Paddenstoelennieuwsbrief Nummer september 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Paddenstoelennieuwsbrief Nummer september 2013"

Transcriptie

1 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer september 2013 Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, Het wordt buiten droger en droger. Het zonnige weer met soms een stevige droge wind is niet bevorderlijk voor paddenstoelen. Gelukkig worden de nachten langer en is er dauw en soms mist. Er staan nog wel paddenstoelen, maar het is hopen op een echte regenperiode. Vandaag ben ik naar de film De Nieuwe Wildernis geweest. Die film kan ik echt iedereen aanraden die van de natuur houdt. Er komen helaas geen paddenstoelen in de film voor, maar verder is het een overweldigende film over een jaarrond dierenleven in de Oostvaarderplassen. Veel leesplezier. Melchior van Tweel (redactie) Erratum In nieuwsbrief nummer 9 wordt in het stuk over de Hertenzwammen geschreven over de Oranjerode hertenzwam. Jaap Wisman wees erop dat hiervan de verkeerde wetenschappelijke naam opgenomen. De juist wetenschappelijke naam is Pluteus aurantiorugosus. Droge augustus blijkt goed voor zeldzame boleten Na droge zomers worden vaak bijzondere boletensoorten gevonden. Ook dit jaar zijn eind augustus en begin september een paar bijzondere soorten waargenomen. Het is opvallend dat deze soorten vaak gedurende of na droge zomers gevonden worden. Zo werden eind augustus en begin september de Fraaie roodnetboleet (Boletus legaliae) en ook een aantal exemplaren van de Geelnetboleet (Boletus appendiculatus) gevonden. Lees meer op: Tekst: Menno Boomsluiter. Foto: Geelnetboleet van Joop Vlieg.

2 Leermostrechtertje, nieuw voor Nederland Het onderscheid tussen korstmossen en paddenstoelen is meestal wel goed te maken. De eerste wordt onderzocht door lichenologen en de tweede door mycologen. Er zijn echter soorten die geclaimd worden door beide groepen onderzoekers, zoals de Voorjaarsknotszwam (Clavaria vernalis), één van de weinig basiomyceten die samengroeit met algen (parasitisch, dan wel symbiontisch). Om het nog ingewikkelder te maken bestuderen sommige lichenologen ook parasitische schimmels op korstmossen. Die parasieten hebben meestal geen enkele (bekende) relatie met de algen en zijn dus eigenlijk het werkterrein van de mycologen. André Aptroot, een lichenoloog die ook goed bekend is met paddenstoelen, ontdekte in de duinen bij Aerdenhout (Vinkenveld) een trechtervormig paddenstoeltje op levend Klein leermos (Peltigera rufescens). De determinatie was eenvoudig: Arrhenia peltigerina, een nieuwe soort voor Nederland. Het onderscheidend kenmerk ten opzichte van andere trechtertjes (Omphalina spec) is dat deze gespen in het hoedweefsel heeft. Als zowel mycologen als lichenologen de Trechtertjes op Leermossen in de gaten gaan houden, vooral in de duinen, zou het ons niet verbazen als deze soort meer gevonden wordt. En het is een aardig verhaal over een aparte levenswijze: korstmosparasiet, maar tegelijk een paddenstoel. Als Nederlandse naam wordt Leermostrechtertje voorgesteld. Tekst: André Aptroot en Melchior van Tweel. Foto s André Aptroot. Bron: Buxbaumiella 98: \ Collins Fungi Guide, nu ook als paperback Een vrij onbekende paddenstoelengids is de Collins Fungi Guide. Hierin staan met meer dan 2400 soorten beschreven en met goede tekeningen. Hoewel de gids voor Groot-Brittannië en Ierland is geschreven, is deze zeker ook goed bruikbaar voor Nederland. Wat mij betreft een echte aanrader. De hardcover-versie kost ongeveer 42 euro en de paperback ongeveer 19 euro. Voor zo n uitgebreid boek is dat maar weinig geld toch? De gids is onder andere te bestellen bij waar ze de paperback in de aanbieding hebben. Tekst: Melchior van Tweel.

3 Gebruik gegevens KNMI In tegenstelling tot de meeste mensen zijn mycologen altijd geïnteresseerd in regen. Waar en wanneer gaat het regenen? Meer regen levert immers vaak meer paddenstoelen op. Voor deze vraag gebruik je natuurlijk in de eerste plaats buienradar. Maar dat werk alleen voor het huidige weer en hooguit enkele dagen vooruit. Soms wil je ook weten waar het de afgelopen weken geregend heeft. Daarvoor kan de website van het KNMI een handig hulpmiddel zijn. Op zijn allerlei kaarten grafieken en overzichten te vinden over het weer in het (recente) verleden. Als je op die site kijkt onder het kopje Maand/seizoen/jaar en klikt op Grafieken lopende maand wordt er een pagina geopend waarin ook een kaartje staat met de neerslagsommen van de lopende maand. Zo kan je zien waar in de afgelopen maanden veel neerslag is gevallen en waar de kans dus groter is dat er (veel) paddenstoelen staan. Er is wel één probleem. In het begin van de lopende maand staat er natuurlijk nog niet zoveel op de kaart. Met een beetje zoeken op de site zijn ook wel gegevens van de voorgaande maanden te vinden. Tekst: Melchior van Tweel. Figuur: KNMI Veldwerkplaats over paddenstoelen Op 17 oktober wordt een veldwerkplaats over paddenstoelen georganiseerd over paddenstoelen. Eef Arnolds, Wim Ozinga en Peter Jan Keizer zullen tijdens deze bijeenkomst in Rhijnauwen ingaan op de rol van paddenstoelen in de natuur en in het natuurbeheer. Deze bijeenkomst is er in de eerste plaats voor natuurbeheerders en onderzoekers, maar geïnteresseerde mycologen zijn zeker ook welkom. Aan de bijeenkomst zijn kosten verbonden. Kijk voor meer informatie op:

4 Paddenstoelenspeurpakket Natuurillustrator Jasper de Ruiter is de drijvende kracht achter Speurzoekers (onderdeel van Tringa Paintings). Speurzoekers heeft een nieuw Paddenstoelenspeurpakket ontwikkeld om kinderen en volwassenen meer in de natuur te krijgen: Het is herfst en de paddenstoelen schieten uit de grond. Tijd om er op uit te trekken met je (klein)kinderen. Lekker rennen door de afgevallen bladeren en zoeken naar eikels, beukennootjes en paddenstoelen. Met het speciale Paddenstoelenspeurpakket van De Speurzoekers wordt het zoeken naar paddenstoelen nog spannender. Maak je eigen paddenstoelenpaspoort, kijk eens met een spiegel onder de hoed van een paddenstoel of leg je fotocamera op je rugzak en maak je mooiste paddenstoelenfoto. Het paddenstoelenspeurpakket neemt uw (klein)kind mee op ontdekking. Dit pakket bestaat uit een rugzak, het doeboekje Speuren naar paddenstoelen, een zoekkaart Paddenstoelen, een vergrootglas, een spiegel en kleurpotloden. Het pakket is speciaal ontwikkeld om kinderen enthousiast te maken voor paddenstoelen. Met allerlei leuke opdrachtjes komen ze van alles te weten over het leven van paddenstoelen. Bestel nu het Paddenstoelenspeurpakket via voor een bedrag van 14,95. U kunt ook een mail sturen naar info@tringa-paintings.nl Zeer zeldzame Steppechampignon in de steppen van Bergen Half september werd aan de duinrand bij Bergen (NH) de bijzonder zeldzame Steppechampignon (Agaricus pampeanus) gevonden. Hij werd ontdekt op de door parkerende auto s sterk vastgereden ondergrond van een parkeerplaats. De champignon leek erg veel op de bekende Gewone weidechampignon, maar omdat een parkeerplaats voor deze soort een wel erg onwaarschijnlijke groeiplaats leek, werd hij mee genomen voor nader onderzoek. Uit het onderzoek bleek zonneklaar dat het ging om de Steppechampignon een soort die nog maar enkele keren in Nederland is gevonden. De Steppechampignon en de Weidechampignon zijn in het veld niet met zekerheid van elkaar te onderscheiden, maar wel met behulp van de microscoop. Tekst en Foto: Martijn Oud. Lees meer op

5 Agenda Ter herinnering staat hieronder staat de agenda voor de komende periode. Meer informatie over de meeste excursies is te vinden op Let op: De meeste uitingen zijn er in de eerste plaats voor de werkgroepsleden of de NMV-leden zelf. Ben je nog geen lid? Neem contact op en ga dan gerust een keer mee om te zien hoe leuk het allemaal is. En daarna wil je vast wel lid worden. Kijk in het colofon onderaan hoe je lid kunt worden van de NMV. NMV = Nederlandse Mycologische Vereniging - KAMK = de Koninlijke Antwerpse Mycologisch Kring WMOIJ = Werkgroep Mycologisch Onderzoek IJsselmeerpolders - ZPW = Zeeuwse Paddenstoelenwerkgroep. PWD/MWG = Paddenstoelen Werkgroep Drenthe en de Mycologische Werkgroep Groningen - DU = NMV District Utrecht PadWG Zwolle = Paddenstoelenwerkgroep IVN en KNNV Zwolle - ZOV = Vrije Paddenstoelenwerkgroep Z.O. Veluwe PSL = Paddenstoelenstudiegroep Limburg - ZPWG = Zeeuwse Paddenstoelenwerkgroep PWNK = Paddestoelenwerkgroep De Noordkop - PWOB = Paddenstoelenwerkgroep Oud Beijerland 30 september 2013: Excursie DU naar Venwoude te Lage Vuursche. 30 september 2013: Excursie PWD/MWG naar Pekela s, Heeresveld, Pekelderbos. 2 oktober 2013: Excursie ZOV naar Bussloo. 5 oktober 2013: Excursie PadWG Zwolle naar Kranenburg. 5 oktober 2013: Excursie PSL naar Bunderbos. 5 oktober 2013: Excursie AMK naar Knesselare/Ursel en Eeklo (B). 5 oktober 2013: Meetnetexcursie naar Landgoed de Moeren 6 oktober 2013: Gordijnzwammenexcursie NMV naar Landgoed Neerijnen. 6 oktober 2013: Excursie ZWAM naar Meerdaalbos te Oud-Heverlee (B). 7 oktober 2013: Excursie DU naar Op Hees en Soesterveen te Soest. 7 oktober 2013: Excursie PWD/MWG naar Gieten, Boswachterij Gasselterveld en Drouwenerveld. 9 oktober 2013: Excursie WMOIJ naar Hortserwold. 9 oktober 2013: Excursie PWOB naar Zuid-Beijerland, Kleine gat. 11 oktober 2013: Excursie PadWG Zwolle naar Zwolse bos. 11 oktober 2013: Excursie DU naar Kaapse bosschen te Doorn en Huis en Maarn. 12 oktober 2013: Excursie ZPWG naar Het Veerse Bos. 12 oktober 2013: Excursie AMK naar Zoersel Zoerselbos (B). 12 en 13 oktober 2013: Barcode weekend van de NMV. 12 tot 15 oktober 2013: Buitenlands weekend PSL. 14 oktober 2013: Excursie DU naar De Stompert te Soest. 14 oktober 2013: Excursie PWD/MWG naar Termunterzijl. 16 oktober 2013: Excursie ZOV naar Warnsborn bij Arnhem. 16 oktober 2013: Excursie WMOIJ naar Abbertbos - Revebos.

6 Colofon Dit is de digitale nieuwsbrief van de Nederlandse Mycologische Vereniging. De nieuwsbrief heeft een onregelmatige verschijning, afhankelijk van het seizoen, de aangeleverde stukken en de urgentie van het nieuws. De redactie is in handen van Melchior van Tweel en is te bereiken via het adres: Oude nieuwbrieven zijn te vinden op De nieuwsbrief vormt een aanvulling op de websites en Coolia en richt zich vooral op actuele zaken die de mycologie aangaan. Hoewel de nieuwsbrief zich in eerste instantie richt op mensen die al thuis zijn in de wereld van de mycologie (bijvoorveeld de leden van de NMV en KVMV), staat deze natuurlijk ook open voor alle andere mensen die "iets hebben" met paddenstoelen, zoals paddenstoelwerkgroepen van IVN en KNNV, kinderen, studenten, natuurgidsen en docenten. De berichten zullen een laagdrempelig karakter hebben, maar ook wel met een wetenschappelijk tintje. De Nederlandse Mycologische Vereniging (NMV), opgericht in 1908, heeft als doel de beoefening van de mycologie in ruime zin te bevorderen. In voor- en najaar worden wekelijks excursie georganiseerd, verder worden er werkweken gehouden en in de winter verscheidene landelijke bijeenkomsten. Tevens is de NMV actief in de natuurbescherming waar het paddenstoelen betreft. De contributie voor de NMV bedraagt 25 voor gewone leden ( 30,- indien adres in het buitenland) en 12,50 voor huisgenootleden (krijgen geen Coolia). Lidmaatschap voor het leven bedraagt 425,-, voor huisgenootleden 212,50. Informatie is verkrijgbaar via nmv@mycologen.nl. Nieuwe leden, opzeggingen en adreswijzigingen kunnen worden doorgegeven op nmvleden@mycologen.nl. Lid worden van de NMV kan op klik vervolgens op Info/contact (rechtsboven) en lid worden (links). Voor meer informatie over de NMV wordt verwezen naar de websites: De nieuwsbrief is vóór en dóór mycologen en andere paddenstoelenliefhebbers. Het is voor de redactie niet mogelijk de hele nieuwsbrief zelf te vullen. Daar hebben we jouw hulp bij nodig. Wil je een onderwerp aandragen? Stuur het toe aan de redactie. Welke onderwerpen kunnen aan bod komen? Alles kan in aanmerking komen, mits het een relatie heeft met de mycologie (in brede zin van het woord): nieuwsberichten, nieuwe soorten, oproepen, bijzondere vondsten, rariteiten, mysteriesoorten, nieuwe literatuur, rapporten, nieuws van werkgroepen, excursies, cursussen, vragen voor controles, literatuurvragen, vraag en aanbod, microscopie, websites, tips, veldkenmerken, determinatiesleutels, etc. Er zijn maar twee onderwerpen waar enige terughoudenheid aan de orde is: Plukken en eten van paddenstoelen (inclusief recepten). Over het plukken van paddenstoelen heeft de NMV een genuanceerd standpunt, waarbij met name grootschalige pluk moet worden voorkomen. Verder wordt verwezen naar het plukstandpunt van de NMV. Deze is te vinden op en klik dan op NMV plukstandpunt (links). Voor het determineren van paddenstoelen aan de hand van alleen foto s wordt verwezen naar het forum van Waarneming.nl en Telmee.nl: Op dit forum zijn daarvoor alle mogelijkheden. Alleen determinaties met beschrijving en/of microscopische foto s, waar je echt niet uitkomt, kunnen eventueel in de nieuwsbrief worden geplaatst. In de nieuwsbrief zijn diverse links aangegeven naar websites. Mochten een directe link het niet doen, kopieer dan de volledige link naar je webbrowser. Omdat voor afbeeldingen veelal auteursrechten gelden, is voor alle afbeeldingen in deze nieuwsbrief, die niet al eerder door de eigenaren voor publicatie aan de Nederlandse Mycologische Vereniging ter beschikking werden gesteld, zo goed als mogelijk nagegaan wie de eigenaren zijn, waarna toestemming is verkregen voor het gebruik. Mocht u desondanks materiaal aantreffen, waarvan u meent dat dit niet had mogen worden gebruikt, stelt u ons hiervan dan a.u.b. in kennis, zodat eventuele gebruiksvoorwaarden kunnen worden geregeld of het materiaal kan worden verwijderd. U kunt een sturen naar nieuwsbrief@allesoverpaddenstoelen.nl. Als je andere mycologen of paddenstoelliefhebbers kent die deze nieuwsbrief nog niet krijgen, stuur deze dan gerust door. Als je de nieuwsbrief direct wilt krijgen, geef je adres dan door aan de redactie. Je hebt deze nieuwsbrief gekregen omdat je in de verzendlijst staat. Mocht je geen belangstelling meer hebben, laat dat dan weten aan de redactie.

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer november 2013

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer november 2013 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 14 26 november 2013 waarn Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, Ondanks dat het al eind november is, staan er nog steeds redelijk wat paddenstoelen. En het lijkt erop dat

Nadere informatie

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 12 30 oktober 2013

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 12 30 oktober 2013 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 12 30 oktober 2013 waarn Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, De herfst gaat maar door en de storm van gisteren zorgt voor veel extra dood hout. Vervelend van alle schade,

Nadere informatie

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 5 23 april 2013

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 5 23 april 2013 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 5 23 april 2013 Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, Het voorjaar is eindelijk begonnen. Aan het begin was er nog wel redelijk wat neerslag gevallen, maar de bodem is

Nadere informatie

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 8 31 augustus 2013

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 8 31 augustus 2013 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 8 31 augustus 2013 Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, Het is al weken mooi zonnig weer, maar wel droog. Veel gebieden waar je normaal tot aan je enkels in het water

Nadere informatie

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 7 4 juli 2013 Concept

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 7 4 juli 2013 Concept Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 7 4 juli 2013 Concept Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, Het bericht over Corynespora olivacea in de vorige nieuwsbrief heeft nogal wat beroering gegeven op het forum

Nadere informatie

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 6 26 mei 2013

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 6 26 mei 2013 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 6 26 mei 2013 Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, Na een droog begin is het buiten dan eindelijk wat natter geworden. Ik weet niet of dat daarmee de droogteschade is

Nadere informatie

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 11 25 oktober 2013

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 11 25 oktober 2013 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 11 25 oktober 2013 waarn Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, Het is mooi buiten. Plaatselijk is veel regen gevallen en dat resulteert nu in veel paddenstoelen en soms

Nadere informatie

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer november 2013

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer november 2013 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 13 10 november 2013 waarn Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, Afgelopen week was ik op werkweek van de NMV in Schoorl. Ondanks het late tijdstip waren er toch nog veel

Nadere informatie

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 16 19 januari 2014

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 16 19 januari 2014 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 16 19 januari 2014 waarn Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, De nieuwjaarsdag van de NMV is net een weekje achter de rug. Het was weer een zeer informatieve en gezellige

Nadere informatie

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 26 8 december 2014

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 26 8 december 2014 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 26 8 december 2014 waarn Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, De winter is nu echt aangebroken. Het aantal waarnemingen neemt af en in de bermen staan vooral door vorst

Nadere informatie

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 24 12 oktober 2014

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 24 12 oktober 2014 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 24 12 oktober 2014 waarn Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, Na een lange droge periode is het eindelijk weer wat gaan regenen. Het zijn nog geen grote hoeveelheden,

Nadere informatie

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer december 2013

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer december 2013 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 15 20 december 2013 waarn Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, Het heeft lang geduurd, maar nu zit het paddenstoelenseizoen er nu toch wel echt op. Om de feestdagen door

Nadere informatie

De Konvo. Van de redactie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015

De Konvo. Van de redactie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015 De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015 Van de redactie Hier boven een lentebeeld dat we de komende tijd weer tegemoet kunnen zien. Heerlijk! In de vorige Konvo stond dat de

Nadere informatie

Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015

Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015 Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015 Doelgroep: Midden- en bovenbouw basisonderwijs: groep 5-8 Jaargetijde: Herfst, winter, lente en een stukje zomer. Plaats:

Nadere informatie

Leesboekje de seizoenen

Leesboekje de seizoenen Leesboekje de seizoenen Leesboekje De Seizoenen Pagina 1 Dit is de winter. Dit is de sneeuw. Dit is de hagel. Dit is de ijzel. Dit is het ijs. Dit is het donker. Dit is het licht. Dit is de kat. Dit is

Nadere informatie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie 2 2017-1 KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie BESTUUR Voorzitter Kees Nieuwerth Hoofdstraat 26 k.nieuwerth@wxs.nl 9514 BE Gasselternijveen 0599-512901 Penningmeester/ ledenadministratie

Nadere informatie

gemiddeld totaal. ZOMER Aantal excursies

gemiddeld totaal. ZOMER Aantal excursies ZOMER- EN HERFSTPADDENSTOELEN IN WASSENAARSE PARKEN Na de winterpaddenstoelen in de Wassenaarse parken (MENNEMA, 2010) en de voorjaarspaddenstoelen (MENNEMA, 2011) volgt hier het gezamenlijke resultaat

Nadere informatie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie 2 2016-2 KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie BESTUUR Voorzitter Kees Nieuwerth Hoofdstraat 26 k.nieuwerth@wxs.nl 9514 BE Gasselternijveen 0599-512901 Penningmeester/ ledenadministratie

Nadere informatie

Handleiding leden. De tabbladen zijn: * Mijn onderneming(en) * Profiel * Favoriet * Lidmaatschap

Handleiding leden. De tabbladen zijn: * Mijn onderneming(en) * Profiel * Favoriet * Lidmaatschap Handleiding leden Wanneer je inlogt op de website van Bewust Eemland, kom je in jouw omgeving. Je ziet dan 4 tabbladen, het menu boven aan en rechtsboven jouw naam met daarnaast een pijltje. Wanneer je

Nadere informatie

m a t e r i a a l z e n d i n g

m a t e r i a a l z e n d i n g m a t e r i a a l z e n d i n g Paddenstoelen ordenen 1 Kleurpotloden Schaar Lijm Kleur de paddenstoelen en knip ze uit. Plak ze op van klein naar groot. Stippen tellen 2 Kleurpotloden Kleur de paddenstoelen

Nadere informatie

Natuur dagboek. Op ontdekking in je achtertuin

Natuur dagboek. Op ontdekking in je achtertuin Natuur dagboek Op ontdekking in je achtertuin Hey daar! Dit is jouw eigenste, hoogst persoonlijkste Dit natuurdagboek is van natuurdagboek. Trek de tuin, het park of het bos in. Gebruik je ogen, oren en

Nadere informatie

Landelijke klapekstertelling winter 2008/2009 Eindresultaten

Landelijke klapekstertelling winter 2008/2009 Eindresultaten Landelijke klapekstertelling winter 2008/2009 Eindresultaten Foto J. Schwiebbe - http://www.birdphoto.nl April 2009, Matthijs Broere (Waarneming.nl) & Fred Hustings (SOVON) 1. Inleiding Afgelopen winter

Nadere informatie

Foto s van de respectievelijke dagen, weekenden en weken zijn te vinden op mijnalbum.nl

Foto s van de respectievelijke dagen, weekenden en weken zijn te vinden op mijnalbum.nl Hallo hondenvrienden, Augustus, we vliegen door de zomer heen... de zomer is tot zover een behoorlijke zonnige geweest waarbij het feit dat je in Oostenrijk nu eenmaal de koelte op kan zoeken hoger in

Nadere informatie

SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN. Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher. 1. Inloggen. 2. Overzicht

SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN. Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher. 1. Inloggen. 2. Overzicht SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van de schoolwebsite wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem

Nadere informatie

Paddenstoelen kweken in de klas

Paddenstoelen kweken in de klas Paddenstoelen kweken in de klas Werkbladen 1. Woordweb 2. Hoe groeien onze paddenstoelen? Werkbladen groep 5 t/m 8 3. Hoe ziet mijn paddenstoel eruit? Versie: groep 5/6 en versie: groep 7/8 4. Recept:

Nadere informatie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie 2 2017-3 KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie BESTUUR Voorzitter Penningmeester/ ledenadministratie vacant Han Bouman Notarislaan 3 hanbouman@ziggo.nl 9684 EJ Finsterwolde 0597-333097

Nadere informatie

Schimmels. http://www.soortenbank.nl/soorten.php?menuentry=quiz&soortengroep=paddenstoelen

Schimmels. http://www.soortenbank.nl/soorten.php?menuentry=quiz&soortengroep=paddenstoelen Schimmels Waar zouden we zijn zonder de schimmel. Geen brood, bier, brie, champignons of penicilline. Ook ruimen ze planten- en dierenresten op (detritivoren). Jammer dat ze al aan planten en dieren beginnen

Nadere informatie

In de meeste CMS systemen wordt hier een stuk tekst mee aangeduid. Je kunt het, het best vergelijken met een nieuws artikel.

In de meeste CMS systemen wordt hier een stuk tekst mee aangeduid. Je kunt het, het best vergelijken met een nieuws artikel. CMS PvdA Algemene informatie Inlogpagina: https://gr2010.pvda.nl Preview De preview pagina kan worden gebruikt om nog niet gepubliceerde artikelen te bekijken. Het is erg aan handig om deze preview te

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF DIJKBEWAKING

NIEUWSBRIEF DIJKBEWAKING NIEUWSBRIEF DIJKBEWAKING dijkbewakingsorganisatie@hdsr.nl 2016, nummer 1 VOORWOORD Ruim anderhalf jaar is de landelijke werkgroep Professionalisering Dijkbewaking nu onderweg. In deze periode hebben we

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. e-kracht is ontwikkeld door:

Gebruikershandleiding. e-kracht is ontwikkeld door: Gebruikershandleiding e-kracht is ontwikkeld door: Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Het e-kracht account...4 2.1 Contacten toevoegen... 6 2.2 Een dagboek bijhouden... 7 2.3 Links beheren... 8 2.4 Een fotoalbum

Nadere informatie

Naar Binnen. wsbrief. NieuwsBr. ief nr.4, Beste lezer,

Naar Binnen. wsbrief. NieuwsBr. ief nr.4, Beste lezer, NieuwsBr wsbrief ief nr.4, 2011 Naar Binnen Beste lezer, Dit jaar heeft wel een heel bijzonder start van de herfst gekregen. Het was heerlijk warm weer. Ik heb volop genoten van de laatste warme dagen.

Nadere informatie

: Gebruikershandleiding platform VSO

: Gebruikershandleiding platform VSO Onderwerp : Gebruikershandleiding platform VSO Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Publiceer nieuws... 2 3. Bedrijfsprofiel wijzigen... 3 4. Persoonlijk profiel wijzigen... 5 5. Gebruiker aanvragen/blokkeren...

Nadere informatie

Voorstel aan dagelijks bestuur

Voorstel aan dagelijks bestuur Voorstel aan dagelijks bestuur Datum vergadering 17-09-2013 Agendapunt 5 Steller / afdeling E. Leuver / Stafunit Algemene Dienst Openbaar Ja Bestuurder J.J. Schrijen Bijlage(n) 1 Programma Bestuur, externe

Nadere informatie

Opdrachtkaarten Herfst

Opdrachtkaarten Herfst Zandspoor Opdrachtkaarten Herfst Zandspoor Opdrachtkaarten Herfst Je gaat in het duingebied onderzoek doen naar allerlei dingen die met zand te maken hebben. De materialen die daarvoor nodig zijn, zitten

Nadere informatie

Limburgs Landschap. natuurboekje van

Limburgs Landschap. natuurboekje van Limburgs Landschap natuurboekje van herfst 2011 Hoi! Vroeger schreven de mensen brieven en boeken met een grote ganzenveer. Daar sneden ze met een mesje een scherpe punt aan. Die doopten ze dan in een

Nadere informatie

Bodemdiertjes. groep 5 en 6 uitvoering door leerkracht uitleentermijn 3 weken periode najaar

Bodemdiertjes. groep 5 en 6 uitvoering door leerkracht uitleentermijn 3 weken periode najaar Bodemdiertjes Middenbouw Op ontdekking in de natuur en opdrachtjes uitvoeren in de klas of in de buurt van de school. Je kunt direct aan de slag met het materiaal uit deze leskisten. groep 5 en 6 periode

Nadere informatie

De Boer op! Bodemdiertjes

De Boer op! Bodemdiertjes Bodemdiertjes De Boer op! Middenbouw Op ontdekking in de natuur en opdrachtjes uitvoeren in de klas of in de buurt van de school. Je kunt direct aan de slag met het materiaal uit deze leskisten. De leskist,

Nadere informatie

Handleiding werkwijze e-bestel site Smulders

Handleiding werkwijze e-bestel site Smulders Handleiding werkwijze e-bestel site Smulders - Aanmelden: Het aanmelden gebeurt door als eerste het adres in te vullen op uw microsoft internet explorer pagina. De naam van het adres is: http://www.smulders-bv.nl/

Nadere informatie

Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld

Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld Red met jouw klas de wereld! Handleiding van het digitale educatiepakket bij de voorstelling: Wij redden de wereld Kom op, trek je jas aan. 't Is tijd dat er een stap wordt gezet. In regen en zonnestralen.

Nadere informatie

Kinderen kunnen én willen niet zonder natuur

Kinderen kunnen én willen niet zonder natuur Natuurbeleving als vaste waarde in een veranderende wereld Education is the most powerful weapon which you can use to change the world - Nelson Mandela September 2014 1 Kinderen kunnen én willen niet zonder

Nadere informatie

Paddenstoelen in de klas. werkbladen

Paddenstoelen in de klas. werkbladen Paddenstoelen in de klas werkbladen Paddenstoelen bekijken 1 spiegeltje paddenstoelenzoekkaart iets om op te schrijven/tekenen (kleur)potloden Ga buiten op zoek naar paddenstoelen. Je vindt paddenstoelen

Nadere informatie

Op dit moment zijn er drie agrarische ondernemers netwerken operationeel. Er zullen er nog meer volgen. De bestaande drie zijn:

Op dit moment zijn er drie agrarische ondernemers netwerken operationeel. Er zullen er nog meer volgen. De bestaande drie zijn: Hoe werkt het? Welkom op deze website, voor ondernemersnetwerken in agrarisch Nederland. Je vindt hier kennis en informatie uit verschillende agrarische sectoren en je kunt netwerken met collega s, adviseurs

Nadere informatie

HANDLEIDING WEBSITE WWW.MIJNBUURTWELZIJN.NL STICHTING BUURTWELZIJN INFO@MIJNBUURTWELZIJN.NL

HANDLEIDING WEBSITE WWW.MIJNBUURTWELZIJN.NL STICHTING BUURTWELZIJN INFO@MIJNBUURTWELZIJN.NL HANDLEIDING WEBSITE WWW.MIJNBUURTWELZIJN.NL STICHTING BUURTWELZIJN INFO@MIJNBUURTWELZIJN.NL Inhoudsopgave Contents... 1 AANMELDEN... 2 Welkom op onze site!... 2 Mijn Profiel... 3 Basis gegevens:... 3 Profiel

Nadere informatie

Toelichting voor docenten bij het boek Cursus wilde planten

Toelichting voor docenten bij het boek Cursus wilde planten Toelichting voor docenten bij het boek Cursus wilde planten De cursus over wilde planten is een van de meest gegeven cursussen door IVN- en KNNVafdelingen. Hij wordt ook wel cursus Planten determineren

Nadere informatie

Handleiding. Online snelinvoer. Online samenwerken bestuurders. Liesbeth van Woudenberg Woerden, oktober 2015

Handleiding. Online snelinvoer. Online samenwerken bestuurders. Liesbeth van Woudenberg Woerden, oktober 2015 Handleiding Online snelinvoer Online samenwerken bestuurders Liesbeth van Woudenberg Woerden, oktober 2015 handleiding Online Snelinvoer voor uitv. secr. Mijn KHN_oktober 2015 Inhoudsopgave 1 Online nieuwsberichten

Nadere informatie

Milieu Educatie Centrum De Bevelanden

Milieu Educatie Centrum De Bevelanden Milieu Educatie Centrum De Bevelanden AANBOD 2017... ontdek, leter en genie r! van de natuu AANBOD NASCHOOLSE ACTIVITEITEN 2017 Goes, 2017 Beste organisator van naschoolse activiteiten op de Bevelanden,

Nadere informatie

Aan de slag met MijnZorgnet.nl!

Aan de slag met MijnZorgnet.nl! Aan de slag met MijnZorgnet.nl! Vanaf vandaag kunt u gratis gebruik maken van MijnZorgnet.nl. Op deze nieuwe en beveiligde website kunt u gemakkelijk contact leggen met patiënten, mantelzorgers en zorgverleners.

Nadere informatie

Handleiding Bardienstplanner. Versie 1.3

Handleiding Bardienstplanner. Versie 1.3 Versie 1.3 Inleiding Handleiding Bardienstplanner Beste leden, Hieronder vind je een handleiding voor de bardienstplanner zoals deze wordt toegepast op de website mijn.knltb.club. Deze handleiding geeft

Nadere informatie

Grote boleten (het geslacht Boletus) zijn soms lastig te determineren, omdat ze microscopisch

Grote boleten (het geslacht Boletus) zijn soms lastig te determineren, omdat ze microscopisch Het voorkomen van de Roodnetboleet in Nederland Martijn Oud Borinagestraat 19, 1827 DX Alkmaar Oud, M. 2009. Boletus rhodoxanthus in The Netherlands. Coolia 52(1): 18 23. This paper documents the past

Nadere informatie

Handleiding Mijn Yellowbrick. versie 1.0 augustus 2013. Voordelig bricken, makkelijk parkeren

Handleiding Mijn Yellowbrick. versie 1.0 augustus 2013. Voordelig bricken, makkelijk parkeren Handleiding Mijn Yellowbrick. versie 1.0 augustus 2013 1 Voordelig bricken, makkelijk parkeren Inhoudsopgave Het gebruik van mijn yellowbrick 3 inloggen op mijn yellowbrick 3 het hoofdscherm 4 mijn gegevens

Nadere informatie

Datum Startlocatie Tijd Thema Opmerking Januari

Datum Startlocatie Tijd Thema Opmerking Januari Wandelarrangement Maeszicht: Gratis flesje water en een knapzak voor onderweg Kom wandelen in Nationaal Park De Maasduinen. De Maasduinen vormen de langste rivierduinengordel van Nederland en zijn ontstaan

Nadere informatie

Veranderend weer en klimaatverandering

Veranderend weer en klimaatverandering Veranderend weer en klimaatverandering Mensen reageren op het weer. Trek je een T-shirt aan of wordt het een trui? Ga je met de tram omdat het regent, of neem je de fiets omdat het toch droog blijft? Is

Nadere informatie

Handleiding HOW TO. Een Google Post plaatsen in je Google Mijn Bedrijf vermelding

Handleiding HOW TO. Een Google Post plaatsen in je Google Mijn Bedrijf vermelding Handleiding HOW TO Een Google Post plaatsen in je Google Mijn Bedrijf vermelding In deze handleiding leggen we jou precies uit hoe je een Google Post toevoegt aan je Google Mijn Bedrijf vermelding. Zo

Nadere informatie

Handleiding website. Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte, opgericht in 1802

Handleiding website. Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte, opgericht in 1802 Handleiding website Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte, opgericht in 1802 In deze handleiding website wordt stapsgewijs uitgelegd hoe u als lid kunt inloggen op de website van Sociëteit De Witte alsmede

Nadere informatie

inhoud Herfst 1. Het weer 2. Overal blad 3. Zaden 4. Paddenstoelen 5. De eekhoorn 6. De egel 7. Insecten 8. Vogels op reis 9. Filmpje Pluskaarten

inhoud Herfst 1. Het weer 2. Overal blad 3. Zaden 4. Paddenstoelen 5. De eekhoorn 6. De egel 7. Insecten 8. Vogels op reis 9. Filmpje Pluskaarten Herfst inhoud Herfst 3 1. Het weer 4 2. Overal blad 5 3. Zaden 6 4. Paddenstoelen 7 5. De eekhoorn 8 6. De egel 9 7. Insecten 10 8. Vogels op reis 11 9. Filmpje 12 Pluskaarten 13 Bronnen en foto s 15 Colofon

Nadere informatie

Hoe werkt het en wat kunt je ermee?

Hoe werkt het en wat kunt je ermee? Hoe werkt het en wat kunt je ermee? Inhoud Starten met Smart Workspaces Registreren met een foto en profiel Een groep beginnen Berichten en e-mails sturen. Nieuwsberichten plaatsen, documenten en afbeeldingen

Nadere informatie

Handleiding vacaturebank Het plaatsen van een vacature Het wijzigen/beëindigen van een vacature

Handleiding vacaturebank Het plaatsen van een vacature Het wijzigen/beëindigen van een vacature Handleiding vacaturebank Het plaatsen van een vacature Het wijzigen/beëindigen van een vacature November 2014 Handleiding: Stap 1: Ga naar de website... 1 Stap 2: Ik ben een vrijwilligersorganisatie...

Nadere informatie

Op dit moment zijn er vier agrarische ondernemers netwerken operationeel. Er zullen er nog meer volgen. De bestaande vier zijn:

Op dit moment zijn er vier agrarische ondernemers netwerken operationeel. Er zullen er nog meer volgen. De bestaande vier zijn: Hoe werkt het? Op deze website vind je kennis en informatie uit verschillende agrarische sectoren en je kunt netwerken met collega s, adviseurs en onderzoekers. Je kunt je eigen startpagina opbouwen. Zo

Nadere informatie

Beschrijving en checklist voor deelnemende archieven Stuk van het Jaar

Beschrijving en checklist voor deelnemende archieven Stuk van het Jaar Beschrijving en checklist voor deelnemende archieven Stuk van het Jaar In 2013 organiseren BRAIN en de aangesloten leden een landelijke publieksactiviteit. Het gaat om een online verkiezing voor het Stuk

Nadere informatie

Uitslag en analyse Leden Enquête IVN Vries 2016

Uitslag en analyse Leden Enquête IVN Vries 2016 Uitslag en analyse Leden Enquête IVN Vries 2016 Het bestuur van IVN Vries hecht er belang aan op de hoogte te blijven van de wensen en interesses van haar leden en donateurs. Er is daarom een enquête opgesteld

Nadere informatie

Auditieve oefeningen thema het bos

Auditieve oefeningen thema het bos Auditieve oefeningen thema het bos Boek van de week: 1; In het bos 2; 3; 4; Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat er op de voorkant Hoe zou het boek heten Waarom denk je dat?

Nadere informatie

Een basisschool project van het IVN Veldhoven / Vessem voorjaar 2012

Een basisschool project van het IVN Veldhoven / Vessem voorjaar 2012 Een basisschool project van het IVN Veldhoven / Vessem voorjaar 2012 Doelgroep: Midden- en Bovenbouw Basisonderwijs: groep 5-8 jaargetijde: Voorjaar, zomer, herfst plaats: Bij school, in een park, in een

Nadere informatie

AANMELDINGSFORMULIER

AANMELDINGSFORMULIER VERENIGING VAN SCHRIJVERS EN VERTALERS AANMELDINGSFORMULIER Ik geef mij op als lid van de Vereniging van Schrijvers en Vertalers. Professioneel werkzaam op dat gebied sluit ik mij aan bij (het selecteren

Nadere informatie

Nieuwsbrief T.V. Het Bossche Lijntje

Nieuwsbrief T.V. Het Bossche Lijntje oktober 2015 Kalender: Nieuwsbrief T.V. Het Bossche Lijntje Beste tennisvrienden, De zomer loopt op zijn einde en ook de najaarscompetitie nadert zijn ontknoping. Vandaag is de eerste sneeuw gevallen in

Nadere informatie

Ik weet dat het soms best wel allemaal wat ingewikkeld kan lijken.

Ik weet dat het soms best wel allemaal wat ingewikkeld kan lijken. WELKOM Bedankt om dit gratis e-book te downloaden! J Ik weet dat het soms best wel allemaal wat ingewikkeld kan lijken. Als anderen vertellen over de hosting van hun website, en updates doen en backups

Nadere informatie

Bij onze winkel heeft u de mogelijkheid om via de partnersite Bewustwinkelen.nl een bestelling te plaatsen.

Bij onze winkel heeft u de mogelijkheid om via de partnersite Bewustwinkelen.nl een bestelling te plaatsen. Bewustwinkelen Bij onze winkel heeft u de mogelijkheid om via de partnersite Bewustwinkelen.nl een bestelling te plaatsen. Wat is er niet makkelijker dan om vanuit je luie stoel de gewenste artikelen te

Nadere informatie

Gids voor Kids Hoe vind je de weg hier?

Gids voor Kids Hoe vind je de weg hier? Gids voor Kids Hoe vind je de weg hier? Inhoud Wat is edx?... 2 De goede volgorde... 4 Hoe haal ik het Scratch Star Diploma?... 6 Hoe stel je vragen in het vragenblok?... 8 Wat ga je allemaal doen in deze

Nadere informatie

gedichtjes herfst 2 Egeltje Prikkebol Egeltje, egeltje Prikkebol, Kruip maar in je warme hol. Holletje van gras en mos, Tussen stad en tussen bos.

gedichtjes herfst 2 Egeltje Prikkebol Egeltje, egeltje Prikkebol, Kruip maar in je warme hol. Holletje van gras en mos, Tussen stad en tussen bos. gedichtjes herfst 2 Slakje Langzaam, langzaam, langzaam aan Slakje, kun je niet sneller gaan? Heb je geen voetjes, zoals ik? Wacht maar slakje, een ogenblik, Dan haal ik mijn speelgoed wagen En zal ik

Nadere informatie

Praktische gids voor het gebruik van sociale netwerksites

Praktische gids voor het gebruik van sociale netwerksites Rapport Praktische gids voor het gebruik van sociale netwerksites Je rechten en plichten eenvoudig uitgelegd Colofon Praktische gids voor het gebruik van sociale netwerksites auteur(s): Ellen Wauters,

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Digitale Catalogus Natuurhus Almelo

Gebruikershandleiding Digitale Catalogus Natuurhus Almelo Gebruikershandleiding Digitale Catalogus Natuurhus Almelo Welkom bij deze handleiding van de catalogus van het Natuurhus Almelo. Hier vindt u de leskisten die wij voor het onderwijs aanbieden die te maken

Nadere informatie

Extra nieuwsbrief met tips voor mooiere herfstfoto s!

Extra nieuwsbrief met tips voor mooiere herfstfoto s! Extra nieuwsbrief met tips voor mooiere herfstfoto s! De herfst is natuurlijk een van de mooiste seizoenen om natuurfoto's te maken. Maar waar moet je allemaal om denken? Voor degenen die niet meedoen

Nadere informatie

Aan de kinderen en de ouders van de kinderen van de jeugdnatuurgroep De Biesboschonderzoekers

Aan de kinderen en de ouders van de kinderen van de jeugdnatuurgroep De Biesboschonderzoekers Nieuws brief Aan de kinderen en de ouders van de kinderen van de De Biesboschonderzoekers De laatste paar maanden hebben we weer interessante activiteiten ondernomen. Hiervan eerst weer wat korte verslagen.

Nadere informatie

Verslag onderzoek UvA-senioren

Verslag onderzoek UvA-senioren Verslag onderzoek UvA-senioren 1. Inleiding De Kring UvA-senioren heeft een enquête gehouden onder haar leden. Met deze enquête is onderzocht hoe de leden de activiteiten ervaren, wat ze van de Uitdienstbode

Nadere informatie

Opgelet: Reclame is onvermijdbaar daardoor kan dit alles gratis.

Opgelet: Reclame is onvermijdbaar daardoor kan dit alles gratis. 1. Website: SiKuFoto = www.fotosite.be Foto s op de site kunnen via het bestuur, na controle, geplaatst worden door mij. Er kan ook een nieuwsbrief verstuurd worden naar SiKuFoto leden Fotogalerij waar

Nadere informatie

Neerslag vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Neerslag vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 14 October 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/62197 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

ONAF VERHAAL. 1. Waar? Elke leerling trekt een seizoenskaart. Deze kaart zegt in welk seizoen het verhaal van de strip zich zal afspelen.

ONAF VERHAAL. 1. Waar? Elke leerling trekt een seizoenskaart. Deze kaart zegt in welk seizoen het verhaal van de strip zich zal afspelen. ONAF VERHAAL 1. Waar? Elke leerling trekt een seizoenskaart. Deze kaart zegt in welk seizoen het verhaal van de strip zich zal afspelen. De leerlingen kleven de seizoenskaart in het voorziene stripvakje

Nadere informatie

Alleen maar zand? Groep 1,2,3 en 4. Bodemproject van IVN Veldhoven Eindhoven Vessem voor de basisschool.

Alleen maar zand? Groep 1,2,3 en 4. Bodemproject van IVN Veldhoven Eindhoven Vessem voor de basisschool. Alleen maar zand? Bodemproject van IVN Veldhoven Eindhoven Vessem voor de basisschool. Doelgroep: Groep 1 t/m 4. Plaats: Rond de zandbak bij de school of elders. Doel: Ontdekken wat er allemaal in de grond

Nadere informatie

OFFICE 365. Start Handleiding Medewerkers

OFFICE 365. Start Handleiding Medewerkers OFFICE 365 Start Handleiding Medewerkers Meer info: Naast deze handleiding is er zeer veel informatie reeds voorhanden op het internet of door op het vraagteken te klikken in de Office 365 omgeving. Ook

Nadere informatie

NATUURRIJK TESPELDUYN OKTOBER 2018

NATUURRIJK TESPELDUYN OKTOBER 2018 U kent dat wel, u heeft een fantastische afslag, maar ziet niet goed waar uw bal terecht kwam. U loopt erheen en ontwaart steeds mee witte ballen. Dichterbij gekomen blijken het geen ballen maar paddenstoelen

Nadere informatie

Monitoring en inventarisatie reptielen en amfibieën Loonse en Drunense Duinen / Huis ter Heide

Monitoring en inventarisatie reptielen en amfibieën Loonse en Drunense Duinen / Huis ter Heide Monitoring en inventarisatie reptielen en amfibieën Loonse en Drunense Duinen / Huis ter Heide 2010 Mark Klerks November 2010 Inleiding: Het jaar 2010 kwam maar langzaam op gang. Vooral het voorjaar was

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF DARES R09-UTRECHT SPECIALE DDW UITGAVE

NIEUWSBRIEF DARES R09-UTRECHT SPECIALE DDW UITGAVE NIEUWSBRIEF DARES R09-UTRECHT SPECIALE DDW UITGAVE Inhoud Voorwoord Uitgebreid verslag met veel foto s van het DARES Deelnemers Weekend Voorwoord Deze extra nieuwsbrief is een uitgave van DARES R09-Utrecht

Nadere informatie

ZUID-HOLLANDSE ZWAMDAG 2015

ZUID-HOLLANDSE ZWAMDAG 2015 ZUID-HOLLANDSE ZWAMDAG 2015 De Zuid-Hollandse Zwamdag wordt dit jaar gehouden op zaterdag 14 maart 2015. Plaats van samenkomst is zoals gebruikelijk Natuurcentrum De Boshoek, Bospad 3 (achter het Bachplein)

Nadere informatie

Een les met WOW - Wind

Een les met WOW - Wind Een les met WOW - Wind Weather Observations Website VMBO WOW handleiding 1 Colofon Deze handleiding is gemaakt door het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) in opdracht van het KNMI

Nadere informatie

Activiteiten Paddenstoelenstudiegroep Limburg

Activiteiten Paddenstoelenstudiegroep Limburg Activiteiten 2019 Paddenstoelenstudiegroep Limburg Excursieprogramma 2019 PSL Excursies: Alle excursies vertrekken om 10.00 uur vanaf de plaats van samenkomst en duren tot ongeveer 14.30 u. Graag telefonisch

Nadere informatie

Kennisnet community 5-6 / herfst 2006

Kennisnet community 5-6 / herfst 2006 HERFSTWEER Als de zomer voorbij is begint de herfst. Dat merk je niet direct. Er verandert wel steeds meer. Het wordt kouder. Je kunt niet meer zonder jas naar buiten. Er komen herfstbuien. Het waait en

Nadere informatie

Nu ben jij aan de beurt!!!!!!!

Nu ben jij aan de beurt!!!!!!! TAAL KAART 1 Maak een woordenspin van de herfst! Als je voor deze kaart kiest ga je een woordenweb maken over de herfst. Nu ben jij aan de beurt!!!!!!! -Neem een kladblad. -Schrijf je woord in het midden.

Nadere informatie

Handleiding website Trim- en Toerclub Leusden 2014 www.toerfietsleusden.nl

Handleiding website Trim- en Toerclub Leusden 2014 www.toerfietsleusden.nl Handleiding website Trim- en Toerclub Leusden 2014 www.toerfietsleusden.nl Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Opbouw van de website... 4 3. Registreren... 6 4. Aan-/Afmelden... 10 5. Forum... 11 6. Reageren

Nadere informatie

Handleiding. Grubbenvorst-Online. Hoe registreer ik mij bij Grubbenvorst-Online? Hoe log ik in? Hoe maak ik contact? Hoe wissel ik berichten uit?

Handleiding. Grubbenvorst-Online. Hoe registreer ik mij bij Grubbenvorst-Online? Hoe log ik in? Hoe maak ik contact? Hoe wissel ik berichten uit? Handleiding Grubbenvorst-Online Hoe registreer ik mij bij Grubbenvorst-Online? Hoe log ik in? Hoe maak ik contact? Hoe wissel ik berichten uit? Hoe plaats ik zelf nieuwsberichten? Welke andere mogelijkheden

Nadere informatie

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van Muismedia websites wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS): de ContentPublisher.

Nadere informatie

Open kenniskring jongvolwassenen

Open kenniskring jongvolwassenen h 2018.05.21 HANDLEIDING Open kenniskring jongvolwassenen 1. WAT IS HET OPZET VAN DEZE OPEN KENNISKRING? Alle kenniskringen op www.kennisplein.be zijn bedoeld om op een vlotte manier kennis met elkaar

Nadere informatie

Uitleg LIGHT nieuwsbriefmodule

Uitleg LIGHT nieuwsbriefmodule Uitleg LIGHT nieuwsbriefmodule Datum: 29-09- 09 Gemaakt door: Abbe Keultjes (abbe@light.nl) Versie: 1.1 Inhoud Nieuwsbriefmodule... 2 Algemene opmerkingen... 2 Mailinglijsten beheren... 3 Nieuwsbrief bewerken,

Nadere informatie

Middenbouw. groep 5 en 6. uitvoering door leerkracht. uitleentermijn 3 weken. periode najaar

Middenbouw. groep 5 en 6. uitvoering door leerkracht. uitleentermijn 3 weken. periode najaar Middenbouw Op ontdekking in de natuur en opdrachtjes uitvoeren in de klas of in de buurt van de school. Je kunt direct aan de slag met het materiaal uit deze leskisten. groep 5 en 6 periode najaar In de

Nadere informatie

Aan de wand hangen woordkaarten met betrekking tot de herfst.

Aan de wand hangen woordkaarten met betrekking tot de herfst. Herfst Nog niet zolang geleden liepen we in korte broek, kon de jas thuis blijven en was de temperatuur zelfs hoog, te hoog voor dit seizoen. Maar nu waait het, het regent en vallen de blaadjes van de

Nadere informatie

Nieuwsbrief de 34ste, Dec Stichting Eendenkooi Maaspoort

Nieuwsbrief de 34ste, Dec Stichting Eendenkooi Maaspoort Nieuwsbrief de 34ste, Dec. 2014 Stichting Eendenkooi Maaspoort Voor U ligt de 4e nieuwsbrief van het 9de jaargang. Waarin U kunt zien en lezen wat er in de maanden oktober, november en december gebeurd

Nadere informatie

Inhoud. Sponsorbrochure. Vergroot uw netwerk via VIA

Inhoud. Sponsorbrochure. Vergroot uw netwerk via VIA Inhoud Sponsorbrochure Vergroot uw netwerk via VIA 1 2016, Eindhoven VIA Urbanism Study Association Urban Design & Planning Technische Universiteit Eindhoven Den Dolech 2, Vertigo 07 via@bwk.tue.nl www.facebook.com/viaurbanism

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Oktober 2010

NIEUWSBRIEF Oktober 2010 NIEUWSBRIEF Oktober 2010 Beste Albin Motorboot Vaarders, Hierbij ontvangt u de nieuwe nieuwsbrief, editie najaar 2010. Veel leesplezier, en u weet het: elke reactie van u is welkom op ons e-mail adres

Nadere informatie

Uw adres is nodig voor de registratie. Deze is niet zichtbaar op het forum.

Uw  adres is nodig voor de registratie. Deze is niet zichtbaar op het forum. Handleiding forum Welkom op het forum van het Alzheimercentrum. Op het forum kunt u in contact komen met lotgenoten. U kunt uw verhaal kwijt, vragen stellen, tips delen en nog veel meer. Hieronder vindt

Nadere informatie

KLEPPERMAN WEEKBERICHT de dorpskrant van Amerongen.

KLEPPERMAN WEEKBERICHT de dorpskrant van Amerongen. KLEPPERMAN WEEKBERICHT de dorpskrant van Amerongen. Uitgave nr. 93 van 26 januari 2019. INHOUD 1. Agenda voor de komende week. 2. Natuurwandeling. 3. Lekker Gezond Eten. 4. Snuffelmarkt. 5. Herhalingscursus

Nadere informatie