Delft. lodellering morfodynamisch adrag van de Drempel van answeert. C-13809 712 (bijlage) Aanvuliende berekeningen. M.D. Groenewoud.

TU Delft. lodellering morfodynamisch adrag van de Drempel van answeert. C-13809 712 (bijlage) Aanvuliende berekeningen. M.D. Groenewoud. Bibliotheek C-13809 712 (bijlage) lodellering morfodynamisch adrag van de Drempel van answeert Aanvuliende berekeningen Januari 1998 M.D. Groenewoud 1 Uitgevoerd in opdracht van het Rijksinstituut voor

Nadere informatie

Naar aanleiding van de door uw fractie ingediende vragen ex artikel 34 RvO informeren wij u als volgt.

Naar aanleiding van de door uw fractie ingediende vragen ex artikel 34 RvO informeren wij u als volgt. Fractie GroenLinks Vlissingen UW BRIEF VAN UW KENMERK ONS KENMERK DATUM 07-09-2016 720591 / 722425 28 september 2016 BEHANDELD DOOR BEZOEKADRES TELEFOON BIJLAGEN A.P. Bos Paul Krugerstraat 1 0118-487000

Nadere informatie

Morfologie kwelders en. platen Balgzand

Morfologie kwelders en. platen Balgzand Morfologie kwelders en platen Balgzand Autonome ontwikkeling Hoogwatervluchtplaatsen Werkdocument RIKZ/AB - 99.607x ir. B.B. van Marion December 1999 Samenvatting In het kader van het project GRADIËNTEN

Nadere informatie

Morfologischcontwikkeling van de Everingen ggricht op scheepvaart fupctjes

Morfologischcontwikkeling van de Everingen ggricht op scheepvaart fupctjes Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Directie Zeeland Morfologischcontwikkeling van de Everingen ggricht op scheepvaart fupctjes A. de Swaaf G.R. Termaat AXL02 29 c

Nadere informatie

Duitse en Nederlandse wad Woudschoten 30 januari 2011 Holten 5 feb 2011

Duitse en Nederlandse wad Woudschoten 30 januari 2011 Holten 5 feb 2011 Duitse en Nederlandse wad Woudschoten 30 januari 2011 Holten 5 feb 2011 Michiel Eijsvogel 1 2 3 Tochtplanning wan.j, diepte berekenen! 1. Keuze NAP of LAT 2. Bekijk met dieptetabel wat knelpunt is 3. Bereken

Nadere informatie

Lesbrief Geogids september 2012 vmbo onderbouw Bewegende Wadden

Lesbrief Geogids september 2012 vmbo onderbouw Bewegende Wadden Lesbrief Geogids september 2012 vmbo onderbouw Bewegende Wadden Wegwijs [Bron foto: JH Bulthuis, copyright] Deze lesbrief gaat over de Wadden. Het waddengebied ligt tussen de Noordzee en het vasteland.

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 19 november 2011

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 19 november 2011 ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 19 november 2011 Hieronder staan de vragen van het Stuurbrevet-examen van 19 november 2011. Het gedeelte Beperkt en het gedeelte Algemeen bestaan ieder uit 20 vragen (60

Nadere informatie

Ontstaan en ontwikkeling van platen en geulen in de Westerschelde

Ontstaan en ontwikkeling van platen en geulen in de Westerschelde Ontstaan en ontwikkeling van platen en geulen in de Westerschelde Prof. Ir. Jean J. Peters Raadgevend ingenieur Expert-team Haven Antwerpen De vragen: Hoe ontstonden de platen en geulen in de Westerschelde?

Nadere informatie

BODEM* van eigen. #02 maart 2014 SPECIAAL THEMA WADDENZEE DE TECHNISCH MANAGER ALS VAST BAKEN IN EEN DYNAMISCHE PROCES

BODEM* van eigen. #02 maart 2014 SPECIAAL THEMA WADDENZEE DE TECHNISCH MANAGER ALS VAST BAKEN IN EEN DYNAMISCHE PROCES #02 maart 2014 van eigen BODEM* SPECIAAL THEMA WADDENZEE DE TECHNISCH MANAGER ALS VAST BAKEN IN EEN DYNAMISCHE PROCES WIJ HEBBEN DE BAGGERWERKZAAMHEDEN AFGESTEMD OP DE PEILINGEN DE PIET HEIN IS NU TOEGESPITST

Nadere informatie

2 Werkorijze project verbetering vaarweg Amsterdam-Lemmer

2 Werkorijze project verbetering vaarweg Amsterdam-Lemmer 1 Inleiding Voor de beroepsvaart vormt de verbinding tussen Amsterdam en Lemmer een belangrijke vaarroute. De route ligt in de rijkswateren IJmeer, Markermeer en IJsselmeer. Deze meren zelf worden gekenmerkt

Nadere informatie

Bijlage 1. Voortgangsrapportage voor Infrastructurele werken

Bijlage 1. Voortgangsrapportage voor Infrastructurele werken Bijlage 1. Voortgangsrapportage voor Infrastructurele werken Inleiding In overeenstemming met de afspraken gemaakt in de vergadering van het presidium van 29 januari 2014 wordt de Voortgangsrapportage

Nadere informatie

Aanvullende analyse stabiliteit gestorte specie in het kader van Flexibel Storten

Aanvullende analyse stabiliteit gestorte specie in het kader van Flexibel Storten MEMO datum 18-3-211 van Ir Yves Plancke yves.plancke@mow.vlaanderen.be Ir. Marco Schrijver marco.schrijver@rws.nl titel Aanvullende analyse stabiliteit gestorte specie in het kader van Flexibel Storten

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 8 MAART 2008

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 8 MAART 2008 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 8 MAART 2008 Opmerking: De vermelding CEVNI heeft betrekking op de Europese reglementering en correspondeert

Nadere informatie

Reis met ons mee!

Reis met ons mee! Reis met ons mee! www.wpd.nl Jaarlijks hebben wij op onze veerboten en watertaxi s ruim 2 miljoen passagiers en zo n 200.000 auto s en vrachtauto s aan boord. Met 125 medewerkers onderhouden wij de verbinding:

Nadere informatie

BEKENDMAKING AAN DE SCHEEPVAART IJmond Noordzeekanaalgebied Centraal Nautisch Beheer

BEKENDMAKING AAN DE SCHEEPVAART IJmond Noordzeekanaalgebied Centraal Nautisch Beheer BEKENDMAKING AAN DE SCHEEPVAART IJmond Noordzeekanaalgebied Centraal Nautisch Beheer Basijn nr:04/ 2015 IJmuiden,13 maart 2015 Onderwerp: Verkeersmaatregelen tijdens Sail 2015 De Havenmeester van Amsterdam,

Nadere informatie

Het aanleggen van een moeras in het Markermeer

Het aanleggen van een moeras in het Markermeer Het aanleggen van een moeras in het Markermeer Wat hebben we geleerd Petra Dankers 04 april 2014/ update 6 augustus 2014 2 Aanleg - randen Kenmerken Randen opgebouwd uit Geocontainers (7 breed, 1,50 hoog)

Nadere informatie

po i App Deze signalen worden omgerekend tot golfhoogten en scheepsbeweglngen met:

po i App Deze signalen worden omgerekend tot golfhoogten en scheepsbeweglngen met: -2- App. 1 waarbij pv(t) = voltage van provo i op tijdstip t p1(t) = afstand van de bodem tot de klei van het schip ter plaatse van provo i op tijdstip t gv(t) = voltage van ghm i op tijdstip t g1(t) =

Nadere informatie

LAGE WATERSTAND IN DE RIJN

LAGE WATERSTAND IN DE RIJN LESBRIEF LAGE WATERSTAND IN DE RIJN Inleiding In de winter kende de Rijn een hoge waterstand door de relatief hoge temperaturen in noordwest Europa. In de zomer van 2018 was relatief warm en er viel weinig

Nadere informatie

Objectbeschrijving sluiscomplex Weurt (Pepijn van Aubel, november 2016)

Objectbeschrijving sluiscomplex Weurt (Pepijn van Aubel, november 2016) Objectbeschrijving sluiscomplex Weurt (Pepijn van Aubel, november 2016) Het sluiscomplex Weurt (km. 11,8) bestaat uit de volgende onderdelen met bijbehorende kentallen: 1) De oude sluis (oost) met 3 roldeuren

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 17 MEI 2008

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 17 MEI 2008 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 17 MEI 2008 Opmerking: De vermelding CEVNI heeft betrekking op de Europese reglementering en correspondeert

Nadere informatie

De verdieping van de maritieme toegangsweg tot de haven het programma 48'/43'

De verdieping van de maritieme toegangsweg tot de haven het programma 48'/43' De verdieping van de maritieme toegangsweg tot de haven het programma 48'/43' Beschrijving van de maritieme toegangsweg De maritieme toegangsweg tot de haven van Antwerpen (Zandvlietsluis) wordt gevormd

Nadere informatie

Het Dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Besluit: De concept-beleidsregels voor nautische vergunningen vast te stellen;

Het Dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Besluit: De concept-beleidsregels voor nautische vergunningen vast te stellen; CVDR Officiële uitgave van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Nr. CVDR418890_1 12 september 2017 Beleidsregels voor nautische vergunningen Het Dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en

Nadere informatie

Milieueffectrapportage

Milieueffectrapportage Milieueffectrapportage Lichteren in Averijhaven MER Rijkswaterstaat Noord-Holland juli 2012 Milieueffectrapportage Lichteren in Averijhaven MER dossier : BA1469-101-100 registratienummer : LW-AF20121545

Nadere informatie

Bi~en het b,eheersgebied van de directie Zuiderzeewerken liggen een aantal gemeentehavens en jachthavens, waarvan de toegangsgeul

Bi~en het b,eheersgebied van de directie Zuiderzeewerken liggen een aantal gemeentehavens en jachthavens, waarvan de toegangsgeul . ' $ ' RIJKSWATERSTAAT @ DIRECTIE ZUIDERZEEWERKEN AFDELING ANB I. B t; 1 '5 6 4 1. Situatie. / ' Bi~en het b,eheersgebied van de directie Zuiderzeewerken liggen een aantal gemeentehavens en jachthavens,

Nadere informatie

Onderstaand overzicht behoort tot het project Waddenarchieven, dat wordt gefaciliteerd door de Waddenacademie (www.waddenacademie.knaw.nl).

Onderstaand overzicht behoort tot het project Waddenarchieven, dat wordt gefaciliteerd door de Waddenacademie (www.waddenacademie.knaw.nl). VEREN, DAMMEN EN LIJNDIENSTEN Versie 27-6-2011 Onderstaand overzicht behoort tot het project Waddenarchieven, dat wordt gefaciliteerd door de Waddenacademie (www.waddenacademie.knaw.nl). Het overzicht

Nadere informatie

Drenthe Drenthe is de provincie waar de minste mensen op een vierkante kilometer wonen. In heel Drenthe wonen ongeveer mensen.

Drenthe Drenthe is de provincie waar de minste mensen op een vierkante kilometer wonen. In heel Drenthe wonen ongeveer mensen. Meander Samenvatting groep 6 Thema 3 De aarde beweegt Samenvatting Dag en nacht De aarde draait om haar as. De zon kan dus maar een helft van de aarde verlichten. Daardoor is het licht en donker, dag en

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage naar het functioneren van de IT-Duiker Waddenweg te Berkel en Rodenrijs

Onderzoeksrapportage naar het functioneren van de IT-Duiker Waddenweg te Berkel en Rodenrijs Notitie Contactpersoon ir. J.M. (Martin) Bloemendal Datum 7 april 2010 Kenmerk N001-4706565BLL-mya-V02-NL Onderzoeksrapportage naar het functioneren van de IT-Duiker Waddenweg te Berkel en Rodenrijs Tauw

Nadere informatie

Studie fietsroutes Beethoven

Studie fietsroutes Beethoven Studie fietsroutes Beethoven mogelijkheden tbv fietsroutes Zuidas concept 12-10-2011 1 bron: Hoofdnet Fiets dienst IVV 2005 1ste fase project Beethoven (plot 1,3en5) Hoofdnet Fiets toekomstig Hoofdnet

Nadere informatie

Memo: ontwikkeling kliferosie Slufterdam

Memo: ontwikkeling kliferosie Slufterdam Memo: ontwikkeling kliferosie Slufterdam Memo: ontwikkeling kliferosie Slufterdam Tommer Vermaas Ankie Bruens 1207724-004 Deltares, 2013, B Inhoud 1 Inleiding 1 1.1 Aanleiding 1 1.2 Vraagstelling 1

Nadere informatie

Ratio Werkschrift De getallenlijn

Ratio Werkschrift De getallenlijn juni 24 Ratio Werkschrift De getallenlijn 1 - In tienen 8 1 2 We werken drietallig. a Op de ternaire getallenlijn zijn, 1 en 2 al aangegeven. Geef de zes volgende getallen aan (ternair geschreven). 1 3,2

Nadere informatie

Bepaling toezichtvorm gemeente Stein

Bepaling toezichtvorm gemeente Stein Bepaling toezichtvorm 2008-2011 gemeente Stein F i n a n c i e e l v e r d i e p i n g s o n d e r z o e k P r o v i n c i e L i m b u r g, juni 2 0 0 8 V e r d i e p i n g s o n d e r z o e k S t e i

Nadere informatie

Nummer. Leo van Nieuwenhuijzen

Nummer. Leo van Nieuwenhuijzen - Verslag Ministerie van Verkeer en Waterstaat Rijkswaterstaat Deelnemers H. Simons (Het Zeeuwse Landschap) C. de Groot (Het Zeeuwse Landschap) M. Berrevoets (provincie Zeeland) A. Beaufort (Waterschap

Nadere informatie

- 2.1 - In het model M 600 werden de volgende oppervlakten van de Biesbos R 9 KS WAT ERSTAAT - DELTA DI EN ST

- 2.1 - In het model M 600 werden de volgende oppervlakten van de Biesbos R 9 KS WAT ERSTAAT - DELTA DI EN ST RLJKSWATERSTAAT - DELTADIENST WATERLOO PK UN DIGE AFDE LI NG MAAG GESTELD DOOR Ir. H.A. Perguaon JAN Do2tadiona0 IE ~acoxavmhage. PAGINA No 1 AANTAL PAGINA'S,$ AANTAL BULAGEN 2 NOTAN? w-701 AAN Is. E+

Nadere informatie

Analyse Lidar data voor het Friesche Zeegat (2010-2012) Monitoring effecten bodemdaling door gaswinning

Analyse Lidar data voor het Friesche Zeegat (2010-2012) Monitoring effecten bodemdaling door gaswinning Analyse Lidar data voor het Friesche Zeegat (2010-2012) Monitoring effecten bodemdaling door gaswinning Analyse Lidar data voor het Friesche Zeegat (2010-2012) Monitoring effecten bodemdaling door gaswinning

Nadere informatie

~l\\ 1'. liiu9. Opdracht RKZ _C van mantelovereenkomst RKZ-1906 Betreft

~l\\ 1'. liiu9. Opdracht RKZ _C van mantelovereenkomst RKZ-1906 Betreft SVASEK lira.id'htlj Notitie ~l\\ 1'. lu9 Aan Annette Kieftenburg (Deltares) en Maarten Jansen (Svasek) Van Erik Arnold (Royal Haskoning) Datum 11 november 2009 Kopie Onze referentie Status 9S9077/N3/EARN/Rott

Nadere informatie

INHOUD S OP G AVE 2 Bijlage 1: Bijlage 2:

INHOUD S OP G AVE 2  Bijlage 1: Bijlage 2: INHOUD SOPGAVE 1 Inleiding 2 2 Achtergrond 2 2.1 Geschiedenis 2 2.2 Uitgangspunten 2 2.3 Totstandkoming Uitvoeringsplan 3 3 Planning 3 3.1 Algemeen 3 3.2 Tabel 3 3.3 Kaarten 4 Bijlage 1: Tabel uitvoeringsplanning

Nadere informatie

LAGE WATERSTAND IN DE RIJN

LAGE WATERSTAND IN DE RIJN ANTWOORDEN LAGE WATERSTAND IN DE RIJN Inleiding In de winter kende de Rijn een hoge waterstand door de relatief hoge temperaturen in noordwest Europa. In de zomer van 2018 was relatief warm en er viel

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 13 maart 2010

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 13 maart 2010 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 13 maart 2010 Opmerking: De vermelding APSB heeft betrekking op het Algemeen Politiereglement voor de Scheepvaart

Nadere informatie

M Aantasting van dwarsprofielen in vaarwegen. Informatie nr. 2. Het testen van de modelschepen. 1 Inleiding

M Aantasting van dwarsprofielen in vaarwegen. Informatie nr. 2. Het testen van de modelschepen. 1 Inleiding M 1115 Aantasting van dwarsprofielen in vaarwegen Informatie nr. 2 Het testen van de modelschepen 1 Inleiding In het kader van het systematische onderzoek naar de aantasting van dwarsprofielen in vaarwegen

Nadere informatie

Memo. 1 Introductie. +31(0) Kees den Heijer Roeland de Zeeuw (Shore Monitoring & Research)

Memo. 1 Introductie. +31(0) Kees den Heijer Roeland de Zeeuw (Shore Monitoring & Research) Memo Aan Saskia Huijs (Rijkswaterstaat Zee en Delta) Datum Kenmerk Doorkiesnummer Van +31(0)88335 7945 Kees den Heijer Roeland de Zeeuw (Shore Monitoring & Research) Aantal pagina's 9 E-mail kees.denheijer

Nadere informatie

De Waddenzee. Lezing Door leden voor leden. Cees Spaanderman 22-1-2011

De Waddenzee. Lezing Door leden voor leden. Cees Spaanderman 22-1-2011 De Waddenzee Lezing Door leden voor leden Cees Spaanderman 22-1-2011 2011 De Waddenzee Paradijs voor droogvallers Nachtmerrie voor kieljachten? afbeeldingen : bron YouTube De Waddenzee drempelvrees? wat

Nadere informatie

Morfologische veranderingen van de Westelijke Waddenzee. Een systeem onder invloed van menselijk ingrijpen.

Morfologische veranderingen van de Westelijke Waddenzee. Een systeem onder invloed van menselijk ingrijpen. Morfologische veranderingen van de Westelijke Waddenzee. Een systeem onder invloed van menselijk ingrijpen. Edwin Elias Ad van der Spek Zheng Bing Wang John de Ronde Albert Oost Ankie Bruens Kees den Heier

Nadere informatie

Onderzoeksrapport. Gezichtsveldverstoring. verkeersleiders nautische verkeerscentrale Hansweert

Onderzoeksrapport. Gezichtsveldverstoring. verkeersleiders nautische verkeerscentrale Hansweert Onderzoeksrapport Gezichtsveldverstoring verkeersleiders nautische verkeerscentrale Hansweert Uitgevoerd door BET-SRK Beheer & Exploitatie Team SRK, 22 juli 2014 V1.0 Pagina 1 van 9 Inhoudsopgave 1 Inleiding...

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 14 maart 2009

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 14 maart 2009 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 14 maart 2009 Opmerking: De vermelding CEVNI heeft betrekking op de Europese reglementering en correspondeert

Nadere informatie

BlBLlOTPtCEK. RWKSOlEhST VOOR DB IJS!5ELMEERPOLOER8 BENODIGDE STEDEBOUWKUNDIGE CAPACITEIT IN DE NABIJE TOEKOMST. door. Ir. J. H eester.

BlBLlOTPtCEK. RWKSOlEhST VOOR DB IJS!5ELMEERPOLOER8 BENODIGDE STEDEBOUWKUNDIGE CAPACITEIT IN DE NABIJE TOEKOMST. door. Ir. J. H eester. BlBLlOTPtCEK RWKSOlEhST VOOR DB JS!5ELMEERPOLOER8 W E R K D O C U M E N T BENODGDE STEDEBOUWKUNDGE CAPACTET N DE NABJE TOEKOMST door r. J. H eester j uni 1 M N S T E R E V A N V E R K E E R E N W A T E

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Gemeente Appingedam. Raadsagenda d.d.: 14 maart 2012 Voorstel nummer : 11

Raadsvoorstel. Gemeente Appingedam. Raadsagenda d.d.: 14 maart 2012 Voorstel nummer : 11 Gemeente Appingedam Raadsvoorstel Raadsagenda d.d.: 14 maart 2012 Voorstel nummer : 11 Behandelend ambtenaar : H.Wessels Telefoonnummer : 0596 691171 E-mailadres : H.Wessels@appingedam.nl Portefeuillehouder

Nadere informatie

Elk vaartuig dat geschikt is als vervoersmiddel op het water. Een boot die door spierkracht wordt voortbewogen.

Elk vaartuig dat geschikt is als vervoersmiddel op het water. Een boot die door spierkracht wordt voortbewogen. H3 PR 3.1 Het innenvaartpolitiereglement Voordat we het water op kunnen moeten we goed weten wanneer je wel of geen voorrang hebt. Daarvoor bestaat het innenvaartpolitiereglement. Wanneer je de regels

Nadere informatie

Memo morfologische veranderingen Rottumeroog en Rottumerplaat

Memo morfologische veranderingen Rottumeroog en Rottumerplaat Memo morfologische veranderingen Rottumeroog en Rottumerplaat Voor de periode 1983-2014 ir. A.A. van Rooijen dr. A.P. Oost 1209381-008 Deltares, 2014, B Trefwoorden Waddeneilanden, morfodynamiek, Waddenzee,

Nadere informatie