Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 6 26 mei 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 6 26 mei 2013"

Transcriptie

1 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 6 26 mei 2013 Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, Na een droog begin is het buiten dan eindelijk wat natter geworden. Ik weet niet of dat daarmee de droogteschade is ingelost, maar mijn tuin vaart er wel bij. Ook beginnen er overal voorjaarspaddenstoelen op te duiken. Naar buiten dus. Veel leesplezier. Melchior van Tweel (redactie) Zoek Hertentruffels op woelplaatsen van Wilde zwijnen Woelplaatsen van Wilde zwijnen leveren vaak nieuwe vindplaatsen van truffels op. Niet zo gek want ze hebben een betere neus dan wij. Zouden we Wilde zwijnen de ruimte geven dan zouden ongetwijfeld nog vele vindplaatsen gevonden worden en blijken zeldzame truffels niet zo zeldzaam. In ruim de helft van de onderzochte woelplaatsen vonden we truffels, en wel de Korrelige hertentruffel (Elaphomyces granulatus), Nederlandse namen zijn ook niet alles. Vaak lagen ze met tientallen tegelijk in de losse grond, blijkbaar versmaad door de zwijnen. Op de foto staan Korrelige hertentruffels. De truffels zijn meestal ongeveer één centimeter groot, maar kunnen ook de drie centimeter halen (Tekst en foto: Nico Dam) Lees verder op: Voorjaarsmorielje bevat raketbrandstof De Voorjaarskluifzwam is één van de grotere paddenstoelen die in het voorjaar verschijnt. Dat het eten van de Voorjaarskluifzwam niet zonder gevaren is, is al lange tijd bekend. Desondanks zijn er nog steeds mensen die het er op wagen deze paddenstoel te eten. (Tekst en Foto: Menno Boomsluiter) Lees verder op:

2 Zuid-Hollandse werkdag Deze leuke en nuttige dag zal dit jaar plaatsvinden op zaterdag 28 september in Oostvoorne, waar we te gast zijn in het bezoekerscentrum van het Zuid-Hollands Landschap bij de Tenellaplas. Zoals gebruikelijk gaan we s morgens op pad om paddenstoelen te zoeken. De soorten die in het veld niet meteen benoemd kunnen worden gaan we s middags nader bekijken. Het is altijd heel plezierig om gezamenlijk bezig te zijn en van elkaar te leren, dus probeer deze datum vrij te houden! Voor de organisatie is het noodzakelijk om je van te voren aan te melden, liefst vóór 21 september bij Grieta Fransen, g.fransen@hetnet.nl. Nadere gegevens worden dan toegestuurd. Tientallen Grote aderbekerzwammen in Geestmerambacht Paddenstoelenwerkgroep de Noordkop deed tijdens haar excursie op zaterdag 27 april in het recreatiegebied Het Geestmerambacht" (Noord-Holland) een bijzondere ontdekking. Zij trof op de kale, lemige grond in een bosje grote aantallen van de bedreigde Grote aderbekerzwam (Disciotis venosa) aan. (Tekst: Martijn Oud en Menno Boomsluiter. Foto: Julius van den Broek) Lees meer op: Agenda Ter herinnering staat hieronder staat de agenda voor de komende periode. Meer informatie is te vinden op Let op: De meeste uitingen zijn er in de eerste plaats voor de werkgroepsleden of de NMV-leden zelf. Ben je nog geen lid? Neem contact op en ga dan gerust een keer mee om te zien hoe leuk het allemaal is. En daarna wil je vast wel lid worden. Kijk in het colofon onderaan hoe je lid kunt worden van de NMV. NMV is de Nederlandse Mycologische Vereniging - KAMK is de Koninlijke Antwerpse Mycologisch Kring WMOIJ is de Werkgroep Mycologisch Onderzoek IJsselmeerpolders - ZPW is de Zeeuwse Paddenstoelenwerkgroep. 29 mei 2013: Excursie WMOIJ naar het Urkerbos.Verzamelen 10:00 uur werkschuur Flevolandschap, Vormtweg Urk ( ). Niet leden eerst bellen met Gerrit van Duuren: juni 2013: KAMK excursie naar Kessel Het Goor en Steenbeemden. Zie voor meer informatie 5 juni 2013: Excursie WMOIJ naar het Larserbos-Knarbos. Verzamelen 10:00 uur P-plaats bij ingang Rietweg ( ). Niet leden eerst bellen met Gerrit van Duuren: juni 2013: Limburg PSL excursie naar Landgoed Hoosden. Vertrekt 10:00 vanaf Grote kerk te St.Odiliënberg. Opgave bij de excursieleider Gerard Dings: juni 2013: Excursie WMOIJ naar het Hulkesteinse Bos. Verzamelen 10:00 uur P-plaats Laakse strand ( ). Niet leden eerst bellen met Gerrit van Duuren: juni 2013: NMV-excursie naar de Kaaistoep. 16 juni 2013: KAMK excursie naar Houwaart Walenbos. 19 juni 2013: Excursie WMOIJ naar het Harderbos. 22 juni 2013: Limburg PSL excursie naar het Wormdal.

3 Geaderde leemhoed Op de website van de NMV is een pagina opgenomen met informatie over de invasieve exoot Geaderde leemhoed (Agrocybe rivulosa), een soort die de afgelopen jaren sterk is toegenomen op snipperhopen. Foto: Aldert Gutter Lees meer op: en klik op de banner Kijk op exoten (rechts op de pagina), Klik op Lees meer over de Geaderde leemhoed en houtsnippers in het tekstvak midden boven op de pagina. Mycologische Werkgroep Groningen heeft een nieuwe website De Mycologische Werkgroep Groningen heeft sinds kort een nieuwe website, met daarop veel informatie over het karteringeproject, maar bijvoorbeeld ook een overzicht met de publicaties. Lees meer op: Waarom niet alle paddenstoelen overal groeien? Meerdere antwoorden op deze vraag krijg je in het artikel met deze titel dat recent in Natuur.focus verscheen. Om te beginnen komen de verschillende verspreidingsstrategiën aan bod. De meeste paddenstoelen bezitten de mogelijkheid om zich over lange afstanden te verspreiden en het aantal sporen is meestal gigantisch. Vandaar dat algemeen aangenomen wordt dat habitatfragmentatie voor fungi geen enkel probleem is: paddenstoelensporen geraken overal, het milieu selecteert wat er groeit. Toch blijkt uit experimenten dat kolonisatie, zelfs op korte afstand, vaak moeilijk verloopt. Verschillende onderzoeken geven aan dat er andere factoren een rol spelen: prioriteitseffecten (wie eerst komt heeft plaats), competitie tussen soorten en predatie van zwamvlokken door bodemdiertjes. Lees het artikel op: Bron: Paddenstoelen.flits mei-juni Over het hoofd gezien Kleine bruine paddenstoelen worden wel eens over het hoofd gezien, vooral ook wanneer ze er niet als een klassieke paddenstoel uit zien. Zo wordt Corynespora olivacea in het buitenland vaak gemeld, maar steeds door dezelfde waarnemers. Slechts enkelen herkennen deze soort en gaan er gericht naar op zoek. In Nederland en Vlaanderen is deze soort nog onbekend. Deze kleine (0,5-4mm), zwartbruine, behaarde bolletjes zijn nochtans heel het jaar door in kolonie te vinden op dode takken van Linde. Om de haartjes op dit bolletje te kunnen zien heb je een loep nodig. Deze haartjes, met op het uiteinde een bolvormige verdikking 5 tot 14 verschillende tussenschotten (enkel te zien onder de microscoop), zijn in feite vegetatieve sporen die zich afsnoeren van het vruchtlichaam. (fotograaf onbekend) Bron: Paddenstoelen.flits mei-juni 2013.

4 Voorjaarregen brengt roesten op Jeneverbes Het droge weer heeft momenteel plaatsgemaakt voor druilerig en koel voorjaarsweer, net op het moment dat bomen en struiken bloeien en in een fris nieuw en nog zacht bladerdek staan. Het ideale weer voor een aantal zeer opvallende roesten, zoals Peer-jeneverbesroest (Gymnosporangium sabinae), om te verschijnen op jeneverbessen. (Tekst en foto: Menno Boomsluiter.) Lees meer op: Hoeveel houtsnippers blijven er over voor paddenstoelen? Paddenstoelen zijn kieskeurig en hebben allemaal hun favoriete standplaatsen. Snipperhopen vormen een favoriete plek van veel soorten. Als paddenstoelenliefhebbers een houtsnipperhoop aantreffen, zoeken ze deze dan ook nauwkeurig af. Houtsnippers worden echter steeds vaker gebruikt als biomassa om energie uit op te wekken. Dit gaat ten koste van de hoeveelheid snipperhopen en snipperpaden in parken en natuurgebieden. Tekst en foto (Kastanje-inktzwam - Coprinus auricomus): Martijn Oud. Lees meer op Index fungorum nu ook een plek om nieuwe namen geldig te publiceren Bij toeval ontdekte ik dat op de bekende database index fungorum een nieuwe link is bijgekomen: index fungorum publications. Recente veranderingen in de internationale afspraken over het geldig publiceren van nieuwe namen maken het nu mogelijk dat on-line te doen. Ik vond op die manier een aantal (verontrustende) noviteiten: het nieuwe geslacht Atheniella Redhead voor de Adonismycena (Mycena adonis) en de Bleekgele mycena (Mycena flavoalba); Phloeomana Redhead voor de Kleine breedplaatmycena (Mycena speirea), Protostropharia Redhead, Moncalvo en Vilgalys voor de Kleefsteelstropharia (Stropharia/Psilocybe semiglobata), en tenslotte Bogpodia Redhead voor de Bruine moeraszwavelkop (Hypholoma udum/psilocybe uda). Helaas zijn al deze nieuwe genusnamen hier geïntroduceerd zonder of met een zwakke argumentering, soms onder verwijzing naar (voorlopige) moleculaire fylogenien van andere auteurs. Ik word hier niet vrolijk van. Ik ben dan ook benieuwd of deze nieuw geïntroduceerde namen navolging zullen vinden. Chiel Noordeloos. Lees verder op:

5 Nederlandse Index voor Le guide des champignons, France et Europe Door de Vlaamse mycologen Staf Brusseleers, Jackie Poeck en Godelieve De Schutter is een Nederlandse index gemaakt bij dit boek van Guillaume Eyssartier & Pierre Roux uit 2011, dat met zijn 3000 in sleutels verwerkte soorten en 1400 zeer goede kleurenfoto's thans een van de meeste complete en betrouwbare paddenstoelengidsen is (uitg.: Société Mycologique de France). Lees verder op Doorklikken op publicaties (middenboven) en Le Guide des champignons (linksonder). Paddenstoel van de Maand Als het voorjaar eindelijk losbarst, als het tere groen aan de bomen verschijnt, jonge Brandnetels en Fluitenkruid de bermen kleuren, verschijnt ineens ook de Zadelzwam (Polyporus squamosus). Soms hoog in levende bomen, maar meestal op reeds stervende of al dode stammen en nog vaker op groot dood loofhout op de bosbodem, waar hij uitbundig kan 'bloeien', soms met tientallen vruchtlichamen tegelijk. Tekst en foto's: Aldert Gutter. Lees verder op: Gewone inkttruffel Via via kreeg ik een rare paddenstoel ter determinatie. Deze was bij graafwerkzaamheden in de tuin gevonden door André Mulder. Hij vermoedde dat het, mede vanwege de typische geur, een truffel zou kunnen zijn. Het ding was in een potje bij mij op Naturalis afgeleverd. Toen ik het potje opendraaide kwam me een ondraaglijke stank tegemoet. Omdat ik mijn collega s geen overlast wou bezorgen heb ik hem thuis verder onderzocht. Een van de twee knollen was doorgesneden en zodoende herkende ik hem gelijk als een inkttruffel. Nu ken ik de Welriekende inkttruffel goed en die ruikt beduidend anders. Gelukkig viel die met de tabel van G. A. de Vries bij de eerste stap, de sporengrootte, af. Het lag dus niet aan mijn reukvermogen. Aan de hand van de gemiddelde lengte van de sporen en de sporen met een uitstulpinkje kwam ik uit op de (verre van) Gewone inkttruffel (Melanogaster ambiguus). Foto en Tekst: Hans Adema. Lees meer over deze en andere bijzondere waarnemingen:

6 Colofon Dit is de digitale nieuwsbrief van de Nederlandse Mycologische Vereniging. De nieuwsbrief heeft een onregelmatige verschijning, afhankelijk van het seizoen, de aangeleverde stukken en de urgentie van het nieuws. De redactie is in handen van Melchior van Tweel en is te bereiken via het adres: Oude nieuwbrieven zijn te vinden op De nieuwsbrief vormt een aanvulling op de websites en Coolia en richt zich vooral op actuele zaken die de mycologie aangaan. Hoewel de nieuwsbrief zich in eerste instantie richt op mensen die al thuis zijn in de wereld van de mycologie (bijvoorveeld de leden van de NMV en KVMV), staat deze natuurlijk ook open voor alle andere mensen die "iets hebben" met paddenstoelen, zoals paddenstoelwerkgroepen van IVN en KNNV, kinderen, studenten, natuurgidsen en docenten. De berichten zullen een laagdrempelig karakter hebben, maar ook wel met een wetenschappelijk tintje. De Nederlandse Mycologische Vereniging (NMV), opgericht in 1908, heeft als doel de beoefening van de mycologie in ruime zin te bevorderen. In voor- en najaar worden wekelijks excursie georganiseerd, verder worden er werkweken gehouden en in de winter verscheidene landelijke bijeenkomsten. Tevens is de NMV actief in de natuurbescherming waar het paddenstoelen betreft. De contributie voor de NMV bedraagt 25 voor gewone leden ( 30,- indien adres in het buitenland) en 12,50 voor huisgenootleden (krijgen geen Coolia). Lidmaatschap voor het leven bedraagt 425,-, voor huisgenootleden 212,50. Informatie is verkrijgbaar via nmv@mycologen.nl. Nieuwe leden, opzeggingen en adreswijzigingen kunnen worden doorgegeven op nmvleden@mycologen.nl. Lid worden van de NMV kan op klik vervolgens op Info/contact (rechtsboven) en lid worden (links). Voor meer informatie over de NMV wordt verwezen naar de websites: De nieuwsbrief is vóór en dóór mycologen en andere paddenstoelenliefhebbers. Het is voor de redactie niet mogelijk de hele nieuwsbrief zelf te vullen. Daar hebben we jouw hulp bij nodig. Wil je een onderwerp aandragen? Stuur het toe aan de redactie. Welke onderwerpen kunnen aan bod komen? Alles kan in aanmerking komen, mits het een relatie heeft met de mycologie (in brede zin van het woord): nieuwsberichten, nieuwe soorten, oproepen, bijzondere vondsten, rariteiten, mysteriesoorten, nieuwe literatuur, rapporten, nieuws van werkgroepen, excursies, cursussen, vragen voor controles, literatuurvragen, vraag en aanbod, microscopie, websites, tips, veldkenmerken, determinatiesleutels, etc. Er zijn maar twee onderwerpen waar enige terughoudenheid aan de orde is: Plukken en eten van paddenstoelen (inclusief recepten). Over het plukken van paddenstoelen heeft de NMV een genuanceerd standpunt, waarbij met name grootschalige pluk moet worden voorkomen. Verder wordt verwezen naar het plukstandpunt van de NMV. Deze is te vinden op en klik dan op NMV plukstandpunt (links). Voor het determineren van paddenstoelen aan de hand van alleen foto s wordt verwezen naar het forum van Waarneming.nl en Telmee.nl: Op dit forum zijn daarvoor alle mogelijkheden. Alleen determinaties met beschrijving en/of microscopische foto s, waar je echt niet uitkomt, kunnen eventueel in de nieuwsbrief worden geplaatst. In de nieuwsbrief zijn diverse links aangegeven naar websites. Mochten een directe link het niet doen, kopieer dan de volledige link naar je webbrowser. Omdat voor afbeeldingen veelal auteursrechten gelden, is voor alle afbeeldingen in deze nieuwsbrief, die niet al eerder door de eigenaren voor publicatie aan de Nederlandse Mycologische Vereniging ter beschikking werden gesteld, zo goed als mogelijk nagegaan wie de eigenaren zijn, waarna toestemming is verkregen voor hergebruik. Mocht u desondanks materiaal aantreffen, waarvan u meent dat dit niet had mogen worden gebruikt, stelt u ons hiervan dan a.u.b. in kennis, zodat eventuele gebruiksvoorwaarden kunnen worden geregeld of het materiaal kan worden verwijderd. U kunt een sturen naar nieuwsbrief@allesoverpaddenstoelen.nl. Als je andere mycologen of paddenstoelliefhebbers kent die deze nieuwsbrief nog niet krijgen, stuur deze dan gerust door. Als je de nieuwsbrief direct wilt krijgen, geef je adres dan door aan de redactie. Je hebt deze nieuwsbrief gekregen omdat je in de verzendlijst staat. Mocht je geen belangstelling meer hebben, laat dat dan weten aan de redactie.

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 5 23 april 2013

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 5 23 april 2013 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 5 23 april 2013 Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, Het voorjaar is eindelijk begonnen. Aan het begin was er nog wel redelijk wat neerslag gevallen, maar de bodem is

Nadere informatie

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer november 2013

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer november 2013 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 14 26 november 2013 waarn Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, Ondanks dat het al eind november is, staan er nog steeds redelijk wat paddenstoelen. En het lijkt erop dat

Nadere informatie

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 12 30 oktober 2013

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 12 30 oktober 2013 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 12 30 oktober 2013 waarn Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, De herfst gaat maar door en de storm van gisteren zorgt voor veel extra dood hout. Vervelend van alle schade,

Nadere informatie

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 7 4 juli 2013 Concept

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 7 4 juli 2013 Concept Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 7 4 juli 2013 Concept Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, Het bericht over Corynespora olivacea in de vorige nieuwsbrief heeft nogal wat beroering gegeven op het forum

Nadere informatie

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer september 2013

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer september 2013 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 10 29 september 2013 Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, Het wordt buiten droger en droger. Het zonnige weer met soms een stevige droge wind is niet bevorderlijk voor

Nadere informatie

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 8 31 augustus 2013

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 8 31 augustus 2013 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 8 31 augustus 2013 Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, Het is al weken mooi zonnig weer, maar wel droog. Veel gebieden waar je normaal tot aan je enkels in het water

Nadere informatie

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 11 25 oktober 2013

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 11 25 oktober 2013 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 11 25 oktober 2013 waarn Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, Het is mooi buiten. Plaatselijk is veel regen gevallen en dat resulteert nu in veel paddenstoelen en soms

Nadere informatie

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer november 2013

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer november 2013 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 13 10 november 2013 waarn Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, Afgelopen week was ik op werkweek van de NMV in Schoorl. Ondanks het late tijdstip waren er toch nog veel

Nadere informatie

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 16 19 januari 2014

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 16 19 januari 2014 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 16 19 januari 2014 waarn Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, De nieuwjaarsdag van de NMV is net een weekje achter de rug. Het was weer een zeer informatieve en gezellige

Nadere informatie

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 24 12 oktober 2014

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 24 12 oktober 2014 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 24 12 oktober 2014 waarn Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, Na een lange droge periode is het eindelijk weer wat gaan regenen. Het zijn nog geen grote hoeveelheden,

Nadere informatie

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 26 8 december 2014

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 26 8 december 2014 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 26 8 december 2014 waarn Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, De winter is nu echt aangebroken. Het aantal waarnemingen neemt af en in de bermen staan vooral door vorst

Nadere informatie

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer december 2013

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer december 2013 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 15 20 december 2013 waarn Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, Het heeft lang geduurd, maar nu zit het paddenstoelenseizoen er nu toch wel echt op. Om de feestdagen door

Nadere informatie

De Konvo. Van de redactie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015

De Konvo. Van de redactie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015 De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015 Van de redactie Hier boven een lentebeeld dat we de komende tijd weer tegemoet kunnen zien. Heerlijk! In de vorige Konvo stond dat de

Nadere informatie

De Konvo! Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.! nr. 39 mei 2014

De Konvo! Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.! nr. 39 mei 2014 De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 39 mei 2014 Nieuw leven - 'Onze' slechtvalken hebben drie jongen op de wereld gezet. Man en vrouw hebben het er druk mee. Foto's: Henk Groenewoud. Filmpje:

Nadere informatie

Landelijke klapekstertelling winter 2008/2009 Eindresultaten

Landelijke klapekstertelling winter 2008/2009 Eindresultaten Landelijke klapekstertelling winter 2008/2009 Eindresultaten Foto J. Schwiebbe - http://www.birdphoto.nl April 2009, Matthijs Broere (Waarneming.nl) & Fred Hustings (SOVON) 1. Inleiding Afgelopen winter

Nadere informatie

Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015

Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015 Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015 Doelgroep: Midden- en bovenbouw basisonderwijs: groep 5-8 Jaargetijde: Herfst, winter, lente en een stukje zomer. Plaats:

Nadere informatie

Dit boekje is van: Paddenstoelenpracticum

Dit boekje is van: Paddenstoelenpracticum Dit boekje is van: Paddenstoelenpracticum Doorsnede van een paddenstoel 2 3 Tafel 1. Champignons bekijken en tekenen 1. De steel van de champignon is ---------------------- cm lang 2. De steel is ------------------

Nadere informatie

Validatieprotocollen. overige insecten spinnen overige ongewervelden

Validatieprotocollen. overige insecten spinnen overige ongewervelden Validatieprotocollen overige insecten spinnen overige ongewervelden Overige insecten Validatie protocol mieren Waarnemingen van mieren worden enkel door experts verzameld, waarbij minder algemene soorten

Nadere informatie

Handleiding. Online snelinvoer. Online samenwerken bestuurders. Liesbeth van Woudenberg Woerden, oktober 2015

Handleiding. Online snelinvoer. Online samenwerken bestuurders. Liesbeth van Woudenberg Woerden, oktober 2015 Handleiding Online snelinvoer Online samenwerken bestuurders Liesbeth van Woudenberg Woerden, oktober 2015 handleiding Online Snelinvoer voor uitv. secr. Mijn KHN_oktober 2015 Inhoudsopgave 1 Online nieuwsberichten

Nadere informatie

m a t e r i a a l z e n d i n g

m a t e r i a a l z e n d i n g m a t e r i a a l z e n d i n g Paddenstoelen ordenen 1 Kleurpotloden Schaar Lijm Kleur de paddenstoelen en knip ze uit. Plak ze op van klein naar groot. Stippen tellen 2 Kleurpotloden Kleur de paddenstoelen

Nadere informatie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie 2 2017-1 KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie BESTUUR Voorzitter Kees Nieuwerth Hoofdstraat 26 k.nieuwerth@wxs.nl 9514 BE Gasselternijveen 0599-512901 Penningmeester/ ledenadministratie

Nadere informatie

De Konvo! Van de redactie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.! nr. 43 september 2014

De Konvo! Van de redactie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.! nr. 43 september 2014 De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 43 september 2014 Van de redactie De vogeltrek begint goed op gang te komen. We bevinden ons in de periode van rondtrekkende mezengroepjes. Daarom een

Nadere informatie

Ecologische Atlas van Paddenstoelen in Drenthe Eef Arnolds, Rob Chrispijn & Roeland Enzlin (red.)

Ecologische Atlas van Paddenstoelen in Drenthe Eef Arnolds, Rob Chrispijn & Roeland Enzlin (red.) Ecologische Atlas van Paddenstoelen in Drenthe Eef Arnolds, Rob Chrispijn & Roeland Enzlin (red.) Deze ecologische atlas behandelt de resultaten van een inventarisatie van paddenstoelen in Drenthe in de

Nadere informatie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie 2 2016-2 KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie BESTUUR Voorzitter Kees Nieuwerth Hoofdstraat 26 k.nieuwerth@wxs.nl 9514 BE Gasselternijveen 0599-512901 Penningmeester/ ledenadministratie

Nadere informatie

De Konvo. Nationale nachtvlindernacht

De Konvo. Nationale nachtvlindernacht De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. nr. 16 september 2011 Nationale nachtvlindernacht Voor de zesde keer wordt de Nationale Nachtvlindernacht gehouden, op vrijdag 2 september. Er wordt gezocht

Nadere informatie

Wegwijs in Gopress. Handleiding voor de registratie op en het gebruik van deze databank

Wegwijs in Gopress. Handleiding voor de registratie op en het gebruik van deze databank Wegwijs in Gopress Handleiding voor de registratie op en het gebruik van deze databank Laatst bijgewerkt: 4 december 2018 Gopress is een databank met daarin een grote collectie aaan Vlaamse kranten en

Nadere informatie

Open kenniskring jongvolwassenen

Open kenniskring jongvolwassenen h 2018.05.21 HANDLEIDING Open kenniskring jongvolwassenen 1. WAT IS HET OPZET VAN DEZE OPEN KENNISKRING? Alle kenniskringen op www.kennisplein.be zijn bedoeld om op een vlotte manier kennis met elkaar

Nadere informatie

Agenda: Coördinatoren: Willem-Jan Hoeffnagel Fred van Klaveren Theo van Mens

Agenda: Coördinatoren: Willem-Jan Hoeffnagel Fred van Klaveren Theo van Mens 1000-SOORTENDAG HET GOOI 2016 Agenda: 1) Welkom 2) Aanleiding en doel van de 1000-soortendag 2016 3) Terugblik op 1000-soortendag 2014 4) Programma 1000-soortendag 2016 5) Rol soortcoördinatoren 6) Te

Nadere informatie

Paddenstoelen in de klas. werkbladen

Paddenstoelen in de klas. werkbladen Paddenstoelen in de klas werkbladen Paddenstoelen bekijken 1 spiegeltje paddenstoelenzoekkaart iets om op te schrijven/tekenen (kleur)potloden Ga buiten op zoek naar paddenstoelen. Je vindt paddenstoelen

Nadere informatie

ZUID-HOLLANDSE ZWAMDAG 2015

ZUID-HOLLANDSE ZWAMDAG 2015 ZUID-HOLLANDSE ZWAMDAG 2015 De Zuid-Hollandse Zwamdag wordt dit jaar gehouden op zaterdag 14 maart 2015. Plaats van samenkomst is zoals gebruikelijk Natuurcentrum De Boshoek, Bospad 3 (achter het Bachplein)

Nadere informatie

KNNV Zoogdierenwerkgroep Voorne

KNNV Zoogdierenwerkgroep Voorne KNNV Zoogdierenwerkgroep Voorne Twee bosmuizen in 1 val foto Karel Adriaanse verslag 50 Muizenonderzoek De Ommeloop De Kleine Beer Zuid-Hollands Landschap november 2011 Jan Alewijn Dijkhuizen foto s Kees

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 3 april Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 3 april Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 3 april 2018 Beste natuurliefhebber/-ster, De excursies in de winterperiode moesten i.v.m. het weer een paar keer worden geannuleerd. De vooruitzichten voor afgelopen

Nadere informatie

KENNISPLATFORM voor communicatieprofessionals in het voortgezet onderwijs. Editie

KENNISPLATFORM voor communicatieprofessionals in het voortgezet onderwijs. Editie KENNISPLATFORM voor communicatieprofessionals in het voortgezet onderwijs Editie 2011-2012 Onderwijscommunicatie ontwikkelt zich Communicatie is een belangrijk thema geworden binnen het onderwijs. Schooldirecties

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF FLORON-FWT, NR.2, APRIL 1990

NIEUWSBRIEF FLORON-FWT, NR.2, APRIL 1990 NIEUWSBRIEF FLORON-FWT, NR.2, APRIL 1990 Kruidkers (Lepidium) in Twente. O.G. Zijlstra Door de Floristische Werkgroep Twente zijn tot op heden zeven soorten van het geslacht Kruidkers (Lepidium) gevonden;

Nadere informatie

plukken Een kwestie van kunnen kiezen

plukken Een kwestie van kunnen kiezen Ik wil vandaag zo graag zonnebloemen plukken Een kwestie van kunnen kiezen Verjaardagskalender Regie bij Dementie Vilans Alzheimer Nederland Regisseur van je eigen levensfilm Eigen regie. Je komt de term

Nadere informatie

Naar Binnen. wsbrief. NieuwsBr. ief nr.4, Beste lezer,

Naar Binnen. wsbrief. NieuwsBr. ief nr.4, Beste lezer, NieuwsBr wsbrief ief nr.4, 2011 Naar Binnen Beste lezer, Dit jaar heeft wel een heel bijzonder start van de herfst gekregen. Het was heerlijk warm weer. Ik heb volop genoten van de laatste warme dagen.

Nadere informatie

Themawandeling Herfst

Themawandeling Herfst Themawandeling Herfst Leerdoelen: De leerlingen tonen respect voor de natuur De leerlingen kunnen enkele typische herfstverschijnselen uit het bos verklaren De leerlingen kunnen op een aangepaste manier

Nadere informatie

Activiteiten Paddenstoelenstudiegroep Limburg

Activiteiten Paddenstoelenstudiegroep Limburg Activiteiten 2019 Paddenstoelenstudiegroep Limburg Excursieprogramma 2019 PSL Excursies: Alle excursies vertrekken om 10.00 uur vanaf de plaats van samenkomst en duren tot ongeveer 14.30 u. Graag telefonisch

Nadere informatie

Websites aanpassen. Voor iedereen.

Websites aanpassen. Voor iedereen. Websites aanpassen. Voor iedereen. Teksten aanpassen en afbeeldingen toevoegen. Links naar andere pagina s of documenten. Pagina s toevoegen, kopiëren en verplaatsen. Ondersteuning voor meerdere talen.

Nadere informatie

Aan de slag met MijnZorgnet.nl!

Aan de slag met MijnZorgnet.nl! Aan de slag met MijnZorgnet.nl! Vanaf vandaag kunt u gratis gebruik maken van MijnZorgnet.nl. Op deze nieuwe en beveiligde website kunt u gemakkelijk contact leggen met patiënten, mantelzorgers en zorgverleners.

Nadere informatie

Uitnodiging Profiel invullen Tijdlijnen... 6

Uitnodiging Profiel invullen Tijdlijnen... 6 Inhoudsopgave Uitnodiging e-mail... 3 Profiel invullen... 4 Tijdlijnen... 6 Persoonlijke tijdlijn... 6 Groepstijdlijn... 8 Privéberichten... 10 Vermeldingen... 10 Notificaties... 10 Mediabibliotheek...

Nadere informatie

Handleiding ABK inschrijven op openbare procedures

Handleiding ABK inschrijven op openbare procedures Handleiding ABK inschrijven op openbare procedures Versie 1 Januari 2016 Inhoudsopgave 1 Aanmelden voor uw inschrijving... 3 1.1 Het project op Aanbestedingskalender.nl... 3 1.2 Het project zichtbaar maken

Nadere informatie

Een beeldverslag van de pop-up paddenstoelenexcursie in de Brettenzone op , geleid door Christiane Baethcke

Een beeldverslag van de pop-up paddenstoelenexcursie in de Brettenzone op , geleid door Christiane Baethcke KNNV Amsterdam Een beeldverslag van de pop-up paddenstoelenexcursie in de Brettenzone op 10-11-2016, geleid door Christiane Baethcke Voor deze pop-up excursie koos Christiane het stukje Brettenzone tussen

Nadere informatie

Rivierenhof. Handleiding. Opgesteld door de domeinwachters. >> Ontdekkingstocht voor het 4, 5 en 6 leerjaar. Tjakkie de specht Ontdekt de Herfst

Rivierenhof. Handleiding. Opgesteld door de domeinwachters. >> Ontdekkingstocht voor het 4, 5 en 6 leerjaar. Tjakkie de specht Ontdekt de Herfst Rivierenhof Handleiding Opgesteld door de domeinwachters >> Ontdekkingstocht voor het 4, 5 en 6 leerjaar Tjakkie de specht Ontdekt de Herfst INLEIDING Het zelf -doe pakket bestaat uit een bewegwijzerde

Nadere informatie

Natuurpunt Antwerpen Stad - Nieuwsbrief 2 - Cursus Natuurgids, Gemeenteraadsverkiezingen, activiteiten 1 bericht

Natuurpunt Antwerpen Stad - Nieuwsbrief 2 - Cursus Natuurgids, Gemeenteraadsverkiezingen, activiteiten 1 bericht Guy Voets Natuurpunt Antwerpen Stad - Nieuwsbrief 2 - Cursus Natuurgids, Gemeenteraadsverkiezingen, activiteiten 1 bericht Natuurpunt Antwerpen Stad

Nadere informatie

Jaarverslag 2009 Samenstelling: Henk Wagenaar

Jaarverslag 2009 Samenstelling: Henk Wagenaar Jaarverslag Samenstelling: Henk Wagenaar Dagvlinders in Zeeland Jaarverslag Vlinder en Libellenwerkgroep Zeeland Met medewerking van : Vlinderwerkgroep West Zeeuws-Vlaanderen ( w erkgroep van Natuurbeschermingsver.

Nadere informatie

Handleiding Melkvee Connect

Handleiding Melkvee Connect Handleiding Melkvee Connect Inhoudsopgave 1. Wat kun je ermee en hoe werkt het?... 1 2. Je eigen account bewerken... 2 3. Deelnemen aan een netwerk... 4 4. Een netwerk starten... 6 5. Nieuwsberichten plaatsen...

Nadere informatie

IVN - Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid

IVN - Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid IVN - Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid Afdeling Alphen aan den Rijn en omstreken 5-10-2013 ivn alphen aan den rijn 1 Over IVN Landelijke Organisatie Doelstelling Organisatie IVN Alphen aan

Nadere informatie

het thema is de lente

het thema is de lente NieuwsBrief nr.2, 2009 Naar Binnen Beste lezer, Het is lente! Je ruikt bijna de lente door de foto. Bomen laten hun bloesems zien. De natuur toont zichzelf uitbundig met al haar pracht. Tulpen in allerlei

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015. Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015. Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015 Beste natuurliefhebber/-ster, De dag begon mistig en op meerdere plaatsen bleef de mist de hele dag hangen. Gelukkig scheen in Beijum de zon. Doordat

Nadere informatie

seizoenskleuren Kijk eens naar buiten! Hoe kun je zien welk seizoen het is? Aan de bomen, aan de

seizoenskleuren Kijk eens naar buiten! Hoe kun je zien welk seizoen het is? Aan de bomen, aan de Marlies Huijzer seizoenskleuren elk seizoen zijn kleur Kijk eens naar buiten! Hoe kun je zien welk seizoen het is? Aan de bomen, aan de bloemen, aan het weer, aan de kleren van de kinderen, én aan de kleuren

Nadere informatie

Leni Duistermaat, Naturalis sectie Botanie, onderzoeker Nederlandse flora

Leni Duistermaat, Naturalis sectie Botanie, onderzoeker Nederlandse flora Herbariummateriaal verzamelen nog van deze tijd?! Leni Duistermaat, Naturalis sectie Botanie, onderzoeker Nederlandse flora Leni.Duistermaat@naturalis.nl Nederland kent een lange traditie van het inventariseren

Nadere informatie

Schimmels. http://www.soortenbank.nl/soorten.php?menuentry=quiz&soortengroep=paddenstoelen

Schimmels. http://www.soortenbank.nl/soorten.php?menuentry=quiz&soortengroep=paddenstoelen Schimmels Waar zouden we zijn zonder de schimmel. Geen brood, bier, brie, champignons of penicilline. Ook ruimen ze planten- en dierenresten op (detritivoren). Jammer dat ze al aan planten en dieren beginnen

Nadere informatie

Handleiding internet Algemene informatie

Handleiding internet Algemene informatie Handleiding internet Algemene informatie Hoofdstuk I - Informatie over Typo3 en de afdelingssites Handleiding afdelingssites Groei & Bloei Welkom bij de handleiding voor Typo3, het programma waarmee de

Nadere informatie

Kinderen kunnen én willen niet zonder natuur

Kinderen kunnen én willen niet zonder natuur Natuurbeleving als vaste waarde in een veranderende wereld Education is the most powerful weapon which you can use to change the world - Nelson Mandela September 2014 1 Kinderen kunnen én willen niet zonder

Nadere informatie

1a. Hoeveel tuinslakken zie je op de foto? 1b. En hoeveel slakken van een andere soort?

1a. Hoeveel tuinslakken zie je op de foto? 1b. En hoeveel slakken van een andere soort? Waarnemen de tuinslak en klimaatverandering Tuinslakken hebben verschillende kleuren huisjes. Hun huisjes kunnen bruin, roze of geel zijn. Ook hebben sommige strepen (banden) op hun huisjes en anderen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gierzwaluwwerkgroep Oisterwijk

Nieuwsbrief Gierzwaluwwerkgroep Oisterwijk 5e jaargang, 2015 editie gierzwaluw 1 Nieuwsbrief Gierzwaluwwerkgroep Oisterwijk Gierzwaluwwerkgroep Oisterwijk een samenwerkingsverband tussen vogelwerkgroep IVN Oisterwijk en vogelwerkgroep Midden-Brabant.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Mijn cliëntportaal www.arienszorgpalet.nl

Gebruikershandleiding Mijn cliëntportaal www.arienszorgpalet.nl Gebruikershandleiding Mijn cliëntportaal www.arienszorgpalet.nl Versie 1 mei 2016 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Inloggen Mijn cliëntportaal 4 Voorbeeld Mijn cliëntportaal 7 Mijn afspraken 8 Mijn dossier

Nadere informatie

Handleiding urenportal TMI er

Handleiding urenportal TMI er Handleiding urenportal TMI er Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Inloggen... 3 2.1 Inloggen op de urenportal... 3 2.2 Geen inloggegevens... 3 3 De urenportal... 4 3.1 Start... 4 3.2 Mijn gegevens... 4 3.3

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk

Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk 4 e jaargang 2014 Editie steenuil Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk Inhoud: * Verslag broedseizoen 2014 * Broedresultaten steenuil 2014 * Terugmeldingen geringde vogels * Oorkonde vijf jaar broeden

Nadere informatie

UIT-DATABANK. Hoe gratis jouw activiteit toevoegen om een groter publiek te bereiken. Handleiding. Vragen?

UIT-DATABANK. Hoe gratis jouw activiteit toevoegen om een groter publiek te bereiken. Handleiding. Vragen? Ui UIT-DATABANK Hoe gratis jouw activiteit toevoegen om een groter publiek te bereiken Handleiding Vragen? shari.platteeuw@co7.be UiT-databank: what s in a name? Als erfgoedvereniging is het van belang

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF DIJKBEWAKING

NIEUWSBRIEF DIJKBEWAKING NIEUWSBRIEF DIJKBEWAKING dijkbewakingsorganisatie@hdsr.nl 2016, nummer 1 VOORWOORD Ruim anderhalf jaar is de landelijke werkgroep Professionalisering Dijkbewaking nu onderweg. In deze periode hebben we

Nadere informatie

ALLES WAT JE WILT WETEN OVER BOMEN

ALLES WAT JE WILT WETEN OVER BOMEN 3 8 6 10 ALLES WAT JE WILT WETEN OVER BOMEN Een boom is...... een vaste plant met een houten stam en een kruin, alleen noemen de onderdelen anders dan bij een plant. Delen van de boom Laat de kinderen

Nadere informatie

Zaadbommen maken. dan langzaam water toe. Totdat het mengsel aan elkaar blijft plakken. Maak het niet te nat! Wat heb je nodig voor 10 zaadbommen?

Zaadbommen maken. dan langzaam water toe. Totdat het mengsel aan elkaar blijft plakken. Maak het niet te nat! Wat heb je nodig voor 10 zaadbommen? Lente Wat heb je nodig voor 10 zaadbommen? 8 eetlepels droge natuurlijke klei (bentoniet voor als je binnenkort wilt gooien, rode klei als je ze wilt bewaren) 10 eetlepels potgrond, eventueel met wat compost

Nadere informatie

NATUURRIJK TESPELDUYN OKTOBER 2018

NATUURRIJK TESPELDUYN OKTOBER 2018 U kent dat wel, u heeft een fantastische afslag, maar ziet niet goed waar uw bal terecht kwam. U loopt erheen en ontwaart steeds mee witte ballen. Dichterbij gekomen blijken het geen ballen maar paddenstoelen

Nadere informatie

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen.

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen. Lente groep 3/4 inhoud blz Lente 3 1 Langer licht 4 2 Bollen 5 3 Wakker worden 6 4 Frisse blaadjes 7 5 Kikkerdril 8 6 Op reis 9 7 In de wei 10 8 Er op uit! 11 9 Filmpjes 12 Werkblad winter 13 Schrijf je

Nadere informatie

Loof-en naaldbomen. Naam :

Loof-en naaldbomen. Naam : Loof-en naaldbomen Naam : Veel bomen maken een bos In een boomgaard staan soms honderden bomen, en toch is een boomgaard geen bos. Ook in een park kun je veel bomen zien, maar een park is beslist geen

Nadere informatie

Altijd al meer willen weten over wat er in leeft in de Noordzee en aanspoelt op onze stranden?

Altijd al meer willen weten over wat er in leeft in de Noordzee en aanspoelt op onze stranden? Terugblik ledenfeest Zondagmiddag 18 juni jl. vierden wij ons veertigjarig bestaan met een ledenfeest. Het was zoals bekend prachtig weer. De ongeveer zestig deelnemers lieten zich de koffie met gebak

Nadere informatie

NIEUWS. Nieuwsbrief februari 2018 afdeling Midden-Groningen. Met het laatste nieuws over de opening van ons nieuwe kantoor en de open dagen!!

NIEUWS. Nieuwsbrief februari 2018 afdeling Midden-Groningen. Met het laatste nieuws over de opening van ons nieuwe kantoor en de open dagen!! NIEUWS Midden-Groningen Troelstralaan 7 9602 XA Hoogezand www.humanitas.nl/afdeling/midden-groningen/ Nieuwsbrief februari 2018 afdeling Midden-Groningen Met het laatste nieuws over de opening van ons

Nadere informatie

Expeditie Boswachterscode

Expeditie Boswachterscode Boswachterscode Ontdek jij je zesde zintuig? Kinderen tussen de 7 en 10 jaar opgelet! Zet je zintuigen op scherp. Volg het spoor van Benno Buitenpret. Speciaal voor jou heeft hij zijn persoonlijke en buitengewoon

Nadere informatie

Docentenhandleiding Portfolio-site.nl

Docentenhandleiding Portfolio-site.nl Docentenhandleiding Portfolio-site.nl Met Portfolio-site.nl kunnen leerlingen aan de slag met hun persoonlijke ontwikkeling. Door het uitvoeren van taken verzamelen ze bewijsmaterialen en laten ze zien

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. juni versie 2 - vervangt de vorige PASTORALE EENHEID. Voorwoord

NIEUWSBRIEF. juni versie 2 - vervangt de vorige PASTORALE EENHEID. Voorwoord Nieuwsbrief van de Pastorale Eenheid Sint-Franciscus Oostkamp juni 2018 Bekijk d PASTORALE EENHEID NIEUWSBRIEF juni 2018 versie 2 - vervangt de vorige Voorwoord De laatste weken hebben de termen GDPR en

Nadere informatie

Bekend scenario? Ongetwijfeld. En de voornemens je deze keer wél te focussen op hoofdzaken? Vast meermaals de revue gepasseerd.

Bekend scenario? Ongetwijfeld. En de voornemens je deze keer wél te focussen op hoofdzaken? Vast meermaals de revue gepasseerd. Hoe gaat het? Goed hoor, druk We zeggen het zo vaak zonder er bij na te denken, maar telkens bevestigen we de associatie tussen druk en goed. Druk zijn is een statussymbool geworden. Wie niet druk is doet

Nadere informatie

LEGIONELLA overzicht met feiten en cijfers. Drs. Hans Schoon OMEGAM-Water

LEGIONELLA overzicht met feiten en cijfers. Drs. Hans Schoon OMEGAM-Water LEGIONELLA overzicht met feiten en cijfers Drs. Hans Schoon OMEGAM-Water Onderwerpen Wat weten we van Legionella Meldingen Legionellose Bronopsporing patiënten Besmettingen leidingwater Praktijk 18 jaar

Nadere informatie

KNNV Zoogdierenwerkgroep Voorne

KNNV Zoogdierenwerkgroep Voorne KNNV Zoogdierenwerkgroep Voorne Noordse woelmuis foto Kees Rosmolen verslag 43 Muizenonderzoek Groene Strand - Oostvoorne juli 2010 Jan Alewijn Dijkhuizen inleiding De zoogdierwerkgroep van de KNNV afdeling

Nadere informatie

NieuwsBrief nr. , 2010 Naar Binnen. Beste lezer,

NieuwsBrief nr. , 2010 Naar Binnen. Beste lezer, NieuwsBrief nr. Beste lezer,, 2010 Naar Binnen nr.1, 20 Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen. Ze is nog heel pril en vers. Nog even geniet ik van de rust, van even nog niets hoeven. Ik weet dat ik

Nadere informatie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie 2 2017-3 KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie BESTUUR Voorzitter Penningmeester/ ledenadministratie vacant Han Bouman Notarislaan 3 hanbouman@ziggo.nl 9684 EJ Finsterwolde 0597-333097

Nadere informatie

Uitleg LIGHT nieuwsbriefmodule

Uitleg LIGHT nieuwsbriefmodule Uitleg LIGHT nieuwsbriefmodule Datum: 29-09- 09 Gemaakt door: Abbe Keultjes (abbe@light.nl) Versie: 1.1 Inhoud Nieuwsbriefmodule... 2 Algemene opmerkingen... 2 Mailinglijsten beheren... 3 Nieuwsbrief bewerken,

Nadere informatie

Toxoplasmose bij de rode eekhoorn, een update

Toxoplasmose bij de rode eekhoorn, een update Toxoplasmose bij de rode eekhoorn, een update In 2014 werden in de zomer en herfst enkele honderden dode eekhoorns gemeld. Er kwamen zelfs berichten dat eekhoorns dood uit de boom vielen. Onderzoek dat

Nadere informatie

natuurboekje van lente 2019

natuurboekje van lente 2019 natuurboekje van lente 2019 HOI! Speenkruid groeit op vochtige grond. SOMS BLOEIT SPEENKRUID al in januari, maar zeker in maart. Langs een sloot of een beek, langs de kant van een holle weg, onder struiken

Nadere informatie

Dagtocht Oostvaardersplassen

Dagtocht Oostvaardersplassen Dagtocht Oostvaardersplassen 19 juni 2016 Biodiversiteit Op 19 juni vertrokken we met zijn dertienen om 07:45 uur richting Oostvaardersplassen. Het is een kleine twee uur rijden en kwamen dus op tijd aan

Nadere informatie

Handleiding Vacatures plaatsen MaastrichtDoet.nl

Handleiding Vacatures plaatsen MaastrichtDoet.nl Handleiding Vacatures plaatsen MaastrichtDoet.nl December 2017 Voor het plaatsen van vrijwilligersvacatures op MaastrichtDoet.nl dient u eenmalig een account aan te maken. Vervolgens kunt u onbeperkt inloggen

Nadere informatie

Het Meetnet Dagactieve Zoogdieren-team, Vilmar Dijkstra (landelijk coördinator), Martijn van Oene en Hans Hollander.

Het Meetnet Dagactieve Zoogdieren-team, Vilmar Dijkstra (landelijk coördinator), Martijn van Oene en Hans Hollander. NEM Zoogdiernieuws 2016-1 NEM Meetnet Dagactieve Zoogdieren Konijnentellingen Konijnentellingen duinen 2016 Nu er een nieuwe variant is gevonden van het RHD zijn we benieuwd of deze ziekte grootschalig

Nadere informatie

IVN Jeugdnatuurgroep jaarverslag 2016

IVN Jeugdnatuurgroep jaarverslag 2016 IVN Jeugdnatuurgroep jaarverslag 2016 9 januari In dit nieuwe jaar weer van start met de jeugd, nadat we in december 2015 als IVN jeugdgroep genomineerd werden voor de vrijwilligersprijs bij de groepen.

Nadere informatie

Veld- en fotodeterminatie van wilde bijen Sleutel voor de toekomst?

Veld- en fotodeterminatie van wilde bijen Sleutel voor de toekomst? Veld- en fotodeterminatie van wilde bijen Sleutel voor de toekomst? 9-1-2016 Stijn Schreven Voor gebruik van foto s uit dit document moet vooraf toestemming gevraagd worden aan de fotograaf: Dick Belgers

Nadere informatie

Het rijk van de schimmels

Het rijk van de schimmels 4 BASISSTOF 1 vwo gymnasium Het rijk van de schimmels thema 4 Ordening opdracht 10 Beantwoord de volgende vragen. 1 Heeft de gist die roos veroorzaakt (zie afbeelding 19) een celkern en een celwand? Gistcellen

Nadere informatie

Natuur dagboek. Op ontdekking in je achtertuin

Natuur dagboek. Op ontdekking in je achtertuin Natuur dagboek Op ontdekking in je achtertuin Hey daar! Dit is jouw eigenste, hoogst persoonlijkste Dit natuurdagboek is van natuurdagboek. Trek de tuin, het park of het bos in. Gebruik je ogen, oren en

Nadere informatie

SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN. Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher. 1. Inloggen. 2. Overzicht

SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN. Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher. 1. Inloggen. 2. Overzicht SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van de schoolwebsite wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem

Nadere informatie

Nieuwsbrief volkstuinvereniging vianen 2017 nr. 1

Nieuwsbrief volkstuinvereniging vianen 2017 nr. 1 Nieuwsbrief volkstuinvereniging vianen 2017 nr. 1 www.volkstuinverenigingvianen.nl januari/februari 2017 Beste tuinders, januari alweer voorbij en nog geen nieuwsbrief terwijl jullie dit wel iedere maand

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2010-1. Slechtvalken in Eindhoven en Veldhoven. Vogelwerkgroep De Kempen

Nieuwsbrief 2010-1. Slechtvalken in Eindhoven en Veldhoven. Vogelwerkgroep De Kempen Vogelwerkgroep De Kempen Postbus 386, 5500 AJ Veldhoven E-mail: vwgkempen@hetnet.nl Homepage: www.homepages.hetnet.nl/~vwgdekempen Gironummer: 5859111 Kamer van Koophandel: 40238962 Nieuwsbrief 2010-1

Nadere informatie

Handleiding leden. De tabbladen zijn: * Mijn onderneming(en) * Profiel * Favoriet * Lidmaatschap

Handleiding leden. De tabbladen zijn: * Mijn onderneming(en) * Profiel * Favoriet * Lidmaatschap Handleiding leden Wanneer je inlogt op de website van Bewust Eemland, kom je in jouw omgeving. Je ziet dan 4 tabbladen, het menu boven aan en rechtsboven jouw naam met daarnaast een pijltje. Wanneer je

Nadere informatie

Donderdag 16 juli 1998 Avondwandeling bij Quatre-Bras

Donderdag 16 juli 1998 Avondwandeling bij Quatre-Bras 2 KNNV-programma zomer 1998 (juli-september) Donderdag 16 juli 1998 Avondwandeling bij Quatre-Bras Onder leiding van Mary van Saane wandelen we deze avond bij Quatre-Bras bij Eefde. We verzamelen op de

Nadere informatie

Werkgroepen vragen nieuwe natuurgidsen Praat mee over Nationaal Park Hollandse Duinen 10 oktober: Dag van de Duurzaamheid

Werkgroepen vragen nieuwe natuurgidsen Praat mee over Nationaal Park Hollandse Duinen 10 oktober: Dag van de Duurzaamheid Werkgroepen vragen nieuwe natuurgidsen Als IVN afdeling regio Leiden werken wij in twaalf gemeenten en beschikken we over twaalf werkgroepen, die zich richten op het publiek. Daarnaast zijn er nog een

Nadere informatie

Eendenkuikenproject resultaten 2018

Eendenkuikenproject resultaten 2018 Eendenkuikenproject resultaten 218 Erik Kleyheeg Ook in 218 werd weer samen met het Nederlandse publiek onderzoek gedaan naar de overleving van kuikens van de Wilde Eend. Het project, dat loopt vanaf 216,

Nadere informatie

De Digitale Bibliotheek. Toegang tot databases en e-journals digitallibrary.leidenuniv.nl

De Digitale Bibliotheek. Toegang tot databases en e-journals digitallibrary.leidenuniv.nl De Digitale Bibliotheek Toegang tot databases en e-journals Wat is de Digitale Bibliotheek? De Digitale Bibliotheek is de toegangspoort van de Universiteitsbibliotheken Leiden tot een groot aanbod aan:

Nadere informatie

(5) Handleiding verhalen invoeren www.geheugenvanoost.nl

(5) Handleiding verhalen invoeren www.geheugenvanoost.nl 1: Log in (5) Handleiding verhalen invoeren www.geheugenvanoost.nl Klik op de homepage op LOG IN (links onder). Je komt dan op de Log in pagina: Hier vul je in: 1. jouw persoonlijk gebruikersnaam 2. je

Nadere informatie

Meetnet vlinders. Aantal vlinders. Augustus Beste teller,

Meetnet vlinders. Aantal vlinders. Augustus Beste teller, Meetnet vlinders Augustus 2019 Beste teller, Gelukkig is augustus een stuk minder heet dan juli (al zou het de komende dagen best nog wel warm kunnen worden). Vaak prima telweer dus. Met op sommige plekken

Nadere informatie

( DATUM) WAARNEMERS : SCHOOL:

( DATUM) WAARNEMERS : SCHOOL: ( DATUM) WAARNEMERS : SCHOOL: GROEP:.. BOOM IN DE HERFST waarneemvel 1 WAT IS DE NAAM VAN JULLIE BOOM?.. 1. KRUIS AAN WAT JE ZIET AAN JULLIE TAK Nog groene bladeren Gekleurde bladeren Kale takken Vruchten

Nadere informatie