Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 7 4 juli 2013 Concept

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 7 4 juli 2013 Concept"

Transcriptie

1 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 7 4 juli 2013 Concept Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, Het bericht over Corynespora olivacea in de vorige nieuwsbrief heeft nogal wat beroering gegeven op het forum van waarneming.nl en telmee.nl. De soort lijkt in Nederland op Linde-takken helemaal niet zeldzaam te zijn. Corry Abbink heeft de soort in ieder geval al in 2008 waargenomen en ook Nico en Marjo Dam hebben de soort regelmatig gezien. Lees verder op en Veel leesplezier. Melchior van Tweel (redactie) Kluifzwammen in het Lauwersmeer Het Nationaal Park Lauwersmeer viert haar tienjarig bestaan. Het gebied geniet grote faam als vogelparadijs, maar heeft veel meer te bieden. De bosrijke delen en de vochtige kalkrijke graslanden en kruipwilgstruwelen vormen een geliefd excursiedoel voor floristen en mycologen. In het voorjaar groeien langs de zandige bermen in de beboste delen bijvoorbeeld talloze kluifzwammen. Voor de zeldzame Nonnekapkluifzwam (Helvella spadicea) is Nationaal Park Lauwersmeer een waar bolwerk. Tekst Inge Somhorst, Foto: Menno Boomsluiter Lees meer op: Zeldzame Rietlandwimperzwam bij Kennemermeer In het gebied rond het Kennemermeer bij IJmuiden werd vorige week een Rietlandwimperzwam (Scutellinia umbrorum) gevonden. Dit is een bijzonder, maar lastig te herkennen schijfzwammetje. Deze zeldzame en achteruitgaande soort is bekend van natte gebieden. Tekst: Menno Boomsluiter. Foto: Theo Westra. Lees meer op:

2 Cursus Paddenstoelen: een wereld apart Cursus voor de Volksuniversiteit Gouda najaar Docent: Dr. Machiel Noordeloos Deze cursus is bedoeld voor belangstellenden zonder enige voorkennis, en beoogt in een aantal avonden en een excursie een inleiding te geven in de studie van paddenstoelen. Aan de orde komen o.a. de vormenrijkdom van de paddenstoelenwereld, bouw, voortplanting en leefwijze, giftig en eetbaar, paddenstoelen en dieren, plantenziekten en paddo s. Het aantal deelnemers is beperkt tot 20 i.v.m. de excursie. Maandag 7 oktober: lezing Fascinatie voor paddenstoelen Zaterdag 12 oktober uur excursie in Reeuwijkse Hout Maandagavonden 14.10, 21.10, en vervolgcursus. Nadere informative en opgave: website Goudse Volksuniversiteit (na 6 juni 2013). Paddenstoelencursus IVN Zwolle De komende herfst, in september en oktober, organiseert IVN Zwolle weer een paddenstoelencursus. Deze bestaat uit 4 cursusavonden en 2 ochtendexcursies. Tijdens de cursus krijg je informatie over de systematiek, de bouw en de voortplanting van de paddenstoel. Verder ga je met behulp van boeken aan de slag met het determineren van paddenstoelen. Ook word je wegwijs gemaakt in het grote aanbod aan paddenstoelenboeken, die zeker in de herfst in de boekhandels staan uitgestald. Lees meer op Paddenstoelen rekenen op muizen Muizen vervullen een belangrijke functie in de natuur. Voor roofvogels en roofdieren dienen ze als bulkvoedsel. Minder bekend is hun rol als verspreiders van paddenstoelen, vooral truffelachtigen. Vorig jaar toonde een Oostenrijks onderzoek aan welke muizen zorgen voor de verspreiding van welke paddenstoelen. Het eten van paddenstoelen door zoogdieren is een wijdverbreid verschijnsel dat mycofagie genoemd wordt. Van een aantal zoogdieren, zoals de Californische woelmuis of Western Red-backed Vole (Myodes californicus), is bekend dat ze nagenoeg alleen paddenstoelen eten. Andere, zoals de Eland, zijn eerder opportunisten waarvoor zwammen een welkome aanvulling op hun dieet vormen. Foto Witte zijdetruffel (Hymenogaster tener): Wim Veraghtert (ook tekst). Lees meer op:

3 Natuurbericht.nl bestaat 5 jaar Dit voorjaar bestond Natuurbericht.nl vijf jaar. In deze periode zijn meer dan 3700 nieuwsberichten verschenen over zeer uiteenlopende onderwerpen. Gemiddeld trekt Natuurbericht.nl nu zo n drieduizend unieke bezoekers per dag, een aantal dat nog steeds toeneemt. De NMV is vrijwel vanaf het begin betrokken geweest bij Natuurbericht.nl. Naar aanleiding van het vijfjarig bestaat is een overzicht gemaakt van de 10 meest gelezen berichten. Bijzonder is dat in deze lijst twee berichten over paddenstoelen staan: Toverchampignon en Kleinsporig kaalkopje. Een goede score! Vooral Menno Boomsluiter verdient wat dit betreft lof. Hij coördineert vanaf het begin de paddenstoelenberichten op Natuurbericht.nl. Lees meer op: Goudgele plooiparasol hoopt op een hete zomer Er zijn weinig paddenstoelen die ons zo verrassen als de Goudgele plooiparasol (Leucocoprinus birnbaumii) door geheel onverwacht plotseling in je huiskamer te verschijnen, groeiend in de bloempot van een vaak kort daarvoor gekochte kamerplant. Het is een opvallend helder geel gekleurd paddenstoeltje dat snel groeit en haar hoedje van 2 tot 6 centimeter als een klein parasolletje opent. Meestal komen ze in een groep tevoorschijn waarbij de één na de ander zich toont en na een dag of twee verwelkt. Vaak bloeien ze wekenlang in de bloempot waarin ze verschenen en ze zijn door hun felle kleur minstens zo aantrekkelijk als de gekochte plant zelf. Tekst: Menno Boomsluiter. Foto: Mary Smiley. Lees meer op: en in de Nieuwbrief Kijk op Exoten van juni 2013: Paddenstoelenboeken kopen (1) Soms ben je op zoek naar een uitverkocht paddenstoelenboek. Misschien is de online Wetenschappelijke Boekwinkel Koeltz dan wel wat. Ze verkopen nieuwe en tweedehands boeken en hebben altijd enkele honderen paddenstoelenboeken op voorraad, die goed te vinden zijn op bijvoorbeeld trefwoorden. Een bezoek meer dan waard. Als je je opgeeft voor de nieuwsbrief krijgt u eens in de zoveel tijd een update van de nieuwe titels. Koeltz is zeker niet de goedkoopste op het web (soms gewoon ronduit erg duur), maar heeft een verbluffend aanbod. Tekst: Melchior van Tweel Meldt je aan voor de nieuwsbrief op: Wil je ook een boekenwinkel aanbevelen of juist niet? Schrijf een recensie en stuur deze aan de redactie.

4 Bleekbruin staalsteeltje in Zwanenwater gevonden Half juni werden er Bleekbruine staalsteeltjes (Entoloma sodale) waargenomen in een schraal kruidenrijk, vochtig duingrasland van het Zwanenwater (NH). Deze stonden hier in gezelschap van planten als Welriekende nachtorchis, Gelobde maanvaren en Vleugeltjesbloem. Het Bleekbruin staalsteeltje is in Nederland zeer zeldzaam en staat als bedreigd op de Rode Lijst. Tekst en Foto: Martijn Oud. Lees meer op: Oproep exoten: Tamme kastanje-ziekte Iedereen wordt gevraagd om uit te kijken naar exoten en waarnemingen daarvan door te geven. Dit seizoen vraagt de NMV aandacht voor de Tamme kastanjeziekte (een schimmelaantasting die veroorzaakt wordt door Cryphonectria parasitica). Geef je waarnemingen (ook oude waarnemingen zijn welkom) door op Lees meer over de Tamme kastanjeziekte op en daarna doorklikken op Kijk en exoten (rechts) en Lees meer over de Tamme kastanjeziekte (tekstvak midden boven). en op Foto: Literatuuroverzicht Cees Bas In de eerste paddenstoelennieuwsbrief is aandacht besteed aan het overlijden van Cees Bas, een van de grootste mycologen van Nederland (zowel letterlijk als figuurlijk). In de recent verschenen Coolia (nummer 3) is een indrukwekkend in memoriam verschenen met onder andere herinneringen van andere mycologen aan Cees. Op de website van de NMV is een compleet literatuuroverzicht verschenen van Cees. Dit is te downloaden via Paddenstoel van de Maand De Paddenstoel van de Maand juli is de Echte kopergroenbekerzwam (Chlorociboria aeruginascens). De kopergroenbekerzwam is een soort die al vanaf juli kan verschijnen. Een eikenstobbe waarin het mycelium zit, vergaat erg langzaam. Het mycelium lijkt een conserverende werking te hebben en overige schimmels te weren. Dit is misschien de reden, waarom het groen verkleurde hout als fineer al sinds lang verwerkt wordt in barokke voorstellingen in o.a. kerken over de hele wereld. Lees meer op Tekst en foto: Aldert Gutter en Gerben Winkel.

5 Agenda Ter herinnering staat hieronder staat de agenda voor de komende periode. Meer informatie is te vinden op Let op: De meeste uitingen zijn er in de eerste plaats voor de werkgroepsleden of de NMV-leden zelf. Ben je nog geen lid? Neem contact op en ga dan gerust een keer mee om te zien hoe leuk het allemaal is. En daarna wil je vast wel lid worden. Kijk in het colofon onderaan hoe je lid kunt worden van de NMV. NMV is de Nederlandse Mycologische Vereniging - KAMK is de Koninlijke Antwerpse Mycologisch Kring WMOIJ is de Werkgroep Mycologisch Onderzoek IJsselmeerpolders - ZPW is de Zeeuwse Paddenstoelenwerkgroep. PWD/MWG = Paddenstoelen Werkgroep Drenthe en de Mycologische Werkgroep Groningen - DU = NMV District Utrecht PadWG Zwolle = Paddenstoelenwerkgroep IVN en KNNV Zwolle - ZOV = Vrije Paddenstoelenwerkgroep Z.O. Veluwe PSL = Paddenstoelenstudiegroep Limburg - ZPWG = Zeeuwse Paddenstoelenwerkgroep PWNK = Paddestoelenwerkgroep De Noordkop - PWOB = Paddenstoelenwerkgroep Oud Beijerland 6 juli 2013: Excursie PWNK naar Papenberg e.o., PWN Castricum 10 juli 2013: Excursie PWOB naar Maasdam. 14 juli 2013: Excursie AMK naar Oelegem (B). 15 juli 2013: Excursie DU naar De Hel te Veenendaal. 24 juli 2013: Excursie NMV naar Varkensland. 24 juli 2013: Excursie PWOB naar Mijnsheerenland, Bosjes Binnenmaas. 28 juli 2013: Excursie AMK naar Kemzeke (B). 29 juli 2013: Excursie DU naar Gagelpolder te Utrecht. 31 juli 2013: Excursie WMOIJ naar het Emmeloorderbos-Casteleynsplas. 7 augustus 2013: Excursie ZOV naar De Bijvanck. 7 augustus 2013: Excursie WMOIJ naar Spijk Bremerberg. 10 augustus 2013: Excursie AMK naar Schilde (B).

6 Colofon Dit is de digitale nieuwsbrief van de Nederlandse Mycologische Vereniging. De nieuwsbrief heeft een onregelmatige verschijning, afhankelijk van het seizoen, de aangeleverde stukken en de urgentie van het nieuws. De redactie is in handen van Melchior van Tweel en is te bereiken via het adres: Oude nieuwbrieven zijn te vinden op De nieuwsbrief vormt een aanvulling op de websites en Coolia en richt zich vooral op actuele zaken die de mycologie aangaan. Hoewel de nieuwsbrief zich in eerste instantie richt op mensen die al thuis zijn in de wereld van de mycologie (bijvoorveeld de leden van de NMV en KVMV), staat deze natuurlijk ook open voor alle andere mensen die "iets hebben" met paddenstoelen, zoals paddenstoelwerkgroepen van IVN en KNNV, kinderen, studenten, natuurgidsen en docenten. De berichten zullen een laagdrempelig karakter hebben, maar ook wel met een wetenschappelijk tintje. De Nederlandse Mycologische Vereniging (NMV), opgericht in 1908, heeft als doel de beoefening van de mycologie in ruime zin te bevorderen. In voor- en najaar worden wekelijks excursie georganiseerd, verder worden er werkweken gehouden en in de winter verscheidene landelijke bijeenkomsten. Tevens is de NMV actief in de natuurbescherming waar het paddenstoelen betreft. De contributie voor de NMV bedraagt 25 voor gewone leden ( 30,- indien adres in het buitenland) en 12,50 voor huisgenootleden (krijgen geen Coolia). Lidmaatschap voor het leven bedraagt 425,-, voor huisgenootleden 212,50. Informatie is verkrijgbaar via nmv@mycologen.nl. Nieuwe leden, opzeggingen en adreswijzigingen kunnen worden doorgegeven op nmvleden@mycologen.nl. Lid worden van de NMV kan op klik vervolgens op Info/contact (rechtsboven) en lid worden (links). Voor meer informatie over de NMV wordt verwezen naar de websites: De nieuwsbrief is vóór en dóór mycologen en andere paddenstoelenliefhebbers. Het is voor de redactie niet mogelijk de hele nieuwsbrief zelf te vullen. Daar hebben we jouw hulp bij nodig. Wil je een onderwerp aandragen? Stuur het toe aan de redactie. Welke onderwerpen kunnen aan bod komen? Alles kan in aanmerking komen, mits het een relatie heeft met de mycologie (in brede zin van het woord): nieuwsberichten, nieuwe soorten, oproepen, bijzondere vondsten, rariteiten, mysteriesoorten, nieuwe literatuur, rapporten, nieuws van werkgroepen, excursies, cursussen, vragen voor controles, literatuurvragen, vraag en aanbod, microscopie, websites, tips, veldkenmerken, determinatiesleutels, etc. Er zijn maar twee onderwerpen waar enige terughoudenheid aan de orde is: Plukken en eten van paddenstoelen (inclusief recepten). Over het plukken van paddenstoelen heeft de NMV een genuanceerd standpunt, waarbij met name grootschalige pluk moet worden voorkomen. Verder wordt verwezen naar het plukstandpunt van de NMV. Deze is te vinden op en klik dan op NMV plukstandpunt (links). Voor het determineren van paddenstoelen aan de hand van alleen foto s wordt verwezen naar het forum van Waarneming.nl en Telmee.nl: Op dit forum zijn daarvoor alle mogelijkheden. Alleen determinaties met beschrijving en/of microscopische foto s, waar je echt niet uitkomt, kunnen eventueel in de nieuwsbrief worden geplaatst. In de nieuwsbrief zijn diverse links aangegeven naar websites. Mochten een directe link het niet doen, kopieer dan de volledige link naar je webbrowser. Omdat voor afbeeldingen veelal auteursrechten gelden, is voor alle afbeeldingen in deze nieuwsbrief, die niet al eerder door de eigenaren voor publicatie aan de Nederlandse Mycologische Vereniging ter beschikking werden gesteld, zo goed als mogelijk nagegaan wie de eigenaren zijn, waarna toestemming is verkregen voor hergebruik. Mocht u desondanks materiaal aantreffen, waarvan u meent dat dit niet had mogen worden gebruikt, stelt u ons hiervan dan a.u.b. in kennis, zodat eventuele gebruiksvoorwaarden kunnen worden geregeld of het materiaal kan worden verwijderd. U kunt een sturen naar nieuwsbrief@allesoverpaddenstoelen.nl. Als je andere mycologen of paddenstoelliefhebbers kent die deze nieuwsbrief nog niet krijgen, stuur deze dan gerust door. Als je de nieuwsbrief direct wilt krijgen, geef je adres dan door aan de redactie. Je hebt deze nieuwsbrief gekregen omdat je in de verzendlijst staat. Mocht je geen belangstelling meer hebben, laat dat dan weten aan de redactie.

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 12 30 oktober 2013

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 12 30 oktober 2013 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 12 30 oktober 2013 waarn Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, De herfst gaat maar door en de storm van gisteren zorgt voor veel extra dood hout. Vervelend van alle schade,

Nadere informatie

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer november 2013

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer november 2013 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 14 26 november 2013 waarn Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, Ondanks dat het al eind november is, staan er nog steeds redelijk wat paddenstoelen. En het lijkt erop dat

Nadere informatie

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 5 23 april 2013

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 5 23 april 2013 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 5 23 april 2013 Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, Het voorjaar is eindelijk begonnen. Aan het begin was er nog wel redelijk wat neerslag gevallen, maar de bodem is

Nadere informatie

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 11 25 oktober 2013

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 11 25 oktober 2013 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 11 25 oktober 2013 waarn Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, Het is mooi buiten. Plaatselijk is veel regen gevallen en dat resulteert nu in veel paddenstoelen en soms

Nadere informatie

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 8 31 augustus 2013

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 8 31 augustus 2013 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 8 31 augustus 2013 Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, Het is al weken mooi zonnig weer, maar wel droog. Veel gebieden waar je normaal tot aan je enkels in het water

Nadere informatie

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 16 19 januari 2014

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 16 19 januari 2014 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 16 19 januari 2014 waarn Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, De nieuwjaarsdag van de NMV is net een weekje achter de rug. Het was weer een zeer informatieve en gezellige

Nadere informatie

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer september 2013

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer september 2013 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 10 29 september 2013 Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, Het wordt buiten droger en droger. Het zonnige weer met soms een stevige droge wind is niet bevorderlijk voor

Nadere informatie

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 6 26 mei 2013

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 6 26 mei 2013 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 6 26 mei 2013 Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, Na een droog begin is het buiten dan eindelijk wat natter geworden. Ik weet niet of dat daarmee de droogteschade is

Nadere informatie

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 24 12 oktober 2014

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 24 12 oktober 2014 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 24 12 oktober 2014 waarn Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, Na een lange droge periode is het eindelijk weer wat gaan regenen. Het zijn nog geen grote hoeveelheden,

Nadere informatie

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer november 2013

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer november 2013 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 13 10 november 2013 waarn Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, Afgelopen week was ik op werkweek van de NMV in Schoorl. Ondanks het late tijdstip waren er toch nog veel

Nadere informatie

Natuurpunt Antwerpen Stad - Nieuwsbrief 2 - Cursus Natuurgids, Gemeenteraadsverkiezingen, activiteiten 1 bericht

Natuurpunt Antwerpen Stad - Nieuwsbrief 2 - Cursus Natuurgids, Gemeenteraadsverkiezingen, activiteiten 1 bericht Guy Voets Natuurpunt Antwerpen Stad - Nieuwsbrief 2 - Cursus Natuurgids, Gemeenteraadsverkiezingen, activiteiten 1 bericht Natuurpunt Antwerpen Stad

Nadere informatie

De Konvo. Van de redactie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015

De Konvo. Van de redactie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015 De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015 Van de redactie Hier boven een lentebeeld dat we de komende tijd weer tegemoet kunnen zien. Heerlijk! In de vorige Konvo stond dat de

Nadere informatie

Ik weet dat het soms best wel allemaal wat ingewikkeld kan lijken.

Ik weet dat het soms best wel allemaal wat ingewikkeld kan lijken. WELKOM Bedankt om dit gratis e-book te downloaden! J Ik weet dat het soms best wel allemaal wat ingewikkeld kan lijken. Als anderen vertellen over de hosting van hun website, en updates doen en backups

Nadere informatie

Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015

Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015 Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015 Doelgroep: Midden- en bovenbouw basisonderwijs: groep 5-8 Jaargetijde: Herfst, winter, lente en een stukje zomer. Plaats:

Nadere informatie

Studentenhandleiding Studentenpagina STUDENTENPAGINA HANDLEIDING VOOR STUDENTEN. Handleiding Studentenpagina 1

Studentenhandleiding Studentenpagina STUDENTENPAGINA HANDLEIDING VOOR STUDENTEN. Handleiding Studentenpagina 1 Studentenhandleiding Studentenpagina STUDENTENPAGINA HANDLEIDING VOOR STUDENTEN Handleiding Studentenpagina 1 Inhoud van de handleiding Inhoud van de handleiding... 2 1. Inleiding... 3 2. Inloggen op de

Nadere informatie

Checklist opmaken van een e-mail nieuwsbrief Sendt

Checklist opmaken van een e-mail nieuwsbrief Sendt sendt Checklist opmaken van een e-mail nieuwsbrief Sendt MailExpert BV Gouw 60 1441 CR Purmerend T 0299 316062 E info@mailexpert.nl W mailexpert.nl Sendt Gouw 60 1441 CR Purmerend T 0299 685572 E info@sendt.nl

Nadere informatie

Voorstel aan dagelijks bestuur

Voorstel aan dagelijks bestuur Voorstel aan dagelijks bestuur Datum vergadering 17-09-2013 Agendapunt 5 Steller / afdeling E. Leuver / Stafunit Algemene Dienst Openbaar Ja Bestuurder J.J. Schrijen Bijlage(n) 1 Programma Bestuur, externe

Nadere informatie

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Meer mensen moeite met taal

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Meer mensen moeite met taal PrO -weekkrant Week 47 november 2013 Voor jongeren in het praktijkonderwijs 18-24 november 2013 Eenvoudig Communiceren Meer mensen moeite met taal Foto: ANP Foto: Shutterstock Stichting Lezen en Schrijven

Nadere informatie

De Konvo! Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.! nr. 39 mei 2014

De Konvo! Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.! nr. 39 mei 2014 De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 39 mei 2014 Nieuw leven - 'Onze' slechtvalken hebben drie jongen op de wereld gezet. Man en vrouw hebben het er druk mee. Foto's: Henk Groenewoud. Filmpje:

Nadere informatie

Handleiding Melkvee Connect

Handleiding Melkvee Connect Handleiding Melkvee Connect Inhoudsopgave 1. Wat kun je ermee en hoe werkt het?... 1 2. Je eigen account bewerken... 2 3. Deelnemen aan een netwerk... 4 4. Een netwerk starten... 6 5. Nieuwsberichten plaatsen...

Nadere informatie

Het Meetnet Dagactieve Zoogdieren-team, Vilmar Dijkstra (landelijk coördinator), Martijn van Oene en Hans Hollander.

Het Meetnet Dagactieve Zoogdieren-team, Vilmar Dijkstra (landelijk coördinator), Martijn van Oene en Hans Hollander. NEM Zoogdiernieuws 2016-1 NEM Meetnet Dagactieve Zoogdieren Konijnentellingen Konijnentellingen duinen 2016 Nu er een nieuwe variant is gevonden van het RHD zijn we benieuwd of deze ziekte grootschalig

Nadere informatie

Opgelet: Reclame is onvermijdbaar daardoor kan dit alles gratis.

Opgelet: Reclame is onvermijdbaar daardoor kan dit alles gratis. 1. Website: SiKuFoto = www.fotosite.be Foto s op de site kunnen via het bestuur, na controle, geplaatst worden door mij. Er kan ook een nieuwsbrief verstuurd worden naar SiKuFoto leden Fotogalerij waar

Nadere informatie

Welkom op het ouderportaal Voor digitale informatie en online communicatie

Welkom op het ouderportaal Voor digitale informatie en online communicatie Handleiding Handleiding ouderportaal Welkom op het ouderportaal Voor digitale informatie en online communicatie Beste ouder(s)/verzorger(s), Met ingang van juni 2013 krijgen de ouders van leerlingen op

Nadere informatie

Hoe werkt het en wat kunt je ermee?

Hoe werkt het en wat kunt je ermee? Hoe werkt het en wat kunt je ermee? Inhoud Starten met Smart Workspaces Registreren met een foto en profiel Een groep beginnen Berichten en e-mails sturen. Nieuwsberichten plaatsen, documenten en afbeeldingen

Nadere informatie

Handleiding bij WSM MailformGenerator

Handleiding bij WSM MailformGenerator 1. Voorwoord Welkom bij de handleiding voor de WSM MailformGenerator. Deze handleiding hebben we gemaakt om je snel en gemakkelijk uit te leggen hoe de WSM MailformGenerator werkt. Deze handleiding is

Nadere informatie

Nooit meer te weinig vrijwilligers! Ilse Suijkerbuijk, IVN Gelderland

Nooit meer te weinig vrijwilligers! Ilse Suijkerbuijk, IVN Gelderland Nooit meer te weinig vrijwilligers! Ilse Suijkerbuijk, IVN Gelderland Agenda Kennismaking Levenscyclus van een vrijwilliger Voorbeelden uit de praktijk Zelf aan de slag Afsluiting Rondje kennismaken Wie

Nadere informatie

Hoe uw nieuwsbrieven aanmaken & versturen?

Hoe uw nieuwsbrieven aanmaken & versturen? Hoe uw nieuwsbrieven aanmaken & versturen? Stap 1: Klik in de footer van je website op Inloggen onder de titel Admin Area Stap 2: Typ volgende gegevens in om in te loggen: Gebruikersnaam: agentennummer

Nadere informatie

Kinderzwerfboek laat alle kinderen lezen

Kinderzwerfboek laat alle kinderen lezen Kinderzwerfboek laat alle kinderen lezen Lezen is heel erg belangrijk voor je ontwikkeling. Kinderen die lezen, gaan gemiddeld drie jaar langer naar school. Hierdoor hebben ze later meer kans op een goede

Nadere informatie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie 2 2017-1 KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie BESTUUR Voorzitter Kees Nieuwerth Hoofdstraat 26 k.nieuwerth@wxs.nl 9514 BE Gasselternijveen 0599-512901 Penningmeester/ ledenadministratie

Nadere informatie

De Konvo! Van de redactie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.! nr. 43 september 2014

De Konvo! Van de redactie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.! nr. 43 september 2014 De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 43 september 2014 Van de redactie De vogeltrek begint goed op gang te komen. We bevinden ons in de periode van rondtrekkende mezengroepjes. Daarom een

Nadere informatie

Aan de slag met MijnZorgnet.nl!

Aan de slag met MijnZorgnet.nl! Aan de slag met MijnZorgnet.nl! Vanaf vandaag kunt u gratis gebruik maken van MijnZorgnet.nl. Op deze nieuwe en beveiligde website kunt u gemakkelijk contact leggen met patiënten, mantelzorgers en zorgverleners.

Nadere informatie

Learning Management Systeem (LMS) Bedrijfsopleidingen

Learning Management Systeem (LMS) Bedrijfsopleidingen Learning Management Systeem (LMS) Bedrijfsopleidingen CURSISTEN HANDLEIDING November 2009 E-mail: bedrijfsopleidingen@lumc.nl 2009 Alle rechten voorbehouden LUMC-Bedrijfsopleidingen Behoudens de in of

Nadere informatie

voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! Bent u al lid? extra voordeel Arnhem

voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! Bent u al lid? extra voordeel Arnhem 2015 De voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! extra voordeel Bent u al lid? Arnhem voor ieder wat wils Onbegrensde collectie Lezen, luisteren, kijken en leren:

Nadere informatie

Op de website van de N!X Ruilkring klik je in het menu op Cyclos". Rechts bovenin klik je op de knop aanmelden. Je komt dan in het inlogscherm.

Op de website van de N!X Ruilkring klik je in het menu op Cyclos. Rechts bovenin klik je op de knop aanmelden. Je komt dan in het inlogscherm. Inloggen Op de website van de NX Ruilkring klik je in het menu op Cyclos". Je ziet nu het inlogscherm van Cyclos: Rechts bovenin klik je op de knop aanmelden. Je komt dan in het inlogscherm. Hier vul je

Nadere informatie

Staalkaart KNNV afdeling IVN afdeling Regio

Staalkaart KNNV afdeling IVN afdeling Regio Staalkaart De laatste jaren nemen de contacten tussen KNNV en IVN en het aantal gemeenschappelijke activiteiten behoorlijk toe: in 2015 al drie maal zoveel als in 2014. Vooral excursies en natuurwandelingen,

Nadere informatie

AANMELDINGSFORMULIER

AANMELDINGSFORMULIER VERENIGING VAN SCHRIJVERS EN VERTALERS AANMELDINGSFORMULIER Ik geef mij op als lid van de Vereniging van Schrijvers en Vertalers. Professioneel werkzaam op dat gebied sluit ik mij aan bij (het selecteren

Nadere informatie

Op Stap in het Binnenveld. Willem van Raamsdonk & Christa Heijting

Op Stap in het Binnenveld. Willem van Raamsdonk & Christa Heijting Op Stap in het Binnenveld Willem van Raamsdonk & Christa Heijting Bennekom februari 2011 Hoogtekaart van het Binnenveld en omstreken. Het Binnenveld is een laag gelegen gebied tussen de Veluwe en de Utrechtse

Nadere informatie

Het werkgebied staat op het kaartje hiernaast binnen de rode lijn weergegeven.

Het werkgebied staat op het kaartje hiernaast binnen de rode lijn weergegeven. IVN-Waterland op Waarneming.nl In het overleg van de vogelwerkgroep kwam de wens naar voren om op een makkelijke manier elkaar te kunnen inlichten over bijzondere waarnemingen. Tot nu toe moet dat via

Nadere informatie

Monitoring op natuurboerenerven. Uitleg over de systematiek van het monitoren

Monitoring op natuurboerenerven. Uitleg over de systematiek van het monitoren Monitoring op natuurboerenerven Uitleg over de systematiek van het monitoren Inleiding Boerenzwaluwen op het erf, korenbloemen in de akkers, fladderende citroenvlinders tussen de schuren. Al dat pracht

Nadere informatie

Voedselweb van strand en zee

Voedselweb van strand en zee Spel Doel: Materialen: Groepsgrootte: Duur: De leerlingen leren dat verschillende zeedieren en planten van elkaar afhankelijk zijn, doordat ze elkaar eten. Alle dieren en planten zijn met elkaar verbonden,

Nadere informatie

Naar Binnen. wsbrief. NieuwsBr. ief nr.4, Beste lezer,

Naar Binnen. wsbrief. NieuwsBr. ief nr.4, Beste lezer, NieuwsBr wsbrief ief nr.4, 2011 Naar Binnen Beste lezer, Dit jaar heeft wel een heel bijzonder start van de herfst gekregen. Het was heerlijk warm weer. Ik heb volop genoten van de laatste warme dagen.

Nadere informatie

Handleiding Moodle leerlingen

Handleiding Moodle leerlingen Handleiding Moodle leerlingen Welkom op ons nieuw leerplatform Moodle. In deze handleiding kan je nalezen hoe je de belangrijkste functies gebruikt. Een docent kan per cursus bepalen welke functies worden

Nadere informatie

Handleiding Invullen Bardiensten 2016

Handleiding Invullen Bardiensten 2016 Inleiding Deze handleiding dient als hulp voor de leden van de Nijkerkse Tennis Club (NTC) bij het zelf invoeren van de bardiensten voor het jaar 2016. Het invoeren wordt online via internet op de website

Nadere informatie

ER IS NOG PLEK BIJ CURSUSSEN NAJAAR 2012!

ER IS NOG PLEK BIJ CURSUSSEN NAJAAR 2012! ASW Cursus bulletin Het ASW Cursusbulletin blikt terug op cursussen die zijn geweest en brengt onder de aandacht wat er de komende maanden op de kalender staat. Wilt u dit bulletin rechtstreeks in uw mailbox

Nadere informatie

Natuur dagboek. Op ontdekking in je achtertuin

Natuur dagboek. Op ontdekking in je achtertuin Natuur dagboek Op ontdekking in je achtertuin Hey daar! Dit is jouw eigenste, hoogst persoonlijkste Dit natuurdagboek is van natuurdagboek. Trek de tuin, het park of het bos in. Gebruik je ogen, oren en

Nadere informatie

Wilt u ook gratis Milly s Mozaïekkrant ontvangen?

Wilt u ook gratis Milly s Mozaïekkrant ontvangen? MILLY S MOZAIEKKRANT, UITGAVE MAART 2014 Winkel: Mandenmakerstraat 102 b, 3194 DG te Hoogvliet Webwinkel: www.millyswinkel.nl Beste lezers, Emailadres: info@millyswinkel.nl Inmiddels al weer de 3 e mozaïekkrant

Nadere informatie

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen...

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen... E-MAIL INHOUD Inleiding... 3 Het e-mailadres... 3 Hoe werkt e-mail?... 3 Je emailadres registreren... 4 Aanmelden bij Outlook... 7 Schermonderdelen... 8 Mailen... 10 Een mail lezen... 10 Een mail versturen...

Nadere informatie

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN, LEZINGEN EN WORKSHOPS

Haags Gemeentearchief CURSUSSEN, LEZINGEN EN WORKSHOPS 19 Haags Gemeentearchief CURSUSSEN, LEZINGEN EN WORKSHOPS 2015-2016 32015 22 1843 2014 971 1840 Inhoudsopgave Algemene informatie 4 Cursussen Paleografie 5 Lezingen 8 Workshops 10 Inleiding Bent u geïnteresseerd

Nadere informatie

doen 7 Windows Live Mail

doen 7 Windows Live Mail doen 7 Windows Live Mail E-mail betekent electronic mail, elektronische post. U gaat berichten verzenden en ontvangen. Daar hebt u een e-mailprogramma voor nodig en een e-mailadres. In deze les werkt u

Nadere informatie

LinkedIn. Voor Utrechtse initiatieven die bekender willen worden

LinkedIn. Voor Utrechtse initiatieven die bekender willen worden LinkedIn Voor Utrechtse initiatieven die bekender willen worden Deze informatie is opgesteld door Team 2015 Utrecht om Utrechtse initiatieven te ondersteunen bij hun PR. We verwelkomen het gebruik van

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Mijn cliëntportaal www.arienszorgpalet.nl

Gebruikershandleiding Mijn cliëntportaal www.arienszorgpalet.nl Gebruikershandleiding Mijn cliëntportaal www.arienszorgpalet.nl Versie 1 mei 2016 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Inloggen Mijn cliëntportaal 4 Voorbeeld Mijn cliëntportaal 7 Mijn afspraken 8 Mijn dossier

Nadere informatie

Een MainportArt Site De optimale keuze voor kunstenaars, fotografen en modellen. versie 1,1 Maart 2013

Een MainportArt Site De optimale keuze voor kunstenaars, fotografen en modellen. versie 1,1 Maart 2013 Een MainportArt Site De optimale keuze voor kunstenaars, fotografen en modellen versie 1,1 Maart 2013 Waarom een MainportArt website? Veel kunstenaars, modellen en fotografen hebben al één of meer websites.

Nadere informatie

Uitleg LIGHT nieuwsbriefmodule

Uitleg LIGHT nieuwsbriefmodule Uitleg LIGHT nieuwsbriefmodule Datum: 29-09- 09 Gemaakt door: Abbe Keultjes (abbe@light.nl) Versie: 1.1 Inhoud Nieuwsbriefmodule... 2 Algemene opmerkingen... 2 Mailinglijsten beheren... 3 Nieuwsbrief bewerken,

Nadere informatie

Informatie Architectuur Het hele jaar Lowlands. Neslihan Igdeli Studentnummer: 500532696 Klas: V1CMD5 Datum: 31 oktober 2011 Versienummer: 0,1

Informatie Architectuur Het hele jaar Lowlands. Neslihan Igdeli Studentnummer: 500532696 Klas: V1CMD5 Datum: 31 oktober 2011 Versienummer: 0,1 Informatie Architectuur Het hele jaar Lowlands Neslihan Igdeli Studentnummer: 500532696 Klas: V1CMD5 Datum: 31 oktober 2011 Versienummer: 0,1 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Het concept...4 Beschrijving

Nadere informatie

Agenda: Coördinatoren: Willem-Jan Hoeffnagel Fred van Klaveren Theo van Mens

Agenda: Coördinatoren: Willem-Jan Hoeffnagel Fred van Klaveren Theo van Mens 1000-SOORTENDAG HET GOOI 2016 Agenda: 1) Welkom 2) Aanleiding en doel van de 1000-soortendag 2016 3) Terugblik op 1000-soortendag 2014 4) Programma 1000-soortendag 2016 5) Rol soortcoördinatoren 6) Te

Nadere informatie

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van LESPAKKET ECOLOGIE HAVO / VWO Naam Docent Klas LEKKER BEESTEN TUSSEN DE DIEREN Dierenrijk is onderdeel van WELKOM IN DIERENRIJK ELAND Om ervoor te zorgen dat je een leuke en leerzame excursie hebt, volgen

Nadere informatie

voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! extra voordeel Arnhem

voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! extra voordeel Arnhem De voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! extra voordeel Arnhem voor ieder wat wils Onbegrensde collectie Beleef meer in de Bibliotheek E-books lenen en lezen

Nadere informatie

Werkstuk wizard Hulpvragen

Werkstuk wizard Hulpvragen Hulpvragen Hulpvragen dieren Waarnemen Hoe ziet het dier eruit? Hoe beweegt het dier? Welke geluiden maakt het dier? Hoe voelt het dier aan? Hoe reageert het dier op je? Hoe neemt het dier waar? Leven

Nadere informatie

Learning Management Systeem (LMS) Bedrijfsopleidingen

Learning Management Systeem (LMS) Bedrijfsopleidingen Learning Management Systeem (LMS) Bedrijfsopleidingen DOCENTEN HANDLEIDING Oktober 2009 E-mail: bedrijfsopleidingen@lumc.nl 2009 Alle rechten voorbehouden LUMC-Bedrijfsopleidingen Behoudens de in of krachtens

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1e kwartaal 2015. Van de voorzitter

Nieuwsbrief 1e kwartaal 2015. Van de voorzitter Nieuwsbrief 1e kwartaal 2015 Van de voorzitter Het nieuwe jaar is al weer ruim 2 maanden oud en we zijn weer druk aan het bewegen. Allemaal goede voornemens. Dat is goed te merken, want het is gezellig

Nadere informatie

WIE DURFT MIJ BETER TE LEREN KENNEN? WIE DURFT MIJ BETER TE LEREN KENNEN?

WIE DURFT MIJ BETER TE LEREN KENNEN? WIE DURFT MIJ BETER TE LEREN KENNEN? Lesboek VMBO 3/4 & HAVO 3 WIE DURFT MIJ BETER TE LEREN KENNEN? WIE DURFT MIJ BETER TE LEREN KENNEN? Excursie safaripark Beekse Bergen Docent: Klas: Naam (of naam groep) 2 Welkom in safaripark Beekse Bergen

Nadere informatie

Mini Manuel imailingtool Met stappenplan

Mini Manuel imailingtool Met stappenplan Mini Manuel imailingtool Met stappenplan Het versturen van een nieuwsbrief met een standaard- template of actie-template In imailingtool hebben we prachtige standaard sjablonen beschikbaar! Voeg uw eigen

Nadere informatie

Vogelwerkgroep De Kempen. Nieuwsbrief. Wespendievenonderzoek in de Kempen 2012.

Vogelwerkgroep De Kempen. Nieuwsbrief. Wespendievenonderzoek in de Kempen 2012. Vogelwerkgroep De Kempen Postadres: Kermisberg 6, 5508 DW Veldhoven Website: www.vwgdekempen.nl Gironummer: 5859111 - Kamer van Koophandel: 40238962 Nieuwsbrief Wespendievenonderzoek in de Kempen 2012.

Nadere informatie

Onderzoek naar het voorkomen van grote bosmuis bij Ter Apel 2014

Onderzoek naar het voorkomen van grote bosmuis bij Ter Apel 2014 Onderzoek naar het voorkomen van grote bosmuis bij Ter Apel 2014 D.L. Bekker Augustus 2014 Rapport van het Bureau van de Zoogdiervereniging In opdracht van Antea Group Onderzoek naar het voorkomen van

Nadere informatie

Activiteitenagenda KNNV afd. Groningen 1 sept. tot 31 dec

Activiteitenagenda KNNV afd. Groningen 1 sept. tot 31 dec Afdeling Groningen Natuurhistorisch secretaris Marijke Drees Steenhouwerskade 80 9718 DH Groningen Activiteitenagenda KNNV afd. Groningen 1 sept. tot 31 dec. 2018. Let op : Het is voor de organisatoren

Nadere informatie

Kop. Romp. Lesbrief Zoekgedrag Leerjaar 1-Profiel 1,2,3

Kop. Romp. Lesbrief Zoekgedrag Leerjaar 1-Profiel 1,2,3 Lesbrief Zoekgedrag Leerjaar 1-Profiel 1,2,3 Tijd: 45 50 minuten Kop Introductie Introduceer de opdracht kort: Informatie opzoeken op internet gaat snel en is gemakkelijk toegankelijk. Soms is het niet

Nadere informatie

Handleiding WordPress Bakkeveen.nl

Handleiding WordPress Bakkeveen.nl Handleiding WordPress Bakkeveen.nl Inleiding: Hartelijk welkom als correspondent van Bakkeveen.nl In deze handleiding vind je de instructie hoe je zelf informatie op de site van Bakkeveen kunt plaatsen.

Nadere informatie

14 JUNI GROENMOETJEDOEN (Bestuur)

14 JUNI GROENMOETJEDOEN (Bestuur) De fotouitsneden op deze pagina zijn inzendingen voor de fotowedstrijd. Foto boven en onder: Marian Tang HOE ZIT HET OOK ALWEER MET HET AFSLUITEN VAN DE HEKKEN? (Bestuur) Wie is er verantwoordelijk voor?

Nadere informatie

PLAATS: HET CLAVERHUIS, ELANDSGRACHT 70, 1016 XT AMSTERDAM

PLAATS: HET CLAVERHUIS, ELANDSGRACHT 70, 1016 XT AMSTERDAM Computercursus voor beginners: We beginnen met een informatie- en kennismakingsbijeenkomst, daarna zullen er 10 lessen volgen. In die 10 lessen leert u in ieder geval omgaan met de computer zodat u een

Nadere informatie

Loof-en naaldbomen. Naam :

Loof-en naaldbomen. Naam : Loof-en naaldbomen Naam : Veel bomen maken een bos In een boomgaard staan soms honderden bomen, en toch is een boomgaard geen bos. Ook in een park kun je veel bomen zien, maar een park is beslist geen

Nadere informatie

KENNISNET.NL. Aan de slag met de websitemaker. Met kennisnet.nl sta je er nooit alleen voor. basishandleiding. Afbeelding 1 1/9

KENNISNET.NL. Aan de slag met de websitemaker. Met kennisnet.nl sta je er nooit alleen voor. basishandleiding. Afbeelding 1 1/9 KENNISNET.NL Aan de slag met de websitemaker basishandleiding Afbeelding 1 Met kennisnet.nl sta je er nooit alleen voor 1/9 In deze workshop maakt u kennis met een aantal mogelijkheden die de Websitemaker

Nadere informatie

de Slimme Nieuwslezer handleiding

de Slimme Nieuwslezer handleiding de Slimme Nieuwslezer handleiding Versie 2.0 april 2014 0 Inhoud van deze handleiding 1 Wat is de Slimme Nieuwslezer? [pagina 3] 8 Oefenen met een dictee [pagina 10] 2 Voor welke apparaten geschikt? [pagina

Nadere informatie

: Gebruikershandleiding platform VSO

: Gebruikershandleiding platform VSO Onderwerp : Gebruikershandleiding platform VSO Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Publiceer nieuws... 2 3. Bedrijfsprofiel wijzigen... 3 4. Persoonlijk profiel wijzigen... 5 5. Gebruiker aanvragen/blokkeren...

Nadere informatie

NOTULEN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD-VERGADERING 10 december 2012

NOTULEN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD-VERGADERING 10 december 2012 NOTULEN MEDEZEGGENSCHAPSRAAD-VERGADERING 10 december 2012 Aanwezig Rol Inge Stassar Y Team Coby Markerink N Team Remy Janssen Y Ouder Sven Peters Y Ouder Cock v. Velthoven Y Ouder Financiële Commissie

Nadere informatie

Beleid Natuurvriendelijk maaien gestart in 2015.

Beleid Natuurvriendelijk maaien gestart in 2015. Beleid Natuurvriendelijk maaien gestart in 2015. Natuurvriendelijk maaien is in 2015 opgestart en heeft zich steeds verder ontwikkeld. Het heeft geresulteerd in het onderstaande maaiplan dat in het voorjaar

Nadere informatie

Handleiding website Trim- en Toerclub Leusden 2014 www.toerfietsleusden.nl

Handleiding website Trim- en Toerclub Leusden 2014 www.toerfietsleusden.nl Handleiding website Trim- en Toerclub Leusden 2014 www.toerfietsleusden.nl Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Opbouw van de website... 4 3. Registreren... 6 4. Aan-/Afmelden... 10 5. Forum... 11 6. Reageren

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Kinderboekenweek. Techno+klas. Studiedag! In dit nummer:

Nieuwsbrief. Kinderboekenweek. Techno+klas. Studiedag! In dit nummer: 6 oktober 015 Nieuwsbrief In dit nummer: Kinderboekenweek Zoals al in een aparte nieuwsbrief vermeld zullen we woensdag 6 oktober a.s. om half 9 op het schoolplein een korte maar verrassende opening hebben

Nadere informatie

1. Geheimen. 2. Zwammen

1. Geheimen. 2. Zwammen 1. Geheimen 'Geen plant en geen dier' Een paddestoel is zeker geen dier, maar een plant is het ook niet. Ze hebben geen groene bladeren om zonlicht op te vangen. Bovendien groeien paddestoelen in het donker.

Nadere informatie

Toelichting voor docenten bij het boek Cursus wilde planten

Toelichting voor docenten bij het boek Cursus wilde planten Toelichting voor docenten bij het boek Cursus wilde planten De cursus over wilde planten is een van de meest gegeven cursussen door IVN- en KNNVafdelingen. Hij wordt ook wel cursus Planten determineren

Nadere informatie

Handleiding HOW TO. Google Reviews verzamelen

Handleiding HOW TO. Google Reviews verzamelen Handleiding HOW TO Google Reviews verzamelen In deze handleiding leggen we je precies uit hoe je klanten een Google Review laat schrijven. Zo zorg je ervoor dat je nog beter opvalt tussen de concurrenten,

Nadere informatie

Instructie. Gebruikershandleiding portal

Instructie. Gebruikershandleiding portal Instructie Gebruikershandleiding portal 18 juni 2015 Inhoud 1 Inleiding... 3 1.1 Doelgroep... 3 2 Dashboard... 3 3 Persoonlijk Profiel... 4 4 Berichten... 5 4.1 Een bericht beantwoorden... 5 5 Rooster...

Nadere informatie

HANDLEIDING WEBSITE WWW.MIJNBUURTWELZIJN.NL STICHTING BUURTWELZIJN INFO@MIJNBUURTWELZIJN.NL

HANDLEIDING WEBSITE WWW.MIJNBUURTWELZIJN.NL STICHTING BUURTWELZIJN INFO@MIJNBUURTWELZIJN.NL HANDLEIDING WEBSITE WWW.MIJNBUURTWELZIJN.NL STICHTING BUURTWELZIJN INFO@MIJNBUURTWELZIJN.NL Inhoudsopgave Contents... 1 AANMELDEN... 2 Welkom op onze site!... 2 Mijn Profiel... 3 Basis gegevens:... 3 Profiel

Nadere informatie

Nieuwsbrief 8 van RAVON Afdeling Utrecht juli 2012

Nieuwsbrief 8 van RAVON Afdeling Utrecht juli 2012 Nieuwsbrief 8 van RAVON Afdeling Utrecht juli 2012 Contactpersoon RAVON Utrecht Wim de Wild Couwenhoven 7221 3703 HW Zeist wim.de.wild@ziggo.nl tel. 030-6963771 RAVON Utrecht verstuurt onregelmatig een

Nadere informatie

Umbraco Gebruikershandleiding

Umbraco Gebruikershandleiding Umbraco Gebruikershandleiding Aan de slag gaan met Umbraco 1.1 Aanmelden Umbraco is een web publishing systeem dat gemakkelijk te gebruiken is door de gebruikers en heeft geen hoge hard- en software vereisten.

Nadere informatie

IVN - Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid

IVN - Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid IVN - Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid Afdeling Alphen aan den Rijn en omstreken 5-10-2013 ivn alphen aan den rijn 1 Over IVN Landelijke Organisatie Doelstelling Organisatie IVN Alphen aan

Nadere informatie

handleiding stip website

handleiding stip website handleiding stip website Ontwerp en realisatie website Ontwerpgroep Lale www.lale.n Inhoud - Inloggen CMS - Overzicht Dashbord en toegang tot andere Stip websites - Overzicht Homepage 4- Plaatsen en bewerken

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Orchideeën Kring Noord-Brabant West en Zeeland

Orchideeën Kring Noord-Brabant West en Zeeland Kringblad NOV kring Noord- Brabant West Zeeland Jaargang 24 nr.7 Orchideeën Kring Noord-Brabant West en Zeeland Dendrobium jenkensii September 2015 1 Agenda: - Welkom en mededelingen. Maandag 21 september

Nadere informatie

Beste lezer, NIEUWSBRIEF Nr. 14-3 e JAARGANG uitgave nr. 4 van 2014 opmaak: 29 mei 2014

Beste lezer, NIEUWSBRIEF Nr. 14-3 e JAARGANG uitgave nr. 4 van 2014 opmaak: 29 mei 2014 NIEUWSBRIEF Nr. 14-3 e JAARGANG uitgave nr. 4 van 2014 opmaak: 29 mei 2014 info@heemkunde-margraten.nl www.heemkunde-margraten.nl Verenigingslokaal: Rijksweg 68 Margraten (naast feestzaal het Kroontje

Nadere informatie

De Konvo. Nationale nachtvlindernacht

De Konvo. Nationale nachtvlindernacht De Konvo Een uitgave van het KNNV Amersfoort e.o. nr. 16 september 2011 Nationale nachtvlindernacht Voor de zesde keer wordt de Nationale Nachtvlindernacht gehouden, op vrijdag 2 september. Er wordt gezocht

Nadere informatie

Cursussen digitale vaardigheden. januari - juni 2016

Cursussen digitale vaardigheden. januari - juni 2016 Cursussen digitale vaardigheden januari - juni 2016 Een leven lang leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

Stappenplan Werken met Lino

Stappenplan Werken met Lino WAT IS LINO? Met Lino kun je een online prikbord maken. Je kunt hier memobriefjes, afbeeldingen, filmpjes en documenten aan toevoegen. Een online prikbord gemaakt met Lino. EEN ACCOUNT AANMAKEN 1. Ga naar

Nadere informatie

HelpDesk - zoeken, vraag stellen, nieuws en meer 13.02 Versie: 01-12-2008 concept_software

HelpDesk - zoeken, vraag stellen, nieuws en meer 13.02 Versie: 01-12-2008 concept_software 13.0 Versie: 01-1-008 concept_software In deze handleiding wordt uitgelegd hoe je binnen de helpdesk je snel kan: - Zoeken naar antwoord op een vraag; - Een vraag kan stellen in het forum; - Je zelf kan

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Domein t KATTENHEYE & BIAAT Zomer 2014. Deze nieuwsbrief is een uitgave van organisaties die een thuis vinden

Nieuwsbrief. Domein t KATTENHEYE & BIAAT Zomer 2014. Deze nieuwsbrief is een uitgave van organisaties die een thuis vinden Nieuwsbrief 2014, JUNI Volume 4 N 2 Domein t KATTENHEYE & BIAAT Zomer 2014 Deze nieuwsbrief is een uitgave van organisaties die een thuis vinden op Domein t Kattenheye in Laarne: Paardenmelkerij t Kattenheye,

Nadere informatie

Links Links naar andere sites Leiders Fotoalbum (*) Fotoreportages Geregistreerde gebruikers (het seizoensalbum wordt door de webmaster aangemaakt)

Links Links naar andere sites Leiders Fotoalbum (*) Fotoreportages Geregistreerde gebruikers (het seizoensalbum wordt door de webmaster aangemaakt) Teampagina Olympia site (info voor leiders) Voor elk team is een teampagina ingericht. De teampagina s kun je gebruiken om de communicatie rond het team zo goed mogelijk te organiseren. Via de Olympia

Nadere informatie

Hoe gebruik ik de publiekscatalogus?

Hoe gebruik ik de publiekscatalogus? Hoe gebruik ik de publiekscatalogus? De catalogus van onze bibliotheek kunt u raadplegen in de bibliotheek of via www.bibliotheekrijssenholten.nl. Als u thuis via de website de catalogus wilt raadplegen

Nadere informatie