Aan Contactadres: Telefoon: Secretariaat: Website: KvK:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan Contactadres: Telefoon: Secretariaat: Website: KvK:"

Transcriptie

1 Aan: De Statenleden van de Provincie Flevoland Contactadres: Het Spint JZ Dronten Telefoon: Secretariaat: info@swgg.nl Website: KvK: Datum: 10 juli 2017 Bank ING Lelystad: NL 91 INGB Betreft: De Oostvaardersplassen Geachte Statenleden, Deze brief bevat talloze links zodat u indien gewenst zich verder in het artikel, rapport etc. kunt verdiepen. Qua lengte is deze brief zeker van formaat, maar voor SWGG is dit wellicht de laatste kans om u duidelijk te maken dat het huidige (experimentele) beheer de doodsteek is voor de Oostvaardersplassen. Zoogdieren, bomen, struiken, planten- en veel belangrijke vogelsoorten zijn verdwenen en het gevarieerde landschap is getransformeerd in een kapot en kaal gevreten grasmat en zijn in decennia tienduizenden grote grazers van honger gecrepeerd. Volgens de heer Grashoff van GroenLinks raakte ons land in de afgelopen 100 jaar 85% van zijn biodiversiteit kwijt en ging de weidevogelstand afgelopen jaren ver achteruit. Opmerkelijk genoeg wordt het huidige beheer in de OVP wat juist de verloedering van de biodiversiteit en terugloop van belangrijke vogelsoorten in de hand werkt met hand en tand verdedigd door zijn partijgenoten in de Provinciale Staten Flevoland. Op tientallen gestorven dieren dient jaarlijks sectie te worden verricht. De sectierapporten worden door SBB angstvallig geheim gehouden en wat hiervan naar buiten komt is schokkend. Als doodsoorzaak werd genoemd: ataxie, hongeroedeem, vermagering en spierdystrofie. De voormalige voorzitter van de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) prof. Wensing, gaf destijds aan dat de OVP mede om die reden een grote dierproef was, die lang genoeg heeft geduurd en omgebogen diende te worden.

2 Helaas is dit niet gebeurd en ieder jaar zijn de gevolgen van verhongering nog steeds doodsoorzaak nr. 1 in de OVP. Het experimentele knekelpark wordt door Frans Vera en zijn discipelen gepresenteerd als een ecologisch evenwicht pur sang. Nonsens want in dit zgn. ecologisch walhalla zijn geen roofdieren, zodat o.a. door honger verzwakte dieren i.p.v. een snelle dood maanden moeten wachten op de kogel. De migratiemogelijkheden binnen de OVP zijn een rondje om de hoop eigen mest van eergisteren en het merendeel van de afgeschoten dieren wordt afgevoerd naar afvalverwerkingsbedrijf Rendac in Brabant. Hier worden de slachtoffers van de natuurlijke processen verwerkt tot biobrandstoffen. Groene energie dankzij het dierenleed in de OVP; het is maar dat u het weet. Volgens de voorstanders van het huidige beheer heeft de populatie grote grazers de maximale draagkracht van het gebied niet overschreden, maar wat is de realiteit? Reeds vanaf 2003 wordt bij de herten ataxie waargenomen en vanaf 2006 neemt dit aantal toe. Deze vorm wordt in verband gebracht met kopertekorten. Zie advies punt 3 en 5 van de RDA (Raad voor Dierenaangelegenheden): In het rapport Vegetatie en grote herbivoren in de randzone van de Oostvaardersplassen van januari 2007 stelt Perry Cornelissen voor (mede panellid hoorzitting ) om een onderzoek te starten naar ataxie bij Edelherten in de OVP. Voor zover wij weten is dit nog niet gedaan, wellicht omdat men de reden al weet, maar dat liever niet openbaar maakt. Zie blz en 44 van: Filmpje van dier met ataxie: Vereniging: Het Edelhert luidt de alarmbellen m.b.t. de volledige scheefgroei bij de Edelherten. Citaat Edelhert: In was het ongeveer 1 mannelijk hert op 20 vrouwelijke dieren. Vooral de oudere en middenklasse herten sneuvelen door de inspanning van de bronst en omdat de bronsttijd steeds meer naar de winter verschuift is het onmogelijkheid om door de herten voldoende aan te sterken voor de winter. De voor bezoekers spectaculaire bronst zal sterk verminderen/verdwijnen. Op blz. 44 in het rapport Vegetatie en grote herbivoren in de randzone van de Oostvaardersplassen van januari 2007 stelt Perry Cornelissen (mede panellid hoorzitting ) het volgende:

3 Weliswaar komen er geen grote geweien meer voor zoals in de beginjaren, maar dit kan het gevolg zijn van een andere oorzaak. Zo kan de competitie tijdens bronst groter zijn dan in de beginjaren, waardoor de herten met de grootste geweien meer energie verliezen tijdens de bronst en met een lagere conditie de winter ingaan en hun kans op sterfte groter wordt. Hierdoor doen de grotere herten een kortere tijd mee aan de reproductie en zul je de geweien van deze individuen wanneer ze op hun maximum zijn (10-12 jaar) niet meten. In ICMO 1 en 2 zijn adviezen gegeven, die nodig zijn voor het welzijn van de grote grazers. Dit was o.a. de realisatie van de Oostvaarderswissel, die de grote grazers toegang zou moeten verschaffen tot het Horsterwold, zodat zij meer leefruimte, beschutting en voedsel ter beschikking kregen. Dit is niet doorgegaan met als gevolg de jaarlijks terugkerende massale verhongering van de grote grazers en de kaalslag in de OVP. Het Sint Jacobskruiskruid beslaat nagenoeg de gehele open vlakte van de OVP. Dat deze plant uitermate giftig is voor mens en dier is slechts bij een enkeling bekend. Door overbegrazing, verschraling en vertrapping van de grond krijgt deze plant alle ruimte om zich te verspreiden. Deze plant groeit niet goed op een vruchtbare bodem, gras daarentegen wel. De plant wordt alleen in uitzonderlijke gevallen of tijdens voedselschaarste zoals in de OVP het geval kan zijn - gegeten met o.a. de dood als gevolg. In opdracht van SBB is het rapport Broedvogels van de buitenkaadse OVP in 1997, 2002 en 2007 in 2008 uitgebracht. Op blz. 186 t/m 188 staat o.a. vermeld dat in de OVP sprake is van intensieve begrazing en dat dit heeft geresulteerd in het verdwijnen van o.a. haas, konijn, muizen, reeën en mogelijk negatieve gevolgen heeft op insecten. In opdracht van SBB is het rapport Broedvogels van de buitenkaadse OVP in in 2013 uitgebracht. SWGG verwacht dat in 2018 het volgende rapport zal worden uitgebracht. Op blz. 9 en 10 staat o.a. het volgende: De invloed van de grazers op het landschap is evident: de meeste bomen en struiken zijn dood door bastvraat en een groot deel is omgevallen. De omgevallen stammen en takken worden in hoog tempo in de bodem opgenomen, niet in de laatste plaats door vertrapping. Alle nog levende bomen en struiken zijn sterk aangevreten en kwijnend.

4 Op blz. 15 staat o.a. het volgende: 2.5. Terreingesteldheid in 1997, 2002, 2007 en In grote lijnen laat het buitendijkse gebied van de Oostvaardersplassen zich verdelen in enkele grove vegetatietypes. Sprak Bijlsma (2008) over de situatie in 2007 nog van een mozaïek van vegetaties met talloze overgangen met forse randlengtes, in 2012 was daarvan nauwelijks nog sprake. Tot diep in het voorjaar (mei) was er geen noemenswaardige ruigte en liepen de graslanden/vertrapte vegetaties door in de andere habitats als wilgenbos, vlierstruweel en rietvelden. Volgens Theo Vulink zou voor de ecologie en biodiversiteit van het zoetwatermoeras in de OVP een incidentele afname van het aantal grote grazers met 75% welkom zijn. Ook zou zijn voorgestelde ingreep een positief effect hebben op het dierenwelzijn. Bij een lage begrazingsdruk gaan de grazers met een betere conditie de winter in. Door een groter voedsel aanbod hoeven ze pas later in de winter hun vetreserves aan te spreken. Zie de volledige tekst van op: De heer Vulink gaf als panellid van de door de PvdD, PvdA en GroenLinks georganiseerde objectieve hoorzitting op toe dat het gebied (OVP) geen hands-off beheer (huidige beheer) aan kan. Hij stelde o.a. zelfs voor om het aantal grote grazers drastisch terug te brengen zodat het gebied kan herstellen, wat ten goede komt van veel vogelsoorten. De organisatoren hebben overigens van een ander panellid, de heer J. Keulartz, niet vermeld dat hij voorzitter is van de door Frans Vera opgerichte Stichting Natuurlijke Processen. Uit de jaarrekening 2013 blijkt dat SBB in 2012 een subsidie van ,00 heeft verleend. Hoe objectief is de heer Keulartz en HOE bereidwillig zal SBB zich t.a.v. een nieuw beheer opstellen mede gezien de verstrekte subsidie aan Frans Vera om zijn wildernisfantasieën dankzij de belastingbetaler - uit te dragen. Zie onderaan blz.: en blz. 3: In het promotieonderzoek (jan. 2017) van de heer P. Cornelissen, medewerker SBB, staat vermeld dat in het begraasde deel van de OVP het landschap onder invloed van de toenemende aantallen grote herbivoren (de grote grazers) en ganzen is veranderd van een mozaïek met graslanden, ruigten, riet, struweel en bomen naar een landschap dat gedomineerd wordt door graslanden. Verder zegt hij o.a.: Voor de vestiging van doornstruiken is een sterke reductie in aantallen grazers nodig en Daarbij moeten de aantallen ook enkele jaren zeer laag blijven.

5 Het huidige beheer is al jaren een doorn in het oog van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) en zij zijn ook van mening dat het aantal dieren in balans moet worden gebracht met de draagkracht van het gebied. andpunt-over-het-welzijn-van-grote-grazers-in-de-oostvaardersplassen De overbegrazing van de grote grazers heeft geresulteerd in een ideale woonomgeving van de exponentieel groeiende populatie ganzen, die massaal het jonge voedzame gras in het voorjaar wegvreten wat de grote grazers na maanden van ontbering zo hard nodig hebben. In het voorjaar, de periode bij uitstek waar zoals elders in Nederland de grazers hun vetreserves kunnen aanvullen en aansterken worden opmerkelijk genoeg in de OVP de meeste dieren i.v.m. hun belabberde conditie afgeschoten. Dit zou tenminste toch vraagtekens bij het huidige beheer moeten oproepen, maar helaas worden alle critici de mond gesnoerd met de toverspreuk natuurlijke processen. Het ganzenprobleem is u wellicht bekend. Een rapport van Alterra mei Populatiemodel voor de Grauw Gans, enkele scenarioberekening voor aantalsregulatie. Een ander onwillekeurig uitgekozen artikel m.b.t. het ganzenprobleem is: De overbemesting door de grote grazers en de tienduizenden ganzen heeft mogelijk ernstige gevolgen voor het milieu binnen de Oostvaardersplassen. Naar schatting waren er op 14 januari 2013 ca ganzen in de OVP en dit aantal is de laatste jaren alleen maar verder gegroeid. Een onafhankelijk onderzoek naar de bodemgesteldheid en de kwaliteit van het beschikbare drinkwater zou o.a. inzicht kunnen geven of draagkracht van het gebied wordt overschreden. Bij navraag bij het Waterschap Zuiderzeeland m.b.t. de waterkwaliteit van de OVP werd aangegeven dat de waterfase veel meststoffen bevat. Dermate veel meststoffen dat dit elk jaar een blauwalgbloei veroorzaakt. Welke maatregelen worden hiertegen genomen, immers een goede waterkwaliteit is belangrijk en daarom is sinds 2000 de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) van kracht. Daarin zijn afspraken gemaakt die ervoor moeten zorgen dat uiterlijk in

6 2027 het water in alle Europese landen voldoende schoon (chemisch op orde) en gezond is (ecologisch in evenwicht). De OVP is geen zwemgebied, maar duizenden dieren zijn voor hun drinkwater afhankelijk van het voorhanden zijnde water en de aanwezigheid van blauwalgbloei is schadelijk voor hun gezondheid. Zie verwijzing naar huisdieren in de rubriek niet zwemmen in water met blauwalg op de volgende link. Volgens de voorstanders is de hongerdood in de OVP een natuurlijke dood en het gebrek aan migratiemogelijkheden binnen de OVP wordt weggewuifd met het kluitje in het riet dat ieder natuurgebied zijn natuurlijke grenzen heeft. Met andere woorden als u een prachtig stuk natuur omheint en daar grote grazers plaats zonder natuurlijke vijanden en geen migratiemogelijkheden mag u uw ogen sluiten voor het drama wat binnen afzienbare tijd plaatsvindt. Het is immers ecologisch verantwoord of is dit onder ons gezegd gewoon boter op je hoofd smeren, aan u de keuze. Voorts beweren voorstanders dat de hongerdood een zachte dood is. Een hele troost voor de door honger stervende medemens in Afrika of de nabestaanden, die hun geliefden o.a. door uithongering hebben verloren in de voormalige concentratiekampen. Menig voorstander hoopt op een strenge winter, zodat een groot gedeelte van de populatie sterft (populatiecrash) zodat de natuur zich kan herstellen. Echter in dat geval moet SBB ingrijpen. Zie punt 4.2 (populatiecrash) van ICMO 2 in de OVP, evaluatie implementatie van ICMO 2 adviezen en het beheer in het Oostvaardersplassengebied. De staatssecretaris van EZ (EL&I) heeft in 2010 aangegeven dat massale sterfte van dieren door verhongering of afschot moet worden voorkomen. Dit is in 2012 bevestigd door de Staatssecretaris van EZ. Dit blijft een uitgangspunt voor het beheer. SBB negeert het advies in ICMO 2 dat het moreel niet verantwoord is om dieren langdurig aan honger bloot te stellen en dat deze situatie moet worden voorkomen. Zie citaat blz. 17 : The overall conclusion of ICMO s ethical considerations is that long periods of food restriction resulting in large scale unnescessary suffering and subsequent starvation of animals as a result of living conditions partially created by man is morally not acceptabel and has to be prevented.

7 Op grond van artikel 3.32 Wnb (Wet natuurbescherming) is het verboden om bijv. Edelherten bij te voeren. Gedeputeerde Staten kan hiervoor overigens wel een ontheffing verlenen. De Wnb kent echter geen verbod op het bijvoeren van Heckrunderen en Konikpaarden. (Zie punt Verbod op bijvoeren - Advies juridisch kader initiatiefvoorstel Richtinggevende uitspraken Beleidskader Beheer Oostvaardersplassen ). Het aantal Heckrunderen is de laatste jaren dramatisch gedaald en ondanks de hierboven te nemen maatregelen om deze tanende populatie te redden onderneemt SBB niets. Schiet SBB als beheerder hierdoor niet te kort? Tevens zet SWGG haar vraagtekens bij de doeltreffendheid en efficiënte van de dagelijkse individuele monitoring van de grote aantallen grote grazers. Zie het artikel van Martijn de Jonge d.d in Bionieuws. Enkele schrijnende voorbeelden worden aangehaald, die dankzij het toevallig aanwezige schaatsend publiek aan het licht zijn gekomen. Hoeveel dierenleed is/wordt er onder de mat geveegd om de tegenstanders hoe toepasselijk - geen munitie te geven om dit controversiële beheer af te schieten? Alles wordt in het werk gesteld om de Nederlandse samenleving ervan te overtuigen hoe geweldig de Nieuwe Wildernis is en het manipuleren van de feiten wordt zeker niet geschuwd. Het is algemeen bekend dat in de film de nieuwe Wildernis talloze beelden zijn opgenomen, die niet in de OVP zijn gemaakt. Zie 2 e alinea bij De achterkant van de Nieuwe Wildernis onderstaande link. NB: de foto s in dit artikel zijn gemaakt in een Pools gebied, waar eveneens Konikpaarden lopen, dankzij beheer ondersteuning(!!) vanuit Nederland. Voorts koketteert SBB met het niet kaalgevreten en door honger vernielde Oostvaardersveld, wat overigens geen onderdeel uitmaakt van de OVP/Natura 2000 gebied. Er wordt gepronkt met de veren van een ander beheer want in tegenstelling tot het beheer in het Natura 2000 gebied worden bijvoorbeeld de paarden hier wel bijgevoerd, uitgeplaatst of naar de slacht afgevoerd. Het is niet acceptabel dat de mens - al dan niet gedicteerd door Brussel bepaalt achter welke grens dieren wel of niet natuurlijk moeten verhongeren. Een verhongerbeheer wat overigens met hand en tand wordt verdedigd door PvdD, PvdA en GroenLinks. Zeker voor de PvdD een ommezwaai van 100%, want in februari 2011 werd door hen nog actie gevoerd voor meer ruimte, beschutting en voedsel voor de grote grazers in de OVP.

8 De voorstanders van het huidige beheer proberen het dierenleed en de verloedering te bagatelliseren en trachten de Nederlandse samenleving voor te spiegelen dat winstbejag de enige reden is om het beheer te wijzigen. Uit eigen belang verzwijgt men dat een nieuw beheer juist een einde moet maken aan het jaarlijks terugkerend dierenleed, massale afschot en de verloedering van de biodiversiteit in de OVP. Een kritische vraag aan u allen, die bezwaar aantekenen tegen de plannen voor een nieuw beheer. Waar zijn uw bezwaren tegen de huidige exploitatie van de OVP? Er liggen al vele (geasfalteerde) paden, er zijn observatiehutten gebouwd, geweien worden verkocht, er is een bezoekerscentrum met horeca, winkel en een film- en vergaderzaal. Talloze excursies en fotosafari s worden zelfs tussen de dieren georganiseerd en vergeet u ook niet het fraaie gezicht van de bolderkarren vol toeristen, die het leefgebied verstoren. Toeristen vanuit de hele wereld zijn dankzij het hoge Disney gehalte van de film De Nieuwe Wildernis naar de OVP gelokt. Menigeen was geschokt door de werkelijkheid, namelijk kaalslag en magere scharminkels. De Nieuwe Wildernis zoals voorstanders het u willen voorspiegelen. Maar hoe ziet de echte Nieuwe Wildernix er in werkelijkheid uit. De naam van de heer Bijlsma komt u overigens ook tegen in het onder punt 5 genoemde Sovon rapport. Door zijn kritische blik is de heer Bijlsma bij SBB een persona non grata geworden. Een bijzondere verschijning, maar zijn kennis is van onschatbare waarde en de heer Bijlsma ontving in maart 2013 de Edgar Donckerprijs voor Natuurbehoud ter waarde van euro. In het satirische programma Zondag met Lubach wordt o.a. de migratiemogelijkheden en de pr molen rondom De Nieuwe Wildernis belachelijk gemaakt. Beelden van de uitzending van Eén Vandaag van maart Ruim 7 jaar geleden, maar de jaarlijks terugkerende realiteit in de OVP. De beelden tonen hoe respectloos met de grote grazers wordt omgegaan in een periode dat de OVP voor het publiek is gesloten. Volgens Staatsbosbeheer is dat voor de rust van de dieren, maar de beelden maken duidelijk waarom in werkelijkheid het gebied grotendeels voor het publiek is afgesloten.

9 Niet alleen in Nederland zijn kritische geluiden te horen. Wij vragen uw aandacht voor het artikel van Stanley Reed in The New York Times van september Wij waren geschokt toen wij de laatste regel van dit artikel lazen, een uitlating van de heer Hans Breeveld, voormalig boswachter (ruim 30 jaar) van de OVP en thans werkzaam in het Horsterwold. Which one would you have me shoot Mr. Breeveld asked. Dat vraagt een boswachter van Staatsbosbeheer aan een Amerikaanse journalist van een krant, die in de loop der jaren 114 Pulitzerprijzen heeft gewonnen. Dit terwijl de heer Breeveld terdege op de hoogte is van het strenge Protocol vroeg reactief beheer Oostvaardersplassen. Aan hoeveel andere personen heeft de heer Breeveld misschien dezelfde vraag gesteld om aan te tonen dat HIJ beschikt over het leven en de dood in de OVP? Geachte Statenleden, u wacht een zware maar immens belangrijke taak, want de biodiversiteit van de OVP is onder het huidige beheer stervende en met het dierenwelzijn is er veel mis. Meerdere wegen zullen leiden tot het realiseren van de instandhoudingsdoelen Natura 2000 en hopelijk wijkt u af van het in de OVP aangelegde Frans Vera pad, wat figuurlijk gesproken bezaaid ligt met kadavers dankzij zijn op los zand gebaseerde wildernisfantasieën. Afschot van gezonde dieren ligt gevoelig en terecht, maar dat geldt ook voor het maandenlang laten verhongeren van eveneens gezonde dieren tot de dood/kogel hierop volgt. De dood is in beide gevallen het gevolg, maar bij de dood door verhongering gaan maanden van lijden hieraan vooraf, wat ethisch en moreel niet verantwoord is aldus ICMO 2. Weloverwogen maatregelen zijn nodig om op korte en lange termijn de populatie grote grazers in te perken. Niet alleen afschot, maar uitplaatsing, anticonceptie en castratie van hengsten en stieren zoals in andere nationale en internationale parken plaatsvindt zijn opties. Bij u ligt de wil en de uiteindelijke besluitvorming om tot een beheer te komen, dat kan rekenen op een brede steun en waardering binnen de Nederlandse samenleving. Met vriendelijke groet, Yvonne Bierman Voorzitter Stichting Welzijn Grote Grazers

10

Welzijn grote grazers Oostvaardersplassen

Welzijn grote grazers Oostvaardersplassen 15 januari 2015 Welzijn grote grazers De KNMvD is van mening dat de samenleving een morele verantwoordelijkheid heeft voor het welzijn van dieren die worden gebruikt bij een door de mens gewenste ontwikkeling

Nadere informatie

De Oostvaardersplassen is een beschermd natuurgebied waarover de

De Oostvaardersplassen is een beschermd natuurgebied waarover de Wetgeving Nooit meer honger op de Oostvaardersplassen De Oostvaardersplassen is een beschermd natuurgebied waarover de emoties inmiddels hoog oplopen. Door een strenge winter ontstond er in 2017 opnieuw

Nadere informatie

Welzijn grote grazers Oostvaardersplassen

Welzijn grote grazers Oostvaardersplassen 15 januari 2015 Welzijn grote grazers De KNMvD is van mening dat de samenleving een morele verantwoordelijkheid heeft voor het welzijn van dieren die worden gebruikt bij een door de mens gewenste ontwikkeling

Nadere informatie

De grote grazers van de Oostvaardersplassen

De grote grazers van de Oostvaardersplassen Nuances in discussie vol emotie Boven: luchtopname van een kudde koniks Rechts: edelherten in de sneeuw De grote grazers van de Oostvaardersplassen Een internationale adviescommissie onderzocht hoe het

Nadere informatie

niiiiiiiiniii Memo PROVINCIE FLEVOLAND Beantwoording statenvragen GL H. Hofstra

niiiiiiiiniii Memo PROVINCIE FLEVOLAND Beantwoording statenvragen GL H. Hofstra Memo Registratienummer: 2258177 Datum 20 juni 2018 Aan Commissie Duurzaamheid Afdeling RE Van M. Waaijenberg niiiiiiiiniii Doorl

Nadere informatie

Natural processes, animal welfare, moral aspects and management of the Oostvaardersplassen

Natural processes, animal welfare, moral aspects and management of the Oostvaardersplassen Natural processes, animal welfare, moral aspects and management of the Oostvaardersplassen Report of the second International Commission on Management of the Oostvaardersplassen (ICMO2) November 2010 Natural

Nadere informatie

Mededeling. Onderwerp Statenmededeling Bijvoeren grote grazers Oostvaardersplassen winter 2018/2019

Mededeling. Onderwerp Statenmededeling Bijvoeren grote grazers Oostvaardersplassen winter 2018/2019 PROVINCIE FLEVOLAND Mededeling Onderwerp Statenmededeling Bijvoeren grote grazers Oostvaardersplassen winter 2018/2019 Kern mededeling: Gedeputeerde Staten hebben een beleidslijn vastgesteld voor het bijvoeren

Nadere informatie

2. Wordt deze toegezegde ontheffing eenmalig of het jaarrond en/of voor onbepaalde tijd verstrekt?

2. Wordt deze toegezegde ontheffing eenmalig of het jaarrond en/of voor onbepaalde tijd verstrekt? Provincie Flevoland t.a.v. Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten van Flevoland Visarenddreef 1 8232 PH Lelystad Amerongen 24 februari 2016. Betreft: Medewerking vergunningverlening Flora- en faunawet

Nadere informatie

Mededeling. Datum. Onderwerp Convenant provincie Flevoland en Staatsbosbeheer. Registratienummer

Mededeling. Datum. Onderwerp Convenant provincie Flevoland en Staatsbosbeheer. Registratienummer PROVINCIE FLEVOLAND Mededeling Onderwerp Convenant provincie Flevoland en Staatsbosbeheer Kern mededeling: Gedeputeerde Staten hebben met Staatsbosbeheer (werk)afspraken gemaakt over de uitvoering van

Nadere informatie

Dagtocht Oostvaardersplassen

Dagtocht Oostvaardersplassen Dagtocht Oostvaardersplassen 19 juni 2016 Biodiversiteit Op 19 juni vertrokken we met zijn dertienen om 07:45 uur richting Oostvaardersplassen. Het is een kleine twee uur rijden en kwamen dus op tijd aan

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 631 Vragen van het lid

Nadere informatie

vijanden). Omdat die er niet zijn is hun enige vijand het gebrek aan voedsel en de daarmee samenhangende hongerdood.

vijanden). Omdat die er niet zijn is hun enige vijand het gebrek aan voedsel en de daarmee samenhangende hongerdood. tekst: Rijk van Vulpen foto s: Mark Hobbelink en Rijk van Vulpen De laatste jaren is dierenwelzijn (terecht) een hotitem. Veehouders en particulieren met dieren hebben hiermee te maken. Vanuit de politiek

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Natuur, Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

3. Positie van de dierenarts 4. Wettelijk kader

3. Positie van de dierenarts 4. Wettelijk kader KNMvD standpunt over de gezondheid en het welzijn van grote grazers in de Oostvaardersplassen d.d. 4 augustus 2010 Samenvatting De Oostvaardersplassen (OVP) zijn een uniek natuurgebied waar Heckrunderen,

Nadere informatie

Openbare besluitenlijst Gedeputeerde Staten 18 september 2018

Openbare besluitenlijst Gedeputeerde Staten 18 september 2018 Openbare besluitenlijst Gedeputeerde Staten 18 september 2018 1 Onderwerp: Beëindiging lidmaatschap Peri Urban Regions Europe (PURPLE) Rijsberman, M.A. 1. Het lidmaatschap van de internationale vereniging

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 69865 21 december 2016 Overeenkomst tussen de Staatssecretaris van Economische Zaken en het College van gedeputeerde staten

Nadere informatie

Vegetatie en grote herbivoren in de randzone van de Oostvaardersplassen

Vegetatie en grote herbivoren in de randzone van de Oostvaardersplassen Ministerie van Verkeer en Waterstaat opq Vegetatie en grote herbivoren in de randzone van de Oostvaardersplassen Monitoring 26 23 januari 27 Perry Cornelissen RIZA document 27 Ministerie van Verkeer en

Nadere informatie

Edelhert konik Heckrund totaal Mei 2018 geschoten Mei 2018 natuurlijke dood Totalen mei

Edelhert konik Heckrund totaal Mei 2018 geschoten Mei 2018 natuurlijke dood Totalen mei Registratie grote grazers mei t/m heden. (23 aug. 18) Edelhert konik Heckrund totaal Mei 2018 geschoten 0 3 0 3 Mei 2018 natuurlijke dood 3 3 0 6 Totalen mei 2018 3 6 0 9 Juni 2018 geschoten 2 3 0 5 Juni

Nadere informatie

De Oostvaardersplassen, de grote grazers en de ICMO2 afspraken

De Oostvaardersplassen, de grote grazers en de ICMO2 afspraken De Oostvaardersplassen, de grote grazers en de ICMO2 afspraken Beantwoording vragen van de Adviescommissie Beheer Oostvaardersplassen Vraag 1: Hoe wordt de uitvoering van de ICMO-adviezen en het beheer

Nadere informatie

Calamiteitenplan bijvoeren in de Oostvaardersplassen

Calamiteitenplan bijvoeren in de Oostvaardersplassen Calamiteitenplan bijvoeren in de Oostvaardersplassen Inleiding Bij de behandeling van het beheer van de Oostvaardersplassen in de Tweede Kamer der Staten Generaal is toegezegd dat er een calamiteitenplan

Nadere informatie

Advies Beheer Oostvaardersplassen

Advies Beheer Oostvaardersplassen Externe begeleidingscommissie beheer Oostvaardersplassen Advies Beheer Oostvaardersplassen Kaders voor provinciaal beleid Provincie Flevoland April 2018 Externe begeleidingscommissie beheer Oostvaardersplassen

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten van Flevoland Ter attentie van de heer J.H. Sweers Postbus AB Lelystad. Onze referentie: RDA

Gedeputeerde Staten van Flevoland Ter attentie van de heer J.H. Sweers Postbus AB Lelystad. Onze referentie: RDA Gedeputeerde Staten van Flevoland Ter attentie van de heer J.H. Sweers Postbus 55 8200 AB Lelystad Onze referentie: RDA.2018.223 s-gravenhage, 30 augustus 2018 Geachte heer Sweers, De Raad voor Dierenaangelegenheden

Nadere informatie

Betreft: De Oostvaardersplassen. Geachte heer/ mevrouw Kamerleden,

Betreft: De Oostvaardersplassen. Geachte heer/ mevrouw Kamerleden, Aan: De Tweede Kamerleden Contactadres: Het Spint 5 8252 JZ Dronten Telefoon: 06 22169872 Email Secretariaat: info@swgg.nl Website: www.stichtingwelzijngrotegrazers.nl KvK: 32172507 Datum: 13 januari 2015

Nadere informatie

Procesaanpak initiatiefvoorstel 'Richtinggevende uitspraken Beleidskader beheer Oostvaardersplassen'

Procesaanpak initiatiefvoorstel 'Richtinggevende uitspraken Beleidskader beheer Oostvaardersplassen' Procesaanpak initiatiefvoorstel 'Richtinggevende uitspraken Beleidskader beheer Oostvaardersplassen' Bijlage bij Statenvoorstel Procesaanpak Richtinggevende uitspraken Beleidskader beheer Oostvaardersplassen

Nadere informatie

Struinen door De Stille Kern

Struinen door De Stille Kern 58 Horsterwold Struinen door De Stille Kern Een 900 hectare groot natuurgebied waar natuurlijke processen volop de ruimte krijgen. Het gebied wordt begraasd door een kudde konikpaarden, die zorgen voor

Nadere informatie

Advies over de w intersterfte van grote grazers in de Oostvaardersplassen

Advies over de w intersterfte van grote grazers in de Oostvaardersplassen Advies over de w intersterfte 2004-2005 van grote grazers in de Oostvaardersplassen Raad voor Dierenaangelegenheden 18 augustus 2005 1. Inleiding De Vaste Commissie voor LNV heeft de minister van LNV gevraagd

Nadere informatie

Beantwoording vragen VVD en CDA n.a.v. het rapport Toeristisch-recreatieve ontwikkeling Hollandse Hout.

Beantwoording vragen VVD en CDA n.a.v. het rapport Toeristisch-recreatieve ontwikkeling Hollandse Hout. Beantwoording vragen VVD en CDA n.a.v. het rapport Toeristisch-recreatieve ontwikkeling Hollandse Hout. Inleiding Op dinsdag 20 januari jl. heeft het college een besluit genomen over het Rapport Toeristischrecreatieve

Nadere informatie

Oostvaardersplassen: tijd voor een reset van de natuur

Oostvaardersplassen: tijd voor een reset van de natuur Ecologie: natuur heeft op zijn tijd een catastrofe nodig Oostvaardersplassen: tijd voor een reset van de natuur Aalscholverkolonie in natuurgebied de Oostvaardersplassen. Foto Ruben Smit / Hollandse Hoogte

Nadere informatie

doorbijten WERKBLAD 1. DIEETWENSEN 2. VETMESTEN EN AFVALLEN

doorbijten WERKBLAD 1. DIEETWENSEN 2. VETMESTEN EN AFVALLEN WERKLD 1 doorbijten Naam: Groep: 1. DIEETWENSEN ekijk de clip Een ander dieet ja of nee? In het clipje zie je twee vogels, het baardmannetje en de ijsvogel. Vul de tabel in. Vogel Eet in de zomer Eet in

Nadere informatie

Marcel Vossestein, voormalig voorzitter Natuurbeschermingscommissie KNNV

Marcel Vossestein, voormalig voorzitter Natuurbeschermingscommissie KNNV N a t u u r l i j ke s te r f te ( o n ) m e n s e l i j k? Marcel, voormalig voorzitter Natuurbeschermingscommissie KNNV Natuurlijke Natuurlijke sterfte (on)menselijk?, zoektocht in het schemergebied

Nadere informatie

Beleidsnotitie bescherming en beheer ree Fryslân

Beleidsnotitie bescherming en beheer ree Fryslân Beleidsnotitie bescherming en beheer ree Fryslân Inhoud 1. Doel van de notitie 2. Vigerend beleid ree in Fryslân 3. Wettelijke status ree 4. Schade, overlast en risico s 5. Wettelijk kader bescherming

Nadere informatie

ECLI:NL:RBSGR:2006:AV4486

ECLI:NL:RBSGR:2006:AV4486 ECLI:NL:RBSGR:2006:AV4486 Instantie Datum uitspraak 13-03-2006 Datum publicatie 13-03-2006 Zaaknummer KG 06/171 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Rechtbank 's-gravenhage Civiel recht

Nadere informatie

Open brief aan de Commissaris van de Koning van de provincie Flevoland dhr. L. Verbeek

Open brief aan de Commissaris van de Koning van de provincie Flevoland dhr. L. Verbeek Open brief aan de Commissaris van de Koning van de provincie Flevoland dhr. L. Verbeek Geachte heer Verbeek, Bij dezen wil ik mij bij U beklagen over uitspraken van beide initiatiefnemers van het document

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (PvdD) (d.d. 16 juni 2016) Nummer Onderwerp Roeken

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (PvdD) (d.d. 16 juni 2016) Nummer Onderwerp Roeken van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PvdD) (d.d. 16 juni 2016) Nummer 3197 Onderwerp Roeken Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller De provincie heeft een ontheffing

Nadere informatie

De inrichting en het beheer van de kwelders sluit aan bij het Kwelderherstelprogramma Groningen.

De inrichting en het beheer van de kwelders sluit aan bij het Kwelderherstelprogramma Groningen. Beschrijving kwelderherstelmaatregelen 1 1.1 Inleiding Aan de noordkust van Groningen heeft Groningen Seaports, mede ten behoeve van RWE, circa 24 ha. kwelders aangekocht. Door aankoop van de kwelders

Nadere informatie

Verzenddatum Bijlagen Uw kenmerk Ons kenmerk 22 september

Verzenddatum Bijlagen Uw kenmerk Ons kenmerk 22 september Postbus 55 8200 AB Lelystad Staatsbosbeheer Kitsweg 1 8218 AA LELYSTAD Telefoon (0320)-265265 Fax (0320)-265260 E-mail provincie@flevoland.nl Website www.flevoland.nl ** Verzenddatum Bijlagen Uw kenmerk

Nadere informatie

Equus ferus. Wilde Paarden

Equus ferus. Wilde Paarden Equus ferus Wilde Paarden De Oerpaarden z Wilde paarden liepen al vanaf het Pleistoceen 3 milj-12 duizend jaar geleden op de aarde rond. Er zijn twee officieel erkende ondersoorten van het wilde paard:

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (PvdD) (d.d. 18 april 2017) Nummer 3288

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (PvdD) (d.d. 18 april 2017) Nummer 3288 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PvdD) (d.d. 18 april 2017) Nummer 3288 Onderwerp Provinciale vrijstellingen overige diersoorten Wet Natuurbescherming Aan de leden van Provinciale

Nadere informatie

Begrazing van natuurgebieden

Begrazing van natuurgebieden Begrazing van natuurgebieden Jan Van Uytvanck Knokke 07/12/2017 Thema s 1. Grote grazers in natuurbehoud en beheer 2. Begrazing in de duinen en het Zwin 3. Begrazingsonderzoek Grote herbivoren in natuurbehoud

Nadere informatie

Betreft: Indienen burgerinitiatief Van Vogelvrij naar Kogelvrij, Stop de Hobbyjacht

Betreft: Indienen burgerinitiatief Van Vogelvrij naar Kogelvrij, Stop de Hobbyjacht Leden van Provinciale Staten van de Provincie Gelderland Postbus 9090 6800 GX Arnhem Arnhem, 30 maart 2016 Betreft: Indienen burgerinitiatief Van Vogelvrij naar Kogelvrij, Stop de Hobbyjacht Geachte leden

Nadere informatie

Toets: Menselijk ingrijpen in een ecosysteem

Toets: Menselijk ingrijpen in een ecosysteem Toets: Menselijk ingrijpen in een ecosysteem Lees de onderstaande tekst, die bewerkt is naar een artikel van de DN redactie van het Algemeen Dagblad van 21 oktober 2004. Beantwoord daarna de vragen. De

Nadere informatie

ADVIES OVER DE WINTERSTERFTE 2004-2005 VAN GROTE GRAZERS IN DE OOSTVAARDERSPLASSEN

ADVIES OVER DE WINTERSTERFTE 2004-2005 VAN GROTE GRAZERS IN DE OOSTVAARDERSPLASSEN OKTOBER 2005 ADVIES RDA 2005/ 08 ADVIES OVER DE WINTERSTERFTE 2004-2005 VAN GROTE GRAZERS IN DE OOSTVAARDERSPLASSEN ADVIES AAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT INZAKE DE STERFTE VAN

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 32 563 Oostvaardersplassen Nr. 56 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 6 juli 2015 De vaste commissie voor Economische Zaken heeft

Nadere informatie

Wisenten in het Kraansvlak ecologisch onderzoek door de jaren

Wisenten in het Kraansvlak ecologisch onderzoek door de jaren Wisenten in het Kraansvlak ecologisch onderzoek door de jaren Yvonne Kemp ARK Natuurontwikkeling & PWN 6 november 2015 Overveen Van oudsherre ook voorkomend in West Europa Wisent op Rode Lijst IUCN ( vulnerable

Nadere informatie

EFFECTEN VAN GRAZERS OP BELANGRIJKE KWELDER PROCESSEN

EFFECTEN VAN GRAZERS OP BELANGRIJKE KWELDER PROCESSEN Samenvatting INTRODUCTIE Een groot deel van het landoppervlak op aarde is bedekt met graslanden en deze worden doorgaans door zowel inheemse diersoorten als door vee begraasd. Dit leidt vaak tot een zeer

Nadere informatie

Communicatie met omgeving/derden over de KRW. Gerard ter Heerdt, Waternet

Communicatie met omgeving/derden over de KRW. Gerard ter Heerdt, Waternet Communicatie met omgeving/derden over de KRW Gerard ter Heerdt, Waternet Botshol en Vinkeveense Plassen, 2007 Participatie Communicatie met omgeving/derden over de KRW Gerard ter Heerdt, Waternet Een persoonlijke

Nadere informatie

Advies juridisch kader initiatiefvoorstel Richtinggevende uitspraken Beleidskader beheer Oostvaardersplassen'

Advies juridisch kader initiatiefvoorstel Richtinggevende uitspraken Beleidskader beheer Oostvaardersplassen' Advies juridisch kader initiatiefvoorstel Richtinggevende uitspraken Beleidskader beheer Oostvaardersplassen' Prof. mr. A.A. Freriks 14 juni 2017 Samenvatting Gedeputeerde Staten hebben verzocht om inzichtelijk

Nadere informatie

Nota besluitvorming * * Agenda Gedeputeerde Staten -

Nota besluitvorming * * Agenda Gedeputeerde Staten - 1 Agenda - ** Nota besluitvorming Onderwerp GS-nota Beleidskader beheer Oostvaardersplassen Beslispunten 1. Instemmen met het advies Beleidskader beheer Oostvaardersplassen. 2. Aan Provinciale Staten voorstellen

Nadere informatie

Verzenddatum Bijlagen Uw kenmerk Ons kenmerk 5 september

Verzenddatum Bijlagen Uw kenmerk Ons kenmerk 5 september Postbus 55 8200 AB Lelystad Stichting Dierbaar Oudaen 8 8219 AB LELYSTAD Telefoon (0320)-265265 Fax (0320)-265260 E-mail provincie@.nl Website www.flevoland.nl Verzenddatum Bijlagen Uw kenmerk Ons kenmerk

Nadere informatie

Openbaar in de zin van de WOB (ja/nee aangeven) Uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden d.d. 11 april Ja.

Openbaar in de zin van de WOB (ja/nee aangeven) Uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden d.d. 11 april Ja. PROVINCIE FLEVOLAND Mededeling Onderwerp Juridische toets en aanpak initiatiefvoorstel richtinggevende uitspraken beleidskader beheer Oostvaardersplassen Kern mededeling: Een actuele uitspraak van het

Nadere informatie

Resultaten Quickscan, vissen en vleermuisonderzoek met betrekking tot de Flora- en Faunawet.

Resultaten Quickscan, vissen en vleermuisonderzoek met betrekking tot de Flora- en Faunawet. Aan Rob Knijn Van C. van den Tempel CC M. Witteveldt Datum 12 januari 2017 Betreft Flora- en faunagegevens Middenweg Zuid Project Herontwikkeling Middenweg Zuid Geachte heer Knijn, Beste Rob, In 2014 en

Nadere informatie

VERENIGING. Het Reewild. Reeën in Nederland

VERENIGING. Het Reewild. Reeën in Nederland VERENIGING Het Reewild Reeën in Nederland 0 Reeën Door middel van deze folder verschaft de Vereniging Het Reewild u informatie over het ree in Nederland. Hertensoorten in Nederland De in Nederland voorkomende

Nadere informatie

13.3 Meerkoet (Fulica atra)

13.3 Meerkoet (Fulica atra) 13.3 Meerkoet (Fulica atra) 1 Samenvatting Aantal en verspreiding Landelijk is het aantal broedvogels vanaf 199 niet significant veranderd, over de laatste 1 jaren is een significante afname van

Nadere informatie

Voordracht voor de raadsvergadering van woensdag 30 september en donderdag 1 oktober

Voordracht voor de raadsvergadering van woensdag 30 september en donderdag 1 oktober Gemeenteblad Voordracht voor de raadsvergadering van woensdag 30 september en donderdag 1 oktober Publicatiedatum 25 september 2015 Agendapunt 11A Datum besluit B&W 2 juni 2015 Onderwerp Kennisnemen van

Nadere informatie

Vogels en vraat in eutrofe rietmoerassen. Ruud P.B. Foppen

Vogels en vraat in eutrofe rietmoerassen. Ruud P.B. Foppen Vogels en vraat in eutrofe rietmoerassen Ruud P.B. Foppen Begrazing moeras en vogels????? Begrazing door wat? - Grote herbivoren (koeien, paarden, herten) - Vogels (ganzen, zwanen) - Evertebraten Vogels

Nadere informatie

RESULTATEN GROOT WILD ENQUETE

RESULTATEN GROOT WILD ENQUETE RESULTATEN GROOT WILD ENQUETE 1 Uitkomsten van de Groot Wild enquête Dank u wel! In 2013 organiseerde Natuurmonumenten een landelijke ledenraadpleging over het beheer van wilde dieren zoals edelherten,

Nadere informatie

Geschiedenis en biodiversiteit. Jan Luiten van Zanden Universiteit Utrecht

Geschiedenis en biodiversiteit. Jan Luiten van Zanden Universiteit Utrecht Geschiedenis en biodiversiteit Natuur en biodiversiteit in het nieuws Zorg om natuur, biodiversiteit Crisis biodiversiteit, zesde golf massaal uitsterven Hoe gaan we om met de natuur die resteert? Is echt

Nadere informatie

PROVINCIE FLEVOLAND. Mededeling

PROVINCIE FLEVOLAND. Mededeling PROVINCIE FLEVOLAND Mededeling Onderwerp Uitspraak Hof Arnhem-Leeuwarden in het geschil tussen de Stichting Welzijn Dieren enerzijds en de Staat en Staatsbosbeheer anderzijds. Kern mededeling: Gedeputeerde

Nadere informatie

Toelichting dossier Oostvaardersplassen Actie tegen Dierenleed of op weg naar 'Wil d'r wel'? MKV Pagina 1 van 6

Toelichting dossier Oostvaardersplassen Actie tegen Dierenleed of op weg naar 'Wil d'r wel'? MKV Pagina 1 van 6 of op weg naar 'Wil d'r wel'? MKV 6-10-2015 Pagina 1 van 6 Onderwerpen: 1. Huidige situatie 2. Het idee 3. Waarom is dit goed voor Lelystad? 1. Huidige situatie: Hier wil ik niet te lang bij stilstaan,

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d. 14 mei 2014) Nummer 2935

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d. 14 mei 2014) Nummer 2935 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d. 14 mei 2014) Nummer 2935 Onderwerp Provinciaal maaibeleid en bermbeheer: bescherming broedvogels en andere dieren Aan de leden van Provinciale

Nadere informatie

Auteur: Dr. C.F. van Beusekom, oud- directeur van Staatsbosbeheer.

Auteur: Dr. C.F. van Beusekom, oud- directeur van Staatsbosbeheer. Auteur: Dr. C.F. van Beusekom, oud- directeur van Staatsbosbeheer. Voordracht gehouden op strikt persoonlijke titel, voor de Stichting Welzijn Grote grazers, op 29 maart 2014 te Hengelo. STAATSBOSBEHEER

Nadere informatie

MEDIALOGICA Oostvaardersplassen

MEDIALOGICA Oostvaardersplassen MEDIALOGICA Oostvaardersplassen DOCENTENHANDLEIDING Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo (onderbouw en bovenbouw) Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting bij de

Nadere informatie

Wisenten en de maatschappij Hoe te komen tot een breed gedragen begrazingsplan op Schiermonnikoog

Wisenten en de maatschappij Hoe te komen tot een breed gedragen begrazingsplan op Schiermonnikoog Wisenten en de maatschappij Hoe te komen tot een breed gedragen begrazingsplan op Schiermonnikoog Roeland Vermeulen, november 2015 Wisenten en de maatschappij De gedeelde droom Dit verhaal...... Gaat niet

Nadere informatie

Quickscan natuur Besto terrein Zwartsluis

Quickscan natuur Besto terrein Zwartsluis Quickscan natuur Besto terrein Zwartsluis 3 april 2014 Zoon ecologie Colofon Titel Quickscan natuur Besto terrein Zwartsluis Opdrachtgever mro Uitvoerder ZOON ECOLOGIE Auteur C.P.M. Zoon Datum 3 april

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE Nb: vragen en antwoorden worden verzonden aan College, MT en alle raadsleden.

SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE Nb: vragen en antwoorden worden verzonden aan College, MT en alle raadsleden. SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE Nb: vragen en antwoorden worden verzonden aan College, MT en alle raadsleden. INDIENING Steller vragen: Joke Ruitenberg-Alphenaar, PvdA Datum:16-01-12012 Onderwerp:

Nadere informatie

Advies over de wintersterfte van grote grazers in de Oostvaardersplassen

Advies over de wintersterfte van grote grazers in de Oostvaardersplassen Advies over de wintersterfte 2004-2005 van grote grazers in de Oostvaardersplassen Raad voor Dierenaangelegenheden en Raad voor het Landelijk Gebied 14 juni 2005 1. inleiding De Vaste Commissie voor LNV

Nadere informatie

Oostvaardersplassen. Caring Vets /7

Oostvaardersplassen. Caring Vets /7 Oostvaardersplassen Er is geen ontkomen aan, de Oostvaardersplassen zijn een jaarlijks terugkerend discussiepunt en dit jaar zijn de emoties hoger opgelopen dan ooit. Mogelijk door het erg natte najaar

Nadere informatie

Ministerie van Economische Zaken

Ministerie van Economische Zaken Ministerie van Economische Zaken > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag Sharon A.M. Dijksma, Staatssecretaris van Economische Zaken Directoraat-generaal Natuur Beheeradviescommissie Oostvaardersplassen

Nadere informatie

Juridische reis door de Nederlandse natuurbescherming

Juridische reis door de Nederlandse natuurbescherming tekst anita nijboer beeld piet struijk Juridische reis door de Nederlandse natuurbescherming De natuurbeschermingswetgeving heeft in de loop der tijd nogal wat veranderingen doorgemaakt. De eerste wet

Nadere informatie

gelezen het Burgerinitiatief Van Vogelvrij naar Kogelvrij, Stop de Hobbyjacht Zuid-Holland van 16 maart 2016;

gelezen het Burgerinitiatief Van Vogelvrij naar Kogelvrij, Stop de Hobbyjacht Zuid-Holland van 16 maart 2016; 6952 Voorstel aan Provinciale Staten Van Initiatiefnemer Vergadering November 2016 Nummer 6952 Onderwerp Burgerinitiatief Van Vogelvrij naar Kogelvrij, Stop de Hobbyjacht 1 Ontwerpbesluit Provinciale Staten

Nadere informatie

De Oostvaardersplassen een «Intentensief geforceerd» Natura 2000 ecosysteem

De Oostvaardersplassen een «Intentensief geforceerd» Natura 2000 ecosysteem Nos Amis Les Animaux 85480 Les Salines 2, Place de la Mairie 85480 Bournezeau 85480 Bournezeau forestsfromfarms@gmail.com Mail. nala85480@hotmail.com www.forestsfromfarms.org www.nosamislesanimaux.com

Nadere informatie

Ringslangen in Oostvaardersveld 2016

Ringslangen in Oostvaardersveld 2016 Ringslangen in Oostvaardersveld 216 Jeroen Reinhold Rapport LBF-216-15 Inleiding. Het Oostvaardersveld was het eerste gebied in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland waar reproductie van de ringslang vastgesteld

Nadere informatie

Achter de Schotbalken. Een evaluatie

Achter de Schotbalken. Een evaluatie Achter de Schotbalken Een evaluatie Sinds 2010 is de regeling van de toegang tot het gebied achter de schotbalken opnieuw onder de loep genomen. In het verleden was er een ontheffing nodig die was aan

Nadere informatie

AMSTERDAM OPEN AIR FESTIVAL GAASPERPLAS

AMSTERDAM OPEN AIR FESTIVAL GAASPERPLAS NATUURBELEVEN AMSTERDAM OPEN AIR FESTIVAL GAASPERPLAS QUICKSCAN FLORA- EN FAUNAWET NatuurBeleven b.v. dr. M. Kuiper Oostermeerkade 6 1184 TV Amstelveen 020/4720777 mark@natuurbeleven.nl Opdrachtgever:

Nadere informatie

Natuurbeschermingswet 1998; aanvraag gedeeltelijke intrekking Nbwet vergunning

Natuurbeschermingswet 1998; aanvraag gedeeltelijke intrekking Nbwet vergunning Luttenbergstraat 2 Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 499 88 99 Fax 038 425 48 88 overijssel.nl postbus@overijssel.nl RABO Zwolle 39 73 41 121 Maatschap Stam Brasbeek 90 8326 BR SINT JANSKLOOSTER

Nadere informatie

Notitie flora en fauna

Notitie flora en fauna Notitie flora en fauna Titel/locatie Projectnummer: 6306 Datum: 11-6-2013 Opgesteld: Rosalie Heins Gemeente Baarn is voornemens om op de locatie van de huidige gemeentewerf een nieuwe brede school ontwikkelen.

Nadere informatie

Gemeente Boxmeer Afdeling Milieu, Realisatie en Mobiliteit Postbus AL BOXMEER. Datum 9 mei 2017 Betreft Beslissing op aanvraag

Gemeente Boxmeer Afdeling Milieu, Realisatie en Mobiliteit Postbus AL BOXMEER. Datum 9 mei 2017 Betreft Beslissing op aanvraag > Retouradres Postbus 40225, 8004 DE Zwolle Gemeente Boxmeer Afdeling Milieu, Realisatie en Mobiliteit Postbus 450 5830 AL BOXMEER Ondernemend Nederland Postbus 40225, 8004 DE Zwolle mijn.rvo.nl T 088

Nadere informatie

Directie Natuur en Biodiversiteit Team Vergunningen Nb-wet POV-dag 'het delen-durven-doen'festival donderdag 5 januari 2017

Directie Natuur en Biodiversiteit Team Vergunningen Nb-wet POV-dag 'het delen-durven-doen'festival donderdag 5 januari 2017 Directie Natuur en Biodiversiteit 1 Directoraat-Generaal Agro en Natuur Directie Natuur en Biodiversiteit Team Vergunningen Natuurbeschermingswet 1998 Het delen, durven, doen festival Directie Natuur en

Nadere informatie

Overwegingen bij definitief besluit vergunning Wet natuurbescherming project Stroomlijn fase 3, tranche 7, perceel 1 en 2

Overwegingen bij definitief besluit vergunning Wet natuurbescherming project Stroomlijn fase 3, tranche 7, perceel 1 en 2 Overwegingen bij definitief besluit vergunning Wet natuurbescherming project Stroomlijn fase 3, tranche 7, perceel 1 en 2 Directie en Biodiversiteit Behandeld door T 070 379 7976 F 088 223 3334 Datum 20

Nadere informatie

Keuze 1: In welk gebied laten we de leeuwen los?

Keuze 1: In welk gebied laten we de leeuwen los? Keuze 1: In welk gebied laten we de leeuwen los? In Zuid Afrika ligt het natuurgebied Hluhluwe-Umfolozi Game Reserve. In dit gebied leven veel soorten wilde dieren, waaronder verschillende leeuwen. Op

Nadere informatie

Protocol vroeg reactief beheer Oostvaardersplassen Versie 1.1

Protocol vroeg reactief beheer Oostvaardersplassen Versie 1.1 Protocol vroeg reactief beheer Oostvaardersplassen Versie 1.1 Dit protocol is vastgesteld door de Directeur Staatsbosbeheer, gehoord hebbende het advies van de beheeradviescomissie Oostvaardersplassen

Nadere informatie

Verzenddatum Bijlagen Uw kenmerk Ons kenmerk 2 november

Verzenddatum Bijlagen Uw kenmerk Ons kenmerk 2 november Postbus 55 8200 AB Lelystad Staatsbosbeheer Smallepad 5 3811 MG AMERSFOORT Telefoon (0320)-265265 Fax (0320)-265260 E-mail provincie@flevoland.nl Website www.flevoland.nl Verzenddatum Bijlagen Uw kenmerk

Nadere informatie

Enquête 'De Nieuwe Wildernis' van de Oostvaardersplassen. Inhoudsopgave. 1 Algemeen...1

Enquête 'De Nieuwe Wildernis' van de Oostvaardersplassen. Inhoudsopgave. 1 Algemeen...1 Inhoudsopgave 1...1 2 Vragenlijst...2 1 Wat zie je als oplossing voor de sterfte van de grote grazers tijdens de winter?...2 2 Wat moet er gebeuren op de lange termijn?...3 3 Hoeveel hectare denk je dat

Nadere informatie

De nieuwe Wet natuurbescherming in vogelvlucht

De nieuwe Wet natuurbescherming in vogelvlucht De nieuwe Wet natuurbescherming in vogelvlucht Harm Dotinga (harm.dotinga@vogelbescherming.nl), 8 december 2016 Indeling Inleiding Gebiedsbescherming Soortenbescherming Houtopstanden Toekomstige integratie

Nadere informatie

Verzenddatum Bijlagen Uw kenmerk Ons kenmerk 19 december

Verzenddatum Bijlagen Uw kenmerk Ons kenmerk 19 december Postbus 55 8200 AB Lelystad Het Flevo-landschap Vlotgrasweg 11 8203 AD LELYSTAD Telefoon (0320)-265265 Fax (0320)-265260 E-mail provincie@flevoland.nl Website www.flevoland.nl Verzenddatum Bijlagen Uw

Nadere informatie

hoogachtend, Strijders met Hart voor de Ovp grazers. Namens alle dierenliefhebbers, actievoerders, voerders, hooitokkies, enz.

hoogachtend, Strijders met Hart voor de Ovp grazers. Namens alle dierenliefhebbers, actievoerders, voerders, hooitokkies, enz. (Onderstaande tekst is 33x ingestuurd) Geachte statenleden, heer Hofstra, Namens zeer bezorgde dierenliefhebbers verzoek ik u vriendelijk doch zeer dringend opdracht te verlenen aan Gedeputeerde Harold

Nadere informatie

NWEA Winddagen Natuurwetgeving & Windenergie op land Aandachtspunten soortenbescherming

NWEA Winddagen Natuurwetgeving & Windenergie op land Aandachtspunten soortenbescherming NWEA Winddagen Natuurwetgeving & Windenergie op land Aandachtspunten soortenbescherming Harm Dotinga (harm.dotinga@vogelbescherming.nl / 15 juni 2016 Flora- en faunawet (Ffw): toetsingskader voor windparken

Nadere informatie

Naar een afwegingsmodel voor gezondheidsbeleid

Naar een afwegingsmodel voor gezondheidsbeleid Naar een afwegingsmodel voor gezondheidsbeleid prof. dr. Frauke Ohl Animal Welfare & Laboratory Animal Science; Dept. Animals in Science & Society Veterinary Faculty, Utrecht University, NL Council of

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 10 januari 2010) Nummer 2340

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 10 januari 2010) Nummer 2340 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 10 januari 2010) Nummer 2340 Onderwerp Sluiting jacht op wilde eend en fazanthaan Aan de leden van Provinciale Staten

Nadere informatie

I f HOV.2015 ^ Onderwerp Beantwoording statenvragen PvdD

I f HOV.2015 ^ Onderwerp Beantwoording statenvragen PvdD PROVINCIE FLEVOLAND Postbus 55 8200 AB Lelystad Provinciale Staten van Flevoland D.t.v. de griffier mevrouw A. Kost INTERN Telefoon (03201-265265 Fax (0320)-265260 E-mail provincie@flevoland.nl Website

Nadere informatie

Beantwoording schriftelijke vragen van de Statenfractie PvdD over het provinciale ganzenbeleid

Beantwoording schriftelijke vragen van de Statenfractie PvdD over het provinciale ganzenbeleid Statenfractie Partij voor de Dieren M.C. van der Wel Postbus 90151 5200 MC S-HERTOGENBOSCH Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614 11 15 info@brabant.nl

Nadere informatie

Beheer damherten Amsterdamse Waterleidingduinen

Beheer damherten Amsterdamse Waterleidingduinen Beheer damherten Amsterdamse Waterleidingduinen Rapportage 2015-2016 Mei 2016 INHOUD Samenvatting 3 1 Inleiding 4 2 Uitvoering beheer 5 2.1 Plaatsen hekken 6 2.2 Beheer binnen leefgebied 6 2.2.1 Actief

Nadere informatie

Lijst van Ingekomen Stukken van Provinciale Staten van 18 juli 2018

Lijst van Ingekomen Stukken van Provinciale Staten van 18 juli 2018 PROVINCIE FLEVOLAND : 2252235 Lijst van Ingekomen Stukken van Provinciale Staten van 18 juli 2018 Week 27 1 2263427 ; College van Gedeputeerde Staten (portefeuillehouder de heer Hofstra) Mededeling m.b.t.

Nadere informatie

Een. ondernemende EHS. voor Brabant

Een. ondernemende EHS. voor Brabant Een ondernemende EHS voor Brabant Een ondernemende EHS voor Brabant Natuur- en landschapsontwikkeling is belangrijk voor een mooi, gevarieerd en aantrekkelijk Brabants platteland. Brabantse boeren en tuinders

Nadere informatie

Datum: Zaterdag 6 januari Gebied: Oostvaardersplassen Flevoland. Deelnemers: Cees, Raymon, Isabel & Michiel. Gids: Pim

Datum: Zaterdag 6 januari Gebied: Oostvaardersplassen Flevoland. Deelnemers: Cees, Raymon, Isabel & Michiel. Gids: Pim Datum: Zaterdag 6 januari 2018 Gebied: Oostvaardersplassen Flevoland. Deelnemers: Cees, Raymon, Isabel & Michiel. Gids: Pim Om 9.00 gingen we van start met de ochtendexcursie in de Oostvaardersplassen.

Nadere informatie

Deze wet beschermt van ongeveer 500 van de dier- en plantensoorten die in Nederland

Deze wet beschermt van ongeveer 500 van de dier- en plantensoorten die in Nederland Bijlage 3. Ecologie B3.1. Beleidskader Aanleiding en doel De beoogde ontwikkeling betreft de bouw van 31 woningen op een deels braakliggende kavel en delen van zeer diepe achtertuinen (zie ook paragraaf

Nadere informatie

Op pad met de Moeflon, een lesbrief over moeflons en hun leefomgeving op De Hoge Veluwe.

Op pad met de Moeflon, een lesbrief over moeflons en hun leefomgeving op De Hoge Veluwe. Op pad met de Moeflon, een lesbrief over moeflons en hun leefomgeving op De Hoge Veluwe. 1 Hallo jongens en meisjes, Het kan zomaar gebeuren dat je bij een wandeling door de bossen van Het Nationale Park

Nadere informatie

Verspreiding en foerageergedrag van grote grazers (Konikpaard en Gallowayrund) in de Millingerwaard

Verspreiding en foerageergedrag van grote grazers (Konikpaard en Gallowayrund) in de Millingerwaard Verspreiding en foerageergedrag van grote grazers (Konikpaard en Gallowayrund) in de Millingerwaard Auteurs: Bart Beekers (ARK Natuurontwikkeling, Coördinator Zoogdierenstudiegroep Floraen Faunawerkgroep

Nadere informatie

Aanvulling op de effectbeoordeling Regelwerk Pannerden [R SIH-evp-V03-NL] ten behoeve van de beoordeling voor een NB-wet vergunning

Aanvulling op de effectbeoordeling Regelwerk Pannerden [R SIH-evp-V03-NL] ten behoeve van de beoordeling voor een NB-wet vergunning Notitie Contactpersoon Hanneke Oudega (telefoon: +31 65 46 80 79 5 / email: hanneke.oudega@tauw.nl) Datum 21 februari 2012 Kenmerk N002-4798963OJT-evp-V03-NL Aanvulling op de effectbeoordeling Regelwerk

Nadere informatie

Inpassingsplan Kavel B (zuidelijke kavel) Leiweg VM aanleg 3000 m 2 natuur

Inpassingsplan Kavel B (zuidelijke kavel) Leiweg VM aanleg 3000 m 2 natuur Inpassingsplan Kavel B (zuidelijke kavel) Leiweg 16-8-2018 VM aanleg 3000 m 2 natuur Bij de aanleg en onderhoud van het stuk natuur achter de woonbestemming gelegen op de locatie Leiweg ongenummerd perceel

Nadere informatie