Meer regie bij de cliënt? Verander vanuit bewustwording!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Meer regie bij de cliënt? Verander vanuit bewustwording!"

Transcriptie

1 Eindverantwoording In voor zorg! Meer regie bij de cliënt? Verander vanuit bewustwording!.en ineens realiseer je je het: gemiddeld ziet een cliënt elke dag tien verschillende gezichten. Tien hulpverleners dus die elk iets anders komen doen. Trots op Odion is trots op de bewustwording, de rekbaarheid en de veranderingsbereidheid van de medewerkers. Het uitgangspunt is altijd de werkelijke leefwereld van de cliënt en de werksituatie van de medewerker. Teams merken dat zij echt invloed kunnen uitoefenen. wij willen eerst met elkaar bespreken wat wij als team nodig hebben voordat de vacature teamleider gesteld wordt. De procedure is dus uitgesteld totdat het team dit helder heeft.we vertalen degeïntegreerde aanpak van de scan, de teamportaal en de strategiekaart vnaar teamvisie en teamplan. Oh nu begrijp ik dat de thema s waar Odion mee bezig is zoals vertrouwen geven, verantwoordelijkheid nemen allemaal met de strategie te maken hebben. De teams nemen meer regie en staf en management komen steeds meer in hun ondersteunende rol. Er vindt een snelle implementatie plaats doordat Odion binnen een paar maanden 5 coaches heeft vrijgemaakt om dit proces gedurende de komende 2 jaar breed in de organisatie te implementeren. Steeds houden we processen en procedures tegen het licht om te checken of ze nog wel kloppen in relatie tot de bedoeling. We focussen op wat we écht willen, waardoor we gericht en in meer samenhang onze doelstellingen realiseren. Ons doel is dat teams zelf de regie nemen om te komen tot een goede ondersteuning waarbij de eigen regie van de cliënt vooropstaat. Zij bepalen zelf wat zij nodig hebben en worden op vraag ondersteund door de ondersteunende diensten en het management. De kaders hiervoor zijn duidelijk. Dit betekent dat het dus niet op alle locaties hetzelfde opgepakt wordt. Profiel Met zorg het gewone leven ondersteunen. Ondersteuning bieden aan kinderen en volwassenen met een beperking, opdat zij in staat zijn hun eigen leven te leiden; dat is de missie van Odion. In de visie van Odion kunnen mensen met een handicap als volwaardige burgers aan de samenleving deelnemen en gebruik maken van de mogelijkheden die de samenleving biedt. Als je een beperking hebt, ben je ineens bijzonder. Terwijl je gewoon zo normaal mogelijk wilt leven, samen met de mensen die bij je horen. Odion helpt je daarbij. Wij zien jou als bijzonder gewoon. En daarom bepaal jij wat wij voor jou mogen betekenen. Want vaak red je het prima zelf. Andere keren kun je op je eigen netwerk leunen en soms wil je dat wij als professionele Postbus DD Utrecht Catharijnesingel GC Utrecht info@invoorzorg.nl 15 juli 2016

2 zorgverleners jou ondersteunen. Dat balanceren tussen jouw kracht en kwetsbaarheid is onze professie. Waarbij we je niet teveel uit handen zullen nemen. Want je kunt meer dan je denkt. Odion is een semimurale instelling met een regionale spreiding. Vanuit ongeveer 60 locaties bieden we wonen, dagbesteding en ambulante hulpverlening aan circa 1100 mensen met een beperking (lichamelijk, verstandelijk of auditief) in de regio Zaanstreek, Waterland en Kennemerland. Kleinschaligheid van de woon- en werkvoorzieningen is daarbij de kracht van de organisatie. Er werken 730 medewerkers (453fte). De oorsprong van Odion ligt in de oprichting van gezinsvervangende huizen in de jaren 80.In 1989 zijn diverse kleine stichtingen samengegaan in de stichting GGZW. De organisatie werd langzaam groter en in 1996 heeft dit geleid tot de oprichting van Stichting Odion (Ontmoeting in Dienstverlening en Ondersteuning). Doelstellingen Odion staat voor een grote verandering in de zorg. Er komt minder (voor langere tijd gegarandeerd) budget beschikbaar, niet alleen het zorgkantoor maar ook de diverse gemeenten zijn de opdrachtgevers van de zorg.uitgangspunten zijn: de cliënt als burger, zoveel mogelijk regie bij de cliënt, participatie, wijkgericht werken., Globaal kun je de veranderopgave in de vorm van vier met elkaar samenhangende thema s zien :

3 Odion stelt zich ten doel om met minder financiële middelen met zorg het gewone leven van de cliënt te ondersteunen. Het vergroten van de eigen verantwoordelijkheid bij de medewerkers in de teams maakt dat de overhead kan verminderen en er meer middelen voor het primaire proces beschikbaar blijven. Doordat de medewerker meer zelfstandig handelt handelen, kande cliënt ook meer regie voeren over zijn of haar leven. Dit alles vanuit een positionering van Odion in de markt en het netwerk van samenwerkingspartners. Samengevat: 1. Gewone leven: de cliënt heeft meer regie over zijn leven, waar nodig ondersteund met technologische middelen. 2. Eigen verantwoordelijkheid: de medewerker en haar team voeren regie over haar functioneren met een daarbij passend organisatie- en aansturingsmodel. 3. Financieel gezond: de organisatie is in staat om regie te voeren op haar financiële huishouding. 4. Strategische Positionering: de positie van de organisatie in de markt en het netwerk van samenwerkingspartners als ook de positie van de organisatie zelf (betreffende onderwerpen als omvang, schaal, zelfstandigheid). In het kader van de gewenste cultuuromslag valt op dat veel plannen van bovenaf worden geïnitieerd en uitgewerkt. Het lijkt nog geen cultuur om medewerkers hierin de regie te geven. Voor medewerkers is de boodschap niet altijd even duidelijk; wat wordt er precies verwacht, welke kant gaan we op en wat zijn de kaders, voorwaarden en condities voor meer verantwoordelijkheid in het primaire proces. Wat ontbrak was de vertaling naar concrete en expliciete keuzes die niet alleen richting bevatten maar ook ambitie en resultaat. Van daaruit kunnen we de teams richten op anders werken en meer verantwoordelijkheid met als doel ook meer ruimte te bieden voor de regie vanuit de cliënt. Van daaruit kunnen we de organisatievraagstukken omtrent inrichting en aansturing beantwoorden en hebben we duidelijk gekozen als het gaat om de positionering van Odion (in het netwerk) als hart van de strategie. Resultaten Strategie gericht op focus De strategische kaart en het verhaal erachter is de vertaling van de missie en visie van Odion naar concrete en expliciete keuzes die niet alleen richting bevatten maar ook ambitie en resultaat.

4 Van daaruit kunnen we de organisatievraagstukken omtrent inrichting en aansturing beantwoorden en kreeg het organisatie- en aansturingsmodel vorm. Realisatie is gepland op 1 januari De cijfers: Van 5 Clustermanagers naar 2 Regiomanagers die meer ruimte geven aan de teams. En een Manager Maatschappelijke Ondersteuning met een specifieke opdracht ten aanzien van de ontwikkeling van nieuwe diensten en samenwerking binnen de Wmo. Van ruim 40 centrale projecten die allen om aandacht vragen naar de focus op 10 centrale projecten die gericht zijn op het realiseren van onze ambitie. De financiële taakstelling van 9,3% is gerealiseerd. Het marktaandeel is behouden gebleven. Van de strategie is een vertaalslag gemaakt voor medewerkers dat hen een handvat biedt link naar filmpje. De bijbehorende knapzak die iedere locatie heeft, wordt een paar keer per jaar gevuld met kaarten ter inspiratie. Vanuit de organisatie richten we de teams op anders werken en meer verantwoordelijkheid. Teams ervaren meer eigen regie Op dit moment nemen 19 teams deel aan het project Team&Talent. Dit bestaat uit de scan op locatie door een onafhankelijke coach leidend tot het formuleren van een locatievisie en aansluitend op een verbeterplan van het team. Steeds vanuit de bedoeling van de strategie.

5 Ik werk hier nu 23 jaar, nog voordat deze locatie onder Odion viel. In al die jaren is er steeds van alles veranderd. Nu gaat dat weer gebeuren, maar niet eerder heb ik meegemaakt dat er zo n samenhangende visie achter zat. Dat is goed. Het werk wordt op deze manier weer meer van mezelf. Daarnaast wordt De Teamportaal ingezet. Een digitaal instrument dat teams ondersteunt bij het zicht krijgen op elkaars talenten, het geven van feedback en hiermee het effectief inzetten van elke medewerker mogelijk maakt. Het helpt teams om hun samenwerking te verbeteren en een efficiënter team te worden. Zij kunnen hier zelf mee aan de slag gaan en waar nodig de hulp van een coach inroepen. Teams worden zich bewust dat zij de regie kunnen nemen. Niet meer afwachten wat de teamleider bedenkt, maar zelf concreet ideeën inbrengen en dan ook de gelegenheid krijgen deze uit te voeren. Invloed op het budget en daardoor meer eigenaarschap voor het belang van goede indicaties en de verantwoording hiervan. En anderzijds invloed op de inzet van het budget. Er wordt bottum up georganiseerd en gewerkt. We hebben zicht gekregen op hoe begeleiders hun tijd gebruiken. Heel veel indirecte cliënttijd; daar waren we ons niet van bewust. Stuurinformatie is nu nog onvoldoende inzichtelijk voor teams, zodat zij niet in staat zijn eigen keuzes te maken en richting te geven. Er is onderzoek gedaan naar de behoeften van de teams en hoe dit op een overzichtelijk dashbord gepresenteerd kan worden. Leveranciers worden uitgenodigd om een presentatie te geven en begin 2017 moet dit dashbord operationeel en ingericht zijn. De cijfers: Een daling van de beleving van eigen regie van 7,7% naar 7,3% vanuit de nulmeting. Deze achteruitgang is een feit. Mogelijk beseffen teams zich nu pas wat eigen regie inhoudt en realiseren ze zich dat hier nog in verbeterd kan worden. Het management en de ondersteuning heeft nog een weg te gaan. We blijven het de komende jaren volgen: met de cijfers, als onderdeel van interne audits en door werkbezoeken van het management op locatie. Afgezet tegen Beleving van cliënten en medewerkers bereiken ons andere beelden. Is deze plek wel passend voor de cliënt? Of krijgen talenten op een andere plek meer kans? Nu we met kleine teams gaan werken is binnen de twee teams iedereen die met cliënten werkt voor de medicatie verantwoordelijk. Eigenlijk veel beter, we worden allrounders die zich betrokken voelen bij het hele zorgproces zeg maar. Steeds was onduidelijk: bieden we dagbesteding of zijn we ondernemer? We zijn eruit: We gaan voor het ondernemerschap En ineens realiseer je je het: gemiddeld ziet een cliënt elke dag tien verschillende gezichten. Tien hulpverleners dus die elk iets anders komen doen.

6 Wat merkt de medewerker nog meer: Inzicht in het feit dat ze zelf heel veel afspraken en procedures voor zoete koek aannemen. Een kritische houding wordt gewaardeerd en kan wat opleveren. Je mag zelf aangeven hoe jij denkt dat het anders kan. Inzicht in blinde vlekken. Zo doen we dat al jaren. Bijvoorbeeld brood in broodblikjes uitdelen Wat levert de inzet van het netwerk de cliënt op Naast het project Team&Talent pakte ook de Ondernemingsraad de handschoen op en zijn ze overgestapt op een nieuwe manier van medezeggenschap. In een convenant met de Bestuurder is vastgelegd dat de nieuwe OR na de verkiezingen in juni 16 zal bestaan uit acht leden en dat de uren die daardoor vrij komen beschikbaar zijn voor medewerkers die met de OR zullen gaan samenwerken. De OR wil op deze manier de invloed van de medewerkers vergroten en gebruik maken van de kennis in de organisatie. De OR gaat jou helpen om je invloed te vergroten. Want medezeggenschap is voor iedereen. Omdat je steeds meer verantwoordelijkheden krijgt, vinden wij het logisch dat je dan ook meer zeggenschap krijgt. Tot nu toe was je gewend dat de OR, uit naam van de achterban, de zaken behandelde die door de achterban of de bestuurder werden aangereikt. Dat gaat veranderen. In de nieuwe situatie laat de OR jouw stem tellen door een werkgroep te vormen van betrokken collega s die zich gaan buigen over een onderwerp. OR leden zullen hun deskundigheid gebruiken om dat advies aan de bestuurder over te brengen. Dat advies is dus het directe gevolg van jouw mening, niet die van de OR leden. En de tijd die je er aan besteedt wordt ook nog eens vergoed! Kennisforum Er is een intern kennisforum in gebruik waarop medewerkers hun specifieke ervaring en kennis kunnen delen ten behoeve van collega s. Hier is ook ruimte om de ervaringen vanuit Team en Talent op te zetten, met elkaar te delen en vragen te stellen. Cliënten ervaren meer eigen regie Ons gezamenlijke koffie-uur was afgeschaft zonder overleg met ons cliënten, dit vonden wij niet leuk. Nu wordt het weer georganiseerd omdat wij het willen. De bedoeling van de verandering is niet dat we een strategiekaart hebben of dat medewerkers meer regie ervaren; het uiteindelijke doel is dat cliënten meer eigen regie ervaren. Vanaf 2015 gaan we dit jaarlijks meten met het cliënttevredenheidsonderzoek: Zeg het maar! Waarbij elke cliënt bevraagd wordt op zijn tevredenheid op alle onderdelen, maar vooral ook op de beleving van het voeren van eigen regie. Er worden minimaal 2 wensen van de cliënt vertaald naar werkpunten in het ondersteuningsplan. Door de rapportage op werkpunten hieraan te koppelen, wordt zichtbaar hoe we hieraan werken. Nu heeft de 0- meting plaatsgevonden, maar over een half jaar kijken we aan de hand van de werkdoelenof de regie verbeterd is.

7 In het weekend zijn de diensten zo aangepast dat we wat meer kunnen ondernemen met de cliënten buitenshuis. Of we organiseren een spelletjesmiddag op de zondag. De cliënten lieten weten dat ze hier meer behoefte aan hadden Begeleiders en cliënten vonden de software van het huidige ondersteuningsplan niet voldoende ondersteunend om een goed plan te maken. Na marktonderzoek is er een nieuw ondersteuningsplan ontwikkeld dat wel recht doet aan de wensen van begeleiders en cliënten: Ons Plan. Bij het formuleren van de vragen zijn ook de uitkomsten van het onderzoek van Odion in samenwerking met VUmc en Raad op Maat opgenomen met betrekking tot Bemoeizorg. Door de vraagstelling in Ons Plan krijgen begeleiders en cliënten veel eenvoudiger in beeld waar de talenten en wensen van de cliënt liggen in relatie tot het bieden van professionele ondersteuning. Op basis hiervan worden heldere werkpunten gemaakt en is de zeggenschap van de cliënt beter geborgd. Wat merkt de cliënt nog meer: Cliënt heeft met minder verschillende mensen te maken binnen één dienst, omdat team gesplitst is en taken verdeeld; Meer regie over medicatie, die staat nu op het appartement; Respectvollere bejegening, er wordt aangesloten bij wat de cliënt wil, hier wordt nadrukkelijker naar gevraagd; Er wordt samen met de bewoners gekookt; Cliënten doen mee in het buurtcomité, helpen mee in de organisatie van week van de zorg. Er worden trainingen met certificering voor begeleid werk georganiseerd. Met een job coach wordt cliënt getraind om door te stromen naar een betaalde baan binnen een bedrijf; Meer individuele cliënttijd gericht op wat de cliënt wil; Cliënt heeft stemrecht bij een sollicitatieprocedure voor begeleider; Cliënt kan voorkeur uitspreken voor zijn persoonlijke begeleider; Cliënt hoeft niet meer in de gang op de taxi te wachten, maar in haar appartement. Positionering van de organisatie Er zijn twee klantbeloftes uitgewerkt en in de nieuwe managementstructuur verankerd; naast twee Regiomanagers ook een Manager Maatschappelijke Ondersteuning. Er wordt nauwer samengewerkt binnen de wijk nu de organisatie meer wijkgericht is ingericht en wonen en ambulante zorg meer aan elkaar gekoppeld zijn. Samen met twee andere organisaties heeft Odion drie Sociale Wijkteams en werkt zij intensief samen met 10 andere organisaties in het project Handen ineen om een sluitend aanbod voor cliënten te maken. Wat staat ons nog te doen tot 2018

8 - Het verder uitwerken en uitzetten van een bijbehorende marketingstrategie. Continuering van de de scans en t De Teamportaal in teams waar we nog niet geweest zijn. We maken een plan voor borging van het veranderproces. We zijn niet klaar als elk team geweest is. Steeds moet verfrissing en een update op onderdelen mogelijk zijn. - Vormgeven van de de betrokkenheid van het management bij de wijze waarop de teams hun regie gaan pakken. Het management moet meer vragen stellen dan oplossingen bedenken. En daardoor werkelijk ruimte bieden voor de ontwikkeling van het team. Ze moeten prikkelen en stimuleren in plaats van aansturen. Dit wordt uitgewerkt in: Hoe houden we zicht op kwaliteit? Waarbij een van de onderdelen is dat alle managers regelmatig op locatiebezoek gaan en hierover terugkoppelen in het MT. - Vormegeven van de rol die de ondersteunende diensten gaan leveren aan de teams. Het bewustzijn is er, maar het bijbehorende gedrag gaat nog niet vanzelf. Op 4 oktober is er een vervolg gepland op eerdere bijeenkomsten waarbij Terug naar de bedoeling het thema is. - Bij alles wat management en staf doet in relatie tot de teams, moeten zij zichzelf en elkaar afvragen is dit de bedoeling die wij beogen met eigen regie. - Een BI tool uitzoeken en inrichten zodanig dat informatie toegankelijk wordt voor teams, waarmee zij werkelijk invloed uitoefenen en verantwoordelijkheid kunnen nemen om eigen keuzes te maken en zelforganiserend te zijn. - Het kennisforum blijvend onder de aandacht brengen als instrument om kennis en ervaring met elkaar te delen. Werkende principes - Medewerkers bewust laten zijn van de verandering. en in lijn met de visie enerzijds en maatschappelijke ontwikkelingen anderzijds. - De tijd nemen voor een gedegen strategische analyse en goed gefundeerde keuzes. De strategiebeschrijven in een taal die medewerkers begrijpen. Geen total redesign, maar veranderen vanuit verbinding met bestaande kwaliteiten. Het maken van een locatiescan door een onafhankelijk coach. Het maken van een teamvisie en een doorlopend teamplan, waarin onderdelen worden afgesloten en worden toegevoegd. - Het starten met een locatiescan en aansluitend het instrument De Teamportaal inzetten - Eigen budget creëren om de door IvZ ingezette veranderingen ook voort te zetten en zo nodig op te schalen. - Inzicht geven aan medewerkers in het locatiebudget wat betreft productie en kosten. Omvang van de verandering Door een integrale aanpak van diverse trajecten betreft de verandering de hele organisatie. Het In voor zorg-traject heeft het proces van Odion om de regie bij cliënt en medewerker te vergroten versneld.

9 De coach van In voor zorg! startte met het afnemen van een scan bij 2 pilotlocaties. Tegelijkertijd is het instrument de Teamportaal ingezet op 5 andere locaties. Zowel de scan als De Teamportaal leverde veel inzicht en bewustwording op bij de medewerkers. Het vroeg iedereen om een andere manier van werken. Leidinggevenden moeten loslaten en teams moeten hun verantwoordelijkheid nemen door zelf de regie te voeren over de ondersteuning van hun cliënten. Staf moet op een andere manier de teams ondersteunen. Een cultuurverandering die je niet zomaar inzet door een themadag. Odion was zich bewust dat wanneer we echt willen zorgen dat de cliënt en medewerker hun regie gaan opeisen dit door de organisatie ondersteund moet worden. Dit is gelukt door oor beide instrumenten in te zetten; de scan voor beeldvorming en bewustwording en de Teamportaal als ondersteuning van het team om elkaars talenten te herkennen en optimaal in te zetten. Daarom besloot Odion beide instrumenten de komende jaren voor alle locaties beschikbaar te stellen. Ook de ondersteunende diensten zijn meegenomen in de strategie. Wat betekent meer zelforganisatie binnen de teams voor de ondersteuning? Hoe kunnen ondersteunende diensten meer uitgaan van de vraag vanuit teams en minder vanuit vaste afspraken en procedures gaan werken. Ook dit krijgt de komende tijd nog een vervolg. Daarnaast werken we aan de implementatie van het nieuwe ondersteuningsplan dat met de cliënt geschreven wordt. Er zijn geen medewerkers die niet op de een of andere manier betrokken zijn bij de verandering. Het tempo van verandering en waar een team mee start verschilt. Voor de verandering is een termijn van 3 jaar uitgetrokken; we zijn nu iets voor de helft. Voor de sector De Teamportaal Bemoeizorg

Team & Talent.

Team & Talent. Team & Talent Vanaf half 2015 zijn er binnen Odion pilots gedraaid met locatiescans bij een aantal locaties onder leiding van een coach van In voor Zorg en pilots met De Teamportaal (een online samenwerkingsinstrument)

Nadere informatie

Een kijkje bij de buren Zelforganiseren in de zorg Congres BDKO

Een kijkje bij de buren Zelforganiseren in de zorg Congres BDKO Een kijkje bij de buren Zelforganiseren in de zorg Congres BDKO Drs. Eveline Castelijns MBA 12 april 2016 Inhoudsopgave 1 2 3 Zelforganisatie in de zorg Werkende principes Vragen 1 Zelforganiseren in de

Nadere informatie

Onderweg naar zelfstandige teams HEAD congres Houten vrijdag 10 juni 2016

Onderweg naar zelfstandige teams HEAD congres Houten vrijdag 10 juni 2016 Onderweg naar zelfstandige teams HEAD congres Houten vrijdag 10 juni 2016 Wie is de Baalderborg Groep? Ouderenzorg Gehandicaptenzorg Cijfers - Aantal zorgcliënten: 1174 (80% VG, 20% ouderenzorg) - Aantal

Nadere informatie

white paper beeldbellen 2016 Dick-Jan Zijda

white paper beeldbellen 2016 Dick-Jan Zijda white paper beeldbellen 2016 Dick-Jan Zijda White paper Beeldbellen 2016 De DEHA Delft (www.deha.nu) organiseert kennissessies voor en door zorgaanbieders rondom een specifiek thema/onderwerp in de regio

Nadere informatie

Meedoen aan de pilotgroep van het verbetertraject Zeggenschap / Kwaliteit van bestaan voor mensen met een verstandelijke beperking

Meedoen aan de pilotgroep van het verbetertraject Zeggenschap / Kwaliteit van bestaan voor mensen met een verstandelijke beperking Verbetertraject Zeggenschap / Kwaliteit van bestaan Meedoen aan de pilotgroep van het verbetertraject Zeggenschap / Kwaliteit van bestaan voor mensen met een verstandelijke beperking Zeggenschap: het zelf

Nadere informatie

Kwaliteitsrapport Reinaerde 2017

Kwaliteitsrapport Reinaerde 2017 Kwaliteitsrapport Reinaerde 2017 Wat gaat goed bij Reinaerde? Wat kan beter? Hoe zorgen we ervoor dat het beter gaat? De antwoorden op die vragen lees je in het Kwaliteitsrapport 2017. Het Kwaliteitsrapport

Nadere informatie

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid?

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid? EmployabilityDriver Waarom een strategische discussie over employability beleid? We weten al een tijd dat door vergrijzing en ontgroening de druk op de arbeidsmarkt toeneemt. Het wordt steeds belangrijker

Nadere informatie

De weg naar zinvolle dagbesteding voor mensen met dementie. begeleidingsprogramma voor organisaties die zorg leveren aan mensen met dementie

De weg naar zinvolle dagbesteding voor mensen met dementie. begeleidingsprogramma voor organisaties die zorg leveren aan mensen met dementie De weg naar zinvolle dagbesteding voor mensen met dementie begeleidingsprogramma voor organisaties die zorg leveren aan mensen met dementie Context Het aanbieden van welzijn, dagbesteding of zingevingactiviteiten

Nadere informatie

Zelfsturing en vakmanschap. HR in de zorg, 2 december 2014

Zelfsturing en vakmanschap. HR in de zorg, 2 december 2014 Zelfsturing en vakmanschap HR in de zorg, 2 december 2014 Even voorstellen Tanja Hoornweg Eva van Gils Het Nieuwe Leidinggeven: vanuit een gezamenlijke visie de motivatie en het vakmanschap van medewerkers

Nadere informatie

Hilverzorg. Zelforganiseren

Hilverzorg. Zelforganiseren Hilverzorg Zelforganiseren Profiel HilverZorg biedt veelzijdige (ouderen)zorg, ondersteuning en aangepaste woonvormen. Dichtbij, in de eigen vertrouwde omgeving van onze klanten. Met kleinschalige, integrale

Nadere informatie

Symposium Groene ICT en duurzaamheid januari 2014

Symposium Groene ICT en duurzaamheid januari 2014 Missie Visie ICT groeit, ongecontroleerd, in een ijzingwekkend tempo. In hetzelfde tempo groeit onze afhankelijkheid, ongecontroleerd. Dit levert een enorm spanningsveld waarvan weinig mensen zich bewust

Nadere informatie

Samen aan de slag met Regie op locatie Een ROL voor iedereen

Samen aan de slag met Regie op locatie Een ROL voor iedereen Samen aan de slag met Regie op locatie Een ROL voor iedereen Versie 1.0 september 2010 Verwanten, medewerkers en de teamleider in overleg tijdens de pré-pilot van Regie op locatie aan de Sleutelbloem in

Nadere informatie

OVERZICHT RESULTATEN EN AANDACHTSPUNTEN TUSSENEVALUATIE BUITENSTE BINNEN SAMENVATTING. 1 Tussenevaluatie Buitenste Binnen

OVERZICHT RESULTATEN EN AANDACHTSPUNTEN TUSSENEVALUATIE BUITENSTE BINNEN SAMENVATTING. 1 Tussenevaluatie Buitenste Binnen OVERZICHT RESULTATEN EN AANDACHTSPUNTEN 2016 TUSSENEVALUATIE BUITENSTE BINNEN SAMENVATTING 1 Tussenevaluatie Buitenste Binnen OVERZICHT RESULTATEN EN AANDACHTS PUNTEN Amerpoort heeft twee jaar geleden

Nadere informatie

DOEN WE HET IN ARNHEM

DOEN WE HET IN ARNHEM ZO DOEN WE HET IN ARNHEM 1 1. Inleiding Op 1 januari 2017 gaat de Stichting Sociale Wijkteams Arnhem formeel van kracht. Daarmee kiest de gemeente Arnhem voor het oprichten van een onafhankelijke juridische

Nadere informatie

Visie op medezeggenschap van cliënten en familie van Abrona

Visie op medezeggenschap van cliënten en familie van Abrona Visie op medezeggenschap van cliënten en familie van Abrona Bestemd voor: Abrona Geschreven door: Werkgroep Visie op Medezeggenschap, bestaande uit vertegenwoordiging van cliënten, familie, afdeling Medezeggenschap

Nadere informatie

Woonzorgcentrum. Meerjarenbeleid woonzorgcentrum Sint Anna 2012-2016

Woonzorgcentrum. Meerjarenbeleid woonzorgcentrum Sint Anna 2012-2016 Woonzorgcentrum Meerjarenbeleid woonzorgcentrum Sint Anna 2012-2016 Uniek zijn en uniek blijven Vanaf de oprichting van Stichting Sint Anna in 1976 door de Zusters van Julie Postel, is het woonzorgcentrum

Nadere informatie

Veendam, 3 april. Bijeenkomst 2

Veendam, 3 april. Bijeenkomst 2 Veendam, 3 april Bijeenkomst 2 Aan bod 09:00-10:00 : Jullie actiepunten: aanpak & obstakels? 10:00-11:00 : Je merk vastleggen: hoe vul je dat in? 11:00 - Afsluiting: onderwerpen / datum / plaats volgende

Nadere informatie

Workshop Wat draagt werken met een toezichtsplan bij aan de kwaliteit van intern toezicht?

Workshop Wat draagt werken met een toezichtsplan bij aan de kwaliteit van intern toezicht? VTOI, 17 april 2015 Workshop Wat draagt werken met een toezichtsplan bij aan de kwaliteit van intern toezicht? clemens.geenen@dyade.nl 1 Programma 1. Toezichtplan 2. Wat is de relatie tussen kwaliteit

Nadere informatie

STRATEGISCH BELEIDSPLAN

STRATEGISCH BELEIDSPLAN STRATEGISCH BELEIDSPLAN 2019-2020 ontmoeting.org Inhoud 1 Introductie... 2 2 Strategie 2019-2020... 4 2.1 Proces... 4 2.2 SWOT... 4 2.3 Strategische speerpunten... 5 2.4 Strategische doelen voor primair

Nadere informatie

Plans are nothing, Planning is everything - Dwight D. Eisenhower

Plans are nothing, Planning is everything - Dwight D. Eisenhower IN 5 STAPPEN EEN STRATEGISCHE PLANNING Plans are nothing, Planning is everything - Dwight D. Eisenhower INLEIDING 01 Generaal Dwight D. Eisenhower is de man die de invasie van de geallieerde strijdkrachten

Nadere informatie

Meerjarenplan Stichting inzet voor Zorg

Meerjarenplan Stichting inzet voor Zorg Meerjarenplan Stichting inzet voor Zorg 2018-2021 Inleiding Het meerjarenplan 2016-2018 eindigt dit jaar, dat vraagt om een vervolg met inzicht naar een zeer dynamisch zorglandschap in een samenleving

Nadere informatie

Profiel. Manager Zorg LVB. 22 juli Opdrachtgever Tragel Zorg

Profiel. Manager Zorg LVB. 22 juli Opdrachtgever Tragel Zorg Profiel Manager Zorg LVB 22 juli 2016 Opdrachtgever Tragel Zorg Voor meer informatie over de functie Lidewij Geertsma, adviseur Leeuwendaal Telefoon (070) 414 27 00 06-29004723 Voor sollicitatie www.leeuwendaal.nl

Nadere informatie

Van Training naar Transitie. Kennismarkt, 18 november 2013

Van Training naar Transitie. Kennismarkt, 18 november 2013 Van Training naar Transitie Kennismarkt, 18 november 2013 Programma Over Estinea Wmo-programma Trainingsprogramma Estinea Achterhoek en Twente 900 cliënten 800 medewerkers 300 vrijwilligers 70 locaties

Nadere informatie

Van Regeerakkoord naar een Reorganisatie via een passende Routekaart

Van Regeerakkoord naar een Reorganisatie via een passende Routekaart Van Regeerakkoord naar een Reorganisatie via een passende Routekaart Bram de Gier Chris-Jan van Leeuwen 1 februari 2013 Externe omgeving Het regeerakkoord bevat de volgende maatregelen die direct van invloed

Nadere informatie

Beuningen maken we samen. Een reis naar de toekomst

Beuningen maken we samen. Een reis naar de toekomst Beuningen maken we samen Een reis naar de toekomst Oktober 2013 1 Waarom nu een visie? Een visie maak je niet zomaar. Een visie maak je ook niet vaak. Maar op dit moment zijn wij toe aan nieuwe inspiratie,

Nadere informatie

Advies. Advies over en ondersteuning bij het (initieel) inrichten/optimaliseren van de structuur van de(it Service Management)organisatie

Advies. Advies over en ondersteuning bij het (initieel) inrichten/optimaliseren van de structuur van de(it Service Management)organisatie DIENST Advies over en ondersteuning bij het (initieel) inrichten/optimaliseren van de structuur van de(it Service Management)organisatie Advies over en ondersteuning bij het initieel inrichten/optimaliseren

Nadere informatie

Organisatiescan persoonsgerichte zorg

Organisatiescan persoonsgerichte zorg Organisatiescan persoonsgerichte zorg Doel organisatiescan: bijdragen aan implementatie (-bereidheid) van persoonsgerichte zorg en gezamenlijke besluitvorming in de organisatie. Insteek is op organisatieniveau.

Nadere informatie

Langer thuis door innovatieve wijkverpleging. Andere focus, betere uitkomsten

Langer thuis door innovatieve wijkverpleging. Andere focus, betere uitkomsten Langer thuis door innovatieve wijkverpleging Andere focus, betere uitkomsten Uw focus op innovatie en uitkomsten van zorg bepaalt het succes De wereld van de wijkverpleging is sinds 2015 drastisch veranderd.

Nadere informatie

Samen Bouwen. een ontmoeting. 18 juni Goes 25 juni Middelburg 26 juni Vlissingen. pag. 1

Samen Bouwen. een ontmoeting. 18 juni Goes 25 juni Middelburg 26 juni Vlissingen. pag. 1 Samen Bouwen een ontmoeting 18 juni Goes 25 juni Middelburg 26 juni Vlissingen pag. 1 Welkom Huishoudelijke mededelingen Wat gaan wij doen vandaag? Wie zijn Roland Stavorinus en Peter Mooibroek? Waarom

Nadere informatie

Industry consulting. Care management. Effectieve procesinnovatie in de zorg. Onze zorg Kwaliteit nu én in de toekomst

Industry consulting. Care management. Effectieve procesinnovatie in de zorg. Onze zorg Kwaliteit nu én in de toekomst Industry consulting Care management Effectieve procesinnovatie in de zorg Onze zorg Kwaliteit nu én in de toekomst Effectieve procesinnovatie Iedere organisatie is uniek. Dat is in de zorg niet anders.

Nadere informatie

Brave decisions. Kiezen vanuit persoonlijke drijfveren: Meer overtuiging. Meer bereik en resultaat. Van stress naar helderheid.

Brave decisions. Kiezen vanuit persoonlijke drijfveren: Meer overtuiging. Meer bereik en resultaat. Van stress naar helderheid. Brave decisions Kiezen vanuit persoonlijke drijfveren: Meer overtuiging. Meer bereik en resultaat. Het FemaleTopTalent programma Brave decisions voor de vrouwelijke professional: met een HBO- of academische

Nadere informatie

WHITEPAPER Nl-ANALYSE

WHITEPAPER Nl-ANALYSE WHITEPAPER Nl-ANALYSE Inhoudsopgave: 1. Wat is een Next Level-analyse? 2. Waarom een Next Level-analyse en wat is de toegevoegde waarde? 3. Hoe komt een Next Level-analyse tot stand? 4. Dan is er en analyse,

Nadere informatie

Zelfevaluatie Kwaliteitslabel Sociaal Werk

Zelfevaluatie Kwaliteitslabel Sociaal Werk Zelfevaluatie Kwaliteitslabel Sociaal Werk Kerngegevens Gegevens organisatie Gegevens zelfevaluatie Naam en adres organisatie Zelfevaluatie ingevuld op [Datum] Scope [werkzaamheden, onderdelen en locaties

Nadere informatie

MEERKLEUR! ondersteunt waar uw behoefte ligt! Wij denken met u mee, maar hoe doen we dat?

MEERKLEUR! ondersteunt waar uw behoefte ligt! Wij denken met u mee, maar hoe doen we dat? Zorginstellingen WELKOM MEERKLEUR! weet hoe belangrijk ambiance, gastvrijheid en eten & drinken is. De huidige generatie ouderen, maar ook zeker de toekomstige groep ouderen, willen in de zorginstellingen

Nadere informatie

Zelforganisatie? Een ervaringsdeskundige organisatie aan het woord 1

Zelforganisatie? Een ervaringsdeskundige organisatie aan het woord 1 Zelforganisatie? Een ervaringsdeskundige organisatie aan het woord 1 Veel organisaties in de gehandicaptenzorg zitten nog volop in de omschakeling naar het werken met zelforganiserende teams. Op ruim 800

Nadere informatie

Beste cliënten, medewerkers en netwerk,

Beste cliënten, medewerkers en netwerk, Beste cliënten, medewerkers en netwerk, Iedereen met een verstandelijke beperking is bij ons welkom. We vinden een goed gesprek met jou en je netwerk belangrijk. Door samen te werken met jullie willen

Nadere informatie

Implementeren van een zorginnovatie. Heel gewoon.

Implementeren van een zorginnovatie. Heel gewoon. Implementeren van een zorginnovatie. Heel gewoon. zorgvannu.nl Innoveren in de zorg, dat is heel erg zorg van nu. Het kan zelfs zo zijn dat wat je collega innovatief vindt, jij als dagelijkse routine ziet,

Nadere informatie

Matrix voor 3 modellen van zelfsturing

Matrix voor 3 modellen van zelfsturing Matrix voor 3 modellen van zelfsturing De term zelfsturing wordt verschillend uitgelegd en invulling gegeven. In een verandertraject naar meer eigen verantwoordelijkheid en regelruimte voor medewerkers

Nadere informatie

Samen leren en verbeteren

Samen leren en verbeteren Samen leren en verbeteren Samenvatting kwaliteitsverslag 2017 Triade en Vitree Dit is een samenvatting (tevens cliëntversie) van het gezamenlijke kwaliteitsverslag van Triade en Vitree. Per 1 januari 2018

Nadere informatie

De belangrijkste aspecten voor een optimale maaltijdbeleving

De belangrijkste aspecten voor een optimale maaltijdbeleving Ziekenhuizen De belangrijkste aspecten voor een optimale maaltijdbeleving Product Omgeving Gedrag WELKOM Wat voor manieren zijn er mogelijk om de kwaliteit binnen de horeca outlets van ziekenhuizen te

Nadere informatie

Samen duurzaam verder

Samen duurzaam verder Samen duurzaam verder Onlangs sloten we de pilot Duurzaam Severinus af met een brede evaluatie onder de pilot-woningen en locaties voor dagbesteding en thuisondersteuning met de medewerkers én de wettelijk

Nadere informatie

Lean management vaardigheden

Lean management vaardigheden Lean management vaardigheden Lean management : meer dan tools Je gaat met Lean aan de slag of je bent er al mee bezig. Je ziet dat Lean over een set prachtige tools beschikt en je beseft dat het ook een

Nadere informatie

1. De methodiek Management Drives

1. De methodiek Management Drives 1. De methodiek Management Drives Management Drives is een unieke methodiek die u concrete handvatten biedt in het benaderen van de ontwikkeling van individu, team en organisatie. De methodiek kent een

Nadere informatie

Zo ga je aan de slag met: Mijn verhaal

Zo ga je aan de slag met: Mijn verhaal Zo ga je aan de slag met: Mijn verhaal Mijn verhaal In deze tijd wordt de persoon als geheel met zijn talenten en intrinsieke motivatie steeds belangrijker. Door hun verhaal te schrijven ontdekken mensen

Nadere informatie

Voel je thuis in Noord-Limburg Sterker in de samenleving.

Voel je thuis in Noord-Limburg Sterker in de samenleving. Voel je thuis in Noord-Limburg Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn De blijdschap bij Charley was groot toen er een plek voor haar vrijkwam in een woongroep van Pluryn in Horst. Zij voelt zich

Nadere informatie

Samen werken aan betere zorg. Handreiking voor begeleiding van cliëntenraden betrokken bij verbetertrajecten

Samen werken aan betere zorg. Handreiking voor begeleiding van cliëntenraden betrokken bij verbetertrajecten Samen werken aan betere zorg van cliëntenraden betrokken bij verbetertrajecten INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 Participatie van cliënten... 4 De rol van de cliëntenraad in verbetertrajecten... 6 Het stappenplan:

Nadere informatie

DEXIS Arbeid, en waar dat toe leidt. www.dexisarbeid.nl

DEXIS Arbeid, en waar dat toe leidt. www.dexisarbeid.nl DEXIS Arbeid, en waar dat toe leidt Stel dat iedere medewerker het naar zijn of haar zin heeft op het werk, het gevoel heeft zijn of haar talenten te kunnen inzetten, de sfeer in het team klopt, collega

Nadere informatie

Slimmer Werken in zorg en welzijn

Slimmer Werken in zorg en welzijn Slimmer Werken in zorg en welzijn Slimmer Werken in zorg en welzijn Veel organisaties in de zorg zijn op zoek naar handvatten om het werkplezier van medewerkers te vergroten en om een professionele en

Nadere informatie

Kwaliteitsrapportage over de periode juli 2015 tot en met juni 2016 V40_ indd :01

Kwaliteitsrapportage over de periode juli 2015 tot en met juni 2016 V40_ indd :01 Kwaliteitsrapportage over de periode juli 2015 tot en met juni 2016 2 Inhoud... Inhoudsopgave... 3 Inleiding... 4 Wat is kwaliteit van zorg... 5 De kwaliteitsrapportage 1. Zorgvuldig proces rond cliënten...

Nadere informatie

Notitie. GGZ Rivierduinen. GGZ Rivierduinen Samen kiezen voor kwaliteit Zorgvisie 2015

Notitie. GGZ Rivierduinen. GGZ Rivierduinen Samen kiezen voor kwaliteit Zorgvisie 2015 Notitie GGZ Rivierduinen GGZ Rivierduinen Zorgvisie 2015 Blad 1 Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Missie... 2 3. Visie... 2 3.1. Herstel als leidend principe... 2 3.2. Passende Zorg... 3 3.3 Hoge professionele

Nadere informatie

Shared decision making in zelforganiserende teams Driehoekskunde! April 2016, VMZ-congres, Erik Boerkamp

Shared decision making in zelforganiserende teams Driehoekskunde! April 2016, VMZ-congres, Erik Boerkamp Shared decision making in zelforganiserende teams Driehoekskunde! April 2016, VMZ-congres, Erik Boerkamp Even voorstellen De Twentse Zorgcentra bedient mensen met een verstandelijke beperking Fusiestichting

Nadere informatie

Verslag kwaliteit 2017 cliëntversie

Verslag kwaliteit 2017 cliëntversie Pagina 1 van 14 Inhoud Inleiding... 3 Bouwsteen 1: de zorg die jij krijgt... 4 Bouwsteen 2: ervaringen van de cliënt... 7 Bouwsteen 3: functioneren van de teams...11 Leren van klachten en incidenten...13

Nadere informatie

VAN REGIE NAAR EIGENAARSCHAP

VAN REGIE NAAR EIGENAARSCHAP VAN REGIE NAAR EIGENAARSCHAP THUIS IS WAAR IK LEKKER KAN UITBLAZEN Sinds 2012 zet Volckaert in op een verandering van cultuur- en organisatie waar de cliëntvraag leidend is en regie en eigenaarschap van

Nadere informatie

Ben Ik Tevreden? Meetinstrument cliënttevredenheid

Ben Ik Tevreden? Meetinstrument cliënttevredenheid Ben Ik Tevreden? Meetinstrument cliënttevredenheid De kracht van Ben ik tevreden? ligt in het hier en nu. Wensen van cliënten zetten direct aan tot actie. Meten is dus niet alleen weten, maar de start

Nadere informatie

Training Projectmanagement

Training Projectmanagement Training Projectmanagement Projectmanagement, sturen op resultaat Binnen jullie organisatie werken jullie veel met projecten. Jij bent projectleider, of je maakt deel uit van een speciaal opgesteld projectteam.

Nadere informatie

Recept 4: Hoe meten we praktisch onze resultaten? Weten dat u met de juiste dingen bezig bent

Recept 4: Hoe meten we praktisch onze resultaten? Weten dat u met de juiste dingen bezig bent Recept 4: Hoe meten we praktisch onze resultaten? Weten dat u met de juiste dingen bezig bent Het gerecht Het resultaat: weten dat u met de juiste dingen bezig bent. Alles is op een bepaalde manier meetbaar.

Nadere informatie

Voorwoord. Namens Stichting IBASS T. Horstik en P. Fopma

Voorwoord. Namens Stichting IBASS T. Horstik en P. Fopma Voorwoord Al onze cliënten zijn uitgenodigd om anoniem via internet een enquête in te vullen over hun tevredenheid met de dienstverlening van Stichting IBASS. 34 cliënten (22 mannen en 12 vrouwen) hebben

Nadere informatie

BUITENSTE BINNEN. Op weg naar een nieuwe werkelijkheid

BUITENSTE BINNEN. Op weg naar een nieuwe werkelijkheid BUITENSTE BINNEN Op weg naar een nieuwe werkelijkheid Aanleiding 1. Visie kabinet hervorming langdurige zorg 2. Transitie AWBZ Wmo-Jeugdwet-Participatiewet: Overheveling taken rijk gemeenten Bezuiniging

Nadere informatie

april 2019 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter

april 2019 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter april 2019 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter Stichting leerkracht Beter onderwijs en meer werkplezier Het Nederlandse onderwijs is goed. Tegelijkertijd leven er ontzettend veel ideeën

Nadere informatie

DuurzaamInzetbaarheid.nl

DuurzaamInzetbaarheid.nl DuurzaamInzetbaarheid.nl Waarom DI? Ervaring leert dat veel organisaties er beperkt mee bezig zijn. Maar investeren in duurzame inzetbaarheid loont, zowel bij krimp als bij groei! Zijn we er beperkt mee

Nadere informatie

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Wij zíjn er voor jou Prezzent ondersteunt je om zo zelfstandig mogelijk te wonen, op onze woonlocaties of met ambulante begeleiding.

Nadere informatie

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente.

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 1. Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 2. De overheid moet niet achter de voordeur van mensen willen treden. Dat is privégebied en de eigen

Nadere informatie

Kwaliteitsverslag 2017 Verpleeghuiszorg

Kwaliteitsverslag 2017 Verpleeghuiszorg Kwaliteitsverslag 2017 Verpleeghuiszorg Inhoud 1. Persoonsgerichte zorg en ondersteuning... 3 2. Wonen en Welzijn... 3 3. Veiligheid... 4 3.1 Decubitus... 4 3.2 Advance care planning... 4 3.3 Medicatieveiligheid...

Nadere informatie

Profiel. Strategisch HR adviseur. 8 december 2015. Opdrachtgever Stichting Openbaar Onderwijs Noord

Profiel. Strategisch HR adviseur. 8 december 2015. Opdrachtgever Stichting Openbaar Onderwijs Noord Profiel Strategisch HR adviseur 8 december 2015 Opdrachtgever Stichting Openbaar Onderwijs Noord Voor meer informatie over de functie Erik Frieling, adviseur Leeuwendaal Telefoon (070) 414 27 00 evt. mobielnummer

Nadere informatie

Coaching met de Zelfkonfrontatie Methode

Coaching met de Zelfkonfrontatie Methode Coaching met de Zelfkonfrontatie Methode (ZKM) Een wijze van coaching die je helpt te onderzoeken wat je inspireert en wat je belemmert. Het leidt tot een ander perspectief, duurzame keuzes en effectief

Nadere informatie

Jouw rol in een zelfsturend team. Nursing Experience 1 & 2 december 2015 Drieluik Wijkverpleging, deel 2

Jouw rol in een zelfsturend team. Nursing Experience 1 & 2 december 2015 Drieluik Wijkverpleging, deel 2 Jouw rol in een zelfsturend team Nursing Experience 1 & 2 december 2015 Drieluik Wijkverpleging, deel 2 Waarom? Wijkverpleging Even opwarmen Per 2015 hervorming van de langdurige zorg: Ouderen langer thuis

Nadere informatie

Zo werkt het. Wij hebben een steile trap in huis. Wij willen hem minder steil. Doe mee via de site

Zo werkt het. Wij hebben een steile trap in huis. Wij willen hem minder steil. Doe mee via de site extra editie 5 september 2015 Als je het mij vraagt Klanten, mensen uit hun netwerk en medewerkers van Dichterbij praten in de komende tijd met elkaar over hun wensen, kansen en mogelijkheden. Dat gebeurt

Nadere informatie

Verkorte versie fusiedocument

Verkorte versie fusiedocument Verkorte versie fusiedocument Gelopen proces fase 1 o Reden fusie is steeds leidend geweest, is bekend o Diverse gremia mee laten denken in voorbereiding o Uitwerking in 4 werkgroepen (en werkgroep communicatie)

Nadere informatie

In de volgende sheets geven we de achtergrond informatie over Riskchanger software en content. Methoden voor uitvoer

In de volgende sheets geven we de achtergrond informatie over Riskchanger software en content. Methoden voor uitvoer In de volgende sheets geven we de achtergrond informatie over Riskchanger software en content. Methoden voor uitvoer Riskchanger is software met content voor het onderwijs. Onze software is SAAS, Cloud,

Nadere informatie

?Hoe Zo! >> Werken bij de gemeente betekent je inzetten voor burgers en bedrijven. En daarbij geldt:

?Hoe Zo! >> Werken bij de gemeente betekent je inzetten voor burgers en bedrijven. En daarbij geldt: Wabo effectief ?Hoe Zo! >> Het toepassen van de Wabo is meer dan alleen de IT-structuur aanpassen, de procedures herzien en/of de processen opnieuw beschrijven en herinrichten. Het zijn de medewerkers

Nadere informatie

Stichting leerkracht: elke dag samen een beetje beter

Stichting leerkracht: elke dag samen een beetje beter Stichting leerkracht: elke dag samen een beetje beter Wat is leerkracht? Stichting leerkracht is een organisatie van enthousiaste experts uit het onderwijs en bedrijfsleven die scholen helpt in het ontwikkelen

Nadere informatie

Positieve en blijvende veranderingen met een ZKM traject

Positieve en blijvende veranderingen met een ZKM traject Mensen staan na een ZKM traject bijna altijd positiever in het leven en ze denken vaak ook positiever over zichzelf. Wie een ZKM traject heeft gedaan is daar doorgaans heel tevreden over en is dat een

Nadere informatie

Elver &GGzE. Verfrissend. Effectief omgaan met grote veranderingen. Ellen Knippers, Alice Stokkink, Rita Spitters en Wil Nelis

Elver &GGzE. Verfrissend. Effectief omgaan met grote veranderingen. Ellen Knippers, Alice Stokkink, Rita Spitters en Wil Nelis Elver &GGzE Effectief omgaan met grote veranderingen Ellen Knippers, Alice Stokkink, Rita Spitters en Wil Nelis Planetree conferentie 17 maart 2016 Verfrissend Wat kun je van ons verwachten? Wij en onze

Nadere informatie

DE PIRAMIDE WERKT BEWEEGT

DE PIRAMIDE WERKT BEWEEGT DE PIRAMIDE WERKT In de overgang naar een nieuwe manier van het organiseren van zorg en ondersteuning in Nederland, is de WMO piramide een goed hulpmiddel. ZIVA heeft de piramide vertaald naar een praktische

Nadere informatie

Herinnert u zich dit plaatje nog?

Herinnert u zich dit plaatje nog? Herinnert u zich dit plaatje nog? Bruggen bouwen Dichten van de kloof tussen onderwijs en ict door inzet i-coaches tussenstand bij het onderzoek naar succesvolle I-coachingstrajecten Janny Kappert,

Nadere informatie

Gemeentelijke regisseurs. Regisseren en de kunst van de verleiding

Gemeentelijke regisseurs. Regisseren en de kunst van de verleiding Gemeentelijke regisseurs Regisseren en de kunst van de verleiding Van traditioneel management naar modern regisseren De gemeente heeft de regie dat gebeurt niet zomaar, en ook niet van de ene op de andere

Nadere informatie

Esther Leenstra. Humanitas DMH. Voelt Bram zich gelukkig?

Esther Leenstra. Humanitas DMH. Voelt Bram zich gelukkig? Esther Leenstra Humanitas DMH Voelt Bram zich gelukkig? Samenvatting Kwaliteitsrapport 2018 1 Wie zijn wij en wat doen wij Humanitas DMH is een landelijk verspreide en lokaal verankerde organisatie. Bij

Nadere informatie

MANAGEMENTBEOORDELING: VAN ANDERS DENKEN NAAR ANDERS DOEN!

MANAGEMENTBEOORDELING: VAN ANDERS DENKEN NAAR ANDERS DOEN! WHITEPAPER MANAGEMENTBEOORDELING: VAN ANDERS DENKEN NAAR ANDERS DOEN! ALLES WAT U MOET WETEN OVER HOE U VAN EEN MANAGEMENT- BEOORDELING EEN SUCCES MAAKT ÉN TEGELIJKERTIJD VOLDOET AAN DE EISEN DIE AAN EEN

Nadere informatie

Traject Tilburg. Aanvragers: Gemeente Tilburg. Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net

Traject Tilburg. Aanvragers: Gemeente Tilburg. Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net Traject Tilburg Aanvragers: Gemeente Tilburg Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net Opgave: Beantwoorde ondersteuningsvraag In Tilburg is het traject Welzijn Nieuwe Stijl onderdeel van een groter programma

Nadere informatie

2015 is voorbij en in dat jaar is van alles gebeurd op het gebied van zeggenschap.

2015 is voorbij en in dat jaar is van alles gebeurd op het gebied van zeggenschap. Odion, januari 2016 hallo Hallo, 2015 is voorbij en in dat jaar is van alles gebeurd op het gebied van zeggenschap. In dit verslag breng ik jullie op de hoogte van alle gebeurtenissen, beslissingen en

Nadere informatie

Communicatieplan project Gaan!

Communicatieplan project Gaan! Communicatieplan project Gaan! Team Communicatie, Tom Schooltink 11 januari 2012, versie 0.1 Inleiding Veranderen kan niet zonder communiceren. Daarom is er voor alle verandertrajecten een plan voor de

Nadere informatie

Naam: Organisatieplan Streetcornerwork en Stichting Volksbond Amsterdam

Naam: Organisatieplan Streetcornerwork en Stichting Volksbond Amsterdam Jaarplan 2016 Naam: Organisatieplan Streetcornerwork en Stichting Volksbond Amsterdam Actuele Beschrijving Algemeen 2016 zal in het teken staan van de fusie van Streetcornerwork (SCW) en de Stichting Volksbond

Nadere informatie

Betere ondersteuning en zorg door een goed inkoopbeleid

Betere ondersteuning en zorg door een goed inkoopbeleid Barbara de Groen en Lian Stouthard, Vilans Betere ondersteuning en zorg door een goed inkoopbeleid De geleerde lessen over gemeentelijke inkoop van ondersteuning en zorg Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk

Nadere informatie

Creatieve destructie in de bestuurskamer

Creatieve destructie in de bestuurskamer Creatieve destructie in de bestuurskamer Annemarie Koopman, managing consultant Betty Ambaum, consultant en trainer Focus workshop De transitie naar zelfstandig werkende wijkteams vraagt de nodige 'creatieve

Nadere informatie

Zorgevent medezeggenschap bij zelfsturing. Invoeren is maatvoering. 10 november 2015 Marcel Kruger

Zorgevent medezeggenschap bij zelfsturing. Invoeren is maatvoering. 10 november 2015 Marcel Kruger Zorgevent 2015 medezeggenschap bij zelfsturing Invoeren is maatvoering 10 november 2015 Marcel Kruger Programma In voor zorg! Wat is zelfsturing? Resultaten na invoering zelfsturing Variaties in aanpak

Nadere informatie

Help ons te leren. HR en decentralisaties: VIER SPEERPUNTEN VOOR HR OP HET GEBIED VAN DECENTRALISATIES

Help ons te leren. HR en decentralisaties: VIER SPEERPUNTEN VOOR HR OP HET GEBIED VAN DECENTRALISATIES VIER SPEERPUNTEN VOOR HR OP HET GEBIED VAN DECENTRALISATIES HR en decentralisaties: Help ons te leren Door: Martine van Dijk, A+O fonds Gemeenten / Fotografie: Kees Winkelman Op 10 oktober 2014 vond de

Nadere informatie

RIE als prestatieverhogend instrument. Workshop Arbocongres 2 juni 2016 Jolanda Willems Maaikelien Wijma

RIE als prestatieverhogend instrument. Workshop Arbocongres 2 juni 2016 Jolanda Willems Maaikelien Wijma RIE als prestatieverhogend instrument Workshop Arbocongres 2 juni 2016 Jolanda Willems Maaikelien Wijma Opening Hoe tevreden ben jij over de RI&E in jouw organisatie Geef een cijfer van 1 tot 10 en licht

Nadere informatie

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Training Leiderschap Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Als leidinggevende komt er veel op je af. Je moet doelen halen, maar je wilt ook je medewerkers motiveren. Hoe houd je dat in balans?

Nadere informatie

ISO Asset Management

ISO Asset Management ISO 55001 Asset Management 1. Welkom bij KAM Consultants 2. Werkwijze 3. ISO 55001 4. Advies diensten 5. Trainingen 6. Quick Scan 7. Coaching 8. Intensieve begeleiding 9. Onderhoud 10. Contactgegevens

Nadere informatie

Cliëntenraad. Jaarverslag 2017

Cliëntenraad. Jaarverslag 2017 Cliëntenraad Jaarverslag 2017 Hunneveldweg 12 6903 ZN Zevenaar T 088-044 1999 Postadres : Postbus 12 6900 GA ZEVENAAR Internet www.liemerije.nl Mailadres clientenraad@liemerije.nl 1 Inleiding In dit jaarverslag

Nadere informatie

Profiel. Manager Bibliotheken. 20 maart 2015. Opdrachtgever Stichting Bibliotheek Rotterdam

Profiel. Manager Bibliotheken. 20 maart 2015. Opdrachtgever Stichting Bibliotheek Rotterdam Profiel Manager Bibliotheken 20 maart 2015 Opdrachtgever Stichting Bibliotheek Rotterdam Voor meer informatie over de functie Manon Min, adviseur Leeuwendaal Telefoon (070) 414 27 00 Voor sollicitatie

Nadere informatie

Nu ook op mobiel of tablet! quez.movisie.nl. QueZ. Vragen naar zelfregie

Nu ook op mobiel of tablet! quez.movisie.nl. QueZ. Vragen naar zelfregie Nu ook op mobiel of tablet! quez.movisie.nl QueZ Vragen naar zelfregie Colofon Auteurs: Cora Brink, Anouk Poll en Petra van Leeuwen Met dank aan: Oda Berkhout (Beweging 3.0), Ieke Bron en Tineke van Dijk

Nadere informatie

De visie en doelen van de ondernemingsraad.

De visie en doelen van de ondernemingsraad. De visie en doelen van de ondernemingsraad. Juni 2013 1 1. Inleiding Blz. 3 2. Visie van de ondernemingsraad. Blz. 3 3. Hoofddoelen Blz. 4 4. Visie op Medezeggenschap Blz. 4 5. Aandachtsgebieden & Speerpunten

Nadere informatie

Evaluatie dagbesteding

Evaluatie dagbesteding Evaluatie dagbesteding Uitkomsten en vervolg Presentatie FOT Ilse Greive 28 februari 2019 Presentatie evaluatie dagbesteding 1. Belangrijkste uitkomsten per sector 2. Constateringen SDD 3. Effect transformatie

Nadere informatie

Vitale zorgteams in dynamische tijden

Vitale zorgteams in dynamische tijden Vitale zorgteams in dynamische tijden Een onderzoek naar de impact van een management-ontwikkelingstraject bij een zorginstelling Derk van der Pol, Paul Keursten en Sanne Netten 1 Stel, je bent een zorginstelling

Nadere informatie

Jezelf zijn, is jezelf thuis voelen

Jezelf zijn, is jezelf thuis voelen Jezelf zijn, is jezelf thuis voelen ALGEMENE BROCHURE WOONZORGNET Jezelf zijn, deelnemen aan de maatschappij, je talenten ontdekken, contacten onderhouden, een zin volle dagbesteding. Op jouw manier, in

Nadere informatie

GGD Zeeland manager Gezondheid in de Wijk/Veiligheid en Bescherming. 20 juli 2018

GGD Zeeland manager Gezondheid in de Wijk/Veiligheid en Bescherming. 20 juli 2018 GGD Zeeland manager Gezondheid in de Wijk/Veiligheid en Bescherming 20 juli 2018 Manager Gezondheid in de Wijk/Veiligheid en Bescherming Wat ga je doen? Je bent verantwoordelijk voor de uitvoering van

Nadere informatie

Samenwerking & Bedrijfsvoering

Samenwerking & Bedrijfsvoering Samenwerking & Bedrijfsvoering Plan van Aanpak Plan van aanpak: Themaonderzoek Samenwerking en Bedrijfsvoering Bestuurlijk opdrachtgever Ambtelijk opdrachtgever Naam projectleider T.C.C. den Braanker C.A.

Nadere informatie

Rijnlands organiseren in de zorg

Rijnlands organiseren in de zorg Rijnlands organiseren in de zorg 16 januari 2014 Zitten we midden in een transitie? Of transformatie? Of paradigmaverschuiving? Jan Rotmans, professor transitiekunde en progressor Of zal het zo n vaart

Nadere informatie

Vormen van medezeggenschap

Vormen van medezeggenschap Vormen van medezeggenschap Vormen van medezeggeschap In deze tijd van de vele veranderingen binnen de zorg in het algemeen en bij de Gemiva-SVG Groep in het bijzonder is het goed om eens te kijken naar

Nadere informatie