Paddenstoelennieuwsbrief Nummer oktober 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 24 12 oktober 2014"

Transcriptie

1 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer oktober 2014 waarn Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, Na een lange droge periode is het eindelijk weer wat gaan regenen. Het zijn nog geen grote hoeveelheden, maar hier beginnen de paddenstoelen weer boven de grond te komen. Melchior van Tweel (redactie) Op zoek naar het Papegaaizwammetje Het Papegaaizwammetje is gekozen tot paddenstoel van het jaar Deze keuze berust niet op toeval. Het Papegaaizwammetje is kenmerkend voor schrale graslanden waar de bodem lang met rust is gelaten. Komt hij er voor dan staan er vaak ook andere bijzondere graslandpaddenstoelen. Daarnaast is het één van de gemakkelijkst herkenbare wasplaten. Help de Mycologen en ga ook op zoek naar het Papegaaizwammetje. Vooral de jonge exemplaren zijn gemakkelijk te herkennen. Het Papegaaizwammetje heeft een gestreepte hoed, steel en lamellen die felgroen gekleurd zijn. De hele paddenstoel is glad en bij vochtig weer slijmerig. Bij oudere Papegaaizwammetjes worden de hoeden en stelen geel tot okerbruin, maar de kenmerkende groene kleur blijft op z n minst boven aan de steel zichtbaar. De aanwezigheid van de unieke groene kleur maakt het herkennen van het Papegaaizwammetje voor iedereen mogelijk. Lees meer op Natuurbericht. Tekst Martijn Oud en Aldert Gutter. Foto: Martijn Oud

2 British Milkcaps: Lactarius & Lactifluus In Groot-Brittannië is van de hand van Geoffrey Kibby, een nieuw boek verschenen over Melkzwammen. Klik hier voor meer informatie. Microscoop te koop Steve Lomas heeft op marktplaat een microscoop te koop staan. Kyowa Optical Co. Ltd. Tokyo. No Geen type-indicatie; oud maar heel solide en in goed werkende staat. Vraagprijs: 295 euro 5 Vergrotingen: De oculairen vergroten 10x, de objectieven 4, 10, 40, 60 en 100 maal, dus 40x, (lens A4/ ), 100x, (lens A10/ ), 400x, (lens A40/ /0.17), 600x, (lens 60/0.85), 1000x met immersie olie, (lens A100/ ). Draaibaar binoculair, afstand tussen oculairen verstelbaar. Eén oculaire met meetschaal. Lees meer op Marktplaats. Uitgestorven gewaande Douglasvezeltruffel bij toeval gevonden Tijdens de excursie van 15 september van Paddenstoelen Werkgroep Drenthe werd de uitgestorven gewaande Douglasvezeltruffel (Rhizopogon villosulus) teruggevonden. De excursie vond plaats in de Holmers, een natuurontwikkelingsterrein van Staatsbosbeheer in Midden-Drenthe. Onder een Douglasspar en op een plaats met een uiterst dunne strooisellaag werd tijdens het zoeken naar insecten bij toeval de truffel opgeraapt. Lees meer op Natuurbericht. Tekst: Rob Chrispijn en Martijn Oud, Foto: Rob Chrispijn.

3 Grote vierslippige aardster teruggevonden in het Zalkerbos Tijdens een NMV excursie in 1993 werd in het Zalkerbos (gem. Kampen) de Grote vierslippige aardster (Geastrum fornicatum) gevonden. Nadien is deze soort daar nooit meer teruggevonden. Sinds vele jaren kom ik in de nazomer in dit bos om te zoeken naar deze soort; de oude vindplaats is bij mij bekend. De zoektochten waren tevergeefs. Maar op 2 september jl. was het raak en vond ik een stuk of 15 prachtige vruchtlichamen. De omstandigheden waren zeer gunstig. Het over het algemeen kurkdroge Zalkerbos (rivierduin) was vochtig en warm. Ideale omstandigheden voor een (oud) mycelium om te fructificeren. Tekst en foto: Evert Ruiter Gelobde pruikzwam op Landgoed Beerschoten Eind augustus was ik met een groep Nordic Walkers in de bossen van Landgoed Beerschoten in De Bilt. Ik ging even van het pad af en zag iets wits bij een stronk onder wat grassprieten. Ik haalde voorzichtig wat sprietjes weg en zag iets merkwaardigs. Ik heb altijd een fototoestel bij me en nam een foto: een aan de ene kant en een aan de andere kant. Toen ik de foto bekeek zag ik een zij-aangezicht met een bos haar. Ik had zoiets nog nooit gezien. Ik wist niet wat het was en zocht thuis op het internet. Daar kwam ik tot de conclusie dat het een Gelobde Pruikzwam (Hericium cirrhatum) moest zijn en deze bleek zeldzaam in Nederland. Ik ben een verwoed hobby-fotograaf van paddenstoelen en heb al een dik album met ruim 70 soorten. Tekst en foto: Ankie van Dam. Olijfzwam in het Poelbos bij Goes Op 17 september wandelde ik het Poelbos bij Goes en sprak daar een vriendelijke wandelaar. Zijn dochtertje, 2 en een ½ jaar oud, had gezegd: Kijk eens papa, een paddenstoeltje. Hij moest ver naar de grond buigen en zag daar kleine groenige schoteltjes/kelkjes. Hij wilde ze me wel even aanwijzen. Toen ik ze zag, kreeg ik wel door dat dit iets bijzonders was, ik had ze nog niet eerder gezien. Thuis gekomen en gezocht, al gauw werd duidelijk dat het hier om de olijfschijfzwam (Catinella olivacae) ging. Henk Remijn onderzocht de schijfjes microscopisch en nam zo het laatste kleine restje twijfel weg. Tekst en foto: Niek Oele. Bron: Bijzondere waarnemingen.

4 Nogmaals: Veldwerkplaats Paddenstoelen en diversiteit verhogend beheer Woensdag 15 oktober: Paddenstoelen en diversiteit verhogend beheer Sprekers: Wim Ozinga (Alterra) en Peter-Jan Keizer (Paddenstoelenstichting) Paddenstoelen zijn een groot deel van het jaar onzichtbaar, maar ze spelen in vele ecosystemen een belangrijke rol. Met hun netwerken van schimmeldraden breken ze plantaardig materiaal af en maken zodoende de voedingsstoffen weer beschikbaar voor planten. Verder vormen mycorrhizapaddenstoelen onmisbare partners voor bomen. Een groot aantal paddenstoelen is kwetsbaar of bedreigd en staat op de Rode Lijst. Doordat paddenstoelen andere eisen aan hun standplaats dan planten profiteren ze niet automatisch van beheer gericht op planten. Wat zijn de mogelijkheden om met het beheer meer op het behoud en herstel van de diversiteit aan paddenstoelen in te spelen? Het complete programma van deze veldwerkplaats volgt binnenkort. Aanmelden kan door een te sturen aan o.v.v. Veldwerkplaats Paddenstoelen. De kosten bedragen 125 tot 350 euro per persoon (excl. BTW). Zeer zeldzame Korrelige taaiplaat ontdekt bij Bakkum Enkele weken geleden werd in de PWN duinen bij Bakkum de zeer zeldzame Korrelige taaiplaat (Neolentinus schaefferi) ontdekt. In Nederland is de Korrelige taaiplaat tot nu toe bekend van zes verschillende locaties waarvan er inmiddels drie zijn verdwenen. Al sedert enige weken staat De Korrelige taaiplaat bij Bakkum op een oude Populierenstronk in de zon te bakken. Dat paddenstoelen zich ontwikkelen op een zonnige locatie is verbazend. De Korrelige taaiplaat behoort niet voor niets tot de taaiplaten. Lees meer op Natuurbericht. Tekst: Martijn Oud, foto: Luc Knijnsberg Zwart hazenoor langs de Gooyerdijk nabij Darthuizen In een kleigebied met Populier langs de Gooyerdijk nabij Darthuizen vond ik verborgen tussen het gras verschillende donkere bekerzwammen met een tamelijk gebundelde groeiwijze. De soort leek wel iets op het Warrig hazenoor (Otidea platyspora). Onder de microscoop echter vond ik veel te grote sporen voor deze soort. Met de sleutel van Nordic Macromycetes Vol. 1 paste er niets op, maar met een gevonden Otidea-sleutel van het internet kwam ik uit op Otidea apophysata, een soort die slechts eenmaal in Nederland gevonden is. Dit Zwart hazenoor met sporen van x 8,5-12 mu, die fusivorm zijn met twee guttules paste wel goed op mijn vondst. Ook de soms vertakte gekromde aan de apex vrij brede parafysen klopte prima. De soort komt voor in natte humusarme kleiige gebieden. De jonge vruchtlichamen zijn donker kastanjebruin en worden zwartbruin bij ouderdom. Tekst en foto: Marjon van der Vegte. Bron: Bijzondere waarnemingen.

5 Borselige aardtong in het Spijkbos Ieder dag wandel ik met mijn Labrador in het Spijkbos (Flevoland) en ondertussen kijk ik goed om mij heen naar paddenstoelen. In een bosje direct langs het water vond ik eerder dit jaar al het de Kleinsporige knotszwam (Clavulinopsis microspora). Tot mijn verbazing zag ik op nog geen meter afstand van de vindplaats van de knotszwammen, kleine zwarte tongetjes. Ik telde er ongeveer 25. Waren het Houtknotszwammetjes of Aardtongen? Ze waren vrij stug maar toch elastisch, bij doorbreken niet wit van binnen en de steel was harig. Op het forum van waarneming.nl was het merendeel van mening dat het om Aardtongen ging, waarschijnlijk Ruige aardtong. Vervolgens heb ik er een paar opgestuurd naar Atte van der Berg en hij reageerde enthousiast, dat het waarschijnlijk de uiterst zeldzame Borstelige aardtong (Trichoglossum walteri) was. Deze Aardtong werd slechts1 keer eerder gevonden, in Noord Holland, door Kees Roobeek. Atte heeft de tongetjes naar hem doorgestuurd en hij heeft de determinatie bevestigd. Bijzonder is dat deze aardtongetjes in Flevoland op kleigrond onder een Iep werden gevonden, dus een totaal andere biotoop dan bij de vondst in Noord Holland. De natuur blijft je verbazen. Tekst en foto s: Marna Kroese. Klik hier voor de waarneming en hier voor het verslag op het forum. Paddenstoel van de Maand Oktober: Violette gordijnzwam De Violette gordijnzwam (Cortinarius violaceus) was dit jaar een maand te vroeg, want hij verscheen al op verschillende plaatsen in september, terwijl hij normaal in oktober zijn opwachting maakt. Het aardige is dat deze zeldzame paddenstoel vrij trouw terugkeert op bekende vindplaatsen, waardoor er toch elk jaar meldingen komen. De paddenstoelen op deze foto betreft een nieuwe plek in Twente, waar wel 60 exemplaren bij elkaar stonden. De biotoop wordt gekenmerkt door een dikke humuslaag met veel oude graszoden in een vochtig (hoge grondwaterstand!), half open gemend bos met een ondergroei van gras. De violette gordijnzwam is behalve door zijn kleur goed te herkennen aan de vezelige schubjes op de goed. Let ook op de witte lamelsnede! De kleur verdwijnt snel bij droog weer. Na een week zie je ze bruiner worden met het oker oranje sporenpoeder op hun hoeden en op de naburige vegetatie. Tekst: Aldert Gutter; foto's: Gerben Winkel. Bron: Alles over Padenstoelen

6 Stekelzwammen: terug van weggeweest? Stekelzwammen spreken erg tot de verbeelding. Misschien komt dat wel omdat we ze zo weinig tegenkomen. Alhoewel? Stekelzwammen staan nog steeds volop in de belangstelling, mede omdat ze het schoolvoorbeeld zijn van de verarming van de Nederlandse mycoflora (naast andere sterk afgenomen soorten als cantharel en eekhoorntjesbrood). In de Atlas van Nederlandse paddestoelen (Marijke M. Nauta, Else C. Vellinga, 1995) wordt al het beeld geschetst van het vrijwel verdwenen zijn van o.a. veel soorten Avondroodstekelzwam stekelzwammen. Soorten die vroeger algemeen waren, zoals Maas Geesteranus meldt in zijn publicaties uit 1956, 1957 en Na die periode breekt een kentering aan en constateren we een sterke achteruitgang. Eef Arnolds heeft aan deze achteruitgang een KNNV wetenschappelijke mededeling gewijd: Veranderingen in de paddestoelenflora (mycoflora), no. 167, maart 1985). Deze publicatie gaat nader in op de teloorgang van vele soorten, aan de hand van vergelijkingen van excursieverslagen. Meer recent is de publicatie van Eef Arnolds De Stekelzwammen en Pruikzwammen van Nederland en België (2003), waarin een uitgebreide omschrijving van de Nederlandse soorten wordt gegeven, voorzien van foto s, en waarin natuurlijk hun zeldzaamheid en achteruitgang aangehaald worden. Stekelzwammen moeten het lang niet altijd hebben van hun schoonheid. Vaak zijn het sterk met elkaar vergroeide vlakke vruchtlichamen, die ogenschijnlijk zonder steel uit de bodem, uit het mos tevoorschijn komen. Daarbij komt dat de kleuren zelden spectaculair zijn, dus fotografen zullen de soorten snel links laten liggen. Toch is het niet altijd kommer en kwel, want eind vorige eeuw doet zich een kentering voor: een langzaam herstel, soorten worden weer wat vaker gemeld. Zijn stekelzwammen echt zo zeldzaam, vraag ik me wel eens af. Is het toeval dat ik begin jaren 90 in enkele bermen van het Apeldoorns Kanaal (tussen Apeldoorn en Loenen) diverse soorten aantrof? Nu zijn die bermen niet altijd ideaal om te bewandelen, laat staan dat de vondsten gekarteerd worden: het talud loopt sterk af richting water, de bermen zijn amper 2 meter breed, en het verkeer raast voort. Vervolgens kwamen meldingen van vindplaatsen in een stroomversnelling en werden op meer plekken stekelzwammen aangetroffen, vooral langs de schraal begroeide bermen op het platteland ten oosten van Apeldoorn. Andere, iets meer natuurlijke standplaatsen, liggen in het Kroondomein. Een terreinbezoek op 7 oktober 2000 liet soorten zien als Tengere stekelzwam (Phellodon melaleucus), Avondroodstekelzwam (Sarcodon joeides), Blauwvoetstekelzwam (S. scabrosus), Gezoneerde stekelzwam (Hydnellum concrescens) en Gele stekelzwam (Hydnum repandum), naast andere tot de verbeelding sprekende soorten als Witte

7 duifridderzwam (Tricholoma columbetta), Kleine trompetzwam (Pseudocraterellus sinuosus), Stekelige hertentruffel (Elaphomyces muricatus) en zijn gastheer Zwarte truffelknotszwam (Elaphocordyceps ophioglossoídes), Grootsporige truffelknotszwam (E. longisegmentis), Roodschubbige gordijnzwam (Cortinarius bolaris) en Trechtercantharel (Cantharellus tubaeformis). En natuurlijk is daar de Kaniestraat, nabij Brummen, waar in 2000 een grote vindplaats (tenminste 8 soorten) werd ontdekt in een laan van Amerikaanse eik. De situatie, zoals die tot de jaren 60 van de vorige eeuw optrad op min of meer natuurlijke standplaatsen op bijvoorbeeld de schrale Veluwse bosbodem, keert waarschijnlijk niet meer terug. Door successie en verruiging (o.a. veroorzaakt door een te hoge stikstofdepositie/zure regen) vinden we er geen stekelzwammen meer. Ze zijn uitgeweken naar bermen met een schrale ondergroei, waar het afgevallen blad geen kans krijgt zich op te hopen door Blauwvoetstekelzwam werveling van wind, veroorzaakt door het verkeer. Het is frappant dat die bermen vaak gelegen zijn in lanen met Amerikaanse eik, met een schrale bedekking van bijvoorbeeld heermoes. De kans is nog steeds groot dat je in zo n situatie op het pleistoceen stekelzwammen tegenkomt. Dat overkwam me toen ik op 1 september van dit jaar een bermpje afstruinde op het Apeldoornse landgoed Het Woudhuis, uiteraard onder Amerikaanse eik én met veel heermoes. Daartussen verstopt (je moet elke haard van Heermoes goed doorzoeken) bevond zich eerst Wollige stekelzwam (Phellodon confluens), meer dan 20 ex., vervolgens enkele plekken met Gezoneerde stekelzwam (Hydnellum concrescens), en ook talrijk Fluwelige stekelzwam (H. spongiosipes). Direct in t oog vallend was een grote groep op een mosrijke plek van Blauwvoetstekelzwam (Sarcodon scabrosus), die overigens ook veel staat tussen Heermoes en tot slot enkele exemplaren van Avondroodstekelzwam (S. joeides). n Mooi voorbeeld trouwens van een paddenstoelenassociatie, soorten die in een bepaald biotoop vaak samen worden aangetroffen. Begeleidende soorten waren o.a. de Gewone heksenboleet (Boletus erythropus), Eekhoorntjesbrood (B. edulis) en Cantharel (Cantharellus cibarius). Je kunt je zo langzamerhand afvragen of stekelzwammen wel zo zeldzaam zijn als verondersteld. Of is het toeval? Onbekend maakt onbemind, want wie loopt er nu een laantje van 200 m Amerikaanse eik af, in een uithoek van een landgoed, temidden van intensief beheerde weidegrond? En zo zullen er ongetwijfeld meer van dit soort lanen op het pleistoceen zijn, die de moeite van het afstruinen en ontdekken waard zijn. Dat stekelzwammen de laatste tijd steeds vaker worden gemeld, komt ongetwijfeld ook door toegankelijke informatie en kennis o.a. via internet en door steeds meer vrijwilligers die stekelzwammen vinden, de vindplaatsgegevens vastleggen en doorgeven. Wie weet, wordt dat eikenlaantje op Het Woudhuis een tweede Kaniestraat. Tekst en foto s: Ruud Knol

8

9 Toename Roodschubbige gordijnzwam moeilijk te verklaren Hoewel de herfst net is begonnen zijn er inmiddels weer flink wat Roodschubbige gordijnzwammen (Cortinarius bolaris) gemeld. Vooral tijdens en vlak na de regenperiode van augustus was het raak. Bij onze Belgische zuiderburen was het niet anders. Sinds de plotselinge toename in het jaar 2000 heeft de Roodschubbige gordijnzwam zich op hetzelfde peil weten te handhaven. Het is nog steeds een raadsel wat de precieze oorzaak is van deze plotselinge toename. Lees verder op Natuurbericht. Tekst: Aad Termorshuizen & Martijn Oud. Foto: Martijn Oud Agenda Ter herinnering staat hieronder de agenda voor de komende periode. Meer informatie over de meeste excursies is te vinden op de site van de NMV. Let op: De meeste uitingen zijn er in de eerste plaats voor de werkgroepsleden of de NMV-leden zelf. Ben je nog geen lid? Neem contact op en ga dan gerust een keer mee om te zien hoe leuk het allemaal is. En daarna wil je vast wel lid worden. Kijk in het colofon onderaan hoe je lid kunt worden van de NMV oktober NMV Binnenlandse werkweek Voorne. 11 oktober: NMV excursie Kasteel Groeneveld. 11 oktober: Excursie PSL Limburg Vijlenerbos. 13 oktober: Excursie PWD+MWG Bourtange 15 oktober: WMOY excursie Urkerbos. 18 oktober: NMV excursie Landgoed Nijenrode. 19 oktober: NMV excursie Kromme Rijngebied. 20 oktober: Excursie District Utrecht Groot zandbrink. 20 oktober: Excursie PWD+MWG Waterwingebied Ruinerwold. 22 oktober Excursie Paddenstoelenwerkgr. Oud Beijerland Numansdorp Westersche Bekade Gorzen. 22 oktober: Excursie Paddenstoelenwerkgroep ZO Veluwe Posbank. 22 oktober: WMOY excursie Bremerberg. 24 oktober: Excursie District Utrecht Landgoed Beukbergen. 25 oktober: Zeeuwse paddenstoelenwerkgroep Excursie Kapelse Bos. 25 oktober: Excursie PSL Limburg Brunsseummerheide. 25 oktober: NMV excursie Boswachterij Dorst. 26 oktober: Excursie PWD+MWG Nieuw Statenzijl. 27 oktober: Excursie District Utrecht Treekerpunt. 29 oktober: WMOY excursie Laakse strand. 31 oktober-2 november Cristellaweekend Ter Apel (Gr). 31 oktober: Excursie District Utrecht Bijleveld.

10 Colofon Dit is de digitale nieuwsbrief van de Nederlandse Mycologische Vereniging. De nieuwsbrief heeft een onregelmatige verschijning, afhankelijk van het seizoen, de aangeleverde stukken en de urgentie van het nieuws. De redactie is in handen van Melchior van Tweel en is te bereiken via het adres: Oude nieuwbrieven zijn te vinden op de site van Alles over Paddenstoelen. De nieuwsbrief vormt een aanvulling op de websites en Coolia en richt zich vooral op actuele zaken die de mycologie aangaan. Hoewel de nieuwsbrief zich in eerste instantie richt op mensen die al thuis zijn in de wereld van de mycologie (bijvoorveeld de leden van de NMV en KVMV), staat deze natuurlijk ook open voor alle andere mensen die "iets hebben" met paddenstoelen, zoals paddenstoelwerkgroepen van IVN en KNNV, kinderen, studenten, natuurgidsen en docenten. De berichten zullen een laagdrempelig karakter hebben, maar ook wel met een wetenschappelijk tintje. De Nederlandse Mycologische Vereniging (NMV), opgericht in 1908, heeft als doel de beoefening van de mycologie in ruime zin te bevorderen. In voor- en najaar worden wekelijks excursie georganiseerd, verder worden er werkweken gehouden en in de winter verscheidene landelijke bijeenkomsten. Tevens is de NMV actief in de natuurbescherming waar het paddenstoelen betreft. De contributie voor de NMV bedraagt 25 voor gewone leden ( 30,- indien adres in het buitenland) en 12,50 voor huisgenootleden (krijgen geen Coolia). Lidmaatschap voor het leven bedraagt 425,-, voor huisgenootleden 212,50. Informatie is verkrijgbaar via nmv@mycologen.nl. Nieuwe leden, opzeggingen en adreswijzigingen kunnen worden doorgegeven op nmvleden@mycologen.nl. Lid worden van de NMV kan op de site van de NMV, klik vervolgens op Info/contact (rechtsboven) en lid worden (links). Voor meer informatie over de NMV wordt verwezen naar de websites: De nieuwsbrief is vóór en dóór mycologen en andere paddenstoelenliefhebbers. Het is voor de redactie niet mogelijk de hele nieuwsbrief zelf te vullen. Daar hebben we jouw hulp bij nodig. Wil je een onderwerp aandragen? Stuur het toe aan de redactie. Welke onderwerpen kunnen aan bod komen? Alles kan in aanmerking komen, mits het een relatie heeft met de mycologie (in brede zin van het woord): nieuwsberichten, nieuwe soorten, oproepen, bijzondere vondsten, rariteiten, mysteriesoorten, nieuwe literatuur, rapporten, nieuws van werkgroepen, excursies, cursussen, vragen voor controles, literatuurvragen, vraag en aanbod, microscopie, websites, tips, veldkenmerken, determinatiesleutels, etc. Er zijn maar twee onderwerpen waar enige terughoudenheid aan de orde is: Plukken en eten van paddenstoelen (inclusief recepten). Over het plukken van paddenstoelen heeft de NMV een genuanceerd standpunt, waarbij met name grootschalige pluk moet worden voorkomen. Verder wordt verwezen naar het plukstandpunt van de NMV. Deze is te vinden op de site van de NMV en klik dan op NMV plukstandpunt (links). Voor het determineren van paddenstoelen aan de hand van alleen foto s wordt verwezen naar het forum van Waarneming.nl en Telmee.nl. Op dit forum zijn daarvoor alle mogelijkheden. Alleen determinaties met beschrijving en/of microscopische foto s, waar je echt niet uitkomt, kunnen eventueel in de nieuwsbrief worden geplaatst. In de nieuwsbrief zijn diverse links aangegeven naar websites. Mochten een directe link het niet doen, kopieer dan de volledige link naar je webbrowser. Omdat voor afbeeldingen veelal auteursrechten gelden, is voor alle afbeeldingen in deze nieuwsbrief, die niet al eerder door de eigenaren voor publicatie aan de Nederlandse Mycologische Vereniging ter beschikking werden gesteld, zo goed als mogelijk nagegaan wie de eigenaren zijn, waarna toestemming is verkregen voor het gebruik. Mocht u desondanks materiaal aantreffen, waarvan u meent dat dit niet had mogen worden gebruikt, stelt u ons hiervan dan a.u.b. in kennis, zodat eventuele gebruiksvoorwaarden kunnen worden geregeld of het materiaal kan worden verwijderd. U kunt een sturen naar nieuwsbrief@allesoverpaddenstoelen.nl. Als je andere mycologen of paddenstoelliefhebbers kent die deze nieuwsbrief nog niet krijgen, stuur deze dan gerust door. Als je de nieuwsbrief direct wilt krijgen, geef je adres dan door aan de redactie. Je hebt deze nieuwsbrief gekregen omdat je in de verzendlijst staat. Mocht je geen belangstelling meer hebben, laat dat dan weten aan de redactie.

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 12 30 oktober 2013

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 12 30 oktober 2013 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 12 30 oktober 2013 waarn Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, De herfst gaat maar door en de storm van gisteren zorgt voor veel extra dood hout. Vervelend van alle schade,

Nadere informatie

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 16 19 januari 2014

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 16 19 januari 2014 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 16 19 januari 2014 waarn Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, De nieuwjaarsdag van de NMV is net een weekje achter de rug. Het was weer een zeer informatieve en gezellige

Nadere informatie

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 7 4 juli 2013 Concept

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 7 4 juli 2013 Concept Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 7 4 juli 2013 Concept Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, Het bericht over Corynespora olivacea in de vorige nieuwsbrief heeft nogal wat beroering gegeven op het forum

Nadere informatie

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer november 2013

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer november 2013 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 14 26 november 2013 waarn Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, Ondanks dat het al eind november is, staan er nog steeds redelijk wat paddenstoelen. En het lijkt erop dat

Nadere informatie

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 5 23 april 2013

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 5 23 april 2013 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 5 23 april 2013 Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, Het voorjaar is eindelijk begonnen. Aan het begin was er nog wel redelijk wat neerslag gevallen, maar de bodem is

Nadere informatie

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 11 25 oktober 2013

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 11 25 oktober 2013 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 11 25 oktober 2013 waarn Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, Het is mooi buiten. Plaatselijk is veel regen gevallen en dat resulteert nu in veel paddenstoelen en soms

Nadere informatie

Ecologische Atlas van Paddenstoelen in Drenthe Eef Arnolds, Rob Chrispijn & Roeland Enzlin (red.)

Ecologische Atlas van Paddenstoelen in Drenthe Eef Arnolds, Rob Chrispijn & Roeland Enzlin (red.) Ecologische Atlas van Paddenstoelen in Drenthe Eef Arnolds, Rob Chrispijn & Roeland Enzlin (red.) Deze ecologische atlas behandelt de resultaten van een inventarisatie van paddenstoelen in Drenthe in de

Nadere informatie

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer september 2013

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer september 2013 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 10 29 september 2013 Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, Het wordt buiten droger en droger. Het zonnige weer met soms een stevige droge wind is niet bevorderlijk voor

Nadere informatie

Woensdag 3 september: Vennen in een veranderend klimaat

Woensdag 3 september: Vennen in een veranderend klimaat Aanmelden nieuwsbrief Afmelden nieuwsbrief Klik hier als deze e-mail niet correct wordt weergegeven Woensdag 3 september: Vennen in een veranderend klimaat Locatie: Landschotse Heide (bij Middelsbeers)

Nadere informatie

Bijzondere Vondsten Paddenstoelenwerkgroep 2012

Bijzondere Vondsten Paddenstoelenwerkgroep 2012 Bijzondere Vondsten Paddenstoelenwerkgroep 2012 Alle paddenstoelen zijn gedetermineerd en gefotografeerd door de leden van de Paddenstoelenwerkgroep Bijzondere soorten 2012 Geelbruine plaatjeshoutzwam

Nadere informatie

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw.

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. De Specht Er zijn verschillende soorten spechten: de groene, de zwarte en

Nadere informatie

Ecologische Atlas van paddenstoelen in Drenthe

Ecologische Atlas van paddenstoelen in Drenthe Ecologische Atlas van paddenstoelen in Drenthe Paddestoelen Werkgroep Drenthe Doelstelling en werkwijze Enkele resultaten, o.a. verspreidingspatronen van paddenstoelen en bodemtypen Paddenstoelen, planten

Nadere informatie

Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015

Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015 Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015 Doelgroep: Midden- en bovenbouw basisonderwijs: groep 5-8 Jaargetijde: Herfst, winter, lente en een stukje zomer. Plaats:

Nadere informatie

De Konvo. Van de redactie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015

De Konvo. Van de redactie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015 De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015 Van de redactie Hier boven een lentebeeld dat we de komende tijd weer tegemoet kunnen zien. Heerlijk! In de vorige Konvo stond dat de

Nadere informatie

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 6 26 mei 2013

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 6 26 mei 2013 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 6 26 mei 2013 Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, Na een droog begin is het buiten dan eindelijk wat natter geworden. Ik weet niet of dat daarmee de droogteschade is

Nadere informatie

Hoe bouw ik een goede website?

Hoe bouw ik een goede website? Hoe bouw ik een goede website? Inleiding Stel, u heeft een eigen bedrijf en u wilt een website. U hebt gezien dat u zelf een site kunt bouwen met behulp van gratis tools die sommige providers aanbieden.

Nadere informatie

Inleiding In mijn praktijk als orthopedagoog/gz-psycholoog komen natuurlijk ook ouders met een enig kind. Eerlijk gezegd zag ik hen tot nu toe niet als een aparte categorie. Voor mij is ieder mens uniek,

Nadere informatie

M.W.W. - Mycologische Werkgroep Waasland sinds 24 oktober 2011 (~170x / ~400 taxa)

M.W.W. - Mycologische Werkgroep Waasland sinds 24 oktober 2011 (~170x / ~400 taxa) M.W.W. - Mycologische Werkgroep Waasland sinds 24 oktober 2011 (~170x / ~400 taxa) WAKONA studiedag - paddenstoelen Kaartmateriaal: websites van: WAKONA Waarnemingen.be Natuurpunt Waarnemingen.be KVMV

Nadere informatie

NATUURRIJK TESPELDUYN OKTOBER 2018

NATUURRIJK TESPELDUYN OKTOBER 2018 U kent dat wel, u heeft een fantastische afslag, maar ziet niet goed waar uw bal terecht kwam. U loopt erheen en ontwaart steeds mee witte ballen. Dichterbij gekomen blijken het geen ballen maar paddenstoelen

Nadere informatie

VLEERMUIZEN ONDERZOEK HELLEVOETSLUIS 2008

VLEERMUIZEN ONDERZOEK HELLEVOETSLUIS 2008 VLEERMUIZEN ONDERZOEK MOLSHOEK HELLEVOETSLUIS 2008 K. Mostert & E. Thomassen Stichting Zoogdierenwerkgroep Zuid-Holland In opdracht van gemeente Hellevoetsluis 1 INHOUD Inleiding... 3 Gebiedsbeschrijving...

Nadere informatie

Wandeling n 7 : Chêne à l'image : Durbuy Bewegwijzering :

Wandeling n 7 : Chêne à l'image : Durbuy Bewegwijzering : Wandeling n 7 : Chêne à l'image : Durbuy Bewegwijzering : Deze wandeling trekt door het bos van Grandhan en Petit-Han waar haagbeuk en de eik elkaar aanvullen. Afhankelijk van het seizoen vind je hier

Nadere informatie

De Konvo! Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.! nr. 39 mei 2014

De Konvo! Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.! nr. 39 mei 2014 De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 39 mei 2014 Nieuw leven - 'Onze' slechtvalken hebben drie jongen op de wereld gezet. Man en vrouw hebben het er druk mee. Foto's: Henk Groenewoud. Filmpje:

Nadere informatie

zomer Vakantie zomer

zomer Vakantie zomer NieuwsBrief nr.3, 2011 Naar Binnen Beste lezer, Het is weer tijd voor de zomer. In het midden van Nederland is afgelopen week de zomervakantie begonnen. De kinderen hebben zes weken geen school. Zes weken

Nadere informatie

Beste lezer, NIEUWSBRIEF Nr. 14-3 e JAARGANG uitgave nr. 4 van 2014 opmaak: 29 mei 2014

Beste lezer, NIEUWSBRIEF Nr. 14-3 e JAARGANG uitgave nr. 4 van 2014 opmaak: 29 mei 2014 NIEUWSBRIEF Nr. 14-3 e JAARGANG uitgave nr. 4 van 2014 opmaak: 29 mei 2014 info@heemkunde-margraten.nl www.heemkunde-margraten.nl Verenigingslokaal: Rijksweg 68 Margraten (naast feestzaal het Kroontje

Nadere informatie

Auditieve oefeningen herfst. Hakken en plakken

Auditieve oefeningen herfst. Hakken en plakken Auditieve oefeningen herfst Hakken en plakken (hak de woorden in stukken, laat de kinderen het hele woord zeggen) eek-hoorn vlie-gen-zwam ka-stan-jes pad-den-stoel ka-bou-ter beu-ken-noot e-gel spin-nen

Nadere informatie

Loof-en naaldbomen. Naam :

Loof-en naaldbomen. Naam : Loof-en naaldbomen Naam : Veel bomen maken een bos In een boomgaard staan soms honderden bomen, en toch is een boomgaard geen bos. Ook in een park kun je veel bomen zien, maar een park is beslist geen

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

1 Vinden de andere flamingo s mij een vreemde vogel? Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens. En ook nog op een paard.

Nadere informatie

FOTOREGELS. Uitleg en regels rondom het gebruik van foto s. Het auteursrecht. Als ik een foto koop, krijg ik dan ook de rechten op de foto?

FOTOREGELS. Uitleg en regels rondom het gebruik van foto s. Het auteursrecht. Als ik een foto koop, krijg ik dan ook de rechten op de foto? FOTOREGELS Uitleg en regels rondom het gebruik van foto s Over auteursrecht op foto s is bij consumenten wel eens onduidelijkheid. Soms kan dat tot vervelende situaties leiden voor zowel klant als fotograaf.

Nadere informatie

LinkedIn Simpel: Je Profiel. EBoekje voor starters Annet van Betuw

LinkedIn Simpel: Je Profiel. EBoekje voor starters Annet van Betuw LinkedIn Simpel: Je Profiel EBoekje voor starters Annet van Betuw Februari 2015 Over dit boekje Dit Eboekje is de weergave van de webinars LinkedIn Simpel: Je Profiel van 24 september 2014 en 8 oktober

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 14 en woensdag 15 april 2015 vervolg. Dit is het vervolg op het eerste deel van mijn verslag.

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 14 en woensdag 15 april 2015 vervolg. Dit is het vervolg op het eerste deel van mijn verslag. De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 14 en woensdag 15 april 2015 vervolg Beste natuurliefhebber/- ster, Dit is het vervolg op het eerste deel van mijn verslag. Een week geleden zag ik alleen nog maar

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Een beeldverslag van de pop-up paddenstoelenexcursie in de Brettenzone op , geleid door Christiane Baethcke

Een beeldverslag van de pop-up paddenstoelenexcursie in de Brettenzone op , geleid door Christiane Baethcke KNNV Amsterdam Een beeldverslag van de pop-up paddenstoelenexcursie in de Brettenzone op 10-11-2016, geleid door Christiane Baethcke Voor deze pop-up excursie koos Christiane het stukje Brettenzone tussen

Nadere informatie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie 2 2017-1 KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie BESTUUR Voorzitter Kees Nieuwerth Hoofdstraat 26 k.nieuwerth@wxs.nl 9514 BE Gasselternijveen 0599-512901 Penningmeester/ ledenadministratie

Nadere informatie

Op de website van de N!X Ruilkring klik je in het menu op Cyclos". Rechts bovenin klik je op de knop aanmelden. Je komt dan in het inlogscherm.

Op de website van de N!X Ruilkring klik je in het menu op Cyclos. Rechts bovenin klik je op de knop aanmelden. Je komt dan in het inlogscherm. Inloggen Op de website van de NX Ruilkring klik je in het menu op Cyclos". Je ziet nu het inlogscherm van Cyclos: Rechts bovenin klik je op de knop aanmelden. Je komt dan in het inlogscherm. Hier vul je

Nadere informatie

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 8 31 augustus 2013

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 8 31 augustus 2013 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 8 31 augustus 2013 Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, Het is al weken mooi zonnig weer, maar wel droog. Veel gebieden waar je normaal tot aan je enkels in het water

Nadere informatie

o Heuvelachtig o Platteland o Boven zeeniveau o Plat o Stad o Onder zeeniveau

o Heuvelachtig o Platteland o Boven zeeniveau o Plat o Stad o Onder zeeniveau Vragenlijst overstromingen Deze vragen zijn niet bedoeld als een test. Je krijgt er geen cijfer voor. 0. Waar woon je?. In welke klas zit je?... 1. Hoe zou je het gebied waarin je woont omschrijven? (kies

Nadere informatie

LinkedIn Simpel: Je Profiel. EBoekje voor starters Annet van Betuw

LinkedIn Simpel: Je Profiel. EBoekje voor starters Annet van Betuw LinkedIn Simpel: Je Profiel EBoekje voor starters Annet van Betuw 11 juni 2015 Over dit boekje Dit Eboekje is de weergave van het webinar LinkedIn Simpel: Je Profiel van 11 juni 2015 en gebaseerd op eerdere

Nadere informatie

PADDESTOELEN in het ZWINBOSJES-complex

PADDESTOELEN in het ZWINBOSJES-complex PADDESTOELEN in het ZWINBOSJES-complex 67516 Inleiding In dit vers~ag wordt een overzicht gegeven van de tot hiertoe aangetroffen paddestoelen in de Zwinbosjes. Het onderzoek startte in 1977 en loopt nog

Nadere informatie

Monitoring en inventarisatie reptielen en amfibieën Loonse en Drunense Duinen / Huis ter Heide

Monitoring en inventarisatie reptielen en amfibieën Loonse en Drunense Duinen / Huis ter Heide Monitoring en inventarisatie reptielen en amfibieën Loonse en Drunense Duinen / Huis ter Heide 2010 Mark Klerks November 2010 Inleiding: Het jaar 2010 kwam maar langzaam op gang. Vooral het voorjaar was

Nadere informatie

klimaatstad herfst Paddenstoelen klimaatstad

klimaatstad herfst Paddenstoelen klimaatstad herfst Paddenstoelen Schrijf hier je naam... Stad Gent Milieudienst Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen 2014 Driepikkelstraat 32 9030 Mariakerke ( 09 226 15 01 7 bourgoyen.educatie@gent.be geen gezwam...

Nadere informatie

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL I N T E R I E U R W Wonen op de Windrichtingen IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL Tekst: ANNEMIE WILLEMSE Foto s: JAN VERLINDE 22 TIJDLOOS TIJDLOOS 23 Na een zoektocht naar de ideale bouwgrond, gingen

Nadere informatie

ROFFELTJE. Hij ziet het niet

ROFFELTJE. Hij ziet het niet Spechtstraat 49, 3853 VA, Ermelo, 0341-552284 ROFFELTJE > Hij ziet het niet Vol vertrouwen legt hij zijn kleine bruine handjes in die van mij. Ik heb zwarte Piet gezien vertelt hij me met glanzende bruine

Nadere informatie

1. Geheimen. 2. Zwammen

1. Geheimen. 2. Zwammen 1. Geheimen 'Geen plant en geen dier' Een paddestoel is zeker geen dier, maar een plant is het ook niet. Ze hebben geen groene bladeren om zonlicht op te vangen. Bovendien groeien paddestoelen in het donker.

Nadere informatie

Krabbie Krab wordt Kapper

Krabbie Krab wordt Kapper E-boek Geschreven en Vormgeving Esther van Duin Copyright Esthers Atelier www.esthersatelier.nl email info@esthersatelier.nl Krabbie Krab wordt Kapper Krabbie krab was een kunstenaar. Hij maakte beelden

Nadere informatie

Opdrachten thema. Veluwe

Opdrachten thema. Veluwe en thema Schema groepjes en opdrachten bij vorm 2: elke opdracht vaste begeleider Groepje 1: spechten Groepje 2: muizen Groepje 3: vossen Groepje 4: eekhoorns Groepje 5: egels Kleine beestjes + voedselketens

Nadere informatie

KIDmail 25. www.kidpartners.nl. Januari 2013

KIDmail 25. www.kidpartners.nl. Januari 2013 www.kidpartners.nl KIDmail 25 Januari 2013 Allereerst willen wij jou een stralend 2013 wensen met de onderstaande doodle. Je kunt zelf invullen waar jouw ster het komend jaar gaat stralen. We hebben het

Nadere informatie

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer november 2013

Paddenstoelennieuwsbrief Nummer november 2013 Paddenstoelennieuwsbrief Nummer 13 10 november 2013 waarn Voorwoord Beste paddenstoelenvrienden, Afgelopen week was ik op werkweek van de NMV in Schoorl. Ondanks het late tijdstip waren er toch nog veel

Nadere informatie

Paddenstoelen, waarzeggers van het bos

Paddenstoelen, waarzeggers van het bos Paddenstoelen, waarzeggers van het bos & Mirjam Veerkamp Nederlandse Mycologische Vereniging Informatie over: Functioneren van het bos Bodemeigenschappen Verzuring en vermesting Samenstelling boomlaag

Nadere informatie

Ik weet dat het soms best wel allemaal wat ingewikkeld kan lijken.

Ik weet dat het soms best wel allemaal wat ingewikkeld kan lijken. WELKOM Bedankt om dit gratis e-book te downloaden! J Ik weet dat het soms best wel allemaal wat ingewikkeld kan lijken. Als anderen vertellen over de hosting van hun website, en updates doen en backups

Nadere informatie

Nieuws. KNLTB Eendagstoernooien. Nieuws voor nieuwe leden

Nieuws. KNLTB Eendagstoernooien. Nieuws voor nieuwe leden 1 van 7 06/04/2011 18:46 LTC HARTEN Sportpark Wilhelmina Ginkelseweg Heelsum Introductie Nieuws Kalender Archief AC TC Harten Toernooi Nieuws Bijgewerkt op: 6-04-2011 18:38 Link naar de printversies van

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF PATIËNTENKRING GRONINGEN

NIEUWSBRIEF PATIËNTENKRING GRONINGEN NIEUWSBRIEF PATIËNTENKRING GRONINGEN Nr.18, september 2013 BERICHT VAN DE ADMINISTRATIE PATIËNTENKRING Het bankrekeningnummer voor het overmaken van uw ledenbijdrage is: 38 32 533 ten name van Patiëntenkring

Nadere informatie

CP16. ziek- en betermelden

CP16. ziek- en betermelden CP16 ziek- en betermelden Bent u ziek? Kunt u daarom niet werken? Geef het dan door aan uw baas. Dat is normaal in Nederland. Als u wat langer ziek bent, maakt u een afspraak met de bedrijfsarts. Als u

Nadere informatie

Vrijdag 9 mei: Voedselkwaliteit en biodiversiteit in bossen op de hoge zandgronden. Nog enkele plaatsen beschikbaar!

Vrijdag 9 mei: Voedselkwaliteit en biodiversiteit in bossen op de hoge zandgronden. Nog enkele plaatsen beschikbaar! Aanmelden nieuwsbrief Afmelden nieuwsbrief Klik hier als deze e-mail niet correct wordt weergegeven Vrijdag 9 mei: Voedselkwaliteit en biodiversiteit in bossen op de hoge zandgronden. Nog enkele plaatsen

Nadere informatie

LEEFREGELS EN IK-BEN OPVATTINGEN HERKENNEN

LEEFREGELS EN IK-BEN OPVATTINGEN HERKENNEN In deze huiswerkopdracht wordt uitgelegd wat leefregels en ik-ben-opvattingen zijn en het belang ervan bij het doorbreken van gewoontepatronen. Een voorbeeld van Marjolijn illustreert hoe leefregels en

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

Voeten &zo Groesbeek Liesbeth Drabbe Wijers Pagina 1

Voeten &zo Groesbeek Liesbeth Drabbe Wijers Pagina 1 Voeten &zo Groesbeek Liesbeth Drabbe Wijers Pagina 1 Inhoud Inleiding 3 Even voorstellen 4 Stap 1 Wat bijna iedereen vergeet 5 Stap 2 Waarmee pak je de schimmel aan? 6 Stap 3 Bescherm jezelf 8 Er is meer!

Nadere informatie

Eindevaluatie. Riga. Begeleiders;Geert Daams en Remco Reijke

Eindevaluatie. Riga. Begeleiders;Geert Daams en Remco Reijke Eindevaluatie Riga 2011 Begeleiders;Geert Daams en Remco Reijke Inhoud Inleiding... 3 Wat voor cijfer geef je de Riga reis?... 4 Wat was je voornaamste reden om naar Riga te gaan?... 4 Hoe heb je de heenreis

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

Opening van zondag 19 april 2009. Gerda van Leeuwen Thea Peters Carla de Kievid

Opening van zondag 19 april 2009. Gerda van Leeuwen Thea Peters Carla de Kievid Opening van zondag 19 april 2009 Gerda van Leeuwen Thea Peters Carla de Kievid De opening Hans Siegmund oud-docent van de exposanten begon de openingstoespraak met te zeggen dat hij wel eerst wat glaasjes

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Kies je onderwerp Je kiest natuurlijk een onderwerp waar je veel belangstelling voor hebt. Misschien weet je er al veel van, of je wilt dat nu juist gaan onderzoeken! Ga vervolgens

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk

Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk 4 e jaargang 2014 editie gierzwaluw 1 Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk Gierzwaluwwerkgroep Oisterwijk een samenwerkingsverband tussen vogelwerkgroep IVN Oisterwijk en vogelwerkgroep Midden-Brabant.

Nadere informatie

Operator Handleiding DateLive.nl

Operator Handleiding DateLive.nl Operator Handleiding DateLive.nl Op DateLive.nl zal je erotische berichten beantwoorden op een bericht- per- bericht basis. Je krijgt een nieuw bericht van een klant te zien met de bijbehorende profiel

Nadere informatie

Paddenstoelen, waarzeggers van het bos. Informatie over: Functies van paddenstoelen:

Paddenstoelen, waarzeggers van het bos. Informatie over: Functies van paddenstoelen: Paddenstoelen, Informatie over: waarzeggers van het bos Functioneren van het bos Bodemeigenschappen Verzuring en vermesting Samenstelling boomlaag Ouderdom bos en bomen Mycologische betekenis Wenselijk

Nadere informatie

Een kreeft in de klas

Een kreeft in de klas Een kreeft in de klas Leerdagboek van:... Een kreeft in de klas Wat doet de kreeft? Kijk een poosje heel nauwkeurig naar de kreeft. Schrijf heel nauwkeurig op wat de kreeft doet en hoe hij dat doet. Doe

Nadere informatie

Verslag Excursie Kombos 28 5 2011 Ravon Utrecht

Verslag Excursie Kombos 28 5 2011 Ravon Utrecht Verslag Excursie Kombos 28 5 2011 Ravon Utrecht Op zaterdag 28 mei 2011 is er vanuit RAVON Utrecht een excursie georganiseerd naar het Kombos te Maarsbergen. Het doel van de excursie was om deelnemers

Nadere informatie

Nieuwskraker. Wat komen gaat. Verderop in deze Nieuwskraker: de special van groep 5a.

Nieuwskraker. Wat komen gaat. Verderop in deze Nieuwskraker: de special van groep 5a. Nieuwskraker nr. 16, 10 april 2015 Verderop in deze Nieuwskraker: de special van groep 5a. Wat komen gaat Agenda 13 t/m 24 april: Entreetoets groep 7 Ook deze week: gesprekken met ouders van leerlingen

Nadere informatie

Natuur dagboek. Op ontdekking in je achtertuin

Natuur dagboek. Op ontdekking in je achtertuin Natuur dagboek Op ontdekking in je achtertuin Hey daar! Dit is jouw eigenste, hoogst persoonlijkste Dit natuurdagboek is van natuurdagboek. Trek de tuin, het park of het bos in. Gebruik je ogen, oren en

Nadere informatie

Hallo Meditatie en Dans Liefhebber!

Hallo Meditatie en Dans Liefhebber! 19 juli 11 Deze nieuwsbrief verschijnt per kwartaal. Je ontvangt deze omdat je een keer mee hebt gedaan aan een workshop of klant bent of omdat je opgaf als abonnee. Opzeggen/wijzigen of aanmelden voor

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

Visual Storytelling Analyse van een Infographic. Het Frisia-Nederland conflict

Visual Storytelling Analyse van een Infographic. Het Frisia-Nederland conflict Visual Storytelling Analyse van een Infographic Het Frisia-Nederland conflict Student: Yannick van Hierden Id-code : 1609791 E-mail : Yannickvanhierden@student.hu.nl Docent: Gerard Smit Minor: Editorial

Nadere informatie

Limburgs Landschap. natuurboekje van

Limburgs Landschap. natuurboekje van Limburgs Landschap natuurboekje van herfst 2013 Hoi! Rood met witte stippen? Dat is de vliegenzwam. Vraag mensen eens welke paddenstoel ze het allermooist vinden. Grote kans dat ze roepen: de vliegenzwam!

Nadere informatie

Paddenstoelen De herfst is echt paddenstoelentijd. Vooral als het buiten lekker vochtig is schieten de paddenstoelen als paddenstoelen uit de grond!

Paddenstoelen De herfst is echt paddenstoelentijd. Vooral als het buiten lekker vochtig is schieten de paddenstoelen als paddenstoelen uit de grond! Paddenstoelen De herfst is echt paddenstoelentijd. Vooral als het buiten lekker vochtig is schieten de paddenstoelen als paddenstoelen uit de grond! Raadseltje: Een stoel in een bakje zie ik in de koelkast

Nadere informatie

De meeuwen van de Afsluitdijk

De meeuwen van de Afsluitdijk De meeuwen van de Afsluitdijk Eerste druk, oktober 2011 2011 Ellen D. IJzendoorn Kleuringbewerking cover: Kasper Smoolenaars ISBN: 978-90-484-9016-5 NUR: 277 Uitgever: Literoza, Zoetermeer www.literoza.nl

Nadere informatie

inhoud 1. Inleiding 3 2. Schimmel 4 3. De paddenstoel 5 4. Uit het leven van een paddenstoel 7 5. Soorten paddenstoelen 6.

inhoud 1. Inleiding 3 2. Schimmel 4 3. De paddenstoel 5 4. Uit het leven van een paddenstoel 7 5. Soorten paddenstoelen 6. Paddenstoelen inhoud 1. Inleiding 3 2. Schimmel 4 3. De paddenstoel 5 4. Uit het leven van een paddenstoel 7 5. Soorten paddenstoelen 8 6. Schimmelweetjes 11 7. Filmpjes 13 Pluskaarten 14 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

De vier seizoenen in de boomgaard

De vier seizoenen in de boomgaard Verantwoordelijke uitgever: Ann Cloet - Tel 056.860.150 De vier seizoenen in de boomgaard Draaiboek de animatie rond «Boomgaard» Voornaam:... Realisatie : CRIE Moeskroen en (Stad Moeskroen) Editie Jaar

Nadere informatie

Deze site gaat je niet gelukkig maken...

Deze site gaat je niet gelukkig maken... naam wachtwoord login informatie aanmelden Deze site gaat je niet gelukkig maken... Dat wil zeggen dat je hier niet leert hoe je een leven zonder teleurstelling, pijn, somberheid, angst, onzekerheid of

Nadere informatie

Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen

Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen In veel zinnen in de tekst staan verwijswoorden. Een verwijswoord verwijst naar een ander woord. Bijvoorbeeld: hij, hem, zij, het, die, hun, daar,

Nadere informatie

Deelnemers in de najaarszon tijdens de wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Deelnemers in de najaarszon tijdens de wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen Vogelenzang - 25 oktober 2014 Paul Venderbosch Sjamanen, lensgallen en vooral veel paddestoelen Zouden er nog vlinders of libellen te zien zijn? Dat vroegen we ons af tijdens de start van de najaarswandeling

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 18 februari 2014. Beste natuurliefhebber/- ster,

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 18 februari 2014. Beste natuurliefhebber/- ster, De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 18 februari 2014 Beste natuurliefhebber/- ster, Het was afgelopen dinsdag beslist niet koud, de wind was ook niet echt hinderlijk, maar de zon liet helaas verstek

Nadere informatie

LinkedIn Simpel: Je Profiel. EBoekje voor starters Annet van Betuw

LinkedIn Simpel: Je Profiel. EBoekje voor starters Annet van Betuw LinkedIn Simpel: Je Profiel EBoekje voor starters Annet van Betuw 25 september en 8 oktober 2014 Over dit boekje Dit Eboekje is de weergave van de webinars LinkedIn Simpel: Je Profiel van24 september en

Nadere informatie

Paddenstoelen in Nationaal Park Het Drents-Friese Wold 2008-2010

Paddenstoelen in Nationaal Park Het Drents-Friese Wold 2008-2010 1 Paddenstoelen in Nationaal Park Het Drents-Friese Wold 2008-2010 Auteurs: Foto s: Eef Arnolds en Rob Chrispijn Eef Arnolds, Rob Chrispijn, Anneke Palthe Datum uitgave: November 2011 Uitgever, distributie:

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gierzwaluwwerkgroep Oisterwijk

Nieuwsbrief Gierzwaluwwerkgroep Oisterwijk 5e jaargang, 2015 editie gierzwaluw 1 Nieuwsbrief Gierzwaluwwerkgroep Oisterwijk Gierzwaluwwerkgroep Oisterwijk een samenwerkingsverband tussen vogelwerkgroep IVN Oisterwijk en vogelwerkgroep Midden-Brabant.

Nadere informatie

Losse stenen in gevelstenenfries, gevelstenenmuur of museum?

Losse stenen in gevelstenenfries, gevelstenenmuur of museum? Onderstaand artikel is in ingedikte vorm ook verschenen in de Nieuwsbrief van SBGM (Stichting ter Bevordering van de Moderne Gevelsteen) als reactie op de daarin besproken oplossingen voor het (her)plaatsen

Nadere informatie

Grote boleten (het geslacht Boletus) zijn soms lastig te determineren, omdat ze microscopisch

Grote boleten (het geslacht Boletus) zijn soms lastig te determineren, omdat ze microscopisch Het voorkomen van de Roodnetboleet in Nederland Martijn Oud Borinagestraat 19, 1827 DX Alkmaar Oud, M. 2009. Boletus rhodoxanthus in The Netherlands. Coolia 52(1): 18 23. This paper documents the past

Nadere informatie

Mijn doel is zover als mogelijk is de voorouders vanuit onze kinderen terug te zoeken.

Mijn doel is zover als mogelijk is de voorouders vanuit onze kinderen terug te zoeken. Genealogie, het uitzoeken van je familiegeschiedenis: http://members.ziggo.nl/fklerkx/brabantsegenen/index.html Een jaar nadien, begin het jaar 2014 getotaliseerd en uitgewerkt, om niet tegen iedereen

Nadere informatie

Nr. 41: 9 september 2012 Een digitaal platform voor mensen die elkaar ontmoeten bij de Perronmeetings

Nr. 41: 9 september 2012 Een digitaal platform voor mensen die elkaar ontmoeten bij de Perronmeetings Spoor ❶ Het begin Nr. 41: 9 september 2012 Een digitaal platform voor mensen die elkaar ontmoeten bij de Perronmeetings B & W: Bid en Werk De vakantieperiode is voor bijna iedereen weer voorbij. Een heerlijke

Nadere informatie

Nieuwsbrief oktober 2015

Nieuwsbrief oktober 2015 Nieuwsbrief oktober 2015 Welkom! Via deze nieuwsbrief ook een warm welkom aan alle ouders/verzorgers van de locatie Van der Muydenstraat. Vanaf heden zullen namelijk beide locaties van ons Kindcentrum;

Nadere informatie

Eerste druk, 2013 2013 Arinka Linders AVI E5 M6 Illustraties: Michiel Linders

Eerste druk, 2013 2013 Arinka Linders AVI E5 M6 Illustraties: Michiel Linders Leo Leeuwtje Eerste druk, 2013 2013 Arinka Linders AVI E5 M6 Illustraties: Michiel Linders isbn: 9789048431052 nur: 282 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming

Nadere informatie

TuinHulp.com, Nieuwe Webservice voor Hoveniersbedrijven 2014

TuinHulp.com, Nieuwe Webservice voor Hoveniersbedrijven 2014 Even voorstellen: Mijn naam is Marcel van Leeuwen, ben van oorsprong hovenier, en tuincentrum deskundige. Sinds eind jaren negentig ontwerp en publiceer ik ook websites. Nadat ik ben overgestapt naar Wordpress

Nadere informatie

Paradijsplein 2 1093 NJ Amsterdam T 020 6941138 E directie@kunstmagneetschooldekraal.nl

Paradijsplein 2 1093 NJ Amsterdam T 020 6941138 E directie@kunstmagneetschooldekraal.nl Paradijsplein 2 1093 NJ Amsterdam T 020 6941138 E directie@kunstmagneetschooldekraal.nl 13 e nieuwsbrief, vrijdag 7 maart 2014 Beste ouders, In deze nieuwsbrief kunt u ons nieuwe voetbalelftal zien, leest

Nadere informatie

Beste natuurliefhebber/- ster,

Beste natuurliefhebber/- ster, Beste natuurliefhebber/- ster, Het was dinsdag 10 december een, wat mij betreft, ideale herfstdag: zonnig, droog en weinig wind. Maar ook op zo n mooie dag, zo laat in het jaar, mag je natuurlijk niet

Nadere informatie

Bloeiend plantje Spoor van een dier

Bloeiend plantje Spoor van een dier Volwassen boom Jonge boom Dode boom Hoge struik Lage struik Varen Mos Klimmende plant Bloeiend plantje Spoor van een dier Paddenstoel (op de grond) Bodemdiertje Paddenstoel (op een boom) Activiteit 3 :

Nadere informatie

Naam: TIJD EN SEIZOENEN

Naam: TIJD EN SEIZOENEN Naam: TIJD EN SEIZOENEN Tijd is belangrijk. Je moet op veel plaatsen op tijd komen. Op tijd op school, op tijd thuis, op tijd voor de bus of de trein. Om te zien hoe laat het is, kijk je op je horloge.

Nadere informatie

Najaar update - impact droogte op grasland en het herstel naderhand

Najaar update - impact droogte op grasland en het herstel naderhand Groenmonitor.nl nieuwsbericht Wageningen Environmental Research 26-Oktober-2018 Najaar update - impact droogte op grasland en het herstel naderhand Dat het droog is geweest in Nederland weten we. Dat gewassen

Nadere informatie

Macrofaunanieuwsmail 114, 14 april 2014

Macrofaunanieuwsmail 114, 14 april 2014 Macrofaunanieuwsmail 114, 14 april 2014 Beste lezers, Voorjaar, met een nieuwe watermijt, meerdere oproepen en nieuwtjes Als je wat ziet, hoort of leest, Stuur je berichten naar macrofauna@rws.nl. Alle

Nadere informatie

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen.

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen. Lente groep 3/4 inhoud blz Lente 3 1 Langer licht 4 2 Bollen 5 3 Wakker worden 6 4 Frisse blaadjes 7 5 Kikkerdril 8 6 Op reis 9 7 In de wei 10 8 Er op uit! 11 9 Filmpjes 12 Werkblad winter 13 Schrijf je

Nadere informatie

Interne Nieuwsbrief februari 2013

Interne Nieuwsbrief februari 2013 Interne Nieuwsbrief februari 2013 Een korte update van het nieuws op kinderopvanggebied: RIVM start onderzoek gezondheidsvignet kinderdagverblijven Ruben Fukkink bijzonder hoogleraar kinderopvang hoe kies

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015. Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015. Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015 Beste natuurliefhebber/-ster, De dag begon mistig en op meerdere plaatsen bleef de mist de hele dag hangen. Gelukkig scheen in Beijum de zon. Doordat

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 3 mei 2016. Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 3 mei 2016. Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 3 mei 2016 Beste natuurliefhebber/-ster, Het was een heel aangename dag, maar er was minder te zien dan ik had gehoopt/verwacht. Twee dagen eerder waren we in de Hortus

Nadere informatie