TNO report TNO 2014 R / 104. Samenvatting

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TNO report TNO 2014 R / 104. Samenvatting"

Transcriptie

1 TNO report TNO 2014 R / 104 Samenvatting Inleiding en doelstelling Gasontladingslampen, zoals tl-buizen en spaarlampen, bevatten kleine hoeveelheden kwik. Met een gescheiden inzameling en recycling van afgedankte kwikhoudende lampen wordt ervoor gezorgd dat kwik niet in het milieu terecht komt. Het inzamelsysteem moet echter dusdanig robuust en veilig zijn dat bij het inzamelen van afgedankte lampen breuk zoveel mogelijk wordt voorkomen waardoor het blootstellingsrisico voor werknemers en de bevolking minimaal blijft. In opdracht van Lightrec, organiseert Wecycle in Nederland de inzameling en recycling van gasontladingslampen, via retail, installatiebedrijven en gemeentelijke milieustraten. In 2012 is 1137 ton aan tl-buizen en 569 ton aan overige gasontladingslampen ingezameld via ongeveer 2260 inzamelpunten. Afhankelijk van het traject worden verschillende inzamelmiddelen gebruikt: kartonnen dozen (wonderboxen) en metalen bakken (M-bakken) voor TL-buizengroter dan 60cm en 30L kratten en plastic bakken (P-bakken) voor overige gasontladingslampen kleiner dan 60cm, waaronder spaarlampen. Bij installatiebedrijven, gemeentelijke milieustraten en in de retail bij afgifte achter de counter (aan een winkelbediende of beheerder) worden inzamelmiddelen in de kale uitvoering gebruikt. In de retail bij afgifte voor de counter (door de consument zelf) zijn de 30L kratten en wonderboxen geïntegreerd in inzamelmeubels. De door Wecycle ontwikkelde inzamelmeubels voor kleine gasontladingslampen zijn allemaal voorzien van een lampsaver (valbreker). De inzamelmiddelen worden getransporteerd naar de vier officiële overslagpunten in Nederland, soms met tussenkomst van een distributie centrum georganiseerd door de branche zelf. Slechts een klein percentage van de gasontladingslampen wordt ingezameld via 30L kratten (1,8%) en wonderboxen (4,4%). Deze lampen worden overgeladen in P-bakken en M-bakken. Verreweg het grootste deel van de gasontladingslampen is al ingezameld via de P-bakken (31,5%) en M-bakken (62,2%) en wordt tijdelijk opgeslagen in afwachting van transport naar de verwerker. De veiligheid van de inzamelmiddelen tijdens dagelijks gebruik is nog onvoldoende duidelijk. Bovendien groeit het inzamelsysteem steeds verder en wordt steeds complexer. Wecycle heeft TNO Environmental, Earth and Life Sciences, als onafhankelijke organisatie, gevraagd om een integrale en grondige evaluatie uit te voeren van het gehele inzamelsysteem van kwikhoudende lampen in Nederland, van inzameling, via overslag tot aankomst bij de verwerker. Hoofddoel van het onderzoek is het identificeren en kwantificeren van blootstellingsrisico s voor de bevolking en werknemers in de inzamelketen op basis van wetenschappelijk valide onderzoek, zodat het inzamelproces op het juiste niveau geoptimaliseerd kan worden.

2 4 / 104 TNO report TNO 2014 R10383 Onderzoeksmethode De evaluatie van het inzamelsysteem wordt gefaseerd uitgevoerd: Fase 1. Veldonderzoek inzamelpunten: vaststellen veiligheidsrisico s dagelijkse praktijk inzameling bij de retail, installatiebedrijven en gemeentelijke milieustraten en evaluatie veiligheidsinstructies en -maatregelen inclusief adviezen voor verbeterpunten. Fase 2. Veldonderzoek overslagpunten: vaststellen veiligheidsrisico s dagelijkse praktijk transport en overslag bij de overslagpunten en evaluatie veiligheidsinstructies en -maatregelen inclusief adviezen voor verbeterpunten. Fase 3. Simulatie onderzoek incident scenario s tijdens inzameling van gasontladingslampen en aanbevelingen voor gewenste manier van inzamelen inclusief advisering veiligheidskaarten. Het veldonderzoek bij de inzamelpunten is steekproefsgewijs uitgevoerd, waarbij rekening is gehouden met de diverse typen inzamelmiddelen en inzamelmeubels en manier van inzamelen (voor de counter of achter de counter). Hierdoor is een representatieve doorsnede van het totaal aantal inzamelpunten verkregen. De vier overslagpunten zijn allemaal onderzocht, aangezien werkprocedures verschillend kunnen zijn. Voor het veldonderzoek is een standaard protocol ontwikkeld, waarin metingen zijn opgenomen, maar ook een uitgebreide inspectielijst van omgevingsfactoren die van invloed (kunnen) zijn op de emissie van kwikdamp. Om een indruk te krijgen van de emissie en verspreiding van kwikdamp tijdens inzameling en overslag, zijn op verschillende locaties in de inzamel-, opslag- en overslagruimten kwikmetingen uitgevoerd met behulp van een kwikmonitor. Omdat kwikdamp zwaarder is dan lucht zijn deze metingen tevens op verschillende hoogten uitgevoerd. Als validatie van bovengenoemde metingen zijn bij de overslagpunten tevens metingen met adsorptiebuisjes uitgevoerd. Omdat de emissie van kwikdamp afhankelijk is van de temperatuur, is de temperatuur ook geregistreerd. Om de meetresultaten tussen inzamelpunten en overslagpunten te kunnen vergelijken zijn alle gemeten concentraties omgerekend naar concentraties bij een standaard temperatuur van 20 C. Er zijn diverse omgevingsfactoren die van invloed zijn op de kans op incidenten, de kwikemissie en het blootstellingsrisico. Deze externe factoren zijn ook meegenomen in het onderzoek: De plek van de inzamelmiddelen/-meubels in de ruimte; De uitvoering van een inzamelmiddel en meubel: open/dicht, lampsaver, rubberen flap; Aan-/afwezigheid ventilatie en de temperatuur in de ruimte, Type vloer van de ruimte en schoonmaakregime (reinigingsmiddelen, reinigingsfrequentie); Aanwezigheid van duidelijke instructies voor inzameling, overslag, opslag en het opruimen in geval van breuk.

3 TNO report TNO 2014 R / 104 In een laboratorium opstelling zijn verschillende relevante incident scenario s onderzocht. Hierbij is niet alleen de initiële kwikemissie in de lucht als direct gevolg van het incident gemeten, maar ook de secundaire kwikemissie als gevolg van het uitdampen van kwik in de gebroken glasresten. Vijf scenario s voor 30L kratten en vier scenario s voor wonderboxen zijn onderzocht. Deze incident scenario s worden als relevant beschouwd met betrekking tot de kans op voorkomen en de te verwachten kwikemissie en ze zijn gekozen in samenwerking met Wecycle. Inzamelmiddel 30L krat wonderbox Incident scenario 1 Enkele minute schudden en schoppen van een krat 50% gevuld met lampen 2 Op de grond vallen van een open krat 100% gevuld met lampen 50cm en 85cm boven de grond 3 Op de grond vallen van een dichte krat 100% gevuld met lampen 100cm boven de grond 4 Inwerpen van een zwaar voorwerp (oplader, zak batterijen) in een buget inzamelmeubel voorzien van een lampsaver en 50% gevuld met lampen 5 Met kracht inwerpen van spaarlampen in een budget inzamelmeubel voorzien van lampsaver en het op de grond vallen van een spaarlamp 1 Rechtstandig op de grond vallen van een volle wonderbox 50cm boven de grond 2 Zijwaarts omvallen van een volle wonderbox 3 De bodem scheurt uit een volle wonderbox 50cm boven de grond 4 Met kracht plaatsen van lange TL buizen in een wonderbox gevuld met kleine TL buizen en spaarlampen en inwerpen spaarlampen De scenario s zijn uitgevoerd onder gecontroleerde worst case omstandigheden in een testruimte met bekende ventilatievoud, volume van de ruimte, temperatuur en luchtvochtigheid. Op deze manier is een doorvertaling naar een incident in een echte praktijksituatie mogelijk. Tijdens de simulatie testen zijn diverse kwikdamp metingen uitgevoerd op drie verschillende posities in de testruimte: vlak bij het incident op 50cm en 150cm hoogte (ademhoogte) en 5 meter van het incident op 150cm hoogte. Continue metingen zijn uitgevoerd met een kwikmonitor, waardoor zowel de piekconcentratie als een direct gevolg van de breuk als de geleidelijke verdamping van kwikdamp uit de gebroken glasresten in beeld zijn gebracht. Deze monitoringresultaten zijn gevalideerd met indirecte metingen op basis van adsorptiebuisjes. Belangrijkste resultaten veldonderzoek inzamelpunten In de periode Januari Oktober 2013 zijn 66 inzamelpunten onderzocht. Deze inzamelpunten vormen een representatieve steekproef van het gehele inzamelsysteem.

4 6 / 104 TNO report TNO 2014 R10383 Type inzamelpunt Totaal aantal Inzamelpunten Steekproef inzamelpunten onderzocht Retail food ,4% Retail non-food ,7% Distributie centra retail ,0% Gemeentelijke milieustations ,7% Installatiebedrijven en groothandel ,0% > lampen per jaar Installatiebedrijven en groothandel ,5% < lampen per jaar Distributie centra ,0% installatiebedrijven en groothandel Totaal ,9%

5 TNO report TNO 2014 R / 104 De kwikmetingen zijn uitgevoerd in de buurt van, boven- en binnenin inzamelmiddelen. De meetresultaten zijn gedifferentieerd naar type inzamelmiddel, type inzamelpunt, inzameling binnen/buiten en inzameling voor/achter de counter. Inzamelmiddel 30L krat Retail food Concentratie kwikdamp (µg/m 3 ) Retail non-food Gemeentelijk milieustation Bedrijven / groothandel Inzameling binnen voor de counter (via inzamelmeubel) Dichtbij de meubel, op ademhoogte (150cm) < 0,1 < 0, cm boven inzamelmeubel 0,1 (0,3) 0,1 (0,4) - - Binnenin inzamelmeubel 5 (15) 6 (26) L krat Inzameling binnen achter de counter (zonder meubel) Dichtbij de meubel, op ademhoogte (150cm) < 0,1 < 0, cm boven gesloten krat < 0,1 < 0, cm boven net geopende krat 3 (10) 6 (60) - - Binnenin gesloten krat 35 (100) 100 (1000) - - Wonderbox Inzameling binnen voor de counter (via inzamelmeubel) Dichtbij de meubel, op ademhoogte (150cm) - < 0, cm boven inzamelmeubel - < 0,1 - - Binnenin inzamelmeubel - 4 (10) - - Wonderbox Inzameling binnen achter de counter (zonder meubel) Dichtbij de meubel, op ademhoogte (150cm) - < 0, cm boven wonderbox - 0,2 (0,5) - - Binnenin wonderbox - 2 (7) - - P-bak Inzameling binnen Dichtbij de meubel, op ademhoogte (150cm) - - 1,2 (2,4) 1,3 (3,6) 10 cm boven open P-bak - - 2,7 (20) 4,4 (8,7) Binnenin open P-bak (150) 340 (870) P-bak Inzameling buiten Dichtbij de meubel, op ademhoogte (150cm) - - 0,1 (0,2) < 0,1 10 cm boven open P-bak - - 0,3 (0,8) 0.6 (1,0) Binnenin open P-bak - - 8,7 (25) 380 (1000) M-bak Inzameling binnen Dichtbij de meubel, op ademhoogte (150cm) - - 1,2 (2,4) 1,3 (3,6) 10 cm boven open M-bak - - 1,1 (3,5) 3,9 (8,7) Binnenin open M-bak - - 1,6 (10) 90 (420) M-bak Inzameling buiten Dichtbij de meubel, op ademhoogte (150cm) - - < 0,2 < 0,1 10 cm boven open M-bak - - 0,2 (0,3) 0,6 (1,0) Binnenin open M-bak - - 2,0 (5,0) 9,0 (25) Algemene opmerking: de waarde tussen haakjes is de hoogst gemeten concentratie bij de inzamelpunten Belangrijkste resultaten veldonderzoek overslagpunten In de overslagpunten zijn metingen uitgevoerd op vaste punten in de overslaghal en opslaghal en in de buurt van- en boven inzamelmiddelen. Tijdens de metingen zijn de normale dagelijkse (overslag)werkzaamheden uitgevoerd. Een deel van de metingen is zowel uitgevoerd met een kwikmonitor als adsorptie buisjes. Aanvullend zijn metingen uitgevoerd tijdens specifieke overslagactiviteiten met gasontladingslampen. Deze metingen zijn in de ademzone van betreffende werknemers uitgevoerd.

6 8 / 104 TNO report TNO 2014 R10383 Specifieke activiteit Nr. Positie Overslagpunt Wecycle Normale dagelijkse activiteiten Normale dagelijkse activiteiten Normale dagelijkse activiteiten Normale dagelijkse activiteiten Overslag TL-buizen vanuit wonderboxen in M-bakken Overslag glasscherven vanuit wonderboxen in P- bakken Overslag spaarlampen vanuit 30L kratten in P-bakken Overslagpunt branche organisatie Normale dagelijkse activiteiten Normale dagelijkse activiteiten Normale dagelijkse activiteiten Overslag TL-buizen vanuit wonderboxen in M-bakken Overslag spaarlampen vanuit 30L kratten in P-bakken 1 In de buurt van P/M-bakken Hg concentratie (µg / m 3 ) Adsorptie buisjes 2) 2 P-box: 2,7 Kwikmonitor 2) M-box: 0,6 P-box: 1-13 M-box: 0,4-2,0 3 1,4 5 (1 20) 4 0,2 0,4 1,1 1-0,8 1,2 2 0,3 0,5 2,0 In het midden van overslaghal 3 0,7 1,0 1,5 4 0,1 0,3 0,9 1 In het midden van opslagruimte - 0,6 0,9 2 buiten - 1,0 1,5 3 In het midden van opslaghal - 4, binnen - 0,4 0,9 1 Boven M-bak op 1,5mtr hoogte Boven M-bak op 1,5mtr hoogte 0,5-1,2 3 Ademzone gedurende 5 minuten 1,0 (0,9-6) 4 Ademzone gedurende 10 minuten 2,4 (0,7-19) 1 Boven P-bak op 1,5mtr hoogte Ademzone gedurende 5 minuten 1,5 (1,0-7,0) Rand P-bak > 200 1) 3 Ademzone gedurende 5 minuten 1,0 (0,5-6,5) 1 5 Ademzone gedurende 10 minuten 5 (2-10) Rand P-bak ) - 2, ,1 0,9 3,0 7 In de buurt van P/M-bakken 0,2 0,2 0,5 8 - < 0,2 9 1,4 0,2 1, ,0 0,6 1,2 7 In het midden van overslaghal 0,07 < 0,2 8 - < 0,2 9 0,07 < 0,2 5 6 In de opslagruimte - binnen 1,9 1,3 2,7-1 (0,6 2,0) 7-3,5 (2,8 4,2) 9 Ademzone gedurende 10 minuten - 4,5 (1,7 9,5) 6 Ademzone gedurende 10 minuten - 2 (1,5 3,0) 1) Piekconcentratie gedurende het deponeren van de lampen en/of glasscherven. 2) Adsorptie buisjes zijn gepositioneerd op een exacte hoogte van 1,5mtr boven de grond (ademhoogte) terwijl de meethoogte van de kwikmonitor varieerde tussen de 1 en 1,5mtr.

7 TNO report TNO 2014 R / 104 Belangrijkste resultaten incident scenario s In de periode November - December 2013 zijn simulatie experimenten in duplo uitgevoerd voor 9 incident scenario s. Incident scenario s 30L krat Schudden en schoppen krat Op de grond vallen open krat Op de grond vallen gesloten krat Inwerpen zwaar voorwerp in inzamelmeubel Inwerpen lampen in inzamelmeubel Test Temperatuur ( C) Concentratie (µg/m3) Maximum bij incident 0,4 1, ,8 1,1 <0,1 <0,1 0,7 1, min TGG bij incident 0,2 0,1 4,4 10 0,5 0,3 <0,1 <0,1 0,2 0,4 3,5 Na 15 min bij incident <0,1 <0,1 2,8 7,3 0,3 0,2 <0,1 <0,1 0,1 0,2 2,6 Maximum 5m van incident <0,1 <0,1 2,9 7,8 0,5 - <0,1 <0, min TGG 5m van incident <0,1 <0,1 2,2 5,1 0,3 - <0,1 <0, Gemiddelde tijdens opruimen - - 0,8 1, Tijdsduur tot concentratie <0,1 µg/m 3 (uur) 0,5 0, ,25 0,25 0,5 1 2 Kwikemissie tot concentratie <0,1 µg/m 3 (mg) <0,1 <0,1 0,4 1,2 <0,1 <0,1 <0,1 <0,1 <0,1 <0,1 0,4 Totaal aantal lampen Aantal gebroken lampen Percentage gebroken lampen 12% 25% 8% 21% 15% 24% 0% 0% 6% 5% 1% 5-3 hierbij valt een spaarlamp kapot op de grond. Incident scenario s Wonderbox Rechtstandig vallen Zijwaarts omvallen Bodem scheurt open Plaatsen TLs in wonderbox met kleine lampen Test Temperatuur ( C) 17,5 17,5 16, ,5 17,5 Concentratie (µg/m3) Maximum bij incident 0,2 0,5 31 7,4 57 0,2 0,2 0, min TGG bij incident <0,1 <0,1 15 4,8 36 <0,1 <0,1 0,3 3,5 Na 15 min bij incident <0,1 <0,1 13 3,0 30 <0,1 <0,1 0,2 3,0 Maximum 5m van incident <0,1 <0,1 11 3,8 27 <0,1 <0,1 <0,1 0,6 15min TGG 5m van incident <0,1 <0,1 7,7 3,2 19 <0,1 <0,1 <0,1 0,3 Gemiddelde tijdens opruimen Tijdsduur tot concentratie <0,1 µg/m 3 (uur) 0,25 0,25 >24 6 >48 0,25 0, Kwikemissie tot concentratie <0,1 µg/m 3 (mg) <0,1 <0,1 4 1,2 20 <0,1 <0,1 <0,1 0,3 Totaal aantal lampen Aantal gebroken lampen Percentage gebroken lampen 0% 0% 5% 2% 14% 0% 0% 2% 7% 4-2 hierbij worden ook spaarlampen in de wonderbox gegooid.

8 10 / 104 TNO report TNO 2014 R10383 Algemene conclusies Het percentage breuk tijdens de inzameling in de retail en bij gemeentelijke milieustations is laag (1 3%). Dit betekent dat de inzamelmiddelen kunnen worden beschouwd als robuust en veilig. Tijdens overslag van gasontladingslampen vanuit 30L kratten en wonderboxen in P/M-bakken komt er een klein percentage aan breuk bij (1 2%). Om dit percentage breuk nog verder te verlagen dient tussentijdse overslag zoveel mogelijk te worden voorkomen. Echter, 94% wordt al ingezameld in P/M-bakken en hoeft niet te worden overgeslagen. Voor deze lampen treedt geen aanvullende breuk op in de overslagpunten. Verspreiding van kwik over de vloer van de inzamelpunten (retail, gemeentelijke milieustations en installatiebedrijven) is minimaal. Op de overslagpunten is de verspreiding van glasscherven en fluorescentiepoeder op de vloer soms aanzienlijk maar blijft beperkt tot de overslagruimte in de nabijheid van de inzamelmiddelen. De blootstelling aan kwikdamp voor het publiek in de retail en bij gemeentelijke milieustations (inzameling voor de counter) is overal lager dan 0,2 µg/m 3. Door de geringe blootstellingstijd voor de consument en het personeel is de jaarlijkse blootstelling als gevolg van het inzamelen van gasontladingslampen ruimschoots onder de Europese advieswaarde voor levenslange blootstelling aan kwik van 0,05 µg/m 3 [14]. Deze jaarlijkse blootstelling is gebaseerd op worst case aannamen van verblijftijden en maximaal gemeten kwikconcentraties. De blootstelling voor werknemers aan kwikdamp als gevolg van inzameling, opslag en overslag in gemeentelijke milieustations, bij installatiebedrijven, distributiecentra en overslagpunten is lager dan de grenswaarde voor arbeidsgerelateerde blootstelling van 20 µg/m 3 (8-uurs tijd gewogen gemiddelde) [10,11]. In zomerse perioden, waarbij de temperatuur stijgt tot boven de C is het bij overslag wel mogelijk dat tijdelijk deze grenswaarde kan worden overschreden. De totale hoeveelheid aan kwikdamp dat vrijkomt tijdens de gehele recyclingketen (van inzameling tot en met verwerking) van gasontladingslampen in Nederland ligt in de ordergrootte van enkele kilogrammen per jaar. De bijdrage van de logistieke inzameling hierin is ongeveer 0,5 kg per jaar. De kwikemissie als gevolg van de gehele recyclingketen van gasontladingslampen is ca. 1% van de totale jaarlijkse kwikemissie in Nederland. Echter, het inzamelsysteem georganiseerd door Wecycle zorgt ervoor dat ca. 38 kg kwik per jaar niet in het milieu verdwijnt, maar wordt teruggewonnen. In het algemeen kan worden gesteld dat werknemers onvoldoende op de hoogte zijn van standaard werkprocedures en veiligheidsinstructies bij het werken met gasontladingslampen. Conclusies retail: 30L kratten en wonderboxen De concentraties aan kwikdamp in de retail in de buurt van 30L kratten en wonderboxen liggen lager dan 0,2 µg/m 3. Direct boven de kratten en wonderboxen worden minimaal verhoogde concentraties aan kwikdamp gemeten tot ca. 0,5 µg/m 3 ; dit is afhankelijk van het aantal gebroken lampen in de kratten en wonderboxen en hoe recentelijk de breuk is opgetreden. De jaarlijkse blootstelling voor personeel en publiek blijft echter ruimschoots onder de Europese advieswaarde voor levenslange blootstelling aan kwik van 0,05 µg/m 3 [14].

9 TNO report TNO 2014 R / 104 De concentratie aan kwikdamp in de buurt van de inzamelmiddelen is bij inzameling voor de counter (door de consument) vergelijkbaar met inzameling achter de counter (door een werknemer). In het laatste geval kan de concentratie kwikdamp in gesloten 30L kratten hoog zijn (gemiddeld: 100 µg/m 3 ) als gevolg van accumulatie van kwikdamp vanuit gebroken lampen. Tijdens het openen van de kratten zal deze kwikdamp vrijkomen en zorgen voor een tijdelijk (enkele minuten) verhoogde concentratie aan kwikdamp boven de kratten (gemiddeld: 6 µg/m 3 ). Deze niveaus liggen nog steeds ver beneden de gezondheidskundige advieswaarde (10 µg/m 3 ) voor kortdurende blootstelling (een week), zoals afgeleid door het RIVM [19]. Bij de inzameling van gasontladingslampen voor de counter via inzamelmeubels zijn er sterke aanwijzingen dat een lampsaver de hoeveelheid breuk vermindert. In dit onderzoek (37 inzamelpunten met 30L kratten) is bij inzamelmeubels met lampsaver 40% minder breuk geconstateerd dan bij meubels zonder lampsaver. De inzameling achter de counter verminderd niet de hoeveelheid breuk; het breukpercentage is hierbij vergelijkbaar met inzamelmeubels zonder lampsaver. Echter, inzameling achter de counter resulteert wel in een schonere stroom aan lampen, zonder batterijen en ander afval in de kratten. Bij de inzameling van tlbuizen is meer breuk geconstateerd bij inzameling achter de counter dan bij inzameling voor de counter. Conclusies gemeentelijke milieustations: P-bakken en M-bakken In het algemeen kan worden gesteld dat bij inzameling door de consument de bakken buiten staan en bij inzameling door de werknemer (inzameling achter de counter) de bakken binnen staan. De blootstelling aan kwikdamp voor het publiek bij gemeentelijke milieustations is overal lager dan 0,2 µg/m 3. De jaarlijkse blootstelling blijft hiermee ruimschoots onder de Europese advieswaarde voor levenslange blootstelling aan kwik van 0,05 µg/m 3 [14]. De blootstelling aan kwikdamp voor personeel is weliswaar hoger (0,6 1,2 µg/m 3 ) echter veel lager dan de arbeidsgerelateerde grenswaarde van 20 µg/m 3 (8-uurs tijd gewogen gemiddelde) [10,11]. De concentratie aan kwikdamp in de buurt van inzamelmiddelen (P-bakken en M- bakken) in gemeentelijke milieustations is sterk afhankelijk van de ventilatie. Voor drie situaties is de gemiddelde concentratie aan kwikdamp 0,1 µg/m 3 (inzameling buiten), 0,6 µg/m 3 (inzameling binnen open hal) en 1,2 µg/m 3 (inzameling binnen afgesloten ruimten). Direct boven de P/M-bakken buiten is een minimaal verhoogde concentratie aan kwikdamp gemeten tot 1 µg/m 3. Bij inzameling binnen in een afgesloten en slecht geventileerde ruimte kan de concentratie aan kwikdamp boven de P/M-bakken hoog zijn tot 10 µg/m 3. Gemiddeld genomen is de concentratie aan kwikdamp boven P-bakken (0,3 2,7 µg/m 3 ) hoger dan boven M-bakken (0,2 1,1 µg/m 3 ), als gevolg van een hoger breukpercentage bij kleine gasontladingslampen in vergelijking met tl-buizen. Conclusies installatiebedrijven en groothandel: P-bakken en M-bakken De gemiddelde concentratie aan kwikdamp bij installatiebedrijven en groothandel is lager dan de arbeidsgerelateerde grenswaarde van 20 µg/m 3 (8-uurs tijd gewogen gemiddelde) [10,11].

10 12 / 104 TNO report TNO 2014 R10383 De concentratie aan kwikdamp in de buurt van inzamelmiddelen (P-bakken en M- bakken) bij installatiebedrijven is sterk afhankelijk van de ventilatie. Voor drie situaties is de gemiddelde concentratie aan kwikdamp <0,1 µg/m 3 (inzameling buiten), 0,7 µg/m 3 (inzameling binnen open hal) en 3,6 µg/m 3 (inzameling binnen afgesloten ruimte). Direct boven de P/M-bakken buiten is een minimaal verhoogde concentratie aan kwikdamp gemeten tot 1 µg/m 3. Bij inzameling binnen kan de concentratie aan kwikdamp boven de P/M-bakken hoog zijn tot 10 µg/m 3, maar gemiddeld is de concentratie aan kwikdamp 3,9 4,4 µg/m 3. De 8-uurs gemiddelde concentraties aan kwikdamp in de distributie centra van installatiebedrijven variëren tussen de 0,1 en 1 µg/m 3. Ook in de buurt van de P/Mbakken zijn de concentratie niveaus aan kwikdamp nog steeds relatief laag (0,2 3 µg/m 3 ). De gemiddelde concentratie aan kwikdamp in de ademzone van werknemers tijdens overslagactiviteiten, varieert van 1 tot 5 µg/m 3. Kortdurende piekconcentraties boven de 10 µg/m 3 komen echter ook voor, vooral op het moment dat gasontladingslampen breken. Conclusies Wecycle overslagpunten De 8-uurs gemiddelde concentraties aan kwikdamp in de vier overslagpunten variëren tussen de 0.1 en 2 µg/m 3. Echter, in de buurt van de P/M-bakken zijn er kortdurend verhoogde concentraties aan kwikdamp geconstateerd tot 20 µg/m 3. In geen van de gevallen is de arbeidsgerelateerde grenswaarde van 20 µg/m 3 (8-uurs tijd gewogen gemiddelde) [10,11] overschreden. De concentratie aan kwikdamp is sterk afhankelijk van de locatie (afstand tot de gasontladingslampen), hoogte, temperatuur en de mate van activiteit. Direct boven de P/M-bakken zijn sterk verhoogde concentraties aan kwikdamp gemeten (>100 µg/m 3 ), in het bijzonder na (recentelijke) breuk van de lampen. Verder weg van de lampen (> mtr.) en naarmate de tijd verstrijkt na overslag en/of breuk van lampen (> 5-10 min) neemt de concentratie aan kwikdamp weer af tot onder de 20 µg/m 3. De gemiddelde concentratie aan kwikdamp in de ademzone van werknemers tijdens overslagactiviteiten, varieert van 1 tot 5 µg/m 3. Kortdurende piekconcentraties boven de 20 µg/m 3 komen echter ook voor, vooral op het moment dat gasontladingslampen breken. Tijdens overslag van gasontladingslampen in P-bakken is het breukpercentage hoger dan tijdens overslag van Tl-buizen in M-bakken. Dit is in overeenstemming met de monitoringsresultaten van Wecycle zelf. Doordat gebroken Tl-buizen en glasscherven in wonderboxen ook gedeponeerd worden in P-bakken ligt de concentratie aan kwikdampen in de buurt van P-bakken hoger dan in de buurt van M-bakken.

11 TNO report TNO 2014 R / 104 Niet alleen in de overslagruimten zelf maar ook in de opslagruimten komen verhoogde concentraties aan kwikdamp voor. Bij opslag buiten zijn concentraties aan kwikdamp gemeten tot 2 µg/m 3 en bij opslag binnen is de concentratie nog hoger tot ca. 10 µg/m 3. De inzamelmiddelen (30L kratten, wonderboxen en P/M-boxen) worden niet schoongemaakt na overslag van gasontladingslampen. Dit heeft als gevolg dat ook binnenin afgesloten inzamelmiddelen verhoogde concentraties aan kwikdamp tot ca. 100 µg/m 3 aanwezig zijn. Verhoogde concentraties aan kwikdamp worden vooral veroorzaakt door onvoldoende gebruik van emissie reducerende middelen tijdens de overslag, slechte ventilatie in de overslag- en opslagruimte en niet goed afgesloten bakken Incident scenario s Wanneer een wonderbox recht naar beneden valt of wanneer de bodem eruit valt als gevolg van vocht of te zware belading dan blijven alle TL buizen intact en treedt er geen breuk op. Ook wanneer een zwaar voorwerp (zoals een zak batterijen of een transformator) in een inzamelmeubel word gegooid die is voorzien van een lampsaver zal er geen breuk optreden van de spaarlampen. Met kracht schudden en schoppen en het op de grond vallen van een gesloten 30L krat veroorzaakt wel breuk, echter de kwikemissie naar buiten is minimaal. In het algemeen zijn de piekconcentraties lager dan 5 µg/m 3 en binnen een periode van 1 uur is de kwik concentratie gedaald tot onder Europese advieswaarde voor levenslange blootstelling aan kwik van 0,05 µg/m 3 [14]. Binnenin deze gesloten 30L kratten kunnen de concentraties aan kwikdamp extreem hoog zijn en soms boven de 1000 µg/m 3 uitkomen. Het openen van een 30L krat zal een hoge aanvullende kwikemissie verzoorzaken met piekconcentraties die de 100 µg/m 3 benaderen en soms zelfs overschrijden. Het met kracht plaatsen van lange TL buizen in een wonderbox gevuld met deels kleine TL buizen en spaarlampen veroorzaakt minimale breuk aan deze kleine gasontladingslampen. Hierbij is de concentratie aan kwikdamp gedurende een korte tijd (< 1 uur) slechts minimaal verhoogd (<1 µg/m 3 ). Echter, het inwerpen van spaarlampen in dezelfde wonderbox veroorzaakt veel meer breuk. Dit veroorzaakt een verhoogde concentratie aan kwikdamp die de 20 µg/m 3 benaderd. Deze situatie is onwenselijk. Heldere gebruiksinstructies moeten voorkomen dat kleine gasontladingslampen in de wonderboxen terecht komen. Het op de grond vallen van een open 30L krat en het zijwaards omvallen van een wonderbox zijn worst case scenario s waarbij de hoogste concentraties aan kwikdamp zijn gemeten: piekconcentraties tot 60 µg/m 3 en 15 minuten gemiddelde concentraties in de ademzone die de 20 µg/m 3 benaderen of zelfs overschrijden. Het op de grond vallen van een 30L krat vanaf een grotere hoogte resulteert in een hoger breukpercentage. Hoewel niet statistisch onderbouwd blijkt tevens dat een minder gevulde wonderbox een hoger breukpercentage als gevolg heeft en dat bij een wonderbox zonder kartonnen deksel de duur van de verhoogde concentratie aan kwikdamp toeneemt. Bij eenzelfde incident is er een zekere spreiding in het breukpercentage, echter de concentratie aan kwikdamp is wel steeds recht evenredig aan het percentage gebroken lampen.

12 14 / 104 TNO report TNO 2014 R10383 Bij het opruimen van gebroken lampen, glasresten en fluorescentiepoeder ontstaan hoge piek concentraties,die kunnen oplopen tot 10 µg/m 3 ; dit gebeurt vooral bij het opvegen met stoffer en blik. De gemiddelde kwikdamp concentratie in de ademzone tijdens de gehele opruimactie is over het algemeen veel lager (< 5 µg/m 3 ). Aanbevelingen Om de kwikemissie en de blootstelling aan kwikdamp in de gehele inzamelketen te verminderen worden een aantal verbeteringen voorgesteld: 1. Optimaliseren van standaard werkprocedures en veiligheidsinstructies, waarbij rekening wordt gehouden met de chemische eigenschappen van kwik en de dagelijkse praktijk van inzameling, overslag en opslag. Bijvoorbeeld het gebruik van speciale handschoenen met maximale grip en het tegengaan van vooroverbuigen in inzamelmiddelen tijdens overslag (zie ook onderstaande punten. 2. Het verbeteren van de bewustwording bij werknemers met betrekking tot de risico s van gasontladingslampen en het opvolgen van standaard werkprocedures en veiligheidsinstructies. 3. Ontwikkeling en gebruik van instrumenten en middelen (o.a. lampsaver) om breuk tegen te gaan. Het voorkomen van inzameling van kleine gasontladingslampen (o.a. spaarlampen) in wonderboxen. Het plaatsen van een stuk schuimplastic op de bodem van wonderboxen. Het ontwikkelen van een hulpmiddel dat breuk voorkomt tijdens de overslag van lampen in P-bakken. Ervoor zorgen dat de door Wecycle geleverde lampsavers op een juiste wijze worden gemonteerd. 4. Ontwikkeling van een veilig systeem om afval te verwijderen uit de 30L kratten voordat overslag in P-bakken plaatsvindt. In 30L kratten is relatief veel afval aanwezig die niet wenselijk is bij de verdere verwerking van gasontladingslampen. Aangezien het aandeel aan ingezamelde lampen via 30L kratten toeneemt is het belangrijk dat een standaard werkprocedure en/of hulpmiddel wordt ontwikkeld voor het veilig opschonen van deze stroom aan lampen. 5. Vermindering van het aantal overslagactiviteiten. Ook al is het huidige overslagpercentage laag (6%), is het nog steeds belangrijk dat zoveel mogelijk tussentijdse overslag activiteiten bij inzamelpunten en distributie centra worden vermeden en het gebruik van inzamelmiddelen die zorgen voor extra overslagactiviteiten wordt teruggedrongen (bijvoorbeeld de niet door Wecycle ontwikkelde zwarte plastic containers voor tl-buizen). 6. De kratten en bakken in overslag centra zoveel als mogelijk gesloten houden. Werknemers moeten hierbij wel bewust zijn van het feit dat er tijdens het openen de inzamelmiddelen een hoge piekconcentratie boven het inzamelmiddel kan ontstaan. Dat wil zeggen niet met het gezicht vlak boven de bakken, afzuiging in de krat/bak voorafgaand aan openen en voldoende ventilatie in de ruimte (zie ook onderstaande punten). 7. Vermijd het vooroverbuigen in een inzamelmiddel tijdens overslag. In plaats van het met de hand verwijderen van de laatste restjes aan lampen is het beter om inzamelmiddelen leeg te storten in P-bakken. Het vermijden van containers voor tl-buizen die alleen van de bovenkant kunnen worden gevuld en geleegd (zoals de niet door Wecycle ontwikkelde zwarte plastic containers) en niet van opzij. Een verbetering van de wonderboxen zou kunnen zijn om deze ook van opzij te kunnen openen.

13 TNO report TNO 2014 R / Inzameling, opslag en overslag van gasontladingslampen in open ruimten met voldoende ventilatie en gematigde temperatuur. Natuurlijke ventilatiepunten op het dak van afgesloten ruimten zijn niet effectief waardoor de concentratie aan kwikdamp op ademhoogte nog steeds hoog kan zijn. Vooral als de zon schijnt, kan de temperatuur in afgesloten ruimten hoog oplopen wat resulteert in een verhoogde emissie van kwikdamp. Bij voorkeur opslag van volle inzamelmiddelen buiten of in open ruimten met effectieve mechanische ventilatie. Plaats de inzamelmiddelen niet dicht bij verwarmingsbronnen. 9. Het verplicht stellen van puntafzuiging boven de P-bakken en M-bakken tijdens overslag van gasontladingslampen. De capaciteit van de afzuiginstallatie moet voldoende zijn om alle vrijgekomen kwikdamp boven de bakken snel weg te zuigen. Systemen met flexibele puntafzuiging hebben de voorkeur aangezien deze vrij geplaatst kunnen worden waar het maar nodig is. 10. Vermijd het vroegtijdig openen van gesloten inzamelmiddelen, voorafgaand aan overslag. Om het vroegtijdig vrijkomen van geaccumuleerde kwikdamp in gesloten inzamelmiddelen tegen te gaan wordt aanbevolen om ze alleen te openen bij een puntafzuiging. Daarnaast kan een afzuigslang in het inzamelmiddel worden geplaatst om de geaccumuleerde kwikdamp te verwijderen voorafgaand aan overslag. 11. Vermijd het openen van gesloten inzamelmiddelen na een incident. Als gevolg van een incident, kan het breukpercentage in gesloten kratten en boxen hoog zijn waardoor extreem hoge kwik concentraties kunnen voorkomen. Voor werknemers, inclusief winkelpersoneel, moet het duidelijk zijn dat inzamelmiddelen die zijn gevallen of krachtig zijn geschud/geschopt niet meer geopened mogen worden. Wanneer dergelijke incidenten plaatsvinden wordt aanbevolen deze inzamelmiddelen niet meer te gebruiken maar te transporteren naar een Wecycle overslagppunt. 12. Het schoonmaken van geleegde inzamelmiddelen, voorafgaand aan opslag of verwijdering als afval. Binnenin geleegde inzamelmiddelen kan de concentratie aan kwikdamp hoog oplopen vanwege achtergebleven glasscherven en fluorescentie poeder. Er wordt aanbevolen om de inzamelmiddelen schoon te zuigen met speciale stofzuigers of afzuigsystemen. 13. Na breuk van gasontladingslampen, zo snel mogelijk verwijderen van glasscherven en fluorescentiepoeder (waarbij de eerste hoge momentane kwikemissie direct na breuk moet worden vermeden). Als gevolg van de breuk ontstaat er een eenmalige hoge momentane kwikemissie, echter hierna zal de emissie vanuit glasscherven en fluorescentiepoeder nog steeds voortduren. Om deze diffuse emissie tegen te gaan is het snel opruimen van scherven en poeder essentieel. Door de hoge eerste momentane kwikemissie wordt geadviseerd om na het incident eerst 15 minuten de ruimte te ventileren voorafgaand aan het opruimen. Het verwijderen van de restanten moet voorzichtig gebeuren. Als het gaat om grote hoeveelheden kapotte lampen wordt adembescherming geadviseerd. Om secundaire besmetting naar overige ruimten tegen te gaan moet het lopen over de glasscherven en het fluorescentie poeder worden vermeden. Aanbevolen wordt om de glasscherven en het poeder in een P-bak of 30Lkrat te deponeren.

14 16 / 104 TNO report TNO 2014 R Verbeteren van het ontwerp van de wonderboxen en verbeteren van gebruiksinstructies. Wonderboxen zijn ontworpen voor maximaal 25 kg aan tl-buizen. In de praktijk kan dit oplopen tot 40 kg. Dit betekent dat de boxen onstabiel worden en niet goed handelbaar. Daarnaast is er het risico dat de bodem open scheurt tijdens transport en overslag. Ook worden wonderboxen gebruikt voor kleine tl-buizen (<60cm) en zelfs spaarlampen. Er is echter een extra risico op breuk wanneer kleine TL buizen (<60cm) en spaarlampen in deze wonderboxen worden gegooid. Ook is het moeilijk om deze kleine lampen uit de wonderboxen te krijgen. Om ervoor te zorgen dat wonderboxen alleen worden gebruikt voor lange TL buizen zijn duidelijke gebruiksinstructies gewenst. Ook zouden de wonderboxen verbeterd kunnen worden door ze van opzij te kunnen openen en/of door het creëren van meerdere kleinere openingen voor de TL buizen om te voorkomen dat ze maximaal worden gevuld. 15. Gebruik van innovatieve middelen om emissie vanuit inzamelmiddelen te reduceren. TNO heeft een speciale coating op papier ontwikkeld die kwikdamp afvangt. Laboratoriumproeven geven aan dat door het plaatsen van gecoat papier in de inzamelmiddelen een reductie van 80% in deze inzamelmiddelen haalbaar is (deze ontwikkeling is reeds onderdeel van een lopend onderzoekstraject bij Wecycle). 16. Ontwikkeling en gebruik van een veiligheids kit met wegwerp schoonmaakmiddelen voor het opruimen van gebroken lampen en glasscherven. Een veiligheids kit voor het opruimen van gebroken glas wordt vooral aanbevolen voor de retail, maar kan ook goed gebruikt worden voor gemeentelijke milieustations en installatiebedrijven. De veiligheidskit moet op een zichtbare plek bij de inzamelmiddelen worden geplaatst.

Inzamelmiddelen Wecycle

Inzamelmiddelen Wecycle Inzamelmiddelen Wecycle maart 2015 KEI-box (Klein Elektrisch en ICT, box ) Kleine huishoudelijke apparaten & ICT Afmetingen: (lxbxh) 80x60x35cm Complete kleine elektrische en ICT-apparaten 5.6 kg. Max.

Nadere informatie

Directe acties: do s and don t s

Directe acties: do s and don t s Procedure voor het veilig opruimen van gebroken spaarlampen of fluorescentielampen Directe acties: do s and don t s Zorg er voor dat er niet door het gebroken materiaal wordt gelopen, hiermee voorkomt

Nadere informatie

De instructies voor het veilig opruimen van kwik verschillen per situatie. Kies de opruiminstructie die op uw situatie van toepassing is.

De instructies voor het veilig opruimen van kwik verschillen per situatie. Kies de opruiminstructie die op uw situatie van toepassing is. Opruiminstructies De instructies voor het veilig opruimen van kwik verschillen per situatie. Kies de opruiminstructie die op uw situatie van toepassing is. Barometer, bloedrukmeter of een ander product

Nadere informatie

Aanleverregels fijnmazig

Aanleverregels fijnmazig Aanleverregels fijnmazig Wecycle biedt een kosteloze service om elektrische apparaten en/of energiezuinige lampen af te voeren. Voor een goede en vlotte samenwerking gelden onderstaande regels voor inzamelpartners.

Nadere informatie

sectorplan 8 Afval van verlichting

sectorplan 8 Afval van verlichting sectorplan Afval van verlichting 1 Achtergrondgegevens 1. Belangrijkste afvalstoffen Hoge- en lagedruk kwiklampen, hoge- en lagedruk natriumlampen en fluorescentiepoeder 2. Belangrijkste bronnen Dienstverlening,

Nadere informatie

Werken met de SCi-547 en SCi-548. Jody Schinkel, Suzanne Spaan, Ko den Boeft, Jan Tempelman

Werken met de SCi-547 en SCi-548. Jody Schinkel, Suzanne Spaan, Ko den Boeft, Jan Tempelman Werken met de SCi-547 en SCi-548 Jody Schinkel, Suzanne Spaan, Ko den Boeft, Jan Tempelman Inhoud presentatie 1. Doel van de protocollen 2. Inhoud protocollen Hoe meten / analyseren? Waarom registreren?

Nadere informatie

Achtergrond. Notitie. Milieu en leefomg. Princetonlaan 6 Postbus 80015 3508 TA Utrecht. Aan Jeroen Bartels (LightRec) www.tno.nl

Achtergrond. Notitie. Milieu en leefomg. Princetonlaan 6 Postbus 80015 3508 TA Utrecht. Aan Jeroen Bartels (LightRec) www.tno.nl Notitie Aan Jeroen Bartels (LightRec) Van Jerry Kamperveen (TNO) Kopie aan Jan Meulenbrugge (TNO) Onderwerp Beknopte risicoanalyse van inzameling van spaarlampen Achtergrond Jaarlijks worden er in ons

Nadere informatie

FIJNSTOF TEN GEVOLGE VAN KOKEN. 22 januari 2015 Piet Jacobs & Wouter Borsboom

FIJNSTOF TEN GEVOLGE VAN KOKEN. 22 januari 2015 Piet Jacobs & Wouter Borsboom FIJNSTOF TEN GEVOLGE VAN KOKEN 22 januari 2015 Piet Jacobs & Wouter Borsboom FIJN STOF: ROMMEL IN DE LUCHT PM 10 : massa van deeltjes < 10 µm (in µg/m 3 ) PM 2.5 : massa van deeltjes < 2.5 µm (in µg/m

Nadere informatie

Resultaat Initieel onderzoek Luchtkwaliteit KunstKring Ruurlo

Resultaat Initieel onderzoek Luchtkwaliteit KunstKring Ruurlo Resultaat Initieel onderzoek Luchtkwaliteit KunstKring Ruurlo Steenwijk, 8 maart 2016 Inleiding Aanleiding van het onderzoek Naar aanleiding van vragen en zorgen van een aantal deelnemers en vrijwilligers

Nadere informatie

HANZEHOGESCHOOL GRONINGEN

HANZEHOGESCHOOL GRONINGEN AFVALVERWERKING 2014 HANZEHOGESCHOOL GRONINGEN Hanzehogeschool Groningen maart 2015 Versie 0.1 1 Inhoud 2 Inleiding De Hanzehogeschool beschikt over ca. twintig locaties, waarvan het merendeel is gevestigd

Nadere informatie

Afvalpanel Horst aan de Maas

Afvalpanel Horst aan de Maas Afvalpanel Horst aan de Maas Eerste bijeenkomst 25 februari 2013 WELKOM! Agenda eerste bijeenkomst Afvalpanel 1. Welkom en toelichting op de afvalinzameling en het Afvalpanel door wethouder Birgit Op de

Nadere informatie

STOFVRIJ WERKEN LASROOK

STOFVRIJ WERKEN LASROOK STOFVRIJ WERKEN LASROOK In Nederland overlijden per jaar zo n 2.000 3.500 mensen aan beroepsziekten, onder meer door blootstelling aan kankerverwekkende stoffen. Dat aantal moet en kan omlaag. Preventie

Nadere informatie

Validatie onderzoek. 22 december 2009. ir. R.T.H. van de Laar arbeidshygiënist S.A.H.

Validatie onderzoek. 22 december 2009. ir. R.T.H. van de Laar arbeidshygiënist S.A.H. Validatie onderzoek Blootstellingsmetingen bij het vullen van IBC s Ter validering van het model Veilig verladen van vloeistoffen in het tanktransport 22 december 2009 ir. R.T.H. van de Laar arbeidshygiënist

Nadere informatie

Meelstof in de bakkerij

Meelstof in de bakkerij Meelstof in de bakkerij Welke grenswaarde is haalbaar? Frans Jongeneelen Bijeenkomst Nijkerk 2013 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Meetbaarheid grenswaarde 3. Meetresultaten meelstof en trend van de blootstelling

Nadere informatie

Sectorplan 8 Afval van verlichting

Sectorplan 8 Afval van verlichting Sectorplan 8 Afval van verlichting 1 Achtergrondgegevens 1. Belangrijkste afvalstoffen Hoge- en lagedruk kwiklampen, hoge- en lagedruk natriumlampen en fluorescentiepoeder 2. Belangrijkste bronnen Dienstverlening,

Nadere informatie

Bewonerstevredenheidsonderzoek 2018 Samenvatting Beuningen

Bewonerstevredenheidsonderzoek 2018 Samenvatting Beuningen Bewonerstevredenheidsonderzoek 201 Samenvatting Beuningen Luuk Bos MSc. Dr. Gijs Bijlstra Prof. dr. Rob Holland 2 Inleiding Voor u ligt de gemeentespecifieke samenvatting waarin we de belangrijkste resultaten

Nadere informatie

Vliegtuig/helikopter onderhoud

Vliegtuig/helikopter onderhoud Datasheet Dynamisch BeheersSysteem (DBS) Vliegtuig/helikopter onderhoud TNO Bouw en Ondergrond (business unit ) heeft onderzoek verricht naar de emissie van zeswaardig chroom tijdens het verfspuiten van

Nadere informatie

Veelgestelde vragen voorstel afvalinzameling

Veelgestelde vragen voorstel afvalinzameling Veelgestelde vragen voorstel afvalinzameling Wat verandert er voor mij als dit voorstel wordt ingevoerd? Restafval wordt één keer in de vier weken ingezameld Het voorstel gaat uit van een verlaging van

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest Overzicht presentatie Luchtkwaliteit getoetst aan de normen Impact van deze luchtkwaliteit op onze gezondheid Bespreking van stikstofdioxide en fijn stof De nieuwste

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Gaasbakken

Gebruiksaanwijzing Gaasbakken Gebruiksaanwijzing Gaasbakken Augustus 2013 001_NL Gebruiksvoorschrift F1 F2 F3 Er bestaan drie uitvoeringen gaasbakken. De 4983 heeft een verhoogde bodem. De 4980 en de 4984 hebben een verstevigde bodem

Nadere informatie

Self Assessment in de Schoenherstelsector. Het zelf meten van blootstelling aan oplosmiddelen. Notitie

Self Assessment in de Schoenherstelsector. Het zelf meten van blootstelling aan oplosmiddelen. Notitie Notitie Aan De Schoenherstelbranche Auteurs Selma Hertsenberg Marc Lurvink Dick Brouwer Maikel van Niftrik Erik Tielemans Onderwerp Rapportage onderzoek naar "Self Assessment" en blootstelling aan oplosmiddelen

Nadere informatie

Gezond werken met formaldehyde

Gezond werken met formaldehyde Gezond werken met formaldehyde Onderzoek en onderwijs met stoffelijke overschotten in een academisch ziekenhuis Luuk van Wel, Maarten Melissen, Gwendolyn Beckmann, Rob Anzion, Paul T.J. Scheepers, Research

Nadere informatie

Samenvatting haalbaarheidsstudie invoering diftar. in de gemeente Heusden

Samenvatting haalbaarheidsstudie invoering diftar. in de gemeente Heusden Samenvatting haalbaarheidsstudie invoering diftar in de gemeente Heusden Zeist, juli 2005 2 Samenvatting Met de invoering van diftar wordt een bijdrage geleverd aan het realiseren van de volgende doelstellingen:

Nadere informatie

HANZEHOGESCHOOL GRONINGEN

HANZEHOGESCHOOL GRONINGEN AFVALVERWERKING 2015 HANZEHOGESCHOOL GRONINGEN Hanzehogeschool Groningen Januari 2016 Versie 0.1 1 Inhoud Inleiding... 3 Afvalverwerkers en afvalstromen... 4 Verzamelen van gegevens... 5 Hoeveelheden afval

Nadere informatie

Voortgangsrapportage 3 CO 2 -Prestatieladder

Voortgangsrapportage 3 CO 2 -Prestatieladder CO 2 -Prestatieladder Inhoudsopgave INLEIDING... 3 BRANDSTOF... 4 REDUCTIEDOELSTELLING... 4 RESULTATEN... 4 GROENAFVAL... 5 KETENANALYSE... 5 REDUCTIEDOELSTELLING... 5 HOEVEELHEID GROENAFVAL... 5 TRANSPORT

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD 1. Identificatie van substantie/preparaat/fabrikant VIB Leverancier Handelsnaam Algemene beschrijving Gebruik VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD Volgens EG 91/155 Synergetic BGX-lampen Havells Sylvania Germany

Nadere informatie

RIVM-onderzoek naar Thermphos

RIVM-onderzoek naar Thermphos RIVM-onderzoek naar Thermphos Oriëntatie op de luchtkwaliteit in de omgeving 12 november 2010 1 Inleiding Aanleiding / opdracht Wat heeft RIVM onderzocht Wat heeft RIVM niet onderzocht? Wat betekenen de

Nadere informatie

Luchtkwaliteit en lozingen in de lucht in het Vlaamse Gewest Koen Toté

Luchtkwaliteit en lozingen in de lucht in het Vlaamse Gewest Koen Toté Luchtkwaliteit en lozingen in de lucht in het Vlaamse Gewest Koen Toté Overzicht presentatie Waarom luchtmetingen in Vlaanderen? Evolutie van de laatste decennia Toetsen van de luchtkwaliteit aan de heersende

Nadere informatie

MEETSTUDIE: BLOOTSTELLING AAN ASBEST DOOR WERKEN MET VERONTREINIGD STRAALGRIT

MEETSTUDIE: BLOOTSTELLING AAN ASBEST DOOR WERKEN MET VERONTREINIGD STRAALGRIT MEETSTUDIE: BLOOTSTELLING AAN ASBEST DOOR WERKEN MET VERONTREINIGD STRAALGRIT TIJDSLIJN Op 13 oktober vraagt iszw aan TNO om de blootstelling te bepalen tijdens het werken met asbest verontreinigd straalgrit

Nadere informatie

URBIN ONDERGRONDSE PERSCONTAINER

URBIN ONDERGRONDSE PERSCONTAINER URBIN ONDERGRONDSE PERSCONTAINER URBIN Urbin ondergrondse inzamelsystemen worden in Nederland ontworpen en duurzaam geproduceerd volgens de laatste stand van kennis en regelgeving met oog voor mens en

Nadere informatie

HET NIEUWE INZAMELEN IN SLIEDRECHT

HET NIEUWE INZAMELEN IN SLIEDRECHT HET NIEUWE INZAMELEN IN SLIEDRECHT Afval? SAMEN HALEN WE ERUIT WAT ERIN ZIT! Gemeentelijk Afvalcongres 19 maart 2015 Ing. D.J.B. Sakko Beleidsadviseur Proef droog en herbruikbaar liep af Bij oud papier

Nadere informatie

Binnenluchtmeting. School te Badhoevedorp

Binnenluchtmeting. School te Badhoevedorp R Briefrapport Binnenluchtmeting School te Badhoevedorp Opdrachtgever Auteur Dhr. R van Strien, GGD Amsterdam Martje Mooij Contact Martje Mooij Centrum Inspectieonderzoek, Milieucalamiteiten en Drinkwater

Nadere informatie

LUISTER NAAR. DE RISICO S van PRAKTISCHE OPLOSSINGEN. Een initiatief van:

LUISTER NAAR. DE RISICO S van PRAKTISCHE OPLOSSINGEN. Een initiatief van: LUISTER NAAR JE LONGEN DE RISICO S van werken met FIJNSTOF en KWARTSSTOF PRAKTISCHE OPLOSSINGEN Een initiatief van: Wat is kwartsstof Siliciumdioxide, of kwarts, bestaat uit de chemische elementen silicium

Nadere informatie

Deelrapportage. Zware metalen en chroom-6 in stof. Gezondheidskundige risicobeoordeling POMS-site Eygelshoven

Deelrapportage. Zware metalen en chroom-6 in stof. Gezondheidskundige risicobeoordeling POMS-site Eygelshoven Deelrapportage Zware metalen en chroom-6 in stof Gezondheidskundige risicobeoordeling POMS-site Eygelshoven Unit Medische Milieukunde, GGD Zuid Limburg, Geleen, september 2015 Seksuele Gezondheid, Infectieziekten

Nadere informatie

Veelgestelde vragen nieuw voorstel afvalinzameling

Veelgestelde vragen nieuw voorstel afvalinzameling Veelgestelde vragen nieuw voorstel afvalinzameling Wanneer gaat het nieuwe voorstel in? In 2017. De inzameling van blik in de HERO-zakken (bij plastic en drankenkartons) kan mogelijk al eerder ingevoerd

Nadere informatie

Onderzoek naar blootstelling aan endotoxinen in de agrarische sectoren van teelt, be- en verwerking en handel

Onderzoek naar blootstelling aan endotoxinen in de agrarische sectoren van teelt, be- en verwerking en handel Onderzoek naar blootstelling aan endotoxinen in de agrarische sectoren van teelt, be- en verwerking en handel drs. Suzanne Spaan ir. Inge Wouters dr. ir. Dick Heederik Institute for Risk Assessment Sciences

Nadere informatie

Daar waar van belang zullen de gegevens van beide metingen met elkaar worden vergeleken. Achtereenvolgens worden de volgende onderwerpen behandeld:

Daar waar van belang zullen de gegevens van beide metingen met elkaar worden vergeleken. Achtereenvolgens worden de volgende onderwerpen behandeld: Afvalverwerking Hanzehogeschool Groningen 2013 1 Inhoud Inleiding... 3 Afvalverwerkers en afvalstromen... 4 Verzamelen van gegevens... 5 Hoeveelheden afval per locatie... 6 Hoeveelheden afval per gebruiker...

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouder van 29 december 2009, nummer 14;

Gemeente Langedijk. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouder van 29 december 2009, nummer 14; Gemeente Langedijk De raad van de gemeente Langedijk; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouder van 29 december 2009, nummer 14; gelet op artikel 10.23, eerste lid, van de Wet milieubeheer; b

Nadere informatie

Vervuilingsonderzoek glas 2014. in opdracht van Nedvang

Vervuilingsonderzoek glas 2014. in opdracht van Nedvang Vervuilingsonderzoek glas 2014 in opdracht van Nedvang Doss. no. : 14A543 Tilburg, 27 juni 2014 Vervuilingsonderzoek glas 2014 in opdracht van Nedvang Bureau Milieu & Werk BV Kraaivenstraat 21-15 Postbus

Nadere informatie

Voortgangsrapportage 4 CO 2 -Prestatieladder

Voortgangsrapportage 4 CO 2 -Prestatieladder CO 2 -Prestatieladder Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 2. BRANDSTOF... 4 REDUCTIEDOELSTELLING... 4 RESULTATEN... 4 3. GROENAFVAL... 5 KETENANALYSE... 5 REDUCTIEDOELSTELLING... 5 HOEVEELHEID GROENAFVAL...

Nadere informatie

Informatienota Registratie nr. : Opsteller : Richard van Kroonenburg

Informatienota Registratie nr. : Opsteller : Richard van Kroonenburg Informatienota Registratie nr. : Opsteller : Richard van Kroonenburg Datum nota : 22.10.15 Afdeling : Ontwikkeling en Dienstverlening Portefeuillehouder : Wethouder C. van de Ven Onderwerp Pilot spullenstroon

Nadere informatie

RISICOANALYSE SPREADERBEAMS VOLGENS METHODE FINE EN KINNEY

RISICOANALYSE SPREADERBEAMS VOLGENS METHODE FINE EN KINNEY RISICOANALYSE SPREADERBEAMS VOLGENS METHODE FINE EN KINNEY INHOUDSOPGAVE: Hoofdstuk Omschrijving Pagina 1 Inleiding 2 2 Risicoanalyse 2 3 Risicobeoordeling 4 4 Risicoreductie 7 1. INLEIDING: Het spreader

Nadere informatie

Feiten & Cijfers Wecycle 2012

Feiten & Cijfers Wecycle 2012 Feiten & Cijfers Wecycle 2012 Index Introductie 3 Het systeem 4 Opdrachtgevers 6 Resultaten 7 Financiën 15 Resultaten partners 18 Campagnes en samenwerking 22 Benchmark gemeenten 24 Inzamelmeubels 26 Inzamelbox

Nadere informatie

Praktijk voorbeeld arbo

Praktijk voorbeeld arbo Praktijk voorbeeld arbo Presentatie over het gebruik van botcement op de OK als praktijkvoorbeeld arbo binnen ziekenhuizen, 12 juni 2014 Bijeenkomst van de Contactgroep Gezondheid en Chemie (CGC) en de

Nadere informatie

Handleiding voor verwerking van STRATOBEL

Handleiding voor verwerking van STRATOBEL Handleiding voor verwerking van STRATOBEL 2006 Regelmatig bijgewerkte informatie over onze producten en hun beschikbaarheid, met richtlijnen voor hun verwerking, zijn te vinden op de AGCwebsite: : www.yourglass.nl

Nadere informatie

Lastafel MIG/MAG lassen en lastafel TIG lassen

Lastafel MIG/MAG lassen en lastafel TIG lassen Samenvatting van onderzoek Prestatietoets Rapportnummer: 3-S Van Mourik Broekmanweg 6 Postbus 49 2600 AA Delft TNO.NL/stofvrijwerken F 015 276 30 23 T 015 276 33 24 Het kwaliteitssysteem van TNO is gecertificeerd

Nadere informatie

21/11/2012. Wecycle. Opdracht Wecycle. Opdracht Wecycle. Agenda. Uitgangspositie. Structuur. Missie. Milieu Platform Zorgsector Symposium 20.11.

21/11/2012. Wecycle. Opdracht Wecycle. Opdracht Wecycle. Agenda. Uitgangspositie. Structuur. Missie. Milieu Platform Zorgsector Symposium 20.11. Agenda Milieu Platform Zorgsector Symposium 20.11.2012 - Organisatiestructuur - Inzamelsysteem - Resultaten - Hoe hebben we dit resultaat bereikt? De nieuwe doelstellingen -De WEEE Flows -Registratie en

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest. Koen Toté - VMM

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest. Koen Toté - VMM Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest Koen Toté - VMM Overzicht presentatie Luchtkwaliteit 2017 getoetst aan de normen Impact van deze luchtkwaliteit op onze gezondheid Bespreking van fijn stof en stikstofdioxide

Nadere informatie

Materiaal keuzes. Globaal genomen zijn er 4 basis functies denkbaar waarom men het product wilt verpakken.

Materiaal keuzes. Globaal genomen zijn er 4 basis functies denkbaar waarom men het product wilt verpakken. Materiaal keuzes Waarom verpakken we het product? Dit is de eerste vraag die beantwoord moet worden. Immers als het niet nodig is om een product te verpakken, is een materiaal keuze ook niet nodig en ontstaat

Nadere informatie

IGOV Kenniscafé Openbare Verlichting Inzameling en verwerking van afgedankte openbare verlichting

IGOV Kenniscafé Openbare Verlichting Inzameling en verwerking van afgedankte openbare verlichting IGOV Kenniscafé Openbare Verlichting Inzameling en verwerking van afgedankte openbare verlichting 14 maart 2019 Bart van Kalkeren 1 van 14 Wie is Wecycle rol Wecycle is een non-profitorganisatie, werkt

Nadere informatie

VENTILATIE EN AFZUIGING IN HET LABORATORIUM

VENTILATIE EN AFZUIGING IN HET LABORATORIUM VENTILATIE EN AFZUIGING IN HET LABORATORIUM Remco Visser IS DE VOLGENDE STELLING WAAR? Hoe hoger het ventilatievoud, hoe veiliger het laboratorium 2 Ventilatie en afzuiging in het laboratorium IS DE VOLGENDE

Nadere informatie

Makita tafelzaag LF1000 met Makita stofzuiger 447M

Makita tafelzaag LF1000 met Makita stofzuiger 447M Stieltjesweg 1 Postbus 155 Samenvatting van onderzoek Prestatietoets 2600 AD Delft STOFVRIJWERKEN.TNO.NL T 088 86 63324 Exemplaarnummer: 0100280473 Het kwaliteitssysteem van TNO is gecertificeerd overeenkomstig

Nadere informatie

Glasvezel producten. Versie 1.0 Herzieningsdatum 21.10.2015 Printdatum 21.10.2015

Glasvezel producten. Versie 1.0 Herzieningsdatum 21.10.2015 Printdatum 21.10.2015 PARAGRAAF 0. ALGEMENE INFORMATIE Deze producten zijn items die vallen onder artikel 3.3 van verordening (EG) nr. 1907/2006 (REACH). Ze bevatten geen bestanddelen die vrijkomen onder normale of redelijkerwijs

Nadere informatie

HSE guidelines december 2012 KWIK HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines december 2012 KWIK HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS H HSE guidelines december 2012 KWIK HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan gesloten installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

Overzicht toegekende aanvragen Wecycle Subsidiefonds:

Overzicht toegekende aanvragen Wecycle Subsidiefonds: Overzicht toegekende aanvragen Wecycle Subsidiefonds: Pilot Projecten: Avalex: Afval Loont Nieuwe inzamelingsmethode door burgers geld te betalen voor het per kilogram gescheiden inleveren van o.a. AEEA

Nadere informatie

Makita excenter schuurmachine BO6030 met Makita stofzuiger 447M

Makita excenter schuurmachine BO6030 met Makita stofzuiger 447M Stieltjesweg 1 Postbus 155 Samenvatting van onderzoek Prestatietoets 2600 AD Delft STOFVRIJWERKEN.TNO.NL T 088 86 63324 Exemplaarnummer: 0100279265 Het kwaliteitssysteem van TNO is gecertificeerd overeenkomstig

Nadere informatie

Makita cirkelzaag 5143R met Makita stofzuiger 447M

Makita cirkelzaag 5143R met Makita stofzuiger 447M Stieltjesweg 1 Postbus 155 Samenvatting van onderzoek Prestatietoets 2600 AD Delft STOFVRIJWERKEN.TNO.NL T 088 86 63324 Exemplaarnummer: 0100279265 Het kwaliteitssysteem van TNO is gecertificeerd overeenkomstig

Nadere informatie

Denktank Grondstoffen uit reststromen. Startnotitie 9 december 2016

Denktank Grondstoffen uit reststromen. Startnotitie 9 december 2016 Denktank Grondstoffen uit reststromen Startnotitie 9 december 2016 1 Inhoudsopgave 1 3 12 19 Denktank recapitulatie startbijeenkomst 8 sept 2016 Inhoud komende sessies Wat is circulair? Bronnen 2 Denktank

Nadere informatie

lyondellbasell.com lyondellbasell.com Hand veiligheid

lyondellbasell.com lyondellbasell.com Hand veiligheid Hand veiligheid Hand veiligheid De functionaliteit van onze handen is absoluut essentieel voor ons dagelijks functioneren. Ze dienen als het primaire mechanisme waarmee we het meeste van ons fysieke werk

Nadere informatie

Effectiviteit van mechanische ventilatie met filtertoepassing in scholen langs drukke wegen. Dr. Maciek Strak GGD Amsterdam Afd. Milieu en Gezondheid

Effectiviteit van mechanische ventilatie met filtertoepassing in scholen langs drukke wegen. Dr. Maciek Strak GGD Amsterdam Afd. Milieu en Gezondheid Effectiviteit van mechanische ventilatie met filtertoepassing in scholen langs drukke wegen Dr. Maciek Strak GGD Amsterdam Afd. Milieu en Gezondheid Inleiding Langdurige blootstelling aan luchtverontreiniging

Nadere informatie

Gezondheidsrisico s bij gebruik formaldehyde?

Gezondheidsrisico s bij gebruik formaldehyde? Gezondheidsrisico s bij gebruik formaldehyde? Paulien Oosterveld, arbeidshygiënist Veiligheid, Gezondheid en Milieu Universiteit Leiden en LUMC Doel presentatie Volgende vragen beantwoorden: Hoe is de

Nadere informatie

Stappenplan Veilig omgaan met gassen in zeecontainers

Stappenplan Veilig omgaan met gassen in zeecontainers BIJLAGE 1 Stappenplan Veilig omgaan met gassen in zeecontainers Inleiding Het risico Gevaarlijke gassen in zeecontainers is relevant voor alle bedrijven, die zeecontainers behandelen, zoals distributiebedrijven,

Nadere informatie

MEESTGESTELDE VRAGEN VERVANGEN GRIJZE BAKKEN BIJ LAAGBOUWWONINGEN

MEESTGESTELDE VRAGEN VERVANGEN GRIJZE BAKKEN BIJ LAAGBOUWWONINGEN MEESTGESTELDE VRAGEN VERVANGEN GRIJZE BAKKEN BIJ LAAGBOUWWONINGEN 1. Ben ik verplicht om afval te scheiden? Het is aan u of u uw afval wilt scheiden of niet. Wij stimuleren het als gemeente uiteraard wel,

Nadere informatie

vrom Aan de Voorzitter van de vaste commissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 3 augustus 2000

vrom Aan de Voorzitter van de vaste commissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 3 augustus 2000 vrom000650 Aan de Voorzitter van de vaste commissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 3 augustus 2000 De Inspectie Milieuhygiëne (IMH) heeft aan het einde van het eerste kwartaal

Nadere informatie

Stadsenquête Leiden 2001

Stadsenquête Leiden 2001 Hoofdstuk 9. Milieu Samenvatting De Milieustraat is een (vrij nieuwe) voorziening waar bewoners zich kunnen ontdoen van hun grof huishoudelijk afval. Ruim twee op de tien Leidenaren heeft hier al eens

Nadere informatie

Onderwerp: Toxicologische evaluatie rubbergranulaat kunstgrasvelden in de gemeente Valkenswaard.

Onderwerp: Toxicologische evaluatie rubbergranulaat kunstgrasvelden in de gemeente Valkenswaard. Aan: Hr. B. van Valburg Gemeente Valkenswaard De Hofnar 15 5554 DA Valkenswaard Datum: 16 November 2016 Onderwerp: Toxicologische evaluatie rubbergranulaat kunstgrasvelden in de gemeente Valkenswaard.

Nadere informatie

Quick scan inzamelsysteem EPSverpakkingen. Stromenanalyse, inzamelkosten en krachtenveldanalyse

Quick scan inzamelsysteem EPSverpakkingen. Stromenanalyse, inzamelkosten en krachtenveldanalyse Quick scan inzamelsysteem EPSverpakkingen via milieustraten Stromenanalyse, inzamelkosten en krachtenveldanalyse Huidige EPS stofstromen Export 1.748 ton Productie EPS verpakkingen in NL 8.265 ton EPS

Nadere informatie

bepalingen van de Wet milieubeheer (artikel 10.23, eerste lid), de Gemeentewet en de Algemene wet bestuursrecht

bepalingen van de Wet milieubeheer (artikel 10.23, eerste lid), de Gemeentewet en de Algemene wet bestuursrecht Onderwerp : Afvalstoffenverordening 2010 Samenvatting Deze verordening geeft onder meer aan hoe de inzameling van huishoudelijke afvalstoffen gebeurt, wat wel en niet is toegestaan bij het ter inzameling

Nadere informatie

Grafiek 15.1a Bekendheid met en bezoek aan kringloopwinkel Het Warenhuis, in procenten 47% 57% 0% 25% 50% 75% 100%

Grafiek 15.1a Bekendheid met en bezoek aan kringloopwinkel Het Warenhuis, in procenten 47% 57% 0% 25% 50% 75% 100% 15 AFVALINZAMELING EN KRINGLOOPWINKEL Om het scheiden en hergebruik van huishoudelijk restafval te stimuleren, wordt regelmatig onderzocht hoe de bewoners van Leiden met hun afval omgaan. Het is inmiddels

Nadere informatie

Resultaat gescheiden afvalinzameling 2018 In vergelijking tot gemeente Drimmelen

Resultaat gescheiden afvalinzameling 2018 In vergelijking tot gemeente Drimmelen Resultaat gescheiden afvalinzameling 2018 In vergelijking tot 2017 gemeente Doss. no. 18AA507 Tilburg, 19 februari 2018 De AfvalSpiegel Kraaivenstraat 21-15 Postbus 1011 5000 JH Tilburg Tel: 085-771995

Nadere informatie

Met Droog en Herbruikbaar inzamelen naar 65% recycling van huishoudelijk afval?! Stefan de Beer HVC

Met Droog en Herbruikbaar inzamelen naar 65% recycling van huishoudelijk afval?! Stefan de Beer HVC Met Droog en Herbruikbaar inzamelen naar 65% recycling van huishoudelijk afval?! Stefan de Beer HVC Afvalbrief Atsma De totale recycling van huishoudelijk afval dient te stijgen van 50 naar 65% in 2015

Nadere informatie

Beoordeling gezondheidsrisico's door sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat

Beoordeling gezondheidsrisico's door sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat Beoordeling gezondheidsrisico's door sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat 19 december 2016 Inhoud 1. Aanleiding 2. Wat heeft het RIVM onderzocht? 3. Verband rubbergranulaat en leukemie 4. Voldoet

Nadere informatie

HiKOKI ACCU BOOR-HAKHAMER DH36DMA MET AFZUIGADAPTER EN HiKOKI STOFZUIGER RP250YDM

HiKOKI ACCU BOOR-HAKHAMER DH36DMA MET AFZUIGADAPTER EN HiKOKI STOFZUIGER RP250YDM Samenvatting van onderzoek Prestatietoets Bakemastraat 97K 2628 ZS Delft Postbus 49 2600 AA Delft STOFVRIJWERKEN.TNO.NL T 088 866 20 00 Het kwaliteitssysteem van TNO is gecertificeerd overeenkomstig ISO

Nadere informatie

28V Laadapparaat voor robotgazonmaaier NL

28V Laadapparaat voor robotgazonmaaier NL WA3744 1 2 a b A B C 1. Netstroomadapter 2. Aansluiting Niet alle afgebeelde of beschreven toebehoren worden standaard meegeleverd. Wij adviseren u alle accessoires te kopen in de winkel waar u het gereedschap

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in de provincie Utrecht

Luchtkwaliteit in de provincie Utrecht Luchtkwaliteit in de provincie Utrecht Margreet van Zanten Met dank aan Jan Aben, Wilco de Vries en Rob Maas 1 Luchtkwaliteit: korte historie Jaargemiddelde NO 2 concentratie is tussen 2010 en 2015 5 microgram

Nadere informatie

Makita bandschuurmachine 100 mm 9403 met Makita stofzuiger 447M

Makita bandschuurmachine 100 mm 9403 met Makita stofzuiger 447M Stieltjesweg 1 Postbus 155 Samenvatting van onderzoek Prestatietoets 2600 AD Delft STOFVRIJWERKEN.TNO.NL T 088 86 63324 Exemplaarnummer: 0100279265 Het kwaliteitssysteem van TNO is gecertificeerd overeenkomstig

Nadere informatie

Gebruikers kwikporosimeter vanaf 01/01/2010 Gerda Hechtermans u0001904 ATP Iris Cuppens u0000828 ATP Evy Vereecken u0060401 BAP Roel Hendrickx u0038237 BAP Patricia Elsen u0001503 ATP DIENSTEN ALGEMEEN

Nadere informatie

Salespresentatie Colorex

Salespresentatie Colorex praktijkgerichte emissiebeoordeling van cleanroomvloeren Inleiding Oprichting van een alliantie Cleanroom geschikte materialen CSM alliantie: Cleanroom geschikte materialen Machines en materialen De huidige

Nadere informatie

Eindrapportage Simplastic. Hoe komen tot vermindering van plastic verpakkingsafval in de zorg?

Eindrapportage Simplastic. Hoe komen tot vermindering van plastic verpakkingsafval in de zorg? Eindrapportage Simplastic Hoe komen tot vermindering van plastic verpakkingsafval in de zorg? Inhoud 1 Simplastic 2 Circle Scan 3 Conclusies Circle Scan 4 Sorteerproef 5 Conclusies sorteerproef 6 Aanbevelingen

Nadere informatie

Voor Leiden is uitgegaan van 2 inzamelpunten: de milieustraat op de Waard en een tweede inzamelpunt in de stad.

Voor Leiden is uitgegaan van 2 inzamelpunten: de milieustraat op de Waard en een tweede inzamelpunt in de stad. Bijlage 2: cijfermatige onderbouwing onderzoek inzamelmiddelen en kosten Behorend bij de notitie gescheiden inzameling kunststof verpakkingsafval d.d. 25 juni 2009 1. Scenario s De volgende scenario s

Nadere informatie

Een blik op de kringloop van blik

Een blik op de kringloop van blik Grote Bickersstraat 74 1013 KS Amsterdam Postbus 247 1000 AE Amsterdam t 020 522 54 44 f 020 522 53 33 e info@tns-nipo.com www.tns-nipo.com Social & Polling Rapport Een blik op de kringloop van blik Een

Nadere informatie

Stichting LightRec Nederland. Publieksversie jaarverslag 2014

Stichting LightRec Nederland. Publieksversie jaarverslag 2014 Stichting LightRec Nederland Publieksversie jaarverslag 2014 Inleiding Stichting LightRec Nederland verenigt ruim 450 producenten en importeurs van de volgende productgroepen: TL-buizen Spaarlampen Led-lampen,

Nadere informatie

BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES (A.U.B. BEWAREN).

BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES (A.U.B. BEWAREN). Batterijoplader BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES (A.U.B. BEWAREN). LEES AANDACHTIG DE VOLGENDE INSTRUCTIES DOOR OM HET RISICO VAN BRAND OF ELEKTRISCHE SCHOKKEN TE VERMINDEREN. Handleiding Art. -Nr:201604

Nadere informatie

ONTSTAAN EN GEBRUIK VAN DE SCI-547 EN SCI-548. Aandachtspunten voor de praktijk Suzanne Spaan

ONTSTAAN EN GEBRUIK VAN DE SCI-547 EN SCI-548. Aandachtspunten voor de praktijk Suzanne Spaan ONTSTAAN EN GEBRUIK VAN DE SCI-547 EN SCI-548 Aandachtspunten voor de praktijk Suzanne Spaan AGENDA Doel van protocollen SCi-548 en SCi-547 Inhoud protocollen Hoe meten / analyseren? Meetstrategie Registratie

Nadere informatie

Ophaling van organisch afval

Ophaling van organisch afval Ophaling van organisch afval Voor zijn klanten organiseert Net Brussel afvalophalingen in containers. Per afvaltype worden containers in eenzelfde kleur voorzien (blauw voor PMD - geel voor papier-karton

Nadere informatie

TNO Worst Case Room / Meetmethodiek In de onderstaande figuur 1 is een impressie gegeven van de TNO Worst Case Room (WCR).

TNO Worst Case Room / Meetmethodiek In de onderstaande figuur 1 is een impressie gegeven van de TNO Worst Case Room (WCR). Retouradres: Postbus 155, 2600 AD Delft Stieltjesweg 1 2628 CK Delft Postbus 155 2600 AD Delft www.tno.nl Interne rapportage TNO Deelrapportage voor Translas, itanks, derden T +31 88 866 20 00 Onderwerp

Nadere informatie

ONTWIKKELINGEN ONDERBOUWINGEN ASBEST RISICO S

ONTWIKKELINGEN ONDERBOUWINGEN ASBEST RISICO S ONTWIKKELINGEN ONDERBOUWINGEN ASBEST RISICO S TEAM ASBEST (JODY SCHINKEL, SUZANNE SPAAN, PETER TROMP, EEF VOOGD, FRED HARTENDORF, RIENKO DE JONG, MARK DIKS, ERIC VAN DE HOEVEN, SJAAK VAN VEEN, YVETTE CHRISTOPHER,

Nadere informatie

maart 2008 BENZEEN VGWM Gezondheid Veiligheid Welzijn A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert!

maart 2008 BENZEEN VGWM Gezondheid Veiligheid Welzijn A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert! maart 2008 VGWM A WAY OF LIVING Veiligheid Gezondheid Welzijn Milieu VGWM Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Voor werkzaamheden aan gesloten installaties en systemen zijn,

Nadere informatie

Stichting LightRec Nederland. Publieksversie jaarverslag 2010

Stichting LightRec Nederland. Publieksversie jaarverslag 2010 Stichting LightRec Nederland Publieksversie jaarverslag 2010 Inleiding De Stichting LightRec Nederland verenigt ruim 350 producenten en importeurs van de volgende productgroepen: TL-buizen Gasontladingslampen

Nadere informatie

BOSCH STOFZUIGER GAS 35 M AFC IN COMBINATIE MET 125 MM HAAKSE SLIJPER EN TNO/DUSTTOOL AFZUIGKAP

BOSCH STOFZUIGER GAS 35 M AFC IN COMBINATIE MET 125 MM HAAKSE SLIJPER EN TNO/DUSTTOOL AFZUIGKAP Samenvatting van onderzoek Prestatietoets Van Mourik Broekmanweg 6 Postbus 49 2600 AA Delft STOFVRIJWERKEN.TNO.NL F 088 86 63023 T 088 86 63410 Het kwaliteitssysteem van TNO is gecertificeerd overeenkomstig

Nadere informatie

Element recyclingstation

Element recyclingstation INTRODUCTIE Beschikbaar in Europa: 15 januari 2010 PRODUCTBESCHRIJVING Het Element recyclingstation van biedt consumenten een stijlvolle totaaloplossing voor gescheiden inzameling van afval en recyclebaar

Nadere informatie

partij OVER INZAMELING EN RECYCLING VAN E-WASTE Interview Laat vooral de markt zijn werk doen Wecycle 15 jaar collectief inzamelen en recyclen

partij OVER INZAMELING EN RECYCLING VAN E-WASTE Interview Laat vooral de markt zijn werk doen Wecycle 15 jaar collectief inzamelen en recyclen OVER INZAMELING EN RECYCLING VAN E-WASTE Interview Laat vooral de markt zijn werk doen Wecycle 15 jaar collectief inzamelen en recyclen Zomer 2014 De markt als gecertificeerde en registrerende partij Colofon

Nadere informatie

HSE guidelines december 2012 KWIK HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines december 2012 KWIK HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS H HSE guidelines december 2012 KWIK HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk veilig of werk niet Bij werkzaamheden aan gesloten installaties en systemen zijn strikte procedures

Nadere informatie

Verontreiniging door wegverkeer. Peter Hofschreuder

Verontreiniging door wegverkeer. Peter Hofschreuder Verontreiniging door wegverkeer Peter Hofschreuder Hebben we problemen,en met de luchtkwaliteit in Nederland? Verkorting van de levensduur door blootstelling aan fijn stof Verandering van de bekorting

Nadere informatie

Van Afval Naar Grondstof:

Van Afval Naar Grondstof: Van Afval Naar Grondstof: Tynaarlo als speler in de markt Presentatie afvalbeleid Tynaarlo 1 Waar gaat het vanavond over? 1. Huidige stand van zaken 2. Van Afval Naar Grondstof (Vang) doelstellingen 3.

Nadere informatie

Zoek de. 10 verschillen

Zoek de. 10 verschillen oek de 10 verschillen 4 Wecycle-woordzoeker Kun jij alle woorden vinden in deze Wecycle-woordzoeker? De woorden staan van links naar rechts, van boven naar benden, schuin en van achter naar voren. Streep

Nadere informatie

ONDERHOUDS TIPS VOOR UW PIANO - VLEUGEL

ONDERHOUDS TIPS VOOR UW PIANO - VLEUGEL ONDERHOUDS TIPS VOOR UW PIANO - VLEUGEL Beste plaats voor de piano en optimale omgevingsfactoren Om een piano of vleugel stabiel te houden en technische ongeregeldheden te voorkomen, is het van groot belang

Nadere informatie

Stappenplan Veilig omgaan met gassen in zeecontainers

Stappenplan Veilig omgaan met gassen in zeecontainers Stappenplan Veilig omgaan met gassen in zeecontainers Inleiding Het risico Gevaarlijke gassen in zeecontainers is relevant voor alle bedrijven, die zeecontainers behandelen, zoals distributiebedrijven,

Nadere informatie

Samenvatting Advies normering piekblootstelling oplosmiddelen 1

Samenvatting Advies normering piekblootstelling oplosmiddelen 1 Commissie Arbeidsomstandigheden Samenvatting Advies normering piekblootstelling oplosmiddelen 1 Kern van het advies De Commissie Arbeidsomstandigheden van de Sociaal-Economische Raad (SER) heeft in een

Nadere informatie

VentilatiemetenmetCO2alstracergas2009

VentilatiemetenmetCO2alstracergas2009 VentilatiemetenmetCO2alstracergas2009 Ventilatie meten met CO 2 als tracergas December 2009 G. Meijer F. Duijm GGD Groningen Postbus 584 9700 AN Groningen Samenvatting De capaciteit van mechanische ventilatie

Nadere informatie