Titelgegevens / Bibliographic Description

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Titelgegevens / Bibliographic Description"

Transcriptie

1 Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Boekbespreking / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 7 (1984), no. 2, p Copyright 2007 / W.J. op 't Hof SSNR Claves pietatis. Producent Claves pietatis / ; versie 1.0 Bron / Source Annotatie(s) Website Nummer Onderzoeksarchief / Research Archive Nadere Reformatie Over: L.F. Groenendijk, De Nadere Reformatie van het gezin. De visie van Petrus Wittewrongel op de christelijke huishouding. Dordrecht, Sleutel tot de Nadere Reformatie B De digitale tekst is vrij beschikbaar voor persoonlijk gebruik, voor onderzoek en onderwijs. Respecteer de rechten van de rechthebbenden. Commercieel gebruik is niet toegestaan. The digital text is free for personal use, for research and education. Each user has to respect the rights of the copyright holders. Commercial use is prohibited. Het 'Onderzoeksarchief Nadere Reformatie' bevat digitale documenten over het gereformeerd Piëtisme en de Nadere Reformatie in Nederland tot Het is doorzoekbaar met de 'Bibliografie van het gereformeerd Piëtisme in Nederland (BPN)' op de website 'Sleutel tot de Nadere Reformatie'. The 'Research Archive Nadere Reformatie' contains digital documents about reformed Pietism and the Nadere Reformatie in the Netherlands until These can be retrieved by searching the 'Bibliography of the reformed Pietism in the Netherlands (BPN)' database at the 'Sleutel tot de Nadere Reformatie' website.

2 VIII-67 BOEKBESPREKING L.F.GROENENDUK, DE NADERE REFORMATIE VAN HET GEZIN. De visie van Petrus Wittewrongel op de christelijke huishouding. J.P. van den Tol, Dordrecht 1984, 208 pp. f 45,--. Met bovenstaand geschrift is de auteur aan de Vrije Universiteit doctor in de sociale wetenschappen geworden. Aangezien hij één van de oprichters van het Documentatieblad Nadere Reformatie is geweest, is hier een welgemeende en grondige felicitatie op zijn plaats. In feite past hier een felicitatie in het kwadraat. Groenendijk heeft moeiten noch kosten gespaard om dit Documentatieblad te maken tot wat het nu mag zijn. Van de eerste zeven jaargangen heeft hij in het totaal bijna 200 pp. op zijn naam staan. Bovendien bevatten deze pp. onder meer acht artikelen die als vóórstudies van dit proefschrift te beschouwen zijn. Het was daarom niet ongegrond dat de promotor Prof. B. Spiecker aan het slot van de promotieplechtigheid het Documentatieblad uitdrukkelijk noemde. De dubbele (nauwe) relatie van het Documentatieblad met zowel het hier te bespreken werk als de auteur ervan maakt het ondergetekende als redactiesecretaris niet gemakkelijk om een objectieve en evenwichtige recensie te geven. Toch wil hij dat in het volgende serieus proberen. Er zijn proefschriften die op het eerste gezicht veel beloven en/of lijken, maar bij nader inzien tegenvallen. In die gevallen belandt men, na het afpellen van het omhulsel, in een slappe en weke substantie. Er zijn ook dissertaties die qua pretentie bescheiden en qua image eenvoudig zijn, maar die bij nadere kennismaking uit sterke spierbundels blijken te bestaan. Ontegenzeggelijk behoort Groenendijks proefschrift tot de tweede categorie. Allereerst geeft het wat het belooft: Wittewrongels inzichten betreffende de christelijke huishouding. Vanzelf worden Wittewrongel en zijn geschrift Oeconomia Christiana belicht. In een volgend hoofdstuk laat Groenendijk zien dat Wittewrongel doordrongen was van de noodzaak van een nadere reformatie van(uit) de huisgezinnen. Vervolgens wordt Wittewrongels gezinsleer in beeld gebracht en in onderdelen besproken. Het fundament van een christelijk gezin is het wettig huwelijk van een christen en een christin. Het huwelijksleven zelf kent gemeenschappelijke wederzijdse plichten van de gehuwden en bijzondere plichten van man en vrouw. De huisregeerders behoren de aan hun hoede toevertrouwden een goed voorbeeld te geven en te zorgen voor hun tijdelijk en geestelijk welzijn. Hierna komt de relatie tussen ouders en kinderen aan de orde en tenslotte die tussen de heer/vrouw des huizes en het personeel. Wittewrongels gezinsleer wordt geplaatst in het kader waar zij thuishoort: de Nadere Reformatie. Bewust en terecht laat Groenendijk het eerste hoofdstuk van zijn dissertatie de beweging van de Nadere Reformatie in de zeventiende eeuw beschrijven. Hier spreidt hij een kennis en inzicht

3 VI11-68 aangaande deze beweging ten toon die indrukwekkend zijn. Het komt met name in het notenmateriaal van dit eerste hoofdstuk openbaar dat hij deze stof tot in de finesses beheerst. Een opmerkelijke en ongeëvenaarde prestatie van een niet-theoloog! Wie in het kort een zeer betrouwbaar beeld van de Nadere Reformatie in de zeventiende eeuw wil ontvangen, kan hier uitstekend terecht. In de hoofdstukken die Wittewrongels gezinsleer zelf beschrijven stelt Groenendijks enorme belezenheid hem in staat bronnen, parallellen en invloeden van Wittewrongels inzichten vaak tot in de kleinste onderdelen toe aan te geven. In de noten van deze hoofdstukken geeft hij schier achteloos het ene citaat na het andere. Deze zijn niet alleen uit geschriften van vertegenwoordigers van de Nadere Reformatie, maar evenzeer uit die van Engelse Puriteinen gehaald. Groenendijk geeft er blijk van als geen ander in deze twee bewegingen ingelezen te zijn. In het opsporen van de doorwerking, van de overeenkomsten en vooral van de bronnen van Wittewrongels visie ligt de kracht van dit proefschrift. Het resultaat is imponerend. Terwijl de lijnen soms teruglopen tot Humanisten en Kerkvaders, is Wittewrongels uiteenzetting van de ethiek der gezinsrelaties zowel struktureel als materieel voornamelijk ontleend aan Of Domesticall Duties(1622) van de Engelse puritein William Gouge. Van de 19 overige aanwijsbare bronnen zijn er 14 eveneens uit het Engelse Puritanisme afkomstig! Op de positieve schaal volgt de negatieve. Allereerst kan er kritiek op de uitvoering gegeven worden. Normaal is het ontbreken van een register al een laakbare zaak. In dit geval, waarin het gaat om een studie die geheel opgebouwd is uit een scala van bronnen betrekking hebbend op zowel de Nadere Reformatie als het Puritanisme, is het dubbel betreurenswaardig. Het valt te vrezen dat nu het materiaal dat door Groenendijk op voortreffelijke wijze aangeboord, even ontoegankelijk z^t blijven als voorheen. In de tweede plaats had ook een portret van Wittewrongel niet mogen ontbreken. In de derde plaats was het geen luxe geweest als de citaten in een ander lettertype en inspringend gezet waren. Het zou de overzichtelijkheid ten goede zijn gekomen. Ook op formeel vlak valt er iets te zeggen. Deze recensent betreurt het dat Here niet als Heere geschreven wordt (b.v. p.133). Is het niet inconsequent dat enerzijds Gods Woord en Heilige Schrift met hoofdletters geschreven worden (b.v. p.53) en anderzijds bijbel met een kleine letter (b.v. p.45)? Ook in het laatste geval past naar de mening van ondergetekende een hoofdletter. Het woord aanname zou in een Duitstalige uitgave beter gestaan hebben dat in deze Nederlandstalige studie (p.14). De auteur heeft het aantal drukfouten tot een minimum beperkt weten te houden. Zelf heb ik er slechts drie ontdekt: op p.33 moet in noot 64 doordrachte doordachte zijn; op p.118 staat uitbreding voor uitbreiding; het op p.59 in noot 70 vermelde nr.12 moet nr.11 zijn.

4 VIII-69 In het algemeen komt de historie er in dit werk erg bekaaid af. Een studie als deze werpt als vanzelf de probleemstelling van de verhouding tussen ideaal en werkelijkheid op. Wittewrongels visie komt uiterst grondig uit de verf, zijn praktische houding en optreden blijven buiten het gezichtsveld. Het geschrift zou aan waarde gewonnen hebben als b.v. de op Wittewrongel betrekking hebbende kerkeraadsnotulen negegaan waren. Het gebrek aan historische belangstelling komt het helderst in de biografische schets van Wittewrongel aan het daglicht. In het geheel wijdt Groenendijk hier slechts anderhalve pagina aan (pp.35-36). Wanneer hier grondiger onderzoek verricht was, had er wellicht antwoord gegeven kunnen worden op vragen die nu open blijven staan, maar die voor dit onderwerp uiterst gewichtig en interessant zijn. Zo is er de kwestie van de sociale status van de afkomst van Wittewrongel. Het kan niet anders of deze heeft zijn zicht op het gezin gekleurd. Een andere vraag is: waaraan ontleent hij zijn kennis van het Engels (p.49)? Het was in die tijd geenszins een vanzelfsprekende zaak dat een predikant de Engelse taal machtig was. Het antwoord op de laatste vraag is wellicht met Wittewrongels verblijf in Engeland gegeven. Hij onthult immers met groot genoegen in Engeland bij vrome zielen verkeerd te hebben (p.58 noot 64)! Waarom heeft Groenendijk dit in het kader van zijn studie zo belangwekkende gegeven niet in Wittewrongels levensloop verwerkt? Nu blijft de lezer zitten met de vraag wanneer Wittewrongel Engeland bezocht. Was het zoals gebruikelijk in zijn studietijd? Wanneer Groenendijk stelt dat Comenius niet zijn stempel gezet heeft op opvoeding en onderwijs in de Nederlanden (p.13) heeft hij daar enerzijds gelijk in, anderzijds schetst hij daarmee een onvolledig beeld. Hij geeft immers zelf aan dat de door Comenius uitgegeven geschiedbeschrijving van de Boheemse Broeders van de hand van de Poolse edelman J. Lasitius zijn uitwerking niet gemist heeft op de mannen van de Nadere Reformatie. Op de keerzijde van de titelpagina van het tweede boek van Oeconomia Christiana heeft Wittewrongel een citaat uit dat werk laten afdrukken, waarin het gaat over de voorbeeldige devotie en discipline in de gezinnen van de Boheemse Broeders (p.41). De bewondering Jiiervoor uit H. Witsius in ettelijke zijner geschriften, zich baserende op Comenius' uitgave, terwijl hij hierin een medestander had in S. Oomius (p.58 noot 61). Laatstgenoemde noemt Comenius een zeer vermaard en godvruchtig man. Wat zit hier achter? Het is aan Groenendijk dit eens exact uit de doeken te doen. Hoofdpunt van de materiële kritiek is dat het belangrijkste resultaat van het onderzoek geen verwerking ontvangt, namelijk dat Wittewrongel zich in bepalende mate heeft laten leiden door puriteinse bronnen. Zoals de auteur in de inleiding duidelijk maakt, was dit aspect voor hem nevendoel. Het feit echter dat het als het hoofdresultaat uit de bus kwam, had voor hem gerede aanleiding moeten zijn om hetzij een apart hoofdstuk

5 VIII-70 hetzij op zijn minst een aantal bladzijden in de slotbeschouwing te wijden aan het probleemveld waar dat resultaat in uitmondt, namelijk de relatie tussen Puritanisme en Nadere Reformatie. Juist het door hem in deze studie aangetoonde had een goed startpunt voor een adaequate beschrijving van die verhouding gevormd. Bovendien was Groenendijk, gezien al eerder gepubliceerde vondsten op dit terrein, de aangewezen man voor dit onderwerp. Naar de mening van deze recensent is de onderlinge betrekking tussen Puritanisme en Nadere Reformatie het grootste probleem bij de bestudering van de Nadere Reformatie in de zeventiende eeuw. Nog steeds bestaan daarover ook bij de deskundigen grote verschillen van inzicht. Het is een gemiste kans dat het resultaat van dit onderzoek door Groenendijk niet uitgewerkt is. Had hij dit wel gedaan, dan zou de waarde van zijn dissertatie een niveau hoger uitgekomen zijn dan nu het geval is. Bovendien zou dan niet één onderzoeker van de Nadere Reformatie het met goed fatsoen hebben kunnen negeren bij de tekening van het beeld van de Nadere Reformatie, terwijl het naar te vrezen is nu veelal in de noten als verwijzing terecht zal komen. Wanneer Groenendijk op p.22 motieven noemt die de mannen van de Nadere Reformatie er toe brachten aan te dringen op een algehele reformatie van het godsdienstig en zedelijk leven, laat hij de m.i. belangrijkste ongenoemd: de Heilige Schrift. Er valt altijd wel een wens uit te spreken voor nader onderzoek. Graag wil ondergetekende dat doen met het oog op de verhouding Amesius Wittewrongel. Hij doet dat dan in navolging van de auteur zelf, die zelf de noodzaak ervan uitspreekt (p.49). Niemand komt meer in aanmerking hiervoor dan Groenendijk zelf. De schrijver is een ongeëvenaard meester in het verbindingen leggen tussen Wittewrongels inzichten en die van andere Nadere Reformatoren. Eén aanvulling hierop volgt nu, die tevens bedoeld is als uiting van grote waardering van de kant van hem die ze geeft. Het thema van het slaan van de vrouw door de man (p.93) wordt uitvoerig en uit het leven gegrepen aangesneden door W. Teellinck in het vierde gesprek van Bueren-Cout(1620). Naast Teellincks visie wordt daar ook ingegaan op die van W. Perkins, terwijl het geheel een vertrouwenswekkende weergave van de ruwe en weerbarstige werkelijkheid van het dagelijks leven van het gewone volk is. De plaats van herkomst van deze dissertatie brengt de recensent tot een laatste opmerking. Bij zijn weten is het nog niet eerder voorgekomen dat er van de zijde van de Vrije Universiteit een wezenlijke bijdrage geleverd is aan de studie van de Nadere Reformatie. Dat dit nu geschied is en wel op deze wijze en dan nog wel door iemand die als historisch pedagoog thuishoort in de sociale wetenschappen-, is een verheugende zaak en wellicht een hoopvol teken. Dat velen deze eersteling mogen volgen om over de dijk heen zich te verlustigen in het malse groen.

6 VIII-71 De eindconclusie is dat Groenendijk op voortreffelijke wijze de bestudering van de Nadere Reformatie een stap in voorwaartse richting heeft gebracht, ook al blijft het jammer dat hij nagelaten heeft het hoofdresultaat wetenschappehjk te verwerken. De inhoud leent zich ervoor gelezen en opgenomen te worden door niet slechts historisch-pedagogisch en historisch-theologisch geïnteresseerden, maar ook huisvaders en huismoeders. Deze studie is werkelijk onmisbaar voor allen die zich in de Nadere Reformatie en/of in het Puritanisme verdiepen. Heel hartelijk aanbevolen. Een dissertatie is een proefschrift. Velen zullen met ondergetekende verlangend uitzien naar volgende wetenschappelijke geschriften van Groenendijk op dit gebied, nu de proeve van bekwaamheid met goed gevolg afgelegd is. W.J. op 't Hof

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Willem Teellinck in het licht zijner geschriften (23) / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 8 (1984), no. 4,

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Willem Teellinck in het licht zijner geschriften (29) / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 10 (1986), no. 3,

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Een fragment van een onbekende brief van Willem Teellinck / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 7 (1983), no.

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Boekbesprekingen / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 7 (1983), no. 2, p. 68-70. Copyright 2007 / W.J. op 't

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Johannes Colonius / G.T. Hartong. Hartong, G.T. In Documentatieblad Nadere Reformatie, 5 (1981), no. 1, p. 30-33. Copyright 2007 / G.T. Hartong

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Iets over drie onbekende gedichten van Simon Simonides / J. van Vliet. Vliet, J. van In Documentatieblad Nadere Reformatie, 8 (1984), no. 2, p.

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Mattheus du Bois (ca. 1620-na 1691) / J.B.H. Alblas. Alblas, J.B.H. In Figuren en thema's van de Nadere Reformatie / J.B.H. Alblas... [et al.];

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Willem Teellinck in het licht zijner geschriften (13) / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 5 (1981), no. 1,

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Boekbesprekingen / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 11 (1987), no. 3, p. 96-101. Copyright 2007 / W.J. op

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Antwoord aan dr. L.F. Groenendijk / W. Verboom. Auteur(s) Verboom, W. In Documentatieblad Nadere Reformatie, 12 (1988), no. 2, p. 61-66. Copyright 2007 /

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Nederlandse theologen onder Engelse puriteinen / J. van der Haar. Haar, J. van der In Documentatieblad Nadere Reformatie, 10 (1986), no. 3, p.

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Een onbekende Engelse vertaling van W. Teellinck / J.B.H. Alblas. Alblas, J.B.H. In Documentatieblad Nadere Reformatie, 8 (1984), no. 3, p. 95-98.

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Zondenregisters / W. van Gent. Gent, W. van In Documentatieblad Nadere Reformatie, 4 (1980), no. 2, p. 39-42. Copyright 2007 / W. van Gent SSNR

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Willem Teellinck in het licht zijner geschriften (24) / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 9 (1985), no. 2,

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) De betekenis van Ds. J. v.d. Haar voor de studie van de Nadere Reformatie / L.F. Groenendijk. Groenendijk, L.F. In Documentatieblad Nadere Reformatie,

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Boekbespreking en mededelingen / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 14 (1990), no. 1 (Voorjaar), p. 69-72.

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Johannes Lamotius en Eewoud Teellinck / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 6 (1982), no. 1, p. 32-36. Copyright

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Boekbespreking / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 12 (1988), no. 3, p. 73-80. Copyright 2007 / W.J. op 't

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Willem Teellinck in het licht zijner geschriften (3) / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 1 (1977), no. 3,

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) De huwelijksleer van Petrus Wittewrongel (3) / L.F. Groenendijk. Groenendijk, L.F. In Documentatieblad Nadere Reformatie, 4 (1980), no. 4, p. 104-108.

Nadere informatie

Doel van Bijbelstudie

Doel van Bijbelstudie Bijbelstudie Hebreeën 4:12 Want het woord Gods is levend en krachtig en scherper dan enig tweesnijdend zwaard en het dringt door, zó diep, dat het vaneen scheidt ziel en geest, gewrichten en merg, en het

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Petrus Wittewrongel / L.F. Groenendijk. Groenendijk, L.F. In Figuren en thema's van de Nadere Reformatie / T. Brienen... [et al.]; dl 1. (Kampen,

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Het begrip 'Nadere Reformatie' / F.G.M. Broeyer. Broeyer, F.G.M. In Documentatieblad Nadere Reformatie, 12 (1988), no. 2, p. 51-57. Copyright 2007

Nadere informatie

De Commissie Wetenschappelijke Integriteit Universiteit Leiden ( de Commissie ) was in deze procedure als volgt samengesteld:

De Commissie Wetenschappelijke Integriteit Universiteit Leiden ( de Commissie ) was in deze procedure als volgt samengesteld: A D V I E S Zaak: CWI 2 0 1 5 0 3 inzake de klacht ingediend door Klager: [naam klager] tegen Beklaagde: [naam beklaagde] De Universiteit Leiden ( de Commissie ) was in deze procedure als volgt samengesteld:

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) De Nederlandse vertalers van William Perkins' geschriften vóór 1650 / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 8

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) De huwelijksleer van Petrus Wittewrongel (7) / L.F. Groenendijk. Groenendijk, L.F. In Documentatieblad Nadere Reformatie, 7 (1983), no. 2, p. 43-49.

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Willem Teellinck in het licht zijner geschriften (30) / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 11 (1987), no. 2,

Nadere informatie

Tijdschrift voor Didactiek der B-wetenschappen 7 (1989) nr.1 79

Tijdschrift voor Didactiek der B-wetenschappen 7 (1989) nr.1 79 Tijdschrift voor Didactiek der B-wetenschappen 7 (1989) nr.1 79 Boekbespreking Techniek in het natuurkunde-onderwijs M.J. de Vries, Uitg.: Technische Universiteit Eindhoven, 1988 Dissertatie, 278 p. De

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Opvoeding en kind-zijn bij puriteinen en piëtisten / L.F. Groenendijk. Groenendijk, L.F. In Documentatieblad Nadere Reformatie, 4 (1980), no. 1,

Nadere informatie

BASIS THEOLOGIE: GOD WOORD

BASIS THEOLOGIE: GOD WOORD Algemene Bijbelstudie Seizoen 2017-2018 BASIS THEOLOGIE: GOD WOORD Inleiding Op de 9 Algemene Bijbelstudieavonden (van oktober tot en met juni) zullen naar plan de volgende Basis Theologie onderwerpen

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Willem Teellinck in het licht zijner geschriften, (37) / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 15 (1991), no.

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Willem Teellinck in het licht zijner geschriften, (38) / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 16 (1992), no.

Nadere informatie

EEN PEDAGOGISCHE CANON VOOR CHRISTELIJKE LERAREN

EEN PEDAGOGISCHE CANON VOOR CHRISTELIJKE LERAREN EEN PEDAGOGISCHE CANON VOOR CHRISTELIJKE LERAREN Dr. Leunis van Klinken & Dr. Ewald Mackay Met medewerking van Dr. Otto Willem Dubois en Drs. Henk Vermeulen Inleiding Kader Binnen het Lectoraat Christelijk

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Jacobus Koelman's actieplan voor de nadere reformatie / L.F. Groenendijk. Groenendijk, L.F. In Documentatieblad Nadere Reformatie, 2 (1978), no.

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Een portret als oorzaak van verwijdering tussen een auteur en zijn uitgever. Willem Teellinck en Marten Brandt / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Willem Teellinck in het licht zijner geschriften (14) / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 5 (1981), no. 3,

Nadere informatie

1. Over Stichting Martin Luther Heritage Foundation

1. Over Stichting Martin Luther Heritage Foundation Beleidsplan 2017-2019 1. Over Stichting Martin Luther Heritage Foundation Theoloog Maarten Luther (1483-1546) is een van de belangrijkste reformatoren en grondlegger van het protestantisme. Door zijn toedoen

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Puriteinse preken in Friesland / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 20 (1996), no. 2 (Najaar), p. 114-120.

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) De Engels-Nederlandse vertaler Johannes Grindal (1616-1696). Een bio- en bibliografische notitie / C.W. Schoneveld. Schoneveld, C.W. In Documentatieblad

Nadere informatie

1. Ets J. E. Marcus, naar J. Smies, Den zedelijke en zinnelijke mensch. Spotprent op de wijsbegeerte van Kant. Ca

1. Ets J. E. Marcus, naar J. Smies, Den zedelijke en zinnelijke mensch. Spotprent op de wijsbegeerte van Kant. Ca 1. Ets J. E. Marcus, naar J. Smies, Den zedelijke en zinnelijke mensch. Spotprent op de wijsbegeerte van Kant. Ca. 1800-1810. [Stadsarchief Amsterdam] VIKTORIA E. FRANKE Een gedeelde wereld? DUITSE THEOLOGIE

Nadere informatie

Over de website en de boodschappen

Over de website en de boodschappen Over de website en de boodschappen De website De website is opgericht om een reeks goddelijke boodschappen te publiceren waarvan een getrouwde moeder van een jong gezin, woonachtig in Europa, zegt dat

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) 'De worstelinge Jakobs' als pamflet. Reactie op: Bibliografie betreffende Simon Simonides / G.T. Hartong. Hartong, G.T. In Documentatieblad Nadere

Nadere informatie

Prof. Doekes over de kerk (1)

Prof. Doekes over de kerk (1) Prof. Doekes over de kerk (1) Onderstaand het eerste artikel van prof. Doekes met als titel Afscheiding. AFSCHEIDING Is afscheiding alleen geoorloofd wanneer wij durven verklaren: deze gemeente is een

Nadere informatie

Ga tot Jozef Het verhaal van de stille heilige

Ga tot Jozef Het verhaal van de stille heilige Ga tot Jozef Het verhaal van de stille heilige Br. René Stockman f.c. CARMELITANA Binnenwerk-Ga tot jozef.indd 3 18/01/18 12:05 Inhoud Inhoud 5 Voorwoord 7 Inleiding 11 Wat weten we over Jozef? 15 Jozef

Nadere informatie

Bijlage 1 Uitwerking opdrachten 103. Bijlage 2 Vaktijdschriften Social Work 119. Literatuur 123. Begrippenlijst 125. Trefwoordenregister 131

Bijlage 1 Uitwerking opdrachten 103. Bijlage 2 Vaktijdschriften Social Work 119. Literatuur 123. Begrippenlijst 125. Trefwoordenregister 131 Inhoud Inleiding 9 1 Onderzoek en de onderzoekskwestie 13 1.1 Inleiding 13 1.2 Kenmerken van praktijkonderzoek 14 1.3 Het ontwikkelen van een visie op een probleem uit de praktijk 16 1.4 De geschiktheid

Nadere informatie

SOLA SCRIPTURA VERKONDIGING 5 FEBRUARI Zusters en broeders, gemeente van onze Heere Jezus Christus

SOLA SCRIPTURA VERKONDIGING 5 FEBRUARI Zusters en broeders, gemeente van onze Heere Jezus Christus SOLA SCRIPTURA VERKONDIGING 5 FEBRUARI 2017 Zusters en broeders, gemeente van onze Heere Jezus Christus Aan het eind van zijn leven schreef Maarten Luther: 1 "Alles wat ik gedaan heb, is het Woord van

Nadere informatie

Gedragscode voor ambtsdragers en kerkelijke werkers in de Nederlands Gereformeerde Kerken.

Gedragscode voor ambtsdragers en kerkelijke werkers in de Nederlands Gereformeerde Kerken. Gedragscode voor ambtsdragers en kerkelijke werkers in de Nederlands Gereformeerde Kerken. 1. Inleiding Deze gedragscode is opgesteld op verzoek van de Landelijke Vergadering van de Nederlands Gereformeerde

Nadere informatie

X.8. METHODOLOGIE. Inhoud: Voorwoord 1. Opzet 2. Opmaak 3. Gebruik hoofdletters 4. Andere afspraken 5. Afkortingen Gebruikte literatuur

X.8. METHODOLOGIE. Inhoud: Voorwoord 1. Opzet 2. Opmaak 3. Gebruik hoofdletters 4. Andere afspraken 5. Afkortingen Gebruikte literatuur X.8. METHODOLOGIE Inhoud: Voorwoord 1. Opzet 2. Opmaak 3. Gebruik hoofdletters 4. Andere afspraken 5. Afkortingen Gebruikte literatuur Voorwoord Het project heeft op dit moment een zeer uitgebreide doelstelling.

Nadere informatie

Wessels Insolventierecht

Wessels Insolventierecht Wessels Insolventierecht (voorheen Polak Wessels) Hét handboek op het terrein van het insolventierecht International Insolvency Law Unieke reeks Wessels heeft een geheel nieuw werk geschreven. De enige

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Een onbekende brief van Alexander Comrie / T. van Es. Es, T. van In Documentatieblad Nadere Reformatie, 22 (1998), no. 1 (Voorjaar), p. 65-69.

Nadere informatie

Inleiding. Johan Van der Heyden

Inleiding. Johan Van der Heyden Inleiding Johan Van der Heyden Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid Operationele Directie Volksgezondheid en surveillance J. Wytsmanstraat, 14 B - 1050 Brussel 02 / 642 57 26 E-mail : johan.vanderheyden@iph.fgov.be

Nadere informatie

Solliciteren Referentie

Solliciteren Referentie - Aanhef Geachte heer Formeel, mannelijke geadresseerde, naam onbekend Geachte mevrouw Formeel, vrouwelijke geadresseerde, naam onbekend Geachte heer Geachte mevrouw Geachte heer, mevrouw Geachte heer,

Nadere informatie

HUWELIJK TUSSEN KATHOLIEK EN ONGEDOOPTE

HUWELIJK TUSSEN KATHOLIEK EN ONGEDOOPTE DOC. XI. HUWELIJK TUSSEN KATHOLIEK EN ONGEDOOPTE Datum van het huwelijk: In de parochiekerk: Te: (postnummer, deelgemeente en fusiegemeente) Bisdom: I. IDENTITEIT Katholieke partner Ongedoopte partner

Nadere informatie

Aankondiging cursus kalligrafie : Thomas Laudy

Aankondiging cursus kalligrafie : Thomas Laudy Aankondiging cursus kalligrafie : Thomas Laudy De opzet van de cursus van 4 workshops met nadere beschrijving: 1. Titel van de cursus De kalligrafie van de heilige Schrift middels het Unciaalschrift (in

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Een onbekende zoon van Willem Teellinck / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 25 (2001), no. 2 (Najaar), p.

Nadere informatie

Voorwoord... Inleiding...

Voorwoord... Inleiding... Inhoudsopgave Voorwoord... Inleiding... 1. Adressant, geadresseerde(n) en zegen... 2. Paulus dankbaarheid voor Filemons liefde en geloof... 3. Paulus beveelt Onésimus bij Filemon aan... 4. Paulus staat,

Nadere informatie

AANTEKENINGEN WAAROM WERD GOD EEN MENS?

AANTEKENINGEN WAAROM WERD GOD EEN MENS? AANTEKENINGEN Alles draait om de visie op Jezus Christus. Door de eeuwen heen is er veel discussie geweest over Jezus. Zeker na de Verlichting werd Hij zeer kritisch bekeken. De vraag is waar je je op

Nadere informatie

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen The following full text is a publisher's version. For additional information about this publication click this link. http://hdl.handle.net/2066/98571

Nadere informatie

Hierbij ontvangt u een proefles van de digitale versie van de cursus De Brief aan de Galaten van Maarten Luther.

Hierbij ontvangt u een proefles van de digitale versie van de cursus De Brief aan de Galaten van Maarten Luther. Beste heer, mevrouw, Hierbij ontvangt u een proefles van de digitale versie van de cursus De Brief aan de Galaten van Maarten Luther. We hopen dat u met het inzien of maken van deze les tot de beslissing

Nadere informatie

GEMENGD HUWELIJK TUSSEN GEDOOPTEN

GEMENGD HUWELIJK TUSSEN GEDOOPTEN DOC. X. GEMENGD HUWELIJK TUSSEN GEDOOPTEN Datum van het huwelijk, In de parochiekerk: Te (postnummer, deelgemeente en fusiegemeente) Bisdom: I. IDENTITEIT Katholieke partner Niet-katholieke partner 1.

Nadere informatie

De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008

De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008 De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008 Van een van de luisteraars ontving ik een vraag: wat betekent toch die uitdrukking in Openbaring 3: Zie, Ik heb een geopende deur voor u

Nadere informatie

Groeten uit Londen. Gemaakt door: Ben Klein Buursink Klas: 3t1 Lerares: mevrouw Owel

Groeten uit Londen. Gemaakt door: Ben Klein Buursink Klas: 3t1 Lerares: mevrouw Owel Groeten uit Londen Gemaakt door: Ben Klein Buursink Klas: 3t1 Lerares: mevrouw Owel 1 1. Zakelijke gegevens Onderdeel A De titel van het boek is Groeten uit Londen. Het boek is geschreven door Yoyce Pool.

Nadere informatie

De Heilige Geest. Deel 1: Wie en waarom -Kringleiderhandleiding-

De Heilige Geest. Deel 1: Wie en waarom -Kringleiderhandleiding- De Heilige Geest Deel 1: Wie en waarom -Kringleiderhandleiding- Beste kringleider, Hieronder vind je per hoofdstuk een aantal aanvullende gedachten bij het kringmateriaal over de Heilige Geest. Met name

Nadere informatie

Niveau 3 - Les 14: Een oproep tot Discipelschap Andrew Wommack

Niveau 3 - Les 14: Een oproep tot Discipelschap Andrew Wommack Niveau 3 - Les 14: Een oproep tot Discipelschap Andrew Wommack Vandaag gaan we spreken over een discipel zijn, en over hoe een discipel te maken. Ik wil je eraan herinneren dat de Heer ons het bevel gaf,

Nadere informatie

LEI Plagiaat ongegrond

LEI Plagiaat ongegrond CASUS WETENSCHAPPELIJKE INTEGRITEIT 2016 LEI Plagiaat ongegrond Universiteit Leiden 1. Onderwerp van de klacht Plagiaat 2. Advies van de Commissie Wetenschappelijke Integriteit 25 mei 2016 De Commissie

Nadere informatie

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN STUDIONLINE JAARGANG 2, NR. 4 ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN DORDTSE LEERREGELS D O M I N E E O N L I N E. O R G DORDTSE LEERREGELS Vierhonderd jaar geleden was er in de stad Dordrecht een grote landelijke

Nadere informatie

IBR SCRIPTIEPRIJS

IBR SCRIPTIEPRIJS IBR SCRIPTIEPRIJS 2016-2017 PRIVAATRECHTELIJK BOUWRECHT JURYRAPPORT Het Instituut voor Bouwrecht (IBR) heeft o.a. als taak het bevorderen van de wetenschappelijke en praktische beoefening van het bouwrecht

Nadere informatie

Eisen en lay-out van het PWS

Eisen en lay-out van het PWS Eisen en lay-out van het PWS INHOUD EN OPZET VAN HET PROFIELWERKSTUK In het navolgende komen achtereenvolgens aan bod: de titelpagina, de inhoudsopgave, de inleiding, de hoofdtekst, de samenvatting, de

Nadere informatie

Prof. dr. D. H. Th. Vollenhoven

Prof. dr. D. H. Th. Vollenhoven Prof. dr. D. H. Th. Vollenhoven 1892-1978 86 Prof. dr. D. H. Th. Vollenhoven 6 juni 1978 overleed Dirk Hendrik Theodoor Vollenhoven in de leeftijd van 86 jaar. Hij was vanaf 1926 hoogleraar in de wijsbegeerte

Nadere informatie

UvA-DARE (Digital Academic Repository) Nederland en het verhaal van Oranje Huijsen, J. Link to publication

UvA-DARE (Digital Academic Repository) Nederland en het verhaal van Oranje Huijsen, J. Link to publication UvA-DARE (Digital Academic Repository) Nederland en het verhaal van Oranje Huijsen, J. Link to publication Citation for published version (APA): Huijsen, J. (2012). Nederland en het verhaal van Oranje

Nadere informatie

JEZUS DE CHRISTUS: PROFEET, PRIESTER EN KONING INTRODUCTIE UITLEG EN ACHTERGRONDINFORMATIE BIJ DE PROEFLESSEN 4.1 EN 4.2

JEZUS DE CHRISTUS: PROFEET, PRIESTER EN KONING INTRODUCTIE UITLEG EN ACHTERGRONDINFORMATIE BIJ DE PROEFLESSEN 4.1 EN 4.2 JEZUS DE CHRISTUS: PROFEET, PRIESTER EN KONING INTRODUCTIE UITLEG EN ACHTERGRONDINFORMATIE BIJ DE PROEFLESSEN 4.1 EN 4.2 1 VOORAF U hebt een methode in handen die vooraf enige toelichting verdient. Just

Nadere informatie

BOEKENRUBRIEK. Bijbel & Cultuur In den beginne : de schepping

BOEKENRUBRIEK. Bijbel & Cultuur In den beginne : de schepping BOEKENRUBRIEK Bijbel & Cultuur In den beginne : de schepping De vrouw keek naar de boom. Zijn vruchten zagen er heerlijk uit, ze waren een lust voor het oog, en ze vond het aanlokkelijk dat de boom haar

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) Johannes de Swaef (1594-1653) / L.F. Groenendijk. Groenendijk, L.F. In Figuren en thema's van de Nadere Reformatie / T. Brienen... [et al.]; dl

Nadere informatie

Gereformeerd onderwijs 2.0

Gereformeerd onderwijs 2.0 Gereformeerd onderwijs 2.0 Eindrapport werkgroep Toekomst gereformeerd onderwijs Noord-Nederland Opdrachtgever: bestuur Noorderbasis, bestuur GBS De Wierde, bestuur GBS Eben Haëzer, bestuur VGSO, bestuur

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel De verhouding Reformatie en Nadere Reformatie. Een voortgaand onderzoek / C. Graafland. Auteur(s) Graafland, C. In Documentatieblad Nadere Reformatie, 17

Nadere informatie

COMPENDIUM VAN DE SOCIALE LEER VAN DE KERK

COMPENDIUM VAN DE SOCIALE LEER VAN DE KERK COMPENDIUM VAN DE SOCIALE LEER VAN DE KERK INHOUDSTAFEL INLEIDING Een integraal en solidair humanisme a) Bij het aanbreken van het derde millennium 1 b) De betekenis van dit document 3 c) Ten dienste van

Nadere informatie

Titelgegevens / Bibliographic Description

Titelgegevens / Bibliographic Description Titelgegevens / Bibliographic Description Titel Auteur(s) De laatste dagen van G. Udemans / W.J. op 't Hof. Hof, W.J. op 't In Documentatieblad Nadere Reformatie, 11 (1987), no. 1, p. 6-11. Copyright 2007

Nadere informatie

Artikel 4 1. Het proefschrift kan door één persoon dan wel door twee personen tezamen worden geschreven.

Artikel 4 1. Het proefschrift kan door één persoon dan wel door twee personen tezamen worden geschreven. Promotiereglement van de Open Universiteit Nederland Hoofdstuk I Algemene bepalingen Artikel 1 In dit reglement wordt verstaan onder: Wet : de Wet op het Hoger onderwijs en Wetenschappelijk onderzoek (WHW)

Nadere informatie

Augustinus. Utrecht verhaalt: ( ) bladzijden uit het boek Doornburgh verhaalt. Doornburgh/ Dames en heren (bewoners)/

Augustinus. Utrecht verhaalt: ( ) bladzijden uit het boek Doornburgh verhaalt. Doornburgh/ Dames en heren (bewoners)/ Utrecht verhaalt: Augustinus (354 430) bladzijden uit het boek Doornburgh verhaalt Augustinus (354 430) Zr.Mirjam, Priorij Emmaus te Maarssen 2015 Utrecht verhaalt is een concept van ar-gitect Bij gebruik

Nadere informatie

Jacques Philippe. In de school van de. Heilige Geest. Arco Reeks 24 DE BOOG

Jacques Philippe. In de school van de. Heilige Geest. Arco Reeks 24 DE BOOG Jacques Philippe In de school van de Heilige Geest Arco Reeks 24 DE BOOG 3 INHOUDSOPGAvE INTRODUCTIE... 8 I DE HEILIGHEID IS HET WERK van DE GEEST... 11 1. De taak gaat onze krachten te boven... 11 2.

Nadere informatie

Reflectie op het VELOV-onderzoek De lerende lerarenopleider, Brussel 15 januari 2015 Mieke Lunenberg

Reflectie op het VELOV-onderzoek De lerende lerarenopleider, Brussel 15 januari 2015 Mieke Lunenberg Reflectie op het VELOV-onderzoek De lerende lerarenopleider, Brussel 15 januari 2015 Mieke Lunenberg (mieke@lunenberg.info; http://lunenberg.info/) Dag, Allereerst dank voor de gelegenheid om te reflecteren

Nadere informatie

Omslagontwerp: Austin Kleon en Studio Lannoo Vertaling: Fred Hendriks Vormgeving: Lidija Tomas en Wim De Dobbeleer

Omslagontwerp: Austin Kleon en Studio Lannoo Vertaling: Fred Hendriks Vormgeving: Lidija Tomas en Wim De Dobbeleer www.lannoo.com Registreer u op onze website en we sturen u regelmatig een nieuwsbrief met informatie over nieuwe boeken en met interessante, exclusieve aanbiedingen. Omslagontwerp: Austin Kleon en Studio

Nadere informatie

dep raktijk : der g odzaligheid Bayly omslag binnenwerk 1 26-10-2009, 19:18

dep raktijk : der g odzaligheid Bayly omslag binnenwerk 1 26-10-2009, 19:18 de praktijk der godzaligheid 1 titel van het artikel 1 Woord ooraf De praktijk der godzaligheid 2 3 Woord ooraf DE PRAKTIJK DER GODZALIGHEID Studies over De practycke o e oeffeninghe der godtzaligheydt

Nadere informatie

onderwijsgroep noord identiteitsbewijs

onderwijsgroep noord identiteitsbewijs onderwijsgroep noord identiteitsbewijs 'Zijn wie je bent. Dat is geluk.' Erasmus 4 Onderwijs draait om mensen Als we met elkaar in het onderwijs iets willen bereiken, dan draait alles om passie, energie

Nadere informatie

Islam voor iedereen. Is de bijbel een openbaring van God. auteur: Shabir Ally. revisie: Abdul-Jabbar van de Ven. revisie: Yassien Abo Abdillah

Islam voor iedereen. Is de bijbel een openbaring van God. auteur: Shabir Ally. revisie: Abdul-Jabbar van de Ven. revisie: Yassien Abo Abdillah Is de bijbel een openbaring van God ] لونلدية - dutch [ nederlands - auteur: Shabir Ally revisie: Abdul-Jabbar van de Ven revisie: Yassien Abo Abdillah Kantoor voor da'wa Rabwah (Riyad) 2013-1434 Islam

Nadere informatie

Op reis door het rijk der Letteren en der Godgeleerdheid

Op reis door het rijk der Letteren en der Godgeleerdheid History Christiane Simone Stadie Op reis door het rijk der Letteren en der Godgeleerdheid Herinneringen van mijne academiereis in 1843 (Abraham Des Amorie van der Hoeven Jr.) Seminar paper Christiane

Nadere informatie

" Hij zei tot allen: Indien iemand achter Mij wil komen, die verloochene zichzelf, neme dagelijks zijn kruis op en volge Mij.

 Hij zei tot allen: Indien iemand achter Mij wil komen, die verloochene zichzelf, neme dagelijks zijn kruis op en volge Mij. - 1 - Titus 2 Titus is een Romeinse naam en betekent: "eervol". Titus deed zijn naam eer aan want hij was een fijne en waardevolle medewerker van Paulus. In Titus hoofdstuk 2 spoort Paulus zijn medewerker

Nadere informatie

GEZONDHEIDSENQUETE 2013

GEZONDHEIDSENQUETE 2013 GEZONDHEIDSENQUETE 2013 RAPPORT 1: GEZONDHEID EN WELZIJN Johan Van Der Heyden, Rana Charafeddine (ed.) Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid Operationele Directie Volksgezondheid en surveillance J.

Nadere informatie

UvA-DARE (Digital Academic Repository)

UvA-DARE (Digital Academic Repository) UvA-DARE (Digital Academic Repository) Anatomische sekse als uitvinding in de botanie : hoe stampers tot vrouwelijke en meeldraden tot mannelijke geslachtsorganen werden (1675-1735) Brouwer, C.E. Link

Nadere informatie

BEGINSELEN VAN EUROPEES FAMILIERECHT BETREFFENDE OUDERLIJKE VERANTWOORDELIJKHEID

BEGINSELEN VAN EUROPEES FAMILIERECHT BETREFFENDE OUDERLIJKE VERANTWOORDELIJKHEID BEGINSELEN VAN EUROPEES FAMILIERECHT BETREFFENDE OUDERLIJKE VERANTWOORDELIJKHEID PREAMBULE Erkennende dat ondanks de bestaande verschillen in de nationale familierechten er evenwel een toenemende convergentie

Nadere informatie

Inhoudsopgave WOORD VOORAF AFKORTINGEN. xiii VERKLARENDE WOORDENLIJST

Inhoudsopgave WOORD VOORAF AFKORTINGEN. xiii VERKLARENDE WOORDENLIJST Inhoudsopgave WOORD VOORAF AFKORTINGEN VERKLARENDE WOORDENLIJST xi xiii xv 1 INLEIDING 1 1.1 Probleemstelling 1 1.2 Methode 2 1.3 Opzet 2 1.4 Bronnen 3 1.5 Terminologie en spelling 5 DEEL I LEVEN EN SPIRITUALITEIT

Nadere informatie

De priester als profeet

De priester als profeet mgr. Joris Schröder De priester als profeet 10 grote priestergestalten s-hertogenbosch Inhoud Woord vooraf 9 Niels Stensen 15 2. Jean-Marie Vianney 25 3. Damiaan de Veuster 51 4. Titus Brandsma 61 5. Antoine

Nadere informatie

Voorwoord Met oprechte blijdschap schrijf ik het voorwoord voor dit boek. Ik ken Henk Rothuizen al vele jaren en heb hem zien opgroeien tot een man van God, met een bediening die verder reikt dan zijn

Nadere informatie

Brief Verbetering van de Criteria van Onderwijs in het Engels en Nederlands

Brief Verbetering van de Criteria van Onderwijs in het Engels en Nederlands Dhr. prof. dr. F.P. Weerman Kloveniersburgwal 48 1012 CX Amsterdam Spuistraat 134 1012 VB Amsterdam (020) 525 3278 fsr-fgw@uva.nl studentenraad.nl/fgw Datum 6 december 2016 Ons kenmerk 16fgw043 Contactpersoon

Nadere informatie

Plaatsingslijst van de collectie van collegedictaten van V. Hepp

Plaatsingslijst van de collectie van collegedictaten van V. Hepp 677 Plaatsingslijst van de collectie van collegedictaten van V. Hepp Levensjaren 1879-1950, (1922-1950) Samengesteld door drs. K.D. Houniet Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme

Nadere informatie

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen The following full text is a publisher's version. For additional information about this publication click this link. http://hdl.handle.net/2066/94829

Nadere informatie

UvA-DARE (Digital Academic Repository)

UvA-DARE (Digital Academic Repository) UvA-DARE (Digital Academic Repository) Beroepsonderwijs tussen publiek en privaat: Een studie naar opvattingen en gedrag van docenten en middenmanagers in bekostigde en niet-bekostigde onderwijsinstellingen

Nadere informatie

Juryrapport. Uitreiking Duurzaamheidsprijs. De Gouden Kikker 2009

Juryrapport. Uitreiking Duurzaamheidsprijs. De Gouden Kikker 2009 Juryrapport Uitreiking Duurzaamheidsprijs De Gouden Kikker 2009 Inhoudsopgave Pagina Waarom De Gouden Kikker? 3 Nominaties 2009 4 Eerste prijs 5 Eervolle vermelding 9 Derde plaats 12 www.degoudenkikker.org

Nadere informatie

Samenvatting Dautzenberg H8

Samenvatting Dautzenberg H8 Samenvatting Dautzenberg H8 Paragraaf 56 Elk boek kun je in drieën verdelen: voorwerk, eigenlijke tekst, nawerk. Onder voorwerk verstaan we alles wat voorafgaat aan het eerste hoofdstuk: omslag, titel,

Nadere informatie

inleiding 4 verantwoording 7 leven en werk van nicolaas beets 8 titel en pseudoniem 14

inleiding 4 verantwoording 7 leven en werk van nicolaas beets 8 titel en pseudoniem 14 h inhoud g inleiding 4 verantwoording 7 leven en werk van nicolaas beets 8 titel en pseudoniem 14 thema s en motieven 16 Vaste gewoonten 16 Interieur en kleding 17 Conversatie 19 Humor 20 Sociale controle

Nadere informatie