Culturele diversiteit in opgroeien en opvoeden: feiten en cijfers

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Culturele diversiteit in opgroeien en opvoeden: feiten en cijfers"

Transcriptie

1 Culturele diversiteit in opgroeien en opvoeden: feiten en cijfers FACTSHEET Allochtone jeugdigen staan zowel in beleid als in de publieke discussie volop in de belangstelling. Terecht, want bijna een kwart van alle jeugdigen in Nederland van 0 tot 25 jaar is van allochtone afkomst. De aandacht richt zich met name op problemen die bepaalde groepen jeugdigen hebben of veroorzaken. Maar er zijn ook positieve ontwikkelingen te zien. Met name op de terreinen onderwijs en arbeidsparticipatie is de situatie van allochtone jeugdigen verbeterd. Het aantal jongeren dat een diploma in het hoger onderwijs behaalt is verdubbeld, allochtone vrouwen halen vaker een startkwalificatie en het aantal jongeren met werk is toegenomen. Maar ondanks dat bestaan er op een aantal gebieden nog steeds verschillen met autochtone jeugdigen. In onderzoek wordt een aantal kenmerken van gezinnen onderscheiden die samenhangen met het vaker voorkomen van problemen. Laag inkomen, opgroeien in een eenoudergezin, niet-westerse afkomst en een laag opleidingsniveau van de moeder zijn risicofactoren. Problemen in de ontwikkeling en opvoeding van kinderen komen beduidend vaker voor bij gezinnen waar twee of meer van deze risicokenmerken aanwezig zijn. Vooral niet-westerse allochtone gezinnen in Nederland hebben vaak te maken met meerdere risicofactoren. Welke landelijke cijfers zijn er precies bekend over het functioneren van allochtone jeugdigen binnen de Nederlandse samenleving? Welke verschillen zijn er tussen autochtone en allochtone jeugdigen en tussen de verschillende allochtone groepen? Als antwoord op deze vragen biedt deze factsheet een overzicht van cijfers over het functioneren van allochtone jeugdigen en hun gezinnen op de terreinen opvoeding, welbevinden en onderwijs en werk.

2 Nederlands Jeugdinstituut 2 Enkele demografische gegevens Een kwart van de Nederlandse bevolking van 0 tot 25 jaar is allochtoon. Twee derde hiervan valt onder de noemer niet-westerse allochtoon. De diversiteit binnen de niet-westerse allochtone bevolking is groot. Zo zijn zij afkomstig uit diverse werelddelen en landen en hebben zij zeer uiteenlopende culturele en migratieachtergronden en sociale posities. De diversiteit neemt alleen maar verder toe nu steeds meer nieuwe groepen deel gaan uitmaken van de niet-westerse allochtone bevolking. Marokkanen en Turken vormen de grootste groep niet-westerse allochtonen, gevolgd door Surinamers en Antillianen. De meeste allochtone jeugdigen zijn zelf in Nederland geboren, hun ouders zijn naar Nederland gekomen. Slechts 20 procent van de allochtone 0- tot 25-jarigen is in een ander land dan Nederland geboren. In deze factsheet beperken we ons grotendeels tot jeugdigen van de vier grootste groepen niet-westerse allochtonen in Nederland en hun opvoeders. Het gaat in deze factsheet dus over jeugdigen en ouders van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse afkomst. Bevolking van 0 tot 25 jaar Allochtone bevolking 0 tot 25 jaar naar herkomst 16% 24% 7% 30% 5% 77% 11% 14% 15% Autochtoon Westerse allochtoon Niet-westerse allochtoon Bron: CBS 2009 Westerse allochtoon Turks Marokkaans Surinaams Ned. Antill / Arubaans Overig niet-westers Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hanteert de volgende definitie van allochtoon : Iemand die in Nederland woont (en staat ingeschreven) en van wie ten minste één ouder in het buitenland is geboren. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen personen die zelf in het buitenland zijn geboren (de eerste generatie) en personen die in Nederland zijn geboren (de tweede generatie) (CBS 2005). Het CBS maakt onderscheid tussen westerse en niet-westerse allochtonen. Niet-westerse allochtonen zijn allochtonen die uit Turkije, Afrika, Latijns- Amerika en Azië (met uitzondering van Japan en Indonesië) afkomstig zijn.

3 3 Culturele diversiteit in opgroeien en opvoeden Gezin en opvoeding Gezinssamenstelling In Nederland wonen ruim 2,5 miljoen gezinnen. Onder een gezin verstaan we een of twee ouders met minstens één thuiswonend kind. 13 procent van alle gezinnen heeft één of twee ouders van niet-westerse afkomst (Boekhorn & de Jong 2008). Eenoudergezinnen In 2006 zijn er eenoudergezinnen. Dat is 18 procent van alle huishoudens met kinderen. In een derde van de eenoudergezinnen is in ieder geval een van de ouders nietwesters allochtoon. Verhoudingsgewijs komt eenouderschap het vaakst voor bij Antilliaanse en Surinaamse gezinnen. De helft van de gezinnen van Antilliaanse-Arubaanse herkomst en 45 procent van de Surinaamse gezinnen heeft één ouder. Eenoudergezinnen Autochtoon Antilliaans-Arubaans Marokkaans Turks Surinaams percentage van totale herkomstgroep Bron: Boekhorn & de Jong 2008 Aantallen kinderen per gezin Het aantal kinderen dat Nederlandse vrouwen gemiddeld krijgen ligt rond de 1,7. Allochtone vrouwen krijgen van oudsher meer kinderen. Twintig jaar geleden lag het gemiddelde kindertal van bijvoorbeeld Turkse en Marokkaanse vrouwen rond de 5. Maar in de afgelopen decennia krijgen allochtone vrouwen en vooral Turkse en Marokkaanse vrouwen minder kinderen. Bij Marokkaanse vrouwen van de eerste generatie die eind jaren zestig zijn geboren, is het gemiddelde kindertal nu 2,7. Ondanks deze aanzienlijke daling in aantallen kinderen is het verschil met autochtone vrouwen nog steeds groot.

4 Nederlands Jeugdinstituut 4 Gezinnen met thuiswonende kinderen t/m 18 jaar in 2002 Kindertal Turks Marokkaans Surinaams Antilliaans Autochtoon 1 kind 25% 25% 33% 38% 30% 2 kinderen 44% 31% 44% 41% 48% 3 of meer kinderen 31% 45% 22% 21% 22% Bron: Distelbrink & Hooghiemstra 2005 Het kindertal van de tweede generatie niet-westerse allochtone vrouwen zal naar verwachting weinig meer verschillen van het kindertal van autochtone vrouwen. Bij de tweede generatie Surinaamse vrouwen ligt het kindertal zelfs lager dan dat van autochtone vrouwen (Boekhorn & de Jong 2008). Turkse en Marokkaanse gezinnen zijn dus over het algemeen groter dan autochtone gezinnen. De kinderen groeien ook vaker dan autochtone kinderen op met meer dan één broertje of zusje. Gezinnen met drie of meer kinderen komen relatief het meeste voor onder de Marokkanen. Surinaamse en Antilliaanse gezinnen zijn ongeveer even groot als autochtone gezinnen. Gezinnen in achterstandssituaties Kinderen die wonen in een gezin met een lage sociaaleconomische status (SES) lopen meer risico problemen te krijgen. Onder een lage SES wordt verstaan een laag opleidingsniveau van de ouders en het leven in armoede, bijvoorbeeld door werkloosheid van de ouder(s). Relatief veel allochtone kinderen hebben hiermee te maken. Ruim een kwart van de allochtone huishoudens had in 2006 een laag inkomen. Dit is vier keer zo veel als bij autochtone huishoudens. Binnen de niet-westerse huishoudens liep het aandeel met een laag inkomen uiteen van 22 procent van de Surinaamse gezinnen tot 32 procent van de Marokkaanse gezinnen (CBS, Armoedebericht 2008). Ook het opleidingsniveau van allochtone ouders ligt lager dan dat van autochtonen. Het verschil is het grootst bij niet-westerse allochtonen van de eerste generatie. 21 procent heeft de lagere school als hoogst voltooide opleiding tegenover 7 procent van de autochtone bevolking. Onder de niet-westerse allochtonen zijn Turken en Marokkanen van de eerste generatie gemiddeld het laagst opgeleid. Ruim 30 procent heeft alleen lagere school. Onder Surinamers en

5 5 Culturele diversiteit in opgroeien en opvoeden Antillianen gaat het respectievelijk om 13 procent en 15 procent. Het verschil neemt wel af bij de volgende generaties. De tweede generatie nietwesterse allochtonen volgt inmiddels veel meer onderwijs dan de eerste generatie (Verweij e.a. 2009). Tienermoeders In 2007 hebben 2540 meisjes jonger dan 20 jaar een kind gekregen. Hierbij gaat het om 1489 autochtone tieners en 1051 meisjes van allochtone afkomst. Ten opzichte van een jaar eerder is vooral het geboortecijfer onder tieners van niet-westerse afkomst gedaald. In 2001 waren er 1736 tienermoeders van nietwesterse afkomst; in 2007 waren het er nog 779. Het geboortecijfer onder meisjes van Turkse en Marokkaanse afkomst nadert die van autochtone meisjes. De geboortecijfers bij Antilliaanse tienermeisjes is licht gedaald maar is nog altijd acht keer zo hoog als bij autochtone meisjes (CBS 2008; Garssen 2007). Opvoeding Hoe ouders de opvoeding beleven blijkt samen te hangen met het voorkomen van opvoedproblemen. Bij ouders die negatief gestemd zijn over de opvoeding, worden vaker opvoedproblemen gesignaleerd dan bij ouders die positief gestemd zijn. 94 procent van de ouders met kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar is tevreden over de opvoeding. De helft hiervan heeft echter wel in het afgelopen jaar enige zorgen of problemen gehad met de opvoeding. 6 procent van de ouders heeft een negatieve beleving van de opvoeding. Een negatieve beleving van de opvoeding houdt in dat zij ontevreden zijn over de opvoeding, het belastend en zwaar vinden en/of zich veel zorgen maken over de opvoeding. Een negatieve beleving van de opvoeding komt bij sommige groepen ouders vaker voor dan bij andere. Onder andere ouders met een niet-westerse afkomst, ouders uit eenoudergezinnen, ouders die onder de armoedegrens leven en gezinnen waarbij de moeder een lage opleiding heeft, zijn vaker negatief gestemd over de opvoeding (Zeijl e.a. 2005). Onderwijs en arbeid Deelname aan VVE-programma s en peuterspeelzalen Voor kinderen met een risico van onderwijsachterstand zijn er de zogenoemde programma s voor voor- en vroegschoolse educatie (VVE-programma s). Het gaat hierbij om programma s die starten op de peuterleeftijd en doorlopen in groep 1 en 2 van de basisschool. VVEprogramma s zijn er voor alle achterstandsgroepen, zowel allochtone als autochtone. In de praktijk blijken vooral de allochtone groepen deel te nemen aan deze programma s. Autochtone kinderen gaan veel vaker naar de peuterspeelzaal. Na 2002 wordt het land van herkomst niet meer geregistreerd, dus na dat jaar zijn er geen cijfers over de verdeling en deelname van allochtone en autochtone kinderen meer bekend. Deelname aan VVE-programma s en peuterspeelzaal van leerlingen die nu in groep 2 zitten (percentage van de bevolkingsgroep dat deelneemt) VVE 02 VVE 96 psz 02 psz 96 Turks Marokkaans Surinaams Antilliaans Autochtoon (laag opgeleid) Autochtoon (hoog opgeleid) Bron: CBS 2005

6 Nederlands Jeugdinstituut 6 Verdeling leerlingen naar herkomstgroep in het voortgezet onderwijs 100% 90% 80% 70% 60% 50% Vwo % 30% Havo % Vmbo % 0% Autochtoon Westerse allochtoon Turks Marokkaans Surinaams Antilliaans Leerjaren 1-2 Bron: CBS 2009 Voortgezet onderwijs Een kwart van alle leerlingen binnen het voortgezet onderwijs gaat naar het vmbo. Allochtonen zijn hierbij oververtegenwoordigd: 36 procent van de Turkse en Marokkaanse leerlingen zit op het vmbo. Op de havo en zeker op het vwo zijn relatief veel autochtonen te vinden: 17 en 18 procent. Maar weinig leerlingen van Turkse en Marokkaanse herkomst zitten op deze opleidingen (beiden 11 procent op de havo en 7, respectievelijk 6 procent op het vwo). Schoolverzuim en schoolverlaten Relatief veel allochtone jongeren verlaten het onderwijs zonder het behalen van een startkwalificatie. In het schooljaar 2007/2008 verliet 3 procent van de autochtone jongeren het onderwijs voortijdig, terwijl ruim 8 procent van de jongeren met een Antilliaanse achtergrond zonder Voortijdig schoolverlaters naar herkomst Voortijdig schoolverlaters % Van bevolkingsgroep Autochtoon 3 Turks 5,7 Marokkaans 7 Surinaams 6,7 Antilliaans/Arubaans 8,3 Bron: Ministerie van OC&W 2007 startkwalificatie het onderwijs onder autochtonen was dit bijna verliet. 17 procent. Toch zijn allochtone jongeren vergeleken met autochtone Hoger onderwijs jongeren nog altijd ondervertegenwoordigd in het hoger beroepson- Het aantal allochtonen dat hoger onderwijs volgt is de laatste dertien derwijs en op de universiteit. jaar sterk gestegen. In het schooljaar 2006/2007 volgde 12 procent van de Onder de 18- tot 25-jarigen is vooral 12- tot 25-jarige allochtone jongeren het aandeel niet-westerse allochtone een opleiding in het hoger onderwijs, vrouwen dat over een startkwalifi-

7 7 Culturele diversiteit in opgroeien en opvoeden Niet-westerse allochtonen in het hoger onderwijs Antilliaans Surinaams 2000 Marokkaans / / / /09 Turks Bron: CBS 2009 catie beschikt of een opleiding volgt, sterk toegenomen: van 74 procent in 2003 naar 85 procent in Het aantal niet-westerse jongeren dat het hoger onderwijs met een hbo-diploma of een masterof doctoraaldiploma verlaat is sinds 2000/2001 verdubbeld. In 2000/2001 ontvingen ruim 2000 niet-westerse allochtone jongeren een diploma in het hoger onderwijs. In 2006/2007 waren dat er ruim twee keer zo veel (CBS 2009). Arbeidsmarkt Het aandeel jongeren met werk onder de niet-westerse allochtonen van 15 tot 23 jaar nam toe: van 47 procent in 2003 naar 56 procent in Ondanks deze toename van het aandeel werkzame niet-westerse allochtone jongeren hebben zij nog steeds veel minder vaak een baan dan autochtone jongeren (81 procent in 2008) (CBS 2009).

8 Nederlands Jeugdinstituut 8 Welbevinden Psychisch welbevinden Jeugdigen in de leeftijd van 8 tot en met 16 jaar zijn over het algemeen zeer tevreden over hun leven. De 8- tot 12-jarigen geven een gemiddeld cijfer van 8,3 (Zeijl e.a. 2005). De oudere kinderen geven een gemiddeld cijfer van 7,8 (Dorsellaer e.a. 2007). Tussen autochtone en allochtone kinderen zijn geen significante verschillen in de mate van welbevinden. percentage leerlingen Psychosociale problemen in het voortgezet onderwijs emotionele problemen autochtoon allochtoon gedragsproblemen hyperactiviteit problemen met leeftijdsgenoten Bron: Van Dorsselaer e.a Psychosociale problemen Kinderen van 0 tot 12 jaar Volgens artsen en verpleegkundigen in de jeugdgezondheidszorg heeft 11 tot 28 procent van de kinderen van 0 tot 12 jaar (percentage is afhankelijk van de leeftijd) last van psychosociale problemen. Volgens ouders heeft 4 tot 6 procent van de kinderen last van psychosociale problematiek. Binnen de psychosociale problemen wordt onderscheid gemaakt in gedragsproblemen en emotionele problemen. De artsen en verpleegkundigen signaleren evenveel psychosociale problemen onder de verschillende etnische groepen. Er zijn weinig verschillen tussen kinderen van

9 9 Culturele diversiteit in opgroeien en opvoeden westerse en niet-westerse afkomst. Een uitzondering hierop is dat ze bij Marokkaanse kinderen zelfs minder problemen zien. Ouders van met name Turkse en Marokkaanse kinderen rapporteren echter vaker psychosociale problemen dan ouders van Nederlandse kinderen (Zeijl e.a. 2005). Wanneer gekeken wordt naar de aard van de problematiek blijken, volgens de ouders, bij Turkse en Marokkaanse kinderen vooral emotionele problemen (bijvoorbeeld teruggetrokkenheid, psychosomatische klachten, angst of depressie) vaker voor te komen dan bij hun Nederlandse leeftijdsgenoten. Bij kinderen van Turkse afkomst komen emotionele problemen volgens de ouders drie keer zo vaak voor als bij westerse kinderen. Ook geven kinderen (8 tot 12 jaar) van Turkse afkomst zelf aan vaker depressief te zijn dan westerse kinderen. en psychosomatische klachten) te hebben. Allochtone leerlingen rapporteren bijna twee keer zo veel gedragsproblemen (bijvoorbeeld vechten, agressief gedrag, stelen) en problemen met leeftijdsgenoten, terwijl autochtone leerlingen twee keer zo vaak problemen met hyperactiviteit (impulsiviteit, rusteloosheid en gebrek aan concentratie) rapporteren. Kindermishandeling Over het voorkomen van de meeste vormen van kindermishandeling binnen allochtone gezinnen bestaan geen betrouwbare cijfers. Wel zijn in beperkte mate cijfers bekend over het voorkomen van seksueel misbruik en prostitutie onder allochtone jongeren. Uit onderzoek uit 2006 blijkt een op de tien jongens van Marokkaanse en Turkse afkomst slachtoffer te zijn van seksuele dwang. Het gaat hierbij om seksueel misbruik door pedoseksuelen en gedwongen prostitutie. De onderzoekers geven hierbij aan dat er waarschijnlijk sprake is van onderrapportage omdat allochtone jongens zelden melding doen hiervan en als er wel meldingen zijn deze zelden worden omgezet in aangiften ( Naar schatting tot minderjarige meisjes waren in 1998 werkzaam in de prostitutie (Venicz en Vanwesenbeeck 1998). Twee derde van deze meisjes zou van nietwesterse afkomst zijn. Marokkaanse meisjes lijken tien keer vaker in de jeugdprostitutie vertegenwoordigd te zijn dan in de algehele bevolkingsgroep; Surinaamse en Turkse meisjes zijn ongeveer drie keer zo vaak vertegenwoordigd (MOVISIE 2008). Land van herkomst speelt in de peiling Jeugd en Gezondheid (Zeijl e.a. 2005) bij de zogenoemde externaliserende of gedragsproblemen veel minder een rol dan bij emotionele problemen. Kinderen van 11 tot 17 jaar Ruim 16 procent van de jongeren in het voortgezet onderwijs geeft aan last te hebben van psychosociale problemen. Psychosociale problemen beslaan in dit onderzoek: emotionele problemen, gedragsproblemen, hyperactiviteit en problemen met leeftijdsgenoten (Van Dorsselaer e.a. 2007). Een op de vijf jongeren heeft last van emotionele problemen. Autochtone en allochtone leerlingen geven even vaak aan emotionele problemen (stemmingsproblemen, depressie

10 Nederlands Jeugdinstituut 10 Criminaliteit Geregistreerde jeugdcriminaliteit 2,5 procent van alle jongeren van 12 tot 18 jaar is door de politie verhoord als verdachte van een strafbaar feit. Allochtone jeugdigen worden verhoudingsgewijs vaker verdacht van een misdrijf dan autochtone jongeren. Van alle minderjarige verdachten in 2005 is 42 procent van allochtone afkomst (Blom & Van der Laan 2007). Het aandeel niet-westerse allochtone jongeren dat in aanraking komt met de politie is substantieel hoger dan dat van de autochtone jongeren Vooral jongeren van Marokkaanse, Antilliaanse en Arubaanse afkomst zijn oververtegenwoordigd in de jeugdcriminaliteit. Ten opzichte van autochtone jongeren van 12 tot en met 17 jaar registreerde de politie in 2005 vijf keer zo veel processen-verbaal per 100 Marokkaanse jongeren en bijna zes keer zo veel processenverbaal per 100 jongeren afkomstig percentage van herkomstgroep Bron: CBS 2009 Jongeren die in 2006 in aanraking zijn gekomen met politie (exclusief Halt) Autochtoon Marokkaans van de Nederlandse Antillen of Aruba (Blom & Van der Laan 2007). Jongeren met een Halt-afdoening Wanneer we de gegevens van jongeren met een Halt-afdoening Antilliaans/ Arubaans Surinaams Turks bekijken blijkt ook hier dat jongeren van allochtone afkomst het vaakst hiermee te maken krijgen. Met name jongeren van Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse afkomst zijn oververtegenwoordigd. Verblijf in justitiële jeugdinrichting 350 Jongeren met Halt-verwijzing 2006 In 2007 verblijven 4188 jongeren in een justitiële jeugdinrichting. Hiervan is 57 procent van allochtone afkomst. 300 Zelfrapportage daderschap Aantal per inwoners Autochtoon Allochtoon Marokkaans Surinaams Antilliaans / Arubaans Overige niet-westerse allochtoon Wanneer aan jongeren van 10 tot 18 jaar zelf gevraagd wordt of ze zich in het voorgaande jaar schuldig hebben gemaakt aan een misdrijf geeft circa 40 procent een bevestigend antwoord. Hoewel autochtone jongeren iets vaker dan allochtone jongeren zeggen een misdrijf te hebben gepleegd is het verschil niet significant (Van der Laan & Blom 2006). Bron: CBS 2009

11 11 Culturele diversiteit in opgroeien en opvoeden Tot slot Momenteel zijn nog de meeste nietwesterse allochtone ouders buiten Nederland geboren. Zij behoren daarmee tot de eerste generatie. Deze eerste generatie ouders wordt veelal gekenmerkt door een lage opleiding, relatief grote gezinnen en een laag inkomen. Dit zijn risicokenmerken voor het ontwikkelen van problemen. Binnen de komende tien jaar zal een groot deel van de nietwesterse bevolking in Nederland geboren en getogen zijn. Dit betekent dat veel meer kinderen zullen worden opgevoed door ouders die de Nederlandse samenleving kennen, die een hoger onderwijsniveau halen en die ook de Nederlandse taal (beter) beheersen. Verschillen in functioneren tussen autochtone en allochtone jeugdigen zullen steeds kleiner worden. Positieve ontwikkelingen in deze richting zijn al gaande. Zo is het aantal niet-westerse jongeren dat een hbo-opleiding volgt flink gestegen, het aantal dat de opleiding met succes afrondt verdubbeld en hebben deze jongeren steeds vaker een baan. Er zijn ook terreinen die nog veel aandacht behoeven: criminaliteit onder jongeren van Marokkaanse en Antilliaanse afkomst springt hierbij het meeste in het oog. De beschikbare gegevens over psychosociale problemen zijn niet eenduidig. Niet-westerse ouders en kinderen van 8 tot 12 jaar rapporteren vaker emotionele problemen. In het voortgezet onderwijs hebben autochtone en allochtone leerlingen even vaak last van emotionele problemen. Het gaat hier echter wel om een op de vijf leerlingen. Hierbij is dus zowel voor autochtone als allochtone leerlingen aandacht nodig. Meer informatie Wilt u meer weten over diversiteit? Bekijk dan het dossier op onze website. Hier vindt u onder andere een overzicht van wat werkt bij jeugdigen uit etnische minderheidsgroepen. Daarnaast biedt het dossier informatie over lopend en afgesloten onderzoek, beleid en relevante literatuur. Het digitale dossier Culturele diversiteit in opgroeien en opvoeden is te vinden via

12 Nederlands Jeugdinstituut 12 Bronnen Blom, M, & van der Laan, A.M. Dorsselaer, S. van., Zeijl, E., Eeckhout, S. van den, ter Bogt, T. & Vol- (2007). Monitor Jeugd terecht. Factsheet Den Haag: lebergh, W. (2007). HBSC 2005: Wetenschappelijk Onderzoek- en Gezondheid en welzijn van jongeren Documentatiecentrum. in Nederland. Utrecht: Trimbosinstituut. Boekhorn, P. & Jong, T. de (2008). Gezinnen van de toekomst. Cijfers Garssen, J. (2007). De Nederlandse en trends. E-Quality. demografie in zeven tegenstellingen. Bevolkingstrends 4 e kwartaal Centraal Bureau voor de Statistiek Den Haag/Heerlen: CBS. (2005). Jaarrapport integratie Den Haag/Heerlen: CBS. Laan, A.M. van der & Blom, M. (2006). Jeugddelinquentie: risico s Centraal Bureau voor de Statistiek en bescherming. Bevindingen uit de (2008). Armoedemonitor Den WODC Monitor Zelfgerapporteerde Haag/Heerlen: CBS. Jeugdcriminaliteit Meppel/ Den Haag: Boom Juridische uitgevers/ Wetenschappelijk Onderzoek- Centraal Bureau voor de Statistiek (2008). Steeds minder allochtone en Documentatiecentrum. tienermoeders. Webmagazine 9 juni Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen (2007). Factsheet Centraal Bureau voor de Statistiek voortijdig schoolverlaten. November Den Haag: Ministerie van (2009a). Landelijke Jeugdmonitor. Jeugd en integratie. Rapportage Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen. eerste kwartaal Den Haag/ Heerlen: CBS. MOVISIE (2008). Factsheet meisjes Centraal Bureau voor de Statistiek prostitutie. Feiten en Cijfers. (2009b). Bevolkingsstatistieken. Utrecht: MOVISIE. Den Haag/Heerlen: CBS. Venicz, L. & Vanwesenbeeck, L. Distelbrink, M. & Hooghiemstra, E. (1998). Aard en omvang van (2005). Allochtone gezinnen. Feiten (gedwongen) prostitutie onder en cijfers. Den Haag: Nederlandse minderjarige (allochtone) meisjes. Gezinsraad. Utrecht: NISSO. Het Nederlands Jeugdinstituut Het Nederlands Jeugdinstituut werkt voor beleidsmakers, staffunctionarissen en beroepskrachten in de sector jeugd, opvoeding en onderwijs. Wij maken kennis beschikbaar voor de praktijk, maar verwerken ook kennisvragen vanuit de praktijk. Op die manier wordt een kenniscyclus georganiseerd, die de jeugdsector helpt de kwaliteit en effectiviteit van de dienstverlening te verbeteren. Voor vragen of advies kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan via de Infolijn (030) , op werkdagen tussen uur. Verweij, A., Sanderse, C., Lucht, F. van der (2009). Scholing en opleiding. Heden, verleden en toekomst. gedownload op Zeijl, E., Crone, M., Wiefferink, K., Keuzenkamp, S. & Reijneveld, M. (2005). Kinderen in Nederland. Den Haag/Leiden: Sociaal en Cultureel Planbureau / TNO Kwaliteit van Leven. Websites Colofon 2009 Nederlands Jeugdinstituut Tekst: Deniz Ince, Machteld van der Pijll Foto s: Marsel Loermans, Bettina Neumann, Charles Roffey, Patrick Sheándell O Caroll (PhotoAlto), Don Wijns (Frissewind) Nederlands Jeugdinstituut Catharijnesingel 47 Postbus DE Utrecht T (030) F (030) W Infolijn (030) , info@nji.nl

Culturele diversiteit in opgroeien en opvoeden: feiten en cijfers

Culturele diversiteit in opgroeien en opvoeden: feiten en cijfers Culturele diversiteit in opgroeien en opvoeden: feiten en cijfers factsheet Inleiding Allochtone jeugd krijgt vooral veel aandacht wanneer zich problemen voordoen. Van tijd tot tijd zijn er incidenten

Nadere informatie

Cohortvruchtbaarheid van niet-westers allochtone vrouwen

Cohortvruchtbaarheid van niet-westers allochtone vrouwen Cohortvruchtbaarheid van niet-westers allochtone vrouwen Mila van Huis De vruchtbaarheid van vrouwen van niet-westerse herkomst blijft convergeren naar het niveau van autochtone vrouwen. Het kindertal

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Werkloosheid niet-westerse allochtonen in 2008 licht gedaald

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Werkloosheid niet-westerse allochtonen in 2008 licht gedaald Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB09-013 17 februari 2009 9.30 uur Werkloosheid niet-westerse allochtonen in 2008 licht gedaald Minder sterke daling werkloosheid niet-westerse allochtonen

Nadere informatie

Factsheet Maatschappelijke positie van Voormalig Antilliaanse / Arubaanse Migranten in Nederland

Factsheet Maatschappelijke positie van Voormalig Antilliaanse / Arubaanse Migranten in Nederland Factsheet Maatschappelijke positie van Voormalig Antilliaanse / Arubaanse Migranten in Nederland Onderwijs Het aandeel in de bevolking van 15 tot 64 jaar dat het onderwijs reeds heeft verlaten en hun onderwijscarrière

Nadere informatie

Steeds meer niet-westerse allochtonen in het voltijd hoger onderwijs

Steeds meer niet-westerse allochtonen in het voltijd hoger onderwijs Steeds meer niet-westerse allochtonen in het voltijd hoger onderwijs Esther van Kralingen Tussen studiejaar 1995/ 96 en 21/ 2 is het aandeel van de niet-westerse allochtonen dat in het hoger onderwijs

Nadere informatie

De jeugd in Nederland, enkele cijfers

De jeugd in Nederland, enkele cijfers De jeugd in Nederland, enkele cijfers De jeugd in Nederland, enkele cijfers Factsheet ten behoeve van de Conferentie Operatie Jong 2005 Op weg naar meer samenhang in het jeugdbeleid 12 september 2005,

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Werkloosheid niet-westerse allochtonen nauwelijks toegenomen in 2005

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Werkloosheid niet-westerse allochtonen nauwelijks toegenomen in 2005 Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB06-015 13 februari 2006 9.30 uur Werkloosheid niet-westerse allochtonen nauwelijks toegenomen in 2005 In 2005 is de werkloosheid onder niet-westerse allochtonen

Nadere informatie

7. Deelname en slagen in het hoger onderwijs

7. Deelname en slagen in het hoger onderwijs 7. Deelname en slagen in het hoger onderwijs Vergeleken met autochtonen is de participatie in het hoger onderwijs van niet-westerse allochtonen ruim twee keer zo laag. Tussen studiejaar 1995/ 96 en 21/

Nadere informatie

Uit huis gaan van jongeren

Uit huis gaan van jongeren Arie de Graaf en Suzanne Loozen Jaarlijks verlaten bijna een kwart miljoen jongeren het ouderlijk huis. Een klein deel van hen is al vóór de achttiende verjaardag uit huis gegaan. De meeste jongeren gaan

Nadere informatie

8. Werken en werkloos zijn

8. Werken en werkloos zijn 8. Werken en werkloos zijn In 22 is de arbeidsdeelname van allochtonen niet meer verder gestegen. Onder autochtonen is het aantal personen met werk nog wel licht toegenomen. De arbeidsdeelname onder Surinamers,

Nadere informatie

Sterke toename alleenstaande moeders onder allochtonen

Sterke toename alleenstaande moeders onder allochtonen Carel Harmsen en Joop Garssen Terwijl het aantal huishoudens met kinderen in de afgelopen vijf jaar vrijwel constant bleef, is het aantal eenouderhuishoudens sterk toegenomen. Vooral onder Turken en Marokkanen

Nadere informatie

10. Veel ouderen in de bijstand

10. Veel ouderen in de bijstand 10. Veel ouderen in de bijstand Niet-westerse allochtonen ontvangen 2,5 keer zo vaak een uitkering als autochtonen. Ze hebben het vaakst een bijstandsuitkering. Verder was eind 2002 bijna de helft van

Nadere informatie

Factsheet Demografische ontwikkelingen

Factsheet Demografische ontwikkelingen Factsheet Demografische ontwikkelingen 1. Inleiding In deze factsheet van ACB Kenniscentrum aandacht voor de demografische ontwikkelingen in Nederland en in het bijzonder in de provincie Noord-Holland.

Nadere informatie

Langdurige werkloosheid in Nederland

Langdurige werkloosheid in Nederland Langdurige werkloosheid in Nederland Robert de Vries In 25 waren er 483 duizend werklozen. Hiervan waren er 23 duizend 42 procent langdurig werkloos. Langdurige werkloosheid komt vooral voor bij ouderen.

Nadere informatie

5. Onderwijs en schoolkleur

5. Onderwijs en schoolkleur 5. Onderwijs en schoolkleur Niet-westerse allochtonen verlaten het Nederlandse onderwijssysteem gemiddeld met een lager onderwijsniveau dan autochtone leerlingen. Al in het basisonderwijs lopen allochtone

Nadere informatie

De integratie van Antillianen in Nederland. Presentatie 9 juni: De Caribische demografie van het Koninkrijk der Nederlanden

De integratie van Antillianen in Nederland. Presentatie 9 juni: De Caribische demografie van het Koninkrijk der Nederlanden De integratie van Antillianen in Nederland Presentatie 9 juni: De Caribische demografie van het Koninkrijk der Nederlanden De integratie van Antillianen in Nederland Willem Huijnk - Wetenschappelijk onderzoeker

Nadere informatie

Praktische opdracht Aardrijkskunde Criminaliteit in Nederland

Praktische opdracht Aardrijkskunde Criminaliteit in Nederland Praktische opdracht Aardrijkskunde Criminaliteit in Nederland Praktische-opdracht door een scholier 1950 woorden 16 april 2002 6,3 166 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inleiding: Nederland is de afgelopen

Nadere informatie

FORUM Factsheet Jeugdwerkloosheid,

FORUM Factsheet Jeugdwerkloosheid, FORUM Factsheet Jeugdwerkloosheid, @ FORUM, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling, september 29 Samenvatting De werkloosheid onder de 1 tot 2 jarige Nederlanders is in het 2 e kwartaal van 29 met

Nadere informatie

monitor Marokkaanse Nederlanders in Maassluis bijlage(n)

monitor Marokkaanse Nederlanders in Maassluis bijlage(n) Raadsinformatiebrief (openbaar) gemeente Maassluis Aan de leden van de gemeenteraad in Maassluis Postbus 55 3140 AB Maassluis T 010-593 1931 E gemeente@maassluis.nl I www.maassluis.nl ons kenmerk 2010-4748

Nadere informatie

Misdrijven en opsporing

Misdrijven en opsporing 4 Misdrijven en opsporing R.J. Kessels en W.T. Vissers In 2015 registreerde de politie 960.000 misdrijven, 4,6% minder dan in 2014. Sinds 2007 is de geregistreerde criminaliteit met ruim een kwart afgenomen.

Nadere informatie

FORUM Monitor Allochtonen op de arbeidsmarkt: effecten van de economische crisis 2 e kwartaal 2009

FORUM Monitor Allochtonen op de arbeidsmarkt: effecten van de economische crisis 2 e kwartaal 2009 FORUM Monitor Allochtonen op de arbeidsmarkt: effecten van de economische crisis 2 e kwartaal 29 Groei van werkloosheid onder zet door! In het 2 e kwartaal van 29 groeide de werkloosheid onder (niet-westers)

Nadere informatie

Niet-westerse allochtonen behoren minder vaak tot de werkzame beroepsbevolking 1) Arbeidsdeelname niet-westerse allochtonen gedaald

Niet-westerse allochtonen behoren minder vaak tot de werkzame beroepsbevolking 1) Arbeidsdeelname niet-westerse allochtonen gedaald 7. Vaker werkloos In is de arbeidsdeelname van niet-westerse allochtonen gedaald. De arbeidsdeelname onder rs is relatief hoog, zes van de tien hebben een baan. Daarentegen werkten in slechts vier van

Nadere informatie

Zijn autochtonen en allochtonen tevreden met hun buurtbewoners?

Zijn autochtonen en allochtonen tevreden met hun buurtbewoners? Zijn autochtonen en allochtonen tevreden met hun? Martijn Souren en Harry Bierings Autochtonen voelen zich veel meer thuis bij de mensen in een autochtone buurt dan in een buurt met 5 procent of meer niet-westerse

Nadere informatie

2. Groei allochtone bevolking fors minder

2. Groei allochtone bevolking fors minder 2. Groei allochtone bevolking fors minder In 23 is het aantal niet-westerse allochtonen met 46 duizend personen toegenomen, 19 duizend minder dan een jaar eerder. De verminderde groei vond vooral plaats

Nadere informatie

Landelijke Jeugdmonitor. Rapportage 2e kwartaal 2007

Landelijke Jeugdmonitor. Rapportage 2e kwartaal 2007 Landelijke Jeugdmonitor Rapportage 2e kwartaal 2007 Centraal Bureau voor de Statistiek Voorburg/Heerlen, 2007 Verklaring der tekens. = gegevens ontbreken * = voorlopig cijfer x = geheim = nihil = (indien

Nadere informatie

Jongeren op de arbeidsmarkt

Jongeren op de arbeidsmarkt Jongeren op de arbeidsmarkt Tanja Traag In 23 was 11 procent van alle jongeren werkloos. Jongeren die geen onderwijs meer volgen, hebben een andere positie op de arbeidsmarkt dan jongeren die wel een opleiding

Nadere informatie

Mannen en vrouwen in Nederland

Mannen en vrouwen in Nederland en vrouwen in Nederland Elma Wobma Ondanks de voortdurend veranderende samenstelling van de Nederlandse bevolking en huishoudens zijn vrouwen in de hoogste leeftijdsgroepen nog steeds fors oververtegenwoordigd.

Nadere informatie

Thuis voelen in Nederland: stedelijke verschillen bij allochtonen

Thuis voelen in Nederland: stedelijke verschillen bij allochtonen Thuis voelen in Nederland: stedelijke verschillen bij allochtonen Jeroen Nieuweboer Allochtonen in, en voelen zich minder thuis in Nederland dan allochtonen elders in Nederland. Marokkanen, Antillianen

Nadere informatie

Persbericht. Maatschappelijke achterstand allochtonen is hardnekkig Jaarrapport Integratie EMBARGO tot dinsdag 20 septemper 2005, 15.

Persbericht. Maatschappelijke achterstand allochtonen is hardnekkig Jaarrapport Integratie EMBARGO tot dinsdag 20 septemper 2005, 15. Sociaal en Cultureel Planbureau Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum Centraal Bureau voor de Statistiek Maatschappelijke achterstand allochtonen is hardnekkig Jaarrapport Integratie 2005

Nadere informatie

12. Vaak een uitkering

12. Vaak een uitkering 12. Vaak een uitkering Eind 2001 hadden niet-westerse allochtonen naar verhouding 2,5 maal zo vaak een uitkering als autochtonen. De toename van de WW-uitkeringen in 2002 was bij niet-westerse allochtonen

Nadere informatie

Kinderen in Centrum gezond en wel?

Kinderen in Centrum gezond en wel? GGD Amsterdam Uitkomsten Amsterdamse gezondheidsmonitor basisonderwijs 13-14 Kinderen in Centrum gezond en wel? 1 Wat valt op in Centrum? Voor Centrum zijn de cijfers van de Jeugdgezondheidsmonitor van

Nadere informatie

Arbeidsdeelname van paren

Arbeidsdeelname van paren Arbeidsdeelname van paren Johan van der Valk De combinatie van een voltijdbaan met een is het meest populair bij paren, met name bij paren boven de dertig. Ruim 4 procent van de paren combineerde in 24

Nadere informatie

Factsheet. Monitor jeugdwerkloosheid Amsterdam 2014. Werkloosheid stijgt naar 24% Definities. Nummer 6 juni 2014

Factsheet. Monitor jeugdwerkloosheid Amsterdam 2014. Werkloosheid stijgt naar 24% Definities. Nummer 6 juni 2014 Nummer 6 juni 2014 Monitor jeugdwerkloosheid Amsterdam 2014 Factsheet Ondanks eerste tekenen dat de economie weer aantrekt blijft de werkloosheid. Negen procent van de Amsterdamse beroepsbevolking is werkloos

Nadere informatie

Factsheet jeugdigen in de Drechtsteden

Factsheet jeugdigen in de Drechtsteden Factsheet jeugdigen in de Drechtsteden Inleiding Gemeenten en regio s zijn op dit moment druk bezig met de beleidsvorming rond de transitie jeugdzorg. De hele jeugdzorg valt in 2015 onder de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

6 Psychische problemen

6 Psychische problemen psychische problemen 6 Psychische problemen Gonneke Stevens In onderzoek naar de gezondheid en het welzijn van jongeren is het relevant aandacht te besteden aan psychische problematiek, waarbij vaak een

Nadere informatie

2. De niet-westerse derde generatie

2. De niet-westerse derde generatie 2. De niet-westerse derde generatie Op 1 januari 23 woonden in Nederland tussen de 34 duizend en 36 duizend personen met ten minste één grootouder die in een niet-westers land is geboren. Dit is ruim eenderde

Nadere informatie

Landelijke Jeugdmonitor. Kinderopvang

Landelijke Jeugdmonitor. Kinderopvang Landelijke Jeugdmonitor Kinderopvang 08 4/08 Landelijke Jeugdmonitor Rapportage 4e kwartaal 2008 Centraal Bureau voor de Statistiek Den Haag/Heerlen, 2009 Verklaring van tekens. = gegevens ontbreken *

Nadere informatie

Opleidingsniveau stijgt

Opleidingsniveau stijgt Opleidingsniveau stijgt Grote doorstroom naar hogere niveaus Meer leerlingen vanuit vmbo naar havo Grote groep mbo ers naar het hbo 10 Jongens groeien gedurende hun onderwijsloopbaan Jongens na een diploma

Nadere informatie

Artikelen. Arbeidsparticipatie van vrouwen: een vergelijking naar opleidingsniveau, leeftijd en herkomst

Artikelen. Arbeidsparticipatie van vrouwen: een vergelijking naar opleidingsniveau, leeftijd en herkomst Artikelen Arbeidsparticipatie van vrouwen: een vergelijking naar opleidingsniveau, leeftijd en herkomst Martijn Souren en Jannes de Vries Onder laagopgeleide vrouwen is de bruto arbeidsparticipatie aanzienlijk

Nadere informatie

Persbericht. Niet-westerse allochtonen tweemaal zo vaak een uitkering. Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht. Niet-westerse allochtonen tweemaal zo vaak een uitkering. Centraal Bureau voor de Statistiek Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB01-187 24 augustus 2001 9.30 uur Niet-westerse tweemaal zo vaak een uitkering Eind 1999 ontvingen anderhalf miljoen mensen in Nederland een bijstands-,

Nadere informatie

Samenvatting. Vraagstelling. Welke ontwikkelingen zijn er in de omvang, aard en afdoening van jeugdcriminaliteit in de periode ?

Samenvatting. Vraagstelling. Welke ontwikkelingen zijn er in de omvang, aard en afdoening van jeugdcriminaliteit in de periode ? Samenvatting Het terugdringen van de jeugdcriminaliteit is een belangrijk thema van het beleid van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Met het beleidsprogramma Aanpak Jeugdcriminaliteit is de aanpak

Nadere informatie

Landelijke Jeugdmonitor 1/1010. Jongeren in het hoger onderwijs en hoogopgeleiden op de arbeidsmarkt

Landelijke Jeugdmonitor 1/1010. Jongeren in het hoger onderwijs en hoogopgeleiden op de arbeidsmarkt Landelijke Jeugdmonitor 1/1010 Jongeren in het hoger onderwijs en hoogopgeleiden op de arbeidsmarkt Landelijke Jeugdmonitor Rapportage 1e kwartaal 2010 Centraal Bureau voor de Statistiek Den Haag/Heerlen,

Nadere informatie

Alleenstaande moeders op de arbeidsmarkt

Alleenstaande moeders op de arbeidsmarkt s op de arbeidsmarkt Moniek Coumans De arbeidsdeelname van alleenstaande moeders is lager dan die van moeders met een partner. Dit verschil hangt voor een belangrijk deel samen met een oververtegenwoordiging

Nadere informatie

Personen met een uitkering naar huishoudsituatie

Personen met een uitkering naar huishoudsituatie Personen met een uitkering naar huishoudsituatie Ton Ferber Ruim 1 miljoen personen van 15 tot 65 jaar ontvingen eind 29 een werkloosheids-, bijstands- of arbeidsongeschiktheidsuitkering. Gehuwden zonder

Nadere informatie

Dordtse jeugd in cijfers

Dordtse jeugd in cijfers Dordtse jeugd in cijfers stand van zaken en ontwikkelingen kerncijfers Hoe staat het met de jeugd in? Hoeveel kinderen groeien op in een bijstandsgezin? Hoeveel jongeren zijn werkloos en welk aandeel heeft

Nadere informatie

Factsheet jeugdigen in Midden-Holland

Factsheet jeugdigen in Midden-Holland Factsheet jeugdigen in Midden-Holland Inleiding Gemeenten en regio s zijn op dit moment druk bezig met de beleidsvorming rond de transitie jeugdzorg. De hele jeugdzorg valt in 2015 onder de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Minder jongeren zonder startkwalificatie van school

Minder jongeren zonder startkwalificatie van school Minder jongeren zonder startkwalificatie van school 09 Aantal voortijdig schoolverlaters gedaald Lissabondoelstelling om voortijdig schoolverlaten terug te dringen bijna gehaald Meer mannen dan vrouwen

Nadere informatie

Factsheet jeugdigen in Haaglanden

Factsheet jeugdigen in Haaglanden Factsheet jeugdigen in Haaglanden Inleiding Gemeenten en regio s zijn op dit moment druk bezig met de beleidsvorming rond de transitie jeugdzorg. De hele jeugdzorg valt in 2015 onder de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Facts en figures Integratie etnische minderheden 2005

Facts en figures Integratie etnische minderheden 2005 Facts en figures Integratie etnische minderheden 2005 1. Demografische gegevens over etnische minderheden Per 1 januari 2005 telde de Nederlandse bevolking 3,1 miljoen (3.122.717) allochtonen. De omvang

Nadere informatie

Allochtonen op de arbeidsmarkt 2009-2010

Allochtonen op de arbeidsmarkt 2009-2010 FORUM Maart Monitor Allochtonen op de arbeidsmarkt 9-8e monitor: effecten van de economische crisis In steeg de totale werkloosheid in Nederland met % naar 26 duizend personen. Het werkloosheidspercentage

Nadere informatie

11. Stijgende inkomens

11. Stijgende inkomens 11. Stijgende inkomens Tussen 1998 en 2000 is het gemiddelde inkomen van niet-westers allochtone huishoudens sterker toegenomen dan dat van autochtone huishoudens. De niet-westerse huishoudens hadden in

Nadere informatie

N. Buitelaar, psychiater en V. Yildirim, psycholoog. Beiden werkzaam bij Altrecht Centrum ADHD Volwassenen.

N. Buitelaar, psychiater en V. Yildirim, psycholoog. Beiden werkzaam bij Altrecht Centrum ADHD Volwassenen. ADHD Wachtkamerspecial Onderbehandeling van ADHD bij allochtonen: kinderen en volwassenen N. Buitelaar, psychiater en V. Yildirim, psycholoog. Beiden werkzaam bij Altrecht Centrum ADHD Volwassenen. Inleiding

Nadere informatie

Signaal Rapport. Monitor IMAR 2006

Signaal Rapport. Monitor IMAR 2006 Signaal Rapport Monitor IMAR 2006 Plan van Aanpak Impuls Marokkaanse Risicojongeren 2006-2009 MONITOR IMAR 2006 INHOUDSOPGAVE Inleiding 2 1 Demografie 3 1.1 Aantal Marokkaanse Hagenaars van 12 tot en met

Nadere informatie

In wat voor gezin worden kinderen geboren?

In wat voor gezin worden kinderen geboren? Bevolkingstrends 214 In wat voor gezin worden kinderen geboren? Suzanne Loozen Marina Pool Carel Harmsen juni 214 CBS Bevolkingstrends juni 214 1 Tot eind jaren zeventig werden vrijwel alle kinderen binnen

Nadere informatie

Fact sheet. Diversiteit en integratie Figuur 1 Allochtone herkomstgroepen in Amsterdam, 2010 (procenten)

Fact sheet. Diversiteit en integratie Figuur 1 Allochtone herkomstgroepen in Amsterdam, 2010 (procenten) Fact sheet nummer 3 mei 211 Diversiteit en integratie 21 De helft van de Amsterdammers heeft een migratieachtergrond. Zij zijn of zelf in het buitenland geboren, of hebben ouders die buiten Nederland zijn

Nadere informatie

LelyStadsGeluiden. De mening van de jongeren gepeild. School en werk 2007

LelyStadsGeluiden. De mening van de jongeren gepeild. School en werk 2007 LelyStadsGeluiden De mening van de jongeren gepeild School en werk 007 In 007 hebben.37 jongeren meegewerkt aan de jongerenenquête. Het onderzoek had als doel om in kaart te brengen wat jongeren doen,

Nadere informatie

Allochtonen, 2012 Gepubliceerd op Compendium voor de Leefomgeving (http://www.clo.nl)

Allochtonen, 2012 Gepubliceerd op Compendium voor de Leefomgeving (http://www.clo.nl) Indicator 13 februari 2013 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. In 2012 woonden er in Nederland

Nadere informatie

Kinderen in Zuid gezond en wel?

Kinderen in Zuid gezond en wel? GGD Amsterdam Uitkomsten Amsterdamse gezondheidsmonitor basisonderwijs 13-14 Kinderen in Zuid gezond en wel? 1 Wat valt op in Zuid? Voor Zuid zijn de cijfers van de Jeugdgezondheidsmonitor van schooljaar

Nadere informatie

De Tilburgse Integratiemonitor 2011. Analyse van beschikbare gegevens

De Tilburgse Integratiemonitor 2011. Analyse van beschikbare gegevens De Tilburgse Integratiemonitor 2011 Analyse van beschikbare gegevens Gemeente Tilburg Team Onderzoek & Informatie September 2011 De Tilburgse Integratiemonitor 2011 Team Onderzoek & Informatie 2 Samenvatting

Nadere informatie

LOKAAL JEUGDRAPPORT - Houten

LOKAAL JEUGDRAPPORT - Houten LOKAAL JEUGDRAPPORT - Houten Jongeren en gezin Ontwikkeling van het aantal jongeren (2000-2011, index: 2000=100) Bron:CBS bevolkingsstatistiek, bewerking ABF Research In Houten is het aantal jongeren in

Nadere informatie

Fact sheet. Monitor jeugdwerkloosheid Amsterdam 2013

Fact sheet. Monitor jeugdwerkloosheid Amsterdam 2013 Fact sheet nummer 9 juli 2013 Monitor jeugdwerkloosheid Amsterdam 2013 Er zijn in Amsterdam bijna 135.000 jongeren in de leeftijd van 15 tot 27 jaar (januari 2013). Veel jongeren volgen een opleiding of

Nadere informatie

Factsheet jeugdigen in de stadsregio Rotterdam

Factsheet jeugdigen in de stadsregio Rotterdam Factsheet jeugdigen in de stadsregio Rotterdam Inleiding Gemeenten en regio s zijn op dit moment druk bezig met de beleidsvorming rond de transitie jeugdzorg. De hele jeugdzorg valt in 2015 onder de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Fact sheet. Monitor jeugdwerkloosheid Amsterdam. nummer 5 maart 2013

Fact sheet. Monitor jeugdwerkloosheid Amsterdam. nummer 5 maart 2013 Fact sheet nummer 5 maart 2013 Monitor jeugdwerkloosheid Amsterdam Er zijn ruim 133.000 jongeren van 15 tot en met 26 jaar in Amsterdam (januari 2012). Met de meeste jongeren gaat het goed in het onderwijs

Nadere informatie

Cijfers over opvoedingsvragen en -problemen

Cijfers over opvoedingsvragen en -problemen Cijfers over opvoedingsvragen en -problemen Deniz Ince December 2008 Nederlands Jeugdinstituut Infolijn t (030) 230 65 64 e infojeugd@nji.nl i www.nji.nl Zowel uit landelijke als regionale onderzoeken

Nadere informatie

Erratum Jaarboek onderwijs 2008

Erratum Jaarboek onderwijs 2008 Centraal Bureau voor de Statistiek Erratum 13 december 2007 Erratum Jaarboek onderwijs 2008 Ondanks de zorgvuldigheid waarmee deze publicatie is samengesteld, is een aantal zaken niet juist vermeld. Onze

Nadere informatie

Migrantenouderen in cijfers

Migrantenouderen in cijfers Migrantenouderen in cijfers Roelof Schellingerhout 1. Aantallen en demografie 2. Prognose 3. Inkomenspositie 4. Gezondheid en welzijn Aantallen en demografie Aantal (migranten) ouderen, 1 januari 2017

Nadere informatie

Hoe gaat het met de gezondheid van de Utrechtse Jeugd?

Hoe gaat het met de gezondheid van de Utrechtse Jeugd? Hoe gaat het met de gezondheid van de Utrechtse Jeugd? Natuur Relaxen zzz Fruit Blij Bewegen Dokter Deze woorden gebruiken Utrechtse kinderen als zij praten over gezondheid. Meer weten? Kijk op www.volksgezondheidsmonitor.nl

Nadere informatie

Samenvatting. Wat is de kern van de Integratiekaart?

Samenvatting. Wat is de kern van de Integratiekaart? Samenvatting Wat is de kern van de Integratiekaart? In 2004 is een begin gemaakt met de ontwikkeling van een Integratiekaart. De Integratiekaart is een project van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatie

Nadere informatie

Kinderen in West gezond en wel?

Kinderen in West gezond en wel? GGD Amsterdam Uitkomsten Amsterdamse gezondheidsmonitor basisonderwijs 13-14 Kinderen in West gezond en wel? 1 Wat valt op in West? Voor West zijn de cijfers van de Jeugdgezondheidsmonitor van schooljaar

Nadere informatie

Regionale verschillen in de vruchtbaarheid van autochtonen en allochtonen

Regionale verschillen in de vruchtbaarheid van autochtonen en allochtonen Mila van Huis 1) en Petra Visser 2) Regionale verschillen in vruchtbaarheid worden vooral bepaald door regionale verschillen in de vruchtbaarheid van autochtone vrouwen. Grote verschillen komen voor. Er

Nadere informatie

Voortijdig schoolverlaten 0c het voortgezet et onderwijs in

Voortijdig schoolverlaten 0c het voortgezet et onderwijs in e088 Voortijdig schoolverlaten 0c olverlaten vanuit het voortgezet et onderwijs in Nederland en 21 gemeenten naar herkomstgroepering en geslacht Antilianen- Toelichting bij geleverde everde maatwerktabellen

Nadere informatie

Scholen in de Randstad sterk gekleurd

Scholen in de Randstad sterk gekleurd Scholen in de Randstad sterk gekleurd Marijke Hartgers Autochtone en niet-westers allochtone leerlingen zijn niet gelijk over de Nederlandse schoolvestigingen verdeeld. Dat komt vooral doordat niet-westerse

Nadere informatie

Voortijdig schoolverlaters: een kwetsbare groep op de arbeidsmarkt

Voortijdig schoolverlaters: een kwetsbare groep op de arbeidsmarkt : een kwetsbare groep op de arbeidsmarkt Harry Bierings en Robert de Vries Direct nadat zij school hadden verlaten, maar ook nog vier jaar daarna, hebben voortijdig naar verhouding vaak geen baan. Als

Nadere informatie

Studievoortgang in het voortgezet onderwijs

Studievoortgang in het voortgezet onderwijs Studievoortgang in het voortgezet onderwijs Lieke Stroucken 1. Leerlingen naar herkomstgroepering en aantal kinderen in het huishouden, brugklascohort 2004/ 05 Leerlingen uit éénoudergezinnen en niet-westers

Nadere informatie

socio-demografie 2.597.232 jongeren geslacht leeftijd woonplaats 4 grote steden en per provincie afkomst opleiding religie

socio-demografie 2.597.232 jongeren geslacht leeftijd woonplaats 4 grote steden en per provincie afkomst opleiding religie FACTSHEET: socio-demografie Hoeveel jongeren zijn er eigenlijk in Nederland? Wonen er meer jongeren in Limburg of in Zeeland? Wat zijn de cijfers rondom geslacht, afkomst, opleidingsniveau en religie?

Nadere informatie

Met een startkwalificatie betere kansen op de arbeidsmarkt

Met een startkwalificatie betere kansen op de arbeidsmarkt Met een startkwalificatie betere kansen op de arbeidsmarkt Ingrid Beckers en Tanja Traag Van alle jongeren die in 24 niet meer op school zaten, had 6 procent een startkwalificatie, wat inhoudt dat ze minimaal

Nadere informatie

Armoede en gevolgen voor kinderen

Armoede en gevolgen voor kinderen Armoede en gevolgen voor kinderen Hilde Kalthoff Zie ook Opgroeien en opvoeden in armoede, Kalthoff 2018 Inhoud presentatie Cijfers en risicogroepen Invloed op welbevinden Armoede en opvoeden Gevolgen

Nadere informatie

Criminele meisjes: Specifieke zorg en aandacht of niet?

Criminele meisjes: Specifieke zorg en aandacht of niet? Stijging criminaliteit meisjes Criminele meisjes: Specifieke zorg en aandacht of niet? Anne-Marie Slotboom Vrije Universiteit Amsterdam 1 BRISBANE 2010 - Steeds meer jonge meisjes tussen tien en veertien

Nadere informatie

Regionaal beeld van de jeugd 2011

Regionaal beeld van de jeugd 2011 Regionaal beeld van de jeugd 2011 Verklaring van tekens. gegevens ontbreken * voorlopig cijfer ** nader voorlopig cijfer x geheim nihil (indien voorkomend tussen twee getallen) tot en met 0 (0,0) het getal

Nadere informatie

Jeugdwerkloosheid Amsterdam

Jeugdwerkloosheid Amsterdam Jeugdwerkloosheid Amsterdam 201-201 Factsheet maart 201 De afgelopen jaren heeft de gemeente Amsterdam fors ingezet op het terugdringen van de jeugdwerkloosheid. Nu de aanpak jeugdwerkloosheid is afgelopen

Nadere informatie

Jaarrapport Integratie 2014

Jaarrapport Integratie 2014 Let op: rugdikte is hier 1 cm maar dat moet de drukker uiteindelijk bepalen! Het Jaarrapport Integratie 2014 geeft een overzicht van de integratie van allochtonen in de Nederlandse samenleving. In het

Nadere informatie

Gemiddeld kindertal per vrouw, 2014

Gemiddeld kindertal per vrouw, 2014 Indicator 19 maart 2015 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. In 2014 bedroeg het gemiddeld

Nadere informatie

Prognose van de bevolking naar herkomst,

Prognose van de bevolking naar herkomst, Prognose van de bevolking naar herkomst, 6 Lenny Stoeldraijer en Joop Garssen In 6 zal Nederland ruim 7,7 miljoen inwoners tellen,, miljoen meer dan op dit moment. De samenstelling van de bevolking zal

Nadere informatie

Jonge Turken en Marokkanen over gezin en taakverdeling

Jonge Turken en Marokkanen over gezin en taakverdeling Marjolijn Distelbrink 1) en Suzanne Loozen 2) Jonge Turkse en Marokkaanse vrouwen blijken moderne opvattingen te hebben over de combinatie van werk en de zorg voor jonge, niet schoolgaande, kinderen. Zij

Nadere informatie

4. Kans op echtscheiding

4. Kans op echtscheiding 4. Kans op echtscheiding Niet-westerse allochtonen hebben een grotere kans op echtscheiding dan autochtonen. Tussen de verschillende groepen niet-westerse allochtonen bestaan in dit opzicht echter grote

Nadere informatie

Gemiddeld kindertal per vrouw,

Gemiddeld kindertal per vrouw, Indicator 11 maart 2014 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. In 2013 bedroeg het gemiddeld

Nadere informatie

Factsheet Jongeren buiten beeld 2013

Factsheet Jongeren buiten beeld 2013 Factsheet Jongeren buiten beeld 2013 1. Aanleiding en afbakening Het ministerie van SZW heeft CBS gevraagd door het combineren van verschillende databestanden meer inzicht te geven in de omvang en kenmerken

Nadere informatie

Gestruikeld voor de start

Gestruikeld voor de start Bijlagen Gestruikeld voor de start De school verlaten zonder startkwalificatie Lex Herweijer Bijlage A... 2 Bijlage bij hoofdstuk 4... 3 Bijlage bij hoofdstuk 5... 4 Sociaal en Cultureel Planbureau Den

Nadere informatie

Jeugdwerkloosheid Amsterdam over 2017

Jeugdwerkloosheid Amsterdam over 2017 Gemeente Amsterdam Jeugdwerkloosheid Amsterdam over 201 Factsheet maart 201 De totale werkloosheid onder Amsterdamse jongeren is het afgelopen jaar sterk gedaald ten opzichte van 201. Van de.000 Amsterdamse

Nadere informatie

Demografische levensloop van jongeren na het uit huis gaan

Demografische levensloop van jongeren na het uit huis gaan Carel Harmsen en Liesbeth Steenhof In dit artikel wordt de levensloop gevolgd van jongeren die in 1995 het ouderlijk huis hebben verlaten. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan de verschillen tussen herkomstgroeperingen.

Nadere informatie

Allochtone jongeren in het onderwijs Factsheet

Allochtone jongeren in het onderwijs Factsheet Allochtone jongeren in het onderwijs Factsheet Deze factsheet gaat over de onderwijspositie van allochtone kinderen en jongeren. Onder allochtone jongeren wordt verstaan jongeren die afkomstig zijn uit

Nadere informatie

Nieuwe dadergroep vraagt aandacht

Nieuwe dadergroep vraagt aandacht Er is een nieuwe groep van jonge, zeer actieve veelplegers die steeds vaker met de politie in aanraking komt / foto: Pallieter de Boer. Nieuwe dadergroep vraagt aandacht Jongere veelplegers roeren zich

Nadere informatie

Veranderingen in arbeidsparticipatie van gescheiden moeders

Veranderingen in arbeidsparticipatie van gescheiden moeders Veranderingen in arbeidsparticipatie van gescheiden moeders Suzanne Peek Gescheiden moeders stoppen twee keer zo vaak met werken dan niet gescheiden moeders. Ook beginnen ze vaker met werken. Wanneer er

Nadere informatie

Jaarrapport 2008 Landelijke Jeugdmonitor

Jaarrapport 2008 Landelijke Jeugdmonitor Jaarrapport 2008 Landelijke Jeugdmonitor Verklaring van tekens. = gegevens ontbreken * = voorlopig cijfer x = geheim = nihil = (indien voorkomend tussen twee getallen) tot en met 0 (0,0) = het getal is

Nadere informatie

Tabak, cannabis en harddrugs

Tabak, cannabis en harddrugs JONGERENPEILING 0 ZUID-HOLLAND NOORD De jongerenpeiling heeft als doel om periodiek op systematische wijze ontwikkelingen in gezondheid en gewoonten van jongeren in kaart te brengen. Dit is het eerste

Nadere informatie

Jaarrapport Integratie 2010

Jaarrapport Integratie 2010 Jaarrapport Integratie 2010 Verklaring van tekens. = gegevens ontbreken * = voorlopig cijfer ** = nader voorlopig cijfer x = geheim = nihil = (indien voorkomend tussen twee getallen) tot en met 0 (0,0)

Nadere informatie

Voortijdig schoolverlaten, werkloosheid en delinquentie: cumulatie van risicogedrag onder jongeren in Nederland

Voortijdig schoolverlaten, werkloosheid en delinquentie: cumulatie van risicogedrag onder jongeren in Nederland Voortijdig schoolverlaten, werkloosheid en delinquentie: cumulatie van risicogedrag onder jongeren in Nederland Tanja Traag en Olivier Marie Bijna een op de drie jongeren die geen onderwijs meer volgden

Nadere informatie

Monitor Jeugdwerkloosheid Amsterdam over 2015

Monitor Jeugdwerkloosheid Amsterdam over 2015 1 Monitor Jeugdwerkloosheid Amsterdam over 2015 Fact sheet juni 20 De werkloosheid onder Amsterdamse jongeren is het afgelopen jaar sterk gedaald. Van de 3.00 Amsterdamse jongeren in de leeftijd van 15

Nadere informatie

Niet behalen startkwalificatie hangt samen met gezinssituatie

Niet behalen startkwalificatie hangt samen met gezinssituatie Niet behalen startkwalificatie hangt samen met gezinssituatie Christine Jol, Godelief Mars en Francis van der Mooren Of jongeren het onderwijs zonder startkwalificatie verlaten hangt onder meer samen met

Nadere informatie

Samenvatting Jong; dus gezond!?

Samenvatting Jong; dus gezond!? Samenvatting Jong; dus gezond!? Deel III Gezondheidsprofiel regio Nieuwe Waterweg Noord, 2005-2008 Samenvatting rapport Jong; dus gezond!? Gezondheidssituatie van de Jeugd (2004-2006) Regio Nieuwe Waterweg

Nadere informatie