jaarverslag 2009 Thuiszorg zoals je t zelf zou doen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "jaarverslag 2009 Thuiszorg zoals je t zelf zou doen."

Transcriptie

1 jaarverslag 2009 Thuiszorg zoals je t zelf zou doen.

2 jaarverslag 2009 Cover beelden: Boven: Bart Peeters in actie tijdens het feest 60 jaar Familiehulp op 16 oktober 2009 in het Sportpaleis. Onder: Koning en Koningin op bezoek bij Familiehulp op 17 december Algemene vergadering De Algemene Vergadering is samengesteld uit de leden van de Raad van Bestuur, aangevuld met volgende personen: Griet Coppé Martine Coppejans Rita De Boeck Georgette De Soete-Van Wouwe Rik Dessein Ignace Leus Georgine Roets-Denolf Maria Verheyen Raad van Bestuur De Raad van Bestuur is samengesteld uit: Voorzitter: Annelies Van Cauwelaert Leden: Sonja Becq Ann Demeulemeester Brigitte De Pauw Kris Devlieghere Eddy Peeters Bert Peirsegaele Jan Schrijnemakers Bernadette Van den Heuvel Leen Van den Neste Toon Vanhoutteghem Secretaris: Agnes Bode Welkomstwoord door Agnes Bode, Algemeen directeur.

3 Thuiszorg zoals je t zelf zou doen. Voorwoord 2009 was een memorabel jaar voor Familiehulp. Ons 60-jarig bestaan werd op gepaste wijze gevierd met allerhande activiteiten en festiviteiten. In september 2009 was er een boeiend colloquium over presentie in de zorg. In oktober was er het groot feest in het sportpaleis voor alle medewerkers. En als klap op de vuurpijl ontvingen we het bezoek van ons koningspaar op 17 december. Het koninklijk bezoek was niet alleen een hart onder de riem voor de medewerkers van Familiehulp die dagdagelijks in de schaduw het beste van zichzelf geven, het was ook een erkenning van het maatschappelijk belang van de thuiszorgsector. 3 Al dat feestgedruis heeft ons niet belet om ook heel wat werk te verrichten. Het resultaat hiervan kan u lezen in dit jaarverslag. Naast de voortdurende verbeteracties aan onze dagdagelijkse werking, worden er in alle regio s nieuwe initiatieven genomen die ons heel wat bijbrengen. Verschillende van deze projecten blijken een toegevoegde waarde te beiden en waar mogelijk worden ze uitgebreid en geïntegreerd in de gewone werking van onze organisatie. Het nieuwe woon- en zorgdecreet nodigt ons uit om buiten het klassieke thuiszorgkader te denken. Familiehulp wil ook hier toonaangevend zijn en is reeds betrokken in verschillende initiatieven die de zogenaamde ontschotting bewerkstelligen. De systematische professionalisering die zich al enkele jaren aftekent in de thuiszorgsector zet zich verder. Striktere rapportering en verhoogde automatisering zijn een goede zaak. Dit vraagt echter ook meer middelen voor omkadering en daar wringt soms nog het schoentje. Om op een structurele manier werk te maken van een aantal extra opdrachten (kwaliteit, preventie, Vesta, ) zouden er ook extra middelen voorzien moeten worden. Voor heel wat van deze kosten is er vandaag echter geen subsidiëring voorzien. Familiehulp zal samen met de Vereniging voor Diensten voor Gezinszorg de belangen van de thuiszorgsector blijven verdedigen. We willen immers kwalitatieve zorg blijven bieden waarbij de vraag van de gebruiker centraal staat. Een zorg die betaalbaar, toegankelijk en flexibel is en die ook de nodige continuïteit biedt. Daar gaan we voor. Annelies van Cauwelaert Voorzitter Raad van Bestuur Agnes Bode Algemeen directeur

4 jaarverslag 2009

5 Thuiszorg zoals je t zelf zou doen. Inhoudstafel 5 Voorwoord Situering Missie en visie van Familiehulp Voortdurend in beweging Familiehulp 2009 in cijfers Financieel verslag Regio-adressen Familiehulp

6 jaarverslag 2009 Situering 6 Familiehulp is een geïntegreerde dienst voor thuiszorg en biedt gezinszorg, bejaardenzorg, kraamzorg, poetshulp, karweihulp, opvang van zieke kinderen, professionele oppas bij bejaarden, palliatieve zorg, zorg voor psychisch zieke cliënten, enz. Wij verlenen thuiszorg op het vlak van persoonsverzorging, huishouding en psychosociale bijstand aan zorgbehoevenden met ondersteuning van het thuis-, familiaal en sociaal netwerk. Zich omringd weten en ondersteund worden door het thuismilieu is zeer belangrijk wanneer men verzorging nodig heeft. De zorg die Familiehulp biedt, vormt een aanvulling op de zelfzorg en de zorg van familie en vrienden. Zelfredzaamheid wordt hierbij gerespecteerd, aangemoedigd en, waar mogelijk, weer aangeleerd. Familie en vrienden worden zoveel mogelijk bij de zorgverlening betrokken. Familiehulp heeft een sterk gedecentraliseerde werking, dicht bij de cliënt. Deze decentralisatie laat toe om snel in te spelen op de veranderende noden van de cliënten en staat dus garant voor een cliëntgerichte zorgverlening. De afdeling PIT (Professioneel in Thuisondersteuning) van Familiehulp levert huishoudelijke diensten (onderhoud van de woning, was en strijk, koken, klein verstelwerk) in het kader van de dienstencheques. Iedereen die hulp in het huishouden wil en hiervoor dienstencheques aankoopt, kan terecht bij PIT. Familiehulp profileert zich ook naar jonge gezinnen. Voor kinderopvang kan men terecht in de 4 kinderdagverblijven van Familiehulp in Borgerhout, Oostende, Turnhout en Herentals. Het Expertisecentrum Kraamzorg Volle Maan is een informatie- en documentatiecentrum, opgericht in de schoot van Familiehulp. Iedereen kan hier terecht met vragen over zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Onder de naam Goed Wonen is Familiehulp ook actief in het domein van de sociale economie. Hiermee biedt Familiehulp een antwoord op een aantal bestaande noden die buiten de reguliere diensten vallen (klusjesdiensten, flexibele kinderopvang, ) en creëert het duurzame werkgelegenheid voor mensen die moeilijk hun weg vinden naar de arbeidsmarkt. Familiehulp is actief in alle gemeenten van Vlaanderen en het Brusselse gewest. Het is een autonome v.z.w. binnen de christelijke werknemersorganisatie ACW en telde eind 2009 bijna medewerkers.

7 Thuiszorg zoals je t zelf zou doen. Organigram algemene vergadering raad van bestuur 7 directiecomité algemeen directeur 4 interregio - directeurs directeur zorg- en dienstverlening directeur HRM financieel en administratief directeur PITdirecteur interregioteam zorgregiodirecteur PIT managementteam PIT-manager zorgregioteam PIT regioteam bevoegd begeleidend personeel* (*) Sectorverantwoordelijken, permanentieverantwoordelijken, coördinatoren oppas ziek kind, PIT-coach basiswerker basiswerker ZORG- EN DIENST- VERLENING PIT (dienstencheques)

8 jaarverslag Missie en visie van Familiehulp Missie Aan Familiehulp kan iedereen zijn vraag naar thuisondersteunende diensten zorgeloos toevertrouwen. Met haar jarenlange ervaring, is Familiehulp in staat een gepast antwoord te bieden op elke vraag. Competente medewerkers zorgen voor een kwaliteitsvolle integrale dienstverlening. Daarbij heeft Familiehulp bijzondere aandacht voor kwetsbare groepen. Familiehulp garandeert elke cliënt een optimale levenskwaliteit in zijn eigen omgeving. Meer dan medewerkers en genodigden genoten op 16 oktober 2009 van het grootste personeelsfeest van het land in het Sportpaleis.

9 Thuiszorg zoals je t zelf zou doen. Visie Onze missie wordt waargemaakt door duizenden gedreven medewerkers. Wie verbonden is met Familiehulp, staat achter volgende visie: Familiehulp wil - tegen de toenemende trend van individualisering in - aandacht hebben voor de noden en behoeften in onze samenleving. Bij elke vraag tot hulp kijken we na of we zelf kunnen helpen of eventueel een partner kunnen inschakelen (mantelzorgers, vrijwilligers, andere thuisondersteunende partners). Familiehulp heeft bijzondere aandacht voor kwetsbare groepen. Om ervoor te zorgen dat kwetsbare groepen de weg naar Familiehulp vinden, steken we heel wat energie in de bekendmaking van onze diensten, specifiek bij partnerorganisaties die deze mensen bereiken. 9 Kwaliteit leveren: Familiehulp wil zich onderscheiden door overal en altijd kwaliteitsvolle diensten te leveren, op maat van de cliënt. Continuïteit bieden: Familiehulp hecht belang aan de nodige continuïteit van haar verschillende diensten. Signaal- en doorverwijsfunctie opnemen: Kunnen we een probleem bij een cliënt niet zelf oplossen, dan verwijzen we door naar andere partners. Dankzij onze kennis van het zorglandschap, is Familiehulp goed geplaatst om deze signaal- en doorverwijsfunctie op te nemen. Vertrekken vanuit een christelijke inspiratie: We geloven rotsvast in een aantal basiswaarden zoals respect voor de persoon, respect voor het leven en voor andere culturen, waardering voor het gezin en solidariteit. Proactief zijn: We blikken vooruit en verbeteren voortdurend de werking van onze diensten. Toonaangevend zijn: Familiehulp speelt in op maatschappelijke evoluties. We kiezen voor continue innovatie. We stappen mee in nieuwe projecten en spelen in op opportuniteiten, die aansluiten bij de activiteiten van Familiehulp. Een professionele organisatie: Achter de duizenden medewerkers van Familiehulp staat een professionele organisatie met uitgeschreven procedures en processen. Familiehulp zorgt er steeds voor dat haar medewerkers over de vooropgestelde competenties en deskundigheid beschikken. Daarnaast biedt Familiehulp haar medewerkers regelmatig bijscholing aan. Financieel gezond zijn: Familiehulp is een organisatie die geen winst nastreeft, maar we moeten wel financieel in evenwicht blijven. Eventuele winst wordt opnieuw in de organisatie geïnvesteerd. Verantwoord werkgeverschap: Familiehulp wil een goede werkgever zijn met gemotiveerde en tevreden medewerkers. De bestaande middelen optimaal gebruiken: Familiehulp zorgt ervoor dat personeel, materiaal en financiële middelen op een maatschappelijk verantwoorde manier ingezet worden.

10 jaarverslag 2009 Voortdurend in beweging 10 De thuiszorgsector, en dus ook Familiehulp, is voortdurend in beweging. Enerzijds tracht Familiehulp haar aanbod continu zo goed mogelijk af te stemmen op de vragen van de cliënten, anderzijds moet Familiehulp als dienst voor thuiszorg rekening houden met heel wat externe ontwikkelingen. Zo werd in 2009 het nieuwe Woonzorgdecreet gestemd. De Vlaamse overheid maakte hierin een aantal duidelijke keuzes die de werking van Familiehulp beïnvloeden. Eén van deze keuzes is de zogenaamde ontschotting, die de samenwerking tussen thuiszorg en residentiële zorg zal bevorderen. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de assistentiewoningen. Ouderen die voor deze optie kiezen, leven nog zelfstandig maar kunnen gebruik maken van een aantal gegarandeerde collectieve diensten zoals maaltijden. Zij kunnen bv. beroep doen op verzorgenden, huishoudhulpen en thuisverpleegkundigen. Anderzijds kunnen thuiswonende ouderen ook gebruik maken van bepaalde diensten van een woonzorgcentrum zoals gespecialiseerde bad- en revalidatieruimte. Deze mogelijkheden staan nog in de kinderschoenen, maar Familiehulp werkt alvast mee aan verschillende projecten in deze zin. De tendens naar commercialisering van de zorg zet zich verder. Als het verlenen van zorg moet wijken voor winst maken, is dit een gevaarlijke evolutie. Hierdoor dreigen kansarme

11 Thuiszorg zoals je t zelf zou doen. 11 doelgroepen uit de boot te vallen en is er een risico op verlies aan kwaliteit van zorg en een daling van de arbeidskwaliteit van de medewerkers. De steeds duurdere gezondheidszorg heeft ertoe geleid dat meer en meer zorg ambulant wordt verleend. Gevolgen hiervan zijn onder meer dat mensen steeds sneller ontslagen worden uit het ziekenhuis of dat een opname om psychi(atri)sche reden ingekort wordt. Dit maakt dat er heel wat extra vragen komen bij de diensten voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg. Hierop een gepast antwoord bieden door met schaarse middelen creatief om te gaan, is een voortdurende uitdaging voor Familiehulp. Een belangrijke evolutie in 2009 was uiteraard de economische crisis. In bepaalde regio s stagneerde de vraag naar zorgverlening, soms omwille van de kostprijs, maar soms ook omwille van de plotselinge beschikbaarheid van mantelzorg (door werkloosheid). Voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg was de impact van de economische crisis in 2009 nog beperkt. De divisie dienstencheques (PIT) daarentegen voelde de verminderde vraag veel sneller. De economische crisis had anderzijds ook een positief effect. Het rekruteren van nieuwe medewerkers werd immers plots iets makkelijker. Desalniettemin blijft het beroep van verzorgende nog steeds een knelpuntberoep. De Vereniging voor Diensten voor Gezinszorg (VVDG) heeft hier in 2009 op ingespeeld en samen met de VDAB extra opleidingen tot verzorgende georganiseerd. Björn Again, de Australische ABBA-covergroep, was de hoofdact op het Familiehulpfeest.

12 jaarverslag 2009 Zorg-en bijstandsdecreet biedt rechtszekerheid verzorgenden 12 Eind 2009 werd er een doorbraak gerealiseerd in het dossier verzorgende/verpleegkundige. In de thuiszorg is reeds enige tijd een discussie aan de gang over wie juist welke taken mag uitvoeren. Deze discussie ontstond in De Federale overheid voerde toen een nieuw zorgberoep zorgkundige in, voor tewerkstelling in de residentiële sector. Dat heeft ook in de thuiszorg voor spanningen gezorgd tussen aan de ene kant verzorgenden (een Vlaamse verantwoordelijkheid) en aan de andere kant de verpleegkundigen en zorgkundigen (een federale aangelegenheid). De toenmalige minister van welzijn, volksgezondheid en gezin tekende daarom bij de Raad van State beroep aan tegen het Koninklijk Besluit dat de zorgkundige invoerde. Op haar beurt tekende de Federale overheid later ook beroep aan bij het Grondwettelijk Hof tegen het decreet betreffende de zorg- en bijstandsverlening van 18 juli Dit decreet levert de juridische basis voor de uitvoering van taken van o.a. de verzorgenden in de thuiszorg. Er werd eind 2009 een akkoord ondertekend tussen de kabinetten van minister Onkelinx en minister Vandeurzen. Het akkoord regelt o.m. de verhoudingen tussen verzorgenden en verpleegkundigen in de thuiszorg. Het bevat een beschrijving van de eigenheid van het werk van verpleegkundigen enerzijds en van verzorgenden anderzijds. Door het akkoord laten de Vlaamse en Federale overheid hun wederzijdse rechtszaken vallen. Dit is een belangrijke stap in de hele discussie verzorgende/verpleegkundige die reeds sinds 2006 aansleept. Alle bekommernissen van de thuiszorgsector zijn hiermee echter nog niet van de baan en Familiehulp blijft dit dossier dan ook op de voet opvolgen. Vernieuwde missie en visie Een belangrijke interne denkoefening was het actualiseren van de missie en visie voor Familiehulp. Beiden waren immers aan herziening toe. De voorbije jaren is Familiehulp gegroeid van een zuivere dienst voor gezinszorg, naar een organisatie die thuisondersteuning biedt in de brede zin van het woord. Na een uitgebreide consultatieronde bij zowel het middenkader als de directie, werd de vernieuwde missie en visie in 2009 goedgekeurd door de Raad van Bestuur (zie ook pag. 8 en 9). Er werd tevens werk gemaakt van businessplannen per dienst voor de volgende 5 jaar. Dit kadert binnen het strategisch managementmodel dat Familiehulp voert. Zo worden de doelstellingen van Familiehulp voortdurend aangepast in functie van de gewijzigde vragen van de cliënten. Nachtzorg uitgebreid Familiehulp biedt in steeds meer regio s nachtzorg aan (provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant, Brussel, bepaalde gemeenten in Oost-Vlaanderen). Het gaat in deze projecten steeds om samenwerkingsverbanden tussen de residentiële en de thuiszorgsector. Vaak kunnen zwaar zorgbehoevenden nog wel thuis verzorgd worden, zeker overdag. Het is echter de mantelzorger die het bv. door een gebrek aan nachtrust, niet kan volhouden. Nachtzorg biedt hier een oplossing. Het organiseren van nachtzorg vraagt natuurlijk de nodige flexibiliteit en specifieke zorg voor de nachtverzorgende. Samen met de sociale overlegorganen binnen Familiehulp werd gewerkt aan een interne regelgeving rond nachtarbeid en werden afspraken gemaakt over de omkadering. Met de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk werd een brochure uitgewerkt met tips voor verzorgenden die kiezen voor deze nachtarbeid. Met het departement VTO werd daarnaast een vormingspakket op maat uitgewerkt. Familiehulp hoopt dat nachtzorg weldra de experimentele fase kan afsluiten en dat de overheid hiervoor structurele middelen zal voorzien.

13 Thuiszorg zoals je t zelf zou doen. Steeds meer zorgpaden in de thuiszorg Zorgpaden beschrijven proactief de opeenvolgende stappen in het zorgproces voor een cliënt met een specifieke zorgvraag, vertrekkend van enerzijds de zorgbehoeften, verwachtingen en voorkeuren van de individuele cliënt en anderzijds de expertise van de hulpverleners en de wetenschappelijke onderbouw. Een zorgpad - ook gekend als klinisch pad - is een manier om zorgprocessen te organiseren voor een specifieke groep gebruikers en wordt gebruikt om multidisciplinaire teams op elkaar af te stemmen en op die manier de resultaten van zorg te optimaliseren. Gegroeid vanuit de ziekenhuissector, doen de zorgpaden stilaan ook hun intrede in de thuiszorg. De zorg voor een zieke eindigt immers niet bij het verlaten van het ziekenhuis of revalidatiecentrum. Momenteel neemt Familiehulp deel aan 8 lokaal ontwikkelde zorgpaden. Een voorbeeld hiervan is het zorgpad niet-medische luik van kraamzorg in Gent. Samen met Kind en Gezin, een aantal zelfstandige vroedvrouwen, het eigen Expertisecentrum Kraamzorg Volle Maan en de ziekenhuizen van deze regio werd het kraamzorgaanbod kritisch geanalyseerd. Verzorgenden en gebruikers werden via enquêtes bevraagd. Op basis van deze uitgebreide input werd de organisatie van kraamzorg in Gent herbekeken. Er werden niet alleen met alle partners duidelijke afspraken gemaakt over wie wat doet, maar er werd ook beslist om een aparte kraamzorgequipe op te richten (zoals dit reeds in heel wat andere zorgregio s van Familiehulp het geval is). In mei 2009 ging in zorgregio Gent de kraamzorgequipe van start. Deze equipe werkt momenteel volgens de processtappen vastgelegd in het zorgpad. In 2010 volgt een eerste evaluatie van dit zorgpad. Transmurale zorgpaden vinden steeds meer hun ingang in het Vlaamse landschap. Ze leggen het accent op de samenwerking met verschillende partners over de grenzen van de organisatie heen. Zo werd er, op initiatief van Familiehulp, in Malle en Zoersel in 2009 gewerkt aan de ontwikkeling van een transmuraal zorgpad dementie i.s.m. de lokale ziekenhuizen, thuiszorgorganisaties, het expertisecentrum dementie, de Vlaamse Alzheimerliga, Provincie Antwerpen, Met het zorgpad dementie willen de partners de continuïteit van zorg bewerkstelligen via geïntegreerde zorg en begeleiding voor personen met dementie en hun omgeving en een verhoogde waakzaamheid van de verschillende zorgverleners die bij de oudere komen. Andere zorgpaden zijn bijvoorbeeld valpreventie, borstcarnicoom, complexe zorg, diabetes type 2, ouderen met angst- en stemmingsstoornissen,... Expertisecentrum Kraamzorg Volle Maan Het Expertisecentrum Kraamzorg Volle Maan is een informatie- en documentatiecentrum voor zwangerschap, bevalling en kraamperiode opgericht binnen Familiehulp. Zowel professionelen als jonge ouders kunnen hier terecht met vragen. Het door Kind en Gezin toegewezen werkingsgebied is het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Door de jarenlange expertise op het vlak van kraamzorg binnen Familiehulp, is het expertisecentrum goed geplaatst om hierover advies te verlenen. Het is niet alleen een informatiecentrum voor externen, ook verschillende interne afdelingen en de kinderdagverblijven van Familiehulp kunnen er terecht. Zeker in zorgregio Brussel is er een intensieve samenwerking met de kraamzorgequipe. In 2009 is er verder gewerkt aan het meerjaren project Kansarme (zwangere) vrouwen in Brussel. In samenwerking met Sensoa en enkele andere organisaties werd er een vormingspakket opgemaakt voor professionelen over anticonceptie bij kansarme vrouwen. Dit werd reeds bij verschillende organisaties die deze doelgroep bereiken uitgetest en geëvalueerd. Hierbij gaat vooral de aandacht naar hun specifieke omgang en leefwereld in Brussel. Naast de dagdagelijkse opdracht van adviesverlening en informatieverstrekking, werden er in 2009 tal van andere initiatieven en acties ondernomen (borstvoedingsforum, week van de kraamzorg, studiedag over huilbaby s, ). Een belangrijk aspect van de werking zeker voor Brussel omvat het leggen van de nodige contacten met allerhande partners (ziekenhuizen, vroedvrouwen, verpleegkundigen, werkgroepen, gezinsorganisaties, ). Ook daarin werd in 2009 heel wat energie gestoken. Koningsstraat 296, 1210 Brussel Tel:

14 jaarverslag 2009 Nieuwe organisatiestructuur voor PIT was het jaar waarin de nieuwe organisatiestructuur voor PIT, de divisie dienstencheques, werd ingevoerd. De dienstverlening met dienstencheques omvat geen taken gelinkt aan zorgbehoevende personen en vraagt dus een andere aanpak dan de klassieke gezinszorg en aanvullende thuiszorg. Vanuit de Federale overheid werd de voorbije jaren - om budgettaire reden - steeds meer bespaard op de subsidiëring van de dienstencheques. Het gevolg hiervan was dat de rendabiliteit van de divisie sterk onder druk kwam te staan. Met de nieuwe structuur werden er enerzijds een aantal activiteiten meer gecentraliseerd (centrale klanten- en planningsdienst), maar anderzijds werd er ook voor gezorgd dat de huishoudhulpen op het terrein beter begeleid werden door een PIT-coach. De hele voorbereiding van de nieuwe structuur werd in voortdurend overleg met de ondernemingsraad uitgewerkt. De overgang naar de nieuwe manier van werken verliep zeker niet probleemloos. Vooral de organisatie van de nieuwe centrale klanten- en planningsdienst vertoonde kinderziekten. Familiehulp blijft echter geloven in de toegevoegde waarde van een eigen divisie voor dienstencheques. De synergieën met de klassieke gezinszorg zijn overduidelijk en het laat Familiehulp toe om cliënten van de ene dienst naar de andere door te verwijzen wanneer nodig. een dienst van familiehulp Opleidingscentra draaien op volle toeren Jaarlijks organiseert Familiehulp eigen opleidingen tot polyvalent verzorgende in de 5 Vlaamse provincies. Deze voltijdse opleiding duurt 10 tot 11 maanden. Wie slaagt voor de opleiding kan zowel in de thuiszorg als in de residentiële sector aan de slag. De tewerkstelling bij de afgestudeerden ligt boven de 80%. In 2009 studeerden er 141 verzorgenden af in de Familiehulpopleidingscentra in 9 opleidingen. Sinds 2008 bestaat ook de mogelijkheid om een bijkomende module zorgkundige te volgen. In 2009 studeerden er 133 zorgkundigen af. Door de economische crisis was er een grote vraag naar omscholing tot een zorgberoep. De opleidingscentra draaiden dan ook op volle toeren. De extra aandacht in de media die Familiehulp in het afgelopen jaar kreeg (Feest 60 jaar Familiehulp, bezoek van het koningspaar,...) droeg bij tot dit succes. De invoering van een nieuwe regelgeving vanuit de Vlaamse overheid over het toekennen van de organisatie van deze opleidingen, noopten de verschillende diensten voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg tot meer sectorale samenwerking. Er wordt nu samengewerkt op provinciaal niveau voor organisatie van de opleidingstrajecten en rapportering aan de overheid en ook de lesprogramma s worden beter op elkaar afgestemd.

15 Thuiszorg zoals je t zelf zou doen. Opleidingscentra Familiehulp: Opleidingscentrum Antwerpen, Nationalestraat 111, 2000 Antwerpen, Mich Niemans, T opleiding.antwerpen@familiehulp.be Opleidingscentrum Limburg, Thonissenlaan 41, 3500 Hasselt, Marleen Geusens, T opleiding.limburg@familiehulp.be Opleidingscentrum Oost-Vlaanderen, Steendam 41, 9000 Gent, Greet De Meyer/Isabelle Van de Velde, T opleiding.oostvlaanderen@familiehulp.be Opleidingscentrum Vlaams-Brabant, Hollandstraat 64, 1060 Brussel, Karin De Bosscher, T opleiding.vlaamsbrabant@familiehulp.be 15 Opleidingscentrum West-Vlaanderen, Ardooisesteenweg 50, 8800 Roeselare, Machteld Vandenberghe, T opleiding.westvlaanderen@familiehulp.be Project Dankzij het Project kunnen huishoudhulpen die reeds in dienst zijn bij een dienst voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg zonder loonverlies doorgroeien tot verzorgende. Op dit moment kunnen jaarlijks minimum 12 huishoudhulpen uit de poetsdienst of de dienstenchequewerking de cursus tot verzorgende volgen. Het project werd in samenwerking met de VVDG, de VDAB en de sociale partners uitgewerkt en biedt een oplossing voor huishoudhulpen die moeilijk kunnen doorgroeien tot verzorgende (gezien het loonverlies tijdens het volgen van een opleiding). Een gediversifieerd vormingsaanbod Een troef die Familiehulp uitspeelt als aantrekkelijke werkgever, is het voorzien van de nodige vorming en begeleiding. Hiervoor kan Familiehulp beroep doen op een eigen Vormingsinstituut met 12 medewerkers, maar uiteraard ook op heel wat externe partners. In totaal werden in uren vorming georganiseerd door het eigen Vormingsinstituut, een lichte stijging ten opzichte van Het aanbieden van een aantrekkelijk en uitgebalanceerd vormingsaanbod is elk jaar een hele uitdaging. Enerzijds wordt rekening gehouden met een aantal nieuwe noden, omdat het zorgaanbod nu eenmaal evolueert (bv. nachtzorg). Anderzijds wordt er ook zoveel mogelijk geluisterd naar de behoeften op het terrein bij de medewerkers. Dit resulteert in een zeer divers vormingsaanbod. In 2008 kwam daar nog eens de gewijzigde wetgeving bij rond het nieuwe zorg- en bijstandsdecreet (cfr. supra). Zo werd er dankzij een intensieve samenwerking binnen Familiehulp tussen zorg- en dienstverlening, VTO en de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk een nieuw werkinstrument uitgewerkt (werkwijzenmapje). Dit werkinstrument zal aan alle verzorgenden (meer dan 5.000) bezorgd worden. Er wordt ook bijscholing voorzien over een aantal typische zorgtaken en de noodzakelijke preventie ter bescherming van de cliënten en de verzorgende.

16 Agnes Bode (Algemeen directeur) en Annelies Van Cauwelaert (Voorzitter Raad van Bestuur) geven toelichting aan de vorsten tijdens het koninklijk bezoek. Terugdringen van het ziekteverzuim Familiehulp kent een ziekteverzuim dat hoger is dan het gemiddelde van de arbeidsmarkt. Dat is niet vreemd voor een organisatie zoals Familiehulp, waarin heel wat medewerkers een job uitoefenen die zowel fysiek als psychisch belastend is. Algemeen wordt aangenomen dat een moeilijke combinatie werk en gezin die voornamelijk vrouwelijke werknemers treft ziekteverzuim in de hand werkt. Door de aard van onze zorg- en dienstverlening hebben onze medewerkers ook weinig (rechtstreeks) contact met hun collega s en leidinggevende, wat een andere factor is die vaak in verband wordt gebracht met ziekteverzuim. Het hoge ziekteverzuim is echter nadelig voor de dagelijkse werking. Cliënten rekenen immers op de voorziene zorgverlening en continuïteit bieden is in de thuiszorg dan ook heel belangrijk. Concreet betekent dit dat er in geval van ziekte, tijd moet worden vrijgemaakt om werkplanningen aan te passen en dat collega s voor elkaar inspringen en extra hulpbeurten moeten opnemen of dat cliënten minder of geen hulp krijgen. Met het project Ik wil er wel-zijn streeft Familiehulp naar een grotere aanwezigheid in de organisatie, omdat iedereen daar voordeel bij heeft. Het doel van het project is dat iedereen zich goed voelt op het werk en er daarom wel wil zijn. Het project ging in 2008 van start met een bevraging van ruim 400 medewerkers over de oorzaken van het ziekteverzuim en naar mogelijkheden om de aanwezigheden te verhogen. Op basis van de resultaten van de bevraging werd een verzuimbeleid uitgebouwd. Van bij het begin is er gekozen voor een positieve aanpak, vertrekkend vanuit vertrouwen in de medewerker. De ondernemingsraad werd in het hele proces bij het project betrokken. Ook het comité voor preventie en bescherming op het werk speelde een cruciale rol. In 2009 kregen de verschillende geselecteerde actiepunten concreet vorm. Het departement VTO van Familiehulp zorgde voor de nodige vormingen om de betrokken leidinggevenden zo goed mogelijk voor te bereiden. Een aantal van de acties in het verzuimbeleid zijn gericht op het versterken van de band tussen medewerker en leidinggevende. Familiehulp vindt het heel belangrijk dat je als medewerker terecht kan bij de leidinggevende en dat de leidinggevende op de hoogte is van wat er leeft in zijn of haar team. Op dit gebied heeft Familiehulp, als thuiszorgorganisatie, te maken met een praktisch probleem: het is immers eigen aan de thuiszorg dat je als verzorgende of huishoudhulp bij de cliënt thuis werkt. Het contact met de leidinggevende en met de collega s is daardoor beperkt. Daarom werd op zoek gegaan naar mogelijkheden om dit op te vangen. Zo hebben de leidinggevenden nu bij terugkeer van een zieke medewerker meer aandacht voor de begeleiding zodat het opnieuw aan de slag gaan vlot kan verlopen. Als een medewerker voor een langere periode ziek is, wordt er tijdens de ziekte ook contact opgenomen zodat de band met het werk en het team behouden blijft. Met medewerkers die meerdere keren ziek geweest zijn, wordt een gesprek gevoerd om te kijken hoe de terugkeer is verlopen en of er eventueel acties kunnen ondernomen worden om de afwezigheid in de toekomst te voorkomen. Het welzijn van de medewerker op het werk en in relatie tot het werk staan hierbij centraal. Een laatste actie in dit verband is een experiment in één regio waarbij de medewerkers zich ziek melden bij hun rechtstreeks leidinggevende (en dus niet via een telefoontje aan het onthaal). Bij twee andere acties staat het vertrouwen in de medewerker vanuit de organisatie centraal. Zo lopen er experimenten rond het al dan niet inschakelen van een controlearts en een experiment waarbij medewerkers een verklaring op eer voor één dag ziekte indienen i.p.v. een doktersattest (attesten die meestal een langere afwezigheid tot gevolg hebben). Tenslotte wordt er ook preventief gewerkt door acties zoals peter- en meterschap en vormingen over het vragen van respect in moeilijke cliëntsituaties. Met steun van het ESF (Europees Sociaal Fonds) werd er een werkgroep opgericht waarin zowel medewerkers als leidinggevenden samen zoeken naar mogelijkheden om de werkdruk van medewerkers beheersbaar te houden. Een instrument om de belasting en belastbaarheid van medewerkers beter op mekaar af te stemmen wordt door deze werkgroep ontwikkeld. Het hele project zal pas in 2010 echt op kruissnelheid komen. Het is dan ook nog te vroeg om te spreken van duidelijk zichtbare resultaten.

17 Kinderdagverblijven Familiehulp beheert 4 kinderdagverblijven: één in Oostende, één in Turnhout, één in Herentals en één in Borgerhout (sinds 2009). Alle kinderdagverblijven zijn erkend en worden gesubsidieerd door Kind en Gezin. Ze bieden dagopvang in groepsverband aan voor kinderen tussen 0 en 3 jaar. Door de uitbreidingsronde in 2009 kwamen er plaatsen bij in Herentals en in Turnhout wat een totale capaciteit van 212 kindplaatsen geeft voor alle kinderdagverblijven van Familiehulp samen. Met de groei van het aantal plaatsen in de kinderdagverblijven is ook het aantal medewerkers toegenomen en werd met een overkoepelde werking opgestart om alles rond verpleegkunde, pedagogiek, kwaliteit en administratie (o.a. arbeidsreglement/personeelsgids, ) te stroomlijnen. Door kinderopvang te bieden aan kansengroepen proberen we uitsluiting tegen te gaan en bevorderen we hun integratie. In Oostende en Herentals heeft Familiehulp een erkenning gekregen als gemandateerde voorziening. Onder de naam Mikado zoeken de medewerkers samen met ouders naar oplossingen voor hun nood aan kinderopvang. De Speelboom Borgerhout Reuzenpoort 5, 2140 Antwerpen T speelboom.borgerhout@familiehulp.be De Speelboom Oostende Elisabethlaan 252, 8400 Oostende T speelboom.oostende@familiehulp.be De Speelboom Turnhout Campus Blairon 798, 2300 Turnhout T speelboom.turnhout@familiehulp.be De Jannemietjes Wolstraat 25, 2200 Herentals T jannemietjes@familiehulp.be Thuiszorg zoals je t zelf zou doen. 17 Opbouwen en delen van expertise De opbouw van expertise is één zaak, deze kennis ook delen binnen een grote organisatie zoals Familiehulp is een andere. Naast de kennis die aanwezig is in de 18 zorgregio s, zijn er in elk van de 4 interregio s ook medewerkers die zich specifiek toeleggen op welbepaalde expertises. Zo zijn er stafmedewerkers zorg- en dienstverlening met de expertise dementie, kraamzorg, kansarmoede, interculturele zorg- en dienstverlening, reglementering zorg, cliëntgerichte ergonomie, verzorging en ziektebeelden, zorgpaden en zorgverlening bij psychisch zieke cliënten en in palliatieve situaties. Door de deelname aan verschillende interne en externe projecten bouwt Familiehulp deze kennis verder uit. Via regelmatig overleg over de regio s heen en dankzij het Familiehulp-intranet, wordt deze kennis verder gedeeld. Interne uitwisseling en benchmarking bevordert efficiënt, snel en doelgericht werken. Ook via supervisie en coaching wordt deze kennis met alle collega s gedeeld. Deze kennisuitwisseling doet zich niet alleen voor op het vlak van zorg- en dienstverlening, maar ook op het vlak van HRM. Zo werd er in 2009 werk gemaakt van een beter onthaal van nieuwe medewerkers op basis van de ervaring van de verschillende regio s en met inbreng van de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk. Het resultaat hiervan was dat de introductiemodule voor nieuwe medewerkers - met focus op de nieuwe leidinggevende - werd bijgestuurd en aangevuld. Er kwam ook een visietekst over coaching, intervisie, supervisie en teamontwikkeling. De coaching van medewerkers is immers niet enkel een opdracht van de leidinggevende, ook stafmedewerkers kunnen hierin een rol opnemen.

18 jaarverslag 2009 Tal van andere innovatieve projecten Familiehulp neemt niet alleen zelf nieuwe initiatieven, het participeert ook aan projecten die een toegevoegde waarde kunnen bieden. Verschillende van deze projecten kaderen in de door de Vlaamse overheid beoogde ontschotting. Hieronder een beperkte selectie van enkele innovatieve projecten waaraan in de loop van 2009 gewerkt werd: 18 Zorgpermanentie in zorgflats (zorgregio Oostende): Met dit project werkt Familiehulp, samen met het woonzorgcentrum Cassiers uit Houthulst, aan een vernieuwende woonvorm voor matig zorgbehoevende ouderen. Ouderen die in assistentiewoningen wonen van het woonzorgcentrum kunnen in geval van acute noodsituaties (op ADL-vlak) beroep doen op een vorm van zorgpermanentie. Om dit te realiseren wordt de zorgverlening van de reeds aanwezige thuiszorgpartners organisatorisch zo goed mogelijk op elkaar afgestemd in functie van continue aanwezigheid van één van de partners in de assistentiewoningen. Zo kan er bij een acute noodsituatie op ADL-vlak een reeds aanwezige zorgverlener opgeroepen worden. Het project is een partnerschap tussen het woonzorgcentrum Cassiers, het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen en Familiehulp. Uitbating van assistentiewoningen (zorgregio Kortrijk): Samen met het woonzorgcentrum De Pottelberg en de Sociale Huisvestingsmaatschappij Zuid West-Vlaanderen, maakt Familiehulp werk van de uitbating van een aantal assistentiewoningen op het terrein van De Pottelberg. Binnen het kader van dit project verbindt Familiehulp zich ertoe om een equipe van verzorgenden dagelijks ter beschikking te stellen van de bewoners van de assistentiewoningen. De bouwplannen zijn ondertussen goedgekeurd en in 2010 kan gestart worden met de concrete bouw. De uitbating van de assistentiewoningen zal wellicht in 2011 van start kunnen gaan. Sensibilisering woningaanpassing (Oost-Vlaanderen): In de voorbije jaren is de aandacht voor de woonomgeving van onze cliënten alleen maar toegenomen. In samenwerking met de provincie Oost-Vlaanderen werden reeds verschillende projecten rond dit thema opgezet (bv. brochure met tips voor woningaanpassing). In 2008 werden een aantal basisinstructies uitgewerkt voor karweimannen die woningaanpassingen uitvoeren. Op die manier kunnen zij terugvallen op een aantal standaarden (ergotechnische fiches). In 2009 werd werk gemaakt van de vorming van de eigen karweidiensten om de ergotechnische fiches effectief te gebruiken. Ook andere diensten zijn geïnteresseerd in de standaarden voor basisaanpassingen in woningen. In 2009 is daarnaast ook een gerichte actie ondernomen om medewerkers de signaalfunctie te laten opnemen in die woningen waar verbeteringen mogelijk zijn. Ten behoeve daarvan werd een checklijst ontwikkeld. Zorgtelefoon (zorgregio Aalst en zorgregio Sint-Niklaas): Als partner in het Netwerk Thuiszorg Oost-Vlaanderen werkt Familiehulp sinds 2007 mee aan de zorgtelefoon. Dit project installeerde één inbelnummer in de pilootregio Aalst om op een gecentraliseerde manier de diverse thuiszorgdiensten van het Netwerk Thuiszorg Oost-Vlaanderen te dispatchen en te promoten. Hiermee wordt aan bestaande en potentiële cliënten een service geboden die zij voorheen niet kenden. Binnen dit concept is sprake van een gemeenschappelijke cataloog van diensten : de verschillende diensten van de partners worden samengevoegd tot een gemeenschappelijke aanbod. Dit laat toe dat thuiszorgklanten toegang krijgen tot een integraal aanbod in one stop. Dit genereert voordelen zowel voor de cliënt als voor de respectievelijke partnerorganisaties. Het project startte oorspronkelijk als pilootproject in zorgregio Aalst maar werd in 2009 verder uitgebreid naar de zorgregio Sint-Niklaas. In 2010 volgen de andere zorgregio s van de provincie Oost-Vlaanderen.

19 Thuiszorg zoals je t zelf zou doen. Werken rond kansarmoede (West-Vlaanderen en zorgregio Antwerpen): Ervaring leert dat gezinszorg een meerwaarde kan beteken in kansarmoedesituaties. Vaak is Familiehulp immers meer aanwezig in het gezin dan welke andere zorgverlener. De aanwezigheid van iemand die meedraait in het gezin, helpt in het huishouden en een luisterend oor biedt, levert dikwijls resultaat op. Het brengt mensen tot rust en geeft hen energie om te werken aan hun levenssituatie. Armoede is echter zeer hardnekkig. Veel geduld en het vinden van de juiste aanpak zijn de sleutels tot succes. Hiervoor is een goede kennis van de doelgroep nodig. Binnen Familiehulp werd er rond dit thema de voorbije jaren heel wat expertise opgebouwd. Zo was er een meerjarig project in West-Vlaanderen dat in 2009 werd afgesloten met een succesvol colloquium. Ook in zorgregio Antwerpen werkte Familiehulp in 2009 aan een netwerk en een gemeenschappelijke visie om die doelgroep maximaal te bereiken. Vanuit dit project wil Familiehulp in de toekomst methodieken en concrete handvatten aan haar medewerkers aanreiken om hiermee op het terrein aan de slag te gaan. 19 Zinvolle tijdsbesteding aan huis (zorgregio Leuven): Familiehulp wil het welzijn van de cliënt en zijn mantelzorger(s) bevorderen via het stimuleren van zinvolle activiteiten en het verminderen van de eenzaamheid. Om dit te realiseren, is een samenwerking opgezet tussen residentiële zorg en thuiszorg. Een ergotherapeute van woonzorgcentrum O.L.V. Ster der Zee te Scherpenheuvel werd voor dit project enkele uren per week vrijgesteld. Zij gaat bij de cliënt op huisbezoek om samen met hem/haar, de verzorgende en de mantelzorger op zoek te gaan naar een (andere) invulling van de vrije tijd, thuis of buitenshuis. De verzorgende werkt actief mee aan het project door mee te denken over mogelijke activiteiten, de cliënt hierin aan te moedigen en op te volgen, hem te begeleiden naar een activiteit of zelf mee te doen, ervaringen en tips uit te wisselen met de ergotherapeute, Het is opnieuw een mooi voorbeeld van de verdere ontschotting tussen de thuis- en de residentiële zorg, zoals het nieuwe woonzorgdecreet vooropstelt. Knipperlichtmeter: De sector voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg is de eerste sector in België die een samenwerkingsprotocol afsloot met het Ervaringsfonds. Dit fonds is opgericht door de Federale overheid en wil de tewerkstelling van 45+ werknemers structureel bevorderen en een leeftijdsbewust personeelsbeleid stimuleren. In het kader van dit sectorproject werd een diagnose-instrument ontwikkeld specifiek voor verzorgenden in de thuiszorg: de knipperlichtmeter. De knipperlichtmeter brengt de individuele draagkracht en draaglast van een verzorgende in beeld. Concreet betekent dit dat de verzorgenden de knipperlichtmeter invullen en deze tijdens het jaarlijks functioneringsgesprek bespreken. Op basis van dit gesprek kan de sectorverantwoordelijke, de verzorgende beter gaan ondersteunen. Deze bevraging zal in de toekomst ook dienst kunnen doen als tevredenheidsbevraging van de medewerkers en is een bron aan informatie om verbeteracties op te zetten. Dans en muziek wisselden elkaar af op het Familiehulpfeest op 16 oktober 2009.

20 jaarverslag 2009 Succesvol colloquium over presentie in de zorg Eind september organiseerde Familiehulp een colloquium over Presentie in de zorg. Meer dan 250 deelnemers uit de zorgsector konden luisteren naar twee boeiende sprekers. Prof. Dr. A. J. (Andries) Baert is bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg en de geestelijke vader van de presentietheorie. Samen met Dr. Bart Van Daele, Medisch Directeur Vesalius Ziekenhuis Tongeren, werkte hij dit boeiende thema dat relatief nieuw is in België uit. 20 Eenvoudig gezegd zou men kunnen stellen dat presentie in de zorg staat voor menslievendheid in de zorg. In een goede zorgverlening gaat een zorgverlener niet alleen naar de cliënt om zijn/haar vak uit te oefenen, maar gaat hij of zij ook in relatie staan tot de cliënt. Een cliënt verzorgen is meer dan alleen er zijn en bepaalde handelingen uitvoeren. Waarden zoals hartelijkheid, trouw en nabijheid krijgen bijzondere aandacht in de presentietheorie. Familiehulp richtte in 2008 de vzw Goed Wonen op met als doel om - via sociale tewerkstelling van kansengroepen - een aanvullend dienstenaanbod uit te werken in de woonomgeving van kwetsbare huishoudens. Om deze kwetsbare huishoudens vlot te kunnen bereiken, wordt nauw samengewerkt met regionale (of lokale) actoren zoals gemeenten, OCMW s, sociale huisvestingsmaatschappijen, sociaal verhuurkantoren en lokale welzijnsdiensten. De werking van Goed Wonen wordt gesubsidieerd via verschillende kanalen waaronder het Vlaams Subsidieagentschap Werk en Sociale Economie, het FOD Werk, lokale overheden en de distributienetbeheerders Eandis en Infrax. Ondertussen heeft Goed Wonen reeds in 50 gemeenten, verspreid over 4 provincies, een werking uitgebouwd. Het heeft in deze gemeenten (met uitzondering van Limburg) de opdracht om jaarlijks gemiddeld energiescans uit te voeren. Bijkomend specialiseert Goed Wonen zich ook in het plaatsen van dak(zoldervloer) isolatie en kleine energiebesparende maatregelen. De woonzorgtaken die Goed Wonen uitvoert in de provincie Limburg hebben voornamelijk betrekking op tuinwerken, decoratietaken en het herstellen en aanpassen van de woningen van senioren. Goed Wonen zal de volgende jaren in Limburg nog meer inzetten op het ontwikkelen van activiteiten die het levenslang en duurzaam wonen kunnen bevorderen. Atelier Goed Wonen Noorderkempen Leo Van Hullebuschstraat 199, 2900 Schoten T Atelier Goed Wonen Vlaamse Ardennen Etikhovestraat 5, 9680 Maarkedal T Atelier Goed Wonen Denderstreek Langestraat 173 C, 9240 Zele T Atelier Goed Wonen Westhoek Langestraat 173 C, 9240 Zele T Woonzorgteam Noord-Limburg Heerstraat 4, 3670 Meeuwen-Gruitrode T

21 Thuiszorg zoals je t zelf zou doen. Familiehulp 2009 in cijfers Algemeen Aantal cliënten/klanten in 2009 In 2009 werden in totaal cliënten/klanten geholpen door Familiehulp. De grootste groep bestaat uit de cliënten gezinszorg (37%), gevolgd door PIT (dienstverlening met dienstencheques) (30%) en logistieke hulp (poetsdienst) (24%). 21 Aantal cliënten/klanten in 2009 (83.328) Gezinszorg: PIT: Poetsdienst: Opvang zieke kinderen: Oppas: Karwei: Vervoer: % 37% 24% 5% 0,1% 1% 2% In vergelijking met 2008 is het totaal aantal cliënten met 5,5% gestegen. Alle grotere diensten kenden een groei t.o.v. vorig jaar. Na een status quo in 2008 kende de poetsdienst in 2009 weer een kleine groei in het aantal cliënten (+ 1,7%). Ook gezinszorg (+6,7%) en PIT (+8%) groeiden verder, weliswaar minder snel dan voorgaande jaren. De kleinere diensten bleven status quo (oppas en opvang ziek kind) of daalden (vervoer). Karwei steeg met 38%.

22 jaarverslag 2009 Gepresteerde uren in 2009 Familiehulp presteerde in ,69 uren bij al haar cliënten. Dit is een toename van 1% t.o.v Gepresteerde uren in ,68% 52,92% Gezinszorg: ,25 22 PIT: ,00 Poetsdienst: ,25 Oppas: ,75 Opvang zieke kinderen: ,44 Karwei: ,50 Vervoer: ,50 17,29% 1,99% 0,02% 0,16% 0,94% In vergelijking met 2008 kennen de grote diensten een kleinere groei dan andere jaren. We zien dat PIT nog jaarlijks groeit, maar minder explosief dan de voorgaande jaren. In 2008 kende PIT nog een groei van 10% terwijl in 2009 dit net geen 2% was. Poetsdienst bleef voor het tweede jaar op rij status quo. Van de kleinere diensten kende vooral karwei (+38%) een grote groei. Medewerkers Op 31/12/2009 werkten personeelsleden voor Familiehulp. 92% hiervan bestaat uit basiswerkers. De grootste groep hierin bestaat uit verzorgenden (47%), PIT-huishoudhulpen (25%) en logistieken (20%). Het totaal aantal logistieken wordt gevormd door huishoudhulpen, 28 oppassers en 19 karweimannen. 8% van de totale personeelsgroep zijn bedienden, namelijk 918 medewerkers. Deze groep bestaat uit onder andere begeleidend personeel, administratief personeel, stafmedewerkers, Ten slotte zijn er nog 47 directieleden. Aantal personeelsleden op 31/12/2008 (11.612) Verzorgenden: PIT-huishoudhulpen: ,6% 47,4% Logistieken: BBP*: Adm. Bedienden: PIT-bedienden: Stafmedewerker: Kinderdagverblijven: VTO: Directie: Andere: ,2% 3,1% 0,2% 0,4% 0,5% 0,6% 0,6% 0,6% 1,7% * Bevoegd begeleidend personeel: sectorverantwoordelijken, permanentieverantwoordelijken, coördinatoren,

23 Thuiszorg zoals je t zelf zou doen. Zorg- en dienstverlening Samenstelling cliënteel Binnen de gezinszorg waren het sinds 2005 de gezinnen die jaarlijks de grootste groei kenden als het ging over nieuwe cliënten. In 2009 kennen de ouderen, met een groei van 7,5%, een grotere groei dan de gezinnen, plus 4,7%. Voor wat betreft de poetsdienst schommelen de groeicijfers voor de ouderen rond een status quo (+1,4%). Het aantal gezinnen binnen poetsdienst kent een veel grotere fluctuatie. Ten opzichte van 2008 groeide het aantal gezinnen dat beroep deed op de poetsdienst met 5,7%. 23 Groei aantal cliënten gezinszorg en logistieke hulp 20% 15% 10% 5% 0% -5% -10% gezinszorg: gezinnen poetsdienst: gezinnen gezinszorg: ouderen poetsdienst: ouderen Voor gezinszorg bestaat zo n 30% van het aantal cliënten uit gezinnen en 70% uit ouderen. Bij poetsdienst is 8% van de cliënten een gezin en 92% een oudere. Deze verhoudingen blijven de laatste jaren onveranderd. Binnen PIT zien we dat het aandeel ouderen sneller groeit dan het aandeel gezinnen. Steeds meer ouderen vinden hun weg naar de dienstencheques. Ongeveer 35% van alle cliënten PIT is ouder dan 65 jaar, in 2008 was dit nog 30% gezinszorg: gezinnen -1,2% 2,0% 17,6% 11,5% 10,2% 4,7% gezinszorg: ouderen 2,7% 2,6% 5,4% 5,4% 6,5% 7,5% poetsdienst: gezinnen-6,1% -8,5% 6,1% 8,9% 2,4% 5,7% poetsdienst: ouderen 0,1% 0,0% 0,6% 1,2% -0,4% 1,4% Verwelkoming van het koninklijk echtpaar door Hugo Nys, Vice-gouverneur Brussel.

24 jaarverslag 2009 Gemiddeld aantal uren per cliënt/klant Sinds 2005 merken we een daling op van het gemiddeld aantal uren per cliënt, vooral voor gezinszorg. In vergelijking met 2008 daalde het gemiddeld aantal uur van 190 uur per cliënt naar 180 uur per cliënt in Voor poetsdienst zien we een gelijkaardige trend, doch in mindere mate. Tot 2008 zagen we nog een stijgende lijn voor PIT. Voor 2009 is het gemiddeld aantal uren hier ook gedaald tot gemiddeld 110 uur per klant op jaarbasis Evolutie gemiddeld aantal uren per cliënt ( ) Gezinszorg totaal Poetsdienst totaal PIT totaal Zowel bij gezinszorg als bij poetsdienst zien we een lichte toename in het aantal cliënten dat tweewekelijks hulp krijgt in plaats van wekelijks. 97,5% van de cliënten gezinszorg ontvangt nog wekelijks hulp (98% in 2008). Toch zien we dit percentage jaarlijks lichtjes dalen. Bij de poetsdienst is dit 58% van de cliënten (59% in 2008). Leeftijd cliënten Familiehulp Zowel de groep jongere cliënten (jonger dan 40 jaar) als de groep cliënten ouder dan 80 jaar stijgt lichtjes. Bij poetsdienst is meer dan de helft van de ouderen ouder dan 80 jaar (54%). De cliënten poetsdienst zijn gemiddeld ouder dan de cliënten gezinszorg of PIT. 92% van de cliënten poetsdienst is dan ook 65 jaar of ouder. Bij PIT zijn er in verhouding tot de andere diensten meer Gezinszorg mensen totaaljonger dan 216,0 40 jaar. 1 op 4 klanten 205,9van PIT zijn jonger 198,2dan ,3 180,5 Poetsdienst totaal 94,7 94,1 91,6 91,5 89,48 Einde hulpverlening PIT totaalvoor gezinszorg zien 94,8 we dat er minder 108,5 cliënten een interne 115,3 verschuiving maken 116,9naar poetsdienst, 110,2 maar eerder naar PIT. Men opteert sneller voor het systeem van dienstencheques dan voor de poetsdienst als de gezinszorg ten einde loopt. Daarnaast zien we dat vaker de zorgverlening wordt beëindigd omdat de cliënt wordt opgenomen in het ziekenhuis of in een woonzorgcentrum. Dit laatste zien we ook vaker bij de poetsdienst. Bij PIT zien we een toename van 12% van de interne verschuivingen naar de poetsdienst. Daarnaast daalt het aantal stopzettingen omwille van een overschakeling naar andere (niet-) professionele hulpverlening. Cliënten die voorheen beroep deden op PIT en hiermee wensen te stoppen zijn meer geneigd om binnen de eigen organisatie te blijven en over te schakelen naar de poetsdienst.

Stap in voor een rondleiding

Stap in voor een rondleiding Stap in voor een rondleiding Thuiszorg zoals je 't zelf zou doen Familiehulp, aangenaam! Familiehulp is de grootste dienst voor thuiszorg in Vlaanderen en Brussel. Het is een autonome vzw binnen de christelijke

Nadere informatie

Familiehulp vzw. thuiszorg zoals je t zelf zou doen

Familiehulp vzw. thuiszorg zoals je t zelf zou doen Familiehulp vzw thuiszorg zoals je t zelf zou doen Inhoud 1. Maak kennis met Familiehulp 2. Onze visie 3. Ons aanbod 4. Wie doet wat? Enkele voorbeelden 5. Onze (arbeids)ongevallen. Enkele vaststellingen

Nadere informatie

studiedag 50 jaar cao wet

studiedag 50 jaar cao wet studiedag 50 jaar cao wet Brussel, 13 november 2018 Ann Demeulemeester voorzitter Zorggezind algemeen directeur Familiehulp De sector in vogelvlucht Gezinszorg en aanvullende thuiszorg: een breed gamma

Nadere informatie

Persnota: Dag van de Verzorgende 20/10/2010

Persnota: Dag van de Verzorgende 20/10/2010 Griet Coppé Vlaams Volksvertegenwoordiger CD&V www.grietcoppe.be Persnota: Dag van de Verzorgende 20/10/2010 Synthese Onze samenleving staat voor enorme uitdagingen op het vlak van zorg. De verzilvering

Nadere informatie

OVERGANGSZORG: de toekomst? Woon- en zorgcentrum Kimpenhof Familiehulp Expertisecel Ouderenzorg PHL-Healthcare

OVERGANGSZORG: de toekomst? Woon- en zorgcentrum Kimpenhof Familiehulp Expertisecel Ouderenzorg PHL-Healthcare OVERGANGSZORG: de toekomst? Woon- en zorgcentrum Kimpenhof Familiehulp Expertisecel Ouderenzorg PHL-Healthcare Inhoud Situering Uitgangspunten en doelstellingen Onderzoeksdesign Resultaten Conclusies Getuigenissen

Nadere informatie

Geniet in alle rust van je baby.

Geniet in alle rust van je baby. Geniet in alle rust van je baby. Volle Maan. De dienst kraamzorg van Familiehulp. Kraamzorg Volle Maan. Extra thuiszorg voor jou en je baby. Ben je in blijde verwachting? Of ben je net de trotse ouder

Nadere informatie

60 jaar ideeën voor de toekomst

60 jaar ideeën voor de toekomst jaarverslag 08 60 jaar ideeën voor de toekomst Familiehulp bestaat in 2009 zestig jaar. Tijd om terug te blikken, maar vooral om vooruit te kijken. Net zoals de visionairs die zoveel jaar geleden de afbeeldingen

Nadere informatie

Jaarverslag. Thuiszorg zoals je t zelf zou doen.

Jaarverslag. Thuiszorg zoals je t zelf zou doen. Jaarverslag 2012 Thuiszorg zoals je t zelf zou doen. Foto s: Zorg met Aandacht, in beeld gebracht door fotograaf Mine Daelmans. Algemene vergadering De Algemene Vergadering is samengesteld uit de leden

Nadere informatie

Aandachtspunten bij de begeleiding van kwetsbare senioren.

Aandachtspunten bij de begeleiding van kwetsbare senioren. 17/11/2017 Aandachtspunten bij de begeleiding van kwetsbare senioren. Gina Koster Thuiszorg? Dagverzorging Kraamzorg Gezinszorg Karwei Opvang Poetsdienst Andere: ergotherapeut, kinesist, 1 Odisee, Campus

Nadere informatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie DEEL ARMOEDEBESTRIJDING Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie Actie 1 : Het OCMW zorgt er, zelfstandig of

Nadere informatie

betreffende een betere ondersteuning van de mantelzorg in het Vlaamse beleid

betreffende een betere ondersteuning van de mantelzorg in het Vlaamse beleid stuk ingediend op 1228 (2010-2011) Nr. 1 7 juli 2011 (2010-2011) Voorstel van resolutie van mevrouw Marijke Dillen, de heren Filip Dewinter, Jan Penris en Wim Wienen en mevrouw Gerda Van Steenberge betreffende

Nadere informatie

DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID

DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID Functie 1 Activiteiten op het vlak van preventie; geestelijke gezondheidszorgpromotie; vroegdetectie, -interventie en -diagnosestelling

Nadere informatie

Het veranderende thuiszorglandschap

Het veranderende thuiszorglandschap Het veranderende thuiszorglandschap Ontschotting van de zorg Eveline Decock Stafmedewerker Welzijnszorg Solidariteit voor het Gezin vzw Thuiszorgorganisatie, actief in Vlaanderen en Brussel 5600 medewerkers

Nadere informatie

V.U. Agnes Bode, Familiehulp vzw, Koningsstraat 306, 1210 Brussel - Foto s: Lieven Cattersel JAARVERSLAG 2004

V.U. Agnes Bode, Familiehulp vzw, Koningsstraat 306, 1210 Brussel - Foto s: Lieven Cattersel JAARVERSLAG 2004 V.U. Agnes Bode, Familiehulp vzw, Koningsstraat 306, 1210 Brussel - Foto s: Lieven Cattersel JAARVERSLAG 2004 Inhoudstafel Voorwoord JAARVERSLAG 2004 Voorwoord pag. 1 Situering pag. 2 1. Voorbereiding

Nadere informatie

Innovatie in de ouderenzorg in België. Prof. Dr. Anja Declercq Lucas, KU Leuven

Innovatie in de ouderenzorg in België. Prof. Dr. Anja Declercq Lucas, KU Leuven Innovatie in de ouderenzorg in België Prof. Dr. Anja Declercq Lucas, KU Leuven Ouderen in België De vergrijzing wordt vaak en vooral geproblematiseerd Maar is in de eerste plaats een succes! 4 Beelden

Nadere informatie

Hoog ziekteverzuim in Limburg

Hoog ziekteverzuim in Limburg PERSBERICHT Hoog ziekteverzuim in Limburg Limburgse werknemers zijn meest ziek in vergelijking met andere Vlaamse provincies Hasselt, 24 november 2016 Limburgse werknemers hebben het meest aantal ziekte-uren

Nadere informatie

Werkgoesting in de zorg 25 maart 2010, Hasselt

Werkgoesting in de zorg 25 maart 2010, Hasselt Werkgoesting in de zorg 25 maart 2010, Hasselt Verslag werkgroep 6A: innovatie in de zorgberoepen Actie 1: e-learning E-learning wordt als waardevol aanzien: Flexpoint: Federgom organiseert tegenwoordig

Nadere informatie

Sinds 1 januari 2014 is het Vlaamse Gewest bevoegd voor de dienstencheques aangekocht in Vlaanderen.

Sinds 1 januari 2014 is het Vlaamse Gewest bevoegd voor de dienstencheques aangekocht in Vlaanderen. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 636 van GRIET COPPÉ datum: 5 juli 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Dienstencheques - Profiel gebruikers Sinds 1 januari 2014 is het

Nadere informatie

Opdrachtsverklaring Missie - Visie

Opdrachtsverklaring Missie - Visie Opdrachtsverklaring Missie - Visie 1. Missie Sint-Lodewijk biedt aangepast onderwijs en/of begeleiding op maat aan kinderen, jongeren en volwassenen met een motorische beperking. Ook het gezin en breder

Nadere informatie

Residentie De Anjers

Residentie De Anjers Residentie De Anjers - een groep van erkende assistentiewoningen - Igor Balen nv Inhoud Voorstelling Senioren Campus OCMW Balen / toekomstplannen / voorstellen initiatiefnemers / wat is een groep erkende

Nadere informatie

IMSIR Intercommunale voor Medico-Sociale Instellingen van de Rupelstreek Col. Silvertopstraat 15, 2850 Boom

IMSIR Intercommunale voor Medico-Sociale Instellingen van de Rupelstreek Col. Silvertopstraat 15, 2850 Boom IMSIR Intercommunale voor Medico-Sociale Instellingen van de Rupelstreek Col. Silvertopstraat 15, 2850 Boom 1. Plaats in het organigram INDIVIDUELE FUNCTIEBESCHRIJVING DIRECTEUR Directie: algemene leiding

Nadere informatie

Budget 2015 OCMW BEVEREN

Budget 2015 OCMW BEVEREN Budget 2015 OCMW BEVEREN INHOUD BELEIDSNOTA... 4 I. Inleiding... 4 II. Missie, Visie en waarden... 5 1. Missie... 5 2. Visie... 5 3. Waarden... 6 III.Doelstellingennota... 7 IV. doelstellingenbudget (B1)...

Nadere informatie

Gezinszorg. 1.1 Situering. 1.2 Berekening en invulling programmatie. Masterplan Woonzorg Brussel

Gezinszorg. 1.1 Situering. 1.2 Berekening en invulling programmatie. Masterplan Woonzorg Brussel Gezinszorg 1.1 Situering Voor sommige ouderen is hulp bij dagelijkse taken zoals wassen, strijken, verstellen, het bed opmaken of de woning schoonmaken onontbeerlijk. Voor deze niet-medische zorg kunnen

Nadere informatie

Graag wens ik een actuele stand van zaken te verkrijgen met betrekking tot het aanbod van voorzieningen voor ouderen in woonzorgcentra.

Graag wens ik een actuele stand van zaken te verkrijgen met betrekking tot het aanbod van voorzieningen voor ouderen in woonzorgcentra. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 519 van ELS ROBEYNS datum: 11 mei 2016 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Woonzorgcentra Limburg - Bijkomende bedden Aangezien de provincie

Nadere informatie

OCMW s en armoedebestrijding

OCMW s en armoedebestrijding OCMW s en armoedebestrijding Hoorzitting Commissie Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebeleid, Vlaams Parlement, 1.2.2011 Piet Van Schuylenbergh, directeur OCMW s VVSG Nathalie Debast, stafmedewerker

Nadere informatie

Thuiszorg zoals je t zelf zou doen. jaarverslag

Thuiszorg zoals je t zelf zou doen. jaarverslag Thuiszorg zoals je t zelf zou doen. jaarverslag 2011 jaarverslag 2011 Cover beeld (Ivan Ruck): Samenwerken aan één gemeenschappelijk doel, vol overtuiging net zoals de bijen! De 12.000 Familiehulp-medewerkers

Nadere informatie

Functiebeschrijving VERZORGENDE GEZINSZORG C1-C2 / D1-D3

Functiebeschrijving VERZORGENDE GEZINSZORG C1-C2 / D1-D3 Beschrijving doel en visie Binnen de eengemaakte organisatie, stad en OCMW, staat de burger centraal. Om dit te realiseren zijn er 3 klantgerichte sectoren: dienstverlening, samenleving en stadsontwikkeling

Nadere informatie

DIENST VOOR GEZINSZORG EN AANVULLENDE THUISHULP : KRAAMZORG

DIENST VOOR GEZINSZORG EN AANVULLENDE THUISHULP : KRAAMZORG Zorginspectie Koning Albert II-laan 35 bus 31 1030 BRUSSEL T 02 553 34 34 F 02 553 34 35 contact@zorginspectie.be ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Functiebeschrijving VERPLEEGKUNDIGE OPNAMEBELEID BV1-BV3 / C3-C4

Functiebeschrijving VERPLEEGKUNDIGE OPNAMEBELEID BV1-BV3 / C3-C4 Beschrijving doel en visie Binnen de eengemaakte organisatie, stad en OCMW, staat de burger centraal. Om dit te realiseren zijn er 3 klantgerichte sectoren: dienstverlening, samenleving en stadsontwikkeling

Nadere informatie

Preventie van psychosociale

Preventie van psychosociale Preventie van psychosociale risico s in Familiehulp Infosessie 20141009 1 Inhoud Korte voorstelling van de organisatie Familiehulp Knelpunten m.b.t. preventie van psychosociale risico s De knipperlichtmeter

Nadere informatie

Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij

Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij Waarom? Daarom! Goed uitgebouwde basisondersteuning voor alle kinderen en gezinnen Aanvullende en specifieke opdracht voor jeugdhulp wanneer ontwikkeling vast loopt

Nadere informatie

Visietekst PRAGT Perinataal Regionaal Ambulant GezinsTraject

Visietekst PRAGT Perinataal Regionaal Ambulant GezinsTraject Visietekst PRAGT Perinataal Regionaal Ambulant GezinsTraject Huidige Partners: - Mariaziekenhuis ( gynaecologen-vroedvrouwen-sociale dienst) - Huisartsen regio - CKG/Amberbegeleiding - CIG De Zeshoek -

Nadere informatie

DMW, je partner in welzijn en zorg

DMW, je partner in welzijn en zorg DMW, je partner in welzijn en zorg Dienst Maatschappelijk werk Wettelijk kader DMW Art 14: Een dienst maatschappelijk werk van het ziekenfonds is een voorziening die als opdracht heeft hulp- en dienstverlening

Nadere informatie

Pijler 1 - beslissingsondersteuning

Pijler 1 - beslissingsondersteuning praktischer 1 Pijler 1 - beslissingsondersteuning Beschrijving - Aanreiken van evidence-based informatie en richtlijnen; - Informeren van zorgverstrekkers; - Expertisebevordering; - Praktijkondersteuning;

Nadere informatie

Functiekaart dementie-experten van de regionale expertisecentra dementie

Functiekaart dementie-experten van de regionale expertisecentra dementie Bijlage 2 Functiekaart dementie-experten van de regionale expertisecentra dementie 1. Algemene inlichtingen Functienaam: Rapporteert aan: Diens/afdeling: Hiërarchische overste: Functionele afstemming,

Nadere informatie

Workshop: Familiegericht werken. SOFA-model

Workshop: Familiegericht werken. SOFA-model Workshop: Familiegericht werken SOFA-model In de zorg staat de zorgvrager centraal, maar ook de familie is betrokken partij als iemand wordt opgenomen in het WZC. Om de zorg goed te laten verlopen, is

Nadere informatie

Van twee naar één netwerk Een nieuw netwerk Een nieuwe naam

Van twee naar één netwerk Een nieuw netwerk Een nieuwe naam Van twee naar één netwerk Een nieuw netwerk Een nieuwe naam Kwadraat staat voor. kwaliteit, want kwaliteitsvolle zorg vermenigvuldigt als je ze deelt.. het bundelen van de krachten om mensen met een psychische

Nadere informatie

Huizen van het Kind. Gezinnen ondersteunen in hun kracht

Huizen van het Kind. Gezinnen ondersteunen in hun kracht Huizen van het Kind Gezinnen ondersteunen in hun kracht Een noodzakelijke, natuurlijke evolutie ondersteund door een nieuwe regelgeving www.huizenvanhetkind.be Doelstelling Hoe Regels Doelstelling Hoe

Nadere informatie

Competentieprofiel. Maatschappelijk werker

Competentieprofiel. Maatschappelijk werker Competentieprofiel maatschappelijk werker OCMW 1. Functie Functienaam Afdeling Dienst Functionele loopbaan Maatschappelijk werker Sociale zaken Sociale dienst B1-B3 2. Context Het OCMW garandeert aan elke

Nadere informatie

EVOLUTIE VAN DE GEZONDHEIDSZORG IN BELGIË

EVOLUTIE VAN DE GEZONDHEIDSZORG IN BELGIË EVOLUTIE VAN DE GEZONDHEIDSZORG IN BELGIË QUO VADIS, GEZONDHEIDSZORG? 1 INHOUDSTAFEL 1. SITUERING BELGISCHE GEZONDHEIDSZORG 2. DE ZIEKENHUIZEN 3. DE AMBULANTE ZORG EN DE THUISZORG 4. DE HUISARTSGENEESKUNDE

Nadere informatie

42 Armoede in je hoofd en onder je vel

42 Armoede in je hoofd en onder je vel 42 Armoede in je hoofd en onder je vel Jeanine Bellens OCMW Zottegem Lokaal sociaal beleid Wat vooraf ging. SIT- SEL ( 2009) Eerstelijnszone (2018) Lokale contacten met de zorgpartners zijn cruciaal voor

Nadere informatie

OUDERENZORG Detectie van de toekomst, ontwikkelen van visie Opportuniteit tot samenwerking.

OUDERENZORG Detectie van de toekomst, ontwikkelen van visie Opportuniteit tot samenwerking. OUDERENZORG Detectie van de toekomst, ontwikkelen van visie Opportuniteit tot samenwerking. Het ouderenzorglandschap in vogelvlucht 3 GROTE DELEN : Thuiszorg Thuiszorgondersteunende dienstverlening & aanvullende

Nadere informatie

DECREET. betreffende het algemeen welzijnswerk

DECREET. betreffende het algemeen welzijnswerk VLAAMS PARLEMENT DECREET betreffende het algemeen welzijnswerk HOOFDSTUK I Algemene bepalingen Artikel 1 Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid. Artikel 2 In dit decreet wordt verstaan onder

Nadere informatie

Zorgzaam samenleven Samenvatting Beleidsplan 2016-2020

Zorgzaam samenleven Samenvatting Beleidsplan 2016-2020 Zorgzaam samenleven Samenvatting Beleidsplan 2016-2020 Colofon Eindredactie Anne Dedry, directeur Zorg-Saam Auteurs Kristin Meersschaert en medewerkers Foto s Carl Vandervoort en Zorg-Saam vzw Lay-out

Nadere informatie

4. Hoeveel zelfstandige kinderopvanginitiatieven stapten in 2013 en 2014 (cijfers tot september) uit het IKG-systeem?

4. Hoeveel zelfstandige kinderopvanginitiatieven stapten in 2013 en 2014 (cijfers tot september) uit het IKG-systeem? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 63 van ELKE VAN DEN BRANDT datum: 15 oktober 2014 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Zelfstandige kinderopvang - Evolutie Het decreet Kinderopvang

Nadere informatie

Zonder de aanwezigheid van een groep trekkers, kan een proces zoals competentiemanagement niet slagen.

Zonder de aanwezigheid van een groep trekkers, kan een proces zoals competentiemanagement niet slagen. Thuishulp vzw Sector: Gezinszorg + kinderzorg Aantal werknemers: 4500 werknemers Contact: Liesbeth Stevens Senior stafmedewerker Sint-Jansstraat 32-38 1000 Brussel 02/515 06 16 lies.stevens@socmut.be Thuishulp

Nadere informatie

Wijzigingen regelgeving 2014

Wijzigingen regelgeving 2014 Wijzigingen regelgeving 2014 Stand van zaken tot 14 november 2014 NIEUWE REGELGEVING Vanaf wanneer? Gevolgen voor de dienst/implementatie Wijzigingen woonzorgdecreet en -besluiten Aanpassing bijlage I

Nadere informatie

Jo Vandeurzen. Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Jo Vandeurzen. Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Zorg om talent en slimmer zorgen Zorg om talent Een vd belangrijkste pijlers van Flanders Care Aandacht voor mensen die werken in zorg en welzijn

Nadere informatie

INHOUD. Inhoud 5. Inleiding 13. Leeswijzer 15

INHOUD. Inhoud 5. Inleiding 13. Leeswijzer 15 INHOUD Inhoud 5 Inleiding 13 Leeswijzer 15 Hoofdstuk 1: Het concept kleinschalig genormaliseerd wonen 19 1. Wat is kleinschalig genormaliseerd wonen? 19 2. Wat zijn de kernprincipes van het concept kleinschalig

Nadere informatie

De Vlaamse regering heeft op 25 juni 2010 een besluit goedgekeurd betreffende de beleids- en beheerscyclus (BBC)van de provincies, de gemeenten en de

De Vlaamse regering heeft op 25 juni 2010 een besluit goedgekeurd betreffende de beleids- en beheerscyclus (BBC)van de provincies, de gemeenten en de De Vlaamse regering heeft op 25 juni 2010 een besluit goedgekeurd betreffende de beleids- en beheerscyclus (BBC)van de provincies, de gemeenten en de OCMW s met regels voor de financiële aspecten van de

Nadere informatie

nr. 357 van LYDIA PEETERS datum: 15 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Jeugdwerkloosheid - Stand van zaken trajecten

nr. 357 van LYDIA PEETERS datum: 15 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Jeugdwerkloosheid - Stand van zaken trajecten SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 357 van LYDIA PEETERS datum: 15 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Jeugdwerkloosheid - Stand van zaken trajecten Op pagina

Nadere informatie

Inclusieve opvang en Centra inclusieve kinderopvang

Inclusieve opvang en Centra inclusieve kinderopvang Inclusieve opvang en Centra inclusieve kinderopvang Inspiratiedag Kinderopvang VVSG 2 april 2015 Sylvia Walravens Stafmedewerker afdeling Kinderopvang Historische context Inclusieve opvang binnen Kind

Nadere informatie

jobmagazine good to know you

jobmagazine good to know you good to know you jobmagazine In bijlage vind je een greep uit onze jobaanbiedingen. Interesse in één van deze functies of graag bijkomende informatie?... kom snel langs in ons kantoor te Sint-Denijs- Westrem,

Nadere informatie

Bijlage III. Diensten voor oppashulp. Hoofdstuk I. Definities

Bijlage III. Diensten voor oppashulp. Hoofdstuk I. Definities Bijlage III. Diensten voor oppashulp Hoofdstuk I. Definities Artikel 1. In deze bijlage wordt verstaan onder: 1 oppashulp: de hulp en bijstand, tijdens de dag of tijdens de nacht, die erin bestaat de gebruiker

Nadere informatie

Met de zesde staatshervorming is de bevoegdheid voor de moeder-kindeenheden naar Vlaanderen overgeheveld.

Met de zesde staatshervorming is de bevoegdheid voor de moeder-kindeenheden naar Vlaanderen overgeheveld. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 502 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 23 maart 2015 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Moeder-kindeenheden - Stand van zaken Voor de meeste vrouwen

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 459 (2011-2012) Nr. 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZIT TING 2011-2012 17 NOVEMBER 2011 VOORSTEL VAN RESOLUTIE van mevrouw Elke ROEX betreffende het waarborgen van het recht op kinderopvang

Nadere informatie

Opleidingen tot vertrouwenspersoon in het onderwijs - Stand van zaken

Opleidingen tot vertrouwenspersoon in het onderwijs - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 500 van VERA CELIS datum: 23 mei 2017 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Opleidingen tot vertrouwenspersoon in het onderwijs

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 651 (2016-2017) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2016-2017 30 NOVEMBER 2016 VRAAG Commissie voor Welzijn, Gezondheid en Gezin van woensdag 30 november 2016 INTEGRAAL VERSLAG Hebben

Nadere informatie

nr. 884 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 20 september 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderopvang - Centra voor Inclusieve Kinderopvang (CIK s)

nr. 884 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 20 september 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderopvang - Centra voor Inclusieve Kinderopvang (CIK s) SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 884 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 20 september 2017 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Kinderopvang - Centra voor Inclusieve Kinderopvang (CIK

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

NETWERK THUISZORG JAAROVERZICHT 2016

NETWERK THUISZORG JAAROVERZICHT 2016 NETWERK THUISZORG JAAROVERZICHT 2016 NETWERK THUISZORG De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten is als ledenvereniging van alle gemeente- en OCMW-besturen wellicht een vertrouwde organisatie. De VVSG

Nadere informatie

Solidariteit voor het jonge Gezin

Solidariteit voor het jonge Gezin Solidariteit voor het jonge Gezin -123_folder-jonge_gezinnen_aangepast_06-03-13.indd 1 7/03/13 11:42 Solidariteit voor het Gezin Solidariteit voor het Gezin is gespecialiseerd in thuiszorg. Het beschikt

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Organisatie van de Zorg

Organisatie van de Zorg Organisatie van de Zorg Voorstelling Sabine Victor zorgcoach- casemanager 051 24 91 62 0492 58 01 95 sabine.victor@zbroeselare.be www.zbroeselare.be dienst Thuiszorg Zorgbedrijf directie dienstencentra

Nadere informatie

JAAROVERZICHT Secretaris: Nicole De Reuse Voorzitter: Micheline De Mol. Gasthuisstraat Asse T F

JAAROVERZICHT Secretaris: Nicole De Reuse Voorzitter: Micheline De Mol. Gasthuisstraat Asse T F JAAROVERZICHT 2014 Gasthuisstraat 2 1730 Asse T 02 452 80 67 F 02 452 22 02 Secretaris: Nicole De Reuse Voorzitter: Micheline De Mol Opgemaakt door: Sooi De Maeyer VOORWOORD Beste inwoner, Als OCMW hebben

Nadere informatie

Functiebeschrijving LOGISTIEK MEDEWERKER DIENSTENCENTRA E1-E3

Functiebeschrijving LOGISTIEK MEDEWERKER DIENSTENCENTRA E1-E3 Beschrijving doel en visie Binnen de eengemaakte organisatie, stad en OCMW, staat de burger centraal. Om dit te realiseren zijn er 3 klantgerichte sectoren: dienstverlening, samenleving en stadsontwikkeling

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van bijlage I bij het besluit van de

Nadere informatie

Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1]

Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1] Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1] Ten gevolge van de goedkeuring van de bisconceptnota betreffende de organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen,

Nadere informatie

Evaluatie van Open Bedrijvendag

Evaluatie van Open Bedrijvendag Evaluatie van Open Bedrijvendag Departement Economie, Wetenschap en Innovatie Afdeling Strategie en Coördinatie Koning Albert II-laan 35 bus 10 1030 Brussel April 2011 Samenvatting De Open Bedrijvendag

Nadere informatie

nieuw Als je meer dan enkel thuisverpleging nodig hebt WGK_folder148,5x210_plus.indd 1 9/10/13 09:53

nieuw Als je meer dan enkel thuisverpleging nodig hebt WGK_folder148,5x210_plus.indd 1 9/10/13 09:53 nieuw Als je meer dan enkel thuisverpleging nodig hebt WGK_folder148,5x210_plus.indd 1 9/10/13 09:53 Mensen zo lang mogelijk op een verantwoorde manier in hun vertrouwde thuisomgeving verzorgen. Dat is

Nadere informatie

nr. 378 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 15 september 2017 aan SVEN GATZ Jeugdbewegingen - Demografie leden

nr. 378 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 15 september 2017 aan SVEN GATZ Jeugdbewegingen - Demografie leden SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 378 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 15 september 2017 aan SVEN GATZ VLAAMS MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL Jeugdbewegingen - Demografie leden wordt traditioneel gekenmerkt

Nadere informatie

CONVENANT BETREFFENDE EEN GEZAMENLIJKE AANPAK VAN OUDERENMIS(BE)HANDELING VOOR HET VLAAMSE GEWEST, DE VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE EN DE PROVINCIES

CONVENANT BETREFFENDE EEN GEZAMENLIJKE AANPAK VAN OUDERENMIS(BE)HANDELING VOOR HET VLAAMSE GEWEST, DE VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE EN DE PROVINCIES BIJLAGE Bijlage nr. 1 CONVENANT BETREFFENDE EEN GEZAMENLIJKE AANPAK VAN OUDERENMIS(BE)HANDELING VOOR HET VLAAMSE GEWEST, DE VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE EN DE PROVINCIES Tussen De Vlaamse overheid, vertegenwoordigd

Nadere informatie

Jaarverslag 2003. Familiehulp - Jaarverslag 2003 - pagina 3

Jaarverslag 2003. Familiehulp - Jaarverslag 2003 - pagina 3 Jaarverslag 2003 Familiehulp - Jaarverslag 2003 - pagina 3 VOORWOORD In 2004 viert Familiehulp haar 55 ste verjaardag. Familiehulp biedt vandaag een ruime waaier van diensten aan die zij elk jaar verder

Nadere informatie

FUNCTIE/ORGAAN: Directeur

FUNCTIE/ORGAAN: Directeur FUNCTIE/ORGAAN: Directeur Functiedoel: - De directeur is de eindverantwoordelijke van het PVT De Landhuizen en is verantwoordelijk voor de realisatie van de missie, de visie en het beleid binnen de doelstellingen

Nadere informatie

Bel 078 15 50 10. Surf www.citycareplus.be

Bel 078 15 50 10. Surf www.citycareplus.be In alle comfort thuis wonen CARE - voor mantelzorgers & zorgbehoevenden... die genieten van hun moment Bel 078 15 50 10 Surf www.citycareplus.be City Care Plus is een eigentijdse, onafhankelijke organisatie

Nadere informatie

Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid

Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid Juli 2013 De evolutie van de werkende beroepsbevolking te Brussel van demografische invloeden tot structurele veranderingen van de tewerkstelling Het afgelopen

Nadere informatie

1. Wat is het Vlaams Patiëntenplatform vzw? 2. Wat is de eerste lijn? 3. Wat is een Samenwerkingsinitiatief eerstelijnsgezondheidszorg (SEL)? 4.

1. Wat is het Vlaams Patiëntenplatform vzw? 2. Wat is de eerste lijn? 3. Wat is een Samenwerkingsinitiatief eerstelijnsgezondheidszorg (SEL)? 4. Klankbordgroep eerste lijn Gent 18 januari 2011 i.s.m. PLAZZO 1 Programma 1. Wat is het Vlaams Patiëntenplatform vzw? 2. Wat is de eerste lijn? 3. Wat is een Samenwerkingsinitiatief eerstelijnsgezondheidszorg

Nadere informatie

Het klassieke antwoord

Het klassieke antwoord 2012-04-20 studiedag Vraaggestuurde zorg - Workshop 2 Intersectorale samenwerking als antwoord op vraaggestuurde zorg NAH Woonproject Huis Ten Bosse 120 WZC Sint Vincentius Deinze De Heide vzw Merelbeke

Nadere informatie

Missie, visie en waarden en strategie

Missie, visie en waarden en strategie Missie, visie en waarden en strategie Voor allen die betrokken zijn in de zorg voor de ouderen is het belangrijk om te weten wat de missie, visie en waarden en strategie zijn die het woonzorgcentrum Maria

Nadere informatie

over de dienstencheques in de zorg

over de dienstencheques in de zorg Advies over de dienstencheques in de zorg Brussel, 28 juni 2012 SARWGG_Raad_20120628_dienstencheques_ADV_DEF Strategische Adviesraad Welzijn Gezondheid Gezin Wetstraat 34-36 1040 Brussel T +32 2 209 01

Nadere informatie

Hoe willen wij wonen? Woonwensen en verwachting van ouderen 3 maart 2009

Hoe willen wij wonen? Woonwensen en verwachting van ouderen 3 maart 2009 Woonwensen en verwachting van ouderen 3 maart 2009 10u30 Onthaal 11u00 Woon-en zorgverwachtingen van ouderen Inleiding An Hermans Panel met Mia Houben Simone Van Brussel en Ludwig Caluwé Georgina Denolf

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de minister van Begroting, gegeven op 10 juli 2018;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de minister van Begroting, gegeven op 10 juli 2018; Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het lokaal sociaal beleid, vermeld in artikels 2, 9 tot en met 11, 17, 19 en 26 van het decreet van 9 februari 2018 betreffende het lokaal sociaal beleid DE

Nadere informatie

Figure 1 logo vrouwenraad. De Vrouwenraad wil voor elk kind betaalbare, toegankelijke en kwaliteitsvolle kinderopvang

Figure 1 logo vrouwenraad. De Vrouwenraad wil voor elk kind betaalbare, toegankelijke en kwaliteitsvolle kinderopvang Figure 1 logo vrouwenraad De Vrouwenraad wil voor elk kind betaalbare, toegankelijke en kwaliteitsvolle kinderopvang INHOUDSTAFEL kinderopvang... 1 Een kaderdecreet kinderopvang... 2 Kwaliteitsvolle kinderopvang...

Nadere informatie

Per 1.000 kinderen onder de 3 jaar telde Limburg eind 2008 68 opvangplaatsen minder dan het Vlaamse gemiddelde.

Per 1.000 kinderen onder de 3 jaar telde Limburg eind 2008 68 opvangplaatsen minder dan het Vlaamse gemiddelde. Limburgse kinderopvang misdeeld door huidige Vlaamse Regering. Uit het antwoord vanwege Vlaams minister van Welzijn Heeren op een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Els Robeyns blijkt

Nadere informatie

OUDERENZORG WAASLAND. Partner in ouderenzorg. OUDERENZORG WAASLAND vzw

OUDERENZORG WAASLAND. Partner in ouderenzorg. OUDERENZORG WAASLAND vzw OUDERENZORG WAASLAND Partner in ouderenzorg OUDERENZORG WAASLAND vzw OUDERENZORG WAASLAND PARTNERS : OUDERENZORG PHILIPPUS NERI vzw SAMEN OUDER vzw DOELSTELLING : - bundelen van krachten - aanspreekpunt

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking dienst Preventie, Hulpverlening en Zorg dossiernummer: 1404176 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever ZORG nachtzorg - 50 000

Nadere informatie

Teamcoördinator Regioteam Mortsel

Teamcoördinator Regioteam Mortsel Functie- en competentieprofiel Teamcoördinator Regioteam Mortsel Datum Organisatie CAW Antwerpen Medewerker Deelwerking Regioteam Mortsel Plaats in de organisatie Teamcoördinator Waarom deze functie Deze

Nadere informatie

1. Graag had ik volgende gegevens ontvangen betreffende de arbeidsmigratie in de social profit:

1. Graag had ik volgende gegevens ontvangen betreffende de arbeidsmigratie in de social profit: SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 242 van GRIET COPPÉ datum: 20 januari 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Buitenlandse werkkrachten - Zorgsector Op mijn schriftelijke

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Vlabus vzw Zuiderlaan 13, 9000 Gent 09 243 12 70 info@vlabus.be www.vlabus.be Beleidsplan 2014-2018 maakt werk van sport! 1 MISSIE Vlabus wil de professionele tewerkstelling van de sportsector in Vlaanderen

Nadere informatie

OCMW Lede - Beleidsnota 2010. Sociale dienstverlening. Financiële steun

OCMW Lede - Beleidsnota 2010. Sociale dienstverlening. Financiële steun OCMW Lede - Beleidsnota 2010 Deze beleidsnota hoort bij het budget 2010. Dit budget maakt deel uit van het financieel meerjarenplan 2008-2012. Het opgemaakte budget 2010 past binnen de opgemaakte meerjarenplanning

Nadere informatie

Het Woonzorgdecreet als basis voor een toekomstgericht ouderenbeleid

Het Woonzorgdecreet als basis voor een toekomstgericht ouderenbeleid Het Woonzorgdecreet als basis voor een toekomstgericht ouderenbeleid Karine Moykens Kabinetschef van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Zo lang mogelijk zo zelfstandig mogelijk blijven

Nadere informatie

Deel 5: Opvoedingsondersteuning

Deel 5: Opvoedingsondersteuning Deel 5: Opvoedingsondersteuning ORGANOGRAM 2 INLEIDING 3 STATISTISCHE GEGEVENS Jaarverslag 203 07 ORGANOGRAM Directeur Adjunct-directeur Verantwoordelijke / Hergomoderator HCA-dienst Ouders Steunen in

Nadere informatie

WERKGROEP GEZONDHEID REGIONAAL ZORGSTRATEGISCH PLAN

WERKGROEP GEZONDHEID REGIONAAL ZORGSTRATEGISCH PLAN VISIETEKST WERKGROEP GEZONDHEID REGIONAAL ZORGSTRATEGISCH PLAN 2017-2024 P a g i n a 2 INHOUD 1. Wat vooraf ging 2. Roadshow 3. Keuzes en beleid 4. Gestelde doelstellingen 5. Meerjarenplan 6. Vooropgestelde

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek CKG Molenberg

Kwaliteitshandboek CKG Molenberg 3. kwaliteitssysteem 3.4. concretisering van het personeelsbeleid 3.4.2. VTO beleid versie 2011 Doel: Ministerieel besluit: Art. 6: Het centrum omschrijft hoe het personeelsbeleid gestalte krijgt in het

Nadere informatie

TAKEN VAN DE ZORGKUNDIGE DUUR VAN DE OPLEIDING VOOR WIE? ONZE DOCENTEN BEKWAAMHEIDSATTEST

TAKEN VAN DE ZORGKUNDIGE DUUR VAN DE OPLEIDING VOOR WIE? ONZE DOCENTEN BEKWAAMHEIDSATTEST richt in: TAKEN VAN DE ZORGKUNDIGE De zorgkundige is een beoefenaar van een gezondheidsberoep en is specifiek opgeleid om de verpleegkundige bij te staan inzake zorgverstrekking en gezondheidsopvoeding

Nadere informatie

nr. 703 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 12 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Activering 50-plussers - Stand van zaken

nr. 703 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 12 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Activering 50-plussers - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 703 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 12 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Activering 50-plussers - Stand van zaken Het inschakelen

Nadere informatie

BETEKENISVOLLE. ACTIVITEITEN METHODE Een multidisciplinaire en praktijkgerichte aanpak voor bewoners van woonzorgcentra

BETEKENISVOLLE. ACTIVITEITEN METHODE Een multidisciplinaire en praktijkgerichte aanpak voor bewoners van woonzorgcentra BETEKENISVOLLE ACTIVITEITEN METHODE Een multidisciplinaire en praktijkgerichte aanpak voor bewoners van woonzorgcentra Elise Cornelis Ruben Vanbosseghem Valerie Desmet Patricia De Vriendt Colofon Auteurs:

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179-

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie