Een goede pensioenregeling tegen een aanvaardbare prijs. Dat is waar Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Zorgverzekeraars (SBZ) voor staat.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een goede pensioenregeling tegen een aanvaardbare prijs. Dat is waar Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Zorgverzekeraars (SBZ) voor staat."

Transcriptie

1 Hoe ziet het beleggingsbeleid van SBZ eruit? Een goede pensioenregeling tegen een aanvaardbare prijs. Dat is waar Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Zorgverzekeraars (SBZ) voor staat. Om iedereen het afgesproken pensioen te kunnen betalen, is het nodig om te beleggen. Alleen sparen levert immers te weinig op. Er wordt belegd omdat met eventuele extra opbrengsten de pensioenen van gewezen deelnemers en pensioengerechtigden mogelijk kunnen worden verhoogd. En om te zorgen voor een zo stabiel mogelijke pensioenpremie. Beleggen kan alleen niet zonder dat risico wordt gelopen. Het kan dus ook gebeuren dat er geen rendement wordt behaald. Of dat er geld wordt verloren. Waarin belegt SBZ precies? Waarop baseren we ons beleggingsbeleid? En: wie spelen daarbij allemaal een rol? Welke partijen zijn betrokken bij het beleggingsbeleid? Bij het beleggingsbeleid zijn betrokken: Het bestuur Het bestuur stelt het beleggingsbeleid vast. Voordat dit gebeurt wordt de voorbereiding verzorgd door de beleggingscommissie en de externe (vermogens)beheerders. De beleggingscommissie Vanuit het bestuur van SBZ is er een beleggingscommissie samengesteld, die zes keer per jaar of zo nodig vaker bij elkaar komt. Deze commissie bereidt het beleggingsbeleid voor het bestuur voor, voert overleg met de (vermogens)beheerders en bewaakt een goede uitvoering ervan. Externe vermogensbeheerders Omdat beleggen een echt specialisme is, heeft het bestuur het daadwerkelijke vermogensbeheer uitbesteed aan vier gespecialiseerde externe partijen. Die partijen voeren het beleggingsbeleid van SBZ uit. Hierover leggen ze verantwoording af aan de beleggingscommissie en het bestuur. Deze partijen zijn: - BNP Paribas Investment Partners: geeft strategisch advies en bewaakt de risico s. - Russel Investments: verzorgt het management van de daadwerkelijke beleggingen. - Northern Trust: verzorgt de administratie van beleggingen als onafhankelijke partij. - Robeco: ondersteunt bij maatschappelijk verantwoord beleggen.

2 Externe bestuursondersteuning Het bestuur en de beleggingscommissie worden ondersteund door medewerkers van Syntrus Achmea. Zij monitoren dagelijks het vermogensbeheer en onderhouden de contacten met de vermogensbeheerders. Zij bereiden onder meer de ALM-studie voor, onderhouden contacten met toezichthouders en adviseren op uitvoeringsvraagstukken en rapportages. Ook is Syntrus Achmea het aanspreekpunt voor de externe accountant en stelt zij het jaarverslag en de jaarrekening samen. Deelnemersraad en verantwoordingsorgaan De deelnemersraad adviseert het bestuur onder andere over het beleggingsbeleid. Aan het verantwoordingsorgaan wordt achteraf verantwoording afgelegd. In het verantwoordingsorgaan zitten vertegenwoordigers van werkgevers, werknemers en uitkeringsgerechtigden. Hoe komt het beleggingsbeleid tot stand? Het beleggingsbeleid wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld. Daarbij is een flink aantal partijen betrokken en dit proces neemt enkele maanden in beslag. Hoe bepalen we nu hoe het beleggingsbeleid eruit komt te zien? Het beleggingsbeleid heeft haar basis in een aantal documenten. Die documenten worden hieronder kort beschreven. ABTN De ABTN is de Actuariële en Bedrijfstechnische nota, waarin de werkwijze van het pensioenfonds is beschreven om de doelstellingen van het pensioenfonds te bereiken. In de ABTN wordt aandacht besteed aan de pensioenregelingen, de financiële opzet, het vermogen, het beleggingsbeleid en de organisatie van het pensioenfonds. In de ABTN is vastgelegd, dat via een ALM-studie (zie hieronder) richting wordt gegeven aan het beleggingsbeleid. Verklaring beleggingsbeginselen De verklaring beleggingsbeginselen is onderdeel van de ABTN. Hierin staat het beleggings- en risicobeleid van het fonds beschreven. Daarbij kan gedacht worden aan de werkwijze, uitgangspunten voor waardering van beleggingen en verantwoord beleggen. Ook het risicobeheer is een onderdeel van de verklaring beleggingsbeginselen. Aan beleggen zijn namelijk ook risico s verbonden. ALM-studie Belangrijke input voor ons beleggingsbeleid komt uit de zogenoemde ALM-studie. In dit onderzoek draait het om de financiële positie van het pensioenfonds. Hoe gaat die zich op de lange termijn ontwikkelen? Daarbij speelt een aantal zaken een rol. Hoeveel mensen gaan er bijvoorbeeld met pensioen? Hoe gaan de salarissen zich naar verwachting ontwikkelen? In hoeverre moeten we de hoogte van de pensioenen aanpassen aan de stijgende prijzen? Wat is het effect van de langere levensverwachting en de rentestand? Al deze en andere zaken komen aan bod in de ALM-studie.

3 Bij goede financiële vooruitzichten kunnen we meer risico nemen dan bij minder goede vooruitzichten. De uitkomsten van de ALM-studie helpen ons bij het maken van de keuzes voor het beleggingsbeleid. Investment beliefs Verder hanteert SBZ een aantal vaste uitgangspunten bij het bepalen van het beleggingsbeleid. Deze 'investment beliefs' vindt het bestuur zo belangrijk, dat ze een grote rol spelen binnen ons beleggingsbeleid. In totaal zijn er zeven investment beliefs. Een van die uitgangspunten is bijvoorbeeld dat het beleggingsbeleid moet helpen bij het realiseren van de doelstellingen van het fonds. Concreet betekent dit dat het beleggingsbeleid helpt bij een goede pensioenregeling voor een aanvaardbare prijs. Een ander uitgangspunt is 'diversificatie'. Dat betekent, dat we onze risico s zoveel mogelijk willen spreiden. Door een goede spreiding neemt het totale risico af. Daarom beleggen we bijvoorbeeld niet alleen in aandelen, maar ook in staatsobligaties, bedrijfsobligaties en vastgoed. Op die manier krijgen we vanzelf een evenwichtige beleggingsportefeuille. Een derde 'investment belief' is dat de balans tussen risico en rendement centraal moet staan in elke beleggingsbeslissing. Dat betekent dat elke vorm van extra risico moet worden beloond met extra rendement. Matching- en returnportefeuille Ieder jaar wordt opnieuw bepaald in welke mate het beleggingsbeleid ervoor moet zorgen dat het vermogen voldoende op peil blijft om pensioenen te kunnen uitkeren. Dat is 'matching'. Ook wordt jaarlijks bepaald welk gedeelte van het vermogen ervoor zorgt dat er extra rendement wordt behaald. Dit extra rendement zorgt ervoor dat er vermogen beschikbaar komt voor het kunnen verlenen van toeslagen. Dit is 'return'. Jaarlijks wordt dan ook bepaald hoe groot de matchingen de returnportefeuille is. Valuta- en renteafdekking Daarnaast spelen nog twee zaken een rol bij het bepalen van het beleggingsbeleid. Valuta-afdekking Dit wil zeggen dat we het risico op beleggingen in andere valuta willen beperken, omdat de uitkeringen in Euro s plaatsvinden. Door deze afdekking hebben we minder last van grote veranderingen in de wisselkoersen. Renteafdekking Een lage rente is niet gunstig voor een pensioenfonds. Daarom maken we gebruik van een speciaal financieel product, de zogenoemde renteswaps. Daarmee houden we de invloed van een dalende rente op de dekkingsgraad binnen de perken.

4 Wie stelt het beleggingsbeleid uiteindelijk vast? Het beleggingsplan Elk jaar stellen onze vermogensbeheerders een concept beleggingsplan op. Dat doen ze op basis van de uitkomsten van de ALM-studie en de wensen van het bestuur. In het plan beschrijven ze de beleggingsstrategie voor het komende jaar. Bij die strategie kan gedacht worden aan de verhouding tussen de matching- en returnportefeuille, de rente- en valuta-afdekking en het risico dat het fonds wil lopen. Ook blikken ze terug op het afgelopen beleggingsjaar en kijken ze vooruit naar de toekomst. Syntrus Achmea beoordeelt het beleggingsplan en bewaakt dat de uitgangspunten van het bestuur voldoende terugkomen in het plan. Gaat zij akkoord? Dan gaat het beleggingsplan door naar de beleggingscommissie. Als dat nodig is, vragen ze de vermogensbeheerders om het plan nog aan te passen. Als de beleggingscommissie het beleggingsplan goed vindt, gaat het plan ter bespreking en vaststelling naar het bestuur. Zij geven een akkoord op het beleggingsplan en stellen zo het beleggingsbeleid van SBZ officieel vast. Al met al kost dit proces veel tijd. Dat betekent dat al in de zomer een start wordt gemaakt met het beleggingsplan, zodat het aan het einde van het jaar kan worden vastgesteld door het bestuur. Na vaststelling ligt het plan klaar voor uitvoering in het volgende jaar. Hoe bepalen we of het beleggingsbeleid succesvol is? Dekkingsgraad Om te kijken hoe het fonds er financieel voorstaat, kijken we naar de dekkingsgraad. Dat is de verhouding tussen het geld dat we in kas hebben en de waarde van de pensioenen die we nu en in de toekomst moeten betalen. Is de dekkingsgraad 100% dan hebben we precies genoeg geld om alle pensioenen te kunnen betalen. Let wel: daarmee wordt pensioen bedoeld zonder toekomstige verhogingen. Maar we willen de pensioenen wel graag kunnen verhogen. De prijzen en de lonen stijgen immers ook. Daarom beleggen we. Hieraan zijn risico s verbonden, waarvoor we buffers aanhouden. De grootte van die buffers hangt samen met het risico dat we lopen. Hoe meer risico, hoe hoger de buffer. Pas als de buffer hoog genoeg is, worden de pensioenen verhoogd. Uiteraard speelt het resultaat van onze beleggingen een grote rol in de dekkingsgraad. Hoe hoger het rendement van onze beleggingen, hoe meer geld we in kas hebben. En hoe hoger de dekkingsgraad dus is. Maar ook de rentestand en de levensverwachting hebben veel invloed op de dekkingsgraad. Die bepalen de hoeveelheid geld die we in kas moeten hebben om de pensioenen van nu en in de toekomst te kunnen betalen. Rapportages De dekkingsgraad is niet de enige graadmeter. Juist omdat de dekkingsgraad niet alleen wordt beïnvloedt door het rendement op beleggingen, maar ook door de rentestand. Hoe lager de rente, hoe meer geld een pensioenfonds in kas moet hebben.

5 Door de vermogensbeheerders wordt iedere maand gerapporteerd over de prestaties ten aanzien van beleggingen. Ieder kwartaal maken zij ook een uitgebreide rapportage. Daarin wordt behalve aan de beleggingsprestatie ook ruime aandacht besteed aan de beheersing van risico s. Die rapportages worden nauwgezet bestudeerd door de beleggingscommissie, het bestuur en in voorbereiding daarop door Syntrus Achmea. Ook worden ze besproken en worden aan de vermogensbeheerders vragen gesteld. Indien nodig wordt op basis hiervan het beleggingsbeleid aangepast. Wat gebeurt er als het fonds er niet goed voor staat? Herstelplan De afgelopen jaren hebben veel pensioenfondsen het financieel zwaar gehad. Dat kwam vooral door de financiële crisis, de lage rente en de toegenomen levensverwachting. De afgelopen jaren zakte de dekkingsgraad van veel pensioenfondsen dan ook onder de vereiste grens van ongeveer (afhankelijk van het beleggingsbeleid) 115 tot 125 procent en/of onder de minimaal vereiste grens van 105 procent. In zo n geval zijn pensioenfondsen verplicht om een herstelplan te maken. Daarin staan maatregelen om er weer bovenop te komen. Ons fonds had ook een herstelplan. Crisisplan SBZ heeft ook een crisisplan. In het crisisplan staat beschreven welke maatregelen we treffen als onze financiële positie door een crisis in gevaar komt. Zo beschrijft het crisisplan onder meer wat er in dat geval moet gebeuren met onze beleggingsportefeuille en met wie die maatregelen afgestemd moet worden. Wat kost het vermogensbeheer? Het beheer van het vermogen kost pensioenfondsen geld. SBZ vindt het belangrijk om open te zijn over deze kosten. Ze hebben namelijk direct invloed op de waarde van de beleggingen en dus ook op de hoogte van het pensioen. Definitie en vaststelling van kosten De laatste tijd is er veel aandacht voor de uitvoeringskosten bij pensioenfondsen. De Pensioenfederatie heeft zelfs een brochure met aanbevelingen uitgegeven hoe om te gaan met kostenverantwoording en om te komen tot een eenduidige vaststelling daarvan. Voor veel fondsen zijn de kosten niet volledig inzichtelijk of zelfs niet volledig in de eigen verantwoording opgenomen (voor veel ondernemingpensioenfondsen geldt dat een deel van de uitvoeringskosten bij de werkgever of sponsor valt). In de verantwoording van SBZ vallen alle kosten bij het fonds zelf. Soms zijn kosten echter minder inzichtelijk, omdat ze onderdeel zijn van het beleggingsresultaat en niet als kosten worden of zijn verantwoord. Ten aanzien van de pensioenuitvoeringskosten geldt dit probleem niet. Deze kosten komen niet alleen volledig voor rekening van het fonds, maar zij worden ook volledig als kosten verantwoord.

6 Beleggingskosten en transactiekosten SBZ heeft, rekeninghoudend met de aanbevelingen van de Pensioenfederatie, de kosten van het vermogensbeheer (beleggingskosten en transactiekosten) over 2011 tot en met 2014 inzichtelijk gemaakt. De beleggingskosten waren in ,61%, in ,53%, in ,58% en in ,59% van het gemiddeld belegd vermogen. Het belegd vermogen is het totaalbedrag dat SBZ belegt in bijvoorbeeld vastgoed, obligaties en aandelen. SBZ maakt bij het beheer van het vermogen gemiddeld gezien meer kosten dan veel andere (vergelijkbare) pensioenfondsen. Dat komt doordat SBZ gekozen heeft voor: volledig externe uitvoering van het vermogensbeheer met scheiding tussen met name risicobeheer en managerselectie en managermonitoring actief beheer over de volledige beleggingsportefeuille beleggingen in alternatieve beleggingscategorieën Extern vermogensbeheer Het bestuur van SBZ heeft om een aantal redenen voor volledige externe uitvoering van het beleggingsbeleid gekozen. De redenen hiervoor waren onder meer: de behoefte aan verdere diversificatie van de portefeuille naar beleggingstitels, die niet toegankelijk waren bij uitvoering in eigen beheer (vanwege benodigde gespecialiseerde deskundigheid); de behoefte aan afdekking van het renterisico (van de verplichtingen) in verband met de komst van het (nieuw) Financieel ToetsingsKader (nftk) voor pensioenfondsen in 2007 en de daarin opgenomen marktwaardering van de verplichtingen; mede verbandhoudende met het voorgaande, behoefte aan continu risicomanagement (met gebruikmaking van geavanceerde systemen en gespecialiseerde kennis); waarborgen van continuïteit in de uitvoering; vermijden van risico s die samenhangen met sleutelfunctionarissen met daarbij een zekere functiescheiding. In de afweging tussen de opbouw van een eigen vermogensbeheerorganisatie en investering in kostbare systemen of uitbesteding is gekozen voor volledige uitbesteding van het vermogensbeheer. Deze vorm van vermogensbeheer wordt ook wel fiduciair beheer genoemd. Behalve asset management koopt SBZ ook strategisch advies, risicobeheer, managerselectie en monitoring in, waarbij de verantwoordelijkheid bij het bestuur blijft berusten. Vanwege de specifiek benodigde deskundigheid en gewenste functiescheiding is de uitvoering hiervan opgedragen aan meerdere uitvoerders. De ingekochte deskundigheid stelt het bestuur in staat tijdig en adequaat te reageren op ontwikkelingen in de markt. Het bestuur is ervan overtuigd dat het hiermee de belangen van de (gewezen) deelnemers en pensioengerechtigden als goed huisvader behartigt. De rendementen en de stand van de dekkingsgraad zijn in vergelijking met andere fondsen vooralsnog relatief goed.

7 Actief beheer Bij beleggen kan gekozen worden tussen actief en passief beheer. Bij passief beheer wordt overeenkomstig de samenstelling van een index belegd. Bij actief beheer wordt afwijkend van een index belegd (in sommige gevallen is de index als belegging niet te koop). Actief beheer is in de regel duurder dan passief beheer. Van de actieve manager worden andere vaardigheden gevraagd dan van de passieve manager. Voor de liquide beleggingen (aandelen en obligaties) bedraagt het prijsverschil circa 0,15 procentpunt op jaarbasis. Op grond van de interpretatie van de investment beliefs (verwezen wordt naar de verklaring beleggingsbeginselen, die als bijlage bij de ABTN is opgenomen) wordt actief belegd, waarbij de ene categorie een actiever beheer kent dan andere categorieën. Voor alternatieve of illiquide beleggingen (waaronder vastgoed, infrastructuur en private equity) geldt dat per definitie sprake is van actief beheer (de index is niet te koop). Het uitgangspunt bij actief beheer is dat dit extra rendement oplevert en dat de hogere kosten daarmee goed worden gemaakt. Dit wordt continu bewaakt. Tot nu toe was het extra rendement hoger dan de extra kosten. In 2014 werden bovendien met de vermogensbeheerders wederom nieuwe afspraken gemaakt over de hoogte van de vergoedingen. Daardoor zijn de vaste kosten (als percentage van het belegd vermogen) voor het vermogensbeheer afgenomen. SBZ heeft met de fiduciair beheerder, verantwoordelijk voor managerselectie, afspraken gemaakt over deling in de (relatieve) winst (outperformance) die afkomstig is uit het beheer van de liquide portefeuille (aandelen en obligaties). Overigens is de structuur van de winstdelingsregeling in 2011 sterk verbeterd, waarbij de fiduciair manager niet in de winst deelt voordat (relatieve) verliezen uit de afgelopen 3 jaar (met terugwerkende kracht naar 1 januari 2011) zijn goedgemaakt door latere (relatieve) winsten en waarbij een hogere drempel werd afgesproken alvorens de fiduciair manager in het overrendement (outperformance) deelt. In 2014 is de winstdeling naar beneden bijgesteld. Beoordeling van kosten Voor een nadere toelichting op de kosten van het vermogensbeheer (beleggings- en transactiekosten) wordt verwezen naar het jaarverslag van SBZ. Sinds 2011 wordt in het jaarverslag in een afzonderlijke paragraaf aandacht besteed aan de kosten van pensioenbeheer en vermogensbeheer. Daarbij wordt ook aandacht geschonken aan het overrendement, zoals dat in de afgelopen jaren is gerealiseerd.

Verkort jaarverslag SBZ 2011

Verkort jaarverslag SBZ 2011 Verkort jaarverslag SBZ 2011 uitgave van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Zorgverzekeraars Verkort jaarverslag SBZ 2011 1 Voorwoord Hoe ging het in 2011 met SBZ? In het complete jaarverslag 2011 gaan

Nadere informatie

2011 in het kort TOELICHTING OP HET JAARVERSLAG

2011 in het kort TOELICHTING OP HET JAARVERSLAG 2011 in het kort TOELICHTING OP HET JAARVERSLAG 1 Toelichting op het jaarverslag In het jaarverslag legt het pensioenfonds uitgebreid verantwoording af over de ontwikkelingen, besluiten en gebeurtenissen

Nadere informatie

Verklaring van beleggingsbeginselen

Verklaring van beleggingsbeginselen Verklaring van beleggingsbeginselen Inleiding Stichting Pensioenfonds APF (APF) voert de pensioenregeling uit voor de (voormalige) werknemers van AkzoNobel. Om de pensioenen te kunnen uitkeren, ontvangt

Nadere informatie

2012 in het kort TOELICHTING OP HET JAARVERSLAG

2012 in het kort TOELICHTING OP HET JAARVERSLAG 2012 in het kort TOELICHTING OP HET JAARVERSLAG 1 Toelichting op het jaarverslag In het Jaarverslag 2012 legt het pensioenfonds uitgebreid verantwoording af over de ontwikkelingen, besluiten en gebeurtenissen

Nadere informatie

Beleggingsovertuigingen. Stichting Pensioenfonds Openbare Bibliotheken

Beleggingsovertuigingen. Stichting Pensioenfonds Openbare Bibliotheken Beleggingsovertuigingen Stichting Pensioenfonds Openbare Bibliotheken Beleggingsovertuigingen De missie van het Pensioenfonds Openbare Bibliotheken (POB) is een toekomstbestendig en verantwoord pensioen

Nadere informatie

2013 in het kort SAMENVATTING VAN HET JAARVERSLAG

2013 in het kort SAMENVATTING VAN HET JAARVERSLAG 2013 in het kort SAMENVATTING VAN HET JAARVERSLAG 1 Toelichting op het jaarverslag In het Jaarverslag 2013 legt het pensioenfonds uitgebreid verantwoording af over de ontwikkelingen, besluiten en gebeurtenissen

Nadere informatie

Verklaring inzake de beleggingsbeginselen

Verklaring inzake de beleggingsbeginselen Verklaring inzake de beleggingsbeginselen 1. Inleiding Ongeveer 2.000 personen hebben pensioenaanspraken opgebouwd bij Stichting Pensioenfonds Avery Dennison (in deze verklaring voortaan verder pensioenfonds

Nadere informatie

Verklaring inzake de beleggingsbeginselen

Verklaring inzake de beleggingsbeginselen Verklaring inzake de beleggingsbeginselen van Stichting Bedrijfspensioenfonds AVH 1. Introductie 1.1 Inleiding Deze verklaring inzake de beleggingsbeginselen geeft beknopt de uitgangspunten weer van het

Nadere informatie

Verkort jaarverslag PHI 2011

Verkort jaarverslag PHI 2011 Verkort jaarverslag PHI 2011 uitgave van stichting bedrijfstakpensioenfonds voor de houtverwerkende industrie Voorwoord Het afgelopen jaar stond in het teken van de financiële crisis en de gevolgen daarvan.

Nadere informatie

Verkort jaarverslag 2013

Verkort jaarverslag 2013 Verkort jaarverslag 2013 Uitgave van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Houtverwerkende Industrie en Jachtbouw Voorwoord 2013 was een bijzonder jaar. Het was het eerste jaar samen voor het Pensioenfonds

Nadere informatie

VERKLARING INZAKE DE BELEGGINGSBEGINSELEN. Pensioenfonds Medewerkers Apotheken

VERKLARING INZAKE DE BELEGGINGSBEGINSELEN. Pensioenfonds Medewerkers Apotheken VERKLARING INZAKE DE BELEGGINGSBEGINSELEN Pensioenfonds Medewerkers Apotheken 22 februari 2018 Verklaring inzake de Beleggingsbeginselen PMA 1. Inleiding Deze Verklaring inzake de Beleggingsbeginselen

Nadere informatie

Investment beliefs Stichting Pensioenfonds van de KAS BANK

Investment beliefs Stichting Pensioenfonds van de KAS BANK Investment beliefs 2017 Stichting Pensioenfonds van de KAS BANK Mei 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Investment beliefs 2014...4 3. Investment beliefs 2017...6 2 1. Inleiding Tijdens de strategiedag

Nadere informatie

Dit jaarbericht is een verkorte en eenvoudiger te lezen versie van het jaarverslag Met het jaarbericht willen we u de gelegenheid bieden om

Dit jaarbericht is een verkorte en eenvoudiger te lezen versie van het jaarverslag Met het jaarbericht willen we u de gelegenheid bieden om 1 Jaarbericht 2011 Dit jaarbericht is een verkorte en eenvoudiger te lezen versie van het jaarverslag 2011. Met het jaarbericht willen we u de gelegenheid bieden om kennis te nemen van de belangrijkste

Nadere informatie

Populair beleggingsplan

Populair beleggingsplan Populair beleggingsplan versie 22 november 2013 1 Inhoudsopgave Wat belegt het pensioenfonds? 4 Wat is het doel van beleggen? 4 Wat levert beleggen op? 4 Er gaan toch ook risico s gepaard met beleggen?

Nadere informatie

Pensioenfonds Robeco. Populair Jaarverslag 2014

Pensioenfonds Robeco. Populair Jaarverslag 2014 Pensioenfonds Robeco Populair Jaarverslag 2014 2014 was een bewogen jaar voor Pensioenfonds Robeco door de sterk dalende rente en de veranderende wet- en regelgeving. In het jaarverslag blikken wij als

Nadere informatie

Verkort jaarverslag PHI 2010

Verkort jaarverslag PHI 2010 Verkort jaarverslag PHI 2010 uitgave van stichting bedrijfstakpensioenfonds voor de houtverwerkende industrie Voorwoord 2010 was een roerig jaar. Ook voor Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Houtverwerkende

Nadere informatie

Onderbouwing Prudent Person regel Bijlage O bij ABTN

Onderbouwing Prudent Person regel Bijlage O bij ABTN Onderbouwing Prudent Person regel Bijlage O bij april 2017 Dit document heeft 5 pagina s Versiebeheer Versie Auteur Datum Revisie V1.0 BAC 11 april 2017 Nieuwe bijlage i Inhoudsopgave Strategisch beleggingsbeleid

Nadere informatie

Verkort jaarverslag 2017 Pensioenfonds Cargill

Verkort jaarverslag 2017 Pensioenfonds Cargill Verkort jaarverslag 2017 Pensioenfonds Cargill Pensioenfonds Cargill 2017 in beeld Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen van 2017 van Pensioenfonds Cargill? U leest het in dit verkort jaarverslag. Financiële

Nadere informatie

2014 in het kort SAMENVATTING VAN HET JAARVERSLAG

2014 in het kort SAMENVATTING VAN HET JAARVERSLAG 2014 in het kort SAMENVATTING VAN HET JAARVERSLAG 1 samenvatting van het jaarverslag In het Jaarverslag 2014 legt het pensioenfonds uitgebreid verantwoording af over de ontwikkelingen, besluiten en gebeurtenissen

Nadere informatie

van Stichting Achmea Algemeen Pensioen Fonds

van Stichting Achmea Algemeen Pensioen Fonds Verklaring inzake de beleggingsbeginselen van de Kring Bavaria van Stichting Achmea Algemeen Pensioen Fonds Datum: 12-4-2017 Versie: 1 Centraal Beheer Algemeen Pensioenfonds is een handelsnaam van de Stichting

Nadere informatie

STICHTING PENSIOENFONDS SAGITTARIUS BELEGGINGSBEGINSELEN

STICHTING PENSIOENFONDS SAGITTARIUS BELEGGINGSBEGINSELEN STICHTING PENSIOENFONDS SAGITTARIUS BELEGGINGSBEGINSELEN 22 september 2016 Beleggingsbeginselen De beleggingsbeginselen van het pensioenfonds zijn de uitgangspunten ten aanzien van beleid en uitvoering,

Nadere informatie

1. Organisatie BIJLAGE I: VERKLARING BELEGGINGSBEGINSELEN STICHTING PENSIOENFONDS ACHMEA. ABTN 2014 versie 21-3-2014 1. Stichting Pensioenfonds Achmea

1. Organisatie BIJLAGE I: VERKLARING BELEGGINGSBEGINSELEN STICHTING PENSIOENFONDS ACHMEA. ABTN 2014 versie 21-3-2014 1. Stichting Pensioenfonds Achmea BIJLAGE I: VERKLARING BELEGGINGSBEGINSELEN Introductie Deze Verklaring inzake beleggingsbeginselen (hierna: Verklaring) beschrijft op beknopte wijze de uitgangspunten van het beleggingsbeleid van SPA.

Nadere informatie

Een overzicht van de kerncijfers vindt u op <pagina 8 en 9> van het volledige jaarverslag.

Een overzicht van de kerncijfers vindt u op <pagina 8 en 9> van het volledige jaarverslag. 12 vragen over het jaarverslag 2013 De hoofdpunten uit het jaarverslag van Stichting Pensioenfonds voor Verloskundigen (SPV) behandelen we aan de hand van 12 vragen en antwoorden. Een volledig exemplaar

Nadere informatie

Nieuws. Gezond maar alert. Pensioenfonds IN DIT NUMMER: Verkort jaarverslag. De financiële situatie van het pensioenfonds verbeterde in 2017.

Nieuws. Gezond maar alert. Pensioenfonds IN DIT NUMMER: Verkort jaarverslag. De financiële situatie van het pensioenfonds verbeterde in 2017. Pensioenfonds Verkort jaarverslag Gezond maar alert De financiële situatie van het pensioenfonds verbeterde in 2017. Nieuws IN DIT NUMMER: Augustus 2018 Hierdoor was het mogelijk de opgebouwde pensioenen

Nadere informatie

Verkort jaarverslag

Verkort jaarverslag Verkort jaarverslag 2014 1 Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Meubelindustrie en Meubileringsbedrijven Hoe deed ons pensioenfonds het in 2014? Waar hield het bestuur zich mee bezig? En wat waren

Nadere informatie

2. Spreiding verbetert effectief de verhouding tussen rendement en risico.

2. Spreiding verbetert effectief de verhouding tussen rendement en risico. Beleggingsbeginselen Spoorwegpensioenfonds 1. Rendement wordt behaald door het nemen van risico. Om de ambitie van SPF waar te maken is rendement op het belegd vermogen nodig. Sparen levert onvoldoende

Nadere informatie

Deelnemersbijeenkomst

Deelnemersbijeenkomst Deelnemersbijeenkomst Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland 2 juli 2015 1 Agenda Opening 2014 Financiën: Dekkingsgraad en financiële situatie Henk nftk Henk Herstelplan Henk Beleggingsbeleid Bert

Nadere informatie

Verklaring inzake de beleggingsbeginselen. Stichting Bedrijfspensioenfonds voor het Levensmiddelenbedrijf

Verklaring inzake de beleggingsbeginselen. Stichting Bedrijfspensioenfonds voor het Levensmiddelenbedrijf Verklaring inzake de beleggingsbeginselen Stichting Bedrijfspensioenfonds voor het Levensmiddelenbedrijf De Meern, 18 maart 2013 1 1. Inleiding Voor u ligt de Verklaring inzake de beleggingsbeginselen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Beleggen. In dit nummer. augustus 2015. Inleiding

Nieuwsbrief. Beleggen. In dit nummer. augustus 2015. Inleiding Nieuwsbrief augustus 2015 Beleggen Inleiding In de nieuwsbrief van juli 2015 over het nieuwe FTK en het toeslag-/premiebeleid kondigden we aan dat het Q8 Pensioenfonds u graag nader wil informeren over

Nadere informatie

Jaarbericht Terugblikken en vooruitkijken. delta lloyd pensioenfonds

Jaarbericht Terugblikken en vooruitkijken. delta lloyd pensioenfonds delta lloyd pensioenfonds Jaarbericht 2010 Terugblikken en vooruitkijken In dit Jaarbericht leest u wat er in 2010 bij het pensioenfonds gebeurde. We gaan wat dieper in op onze beleggingen en andere financiële

Nadere informatie

Strategisch Pensioenmanagement

Strategisch Pensioenmanagement Strategisch Pensioenmanagement Strategisch Pensioenmanagement is samenbrengen. Strategisch Pensioenmanagement De belangrijkste taak van Strategisch Pensioenmanagement is ervoor te zorgen dat u in control

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst SVG 9 maart 2016

Verslag bijeenkomst SVG 9 maart 2016 Verslag bijeenkomst SVG 9 maart 2016 Op woensdagmiddag 9 maart, aansluitend aan de jaarbijeenkomst van de Vereniging Gepensioneerden Getronics (VGG), organiseerde Stichting Voorzieningsfonds Getronics

Nadere informatie

SPNG. veranderingen. was voor. een jaar van grote. Verkort jaarverslag 2013 >

SPNG. veranderingen. was voor. een jaar van grote. Verkort jaarverslag 2013 > 2013 was voor SPNG een jaar van grote veranderingen. Verkort jaarverslag 2013 > 2013 was voor SPNG een jaar van grote veranderingen. Eind 2012 liep het herverzekeringscontract met Nationale-Nederlanden

Nadere informatie

Nieuws. Een fonds in goede conditie IN DIT NUMMER: Verkort jaarverslag

Nieuws. Een fonds in goede conditie IN DIT NUMMER: Verkort jaarverslag Verkort jaarverslag Een fonds in goede conditie In deze nieuwsbrief blikken we terug op 2016. Wat waren de belangrijkste ontwikkelingen? Op alle beleidsterreinen is er hard gewerkt in 2016. We hebben het

Nadere informatie

Verklaring beleggingsbeginselen

Verklaring beleggingsbeginselen Verklaring beleggingsbeginselen Inleiding Deze Verklaring beleggingsbeginselen (verklaring) beschrijft de uitgangspunten van het beleggingsbeleid van de Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie

Nadere informatie

2013 verkort in beeld. Ontwikkelingen. Pensioenen Beleggingen Organogram

2013 verkort in beeld. Ontwikkelingen. Pensioenen Beleggingen Organogram 02 verkort in beeld 03 Ontwikkelingen 05 08 10 Pensioenen Beleggingen Organogram Aantal deelnemers dat pensioen opbouwt Aantal personen dat een ouderdomspensioen ontvangt Aantal deelnemers met slapende

Nadere informatie

Het Garantiepensioen met collectief beleggen en kasstroommatch

Het Garantiepensioen met collectief beleggen en kasstroommatch Het Garantiepensioen met collectief beleggen en kasstroommatch Het Garantiepensioen met collectief beleggen en kasstroommatch Pag. /8 Delta Lloyd garandeert de opgebouwde aanspraken en tarieven. Het Garantiepensioen

Nadere informatie

Terugblik 2011 in cijfers

Terugblik 2011 in cijfers Terugblik 2011 in cijfers U vindt hier een samenvatting van het jaarverslag 2011. Het volledige jaarverslag kunt u downloaden via www.pensioenfondsricohnederland.nl. Financiële situatie Door de kredietcrisis

Nadere informatie

Beleggingsprincipes. Juli 2013

Beleggingsprincipes. Juli 2013 Beleggingsprincipes Juli 2013 1 Inleiding en achtergrond Stichting Bedrijfspensioenfonds voor de Rijn- en Binnenvaart (hierna: ons pensioenfonds) belegt met een lange termijn horizon. Om het beleggingsbeleid

Nadere informatie

Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf

Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf Dit is een uitgave van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf. Versie: 01 juli 2013

Nadere informatie

Verklaring inzake de beleggingsbeginselen. Stichting De Samenwerking Pensioenfonds voor het Slagersbedrijf

Verklaring inzake de beleggingsbeginselen. Stichting De Samenwerking Pensioenfonds voor het Slagersbedrijf Verklaring inzake de beleggingsbeginselen Stichting De Samenwerking Pensioenfonds voor het Slagersbedrijf Bijlage 1 bij de Actuariële en bedrijfstechnische nota Laatst gewijzigd en vastgesteld op 25 juni

Nadere informatie

Uitvoeringskosten Pensioenfonds UWV

Uitvoeringskosten Pensioenfonds UWV Uitvoeringskosten Pensioenfonds UWV Pensioenuitvoeringskosten De totale pensioenuitvoeringskosten bedragen in 2015 5,01 miljoen euro (2014: 4,70 miljoen euro). Hiertoe worden onder meer gerekend de kosten

Nadere informatie

Welkom namens. Stichting Pensioenfonds van de KAS BANK. AMSTERDAM, 26 juni 2014

Welkom namens. Stichting Pensioenfonds van de KAS BANK. AMSTERDAM, 26 juni 2014 Welkom namens Stichting Pensioenfonds van de KAS BANK AMSTERDAM, 26 juni 2014 AGENDA 1. Opening en voorstellen leden van het bestuur 2. Mededelingen van de voorzitter 3. Notulen deelnemersvergadering 27

Nadere informatie

Pensioen Een nieuwe wijze van rapporteren voor pensioenfondsen. Een nieuwe wijze van rapporteren voor pensioenfondsen

Pensioen Een nieuwe wijze van rapporteren voor pensioenfondsen. Een nieuwe wijze van rapporteren voor pensioenfondsen Een nieuwe wijze van rapporteren voor pensioenfondsen 14 De lijsten van pensioenfondsen met de hoogste en de laagste vermogensbeheerkosten die onder andere door Pensioen Pro en De Nederlandsche Bank (hierna:

Nadere informatie

Populair beleggingsplan

Populair beleggingsplan Populair beleggingsplan versie oktober 2015 1 Inhoudsopgave Waarom belegt het pensioenfonds? 4 Wat is het doel van beleggen? 4 Wat levert beleggen op? 4 Er gaan toch ook risico s gepaard met beleggen?

Nadere informatie

HET JAAR 2018 VAN SSPF IN HET KORT. Stichting Shell Pensioenfonds

HET JAAR 2018 VAN SSPF IN HET KORT. Stichting Shell Pensioenfonds HET JAAR 2018 VAN SSPF IN HET KORT Stichting Shell Pensioenfonds Kwam u in dienst voor juli 2013, dan bouwt u pensioen op bij Stichting Shell Pensioenfonds (SSPF) Het jaar 2018 van SSPF in het kort Wat

Nadere informatie

Voor een houdbaar en betaalbaar inkomen voor later

Voor een houdbaar en betaalbaar inkomen voor later Vermogensbeheer Voor een houdbaar en betaalbaar inkomen voor later Een houdbaar en betaalbaar inkomen voor later. Dat is de belofte van uw pensioenfonds aan uw deelnemers. Verder gaan is nu zorgen voor

Nadere informatie

Persbericht. Kwartaalbericht: vierde kwartaal 2011

Persbericht. Kwartaalbericht: vierde kwartaal 2011 Persbericht Kwartaalbericht: vierde kwartaal 2011 Hoofdpunten: Dekkingsgraad van 94% is te laag: aanvullende maatregelen nodig Beschikbaar vermogen stijgt met ruim 11 miljard Door gedaalde rente nemen

Nadere informatie

Brochure. Beleggingsbeleid

Brochure. Beleggingsbeleid Brochure Beleggingsbeleid van SPF Beleggingsbeleid van SPF Waarom belegt SPF? Werkgever en werknemers betalen iedere maand pensioenbijdrage. Met dat geld wordt later het pensioen van de werknemer betaald.

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Unisys Nederland in liquidatie

Stichting Pensioenfonds Unisys Nederland in liquidatie Vermogensbeheerrapportage 4e kwartaal 2017 In het vierde kwartaal van 2017 steeg wettelijke dekkingsgraad 1 met 1,4% punt van 108,1% naar 109,5%. De actuele dekkingsgraad 2 daalde met 0,1%-punt van 109,9%

Nadere informatie

2. Uitwerking Investment beliefs De investment beliefs zijn onderstaand als volgt uitgewerkt.

2. Uitwerking Investment beliefs De investment beliefs zijn onderstaand als volgt uitgewerkt. 1. Inleiding Investment beliefs zijn de overtuigingen waarop Bpf MITT het beleggingsbeleid wil baseren. De investment beliefs zijn voor het pensioenfonds belangrijke uitgangspunten en dienen als kader

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland

Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland Papendorpseweg 100 3528 BJ Utrecht Ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel onder nummer 41184467

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Avery Dennison. Algemene Vergadering van Deelnemers en Gepensioneerden Oegstgeest, 3 september 2018

Stichting Pensioenfonds Avery Dennison. Algemene Vergadering van Deelnemers en Gepensioneerden Oegstgeest, 3 september 2018 Stichting Pensioenfonds Avery Dennison Algemene Vergadering van Deelnemers en Gepensioneerden Oegstgeest, 3 september 2018 Agenda 1. Opening 2. Vaststelling notulen jaarvergadering 4 september 2017 3.

Nadere informatie

Stichting Voorzieningsfonds Getronics 11 februari 2015. Stand van zaken SVG. 1 van 19

Stichting Voorzieningsfonds Getronics 11 februari 2015. Stand van zaken SVG. 1 van 19 Stichting Voorzieningsfonds Getronics 11 februari 2015 Stand van zaken SVG 1 van 19 Programma Pensioenfonds SVG Financiële positie SVG Terugblik 2014 Vooruitblik 2015 Vragen 2 van 19 Pensioenfonds SVG

Nadere informatie

Verklaring inzake de beleggingsbeginselen. Stichting Pensioenfonds voor Fysiotherapeuten. Per 1 juli 2015

Verklaring inzake de beleggingsbeginselen. Stichting Pensioenfonds voor Fysiotherapeuten. Per 1 juli 2015 Bijlage IV Verklaring inzake de beleggingsbeginselen Stichting Pensioenfonds voor Fysiotherapeuten Per 1 juli 2015 Tilburg, 17 juni 2015 1. Inleiding In de Verklaring inzake de beleggingsbeginselen (hierna:

Nadere informatie

STICHTING PENSIOENFONDS CARIBISCH NEDERLAND. Performancevergelijking PCN - ABP februari 2017

STICHTING PENSIOENFONDS CARIBISCH NEDERLAND. Performancevergelijking PCN - ABP februari 2017 STICHTING PENSIOENFONDS CARIBISCH NEDERLAND Performancevergelijking PCN - ABP 2011-2015 24 februari 2017 Inhoud Uitgangspunten Risicohouding Vergelijking strategisch beleggingsbeleid Performancevergelijking

Nadere informatie

Asset & Liability Management

Asset & Liability Management Asset & Liability Management Verder gaan is de juiste balans vinden. ALM: inzicht in risico s Zorgen voor balans tussen pensioenverplichtingen en de opbouw van het pensioenvermogen. Het is een kerntaak

Nadere informatie

Verklaring beleggingsbeginselen. Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf

Verklaring beleggingsbeginselen. Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf Verklaring beleggingsbeginselen Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf Uitgave: 1 januari 2018 1 OVER HET WAAROM VAN DEZE VERKLARING BELEGGINGSBEGINSELEN Uw pensioen

Nadere informatie

Verklaring Beleggingsbeginselen. 1. Inleiding

Verklaring Beleggingsbeginselen. 1. Inleiding Verklaring Beleggingsbeginselen 1. Inleiding Voor u ligt de Verklaring inzake de beleggingsbeginselen (hierna: de verklaring ). Hierin kunt u lezen wat het beleggingsbeleid is van het pensioenfonds Wonen

Nadere informatie

In september 2016 werd het contract met Syntrus Achmea Pensioenbeheer opgezegd. In 2017 werd een nieuwe pensioenuitvoeringsorganisatie

In september 2016 werd het contract met Syntrus Achmea Pensioenbeheer opgezegd. In 2017 werd een nieuwe pensioenuitvoeringsorganisatie 2017in vogelvlucht Deelnemers Financieel Beleggingen Kosten Communicatie In juni 2018 hebben we ons jaarverslag 2017 uitgebracht. We hebben de belangrijkste ontwikkelingen van 2017 voor u samengevat. Het

Nadere informatie

VERKORT JAARVERSLAG 2016

VERKORT JAARVERSLAG 2016 VERKORT JAARVERSLAG 2016 2016: wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen van 2016 bij Pensioenfonds TNT Express? U leest het in deze verkorte en vereenvoudigde versie van het jaarverslag. Het volledige

Nadere informatie

4.1. Algemene uitgangspunten 4.2. De beleggingsstrategie

4.1. Algemene uitgangspunten 4.2. De beleggingsstrategie Meer dan 1700 mensen hebben pensioenaanspraken opgebouwd bij Stichting Pensioenfonds Avery Dennison (in deze verklaring voortaan verder "pensioenfonds" genoemd). Zij zijn de (gewezen) deelnemers en pensioengerechtigden

Nadere informatie

Kwartaalbericht 4e kwartaal 2008

Kwartaalbericht 4e kwartaal 2008 Kwartaalbericht 4e kwartaal 2008 Dekkingsgraad 92% Belegd vermogen daalt naar 71,5 miljard Geen indexering in 2009 In het vierde kwartaal heeft Pensioenfonds Zorg en Welzijn een verlies op beleggingen

Nadere informatie

Verklaring beleggingsbeginselen

Verklaring beleggingsbeginselen Verklaring beleggingsbeginselen Inleiding Deze Verklaring inzake beleggingsbeginselen (hierna: Verklaring) beschrijft op beknopte wijze de uitgangspunten van het beleggingsbeleid van Stichting Pensioenfonds

Nadere informatie

Verklaring inzake de beleggingsbeginselen van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Baksteenindustrie

Verklaring inzake de beleggingsbeginselen van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Baksteenindustrie 1. Introductie Verklaring inzake de beleggingsbeginselen van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Baksteenindustrie Doelstelling en basis voor dit document Dit document ("de Verklaring") beschrijft

Nadere informatie

Investment beliefs. Uitgangspunten vermogensbeheer. bpfhibin.nl. stichting bedrijfstakpensioenfonds voor de handel in bouwmaterialen

Investment beliefs. Uitgangspunten vermogensbeheer. bpfhibin.nl. stichting bedrijfstakpensioenfonds voor de handel in bouwmaterialen Investment beliefs bpfhibin.nl stichting bedrijfstakpensioenfonds voor de handel in bouwmaterialen Uitgangspunten vermogensbeheer Milieu, maatschappij en corporate governance zijn belangrijk Inhoudsopgave

Nadere informatie

voor de beleggingscommissie van Stichting Pensioenfonds voor Verloskundigen (hierna: SPV).

voor de beleggingscommissie van Stichting Pensioenfonds voor Verloskundigen (hierna: SPV). REGLEMENT BELEGGINGSCOMMISSIE voor de beleggingscommissie van Stichting Pensioenfonds voor Verloskundigen (hierna: SPV). Artikel 1 Vaststelling en reikwijdte Dit reglement geeft, in aanvulling op de statuten,

Nadere informatie

Verklaring inzake de beleggingsbeginselen. Vereniging Nederlands Pensioenfonds voor de Sigarenindustrie en aanverwante Bedrijven (VNPS)

Verklaring inzake de beleggingsbeginselen. Vereniging Nederlands Pensioenfonds voor de Sigarenindustrie en aanverwante Bedrijven (VNPS) Verklaring inzake de beleggingsbeginselen Vereniging Nederlands Pensioenfonds voor de Sigarenindustrie en aanverwante Bedrijven (VNPS) 1. Inleiding Voor u ligt de Verklaring inzake de beleggingsbeginselen

Nadere informatie

VERKLARING INZAKE DE BELEGGINGSBEGINSELEN

VERKLARING INZAKE DE BELEGGINGSBEGINSELEN VERKLARING INZAKE DE BELEGGINGSBEGINSELEN 1. Inleiding Dit document ( de Verklaring ) heeft tot doel de uitgangspunten van het beleggingsbeleid van het Beambtenfonds voor het Mijnbedrijf (hierna BFM )

Nadere informatie

Fusie goede keuze: lagere kosten, lagere premie

Fusie goede keuze: lagere kosten, lagere premie In dit nummer Fusie goede keuze: lagere kosten, lagere premie Uw pensioenregeling in 2018 Invloed van veranderingen in uw leven op uw pensioen Geef uw mening over Pensioenfonds Notariaat Beleggingen Pensioenfonds

Nadere informatie

Verklaring beleggingsbeginselen kring J

Verklaring beleggingsbeginselen kring J Verklaring beleggingsbeginselen kring J Deze verklaring beleggingsbeginselen geeft beknopt de uitgangspunten weer van het beleggingsbeleid van kring J. Deze is vastgesteld door het bestuur op 24 januari

Nadere informatie

1. Inleiding Dit document beschrijft de uitgangspunten van het vermogensbeheer van Stichting Pensioenfonds Unisys Nederland (hierna: SPUN).

1. Inleiding Dit document beschrijft de uitgangspunten van het vermogensbeheer van Stichting Pensioenfonds Unisys Nederland (hierna: SPUN). ABTN Stichting Pensioenfonds Unisys Nederland Bijlage 3. Verklaring beleggingsbeginselen Stichting Pensioenfonds Unisys Nederland 2012 1. Inleiding Dit document beschrijft de uitgangspunten van het vermogensbeheer

Nadere informatie

Kwartaalbericht 2e kwartaal 2009

Kwartaalbericht 2e kwartaal 2009 Kwartaalbericht 2e kwartaal 2009 Dekkingsgraad 100% Belegd vermogen 74,7 miljard Rendement tweede kwartaal 8,4% Herstelplan goedgekeurd In het tweede kwartaal heeft Pensioenfonds Zorg en Welzijn een rendement

Nadere informatie

Goed jaar Metro Pensioenfonds, toch geen verhoging pensioenen

Goed jaar Metro Pensioenfonds, toch geen verhoging pensioenen Verkort jaarverslag 2014 In dit verkorte jaarverslag 2014 zetten we de hoofdpunten uit het volledige jaarverslag van Metro Pensioenfonds voor u op een rij: we blikken terug op het pensioenjaar 2014 en

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland

Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland Papendorpseweg 100 3528 BJ Utrecht Ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel onder nummer 41184467

Nadere informatie

Kosten. Onderstaand overzicht geeft de relevante kengetallen weer over de jaren 2014 tot en met Kengetallen Kosten

Kosten. Onderstaand overzicht geeft de relevante kengetallen weer over de jaren 2014 tot en met Kengetallen Kosten Kosten Kostentransparantie De aandacht voor kosten is de laatste jaren sterk toegenomen. Dat is een goede zaak, immers elke euro die wordt uitgegeven aan kosten is niet beschikbaar voor pensioen. Een eenduidige

Nadere informatie

Grotere kostentransparantie en dalende uitvoeringskosten bij pensioenfondsen.

Grotere kostentransparantie en dalende uitvoeringskosten bij pensioenfondsen. LCP Netherlands Werk in uitvoering bij pensioenfondsen 2013 Jeroen Koopmans 1 oktober 2013 Grotere kostentransparantie en dalende uitvoeringskosten bij pensioenfondsen. Even voorstellen drs. Jeroen Koopmans

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds. voor. Verloskundigen

Stichting Pensioenfonds. voor. Verloskundigen REGLEMENT BELEGGINGSADVIESCOMMISSIE Stichting Pensioenfonds voor Verloskundigen Datum: 8 oktober 2018 REGLEMENT BELEGGINGSADVIESCOMMISSIE BEGRIPSBEPALINGEN Artikel 1 Waar in dit reglement aanduidingen

Nadere informatie

In het crisisplan worden verschillende parameters gebruikt die voor het pensioenfonds belangrijk zijn:

In het crisisplan worden verschillende parameters gebruikt die voor het pensioenfonds belangrijk zijn: Crisisplan ABTN Bijlage 4 Inleiding In hoofdstuk 9 van de Actuariële en Bedrijfstechnische Nota (ABTN) - Het weerstandsvermogen van het pensioenfonds, sturingsmiddelen en beleidskader - zijn de risico

Nadere informatie

Kort jaarverslag Stichting Pensioenfonds nv Linde Gas Benelux

Kort jaarverslag Stichting Pensioenfonds nv Linde Gas Benelux Kort jaarverslag Stichting Pensioenfonds nv Linde Gas Benelux Beleggingen Het totaal rendement over het afgelopen boekjaar 2010 is uitgekomen op 15,6%. Als we naar de onderverdeling kijken zien we het

Nadere informatie

Investment beliefs. Vastgesteld door het Bestuur op 14 juni Juni 2018 Investment beliefs MPF Pagina 1 van 11

Investment beliefs. Vastgesteld door het Bestuur op 14 juni Juni 2018 Investment beliefs MPF Pagina 1 van 11 Investment beliefs Vastgesteld door het Bestuur op 14 juni 2018 Juni 2018 Investment beliefs MPF Pagina 1 van 11 Inleiding In een workshop van 23 februari 2018 hebben het bestuur van het Metro Pensioenfonds

Nadere informatie

pensioenkrant augustus 2015

pensioenkrant augustus 2015 pensioenkrant augustus 2015 pensioenkrant augustus 2015 5 WOORD VAN DE VOORZITTER 6 DEKKINGSGRAAD 7 INDEXATIE RENDEMENT OP DE BELEGGINGEN 8 KERNCIJFERS KOSTEN UITVOERING EN VERMOGENSBEHEER 9 COMMUNICATIE

Nadere informatie

De Verklaring wordt aan een deelnemer verstrekt als deze er om vraagt.

De Verklaring wordt aan een deelnemer verstrekt als deze er om vraagt. BIJLAGE C VERKLARING BELEGGINGSBEGINSELEN 1. Inleiding 1.1 Achtergrond en doelstelling Artikel 145 van de Pensioenwet schrijft voor dat een pensioenfonds een actuariële en bedrijfstechnische nota (ABTN)

Nadere informatie

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Derde kwartaal juli 2016 t/m 30 september 2016

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Derde kwartaal juli 2016 t/m 30 september 2016 Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Derde kwartaal 2016-1 juli 2016 t/m 30 september 2016 De maandelijkse nominale dekkingsgraad ultimo september is 102,4% en is gestegen ten opzichte van eind juni

Nadere informatie

Verklaring inzake de beleggingsbeginselen van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Baksteenindustrie

Verklaring inzake de beleggingsbeginselen van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Baksteenindustrie 1. Introductie Verklaring inzake de beleggingsbeginselen van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Baksteenindustrie Doelstelling en basis voor dit document Dit document ("de Verklaring") beschrijft

Nadere informatie

Analyse financiële positie

Analyse financiële positie Analyse financiële positie Notitie voor deelnemers en gepensioneerden oktober 2012 2 Samenvatting Aanleiding SPOA krijgt regelmatig vragen van deelnemers over de financiële situatie bij het pensioenfonds.

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Tweede kwartaal april 2012 t/m ultimo juni Samenvatting:

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Tweede kwartaal april 2012 t/m ultimo juni Samenvatting: Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Tweede kwartaal 2012-1 april 2012 t/m ultimo juni 2012 Samenvatting: Nominale dekkingsgraad gedaald van 107,6% naar 101,9% Beleggingsrendement is 1,6%

Nadere informatie

Kwartaalbericht. 4e kwartaal 2014 Den Haag, 30 januari 2015. Samenvatting cijfers per 31 december 2014

Kwartaalbericht. 4e kwartaal 2014 Den Haag, 30 januari 2015. Samenvatting cijfers per 31 december 2014 Kwartaalbericht 4e kwartaal 2014 Den Haag, 30 januari 2015 Samenvatting cijfers per 31 december 2014 Dekkingsgraad: 111,5% Beleidsdekkingsgraad: 112,6% Belegd vermogen: 19,6 miljard Rendement 2014: 27,6%

Nadere informatie

Kwartaalbericht 3e kwartaal 2009

Kwartaalbericht 3e kwartaal 2009 Kwartaalbericht 3e kwartaal 2009 Dekkingsgraad 107% Belegd vermogen 81,9 miljard Rendement derde kwartaal 9,1% Premie- en indexatiebesluit in vierde kwartaal Het Pensioenfonds Zorg en Welzijn heeft in

Nadere informatie

Pensioeninformatiebijeenkomst over herstelplan 2009

Pensioeninformatiebijeenkomst over herstelplan 2009 Pensioenbijeenkomst herstelplan 2009 Pensioenfonds voor de Grafische Bedrijven (PGB) over herstelplan 2009 juli 2009 Inleiding Waarom 5 pensioenbijeenkomsten? ernstige situatie met grote gevolgen voor

Nadere informatie

van Stichting Achmea Algemeen Pensioen Fonds

van Stichting Achmea Algemeen Pensioen Fonds Verklaring inzake de beleggingsbeginselen van de DC-kring van Stichting Achmea Algemeen Pensioen Fonds Datum: 1-9-2016 Versie: 1 Centraal Beheer Algemeen Pensioenfonds is een handelsnaam van de Stichting

Nadere informatie

De Dynamische Strategie Portefeuille DSP

De Dynamische Strategie Portefeuille DSP De Dynamische Strategie Portefeuille DSP Onderdeel van het beleggingsbeleid van Pensioenfonds UWV 1 Inhoudsopgave Waarom beleggen? 4 Beleggen is niet zonder risico s 4 Strategische beleggingsportefeuille

Nadere informatie

Wat is nu precies de rol van de werkgever, de vakbonden en het bestuur van het pensioenfonds?

Wat is nu precies de rol van de werkgever, de vakbonden en het bestuur van het pensioenfonds? Veelgestelde vragen en antwoorden Ontbinding Stichting Pensioenfonds Bavaria (in liquidatie) Wat gaat er op 1 april 2017 gebeuren? Dan gaan de opgebouwde pensioenaanspraken van de actieve en gewezen deelnemers

Nadere informatie

KWARTAALVERSLAG. Philips Pensioenfonds. 1. In het kort. 2. Financiële positie Philips Pensioenfonds 1/5 EERSTE KWARTAAL 2016

KWARTAALVERSLAG. Philips Pensioenfonds. 1. In het kort. 2. Financiële positie Philips Pensioenfonds 1/5 EERSTE KWARTAAL 2016 KWARTAALVERSLAG EERSTE KWARTAAL 2016 1. In het kort De beleidsdekkingsgraad per 31 maart 2016 bedroeg 109,6% Het rendement van 1 januari tot en met 31 maart 2016 bedroeg 5, Het pensioenvermogen per 31

Nadere informatie

Verklaring inzake de beleggingsbeginselen van de Kring Pensioenfondsenkring 1

Verklaring inzake de beleggingsbeginselen van de Kring Pensioenfondsenkring 1 Verklaring inzake de beleggingsbeginselen van de Kring Pensioenfondsenkring 1 Datum: 28 februari 2019 Versie: 1 Centraal Beheer Algemeen Pensioenfonds is een handelsnaam van de Stichting Achmea Algemeen

Nadere informatie

VERKORT JAARVERSLAG 2017

VERKORT JAARVERSLAG 2017 VERKORT JAARVERSLAG 2017 De belangrijkste ontwikkelingen in 2017 bij Pensioenfonds TNT Express op een rij in deze verkorte en vereenvoudigde versie van het jaarverslag. Het volledige jaarverslag vindt

Nadere informatie

KWARTAALVERSLAG. Philips Pensioenfonds. 1. In het kort. 2. Financiële positie Philips Pensioenfonds 1/5 DERDE KWARTAAL 2016

KWARTAALVERSLAG. Philips Pensioenfonds. 1. In het kort. 2. Financiële positie Philips Pensioenfonds 1/5 DERDE KWARTAAL 2016 KWARTAALVERSLAG DERDE KWARTAAL 2016 1. In het kort De beleidsdekkingsgraad per 30 september 2016 bedroeg 107,9% Het rendement van 1 juli tot en met 30 september 2016 bedroeg 2,3% Het rendement van 1 januari

Nadere informatie

Amsterdam, 9 oktober Verklaring inzake de beleggingsbeginselen

Amsterdam, 9 oktober Verklaring inzake de beleggingsbeginselen Amsterdam, 9 oktober 2018 Verklaring inzake de beleggingsbeginselen Inleiding Achtergrond en doelstelling Pensioenfonds UWV heeft deze Verklaring inzake de beleggingsbeginselen ( Verklaring ) opgesteld

Nadere informatie