Samenvatting Advies normering piekblootstelling oplosmiddelen 1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samenvatting Advies normering piekblootstelling oplosmiddelen 1"

Transcriptie

1 Commissie Arbeidsomstandigheden Samenvatting Advies normering piekblootstelling oplosmiddelen 1 Kern van het advies De Commissie Arbeidsomstandigheden van de Sociaal-Economische Raad (SER) heeft in een advies voorgesteld om voor stoffen die OPS kunnen veroorzaken een MAC-waarde te bepalen voor een betrekkelijk korte periode van blootstelling, te weten 15 minuten. De term MAC-waarde staat voor de Maximale Aanvaarde Concentratie van een gas, damp, vezel of stof in de lucht op de werkplek. Er zijn twee verschillende typen MAC-waarden: een tijd gewogen gemiddelde over een bepaalde tijdsduur van de blootstelling, meestal acht uur, en een waarde die op elk willekeurig moment nooit mag worden overschreden. De commissie is van oordeel dat een 15 minuten grenswaarde zoveel mogelijk via de gebruikelijke procedure van de vaststelling van MAC-waarden per stof moet worden vastgesteld. Voor een twintigtal stoffen stelt de commissie als tijdelijke maatregel voor een 15 minuten grenswaarde te bepalen die tweemaal zo hoog is als die voor de blootstelling gedurende een periode van 8 uur per dag. Voor deze waarden geldt als voorwaarde dat het vastgestelde acht uur gemiddelde niet mag worden overschreden. Dat is de kern van een advies dat de commissie in september 2002 heeft vastgesteld op verzoek van de vroegere staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). 1 SER Advies Normering piekblootstelling organische oplosmiddelen, publicatienr. 02/11

2 4 Wat is OPS? OPS (Organisch Psychosyndroom) is een verzamelnaam voor klachten en aandoeningen die kunnen ontstaan wanneer mensen met organische oplosmiddelen werken of hebben gewerkt. Oplosmiddelen worden in veel bedrijven en bedrijfstakken toegepast en zijn in uiteenlopende concentraties verwerkt in onder andere bepaalde soorten lijm of verf. De klachten die vallen onder het begrip OPS kunnen variëren van hoofdpijn en vergeetachtigheid tot onvruchtbaarheid of geleidelijke dementie. In de praktijk is het moeilijk vast te stellen of bepaalde aandoeningen te maken hebben met oplosmiddelen. Daarvoor zijn in ons land twee zogenoemde Solvent Teams opgericht. Zeker is dat het stellen van een grens aan de maximaal aanvaarde concentratie van deze stoffen het risico op het ontstaan van OPS kan verminderen. Adviesaanvraag staatssecretaris SZW In augustus 1999 heeft de Gezondheidsraad (GR) advies uitgebracht over de gezondheidskundige aspecten van piekblootstelling aan oplosmiddelen. In dat advies spreekt de GR uit dat er waarschijnlijk een verband bestaat tussen de piekblootstelling en het ontstaan van OPS, hoewel een biologisch bewijs van dat verband ontbreekt. Het verminderen van de piekblootstelling aan oplosmiddelen kan volgens de Gezondheidsraad bijdragen aan het verminderen van het risico op het ontstaan van OPS.

3 5 Huidig beleid tegen OPS De werkgever is volgens de Arbo-wet en de daarop gebaseerde regels verplicht die stoffen en producten te gebruiken die zo min mogelijk gevaar opleveren voor werknemers. Voor het werken met organische oplosmiddelen geldt echter een wettelijke vervangingsplicht. Dat betekent dat in de producten en manieren van produceren andere stoffen moeten worden gebruikt dan organische oplosmiddelen. Met het oog op de uitvoerbaarheid in de praktijk van die vervangingsverplichting en de daar aan verbonden kosten is besloten tot een gefaseerde invoering van deze verplichting. Een wettelijke vervangingsplicht bestaat sinds 2000 in de schilders-, parketen woningbranches voor toepassingen in binnensituaties bij verven, lakken, beitsen en lijmen. Hetzelfde geldt voor toepassingen in de grafische sector, bij autospuiterijen en in autoschadeherstelbedrijven. Een vervangingsplicht is in voorbereiding voor de timmer- en meubelindustrie. Verder zullen de scheeps- en jachtbouw en de metaalproductenindustrie volgen. In de verfindustrie zijn op eigen initiatief van de bedrijfstak afspraken gemaakt. Daarnaast is vervangingsplicht een onderdeel van de arboconvenanten in de sector leer/lederwaren en schoenindustrie, schoonmaak en industriële reiniging. Daarnaast zijn er beleidsregels ontwikkeld waarin is vastgelegd welke beheersmaatregelen de werkgever moet nemen. Deze beleidsregels gelden voor situaties waarin het gebruik van oplosmiddelen niet kan worden voorkomen maar de blootstelling aan deze stoffen met structurele maatregelen goed beheersbaar is. Hierbij kan worden gedacht aan de toepassing van oplosmiddelen in gesloten systemen zodat werknemers de vrijkomende stoffen niet kunnen inademen. Bij het vaststellen van de beleidsregels wordt gekeken naar de nieuwste technieken die beschikbaar zijn. De beleidsregels worden gebruikt door de Arbeidsinspectie van het ministerie van SZW bij haar onderzoek naar de arbeidsomstandigheden op de werkplek.

4 6 Naar aanleiding van het advies van de Gezondheidsraad (GR, 1999) heeft de toenmalige staatssecretaris Hoogervorst van SZW in mei 2000 aan de SER-commissie Arbeidsomstandigheden advies gevraagd. De staatssecretaris stelt voor een nieuwe beleidsregel op te stellen, waarin normen worden aangegeven voor de piekbelasting aan oplosmiddelen. Voor de invulling daarvan gaat hij uit van de definiëring van het begrip piekblootstelling als een gemiddeld hoge blootstelling over een periode van 15 minuten. Volgens hem zou in algemene zin moeten gelden dat een piekblootstelling aan oplosmiddelen niet meer dan tweemaal de geldende MAC-waarde voor de desbetreffende stof mag zijn. Deze normstelling wil de staatssecretaris uitbreiden naar alle stoffen die op de werkplek kunnen voorkomen. Vanwege meettechnische beperkingen acht de staatssecretaris het praktisch onuitvoerbaar om in de beleidsregel verdere detailleringen aan te brengen. Daarom ziet hij af van een algemene maximumnorm (geldend voor ieder moment binnen de periode van 15 minuten) en van een maximum aantal piekblootstellingen per dag of van een minimumperiode tussen twee piekblootstellingen. Advies SER-commissie Arbeidsomstandigheden Algemeen oordeel De Commissie Arbeidsomstandigheden is van mening dat een norm voor piekblootstelling aan oplosmiddelen een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. De commissie wijst erop dat het begrip piekblootstelling als een gemiddeld hoge blootstelling over een periode van 15 minuten in overeenstemming is met de huidige in ons land gehanteerde begrip MAC TGG 15 minuten. Een dergelijk (vergelijkbaar) begrip wordt ook in het buitenland gehanteerd. In feite gaat het dan om een gemiddeld concentratieniveau over een periode van 15 minuten waarbinnen schommelingen in concentratieniveaus kunnen voorkomen.

5 7 De commissie is van oordeel dat voor oplosmiddelen bij voorkeur per stof een 15 minuten grenswaarde zou moeten worden ontwikkeld op basis van de werkelijke gezondheidsrisico s als gevolg van blootstelling aan die stof. Zolang voor individuele stoffen nog geen 15 minuten grenswaarde is ontwikkeld, zou de door de staatssecretaris voorgestelde factor van tweemaal de MAC-waarde als 15 minuten grenswaarde kunnen dienen om piekblootstelling aan deze stoffen tegen te gaan. De commissie is van mening dat het vaststellen van een 15 minuten grenswaarde alleen van belang is voor die stoffen waarbij ook in het geval van een kortdurende piekblootstelling er een risico op gezondheidsschade aanwezig kan zijn. De commissie realiseert zich dat voor bepaalde werkzaamheden een overschrijding van tweemaal de MAC-waarde niet is te voorkomen. Daarbij kan onder meer worden gedacht aan onderhouds-, storingsof schoonmaakwerkzaamheden. De commissie bepleit dat het ministerie van SZW in zijn voorlichting wijst op het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (zoals beschermende kleding, afzuigsystemen). Specifieke lijst De commissie stelt voor een lijst op te stellen van oplosmiddelen die het risico van het ontstaan van OPS met zich kunnen brengen. Over de omvang van deze lijst is in de commissie uitvoerig gediscussieerd. De commissie heeft vastgesteld dat voor een aantal oplosmiddelen al een plafondwaarde 2 of een 15 minuten grenswaarde geldt. Voor andere stoffen zal in de komende twee jaar (door de GR of door de Europese Commissie) een oordeel over een gezondheidskundige grenswaarde worden gegeven, die ook betrekking zal hebben op piekblootstellingen. Op basis van een globale toetsing van de haalbaarheid in de praktijk voor een dertigtal stoffen bij brancheorganisaties en andere organisaties (zoals arbodiensten) heeft de commissie besloten de 2 Onder plafondwaarde, ook wel ceiling waarde genoemd, wordt verstaan een grenswaarde die op geen enkel moment mag worden overschreden.

6 8 staatssecretaris te adviseren een lijst van 20 stoffen te hanteren. Voor deze stoffen zal als uitgangpunt kunnen gelden dat de 15 minuten grenswaarde wordt gesteld op tweemaal de MAC-waarde. Deze 20 stoffen staan vermeld in een bijlage bij deze samenvatting. Andere OPS verdachte stoffen De commissie is van mening dat stoffen die eveneens tot de zogenoemde OPS verdachte stoffen kunnen worden gerekend maar niet in de bijlage voorkomen en stoffen waarvoor nog geen MACwaarde is vastgesteld, via de gebruikelijke procedure voor vaststelling van een wettelijke grenswaarde dienen te worden behandeld ter bepaling van zowel een 8 uur waarde als een 15 minuten waarde en gebaseerd op de gezondheidskundige beoordeling van de stof. Voor een aantal stoffen zal binnen afzienbare tijd door de Europese commissie een 15 minuten grenswaarde worden vastgesteld. Dit betreft onder meer tolueen en xyleen-isomeren. Deze waarden zullen dan volgens de in Nederland gebruikelijke procedures op haalbaarheid in de praktijk worden getoetst. Verdere besluitvorming De staatssecretaris heeft op dit moment (mei 2003) nog geen reactie gegeven op het advies dat de commissie Arbeidsomstandigheden heeft uitgebracht. Meer informatie Meer informatie over de SER, over de Commissie Arbeidsomstandigheden of over de vaststelling van MAC-waarden is te lezen op de website van de SER:

7 Limitatieve lijst van stoffen waarop de voorgenomen beleidsregel Normering piekblootstelling van toepassing kan zijn. Bijlage Per stof is vermeld de huidige wettelijke dan wel bestuurlijke grenswaarde als TGG-8uur alsmede de daarbij horende TGG-15minuten op grond van de voorgenomen beleidsregel. STOFNAAM Huidige Uit de beleidsregel (CAS-nr) grenswaarde 1 voortvloeiende in mg/m 3 MAC-TGG 15 in mg/m 3 Broomethaan ( ) Butanon ( ) Cyclohexaan ( ) ,1-Dichloorethaan ( ) ,2-Dichloorethaan ( ) 7 14 Diisopropylether ( ) Dimethylformamide ( ) Ethoxyethanol ( ) Ethylbenzeen ( ) n-hexaan ( ) Methanol ( ) Methylpropanol-2 ( ) Tetrachloorkoolstof ( ) 2 (12,6) (25,2) Tetrahydrofuraan ( ) ,1,1-Trichloorethaan ( ) ,1,2-Trichloorethaan ( ) ,2,3-Trimethylbenzeen ( ) ,2,4-Trimethylbenzeen ( ) ,3,5-Trimethylbenzeen ( ) Trimethylbenzeen (alle isomeren) ( ) 1 2 De vetgedrukte waarden zijn wettelijke grenswaarden; de overige waarden zijn bestuurlijke grenswaarden. Advies van : invoering bestuurlijke grenswaarde van 3,2 mg/m 3 als TGG-8 uur. Overname door SZW van het advies van de Subcommissie houdt in op basis van de beleidsregel een TGG-15minuten van 6,4 mg/m 3.

8

7. Commentaar van de commissie

7. Commentaar van de commissie 7. Commentaar van de commissie Hiernavolgend geeft de commissie haar commentaar op de beide beleidsvoornemens van de staatssecretaris van SZW. In paragraaf 7.1 wordt het voornemen tot invoering van een

Nadere informatie

TGG 8 uur mg/m 3 (ppm) 14 (20) 3,25 (1) 1 (0,9) 0,7 (0,1) 7 (1,5) 0,15 (0,1) 0,14 (0,1)

TGG 8 uur mg/m 3 (ppm) 14 (20) 3,25 (1) 1 (0,9) 0,7 (0,1) 7 (1,5) 0,15 (0,1) 0,14 (0,1) Tipkaart 7 Grenswaarden Onderstaande tabel geeft een overzicht van grenswaarden van veel voorkomende gevaarlijke gassen in zeecontainers. Een deel van deze gassen kent een wettelijke grenswaarde. Voor

Nadere informatie

TGG 8 uur mg/m 3 (ppm) Zuurstof*** 19 21%

TGG 8 uur mg/m 3 (ppm) Zuurstof*** 19 21% Tipkaart 7 Grenswaarden In deze tabel zijn de grenswaarden 1 opgenomen van gevaarlijke gassen die je in zeecontainers kunt aantreffen. Een deel van deze gassen heeft een wettelijke grenswaarde. Voor stoffen

Nadere informatie

^1? P LÜische Bezuidenhoutseweg 60 [y) Jjt/l \L, Raad Postbus 90405 2509 LK. Den Haag Tel: 0703499499 Subcommissie MAC-waarden

^1? P LÜische Bezuidenhoutseweg 60 [y) Jjt/l \L, Raad Postbus 90405 2509 LK. Den Haag Tel: 0703499499 Subcommissie MAC-waarden ^1? P LÜische Bezuidenhoutseweg 60 [y) Jjt/l \L, Raad Postbus 90405 2509 LK. Den Haag Tel: 0703499499 Subcommissie MACwaarden Fax: 0703832535 Internet: www.ser.nl Aan de Staatssecretaris van Sociale Zaken

Nadere informatie

CiSyyi^ Raad Postbus 90405 2509 LK Den Haag Tel: 0703499499 Subcommissie MAC-waarden f 1 703832535 Internet: www.ser.nl

CiSyyi^ Raad Postbus 90405 2509 LK Den Haag Tel: 0703499499 Subcommissie MAC-waarden f 1 703832535 Internet: www.ser.nl (f 3 13^ IS) ;j ociaal '.,. Bezuidenhoutseweg 60 ^Cx ja n&> Economische _ nntnc CiSyyi^ Raad Postbus 90405 2509 LK Den Haag Tel: 0703499499 Subcommissie MAC-waarden f 1 703832535 Internet: www.ser.nl Aan

Nadere informatie

Aan de Staatssecretaris van Sociale Zaken MAC/530 en Werkgelegenheid 98-23 Postbus 90804 73-19 2509 LV Den Haag 139-13.

Aan de Staatssecretaris van Sociale Zaken MAC/530 en Werkgelegenheid 98-23 Postbus 90804 73-19 2509 LV Den Haag 139-13. Subcommissie MAC-waarden Bezuidenhoutseweg 60 Postbus 90405 2509 LK Den Haag Tel. : 070-3 499 499 Fax.: 070-3 832 535 Aan de Staatssecretaris van Sociale Zaken MAC/530 en Werkgelegenheid 98-23 Postbus

Nadere informatie

28 november 1995 95.23074 jjb/ipw 5 070 3 499 558 Toetsing haalbaarheid voorgestelde MAC-waarde (wettelijke grenswaarde) voor minerale kunstvezels

28 november 1995 95.23074 jjb/ipw 5 070 3 499 558 Toetsing haalbaarheid voorgestelde MAC-waarde (wettelijke grenswaarde) voor minerale kunstvezels Subcommissie MAC-waarden Bezuidenhoutseweg 60 Postbus 90405 2509 LK Den Haag Tel. : 070-3 499 499 Fax.: 070-3 832 535 Aan geadresseerde (branche-iorganisatie MAC/860 152-45 Den Haag: Ons kenmerk: Bijlage(n):

Nadere informatie

Aan de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de heer drs. J.F. Hoogervorst Postbus 90801 2509 LV DEN HAAG. MAC/2347- JyJ- 7 /os-- 13

Aan de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de heer drs. J.F. Hoogervorst Postbus 90801 2509 LV DEN HAAG. MAC/2347- JyJ- 7 /os-- 13 Sociaal- Economische I~ Raad Subcomnlissie MAC-waarden Bezuidenhoutseweg 60 Postbus 90405 2509 LK Den Haag Tel: 070 3 499 499 Fax: 070 3 832 535 Internet: http://www.ser.nl - Aan de Staatssecretaris van

Nadere informatie

Training Grenswaarden Welkom en Programma. Dr. Ir. Remko Houba Drs. Koen Verbist

Training Grenswaarden Welkom en Programma. Dr. Ir. Remko Houba Drs. Koen Verbist Training Grenswaarden Welkom en Programma Dr. Ir. Remko Houba Drs. Koen Verbist Disclaimer De "Training Grenswaarden voor leden NVvA 2014" is ontwikkeld door Arbo Unie op basis van onze huidige kennis

Nadere informatie

Invoering wettelijke grenswaarde voor vier stoffen

Invoering wettelijke grenswaarde voor vier stoffen Subcommissie MAC-waarden Bezuidenhoutseweg 60 Postbus 90405 2509 LK Den Haag Tel: 070 3 499 499 Fax: 070 3 832 535 Internet: www.ser.nl Aan de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de heer

Nadere informatie

ho3499558 Invoering wettelijke grenswaarden minerale kunstvezels

ho3499558 Invoering wettelijke grenswaarden minerale kunstvezels Subcommissie MAC-waarden Bezuidenhoutseweg 60 Postbus 90405 2509 LK Den Haag * Tel. : 070-3 499 499 Fax.: 070-3 832 535 Aan de Staatssecretaris en Werkgelegenheid Postbus 9080 1 2509 LV Den Haag van Sociale

Nadere informatie

Samenvatting. Nederlands onderzoek aanleiding voor vragen aan Gezondheidsraad

Samenvatting. Nederlands onderzoek aanleiding voor vragen aan Gezondheidsraad Samenvatting Nederlands onderzoek aanleiding voor vragen aan Gezondheidsraad In Nederland wordt naar schatting een half miljoen werknemers met enige regelmaat blootgesteld aan organische oplosmiddelen.

Nadere informatie

OF STOFZUIG JIJ? VEEG NIET GEBRUIK GEEN PERSLUCHT ZUIG HET STOF OP. Initiatiefnemers:

OF STOFZUIG JIJ? VEEG NIET GEBRUIK GEEN PERSLUCHT ZUIG HET STOF OP. Initiatiefnemers: ZUIG JE STOF OF STOFZUIG JIJ? VEEG NIET GEBRUIK GEEN PERSLUCHT ZUIG HET STOF OP Initiatiefnemers: RISICO S VAN HOUT STOF Gezondheidsrisico s Bij het bewerken of verwerken van hout en plaatmateriaal komt

Nadere informatie

Zwangeren en CMR stoffen

Zwangeren en CMR stoffen Zwangeren en CMR stoffen Gevaar versus risico NVVA symposium april 2018 Ingrid Oirbons Expertisecentrum toxische stoffen Arbo Unie CMR stoffen Blootstelling aan stoffen dient beheerst te zijn voor alle

Nadere informatie

Gezondheidsrisico s bij gebruik formaldehyde?

Gezondheidsrisico s bij gebruik formaldehyde? Gezondheidsrisico s bij gebruik formaldehyde? Paulien Oosterveld, arbeidshygiënist Veiligheid, Gezondheid en Milieu Universiteit Leiden en LUMC Doel presentatie Volgende vragen beantwoorden: Hoe is de

Nadere informatie

Hoe beschermt u zichzelf

Hoe beschermt u zichzelf Hoe beschermt u zichzelf Tips bij werkzaamheden met gevaarlijke stoffen: Gebruik altijd zo weinig mogelijk van de gevaarlijke stof. Mensen denken bijvoorbeeld vaak dat veel schoonmaakmiddel gebruiken beter

Nadere informatie

Di- en triisocyanaten. Nr. 2018/20, Den Haag, 28 november Samenvatting

Di- en triisocyanaten. Nr. 2018/20, Den Haag, 28 november Samenvatting Di- en triisocyanaten Nr. 2018/20, Den Haag, 28 november 2018 Di- en triisocyanaten pagina 2 van 5 Op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft de Gezondheidsraad een gezondheidskundige

Nadere informatie

giftig doelorgaan - toxisch acuut toxisch

giftig doelorgaan - toxisch acuut toxisch Algemene gegevens CAS nr: 50-00-0 EU-etikettering: R-zinnen: 23/24/25-34-40-43 S-zinnen: (1/2)-26-36/37/39-45-51 giftig CLP(EU-GHS): Signaalwoord: GEVAAR H: 351-331-311-301-314-335-317 acuut toxisch doelorgaan

Nadere informatie

Voorlichting & Training. Gevaarlijke Stoffen

Voorlichting & Training. Gevaarlijke Stoffen Voorlichting & Training Gevaarlijke Stoffen Inleiding Introductie Leerdoelen Definities Blootstellingstandaard Besmetting & gezondheidseffecten Identificaties en etiketten Persoonlijke beschermingsmiddelen

Nadere informatie

Aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus LV Den Haag

Aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus LV Den Haag Bezuidenhoutseweg 60 Postbus 90405 2509 LK Den Haag Tel. : 070-349 94 99 Fsx.: 070-393 25 35 Aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 90804 2509 LV Den Haag Den Haag: Ons kenmerk: Bijlage(n):

Nadere informatie

Houtstof. een toetsing van de haalbaarheid van een nieuwe grenswaarde. Is 1 mg/m3/8 uur verantwoord gravimetrisch meetbaar?

Houtstof. een toetsing van de haalbaarheid van een nieuwe grenswaarde. Is 1 mg/m3/8 uur verantwoord gravimetrisch meetbaar? Houtstof een toetsing van de haalbaarheid van een nieuwe grenswaarde Is 1 mg/m3/8 uur verantwoord gravimetrisch meetbaar? NVvA Symposium: De maatschappelijke kant van de arbeidshygiëne Donderdag 22 maart

Nadere informatie

Self Assessment in de Schoenherstelsector. Het zelf meten van blootstelling aan oplosmiddelen. Notitie

Self Assessment in de Schoenherstelsector. Het zelf meten van blootstelling aan oplosmiddelen. Notitie Notitie Aan De Schoenherstelbranche Auteurs Selma Hertsenberg Marc Lurvink Dick Brouwer Maikel van Niftrik Erik Tielemans Onderwerp Rapportage onderzoek naar "Self Assessment" en blootstelling aan oplosmiddelen

Nadere informatie

PROJECTVERSLAG. Project Schilders - OPS

PROJECTVERSLAG. Project Schilders - OPS PROJECTVERSLAG Project Schilders - OPS Projectnummer A 219 Amsterdam, juni 2000 Looptijd project: 1 februari 1999 tot 1 juni 1999 1. AANLEIDING EN DOEL VAN HET INSPECTIEPROJECT Page 1 1.1 Aanleiding Veel

Nadere informatie

Zorg dat de ventilatie aanstaat en werkt. Werk zorgvuldig en schoon. Gebruik speciale werkkleding en een speciale ruimte om de kleding op te bergen.

Zorg dat de ventilatie aanstaat en werkt. Werk zorgvuldig en schoon. Gebruik speciale werkkleding en een speciale ruimte om de kleding op te bergen. Zorg dat de ventilatie aanstaat en werkt. Werk zorgvuldig en schoon. Gebruik speciale werkkleding en een speciale ruimte om de kleding op te bergen. Neem de werkkleding nooit mee naar huis. Gebruik persoonlijke

Nadere informatie

> < Veel voorkomende gevaarlijke stoffen. Voorbeelden van gevaarlijke stoffen

> < Veel voorkomende gevaarlijke stoffen. Voorbeelden van gevaarlijke stoffen Voorbeelden van gevaarlijke stoffen Er zijn verschillende soorten gevaarlijke stoffen, met elk hun specifieke schadelijke effecten. Voorbeelden zijn: organische oplosmiddelen cyclische verbindingen zware

Nadere informatie

Bezuidenhoutseweg 60 Postbus LK Den Haag Tel: Fax: www_ sern,

Bezuidenhoutseweg 60 Postbus LK Den Haag Tel: Fax: www_ sern, Bezuidenhoutseweg 60 Postbus 9040 209 LK Den Haag Tel: 0703499499 Fax: c Subcommissie u MAC-waarden A*A/- A ^^ 07038323 www_ sern, Aan de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de heer drs.

Nadere informatie

S A M E N V A T T I N G

S A M E N V A T T I N G 5 6 Samenvatting Het advies Veilig omgaan met nanodeeltjes op de werkvloer is het antwoord van de commissie Arbeidsomstandigheden van de SER op de adviesaanvraag van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nadere informatie

SAMENVATTING. Samenvatting. De noodzaak van een goed werkend stelsel voor gezond en veilig werken

SAMENVATTING. Samenvatting. De noodzaak van een goed werkend stelsel voor gezond en veilig werken Samenvatting 6 SAMENVATTING Samenvatting De noodzaak van een goed werkend stelsel voor gezond en veilig werken Een goed werkend stelsel voor gezond en veilig werken is nodig om te bereiken dat werkenden

Nadere informatie

Omslag notitie. Projectnummer Onderwerp/titel Stof? Pak t aan (3) Relatie met taken/thema s PT Werken in de tuinbouw. Datum aanvraag 24 mei 2011

Omslag notitie. Projectnummer Onderwerp/titel Stof? Pak t aan (3) Relatie met taken/thema s PT Werken in de tuinbouw. Datum aanvraag 24 mei 2011 Omslag notitie Vergadering van Sociaal Economische Commissie Datum vergadering 6 juni 2011 Agendapunt 8 Voorbereid door Jan Kees Boon Totaal aantal pagina s 6 20 mei 2011 1. Project Projectnummer 13093

Nadere informatie

Grenswaarden voor Beroepsblootstelling. Inleiding en mechanistische beschouwing. Kunnen we stoffen waarbij accumulatie optreedt anders gaan benaderen?

Grenswaarden voor Beroepsblootstelling. Inleiding en mechanistische beschouwing. Kunnen we stoffen waarbij accumulatie optreedt anders gaan benaderen? Grenswaarden voor Beroepsblootstelling Inleiding en mechanistische beschouwing. Kunnen we stoffen waarbij accumulatie optreedt anders gaan benaderen? CGC/NVT-Arbeidstoxicologie, 12 maart 2009 Rob Bos Afdeling

Nadere informatie

gas onder druk Als het gas vrijkomt, bereikt het zeer snel een concentratie in de lucht die gevaarlijk is voor de gezondheid.

gas onder druk Als het gas vrijkomt, bereikt het zeer snel een concentratie in de lucht die gevaarlijk is voor de gezondheid. Algemene gegevens CAS nr: 7803-51-2 EU-etikettering: R-zinnen: 12, 17, 26, 34, 50 S-zinnen: (1/2), 28, 36/37, 45, 61, 63 licht ontvlambaar zeer giftig milieugevaarlijk CLP(EU-GHS): Signaalwoord: GEVAAR

Nadere informatie

licht ontvlambaar licht ontvlambaar

licht ontvlambaar licht ontvlambaar Tipkaart 22.5 1,2-dichloorethaan (C2H4Cl2) Algemene gegevens CAS nr: 107-06-2 EU-etikettering: R-zinnen: 45-11-22-36/37/38 S-zinnen: : 53-45 licht ontvlambaar zeer giftig CLP(EU-GHS): Signaalwoord: GEVAAR

Nadere informatie

> < Veel voorkomende gevaarlijke stoffen. Voorbeelden van gevaarlijke stoffen

> < Veel voorkomende gevaarlijke stoffen. Voorbeelden van gevaarlijke stoffen Voorbeelden van gevaarlijke stoffen Er zijn verschillende soorten gevaarlijke stoffen, met elk hun specifieke schadelijke effecten. Voorbeelden zijn: organische oplosmiddelen cyclische verbindingen zware

Nadere informatie

Betekenis van wetenschappelijke advisering voor de SER

Betekenis van wetenschappelijke advisering voor de SER 21 Betekenis van wetenschappelijke advisering voor de SER Dr. Alexander Rinnooy Kan Inleiding Dames en heren, Het is mij een groot genoegen om vandaag hier samen met u in deze, overigens niet meer zo jonge,

Nadere informatie

Antwoorden op vragen over bericht ziekte oud-medewerkers vanwege blootstelling aan giftige stoffen

Antwoorden op vragen over bericht ziekte oud-medewerkers vanwege blootstelling aan giftige stoffen Ministerie van Defensie > Retouradres Postbus 20701 2500 ES Den Haag de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Ministerie van Defensie Plein 4 MPC 58 B Postbus 20701

Nadere informatie

Kwartstof in de lucht (mg/m2) Tot ca. 15 (= 200 x teveel!)

Kwartstof in de lucht (mg/m2) Tot ca. 15 (= 200 x teveel!) Stof in de bouw Iedereen die in de bouw werkt komt in aanraking met stof. Op iedere bouwplaats is stof aanwezig, want het komt vrij bij allerlei bewerkingen. Van iedere twee bouwvakkers heeft er een last

Nadere informatie

Samenvatting. Achtergrond

Samenvatting. Achtergrond Samenvatting Achtergrond Blootstelling aan asbest kan in diverse organen kanker veroorzaken. Het meest voorkomende gevolg is longvlies- en buikvlieskanker (mesothelioom) en longkanker. Omdat beide typen

Nadere informatie

Schadelijke producten algemeen

Schadelijke producten algemeen Schadelijke producten algemeen Wat zijn schadelijke producten? Wat zijn de gevolgen van werken met schadelijke producten? Welke factoren zijn van invloed op de schadelijkheid? Wat zegt de wet? Wat kunnen

Nadere informatie

FNV Bondgenoten. Checklist Beleid chemische stoffen, zwangerschap en voortplanting in bedrijven

FNV Bondgenoten. Checklist Beleid chemische stoffen, zwangerschap en voortplanting in bedrijven FNV Bondgenoten Checklist Beleid chemische stoffen, zwangerschap en voortplanting in bedrijven Gevaarssymbolen op grond van de Europese regelgeving R-zinnen voor de voortplanting giftige stoffen R 46 R

Nadere informatie

Ethanol? Welke wettelijke verplichtingen zijn van toepassing?

Ethanol? Welke wettelijke verplichtingen zijn van toepassing? l Eth l Eth l Eth l Eth l Eth l Eth l Eth l Eth Ethanol? Welke wettelijke verplichtingen zijn van toepassing? Ethanol welke wettelijke verplichtingen zijn van toepassing? Voor het werken met chemische

Nadere informatie

Bijlage 6: Voorschrift Chroom-VI (vigerend tijdens voorval) 1

Bijlage 6: Voorschrift Chroom-VI (vigerend tijdens voorval) 1 Bijlage 6: Voorschrift Chroom-VI (vigerend tijdens voorval) 1 KLu-MO 7-0-0-(1)002 STATUSPAGINA Datum van originele uitgave: 7 januari 2005. Blz. Wijz. *) Titelpagina en Statuspagina i t/m ii 0 KLu-MO 1

Nadere informatie

Bureau Gezondheid, Milieu & Veiligheid

Bureau Gezondheid, Milieu & Veiligheid Provincie Noord-Brabant Aan mw. P. de Paauw Postbus 90151 5200 MC 's-hertogenbosch Kenmerk: UIT-12013758 Datum: 28 oktober 2012 Behandeld door: I.H.M. Links E-mail: i.links@ggd-bureaugmv.nl Onderwerp:

Nadere informatie

Meelstof in de bakkerij

Meelstof in de bakkerij Meelstof in de bakkerij Welke grenswaarde is haalbaar? Frans Jongeneelen Bijeenkomst Nijkerk 2013 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Meetbaarheid grenswaarde 3. Meetresultaten meelstof en trend van de blootstelling

Nadere informatie

Intentieverklaring Arbeidsomstandigheden Schoonmaak- en reinigingssector

Intentieverklaring Arbeidsomstandigheden Schoonmaak- en reinigingssector Intentieverklaring Arbeidsomstandigheden Schoonmaak- en reinigingssector Ondergetekenden, De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de heer drs. J.F. Hoogervorst, hierna te noemen: de overheid

Nadere informatie

2 Adviesaanvraag. 2.1 Inhoud van de adviesaanvraag

2 Adviesaanvraag. 2.1 Inhoud van de adviesaanvraag 2 Adviesaanvraag In dit hoofdstuk behandelt de commissie in paragraaf 2.1 de adviesaanvraag Aanpak inhaleerbare allergenen. Daarbij komen de opties aan bod zoals de minister die heeft voorgesteld, evenals

Nadere informatie

Deelrapportage Zware metalen en chroom-6 in stof. Gezondheidskundige risicobeoordeling POMS-site Brunssum

Deelrapportage Zware metalen en chroom-6 in stof. Gezondheidskundige risicobeoordeling POMS-site Brunssum Deelrapportage Zware metalen en chroom-6 in stof Gezondheidskundige risicobeoordeling POMS-site Brunssum Unit Medische Milieukunde, GGD Zuid Limburg, Geleen, september 2015 Seksuele Gezondheid, Infectieziekten

Nadere informatie

9 Het voorstel van de commissie

9 Het voorstel van de commissie 9 Het voorstel van de commissie De commissie heeft aan de hand van de centrale elementen die in de hoofdstukken 5 tot en met 8 zijn genoemd, de contouren voor een nieuw stelsel van grenswaardenstelling

Nadere informatie

Deelrapportage. Zware metalen en chroom-6 in stof. Gezondheidskundige risicobeoordeling POMS-site Eygelshoven

Deelrapportage. Zware metalen en chroom-6 in stof. Gezondheidskundige risicobeoordeling POMS-site Eygelshoven Deelrapportage Zware metalen en chroom-6 in stof Gezondheidskundige risicobeoordeling POMS-site Eygelshoven Unit Medische Milieukunde, GGD Zuid Limburg, Geleen, september 2015 Seksuele Gezondheid, Infectieziekten

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 34 000 X Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2015 Nr. 6 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting 11

Samenvatting. Samenvatting 11 Samenvatting Een werkgever is verantwoordelijk voor gezonde en veilige arbeidsomstandigheden voor zijn werknemer. Hij dient zijn werknemers onder meer te beschermen tegen de mogelijke gevolgen van blootstelling

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage ARBO/P&G/2005/63059

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage ARBO/P&G/2005/63059 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage Uw brief Onderwerp Voortgang OPS/VOS-beleid Ons kenmerk Datum

Nadere informatie

werkgeversaansprakelijkheid in OPS (CTE) zaken

werkgeversaansprakelijkheid in OPS (CTE) zaken I 126 I Recente ontwikkelingen op het gebied van werkgeversaansprakelijkheid in OPS (CTE) zaken mr. L.E.M. Charlier 1 Inleiding Blootstelling aan organische oplosmiddelen kan het zenuwstelsel aantasten

Nadere informatie

Oude verven voor gebruik op hout in monumentaal interieur en exterieur

Oude verven voor gebruik op hout in monumentaal interieur en exterieur Oude verven voor gebruik op hout in monumentaal interieur en exterieur Niels Lutke Schipholt SHR Introductie Oude verven bevatten veel VOS Moderne verven bevatten weinig of geen VOS Regelgeving samenstelling

Nadere informatie

Workshop Gevaarlijke stoffen

Workshop Gevaarlijke stoffen Workshop Gevaarlijke stoffen Workshop Gevaarlijke stoffen Februari 2007 1 Workshop Gevaarlijke Stoffen Informatiemateriaal Gevaarlijke stoffen in Nederland In Nederland zijn ongeveer 40.000 verschillende

Nadere informatie

Procedure voor het afleiden van huidgrenswaarden voor stoffen met H-notatie, maar zonder een dermale Derived No Effect Level (DNEL)

Procedure voor het afleiden van huidgrenswaarden voor stoffen met H-notatie, maar zonder een dermale Derived No Effect Level (DNEL) Procedure voor het afleiden van huidgrenswaarden voor stoffen met H-notatie, maar zonder een dermale Derived No Effect Level (DNEL) NVvA-symposium 2019, Woudschoten (Zeist), wo. 10 april Cornelis van Loon

Nadere informatie

Blootstelling Gevaarlijke stoffen. Tips voor implementatie

Blootstelling Gevaarlijke stoffen. Tips voor implementatie Blootstelling Gevaarlijke stoffen Tips voor implementatie René Bekman (RAH / RHVK) 31 maart 2015 NVVK congres Veiligheid? Zoek het ff zelf uit! Veel geluk! Citaat: Grote chemische bedrijven, zoals Fuji

Nadere informatie

Gevaarlijke stoffen. Weet waarmee je werkt! Informatie voor de werknemer

Gevaarlijke stoffen. Weet waarmee je werkt! Informatie voor de werknemer Gevaarlijke stoffen Weet waarmee je werkt! Informatie voor de werknemer Weet jij of je met gevaarlijke stoffen werkt? Als een product gevaarlijk is voor je gezondheid of onveilig is, dan is het etiket

Nadere informatie

Toolbox. Gevaarlijke stoffen

Toolbox. Gevaarlijke stoffen Toolbox Gevaarlijke stoffen Stichting Arbouw 2009. Alle rechten voorbehouden Hoe herken je een gevaarlijke stof? Gevaarlijke stoffen herken je aan het etiket: gevaarsymbolen; R-zinnen; S-zinnen. 2 Gevaarsymbolen

Nadere informatie

Claim! Amerikaanse toestanden

Claim! Amerikaanse toestanden Claim! Amerikaanse toestanden Perspectief van de arbeidshygiënist Deventer, 25 april 2012 Rob Snippe, gecertificeerd arbeidshygiënist Arbeidshygiëne Arbeidshygiëne is de toegepaste wetenschap, welke zich

Nadere informatie

LANDELIJK PROJECTVERSLAG HOUT EN MEUBEL 1999

LANDELIJK PROJECTVERSLAG HOUT EN MEUBEL 1999 LANDELIJK PROJECTVERSLAG HOUT EN MEUBEL 1999 A200 Juli 2000 Arbeidsinspectie regio Noordwest C.J. Hensbergen-Aalbers, landelijk projectsecretaris Inhoud 1. Samenvatting 2 Aanleiding en doel van het inspectieproject

Nadere informatie

In de periode 1976 tot 2007 werd in ons land bij het vaststellen van MAC-waarden een zogenoemde drietrapsprocedure gevolgd:

In de periode 1976 tot 2007 werd in ons land bij het vaststellen van MAC-waarden een zogenoemde drietrapsprocedure gevolgd: Toelichting op het begrip Grenswaarde Definitie Grenswaarde De grenswaarde is een concentratieniveau van een gas, damp, aerosol, vezel of van stof in de lucht op de werkplek. Bij de vaststelling van deze

Nadere informatie

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein CR Den Haag Datum Nadere informatie onderzoeken CARC en chroomhoudende verf

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein CR Den Haag Datum Nadere informatie onderzoeken CARC en chroomhoudende verf > Retouradres Postbus 20701 2500 ES Den Haag de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Ministerie van Defensie Plein 4 MPC 58 B Postbus 20701 2500 ES Den Haag www.defensie.nl

Nadere informatie

Invoering publieke (wettelijke) grenswaarde voor benzo(a)pyreen en PAK'S afkomstig van steenkool

Invoering publieke (wettelijke) grenswaarde voor benzo(a)pyreen en PAK'S afkomstig van steenkool Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek Bemidenhoutseweg 60 Postbus 90405 2509 LK Den Haag Tel.: 070 3 499 499 Fax: 070 3 832 535 Internet: www.ser.nl Aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nadere informatie

Omgaan met ethanolhoudende reinigings- en desinfectiemiddelen

Omgaan met ethanolhoudende reinigings- en desinfectiemiddelen + 2 Ethanol, ook wel bekend als alcohol, is een veelgebruikte stof met vele toepassingsgebieden. Veel mensen komen er mee in aanraking omdat het in alcoholische dranken zit en deze vaak met genoegen worden

Nadere informatie

Zeer licht ontvlambaar

Zeer licht ontvlambaar Blauwzuurgas (HCN) Algemene gegevens CAS nr: 74-90-8 EU-etikettering: R-zinnen: 12-26-50/53 S-zinnen: (1/2), 7/9-16-36/37-38-45-60-61 Zeer licht ontvlambaar Zeer giftig Milieugevaarlijk CLP (EU-GHS): Signaalwoord:

Nadere informatie

Inhoudstafel. Datum 30/01/2007 Vervangt versie 11/01/2006

Inhoudstafel. Datum 30/01/2007 Vervangt versie 11/01/2006 Inhoudstafel 1 Doelstelling... 1 2 Toepassinggebied... 1 3 Referenties... 1 4 Definities... 1 5 Procedure... 1 5.1 Inleiding... 1 5.2 Luchtmonitoring... 2 5.3 Explosiemetingen... 2 5.4 Persoonlijke beschermingsmiddelen...

Nadere informatie

Aan de Staatssecretaris van Sociale Zaken en.werkgelegenheid de heer drs. M. Rutte Postbus 90801 2509 LV DEN HAAG MAC/3568 80-93

Aan de Staatssecretaris van Sociale Zaken en.werkgelegenheid de heer drs. M. Rutte Postbus 90801 2509 LV DEN HAAG MAC/3568 80-93 Subcommissie MAC-waarden Bezuidenhoutseweg 60 Postbus 90405 2509 LK Den Haag Tel: 070 3 499 499 Fax: 070 3 832 535 Internet: www.ser.nl Aan de Staatssecretaris van Sociale Zaken en.werkgelegenheid de heer

Nadere informatie

aan vluchtige organische stoffen,

aan vluchtige organische stoffen, SZW Voorpublicatie regelgeving ten aanzien van vluchtige organische stoffen De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid brengt op grond van artikel 24, eerste lid, van de Arbeidsomstandighedenwet

Nadere informatie

Blootstelling Gevaarlijke stoffen. Tips voor implementatie. 4 stappen model (van Inspectie SZW) René Bekman (RAH / RHVK) april 2014

Blootstelling Gevaarlijke stoffen. Tips voor implementatie. 4 stappen model (van Inspectie SZW) René Bekman (RAH / RHVK) april 2014 Blootstelling Gevaarlijke stoffen Tips voor implementatie 4 stappen model (van Inspectie SZW) René Bekman (RAH / RHVK) april 2014 copyright, FUJIFILM Manufacturing Europe B.V. 2013 4 Stappen toezicht stoffen

Nadere informatie

vrom Aan de Voorzitter van de vaste commissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 3 augustus 2000

vrom Aan de Voorzitter van de vaste commissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 3 augustus 2000 vrom000650 Aan de Voorzitter van de vaste commissie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 3 augustus 2000 De Inspectie Milieuhygiëne (IMH) heeft aan het einde van het eerste kwartaal

Nadere informatie

Overzicht beboetbare nieuwe Arbo verplichtingen per

Overzicht beboetbare nieuwe Arbo verplichtingen per Overzicht beboetbare nieuwe Arbo verplichtingen Met ingang van 1 juli 2017 zijn de Arbowet en het Arbobesluit gewijzigd. Zie hierover: https://www.fnv.nl/themas/veilig-en-gezond-werken/arbo/nieuwe-arbowet-per-1-juli-2017

Nadere informatie

Risico communicatie kankerverwekkende stoffen. drs.ing. Jolanda Willems MBA

Risico communicatie kankerverwekkende stoffen. drs.ing. Jolanda Willems MBA Risico communicatie kankerverwekkende stoffen drs.ing. Jolanda Willems MBA Kankerwekkende stoffen Verschil Experts versus Medewerkers Voorbeeld 1 kankerclusters Situatieschets Ongerustheid over aantal

Nadere informatie

arboregelgeving Informatiebron Arbo-aspecten bij het gebruiken van biomassa voor energie-opwekking arbowet

arboregelgeving Informatiebron Arbo-aspecten bij het gebruiken van biomassa voor energie-opwekking arbowet Informatiebron Arbo-aspecten bij het gebruiken van biomassa voor energie-opwekking arbo-regelgeving Arbowet De regelgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden is vastgelegd in de Arbeidsomstandighedenwet,

Nadere informatie

Antwoorden op veel gestelde vragen over de folder Chroom-6 en ziekten: wat is er bekend uit de wetenschap?

Antwoorden op veel gestelde vragen over de folder Chroom-6 en ziekten: wat is er bekend uit de wetenschap? Antwoorden op veel gestelde vragen over de folder Chroom-6 en ziekten: wat is er bekend uit de wetenschap? De vragen en antwoorden zijn onderverdeeld in vijf groepen: 1 Algemene vragen over de folder...1

Nadere informatie

RISICO-INVENTARISATIE EN EVALUATIE (RI&E) MET BETREKKING TOT DE BLOOTSTELLING

RISICO-INVENTARISATIE EN EVALUATIE (RI&E) MET BETREKKING TOT DE BLOOTSTELLING INLEIDING Op basis van de Arbowet is een werkgever verplicht een beleid te voeren dat risico s voor de veiligheid en gezondheid voor de medewerkers zoveel mogelijk uitsluit. Dit geldt ook voor situaties

Nadere informatie

GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN COATEN

GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN COATEN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN COATEN Gezondheidsrisico s kunnen ontstaan door onjuiste toepassing van de gewasbeschermingsmiddelen. De mogelijke gezondheidseffecten kunnen variëren van directe effecten tot

Nadere informatie

ARBOCATALOGUS PKGV- INDUSTRIE De arbocatalogus PKGV- industrie is een in fasen ontwikkelde catalogus die beheerd wordt door het Verbond Papier- en

ARBOCATALOGUS PKGV- INDUSTRIE De arbocatalogus PKGV- industrie is een in fasen ontwikkelde catalogus die beheerd wordt door het Verbond Papier- en 2007 ARBOCATALOGUS PKGV- INDUSTRIE De arbocatalogus PKGV- industrie is een in fasen ontwikkelde catalogus die beheerd wordt door het Verbond Papier- en Kartonproducerende en - verwerkende industrieën.

Nadere informatie

Checklist: Gezondheidsklachten door fijnstof

Checklist: Gezondheidsklachten door fijnstof Checklist: Gezondheidsklachten door fijnstof Er komt kwartsstof vrij wanneer je kwarts-houdend materiaal zoals hardsteen en baksteen bewerkt. De fijnstof kan via de huid en de inademing in je lichaam terechtkomen

Nadere informatie

Maak uw werkplek babyproof!

Maak uw werkplek babyproof! FNV Bondgenoten Maak uw werkplek babyproof! Zo kan het ook! Goede voorbeelden uit enkele bedrijven Voortplantingsgiftige stoffen de poort uit! Het goede voorbeeld Producent van schokbrekers Bij het produceren

Nadere informatie

Brandgevaar: moeilijk brandbaar.

Brandgevaar: moeilijk brandbaar. Algemene gegevens CAS nr: 74-83-9 EU-etikettering: R-zinnen: 23/25-36/37/38-48/20-50-59-68 S-zinnen: 1/2-15-27-36/39-38-45-59-61 zeer giftig milieugevaarlijk CLP(EU-GHS): Signaalwoord: GEVAAR H: 280-341-331-301-373**-319-335-315-400-EUH059

Nadere informatie

REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen. Informatie voor professionele gebruikers van stoffen

REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen. Informatie voor professionele gebruikers van stoffen REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen Informatie voor professionele gebruikers van stoffen REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen Informatie voor professionele gebruikers van stoffen 02 Wat

Nadere informatie

Instructie gevaarlijke stoffen algemeen:

Instructie gevaarlijke stoffen algemeen: Instructie gevaarlijke stoffen algemeen: Doel Het doel van deze instructie is om gevaarlijke stoffen in het algemeen te bespreken om de werknemers bewust te maken van de alom aanwezige gevaren en hoe hiermee

Nadere informatie

Voorkom risico s op kanker door stoffen op het werk

Voorkom risico s op kanker door stoffen op het werk Voorkom risico s op kanker door stoffen op het werk Met het programma Versterking Arbeidsomstandighedenbeleid Stoffen (VASt) wil het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de periode 2003-2007

Nadere informatie

Onderzoek naar blootstelling aan endotoxinen in de agrarische sectoren van teelt, be- en verwerking en handel

Onderzoek naar blootstelling aan endotoxinen in de agrarische sectoren van teelt, be- en verwerking en handel Onderzoek naar blootstelling aan endotoxinen in de agrarische sectoren van teelt, be- en verwerking en handel drs. Suzanne Spaan ir. Inge Wouters dr. ir. Dick Heederik Institute for Risk Assessment Sciences

Nadere informatie

Kwartsstof te lijf. Lees de folder goed en bescherm uw werknemers! Informatie voor de werkgever

Kwartsstof te lijf. Lees de folder goed en bescherm uw werknemers! Informatie voor de werkgever Kwartsstof te lijf Lees de folder goed en bescherm uw werknemers! Informatie voor de werkgever Kwartsstof te lijf! Bijna iedereen in de bouw heeft te maken met stof. Bij bouwwerkzaamheden komt nu eenmaal

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 34 775 XVI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2018 34 775 XV Vaststelling

Nadere informatie

Kwartsstof te lijf. Lees de folder goed en bescherm uw werknemers! Informatie voor de werkgever

Kwartsstof te lijf. Lees de folder goed en bescherm uw werknemers! Informatie voor de werkgever Kwartsstof te lijf Lees de folder goed en bescherm uw werknemers! Informatie voor de werkgever Kwartsstof te lijf! Bijna iedereen in de bouw heeft te maken met stof. Bij bouwwerkzaamheden komt nu eenmaal

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 5 september 2018 Betreft Chroom-6 op materialen

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 5 september 2018 Betreft Chroom-6 op materialen > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Tip-It MA lijm. Veiligheidsinformatieblad 1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET PREPARAAT EN VAN DE ONDERNEMING. Productnaam :

Tip-It MA lijm. Veiligheidsinformatieblad 1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET PREPARAAT EN VAN DE ONDERNEMING. Productnaam : 1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET PREPARAAT EN VAN DE ONDERNEMING Productnaam : Artikelnummer : - Firma naam : Tippoint Trading BV Straat : Hogebrinkerweg 27 Postcode : 3871 KM Plaats : Hoevelaken Tel.

Nadere informatie

STOFVRIJ WERKEN LASROOK

STOFVRIJ WERKEN LASROOK STOFVRIJ WERKEN LASROOK In Nederland overlijden per jaar zo n 2.000 3.500 mensen aan beroepsziekten, onder meer door blootstelling aan kankerverwekkende stoffen. Dat aantal moet en kan omlaag. Preventie

Nadere informatie

POMS-site Ter Apel Beoordeling Gezondheidsrisico. Eindrapport

POMS-site Ter Apel Beoordeling Gezondheidsrisico. Eindrapport POMS-site Ter Apel Beoordeling Gezondheidsrisico Eindrapport Juni 2016 1 POMS-site Ter Apel Beoordeling Gezondheidsrisico Eindrapport Juni 2016 Auteurs: M. Eggens F. Greven F. Duijm 2 Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

2 Arbeidsomstandigheden in Nederland

2 Arbeidsomstandigheden in Nederland 2 Arbeidsomstandigheden in Nederland 2.1 Inleiding Op basis van recente onderzoeksliteratuur geeft dit hoofdstuk een globale schets van de stand van zaken van de arbeidsomstandigheden in Nederland (paragraaf

Nadere informatie

Verlijming van PVC plinten / profielen

Verlijming van PVC plinten / profielen Verlijming van PVC plinten / profielen - Remur met SwitchTec kleeftechnologie - UNIPRO-BELGIË N.V. (2013.05) 1 Die neue Dimension der Bodenkompetenz 1) Oplosmiddelhoudende contactlijm : wat kan er fout

Nadere informatie

Opstellen van gevaarlijke stoffenregister BMD Advies Centraal Nederland B.V.

Opstellen van gevaarlijke stoffenregister BMD Advies Centraal Nederland B.V. Opstellen van gevaarlijke stoffenregister BMD Advies Centraal Nederland B.V. Stationsstraat 26 Postbus 91, 6662 BC ELST Tel.: 088 0318 875 info@cn.bmdadvies.nl www.bmdadviescentraal Inleiding In deze hand-out

Nadere informatie

Aan de slag met de Stoffenmanager Schoonmaak. Zo werk je prettiger!

Aan de slag met de Stoffenmanager Schoonmaak. Zo werk je prettiger! Aan de slag met de Stoffenmanager Schoonmaak Zo werk je prettiger! Vooraf Schoonmakers werken dagelijks met allerlei schoonmaak- en onderhoudsmiddelen. Hierin zitten stoffen die schadelijk kunnen zijn

Nadere informatie

Aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid mr. dr. L.F. Asscher Postbus LV DEN HAAG. Grenswaarde voor 1,3-Butadieen

Aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid mr. dr. L.F. Asscher Postbus LV DEN HAAG. Grenswaarde voor 1,3-Butadieen Aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid mr. dr. L.F. Asscher Postbus 90801 2509 LV DEN HAAG BETREFT Grenswaarde voor 1,3-Butadieen DEN HAAG 30 september 2014 E-MAIL b.hendrikx@ser.nl ONS KENMERK

Nadere informatie

Adviesaanvraag aanpak inhaleerbare allergenen

Adviesaanvraag aanpak inhaleerbare allergenen Aan de voorzitter van de Commissie Arbeidsomstandigheden van de Sociaal- Economische Raad Postbus 90405 2509 LK S GRAVENHAGE 2509 LK90405 Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Wijziging Arbeidsomstandighedenregeling

Wijziging Arbeidsomstandighedenregeling SZW Wijziging Arbeidsomstandighedenregeling Regeling van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 1 december 2006, nr. ARBO/ P&G/2006/96836, tot wijziging van de Arbeidsomstandighedenregeling

Nadere informatie

De ri&e en het plan van aanpak

De ri&e en het plan van aanpak De ri&e en het plan van aanpak Door: Jaap Bijl (Bijl Opleiding en Advies) 0. Inhoud 1. Samenvatting 2. Wettelijke grondslag 3. Wat is een ri&e en pva? 4. Waarom een ri&e? 5. Waar leidt een ri&e toe? 6.

Nadere informatie