Portret van het Vathorst College De vier pijlers en onze doelen. Schoolportret Vathorst College

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Portret van het Vathorst College De vier pijlers en onze doelen. Schoolportret Vathorst College"

Transcriptie

1

2 Portret van het Vathorst College De vier pijlers en onze doelen Kunst Leerlingen volgen allemaal vier kunstvakken in de brugklas, en kunnen eindexamen doen in twee kunstvakken. Kunst en cultuur is in ons curriculum doorweven. Doel: De kunstvakken dragen onder andere bij aan het welbevinden en reflectievermogen van de leerlingen, hun creativiteit en verbeeldingskracht wordt gestimuleerd. Thematisch onderwijs In de eerste drie leerjaren is het onderwijs thematisch ingericht. Elke zes weken staat een ander thema centraal, en dragen veel vakken bij aan het leerproces van de leerlingen rondom het thema. Voorbeelden van thema s zijn: Terra Nova, De Middeleeuwen, Duurzaamheid. Doel: Leren in samenhang brengt de schoolvakken bij elkaar en zorgt voor nieuwe inzichten. Zelfverantwoordelijk leren Op het Vathorst College is veel aandacht voor het aanleren van leervaardigheden. Op dit moment wordt de leerlijn die is ontwikkeld intern uitgezet en verwerkt in bestaande en nieuwe thema-opdrachten. Doel: Het beste uit jezelf, de ander en de wereld halen. De vier belangrijkste vaardigheden op het Vathorst College zijn: regie nemen, leerstrategieën toepassen (structureren en plannen), samenwerkend leren en reflecteren. Schoolportret Vathorst College Digitaal leren Leerlingen werken allemaal op een eigen laptop. Onze elektronische leeromgeving bevat nagenoeg al ons materiaal, en is tevens de plek waar leerlingen hun opdrachten inleveren en feedback kunnen teruglezen. Doel: Digitale geletterdheid / mediawijsheid ontwikkelen.

3 Andere kenmerken van het Vathorst College: Werken in het leerhuis Ons gebouw bevat zeven leerhuizen waarin elk rond de 120 leerlingen kunnen werken. Leerhuispopulaties zijn heterogeen wat betreft jaarlag en niveau. Positieve benadering We gaan uit van wat de leerling al kan, en zoeken van daaruit in samenwerking met de leerling de weg vooruit. Werken vanuit de relatie Leerlingen en docenten verhouden zich tot elkaar vanuit gelijkwaardigheid en respect. Didactisch Coachen Alle docenten zijn of worden opgeleid tot didactisch coach. Deze methode van coachen stimuleert leerlingen tot reflectie en heeft een positieve invloed op het welbevinden en de leerprestaties van leerlingen.

4 NRO onderzoek Scholen voor de toekomst Thema: Docenthandelen bij het aanleren van de Zelfsturend leren vaardigheden op het Vathorst College Docentonderzoekers: Judit Hódos Arnoud Alting van Geusau Onderzoeksvraag: Hoe kun je effectieve docentcompetenties ontwikkelen waarmee de docent in staat is om de zelfsturende vaardigheden van leerlingen te ontwikkelen?

5 Het onderzoek bestond uit twee cycli. Cyclus 1 De voornaamste activiteit in cyclus 1 was het meten van de behoeftes van de leerlingen en docenten, de stand van zaken wat betreft de competenties van de docenten, en het verzamelen van de informatie en zienswijzen van de betrokken partijen. Aan de hand daarvan hebben de docentonderzoekers een mogelijk antwoord op de hoofdvraag voor deze fase opgesteld: Aan welke ondersteuning met betrekking tot kennis en handelingsbekwaamheid hebben docenten behoefte als het gaat om het ontwikkelen van de zelfsturende vaardigheden van leerlingen? Cyclus 2 Ons doel in cyclus 2 was het verder aanscherpen van de benodigde interventies (met betrekking tot kennis en handelingsbekwaamheid) bij docenten om hen in staat te stellen om leerlingen zelfsturende vaardigheden aan te leren. Dit werd gedaan door producten en een werkwijze te ontwikkelen waarmee docenten hun handelen kunnen toetsen/ontwikkelen aan de hand van de rubrics die in het Leerlab zijn opgesteld voor de andere vaardigheden. De feedback uit cyclus 1 hebben we meegenomen en gebruikt om naast de hoofdvraag ook de duurzaamheid en effectiviteit op langere termijn van de interventie mee te nemen in ons ontwerp. De hoofdvraag van deze cyclus was: Aan welke duurzame en effectieve ondersteuning met betrekking tot kennis en handelingsbekwaamheid hebben docenten behoefte als het gaat om het ontwikkelen van de zelfsturende vaardigheden van leerlingen?

6 Cyclus 1.a Leerlingenenquête De leerlingenquête bevroeg alle 3hv leerlingen naar hun niveau wat betreft de vier vaardigheden die vallen onder zelfsturing: samenwerkend leren, reflecteren, leerstrategieën toepassen en regie nemen over het eigen leerproces. Ook vroegen we per subcategorie of de leerlingen vinden dat: Ze op school leren wat de vaardigheid inhoudt; Ze de mogelijkheid krijgen de vaardigheid te oefenen; Ze geholpen worden in het verder ontwikkelen van de vaardigheid; De docenten hen goed kunnen ondersteunen in deze ontwikkeling. Het waren gesloten vragen en leerlingen konden antwoord geven op een schaal van 1 tot 4, waarin 1 staat voor past helemaal niet bij mij, en 4 voor past helemaal bij mij. Trends analyse van de leerlingenenquête Docentenenquête In de docentenversie van de enquête stelden we de docenten per categorie ook de laatste vier vragen, en welke ondersteuning zij op prijs zouden stellen bij het stimuleren van deze vaardigheid bij leerlingen. Deze enquête is door 22 docenten van de 3hv groepen ingevuld.

7 Cyclus 1.b Workshop Samenwerkend Leren Aan de hand van de verzamelde gegevens hebben we een workshop over Samenwerkend Leren ontworpen en uitgevoerd, met als doel het activeren en enthousiasmeren van de docenten. De keuze voor deze vaardigheid is gebaseerd op de input van de leerlingen en de docenten in de enquête. De leerlingen gaven aan vaak samenwerkend te leren en nog onvoldoende grip te hebben op hun ontwikkeling in deze vaardigheid. Slechts 27% van de lesgevende docenten gaf aan zijn/haar leerlingen effectief verder te helpen met de vaardigheid. Dit was de laagste score voor deze vraag in vergelijking met de andere vaardigheden. In de workshop hebben we actief geoefend met samenwerkend leren en voorbeelden aangereikt van hoe je coöperatieve structuren in de les in kunt zetten. De deelnemers zijn gevraagd om in hun lessen te experimenteren met deze vormen en dan direct de leerlingen een korte vragenlijst in te laten vullen over hun mening over en de effectiviteit van de werkvorm met samenwerkend leren. Helaas is dat slechts een enkele keer gebeurd, wat betekent dat we niet veel kunnen zeggen over hoe effectief de workshop was als het gaat om het effect van de workshop op de lespraktijk en op de beleving van de leerlingen in hun ontwikkeling. Docentenenquête over de workshop Na afloop van de workshop hebben we de deelnemers een evaluatie van de workshop Samenwerkend leren laten invullen. De resultaten hiervan hebben we gebruikt bij het ontwerp van de volgende workshop..

8 Cyclus 2. Workshop Leerstrategieën toepassen Cyclus 2 begon met overleg tussen de docent-onderzoekers, de schoolleiding en de coordinatoren Zelfsturend leren en Studievaardigheden om samen een keuze te maken tussen de volgende mogelijkheden: gaan we verder met samenwerkend leren of mogelijk met aan andere vaardigheid? Na beraad met de verschillende partijen hebben wij gekozen om in te zetten op een workshop over een andere vaardigheid: leerstrategieën toepassen. De voornaamste redenen is dat dit een centrale rol vervult in het handelingsbekwaam zijn van een leerling en het mogelijk maken om eigenaarschap te ervaren van het eigen leerproces. Workshop Leerstrategieën toepassen Naar aanleiding van de feedback op de eerste workshop hebben we een aantal aanpassingen gedaan aan de tweede workshop. De aspecten die als positief waren beoordeeld (theorie benoemen/uitleggen, praktisch aan de slag) hebben we opnieuw ingezet, en we hebben aandacht besteed aan hoe docenten op een praktische wijze (hints en modelling) leerlingen in hun leerproces kunnen ondersteunen.deze workshop hebben we twee keer aangeboden en daarmee een grotere groep collega s bereikt. De workshop had een aantal doelen: bewustzijn creëren over wat leerstrategieën toepassen is Aanleren en laten toepassen van leerstrategieën: hoe doe je dit effectief? Mogelijkheden voor het toepassen van leerstrategieën in de les beter leren zien en inzetten Bespreken hoe je leerlingen op de leerlijn verder kunt helpen met behulp van de rubric Evaluatie workshop Leerstrategieën toepassen De tweede workshop is direct geëvalueerd door de deelnemende docenten met behulp van dezelfde Google Forms vragenlijst als de eerste workshop. De resultaten van de evaluaties zijn door ons samengevat, en aan de hand van deze resultaten hebben we de uiteindelijke antwoorden en aanbevelingen geformuleerd.

9 Antwoord hoofdvraag: Wat betreft onze hoofdvraag zijn er een aantal conclusies die we uit de evaluatie kunnen trekken. De hoofdvraag was: hoe kun je effectieve docentcompetenties ontwikkelen waarmee de docent in staat is om de zelfsturende vaardigheden van leerlingen te ontwikkelen? Op basis van de feedback op de workshops, de verzamelde theorie, gesprekken met deelnemende docenten en leerlingen en onze ervaringen kunnen we de volgende antwoorden formuleren: Het laten toepassen van de vaardigheden door de leerlingen is niet voldoende om bewuste ontwikkeling te stimuleren. Leerlingen gaven aan dat ze, ondanks dat ze de vaardigheden regelmatig kunnen inzetten, niet goed te weten wat een vaardigheid inhoudt en hoe zij zich verder kunnen ontwikkelen. Als docenten persoonlijk en in hun materiaal expliciet de vaardigheden benoemen, leerlingen doelgericht laten oefenen en daarna evalueren, zien leerlingen het nut van de vaardigheid en kunnen zij hun ontwikkeling benoemen en duiden. Hierbij kunnen docenten en leerlingen de rubrics Zelfsturend Leren gebruiken. Lesprogramma s hebben meerdere doelen, waarvan de cognitieve/inhoudelijke vaak de prioriteit heeft. Voor de inhoudelijke doelen bestaan ijkpunten: de eindtermen en kerndoelen die zijn beschreven. Voor andere vaardigheden zijn er geen ijkpunten. Dit compliceert de integratie van deze doelen in de lessen en het materiaal. Een leerlijn met een aantal doelen per leerjaar kan hierbij ondersteunen. Docenten geven aan dat ze dit missen. De ontwikkeling van docenten hangt daarmee ook samen met de prioriteit die en school(leiding) hieraan geeft. Vernieuwende scholen hebben de neiging zich op meerdere vlakken te willen ontwikkelen. Hiermee ontstaat het risico dat de docenten zich overvraagd voelen en geen ruimte ervaren om binnen de lespraktijk expliciete aandacht te besteden aan, in dit geval, de andere vaardigheden. Voor de ontwikkeling van docentcompetenties is tijd en aandacht nodig. De workshops werden als zinvol en leerzaam ervaren, en docenten staan open voor een vorm van professionalisering waarin theorie en praktijk elkaar afwisselen en die zich richt op bruikbare en eenvoudig te gebruiken werkvormen en voorbeeldmateriaal.

10 Naast de antwoorden gerelateerd aan de hoofdvraag hebben wij als docent-onderzoekers ook een aantal aanbevelingen geformuleerd: Doorlopend leren wordt als belangrijk ervaren. Docenten geven over het algemeen niet de voorkeur aan eenmalige scholing over het aanleren van vaardigheden, maar aan scholing die bestaat uit meerdere momenten gedurende een langere periode. De huidige vorm, die gangbaar is bij scholen in het land, waarin een aantal studiedagen per jaar worden ingeroosterd en waarop meerdere onderwerpen worden besproken op een studiedag, voldoet niet aan deze wens. Een doelgerichte opdracht met bijbehorende facilitering is belangrijk Het Vathorst College is een school voor vernieuwend onderwijs, en trekt docenten die enthousiast zijn wat betreft het (door-)ontwikkelen van nieuwe ideeën. Dat is ook een valkuil: veel docenten hebben een eigen interesse, en willen deze verder onderzoeken en in de school implementeren. Dat kan leiden tot een veelheid aan initiatieven binnen een school. Daardoor kunnen docenten voelen dat er vanuit meerdere kanten een beroep op hun tijd wordt gedaan en dat zij hierin keuzes moeten maken op basis van onduidelijke criteria: een situatie die bij kan dragen aan een hoge werkdrukbeleving. Richtinggevend beleid vanuit het MT en/of een heldere prioritering kunnen hierbij helpen. Docenten kunnen de verschillende initiatieven dan toetsen aan hun (verwachte) bijdrage aan de prioriteit van die periode en daarop hun keuze baseren. Bovendien is het zaak voor balans te zorgen tussen het geven van professionele ruimte en het aanduiden van de gezamenlijke richting: het wordt als onwenselijk ervaren als initiatieven uit het team afgekapt worden of als alle initiatieven worden gehonoreerd. Als op een school meerdere projecten naast elkaar lopen die elkaar deels overlappen of waartussen afhankelijkheden bestaan, dan dreigt het gevaar van versnippering en onnodig werk doen, omdat meerdere collega s aan hetzelfde onderwerp werken. Een orgaan dat de regie heeft over een ontwikkelings- of professionaliseringstraject is daarom van belang. Het complete rapportage

11 Discussiepunten: 1. gebruik van de enquête voor analyse en interventies a. structureel de vragenlijst gebruiken om metingen te verrichten b. explicieter zijn over het belang van de vaardigheden 2. gedifferentieerd aanleren van de Zelfsturend leren vaardigheden a. er blijken weinig structurele/grote verschillen b. aandacht voor aanpak van jongens vs. meisjes c. aandacht voor gebruik van rubrics door docenten en mentoren - differentiatie realiseren door individuele feedback Blik vooruit Lopende en aanstaande ontwikkelingen op het Vathorst College: - Verdergaande integratie van de pijlers (waaronder zelfverantwoordelijk leren) in het primaire proces (lessen en mentoraat) Driehoeksgesprekken integraal in jaar 1 en 2, met uitrol naar andere leerjaren op termijn Achterkant van het diploma, met behaalde doelen aangaande zelfverantwoordelijk leren Monitoren docenten, klassen en individuen, evt mbv de vragenlijst uit dit onderzoek Professionaliseringsdossier van collega s, mogelijke rol voor vragenlijst

NRO Toekomstgericht onderwijs

NRO Toekomstgericht onderwijs NRO Toekomstgericht onderwijs Docenthandelen bij het aanleren van de Zelfsturend leren vaardigheden op het Vathorst College Docentonderzoekers: Judit Hódos Arnoud Alting van Geusau Vathorst College, december

Nadere informatie

Spinnenweb t.b.v. evaluatie stand van zaken implementatie Zo.Leer.Ik! concept

Spinnenweb t.b.v. evaluatie stand van zaken implementatie Zo.Leer.Ik! concept Spinnenweb t.b.v. evaluatie stand van zaken implementatie Zo.Leer.Ik! concept Dit document beschrijft het model dat binnen het netwerk ontwikkeld wordt om: Aan de ene kant te dienen als een leidraad om

Nadere informatie

Evaluatie SamenOud training Anders denken, anders doen Casemanagement

Evaluatie SamenOud training Anders denken, anders doen Casemanagement Evaluatie SamenOud training Anders denken, anders doen Casemanagement Deelprogramma voor wijkverpleegkundigen en ouderenadviseurs die opgeleid worden tot casemanager SamenOud R. Brans April 2013 Inhoud

Nadere informatie

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

Zelfgestuurd leren met Acadin

Zelfgestuurd leren met Acadin Zelfgestuurd leren met Acadin 1. Wat is zelfgestuurd leren? Zelfgestuurd leren wordt opgevat als leren waarbij men zelfstandig en met zin voor verantwoordelijkheid de sturing voor de eigen leerprocessen

Nadere informatie

Wordt Lesson Study lessenstudie? Onderzoek naar de effectiviteit en bruikbaarheid van Lesson Study in de Nederlandse context

Wordt Lesson Study lessenstudie? Onderzoek naar de effectiviteit en bruikbaarheid van Lesson Study in de Nederlandse context Wordt Lesson Study lessenstudie? Onderzoek naar de effectiviteit en bruikbaarheid van Lesson Study in de Nederlandse context Siebrich de Vries, Gerrit Roorda & Klaas van Veen 9 mei 2017 Professionaliseringsaanbod

Nadere informatie

Lesson Study: Effectief en bruikbaar in het Nederlandse onderwijs?

Lesson Study: Effectief en bruikbaar in het Nederlandse onderwijs? Lesson Study: Effectief en bruikbaar in het Nederlandse onderwijs? NRO-project 405-15-726 Siebrich de Vries, Gerrit Roorda, Klaas van Veen ORD, 28 juni 2017 1. Aanleiding Inhoud presentatie 2. Wat is Lesson

Nadere informatie

Samenvatting en aanbevelingen van het onderzoek onderwijs & ICT voor School X

Samenvatting en aanbevelingen van het onderzoek onderwijs & ICT voor School X Samenvatting en aanbevelingen van het onderzoek onderwijs & ICT voor School X Inleiding School X is een talentschool (mensgericht) vanuit de invalshoek dat leerlingen die hun talent benutten beter presteren

Nadere informatie

Toekomstgericht onderwijs

Toekomstgericht onderwijs Toekomstgericht onderwijs Doelen, werkwijzen en ervaringen van scholen met een innovatief onderwijsconcept Iris Bogaers (Rudolf Steiner College Haarlem) Monique Volman (Universiteit van Amsterdam) ORD,

Nadere informatie

Samenvatting schoolplan 2015-2020

Samenvatting schoolplan 2015-2020 Samenvatting schoolplan 2015-2020 1 Inleiding Het schoolplan is de basis voor de actieplannen die jaarlijks door de schoolleiding worden gemaakt. Het stelt de schoolleiding in de gelegenheid om expliciet

Nadere informatie

Samenwerking. Betrokkenheid

Samenwerking. Betrokkenheid De Missie Het Spectrum is een openbare school met een onderwijsaanbod van hoge kwaliteit. We bieden het kind betekenisvol onderwijs in een veilige omgeving. In een samenwerking tussen kind, ouders en school

Nadere informatie

Onderzoek op het Da Vinci College

Onderzoek op het Da Vinci College Onderzoek op het Da Vinci College Toekomstgericht Onderwijs (NRO) Mira Regensburg William Vletter Docent-onderzoekers (met coördinerende taak) Plan Do Check - Act M We volgen bovenstaande cyclus om verslag

Nadere informatie

Schooljaarplan Schooljaar Schooljaarplan cbs de Rank Pagina 1

Schooljaarplan Schooljaar Schooljaarplan cbs de Rank Pagina 1 Schooljaarplan Schooljaar 2018-2019 Schooljaarplan cbs de Rank 2018-2019 Pagina 1 1 e kolom: (S.)ignaal, (M.)eetbaar, (A.)cceptabel, 2 e kolom (R.)ealisatie, (T.)ijd Het schooljaarplan is verder uitgewerkt

Nadere informatie

Onderwijs op het Cals College Nieuwegein

Onderwijs op het Cals College Nieuwegein Onderwijs op het Cals College Nieuwegein 2017-2020 1 Onze kernwaarden Ambities onderwijsvernieuwing 2017-2020 We hebben vertrouwen in elkaars We streven een sfeer van openheid kunnen en bedoelingen. We

Nadere informatie

Woordenschatonderwijs. Ideeën, modellen en (werk)vormen die de leerkrachten kunnen inzetten in de klas om het woordenschatonderwijs

Woordenschatonderwijs. Ideeën, modellen en (werk)vormen die de leerkrachten kunnen inzetten in de klas om het woordenschatonderwijs Schooljaar 2011-2012 Woordenschatonderwijs Ideeën, modellen en (werk)vormen die de leerkrachten kunnen inzetten in de klas om het woordenschatonderwijs te verbeteren opbrengsten Schooljaar 2012-2013 Woordleerstrategieën

Nadere informatie

Cultuursurvey. Betrouwbaarheidsonderzoek voor Stichting LeerKRACHT. Maaike Ketelaars Ton Klein

Cultuursurvey. Betrouwbaarheidsonderzoek voor Stichting LeerKRACHT. Maaike Ketelaars Ton Klein Cultuursurvey Betrouwbaarheidsonderzoek voor Stichting LeerKRACHT Maaike Ketelaars Ton Klein Inhoudsopgave 1 Inleiding... 5 2 Eerste voorstel voor de aanpassing van de vragenlijst... 7 2.1 Oorspronkelijke

Nadere informatie

Jaarlijkse Studenten Enquete (JSE) Behaalde resultaten en samenvatting. Studiejaar

Jaarlijkse Studenten Enquete (JSE) Behaalde resultaten en samenvatting. Studiejaar Jaarlijkse Studenten Enquete (JSE) Behaalde resultaten en samenvatting Studiejaar 2-2 Inhoudopgave Inleiding Samenvatting De enquete vragen De resultaten 7 2 Inleiding De Jaarlijkse Studenten Enquete (JSE)

Nadere informatie

Woordenschatonderwijs. Ideeën, modellen en (werk)vormen die de leerkrachten kunnen inzetten in de klas om het woordenschatonderwijs

Woordenschatonderwijs. Ideeën, modellen en (werk)vormen die de leerkrachten kunnen inzetten in de klas om het woordenschatonderwijs Schooljaar 2011-2012 Woordenschatonderwijs Ideeën, modellen en (werk)vormen die de leerkrachten kunnen inzetten in de klas om het woordenschatonderwijs te verbeteren opbrengsten Schooljaar 2012-2013 Woordleerstrategieën

Nadere informatie

Hoe rijk is een GP ervaring? Proeven en Opbrengst Gericht Werken: Hoe zit dat?

Hoe rijk is een GP ervaring? Proeven en Opbrengst Gericht Werken: Hoe zit dat? Hoe rijk is een GP ervaring? Proeven en Opbrengst Gericht Werken: Hoe zit dat? GP goes OGW Met OGW willen we de ontwikkeling van leerlingen zo goed mogelijk stimuleren. Dat vraagt van de docent én school

Nadere informatie

Leergebied Overstijgend Onderwijs in de VMBO stroom (versie juni 2018)

Leergebied Overstijgend Onderwijs in de VMBO stroom (versie juni 2018) Leergebied Overstijgend Onderwijs in de VMBO stroom (versie juni 2018) In de VMBO stroom van het ACL wordt sinds het schooljaar 2016-2017 expliciet aandacht besteed aan de leergebied overstijgende (LGO)

Nadere informatie

Tool scan formatieve toetscyclus

Tool scan formatieve toetscyclus Tool scan formatieve toetscyclus Lees de beschrijvingen van docentactiviteiten in de formatieve toetscyclus hieronder. Geef steeds aan in hoeverre jij dit momenteel doet in je eigen onderwijs. Score 1

Nadere informatie

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling.

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. Functieprofiel Leraar op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. April 2018 Specifieke competenties teamlid OBS Het Toverkruid

Nadere informatie

Elementen van een professionele leergemeenschap

Elementen van een professionele leergemeenschap Professioneel Statuut Op de Groen van Prinstererschool werken we aan een professionele leergemeenschap: een cultuur waarin alle betrokkenen in de school samenwerken, reflecteren, onderzoeken en professionaliseren.

Nadere informatie

Plek onderzoeksvraag. Aanleiding handelingsprobleem/verlegenheidssituatie. Literatuur. Onderzoeksvraag. Onderzoeksopzet

Plek onderzoeksvraag. Aanleiding handelingsprobleem/verlegenheidssituatie. Literatuur. Onderzoeksvraag. Onderzoeksopzet De Onderzoeksvraag Plek onderzoeksvraag Aanleiding handelingsprobleem/verlegenheidssituatie Probleemanalyse probleemstelling Literatuur Onderzoeksvraag Onderzoeksopzet De onderzoeksvraag Goed onderzoek

Nadere informatie

Scholingsplan 2012-2013. Samen in ontwikkeling

Scholingsplan 2012-2013. Samen in ontwikkeling Scholingsplan 2012-2013 Samen in ontwikkeling Inhoudsopgave Inleiding 3 Pijlers 4 Kader 5 Deskundigheidsbevordering 2012-2013 6 Beschrijvingen van de scholingen 7 Aanmelden voor externe scholingen 9 Inleiding

Nadere informatie

Portfolio voor medewerkers Natuurlijk leren Parels ontstaan door schuring

Portfolio voor medewerkers Natuurlijk leren Parels ontstaan door schuring Portfolio voor medewerkers Natuurlijk leren Parels ontstaan door schuring Authentiek leiderschap Pedagogische tact Ruimte geven Hoge verwachtingen Authentiek contact! Ik heb zelfvertrouwen. Ik heb hoge

Nadere informatie

Zelfgestuurd werken bevorderen door teamteachen

Zelfgestuurd werken bevorderen door teamteachen volgende Zelfgestuurd werken bevorderen door teamteachen Eindrapportage onderzoek Toekomstgericht Onderwijs Inhoud Onderzoek Toekomstgericht Onderwijs door Kohnstamm Instituut Schoolportret Herbert Vissers

Nadere informatie

Evaluatiewijzer didactisch coachen Versie 1.1, juli 2016

Evaluatiewijzer didactisch coachen Versie 1.1, juli 2016 Evaluatiewijzer didactisch coachen Versie 1.1, juli 2016 Voor je ligt de evaluatiewijzer didactisch coachen in de lesgebonden situatie. Deze evaluatie is ontwikkeld in opdracht van het project Leerling

Nadere informatie

Zelfgestuurd leren kun je niet zelfgestuurd leren. Emmy Vrieling

Zelfgestuurd leren kun je niet zelfgestuurd leren. Emmy Vrieling Zelfgestuurd leren kun je niet zelfgestuurd leren Emmy Vrieling Overzicht presentatie Wat is zelfgestuurd leren? Aanleiding Doelen Zeven ontwerpprincipes Diagnostisch instrument Interventies op basis van

Nadere informatie

Thermometer leerkrachthandelen

Thermometer leerkrachthandelen Thermometer leerkrachthandelen Leerlijnen en ontwikkelingslijn voor leerkrachten van WSKO 1 Inleiding Leerkracht zijn is een dynamisch en complex vak. Mensen die leerkracht zijn en binnen onze organisatie

Nadere informatie

Draagt lesmateriaal bij aan het vergroten van financiële vaardigheden van basisschoolleerlingen?

Draagt lesmateriaal bij aan het vergroten van financiële vaardigheden van basisschoolleerlingen? Draagt lesmateriaal bij aan het vergroten van financiële vaardigheden van basisschoolleerlingen? Effectiviteitsonderzoek naar lesmateriaal Wijzer in geldzaken voor groep 7 www.wijzeringeldzaken.nl Inleiding:

Nadere informatie

Onderwijs met ict Tabellen ict-management

Onderwijs met ict Tabellen ict-management Onderwijs met ict 2007 Tabellen ict-management 1 Achtergrondkenmerken 1 2 Ict en didactisch handelen 2 3 Beleid en implementatie 4 4 Behoefte aan ondersteuning 7 5 Typologie en verschillen tussen scholen

Nadere informatie

Profiel Product Verantwoording. LOB (Loopbaan oriëntatie en begeleiding) Leraren Opleiding. Management & Organisatie

Profiel Product Verantwoording. LOB (Loopbaan oriëntatie en begeleiding) Leraren Opleiding. Management & Organisatie Opdracht: Profiel Product Verantwoording LOB (Loopbaan oriëntatie en begeleiding) Leraren Opleiding Management & Organisatie Naam auteur(s) Vakgebied Bart Deelen M&O Student nr 10761799 Titel Onderwerp

Nadere informatie

De jonge onderzoeker in het VWO

De jonge onderzoeker in het VWO De jonge onderzoeker in het VWO vakgerichte onderzoeksdidactiek WON-traject Randstad 2016-2017 zesde bijeenkomst 23 februari 2017 Vincent Jonker / Freudenthal Instituut Universiteit Utrecht DE ACTUALITEIT

Nadere informatie

Lesson Study: Een effectieve en bruikbare professionaliseringsbenadering in de Nederlandse context?

Lesson Study: Een effectieve en bruikbare professionaliseringsbenadering in de Nederlandse context? Lesson Study: Een effectieve en bruikbare professionaliseringsbenadering in de Nederlandse context? NRO-project 405-15-726 Siebrich de Vries, Gerrit Roorda, Klaas van Veen Maart 2017 Inhoud presentatie

Nadere informatie

Weet waar je staat. Inzicht in didactische ict-bekwaamheid. Maaike Heitink (Universiteit Twente) Alfons ten Brummelhuis (Kennisnet)

Weet waar je staat. Inzicht in didactische ict-bekwaamheid. Maaike Heitink (Universiteit Twente) Alfons ten Brummelhuis (Kennisnet) Weet waar je staat Inzicht in didactische ict-bekwaamheid Maaike Heitink (Universiteit Twente) Alfons ten Brummelhuis (Kennisnet) Weet waar je staat menselijke randvoorwaarden materiele randvoorwaarden

Nadere informatie

Cursus Coördinator Cultuureducatie Onderbouw V.O

Cursus Coördinator Cultuureducatie Onderbouw V.O Cursus Coördinator Cultuureducatie Onderbouw V.O. 2012-2013 CultuurlinC, marktplaats cultuureducatie Roosendaal biedt de cursus Coördinator Cultuureducatie Onderbouw Voortgezet Onderwijs aan. Aanleiding

Nadere informatie

SCHOOLONTWIKKELPLAN SAMEN UNIEK

SCHOOLONTWIKKELPLAN SAMEN UNIEK SCHOOLONTWIKKELPLAN 2017-2021 SAMEN UNIEK Instemming van de medezeggenschapsraad: 23 januari 2017 1 Inhoud 1. Voorwoord... 3 2. Missie... 4 3. Visie... 4 4. Zes pijlers... 5 5. Kernwaarden en ambities...

Nadere informatie

Doorlopende leerlijnen. Arjan Clijsen, Wout Schafrat en Suzanne Beek. Competentiescan Handelingsgericht werken in het voortgezet onderwijs

Doorlopende leerlijnen. Arjan Clijsen, Wout Schafrat en Suzanne Beek. Competentiescan Handelingsgericht werken in het voortgezet onderwijs 8 Doorlopende leerlijnen Arjan Clijsen, Wout Schafrat en Suzanne Beek Competentiescan Handelingsgericht werken in het voortgezet onderwijs Competentiescan Handelingsgericht werken in het voortgezet onderwijs

Nadere informatie

IDee NEDERLANDSE DALTON VERENIGING

IDee NEDERLANDSE DALTON VERENIGING IDee NEDERLANDSE DALTON VERENIGING 2 www.dalton.nl 3 DALTON IS AN INFLUENCE, A WAY OF LIFE Helen Huss Parkhurst (January 3, 1887 June 1, 1973) 4 eigenaarschap persoonlijke ontwikkeling betrokkenheid van

Nadere informatie

Hieronder wordt de procedure voor de beoordeling van de bekwaamheid van de student in de beroepspraktijk kort weergegeven.

Hieronder wordt de procedure voor de beoordeling van de bekwaamheid van de student in de beroepspraktijk kort weergegeven. Procedure en criteria voor het beoordelen van studenten in de beroepspraktijk Hieronder wordt de procedure voor de beoordeling van de bekwaamheid van de student in de beroepspraktijk kort weergegeven.

Nadere informatie

De leerkracht stelt duidelijke opbrengst- en inhoudsdoelen op en geeft concreet aan wat verwacht wordt van het werken in de klas en de omgang met

De leerkracht stelt duidelijke opbrengst- en inhoudsdoelen op en geeft concreet aan wat verwacht wordt van het werken in de klas en de omgang met Doelgericht werken De leerkracht stelt duidelijke opbrengst- en inhoudsdoelen op en geeft concreet aan wat verwacht wordt van het werken in de klas en de omgang met elkaar. Wat zien en horen we als onze

Nadere informatie

Assessment as learning. Van lesgeven naar leren. Over leren, ontwikkelen en vormen. Over aanleren en toepassen. Hoe doe ik dat in mijn school?

Assessment as learning. Van lesgeven naar leren. Over leren, ontwikkelen en vormen. Over aanleren en toepassen. Hoe doe ik dat in mijn school? Assessment as learning Van lesgeven naar leren. Over leren, ontwikkelen en vormen. Over aanleren en toepassen. Hoe doe ik dat in mijn school? Formatieve assessment, waarom zou je dat gebruiken? In John

Nadere informatie

ALEXANDER GIELE Competentiemonitor Ingevuld door : C.M.T. Ruppert Ingevuld op : 19 december 2013

ALEXANDER GIELE Competentiemonitor Ingevuld door : C.M.T. Ruppert Ingevuld op : 19 december 2013 ALEANDER GIELE Competentiemonitor Ingevuld door : C.M.T. Ruppert Ingevuld op : 19 december 2013 Deze monitor is ingevuld op basis van een eerste gesprek, een lesobservatie en een nagesprek (soms in andere

Nadere informatie

Basisschool de Drijfveer

Basisschool de Drijfveer Basisschool de Drijfveer Schooljaarverslag 2017-2018 De volgende items willen we in het verslag verder toelichten Een goed pedagogisch klimaat (5) Kinderen vinden het fijn op school, accepteren en respecteren

Nadere informatie

Rapport Docent i360. Test Kandidaat

Rapport Docent i360. Test Kandidaat Rapport Docent i360 Naam Test Kandidaat Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Persoonlijk ontwikkelingsplan Inleiding Voor u ligt het

Nadere informatie

Op weg naar betekenisvol onderwijs en onderzoekend en actief leren.

Op weg naar betekenisvol onderwijs en onderzoekend en actief leren. Basisschool De Buitenburcht Op weg naar betekenisvol onderwijs en onderzoekend en actief leren. Dit is de beknopte versie van het schoolplan 2015-2019 van PCB de Buitenburcht in Almere. In het schoolplan

Nadere informatie

De externe ICT-coach

De externe ICT-coach De externe ICT-coach ICT ers hebben het vaak druk en krijgen steeds meer taken. Op school wordt gewerkt met digiborden, een netwerk, Basispoort, WiFi, tablets, enz.. Daarnaast blijven er kleine storingen

Nadere informatie

E-book. 49 vragen voor een effectieve continue dialoog

E-book. 49 vragen voor een effectieve continue dialoog E-book 49 vragen voor een effectieve continue dialoog Inleiding Door Jochem Aubel Veel organisaties hebben de ambitie om een continue dialoog op gang te brengen. Een doorlopend gesprek tussen medewerkers

Nadere informatie

Wat Doel Voorbereiding TL overleg Actie / gedrag tijdens overleg Afronding

Wat Doel Voorbereiding TL overleg Actie / gedrag tijdens overleg Afronding Week 1 Vorig 1 Reflectie / evaluatie lln 1 Huidig Terugkoppelen van leerlingevaluatie aan experts. Door middel van reflectie lln evalueren. Terugkoppeling opbrengsten evaluatie. Je kunt iets vertellen

Nadere informatie

Nieuw curriculumontwerp De nieuwe rol van de docent. Willy Reijrink Innovatiedocent Innoverend onderzoeken/ onderzoekend innoveren

Nieuw curriculumontwerp De nieuwe rol van de docent. Willy Reijrink Innovatiedocent Innoverend onderzoeken/ onderzoekend innoveren Nieuw curriculumontwerp De nieuwe rol van de docent Willy Reijrink Innovatiedocent Innoverend onderzoeken/ onderzoekend innoveren Opleiding Mbo-Verpleegkundige Graafschap College Doetinchem w.reijrink@graafschapcollege.nl

Nadere informatie

Rekenbeleid in school. studiemiddag Nederlands en rekenen 27 januari 2011 Monica Wijers

Rekenbeleid in school. studiemiddag Nederlands en rekenen 27 januari 2011 Monica Wijers Rekenbeleid in school studiemiddag Nederlands en rekenen 27 januari 2011 Monica Wijers Waarom? de aanleiding Wie gaat wat doen? wiskunde of schoolbreed Rol van de docent Wat ga je inzetten? materialen,

Nadere informatie

Competentiemeter docent beroepsonderwijs

Competentiemeter docent beroepsonderwijs Competentiemeter docent beroepsonderwijs De beschrijving van de competenties in deze competentiemeter is gebaseerd op: - de bekwaamheidseisen uit de Algemene Maatregel van Bestuur als uitwerking van de

Nadere informatie

Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO

Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO 1. Persoonlijke gegevens Naam school:.. Provincie school: o Antwerpen o Limburg o Oost- Vlaanderen o Vlaams- Brabant o West- Vlaanderen Wat is je functie?

Nadere informatie

NEDERLANDSE DALTON VERENIGING

NEDERLANDSE DALTON VERENIGING IDee NEDERLANDSE DALTON VERENIGING www.dalton.nl Bezuidenhoutseweg 251-253 2594 AM Den Haag T. 070-331 52 81 E. bestuursbureau@dalton.nl www.dalton.nl 1 2 eigenaarschap persoonlijke ontwikkeling DALTON

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsmodel

Lesvoorbereidingsmodel Gegevens student Gegevens basisschool Naam Naam Groep Voltijd Deeltijd Dagavond Plaats Studiejaar/periode Sem 1 Sem 2 Soort onderwijs Regulier Montessori Dalton OGO Studentnummer Stagementor(en) Email

Nadere informatie

ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk Fase 3 (jaar 3)

ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk Fase 3 (jaar 3) ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk 2018-2019 Fase 3 (jaar 3) Kerntaak 1: Pedagogische adequaat handelen: opbouwende relatie met kinderen ontwikkelen, leiding geven aan de groep, zorgen voor een goed

Nadere informatie

Leerdoelen, leerlijnen en leeractiviteiten

Leerdoelen, leerlijnen en leeractiviteiten Leerdoelen, leerlijnen en leeractiviteiten Wanneer je werkt vanuit leerlijnen, is de methode slechts een van de bronnen waarmee leerlingen zich de leerstof eigen maken. Ilse Gmelig 8 februari 2018 Leerdoelen

Nadere informatie

Doel van de workshop

Doel van de workshop Praten over gedrag Doel van de workshop In deze workshop leer je waarom praten met kinderen zo belangrijk is! In deze workshop krijg je ideeën aangereikt voor het voeren van gesprekken met het kind over

Nadere informatie

Zelfevaluatieformulier

Zelfevaluatieformulier Zelfevaluatieformulier Verwijzing naar dit formulier: Mark Schep, Carla van Boxtel & Julia Noordegraaf (2017). Zelfevaluatieformulier voor rondleiders. Amsterdam: Universiteit van Amsterdam. Deze zelfevaluatie

Nadere informatie

Toetscyclus. 5.1 Praktijk Reflectie De toetscyclus Portfolio 39

Toetscyclus. 5.1 Praktijk Reflectie De toetscyclus Portfolio 39 33 Toetscyclus Samenvatting In dit hoofdstuk worden de zeven fasen van de toetscyclus genoemd en kort toegelicht..1 Praktijk 34.2 Reflectie 34.3 De toetscyclus 34.4 Portfolio 39 L. Bijkerk, Basis Kwalificatie

Nadere informatie

Voorstel en voor onderzoekspresentaties Mbo Onderzoeksdag Naam indiener Mailadres: Telefoonnummer: Naam/namen van de presentatoren: en

Voorstel en voor onderzoekspresentaties Mbo Onderzoeksdag Naam indiener Mailadres: Telefoonnummer: Naam/namen van de presentatoren: en Voorstellen voor onderzoekspresentaties Mbo Onderzoeksdag Naam indiener Jolanda Cuijpers Mailadres: jolanda.cuijpers@leijgraaf.nl Telefoonnummer: 0618184849 Naam/namen van de presentatoren: Marielle den

Nadere informatie

Schoolportret Vathorst College

Schoolportret Vathorst College Schoolportret Vathorst College Arnoud Alting van Geusau Judit Hódos Liselotte van Loon-Dikkers September 2016 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Missie, uitgangspunten en vernieuwings-dna 3. Vernieuwing 4. Curriculum

Nadere informatie

Onze visie. Onze pijlers

Onze visie. Onze pijlers Koersplan 2018 2021 pagina 2 van 6 Dit is het koersplan van Kbs Kievitsloop voor de beleidsperiode 2018-2022. In dit koersplan nemen wij u graag mee in onze visie op onderwijs, hoe we hier vorm en inhoud

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken en Groen Proeven: Hoe realiseer ik dat? Juliette Vermaas

Opbrengstgericht werken en Groen Proeven: Hoe realiseer ik dat? Juliette Vermaas Opbrengstgericht werken en Groen Proeven: Hoe realiseer ik dat? Juliette Vermaas Opbrengsten gebruiken om: Reflectie op gang te brengen over onze manier van werken Verstandige beslissingen te nemen op

Nadere informatie

competentieprofiel groepsleerkracht/ docent algemeen vormend onderwijs Het Driespan

competentieprofiel groepsleerkracht/ docent algemeen vormend onderwijs Het Driespan Samenwerken Omgevingsgericht/samenwerken Reflectie en zelfontwikkeling competentieprofiel groepsleerkracht/ docent algemeen vormend onderwijs Het Driespan Competentieprofiel stichting Het Driespan, (V)SO

Nadere informatie

Scoreformulier Pro-U assessments Lijst met beoordelingen op SBL competenties en indicatoren

Scoreformulier Pro-U assessments Lijst met beoordelingen op SBL competenties en indicatoren Scoreformulier Pro-U assessments Lijst met beoordelingen op SBL competenties en indicatoren Let op: momenteel wordt gewerkt aan een instrument dat beoordeelt aan de hand van de nieuwe bekwaamheidseisen

Nadere informatie

Sterkte-Zwakte Analyse

Sterkte-Zwakte Analyse Sterkte-Zwakte Analyse Naam en klas student: Dirkje Martens PEH16DA Stagegroep: Groep 5 en 6. Naam SLB: Frank Verwater Datum: februari 2017 t/m april 2017 Naam Werkplekbegeleider: Stageschool: BVO Handvaardigheid

Nadere informatie

Uitwerkingen van Brainpower sessies

Uitwerkingen van Brainpower sessies Hieronder zijn de resultaten van de Brainpower ingeklonken weergegeven. We zijn zo dicht mogelijk gebleven bij de geschreven teksten, maar hebben de tweedeling leraar/directeur weggelaten. Het is voor

Nadere informatie

projectplan professionaliseringstraject Technisch College Velsen Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland 2014-2016

projectplan professionaliseringstraject Technisch College Velsen Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland 2014-2016 projectplan professionaliseringstraject Technisch College Velsen Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland 2014-2016 Doelstellingen professionaliseringstraject Het SWV heeft als doelstellingen voor het

Nadere informatie

Bijlage 8.7: Voorbeeldopdrachten bij de uitgangspunten van HGW

Bijlage 8.7: Voorbeeldopdrachten bij de uitgangspunten van HGW Bijlage 8.7: Voorbeeldopdrachten bij de uitgangspunten van HGW Deze bijlage bevat voorbeelden van opdrachten bij de zeven uitgangspunten van HGW. Bij elke opdracht staat aangegeven welke informatie uit

Nadere informatie

Het huis van JBC. Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw

Het huis van JBC. Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw Het huis van JBC Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw Van schoolvisie naar gezamenlijke beleving van het nieuwe gebouw Met leerlingen, school, ouders en architect aan

Nadere informatie

Scan: docentactiviteiten in de FE-cyclus

Scan: docentactiviteiten in de FE-cyclus Scan: docentactiviteiten in de FE-cyclus Lees de beschrijvingen van docentactiviteiten in de FE-cyclus hieronder. Geef steeds aan in hoeverre jij dit momenteel doet in je eigen lessen. 1 punt betekent

Nadere informatie

Evaluatie Curriculum Onderzoek in de opleiding

Evaluatie Curriculum Onderzoek in de opleiding Evaluatie Curriculum Onderzoek in de opleiding Helmond, 16 juni 2016 Puck Lamers Master Onderwijswetenschappen Radboud Universiteit Nijmegen drs. Monique van der Heijden dr. Jeannette Geldens Kempelonderzoekscentrum

Nadere informatie

Werkplan vakverdieping kunstvakken

Werkplan vakverdieping kunstvakken Werkplan vakverdieping kunstvakken 2012-2013 algemene gegevens Naam: Klas: Nanda ten Have VR3C Gekozen vakverdieping: Beeldend onderwijs Persoonlijke leerdoel gekoppeld aan de vakcompetenties of gericht

Nadere informatie

Studiedag Lowan, 11 april 2016

Studiedag Lowan, 11 april 2016 Studiedag Lowan, 11 april 2016 Toezicht op nieuwkomersvoorzieningen Verleden, heden en toekomst Workshop Miriam Baltussen Thea Manders Expertisegroep nieuwkomers inspectie Inhoud Vooraf: nk-voorzieningen

Nadere informatie

Scan Professionele leercultuur op scholen Kohnstamm Instituut

Scan Professionele leercultuur op scholen Kohnstamm Instituut Scan Professionele leercultuur op scholen Kohnstamm Instituut De scan Professionele leercultuur op scholen is een instrument voor scholen voor voortgezet onderwijs waarmee in kaart wordt gebracht hoe ver

Nadere informatie

VERDIEPING evaluatiewijzer

VERDIEPING evaluatiewijzer VERDIEPING evaluatiewijzer didactisch coachen in de les De Verdieping is geschikt voor gevorderde coaches en wordt ingezet om de hoofditems uit de startset meer in detail te kunnen evalueren. Daarom is

Nadere informatie

op (afnemende) sturing Een interventie gericht op docenten bij het opleiden en begeleiden van studenten naar zelfstandig beroepsbeoefenaars.

op (afnemende) sturing Een interventie gericht op docenten bij het opleiden en begeleiden van studenten naar zelfstandig beroepsbeoefenaars. op (afnemende) sturing Een interventie gericht op docenten bij het opleiden en begeleiden van studenten naar zelfstandig beroepsbeoefenaars. Auteur: Anneke Lucassen Zelfevaluatie begeleiden bij zelfstandig

Nadere informatie

Competenties. van de rondleider in kunst en -historische musea. De competenties zijn verdeeld over vier hoofdcategorieën.

Competenties. van de rondleider in kunst en -historische musea. De competenties zijn verdeeld over vier hoofdcategorieën. Competenties van de rondleider in kunst en -historische musea Verwijzing naar deze lijst: Schep, M., Van Boxtel, C., & Noordegraaf, J. (2017). Competent museum guides: defining competencies for use in

Nadere informatie

[1] Beoordeelde beleidsterreinen (maart/april 2016) Beleidsterrein Gem. score Gekozen verbeterpunten 1 Opbrengsten

[1] Beoordeelde beleidsterreinen (maart/april 2016) Beleidsterrein Gem. score Gekozen verbeterpunten 1 Opbrengsten Schoolontwikkelplan Jaar 016-017 School Bavoschool Directeur Saskia Kuin Datum 15 september 016 Inleiding In dit schoolontwikkelplan 016-017 geven we aan: [1] welke beleidsterreinen uit WMK we hebben gescoord

Nadere informatie

Rapport Docent i360. Angela Rondhuis

Rapport Docent i360. Angela Rondhuis Rapport Docent i360 Naam Angela Rondhuis Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Persoonlijk ontwikkelingsplan Inleiding Voor u ligt het

Nadere informatie

Leergangen Algemene informatie

Leergangen Algemene informatie Leergangen Algemene informatie www.bntonderwijs.nl INHOUD I 5 Trainingsschema II 6 Algemene Informatie III 8 Onze Trainers L1 10 Formatieve Evaluatie L2 12 Action Research IV 14 Maatwerk b&t Leergangen

Nadere informatie

Vrijeschool RotterdamWest

Vrijeschool RotterdamWest Vrijeschool RotterdamWest Herstelonderzoek Datum vaststelling: 15 mei 2019 Samenvatting De kwaliteit van het onderwijs hebben wij in oktober 2017 als zeer zwak beoordeeld, omdat de kernstandaarden Zicht

Nadere informatie

Inspiratiespel LOB in de krachtige leeromgeving

Inspiratiespel LOB in de krachtige leeromgeving Inspiratiespel LOB in de krachtige leeromgeving Doel van het spel is het gezamenlijk bespreekbaar maken wat een leeromgeving krachtig maakt. De antwoorden kun je meenemen in het ontwikkelformat Krachtige

Nadere informatie

Doelstellingen professionaliseringstraject Het SWV heeft als doelstellingen voor het professionaliseringstraject geformuleerd:

Doelstellingen professionaliseringstraject Het SWV heeft als doelstellingen voor het professionaliseringstraject geformuleerd: projectplan professionaliseringstraject Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland 2014-2016 Mendelcollege Doelstellingen professionaliseringstraject Het SWV heeft als doelstellingen voor het professionaliseringstraject

Nadere informatie

Doordacht lesgeven bij sterk rekenonderwijs

Doordacht lesgeven bij sterk rekenonderwijs PLG Interne begeleiders 26 november 2009 Berber Klein & Henk Logtenberg Doordacht lesgeven bij sterk rekenonderwijs PLG Rekenspecialisten De AGENDA 1. Ervaringen uitwisselen Gebruik maken van elkaars ervaringen

Nadere informatie

ONTWERP JE EIGEN FORMATIEVE WERKVORM

ONTWERP JE EIGEN FORMATIEVE WERKVORM ONTWERP JE EIGEN FORMATIEVE WERKVORM BESCHRIJVING OPDRACHT In deze opdracht ga je aan de slag met het ontwikkelen van en die je meteen de volgende dag in kunt zetten. Aan de hand van concrete voorbeelden

Nadere informatie

HET CREËREN VAN DRAAGVLAK

HET CREËREN VAN DRAAGVLAK Draagvlak INLEIDING Kun je wel Cultuurprofielschool zijn als er binnen de school geen draagvlak voor is? Wat is draagvlak? Waarom is draagvlak belangrijk? Hoe creëer je draagvlak? Er is sprake van draagvlak

Nadere informatie

Lezen voor Beroep en Studie. 1 e trainingsavond, 6 oktober 2014

Lezen voor Beroep en Studie. 1 e trainingsavond, 6 oktober 2014 Lezen voor Beroep en Studie 1 e trainingsavond, 6 oktober 2014 Welkom en kennismaking José Gary Gerrit Regina Pauline Edith Roos Belgin Doelen van de eerste trainingsdag - Deelnemers maken kennis met elkaar

Nadere informatie

Werkgroep portfolio & coaching. portfolio handleiding

Werkgroep portfolio & coaching. portfolio handleiding portfolio handleiding Werkgroep portfolio & coaching 1 De plaats van portfolio in het leren op het VMBO. In enkele notities en werkdocumenten is het kader voor het nieuwe onderwijs geschetst. Dit komt

Nadere informatie

Sterkte-Zwakte Analyse

Sterkte-Zwakte Analyse Sterkte-Zwakte Analyse Naam en klas student: Dirkje Martens PEH16DA Stagegroep: Groep 5 en 6. Naam SLB: Frank Verwater Datum: Februari 2017 t/m april 2017 Naam Werkplekbegeleider: Stageschool: Taal stellen

Nadere informatie

Day a Week School Doelstellingen

Day a Week School Doelstellingen Day a Week School Doelstellingen Oorspronkelijke versie: februari 2012, herzien in september 2019 Inleiding Day a Week School (DWS) heeft als hoofddoelstelling een zo breed mogelijke basis te leggen voor

Nadere informatie

Day a Week School Doelstellingen

Day a Week School Doelstellingen Day a Week School Doelstellingen Oorspronkelijke versie: februari 2012, herzien in 2018 Inleiding Day a Week School (DWS) heeft als hoofddoelstelling een zo breed mogelijke basis te leggen voor cognitieve

Nadere informatie

Handleiding voor praktijkbegeleiders van niveau 2 en 3 cursisten

Handleiding voor praktijkbegeleiders van niveau 2 en 3 cursisten Handleiding voor praktijkbegeleiders van niveau 2 en 3 cursisten Inhoud: Inleiding... 3 Kerntaken van een praktijkbegeleider... 3 Voorbereidend gesprek met de cursist... 4 Feedback geven... 4 Begeleiden

Nadere informatie

Cultuureducatie, geen vak apart

Cultuureducatie, geen vak apart Cultuureducatie, geen vak apart Uitvoeringsplan Theo Thijssen Inleiding Op Educatief Centrum Theo Thijssen wordt gewerkt aan een ononderbroken ontwikkeling van kinderen van 0-13 jaar. Het ondernemend leren

Nadere informatie

IDee NEDERLANDSE DALTON VERENIGING

IDee NEDERLANDSE DALTON VERENIGING IDee NEDERLANDSE DALTON VERENIGING 1 1 www.dalton.nl 2 21/01/2018 19:29 3 3 DALTON IS AN INFLUENCE, A WAY OF LIFE Helen Parkhurst (8 maart 1886-1 juni 1973) 4 eigenaarschap persoonlijke ontwikkeling betrokkenheid

Nadere informatie

Bijeenkomst 1 Maatwerktraject onderwijskundig begeleider

Bijeenkomst 1 Maatwerktraject onderwijskundig begeleider Bijeenkomst 1 Maatwerktraject onderwijskundig begeleider Opbrengst-en handelingsgericht werken Ad Kappen, Gerdie Deterd Oude Weme Programma 16.00 16.15 17.30 17.45 18.30 20.30 opening Marielle lezing ogw

Nadere informatie